ZÁPIS č. 5/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁPIS č. 5/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne"

Transkript

1 ZÁPIS č. 5/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne Přítomni: Omluveni: Neomluveni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, Taťjana Nováková, Ing. Miroslav Šikola, Jiří Kratochvíl, Naděžda Jozífková, Ing. Taťána Janoušková, Lenka Malá, Mgr. Zora Machartová, PhDr. Jiří Miler, Ph.D., Robert Prade Mgr. Jana Svobodová, Mgr. Věnceslava Drábková, Bc. Martina Teplá, Bc. Iva Kreisingerová Hosté: Mgr. Pavel Svoboda, náměstek hejtmana, řízení rezortu sociálních věcí Mgr. Jolana Šebková, vedoucí odboru sociálních věcí Ing. Jana Maříková, vedoucí oddělení rozvoje a financování sociálních služeb Ing. Monika Musilová, koordinátorka střednědobého plánování Ing. Marcela Pražáková, ekonomka, analytička Asociace poskytovatelů: Michaela Albrechtová, Romana Kučerová, Jaromír Misík, Jaroslav Cimbál Program jednání: 1. Zahájení zasedání 2. Schválení programu jednání 3. Kontrola plnění usnesení 4. Schválení zápisu 5. Volba ověřovatele 6. Harmonogram jednání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje 7. Prezentace dat ze Závěrečných zpráv sociálních služeb za rok Ing. Musilová, Ing. Pražáková 8. Materiál do Zastupitelstva LK: Změna zřizovacích listin, včetně příloh č. 1, příspěvkových organizací resortu sociálních věcí (Z) 9. Materiál do Zastupitelstva LK: Financování sociálních služeb dle zvláštního zákona - Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji na rok 2018, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje a Pravidla pro poskytování a čerpání finančních prostředků z rozpočtu Libereckého kraje na podporu sociálních služeb na rok 2018 (Z) 10. Materiál do Zastupitelstva LK: Změna rozpočtu rozpočtové opatření č. 132/17 úpravy v kapitole Transfery, odboru sociálních věcí, dofinancování protidrogových služeb z rozpočtu Libereckého kraje na rok 2017 (Z) 11. Materiál do Zastupitelstva LK: Aktualizace postupu a systému hodnocení sociálních služeb a rozvojových záměrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro období (Zpís)

2 12. Materiál do Zastupitelstva LK: Rozpočtové opatření č. 134/2017 úprava rozpočtu v rámci dílčího ukazatele Sociální služby v kapitole Působnosti, odbor sociálních věcí, zavedení rozpisového ukazatele Volnočasové aktivity seniorů Libereckého kraje (Zpís) 13. Materiál do Zastupitelstva LK: Změna rozpočtu rozpočtové opatření č. 145/17 Kofinancování sociálních služeb v r z rozpočtu kraje, z prostředků kapitoly 313 MPSV státního rozpočtu vyhodnocení mimořádného kola (kapitola transfery) (Z) 14. Materiál do Zastupitelstva LK: Rozpočtové opatření č. 156/17 neinvestiční dotace Úřadu vlády České republiky na program Podpora koordinátorů pro romské záležitosti na rok 2017 (Zpís) 15. Materiál do Zastupitelstva LK: Rozpočtové opatření č. 160/17 neinvestiční dotace Ministerstva práce a sociálních věcí na výkon sociální práce na rok 2017 (Zpís) 16. Materiál do Zastupitelstva LK: Projekt Transformace Domov a Centrum denních služeb Jablonec nad Nisou, p.o. závazek spolufinancování 17. Různé 18. Závěr Průběh jednání: 1. Zahájení zasedání Zasedání výboru sociálních věcí zahájil předseda výboru Ing. Dan Ramzer, přivítal všechny přítomné členy SV včetně hostů a konstatoval, že výbor je usnášeníschopný (11 osob). Omluveny jsou čtyři členky výboru. Poděkování místopředsedkyni paní Janě Rothschedlové za zastoupení na minulém jednání. 2. Schválení programu jednání Ing. Dan Ramzer: Z důvodu návštěvy Asociace poskytovatelů a jejich prosba vystoupení - návrh přesunout program jednání. Předsedající otevřel diskusi k návrhu programu, který obdrželi členové v pozvánce. Nikdo nepodal návrh na další úpravu programu. Změněno je tedy pořadí jednání. Nejprve vystoupí zástupci z asociace, dále budou projednány body do zastupitelstva kraje z důvodu avizovaného odchodu paní Mgr. Machartové, následně budou projednány a prezentovány ostatní body. č. usnesení: 5/2017/01/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje souhlasí s návrhem programu a jeho domluvenou změnou programu 5. zasedání. Změna se týká pořadí bodů jednání. PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato 3. Volba ověřovatele Dle jednacího řádu je nutné zvolit ověřovatele zápisu. Ověřovatelem zápisu byla navržena paní Taťjana Nováková, která s návrhem souhlasila.

3 č. usnesení: 5/2017/02/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje volí ověřovatelkou zápisu 5. jednání paní Taťjanu Novákovou. PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato 4. Vystoupení představitelů Asociace poskytovatelů sociálních služeb Michaela Albrechtová: Představila přítomné členy asociace. Potřeba projednat věci, které poslední dobou trápí nejen zástupce asociace a které je nutné řešit. Prvním problémem je personální situace za pečovatelské služby - velmi rádi by vyšli vstříc se zvýšenou dobou poskytování, ale personální a finanční otázka toto nedovoluje Naděžda Jozífková: Kraj je mezičlánek potřeba vyjednávání s ministerstvem o platových podmínkách, změna neproběhne od 1. července. Mgr. Jolana Šebková: Na poradě na ministerstvu bylo řečeno, že změna bude. Naděžda Jozífková: Dlouhodobé vyhlášení výběrového řízení. Mgr. Jolana Šebková: Jednání sociální komise asociace krajů návaznost na dofinancování, zatím neřešeno. Jak můžeme my pomoci? Naděžda Jozífková: Pokud striktně bude v metodice, bude nás ohrožovat více. Michaela Albrechtová: Sociální pracovníci málo křičí, my si nikdy nebudeme brát pracovníky jako rukojmí, situace je ale krizová. Naděžda Jozífková: Víkendy akceptujeme, ale večerní doby nejsou možné. Michaela Albrechtová: Druhé téma poděkování za krok žádat o finanční prostředky na podporu mohou jen neziskovky. Částka 5 mil. Kč. je opravdu malá. Ing. Dan Ramzer: Mikroregion Frýdlantsko, Jablonec nad Nisou vyjednávání s ORP boj za podporu od obcí (rozpočtové určení daní). Mgr. Zora Machartová: Domněnka, že nastane doba, kdy se zdravotně postižení budou vracet do zařízení. Michaela Albrechtová: Třetí otázkou je příspěvek na péči. 30 mld. na sociální věci, 2/3 se nevrací do systému. Ing. Dan Ramzer: Propočty v systému LK chybí 80 mil. Kč., 181 Kč na obyvatele LK. Michaela Albrechtová: Je potřeba tlak na ministerstvo. Od asociace má kraj podporu. Čtvrté téma: Materiál k metodice: Některé věci si stále neumíme vysvětlit, např. čas nezbytný k zajištění potřebujeme jasný výklad ke sjednocení pro pobytové služby je zřízena pracovní skupina. Ing. Dan Ramzer: Potřeba jasně naformulovat otázky. 14:25 Příchod pana náměstka Mgr. Pavla Svobody, Ing. Jany Maříkové a Ing. Moniky Musilové Michaela Albrechtová: Páté téma: projekty - projekt není nastaven vzhledem k vyhlášce. Ing. Jana Maříková: Výstupy budeme znát v polovině června. Naděžda Jozífková: Sama inspektorka uznala, že není v souladu s vyhláškou.

4 Ing. Monika Musilová: K výstupům budeme mít jednání, i s ostatními kraji budeme porovnávat zkušenosti, na pracovní skupině budeme projednávat. Ing. Jana Maříková: V rámci tohoto projektu jsme se nezavázali, že všechny výstupy použijeme. Michaela Albrechtová: Byli bychom rádi za pracovní skupinu. Mgr. Jolana Šebková: K tomu budeme potřebovat nominaci členů počet do 10 členů. Michaela Albrechtová: Dále k projektům projekty LK a NZDM - registrace končí v červnu, město Jablonec už poskytlo na rekonstrukci půl roku zdržení projektu vázáni registrací, každý den po je to na úkor poskytovatele. Výběrová řízení již před rokem. Mgr. Jolana Šebková: Vůbec jsme netušili, že se projekt takto protáhne, stále se objevují překážky, které nedokážeme odhadnout. Aktuální informace na konferenci Ing. Dan Ramzer: Příklad spolupráce s agenturou 17 mil. Kč. záměna Dědřichov za Frýdlant alokace. 5. Materiál do Zastupitelstva LK: Změna zřizovacích listin, včetně příloh č. 1, příspěvkových organizací resortu sociálních věcí (Z) Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Předkládáme orgánům Libereckého kraje změnu zřizovací listiny, včetně přílohy č. 1, organizace Dětské centrum Liberec, příspěvková organizace. V souvislosti s poskytováním doplňkové činnosti pronájem bytových a nebytových prostor je nutné doplnit Doplňkovou činnost do odst. 8.4., a to takto: 8.4. Okruhy, resp. předměty doplňkové činnosti jsou: - hostinská činnost - pronájem bytových a nebytových prostor. V odst se zvyšuje limit pro odpis nedobytných pohledávek z 5.000,- Kč na ,- Kč, jedná-li se o nedobytnou pohledávku, anebo je-li zřejmé, že další vymáhání pohledávky by bylo spojeno s náklady převyšujícími výši pohledávky. Doplňuje se odst. 6.8.: Příspěvková organizace poskytuje Krajskému úřadu Libereckého kraje nezbytnou součinnost nutnou pro plnění povinností podle platného znění zákona o střetu zájmů. č. usnesení: 5/2017/03/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje po projednání doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje ke schválení úplné znění zřizovací listiny, včetně přílohy č. 1, zařízení Dětské centrum Liberec, příspěvková organizace, kde se rozšiřuje doplňková činnost, upravuje se částka odpisu pohledávek a postup dle zákona o střetu zájmů. PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato Materiál bude v ZLK projednán dne , zařazeno jako bod č. 28.

