Co najdete ve vánočním čísle:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Co najdete ve vánočním čísle:"

Transkript

1 Co najdete ve vánočním čísle:

2 Organizace šk.roku 2012/2013 Termíny prázdnin: zahájení školního vyučování a podzimní prázdniny vánoční prázdniny (čtvrtek) vysvědčení za 1. pololetí (pátek) pololetní prázdniny jarní prázdniny velikonoční prázdniny 28. června 2013 vysvědčení za 2. pololetí hlavní prázdniny Zápis do 1. ročníku: (úterý, středa) od 12 do 17 hodin Přijímací zkoušky na střední školy: 1. kolo Plán třídních schůzek a informačních odpolední: (čtvrtek) (čtvrtek) (čtvrtek) Ostatní: školní výlety a cvičení "Ochrana člověka za mimořádných okolností"

3 Ředitelka školy: Mgr. Radka Hanusová Zástupce ředitelky: Ing. Jana Šišková Výchovná poradkyně: Mgr. Radka Hanusová a Ing. Jana Šišková 1. stupeň: Přípravná třída Bc. Ivana Ondrová 1.A Mgr. Alena Šačirovič 1.B Jitka Ondrisová 2.A Mgr. Radmila Zemanová 2.B Mgr. Milada Mohrová 3.A Mgr. Hana Písecká 3.B Mgr. Dagmar Podborská 4.A Mgr. Kamila Běčáková 4.B Mgr. Lenka Růžičková 5.A Mgr. Daniela Ondrisová 5.B Bc. Aleš Pavelka 2. stupeň: 6.A Mgr. Romana Křístková Mgr.Eva Chrenková 7.A Věra Stašková Mgr.Vladimír Kovář 8.A Mgr. Roman Mrázek 9.A Mgr. Jan Nykl Školní družina: Dana Mandelíková Pedagogičtí asistenti: Josef Myška Blanka Myšková Bc. Marcela Gardoňová Emilie Čonková Monika Blahová Správní zaměstnanci: Referentka: Jarmila Zouharová Školník: Miroslav Myška Uklízečky: Petra Škrabalová, Vlasta Moravcová, Anna Šulová, Jana Wludyková

4 První školní den prvňáčky doprovodili do školy rodiče. Všechny je ve škole přivítala Mgr. Olga Rossenbergerová, členka Komise pro obnovu Přívozu RMOb MOaP, která dětem předala tašku s dárky, naše paní ředitelka a samozřejmě také paní učitelka, která děti bude jejich prvním školním rokem provázet. Svůj první úkol všichni plnili s nadšením. Odměnou jim pak byla velká jednička s hvězdičkou. První slzičky jsou za námi a děti se pomalu adaptují na prostředí třídy. Každý má své místečko, svůj šuplíček na pomůcky a ví, že se vůbec nemusí ničeho bát... všichni jsme totiž kamarádi a máme se rádi. Spolu si povídáme a hrajeme si, učíme se básničky, zpíváme písničky, kreslíme a malujeme. Nechybí ani hry a hraní s hračkami, vycházky i dovádění na školním hřišti. Taky poznáváme starší kamarády, se kterými jsme vyráběli kaštánková autíčka. Je nám tu prostě príma. Koukněte se na fotky a uvěříte...

5 Tento den prožily děti z přípravky, 1. A a 2. A společně. Nejprve se seznámily s nedůležitějšími značkami a barvami na semaforu. Chování chodců jsme si vyzkoušeli v tělocvičně při hře Na semafor a přecházením přechodu pro chodce, chování řidičů pak při hře Křižovatka a při jízdě na koloběžce a v papírových dopravních prostředcích. Na chodbě se pak děti při tanci staly kapitány na lodi. Každý žák si mohl vyrobit auto z kaštanů a vyzkoušet si, jak jezdí po silnici i v tunelu. Společně prožitý příjemný den jsme pak zakončili shlédnutím animované pohádky Krtek a autíčko. Děti z 3. A si s paní učitelkou vyprávěly o vývoji dopravy v historii. Dramatizovaly situace slušného chování v dopravních prostředcích, připomněly si pravidla chování chodce, dopravní značky, vybavení cyklistů. Cestou na plavání si pak procvičily slušné a správné chování v parku i na ulici. Žáci 4. A třídy se v hodině českého jazyka bavili o dopravních prostředcích. Srovnávali jejich výhody a nevýhody, srovnávali historii se současností. Výtvarně pak ztvárnili originální dopravní prostředek ve světě bez aut. V angličtině si rozšířili slovní zásobu o dopravní prostředky a zahráli si hru lotto. V matematice vymýšleli slovní úlohy, ve kterých počítali kilometry a množství a cenu benzínu. Celý den děti nechávaly průchod své fantazii, formulovaly své představy, vyslovovaly své názory. Dětem se odlišný způsob výuky velmi líbil, celý den byl různorodý, a proto nám velmi rychle utekl. Žáci 5. A prošli vývojem dopravních prostředků od vynálezu kola přes století páry až k misím do vesmíru. Malovali ekologické vozidlo budoucnosti.

