VÍTÁM VÁS NA UVODNÍ PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU. TCTi

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÍTÁM VÁS NA UVODNÍ PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU. TCTi"

Transkript

1 VÍTÁM VÁS NA UVODNÍ PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCTi

2 Předmět TCTi navazuje na základní vyučovaný předmět NETKANÉ TEXTILIE. Předmět TCTi se bude soustřeďovat na teorie a vlastnosti pojivých činidel. Pojení polymerními disperzemi, pěnami, pastami a roztoky polymerů. Povrchové úpravy textilních materiálů. Výrobou vlákenných vrstev z polymeru - Spunbond, Meltblown a Elektrostatické zvlákňování. Pojení kalandrem, horkým vzduchem, infračerveným zářením, ultrazvukem. Struktura netkaných textilií a finálníúpravy. Předmět TCTi je nástavbou netkaných textilií a mechanických technologií kde se bude klást důraz zejména na technologické parametry a samotnou výrobu NT.

3 Témata přednášek: 1. Význam chemických a termických technologií výroby netkaných textilií Vlastnosti pojiva ovlivňující technologii, strukturu a chování výrobků. 4. Příprava vlákenných vrstev mokrým procesem 5. Technologie spun-bond a melt-blown 6. Technologie flash-spun, elektrostatické zvlákňování, zvlákňování z roztoku a povločkování 7. Pojení vlákenných vrstev disperzemi, zpěněnými disperzemi, pastami a roztoky polymerů 8. Pojení vlákenných vrstev kalandrem a teplovzdušně 9. Pojení ultrazvukem, infraohřevem a teplovzdušně 10. Struktura pojených textilií, jejich tvorba a vztah k vlastnostem výrobků 11. Zpevňování vlákenných vrstev plstěním a valchováním 12. Úpravy netkaných textilií, povrstvování, vrstvení, hot-melt 13. Příklady výrobků, důležité vlastnosti a jejich řízení 14. Teorie ohřevu vlákenných vrstev

4 Doporučená literatura

5 Význam chemických a termických technologií výroby netkaných textilií

6 Význam chemických a termických technologií výroby netkaných textilií

7

8 Popis produkce NT v Evropě 2014 V roce 2014, mezi hlavní segmenty trhu NT z hlediska objemu pro netkané textilie, byly hygiena (31,82%) ubrousky pro osobní hygienu (12,39%) Textilní materiál pro konstrukci (9,97%) čalounění / stolní prádlo / domácností (7,79%) inženýrské stavitelství (6,99%) automobilový průmysl (5,44%) Jiné ubrousky (4,18%) a filtrace (3,43%)

9 Chemické pojení Chemické pojení se hlavně věnuje aplikaci tekutých složek pojiv: např. disperzí na vlákennou vrstvu. -EDANA- Proč používáme: hlavně pro zlepšení pevnosti, jemnosti, adheze, antimikrobiálních vlastností, snížení povrchového napětí atd. Požadované vlastnosti zaleží zejména na konečném použití.

10 Pojiva základní složení Polymery, tak jak jsou produkovány z výroby slouží jako pojiva jen zcela výjimečně. Příprava pojiva vyžaduje většinou modifikaci základního polymeru. i. Změna polymeračního stupně (kopolymerací, roubováním, směšováním) ii. Příprava vhodné formy (prášky velikost částic, stálosti disperzí, odolnosti vůči stárnutí) iii. Možnosti následného zesíťování. Pro aplikace mají největší význam základní formy pojiv (nezesíťované).

11 Roztoky polymerů Jsou velmi viskózní a jejich viskozita úzce závisí na koncentraci. Technologicky je velice obtížné aplikovat roztoky polymerů o obvyklém (používaném) polymeračním stupni. Zatím co střední molekulová hmotnost polymerů ve vodních disperzích bývá od je hranice střední molekulové hmotnosti polymerů aplikovaných v roztocích již od Aplikace roztoků polymerů je výhodná díky dobré smáčivosti, avšak dosahuje se menší pevnosti pojiva. Používají se zejména roztoky polyuretanu v dimetylformamidu (DMF) a silikonové kaučuky.

12 Použití roztoků polymerů Jak již bylo řečeno použití roztoků polymerů pro výrobu pojených NT jen v případech, kdy není možné využít disperze důvodem jsou: i. Vysoká viskozita roztoků (cca 10x vyšší) ii. Použití roztoků o nízkých koncentracích vede k odstraňování vysokého množství rozpouštědla iii. Toxicita většiny použitých rozpouštědel iv. Vodné roztoky polymerů použít jen výjimečně, protože nevedou k výrobkům odolným v praní

13 Vodné disperze pojiv Nejstarší metoda pro pojení NT Nejširší možnosti volby základních polymerů Nejpoužívanější typy: i. Dieny, kaučukové polymery přírodní kaučukový latex, polychlorprenový latex aj. ii. Polyakryláty a jejich kopolymery iii. Vinylové polymery Tyto polymery mohou být použity jako homopolymery (nemodifikované) nebo jako kopolymery (modifikované)

14 i. Dieny Dieny jsou nenasycené uhlovodíky, které obsahují v řetězci dvě dvojné vazby. Základní vzorec je C n H 2n-2. kumulované: C=C=C C (dvojné vazby se kumulují u sebe), konjugované: C=C C=C C (dvojné vazby se střídají), izolované: C=C C C=C (dvojné vazby jsou na koncích). Nejjednodušší zástupci Butadien, CH 2 =CH-CH=CH 2 ), který je surovinou pro výrobu kaučuku. Izopren CH 2 =C(CH 3 )-CH=CH 2 ), ze kterého se vyrábí izoprenové pryskyřice. n CH 2 =C(CH 3 )-CH=CH 2 [-CH 2 -C(CH 3 )=CH-CH 2 -] n

15 ii. Polyakryláty Estery kyseliny akrylové a metakrylové. Kyselina akrylová, systematicky prop-2-enová kyselina je nejjednodušší nenasycená karboxylová kyselina. Kyselina akrylová, její soli a estery se používají při výrobě akrylátových disperzí, polymerů, které se poté používají jako plasty, obaly, povlaky, nátěry, lepidla a gumy. Nejznámějším takovým polymerem je polymethylmetakrylát.

