ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE (B-01695)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE (B-01695)"

Transkript

1 ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE (B-01695) Garant předmětu Zodpovědný vyučující Mgr. Milena VAŇKOVÁ, Ph.D. Mgr. Milena VAŇKOVÁ, Ph.D., Studijní program Studijní obor Nutriční terapie Ročník 1. Semestr Forma studia Zakončení předmětu Letní semestr Prezenční Zápočet, Zkouška Počet kreditů Rozsah předmětu 1/1, celkem 30 hodin Anotace a témata výuky: Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Seznamuje studenty se základní psychologickou problematikou a tématy spojenými se zdravím a nemocí. Informuje o psychologických aspektech nejrůznějších onemocnění/stavů, včetně subjektivních způsobů prožívání těchto stavů a nemoci, s důrazem na bio-psychosociální přístup k pacientovi/klientovi. Poskytuje studentovi elementární znalosti zdravotnické psychologie nezbytně nutné pro profesní růst studenta oboru nutriční terapie v profesionálního pomáhajícího. Cvičení jsou zaměřena na nácvik dílčích komunikačních dovedností a rozvoj psychosociálních kompetencí, jako předpokladu rozvoje profesionality nutričního terapeuta. Nácvik se zaměřuje na sebepoznání a poznávání druhých, porozumění vlastním prožitkům, využívání (sebe)-reflexe studentů, vytváření náhledu a nadhledu na způsoby sociálního chovaní a komunikace, vede studenty k získání osobní zkušenosti. Praktická cvičení jsou založena na osobní prožitkové zkušenosti a současně umožňují integraci s teoretickými poznatky a vědomostmi.

2 Cíl předmětu Osvojení holistického přístupu ke klientovi a nemoci. Poskytnutí základních vědomostí o změnách psychických funkcí a procesů vlivem onemocnění, změnách v prožívání a chování pacienta. Vybavení studenta základními komunikačními dovednostmi a zvládnutí profesionálně efektivního chování a jednání v interakci zdravotník-spolupracovník/zdravotník-klient-rodina. Obsahové zaměření výuky v ZS: PACIENT A ZDRAVOTNÍK; PARTNERSKÉ A PATERNALISTICKÉ POJETÍ VZTAHU (dvě odlišné perspektivy a dvě odlišná východiska) Zdravotnická psychologie úvod Definice zdraví a nemoci (WHO) Osobní pohoda (well -being) a zdraví Kvalita života ve vztahu ke zdraví jedince Health Related Quality Of Life HRQL Nemoc jako náročná životní situace Autoplastický obraz nemoci Psychologická problematika prožívání dle druhu nemoci a léčby; Psychická odolnost (resilience): podstata, východiska, přehled nejvýznamnějších nespecifických a specifických koncepcí, diagnostika Psychosomatická medicína, vztahy psychosomatické a somatopsychické Možnosti léčby a specifika přístupu k psychosomatickým pacientům a vybrané psychoterapeutické přístupy a jejich charakteristika (KBT, Psychodynamická terapie, Rodinná terapie aj.) NEVERBÁLNÍ A PARAVERBÁLNÍ KOMUNIKACE Oční kontakt; Mimika; Gestika; Haptika; Kinezika; Posturika; Proxemika; Teorie osobních zón a uspořádání prostoru Paralingvistika extralingvistické projevy a prvky verbální komunikace Ustálené konvenční neverbální prostředky, rituály POZNÁVÁNÍ OSOBNOSTI KLIENTA/KY METODOU POZOROVÁNÍ Sociální percepce a chyby při posuzování/pozorování jiných osob Nazírání a/naslouchání Navázání kontaktu, zrcadlení, naladění, provázení (sympatie a antipatie, udržení hranic, vstřícnost, důvěra) Aktivní naslouchání (neverbální paralingvistické a lingvistické projevy)