5 6. Materiál do Zastupitelstva LK: Financování sociálních služeb dle zvláštního zákona - Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji na rok 2018, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje a Pravidla pro poskytování a čerpání finančních prostředků z rozpočtu Libereckého kraje na podporu sociálních služeb na rok 2018 (Z) Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Finanční podpora z rozpočtu kraje bude poskytnuta na účel dle 10a, odst. 2 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, na účel stanovený zvláštním právním předpisem - zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, na který dotčený 10a, odst. 2 zákona 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, odkazuje. Na základě dobrých zkušeností z předchozích let pokračuje odbor sociálních věcí i nadále s předfinancováním sociálních služeb. Finanční podpora z dotace na podporu sociálních služeb bude určena k využití v roce Odbor sociálních věcí i nadále reaguje na podněty poskytovatelů sociálních služeb k zajištění částečného krytí nákladů na sociální služby v období, kdy ještě nejsou k dispozici finanční prostředky z dotace MPSV na příslušný kalendářní rok. Výbor sociálních věcí svým usnesením č. 4/2017/07/SV ze dne po projednání doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje schválit vyhlášení dotačního řízení na podporu sociálních služeb na rok 2018, které zohledňuje hodnotící kritéria a je určeno pro právnické a fyzické osoby, které poskytují sociální služby, kromě veřejnoprávních osob tzn. obcí, příspěvkových organizací obcí a příspěvkových organizací kraje a kromě obchodních společností, jejímž jediným společníkem nebo akcionářem je obec nebo kraj. Neziskový sektor nedisponuje finančními prostředky na začátku každého kalendářního roku, a proto toto dotační řízení bude určeno především pro tyto organizace. Vyhlášení dotačního řízení projednala Odborná skupina KÚ LK pro hodnocení a financování sociální oblasti dne Finanční podpora bude poskytnuta na částečné krytí osobních nákladů za období leden až březen 2018, souvisejících s poskytováním základních činností sociálních služeb. Dotace z finančních prostředků Libereckého kraje na podporu sociálních služeb je určena na zajištění sociálních služeb, které jsou poskytovány na území Libereckého kraje v souladu se Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje na období a jeho prováděcími částmi. Finanční podpora z rozpočtu Libereckého kraje na podporu sociálních služeb, bude poskytována subjektům, které budou pověřeny k poskytování služeb v obecném hospodářském zájmu a budou součástí Základní sítě LK na období Na rozdíl od předchozího roku nebude předkládáno průběžné čerpání dotace, aby byla snížena administrativní zátěž příjemců dotace. Plánované vyhlášení dotačního řízení ve výši ,- Kč je finančně kryto nespecifikovanou rezervou v kapitole Transfery, financování sociálních služeb. Žádost o finanční podporu z prostředků Libereckého kraje je možné podat v termínu od 13. července do 31. července 2017 a to na každou sociální službu zvlášť, společně s Přílohou č. 1 a s Přílohou č. 2. Žádosti budou zasílány pouze v elektronické podobě prostřednictvím systému Veřejná finanční podpora. Hodnocení bude probíhat ve dvou fázích. Nejdříve bude provedena administrativní kontrola a následně bude probíhat hodnocení pomocí hodnotících kritérií, která jsou závazná a specifická. Jsou uvedena ve Vyhlášení dotačního řízení a v Pravidlech pro poskytování a čerpání finančních prostředků z rozpočtu Libereckého kraje na podporu sociálních služeb na rok 2018.

6 S příjemci dotací bude uzavírána Smlouva o poskytnutí dotace na poskytování služeb v obecném hospodářském zájmu z rozpočtu Libereckého kraje. Tato smlouva, je v souladu s Rozhodnutím Komise (2012/21/EU) ze dne o použití čl. 106 odst. 2 Smlouvy o fungování Evropské unie na státní podporu ve formě vyrovnávací platby za závazek veřejné služby poskytované určitým podnikům pověřeným poskytováním služeb obecného hospodářského zájmu. Nejzazší termín pro vyplacení finanční podpory z prostředků Libereckého kraje je měsíc prosinec 2017, tak jako v předchozím roce, z důvodu toho, aby poskytovatelé sociálních služeb měli k použití finanční prostředky na začátku roku 2018, kdy ještě není k dispozici finanční podpora z dotace MPSV. Diskuse: Mgr. Pavel Svoboda: Dohoda s kolegy z RK systémová změna, nebude jako DF. Ing. Jana Maříková: Bude jako návratná finanční výpomoc. Na předfinancování počítáme s 50 mil. Kč., nebude součástí vyrovnávací platby, 5 mil. Kč. - chceme, aby zůstalo. č. usnesení: 5/2017/04/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje po projednání doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje ke schválení 1) termín a podmínky Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji na rok 2018, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje, 2) Pravidla pro poskytování a čerpání finančních prostředků z rozpočtu Libereckého kraje na podporu sociálních služeb na rok 2018 PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato Materiál bude v ZLK projednán dne , zařazeno jako bod č Materiál do Zastupitelstva LK: Změna rozpočtu rozpočtové opatření č. 132/17 úpravy v kapitole Transfery, odboru sociálních věcí, dofinancování protidrogových služeb z rozpočtu Libereckého kraje na rok 2017 (Z) Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Předkládáme k projednání změnu rozpočtu - rozpočtové opatření č. 132/17, kterým se upravují specifické ukazatele v kapitole Transfery, odbor sociálních věcí v celkové výši Kč. Tyto finanční prostředky jsou určeny na poskytnutí účelové neinvestiční dotace nestátním neziskovým organizacím (dále NNO) působícím v rámci protidrogové politiky kraje. Spolufinancování programů/služeb protidrogové politiky ukládá krajům zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů. Protidrogové služby jsou financovány vícezdrojově ze státního rozpočtu v rámci programu protidrogové politiky Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (dále RVKPP), z rozpočtu Libereckého kraje (finanční prostředky ze zdrojů Ministerstva práce a sociálních věcí určené na podporu sociálních služeb). Zbývající část nákladů si NNO musí zajistit z jiných zdrojů, kterými jsou rozpočty obcí, příspěvky nadací, poplatky klientů. Podpora z rozpočtu kraje v rámci

7 protidrogové politiky kraje je nedílnou součástí nastaveného systému financování těchto služeb, a to v souladu se zákonem č. 379/2005. Od roku 2015 financování sociálních služeb probíhá v režimu vyrovnávací platby. Úprava vychází z přímo použitelných předpisů Evropské unie, zejména Rozhodnutí Komise (2012/21/EU) o použití čl. 106 odst. 2 Smlouvy o fungování Evropské unie na státní podporu ve formě vyrovnávací platby za závazek veřejné služby udělené určitým podnikům pověřeným poskytováním služeb obecného hospodářského zájmu. Podpora sociálních služeb žadatelů o dotaci z rozpočtu kraje v rámci protidrogové politiky Libereckého kraje byla zohledněna při stanovení výše vyrovnávací platby těmto službám pro rok Předmětem předkládaného návrhu je aktuální rozdělení částky Kč mezi žadatele o individuální dotaci na zajištění protidrogové politiky vroce Návrh na rozdělení finančních prostředků vypracovala Odborná skupina pro financování a plánování sociálních služeb KÚLK a byl předložen ke schválení Protidrogové komisi Rady LK. Zde proběhla rozsáhlá diskuze a návrh byl změněn (viz příloha č. 4). Na základě rozhodnutí pana náměstka a se souhlasem vedoucí odboru byly finanční prostředky rozděleny v souladu s usnesením Protidrogové komise Rady Libereckého kraje a tento návrh byl předložen RK, nyní je předložen ZK (tabulka č. 1). Tabulka č. 1: Dofinancování protidrogových služeb z rozpočtu LK v rámci protidrogové politiky kraje na rok 2017 [v Kč] intervenční oblast žadatel služba (suma dofinancování + předfinancování) 2017 návrh 2017 návrh v součtu na poskytovatele léčba a resocializace Advaita terapeutická komunita ambulantní program doléčovací program primární prevence prevence léčba a resocializace programy ve věznicích a post péče Laxus centrum drogových služeb ve vězení snižování rizik Most k naději K-centrum Česká Lípa K-centrum Liberec terénní program terénní program Jilemnicko a Lomnicko **

