BOTANIKA. Poznávání rostlin. Jeteloviny, luskoviny, olejniny

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BOTANIKA. Poznávání rostlin. Jeteloviny, luskoviny, olejniny"

Transkript

1 BOTANIKA Poznávání rostlin Jeteloviny, luskoviny, olejniny Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Tyto materiály slouží výhradně k výuce předmětu Botanika na VFU Brno

2 Jeteloviny Seznam rostlin: vojtěška setá (Medicago sativa) jetel luční (Trifolium pratense) jetel plazivý (Trifolium repens) jetel zvrhlý štírovník růžkatý čičorka pestrá

3 Vojtěška setá (Medicago sativa)

4

5

6

7 Vojtěška setá (Medicago sativa) Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Vojtěška setá patří mezi nejstarší kulturní plodiny (1). Jedná se o celosvětově významnou pícninu (2). Pěstuje se v monokulturách anebo ve vojtěškojetelotravních směskách (3). Jedná se o velice produktivní plodinu, která během jednoho vegetačního období může poskytnout až 5 sečí (2). V současné době je využívána především k výrobě siláží a sena. Ceněna je také při výrobě horkovzdušných úsušků (1). Vojtěška dorůstá výšky cm (4). Stonek je vzpřímený, větvený (5) a tuhý (2). Vojtěška setá má husté hlávkovité hrozny (4). Květy mají barvu od téměř bílé po sytě fialovou (2). Lusky jsou spirálovité stočené (4). Listy jsou trojčetné, lístky jemně zubaté, osinkovitě špičaté, pouze koncový lístek je řapíčkatý (5). Doba květu je od června do září (4).

8 Jetel luční (Trifolium pratense)

9

10

11 Jetel luční (Trifolium pratense) Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Jetel luční poskytuje dobrou píci (4). Běžně je pěstován jako jedna z nejkvalitnějších pícnin a medonosná rostlina (6). Tento druh jetele se může pěstovat ve formě monokultur, ale častější využití je v jetelotravních a lučních směsích (1). Jetel luční dosahuje výšky cm (6). Stonek je vystoupavý či vzpřímený (5), větvený. Listy jsou řapíkaté, trojčetné. Lístky jsou obvejčité až téměř okrouhlé, celokrajné, často s půlměsíčkovou bělavou nebo červenohnědou kresbou (7). Květy jsou situovány v hlávkách (5). Hlávky jsou kulovité až vejčité, mají barvu od světle karmínové až po až po masově červenou (4). Kvete od června až srpna (4).

12 Jetel plazivý (Trifolium repens)

13

14

15

16

17 Jetel plazivý (Trifolium repens) Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Jetel plazivý se užívá do jetelotravních směsí a je považován za významnou medonosnou rostlinu (6). Nebývá pěstován v monokulturách (9). Kvalita píce je vyrovnaná během celého pastevního období (8). Jetel plazivý dosahuje výšky cm (4). Lodyha je bezlistá, část nesoucí jednotlivou hlávku je vystoupavá až přímá. Listy jsou velmi dlouze řapíkaté. Listy zdánlivě působí, že jsou pouze přízemní. Lístky mají oválný až obvejčitý tvar (6) se zoubkatým okrajem (5). Nezřídka mají na svém povrchu bělavou skvrnu na lícní straně. Květní hlávky mají kulovitý tvar (6). Květy mají bílou barvu (5). Kvete od května do září (4).

18 Jetel zvrhlý

19

20

21

22

23 Jetel zvrhlý Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Jetel zvrhlý je často pěstovaná pícnina (10). Používá se jako pícnina do jetelotravních směsí. Doporučuje se pěstovat ve směskách, nikoli v samotné kultuře, protože je podle zemědělců nejnadýmavější ze všech jetelů (6). Krmná kvalita jetele zvrhlého je průměrná až horší (1). Jetel zvrhlý dorůstá výšky cm. Lodyha je téměř lysá, přímá nebo vystoupavá a je olistěná (6). Listy jsou trojčetné široce eliptické nebo vejčité (4). Přízemní lístky jsou drobné, listy lodyžní jsou mnohem větší. Listy jsou na okrajích ostře pilovité. Palisty jsou volné, vejčité, dlouze šídlovitě zašpičatělé (6). Kulovité hlávky jsou zprvu bílé pak růžové. Kvete od května do září (4).

24 Štírovník růžkatý

25

26

27

28

29 Štírovník růžkatý Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Štírovník je dobré krmivo pro dobytek (5). Krmivářské využití štírovníku růžkatého spočívá v jeho zařazení do dočasných a trvalých směsek pro luční porosty na sušších místech (1). Obsahuje však i kyanovodík, takže ve vyšších dávkách je toxický (11). Štírovník je také ceněnou medonosnou rostlinou (6). Štírovník dorůstá výšky 5 40 cm. Stonek je poléhavý či vystoupavý, lysý. Listy jsou trojčetné s velkými palisty (5). Květenstvím je dlouze stopkatý okolík. Květy jsou žluté často i později červeně naběhlé (4). Kvete od června do srpna (4).

30 Čičorka pestrá

31

32

33

34 Čičorka pestrá Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Čičorka pestrá má dobrou kvalitu pouze v mladé fázi, v době květu a zrání lusků může být jedovatá (12). Zvyšuje hodnotu píce, avšak celá rostlina obsahuje jedovaté saponiny (13). Čičorka pestrá dosahuje výšky cm. Stonek je poléhavý a rýhovaný. Listy jsou lichozpeřené. Lístky jsou čárkovité, s osinatou špičkou (5). Květenstvím je okolík (6). Květy růžové nebo bělavé, člunek vpředu tmavě fialový. (5). Kvete od června do srpna (4).

