Metodický pokyn. Řízení kvality ISVS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický pokyn. Řízení kvality ISVS"

Transkript

1 Metodický pokyn Řízení kvality Příklad řízení kvality pro obec s pověřeným obecním úřadem a pro obec vykonávající přenesenou působnost v základním rozsahu Verze 1.00

2 Úvod Tento dokument obsahuje příklady, poskytující metodickou podporu zejména obcím, které zajišťují řízení kvality informačních systémů veřejné správy převážně svými zaměstnanci. Jedná se o obec s pověřeným obecním úřadem a obec vykonávající přenesenou působnost v základním rozsahu. Vzhledem k tomu, že řízení kvality v uvedených typech obcí se liší jen velmi málo, je uveden příklad jeden, a to pro obec vykonávající přenesenou působnost v základním rozsahu. Údaje, které v informační koncepci uvádí navíc obec s pověřeným obecním úřadem jsou uvedeny modře. Hlavní rozdíl mezi uvedenými typy obcí vyplývající ze zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů spočívá v tom, že obec vykonávající přenesenou působnost v základním rozsahu nemá povinnost atestace dlouhodobého řízení, tzn. že informační koncepci sice vytvořit musí, ale nemusí ji atestovat. Strana 2 (celkem 13)

3 1. Příklad řízení kvality pro obec vykonávající přenesenou působnost v základním rozsahu Tato část metodického pokynu poskytuje metodickou podporu obci, která zajišťuje řízení kvality informačních systémů veřejné správy převážně svými zaměstnanci. Následující příklad je přímo využitelný při tvorbě a realizaci informační koncepce. Příklad obsahuje plán řízení kvality fiktivní. Názvy, jména a komerční označení softwarových produktů jsou anonymizovány Řízení kvality Kapitola č. 4 Informační koncepce ze dne ve smyslu 2 odst. 1, písm. c) vyhlášky č. 529/2006 Sb., ze dne 23. listopadu 2006 o požadavcích na strukturu a obsah informační koncepce a provozní dokumentace a o požadavcích na řízení bezpečnosti a kvality informačních systémů veřejné správy (vyhláška o dlouhodobém řízení informačních systémů veřejné správy). Identifikační údaje správce Název Horní Lhota Identifikační číslo Typ Obec vykonávající přenesenou působnost v základním rozsahu Starosta Josef Novák Pracovník odpovědný za * Jiří Dvořák *) V případě, že obec nemá zvláštního pracovníka odpovědného za oblast je jím starosta Strana 3 (celkem 13)

4 1.2. Dlouhodobé cíle řízení kvality, požadavky na kvalitu a plán řízení kvality ve smyslu naplnění 3 odst. 1 až 3 vyhlášky č. 529/2006 Sb Kvalita dat Obec zajišťuje požadovanou kvalitu dat, která jsou zpracovávána v, stanovením dlouhodobých cílů, požadavků na kvalitu a časového harmonogramu jejich plnění: Oblast kvality Charakteristika kvality Dlouhodobý cíl řízení kvality Požadavek na kvalitu Termín Dotčené IS Kvalita dat Přesnost dat v Přesné údaje v evidencích systémech Při zápisu údajů do evidencí zadávat údaje s maximální přesností Při zápisu rodného čísla provádět kontrolu správnosti dle kontrolního algoritmu. nového. Konzistence dat v Správné a konzistentní údaje v evidencích systémech Při zápisu IČ provádět kontrolu správnosti dle kontrolního algoritmu. nového. Při informačního systému požadovat přítomnost kontrolních mechanismů pro zadávání údajů Jako požadavek při nového. Při zadávání dat uchovávat identitu vkladatele. nového. Aktuálnost dat v Evidence a informační systémy využívají aktuální údaje Integrovat evidence a informační systémy s datovými zdroji základních registrů veřejné správy Do Jako požadavek při nového. Důvěryhodnost dat v Evidence a informační systémy využívají důvěryhodné údaje Integrovat evidence a informační systémy s datovými zdroji základních registrů veřejné správy Do Jako požadavek při nového. Dostupnost dat v Rychle dostupné údaje nezbytné pro správu Důsledně označit všechny zálohy údajů a jejich umístění. Do Strana 4 (celkem 13)

5 V evidencích systémech jsou údaje o všech povinných subjektech Provést konsolidaci roztříštěných evidencí tak, aby ke stejnému účelu nebylo vedeno více evidencí nebo informačních systémů. Úplnost dat v V evidencích systémech jsou u všech povinných subjektů všechny údaje Při zápisu údajů důsledně vyžadovat všechny povinné údaje. nového. Utajitelnost dat v Údaje jsou v evidencích systémech chráněné před zneužitím Vést údaje v zašifrované podobě. nového. Srozumitelnost dat v V evidencích systémech jsou srozumitelné údaje Uchovávat texty v kódování UTF-8. nového. Do Přenositelnost dat v V evidencích systémech jsou přenositelné údaje Používat otevřené datové formáty a formáty nezávislé na platformě. nového. Sledovatelnost dat v Řízený přístup k údajům v evidencích systémech Při přístupu k údajům vést jejich historii. nového. Soulad dat v s právními předpisy Údaje vedené v evidencích systémech jsou v souladu s obecně závaznými právními předpisy Zajistit soulad vedených údajů s požadavky zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů. Zajistit soulad povinně zveřejňovaných informací s požadavky zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím a vyhlášky č. 442/2006 Sb., kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup a vyhlášky č. 64/2008 Sb., o přístupnosti. Do Webové stránky Webové stránky * agendové informační systémy - např.:elektronická podatelna, Evidence čísel popisných Evidence obyvatel, Evidence obyvatel pro Intranet, Evidence oznámení (zákon o střetu zájmů), Evidence žádostí o OP, Spisová služba, Katastr nemovitostí, Legalizace a vidimace, Matrika, Ohlašovna, Pohledávky, Přestupky, Silniční úřad, Sociální dávky, Správa adres, Správa domů a bytů, Správní řízení, Stavební úřad, Úřední deska, Vodoprávní úřad, Volební seznamy) Strana 5 (celkem 13)