8 primární prevence Maják prevence Celkem Protidrogové služby sprogramy protidrogové prevence neslouží jen samotným uživatelům návykových látek a patologickým hráčům. Slouží celé společnosti svými programy zamezují šíření závislostí, léčí uživatele návykových látek, informují o rizicích závislostí, předchází šíření nemocí a chorob, sbírají a skladují nebezpečný odpad a snaží se podporovat ty členy rodin, kteří se setkali se závislostí u blízkého člověka. S jednotlivými poskytovateli služeb budou následně uzavřeny smlouvy o poskytnutí účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje. č. usnesení: 5/2017/05/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje po projednání doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje ke schválení - změny rozpočtu - rozpočtové opatření č. 132/17, kterým se upravují specifické ukazatele v kapitole Transfery, odbor sociálních věcí, v celkové výši ,00 Kč - poskytnutí účelových neinvestičních dotací z rozpočtu Libereckého kraje na dofinancování protidrogových služeb pro rok 2017 v režimu služby obecného hospodářského zájmu - poskytnutí účelových neinvestičních dotací z rozpočtu Libereckého kraje na dofinancování protidrogových služeb pro rok vzor Smlouvy o poskytnutí dotace na poskytování služeb v obecném hospodářském zájmu z rozpočtu Libereckého kraje, která bude uzavírána mezi Libereckým krajem a výše uvedenými příjemci zajišťujícími plnění služby obecného hospodářského zájmu, - vzor Smlouvy o poskytnutí účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje, která bude uzavírána mezi Libereckým krajem a výše uvedenými příjemci poskytujícími služby prevence Smlouvu o poskytnutí účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato Materiál bude v ZLK projednán dne , zařazeno jako bod č Materiál do Zastupitelstva LK: Aktualizace postupu a systému hodnocení sociálních služeb a rozvojových záměrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro období (Zpís) Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Předkládáme Radě Libereckého kraje aktualizaci postupu a systému hodnocení parametrů sociálních služeb a rozvojových záměrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje na období (dále jen Základní síť ). Síť sociálních služeb je definována zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen ZSS). Na úrovni Libereckého kraje je fungování sítě ukotveno ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje na období

9 Kraj je správcem sítě, určuje síť sociálních služeb a může financovat jen vybrané sociální služby, které naplňují žádoucí podmínky a do sítě jsou zařazeny na základě jednoznačně daných pravidel, která se vztahují také na zajištění jejich financování. Navržené parametry pro zařazení sociálních služeb do Základní sítě jsou aplikovány do praxe a v současné době se ověřuje jejich nastavení. Tyto parametry se mohou měnit dle výstupů z praxe, aktualizace metodik kraje pro poskytovatele sociálních služeb a změn v sociální oblasti v souladu s rozvojovou aktivitou A08-04 Akčního plánu pro rok V lednu 2017, kdy byla vyhlášena výzva pro poskytovatele sociálních služeb, neměl odbor sociálních věcí ještě k dispozici data sociálních služeb za rok Parametry do Základní sítě tak byly stanoveny dle dat z roku 2015, dle metodik pro poskytovatele (i z jiných krajů). Pro vykazování a srovnávání dat za rok 2016 neměl odbor sociálních věcí k dispozici žádnou IT aplikaci pro efektivní sběr a vyhodnocování dat sociálních služeb Základní sítě. Z tohoto důvodu musel sběr dat a jejich zaznamenání uskutečnit zcela ručně. K tomu, aby data od poskytovatelů sociálních služeb byla validní, muselo být osloveno pro opravu a upřesnění dat cca 70 poskytovatelů sociálních služeb /jednalo se pouze o odhalené nesrovnalosti ze strany odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje (dále jen OSV KÚLK )/. Vyhodnocení dat mohlo tedy probíhat až po dodání relevantních údajů jednotlivými poskytovateli sociálních služeb, tj. v měsíci dubnu Vzhledem k tomu, že i stejné druhy sociálních služeb, různých poskytovatelů či v jednotlivých částech kraje, mají zcela odlišná data, je velice obtížné určit ta, která budou i pro ostatní určující. Proto je nutné do detailu sledovat každou službu a její specifika a dále pokračovat v individuální metodické práci se sociálními službami a na zavedení věcných kontrol (kontrol vykázaných dat) sociálních služeb v rámci kontrolní činnosti OSV KÚLK při veřejnosprávních kontrolách na místě, kdy je kontrolována účelovost vynakládaných finančních prostředků na základní činnosti sociálních služeb, které poskytovatelé získávají od kraje. Po ověření a vyhodnocení parametrů sociálních služeb zařazených v Základní síti z dat za rok 2016 navrhujeme, vzhledem k vývoji v sociální oblasti a po ověření parametrů, zmírnění požadavků ze strany Libereckého kraje na parametry pro zařazení sociálních služeb do Základní sítě LK a rozvojových záměrů do Základní sítě oproti původní variantě.

10 Přehled hodnocení sociálních služeb zařazených v Základní síti pro rok 2017 dle původních parametrů Původní parametry sítě z toho Celkový nesplnilo počet Splnil Nesplnil Nesplnilo sociálníc Parametry hodnocený o o % h služeb ch služeb p. o. kraje * Nákladovosti % 30 Minimální dotace obce/zřizovatele - obce/kraj/eu Podíl uživatelů v II. až IV. st. závislosti - pobytová forma % % 7 Obložnost - pobytová forma % 6 Podíl uživatelů v I. až IV. st. závislosti - terénní, ambulantní % 2 forma % podíl přímé práce s uživateli % 20 Max. výše úvazků ostatních pracovníků na 1 úvazek % 30 odborného pracovníka * Celkem je 42 sociálních služeb příspěvkových organizací kraje. Přehled změn v postupu a systému hodnocení parametrů sociálních služeb a rozvojových záměrů pro zařazení do Základní sítě: Nově zařazené sociální služby v Základní síti pro rok 2017, které realizují sociální službu až od roku 2017, budou kontinuálně zařazeny do Základní sítě pro rok a při I. aktualizaci přehodnoceny. Je to z důvodu toho, že OSV nemá k dispozici žádná data těchto sociálních služeb (ty budou až za 1. pololetí roku 2017), ale Základní síť musí být vytvořena již v květnu 2017 z důvodu schvalovacího procesu a termínu žádosti o dotaci na Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen MPSV ) na r (Krajská žádost bude zasílána na MPSV v červenci 2017., vč. schváleného Střednědobého plánu na období , jehož součástí bude i krajská Základní síť). Podíl minimální spolufinancování obce 10% z nákladovosti sociální služby: Vzhledem k tomu, že obce coby zadavatelé sociálních služeb, nejsou většinou schopny deklarovat odpovídající spolufinancování sociálních služeb (vyjadřují pouze potřebnost sociální služby vlokalitě), navrhujeme, aby bylo možné brát zřetel na spolufinancování sociální služby zpředešlého a aktuálního roku (tedy 2016 a 2017) při zařazování nových kapacit a nových sociálních služeb do Základní sítě.

11 Změna hodnotících kritérií u sociální služby prevence pobytové: U těchto sociálních služeb byla značná váha bodu v obložnosti lůžek sociální služby. Ukázalo se však, že musí být kladen důraz u těchto služeb i na přímou práci s klientem, proto byl do hodnotících kritérií přidán parametr podílu přímé práce a váhy bodů tím jsou rozloženy. Upřesnění a změna bodového ohodnocení: K bodovému hodnocení bylo nutné přidat zpřesňující informace k doložení specifik sociální služby. Bodová škála za splnění parametrů byla posunuta o jeden bod výše - viz níže. Hodnocení podle parametrů (bodové hodnocení): 0% - 69% - nesplňuje stanovené parametry pro zařazení do Základní sítě: 0% - 49% - sociální služba musí dodat zdůvodnění a specifika služby k parametrům do Základní sítě. Odborná skupina OSV pro plánování sociálních služeb (dále jen Odborná skupina ) vyhodnotí relevanci zdůvodnění poskytovatele sociální služby k nedosažení požadovaného bodového hodnocení u jednotlivých ukazatelů daných parametrů. Hodnocení spočívá v akceptaci, nebo neakceptaci posuzovaných specifik služeb, které může být zdůvodněno. V případě akceptace, uznání specifik a zdůvodnění daného parametru bude sociální službě přiděleno bodové hodnocení, jako kdyby parametr splnila. Splnění posuzovaného ukazatele se následně promítne do celkového hodnocení sociální služby v rámci všech hodnotících parametrů přiřazením počtů bodů určených pro splnění daného ukazatele. Pokud po aktualizaci bodového hodnocení dané sociální služby vrámci všech hodnotících parametrů získá sociální služba alespoň limitní počet bodů, bude zařazena do sítě sociálních služeb i nadále, a obdrží Pověření na 1 rok. V příštím roce bude znovu přehodnocena. 50 % - 69 % - tolerance, sociální služba bude zařazena do Základní sítě. Pověření sociální služba obdrží pouze na 1 rok. V ojedinělých případech si může OSV oddělení rozvoje a financování sociálních služeb (dále jen ORaFSS ) vyžádat zdůvodnění a specifika konkrétní služby. V příštím roce bude znovu přehodnocena. 70 % % - splňuje podmínky zařazení do Základní sítě, sociální služba získává Pověření na 3 roky (tj. po dobu trvání platnosti SPRSS LK ). V ojedinělých případech si může OSV ORaFSS vyžádat zdůvodnění a specifika konkrétní služby. V příštím roce znovu přehodnocena, zda udržuje parametry účasti v Základní síti LK i nadále. Popis změn v referenčních hodnotách (parametrech) Základní sítě. Změny jsou vyznačeny v příloze č. 1. Parametr nákladovosti: Vzhledem ke změnám v sociální oblasti je nutné navýšit nákladovost sociálních služeb a sociálním službám zvýšit vyrovnávací platby. Jedná se především o navýšení osobních nákladů v souvislosti s novelou Nařízení vlády č. 564/2006 Sb., v platném znění. Změna parametru dále souvisí se zajištěním konkurenceschopnosti sociálních služeb na pracovním trhu (sociální služby čelí nedostatku pracovníků v sociálních službách a fluktuací zaměstnanců a jedním z důvodů je právě nízké mzdové ohodnocení pracovníků v sociálních službách), zajištěním stability sociální služby a se zvyšujícími se nároky na pracovníky sociálních služeb. Hodnoty jsou upraveny následovně: Medián hodnot nákladovosti sociálních služeb (skutečnost ze Závěrečných zpráv poskytovatelů za rok 2016 a Vyúčtování dotací za rok 2016 jednotlivých soc. služeb) za daný druh sociální služby byl zvýšen o 32% (3x 5% zvýšení mezd v roce 2016 a 2017, 2% inflace a 3x 5% očekávané zvýšení mezd v příštím roce). U sociálních služeb, kde byl medián hodnot z důvodu podhodnocení sociálních služeb nebo