3 Empatie, citlivost, vnímavost Seberegulace (práce s emocemi) Emoční inteligence, sdělování citů a pocitů VERBÁLNÍ KOMUNIKACE, KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI Základní komunikační dovednosti Komunikační zátarasy aneb čeho se v rozhovoru vyvarovat Druhy rozhovorů ve zdravotnictví (účel komunikace) Anamnestický; informativní; poradenský; edukační, podpůrně-terapeutický (psychoterapeutický) Zásady profesionálního chování obecná doporučení pro komunikaci zdravotníka VERBÁLNÍ KOMUNIKACE, KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI Asertivní komunikace (práva, techniky - žádost o laskavost, uplatnění nároku, přijímání kritiky, schopnost říci ne bez pocitu viny, kompromis, vyjadřování pocitů, názorů, ventilování agresivity, sebeprezentace) Komunikační styly zdravotníka (vlastní komunikační styl, preference a jeho optimalizace) Komunikace ve skupině/facilitace skupinového rozhovoru Mezilidské vztahy v prostředí zdravotní péče spolupráce a individuální odpovědnost zdravotníka, konflikty POZNÁVÁNÍ OSOBNOSTI KLIENTA/KY METODOU ROZHOVORU Klinický/individuální rozhovor: Struktura a práce s časem (timemanagement) při vedení individuálního rozhovoru Komunikace v náročných situacích obtížné rozhovory Komunikace v náročných situacích jak rozptýlit hněv a komunikovat s agresivním klientem Komunikace s úzkostným a rozrušeným klientem Jak sdělovat nepříznivé zprávy Etické aspekty v komunikaci zdravotníka a zásady zdravotní a psychologické péče základní principy, pravidla, kodexy; Informovaný souhlas, dříve vyslovené přání Pochybení zdravotníka iatropatogenie, sororigenie Omluva a řešení stížnosti (komplikace v důsledku volby rodičky) PSYCHOLOGICKÁ PROBLEMATIKA A VERBÁLNÍ KOMUNIKACE NUTRIČNÍHO TERAPEUTA VE SPECIFICKÝCH KONTEXTECH Psychosociální problematika v ženském lékařství Problematika nemocného dítěte Stáří. Komunikace se seniorem Thanatologie. Psychologické aspekty péče o umírající, doprovázení umírajících

4 Psychologické aspekty komunikace s pacienty se smyslovým postižením Psychologické aspekty komunikace s pacienty s poruchou řeči a fatickými poruchami Psychologické aspekty komunikace s nemocnými s postižením pohybového aparátu Psychologické aspekty komunikace s pacienty se změnami intelektu Psychologické aspekty komunikace s nemocným s psychickými obtížemi DUŠEVNÍ HYGIENA NT A PSYCHOLOGICKÉ NÁROKY V PRÁCI NT Adaptace na náročnost profese Syndrom vyhoření a syndrom pomocníka Prevence stresu a negativního efektu vysoké emocionální zátěže na pracovišti Autoregulace emocí: vliv negativních emocí, význam pozitivního prožívání. Autoregulace chování a jednání: zlozvyky jejich rozpoznání a odstraňování. Zvládání časového stresu: prokrastinace, základy time managementu jako prevence stresu. Pravidla duševní hygieny a work-life balance, harmonizace pracovního a osobního života Autoregulace myšlení: pozitivní způsob myšlení (změna úhlu pohledu/technika přerámování) Relaxační metody a techniky, imaginativní postupy, sugesce a autosugesce/afirmace aj. SUPERVIZE A JINÉ FORMY PROFESIONÁLNÍ PODPORY A JEJICH VÝZNAM PRO ZDRAVOTNÍKY/NUTRIČNÍ TERAPEUTY Uvedená témata budou dále rozvedena na přednášky a semináře v souladu s rozvrhem daného oboru v příslušném semestru. Metody výuky: Monologická výklad, přednáška Aktivizující metoda skupinové práce, PBL, brainstorming, mentální mapování, workshop Demonstrace a nácvik, hraní rolí, modelové situace, případové studie (event. práce s video-audionáhrávkou) Samostudium: Metody výuky podporované počítačem využijí studenti při studiu odborných textů ze zahraničních databázích. Kolokvium. Požadavky pro udělení zápočtu a přistoupení ke zkoušce: Zápočet bude udělen při splnění níže uvedených požadavků: 1) Účast a aktivita při výuce minimálně 80%.

5 Zkouška bude udělena při splnění níže uvedených požadavků: 2) Kolokvium. Studentka prokáže schopnost formulovat a aplikovat poznatky získané z jednotlivých tematických okruhů výuky, podložené citacemi a příklady z odborné (i zahraniční) literatury, zejména časopisecké a ústně prezentuje před publikem v rámci kolokvia Podrobnější informace včetně témat, závazných termínů pro naplnění kritérii hodnocení podá vyučující na začátku výuky. Požadavky pro přistoupení ke zkoušce: Splnění požadavků pro udělení zápočtu je nezbytným předpokladem pro přistoupení ke zkoušce. Přihlašování ke zkoušce probíhá prostřednictvím SIS. Ověření znalostí je možné absolvovat nejvýše 3krát. Termíny budou vypsány prostřednictvím SIS. Vypsaný počet termínů je konečný. Nedostaví-li se student k ověření znalostí bez řádné předchozí omluvy, termín propadá. Pravidla pro opakování zkoušky a omluvy: Student může konat zkoušku maximálně 3krát. Nedostaví-li se student ke zkoušce bez řádné předchozí omluvy, termín propadá. Po uzavření SIS pro přihlašování a odhlašování může být v době před daným termínem ve výjimečných případech omluva adresována vyučujícímu zodpovědnému za vedení výuky (viz výše). Případnou žádost o dodatečné zvážení omluvy u propadnutého termínu je možné pouze ze závažných a úředně doložených důvodů (nápř. neplánovaná hospitalizace) podat písemnou formou a adresovat garantovi předmětu. Žádost je však potřeba podat v době před dalším termínem zkoušky, na který se student přihlásil. LITERATURA: Povinná literatura: 1) BARTOŠÍKOVÁ, I. O syndromu vyhoření pro zdravotní sestry. Brno: NCO NZO ISBN: ) BAŠTECKÁ, B., GOLDMANN, P. Základy klinické psychologie. Praha: Portál, ISBN: ) ČAKRT, M. Typologie osobnosti v medicíně: lékaři, sestry, pacienti. Praha: Management Press, ISBN ) HONZÁK, R. Psycho-somatická prvouka. Praha: Vyšehrad, ISBN ) JANÁČKOVÁ, L., WEISS, P. Komunikace ve zdravotnické péči. Praha: Portál. 2008, ISBN: ) KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. 2. vyd. Praha: Portál, ISBN:

