I. 1. Přechod výkonu státní správy z okresních úřadů na obce, kraje a resorty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "I. 1. Přechod výkonu státní správy z okresních úřadů na obce, kraje a resorty"

Transkript

1 I. RESTRUKTURALIZACE VÝKONU STÁTNÍ SPRÁVY PO ZRUŠENÍ OKRESNÍCH ÚŘADŮ I. 1. Přechod výkonu státní správy z okresních úřadů na obce, kraje a resorty Rok 2003 je dalším podstatným krokem dovršení II. etapy reformy územní veřejné správy, jejímž hlavním cílem je dokončení decentralizace výkonu státní správy, a to jak ve správním řízení tak i v hospodářském řízení organizací zabezpečujících služby občanům. Akt zrušení okresních úřadů k a převod jejich výkonu státní správy a zřizovatelských funkcí k organizacím, včetně majetku, zejména do působnosti obcí a krajů by měl tuto etapu reformy územní veřejné správy uzavřít. Zánik okresních úřadů se úzce dotýká nejen územních samosprávných celků, tj. obcí a krajů, ale i některých resortů. Stěžejními zákony, na základě kterých se budou rušit okresní úřady, jsou zákon č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů (změnový zákon) a zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků ČR na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách. Podle zákona č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů se bude realizovat převod výkonu státní správy z okresních úřadů na obce, kraje a resorty. Největší část výkonu státní správy přejde na 205 obcí s rozšířenou působností, a to do jejich přenesené působnosti. Zákonem č. 314/2002 Sb., o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností, se stává 205 obcí obcemi s rozšířenou působností, a to s účinností od Na kraje se z okresních úřadů převádí výkon státní správy jak do přenesené tak do samostatné působnosti. Výkon státní správy z okresních úřadů přechází i na nově vzniklý Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Výkon státní správy je převáděn podle četnosti funkčních míst na okresních úřadech. Přerozdělení funkčních míst okresních úřadů je stanoveno v usnesení vlády č. 695/2002, o zabezpečení přechodu zaměstnanců, movitého majetku a přerozdělení finančních prostředků na jiné subjekty vsouvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů. Přerozdělováno je funkčních míst, která byla na okresních úřadech k datu Ke změnám dochází i v případě tzv. magistrátních měst Ostravy, Brna a Plzně, která dle současné právní úpravy obsažené v zákoně č. 128/2000 Sb., o obcích, rovněž vykonávají působnost okresních úřadů. I z nich přechází část výkonu státní správy, kterou provádějí v působnosti

2 - 2 - okresních úřadů, na kraje. V dané souvislosti je v souladu s usnesením vlády č. 695/2002 z těchto měst převáděno na kraje 89 funkčních míst. Celkem je tedy přerozdělováno funkčních míst. Přerozdělení funkčních míst převáděných z okresních úřadů a magistrátních měst na kraje, obce, resorty a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dle usnesení vlády č. 695/2002: Místo převodu Počet funkčních míst Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, včetně správy budov Ministerstvo vnitra - oblastní archivy, HZS a ostatní funkční místa 979 Ministerstvo zemědělství - pozemkové úřady Ministerstvo pro místní rozvoj 10 Ministerstvo kultury 2 Obce s rozšířenou působností Kraje (včetně míst převáděných z magistrátních měst) Ú h r n Poznámka: Na správu budov je určeno funkčních míst, zbývajících 693 funkčních míst je určeno na výkon správních činností na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. I. 2. Převod zřizovatelských funkcí z okresních úřadů na obce, kraje a resorty Převod zřizovatelských funkcí k organizacím okresních úřadů (organizačním složkám a příspěvkovým organizacím) je upraven v zákoně č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků ČR na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách, kromě převodu hygienických stanic. Převod hygienických stanic je upraven v zákoně č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů. Okresní úřady byly k zřizovateli 659 organizací, z nichž 88 jsou organizační složky a 571 příspěvkové organizace.

3 - 3 - Převod organizací z okresních úřadů dle zákonů č. 290/2002 Sb. a č. 320/2002 Sb. na obce, kraje a resorty uvádí následující přehled: Místo převodu Počet organizací Ministerstvo zdravotnictví 74 Ministerstvo kultury 3 Kraje 551 Obce 31 Ú h r n 659 Poznámka: 4 okresní knihovny již byly na kraje (na Karlovarský kraj, Pardubický kraj, kraj Vysočina, Zlínský kraj) převedeny během roku 2002, a to v souladu s usnesením vlády č. 195/2001, k zajištění regionálních funkcí veřejných knihoven a podpory regionálních kulturních aktivit. Největší část výkonu zřizovatelských funkcí k organizacím přechází na kraje, a to přibližně 84 % z celkového počtu převáděných organizací. Subjekty, na které jsou organizace zřizované okresními úřady převáděny dle zákona č. 290/2002 Sb. a dle zákona č. 320/2002 Sb. uvádí následující přehled: - Ministerstvo zdravotnictví - bude převedeno 74 organizací, z nichž 7 jsou psychiatrické léčebny, zbývajících 67 organizací představují okresní hygienické stanice, - Ministerstvo kultury budou převedeny 3 příspěvkové organizace. Konkrétně se jedná o Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Husitské Muzeum v Táboře a o Stálou divadelní scénu v Klatovech, - kraje převádí se 551 organizací, z nichž téměř polovinu (265 organizací) představují zařízení poskytující sociální služby, - obce bude převedeno 31 organizací, z nichž 4 jsou zařízení poskytující sociální služby. I. 3. Přerozdělení finančních prostředků okresních úřadů na obce, kraje a resorty Výchozí základnou pro přerozdělení prostředků v kapitole 380 Okresní úřady je schválený rozpočet kapitoly na rok 2002, který je dále upraven o vybraná podstatná rozpočtová opatření mající trvalý charakter (např. zvýšení tarifních platů zdravotníků, výdaje na nové kapacity, převod dopravně správních činností z Ministerstva vnitra). V úvahu nebyla brána rozpočtová opatření jednorázového charakteru, jejichž vliv by se v dalších letech již neměl opakovat.

4 - 4 - Pro stanovení objemu finančních prostředků připadajících na výkon správních činností vykonávaných okresními úřady a na výkon převáděných zřizovatelských funkcí bylo nutné objem schváleného rozpočtu okresních úřadů korigovaný o příslušná rozpočtová opatření snížit o následující položky: - příjmy okresních úřadů, - finanční vztah státního rozpočtu k rozpočtům obcím, - dopravní obslužnost (autobusová, drážní), - dávky sociální péče vyplácené okresními úřady, - kapitálové a s nimi související běžné výdaje, - objemy finančních prostředků definované v usnesení vlády č. 695/2002 (správa budov, poštovné pro zajištění výplaty dávek státní sociální podpory, příspěvek pro vlastníky kulturních památek), - prostředky pro archivy, - prostředky na zajištění funkce regionálních knihoven, - prostředky na případné upřesnění bilancování vlivů. Číselné vyjádření tohoto postupu je uvedeno v následujícím přehledu: Úroveň 2002 v tis. Kč OkÚ 2002 (schválený rozpočet) Rozpočtová opatření Rozpočtová opatření - platy zdravotníků a související platby Rozpočtová opatření - nové kapacity z VPS (platy, souvuisející platby a ostatní výdaje)

5 - 5 - v tis. Kč Úroveň 2002 Objem po zohledněných rozpočtových opatřeních a vlivů na rok 2003: Obce - dotace finanční vztah Dopravní obslužnost (autobusová a drážní) Dávky sociální péče Kapitálové výdaje Neinvestiční výdaje pro programy ISPROFIN Příjmy OkÚ (bez tis. Kč - příjmy OS přecházející na Ministerstvo zdravotnictví) Očištění o část prostředků pro okresní knihovny převedené během roku 2002 na kraje zahrnuté do rozpočtu OkÚ v roce 2002 (Zlín, Karlovy Vary, Pardubice, Havlíčkův Brod) Správa budov okresních úřadů převod na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Archivy - převod na Ministerstvo vnitra Poštovné pro zajištění výplaty státní sociální podpory na příslušných obcích s rozšířenou působností Příspěvek pro vlastníky kulturních památek podle 16 odst. 1 zák. č. 20/ pro MK Prostředky na zajištění regionálních funkcí knihoven - pro MK Prostředky na případné upřesnění bilancování vlivů Prostředky na zřizovatelské funkce a správní činnosti Zřizovatelské funkce z toho: OSS PO Správní činnosti (usnesení vlády č. 695/2002)

6 Z výše uvedeného přehledu vyplývá struktura rozpočtu okresních úřadů v roce Pro sestavení rozpočtu na rok 2003 byly promítnuty vlivy roku 2002, a to dopočty 2 platů na celoroční úroveň platových úprav realizovaných od , dopočty zohledněných rozpočtových opatření na celoroční úroveň. Z hlediska vlivů na rok 2003 byla dále zapracována valorizace mezd (7 %), 17 % navýšení dotace na provozní náklady ústavů sociální péče a domovů důchodců a zohlednění nových kapacit na rok 2003 zejména u zařízení poskytujících sociální služby. Objem prostředků na financování zřizovatelských funkcí a správních činností převáděných z okresních úřadů je po zohlednění uvedených vlivů navrhován na rok 2003 celkem ve výši tis. Kč. I Finanční vyjádření převodu správních činností Po zohlednění vlivu dopočtu 2 platů na celoroční úroveň platových úprav realizovaných od , po promítnutí valorizace mezd (7%) na rok 2003 představuje navrhovaný objem prostředků na rok 2003 na výkon správních činností, které dosud zajišťovaly okresní úřady, tis. Kč. K převodu správních činností a funkčních míst dochází i z magistrátních měst (Ostrava, Plzeň, Brno), která vykonávají dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, působnost okresního úřadu. Proto byl snížen objem příspěvku na výkon státní správy na rok 2003 pro uvedená města celkem o tis. Kč. Tento objem vstupuje v souladu s usnesením vlády č. 695/2002 do celkové částky určené na výkon správních činností zajišťovaných do roku 2002 okresními úřady. Výsledný objem prostředků ze státního rozpočtu na výkon správních činností, který je přerozdělován mezi obce, kraje a resorty, pak představuje částku tis. Kč. Pro přerozdělení prostředků určených na výkon správních činností, které zabezpečovaly okresní úřady, byl použit princip stanovení průměrných výdajů na jedno převáděné funkční místo. Tento princip byl dán usnesením vlády č. 695/2002, o zabezpečení přechodu zaměstnanců, movitého majetku a přerozdělení finančních prostředků na jiné subjekty v souvislosti