6 S pomocí knih se mnozí stávají učenými i mimo školu. Bez knih pak nebývá učený nikdo ani ve škole. Jan Amos Komenský citátem Učitele národů začínáme i my novou knižní sezónu na naší škole. Opět je nachystán školní rok plný nových, bohatých a netradičních čtenářských zážitků nejen v hodinách literatury, ale i v pobočce Knihovny města Ostravy v Ostravě Přívozu, kam se budeme letos pravidelně vydávat. Naplánovaných je rekordních 10 návštěv během školního roku pro všechny třídy od ročníku! A jelikož máme knížky všichni rádi, vydali jsme se do knihovny hned v září, kde pro nás byla připravena přednáška a workshop na téma Orientace v knihovně. Žáci 5. B, kteří letošní rok tráví ve společnosti svých starších spolužáků na 2. stupni, si dopolední zpestření výuky v knihovně velice užili. Jak se jim v knihovně líbilo? Jen se podívejte

7

8

9 Během září a října tohoto roku probíhala na naší škole soutěž pro žáky ročníku s názvem Poznej květinu!. Během týdne byla vždy vystavena živá rostlina u hlavního vchodu a žáci se snažili určit její přesný rodový i druhový název. A každý pátek čekala jednoho autora správné odpovědi sladká odměna. Mezi šťastnými výherci byli Horváth Alexandr, Michaela Koňaková, Klára Kokyová, Jakub Holub, Adriana Polláková a Miriam Ferenčíková. A co vy? Poznáte řebříček obecný, pryskyřník prudký nebo jitrocel kopinatý?

10

11 Nechť zvony zvoní a srdce plesají, nechť svíce hoří a číše cinkají, ať šťastný je tvůj každý krok, přeji ti krásné vánoce a úspěšný nový rok. Jmelí a stromeček, uklizený domeček, salát, kapra k večeři a Ježíška u dveří. Pohodu a smích, hromadu dárků, co srdce pohladí, rodinu, přátele, co nikdy nezradí. K bohatství krůček, ke štěstí krok - prostě nádherné Vánoce a šťastný Nový rok.

12 Ekologické informační centrum Zelený bod Ostrava ve spolupráci s Odborem ochrany Magistrátu města Ostravy a Českým červeným křížem v rámci kampaně Evropský týden mobility přichystalo na úterý 18. září pro žáky 4. a 5. ročníku naší školy vzdělávací přednášku na téma Bezpečná doprava a alternativní způsoby dopravy v kombinaci s informacemi o poskytování 1. pomoci v praxi. Interaktivní počítačová hra provedla zvědavé žáčky nástrahami, které je mohou čekat v běžném provozu na frekventovaných ulicích při cestě z a do školy, nebo při jízdě na kole či kolečkových bruslích. Zároveň přehledným způsobem zopakovala, co by mělo být součástí jednotlivých dopravních prostředků kol, koloběžek, bruslí, které se používají jako alternace za klasické dopravní prostředky (automobily, motocykly, autobusy aj.). Nechyběly ani informace o doplňcích, bez kterých by se nikdy neměli vydávat na cesty. První pomoc a její poskytování se učí již v brzkém věku, nikdy však není na škodu si určité věci zopakovat, rozšířit nebo utřídit věci, kterým až tak moc nerozumíme. Díky mladému školiteli z ČČK toto bylo možné.

13 Pranostiky na prosinec Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc. Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu. Na svatého Mikuláše je už zima celá naše. O svatém Mikuláše často snížek práší. O svaté Barboře ležívá sníh na dvoře. Jaké počasí na svatou Barboru, takové bývá celý advent. Svatá Kateřina prádlo máchá a Barbora je škrobí. Když je Barbora ucouraná, bude svatý Štěpán na ledě. Svatá Barborka táhne sáně ze dvorka.

14 Tentokrát si pro nás klaun Hopsalín připravil program zaměřený na červenou barvu. A jako obvykle nezklamal a děti z přípravné třídy, I. A i II. A se skvěle bavily. Letos poprvé jsme se sešli na chodbě, abychom společně výtvarně tvořili. Po úvodním pozdravu si každé dítě vytáhlo z krabice barevné překvapení - vršek od PET lahve. Vršky byly v podzimních barvách a pomohly nám zopakovat si znaky podzimu. Po hře Na vlaštovky se děti rozdělily podle barev vršků do skupin, ve kterých si zahrály hru Barvičky. Ve čtveřicích pak tvořily své první výtvarné dílko. Nejprve nakreslily voskovkami vše, co patří k podzimu, a v dalším výtvarném bloku pak svůj obrázek vybarvily podzimními odstíny vodových barev.