12 nízkého počtu údajů nižší než současná referenční hodnota, bylo zvýšení počítáno vzhledem k referenční hodnotě. Změny viz příloha č. 1 Parametr obložnosti: Zmírnění parametru obložnosti u sociálních služeb: Azylové domy a Domy na půl cesty. Jedná se o služby sociální prevence. Primární u těchto sociálních služeb je kvalitní sociální práce s klientem, kdy je klient především motivován k nezávislosti na sociální službě a žádoucí je jeho začlenění do běžné komunity (prostupné bydlení). Dodržování míry obložnosti za každou cenu mění práci s klientem a vede k demotivaci jak klientů, tak zaměstnanců. Pokud chceme sledovat obložnost, musíme detailně zhodnotit nastavení sociální služby. Navrhujeme zmírnění parametrů obložnosti na 60% u výše zmiňovaných sociálních služeb a do budoucna nastavit a sledovat i tyto parametry: % úspěšnost začlenění klienta do běžného života; průměrnou dobu setrvání v zařízení na jednoho uživatele sociální služby; počet uživatelů na lůžko za sledované období (kalendářní rok); V rámci krajské aplikace na sledování dat sociálních služeb KISSOS bychom navrhovali zavést kódy osob pro sledování unitních uživatelů v kraji při zajištění anonymity osob. Parametr podílu přímé práce: V krajské metodice pro poskytovatele pro rok 2017 (č. usnesení 88/V/16/ZK) je v kapitole 2 (Postupy pro poskytovatele sociálních služeb) uvedena povinnost poskytovatelů sociálních služeb dodržet minimální hodnotu podílu přímé práce. Tato hodnota se vztahuje na pracovníky v přímé péči, hodnota byla v minulosti stanovena na hodnotu 60% pracovní doby (60% z 8h. = 4,8 hod. z denního fondu pracovní doby), stejně tak je to i v roce V metodice oproti předchozímu roku došlo k úpravě obsahu, co je a co není přímá práce viz str. 44 metodiky. V tomto kontextu došlo k navýšení referenčních hodnot v dokumentu Výzva pro poskytovatele sociálních služeb k podávání rozvojových záměrů a žádostí pro zařazení sociální služby do základní sítě na období , a to na hodnotu 80% (6,4 hod. z denního fondu pracovní doby.). Hodnota 80% bude použita na data za rok Z důvodů snahy o snížení administrativní zátěže poskytovatelů došlo k hodnocení rozvojových záměrů pro vstup do Základní sítě sociálních služeb pro rok 2018 i ze zaslaných Závěrečných zpráv za rok Jelikož byla do této doby (v metodice kraje na r. 2016) u parametru přímé práce uvedena hodnota 60%, pro hodnocení služeb pro vstup do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2018 přistupuje odbor sociálních věcí k hodnocení s touto sníženou hodnotou. Parametr maximální výše úvazků ostatních pracovníků na 1 úvazek odborného pracovníka: Navrhujeme zachování původní výše parametru na 0,3 úvazku ostatních pracovníků na 1 úvazek odborného pracovníka z důvodu zvyšující se administrativní zátěže. Tato hodnota je uvedena také v metodice pro poskytovatele sociálních služeb pro rok 2016 a 2017, která je vázána na dotační řízení kraje. Všichni poskytovatelé budou o aktualizaci hodnotících parametrů informováni prostřednictvím u a vyvěšené aktualizaci na webových stránkách kraje. Diskuse: Robert Prade: Nákladovost je zmíněna důrazně. Ing. Jana Maříková: Je kvůli vstupu do sítě z důvodu zachování sítě v takovém stavu jako je, pro příští výzvu přísnější kritéria.

13 č. usnesení: 5/2017/06/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje po projednání bere na vědomí materiál Aktualizace postupu a systému hodnocení sociálních služeb a rozvojových záměrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro období a doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje tento materiál ke schválení. PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato Materiál bude v ZLK projednán dne , zařazeno jako bod č. 56/3c. 9. Materiál do Zastupitelstva LK: Rozpočtové opatření č. 134/2017 úprava rozpočtu v rámci dílčího ukazatele Sociální služby v kapitole Působnosti, odbor sociálních věcí, zavedení rozpisového ukazatele Volnočasové aktivity seniorů Libereckého kraje (Zpís) Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Předkládáme Radě Libereckého kraje ke schválení rozpočtové opatření č. 134/17, kterým dochází k úpravě rozpočtu v rámci dílčího ukazatele Sociální služby v kapitole Působnosti, odbor sociálních věcí a kterým se: 1. snižují rozpisové ukazatele Veletrh sociálních služeb o částku ,00 Kč a Katalog poskytovatelů sociálních služeb o částku ,00 Kč, 2. a současně se navyšuje rozpisový ukazatel Volnočasové aktivity seniorů Libereckého kraje ve výši ,00 Kč. Finanční prostředky, které budou alokovány vrozpisovém ukazateli Volnočasové aktivity seniorů Libereckého kraje, budou využity na podporu stávajících i nových aktivit. Na základě pozitivních reakcí chceme v tomto roce podporovat i aktivity, které dosud nebyly v našem kraji realizovány. Využijeme zkušeností z ostatních krajů při jejich realizaci. Hlavními tématy jsou osvětová činnost, sportovní aktivity a aktivity voblasti zdravého životního stylu, vzdělávání a propagace témat, která seniory oslovují. V souvislosti se snahou o podporu činností seniorů v Libereckém kraji bylo usnesením č. 622/17/RK Rady Libereckého kraje ze dne schváleno předložení projektové žádosti na projekt Volnočasové aktivity seniorů Libereckého kraje do Dotačního programu na podporu samosprávy v oblasti stárnutí a projektová žádost byla předložena Ministerstvu práce a sociálních věcí. V případě schválení dotace bychom mohli získat dotaci do maximální výše 70% celkových nákladů. č. usnesení: 5/2017/07/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje po projednání bere na vědomí rozpočtové opatření č. 134/2017 úprava rozpočtu v rámci dílčího ukazatele Sociální služby v kapitole Působnosti, odbor sociálních věcí, zavedení rozpisového ukazatele Volnočasové aktivity seniorů Libereckého kraje a doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje tento materiál ke schválení. PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato Materiál bude v ZLK projednán dne , zařazeno jako bod č. 56/1a.