7 - 7 - s ukončením činnosti okresních úřadů. Metodika propočtu je obsahem přílohy č. 2 k tomuto usnesení. Jedno převáděné funkční místo bylo oceněno průměrnými ročními běžnými výdaji ve výši ,69 Kč. V částce průměrných ročních běžných výdajů jsou obsaženy jak mzdové výdaje a související platby, tak i ostatní věcné výdaje. Přerozdělení funkčních míst a prostředků na správní činnosti zachycuje následující přehled: v tis. Kč Funkční místa Přerozdělení prostředků Ministerstvo zemědělství - pozemkové úřady Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo kultury Ministerstvo vnitra a hasičský záchranný sbor Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (bez funkčních míst na správu budov) Obce s rozšířenou působností Kraje (včetně 89 pracovních míst - magistráty) Celkem Průměrnými výdaji nebyla oceněna funkční místa určená na výkon správy budov okresních úřadů, která přecházejí na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a funkční místa na archivní správu, která přecházejí na Ministerstvo vnitra. Prostředky na uvedená funkční místa jsou dle usnesení vlády č. 695/2002 zahrnuty v celkových objemech, které jsou převáděny z okresních úřadů na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a na Ministerstvo vnitra. Objem prostředků na správu budov zahrnuje nejen výdaje na funkční místa (mzdy, odvody, ostatní věcné výdaje), ale i celou řadu výdajů souvisejících se správou budov (např. oprava, údržba, teplo, náklady na telefonní ústřednu apod.). Průměrný výdaj na jedno funkční místo ( ,69 Kč) nepředstavuje jediný zdroj, ze kterého by měly kraje a především obce z rozšířenou působností, na které přechází z okresních

8 - 8 - úřadů výkon většiny správních činností, hradit výdaje na převedené působnosti. Je nutno zapojit i zdroje, které plynou z přijatých správních poplatků za provedené úkony. Při teoretickém přepočtu se zapojením výnosu správních poplatků průměrný roční výdaj navýší cca o 15 tis. Kč na jedno převáděné funkční místo, tzn., že úhrada státu na jedno funkční místo by činila cca 348 tis. Kč. Další významný objem finančních prostředků převáděný z okresních úřadů na obce, kraje a resorty představují prostředky určené na výkon zřizovatelských funkcí. I Finanční vyjádření převodu zřizovatelských funkcí Pro sestavení rozpočtu na rok 2003 byly promítnuty vlivy roku 2002, a to dopočty 2 platů na celoroční úroveň platových úprav realizovaných od , dopočty zohledněných rozpočtových opatření na celoroční úroveň. Z hlediska vlivů na rok 2003 byla dále zapracována valorizace mezd (7 %), 17 % navýšení dotace na provozní náklady ústavů sociální péče a domovů důchodců a zohlednění nových kapacit na rok 2003 zejména u zařízení poskytujících sociální služby. Navrhovaný objem prostředků na rok 2003 na výkon zřizovatelských funkcí, které dosud zajišťovaly okresní úřady, po zapracování výše uvedených vlivů, činí tis. Kč. Přerozdělení prostředků na výkon zřizovatelských funkcí a počty organizací zachycuje následující přehled: v tis. Kč Celkové počty organizací Počet PříjmyOS/ přecházející z OkÚ organizací odvodypo Návrh 2003 Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo kultury Kraje Obce Celkem Prostředky jsou vyjádřeny vúrovni salda, tj. běžné výdaje organizačních složek a příspěvky na provoz příspěvkových organizací jsou sníženy o příjmy organizačních složek.

9 - 9 - V případě organizačních složek, které přecházejí na resorty (konkrétně v případě resortu zdravotnictví), jsou převáděny odděleně příjmy a výdaje.

10 II. NÁVRH ROZPOČTU ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ NA ROK 2003 II. 1 Územní samosprávné celky Zánik okresních úřadů a s tím související převody správních agend a zřizovatelských funkcí podstatně ovlivní i finanční hospodaření obcí, krajů a resortů. V návrhu rozpočtu územních samosprávných celků (tj. obcí a krajů, dále jen územní samosprávné celky ) na rok 2003 je zapracován objem příjmů ve výši mil. Kč, objem výdajů v částce mil. Kč. Návrh rozpočtu je koncipován jako deficitní, a to ve výši mil. Kč. Základním zdrojem financování veřejných statků zabezpečovaných územními samosprávnými celky jsou daňové příjmy a dotace ze státního rozpočtu. Podíl daňových příjmů územních samosprávných celků na celkových příjmech činí 43,2 %, dotace ze státního rozpočtu představují 40,8 % celkových příjmů, zbývajících 16 % tvoří další vlastní příjmy (nedaňové a kapitálové příjmy, ostatní příjmy vč. převodu z vlastních fondů hospodářské činnosti a dotace ze státních fondů). Grafické vyjádření struktury příjmů územních samosprávných celků: dotace ze státního rozpočtu 40,8% dotace ze státních fondů 1,4% ostatní příjmy 2,0% kapitálové příjmy 3,6% nedaňové příjmy 9,0% daňové příjmy 43,2% Navrhované objemy jednotlivých druhů příjmů až na daňové příjmy nelze hodnotit z hlediska meziročního vývoje, protože jednotlivé veličiny jsou absolutně nesrovnatelné. Důvodem je zapracování vlivů realizace II. etapy reformy územní veřejné správy do návrhu rozpočtu na rok 2003.

11 Jak je zřejmé z grafického vyjádření, největším příjmem územních samosprávných celků jsou daňové výnosy. Daňové příjmy rozpočtů územních samosprávných celků byly predikovány na základě vývoje ekonomiky I. pololetí 2002 a vývoje plnění daňových příjmů k Tato predikce byla korigována o odhad dopadů povodní ze srpna t.r. Lze očekávat, že objem daní rozpočtovaný pro obce a kraje na rok 2002 bude překročen o 4,1 mld. Kč, tj. plnění na 103,9 %. Proti rozpočtu však dochází v očekávané skutečnosti k odlišnému vývoji ve struktuře jednotlivých titulů sdílených daní (viz následující tabulka). Rozdíly ve vývoji daňových příjmů územních samosprávných celků v roce 2002 Rozdíly očekávané skutečnosti proti rozpočtu na rok 2002 Ukazatel CELKEM z toho: povodně kraje obce Daň z přidané hodnoty -2,6-0,1-0,4-2,2 Daň z příjmů právnických osob celkem 5,6-0,1 0,8 4,8 v tom: daň z příjmů právnických osob 5,9-0,1 0,8 5,1 daň z příjmů právnických osob placená obcemi -0,3-0,3 Daň z příjmů fyzických osob - zvláštní sazba -0,4-0,4 Daň z podnikání celkem 1,0-0,1 1,0 v tom: daň z podnikání - sdílená část výnosů 0,3-0,1 0,3 daň z podnikání - 30 % dle místa vzniku 0,7 0,7 Daň ze závislé činnosti celkem -0,4-0,2-0,1-0,3 v tom: daň ze závislé činnosti - sdílená daň -0,4-0,2-0,1-0,3 daň ze závislé činností - 1,5 % motivace Daň z nemovitostí -0,1-0,1-0,1 Správní a místní poplatky -2,1-2,1 Ostatní daně 3,1 3,1 Daňové příjmy celkem 4,1-0,6 0,3 3,8 v mld. Kč

12 Z tabulky je zřejmé, že výrazně klesá dynamika inkasa daně z přidané hodnoty, očekává se, že rozpočtovaná výše inkasa nebude splněna (-2,6 mld. Kč), mírný pokles se projevuje u inkasa daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnost (-0,4 mld.kč), naopak příznivě se vyvíjí meziroční přírůstek inkasa daně z příjmů právnických osob (+5,6 mld. Kč). Na inkasu všech titulů daní se negativně projeví srpnové povodně. Výpadek územních rozpočtů z tohoto důvodu je odhadován na 0,6 mld. Kč. K významně lepšímu než rozpočtovanému vývoji dochází u správních, místních a ostatních poplatků, kde je očekáváno zvýšení inkasa o cca 1,0 mld. Kč, důvodem je uplatnění zákona o odpadech. Navrhovaný objem daňových příjmů územních samosprávných celků na rok 2003 ve výši mil. Kč vzroste meziročně o 7,4 %, tj. absolutně o mil. Kč. Tento významný zdroj financování veřejných statků krajů a zejména obcí činí více jak tři čtvrtiny vlastních příjmů územních samosprávných celků. Objemově nejvýznamnější z daňových výnosů plynoucích do rozpočtů územních samosprávných celků je daň z přidané hodnoty. Tato daň je navrhována ve výši mil. Kč a tvoří z celkových daní téměř třetinu. Nejvyšší meziroční růst - 9,9 % - je navrhován u daně z příjmů fyzických osob, což představuje absolutní nárůst o mil. Kč. Zbývající část vlastních příjmů územních samosprávných celků tvoří příjmy nedaňové a kapitálové. Objem těchto příjmů je navrhován ve výši mil. Kč, z toho mil. Kč jsou nedaňové příjmy a mil. Kč jsou kapitálové příjmy. Nedaňové příjmy zahrnují především odvody příspěvkových organizací, příjmy organizačních složek zřizovaných územními samosprávnými celky, příjmy zúroků atd. Kapitálové příjmy tvoří zejména příjmy zprodeje nemovitého majetku. Dalším významným zdrojem financování aktivit územních samosprávných celků jsou dotace ze státního rozpočtu. Výše dotací navrhovaná na rok 2003 představuje objem mil. Kč. Podstatnou část dotací, cca 90 %, tvoří dotace neinvestiční a zbývající část dotace investiční. Navrhované neinvestiční dotace ze státního rozpočtu ve výši mil. Kč jsou směrovány především na financování veřejně prospěšných služeb zajišťovaných kraji a obcemi. Největší položka z těchto dotací je určena na financování tzv. přímých nákladů na vzdělávání pro celé regionální školství (základní, střední a učňovské školství). Tato částka je navrhována ve výši mil. Kč, což je více než 59 % z celkových neinvestičních dotací. Zbývající část neinvestičních dotací ve výši mil. Kč je určena krajům a obcím na výkon státní správy