15 Prvního letošní tematický den byl zaměřen na dopravní výchovu. Žáci si zopakovali pravidla silničního provozu platná pro chodce i cyklisty a také základní pravidla slušného chování, která by ani na silnici neměla být opomíjena. Pomocí interaktívní tabule řešili různé dopravní situace, připomněli si semafor pro chodce, cyklisty i auta a význam nejdůležitějších dopravních značek. Luštili tematicky zaměřené doplňovačky a křížovky. Na závěr dne si některé dopravní značky vyrobili. Dne proběhla soutěž ve znalostech anglického jazyka. Zúčastnilo se jí 24 žáků ze ročníku. Žáci byli rozděleni do šesti smíšených družstev - v každém družstvu byli zástupci ze všech ročníků. V jednotlivých disciplínách soutěžící na základě poslechu odpovídali na otázky, luštili křížovky, skládali obrázky, které pak anglicky pojmenovávali, z písmen skládali slova na dané téma, hledali chyby v textu a rozdělovali slova podle témat. Čtvrťáci také vymalovávali podle daných barev. Zvítězilo družstvo v čele s Klárou K. a Jakubem H. z 6. ročníku. Odměnou za skvělé výkony byly drobné ceny. Soutěž byla úspěšná a žáci se už nyní těší na další ročník.

16 Každoročně slaví v měsíci říjnu středoevropské státy Den stromů a tak jsme se stromům věnovali i my. Menší žáčci - na 1. stupni, si připomněli význam stromů a lesa, pozorovali barevnost stromů, poznávali stromy podle jejich listů či plodů. V matematice řešili příklady a slovní úlohy, ve kterých se to stromy jen hemžilo: sčítali je i odčítali, dokreslovali na stromy daný počet listů, porovnávali jejich počet a ti větší se snažili vymýšlet sami různé slovní úlohy na toto téma. Samozřejmě si také zazpívali písničky o stromech a vytvářeli stromy z přírodnin, které si na závěr dne vystavili. Na vyšším stupni v angličtině, občanské výchově i informatice se stal hlavním tématem strom rodiny. Žáci nakreslili obrovský strom a na jednotlivé větve doplňovali členy své rodiny. Strom byl hodně velký, protože většina žáků má velmi početnou rodinu. I proto si některé z dětí nemohlo vzpomenout na jména všech svých příbuzných. Popisem rodinného stromu anglicky si žáci si procvičovali slovní zásobu a na závěr dne si v informatice tento strom v programu MS Word vytvořili pomocí SmartArtu. V angličtině v 9. třídě se nejdříve seznámili s názvy stromů v českém a anglickém jazyce a potom formou křížovek a doplňování do textu zjistili, co si zapamatovali. Šesťáci v matematice spočítali, že nejvyšší strom světa je vysoký jako 40tipatrový dům a o 30 metrů vyšší než nová Ostravská radnice. Osmáci a deváťáci v informatice hledali rekordmany mezi stromy - nejstarší, nejširší, nejmenší i nejvyšší strom, vyhledávali památné stromy v Ostravě a nalezené informace pak zpracovali. Můžete se podívat zde: Rekordy stromů, Památné stromy, Rodinný strom.

17 Při projektovém dni s názvem "Počítáním za povoláním" se žáci 7. ročníku měli možnost seznámit se s různými povoláními. Učili se hledat v jízdních řádech tramvají, ale i spočítat si cenu nového koberce nebo nákupu v obchodě. Zkusili si i vyplnit jednoduchý dotazník, zahráli si na prodavače, luštili osmisměrku,... Pracovali ve dvou nebo tříčlenných skupinkách. Postupně prošli sedmi stanovišti, v rámci skupinky si pomáhali s řešením úkolů. Zjistili, že sazeč nepracuje na poli, že na střechu se vážně dávají tašky a prasklé trubky opraví instalatér. Ověřili si, jaké vzdělání je zapotřebí získat k výkonu jejich budoucího povolání. A zatímco sčítání desetinných čísel v hodině matematiky není oblíbenou činností, sečíst ceny potravin z letáků byla pro žáky zábavná hra. Dne proběhl ve 3. A projektový den na téma Volba povolání. V průběhu 4 vyučovacích hodin jsme zpívali, recitovali, povídali si, psali, počítali, malovali, hráli divadlo a vyráběli právě na toto téma. Naučili jsme se písničku Dělání od Z. Svěráka, prohlíželi si obrázky povolání a také si promítali video z Vítkovických železáren. V kroužku na koberci jsme si vyprávěli, čím jsou naši příbuzní a co bychom za 20 let chtěli dělat my. K tomu děti nakreslily pěkné obrázky. Četli jsme si v čítance pohádku Moudrý zlatník od B. Němcové a zahráli si hru Na řemesla. Získané poznatky jsme upevnili při práci s pracovním listem. Poté jsme se rozdělili do skupin, ve kterých si děti připravily a zahrály scénky na téma Tanečnice, Módní návrhář, Učitelka, Lékař, Spisovatel, Kuchař, Kadeřnice, Muzikant a další.