16 Výroba kyseliny akrylové I. stupeň CH 2 CH CH 3 Propylen + O 2 - H 2 O CH 2 CH C O - 334,9 kj Akrolein H Teplota: C Tlak: 247 kpa

17 Výroba kyseliny akrylové II. stupeň CH 2 CH C O + ½ O 2 Akrolein H CH 2 CH C Kyselina akrylová O O - 251,2 kj H

18 Výroba esterů kyseliny akrylové H H O H C C C O H R O H Estery kyseliny akrylové se vyrábí reakci příslušného alkoholu s kyselinou akrylovou za katalytického působení kyseliny p-toluensulfonové. - H 2 O

19 Strukturní vzorce alkylů esterů kyseliny akrylové H H C C C H - CH 3 Methylakrylát - CH 2 - CH 3 Ethylakrylát O R - CH 2 CH 2 CH 2 - CH 3 - CH 2 CH - CH 2 CH 2 CH 2 - CH 3 n-butylakrylát 2-Ethylhexylakrylát CH 2 - CH 3

20 Vlastnosti kyseliny akrylové a esterů kyseliny akrylové Látka Teplota tání Teplota varu Jednotka ( Pa) ( Pa) Kyselina akrylová 11,8 13,1 141,6 C Methylakrylát - 76,85 80,2 C Ethylakrylát - 71,2 99,5 C n-butylakrylát - 64,6 147,4 C 2-Ethylhexylakrylát C

21 iii. Vinylové polymery Alkeny jsou nenasycené uhlovodíky, které mají mezi atomy uhlíku v molekule s otevřeným řetězcem jednu dvojnou vazbu C=C.

22 Vodné disperze pojiv Skladba disperze zahrnuje dvě fáze i. Vnitřní fázi částice polymeru (homo nebo kopolymeru) ii. Vnější fázi voda s emulgátory, ochrannými koloidy a stabilizátory, dále termostabilizátory, změkčovadla, pěnidla, pigmenty, UV-stabilizátory, antioxidanty, antibiotika, antistatika, hydrofobizační příměsy. Složení vnější fáze má vliv na zpracovatelské vlastnosti disperze a také na vlastnosti ztuženého pojiva i NT.

23 i. Vnitřní fáze Polymery se připravují emulsní polymerací. Tato polymerace probíhá v micelách emulgátoru, které mívají velikost 1-50μm. Vytvořené částice polymeru jsou mnohem menší a to průměrně 0,1-0,5 μm. Viskozita disperzí pokud se aplikují jako pojiva je v rozmezí Nsm ². Má vliv na reologické vlastnosti a způsoby aplikace. Viskozita závisí vedle koncentrace také na velikosti částic, stupni jejich polydisperzity, výchozím monomeru. Vysoká viskozita je typická pro disperze homodisperzní a také velmi malé velikosti částic.

24 Micela, lipozóm, lipidová dvojvrstva

25 Viskozita roztoku a disperze Viskozita roztoků polymerů roste s koncentrací plynule a je velmi vysoká, viskozita disperzí roste asi do koncentrace 50-55% velmi zvolna, pak se průběh prudce zlomí a velice prudce stoupá.

26 Stabilita disperzí pojiv Stabilita disperzí má význam pro skladování, kdy se vyžaduje maximální stálost vodné disperze. Další faktorem je aplikace vodných disperzí, kdy záleží na podmínkách zpracování. Stabilitu disperze lze definovat dobou koagulace pro níž platí vztah. T = doba koagulace D = difuzní konstanta ρ = vzdálenost dvou částic, aby došlo ke koagulace = počet částic na počátku kde k B je Boltzmannova konstanta, T absolutní teplota f koeficient tření, který je funkcí velikosti disperzní částice a vlastností disperzního prostředí. Difuzní koeficient koloidních částic je tím větší, čím intenzivnější Brownův pohyb částice vykonávají.

27 Čím je vyšší koncentrace disperze, tím je nižší její stabilita. Přítomnost větších částic v disperzi zhoršuje stabilitu disperze. Velikost částic nad 0,1 μm se stabilita mícháním zhoršuje, u částic pod 0,1 μm míchání nemá na stabilitu vliv. Závislost stability na teplotě může být vyjádřena aktivační energií. Zvýšení teploty ΔT=10K se stabilita sníží asi o polovinu.

28 Koagulace Dojde k narušení harmonické fáze a jednotu mezi dispergovanými částicemi a disperzním prostředím. Jde o narušení (zeslabení) účinku stabilizátoru, nebo neutralizaci náboje micel. i. Zjevná koagulace změna barvy, vznik zákalu,vyvločkování ii. Skrytá koagulace změny nejsou viditelné z vnějších znaků

29 Vyvolání koagulace Chemicky - změna koncentrace stabilizátoru - přidáním koagulátoru Změnou teploty Mechanické účinky Účinky elektrické energie Vlivem energie záření Princip flokulace spočívá také ve shlukování částic a ve vytváření agregátů. Na rozdíl od koagulace však tento děj není závislý na elektrostatickém vybíjení suspenze. Flokulaci způsobuje přidání hydrofobních látek do suspenze za vzniku flokul (vloček).

30 Struktura molekul PAL Dle schopnosti disociovat ve vodném roztoku jsou koloidní povrchové látky rozdělovány na ionogenní (aniontové, kationtové, amfoterní) a neionogení Aniontové: disociují za vzniku aniontů. Jedná se o alkalické soli vyšších mastných kyselin (přirozená mýdla). Skupina COO je příčinou rozpustnosti ve vodě, uhlovodíkový řetězec je nerozpustná část. Kationtové: disociují za vzniku kationtu jedná se zejména o oktadecylamoniumchlorid. Amfoterní: náboj micely záleží na ph. Rozpustnost micelárních koloidů ve vodě klesá s délkou uhlovodíkového řetězce.

31 Koagulace kationtových polymerů K vysvětlení mechanismu koagulace existují tři základní modelové představy. i. Neutralizace nábojů ii. Mosaikové rozmístění nábojů iii. Vytváření můstků

32 i: Neutralizace nábojů: negativní náboje částic polymerů se ve vodném prostředí navzájem odpuzují. Mírou stability je hodnota elektrického náboje (zeta-potenciál). Vlivem kationaktivních prostředků se sníží povrchový náboj. Pro vodné disperze polymerů se používají např. hlinité soli. ii: Mozaikové rozmístění nábojů: kation aktivní řetězce polymerů mohou na negativně nabitých částích mozaikově přilnout. Dochází k pozitivně nabitým částicím a negativně nabitým úsekům vláken, které se dále odpuzují. Vznikají agregáty (vločky). Mechanismus platí pro syntetické retenční prostředky s střední molekulovou hmotností. (polyamidamin)

33 Iii: Tvorba můstků: Pokud jsou řetězce polymerů dostatečně dlouhé, tak aby se překonala bariera odpuzení, vytvoří se polymerní můstky. Polymery o vysoké molekulové hmotnosti např. polyakrylamid. Systém dual: přidání kation aktivní polymeru vznikne mozaikové uspořádání jemnozrnné vysrážení.na pozitivní oblasti primárních shluků se ukládají další částice za tvorby můstků. Pro rouna se používá dvoulázňová impregnace. Nedochází ke změně rozložení pojiva při sušení, tvoří se aglomerační struktura, dosahuje se lepší pevnosti, nižší tuhosti a prodyšnosti.