35 Použité zdroje literatury jeteloviny: (1) CAGAŠ Bohumír, DOLEŽAL Petr, HAVLÍČEK Zdeněk, HEJDUK Stanislav, HORKÝ Pavel, JANČOVIČ Ján, KLUSOŇOVÁ Iva, KNOT Pavel, KOVÁR Peter, MEJÍA Jhonny Edison Alba, MIKYSKA František, NAWRATH Adam, POKORNÝ Radovan, SKLÁDANKA Jiří, SLÁMA Petr, SZWEDZIAK Katarzyna, TUKIENDORF Marek, ŠEDA Jan, VOZÁR Ľuboš, VYSKOČIL Ivo a Ladislav ZEMAN. Pícninářství. Brno: Mendlova univerzita v Brně, ISBN: (2) CIBULKA Radim [online, cit ]. Dostupné z: (3) ANONYM [online, cit ]. Dostupné z: (4) SPOHNOVÁ Margot, GOLTE-BECHTLEOVÁ Marianne a Roland SPOHN. Co tu kvete? Stuttgart: Verlags-GmbH & Co. KG, ISBN: (5) BELLMANN Heiko, HENSEL Wolfgang, SPOHN Margot a Simone STEFFEN. Atlas rostlin. Stuttgart: Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co. KG, ISBN: (6) HROUDA Lubomír. Rostliny luk a pastvin. Praha: Academia, ISBN: (7) CIBULKA Radim [online, cit ]. Dostupné z: (8) ANONYM [online, cit ]. Dostupné z: (9) SKLÁDANKA Jiří, DOLEŽAL Petr a Ivo VYSKOČIL [online, cit ]. Dostupné z: (10) KRÁSA Petr [online, cit ]. Dostupné z: hybridum/ (11) RAK Lubomír [online, cit ]. Dostupné z: corniculatus/ (12) ANONYM [online, cit ]. Dostupné z: (13) RAK Lubomír [online, cit ]. Dostupné z:

36 Luskoviny Seznam rostlin: hrách setý zahradní (Pisum sativum) hrách setý rolní = peluška (Pisum sativum) sója luštinatá (Glycine max) lupina bílá vikev setá

37 Hrách setý zahradní (Pisum sativum)

38

39

40

41

42

43

44 Hrách setý zahradní (Pisum sativum) Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Hrách setý zahradní je velmi stará kulturní rostlina, která je rozšířená téměř po celém světě. Pěstuje se v mnoha odrůdách. Nezralé lusky se využívají jako zelenina, zralá semena jsou oblíbenou a hojně využívanou luštěninou (1). Využívá se i na zelené hnojení, je možné jej využít na výrobu hrachových siláží (2). Hrách setý zahradní je jednoletá bylina s přímou a vystoupavou či popínavou lodyhou. Ta je cm dlouhá, dutá, sivá nebo žlutozelená. Listy mají 1 3 páry lístků a jsou zakončené větvenou úponkou. Palisty bývají velké, srdčité a objímavé, cca 3 7 cm dlouhé, někdy s červenými skvrnkami. Vejčité lístky jsou přisedlé či krátce řapíčkaté, 1,5 6 cm dlouhé a 1 3,5 cm široké. Kalich je zvonkovitý a lysý (1), koruna je bílá se žlutým nebo zelenavým nádechem. Plodem jsou lusky s 3 10 semeny, která jsou oválná, kulovitá, žlutozelená (2).

45 Hrách setý rolní = peluška (Pisum sativum) Autor fotografií pelušky Mgr. Lucie Polcarová, Ph.D.

46

47

48

49 Hrách setý rolní = peluška (Pisum sativum) Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Peluška má dvě formy jarní a ozimou, u nás převládá jednoznačně jarní, protože ozimá vymrzá. Využívá se především v pícninářství, kde se pěstuje pro zelené krmení nebo na výrobu siláží. Dává se do směsí jednoletých pícnin. Pro vyšší obsah dusíkatých látek je vhodným komponentem ve směskách s glycidovými krmivy (4). Lodyha je dutá, holá, nezřetelně hranatá, vystoupavá, popínavá, na bázi poléhá a dále se obloukovitě vzpřimuje. Před sklizní lodyhy poléhají (4). Listy jsou střídavé, sudozpeřené, zakončené větveným úponkem; lístky 2-7 cm dlouhé a 1-4 cm široké, celokrajné nebo zubaté (3), sivé, antokyanová skvrna na bázi palistů (4). Květy vyrůstají v dlouze stopkatých, 1-3květých hroznech; kalich je trubkovitý; koruna je nápadně dvoubarevná, s růžovofialovou pavézou a tmavšími, červenofialovými křídly (3). Plodem je lusk, který je holý, světlý, široký, zploštělý, složený ze dvou chlopní, které snadno pukají, což je provázeno vypadáváním semen, semena jsou oválná, tmavá (4).

50 Sója luštinatá (Glycine max)

51

52

53 Sója luštinatá (Glycine max) Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Sója luštinatá je v současnosti rozšířená v tropických, subtropických a teplých oblastech mírného pásma. V ČR je pěstovaná v teplých oblastech. Jedná se o kulturní plodinu. Semena obsahují vysoký podíl bílkovin, tuků, používají se na výrobu oleje, krmných směsí a potravin (5). Kořenová soustava je mělká. Lodyha je přímá, keříčkovitá, vysoká cm, rozvětvená, chlupatá, někdy popínavá. Listy jsou trojčetné, lístky vejcovitého tvaru a chlupaté (6). Čepele listů vejcovité až podlouhlé, plstnatě chlupatý tvar je značně ovlivněn odrůdou. Květenství je hrozen s 1 8 květy. Kalich je zvonkovitý, vlnatě chlupatý, kališní listy jsou dlouze zakončené. Koruna je 5 7 mm dlouhá, o málo delší jako kalich, světlefialová, růžová nebo bílá (5). Lusky obsahující 2 4 semena jsou podlouhlé, širší a zploštělé (6). Semena jsou oválná až kulovitá, žlutá, hnědá až téměř černá. Kvete od července do srpna (5).