6 7) BRUNO, T., ADAMCZYK, G. Řeč těla. Jak rozumět signálům řeči těla a cíleně je používat. Praha: Grada, s. ISBN ) POKORNÁ, A. Efektivní komunikační techniky v ošetřovatelství. Brno: NCO NZO Přepracované vydání. ISBN: ) RAUDENSKÁ, J., JAVŮRKOVÁ, A. Lékařská psychologie ve zdravotnictví. Praha: Grada, ISBN: ) ROSENBERG, Marshall, B. Nenásilná komunikace - Řeč života. Praha: Portál, ISBN ) VENGLÁŘOVÁ, M., MAHROVÁ, G. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha: Grada ISBN: ) ZACHAROVÁ, E. Komunikace v ošetřovatelské praxi. Praha: Grada ISBN: Tematicky relevantní články z odborných časopisů (včetně cizojazyčných). Využití informačních databází a Internetu jako zdroje odborných informací. Právní předpisy. Doporučená literatura: 1) ANDRYSEK, O, et al. Mluv se mnou. Praha: Maxdorf, ISBN ) BANKHOFER, H., HUBER, J., HEWSON, E. 30 způsobů jak se zbavit stresu. Praha: Grada, ISBN ) BAUER, J. Proč cítím to, co ty. (Intuitivní komunikace a tajemství zrcadlových neuronů). Praha: Grada, ISBN ) BAVELAS J. B., JACKSON, Don, D. A WATZLAWICK, P. Pragmatika lidské komunikace. Interakční vzorce, patologie, paradoxy. Newton Books: ISBN ) BERCKHANOVÁ, B. Komunikace bez zábran. Praha: Portál, ISBN ) BRUCOVÁ, H. Učíme se psychoterapii. Praha: Triton, ISBN ) BYTEŠNÍKOVÁ, Ilona. Komunikace dětí předškolního věku. Praha: Grada, ISBN: ) ESTER, J. Krizová komunikace. Efektivní zvládání krizových a zátěžových situací. Key publishing, ISBN: ) HAWKINS, P., SHOHET, R. Supervize v pomáhajících profesích. 1. vyd. Praha: Portál, ISBN: ) JANOUŠEK, J. Psychologické základy verbální komunikace. Praha: Grada, ISBN ISBN ) KILINGEROVÁ, S. A. Síla slov. Naučte se používat slova ke svému prospěchu. Praha: Grada, ISBN ) KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, ISBN:

7 13) KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha:Portál ISBN: ) KÜBLER-ROSSOVÁ, E. O smrti a umírání. Co by se lidé měli naučit od umírajících. Praha: Portál, ISBN: ) MEDLÍKOVÁ, O. Přesvědčivá prezentace. Praha: Grada ISBN: ) MELLANOVÁ, A., ČECHOVÁ, V., ROZSYPALOVÁ, M. Speciální psychologie. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských oborů ISBN: ) MOREE, D. Základy interkulturního soužití. Prha: Portál, ISBN ) NOVÁK, T. Asertivitou k sebedůvěře. 1. vyd. Praha: Grada, ISBN ) PLEVOVÁ, I, SLOWIK, R. Komunikace s dětským pacientem. Praha: Grada, ISBN ) POKORNÁ, A. Komunikace se seniory. Praha: GradaPublishing a.s., ISBN: ) PRAŠKO, J. PRAŠKOVÁ, H. Asertivitou proti stresu. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada, ISBN ) PTÁČEK, R., BARTŮNĚK, P. et al. Etika a komunikace v medicíně. Praha: Grada, 2011, ISBN ) SLOWIK, J. Komunikace s lidmi s postižením. Praha: Portál, ISBN ) STUCHLÍKOVÁ, I. Základy psychologie emocí. Praha: Portál, ISBN: ) ŠPATENKOVÁ, N. Krizová intervence pro praxi. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, ISBN: ) ŠPATENKOVÁ, N., KRÁLOVÁ, J. Základní otázky komunikace: komunikace (nejen) pro sestry. 1. vyd. Praha: Galén, ISBN ) ŠPATENKOVÁ, Naděžda. Poradenství pro pozůstalé. 1. vydání. Praha: Grada, s. ISBN ) ŠTĚPANÍK, J. Umění jednat s lidmi 2. Praha: Grada, ISBN ) VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, ISBN ) WARE, B. Čeho před smrtí nejvíce litujeme. Jak nám život změní naši drazí, když umírají? Praha: portál, ISBN

ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE (B-02261)

ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE (B-02261) ZDRAVOTNICKÁ PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE (B-02261) Garant předmětu Zodpovědný vyučující Studijní program Studijní obor Mgr. Milena VAŇKOVÁ, Ph.D. Mgr. Milena VAŇKOVÁ, Ph.D., milena.vankova @lf1.cuni.cz Specializace

Více

APLIKOVANÁ PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE (B-02299)

APLIKOVANÁ PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE (B-02299) APLIKOVANÁ PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE (B-02299) Garant předmětu Zodpovědný vyučující Studijní program Studijní obor Mgr. Milena VAŇKOVÁ, Ph.D. Mgr. Milena Vaňková, Ph.D., milena.vankova @lf1.cuni.cz Mgr.

Více

APLIKOVANÁ PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE (B-02299)

APLIKOVANÁ PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE (B-02299) APLIKOVANÁ PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE (B-02299) Garant předmětu Zodpovědný vyučující Studijní program Studijní obor Mgr. Milena VAŇKOVÁ, Ph.D. Mgr. Milena Vaňková, Ph.D., milena.vankova @lf1.cuni.cz Mgr.

Více

Ošetřovatelství 2 (B02967)

Ošetřovatelství 2 (B02967) Ošetřovatelství 2 (B02967) Sylabus Garant předmětu Zodpovědný vyučující Studijní program Studijní obor Mgr. Pavla Kordulová Mgr. Pavla Kordulová (pavla.kordulova@lf1.cuni.cz) Specializace ve zdravotnictví

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán

Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán školní rok 2017/2018 Vzdělávací program: Cestovní ruch Obor: Ročník: 3. Modul: Aplikovaná psychologie Vyučující: PaedDr. Jaroslava Čelechovská Školní rok:

Více

Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262)

Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262) Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262) Studentům bude v rámci kurzu představena klinická psychologie jako samostatná vědní disciplína studující duševní život člověka na kontinuu zdraví

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta ZÁKLADY KOMPLEXNÍHO PSYCHOSOMATICKÉHO PŘÍSTUPU (podpora pro kombinovanou formu studia) PhDr. Ing. Hana Konečná, Ph.D. Cíle předmětu:

Více

Nový předmět. Garant předmětu. Zkratka katedry/kód předmětu Kredity Semestr Typ ukončení Forma výuky předmětu FPR/INPAS 4 Zimní Zápočet prezenční

Nový předmět. Garant předmětu. Zkratka katedry/kód předmětu Kredity Semestr Typ ukončení Forma výuky předmětu FPR/INPAS 4 Zimní Zápočet prezenční Nový předmět Katedra FPR Garant předmětu Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D. Název předmětu Interpersonální osobní asistence Anglický název předmětu Inter-personal assistance Zkratka katedry/kód předmětu Kredity

Více

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Příloha č. 1 TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Dle bodů 1-3 je možné samostatně zvolit téma. Tento výběr podléhá schválení pracovní skupinou Domácí práce. 1. Samostatně vybrané téma na základě studia

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ. studijní opora kombinovaného studia

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ. studijní opora kombinovaného studia UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ studijní opora kombinovaného studia Tělesná výchova a sport zdravotně postižených PhDr. Miloš Bednář, Ph.D. Praha

Více

Dodání služeb vzdělávacích kurzů pro zaměstnance Domova Sluníčko

Dodání služeb vzdělávacích kurzů pro zaměstnance Domova Sluníčko Příloha č.1 SPECIFIKACE A ROZSAH PŘEDMĚTU PLNĚNÍ Předmět veřejné zakázky Dodání služeb vzdělávacích kurzů pro zaměstnance Domova Sluníčko Předpokládaný začátek a konec: 1. 3. 2014 31. 5. 2015 Maximální

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : 2009-2010 Bakalářský studijního program OŠETŘOVATELSTVÍ 53-41 - OBOR VŠEOBECNÁ SESTRA prezenční

Více

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství Ošetřovatelství pojetí moderního ošetřovatelství Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Tondrová Irena duben 2009 ošetřovatelství Pojetí

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Produktivní a neproduktivní přístup k nemocnému, psychoterapie v práci zdravotníka - prezentace

Produktivní a neproduktivní přístup k nemocnému, psychoterapie v práci zdravotníka - prezentace Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017 Datum Název Kraj 9.1.2017 Jak likvidovat plísně ve vnitřním prostředí člověka Ústecký kraj 20.1.2017 Základy pravidel šetrné sebeobrany v návaznosti na restriktivní opatření v sociálních službách Královéhradecký

Více

OBSAH. Autoři jednotlivých kapitol O autorech Seznam zkratek Předmluva k druhému vydání Úvod... 19

OBSAH. Autoři jednotlivých kapitol O autorech Seznam zkratek Předmluva k druhému vydání Úvod... 19 OBSAH Autoři jednotlivých kapitol..................................... 11 O autorech................................................... 13 Seznam zkratek...............................................