14 10. Materiál do Zastupitelstva LK: Změna rozpočtu rozpočtové opatření č. 145/17 Kofinancování sociálních služeb v r z rozpočtu kraje, z prostředků kapitoly 313 MPSV státního rozpočtu vyhodnocení mimořádného kola (kapitola transfery) (Z) Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Předmětem předloženého materiálu je projednání změny rozpočtu rozpočtového opatření č. 145/17, kterým se upravují ukazatele kapitoly Transfery, odboru sociálních věcí, financování sociálních služeb z rozpočtu kraje z prostředků kapitoly 313 MPSV státního rozpočtu, v celkové výši ,- Kč, bez dopadu na celkový objem kapitoly, a které zahrnuje: a) snížení nespecifikovaných rezerv č. a Financování sociálních služeb z rozpočtu LK z prostředků MPSV ve výši ,- Kč a b) navýšení specifického ukazatele č. a ve výši ,- Kč,-. Jedná se o poskytnutí dotace poskytovateli sociálních služeb, která je určena na kofinancování základních činností stanovených zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, pro příslušný druh a formu sociálních služeb v Libereckém kraji. Dne Liberecký kraj zveřejnil vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro subjekty, které si z technických důvodů nebo jiných objektivních důvodů nepodali žádost prostřednictvím aplikace OKslužby poskytovatel na podporu poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji na rok 2017, v řádném termínu (tj. od 14. října do 15. listopadu 2016). Termín pro zpracování žádostí v rámci mimořádného kola byl stanoven v rozmezí od 10. do 20. dubna 2017 a byl schválen usnesením zastupitelstva kraje č. 59/17/ZK. Pozn.: Termín mimořádného kola byl předem konzultován s Ministerstvem práce a sociálních věcí a konkrétní termín byl ministerstvu sdělen dopisem dne , č. j. KULK 14997/2017. O dotaci v mimořádném kole si podal žádost prostřednictvím počítačového programu OKslužby-poskytovatel pouze jeden subjekt, a to na 4 sociální služby, které jsou součástí krajské sítě sociálních služeb na r Jedná se o subjekt DH Liberec, o. p. s., IČ , se sídlem Vlčí vrch 323, Liberec XV- Starý Harcov, Liberec 15, který si podal žádost na níže uvedené sociální služby: - Sociálně terapeutické dílny, č. registrace , - Domov pro osoby se zdravotním postižením, č. registrace , - Osobní asistence, č. registrace , - Chráněné bydlení, č. registrace Celkový požadavek poskytovatele na všechny čtyři sociální služby činí ,-Kč. Po formálním zhodnocení žádosti, kdy byl hodnocen soulad služeb s krajskou základní sítí, přiměřenost rozpočtu a přiměřenost požadavku na konkrétní sociální službu, byla výše požadavku přepočítána přes výpočtový vzorec uvedený v krajské Metodice pro poskytovatele sociálních služeb a dle dokumentu Popis způsobu rozdělení a čerpání dotace podle 101a odst. 3 písm. b) zákona o sociálních službách, kterým se kraj zavázal při odesílání žádosti o dotaci na rok 2017 na MPSV. (Tento dokument byl součástí krajské žádosti o účelovou neinvestiční dotaci na podporu poskytování sociálních služeb na r. 2017, kterou schválilo Zastupitelstvo kraje pod č. usn. 345/16/ZK.) Při hodnocení žádostí byla také respektována závazná Metodika MPSV na rok 2017.

15 Diskuse: Ing. Jana Maříková: Zbylá částka 7 mil. Kč. bude k rozdělení do červnové rady a zastupitelstva. Naděžda Jozífková: Ti, co si požádali na dofinancování? Ing. Jana Maříková: Ano. č. usnesení: 5/2017/08/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje po projednání bere na vědomí 1) změnu rozpočtu rozpočtové opatření č. 145/17, kterým se upravují ukazatele kapitoly Transfery, odboru sociálních věcí, financování sociálních služeb z rozpočtu kraje z prostředků kapitoly 313 MPSV státního rozpočtu, v celkové výši ,- Kč, bez dopadu na celkový objem kapitoly, a které zahrnuje: a) snížení nespecifikovaných rezerv č. a Financování sociálních služeb z rozpočtu LK z prostředků MPSV ve výši ,- Kč, b) a navýšení specifického ukazatele č. a ve výši ,- Kč,-, 2) Smlouvu o poskytnutí dotace na poskytování služeb v obecném hospodářském zájmu z rozpočtu Libereckého kraje z finančních prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí č. OLP/1621/2017 mezi Libereckým krajem a organizací DH Liberec, o. p. s., se sídlem Vlčí vrch 323, Liberec XV-Starý Harcov, Liberec 15, IČ: , o poskytnutí neinvestiční dotace z rozpočtu kraje z prostředků kapitoly 313 MPSV státního rozpočtu v rámci kofinancování sociálních služeb zařazených do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje v r v úhrnném objemu ,- Kč, níže uvedenému příjemci na rok 2017 na uvedené sociální služby, do výše: Název IČ Sídlo Registrační číslo služby Druh služby Kofinancování sociálních služeb 2017 DH Liberec, o.p.s DH Liberec, o.p.s DH Liberec, o.p.s DH Liberec, o.p.s Vlčí vrch 323, Liberec XV-Starý Harcov, Liberec 15 Vlčí vrch 323, Liberec XV-Starý Harcov, Liberec 15 Vlčí vrch 323, Liberec XV-Starý Harcov, Liberec 15 Vlčí vrch 323, Liberec XV-Starý Harcov, Liberec sociálně terapeutické dílny domovy pro osoby se zdravotním postižením ,- Kč ,- Kč osobní asistence ,- Kč chráněné bydlení ,- Kč Počet služeb 4 Celkem ,- Kč a doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje tento materiál ke schválení. PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato Materiál bude v ZLK projednán dne , zařazeno jako bod č. 26.

16 11. Materiál do Zastupitelstva LK: Rozpočtové opatření č. 156/17 neinvestiční dotace Úřadu vlády České republiky na program Podpora koordinátorů pro romské záležitosti na rok 2017 (Zpís) Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Dne 4. dubna 2017 vydal Úřad vlády České republiky rozhodnutí č /2017-KRP o poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu České republiky na rok 2017 Libereckému kraji na program Podpora koordinátorů pro romské záležitosti ve výši ,00 Kč. Účelová dotace je určena na výdaje související se zabezpečením činnosti koordinátora pro romské záležitosti specifikované v tabulce připojené k rozhodnutí Rozpočet projektu pro rok 2017 dotačního programu Podpora koordinátorů pro romské záležitosti. Účelová dotace bude vedena pod účelovým znakem 4001 a bude použita na úhradu mzdových prostředků a pojistného na sociální a zdravotní pojištění pracovníka odboru sociálních věcí, který zajišťuje činnost koordinátora pro romské záležitosti na Krajském úřadu Libereckého kraje. Z výše uvedených důvodů je předkládán návrh na navýšení příjmů rozpočtu Libereckého kraje o částku ,00 Kč a navýšení výdajů rozpočtu Libereckého kraje v kapitole Působnosti, odbor sociálních věcí, o částku ,00 Kč. č. usnesení: 5/2017/09/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje po projednání bere na vědomí rozpočtové opatření č. 156/17, kterým se: 1. navyšují celkové příjmy rozpočtu Libereckého kraje o neinvestiční dotaci poskytnutou ze státního rozpočtu České republiky na rok 2017 na program Podpora koordinátorů pro romské záležitosti ve výši ,00 Kč, 2. navyšují celkové výdaje rozpočtu Libereckého kraje v kapitole Působnosti, odbor sociálních věcí, č. a , o neinvestiční dotaci poskytnutou na program Podpora koordinátorů pro romské záležitosti ve výši ,00 Kč a doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje tento materiál ke schválení. PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato Materiál bude v ZLK projednán dne , zařazeno jako bod č. 56/1a. 12. Materiál do Zastupitelstva LK: Rozpočtové opatření č. 160/17 neinvestiční dotace Ministerstva práce a sociálních věcí na výkon sociální práce na rok 2017 (Zpís) Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Předkládáme Radě Libereckého kraje rozpočtové opatření č. 160/17, kterým se navyšují celkové příjmy rozpočtu Libereckého kraje 2017 z titulu přijaté účelové neinvestiční dotace ze státního rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí na rok 2017 na výkon sociální práce o částku ,00 Kč a současně se navyšují celkové výdaje rozpočtu Libereckého kraje v kapitole Působnosti, odbor sociálních věcí, č. a , na výkon sociální práce, o částku ,00 Kč. Dne vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodnutí č. 1 o poskytnutí dotace z kapitoly MPSV státního rozpočtu České republiky na rok 2017 Libereckému kraji ve výši ,00 Kč. Dotace je určena na výkon sociální práce

17 v souladu s ustanoveními 92-93a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, a ustanoveními zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Dotace ze státního rozpočtu (kapitoly MPSV) se poskytuje k financování běžných výdajů, které souvisejí s výkonem sociální práce v souladu se zákonem o sociálních službách, zákonem o pomoci v hmotné nouzi a Doporučeným postupem MPSV č. 1/2012 k realizaci činností sociální práce na obecních úřadech obcí s pověřeným obecním úřadem a obcí s rozšířenou působností, újezdních a krajských úřadech, kde jsou specifikovány činnosti v rámci koordinační působnosti krajského úřadu, činnosti sociální práce obcí a doporučená podoba náplně práce sociálního pracovníka. Pravidla a podmínky pro čerpání, kontrolu a finanční vypořádání dotace jsou stanovena v příloze č. 1 k Příkazu ministryně č. 41/2016. Účelová dotace bude vedena pod účelovým znakem a bude použita na úhradu mzdových prostředků a pojistného na zdravotní a sociální pojištění pracovnic odboru sociálních věcí, které zajišťují výše zmíněnou agendu. č. usnesení: 5/2017/10/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje po projednání bere na vědomí rozpočtové opatření č. 160/17, kterým se: 1. navyšují celkové příjmy rozpočtu Libereckého kraje 2017 z titulu přijaté účelové neinvestiční dotace ze státního rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí na rok 2017 na výkon sociální práce o částku ,00 Kč, 2. navyšují celkové výdaje rozpočtu Libereckého kraje v kapitole Působnosti, odbor sociálních věcí, č. a , na výkon sociální práce, o částku ,00 Kč a doporučuje Zastupitelstvu Libereckého kraje tento materiál ke schválení. PRO: 11 PROTI: 0 ZDRŽEL SE: 0 VÝSLEDEK: přijato Materiál bude v ZLK projednán dne , zařazeno jako bod č. 56/1a. 13. Materiál do Zastupitelstva LK: Projekt Transformace Domov a Centrum denních služeb Jablonec nad Nisou, p.o. závazek spolufinancování Informace k tomuto bodu sdělila Mgr. Šebková. Předmětem materiálu je schválení předložení projektové žádosti projektu Transformace Domov a Centrum denních služeb Jablonec nad Nisou, p.o. do 49. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, specifického cíle 2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi (dále také IROP) a dále souhlas rady kraje se závazkem spolufinancování tohoto projektu a s jeho předpokládaným předfinancováním. Rada kraje na svém jednání dne , usnesením č. 220/15/RK, souhlasila s přípravou projektu do IROP k uvedenému projektu. Projekt 1) Věcné zaměření projektu Cílem projektu je transformovat pobytovou sociální službu domova pro osoby se zdravotním postižením a umožnit klientům žít život v běžných podmínkách bez znaků ústavního prostředí.