54 Lupina bílá

55

56

57

58

59

60 Lupina bílá Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Lupina bílá je jako plodina schopná svými vlastnosti konkurovat sóji. Obsahuje velké množství bílkovin s vysokým zastoupením esenciálních aminokyselin. Perspektivní plodinou je i pro krmivářství. Prokázána byla také důležitost lupiny pro krmení drůbeže i jiných hospodářských zvířat a také jako složky do kombinovaných krmných směsí (7). Lupina bílá je Jednoletá bylina s kůlovým větveným kořenem. Lodyha je cm vysoká, řídce chlupatá. Listy jsou 7 9 četné. Lístky jsou podlouhle obvejčité, na vrcholu zaoblené nebo tupě špičaté. Květenství je 5 20 cm dlouhý hrozen. Květy jsou ve šroubovici, modré až fialové nebo bílé (většinou v kombinaci), krátce stopkaté. Lusky jsou za zralosti nepukavé, 3 6 semenné. Semena jsou zploštělá, v obrysu téměř okrouhlá, většinou bílá (8).

61 Vikev setá

62

63

64

65

66 Vikev setá Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: bobovité Popis rostliny: Vikev setá se pěstuje na polích ve směskách s obilovinami (nejčastěji žitem), vzácněji s jetelem, jako hodnotná pícnina. Nezřídka se vyskytuje jako plevel na polích a zahradách (8). Vikev setá má sudozpeřené listy, jejíž jednotlivé lístky mají nasazenou dlouhou úzkou špičku, vřeteno vybíhá v dlouhou větvenou úponku na bázi řepíku, vyrůstá pár malých palistu s černou tečkou. Květy bývají párově shluklé, řídčeji jednotlivé, zbarvené do křiklavě červené až fialové (9).

67 Použité zdroje literatury luskoviny: (1) JAŠKOVÁ Věra [online, cit ]. Dostupné z: (2) SKLÁDANKA Jiří a Jana VRZALOVÁ [online, cit ]. Dostupné z: (3) GRULICH Vít [online, cit ]. Dostupné z: (4) SKLÁDANKA Jiří a Jana VRZALOVÁ [online, cit ]. Dostupné z: (5) MIŽÍK Peter [online, cit ]. Dostupné z: (6) SKLÁDANKA Jiří [online, cit ]. Dostupné z: (7) MOUDRÝ Jan a Jana KALINOVÁ, Pěstování speciálních plodin [online, cit ]. Dostupné z: (8) SLAVÍK Bohumil a Jitka ŠTĚPÁNKOVÁ, Květena České republiky, svazek 4. Praha: Academia, ISBN: (9) FLETCHER Neil a Jitka ŠTĚPÁNKOVÁ, Divoké květiny: nový kapesní atlas. V Praze: Slovart, ISBN:

68 Olejniny Seznam rostlin: brukev řepka olejka (Brassica napus) slunečnice roční len setý mák setý bavlník

69 Brukev řepka olejka (Brassica napus)

70

71

72

73

74

75 Brukev řepka olejka (Brassica napus) Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: brukvovité Popis rostliny: Brukev řepka olejka se u nás vysévá hojně, neboť je naší nejdůležitější olejnou rostlinou (1). V krmivářství se používají extrahované šroty a pokrutiny pro výrobu směsí. Může sloužit i jako pícnina. Má význam také jako medonosná rostlina (2). Pěstuje se většinou jako ozimá kultura (1), ta muže v zimním období způsobovat otravy vysoké zvěře (3). Brukev řepka olejka dosahuje výšky cm. Má dlouhé rozvětvené, lysé lodyhy (4). Listy jsou šedavě zelené, mají silně zvlněný okraj a světlé vřeteno, dolní jsou řapíkaté a laločnaté, horní přisedlé a objímavé. Květy jsou velké žluté barvy, nad nimi bývá ještě několik pupenů a vespod ční dlouhé šešule (5).

76 Slunečnice roční

77

78

79

80

81

82

83

84 Slunečnice roční Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: hvězdnicovité Popis rostliny: Slunečnice roční je pěstována hlavně pro olejnaté nažky. Olej je chutný a lehce stravitelný. Řidčeji je slunečnice pěstována jako součást směsi pro silážování (6). Slunečnice roční je jednoletá bylina. Hlavní kořen je tlustý, hluboce kořenící, s černými postranními tenkými kořeny. Lodyha je přímá, nebo velmi řídce v horní časti větvená, 1 2,5 m dlouhá, světle zelená, zvláště v horní časti odstálé drsně bíle chlupatá. Listy jsou střídavé, řapík je nejčastěji cm dlouhý, čepel je srdčitě vejčitá, na vrcholu špičatá až zašpičatělá, na okraji pilovitá. Úbory jsou mohutné, cm v průměru, většinou jednotlivé, koncové, jazykovité květy žluté, trubkovité květy před rozkvětem černé, později žluté. Plodem je zploštělá nažka (6).

85 Len setý

86

87

88

89

90

91 Len setý Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: lnovité Popis rostliny: Len setý má dva základní užitkové typy: len přadný a len olejný. Ze lnu přadného je hlavní surovinou stonek, který se zpracovává na vlákna a koudel, zatím co u lnu olejného jsou hlavní surovinou semena, která se využívají v potravinářství, krmivářství a k technickým účelům (7). Len setý má krátký, okrajově zabarvený vřetenovitý kořen. Lodyha je od báze téměř přímá, cm vysoká, s výjimkou květenství nevětvená, hustě olistěná. Listy střídavé, čárkovitě kopinaté, na bázi často zúžené, zašpičatělé až špičaté, všechny 3žilné, šedozelené, na středu byliny největší. Korunní lístky jsou klínovitě obvejčité, světle modré, řídčeji bílé, narůžovělé nebo fialové. Plodem je vejcovitě kulovitá tobolka (8).

92 Mák setý

93

94

95

96

97

98

99

100 Mák setý Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: makovité Popis rostliny: Mák setý má značné využití od potravinářského zpracování až po výrobu drog. Z našeho máku setého se opium nezískává. U nás je mák odedávna pěstována pro chutná olejná semena (9). Lodyha je cm dlouhá, přímá, jednoduchá nebo spoře rozvětvená, řídce roztroušené štětiny. Na lomu roní bílé mléko. Lodyžní listy jsou přisedlé, zvlněné. Květní stopky jsou dlouhé, vzpřímené a zvlněné. Jsou ukončeny zprvu poupětem, později rozevřeným, velkým květem. Jeho kalich je složen ze 2 zelených, při rozkvětu opadavých listů kališních a ze 4 velkých, červenofialových, červených, růžových nebo bílých vejčitě okrouhlých plátků korunních, které jsou na spodku ozdobeny červenohnědou skvrnou (1).