6 Kvalita technologických a programových prostředků Obec zajišťuje požadovanou kvalitu technologických a programových prostředků stanovením dlouhodobých cílů, požadavků na kvalitu a časového harmonogramu jejich plnění: Oblast kvality Charakteristika kvality Dlouhodobý cíl řízení kvality Požadavek na kvalitu Termín Dotčené Funkčnost software Software má očekávanou funkčnost Zajistit soulad s funkčními požadavky uživatelů a obecně závazných právních předpisů. nového. Interoperabilita software Software spolu komunikuje prostřednictvím standardních rozhraní a protokolů Zajistit použití rozhraní webových služeb. Zajistit možnost komunikace elektronické spisové služby s informačním systémem datových schránek dle zákona č. 300/2008 Sb. nového. Do nového. Elektronická spisová služba Použitelnost software Software je intuitivně komfortně ovladatelný Zajistit soulad s obecně očekávanými standardy ovládání aplikací. nového. Kvalita technologických a programových prostředků Software má vysokou dostupnost Software má vysokou dostupnost Zajistit garantovanou dostupnost IS minimálně 5 dní x14 hodin pro pracovníky a 7 dní x 24 hodin pro uživatele informačních služeb. Udržovatelnost software Software je modifikovatelný a rozšiřitelný Zajistit modulární informační systém, který umožní pořizovat další moduly, dle aktuálních potřeb. nového. Přenositelnost software Software je přenositelný mezi různými platformami Zajistit stejné zobrazení webových stránek v různých internetových prohlížečích. Úroveň služeb síťové infrastruktury Obec využívá stabilní, rychlou a nepřetržitou konektivitu do internetu Zajistit navýšení rychlosti internetového připojení na 2 Mbps. Úroveň internetové konektivity Obec využívá odpovídající síťovou infrastrukturu Zajistit propojení všech počítačů úřadu lokální sítí 100 Mbps. Do Odolnost hardware vůči poruchám Obec využívá vysoce dostupný hardware Zajistit záložní napájení počítačů úřadu prostřednictvím UPS zdrojů. Do Strana 6 (celkem 13)

7 Kvalita služeb Obec zajišťuje požadovanou kvalitu služeb, která jsou zpracovávána v, stanovením dlouhodobých cílů, požadavků na kvalitu a časového harmonogramu jejich plnění: Oblast kvality Charakterist ika kvality Dlouhodobý cíl řízení kvality Požadavek na kvalitu Termín Dotčené Dostupnost služeb Informační služby jsou dostupné nepřetržitě Zajistit garantovanou dostupnost informačních systémů minimálně 5 dní x14 hodin pro pracovníky a 7 dní x 24 hodin pro uživatele informačních služeb. Do Přehlednost služeb Informační služby jsou pro uživatele přehledné Zajistit zvýraznění povinných polí ve formulářích. Do požadavek při nového. Srozumitelnost služeb Informační služby jsou pro uživatele srozumitelné Zajistit používání jednotné terminologie. Kvalita služeb Přístupnost služeb Informační služby jsou přístupné i pro handicapované uživatele Zajistit soulad webové prezentace s vyhláškou č. 64/2008 Sb., o formě uveřejňování informací souvisejících s výkonem veřejné správy prostřednictvím webových stránek pro osoby se zdravotním postižením (vyhláška o přístupnosti). požadavek při nového. Interoperabili ta služeb Informační služby mohou komunikovat s jinými Zajistit použití webových služeb. požadavek při nového. Dohledatelnost služeb Informační služby jsou dohledatelné externími uživateli Zajistit uvedení webových stránek na Portálu veřejné správy. (portal.gov.cz) požadavek při nového. Strana 7 (celkem 13)

8 1.3. Popis činností Popis činností, které obec vykonává pro dosažení stanovených požadavků na kvalitu, včetně vymezení odpovědnosti jednotlivých osob. Oblast řízení Činnost Termín Odpovědnost Stanovení dlouhodobých cílů řízení kvality Plánování v oblasti řízení kvality Stanovení požadavků na kvalitu Stanovení plánu řízení kvality Pracovník odpovědný za Realizace požadavků na kvalitu Realizace požadavků na kvalitu při Realizace požadavků na kvalitu při Pracovník odpovědný za Ověřování splnění požadavků na kvalitu Ověřování splnění požadavků na kvalitu při Ověřování splnění požadavků na kvalitu při 1 rok po stanovení požadavků na kvalitu 1 rok po stanovení požadavků na kvalitu Pracovník odpovědný za kontrolní činnosti Vyhodnocení záznamů o ověřování 1 měsíc po ověření splnění požadavků na kvalitu Pracovník odpovědný za Odstranění realizovaných nebo požadavků na kvalitu 1 měsíc po ověření splnění požadavků na kvalitu Pracovník odpovědný za Vyhodnocení požadavků na kvalitu Aktualizace dlouhodobých cílů Aktualizace požadavků na kvalitu 1 měsíc po ověření splnění požadavků na kvalitu 1 měsíc po ověření splnění požadavků na kvalitu Pracovník odpovědný za Pracovník odpovědný za Revize informační koncepce Vždy po změně dlouhodobých cílů řízení kvality. Nejdéle 5 let po schválení informační koncepce. Starosta Strana 8 (celkem 13)

9 1.4. Záznam o schválení dokumentu Starosta svým podpisem schvaluje popsané dlouhodobé cíle, požadavky a plán řízení. Dokument Řízení kvality je platný po dobu platnosti dokumentu Informační koncepce, nejdéle však 5 let od jeho schválení. Dokument Řízení kvality nahrazuje všechny jeho starší verze. Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Starosta Jan Novák Pracovník odpovědný za * Jiří Dvořák *) V případě, že obec nemá zvláštního pracovníka odpovědného za oblast, schvaluje dokument pouze starosta Strana 9 (celkem 13)

10 2. Metodický návod pro naplnění požadavků obecně závazných právních předpisů v oblasti Obec vykonávající přenesenou působnost v základním rozsahu / s pověřeným obecním úřadem je dle zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy povinna splnit všechny požadavky, které ji tento předpis ukládá. Jedná se o zákonné požadavky z několika oblastí: požadavky z oblasti dlouhodobého řízení, požadavky z oblasti referenčního rozhranní, požadavky z oblasti číselníků a datových prvků, požadavky z oblasti přístupnosti, požadavky na součinnost s Ministerstvem vnitra, požadavky na předkládání dokumentace k vyjádření. Jednoduchým způsobem, jak provést kontrolu splnění všech požadavků, je postupovat dle následujících kontrolních seznamů požadavků. Tuto kontrolu by měl provádět odpovědný pracovník. Při zjištění nesouladu by měl navrhnout a provést opatření k nápravě. Detailně se plněním těchto povinností zabývá zvláštní metodický pokyn Kontrolní seznam požadavků podle vyhlášky č. 529/2006 Sb. Požadavky z oblasti řízení kvality Vyhláška 2 odst. 1 č. 529/2006 Sb. Stanovit dlouhodobé cíle, kterých chce dosáhnout v oblasti řízení kvality informačních systémů veřejné správy. Vyhláška 2 odst. 1 č. 529/2006 Sb. Stanovit dlouhodobé cíle vždy v oblasti zajištění kvality dat, která jsou v těchto systémech zpracovávána. Vyhláška 2 odst. 1 č. 529/2006 Sb. Stanovit dlouhodobé cíle vždy v oblasti zajištění kvality technických a programových prostředků, jejichž prostřednictvím jsou prováděny informační činnosti v oblasti, tj. získávání a poskytování informací, reprezentace informací daty, shromažďování, vyhodnocování a ukládání dat na hmotné nosiče a uchovávání, vyhledávání, úprava nebo pozměňování dat, jejich předávání, šíření, zpřístupňování, výměna, třídění nebo kombinování, blokování a likvidace dat ukládaných na hmotných nosičích. Vyhláška 2 odst. 1 č. 529/2006 Sb. Stanovit plán řízení kvality, který obsahuje:popis činností, které orgán veřejné správy vykonává pro dosažení stanovených požadavků na kvalitu informačních systémů veřejné správy, včetně časového harmonogramu jejich plnění. 1 Metodický pokyn "Jak postupovat při plnění povinností vyplývajících ze zákona č.365/2000 Sb.", 2008, Ministerstvo vnitra ČR Strana 10 (celkem 13)