34 Termosenzibilita Zvýšenou citlivost na teplotu a koagulaci bez odstranění vody lze vyvolat pomocí oxalkylovaných aminů, polyeterů, etylenoxidových aduktů (termosenzibilizátorů) Při zvýšené teplotě C vyvolají koagulaci. Částice polymeru se v podobě gelových částic ukládají mezi vlákny rouna a vytváří se aglomerační pojení.

35 Výhody použití termosenzibilizátorů Zabránění migrace pojiva v průběhu sušení, tedy stejnoměrná struktura pojiva v NT Impregnovanou textilii po koagulaci je možné zbavit přebytků vody ždímáním (menší spotřeba energie) Snížení znečištění konstrukčních částí stroje = impregnační linky od pojiva V jedné operaci je možné aplikovat další přípravky např. hydrofobní úprava Vlivem koagulace je pojivo v podobě aglomerátů uloženo stejnoměrně, bez souvislých filmů, textilie májí dobré mechanické vlastnosti bez nežádoucí tuhosti a vykazují dobrou propustnost pro vodu i vzduch

36 Zpěněná pojiva Pěny Aplikace pěny v textilu je zejména z ekonomických důvodů. Pěny slouží k přípravě laminovaných textiliích a impregnování vlákenné vrstvy. Výhody použití pěny i. Doba sušení a úspora energie ii. Lepší mechanicko-fyzikální vlastnosti materiálu iii. Měkký a hebký omak iv. snížení spotřeby pojiva a jeho migrace

37 Definice pěny Pěna je vysoce disperzní dvoufázový systém, který je tvořen bublinami plynu v kapalině. Plyn tvoří diskontinuální fázi a tvoří se probubláváním kapalin plynem nebo šleháním. Stabilita je dána mnoha vlivy např. záleží na stěnách mezi bublinami tedy povrchovém napětí. i. Pěny suché do 20% objemu kapaliny, tvar bublin je nejčastěji šestistěn ii. iii. Pěny mokré více jak 20% objemu kapaliny, tvar bublin je kulovitý. Pěny s další fází (částice) Při zpěňování disperzí je nejčastěji získána mokrá pěna, která odvodnění přejde na suchou.

38 Struktura flotační pěny [1] a) lamelární b) agregátová

39 Teorie pěn: Základní stavební částicí je elementární buňka ohraničená filmovou lamelou. Vlastnosti filmové lamely předurčují vlastnosti pěny. Tloušťka lamely může být minimálně dvounásobnou délkou molekul povrchově aktivní látky (PAL). Destrukce pěny je způsobena vytékáním kapaliny z lamely a zeslabením této lamely až dojde k prasknutí. Dochází k odpaření molekul PAL a ty nemohou být doplněny z roztoku, který byl původně v lamele.

40 Teorie: Vlastnosti kapaliny uvnitř lamely charakterizují některé druhy filmů i. Trvanlivé - vytékání je pomalé ii. iii. Pohyblivé kapalina vytéká rychle (čistý PAL) Nestabilní kapalina vytéká velmi rychle k zeslabení dochází na více místech (koncentrované PAL)

41 Ztenčování filmu dochází vlivem působení staticky nebo dynamicky. Staticky: i. Roztažením povrch se zvětší a objem zůstane konstantní. Koncentrace PAL se na povrchu lamely sníží, v roztoku bude koncentrace konstantní nebo naopak. Pro tento stav platí Gibbsova rovnice pro elasticitu. A plocha povrchu (2 jde o plochy 2 vnitřní a vnější) γ - povrchové napětí Při rychlém roztažením dojde k poklesu povrchové koncentrace PAL, které se v řádech 1μs vyrovná. Elasticita je vlastně síla bránící roztažení filmu.

42 ii. Viskózní tok - způsobující pomalé ztenčování lamely, uplatňuje se jen u stálých filmů. iii. Odpařování - vede k zvýšení koncentrace v roztoku a tím podporuje roztržení filmu. Dynamicky - uplatnění jen u dostatečně pohyblivých tzn. rychle se ztenčují. i. Tok kapaliny - následkem tíhy ii. Okrajový účinek - zakřivení na okraji filmu způsobuje vznik negativního tlaku v kapalině a tím její nasávání z přilehlé oblasti. Film na okraji lamely se zužuje a je definován rychlostí vytékání kapaliny.

43 Rychlost vytékání kapaliny je dána vztahem: ρ hustota kapaliny δ tloušťka lamely η koeficient viskozity Na chování kapaliny ve styku s jinou fází ukazují adhezní a kohezní síly. Adhezní určují stupeň smáčení. Podmínkou pro roztírání je rovnice charakterizující Harkinsův roztírací koeficient S.

44 Činitelé ovlivňující stálost pěn i. pěnivost závisí na povrchové aktivitě, rozpustnosti, stupni disperzity rozpuštěné látky ii. ve zředěných roztocích stoupá pěnivost se stoupající povrchovou aktivitou iii. v koncentrovaných roztocích je rozhodujícím faktorem stupeň disperzity a viskozita iv. agregace PAL do mýdel snižuje jejich pěnivost v. roztoky s PAL pění více, než roztoky jejich složek vi. vznik pěny je podmíněn velkým koncentračním rozdílem PAL mezi povrchem a vnitřkem roztoku vii. stabilitu pěny ovlivňuje PAL, stupeň disperzity nebo tuhé látky viii. max. stálost pěny se dosahuje při koncentraci, kdy křivky závislosti povrchového napětí na koncentraci přestanou klesat. ix. pěnivost a stálost pěny závisí na struktuře molekuly PAL

45 Vznik pěny Vzduch prostupuje kapalinou a PAL, dochází k tvorbě rozhraní vzduch kapalina. Průchodem vzduchové bubliny hladinou dojde k obalení druhou vrstvou PAL opačně orientovanou. Obyčejně zůstává mezi těmito vrstvami kapalina.

46 Parametry určující pěnu stupeň napěnění stabilita pěny stabilizátory hustota pěny disperzita pěny pružnost pěny

47 Stupeň napěnění je ovlivněn dvěma faktory složení pěnotvorné kapaliny a metodikou zpěňování. Složení kapaliny, týká se to koncentrace PAL a jejich druhů. Metodika zpěňování se týká zejména technologických podmínek. Vztah Nella a Tschakerta [%] Vztah Ross-Millese Vm maximální objem pěny Va výchozí objem pěny Ze stupně napěnění můžeme usuzovat typ pěny, tedy čísla do 20 mokré pěny a vyšší čísla suché pěny.