18 Děti z přípravky, I. A a II. A strávily čas společně. Po příběhu o vlaštovce vyzobávali malí ptáčci broučky z trávy. Po ptačím tanci začala výroba krmení. Než se rozpustil tuk, stali se z nás čápi. A pak už jsme sypali zrní do hrnce a po skupinkách připravili krmení k zavěšení. Když menší děti odešly domů, vyrobili druháci ptačí budky do oken. Ve III. A si na koberci vyprávěli o přezimujících ptácích, jak jim lidé pomáhají. Zazpívali si Zazpívala vlaštovička, Bude zima, bude mráz také básničku Ptáček v zimě. Zahráli si hru Na ptáčky a pak ve dvojicích malovali mastnými křídami obrázek. Při vyprávění o našich ptačích mazlíčcích se moc nasmáli. Na závěr nasypali proso do krmítek, která si pověsí při vycházce. Žáci IV. A se v přírodovědě věnovali tématům Ptáci stěhovaví, přezimující, potrava v zimě, realizovali skupinovou práci Jak pomáháme ptáčkům v zimě.

19 Žáci V. A navštívili knihovnu v tomto školním roce již podruhé, tentokrát je paní knihovnice seznámila s autorem Asterixe a Obelixe, spisovatelem René Goscinim. Děti měly opět čas zalistovat v knihách, některé si vybraly zajímavé tituly i ke čtení na doma. Chlapci shlédli část filmu o Asterixovi a Obelixovi. Těšíme se na návštěvu knihovny před vánocemi a na poutavé vyprávění o všem, co je provází. Náš dnešní příběh začal shlédnutím pohádky Broučci, části Podzim a Zima. Vyprávěli jsme si, co bylo v pohádce hezké, jak se k sobě broučci hezky chovali. Vydali jsme se za nimi. Cesta do pohádky byla těžká a složitá, ale zvládli ji všichni. Dalekohledem jsme pak nakoukli do domečku broučků a při písničce Mravenčí ukolébavka jsme si představovali, co asi broučci dělají.

20 Na Halloween jsme se připravovali předem. Nejprve jsme se seznámili se svátkem zemřelých v anglicky mluvících zemích. Srovnali jsme Halloween se svatodušními svátky v ČR a vyrobili jsme si masky. V rámci angličtiny jsme si osvojili slovní zásobu, navrhli a vyrobili anglické halloweenské pexeso, malovali dýni a vydlabávali dýni. 31. října si žáci vyrobené masky oblékli, zapálili jsme svíčky a u svítící dýně jsme si vyprávěli strašidelné historky a hráli anglické halloweenské pexeso na upevnění slovní zásoby.

21 Na tento den, který proběhl v rámci projektu Škola s místem pro všechny, se nejvíce těšily děti. Pozvali jsme totiž jejich rodiče, aby strávili s námi jedno příjemné dopoledne Dopoledne v duchu tvořivosti. Z nasbíraných přírodnin, nejrůznějších mašliček, provázků, juty a drátků si společně rodiče se svými dětmi zhotovili nádhernou podzimní dekoraci věneček z přírodnin. Bylo úžasné sledovat, jak postupně vznikají originální výrobky. Z nabízených materiálů děti vybíraly vše, co by se na jejich dekoraci vyjímalo. Maminky tatínkové zřejmě nejsou tvořiví se pustily do práce. Lepily, motaly, šněrovaly a děti radily a opravovaly. Prvotní rozpaky byly ty tam, každý zúčastněný dokázal využít všechnu svoji fantazii a kreativitu. Na třídní schůzky přišli rodiče spolu se svými dětmi tentokrát hned ráno. Ve třídě je krom paní učitelky vítala také vůně kávy a drobné občerstvení - pro rodiče čokoládové oplatky a pro děti jejich oblíbené křupky. Během občerstvení jsem si s rodiči povídala o běžných denních starostech a rodině. Následovaly informace o dění ve třídě - plavání, vánoční focení, návštěva knihovny. Po občers tvení jsme se všichni zapojili do výtvarných aktivit a vyrobili jsme ořechové listy s dolepenými skořápkami. Při práci nám hrála příjemná hudba. Práce se velice povedly.

22 Den jsme zahájili jako obvykle nácvikem na vánoční vystoupení, protože čas neúprosně běží. Pomocí meditace Rozsvěcování světýlka jsme se pak dostali do svého nitra, kde jsme sledovali cestu světýlka od srdce až do každého koutku našeho těla. Světýlka jsme pak poslali i maminkám, tatínkům, paní učitelkám i kamarádům ze třídy. Každému přišla se světýlkem i dobrá nálada, díky které jsme se pak mohli pustit do další společné práce. Nejprve bylo nutné umíchat si slané těsto, ze kterého pak děti s pomocí skořápek od ořechů vytvářeli své hlemýždí rodinky. I když některým žákům chvíli trvalo, než šneky vytvarovali, podařila se práce nakonec úplně každému.