101 Bavlník

102

103

104

105

106 Bavlník Systematické zařazení: Třída: vyšší dvouděložné Čeleď: slézovité Popis rostliny: Z bavlníku se získává nejen dlouhé vlákno (bavlna) ale i olejná semena (10). Olej mnohých druhů obsahuje jedovatý gossypol, který omezuje jeho využití v potravinářství, je však již vyšlechtěná odrůda bez jedovaté složky (11). Rostlina se pěstuje jako jednoletá. Dorůstá se výšky cm. Listy bavlníku jsou laločné nebo dlanitodílné, často porostlé jemnými chlupy tzv. trichomy. Mnohé druhy mají na rubu listu nektária. Květy jsou bílé, žluté, růžové, červené až purpurové barvy. Na vnitřní straně korunních lístků většiny druhů je purpurová skvrna. Plodem je několikapouzdrá tobolka zelené, růžové nebo načervenalé barvy, která po dozrání puká. V každém pouzdře jsou semena, která jsou u pěstovaných druhů hustě prorostlá vlákny (11).

107 Použité zdroje literatury olejniny: (1) PILÁT Albert, Kapesní atlas rostlin. Praha: SPN, ISBN: (2) TICHÁ Markéta a Petra VYZÍNOVÁ [online, cit ]. Dostupné z: (3) MODRÁ Helena a Zdeňka SVOBODOVÁ, Speciální veterinární toxikologie: pro posluchače Fakulty veterinární hygieny a ekologie a posluchače Fakulty veterinárního lékařství. Brno: Tribun EU, ISBN: (4) PRANČL Jan [online, cit ]. Dostupné z: (5) FLETCHER Neil a Jitka ŠTĚPÁNKOVÁ, Divoké květiny: nový kapesní atlas. Praha: Slovart, ISBN: (6) SLAVÍK Bohumil a Jitka ŠTĚPÁNKOVÁ, Květena České republiky: svazek 7. Praha: Academia, ISBN: (7) TICHÁ Markéta a Petra VYZÍNOVÁ [online, cit ]. Dostupné z: (8) SLAVÍK Bohumil a Jitka ŠTĚPÁNKOVÁ, Květena České republiky, svazek 4. Praha: Academia, ISBN: (9) KOCIAN Petr [online, cit ]. Dostupné z: (10) VALÍČEK Pavel, Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, ISBN: (11) POSPÍŠIL František a Blažena HRACHOVÁ. Užitkové rostliny jižních zemí. Praha: Academia, ISBN:

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Jeteloviny Seznam rostlin: vojtěška setá (Medicago sativa) jetel luční (Trifolium pratense) jetel plazivý (Trifolium repens) jetel zvrhlý štírovník růžkatý čičorka pestrá Copyright 2017 Autorské fotografie

Více

Luskoviny. Luskoviny

Luskoviny. Luskoviny Luskoviny Seznam rostlin: hrách setý zahradní (Pisum sativum) hrách setý rolní = peluška (Pisum sativum) sója luštinatá (Glycine max) lupina bílá vikev setá Hrách setý zahradní (Pisum sativum) Hrách

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Olejniny Seznam rostlin: brukev řepka olejka (Brassica napus) slunečnice roční len setý mák setý bavlník Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Trávy Seznam rostlin: srha laločnatá (srha říznačka) bojínek luční jílek vytrvalý lipnice luční Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Srha laločnatá (srha říznačka) Srha laločnatá

Více

Vojtěška setá Medicago sativa L.

Vojtěška setá Medicago sativa L. Vojtěška setá Medicago sativa L. Lodyhy: přímé i vystoupavé, lysé Listy: trojčetné, lístky v horní třetině na obvodu zubaté, prostřední lístek dlouze řapíčkatý Květenství: hlávkovitě zkrácený hrozen Květy:

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Plevelné rostliny Seznam rostlin: pcháč rolní syn. pcháč oset smetánka lékařská mléč rolní kokoška pastuší tobolka ředkev ohnice svízel přítula mák vlčí šťovík kadeřavý svlačec rolní Copyright 2017 Autorské

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Okopaniny Seznam rostlin: řepa obecná odrůda cukrová (Beta vulgaris) řepa obecná odrůda krmná (Beta vulgaris) řepa obecná odrůda červená (Beta vulgaris) lilek brambor (Solanum tuberosum) mrkev obecná (Daucus

Více

Bobovité (Fabaceae) /čti fabácé/

Bobovité (Fabaceae) /čti fabácé/ Bobovité (Fabaceae) /čti fabácé/ 1. Naprosto typický tvar květu z pavézy, křídel a člunku. Koruna květu se skládá z těchto lístků: a) pavéza 1 horní lístek b) křídla 2 postranní lístky c) člunek 1 dolní

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Obilniny Seznam rostlin: čirok dvoubarevný ječmen obecný (Hordeum vulgare) kukuřice setá (Zea mays) oves setý (Avena sativa) pšenice setá (Triticum aestivum) žito seté (Secale cereale) Copyright 2017 Autorské

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/6 3.2.08.13 Růžovité - byliny, keře, stromy - obsahují vonné oleje /vůně květů/ - pětičetné, oboupohlavné, květní obaly rozdělené na kalich a korunu - střídavé listy s palisty - plod nažka /zdužnatělá

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin. pomocný materiál k poznávačce

Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin. pomocný materiál k poznávačce Rozlišovací znaky vybraných zástupců rostlin pomocný materiál k poznávačce pomněnka rolní - kališní cípy delší než ½ kalicha - kalich s rovnými i háčkovitými chlupy; pokud háčkovité chlupy chybějí, pak

Více

BOBOVITÉ (FABACEAE) metodický list. překresleno podle Kubáta (1998) překresleno podle Kubáta (1998)