48 Stabilita pěny Je dána tlakovými rozdíly v bublinách závislými na polydisperzitě pěny. Je-li pěna dostatečně homogenní, je vliv tohoto faktoru minimální. Stabilita pěny se zjišťuje na statických podmínkách. Sp= p o t V m po objem pěny v čase t (ml) Vm maximální objem pěny t=0 (ml) t čas v minutách Pěna se odvodňuje, proto k určení stability je brán parametr, který říká jak dlouho se ze zpěněné kapaliny 100ml vyloučí zpět 50ml. Pojivo v důsledku odpařování vytváří skelet lamely a tím napomáhá ke zvýšení její stability. Tuhé blány pak tvoří v měřící nádobě neměnný sloupec pěny, ačkoliv se více než 90% zpěněné kapaliny vyloučilo ve spodní části nádoby.

49 Stabilizátory mezi nejlepší patří koloidní roztoky. Princip spočívá ve zpomalování mechanismu vytékání z blan. Stabilizátory se uplatňují svým chemickým složením, nebo velikostí částic (koloidní charakter), které zvyšují viskozitu kapaliny v blanách. Hustota pěny jde o převrácenou hodnotu stupně napěnění. Pokud uvedeme do souvislosti tento parametr s polydisperzitou pěny vytváří parametr, který naznačuje, o jakou pěnu jde. Disperzita pěny určuje rozptyl hodnot průměrů bublinek od průměrné hodnoty. Rozptyl vzrůstá s rostoucím časem, kdy je prováděno měření (vznik pěny). Polydisperzita je také závislá na technologických podmínkách.

50 Pružnost pěny v první fázi (tvorby pěny) je systém snadno pohyblivý, tekutý tzn. jde o mokré pěny. Změny v čase znamenají ztenčování blan a bublinky pozbývají svobodný pohyb. Kulovité bubliny se přetvářejí na polyedrické a pěna se mění na suchou. Změnou struktury dochází ke změně mechanicko- fyzikálních vlastností. Nejpevnější pěny jsou ty, které mají nejtenčí blánu. Pevnost lze zvýšit přidáním želatiny. Měření pružnosti se provádí na zařízení složeného ze dvou koaxiálních hliníkových válců. Vnitřní válec je zavěšen a vnější se může natáčet za zvolených podmínek. Meziprostor se vyplní pěnou a natáčením vnějšího válce dochází ke zpožděnému natočení i vnitřního válce. Z velikosti úhlu natočení vnitřního válce se určuje křivka deformace pěny.

51 Způsoby zpěňování Zařízení jsou konstruována, tak aby vytvořená pěna odpovídala požadavkům na aplikaci pro příslušnou výrobu. Každý typ pěny potřebuje ke svému vytvoření odpovídající zařízení. i. Mechanická metoda různé způsoby protřepávání, mixování, hnětení a všechny jiné způsoby, kde je pěnotvorná kapalina mechanicky mísena se vzduchem. ii. Pneumatická metoda pracovní medium je vzduch, který většinou volně nebo pod tlakem přichází do pěnotvorné kapaliny a vytváří pěnu. iii. iv. Kombinace mechanické a pneumatické metody Využití varu použití nízkovroucích nadouvadel při přípravě pěnových umělých hmot v. Chemická metoda pěnotvorná kapalina je tvořena směsí látek, za příhodných podmínek reagují za uvolnění velkého množství plynu, který průchodem přes pěnotvornou kapalinu vytváří pěnu.

52

53

54

55

56 Nanášení pěny

57 Děkuji Vám za pozornost

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT

VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT VÍTÁM VÁS NA PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT opakování Jeden směr křížem Cros - cros náhodně náhodně náhodně NT ze staplových vláken vlákna pojená pod tryskou Suchá technologie Mokrá technologie vlákna Metody

Více

VÍTÁM VÁS NA UVODNÍ PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT

VÍTÁM VÁS NA UVODNÍ PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT VÍTÁM VÁS NA UVODNÍ PŘEDNÁŠCE Z PŘEDMĚTU TCT Předmět TCT navazuje na základní vyučovaný předmět NETKANÉ TEXTILIE. Předmět TCT se bude soustřeďovat na teorie a vlastnosti pojivých činidel. Pojení polymerními

Více

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala ÚPRAVA VODY V ENERGETICE Ing. Jiří Tomčala Úvod Voda je v elektrárnách po palivu nejdůležitější surovinou Její množství v provozních systémech elektráren je mnohonásobně větší než množství spotřebovaného

Více

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy -OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického řetězce Fenoly -OH skupina vázána na uhlíku, který je součástí aromatického

Více

Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning

Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning Vítám vás na dnešní přednášce Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning a další možné metody výroby vláken Flash-spinning process and solution Bleskové-zvlákňování Číslo publikace US 6638470B2, datum

Více

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav organické technologie (111) Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vypracoval : Bc. Tomáš Sommer Předmět: Vícefázové reaktory (prof. Ing.

Více

Polymery lze rozdělit podle několika kritérií. Podle původu rozlišujeme polymery přírodní a syntetické. Přírodní polymery jsou:

Polymery lze rozdělit podle několika kritérií. Podle původu rozlišujeme polymery přírodní a syntetické. Přírodní polymery jsou: MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY (POLYMERY) Makromolekuly jsou molekulové systémy složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců. Tyto řetězce tvoří pravidelně se opakující části,

Více

Netkané textilie. Technologie 5

Netkané textilie. Technologie 5 Netkané textilie Technologie 5 Netkané textilie 1 Chemické způsoby zpevňování vlákenných vrstev Základními operacemi při výrobě chemicky pojených textilií jsou: a) příprava vlákenné vrstvy b) nanášení

Více

Netkané textilie. Materiály

Netkané textilie. Materiály Materiály 1 Suroviny pro výrobu netkaných textilií Důležité vlastnosti 1) zpracovatelnost surovin dále popsanými technologiemi 2) průběh procesů vytváření struktur netkaných textilií a možnost jejich řízení

Více

Elektrická dvojvrstva

Elektrická dvojvrstva 1 Elektrická dvojvrstva o povrchový náboj (především hydrofobních) částic vyrovnáván ekvivalentním množstvím opačně nabitých iontů (protiiontů) o náboj koloidní částice + obal protiiontů = tzv. elektrická