23 POHÁDKY,OMALOVÁNKY A HÁDANKY

24 VE VĚTÁCH JSOU UKRYTA ČÍSLA SLEPĚ TOMU VĚŘÍ. MUSÍ MÍT ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ. JE TO JED NA KRYSY. PŘIJDE VĚTRNÝ DEN. PÁV SE DME PÝCHOU. NEJVÝŠE STÁL ADAM. HAD VĚTŠINOU HNED UTEČE. VĚTY SKRÝVAJÍ OBLEČENÍ V TOM KOŠI LEŽÍ KOTĚ. TA OMÁČKA JE TEPLÁ, KYSELÁ, ALE HOŘKÁ. NESU K NĚKTERÉMU Z VÁS ŽIDLI.

25 Někdo popletl názvy známých pohádek. Spojte části názvů, které k sobě patří. Příhody maxipsa Bob a Bobek Rákosníček Příhody včelích Štaflík Říkání o víle Amálce Fíka Špagetka králíci z klobouku a rybník medvídků

26 Vánoce ve světě Slavení Vánoc známe už od 4. století. Do Čech přišla tato tradice z Německa. Samozřejmě, že ne v každé zemi rozdává dárky dobrotivý Ježíšek. Do mnoha zemí Latinské Ameriky chodí Tři králové a v Itálii třeba zase lítá čarodějnice. V Holandsku nacházejí děti dárky v dřeváčcích. V Mexiku nahrazuje vánoční nadílku Pinata - veliký džbán na vodu ozdobený papírovým límcem a peřím. Ve Švýcarsku mají tajemného "Monsieura Chalandé". Tohoto obrovského panáka plného dárků nacházejí děti za dveřmi pokoje. Dánský vánoční posel chystá vtipné překvapení, zabalené do mnoha krabic a papírů. Ve Finsku zase roznáší dárky velký Ukko. Nosí dlouhé bílé vousy, vysokou čepičku s rolničkou a červený kabátek. Pomáhají mu pidimužíci v pláštěnkách lemovaných bílou kožešinou. Švédský Ježíšek bere na sebe občas podobu vánočního kozla který má rohy ozdobeny červenou stuhou. Ve Francii ukládá na krb nebo ke kamnům dárky dobrý vánoční duch jménem Noel. Svatý muž v Rumunsku, dříve nazývaný prostě hodný kmotříček, nosí nůši z proutí a klade dárky vedle jesliček nebo pod postel. V Itálii, zvláště na Sicílii, mívá pak podobu čarodějnice Befany. Není sice krásná, ale má obrovské srdce a pochopení pro lidské slabosti.

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

1. POLOLETÍ 2013/14 SOVIČKA. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8. Školní časopis. Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky

1. POLOLETÍ 2013/14 SOVIČKA. Základní škola Ostrava, Gebauerova 8. Školní časopis. Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky SOVIČKA Základní škola Ostrava, Gebauerova 8 1. POLOLETÍ 2013/14 Školní časopis Novinky, akce a zajímavos ze života naší školičky ZÁŘÍ začínáme Po prázdninách jsme se 2. září potkali opět ve škole. V tomto

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Eva Zemanová, ředitelka školy a kolektiv učitelek MŠ Kly Úvod Dne 30. 10. 2012 proběhl v naší mateřské škole Projektový den. Celým dnem nás provázela včelka

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Září 2017 Nový školní rok 2017/18 byl na obou odděleních zahájen 4. září. Všechny nemocné děti dostaly drobné

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě.

Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě. 13.7. 2012 Burza oblečení Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě. 17.7.2012 Setkání s paní psycholožkou a individuálně jim pomohla s jiným pohledem na problémy,

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Září 2017 Nový školní rok 2017/18 byl na obou odděleních zahájen 4. září. Všechny nemocné děti dostaly drobné

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Projekt Technické školky. MŠ Ostrovačice, květen 2015

Projekt Technické školky. MŠ Ostrovačice, květen 2015 Projekt Technické školky MŠ Ostrovačice, květen 2015 V tomto domě je umístěna naše mateřská škola, obecní úřad a také zde sídlí pan starosta Tomáš Hájek, který nás má rád a často se za námi chodí podívat.

Více

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok 2018 2019 Na návštěvě v knihovně Dnes 15.11. jsme my, předškoláci navštívili knihovnu, dětské oddělení na ul.