13 v přenesené působnosti, na příspěvky a dotace pro zabezpečení služeb v oblasti základního školství, sociálních služeb a na převody správních činností a organizací zřizovaných doposud okresními úřady na obce a kraje (II. etapa reformy územní veřejné správy). Investiční dotace ze státního rozpočtu jsou navrhovány ve výši mil. Kč a na celkových dotacích se podílejí cca 10 %. Investiční dotace budou poskytovány obcím a krajům nejen z kapitoly Všeobecná pokladní správa státního rozpočtu, ale i z dalších kapitol státního rozpočtu, a to přímo z jejich rozpočtů. Prostřednictvím těchto dotací se realizují významné programy, které nemalou měrou přispívají k rozvoji územní infrastruktury. Podrobnější identifikace programů by měla být součástí komentářů k rozpočtům jednotlivých kapitol. Výdaje územních samosprávných celků jsou navrhovány ve výši mil. Kč, z toho běžné výdaje činí mil. Kč, kapitálové výdaje mil. Kč. II. 2 Kraje Rok 2003 znamená pro kraje výrazné rozšíření agend jak správních činností, tak zejména zřizovatelských funkcí, které se zánikem okresních úřadů budou zajišťovat kraje jak v samostatné, tak v přenesené působnosti. Rok 2003 bude z hlediska financování pro kraje atypický. Na financování výkonu správních činností a zřizovatelských funkcí převedených na kraje z okresních úřadů a Ministerstva zdravotnictví nebudou v roce 2003 krajům stanoveny zvýšené podíly na daňových příjmech. Financování převedených aktivit bude přechodně zabezpečeno dotacemi ze státního rozpočtu v rámci finančního vztahu státního rozpočtu k rozpočtům krajů a k rozpočtu hlavního města Prahy. Kraje budou samozřejmě v roce 2003 i nadále příjemci daňových příjmů, tak jak je v současné době definuje zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, ve znění pozdějších předpisů. Tyto příjmy byly na kraje delegovány v roce 2002 a měly být zdrojem financování působností převedených na kraje v rámci realizace I. etapy reformy územní veřejné správy.

14 V návaznosti na programové prohlášení vlády se předpokládá, že novela zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, bude připravena tak, aby od roku 2004 mohly kraje své aktivity financovat především ze svých daňových příjmů, případně dalších vlastních zdrojů. Navrhovaný objem příjmů krajů na rok 2003 ve výši mil. Kč nepokryje uvažované výdaje krajů v částce mil. Kč a lze předpokládat, že u krajů dojde k mírně deficitnímu hospodaření ve výši 535 mil. Kč. Příjmy krajů ve výši mil. Kč jsou v porovnání s obcemi diametrálně odlišně vnitřně strukturované. U krajů nelze považovat za základní zdroj financování veřejných statků daňové příjmy jako u obcí, ale naopak dotace ze státního rozpočtu. Na celkových příjmech se podílejí dotace ze státního rozpočtu více než čtyřmi pětinami (85,6 %), podíl daňových příjmů je 13 %, zbývající zdroje tvoří nedaňové příjmy (1,4 %). Grafické vyjádření struktury příjmů krajů: daňové příjmy 13,0% nedaňové příjmy 1,4% dotace ze státního rozpočtu 85,6% Daňové příjmy krajů jsou navrženy ve výši mil. Kč, absolutně se zvýší o 800 mil. Kč (meziročně vzrostou o 7,3 %). Pro rok 2003 nebyly krajům zvýšeny procentní podíly na

15 sdílených daních (nebyla provedena novela zákona o rozpočtovém určení výnosů daní) a veškeré výdaje související s reformou územní veřejné správy, které přecházejí do působnosti krajů, budou v roce 2003 financovány dotacemi ze státního rozpočtu. Daňové příjmy krajů tvoří pouze tzv. sdílené daně, tj. zákonem stanovené tituly daní, na jejichž výnosech se kraje podílejí stanoveným procentem. Návrh rozpočtu daňových příjmů je zřejmý z následujícího přehledu: výši mil. Kč a na celkových příjmech se podílejí 85,6 %. V dotacích je zahrnuta valoriv mil. Kč Očekávaná Návrh Index skutečnost rozpočtu na R2003/ Ukazatel roku 2002 rok 2003 OS2002 Daň z přidané hodnoty ,5% Daň z příjmů právnických osob ,5% Daň z příjmů fyzických osob ,1% v tom: DPFO - zvláštní sazba ,0% DPFO - podnikatelé celkem ,0% z toho: DPFO - podnikatelé sdílená část ,0% DPFO ze závislé činnosti celkem ,1% z toho: DPFO ze závislé činnosti - sdílená daň ,1% Daňové příjmy celkem ,3% Zbývající vlastní příjmy krajů jsou tvořeny pouze nedaňovými příjmy, a to ve výši mil. Kč. Nedaňové příjmy zahrnují zejména příjmy z činnosti jimi zřizovaných organizací (odvody příspěvkových organizací a příjmy organizačních složek krajů). V roce 2003 jsou váhově nejvýznamnějším zdrojem financování veřejných statků na krajské úrovni dotace ze státního rozpočtu. Dotace ze státního rozpočtu jsou navrhovány ve

16 zace platů pracovníků krajských úřadů a organizací, jichž jsou zřizovateli. Dále bylo promítnuto i uvedení nových kapacit do provozu, zejména v oblasti sociálních služeb. Z celkového objemu dotací činí neinvestiční dotace mil. Kč, tj. 96,4 %, investiční dotace činí mil. Kč. Nejvyšší částka z celkového objemu neinvestičních dotací mil. Kč - je určena na financování přímých nákladů na vzdělávání základního a středního školství. Další neinvestiční dotace jsou určeny především na finanční zajištění realizace II. etapy reformy územní veřejné správy, tj. konkrétně na financování správních činností převedených z okresních úřadů a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a na financování zřizovatelských funkcí převedených z okresních úřadů a Ministerstva zdravotnictví do působností krajských úřadů. Tyto dotace rovněž zahrnují finanční prostředky na tzv. ostatní činnosti, které byly do roku 2002 zajišťovány okresními úřady z mimorozpočtových zdrojů. Dále jsou v balíku neinvestičních dotací zahrnuty finanční prostředky pro organizace zřizované obcemi, které přešly k na kraje. Celkový objem činí mil. Kč. Investiční dotace jsou určeny především na financování programů zabezpečujících zkvalitnění územní infrastruktury. Jedná se např. o Program na podporu reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení, Program na pořízení a technickou obnovu majetku ústavů sociální péče, atd. Kromě programů je v kapitole Všeobecná pokladní správa ve finančním vztahu státního rozpočtu k rozpočtům krajů navržena částka ve výši mil. Kč, určená na reprodukci majetku územních samosprávných celků. Vztah státního rozpočtu k rozpočtům krajů je definován A. finančním vztahem k rozpočtům krajů zahrnutým v kapitole VPS ve výši mil. Kč B. ostatními dotacemi z kapitoly VPS ve výši 218 mil. Kč C. dotacemi z kapitol orgánů státní správy a převody ze státních finančních aktiv ve výši mil.kč. Celkový objem dotací krajům mil.kč.

17 A. Finanční vztah státního rozpočtu k rozpočtům krajů obsahuje následující dotace a příspěvky: příspěvek na výkon státní správy tis. Kč, z toho na jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí tis. Kč, příspěvek na dopravní obslužnost v drážní dopravě tis. Kč, příspěvek na dopravní obslužnost v autobusové dopravě tis. Kč, dotace na výkon zřizovatelských funkcí a činností převedených z okresních úřadů, obcí, případně resortů krajům tis. Kč, dotace na financování reprodukce majetku územních samosprávných celků tis. Kč. Celkem tis. Kč.

18 Příspěvek na výkon státní správy tis. Kč V souladu s ustanovením 29 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, obdrží kraj ze státního rozpočtu příspěvek na výkon státní správy v přenesené působnosti. Na rok 2003 je navrhována částka tis. Kč. Výše příspěvku na výkon státní správy pro kraje se navrhuje v úrovni roku Tento příspěvek je určen na financování výkonu přenesené působnosti vyplývající z I. fáze reformy územní veřejné správy. Do příspěvku na výkon státní správy v přenesené působnosti krajů je zahrnuto tis. Kč na jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí. Navrhovaný objem je stejný jako v roce 2002; rozdílné je pouze přerozdělení tohoto objemu do jednotlivých krajů. Příspěvek na dopravní obslužnost v drážní dopravě tis. Kč Navýšený objem představuje nárůst 19 % oproti roku Příspěvek na dopravní obslužnost v drážní dopravě je součástí finančního vztahu státního rozpočtu k rozpočtům krajů a k rozpočtu hl. m. Prahy nově od roku V souladu se zákonem č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů, který novelizuje zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, přechází od roku 2003 působnost v oblasti dopravní obslužnosti v drážní dopravě z okresních úřadů na kraje. Krajům výkon této pravomoci přísluší v rámci přenesené působnosti. Příspěvek je určen na částečnou úhradu prokazatelné ztráty železniční osobní dopravy (mimo vlaků vyšší kategorie) vyplývající ze smlouvy o závazku veřejné služby závazek z provozu a závazek přepravy dle 39 zákona č. 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů. Příspěvek je určen na zabezpečení základní dopravní obslužnosti územního obvodu kraje, tj. přiměřené dopravy po všechny dny v týdnu z důvodu veřejného zájmu, především do škol, do úřadů, k soudům, do zdravotnických zařízení poskytujících základní zdravotní péči, do zaměstnání včetně dopravy zpět, přispívající k trvale únosnému rozvoji tohoto územního obvodu. Příspěvek na dopravní obslužnost v autobusové dopravě tis. Kč Navýšený objem představuje nárůst 19 % oproti roku 2002.

19 Příspěvek na dopravní obslužnosti v autobusové dopravě je součástí finančního vztahu státního rozpočtu k rozpočtům krajů a k rozpočtu hl. m. Prahy od roku V souladu se zákonem č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů, který novelizuje zároveň zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, přechází od roku 2003 působnost v oblasti dopravní obslužnosti v silniční dopravě z okresních úřadů na kraje. Krajům výkon této pravomoci přísluší v rámci přenesené působnosti. Příspěvek je určen na částečnou úhradu prokazatelné ztráty pravidelné linkové autobusové dopravy vyplývající ze smlouvy o závazku veřejné služby dle 19 zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, uzavřené mezi dopravním úřadem a dopravcem. Příspěvek je určen na zabezpečení základní dopravní obslužnosti území, tj. přiměřené dopravy především do škol, do úřadů, k soudům, do zdravotnických zařízení poskytujících základní zdravotní péči a do zaměstnání, včetně dopravy zpět ( 19a cit. zákona). Příspěvek není určen na úhradu provozní ztráty městské hromadné dopravy (tj. veřejné dopravy provozované k uspokojování přepravních potřeb města). V odůvodněných případech lze prostředky čerpat i na úhradu ztráty linek městské autobusové dopravy, která vzniká ze zajišťování závazku veřejné služby mimo území města, k jehož obsluze je zřízena, a na úhradu prokazatelné ztráty u autobusových linek zařazených do integrovaných systémů i na území města. O čerpání příspěvku v těchto případech rozhodují příslušné dopravní úřady. Dotace na výkon zřizovatelských funkcí a činností převedených z okresních úřadů, obcí případně resortů krajům tis. Kč Z celkového navrhovaného objemu tis. Kč připadá tis. Kč na výkon převedených zřizovatelských funkcí z okresních úřadů, obcí a z Ministerstva zdravotnictví na kraje. Částka tis. Kč je navrhována na financování funkčních míst převedených z okresních úřadů a z Ministerstva školství. Zbývajících tis. Kč je určeno na financování tzv. ostatních činností, které okresní úřady do roku 2002 zajišťovaly z tzv. mimorozpočtových zdrojů. V objemu tis. Kč jsou zahrnuty prostředky pro 551 organizací převedených na kraje z okresních úřadů, 2 organizace převedené na kraje z obcí během roku 2002 a 9 organizací převedených na kraje z Ministerstva zdravotnictví.