Více

neionogenní aniontové kationtové amfoterní

neionogenní aniontové kationtové amfoterní Koloidně disperzní částice - micely - vznikají vratnou asociací z pravých roztoků některých nízkomolekulárních látek. Na rozdíl od lyofobních micel nepotřebují umělou stabilizaci, jejich velikost, koncentrace

Více

2. Popis směsi aktivního gumového prachu s termoplastem

2. Popis směsi aktivního gumového prachu s termoplastem Nový produkt pro zvýšení životnosti a odolnosti asfaltů proti působícím podmínkám okolního prostředí. 1. Úvod Únava způsobená zátěží a vznik trhlin je společně s teplotním vlivem jeden z nejvýznamnějších

Více

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Vícefázové reaktory MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Úvod vsádkový reaktor s mícháním nejběžnější typ zařízení velké rozmezí velikostí aparátů malotonážní desítky litrů (léčiva, chemické speciality, )

Více

Pevné lékové formy. Vlastnosti pevných látek. Charakterizace pevných látek ke zlepšení vlastností je vhodné využít materiálové inženýrství

Pevné lékové formy. Vlastnosti pevných látek. Charakterizace pevných látek ke zlepšení vlastností je vhodné využít materiálové inženýrství Pevné lékové formy Vlastnosti pevných látek stabilita Vlastnosti léčiva rozpustnost krystalinita ke zlepšení vlastností je vhodné využít materiálové inženýrství Charakterizace pevných látek difraktometrie

Více

Plasty A syntetická vlákna

Plasty A syntetická vlákna Plasty A syntetická vlákna Plasty Nesprávně umělé hmoty Makromolekulární látky Makromolekuly vzniknou spojením velkého množství atomů (miliony) Syntetické či přírodní Známé od druhé pol. 19 století Počátky

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech

Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Organismy se skládají z molekul rozličných látek Jednotlivé látky si organismus vytváří sám z jiných látek,

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 4. Přednáška Mísení a míchání MÍCHÁNÍ patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) hlavní cíle: odstranění

Více

ztuhnutím pyrosolu taveniny, v níž je dispergován plyn, kapalina nebo tuhá látka fotochemickým rozkladem krystalů některých solí

ztuhnutím pyrosolu taveniny, v níž je dispergován plyn, kapalina nebo tuhá látka fotochemickým rozkladem krystalů některých solí a pevným kapalným plynným disperzním podílem chovají se jako pevné látky i když přítomnost částic disperzního podílu v pevné látce obvykle značně mění její vlastnosti, zvláště mechanické a optické Stabilita

Více

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly Skupenské stavy látek Mezimolekulární síly 1 Interakce iont-dipól Např. hydratační (solvatační) interakce mezi Na + (iont) a molekulou vody (dipól). Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci.

Více

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY 1. Základní pojmy - makromolekulární látky = molekulové systémy složené z velkého počtu atomů, které jsou vázány chemickou vazbou do dlouhých řetězců - řetězce jsou tvořeny stavebními

Více

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace

Směsi, roztoky. Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace Směsi, roztoky Disperzní soustavy, roztoky, koncentrace 1 Směsi Směs je soustava, která obsahuje dvě nebo více chemických látek. Mezi složkami směsi nedochází k chemickým reakcím. Fyzikální vlastnosti

Více

Popis/ Klíčové vlastnosti. Vločkování zneutralizovaných pevných částic. Největší použití. Určeno pro malé provozy

Popis/ Klíčové vlastnosti. Vločkování zneutralizovaných pevných částic. Největší použití. Určeno pro malé provozy Aniontové flokulanty práškový 100% aktivní náboje: 40% tekutý Roztok Připraven k použití náboje: 40% tekutý Emulzní koncentrát náboje: 32% AP-2040 AP-2140 AP-2210 Největší použití Připraven k použití Určeno

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H Alkany a cykloalkany sexta Martin Dojiva uhlovodíky obsahující pouze jednoduché vazby obecný vzorec alkanů: C n 2n+2 cykloalkanů: C n 2n homologický přírůstek C 2 Dělení alkanů přímé větvené u větvených

Více

Netkané textilie. Technologie 2

Netkané textilie. Technologie 2 Netkané textilie Technologie 2 Netkané textilie 1 Technologie spun-bond Název technologie je odvozen z anglických výrazů zvlákňování a pojení. Do češtiny se tento název většinou nepřekládá. Někdy se používá

Více

Hasební látky. Pěna. Radim Paloch

Hasební látky. Pěna. Radim Paloch Hasební látky Pěna Izolace (oddělení) izolace hořlavé látky od přístupu okysličovadla (vzdušného kyslíku) Ochlazování hořlavá látka se ochladí pod její teplotu hoření hasivo musí mít schopnost odebírat

Více

Charakteristika Teorie kyselin a zásad. Příprava kyselin Vlastnosti + typické reakce. Významné kyseliny. Arrheniova teorie Teorie Brönsted-Lowryho

Charakteristika Teorie kyselin a zásad. Příprava kyselin Vlastnosti + typické reakce. Významné kyseliny. Arrheniova teorie Teorie Brönsted-Lowryho Petra Ustohalová 1 harakteristika Teorie kyselin a zásad Arrheniova teorie Teorie Brönsted-Lowryho Příprava kyselin Vlastnosti + typické reakce Fyzikální a chemické Významné kyseliny 2 Látky, které ve

Více

Chemické speciality. Chemické speciality přednáška I

Chemické speciality. Chemické speciality přednáška I Chemické speciality 1. Povrchově aktivní látky 2. Organická barviva a pigmenty 3. Biologicky aktivní látky: léčiva, regulátory růstu rostlin, pesticidy 4. Vonné a chuťové látky 5. Přísady pro polymery

Více

Vítězslav Bártl. srpen 2012

Vítězslav Bártl. srpen 2012 VY_32_INOVACE_VB18_Plast Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma Anotace Vítězslav

Více

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D.

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Finální úpravy textilií III Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Protižmolková úprava I Tkaniny a pleteniny vyrobené z přízí ze syntetických vláken, především z PAN nebo PES, mají sklon

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti kapalin

LOGO. Struktura a vlastnosti kapalin Struktura a vlastnosti kapalin Povrchová vrstva kapaliny V přírodě velmi často pozorujeme, že se povrch kapaliny, např. vody, chová jako pružná blána, která unese např. hmyz Vysvětlení: Molekuly kapaliny

Více

JE MĚŘENÍ NÁBOJE PŘI VÝROBĚ PAPÍRU STÁLE MAGIÍ A ZÁHADOU?