18 Předmětem projektu je výstavba skupinového bydlení ve stávajícím areálu Domova a Centra denních služeb Jablonec nad Nisou, p.o. v ulici Erbenova a demolice stávajícího objektu. Výstavba objektu je plánována pro 18 klientů s vysokou mírou podpory. Jedná se o 3 členné a 4 členné domácnosti. Součástí objektu bude také zázemí pro denní programy, které bude využíváno klienty. V rámci projektu bude pořízeno vybavení domácností nábytkem, interiérovými prvky a pomocným vybavením. 2) Předpokládaný hlavní zdroj financování Projekt bude předložen do 49. výzvy IROP - Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování, specifický cíl 2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi. 3) Struktura finančních zdrojů - 85 % Evropský fond pro regionální rozvoj - 5 % státní rozpočet - 10 % vlastní podíl žadatele 4) Finanční velikost projektu Celkové výdaje na realizaci projektu jsou Kč. Celkové výdaje na udržitelnost projektu jsou Kč. 5) Předpokládaná míra spolufinancování ze strany LK včetně veškerých nezpůsobilých výdajů projektu v době realizace Celkové předpokládané způsobilé výdaje projektu činí Kč. Podíl spolufinancování LK (10%) v rámci způsobilých výdajů projektu v době realizace bude do výše Kč. Nezpůsobilé výdaje projektu v době realizace jsou odhadovány do výše Kč. Celkové výdaje v době udržitelnosti činí Kč. Celkové výdaje kraje v rámci spolufinancování projektu tedy činí Kč. 6) Předpokládaná míra a způsob zajištění předfinancování projektu ze strany LK Předpokládaná výše předfinancování projektu ze strany Libereckého kraje činí ,- Kč a to v souvislosti s nutností předfinancovat zdroje Evropské unie prostřednictvím rozpočtu kraje. 7) Předpokládaný harmonogram včetně rozložení spolufinancování v letech Realizace projektu se předpokládá v letech 2018 až V letech proběhla příprava projektu.

19 Rozložení závazku spolufinancování LK v letech pro projekt Transformace Domov a Centrum denních služeb Jablonec nad Nisou, p.o. (v Kč) Celkové výdaje projektu Nezpůsobilé výdaje projektu Spolufinancování Rok LK (10 %) SR (5%) EU (85 %) Celkem Fáze udržitelnosti výstupů a výsledků projektu Celkem Celkem projekt ) Očekávané výdaje ve fázi udržitelnosti výstupů a výsledků projektu Ve fázi udržitelnosti se očekávají další výdaje nad rámec běžných provozních výdajů v odhadované výši 2,1 mil. Kč ročně. Jedná se o mzdové náklady navýšení pracovních úvazků o 6 pracovníků v sociálních službách, jejichž počet bude navýšen v souladu s Transformačním plánem zařízení. V souvislosti s posílením pracovních úvazků dojde k navýšení provozního příspěvku. Současně by však mělo dojít k úsporám nákladů za energie, neboť nová budova bude dle aktuálních legislativních předpisů splňovat požadavky na energetickou náročnost budovy stéměř nulovou spotřebou energie. Aby bylo možné dosáhnout úspory energií, je nutné striktně dodržovat energetický management dle energetického posudku, který je nedílnou součástí projektové dokumentace. 9) Předpokládaný vznik nových pracovních míst projektových manažerů V rámci uvedeného projektu bylo na základě usnesení rady kraje č. 7/V/16/RK ze dne vytvořeno nové pracovní místo projektového manažera na odboru regionálního rozvoje a evropských projektů, a to pro fázi přípravy a následně i realizace projektu. 10) Srovnání změn parametrů oproti projektovému záměru schválenému dne Oproti projektovému záměru došlo k následujícím změnám: - navýšení rozpočtu projektu z 37,3 mil Kč na 51,4 mil. Kč - snížení míry spolufinancování uznatelných výdajů Libereckým krajem z 15% na 10% - úprava harmonogramu, kdy je předpoklad realizace projektu stanoven až do roku 2020 (původní byl 2019) - došlo ke zřízení jednoho místa projektového manažera

VÝPIS USNESENÍ. z 6. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne

VÝPIS USNESENÍ. z 6. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne VÝPIS USNESENÍ z 6. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne 12. 6. 2018 č. usnesení: 6/18/VSV/30 Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje souhlasí s

Více

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 30.08.2016 Bod pořadu jednání: 30. Název : Změna rozpočtu - rozpočtové opatření č. 260/16 úpravy v kapitole 917 05 Transfery odboru sociálních věcí, předfinancování

Více

VÝPIS USNESENÍ. z 2. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne

VÝPIS USNESENÍ. z 2. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne VÝPIS USNESENÍ z 2. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne 20. 2. 2018 č. usnesení: 2/2018/01/SV Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje souhlasí s

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění. Ústecký kraj Zasedání

Více

VÝPIS USNESENÍ Č. 6/19. z 6. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne

VÝPIS USNESENÍ Č. 6/19. z 6. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne VÝPIS USNESENÍ Č. 6/19 z 6. zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje konaného dne 11. 6. 2019 č. usnesení: 6/19/VSV/55 Výbor sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje souhlasí

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění. Ústecký kraj Zasedání

Více

2.1. Žadatel je poskytovatel sociální služby, který splňuje podmínky pro podání Žádosti a podáním Žádosti se uchází o dotaci.

2.1. Žadatel je poskytovatel sociální služby, který splňuje podmínky pro podání Žádosti a podáním Žádosti se uchází o dotaci. Pravidla poskytování dotací z rozpočtu Královéhradeckého kraje na podporu sociálních služeb definovaných v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů 1. Úvodní ustanovení

Více

ZÁPIS č. 6/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 6/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 6/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 12. 6. 2018 Přítomni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, Mgr. Věnceslava Drábková, Jiří Kratochvíl, Robert Prade,

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění. Ústecký kraj Zasedání

Více

Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji (předfinancování) na rok 2020, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje

Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji (předfinancování) na rok 2020, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji (předfinancování) na rok 2020, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje Liberecký kraj vyhlašuje dotační řízení na podporu

Více

PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2016 DOTAČNÍ TITUL

PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2016 DOTAČNÍ TITUL PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2016 DOTAČNÍ TITUL Podpora sociálních služeb dle 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2016 Plzeňský kraj pro právnické

Více

Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji (předfinancování) na rok 2019, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje

Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji (předfinancování) na rok 2019, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje Vyhlášení dotačního řízení, na podporu sociálních služeb v Libereckém kraji (předfinancování) na rok 2019, financovaného z rozpočtu Libereckého kraje Liberecký kraj vyhlašuje dotační řízení na podporu

Více

6. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE

6. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 6. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 26.06.2018 Bod pořadu jednání: 30. Název : Aktualizace přílohy č. 1 Akčního plánu pro rok 2018 - Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje na období

Více

PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2019 DOTAČNÍ TITUL

PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2019 DOTAČNÍ TITUL PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2019 DOTAČNÍ TITUL Podpora sociálních služeb dle 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů pro rok 2019 Plzeňský kraj pro právnické

Více

ZÁPIS č. 4/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 4/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 4/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 18. 4. 2017 Přítomni: Omluveni: Neomluveni: Lenka Malá Jana Rothschedlová, Bc. Iva Kreisingerová, Mgr. Věnceslava

Více

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 89/28Z/2016 ze dne 29. 2. 2016 Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor sociálních

Více

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 122/30Z/2016 ze dne 27. 6. 2016 Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor sociálních

Více

PROGRAM PODPORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PLZEŇSKÉM KRAJI 2017

PROGRAM PODPORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PLZEŇSKÉM KRAJI 2017 RADA PLZEŇSKÉHO KRAJE VYHLAŠUJE PRO ROK 2017 DOTAČNÍ TITUL PROGRAM PODPORY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PLZEŇSKÉM KRAJI 2017 I. Cíl : Podpora sociálních služeb poskytovaných v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb.,

Více

ZÁPIS 2 ze zasedání Výboru cestovního ruchu, památkové péče a kultury Zastupitelstva Libereckého kraje, ze dne