BOBOVITÉ (FABACEAE) metodický list. překresleno podle Kubáta (1998) překresleno podle Kubáta (1998) BOBOVITÉ (FABACEAE) metodický list Úkol 1: Rozbor stavby květu hrachu setého Obr. 1-2: hrách setý (Pisum sativum) Obr. 1: korunní lístky Obr. 2: podélný řez květem překresleno podle Kubáta (1998) překresleno

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Lamiaceae - hluchavkovité. Ranunculaceae - pryskyřníkovité. Geraniaceae - kakostovité

Lamiaceae - hluchavkovité. Ranunculaceae - pryskyřníkovité. Geraniaceae - kakostovité Apiaceae - miříkovité Lamiaceae - hluchavkovité Ranunculaceae - pryskyřníkovité Geraniaceae - kakostovité Scrophulariaceae - krtičníkovité Apiaceae - miříkovité Byliny, vzácně keře Listy střídavé, zpravidlačleněné

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Léčivé rostliny Seznam rostlin: meduňka lékařská lípa obecná heřmánek pravý kopřiva dvoudomá máta peprná růže šípková měsíček lékařský kostival lékařský bez černý fenykl obecný Copyright 2017 Autorské

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

* D2 Rychlost růstu. Větvení - postavení hlavních větví vůči vertikále kmene (obr. 2)

* D2 Rychlost růstu. Větvení - postavení hlavních větví vůči vertikále kmene (obr. 2) Klasifikátor okrasných jabloní (W93) (ing. Součková, VÚKOZ Průhonice, 2002) *D1 Obrys koruny (viz obr. 1) Hodnotí se v době vegetačního klidu koncem zimy nebo časně na jaře široce vejčitý ( Wintergold

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.7.Bi.Rostlinne_ organy_ stonek_ list Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí listu. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí listu. Materiál je plně funkční pouze s použitím Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí listu. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. transpirace fotosyntéza čepel řapík žilnatina

Více

Určování hůře rozlišitelných semen. Bc. Hana Potyšová květen 2012

Určování hůře rozlišitelných semen. Bc. Hana Potyšová květen 2012 Určování hůře rozlišitelných semen Bc. Hana Potyšová květen 2012 Oves hluchý Avena fatua L. pluchatá obilka, jemně chlupatá, protáhle kopinatá, na bázi s podkovovitou jizvou charakteristické očko pluchy

Více

Brusinka obecná. VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Brusinka obecná. VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Brusinka obecná VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Brusinka obecná Vacciniu vitis-idaea L. Borůvkovité (Vacciniaceace)

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Jedovaté rostliny Seznam rostlin: bolehlav plamatý vlčí bob mnoholistý tis červený pryskyřník prudký rulík zlomocný blín černý durman obecný náprstník červený vraní oko čtyřlisté hasivka orličí Copyright

Více

Šablona č Přírodopis. Krytosemenné rostliny

Šablona č Přírodopis. Krytosemenné rostliny Šablona č. 01.17 Přírodopis Krytosemenné rostliny Anotace: Pracovní list určený k opakování probraných čeledí krytosemenných rostlin. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Zopakování znalostí

Více

BOBOVITÉ (FABACEAE) pracovní list

BOBOVITÉ (FABACEAE) pracovní list BOBOVITÉ (FABACEAE) pracovní list Tato čeleď zahrnuje stromy, keře i byliny velmi rozmanitého vzhledu. Na kořenech mají hlízky se symbiotickými bakteriemi. Listy jsou jednoduché nebo složené, většinou

Více

borůvka bažinná (vlochyně) Vaccinium uliginosum L.

borůvka bažinná (vlochyně) Vaccinium uliginosum L. borůvka bažinná (vlochyně) Vaccinium uliginosum L. keřík 20-50 cm vysoký; podzemní dřevnatějící výhonky 1 letorosty oblé, hnědé až červenohnědé, lysé listy obvejčité, 1-3 cm dl., celokrajné, lysé, s vyniklou

Více

Dendrologická stezka. Seznam druhů:

Dendrologická stezka. Seznam druhů: Chodovem byla vytvořena žáky a učiteli ZŠ Chodov Komenského v rámci předmětu Biologický seminář v roce 2013. Projekt vznikl za finanční podpory města Chodova a Karlovarského kraje. Smyslem této stezky

Více

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_78 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jasan ztepilý Jasan ztepilý Fraxinus excelsior L. Strom vysoký s přímým kmenem, s řídkou,

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Praktické cvičení č. 12.

Praktické cvičení č. 12. Praktické cvičení č. 12. CVIČENÍ 12. - List II. Morfologie listu 1. Čepel, řapík, palisty, botka, pochva, jazýček, ouška 2. Listy jednoduché a) celé b) členěné 3. Listy složené a) zpeřené b) dlanitě složené

Více

Pěstování maloobjemových pícních plodin čeledi Fabaceae na semeno

Pěstování maloobjemových pícních plodin čeledi Fabaceae na semeno Pěstování maloobjemových pícních plodin čeledi Fabaceae na semeno Jan Pelikán a Daniela Knotová VÚP a ZV Troubsko Seminář: Travní a jetelové semenářství dnes 22. února 2017 OSEVA PRO s.r.o, Výzkumná stanice

Více

Název materiálu: Růžovité

Název materiálu: Růžovité Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY DVOUDĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 2 dělohami kořeny rozlišeny na hlavní a vedlejší listy se síťnatou žilnatinou květ pětičetný nebo čtyřčetný

Více

Obsah živin v 1 kg sušiny krmiva pro přežvýkavce

Obsah živin v 1 kg sušiny krmiva pro přežvýkavce Tab. : 73 Obsah živin v 1 kg sušiny krmiva pro přežvýkavce oř. DIE a. íce 1 Bob mladý 5,75 5,65 99,60 136,10 13,3 4,1 217 200 120 2 Bob v květu 6,06 5,97 94,80 113,10 12,4 3,3 180 224 170 3 Hrách setý,

Více

Ostřice různoklasé. Koncový klásek samčí, postranní klásky samičí. vysoké mokřadní rostliny

Ostřice různoklasé. Koncový klásek samčí, postranní klásky samičí. vysoké mokřadní rostliny Ostřice různoklasé Koncový klásek samčí, postranní klásky samičí vysoké mokřadní rostliny (C. buekii, elata, cespitosa, acuta, bigelowii, nigra, hirta, lasiocarpa, rostrata, vesicaria, melanostachya, riparia,

Více

8 Obrazový klíč k určování mladých rostlin dvouděložných plevelů

8 Obrazový klíč k určování mladých rostlin dvouděložných plevelů Obrazový klíč k určování mladých rostlin dvouděložných plevelů Klíč je určen pro rozpoznávání plevelů ve velmi raných růstových fázích, kdy jsou na rostlinách dobře patrné děložní a první pravé listy.