JE MĚŘENÍ NÁBOJE PŘI VÝROBĚ PAPÍRU STÁLE MAGIÍ A ZÁHADOU? JE MĚŘENÍ NÁBOJE PŘI VÝROBĚ PAPÍRU STÁLE MAGIÍ A ZÁHADOU? Wolfgang Falkenberg Od samého počátku byla výroba papíru zaměřena na produkci homogenní struktury archu z velkých objemů vody, obsahujících malá

Více

POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI. Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc.

POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI. Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc. POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc. O čem budeme mluvit Úvod do chemie a technologie polymerů Makromolekulární řetězce Struktura, fázový stav a základní vlastnosti

Více

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Hustota toku Zatím jsme studovali pouze soustavy, které byly v rovnovážném stavu není-li soustava v silovém poli, je hustota částic stejná

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN Struktura kapalin je něco mezi plynem a pevnou látkou Částice kmitají ale mohou se také přemísťovat Zvýšením teploty se a tím se zvýší tekutost kapaliny Malé vzdálenosti

Více

Opakování

Opakování Slabé vazebné interakce Opakování Co je to atom? Opakování Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony

Více

5. Stavy hmoty Kapaliny a kapalné krystaly

5. Stavy hmoty Kapaliny a kapalné krystaly a kapalné krystaly Vlastnosti kapalin kapalných krystalů jako rozpouštědla Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti kapaliny nestálé atraktivní interakce (kohezní síly) mezi molekulami,

Více

Třídění látek. Chemie 1.KŠPA

Třídění látek. Chemie 1.KŠPA Třídění látek Chemie 1.KŠPA Systém (soustava) Vymezím si kus prostoru, látky v něm obsažené nazýváme systém soustava okolí svět Stěny soustavy Soustava může být: Izolovaná = stěny nedovolí výměnu částic

Více

Netkané textilie. Technologie 6

Netkané textilie. Technologie 6 Netkané textilie Technologie 6 Netkané textilie 1 Termické způsoby zpevňování vlákenných vrstev Podstatou procesu je - nanesení pojiva na pavučinu nebo vlákennou vrstvu (prášek, pasta) nebo vrstvení vlákenné

Více

Některé základní pojmy

Některé základní pojmy Klasifikace látek Některé základní pojmy látka látka čistá chemické individuum fáze směs prvek sloučenina homogenní směs heterogenní směs plynná směs kapalný roztok tuhý roztok Homogenní a heterogenní

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

iglidur H2 Nízká cena iglidur H2 Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty

iglidur H2 Nízká cena iglidur H2 Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty Nízká cena iglidur Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty 399 iglidur Nízká cena. Pro aplikace s vysokými požadavky na teplotní odolnost. Může být podmíněně

Více

5b MĚŘENÍ VISKOZITY KAPALIN POMOCÍ PADAJÍCÍ KULIČKY

5b MĚŘENÍ VISKOZITY KAPALIN POMOCÍ PADAJÍCÍ KULIČKY Laboratorní cvičení z předmětu Reologie potravin a kosmetických prostředků 5b MĚŘENÍ VISKOZITY KAPALIN POMOCÍ PADAJÍCÍ KULIČKY 1. TEORIE: Měření viskozity pomocí padající kuličky patří k nejstarším metodám

Více

renesance vzdušného vápna

renesance vzdušného vápna renesance vzdušného vápna Systém Historic Kalkfarbe Dispergovaný vápenný hydrát Pro restaurování, ochranu historických památek a ekologické bydlení 1 Typy vápenných nátěrových hmot Modifikované vápenné

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Teplotně a chemicky odolný, FDA kompatibilní iglidur A500

Teplotně a chemicky odolný, FDA kompatibilní iglidur A500 Teplotně a chemicky odolný, FDA kompatibilní Produktová řada Samomazný a bezúdržbový Je v souladu s předpisy FDA (Food and Drug Administration) Pro přímý kontakt s potravinami a léčivy Teplotní odolnost

Více

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník KAPALINY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník Kapaliny Krátkodosahové uspořádání molekul. Molekuly kmitají okolo rovnovážných poloh. Při zvýšení teploty se zmenšuje doba setrvání v rovnovážné

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

Úvod technologie hot melt

Úvod technologie hot melt Technologie hotmelt Úvod technologie hot melt Průmyslové technologie hot melt jsou v současné době velice dobře konkurenceschopné klasických postupům tepelného pojení. Důvodem jejich použití je zejména

Více

Roztok. Homogenní směs molekul, které mohou být v pevném, kapalném nebo plynném stavu. Pravé roztoky

Roztok. Homogenní směs molekul, které mohou být v pevném, kapalném nebo plynném stavu. Pravé roztoky Roztok Homogenní směs molekul, které mohou být v pevném, kapalném nebo plynném stavu Pravé roztoky Micelární a koloidní roztoky (suspenze): částice velké 1 nm 10 µm Tyndallův jev 1 Druhy roztoků Složka

Více

VIII. 6.5 Polyadice. H. Schejbalová & I. Stibor, str. 179. I. Prokopová, str. 181. D. Lukáš 2013

VIII. 6.5 Polyadice. H. Schejbalová & I. Stibor, str. 179. I. Prokopová, str. 181. D. Lukáš 2013 VIII. 6.5 Polyadice H. Schejbalová & I. Stibor, str. 179. I. Prokopová, str. 181. D. Lukáš 2013 1 Vzdělávací záměr 1. Polyadice obecný průběh polyadice, odlišnosti od polykondenzace. 2. Syntéza polyuretanů

Více

VII.6.4 Polykondenzace Lineární polymery. H. Schejbalová & I. Stibor, str I. Prokopová, str D. Lukáš 2013

VII.6.4 Polykondenzace Lineární polymery. H. Schejbalová & I. Stibor, str I. Prokopová, str D. Lukáš 2013 VII.6.4 Polykondenzace Lineární polymery H. Schejbalová & I. Stibor, str. 172. I. Prokopová, str. 157. D. Lukáš 2013 1 Vzdělávací záměr 1. Polykondenzace uvést obecný průběh stupňovité reakce 2. Příklady

Více

Struktura polymerů. Příprava (výroba).struktura vlastnosti. Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu) Základní představy: přírodní vs.