Více

Nabídka školení 2015. Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz. www.edost.cz Tel.

Nabídka školení 2015. Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz. www.edost.cz Tel. Nabídka školení 2015 Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz www.edost.cz Tel.: 474 628 347 Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. působí na trhu od roku

Více

nabídka platná k

nabídka platná k nabídka platná k 1. 8. 2019 tel.: 558 339 016, email: info@edlit.cz www.edlit.cz akreditované pracoviště MŠMT ČR akreditovaná instituce MPSV ČR akreditovaná instituce MV ČR akreditované zařízení MZ ČR

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1 SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) PC = cílová skupina Pracovník v sociálních službách - další vzdělávání (dle 116 odst. 9 Zákona) VP = cílová skupina Vedoucí pracovníci (dle 117a

Více

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP 8 vyučovacích hodin Agresivita dětí 2009/368 - SP 7 vyučovacích hodin Aktivizace seniorů

Více

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Psychologie práce, organizace a řízení NMgr. obor Psychologie 1 Předmět a metody psychologie práce a

Více

Péče o těžce nemocného a umírajícího v domácí hospicové péči z pohledu pečujícího

Péče o těžce nemocného a umírajícího v domácí hospicové péči z pohledu pečujícího Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 35 Liberec 1 tel. +420-482 412 133; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I

Další vzdělávání dospělých Ústí n.l. Akreditované pracoviště MPSV ČR č. 2013/1411-I Datum Název Kraj 8.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 9.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 10.1.2014 Supervize pracovníků zařízení sociálních služeb 20.1.2014 SQSS

Více

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42)

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42) REMISVIT,z.ú. Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42) Nabízíme vzdělávání v akreditovaných kurzech u MPSV Poznáváme,, na

Více

Studijní program : Zubní lékařství. Název předmětu : Management, etika, legislativa a sociální aspekty zubního lékařství

Studijní program : Zubní lékařství. Název předmětu : Management, etika, legislativa a sociální aspekty zubního lékařství Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Management, etika, legislativa a sociální aspekty zubního lékařství Rozvrhová zkratka : PVL/ZUA12 Rozvrh výuky : 30 hodin seminářů Zařazení výuky : 5.

Více

Klíčová 2 Vzdělávání pracovníků v sociálních službách. Stručný obsah vzdělávání modulu 1 Možnosti podpory samostatnosti a soběstačnosti klientů

Klíčová 2 Vzdělávání pracovníků v sociálních službách. Stručný obsah vzdělávání modulu 1 Možnosti podpory samostatnosti a soběstačnosti klientů Klíčová 2 Vzdělávání pracovníků v sociálních službách Číslo Název 1 Možnosti podpory samostatnosti a soběstačnosti klientů Porozumění a podpora klientům, možnosti podpory sebeobsluhy v denním životě, funkční

Více

ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI

ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA KATEDRA FILOZOFIE A ETIKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH OPORA PŘEDMĚTU ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI pro kombinované studium oboru

Více

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů.

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. I. okruh: Odborné služby v adiktologii (Rozsah předmětů

Více

Název materiálu: Krizová intervence Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu:

Název materiálu: Krizová intervence Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

150 výukových hodin praxe (tj. 10 vyučovacích hodin - 8 prac. hodin denně, 15 dnů, 3 prac. týdny)

150 výukových hodin praxe (tj. 10 vyučovacích hodin - 8 prac. hodin denně, 15 dnů, 3 prac. týdny) Studijní program : Název předmětu: Rozvrhová zkratka: Rozvrh výuky: Všeobecné lékařství Základní výkony ve zdravotnictví klinická praxe PLE/VCBP1 150 výukových hodin praxe (tj. 10 vyučovacích hodin - 8

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42)

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42) REMISVIT,z.ú. Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42) Nabízíme vzdělávání v akreditovaných kurzech u MPSV Poznáváme,, na

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S.

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. KOMUNIKACE S UMÍRAJÍCÍMI A JEJICH RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY - ÚVOD DO TÉMATU Číslo kurzu: 116 001 Termín konání: 6. října 2016 /uzávěrka přihlášek 22. září

Více

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.)