11 2.2. Kontrolní seznam dalších požadavků dle zákona č. 365/2000 Sb. Požadavky z oblasti dlouhodobého řízení Zákon č. 365/2000 Sb. 5a odst. 1 Vytvářet a vydávat informační koncepci, uplatňovat ji v praxi a vyhodnocovat její dodržování. V informační koncepci orgány veřejné správy stanoví své dlouhodobé cíle v oblasti řízení kvality a bezpečnosti spravovaných informačních systémů veřejné správy a vymezí obecné principy, vytváření a informačních systémů veřejné správy. Obsah a strukturu informační koncepce, jakož i postupy orgánů veřejné správy při jejím vytváření, vydávání a při vyhodnocování jejího dodržování a požadavky na řízení bezpečnosti a kvality informačních systémů veřejné správy stanoví vyhláška č. 529/2006 Sb. o požadavcích na strukturu a obsah informační koncepce a provozní dokumentace a o požadavcích na řízení bezpečnosti a kvality informačních systémů veřejné správy (vyhláška o dlouhodobém řízení informačních systémů veřejné správy). Zákon č. 365/2000 Sb. 5a odst. 2 Vytvářet a vydávat provozní dokumentaci k jednotlivým informačním systémům veřejné správy na základě vydané informační koncepce, uplatňovat ji v praxi a vyhodnocovat její dodržování. Obsah a strukturu provozní dokumentace stanoví vyhláška č. 529/2006 Sb. o požadavcích na strukturu a obsah informační koncepce a provozní dokumentace a o požadavcích na řízení bezpečnosti a kvality informačních systémů veřejné správy (vyhláška o dlouhodobém řízení informačních systémů veřejné správy). Zákon č. 365/2000 Sb. 5a odst. 3 Zajistit atestaci dlouhodobého řízení informačních systémů veřejné správy a prokázat splnění povinností podle odstavců 1 a 2 atestem dlouhodobého řízení informačních systémů veřejné správy. Rozsah provozní dokumentace předkládané při atestaci stanoví vyhláška č. 530/2006 Sb. o postupech atestačních středisek při posuzování dlouhodobého řízení informačních systémů veřejné správy. Nejpozději do Zákon 5b č. 365/2000 Sb. Uplatňovat opatření odpovídající bezpečnostním požadavkům na zajištění důvěrnosti, integrity a dostupnosti informací zpracovávaných v informačních systémech veřejné správy. Požadavky z oblasti referenčního rozhranní odst. 2 písm. d) Zajistit, aby vazby jimi provozovaného informačního systému na informační systémy jiného provozovatele byly uskutečňovány prostřednictvím referenčního rozhraní s využitím datových prvků vyhlášených ministerstvem a vedených v informačním systému o datových prvcích. odst. 2 písm. d) Prokázat atestem způsobilost informačního systému k realizaci vazeb jimi provozovaného informačního systému na informační systémy jiného provozovatele. Nejpozději do odst. 2 písm. e) Zpřístupňovat ministerstvu v elektronické podobě bez zbytečného odkladu informace o jimi provozovaném informačním systému za účelem uveřejnění v informačním systému, který obsahuje základní informace o dostupnosti a obsahu zpřístupněných informačních systémů o informačních systémech veřejné správy, pokud například zákon č. 148/1998 Sb., zákon č. 337/1992 Sb., zákon č. 89/1995 Sb.,zákon č. 106/1999 Sb. nebo zákon č. 101/2000 Sb. nestanoví jinak. Formu a technické náležitosti předávání stanoví vyhláška č. 528/2006 Sb., o formě a technických náležitostech předávání údajů do informačního systému, který obsahuje základní informace o dostupnosti a obsahu zpřístupněných informačních systémů veřejné správy (vyhláška o informačním systému o informačních systémech veřejné správy). Strana 11 (celkem 13)

12 Požadavky z oblasti číselníků a datových prvků odst. 2 písm. c) Uveřejňovat číselníky, pokud jsou správci těchto číselníků a není zákonem stanoveno jinak, a to i způsobem umožňujícím dálkový přístup. odst. 2 písm. c) Předávat ministerstvu údaje do informačního systému o datových prvcích v elektronické podobě, ve formě a s technickými náležitostmi stanovenými prováděcím právním předpisem. odst. 2 písm. e) Zpřístupňovat ministerstvu v elektronické podobě bez zbytečného odkladu informace o jím poskytovaných službách a používaných datových prvcích, a to za účelem uveřejnění v informačním systému o datových prvcích, pokud například zákon č. 148/1998 Sb., zákon č. 337/1992 Sb., zákon č. 89/1995 Sb.,zákon č. 106/1999 Sb. nebo zákon č. 101/2000 Sb. nestanoví jinak. Formu a technické náležitosti předávání stanoví vyhláška č. 469/2006 Sb., o formě a technických náležitostech předávání údajů do informačního systému o datových prvcích a o postupech Ministerstva vnitra a jiných orgánů veřejné správy při vedení, zápisu a vyhlašování datových prvků v informačním systému o datových prvcích (vyhláška o informačním systému o datových prvcích). Požadavky z oblasti přístupnosti odst. 2 písm. f) Postupovat při uveřejňování informací způsobem umožňujícím dálkový přístup tak, aby byly informace související s výkonem veřejné správy uveřejňovány ve formě, která umožňuje, aby se s těmito informacemi v nezbytném rozsahu mohly seznámit i osoby se zdravotním postižením. Formu uveřejnění informací stanoví vyhláška č. 64/2008 Sb., o formě uveřejňování informací souvisejících s výkonem veřejné správy prostřednictvím webových stránek pro osoby se zdravotním postižením (vyhláška o přístupnosti). Požadavky na předkládání dokumentace k vyjádření odst. 2 písm. b) Předložit ministerstvu k vyjádření návrhy dokumentací programů obsahující pořízení, obnovu a informačních a komunikačních technologií vypracovaných podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů. Náležitosti dokumentací programů a investičních záměrů stanoví vyhláška č. 231/2005 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů pořízení a reprodukce majetku, ve znění pozdějších předpisů. odst. 2 písm. b) Předložit ministerstvu k vyjádření investiční záměry akcí pořízení, obnovy a informačních a komunikačních technologií, jejichž registrace v Informačním systému financování reprodukce majetku, zadání jejich realizace a změna jejich závazně stanovených parametrů se provádí pouze se souhlasem Ministerstva financí podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů. Náležitosti dokumentací programů a investičních záměrů stanoví vyhláška č. 231/2005 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů pořízení a reprodukce majetku, ve znění pozdějších předpisů. Strana 12 (celkem 13)