Struktura polymerů. Příprava (výroba).struktura vlastnosti. Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu) Základní představy: přírodní vs. Struktura polymerů Základní představy: přírodní vs. syntetické V.Švorčík, vaclav.svorcik@vscht.cz celulóza přírodní kaučuk Příprava (výroba).struktura vlastnosti Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu)

Více

Základní formy využití polymerů. Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna

Základní formy využití polymerů. Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna Základní formy využití polymerů Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna ADITIVY DO POLYMERŮ POLMER + ADITIVUM = PLAST. PŘÍDAVNÉ LÁTKY DO HDPE/PP ZBYTKY KATALYTICKÉHO SYSTÉMU (SiO2, chromocen,

Více

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Teorie transportu plynů a par polymerními membránami Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Úvod Teorie transportu Difuze v polymerních membránách Propustnost polymerních membrán

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Chemie 1 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat

Více

Krevní oběh. Helena Uhrová

Krevní oběh. Helena Uhrová Krevní oběh Helena Uhrová Z hydrodynamického hlediska uzavřený systém, složený ze: srdce motorický orgán, zdroj mechanické energie cév rozvodný systém, tvořený elastickými roztažitelnými a kontraktilními

Více

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková 3-fázové reakce Autoklávy (diskontinuální) Trubkové reaktory (kontinuální) Probublávané

Více

Kompaktace. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Suchá granulace Princip. Vazebné síly. Stlačování sypké hmoty mezi dvěma povrchy

Kompaktace. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Suchá granulace Princip. Vazebné síly. Stlačování sypké hmoty mezi dvěma povrchy Zvětšování velikosti částic Kompaktace, extrudace Kompaktace Suchá granulace Princip Stlačování sypké hmoty mezi dvěma povrchy Vazebné síly van der Waalsovy interakce mechanické zaklesnutí částic povrchové

Více

Bez PTFE a silikonu iglidur C. Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost

Bez PTFE a silikonu iglidur C. Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost Bez PTFE a silikonu iglidur Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost HENNLIH s.r.o. Tel. 416 711 338 Fax 416 711 999 lin-tech@hennlich.cz www.hennlich.cz 613 iglidur Bez PTFE a

Více

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování Spalování je fyzikálně chemický pochod, při kterém probíhá organizovaná příprava hořlavé směsi paliva s okysličovadlem a jejich slučování (hoření) za intenzivního uvolňování tepla, což způsobuje prudké

Více

Polymery a plasty v praxi POLYSTYREN & KOPOLYMERY STYRÉMU

Polymery a plasty v praxi POLYSTYREN & KOPOLYMERY STYRÉMU Polymery a plasty v praxi POLYSTYREN & KOPOLYMERY STYRÉMU RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. pospisil@gascontrolplast.cz 29716@mail.muni.cz 21. 3.2016 POLYMERY A PLASTY V PRAXI 1 POLYSTYREN & KOPOLYMERY STYRÉNU

Více

Vítám vás jste na přednášce z TCT. Tématem dnešní přednášky je

Vítám vás jste na přednášce z TCT. Tématem dnešní přednášky je Vítám vás jste na přednášce z TCT Tématem dnešní přednášky je TECHNOLOGIE SPUNBOND TECHNOLOGIE SPUNBOND Název technologie je odvozen z anglických výrazů SPUN (zvlákňování) a BOND (pojení). Do češtiny se

Více

Podstata plastů [1] Polymery

Podstata plastů [1] Polymery PLASTY Podstata plastů [1] Materiály, jejichž podstatnou část tvoří organické makromolekulami látky (polymery). Kromě látek polymerní povahy obsahují plasty ještě přísady (aditiva) jejichž účelem je specifická

Více

Interakce mezi kapalinou a vlákenným materiálem

Interakce mezi kapalinou a vlákenným materiálem 3. přednáška Interakce mezi kapalinou a vlákenným materiálem OPAKOVÁNÍ Soudržnost dvou spojovaných ploch, tedy vazba mezi pevným povrchem vláken a adhezivem (pojivem) je chápána jako ADHEZE. Primární i

Více

Vítám vás na přednášce z TCTi Tématem dnešní přednášky bude

Vítám vás na přednášce z TCTi Tématem dnešní přednášky bude Vítám vás na přednášce z TCTi Tématem dnešní přednášky bude TECHNOLOGIE TVORBY VLÁKEN SPUNBOND ZVLÁKŇOVÁNÍ Z TAVENINY TECHNOLOGIE SPUNBOND Název technologie je odvozen z anglických výrazů SPUN a BOND (zvlákňování)

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Plasty. Základy materiálového inženýrství. Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010

Plasty. Základy materiálového inženýrství. Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Plasty Základy materiálového inženýrství Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Základní vlastnosti plastů Výroba z levných surovin. Jsou to sloučeniny

Více

w w w. ch y t r a p e n a. c z

w w w. ch y t r a p e n a. c z CHYTRÁ PĚNA - střešní systém EKO H ROOF Jedním z mnoha využití nástřikové izolace Chytrá pěna EKO H ROOF jsou ploché střechy. Náš střešní systém je složen ze dvou komponentů, které jsou aplikovány přímo

Více

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami MÍSENÍ ZRNITÝCH LÁTEK Mísení zrnitých látek je zvláštním případem míchání. Zrnité látky mohou být konglomerátem několika chemických látek. Z tohoto důvodu obvykle bývá za složku směsí považován soubor

Více

POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI SRÁŽENÍ REAKTIVNÍCH AZOBARVIV POUŽITÍM IONTOVÉ KAPALINY A NÁSLEDNÁ FLOKULACE AZOBARVIV S Al 2 (SO 4 ) 3.18H 2 O S ÚPRAVOU ph

POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI SRÁŽENÍ REAKTIVNÍCH AZOBARVIV POUŽITÍM IONTOVÉ KAPALINY A NÁSLEDNÁ FLOKULACE AZOBARVIV S Al 2 (SO 4 ) 3.18H 2 O S ÚPRAVOU ph POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI SRÁŽENÍ REAKTIVNÍCH AZOBARVIV POUŽITÍM IONTOVÉ KAPALINY A NÁSLEDNÁ FLOKULACE AZOBARVIV S Al 2 (SO 4 ) 3.18H 2 O S ÚPRAVOU ph Ing. Jana Martinková Ing. Tomáš Weidlich, Ph.D. prof. Ing.