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd navazuje na předmět ZSV a je určen zejména žákům, kteří se chtějí v budoucnu věnovat

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Specifikace vzdělávacích potřeb

Specifikace vzdělávacích potřeb Příloha č. 1 Specifikace vzdělávacích potřeb Specifikace cílové skupiny: Cílovou skupinou zakázky bude 21 pracovnic v sociálních službách, 1 sociální pracovnice a 1 vedoucí sociální pracovnice. Cílová

Více

Nabídka AQE advisors, a.s. Rozvoj psychologicko-manažerských dovedností ve zdravotnických profesích

Nabídka AQE advisors, a.s. Rozvoj psychologicko-manažerských dovedností ve zdravotnických profesích Nabídka AQE advisors, a.s. Rozvoj psychologicko-manažerských dovedností ve zdravotnických profesích 1 OBSAH 1. PŘEDSTAVENÍ NABÍDKY AQE ADVISORS... 3 2. POPIS KURZŮ... 4 2.1. Efektivní komunikace s pacientem...

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY JARO 2018

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY JARO 2018 VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY JARO 2018 KOMUNIKACE S UMÍRAJÍCÍMI A JEJICH RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY - ÚVOD DO TÉMATU Termín konání: 17. dubna 2018 /8,30 15,30/ Uzávěrka přihlášek: 3. dubna 2018 Číslo kurzu: 118 001

Více

Specifické metody SP LS 2016 Tématické okruhy a způsob ukončení:

Specifické metody SP LS 2016 Tématické okruhy a způsob ukončení: Specifické metody SP LS 2016 Tématické okruhy a způsob ukončení: Krizová intervence (M. Vorlová, 1.2. 2016) krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence,

Více

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016

KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 KATEDRA ANTROPOLOGIE A ZDRAVOVĚDY NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Akademický rok 2015/2016 Poznámka: V některých případech jde spíše o tematický rámec, tedy konkrétní téma bude vyprofilováno

Více

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - PREZENČNÍ FORMA

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - PREZENČNÍ FORMA OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - PREZENČNÍ FORMA ROČNÍK 1. Semestr zimní (ZS) Délka přímé výuky: 45 minut Filozofie a etika v ošetřovatelství 0 + 10 z Veřejné zdravotnictví 0 + 5 z, ZK Komunikace

Více

Příloha 1 Výzvy: Podrobná specifikace předmětu plnění zakázky ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ RENARKON v období

Příloha 1 Výzvy: Podrobná specifikace předmětu plnění zakázky ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ RENARKON v období Příloha 1 Výzvy: Podrobná specifikace předmětu plnění zakázky ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ RENARKON v období 2014-2015 Uchazeči mají dle Výzvy k podání nabídek povinnost předložit v rámci své nabídky dokument Způsob

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Q1 Jaký je Váš studijní program?

Q1 Jaký je Váš studijní program? Q1 Jaký je Váš studijní program? Answered: 161 kipped: 0 Všeobecné lékařství Bc. Fyzioterapie NMgr. Fyzioterapie Všeobecná sestra 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% ANWER CHOICE Všeobecné lékařství

Více

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com.

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. TERMÍNY Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. Název Datum Čas Místo Agresivita a agrese v současné společnosti 18.12.2007

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY JARO 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S.

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY JARO 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY JARO 2016 Jednodenní kurzy: DÉČKO LIBEREC Z. S. KOMUNIKACE S UMÍRAJÍCÍMI A JEJICH RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY - ÚVOD DO TÉMATU Číslo kurzu: 116 001 Termín konání: 22. března 2016 Uzávěrka

Více

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V.

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Pořadatelé: Psychiatrická společnost a její psychoterapeutická sekce Předseda: MUDr. Martin Anders Garanti: Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc, Doc.

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Speciální pedagogika Kód studijního oboru 7506T002 Typ studia navazující magisterský Forma studia kombinovaná Specializace Speciální pedagogika

Více

Příloha 5. Specifikace předmětu zakázky - Nabídková cena pro dílčí plnění 3 Měkké a manažerské dovednosti

Příloha 5. Specifikace předmětu zakázky - Nabídková cena pro dílčí plnění 3 Měkké a manažerské dovednosti Příloha 5. Specifikace předmětu zakázky - Nabídková cena pro dílčí plnění 3 Měkké a manažerské dovednosti Název zakázky Zadavatel Druh zakázky Uchazeč: IČO: SÍDLO: Rozvoj profesního vzdělávání zaměstnanců

Více

Podpora pracovníků při nadlimitní stresové zátěži. Mgr. Dana Vaňková

Podpora pracovníků při nadlimitní stresové zátěži. Mgr. Dana Vaňková Podpora pracovníků při nadlimitní stresové zátěži Mgr. Dana Vaňková Pilotní projekt Rok 2010 - ve FNHK pilotní výzkumné šetření (pracovní zátěž onkologických sester a způsoby jejich profesní podpory) Realizace:

Více

PŘEHLED VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO OBLAST SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCI 2018