20 Pro 551 zařízení převedených na kraje z okresních úřadů je navrhován objem tis. Kč. Z celkového počtu 551 organizací představuje 265 zařízení poskytující sociální služby (např. domovy důchodců, ústavy sociální péče, poradny atd.). Pro ty je ve státním rozpočtu navrhován objem tis. Kč. Uvedený objem obsahuje 17 % navýšení dotací ze státního rozpočtu pro ústavy sociální péče a domovy důchodců na úhradu provozních nákladů. Dotace na 1 místo v ústavech sociální péče a v domovech důchodců byla navýšena jak pro obce tak i pro kraje s tím rozdílem, že zbývající náklady budou krajům pokryty z další dotace ze státního rozpočtu (neboť pro rok 2003 nebudou krajům navýšeny podíly na sdílených daních). U obcí jsou zbývající provozní náklady na ústavy sociální péče a domovy důchodců dofinancovány vlastními zdroji (převážně daňovými). Vzhledem ke specifickému financování aktivit přecházejících na kraje od roku 2003 nebyla samostatně stanovena dotace na 1 lůžko v domovech důchodců a v ústavech sociální péče. Zbývajících 286 organizací tvoří zdravotnická zařízení (např. nemocnice, zdravotnické záchranné služby, dětské domovy, atd.) nebo kulturní zařízení (např. muzea, divadla, atd.), popř. zařízení jiného typu. Pro tyto organizace je v návrhu celkového objemu dotace zapracován objem ve výší tis. Kč. Poznámka: Ve finančním objemu tis. Kč jsou zahrnuty i prostředky pro čtyři knihovny, které byly z okresních úřadů převedeny na kraje během roku 2002 v souladu s usnesením vlády č. 195/2001, k zajištění regionálních funkcí veřejných knihoven a podpory regionálních kulturních aktivit. Tato skutečnost se týká kraje Vysočina, Pardubického kraje, Zlínského kraje a Karlovarského kraje.celkem se jedná o finanční objem tis. Kč. Částka je v celoročním vyjádření na úrovni schváleného rozpočtu roku Pro 2 organizace zřizované obcemi (Kojenecký ústav Kolín a Dětský domov Milovice), které přešly během roku 2002 na Středočeský kraj, jsou v návrhu dotace zapracovány prostředky v úrovni rozpočtu roku 2002 těchto organizací o objemu tis. Kč. Na 9 příspěvkových organizací Územních středisek záchranné služby, která jsou od v souladu se zákonem č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků ČR na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách, převáděna z Ministerstva zdravotnictví na kraje, připadá objem tis. Kč. Převod Územních středisek záchranné služby se týká následujících krajů: Jiho-

21 českého kraje, Plzeňského kraje, Ústeckého kraje, Olomouckého kraje, Královehradeckého kraje, Libereckého kraje, Jihomoravského kraje, Moravskoslezského kraje a kraje Vysočina. Z celkového navrhovaného objemu dotace připadá tis. Kč na funkční místa převedená na kraje na výkon přenesené a samostatné působnosti z okresních úřadů a z Ministerstva školství. Z okresních úřadů bude na kraje převedeno funkčních míst, z nichž je určeno na výkon státní správy převedené do přenesené působnosti krajů a 249 je určeno na výkon státní správy převedené do samostatné působnosti krajů. Pro funkčních míst převedených na výkon přenesené působnosti je uvažována částka tis. Kč a pro 249 funkčních míst převedených z okresních úřadů na výkon samostatné působnosti částka tis. Kč. V počtech funkčních míst určených na výkon přenesené působnosti je obsaženo i 310 funkčních míst na přezkum hospodaření obcí. Zbývajících tis. Kč připadá na 21 funkčních míst převedených z Ministerstva školství na kraje na základě usnesení vlády č. 1359/2001, ke zprávě o zpřesněných běžných výdajích na zaměstnance krajských úřadů na rok V návrhu dotace je obsaženo tis. Kč na financování ostatních činností, které byly do roku 2002 zabezpečovány okresními úřady z tzv. mimorozpočtových zdrojů. Uvedené činnosti v převážné míře nezajišťovaly organizace zřizované okresními úřady, ale zejména další neziskové subjekty na základě smluv. Např. se jedná o lékařské služby první pomoci, lékárenské pohotovostní služby, výkony kalmetizačních sester, odvody branců (branný zákon), atd. Dotace na financování reprodukce majetku územních samosprávných celků v objemu tis. Kč Tento dotační titul není určen pouze pro kraje, ale i pro obce v daném kraji. Smyslem dotace je flexibilní řešení především havarijních situací na majetku územních samosprávných celků. O konkrétním použití prostředků na svém území bude rozhodovat příslušný kraj. Přerozdělení tis. Kč mezi jednotlivé kraje bylo propočteno na základě kritérií, kterým byly přiřazeny následující váhy: - počet obyvatel kraje (10 %), - rozloha kraje (15 %),

22 počet obcí s počtem obyvatel do na území kraje (5 %), - procento, kterými se jednotlivé kraje podílejí na 3,1 % procentech objemu sdílených daní dle přílohy č. 1 zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní ve znění pozdějších předpisů (70 %). B. Ostatní dotace z kapitoly Všeobecná pokladní správa státního rozpočtu Tyto dotace jsou na rok 2003 navrhovány ve výši 218 mil. Kč. Představují řadu dotačních titulů, které nelze v etapě přípravy návrhu rozpočtu rozpočtovat u konkrétních příjemců, např. koordinátoři romských poradců při krajských úřadech, dotace na protiradonová opatření, prostředky na výdaje stanovené zvláštními zákony nebo právními předpisy atd. C. Dotace z kapitol orgánů státní správy a převody ze státních finančních aktiv Jsou navrhovány ve výši mil. Kč. Jedná se především o neinvestiční dotace poskytované z kapitoly MŠMT na financování přímých nákladů v základním a středním školství ve výši mil. Kč. Investiční dotace jsou navrhovány ve výši mil. Kč. Krajům tyto dotace poskytnou přímo ze svých rozpočtů příslušné resorty. Jedná se především o následující resorty: - Ministerstvo práce a sociálních věcí...332,090 mil. Kč - Ministerstvo vnitra 350,650 mil. Kč - Ministerstvo zemědělství..247,000 mil. Kč - Ministerstvo kultury.. 351,320 mil. Kč - Ministerstvo zdravotnictví ,690 mil. Kč Jsou to dotace, které by měly přispět ke zlepšení územní vybavenosti a kvalitnějšímu uspokojování potřeb občanů. Podrobné programy jsou uvedeny v komentářích k rozpočtu jednotlivých kapitol. Výdaje krajů ve výši mil. Kč jsou především směrovány na financování běžných výdajů. Běžné výdaje ve výši mil. Kč se na celkových výdajích podílejí cca 96 %. Zbývající 4 %, tj mil. Kč jsou určeny na financování investičních akcí.

23 II. 3 Obce I ve financování obcí dochází k výrazným změnám, a to v souvislosti s realizací II. etapy reformy územní veřejné správy, konkrétně s ukončením činnosti okresních úřadů. Objem rozpočtu obcí bude výrazně ovlivněn převodem výkonu státní správy prováděné dosud okresními úřady na obce s rozšířenou působností. Postavení obcí s rozšířenou působností upravuje zákon č. 314/2002 Sb. Počínaje rokem 2003 stanoví citovaný zákon 205 obcí s rozšířenou působností, které budou tuto správní agendu zabezpečovat, a to v přenesené působnosti. Rozsah agendy, zabezpečované těmito obcemi je dán zákonem č. 320/2002 Sb. Převod zřizovatelských funkcí k organizacím okresních úřadů (organizační složky státu a příspěvkové organizace) stanoví zákon č. 290/2002 Sb. Převod těchto organizací na obce je jak z hlediska jejich četnosti tak z hlediska objemů zanedbatelný. Na obce přechází 31 organizací v objemu tis. Kč. Jedná se o 24 organizací odvětví kultury, 3 organizace z odvětví zdravotnictví a 4 organizace poskytující sociální služby. Navrhovaný objem příjmů činí mil. Kč. Celkové výdaje, zapracované do návrhu rozpočtu na rok 2003, činí mil. Kč. Saldo hospodaření schodek - je navrhováno ve výši mil. Kč. K zabezpečení financování zejména investičních výdajů budou muset obce zapojit mimorozpočtové zdroje. V jaké výši a zda půjde o vlastní zdroje (fondy rezerv a rozvoje nebo jiné účelové fondy obcí) nebo o zdroje bankovní či půjčky, záleží na rozhodnutí zastupitelstev obcí. Grafické znázornění příjmové základny obcí dotace ze státního rozpočtu 18,8% dotace ze státních fondů 2,0% ostatní příjmy 3,0% kapitálové příjmy 5,4% daňové příjmy 58,0% nedaňové příjmy 12,8%