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 16, 566 01 Vysoké Mýto Alkeny Vlastnosti dvojné vazby Hybridizace uhlíku vázaného dvojnou vazbou je sp. Valenční úhel který svírají vazby na uhlíkovém atomu je přibližně

Více

kapitola 39 - poznámky ke kapitole

kapitola 39 - poznámky ke kapitole K A P I T O L A 39 PLASTY A VÝROBKY Z NICH Poznámky 1. V celé nomenklatuře se výrazem plasty rozumějí materiály čísel 3901 až 3914, které působením vnějšího vlivu (zpravidla tepla a tlaku, případně rozpouštědla

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

Rozpustnost Rozpustnost neelektrolytů

Rozpustnost Rozpustnost neelektrolytů Rozpustnost Podobné se rozpouští v podobném látky jejichž molekuly na sebe působí podobnými mezimolekulárními silami budou pravděpodobně navzájem rozpustné. Př.: nepolární látky jsou rozpustné v nepolárních

Více

Akrylátový gel pro liniovou a rubovou injektáž

Akrylátový gel pro liniovou a rubovou injektáž Popis Výhody Typické aplikace je hydrofilní gel na akrylátové bázi, obsahující 2 složky: pryskyřici a aktivátor, které jsou čerpány pumpou se dvěma písty v poměru 1:1. Jakmile zpolymeruje, vytvoří houževnatý,

Více

Technologie Hot-melt, Povrstvování a Laminace

Technologie Hot-melt, Povrstvování a Laminace Technologie Hot-melt, Povrstvování a Laminace Úvod technologie hot melt Průmyslové technologie hot-melt jsou v současné době velice dobře konkurenceschopné klasických postupům tepelného pojení. Důvodem

Více

Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA

Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA Katedra materiálového inženýrství a chemie IZOLAČNÍ MATERIÁLY, 123IZMA o Anotace a cíl předmětu: návrh stavebních konstrukcí - kromě statické funkce důležité zohlednit nároky na vnitřní pohodu uživatelů

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu LETECKÉ MATERIÁLY Úvod do předmětu Historický vývoj leteckých konstrukčních materiálů Uplatnění konstrukčních materiálů souvisí s pevnostními koncepcemi leteckých konstrukcí Pevnostní koncepce leteckých

Více

AkryGel TECHNICKÝ LIST. Akrylátový gel pro rubovou injektáž a pro utěsnění spár

AkryGel TECHNICKÝ LIST. Akrylátový gel pro rubovou injektáž a pro utěsnění spár Popis Výhody Typické aplikace je hydrofilní gel na akrylátové bázi, obsahující 2 složky: pryskyřici a aktivátor, které jsou čerpány pumpou se dvěma písty v poměru 1:1. Jakmile zpolymeruje, vytvoří houževnatý,

Více

iglidur UW500 Pro horké tekutiny iglidur UW500 Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby

iglidur UW500 Pro horké tekutiny iglidur UW500 Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby Pro horké tekutiny iglidur Pro použití pod vodou při vysokých teplotách Pro rychlé a konstantní pohyby 341 iglidur Pro horké tekutiny. Kluzná pouzdra iglidur byla vyvinuta pro aplikace pod vodou při teplotách

Více

Úvod. K141 HYAR Úvod 0

Úvod. K141 HYAR Úvod 0 Úvod K141 HYAR Úvod 0 FYZIKA MECHANIKA MECH. TEKUTIN HYDRAULIKA HYDROSTATIKA HYDRODYNAMIKA Mechanika tekutin zabývá se mechanickými vlastnostmi tekutin (tj. silami v tekutinách a prouděním tekutin) poskytuje

Více

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 14 Kosmetické přípravky

Kosmetika a kosmetologie Přednáška 14 Kosmetické přípravky Kosmetika a kosmetologie Přednáška 14 Kosmetické přípravky Přednáška byla připravena v rámci projektu Evropského sociálního fondu, operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost s názvem Zvyšování

Více

Stanovení kvality humusu spektrofotometricky

Stanovení kvality humusu spektrofotometricky Stanovení kvality humusu spektrofotometricky Definice humusu Synonymum k půdní organické hmotě Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a syntézy, jejíž část je vázána na minerální podíl Rozdělení

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA

PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 15. 1. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se seznámí

Více

metoda je základem fenomenologické vědy termodynamiky, statistická metoda je základem kinetické teorie plynů, na níž si princip této metody ukážeme.

metoda je základem fenomenologické vědy termodynamiky, statistická metoda je základem kinetické teorie plynů, na níž si princip této metody ukážeme. Přednáška 1 Úvod Při studiu tepelných vlastností látek a jevů probíhajících při tepelné výměně budeme používat dvě různé metody zkoumání: termodynamickou a statistickou. Termodynamická metoda je základem

Více

BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA Prokaryontní Eukaryontní KOMPARTMENTŮ

BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA Prokaryontní Eukaryontní KOMPARTMENTŮ BIOMEMRÁNA BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA - všechny buňky na povrchu plazmatickou membránu - Prokaryontní buňky (viry, bakterie, sinice) - Eukaryontní buňky vnitřní členění do soustavy membrán KOMPARTMENTŮ - za

Více

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI Transport látek porézními membránami - Plouživý tok nestlačitelných tekutin vrstvou částic - Plouživý tok stlačitelných tekutin

Více

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu Materiály Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu nesmí se měnit při provozních podmínkách mechanické vlastnosti jsou funkcí teploty vliv zpracování u kovových materiálů (např.

Více

Roztok. Homogenní směs molekul, které mohou být v pevném, kapalném nebo plynném stavu. Pravé roztoky

Roztok. Homogenní směs molekul, které mohou být v pevném, kapalném nebo plynném stavu. Pravé roztoky Roztok Homogenní směs molekul, které mohou být v pevném, kapalném nebo plynném stavu Pravé roztoky Micelární a koloidní roztoky (suspenze): částice velké 1 nm 10 µm Tyndallův jev rozptyl světla 1 Druhy

Více

Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu

Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu CETRUM TRANSFERU BIOMEDICÍNSKÝCH TECHNOLOGIÍ HK CZ.1.05/3.1.00/10.0213 Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu Seminář JAK VÝZKUMNĚ SPOLUPRACOVAT S FIRMOU CONTIPRO? CENTRUM TRANSFERU BIOMEDICÍNSKÝCH TECHNOLOGIÍ

Více

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení:

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení: Konstrukční lepidla Pro náročné požadavky Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Sortiment konstrukčních lepidel společnosti Henkel zahrnuje širokou nabídku řešení pro různé požadavky a podmínky, které

Více

Dobrý den vítám vás na dnešní přednášce. Téma přednášky je Flashspinnig, Elektrospinnig, Force spinning další metody zvlákňování polymerů

Dobrý den vítám vás na dnešní přednášce. Téma přednášky je Flashspinnig, Elektrospinnig, Force spinning další metody zvlákňování polymerů Dobrý den vítám vás na dnešní přednášce Téma přednášky je Flashspinnig, Elektrospinnig, Force spinning další metody zvlákňování polymerů Flashspinning Flash = záblesknutí, vyšlehnutí; sršení spinning =

Více

1. přednáška. ÚVOD k předmětu TNT

1. přednáška. ÚVOD k předmětu TNT 1. přednáška ÚVOD k předmětu TNT Doc. Ing. Eva Kuželová Košťáková, Ph.D. Katedra netkaných textilií a nanovlákenných materiálů, FT, TUL Eva.kostakova@tul.cz Tel.: 48 535 3233 Budova B, 4. patro https://nanoed.tul.cz/course/vie

Více