13 Požadavky na součinnost s Ministerstvem vnitra Zákon č. 365/2000 Sb. 5 odst. 2 písm. a) Spolupracovat při činnostech, v rámci kterých Ministerstvo vnitra: vyhledává, zpracovává, ukládá a vytváří nové informace, které jsou znalostní základnou pro kvalitní vytváření a rozvoj informačních systémů veřejné správy; zpracovává návrhy strategických dokumentů v oblasti informačních systémů veřejné správy, a to i z hlediska bezpečnosti těchto systémů, a předkládá tyto dokumenty vládě, sleduje a analyzuje informační potřeby veřejné správy a stav informačních systémů veřejné správy; připravuje nebo koordinuje přípravu záměrů pro budování nebo přetváření informačních systémů veřejné správy vyvolané společnou potřebou více správců informačních systémů veřejné správy; připravuje nebo koordinuje přípravu záměrů pro budování nebo přetváření informačních systémů veřejné správy vyvolané potřebou spolupráce a koordinace na mezinárodní úrovni; vyjadřuje se k návrhům dokumentací programů obsahujících pořízení, obnovu a informačních a komunikačních technologií vypracovaných podle zvláštního právního předpisu. Ministerstvo přitom přihlíží zejména k oprávněným zájmům předkladatele dokumentace programu a k potřebám zajištění řádného výkonu veřejné správy, zajišťuje tvorbu metodických pokynů pro výkon odborných činností spojených s vytvářením, rozvojem a využíváním informačních systémů veřejné správy; stanoví a spravuje referenční rozhraní a stanoví prováděcím právním předpisem technické a funkční náležitosti uskutečňování vazeb mezi informačními systémy prostřednictvím referenčního rozhraní; vytváří a spravuje veřejný informační systém, který obsahuje základní informace o dostupnosti a obsahu zpřístupněných informačních systémů veřejné správy; vytváří a spravuje veřejný informační systém o datových prvcích, jeho prostřednictvím vyhlašuje datové prvky, a stanoví prováděcím právním předpisem formu a technické náležitosti předávání údajů do něj; vytváří a spravuje portál veřejné správy; koordinuje a vytváří podmínky pro podporu rozvoje elektronického obchodu; koordinuje a vytváří podmínky pro činnost veřejné správy prostřednictvím veřejných informačních systémů, včetně dálkového přístupu, koordinuje a vytváří podmínky pro činnost kontaktních míst veřejné správy. odst. 2 písm. a) Spolupracovat s Ministerstvem vnitra při provádění kontroly na místě dle zákona o státní kontrole Strana 13 (celkem 13)

Praha PROJECT INSTINCT

Praha PROJECT INSTINCT Atestační středisko Equica Inspekční orgán č. 4045 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Protokol o provedené zkoušce ATESTACE DLOUHODOBÉHO ŘÍZENÍ ISVS Statutární město Přerov Praha 29. 1. 2015 PROJECT INSTINCT Obsah 1. Identifikace

Více

Atestace informačních systémů veřejné správy. Vladimír Matějíček 5.12.2007

Atestace informačních systémů veřejné správy. Vladimír Matějíček 5.12.2007 Atestace informačních systémů veřejné správy Vladimír Matějíček 5.12.2007 Co se atestuje a jak? Předmět atestace Dlouhodobé řízení ISVS informační koncepce provozní dokumentace (bezpečnostní politika)

Více

Legislativní opora. č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy (ISVS), (dále jen zákon ) č. 81/2006 Sb. Zákon.

Legislativní opora. č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy (ISVS), (dále jen zákon ) č. 81/2006 Sb. Zákon. Pojmy Dlouhodobé řízení ISVS (tj. souhrnně všech, u kterých OVS vykonává funkci správce) OVS zpracovává IK a PD, předmětem posuzování AS je IK, PD za určitých podmínek. zkracujeme DŘ Způsobilost k realizaci

Více

Dlouhodobé řízení ISVS

Dlouhodobé řízení ISVS Dlouhodobé řízení ISVS Základní principy a hlavní procesy dlouhodobého řízení ISVS Verze 1.01 Obsah Úvod... 3 1 Předmět... 4 1.1 Seznam použitých zdrojů... 4 1.2 Slovník použitých pojmů a zkratek... 5

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. Jednání Zastupitelstva městské části Praha Zbraslav. číslo: 20 Dne: Zpracovatel: OKT

DŮVODOVÁ ZPRÁVA. Jednání Zastupitelstva městské části Praha Zbraslav. číslo: 20 Dne: Zpracovatel: OKT Městská část Praha Zbraslav Zbraslavské náměstí 464 156 00 Praha Zbraslav tel/fax: +420 257 111 888 e- mail: info@mc-zbraslav.cz http: www.mc-zbraslav.cz DŮVODOVÁ ZPRÁVA Jednání Zastupitelstva městské

Více

Informační systémy veřejné správy (ISVS)

Informační systémy veřejné správy (ISVS) Informační systémy veřejné správy (ISVS) zákon č.365/2000 Sb. ve znění pozdějších změn Informační systémy veřejné správy soubor informačních systémů, které slouží pro výkon veřejné správy Správci ISVS

Více

4 Poskytování informací. (1) Povinné subjekty poskytují informace žadateli na základě žádosti nebo zveřejněním.

4 Poskytování informací. (1) Povinné subjekty poskytují informace žadateli na základě žádosti nebo zveřejněním. V Praze dne 28. května 2008 Vážení členové Konzultační skupiny, dovoluji si vám předložit k následné diskuzi návrhy zpracovatelů informací veřejného sektoru, tak jak byly prodiskutovány na platformě Iniciativy

Více

365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000

365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 (platí od 1. 71. 2017 do 30. 6. 2017) o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů ve znění zákona č. 517/2002 Sb., zákona č. 413/2005

Více

POLITIKA ZPRACOVÁNÍ A OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ

POLITIKA ZPRACOVÁNÍ A OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ POLITIKA ZPRACOVÁNÍ A OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ Pardubice, květen 2018 Rada Pardubického kraje za účelem naplnění ustanovení Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období 250 USNESENÍ hospodářského výboru ze 42. schůze konané dne 15.