PŘEHLED VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO OBLAST SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCI 2018 PŘEHLED VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO OBLAST SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCI 2018 Poslání společnosti MARLIN, s.r.o. v oblasti sociálního vzdělávání Učíme pomáhat Jsme mostem ke kvalitě sociálních služeb

Více

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia)

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) Mgr. Petra Zimmelová Cíle předmětu: - Orientovat se v

Více

Lektorské dovednosti pro pracovníky ve zdravotnictví

Lektorské dovednosti pro pracovníky ve zdravotnictví Lektorské dovednosti pro pracovníky ve zdravotnictví E-learning Projekt EU Hippocrates Vzdělávání školitelů ve zdravotnictví Mgr. Dana Fragnerová, Mgr. Jana Frischmannová E-learning v rámci projektu Hippocrates

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/004 Sociální péče, sociálně správní činnost ústní Školní

Více

Předmět psychologie zdraví

Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví 1. Historie 2. Předmět psychologie zdraví 3. Definice zdraví 4. Přehled teorií zdraví 5. Legislativa Historie Vývoj vědního oboru také ovlivnil

Více

Profesionální adaptace, deformace, syndrom vyhoření, iatrogenie - prezentace

Profesionální adaptace, deformace, syndrom vyhoření, iatrogenie - prezentace Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Ústav ošetřovatelství

Ústav ošetřovatelství NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2012/2013 Jedná se o

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace,

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Bakalářský studijní program 5345R SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma studia A.

Více

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné

Více

Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika

Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika Základní zdroje informací ke zkoušce 1) Přednášky 2) Ayers, S., de Visser, R. (2015). Psychologie v medicíně. Praha: Grada. - kapitoly:

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2015 D OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2015 D OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2015 D OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ AKTUÁLNÍ TRENDY V SOCIÁLNÍ PRÁCI - ÚVOD DO PROBLEMATIKY Číslo kurzu: 115 002 Termín konání: 13. října 2015 Uzávěrka přihlášek: 29. září 2015 Komu je kurz

Více

Výběr z nových knih 11/2012 psychologie

Výběr z nových knih 11/2012 psychologie Výběr z nových knih 11/2012 psychologie 1. Diagnostika a terapie duševních poruch / Karel Dušek, Alena Večeřová- Procházková -- Vyd. 1. Praha : Grada, 2010 -- 632 s. -- čeština. ISBN 978-80-247-1620-6

Více

Komunikace v organizaci Asertivita. Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10

Komunikace v organizaci Asertivita. Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Komunikace v organizaci Asertivita Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Povinná: Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s. 156-161

Více

7.23 Pojetí vyučovaného předmětu Psychologie Pojetí vyučovacího předmětu Psychologie

7.23 Pojetí vyučovaného předmětu Psychologie Pojetí vyučovacího předmětu Psychologie 7.23 Pojetí vyučovaného předmětu Psychologie Pojetí vyučovacího předmětu Psychologie Obecné cíle výuky Psychologie Předmět a výuka Psychologie je koncipována tak, aby žáky vedla k utváření realistického

Více

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Etická výchova. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Etická výchova A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Etická výchova je volitelným předmětem, který je realizován v rozsahu dvou

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Příloha č. 4 k výzvě pro podání nabídek Detailní vymezení předmětu zakázky pro část D

Příloha č. 4 k výzvě pro podání nabídek Detailní vymezení předmětu zakázky pro část D Příloha č. 4 k výzvě pro podání nabídek Detailní vymezení předmětu zakázky pro část D - Všechny níže uvedené kurzy musí být realizovány v českém jazyce a veškeré materiály (skripta, testy, dotazníky a

Více

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP Vyučující: Mgr.Jana Mosesová Obor: Sociální politika a sociální práce Typ studia: bakalářské, kombinované Ukončení: zápočet (4EK) Požadavky k zápočtu: zpracování seminární

Více

výcvik integrace v psychoterapii

výcvik integrace v psychoterapii výcvik integrace v psychoterapii OBSAH VÝCVIKU Základní charakteristika Výcvik integrace v psychoterapii je připravován a organizován Katedrou psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lukáš Humpl Mgr. Marie Marková, PhD. Hana Vraspírová OBSAH PREZENTACE Systém psychosociální intervenční služby ve zdravotnictví = péče dovnitř První psychická

Více

Detailní vymezení předmětu zakázky pro část 4

Detailní vymezení předmětu zakázky pro část 4 Příloha č. 4 k výzvě pro podání nabídek Detailní vymezení předmětu zakázky pro část 4 - Všechny níže uvedené kurzy musí být realizovány v českém jazyce a veškeré materiály (skripta, testy, dotazníky a

Více

Název materiálu: Myšlení a řeč Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: Zařazení materiálu:

Název materiálu: Myšlení a řeč Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Kompetence všeobecné sestry

Kompetence všeobecné sestry Certifikovaný kurz: Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence (2017) Repetitorium teorie ošetřovatelství Kompetence všeobecné sestry Mgr. Martin Krause, DiS. martin.krause@tul.cz Kompetence