ZÁPIS 2 ze zasedání Výboru cestovního ruchu, památkové péče a kultury Zastupitelstva Libereckého kraje, ze dne ZÁPIS 2 ze zasedání Výboru cestovního ruchu, památkové péče a kultury Zastupitelstva Libereckého kraje, ze dne 19. 2. 2019 Přítomni: Omluveni: Hosté: PhDr. Hana Maierová, Miroslav Boreš, Ing. Jaroslav

Více

PŘÍLOHA Č. 2 - FINANČNÍ ČÁST. Financování sociálních služeb ve Středočeském kraji

PŘÍLOHA Č. 2 - FINANČNÍ ČÁST. Financování sociálních služeb ve Středočeském kraji PŘÍLOHA Č. 2 - FINANČNÍ ČÁST Financování sociálních služeb ve Středočeském kraji Financování sociálních služeb z veřejných rozpočtů vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Dne: Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Bod programu: 27. 6. 2016 56 Věc: Akční plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji věcné vyhodnocení cílů pro rok 2016 a definování nových optimálních

Více

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Metodická podpora obcím Koncept plánování sociálních služeb Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Vize: V rámci Libereckého kraje existuje komplexní a systematizovaný sběr dat od dotčených subjektů

Více

Usnesení č. 01/0613, kde Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky:

Usnesení č. 01/0613, kde Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky: I. Kontrola plnění usnesení z předchozích jednání RVKPP Materiál obsahuje přehled plnění usnesení z jednání Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (dále jen RVKPP nebo Rada ) dne 18. června 2013

Více

ZÁPIS č. 1 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 1 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 1 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 16. 12. 2016 Přítomni: Omluveni: Neomluveni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, PhDr. Jiří Miler Ph.D., Robert Prade,

Více

2.1. Žadatel je poskytovatel sociální služby, který splňuje podmínky pro podání Žádosti a podáním Žádosti se uchází o dotaci.

2.1. Žadatel je poskytovatel sociální služby, který splňuje podmínky pro podání Žádosti a podáním Žádosti se uchází o dotaci. Pravidla poskytování dotací z rozpočtu Královéhradeckého kraje na podporu sociálních služeb definovaných v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů 1. Úvodní ustanovení

Více

Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji

Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Liberecký kraj vyhlašuje mimořádný termín dotačního řízení na podporu sociálních služeb

Více

Síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 26. února 2016

Síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 26. února 2016 Síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 26. února 2016 DŘ z prostředků MPSV Obsah: 1) Prostředky MPSV - vývoj těchto prostředků v čase 2)

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle Obecného nařízení o ochraně osobních údajů 2016/679 a zákona č. 110/2019 Sb., o

Více

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

ZÁPIS č. 1/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 1/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 1/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 24. 1. 2017 Přítomni: Omluveni: Neomluveni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, PhDr. Jiří Miler, Ph.D., Robert

Více

MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014

MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014 MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014 Nastavení modelové struktury financování (nastavení maximálních nákladů na jednotku a % podíl jednotlivých zdrojů financování na těchto

Více

vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Litomyšlsko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Strategie komunitně vedeného místního rozvoje území MAS Litomyšlsko 2014 2020 vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu

Více

VÝPIS USNESENÍ č. 1 ze zasedání Výboru hospodářského a regionálního rozvoje Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

VÝPIS USNESENÍ č. 1 ze zasedání Výboru hospodářského a regionálního rozvoje Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne VÝPIS USNESENÍ č. 1 ze zasedání Výboru hospodářského a regionálního rozvoje Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 17. 1. 2017 č. usnesení: 1/2017 z 17. 1. 2017 (ZLK č. 1/2017 bod č. 32) budovy ve Dvorské

Více

ZÁPIS č. 8/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 8/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 8/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 19. 9. 2017 Přítomni: Omluveni: Neomluveni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, Bc. Iva Kreisingerová, Mgr. Věnceslava

Více

Zásady Plzeňského kraje

Zásady Plzeňského kraje Zásady Plzeňského kraje k řízení o poskytnutí vyrovnávací platby formou neinvestiční dotace (dotační řízení) nebo formou neinvestičního příspěvku na provoz poskytovateli sociální služby, který je příspěvkovou

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 17. 8. 2016 bod programu: 15 věc: Dotační program na podporu sociálních služeb a služeb blízkých službám sociálním ve městě Ústí nad Labem v roce 2017 důvod

Více

Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2016 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji

Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2016 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2016 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Liberecký kraj vyhlašuje dotační řízení na podporu sociálních služeb definovaných v zákoně č. 108/2006

Více

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 Název dotačního programu Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2017 (dále jen Protidrogový

Více

Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji

Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Vyhlášení dotačního řízení pro rok 2017 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Liberecký kraj vyhlašuje dotační řízení na podporu sociálních služeb definovaných v zákoně č. 108/2006

Více

Zásady Plzeňského kraje

Zásady Plzeňského kraje Zásady Plzeňského kraje k řízení o poskytnutí vyrovnávací platby formou neinvestiční dotace (dotační řízení) nebo formou neinvestičního příspěvku na provoz poskytovateli sociální služby, který je příspěvkovou

Více

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21 Jednání Kolegia obcí K21 20. 11. 2015 1 2 Hlavní cíl projektu Zajištěním dostupnosti a rozvojem vybraných sociálních služeb v komunitě umožnit osobám se zdravotním postižením setrvat ve svém přirozeném

Více

Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje

Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje Zpracoval: D. Vrána Datum: 27. 4. 2016 Proč všechny ty změny. Kraj je dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ), odpovědný

Více

Výpočet vyrovnávací platby v rámci závazku veřejné služby dle Rozhodnutí Komise č. 2012/21/EU ze dne 20. prosince 2011

Výpočet vyrovnávací platby v rámci závazku veřejné služby dle Rozhodnutí Komise č. 2012/21/EU ze dne 20. prosince 2011 Příloha č. 4 Metodiky Výpočet vyrovnávací platby v rámci závazku veřejné služby dle Rozhodnutí Komise č. 2012/21/EU ze dne 20. prosince 2011 Účelem výpočtu a vypořádání vyrovnávací platby je zabezpečení

Více

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Pozn.: Zveřejněna je upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle Obecného nařízení o ochraně osobních údajů 2016/679 a zákona č. 101/2000 Sb., o

Více

Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2019 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji

Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2019 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení pro rok 2019 v oblasti poskytování sociálních služeb v Libereckém kraji Liberecký kraj vyhlašuje mimořádné kolo dotační řízení na podporu sociálních služeb definovaných

Více

MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období

MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

Dotační program vyhlášený městem Rosice

Dotační program vyhlášený městem Rosice Dotační program vyhlášený městem Rosice Podpora poskytování sociálních služeb v souladu s ustanovením 105 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2016. 1 Právní

Více

VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ NA OBDOBÍ

VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ NA OBDOBÍ VÝZVA PRO POSKYTOVATELE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB K PODÁVÁNÍ ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ A ŽÁDOSTÍ PRO ZAŘAZENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DO ZÁKLADNÍ SÍTĚ NA OBDOBÍ 2018-2020 Do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje

Více

Akční plán 2016. Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017

Akční plán 2016. Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017 Akční plán 2016 Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017 Obsah ÚVOD...4 1 Činnosti Libereckého kraje...5 1.1 Oblast plánování...5 1.1.1 Organizační zajištění

Více

oznamuje změnu v 4. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

oznamuje změnu v 4. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Partnerství venkova, z. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Partnerství venkova, z. s. na období 2014 2020 oznamuje změnu v 4. výzvě k předkládání žádostí

Více

ZÁPIS č. 4/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 4/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 4/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 17. 4. 2018 Přítomni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, Mgr. Věnceslava Drábková, Jiří Kratochvíl, Naděžda

Více

Semináře k financování sociálních služeb v roce 2015

Semináře k financování sociálních služeb v roce 2015 Semináře k financování sociálních služeb v roce 2015 15., 16., 17. 9. 2014 Z individuálního projektu Karlovarského kraje V Karlovarském kraji společně plánujeme sociální služby II Systém financování 2015

Více

SOCIÁLNÍCH SLUŽEB I.