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období 250 USNESENÍ hospodářského výboru ze 42. schůze konané dne 15. Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2000 3. volební období 250 USNESENÍ hospodářského výboru ze 42. schůze konané dne 15. června 2000 k vládnímu návrhu zákona o informačních systémech veřejné

Více

365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 ČÁST PRVNÍ

365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 14.6.2006 do částky 90/2006 Sb. a 29/2006 Sb.m.s. Obsah a text 365/2000 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2008 365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 o informačních

Více

ČÁST PRVNÍ. Předmět úpravy. Vymezení pojmů

ČÁST PRVNÍ. Předmět úpravy. Vymezení pojmů Úplné znění zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 517/2002 Sb., zákonem č. 413/2005 Sb., zákonem

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1137 104 ZÁKON ze dne 8. března 2017, kterým se mění zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 181/2014

Více

Informace o zpracování osobních údajů fyzických osob

Informace o zpracování osobních údajů fyzických osob Informace o zpracování osobních údajů fyzických osob pro odběratele a dodavatele společnosti ARDAT Systems s.r.o. vypracováno 1. 5. 2018 poslední změna 25. 5. 2018 platnost od 25. 5. 2018 platnost do Společnost

Více

Úplné znění zákona ČÁST PRVNÍ. Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Úplné znění zákona ČÁST PRVNÍ. Předmět úpravy. Vymezení pojmů Úplné znění zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 517/2002 Sb., zákonem č. 413/2005 Sb., zákonem

Více

Zásady zpracování osobních údajů fyzických osob

Zásady zpracování osobních údajů fyzických osob Zásady zpracování osobních údajů fyzických osob Příspěvková organizace Praha 14 kulturní, sídlem Šimanovská 47, Praha 9, 198 00, IČ: 75122987, (dále jen Správce ), jakožto správce osobních údajů, si Vás

Více

Zákon o informačních systémech veřejné správy

Zákon o informačních systémech veřejné správy PLATNÁ ZNĚNÍ NOVELIZOVANÝCH ZÁKONŮ SE ZAPRACOVANÝMI ZMĚNAMI Zákon o informačních systémech veřejné správy ČÁST PRVNÍ 1 Předmět úpravy (1) Tento zákon stanoví práva a povinnosti, které souvisejí s vytvářením,

Více

Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE

Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE Statutární město Brno, městská část Brno-střed INFORMAČNÍ KONCEPCE Pokyn tajemníka č.: 12 Bc. Petr Štika, MBA, LL.M., v.r. Vydání č.: 1 tajemník ÚMČ Brno-střed Účinnost: 16.07.2018 Vydal/schválil: Bc.

Více

Osobní údaje získává Golferia House přímo od subjektu údajů, od třetích subjektů a z veřejných evidencí.

Osobní údaje získává Golferia House přímo od subjektu údajů, od třetích subjektů a z veřejných evidencí. INFORMACE O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Společnost Golferia House, a.s., IČO 05278121, se sídlem Čeladná 741, 739 12, (dále jen Golferia House ), jakožto správce osobních údajů, si tímto dovoluje informovat

Více

Pravidla ochrany osobních údajů

Pravidla ochrany osobních údajů Pravidla ochrany osobních údajů Obchodní firma: VIKIPID a.s. Sídlo: Sirotčí 1145/7, 703 00 Ostrava - Vítkovice Identifikační číslo: 29450896 Pravidla ochrany osobních údajů 26.6.2017 Stránka 1 z 5 Při

Více

365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 ČÁST PRVNÍ

365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 3.6.2009 do částky 45/2009 Sb. a 18/2009 Sb.m.s. Obsah a text 365/2000 Sb. - poslední stav textu 365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 o informačních systémech veřejné správy a o

Více

Centrální systém účetních informací státu (CSÚIS) Základní popis

Centrální systém účetních informací státu (CSÚIS) Základní popis Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Základní popis Verze dokumentu: 1.1 (z 12.4.2011) Strana: 1/6 1. Koncepce CSÚIS CSÚIS je určen ke shromažďování účetních záznamů od vybraných účetních

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů 1 Ochrana osobních údajů vnitřní předpis závazný pro zaměstnance, vázané zástupce a ostatní spolupracující osoby společnosti 2 Úvodní ustanovení 1. Tento vnitřní předpis je vydán v souladu se zákonem č.

Více

INFORMACE O ZPRACOVÁVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

INFORMACE O ZPRACOVÁVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E OLOMOUCKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OLOMOUCI Wolkerova 74/6, 779 11 Olomouc, tel. 585 719 111, e-mail: epodatelna@khsolc.cz, ID: 7zyai4b INFORMACE O ZPRACOVÁVÁNÍ

Více

Informační systém evidence obyvatel

Informační systém evidence obyvatel Informační systém evidence obyvatel Informační systém evidence obyvatel, upravený zákonem č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel),

Více

Politika ochrany osobních údajů

Politika ochrany osobních údajů Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 PSČ 750 02, tel.: +420 581 291 203, datová schránka: vsxji6e www.gjb-spgs.cz; e-mail: info@gjb-spgs.cz Politika ochrany osobních

Více

Platná znění novelizovaných zákonů ve znění navrhovaných změn

Platná znění novelizovaných zákonů ve znění navrhovaných změn Platná znění novelizovaných zákonů ve znění navrhovaných změn Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů 4 Ministerstvo vnitra (1) Ministerstvo ve

Více

ČÁST PRVNÍ. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ. Předmět úpravy Úplné znění zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 517/2002 Sb., zákonem č. 413/2005 Sb., zákonem

Více

*UOOUX0043FCJ* Zn. INSP2-6235/ Praha 8. února 2012 KONTROLNÍ PROTOKOL

*UOOUX0043FCJ* Zn. INSP2-6235/ Praha 8. února 2012 KONTROLNÍ PROTOKOL *UOOUX0043FCJ* Zn. INSP2-6235/11-27 Praha 8. února 2012 KONTROLNÍ PROTOKOL dle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon

Více

ITAPA Bratislava 12. 14. 11. 2002

ITAPA Bratislava 12. 14. 11. 2002 ITAPA Bratislava 12. 14. 11. 2002 Role standardů ISVS při budování informačních systémů veřejné správy (zkušenosti z ČR) Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné informační systémy petrikovitse@uvis.cz 1

Více

Sbírka právních předpisů ÚSC a některých správních úřadů

Sbírka právních předpisů ÚSC a některých správních úřadů Sbírka právních předpisů ÚSC a některých správních úřadů 1 Cíl: Sbírka právních předpisů ÚSC a některých správních úřadů vytvoření centrálního veřejně přístupného informačního systému obsahujícího: právní

Více

1/ Memorandum o zpracování osobních údajů dle článku 13 a 14 GDPR.

1/ Memorandum o zpracování osobních údajů dle článku 13 a 14 GDPR. 1/ Memorandum o zpracování osobních údajů dle článku 13 a 14 GDPR. Společenství vlastníků Holandská 2437, Kladno, se sídlem Holandská 2437, 272 01 Kladno, IČO: 26437261 (dále jen Společenství ) tímto jako

Více

V Olomouci dne 25. května Politika ochrany osobních údajů Gymnázia, Olomouc, Čajkovského 9

V Olomouci dne 25. května Politika ochrany osobních údajů Gymnázia, Olomouc, Čajkovského 9 V Olomouci dne 25. května 2018 Politika ochrany osobních údajů Gymnázia, Olomouc, Čajkovského 9 OBSAH 1 Úvod... 5 2 Hlavní cíle ochrany osobních údajů... 6 3 Zásady zpracování a ochrany osobních údajů...

Více

365/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 14. září o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů ČÁST PRVNÍ.