Více

VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Růže šípková Růže šípková Rosa canina L Růžovité (Rosaceae) Charakteristika - rozvětvený

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 3.2.08.12 Pryskyřníkovité - trvalé byliny /oddenek, hlízy/ - většinou pětičetné, oboupohlavné květy - vyklenuté květní lůžko s větším počtem tyčinek a pestíků /po odkvětu vzniká souplodí měchýřků nebo

Více

Terénní floristika část VIII

Terénní floristika část VIII Terénní floristika část VIII Rosaceae, Fabaceae, Oxalidaceae Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Rubus ostružiník determinační

Více

Univerzita volného času. žanovec měchýřník (ž. obecný) Colutea arborescens L.

Univerzita volného času. žanovec měchýřník (ž. obecný) Colutea arborescens L. žanovec měchýřník (ž. obecný) Colutea arborescens L. keř 1-3 m vysoký Univerzita volného času letorosty šedohnědé, přitisklé chlupaté pupeny spirálově střídavé, drobné, tupé, asi 3 mm dl., nad listovou

Více

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika Topol osika (osika obecná) Populus tremula L. Strom středních rozměrů se

Více

Název materiálu: Brukvovité

Název materiálu: Brukvovité Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/6 3.2.08.15 Lilkovité - pětičetné, oboupohlavné květy, rozlišené na kalich a korunu, 5 tyčinek, 1 pestík - listy střídavé - plodem je bobule, tobolka - jedovaté látky /léky/ - hospodářské rostliny lilek

Více

Chráněné rostliny a živočichové Květnice

Chráněné rostliny a živočichové Květnice Chráněné rostliny a živočichové Květnice Oměj vlčí Zvonek boloňský Roste ve vlhkost zadržujících, avšak dobře odvodňovaných půdách na horských loukách. Jeho tmavě zelené listy postrádají palisty. Tyto

Více

Šlechtitelský program VÚP a ZV Troubsko. Přehled nových odrůd okrajových druhů s předpokladem využití v ekologickém zemědělství

Šlechtitelský program VÚP a ZV Troubsko. Přehled nových odrůd okrajových druhů s předpokladem využití v ekologickém zemědělství Šlechtitelský program VÚP a ZV Troubsko Přehled nových odrůd okrajových druhů s předpokladem využití v ekologickém zemědělství Jan Pelikán Daniela Knotová Simona Raab Carthamus tinctorius L. SABINA Netradiční

Více

Rostliny z našeho okolí. Přírodní společenstvo V lese

Rostliny z našeho okolí. Přírodní společenstvo V lese Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo V lese Dřeviny Smrk ztepilý Jsem statný stálezelený jehličnatý strom. Dorůstám do výšky až 50 m. Mám rovný kmen, který je v mládí pokrytý hladkou, světlehnědou

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125 Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.

Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125 Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21. Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125 Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3465 Autor: Mgr. Ester Rulíšková Tematický okruh: Člověk a jeho

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Krytosemenné rostliny

Krytosemenné rostliny Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.12.Bi.Krytosemenne_ rostliny_ dvoudelozne_ II. Autor: ing. Tkáč Ladislav

Více

VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová 22 Kartičky - rostliny Vznik: září 2011 Číslo projektu:

VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová 22 Kartičky - rostliny Vznik: září 2011 Číslo projektu: VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová Téma: 22 Kartičky - rostliny Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2787 ANOTACE: - šablona je určena

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu

Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu Obilniny jsou na zařazení v osevním postupu značně náročné a vhodnost jejich zařazení (vzhledem k jejich vysokému zastoupení) určuje

Více

Ochrana půdy ve vinici

Ochrana půdy ve vinici 1 Ochrana půdy ve vinici Dr. Wilfried Hartl www.bioforschung.at Eroze ve vinici Díky erozi jsou obnaženy kořeny. Ztráta půdy více než 30cm! Stabilní dodávka organických látek (hnůj, kompost) zlepšuje

Více

Brukvovité (Brassicaceae) /čti brasikacé/

Brukvovité (Brassicaceae) /čti brasikacé/ Brukvovité (Brassicaceae) /čti brasikacé/ 1. Kališní i korunní lístky 4 + 4 Brukvovité mají 4 kališní lístky a 4 korunní lístky. Při pohledu do květu zeshora vytváří lístky kříž. Proto se dříve čeleď brukvovité

Více

Poznáváme vybrané druhy původních listnatých dřevin během celého roku Pomůcka k určování deseti druhů dřevin

Poznáváme vybrané druhy původních listnatých dřevin během celého roku Pomůcka k určování deseti druhů dřevin Poznáváme vybrané druhy původních listnatých dřevin během celého roku Pomůcka k určování deseti druhů dřevin Libuše Vodová Pedagogická fakulta MU Předkládaný materiál je koncipován jako podpůrný prostředek

Více

VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Borůvka černá Borůvka černá Vaccinium myrtillus L. Borůvkovité (Vacciniaceace) Charakteristika

Více

Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech?

Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech? Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech? doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc., SPJTS Zubří doc. Ing. Stanislav Hejduk, Ph.D., Mendelova univerzita Brno 2014 Šťovík (Rumex spp.)