SOCIÁLNÍCH SLUŽEB I. MAS Mohelnicko, z.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Mohelnicko na období 2014-2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

Příloha č.1. Zjednodušená analýza financování. pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj , Aktualizace 2011

Příloha č.1. Zjednodušená analýza financování. pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj , Aktualizace 2011 Příloha č.1 Zjednodušená analýza financování pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj 2009 2013, Aktualizace 2011 Zjednodušenou analýzou financí sociálních služeb rozumíme sumarizaci

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba Obsah Příloha č. 1 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Příloha č. 2 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obsah 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

Příloha č. 2. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. 1 Obecná ustanovení

Příloha č. 2. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. 1 Obecná ustanovení Příloha č. 2 Výzvy MAS POLIČSKO z.s. k předkládání žádostí o podporu z opatření O CLLD 13 Sociální služby a sociální začleňování v rámci Operačního programu Zaměstnanost Podpora sociálních služeb na území

Více

ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne 26.02. 2014 Přítomni na jednání: - viz prezenční listina, která je přílohou tohoto zápisu Omluven:

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba Příloha č. 7 výzvy Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ Vyrovnávací platba 1. Obecná ustanovení 1) Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. Obecná ustanovení

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba. Obecná ustanovení Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obecná ustanovení (1) Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve

Více

PŘÍLOHA VÝZVY č. 4. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

PŘÍLOHA VÝZVY č. 4. Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba PŘÍLOHA VÝZVY č. 4 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba 1 Obecná ustanovení 1. Sociální služby uvedené ve výzvě, které jsou poskytované podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

Systém hodnocení parametrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2016

Systém hodnocení parametrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2016 Systém hodnocení parametrů pro zařazení do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2016 A/ Postup Do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje (dále jen ZS LK ) se mohou podávat

Více

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci v roce 2019

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci v roce 2019 Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci v roce 2019 Číslo a název oblasti podpory: 8. Životní prostředí Číslo a název programu: 8.1 Podpora ekologické

Více

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba

Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Příloha č. 9 Podpora sociálních služeb na území MAS z OPZ - Vyrovnávací platba Obsah 1 Obecná ustanovení... 2 2 Povinné přílohy žádosti o podporu z OPZ... 3 3 Další povinné přílohy předkládané pro přípravu

Více

Příloha č. 1 k Metodice. Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018

Příloha č. 1 k Metodice. Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018 Příloha č. 1 k Metodice Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018 Obsah 1 Principy a priority... 4 2 Obecná pravidla pro výpočet

Více

vyhlašuje 5. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

vyhlašuje 5. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu Místní akční skupina Brána Brněnska, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území Místní akční skupiny Brána Brněnska, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 5. výzvu k předkládání

Více

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2020

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2020 Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2020 Název dotačního programu Podpora Ústeckého kraje na sociální služby protidrogové politiky 2020 (dále jen Protidrogový

Více

3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Boleslavsko, z.ú. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Boleslavsko na období 2014 2020 vyhlašuje 3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

ZÁPIS č. 6/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 6/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 6/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 15. 6. 2017 Přítomni: Omluveni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, Taťjana Nováková, Ing. Miroslav Šikola, Naděžda

Více

4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Lužnice, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Lužnice na období 2014 2020 vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

MAS Horní Pomoraví jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Horní Pomoraví. MAS Horní Pomoraví lidé, příroda a tradice

MAS Horní Pomoraví jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Horní Pomoraví. MAS Horní Pomoraví lidé, příroda a tradice MAS Horní Pomoraví jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Horní Pomoraví MAS Horní Pomoraví lidé, příroda a tradice Vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu

Více

P r a v i d l a pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (Pravidla financování protidrogové politiky)

P r a v i d l a pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (Pravidla financování protidrogové politiky) P r a v i d l a pro vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu na protidrogovou politiku (Pravidla financování protidrogové politiky) ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení (1) Účelem Pravidel pro vynakládání

Více

do hod Kč

do hod Kč Program č. 2.7 Program na podporu činností mateřských center Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 2 regionální rozvoj Číslo a název programu: 2.7 Program na

Více

VÝPIS USNESENÍ č. 3 ze zasedání Výboru hospodářského a regionálního rozvoje Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

VÝPIS USNESENÍ č. 3 ze zasedání Výboru hospodářského a regionálního rozvoje Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne VÝPIS USNESENÍ č. 3 ze zasedání Výboru hospodářského a regionálního rozvoje Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 14. 3. 2017 č. usnesení: 22/2017 z 14. 3. 2017 (ZLK č. 3/2017 bod č. 35) se změnou rozpočtu

Více

Zásady Plzeňského kraje

Zásady Plzeňského kraje Zásady Plzeňského kraje k řízení o poskytnutí vyrovnávací platby formou neinvestiční dotace (dotační řízení) nebo formou neinvestičního příspěvku na provoz poskytovateli sociální služby, který je příspěvkovou

Více

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby malý dotační program

Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby malý dotační program Dotační program Podpora Ústeckého kraje na sociální služby 2018 - malý dotační program Název dotačního programu Podpora Ústeckého kraje na sociální služby 2018 - malý dotační program (dále jen Malý program

Více

Článek 1 Důvod a účel podpory

Článek 1 Důvod a účel podpory 1/5 Město vyhlašuje dotační program na rok 2017 - na účel stanovený zvláštním právním předpisem tj. na 108/2006 Sb. Správcem dotačního programu je odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Článek 1 Důvod

Více

ZÁPIS č. 3/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 3/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 3/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 21. 3. 2017 Přítomni: Omluveni: Neomluveni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová,, Bc. Iva Kreisingerová, Mgr.

Více

ZÁPIS č. 7/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 7/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 7/2018 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 21. 8. 2018 Přítomni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, Mgr. Věnceslava Drábková, Jiří Kratochvíl, Robert Prade,

Více

Program 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů, jejich opětovného použití a podpora sběru a využití bioodpadů

Program 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů, jejich opětovného použití a podpora sběru a využití bioodpadů Program 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů, jejich opětovného použití a podpora sběru a využití bioodpadů Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 8. Životní

Více

, do hod ,- Kč

, do hod ,- Kč Program č. 2.7 Program na podporu činností mateřských center Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 2 regionální rozvoj Číslo a název programu: 2.7 Program na

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 8. Životní prostředí a zemědělství Číslo a název programu: 8.1 Podpora ekologické

Více

Program 4.7 PODPORA KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK PRO ŽÁK Y S PODPŮRNÝMI OPATŘENÍMI Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci

Program 4.7 PODPORA KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK PRO ŽÁK Y S PODPŮRNÝMI OPATŘENÍMI Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Program 4.7 PODPORA KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK PRO ŽÁK Y S PODPŮRNÝMI OPATŘENÍMI Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu:

Více

MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období

MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období MAS Naděje o.p.s. jako nositel Strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Naděje o.p.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

, do hod ,- Kč

, do hod ,- Kč Program č. 2.7 Program na podporu činností mateřských center Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 2 regionální rozvoj Číslo a název programu: 2.7 Program na

Více

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 8. Životní prostředí a zemědělství Číslo a název programu: 8.1 Podpora ekologické

Více

ZÁPIS č. 7/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 7/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 7/2017 ze zasedání Výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 22. 8. 2017 Přítomni: Omluveni: Neomluveni: Ing. Dan Ramzer, Jana Rothschedlová, Bc. Iva Kreisingerová, Mgr. Věnceslava

Více

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 30.08.2016 Bod pořadu jednání: 70. Název : Změna rozpočtu rozpočtové opatření č. 276/16 snížení výdajů kapitoly 923 03 Spolufinancování EU, ekonomický odbor

Více

4.výzva MAS Východní Slovácko IROP Zázemí a rozvoj sociálních služeb

4.výzva MAS Východní Slovácko IROP Zázemí a rozvoj sociálních služeb MAS Východní Slovácko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Barevná venkovská harmonie: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Východní Slovácko pro období 2014 2020 oznamuje

Více

Dotační program Podpora vybraných sociálních služeb v Ústeckém kraji 2019

Dotační program Podpora vybraných sociálních služeb v Ústeckém kraji 2019 Příloha č. 1 Dotační program Podpora vybraných sociálních služeb v Ústeckém kraji 2019 Zastupitelstvo Ústeckého kraje usnesením č. 023/19Z/2019 ze dne 29. 4. 2019 vyhlašuje dotační program dle 10 c) zákona

Více

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty

Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Program 8.1 Podpora ekologické výchovy a osvěty Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 8. Životní prostředí a zemědělství Číslo a název programu: 8.1 Podpora ekologické

Více

Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji

Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji Název projektu : Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji Financování:

Více

Výzva k předkládání žádostí o dotaci z Programu resortu životního prostředí a zemědělství, Podprogramu 8.1 - Podpora ekologické výchovy a osvěty

Výzva k předkládání žádostí o dotaci z Programu resortu životního prostředí a zemědělství, Podprogramu 8.1 - Podpora ekologické výchovy a osvěty Výzva k předkládání žádostí o dotaci z Programu resortu životního prostředí a zemědělství, Podprogramu 8.1 - Podpora ekologické výchovy a osvěty Číslo a název programu: 8 - Program resortu životního prostředí

Více

Program 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč

Program 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč Program 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu: 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT

Více

MAS MOST Vysočiny jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS MOST Vysočiny na období

MAS MOST Vysočiny jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS MOST Vysočiny na období MAS MOST Vysočiny jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS MOST Vysočiny na období 2014 2020 vyhlašuje III. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

MAS Mezi Úpou a Metují - IROP - Podpora sociálního začleňování

MAS Mezi Úpou a Metují - IROP - Podpora sociálního začleňování MAS Mezi Úpou a Metují, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území Mezi Úpou a Metují, z.s. období 2014 2020 na vyhlašuje 8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z

Více

Program 4.4 PROGRAM SOUTĚŽE A PODPORA TALENTOVANÝCH DĚTÍ A MLÁDEŽE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč

Program 4.4 PROGRAM SOUTĚŽE A PODPORA TALENTOVANÝCH DĚTÍ A MLÁDEŽE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč Program 4.4 PROGRAM SOUTĚŽE A PODPORA TALENTOVANÝCH DĚTÍ A MLÁDEŽE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu: 4.4 PROGRAM

Více

Zapojení obcí Libereckého kraje do financování služeb z pohledu neziskovky

Zapojení obcí Libereckého kraje do financování služeb z pohledu neziskovky Zapojení obcí Libereckého kraje do financování služeb z pohledu neziskovky Olga Merglová David Adameček Obsah prezentace: Představení organizace Členění služeb v kraji Klíč financování Poznatky z jednání

Více