24 Z grafického znázornění příjmové základny je zřejmé, že základním zdrojem financování veřejných statků na místní úrovni zůstávají nadále daňové příjmy, jejichž objem činí mil. Kč a na celkových příjmech se podílejí 58 %. Další významné zdroje představují dotace ze státního rozpočtu, nedaňové příjmy, kapitálové příjmy, dotace ze státních fondů a převody z vlastních fondů hospodářské činnosti. Navrhovaný objem daňových příjmů ve výši mil Kč představuje meziroční nárůst 7,4 %, což je absolutně 7,4 mld. Kč. Následující přehled uvádí vývoj a jednotlivé objemy daní: v mil. Kč Rok 2002 Rok 2003 Index Ukazatel očekávaná návrh rozpočet 2003/ skutečnost rozpočtu OS 2002 Daň z přidané hodnoty ,2% Daň z příjmů právnických osob celkem ,9% v tom: daň z příjmů právnických osob ,8% daň z příjmů právnických osob placená obcemi ,1% Daň z příjmů fyzických osob celkem ,0% v tom: Daň z příjmů fyz. osob - zvláštní sazba ,3% Daň z podnikání celkem ,7% v tom: daň z podnikání - sdílená část výnosů ,1% daň z podnikání - 30 % dle místa vzniku ,1% Daň ze závislé činnosti celkem ,3% v tom: daň ze závislé činnosti - sdílená daň ,0% daň ze závislé činností - 1,5 % motivace ,4% Daň z nemovitostí ,0% Správní a místní poplatky ,1% Ostatní daně ,6% Daňové příjmy celkem ,4%

25 Nedaňové příjmy zahrnují především příjmy od organizačních složek obcí a odvody jimi zřizovaných příspěvkových organizací, příjmy zprodeje neinvestičního majetku, z pronájmu majetku, z realizace finančního majetku, příjmy z úroků a ostatní nedaňové příjmy. Ve srovnání s rokem 2002 vykazují tyto příjmy nepatrný nárůst (1,4 %). Jsou navrhovány ve výši mil. Kč. Kapitálové příjmy jsou navrhovány ve výši mil. Kč. Nejpodstatnější část kapitálových příjmů tvoří výnosy z prodeje investičního majetku, které obcím zajišťují příjmy již po mnoho let. Dotace ze státního rozpočtu směrované na obce ve výši mil. Kč se podílejí na celkovém objemu rozpočtovaných příjmů cca 18,8 %. Dotace neinvestiční jsou uvažovány v částce mil. Kč, představují cca 75,6 % dotací ze státního rozpočtu, zbývajících 24,4 %, tj mil. Kč, jsou dotace určené na financování investičních akcí. Dále budou ze Státního fondu životního prostředí a Národního fondu poskytnuty dotace ve výši mil. Kč. Výdaje obcí na rok 2003 jsou uvažovány ve výši mil. Kč. Běžné výdaje ve výši mil. Kč představují dvě třetiny rozpočtovaných výdajů, třetinu tvoří kapitálové výdaje v částce mil. Kč. Určujícím faktorem pro stanovení objemu výdajů jsou vlastní zdroje obcí, případně další mimorozpočtové příjmy. Vztah státního rozpočtu k rozpočtům obcí je definován A. 1 finančním vztahem státního rozpočtu k rozpočtům obcí v úhrnech po jednotlivých krajích tis. Kč A. 2 finančním vztahem k rozpočtům obcí s rozšířenou působností tis. Kč

26 B. ostatními dotacemi z kapitoly Všeobecná pokladní správa tis. Kč C. dotacemi z ostatních kapitol státního rozpočtu tis. Kč. A. 1 Finanční vztah státního rozpočtu k rozpočtům obcí v úhrnech po jednotlivých krajích obsahuje následující dotace a příspěvky: Dotace na domovy důchodců tis. Kč Dotace je určena na financování provozních výdajů domovů důchodců (celoroční pobyty), jejichž zřizovateli jsou obce. Dotace ze státního rozpočtu plně nepokrývá provozní výdaje domovů důchodců, jedná se o určitý přípěvek poskytovaný na úhradu provozních výdajů. Dotace na jedno místo je navrhována v objemu Kč a je navýšena o Kč na jedno místo, což představuje 17 % nárůst oproti roku Dotace byla naposledy valorizována v roce Kapacita domovů důchodců zřizovaných obcemi je míst. V celkové kapacitě jsou již zahrnuty nové kapacity, uváděné do provozu v průběhu roku 2002 i nové kapacity uváděné do provozu v roce Dotace na ústavy sociální péče tis. Kč Dotace je určena na financování provozních výdajů specializovaných ústavů sociální péče, jejichž zřizovateli jsou obce. Dotace ze státního rozpočtu plně nepokrývá provozní výdaje ústavů sociální péče, jedná se o určitý přípěvek poskytovaný na úhradu provozních výdajů. Výše dotace je diferencována podle charakteru pobytu: na pobyty celoroční a týdenní je stanovena dotace ve výši Kč na jedno místo, která byly navýšena o Kč. Na denní pobyty je stanovena dotace ve výši Kč na jedno místo, která byly navýšena o Kč. V obou případech se jedná o 17 % nárůst oproti roku Naposledy byla dotace valorizována v roce Kapacita ústavů sociální péče činí míst. Při stanovení dotací byly zahrnuty nové kapacity uváděné do provozu v průběhu roku 2002 i v roce Tato zařízení mají převážně nadregionální charakter. Příspěvek na školství tis. Kč Příspěvek na školství je určen na financování provozních výdajů základních, mateřských, speciálních základních a mateřských škol a pro tzv. nulté ročníky základních škol (jedná se o děti ze sociálně a kulturně znevýhodněného prostředí). Příspěvek na jednoho žáka základní školy a jedno dítě v mateřské škole je stanoven na 904 Kč, tj. v úrovni roku Příspěvek pokrývá cca % běžných výdajů.

27 Dotace na vybraná zdravotnická zařízení tis. Kč Dotace je určena pouze pro vybraná dětská zdravotnická zařízení (kojenecké ústavy, dětské domovy), která nejsou příjmově napojena na soustavu zdravotních pojišťoven a jejichž zřizovatelem je obec. Dotace na jedno místo ve zdravotnických zařízeních je v úrovni roku Příspěvek na výkon státní správy tis. Kč Poskytování příspěvku obcím na výkon státní správy prováděné obcemi v přenesené působnosti stanoví 62 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích. Tento příspěvek je určen na částečnou úhradu osobních a věcných výdajů spojených s výkonem státní správy jednotlivými obcemi v každém kraji. Určitá změna je výsledkem realizace II. etapy reformy územní veřejné správy. Ke změně dochází ve stanovení příspěvku u tří magistrátních měst (Plzeň, Brno, Ostrava). U těchto magistrátních měst musel být zvolen odlišný postup promítnutí vlivů druhé etapy reformy územní veřejné správy, neboť tato města, na rozdíl od ostatních obcí, vykonávala působnost okresních úřadů. Proto muselo být i z těchto měst v rozsahu daném usnesením vlády č. 695/2002 převedeno na stanovené subjekty, tj. na kraje 89 funkčních míst a na Ministerstvo zemědělství 38 funkčních míst. Při stanovení příspěvku byla zohledněna nová vymezení správních obvodů obcí s rozšířenou působností v souladu s vyhláškou č. 388/2002 Sb., o stanovení správních obvodů obcí s pověřeným obecním úřadem a správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Příspěvek na zbývající činnosti vykonávané těmito magistráty vpůsobnosti okresních úřadů je zahrnut v příspěvku na výkon státní správy pro obce s rozšířenou působností. I u hl. města Prahy byla v souladu s usnesením vlády č. 695/2002 provedena korekce příspěvku na výkon státní správy v přenesené působnosti okresního úřadu, tj. na Ministerstvo zemědělství bylo převedeno 28 funkčních míst. Příspěvek na výkon státní správy pro hl. město Prahu na rok 2003 zahrnuje kromě příspěvku pro Prahu jako obec se samostatnou a pověřenou působností i příspěvek na výkon státní správy pro obec s rozšířenou působností. Dávky sociální péče pro obce s rozšířenou působností ve výši tis. Kč a pro ostatní pověřené obce ve výši tis. Kč Dávky sociální péče jsou mandatorní výdaje státního rozpočtu. Dotace jsou určeny pro občany zdravotně postižené a sociálně potřebné, jsou vypláceny podle příslušných zákonů. Tato dotace je členěna proto, že určité dávky jsou vypláceny obcemi s rozšířenou působností, které

28 v minulosti vyplácel okresní úřad. Zbývající sociální dávky vyplácejí buď pověřené obce, malý rozsah dávek vyplácejí i ostatní obce. Dotace na výkon zřizovatelských funkcí převedených z okresních úřadů obcím tis. Kč V souvislosti se zánikem okresních úřadů přechází do samosprávné působnosti obcí zřizovatelské funkce k organizacím. Jedná se o 31 organizací, z nichž 4 organizace zajišťují sociální služby: domov důchodců, domov penzion pro důchodce, poradna a centrum sociálních sužeb v celkovém objemu tis. Kč. Tři organizace zabezpečují zdravotnické služby: Nemocnice Jablonec nad Nisou, Léčebna dlouhodobě nemocných Lomnice nad Popelkou, Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie, zbývajících 24 organizací v celkovém objemu tis. Kč jsou organizace převedené z odvětví kultury, a to zejména knihovny a divadla. Částka tis. Kč nezahrnuje prostředky na zajištění výkonu funkce regionálních veřejných knihoven ( tis. Kč), které byly převedeny do rozpočtu Ministerstva kultury. Tuto činnost bude Ministerstvo kultury zabezpečovat v rámci svého programu Zajištění regionálních funkcí knihoven. Celkem finanční vztah státního k rozpočtům obcí činí tis. Kč. A. 2 Finanční vztah k rozpočtům obcí s rozšířenou působností tis. Kč Tento finanční vztah je novým titulem v rozpočtech obcí. Úzce souvisí s realizací II. etapy reformy územní veřejné správy. Konkrétně se jedná o výraznou decentralizaci výkonu státní správy prováděné dosud okresními úřady. Zákonem 314/2002 Sb. bylo stanoveno 205 obcí s rozšířenou působností, které budou tyto správní činnosti zajišťovat v přenesené působnosti. Z okresních úřadů bylo převedeno funkčních míst (stanoveno usnesením vlády č. 695/2002, o zabezpečení přechodu zaměstnanců, movitého majetku a přerozdělení finančních prostředků na jiné subjekty v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů), jedno funkční místo bylo oceněno průměrným výdajem ve výši ,69 Kč. V tomto objemu jsou zahrnuty výdaje na platy pracovníků včetně ostatních povinných plateb a ostatních běžných výdajů. Tento příspěvek není jediným zdrojem financování správních činností zajišťovaných těmito obcemi, dalším zdrojem je výnos správních poplatků, které obce za správní úkony získají do svých pokladen. V přepočtu na jedno funkční místo by výnos ze správních poplatků činil Kč. Příspěvek na výkon státní správy obcím s rozšířenou působností zahrnuje také příspěvek na výplatu