Více

Jahodník obecný. VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Jahodník obecný. VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jahodník obecný VY_52_INOVACE _94 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jahodník obecný Fragaria vesca L. Růžovité (Rosaceae) Charakteristika

Více

skupin organismů Přednáška č. 8

skupin organismů Přednáška č. 8 Pěstitelství Živá a neživá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 8 Polní plodiny Ing. Helena Jedličková, Ph.D. Mgr. Hiklová Ivana Obsah: Úvod Základní charakteristika

Více

Pastevní směsi. červená Festulolium 15 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13. červená

Pastevní směsi. červená Festulolium 15 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13. červená Pastevní směs raná Pastevní směsi Pastevní směs polopozdní UNI-P-10 (%) UNI-P-12 (%) SRHOVÁ (%) UNI-P-20 (%) UNI-P-21 (%) UNI-P-22 (%) UNI-P-23 (%) Jetel plazivý 9 Jetel plazivý 9 Jetel plazivý 9 Jetel

Více

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2

Více

dřevo světle nahnědlé měkké

dřevo světle nahnědlé měkké kůra šedohnědá odlupčivá Univerzita 3. věku dřevo světle nahnědlé měkké katalpa nádherná Catalpa speciosa Warder přirozené porosty Univerzita 3. věku výška max. 30 m; dožívá se 150 let letorosty hnědé

Více

Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY II.

Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY II. Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY II. Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris) Brukvovité (Brassicaceae) drobné bílé květy v bezlistenných hroznech šešulky trojúhelníkovité,

Více

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské

Více

přirozené porosty. výška výjimečně přes 20 m dožívá se kolem 200 let

přirozené porosty. výška výjimečně přes 20 m dožívá se kolem 200 let přirozené porosty výška výjimečně přes 20 m dožívá se kolem 200 let květenstvím je chudokvětý chocholík květ 2-3 cm velký bílý prašníky červené 1 semena v jadřinci 5-8 mm dl. malvice jsou kulovité až slabě

Více

Hrách setý Pisum sativum L.

Hrách setý Pisum sativum L. hrách, peluška 1 Hrách setý Pisum sativum L. Rod hrách dělen v našich podmínkách pouze na dva poddruhy: 1. Hrách setý pravý pěstuje se na semeno zralé (polní) nebo zelené (zahradní) 2. Hrách setý rolní

Více

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin Tab. : 9 Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin 1 Pšenice ozimá 812944,0 793472,0 785491,0 805779,0 746002,0 788422,0 25,70 30,83 30,92 32,03 29,68 31,53 4,9600 5,3300 5,0800 5,7800 4,3400

Více

Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Ostružiník keřovitý (obecný) VY_52_INOVACE_98 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Ostružiník keřovitý ( obecný ) Rubus fruticosus L. Růžovité

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 27 Ovocné dřeviny Ing.

Více

Krytosemenné rostliny - vývojově nejmladší a nejpočetnější skupina rostlin - zhruba 250 000 druhů - vytvářejí pravé květy a plody - dělí se na dvě

Krytosemenné rostliny - vývojově nejmladší a nejpočetnější skupina rostlin - zhruba 250 000 druhů - vytvářejí pravé květy a plody - dělí se na dvě Krytosemenné rostliny - vývojově nejmladší a nejpočetnější skupina rostlin - zhruba 250 000 druhů - vytvářejí pravé květy a plody - dělí se na dvě skupiny: dvouděložné a jednoděložné rostliny - tyto skupiny

Více

Vybrané skupiny hluchavkovitých (Lamiaceae) Kurs ekologické floristiky

Vybrané skupiny hluchavkovitých (Lamiaceae) Kurs ekologické floristiky Vybrané skupiny hluchavkovitých (Lamiaceae) Kurs ekologické floristiky 29.11.2010 Thymus Mentha Pulegium Galeopsis Galeobdolon Stachys Thymus -mateřídouška Thymus pulegioides m. vejčitá Thymus praecox

Více

meruzalka alpínská (rybíz alpínský) Ribes alpinum L.

meruzalka alpínská (rybíz alpínský) Ribes alpinum L. plody mají kožovitou slupku, šedožlutou, hustě chlupatou, eliptické 1,5 cm dl. pecka téměř kulovitá semena zašpičatělá, nepravidelně rýhovaná, hořká meruzalka alpínská (rybíz alpínský) Ribes alpinum L.

Více

Objednávkový list 2007

Objednávkový list 2007 Objednávkový list 07 osiva, krmiva a krmné směsi drobné balení krmná řepa 40 40 390 940,00 40 27,00 240 560,00 40 27,00 240 jetele 560,00 Jetel luční dvousečný,00 Jetel luční dvousečný 43,00 Jetel nachový

Více

ZEMĚDĚLSKÉ PLODINY VÝZNAM, PŮVOD, POUŽITÍ. Ječmen setý (Hordeum sativum)

ZEMĚDĚLSKÉ PLODINY VÝZNAM, PŮVOD, POUŽITÍ. Ječmen setý (Hordeum sativum) Ječmen setý (Hordeum sativum) - jarní nebo ozimý - výroba sladu, který dále slouží k výrobě piva (jarní dvouřadý) - kroupy - výroba whisky - krmivo pro hospodářská zvířata (ozimý víceřadý) - přídavek do

Více

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE OP Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému využití. Plodina jednoletá - prodělává reprodukční cyklus v době jednoho roku. Dělí se na jařiny,

Více

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jabloň lesní Jabloň lesní Malus sylvestris Mill. Strom nebo keř asi 5-10 m vysoký,

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN ZEMĚDĚLSTVÍ, MYSLIVOST A LESNICTVÍ PRODUKTY ZEMĚDĚLSTVÍ A MYSLIVOSTI; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE

Kód SKP N á z e v HS/CN ZEMĚDĚLSTVÍ, MYSLIVOST A LESNICTVÍ PRODUKTY ZEMĚDĚLSTVÍ A MYSLIVOSTI; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE A ZEMĚDĚLSTVÍ, MYSLIVOST A LESNICTVÍ 01 PRODUKTY ZEMĚDĚLSTVÍ A MYSLIVOSTI; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE Produkty rostlinné výroby, zelinářství, zahradnictví a 01.1 sadařství 01.11 Obiloviny a jiné kulturní plodiny