365/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 14. září o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů ČÁST PRVNÍ. 365/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. září 2000 o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Změna: 517/2002 Sb. Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Změna: 81/2006 Sb. (část) Změna:

Více

Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ

Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ Kapitola 4. ODBOR EKONOMICKÝ Odbor ekonomický se člení na: oddělení rozpočtu a financování oddělení účetnictví a výkaznictví zajišťuje spisovou službu dle spisového a skartačního řádu Krajského úřadu poskytuje

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS)

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) ORGANIZAČNÍ ŘÁD Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) Rada města Uherský Brod dne 7. září 2011 schválila

Více

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V RÁMCI ORAGANIZACE INFORMACE PRO POSKYTOVATELE OSOBNÍCH ÚDAJŮ

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V RÁMCI ORAGANIZACE INFORMACE PRO POSKYTOVATELE OSOBNÍCH ÚDAJŮ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V RÁMCI ORAGANIZACE INFORMACE PRO POSKYTOVATELE OSOBNÍCH ÚDAJŮ Organizace: (dále Správce ) Pověřenec: Mateřská škola Humpolec, Smetanova 1526 396 01 Humpolec IČ: 70983399 SEID, s.r.o.,

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Chráníme vaše údaje Tímto dokumentem vám poskytujeme informace o vašich právech souvisejících se zpracováváním vašich osobních údajů. Při zpracovávání osobních údajů

Více

JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01. 15.července 2012. Neomezena

JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01. 15.července 2012. Neomezena MĚSTO KROMĚŘÍŽ SMĚRNICE Č. 4/2012 O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJU Zpracovatel: Schváleno: Účinnost od: Účinnost do: Přílohy: JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01

Více

Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky

Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky Mgr. Tomáš Kroupa Ministerstvo vnitra - Samostatné oddělení hlavního architekta egovernmentu Agenda Proč to všechno děláme Co máme za sebou Co nás

Více

Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících. JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director

Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících. JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director 11/06/2010 Obsah Základní pojmy zákon na ochranu osobních údajů Základní pojmy zákon o některých službách

Více

Digitalizace stavebního řízení a územního plánování a Digitální technická mapa České republiky (DTM ČR) jako jeden z jejích základních kamenů

Digitalizace stavebního řízení a územního plánování a Digitální technická mapa České republiky (DTM ČR) jako jeden z jejích základních kamenů Digitalizace stavebního řízení a územního plánování a Digitální technická mapa České republiky (DTM ČR) jako jeden z jejích základních kamenů Zdeněk Zajíček Datová úložiště Existující ISVS DIGITALIZACE

Více

Číslo: Datum: Změna: Provedl:

Číslo: Datum: Změna: Provedl: Dům dětí a mládeže Hradec Králové, Rautenkrancova 1241 Směrnice na ochranu osobních údajů Č. j.: 8/17 Účinnost od: 1. 1. 2018 Spisový znak: A 5 Skartační znak: Změny: Číslo: Datum: Změna: Provedl: Obsah:

Více

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Prohlášení o zpracování osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a poučení

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

Provozní řád Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, verze 2. X

Provozní řád Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, verze 2. X Provozní řád Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, verze 2. X 1. Úvod 1.1 Provozní řád Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, verze 2. X (dále jen provozní

Více

Směrnice. Záměrná a standardní ochrana osobních údajů. Platnost a účinnost od: Mgr. Milan KRÁL

Směrnice. Záměrná a standardní ochrana osobních údajů. Platnost a účinnost od: Mgr. Milan KRÁL Směrnice Záměrná a standardní ochrana osobních údajů Platnost a účinnost od: 24.5. 2018 Vydal: Mgr. Milan KRÁL 1 OBSAH 1 Úvod... 5 1.1 Úvodní ustanovení... 5 1.2 Rozsah působnosti... 5 1.3 Odpovědnost

Více

VLÁDNÍ NÁVRH ZÁKON. ze dne 2017,

VLÁDNÍ NÁVRH ZÁKON. ze dne 2017, III. VLÁDNÍ NÁVRH ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a o změně souvisejících zákonů (zákon o kybernetické bezpečnosti), a zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném

Více

Politika ochrany osobních údajů. Platnost a účinnost od: Mgr. Milan KRÁL

Politika ochrany osobních údajů. Platnost a účinnost od: Mgr. Milan KRÁL Politika ochrany osobních údajů Platnost a účinnost od: 24.5. 2018 Vydal: Mgr. Milan KRÁL 1 OBSAH 1 Úvod... 5 2 Hlavní cíle ochrany osobních údajů... 6 3 Zásady zpracování a ochrany osobních údajů... 7

Více

Protokol o atestačním řízení

Protokol o atestačním řízení Atestační středisko: ADA, s. r. o. pověření k výkonu atestací MI ČR reg. č. 3 rozhodnutím č. j. 3/2001 A ze dne 11.10.2001, se sídlem Čermákova 28, 625 00 Brno adresa pro poštovní styk Sokolská 725, 664

Více

ZÁKON O PRÁVU NA DIGITÁLNÍ SLUŽBY A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ. N á v r h s k u p i n y p o s l a n c ů ZÁKON. ze dne

ZÁKON O PRÁVU NA DIGITÁLNÍ SLUŽBY A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ. N á v r h s k u p i n y p o s l a n c ů ZÁKON. ze dne N á v r h s k u p i n y p o s l a n c ů ZÁKON ze dne... 2018 o právu na digitální služby a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Právo na digitální služby

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů zákon č. 101/2000 Sb. Působnost zákona Zákon se vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a

Více

Nové povinnosti dle zákona o střetu zájmů

Nové povinnosti dle zákona o střetu zájmů Krajský úřad Jihomoravského kraje Porada ředitelky Krajského úřadu Jihomoravského kraje s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 7. března 2017 Nové povinnosti dle zákona o střetu

Více

Protokol o atestačním řízení

Protokol o atestačním řízení Atestační středisko: ADA, s. r. o. pověření k výkonu atestací MI ČR reg. č. 3 rozhodnutím č. j. 3/2001 A ze dne 11.10.2001, se sídlem Čermákova 28, 625 00 Brno adresa pro poštovní styk Sokolská 725, 664

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 6.3 Sdílitelné služby technologické infrastruktury Ministerstvo vnitra, Ministerstvo

Více

365/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ

365/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 4.8.2013 do částky 91/2013 Sb. a 32/2013 Sb.m.s. 365/2000 Sb. - o informačních systémech veřejné správy - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2015 Změna: 517/2002 Sb. Změna:

Více

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nahořany

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nahořany Městský úřad Nové Město nad Metují Odbor výstavby a regionálního rozvoje náměstí Republiky 6 549 01 Nové Město nad Metují Váš dopis značky/ze dne Naše značka Vyřizuje/linka Nové Město nad Metují NMNM/15551/2017/OVRR/Bal

Více

/UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července Protokol o kontrole

/UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července Protokol o kontrole /UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července 2015 Protokol o kontrole Kontrolní orgán: Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem 170 00 Praha - Holešovice, Pplk. Sochora 727/27, IČ:

Více

SD - Provozní řád ÚAP DMVS LK

SD - Provozní řád ÚAP DMVS LK Příloha E Směrnice IS DMVS LK Provozní řád ÚAP DMVS LK Verze 1.1 DMVS Libereckého kraje Zpracoval Datum 30. 10. 2015 Označení ŘD Popis Vydavatel URL Platnost Práva Liberecký kraj a aktivní partneři SD

Více

Číslo: Datum: Změna: Provedl:

Číslo: Datum: Změna: Provedl: Mateřská škola U kohoutka Sedmipírka Benešov Dukelská 1546, 256 01 Benešov Směrnice na ochranu osobních údajů Č.j.: 1/4/23 Účinnost od: 25.5.2018 Spisový znak: 1/1 Skartační znak: A 10 Změny: Číslo: Datum:

Více

Dlouhodobé řízení ISVS

Dlouhodobé řízení ISVS Konero, s.r.o. Lázeňská 1402 562 01 Ústí nad Orlicí http://www.konero.cz Dlouhodobé řízení ISVS Vzorová informační koncepce obce s pověřeným obecním úřadem Zadavatel Řešitel Ministerstvo vnitra Konero,

Více

Odbor legislativy a vnitřních věcí

Odbor legislativy a vnitřních věcí Přehled účelů zpracování osobních údajů ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších Vedení správního řízení na úseku přestupků 10 let 0307,

Více

INFORMACE O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO POSKYTOVATELE OSOBNÍCH ÚDAJŮ

INFORMACE O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO POSKYTOVATELE OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO POSKYTOVATELE OSOBNÍCH ÚDAJŮ Organizace: (dále Správce ) Městské kulturní a informační středisko v Humpolci Sídlo: Havlíčkovo náměstí 91, 396 01 Humpolec IČ: 69538549

Více

( 88-91, 98, 99) Štefan Koreň odbor krizového řízení

( 88-91, 98, 99) Štefan Koreň odbor krizového řízení Bezpečnost a integrita veřejných komunikačních sítí a služeb elektronických komunikací z pohledu zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o

Více

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací

ODBOR KONTROLY. Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Kapitola 13. ODBOR KONTROLY Odbor kontroly se člení na: oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení oddělení kontroly obcí a dotací Samostatná působnost: sestavuje návrh rozpočtu příjmů

Více

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace TEL: 486 162 310, 702 064 806, E mail: msmatousova @email.cz

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace TEL: 486 162 310, 702 064 806, E mail: msmatousova @email.cz Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace Směrnice na ochranu osobních údajů Č.j.: 9/14 Účinnost od: 1. 1. 2014 Spisový znak: 2.3 Skartační znak: S 5 Změny: Obsah: 1. Úvod 2. Základní

Více

Odbor městské informatiky

Odbor městské informatiky Odbor městské informatiky 1 - vytváří, ve spolupráci s Komisí informatiky RMB, koncepci Informačního systému města Brna (dále jen "ISMB") v souladu se standardy VIS 2 - zajišťuje a koordinuje rozvoj informatiky

Více

/UOOUX009L0HW* Č.j. : UOOU 03261/ V Praze dne 26. května Protokol o kontrole

/UOOUX009L0HW* Č.j. : UOOU 03261/ V Praze dne 26. května Protokol o kontrole /UOOUX009L0HW* Č.j. : UOOU 03261/16-27 V Praze dne 26. května 2016 Protokol o kontrole Kontrolní orgán: Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, 170 00 Praha 7, IČ: 70837627, (dále

Více

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nahořany

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nahořany Městský úřad Nové Město nad Metují Odbor výstavby a regionálního rozvoje náměstí Republiky 6 549 01 Nové Město nad Metují NAHOŘANSKÁ a.s. 549 07 Nahořany 112 Váš dopis značky/ze dne Naše značka Vyřizuje/linka

Více

PROTOKOL O KONTROLE. Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, Praha Holešovice, IČ: (dále jen Úřad )

PROTOKOL O KONTROLE. Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, Praha Holešovice, IČ: (dále jen Úřad ) *UOOUX007THR9* V Praze 4. března 2015 Čj. UOOU-10507/14-10 PROTOKOL O KONTROLE podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákona č.

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/rack9nkehxy5) ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PŘEDPISU ČR S PŘEDPISY EU

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/rack9nkehxy5) ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PŘEDPISU ČR S PŘEDPISY EU ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PŘEDPISU ČR S PŘEDPISY EU NAVRHOVANÝ PRÁVNÍ PŘEDPIS Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů

Více

Živnostenský úřad města Brna

Živnostenský úřad města Brna Živnostenský úřad města Brna 1 - zajišťuje komplexní výkon státní správy na úseku živnostenského podnikání v rozsahu stanoveném 2 zákona č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, v platném, a zákonem

Více

SETKÁNÍ STAROSTŮ PLZEŇSKÝ KRAJ

SETKÁNÍ STAROSTŮ PLZEŇSKÝ KRAJ SETKÁNÍ STAROSTŮ PLZEŇSKÝ KRAJ 4.12.2014 ZÁKLADNÍ REGISTRY Zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech potřeba zajistit veřejné správě garantované a aktuální nejčastěji používané údaje potřebné pro

Více

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ Vyplněním a odesláním svého jména a příjmení, poštovní adresy, telefonního čísla a e- mailové adresy uděluji společnosti TRIAD s.r.o., se sídlem Brigádnická 27, Bratislava

Více

Směrnice starosty SH ČMS

Směrnice starosty SH ČMS Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Starosta sdružení, Římská 45, Praha 2 Směrnice starosty SH ČMS Ročník: 2016 V Praze dne: 29. 9. 2016 Číslo: 1 Směrnice starosty SH ČMS k nakládání s osobními údaji

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Mikulov, Školní, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: GDPR Politika ochrany osobních údajů Č.j.: zssp/ 69/2018 Vypracoval: A10 Mgr. Eva Divoká Směrnice nabývá účinnosti ode

Více

Právní úprava ochrany osobních údajů. Václav Stupka

Právní úprava ochrany osobních údajů. Václav Stupka Právní úprava ochrany osobních údajů Václav Stupka 1 Vývoj ochrany osobních úadjů Od 2. poloviny 20. století 1980 Pravidla ochrany soukromí (OECD) 1981 Úmluva 108 (Rada Evropy) Aktuálně Listina základních

Více

Zásady zpracování osobních údajů

Zásady zpracování osobních údajů Zásady zpracování osobních údajů Cílem těchto Zásad zpracování osobních údajů určených pro Klienty Nadace O2, které vydala Nadace O2 IČO 267 000 00, DIČ CZ26700000, se sídlem Za Brumlovkou 266/2, 140 22

Více

fyzická osoba, podnikající fyzická osoba, statutární orgán právnické osoby

fyzická osoba, podnikající fyzická osoba, statutární orgán právnické osoby Správce Správce osobních Městský úřad Kralupy nad Vltavou Palackého nám. 1 278 01 Kralupy nad Vltavou (MÚ) Zástupce správce Ing. Jaroslav Zdich tajemník Městského úřadu Kralupy nad Vltavou jaroslav.zdich@mestokralupy.cz