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy Základní škola a Mateřská škola Poličná 276, příspěvková organizace OTEVŘENÁ ŠKOLA Otevřená škola - jazyky - počítače - ekologie Motto: Svět je otevřená kniha pro toho, kdo v ní umí číst. Plán práce školy

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

P O D Z I M N Í

P O D Z I M N Í P O D Z I M N Í B A R E V N Ý 19. 23.11.2018 T Ý D E N V letošním roce jsme se rozhodli věnovat barevný týden podzimu a zvířátkám, která se během tohoto období chystají na zimu. Pondělí zelená žabička

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník září říjen a. Pč - Práce s papírem a drobným materiálem b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písniček hádání názvu 2. Literární - Četba oblíbené

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017 Září 2016 1. září jsme zahájili na obou odděleních školní rok 2016/17. Nemocným dětem jsme předaly drobné dárečky,

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

Naší mateřské škole se říká:

Naší mateřské škole se říká: Naší mateřské škole se říká: Každá třída má svojí barevnou kombinaci, se kterou ladí výmalba tříd, barevné dekorace a doplňky. Barvě tříd odpovídají i pytle v šatnách na ukládání osobních věcí. U každé

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN ŠD DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA

ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN ŠD DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN ŠD DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA ROK V PŘÍRODĚ ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ZŠ A MŠ BEZ HRANIC Dokážu to!

Více

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Albrechtícek Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Jako každý rok, i letos byl květen měsícem výletů a akcí. Každá třída si svoje celodenní výlety plánuje sama, jedna akce však byla pro všechny děti společná,

Více

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky.

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky. První školní den V pondělí 2. září 2013 nastal pro 58 prvňáčků slavnostní den. Před školou je kromě vedení školy a třídních učitelek přivítala Jana Trková, zástupkyně starosty MČ Prahy 15 a Jiří Pařízek,

Více

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou Dodatek k ŠVP Tematický plán Putování s Machem a Šebestovou ZÁŘÍ Naše družina Představujeme si Macha a Šebestovou Cíl: Děti zdokonalily vzájemnou komunikaci a vyjadřovací schopnosti. seznámení s řádem,

Více

V květnu, sovo poslouchej, na silnici bezpečně vyjedem.

V květnu, sovo poslouchej, na silnici bezpečně vyjedem. Květen 2019 Kulíšci Celý měsíc byl věnován převážně dopravě. Říkali jsme si proč je důležité dodržovat předpisy a jak se chovat jako chodci na silnici. Už víme, proč je důležité se při jízdě autem připoutat

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ

nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ Bělostná pokrývka krajinu tiše zahalila, nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Všechna srdce se vánoční náladou naplnila Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ LYŽAŘSKÝ KURZ 24. 28. 1. 2011

Více

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Letošní rok je ve znamení lesa, tak se totiž jmenuje naše nové celoroční téma. Protože kousek lesa máme i na naší krásné školní zahradě, mohli jsme toto téma prožívat naplno hned od

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Program Klubu Krteček na rok 2018

Program Klubu Krteček na rok 2018 Program Klubu Krteček na rok 2018 Leden 3.1. - povídáme si o Vánocích, malujeme dárky 4.1. cvičíme 8.1. keramika co jsem dostal pod stromeček 10.1. zimní krajina se sněhuláky společná práce 11.1. ruční

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Září 2017 Nový školní rok 2017/18 byl na obou odděleních zahájen 4. září. Všechny nemocné děti dostaly drobné

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Centra aktivit: Jaro kolem nás (do Věd a objevů prosím nějaký jarní květ)

Centra aktivit: Jaro kolem nás (do Věd a objevů prosím nějaký jarní květ) Měsíční plán: II. A Duben Informac e Akce a pomůcky Učivo 2.-3. 4. Velikonoční prázdniny 4.-6. 4. Velikonoce 16. 4. Od 16:30 třídní schůzky společné Neustálé připomínání pro rodiče: Vstup do budovy je

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017 Září 2016 1. září jsme zahájili na obou odděleních školní rok 2016/17. Nemocným dětem jsme předaly drobné dárečky,

Více

Program Klubu Krteček na rok 2019

Program Klubu Krteček na rok 2019 Program Klubu Krteček na rok 2019 Leden 2.1. povídáme si o vánocích, co jsme dostali pod stromeček 3.1. malujeme, co jsem dostal pod stromeček 7.1. keramika dárek 9.1. cvičíme 10.1. zimní krajina 14.1.