Více

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Třešeň ptačí Třešeň ptačí Prunus avium (L.) Moench. Strom středně velký, opadavý,

Více

VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní

VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní VY_52_INOVACE _76 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Dub zimní Dub zimní Quercus petraea ( Natt. ) Liebl. Strom s poněkud prohýbaným kmenem,

Více

Ing. Prokop Šmirous, Ph.D. prokop@agritec.cz. Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky

Ing. Prokop Šmirous, Ph.D. prokop@agritec.cz. Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Ing. Prokop Šmirous, Ph.D. prokop@agritec.cz Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky AGRITEC Agritec -představení společnosti Historie: Lnářský

Více

Univerzita 3. věku. samčí samičí květy. šišky 6-10 cm dlouhé. šupiny na špičce zubaté. Semena 2-3mm dlouhá mm dlouhé křídlo

Univerzita 3. věku. samčí samičí květy. šišky 6-10 cm dlouhé. šupiny na špičce zubaté. Semena 2-3mm dlouhá mm dlouhé křídlo samčí samičí květy Univerzita 3. věku šišky 6-10 cm dlouhé Semena 2-3mm dlouhá + 5-7 mm dlouhé křídlo šupiny na špičce zubaté letorosty žlutavé, lysé, lesklé, rýhované jehlice zploštělé, 1,5-2,5 cm dl.,

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 1 dělohou kořeny svazčité listy se souběžnou žilnatinou květ tříčetný, tříčetný ve 2 kruzích cévní svazky

Více

Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité 1) pryskyřníky (prudký, plazivý) 2) orsej jarní 3) sasanka hajní 4) hlaváček jarní 5) koniklece

Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité 1) pryskyřníky (prudký, plazivý) 2) orsej jarní 3) sasanka hajní 4) hlaváček jarní 5) koniklece Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité - vytrvalé byliny (oddenky, hlízy) - pětičetné, oboupohlavné květy (mnoho tyčinek a pestíků) - plody - nažky, měchýřky - jedovaté (farmaceutický průmysl) -

Více

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu Management, welfare,, ekonomika,výživa iva a výroba krmiv v chovu masného skotu ODBORNÝ SEMINÁŘ v rámci projektu Společná zemědělská politika v chovu masného skotu s ohledem na bezpečnost potravin a welfare

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006,

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006, NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006, o stanovení některých podmínek poskytování národních doplňkových plateb k přímým podporám pro rok 2006, ve znění nařízení vlády č. 432/2006 Sb. Změna:

Více

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. ROSTLINY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. Rostliny samy si umí vyrobit ústrojné látky z neústrojných (fotosyntéza)

Více

HVĚZDNICOVITÉ (ASTERACEAE) v širším pojetí

HVĚZDNICOVITÉ (ASTERACEAE) v širším pojetí HVĚZDNICOVITÉ (ASTERACEAE) v širším pojetí pracovní list U nás jen byliny různého vzhledu, ale s typickým květenstvím, úborem. Zásobní látkou je namísto škrobu inulin. Plodem je nažka. Na počet druhů nejobsáhlejší

Více

Hluchavkovité (Lamiaceae) /čti lamiácé/

Hluchavkovité (Lamiaceae) /čti lamiácé/ Hluchavkovité (Lamiaceae) /čti lamiácé/ 1. Čtyřhranný stonek. Čtyřhranný stonek lze dobře rozeznat "protočením" stonku mezi prsty. Průřez stonkem má tedy tvar čtverce. 2. Čtyři tyčinky, z toho dvě větší.

Více

SROVNÁNÍ DVOUDĚLOŽNÝCH A JEDNODĚLOŽNÝCH ROSTLIN

SROVNÁNÍ DVOUDĚLOŽNÝCH A JEDNODĚLOŽNÝCH ROSTLIN SROVNÁNÍ DVOUDĚLOŽNÝCH A JEDNODĚLOŽNÝCH ROSTLIN metodický list Pro laboratorní práce vypěstujeme klíční rostlinky ve velkých Petriho miskách, jejichž spodní díly vyložíme filtračním papírem a na něj rozložíme

Více

Byliny - list č. 1. 3/ Které z vyobrazených kořenů jsou typické pro jednoděložné a které pro dvouděložné rostliny:

Byliny - list č. 1. 3/ Které z vyobrazených kořenů jsou typické pro jednoděložné a které pro dvouděložné rostliny: Byliny - list č. 1 1/ Stavba kořene: Povrch kořene je chráněn pokožkou. Pod pokožkou je uložena. Střední část kořenu tvoří střední válec, kterým prostupují cévní svazky. Dřevní část cévních svazků vede.do

Více

Př P e ř h e l h ed e d vyb y r b a r n a ých čel e ed e í d Ro R sa s ce c ae, Fabace c ae, Sola l na n ce c ae, Asteraceae Pavel l V e V selý

Př P e ř h e l h ed e d vyb y r b a r n a ých čel e ed e í d Ro R sa s ce c ae, Fabace c ae, Sola l na n ce c ae, Asteraceae Pavel l V e V selý Přehled vybraných čeledí Rosaceae, Fabaceae, Solanaceae, Asteraceae Pavel Veselý Rosaceae růžovité Systematické zařazení: Oddělení: Magnoliophyta krytosemenné Třída: Rosopsida pravé dvouděložné Podtřída:

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Řepka olejka - Brassica napus

Řepka olejka - Brassica napus Řepka olejka - Brassica napus Význam řepky Hlavní olejnina v ČR tvoří 95 % podíl z celkového množství olejnin v ČR. Ročně se v ČR sklidí průměrně 900 tis. tun řepkového semene. Potravinářství výroba olejů

Více

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea)

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) Velmi statný strom dosahující 30 35 m výšky, s nepravidelnou korunou se silnými větvemi, kmen má válcovitý s hrubou, šedohnědou, podélně a hluboko trhlinatou borkou. Listy má

Více