Státní rozpočet České republiky na rok 2009 z pohledu územní samosprávy

Státní rozpočet České republiky na rok 2009 z pohledu územní samosprávy Státní rozpočet České republiky na rok 2009 z pohledu územní samosprávy Ministerstvo financí ČR Praha říjen 2008 Jan Zikl ředitel odboru financování územních rozpočtů a programové financování Státní rozpočet

Více

Setkání starostů a místostarostů Plzeňského kraje

Setkání starostů a místostarostů Plzeňského kraje Setkání starostů a místostarostů Plzeňského kraje 1. října 2015 David Šátek Ministerstvo financí Obsah prezentace Hospodaření obcí v roce 2015 Predikce hospodaření obcí v roce 2016 Vývoj zadluženosti Návrh

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Miroslav Matej Ministerstvo financí 3. září 2015 Obsah prezentace Vývoj daní v roce 2015, predikce na rok 2016 Vývoj zadluženosti

Více

Schválený státní rozpočet na rok Návrh státního rozpočtu na rok 2004 Příjmy 684,1 686,3 754,1 Výdaje 795,4 819,8 869,1 Saldo -111,3-133,5-115,0

Schválený státní rozpočet na rok Návrh státního rozpočtu na rok 2004 Příjmy 684,1 686,3 754,1 Výdaje 795,4 819,8 869,1 Saldo -111,3-133,5-115,0 2. Příjmy Olomouckého kraje na rok 2004 Příjmy a výdaje státního rozpočtu Ukazatel v mld. Kč Schválený státní rozpočet na rok 2003 Očekávaná skutečnost 2003 Návrh státního rozpočtu na rok 2004 Příjmy 684,1

Více

Příprava rozpočtů měst a obcí na rok 2011

Příprava rozpočtů měst a obcí na rok 2011 Příprava rozpočtů měst a obcí na rok 2011 Jan Zikl ředitel odboru financování územních rozpočtů září 2010 1 Hospodaření obcí v letech 2009 až 2011 Rok (v mld. Kč) 2009 1) 2010 2) 2011 3) Celkové příjmy

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 David Šátek Ministerstvo financí 19. listopadu 2015 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 (včetně

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 listopad 2016 - Otrokovice Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových příjmů

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Miroslav Matej Ministerstvo financí únor 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 (vývoj daňových

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Miroslav Matej Ministerstvo financí 15. října 2015 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 (vývoj

Více

Státní rozpočet České republiky na rok 2007

Státní rozpočet České republiky na rok 2007 1/23 Státní rozpočet České republiky na rok 2007 Ing. Eduard Komárek Ministerstvo financí Finančnířízení měst, obcí a regionů v rámci zvyšování efektivity veřejné správy 20. 2. 2007 Velké Meziříčí 2/23

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 listopad 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových příjmů a jejich

Více

M I N I S T E R S T V O F I N A N C Í Č R

M I N I S T E R S T V O F I N A N C Í Č R Rozpočty obcí a krajů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků k III.Q roku 2009 Meziroční srovnání vývoje daňových příjmů obcí a HDP Predikce Návrh

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Ministerstvo financí září 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových

Více

Rozpočet a finanční vize měst a obcí

Rozpočet a finanční vize měst a obcí Rozpočet a finanční vize měst a obcí Příprava rozpočtu samospráv 2015 změny a vývoj, aktuality Miroslav Matej odbor Financování územních rozpočtů 11. září 2014 Obsah prezentace I. Aktuální vývoj daňových

Více

Rozpočty obcí a krajů. Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009

Rozpočty obcí a krajů. Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Rozpočty obcí a krajů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků k III.Q roku 2009 Celkový stav finančních prostředků na bankovních účtech obcí 2003 2004

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Miroslav Matej Ministerstvo financí duben 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 (vývoj daňových

Více

M I N I S T E R S T V O F I N A N C Í Č R III.Q

M I N I S T E R S T V O F I N A N C Í Č R III.Q Rozpočty obcí v letech 2007 až 2009 Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2008 Jan Zikl ředitel odboru financování územních rozpočtů a programové financování 1 Odhad vývoje HDP v ČR Makroekonomická predikce

Více

Ministerstvo financí České republiky Vývoj daňových příjmů obcí, rozpočtová odpovědnost a financování výkonu státní správy

Ministerstvo financí České republiky Vývoj daňových příjmů obcí, rozpočtová odpovědnost a financování výkonu státní správy Vývoj daňových příjmů obcí, rozpočtová odpovědnost a financování výkonu státní správy Miroslav Matej, Ministerstvo financí listopad 2016 Obsah prezentace Vývoj daňových příjmů Zadluženost a plnění fiskálního

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Miroslav Matej květen 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 (vývoj daňových příjmů a jejich

Více

HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED

HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED 5. 9. 2019 Miroslav MATEJ Ekonomický vývoj 2 VÝVOJ ČESKÉ EKONOMIKY růst reálného hrubého domácího produktu v % Zdroj: Predikce MF ČR (červenec

Více

Metodika financování obcí a hl. m. Prahy pro rok 2019

Metodika financování obcí a hl. m. Prahy pro rok 2019 Příloha OBCE č. 3 Metodika financování obcí a hl. m. Prahy pro rok 2019 I. Dotace pro obce a hl. m. Prahu ve státním rozpočtu na rok 2019 a podmínky pro vyúčtování vybraných dotací Referent: Ing. Jaroslava

Více

Aktuální vývoj hospodaření územních samosprávných celků

Aktuální vývoj hospodaření územních samosprávných celků Aktuální vývoj hospodaření územních samosprávných celků Miroslav MATEJ ředitel Odbor financování územních rozpočtů Ministerstvo financí květen 2018 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016

Více

Metodika financování obcí a hl. m. Prahy pro rok 2014

Metodika financování obcí a hl. m. Prahy pro rok 2014 Příloha č. 1 k č.j. 1426/2014 OF Metodika financování obcí a hl. m. Prahy pro rok 2014 I. Dotace pro obce a hl. m. Prahu ve státním rozpočtu na rok 2014 a podmínky pro vyúčtování vybraných dotací Referent:

Více

ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ

ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ G. ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ OBSAH: 1. ÚVOD... 2 2. HOSPODAŘENÍ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ... 5 2.1. Hospodaření územních samosprávných celků (po konsolidaci)... 5 2.1.1. Očekávaný vývoj

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Ministerstvo financí listopad 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových

Více

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2014 Číslo: 1 V Praze dne 28.

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2014 Číslo: 1 V Praze dne 28. z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů ISSN 1803-6082 (on line) Ročník: 2014 Číslo: 1 V Praze dne 28. března 2014 http: www.mfcr.cz http://www.denik.obce.cz OBSAH:

Více

VII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje

VII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje VII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje Veřejné rozpočty a financování obcí a měst v roce 2011, rozpočet na rok 2012 Ministerstvo financí ČR říjen 2011 Vývoj daňových příjmů územních samosprávných

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 Financování a hospodaření obcí, krajů, inkaso sdílených daní, rozpočet 2016 květen 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2015 Státní rozpočet a hospodaření obcí a krajů v roce 2016, návrh

Více

Předpokládaný vývoj hospodaření měst a obcí v roce 2014 a predikce na rok 2015 Zadluženost obcí

Předpokládaný vývoj hospodaření měst a obcí v roce 2014 a predikce na rok 2015 Zadluženost obcí Předpokládaný vývoj hospodaření měst a obcí v roce 2014 a predikce na rok 2015 Zadluženost obcí Miroslav Matej, Ministerstvo financí leden 2015 Hospodaření obcí v roce 2014 stav: listopad 2013 vs. listopad

Více

V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv

V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv V. ročník konference o rozpočtech a financování územních samospráv Změna zákona o RUD v souvislosti se změnami v sazbách DPH Návrh státního rozpočtu na rok 2012 Ministerstvo financí ČR září 2011 Změna

Více

Budoucnost rozpočtového určení daní a vývoj sdílených daní v roce 2014

Budoucnost rozpočtového určení daní a vývoj sdílených daní v roce 2014 Budoucnost rozpočtového určení daní a vývoj sdílených daní v roce 2014 Dny malých obcí Ing. Karla Rucká Obsah prezentace I. Aktuální vývoj vybraných daní v roce 2014 II. Budoucnost rozpočtového určení

Více

VII. Setkání starostů Plzeňského kraje

VII. Setkání starostů Plzeňského kraje VII. Setkání starostů Plzeňského kraje Návrh státního rozpočtu na rok 2012 Změna zákona o RUD v souvislosti se změnami v sazbách DPH Rozpočtový výhled Ministerstvo financí ČR říjen 2011 Vývoj daňových

Více

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu 2. Základní vlivy působící na sestavení střednědobého výhledu rozpočtu na roky

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu 2. Základní vlivy působící na sestavení střednědobého výhledu rozpočtu na roky Důvodová zpráva 1. Střednědobý výhled rozpočtu je nástrojem územního samosprávného celku sloužící pro střednědobé finanční plánování rozvoje jeho hospodářství. Sestavuje se na základě uzavřených smluvních

Více

Ministerstvo financí č.j. MF - 45 931/2014/11. Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti

Ministerstvo financí č.j. MF - 45 931/2014/11. Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti Ministerstvo financí č.j. MF - 45 931/2014/11 G. Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti 1 OBSAH: 1. Úvod... 2 2. Hospodaření územních samosprávných

Více

Příjmy městské části

Příjmy městské části Příjmy městské části DZ k návrhu Tř. 1-4. Příjmy Rozpočtové příjmy jsou rozděleny podle platné rozpočtové skladby do čtyř tříd, a to na daňové příjmy, nedaňové příjmy, kapitálové příjmy a přijaté transfery.