Více

Odbor kancelář tajemníka

Odbor kancelář tajemníka Odbor kancelář tajemníka vedoucí odboru zastupuje tajemníka v oblasti řízení úřadu, ve spolupráci s tajemníkem zabezpečuje komplexní agendu v oblastech pracovních vztahů zaměstnanců města, personalistiky,

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů Obsah: 1. Pojmy a zkratky 2. Účel a oblast platnosti dokumentu 3. Odpovědnosti a pravomoci 4. Zásady pro práci s osobními údaji 5. Evidence míst sběru, uložení a zabezpečení osobních

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Chráníme vaše údaje Tímto dokumentem vám poskytujeme informace o vašich právech souvisejících se zpracováváním vašich osobních údajů. Při zpracovávání osobních údajů

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉM VEŘEJNÉ SPRÁVY A JEHO VZTAH K OSTATNÍM INFORMAČNÍM SYSTÉMŮM

INFORMAČNÍ SYSTÉM VEŘEJNÉ SPRÁVY A JEHO VZTAH K OSTATNÍM INFORMAČNÍM SYSTÉMŮM INFORMAČNÍ SYSTÉM VEŘEJNÉ SPRÁVY A JEHO VZTAH K OSTATNÍM INFORMAČNÍM SYSTÉMŮM Vladimír Šmíd Masarykova univerzita v Brně, Žerotínovo nám. 9, 601 77 Brno, ČR e-mail: smid@rect.muni.cz Abstrakt V roce 2000

Více

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Český telekomunikační úřad Čj. 22 052/2005-606 S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad pro výkon státní správy, včetně

Více

Informování veřejnosti o zpracování osobních údajů

Informování veřejnosti o zpracování osobních údajů Informování veřejnosti o zpracování osobních údajů V zájmu zachování transparentnosti, která přispívá k ochraně osobních údajů, správce osobních údajů zveřejňuje informace o zpracování osobních údajů.

Více

Záznamy o činnostech zpracování

Záznamy o činnostech zpracování Záznamy o činnostech zpracování Správce osobních údajů Pověřenec na ochranu osobních údajů Účel zpracování Obecný popis technických a organizačních bezpečnostních opatření uvedených v čl. 32 odstav. 1

Více

OBSAH. Seznam použitých zkratek... XV Jednotlivá ustanovení zpracovali... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XVIII

OBSAH. Seznam použitých zkratek... XV Jednotlivá ustanovení zpracovali... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XVIII OBSAH Seznam použitých zkratek...................................................... XV Jednotlivá ustanovení zpracovali........................................... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři..................................

Více

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů 42 10. funkční období 42 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů (Navazuje na sněmovní tisk č. 298 ze 7. volebního období

Více

obsahující údaje platné v době podání žádosti včetně informací o podaném návrhu na zápis do příslušné evidence, který nebyl ke dni podání žádosti

obsahující údaje platné v době podání žádosti včetně informací o podaném návrhu na zápis do příslušné evidence, který nebyl ke dni podání žádosti Strana 348 32 VYHLÁŠKA ze dne 18. ledna 2010 o platebních systémech s neodvolatelností zúčtování Česká národní banka stanoví podle 142 zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku, (dále jen zákon ) k provedení

Více

Základní informace k jednotlivým výstupům: 1. Výpis z katastru nemovitostí

Základní informace k jednotlivým výstupům: 1. Výpis z katastru nemovitostí Czech Point, neboli Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál, je asistované místo výkonu veřejné správy, kde každý občan může získat informace o údajích, které o něm vede stát v centrálních registrech.

Více

Ředitel odboru archivní správy a spisové služby PhDr. Jiří ÚLOVEC v. r.

Ředitel odboru archivní správy a spisové služby PhDr. Jiří ÚLOVEC v. r. VMV čá. 65/2012 (část II) Oznámení Ministerstva vnitra, kterým se zveřejňuje vzorový provozní řád archivu oprávněného k ukládání archiválií v digitální podobě Ministerstvo vnitra zveřejňuje na základě

Více

Informace o zpracování osobních údajů v SECAR BOHEMIA, a. s.

Informace o zpracování osobních údajů v SECAR BOHEMIA, a. s. SECAR BOHEMIA, a.s. Štěpánská 650/23, 110 00 Praha 1, Česká republika IČ: 47115467 DIČ: CZ47115467 sp. zn. B1753 vedená u Městského soudu v Praze Korespondenční a fakturační adresa: SECAR BOHEMIA, a.s.

Více

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat

Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Digitální mapa veřejné správy v kontextu nové politiky státu v oblasti prostorových dat Jednání Grémia pro regulační reformu a efektivní veřejnou správu 9. prosince 2009 Obsah - Z čeho vycházíme - Význam

Více

Obecná příručka IS o ISVS

Obecná příručka IS o ISVS Obecná příručka IS o ISVS Informační systém o informačních systémech veřejné správy verze 2.02.00 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 16. 11. 2016, verze 1.01 Obecná příručka IS

Více

Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI

Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI 10.4.2019 Strategická východiska Informační koncepce České republiky, Koncepce budování egovernmentu v ČR 2018+ https://www.mvcr.cz/soubor/vladni-program-digitalizaceceske-republiky-2018-digitalni-cesko-informacni-koncepcecr.aspx

Více

Protokol o atestačním řízení

Protokol o atestačním řízení Atestační středisko: ADA, s. r. o. pověření k výkonu atestací MI ČR reg. č. 3 rozhodnutím č. j. 3/2001 A ze dne 11.10.2001, se sídlem Čermákova 28, 625 00 Brno adresa pro poštovní styk Sokolská 725, 664

Více

www.airbank.cz I banku můžete mít rádi Informace o zpracování osobních údajů Účel dokumentu

www.airbank.cz I banku můžete mít rádi Informace o zpracování osobních údajů Účel dokumentu Informace o zpracování osobních údajů Účel dokumentu Účelem tohoto dokumentu je poskytnout Vám, klientům Air Bank a.s. (dále jen Air Bank ), přehledné a srozumitelné informace především o tom: jaké osobní

Více

Protokol o atestačním řízení

Protokol o atestačním řízení Atestační středisko: ADA, s. r. o. pověření k výkonu atestací MI ČR reg. č. 3 rozhodnutím č. j. 3/2001 A ze dne 11.10.2001, se sídlem Čermákova 28, 625 00 Brno adresa pro poštovní styk Sokolská 725, 664

Více

Protokol o atestačním řízení

Protokol o atestačním řízení Atestační středisko: ADA, s. r. o. pověření k výkonu atestací ÚVIS reg. č. 3 rozhodnutím č. j. 3/2001 A ze dne 11.10.2001, se sídlem Čermákova 28, 625 00 Brno adresa pro poštovní styk Sokolská 725, 664

Více