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní Úkoly předškoláčka, jsou pro nás hračka.. Než půjdu do školy -" minimum předškoláka". Vyzkoušejte si Předškoláci převzato www.predskolaci.cz Písničky a říkanky ze školky Další říkadla, popěvky... na doma

Více

Kroužky 2016/2017 závěrem školního roku

Kroužky 2016/2017 závěrem školního roku Kroužky 2016/2017 závěrem školního roku Na kroužku Jógy se děti seznámily s řadou cviků, např. kočka, zajíc, kobra, píďalka, hora, strom a mnoho dalších. Vyzkoušely si břišní a hrudní dech, společně s

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

Občasník ZŠ Bravantice říjen ročník. říjen 2016

Občasník ZŠ Bravantice říjen ročník. říjen 2016 Občasník ZŠ Bravantice říjen 2016 4. + 5. ročník 1 říjen 2016 Ahoj holky a kluci, ani jsme se nenadáli a první dva měsíce tohoto školního roku jsou za námi! Máme za sebou spoustu zajímavých aktivit, kterých

Více

Anglické divadlo (24. září 2012)

Anglické divadlo (24. září 2012) Anglické divadlo (24. září 2012) Jackie and the Giant (1. stupeň) Napínavý příběh o malé dívce Jackie, která prchá před zlým obrem a na své cestě se setkává s obrem hodným, který jí může pomoci. V obřím

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2014 Motto: Učíme se pro život Obsah : Výstava v knihovně......1 Má nejoblíbenější květina...2 Beseda v knihovně........3

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 19. Rozvoj

Více

Sankt Gallen Švýcarsko

Sankt Gallen Švýcarsko Sankt Gallen Švýcarsko - Mateřská škola Barevný klíček Vítězná 725 35601 Sokolov Endyšová Jana Hned po příjezdu jsme byly ubytované: v centru města. V průběhu naší stáže jsme vykonávaly hospitace v Primars

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice. Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima.

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice. Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima. Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima Školní rok 2009 / 2010 Celoroční hra Charakteristika školní družiny, vybavení Školní

Více

KRÁSNÉ SLUNEČNÉ PRÁZDNINY!!!

KRÁSNÉ SLUNEČNÉ PRÁZDNINY!!! KRÁSNÉ SLUNEČNÉ PRÁZDNINY!!! fotografie najdete na http://deticky1.rajce.idnes.cz Jako každým rokem, tak i letos, proběhlo loučení s předškolními dětmi. Nejdříve byly pasování na školáky, poté si s rodiči

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

,,Dnes jím jako Konžan

,,Dnes jím jako Konžan ,,Dnes jím jako Konžan Během celého března probíhala akce s názvem,,dnes jím jako Konžan. Smyslem bylo přiblížit žákům zábavnou formou, jak vypadá život jejich vrstevníků v Kongu, co dělají, jak tráví

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

PŘEMYSL DUŠÁNEK PETR MATOUŠEK TOM JARMAR

PŘEMYSL DUŠÁNEK PETR MATOUŠEK TOM JARMAR ČÍSLO 17 Podzim Martin Matoušek Podzim začíná 23.9. Děti začínají chodit do školy. Někteří ptáci odlétají do teplých krajin. Začíná se hrabat listí. Začíná padat listí. Ježek se musí zahrabat do listí.

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová

Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová Na pondělí 21. prosince si paní učitelky pro děti I.

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

Zprávičky z naší školičky

Zprávičky z naší školičky Zprávičky z naší školičky KVĚTEN 2016 V květnu oslaví narozeniny: Petr Hofman ( Péťa) 15.5.2016 Všechno nejlepší Péťo! Jak jsme prožili duben? V dubnu jsme se zabývaly tématikou poznávání domácích zvířat

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Září 2017 Nový školní rok 2017/18 byl na obou odděleních zahájen 4. září. Všechny nemocné děti dostaly drobné

Více

Zprávičky ze školky listopad

Zprávičky ze školky listopad Zprávičky ze školky listopad Tématem měsíce listopadu byla historie, vynálezy a etiketa. Hned první týden jsme začali vznikem života, povídali jsme si o tom, jak lidé žili dříve a hráli jsme si na staré

Více

Vážení a milí, rodiče a přátelé,

Vážení a milí, rodiče a přátelé, Vážení a milí, rodiče a přátelé, máme tu zase leden. Rádi bychom Vám ze srdce popřáli mnoho zdraví, štěstí a rodinné pohody do nového roku. Spolu s přáním Vám přinášíme nové číslo Kostkovaných novin. Příjemné

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

ROČNÍ PLÁN DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY

ROČNÍ PLÁN DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN III. oddělení Lucie Nováková vychovatelka MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA SPOLEČNÁ CESTA POZNÁVÁNÍ A PŘÁTELSTVÍ ŠKOLNÍ

Více

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v Mokrých Lazcích. Specifické

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

Projekt. Těšíme se na Vánoce. III. třída Veverky

Projekt. Těšíme se na Vánoce. III. třída Veverky Projekt Těšíme se na Vánoce III. třída Veverky III. třída Veverky školní rok 2013/ 2014 Projekt: Těšíme se na Vánoce Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: Svátky, tradice a lidové

Více

Projekt Já a moje město. 1. třída Zajíčci. šk. rok 2012/2013

Projekt Já a moje město. 1. třída Zajíčci. šk. rok 2012/2013 Projekt Já a moje město 1. třída Zajíčci šk. rok 2012/2013 Projekt: Já a moje město Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: Kdo jsme a kde žijeme Část integrovaného bloku: Já a moje