Více

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a legislativní změny r. 2017

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a legislativní změny r. 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a legislativní změny r. 2017 únor 2017 1 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 Zadluženost a rozpočtová

Více

Příloha strana 1/13. Hodnocení tvorby příjmů a čerpání výdajů rozpočtu za I. pololetí 2015

Příloha strana 1/13. Hodnocení tvorby příjmů a čerpání výdajů rozpočtu za I. pololetí 2015 Příloha strana 1/13 Hodnocení tvorby příjmů a čerpání výdajů rozpočtu za I. pololetí 2015 Příloha strana 2/13 Členění hodnocení tvorby příjmů a čerpání výdajů 1. Příjmy Tabulka č. 1 Příjmy podle příjmových

Více

NÁVRH ROZPOČTU ÚSTECKÉHO KRAJE NA ROK 2011

NÁVRH ROZPOČTU ÚSTECKÉHO KRAJE NA ROK 2011 NÁVRH ROZPOČTU ÚSTECKÉHO KRAJE NA ROK 2011 Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2011 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v souladu s rozpočtovým výhledem na období 2011 2015, s Rozpočtovými

Více

Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2019 č. j. MSMT /2018

Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2019 č. j. MSMT /2018 Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2019 č. j. MSMT - 41631/2018 1. ÚVOD Postup při financování krajského a obecního školství na rok 2019 je definován

Více

ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ, DOBROVOLNÝCH SVAZKŮ OBCÍ A REGIONÁLNÍCH RAD REGIONŮ SOUDRŽNOSTI

ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ, DOBROVOLNÝCH SVAZKŮ OBCÍ A REGIONÁLNÍCH RAD REGIONŮ SOUDRŽNOSTI G. ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ, DOBROVOLNÝCH SVAZKŮ OBCÍ A REGIONÁLNÍCH RAD REGIONŮ SOUDRŽNOSTI OBSAH: 1. ÚVOD... 2 2.1. Hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních

Více

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu Důvodová zpráva 1. Střednědobý výhled rozpočtu je nástrojem územního samosprávného celku sloužící pro střednědobé finanční plánování rozvoje jeho hospodářství. Sestavuje se na základě uzavřených smluvních

Více

Návrh rozpočtu města Krupka na rok 2013

Návrh rozpočtu města Krupka na rok 2013 Návrh rozpočtu města Krupka na rok 2013 Do jednání zastupitelstva města Krupka je předložen zpracovaný návrh rozpočtu města na rok 2013, který byl zpracován v souladu s 11 zákona číslo 250/2000 Sb., o

Více

III. Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za 1. pololetí 2008

III. Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za 1. pololetí 2008 III. Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za 1. pololetí 2008 Od 1. ledna 2008 vstoupila v účinnost novela zákona č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným

Více

Financování a hospodaření obcí a krajů

Financování a hospodaření obcí a krajů Financování a hospodaření obcí a krajů Ministerstvo financí březen 2017 1 Obsah prezentace Hospodaření obcí v letech 2016 a 2017 Zadluženost a rozpočtová odpovědnost Státní rozpočet 2017 (dotace a daňová

Více

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019 Miroslav MATEJ ředitel odboru Financování územních rozpočtů březen 2019 1 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů

Více

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019 Miroslav MATEJ ředitel odboru Financování územních rozpočtů únor 2019 1 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů

Více

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2018-2020 Miroslav MATEJ ředitel odboru Financování územních rozpočtů Ministerstvo financí listopad 2018 1 Obsah prezentace

Více

Schválený rozpočet Olomouckého kraje na rok 2017

Schválený rozpočet Olomouckého kraje na rok 2017 Schválený rozpočet Olomouckého kraje na rok 2017 Schválený usnesením Zastupitelstva Olomouckého kraje UZ/2/11/2016 ze dne 19. 12. 2016 Důvodová zpráva 1. Finanční hospodaření Olomouckého kraje se řídí

Více

ODBOR EKONOMICKÝ ,21 Daň z příjmů právnických osob ,88 Daň z příjmů Ústeckého kraje

ODBOR EKONOMICKÝ ,21 Daň z příjmů právnických osob ,88 Daň z příjmů Ústeckého kraje ODBOR EKONOMICKÝ Příjmy v tis. Kč v % Druhové třídění Návrh rozpočtu 2018 rozpočet rozpočtu na a schváleného 2017 rok 2018 Daň z příjmů placená plátci 1 053 000 1 195 848 113,57 Daň z příjmů placená poplatníky

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní a rozpočet 2019 Leden 2019 1 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2018 a 2019 Zadluženost a rozpočtová odpovědnost

Více

HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED. Karla RUCKÁ

HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED. Karla RUCKÁ HOSPODAŘENÍ A FINANCOVÁNÍ OBCÍ A MĚST - AKTUÁLNÍ VÝVOJ A VÝHLED Karla RUCKÁ Ekonomický vývoj 2 VÝVOJ ČESKÉ EKONOMIKY růst reálného hrubého domácího produktu v % Zdroj: Predikce MF ČR (červenec 2019). 3

Více

Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III

Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 13. září 2016 Aktuální informace z oblasti financování obcí Příprava rozpočtu obcí na rok 2017 Příprava

Více

Finanční autonomie obcí

Finanční autonomie obcí Finanční autonomie obcí Miroslav MATEJ ředitel odboru Financování územních rozpočtů Prosinec 2018 1 Obsah prezentace Legislativa Územní struktura Kompetence a jejich financování Stav obecních financí Kam

Více

Důvodová zpráva. Příjmová stránka střednědobého výhledu rozpočtu Pk je v jednotlivých letech tvořena:

Důvodová zpráva. Příjmová stránka střednědobého výhledu rozpočtu Pk je v jednotlivých letech tvořena: Důvodová zpráva I. Úvod Střednědobý výhled rozpočtu Pardubického kraje (dále jen Pk ) sestavený na roky 2019-2020 poskytuje základní informace o finančních možnostech a potřebách dlouhodobě a pravidelně

Více

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu Důvodová zpráva 1. Střednědobý výhled rozpočtu je nástrojem územního samosprávného celku sloužící pro střednědobé finanční plánování rozvoje jeho hospodářství. Sestavuje se na základě uzavřených smluvních

Více

R O Z P O Č E T N A R O K

R O Z P O Č E T N A R O K M Ě S T O K R U P K A R O Z P O Č E T N A R O K 2 0 1 4 Rozpočtu města Krupka na rok 2014 Zastupitelstvo města Krupka na svém zasedání dne 10. 03.2014 schválilo rozpočet města na rok 2014, který byl zpracován

Více

Vývoj daňových příjmů ÚSC a predikce jejich vývoje na další období

Vývoj daňových příjmů ÚSC a predikce jejich vývoje na další období XXI. ročník celostátní finanční konference SMO ČR: Vývoj daňových příjmů ÚSC a predikce jejich vývoje na další období prosinec 2018 1 Struktura příjmů obcí a krajů (odhad pro rok 2018) Obce 19% Kraje 9%

Více

Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí. Ministerstvo financí červen 2014

Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí. Ministerstvo financí červen 2014 Financování obcí a aktuální vývoj veřejných financí Ministerstvo financí červen 2014 Obsah 1. Výsledky hospodaření obcí za rok 2013 2. Rozpočtové určení daní od roku 2013 3. Kritérium počet dětí MŠ a žáků

Více

ODBOR EKONOMICKÝ ,64 Daň z příjmů Ústeckého kraje

ODBOR EKONOMICKÝ ,64 Daň z příjmů Ústeckého kraje ODBOR EKONOMICKÝ Příjmy v tis. Kč v % Druhové třídění Název Návrh rozpočtu 2017 rozpočet rozpočtu na a schváleného rok 2017 Daň z příjmů ze závislé činnosti 963 510 1 053 000 109,29 Daň z příjmů ze samostatné

Více

Příjmy Výdaje saldo: příjmy výdaje

Příjmy Výdaje saldo: příjmy výdaje Důvodová zpráva k bodu 7.2 Rozpočet Ústeckého kraje na rok 2018: Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2018 (dále jen návrh rozpočtu) je sestaven z návrhů rozpočtů jednotlivých odborů krajského úřadu.

Více

ČR na rok 2012 a vazba na rozpočty obcí. Miroslav Kalousek ministr financí 10. listopadu 2011

ČR na rok 2012 a vazba na rozpočty obcí. Miroslav Kalousek ministr financí 10. listopadu 2011 Návrh státn tního rozpočtu ČR na rok 2012 a vazba na rozpočty obcí Miroslav Kalousek ministr financí 10. listopadu 2011 Makroekonomický vývoj ČR se zotavuje po ekonomickém propadu z přelomu let 2008 a

Více

II. Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005

II. Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 II. Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Rok 2005 představoval z hlediska financování územních samosprávných celků významnou změnu především pro kraje. V průběhu roku 2004 byl

Více

II. Vlastní hlavní město Praha

II. Vlastní hlavní město Praha II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hl. m. Prahy na rok 2017 byl schválen s příjmy v objemu 48 2 752,90 tis. Kč a výdaji v objemu 65 193 281,00 tis. Kč. Během roku 2017 byly na základě

Více

I. Hlavní město Praha jako celek

I. Hlavní město Praha jako celek I. Hlavní město Praha jako celek 1. Úvod Hospodaření hlavního města Prahy jako celku (obce i kraje současně) skončilo k 31. 12. 2018 přebytkem ve výši 6 660 789,91 tis. Kč. Výsledek hospodaření hlavního

Více

Porovnání výsledků dosažených v příjmové a výdajové části s rokem 2011 a 2012 je v následující tabulce:

Porovnání výsledků dosažených v příjmové a výdajové části s rokem 2011 a 2012 je v následující tabulce: II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hlavního města Prahy na rok 2013 byl zpracován ve vazbě na zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, na zákon

Více

MĚSTO HRANICE MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Bod programu: 14. Předkládá: Rada města. Okruh zpracovatelů:

MĚSTO HRANICE MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Bod programu: 14. Předkládá: Rada města. Okruh zpracovatelů: MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 29. 11. 2018 Bod programu: 14 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada města Odbor finanční Ing. Vladimír Zemek Ing. Petra Birnbaumová

Více

Rozpočtový výhled Olomouckého kraje na období

Rozpočtový výhled Olomouckého kraje na období Rozpočtový výhled Olomouckého kraje na období 2018 2019 Schválený usnesením Rady Olomouckého kraje UR/3/50/2016 ze dne 5. 12. 2016 Důvodová zpráva 1. Rozpočtový výhled je pomocným nástrojem územního samosprávného

Více

Příloha č. 1. Rozpočet Jihočeského kraje na rok 2015

Příloha č. 1. Rozpočet Jihočeského kraje na rok 2015 Příloha č. 1 Rozpočet Jihočeského kraje na rok 2015 1 2 OBSAH: Úvod 5 Závazná část rozpočtu Jihočeského kraje na rok 2015 13 I. Bilanční tabulka podle odpovědných míst a oblastí 15 II. Příjmy a výdaje

Více

Predikce hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti v letech 2017 a 2018

Predikce hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti v letech 2017 a 2018 Příloha č. 1 Predikce hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti v letech 2017 a 2018 (v mld. Kč) Rok 2017 (očekávaná skutečnost) Rok 2018

Více

Ing. Zuzana Trhlínová, Ph.D. Katedra veřejné správy, VŠFS Praha

Ing. Zuzana Trhlínová, Ph.D. Katedra veřejné správy, VŠFS Praha Financování VÚSC Vybrané otázky Ing. Zuzana Trhlínová, Ph.D. Katedra veřejné správy, VŠFS Praha Role krajských rozpočtů Nastavení optimální míry finanční autonomie pro naplňování úkolů v rámci samostatné

Více

Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti

Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti Ministerstvo financí č.j. MF- 53 900 /2012/11-114 G. Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti OBSAH: 1. Úvod... 2 2. Hospodaření územních samosprávných

Více

Ministerstvo financí č. j. MF- 26 622/2015/11. Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti

Ministerstvo financí č. j. MF- 26 622/2015/11. Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti Ministerstvo financí č. j. MF- 26 622/2015/11 G. Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti Obsah 1 Úvod... 2 1.1 Územní samosprávné celky (ÚSC)...