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví I. PSYCHIATRIE 1. Dětská a dorostová psychiatrie. Pedopsychiatrické vyšetření. Nejčastější příčiny

Více

Příloha 1 Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky. Vzdělávání zaměstnanců Charita Valašské Meziříčí ke zkvalitnění poskytovaných služeb

Příloha 1 Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky. Vzdělávání zaměstnanců Charita Valašské Meziříčí ke zkvalitnění poskytovaných služeb Příloha 1 Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky Vzdělávání zaměstnanců Charita Valašské Meziříčí ke zkvalitnění poskytovaných služeb Zadavatel v Zadávací dokumentaci k veřejné zakázce Vzdělávání

Více

Inovace povinných a povinně volitelných předmětů

Inovace povinných a povinně volitelných předmětů Inovace obsahu a forem výuky v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/18.0020 Zkvalitňování podmínek pro vzdělávání učitelů na Pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem v kombinované formě studia

Více

Název materiálu: Nemoc jako zátěžová situace Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu:

Název materiálu: Nemoc jako zátěžová situace Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Sebepoznání, sebereflexe a duševní hygiena zdravotnického pracovníka - prezentace

Sebepoznání, sebereflexe a duševní hygiena zdravotnického pracovníka - prezentace Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE

ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE FAKULTNÍ NEMOCNICE MOTOL, 10.05.2017 ÚMRTÍ PACIENTA V REŽIMU PALIATIVNÍ PÉČE REAKCE NA ZTRÁTU A PROŽÍVÁNÍ POZŮSTALÝCH SITUACE ÚMRTÍ PACIENTA KDO PROŽÍVÁ ZTRÁTU? definice paliativní péče paliativní péče

Více

Zdravotnická psychologie

Zdravotnická psychologie Eva Zacharová Zdravotnická psychologie teorie a praktická cvičení 2., aktualizované a doplněné vydání Eva Zacharová Zdravotnická psychologie teorie a praktická cvičení 2., aktualizované a doplněné vydání

Více

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase Úvod do psychoterapie Mgr. Jan Haase Kdo je psycholog a kdo psychiatr? Psycholog je absolvent filozofické fakulty na vysoké škole (Mgr., PhDr.) - má humanitní vzdělání ve zdravotnictví se zaměřuje zejména

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú. ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42)

Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú. ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42) Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú. ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42). Nabízíme vzdělávání v akreditovaných kurzech u MPSV Kontakt: PhDr.

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ pro pracovníky v sociálních službách, sociální pracovníky a jejich zaměstnavatele 2013 OBSAH 1. ŠKOLENÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ........ 4 1.1. Základní informace...

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Monika Řezáčová 1) Produktivní chování a neproduktivní chování jedinec může reagovat na

Více

Manažerská psychologie

Manažerská psychologie Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS) 4. přednáška Komunikace I verbální a neverbální komunikace, asertivita Mgr. Petra Halířová 2009/2010 Literatura Povinná: Bedrnová, Nový: Psychologie

Více

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy Státní závěrečná zkouška (bakalářská) Sociální práce Tematické okruhy: 1. a) Vymezení předmětu sociální práce. Dějiny charitativní činnosti starověk, středověk,

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE Akad. rok 2007/2008, zimní semestr Název předmětu: Vyučující: Garant: Číslo předmětu: 1611 Semestr: Klinická adiktologie 3 - Komplikace poruch způsobených

Více

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoterapeutické směry. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoterapeutické směry MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 16 Název materiálu: Psychoterapeutické

Více

A) VZDĚLÁVÁNÍ A PODPORA STŘEDNÍHO ZDRAVOTNICKÉHO MANAGEMENTU A.1) OSOBNOSTNÍ ROZVOJ A EMOČNÍ INTELIGENCE

A) VZDĚLÁVÁNÍ A PODPORA STŘEDNÍHO ZDRAVOTNICKÉHO MANAGEMENTU A.1) OSOBNOSTNÍ ROZVOJ A EMOČNÍ INTELIGENCE Příloha č. 2 OBECNÉ INFORMACE Dodavatel vzdělávací aktivity bude povinen: - zajistit vzdělávací aktivity včetně veškerých aktivit souvisejících s realizací a zahrnutých do ceny dle požadavku výzvy - spolupracovat

Více

METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE

METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE METODY SOCIÁLNÍ PRÁCE Anotace vyučovacího předmětu Sociální práce je předmět, který zprostředkovává studentům do hloubky propracovanou představu o metodách a technikách sociální práce a vhodnosti jejich

Více

Úvod do psychologie

Úvod do psychologie Úvod do psychologie 26.10.2012 Marie Prokešová Eysenck, Keane Kognitivní psychologie Helena Vlčková Guggenbuhl, Craig Nebezpečí moci v pomáhajících profesích Daniela Kraydlová L Intelligenza Emotiva predice

Více