Více

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2017

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2017 Návrh Ústeckého kraje na rok 2017 Návrh Ústeckého kraje na rok 2017 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v souladu s rozpočtovým výhledem Ústeckého kraje na období 2017 2021, s Rozpočtovými pravidly

Více

Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2016 Č.j. MSMT-45553/2015

Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2016 Č.j. MSMT-45553/2015 Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2016 Č.j. MSMT-45553/2015 1. ÚVOD Postup při financování krajského a obecního školství na rok 2016 je definován

Více

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2008 V Praze dne 1. dubna 2008

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2008 V Praze dne 1. dubna 2008 z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2008 Číslo: 2 V Praze dne 1. dubna 2008 http: www.mfcr.cz http://www.denik.obce.cz OBSAH: strana 1. Vyúčtování

Více

Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti

Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti Ministerstvo financí č.j. MF - 98 259/2013/11-1101 G. Rozpočty územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti OBSAH: 1. Úvod... 2 2. Hospodaření územních

Více

I. Hlavní město Praha jako celek

I. Hlavní město Praha jako celek I. Hlavní město Praha jako celek 1. Úvod Hospodaření hlavního města Prahy jako celku (obce i kraje současně) skončilo k 31. 12. 2017 přebytkem ve výši 7 452 991,66 tis. Kč. Výsledek hospodaření hlavního

Více

Materiál čj. MSMT-51318/ zpracoval odbor vzdělávací soustavy - 20

Materiál čj. MSMT-51318/ zpracoval odbor vzdělávací soustavy - 20 Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2013 1. ÚVOD Postup při financování krajského a obecního školství na rok 2013 je definován zákonem č. 561/2004

Více

II. Vlastní hlavní město Praha

II. Vlastní hlavní město Praha II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hl. m. Prahy na rok 2016 byl schválen s v objemu 44 423 447,60 tis. Kč a výdaji v objemu 58 740 892,90 tis. Kč. Během roku 2016 byly na základě

Více

NÁVRHU ROZPOČTU MĚSTA SOKOLOV NA ROK 2013

NÁVRHU ROZPOČTU MĚSTA SOKOLOV NA ROK 2013 NÁVRHU ROZPOČTU MĚSTA SOKOLOV NA ROK 2013 OBSAH strana 1) NÁVRH NA USNESENÍ 2) TEXTOVÁ ČÁST Důvodová zpráva k návrhu rozpočtu na rok 2013 1-5 3) TABULKOVÁ ČÁST Běžný a kapitálový rozpočet 5a Bilance příjmů

Více

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a legislativní změny r. 2017

Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a legislativní změny r. 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a legislativní změny r. 2017 Ministerstvo financí únor 2017 1 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a

Více

Návrh rozpočtu Pk na rok 2011 a jeho vazby na rozpočty obcí a měst

Návrh rozpočtu Pk na rok 2011 a jeho vazby na rozpočty obcí a měst Návrh rozpočtu Pk na rok 2011 a jeho vazby na rozpočty obcí a měst Pardubický kraj Návrh rozpočtu Pk na rok 2011 a jeho vazby na rozpočty obcí a měst Ing. Roman LÍNEK náměstek hejtmana pověřený zastupováním

Více

Zasedání Zastupitelstva Olomouckého kraje. konané dne

Zasedání Zastupitelstva Olomouckého kraje. konané dne 9. Předkládá: Zpracoval: Rada Olomouckého kraje RNDr. Ivan Kosatík náměstek hejtmana Ing. Jiří Juřena vedoucí ekonomického odboru Ing. Petra Vítková vedoucí oddělení rozpočtu a financování Zasedání Zastupitelstva

Více

Důvodová zpráva. Zastupitelstvo Olomouckého kraje Strana 1 (celkem 142) 6.- Rozpočet Olomouckého kraje 2009 návrh rozpočtu

Důvodová zpráva. Zastupitelstvo Olomouckého kraje Strana 1 (celkem 142) 6.- Rozpočet Olomouckého kraje 2009 návrh rozpočtu Důvodová zpráva 1. Finanční hospodaření Olomouckého kraje se řídí ročním rozpočtem, který na základě ustanovení 35 odst. 2 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů schvaluje

Více

X. HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU A ROZPOČTŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ (zpracovalo MF ČR)

X. HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU A ROZPOČTŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ (zpracovalo MF ČR) X. HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU A ROZPOČTŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ (zpracovalo MF ČR) A. Hospodaření státního rozpočtu 20 Celkové příjmy státního rozpočtu za 1. pololetí roku 2007 ve výši 483,3 mld.

Více

Plnění státního rozpočtu ČR za leden až květen 2014

Plnění státního rozpočtu ČR za leden až květen 2014 Ministerstvo financí Odbor vnějších vztahů a komunikace Letenská 15, Praha 1 - Malá Strana, 118 10 Tel.: 257 042 660 Plnění státního rozpočtu ČR za leden až květen 2014 2. června 2014 K 31. 5. 2014 dosáhly

Více

Vývoj hospodaření vlastního hl. m. Prahy od roku 2008 mapuje bilanční tabulka:

Vývoj hospodaření vlastního hl. m. Prahy od roku 2008 mapuje bilanční tabulka: II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hlavního města Prahy na rok 2014 byl zpracován ve vazbě na zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, na zákon

Více

Hospodaření Ústeckého kraje v roce 2016

Hospodaření Ústeckého kraje v roce 2016 Hospodaření Ústeckého kraje v roce 2016 Rozpočet Ústeckého kraje na rok 2016 byl schválen jako přebytkový v celkovém objemu 13 646 484 tis. Kč, z toho kapitálové výdaje 636 130 tis. Kč. Přebytek rozpočtu

Více

Predikce hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti v letech 2018 a 2019

Predikce hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti v letech 2018 a 2019 Příloha č. 1 Predikce hospodaření územních samosprávných celků, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti v letech 2018 a 2019 (v mld. Kč) Rok 2018 (očekávaná skutečnost) Rok 2019

Více

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2015

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2015 Návrh Ústeckého kraje na rok 2015 Návrh Ústeckého kraje na rok 2015 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v souladu s rozpočtovým výhledem Ústeckého kraje na období 2014 2018, s Rozpočtovými pravidly

Více

Materiál čj. MSMT-47408/2013 zpracoval odbor financování a rozvojových nástrojů - 23

Materiál čj. MSMT-47408/2013 zpracoval odbor financování a rozvojových nástrojů - 23 Principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2014 1. ÚVOD Postup při financování krajského a obecního školství na rok 2014 je definován zákonem č. 561/2004

Více

L i b e r e c k ý k r a j

L i b e r e c k ý k r a j L i b e r e c k ý k r a j Z á v ě r e č n ý ú č e t z a r o k 2 0 0 2 Obsah 1. Úvod str. 1 2. Rozpočtové provizorium 2002 str. 1 3. Schválený rozpočet kraje 2002 str. 2 4. Rozpis rozpočtu kraje 2002 str.

Více

L i b e r e c k ý k r a j

L i b e r e c k ý k r a j L i b e r e c k ý k r a j Z á v ě r e č n ý ú č e t z a r o k 2 0 1 5 tabulková a grafická část 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Schválený rozpočet příjmů Libereckého kraje na

Více

Hospodaření Ústeckého kraje v roce 2017

Hospodaření Ústeckého kraje v roce 2017 Hospodaření Ústeckého kraje v roce 217 Rozpočet Ústeckého kraje na rok 217 byl schválen jako schodkový v absolutní výši 14 772 13 tis. Kč, z toho kapitálové výdaje činily 1 447 747 tis. Kč. Schodek rozpočtu

Více

Střednědobý výhled rozpočtu města Krásné Údolí. ( sídlo Krásné Údolí čp. 77, Toužim ) na roky

Střednědobý výhled rozpočtu města Krásné Údolí. ( sídlo Krásné Údolí čp. 77, Toužim ) na roky Střednědobý výhled rozpočtu města Krásné Údolí ( sídlo Krásné Údolí čp. 77, 364 01 Toužim ) na roky 2020-2024 Schváleno zastupitelstvem města Krásné Údolí dne 30. ledna 2019 Obsah 1. Zveřejnění návrhu

Více

1. Hlavní město Praha celkem

1. Hlavní město Praha celkem 1. Hlavní město Praha celkem 1. Úvod Hospodaření hlavního města Prahy jako celku (obce i kraje současně) skončilo k 31. 12. 2014 přebytkem hospodaření ve výši 1 926 716,03 tis. Kč, na kterém se podílí

Více

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2018

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2018 Návrh Ústeckého kraje na rok 2018 Návrh Ústeckého kraje na rok 2018 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v souladu se střednědobým výhledem Ústeckého kraje na období 2018 2022, s Rozpočtovými

Více

ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ, DOBROVOLNÝCH SVAZKŮ OBCÍ A REGIONÁLNÍCH RAD REGIONŮ SOUDRŽNOSTI

ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ, DOBROVOLNÝCH SVAZKŮ OBCÍ A REGIONÁLNÍCH RAD REGIONŮ SOUDRŽNOSTI ROZPOČTY ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ, DOBROVOLNÝCH SVAZKŮ OBCÍ A REGIONÁLNÍCH RAD REGIONŮ SOUDRŽNOSTI OBSAH: 1. ÚVOD...2 2. HOSPODAŘENÍ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ, DOBROVOLNÝCH SVAZKŮ OBCÍ A REGIONÁLNÍCH

Více

III. Hospodaření územních rozpočtů

III. Hospodaření územních rozpočtů III. Hospodaření územních rozpočtů Významným faktorem ovlivňujícím vývoj příjmů územních rozpočtů jsou legislativní změny v oblasti rozpočtového určení daní, které znamenaly posílení daňových příjmů obcí.

Více

Struktura prezentace:

Struktura prezentace: Financování krajů Struktura prezentace: Krátké seznámení s územním uspořádáním České republiky Systém financování územní veřejné správy se zaměřením na financování krajů Hospodaření rozpočtů územních samosprávných

Více