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

Velikonoční návštěva v knihovně. Berušky

Velikonoční návštěva v knihovně. Berušky Velikonoční návštěva v knihovně Berušky Ve středu 5. 4. 2017 jsme si procházkou vyrazili do knihovny v Lidické ulici. Protože se blíží Velikonoce, paní knihovnice měla pro nás připravené povídání o historii,

Více

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Září Těšíme se do školy seznamování se s pravidly vzájemného soužití v družině (tvoříme pravidla) seznamovací hry (umím se představit) seznámení se s družinou

Více

Masarykova základní škola Plzeň školní rok 2018/2019

Masarykova základní škola Plzeň školní rok 2018/2019 Masarykova základní škola Plzeň školní rok 2018/2019 Plán práce na měsíc listopad 2018 Čtvrtek 1. 11. 7.00 schůzka žákovského parlamentu Pátek 2. 11. Strašidelné hemžení soutěžní odpoledne ŠD (tělocvična)

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. příloha ŠVP pro školní rok 2012/2013

ŠKOLNÍ DRUŽINA. příloha ŠVP pro školní rok 2012/2013 Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice, příspěvková organizace Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 70 98 13 96 www.zszbyslavice.cz ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok

Více

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Číslo: 6 Listopad Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6 Brechtík Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Vážení rodiče, držíte v rukou nové vydání školního časopisu, který je určen Vám i Vašim dětem. Tento časopis

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací Školní rok 2016 / 2017 1. a 5. oddělení Téma: Cesta napříč kouzelnou přírodou Vychovatelé: Magdalena Skálová, Jana Balounová Září Vstup do kouzelného světa zvířat a přírody

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu Zpráva k MZU za období 1. 5. 2013 30. 4. 2014 Dětský domov v Žatci navázal na aktivity realizované v rámci projektu Nový začátek. Pedagogičtí pracovníci se s dětmi pravidelně scházeli jednou měsíčně, vždy

Více

Roční plán školní družiny II.odd. při ZŠ a MŠ Rakvice

Roční plán školní družiny II.odd. při ZŠ a MŠ Rakvice Roční plán školní družiny II.odd. při ZŠ a MŠ Rakvice Školní rok 2009 / 2010 Září 2009 Téma: Pojďte se seznámit Seznámení se školními budovami, režimem a bezpečností při všech akcích ŠD. Seznámení s okolím

Více

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Plán je rozvržen do 4 bloků na 4 roční období: podzim, zima, jaro, léto. Náměty činností v průběhu jednotlivých ročních období Všechny výchovné

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

Roční plán. Září. Říjen. Listopad

Roční plán. Září. Říjen. Listopad Září Říjen Listopad Roční plán 3. 9. Slavnostní zahájení školního roku 2018/2019 3. 9. Zahájení provozu 4. 9. Seznamovací a kontaktní hry 4. 9. v 15 hod Schůzka s rodiči 6. 9. v 15.30 Schůzka s rodiči

Více

Duben jsme zahájili velikonočními prázdninami. Od čtvrtka 2. do pondělí 6. dubna.

Duben jsme zahájili velikonočními prázdninami. Od čtvrtka 2. do pondělí 6. dubna. KRONIKA DUBEN 2015 VELIKONOČNÍ PRÁZDNINY Duben jsme zahájili velikonočními prázdninami. Od čtvrtka 2. do pondělí 6. dubna. TŘÍDNÍ SCHŮZKY V dubnu proběhly individuální rodičovské schůzky. Rodiče prvňáčků

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během května a plán akcí na červen 2015.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během května a plán akcí na červen 2015. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během května a plán akcí na červen 2015. Informace www.gtmskola.cz Pozvánka na divadelní představení Damals in Berlin

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Prosinec čas Adventu

Prosinec čas Adventu NEWSLETTER Leden 2017 Prosinec čas Adventu Měsíc prosinec byl v naší školce opravdu časem příchodu a očekávání. Děti měly plný a pestrý program, který jste mohli sledovat v každé třídě. Pracovaly na výzdobě

Více

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 ÚNOR 2016 11.02.2016 - MASOPUST Dne 11.2.2016 v KD Muglinově byla pro seniory z domů s pečovatelskou službou a klubů důchodců připravena akce pod názvem Masopust. Akci zahájil

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PŘI ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PŘI ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA PŘI ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 Na odloučeném pracovišti v rychnovské nemocnici je jedna třída a jako učitelka tady působí Mgr. Leona Černohousová (český jazyk, matematika).

Více

Rámcový plán ŠD na školní rok

Rámcový plán ŠD na školní rok Základní škola a Mateřská škola Bohumín tř. Dr. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Rámcový plán ŠD na školní rok 2015-2016 V Bohumíně 1. září 2015 Zpracovala Petra Kosarzová, vedoucí ŠD

Více

Celoroční plán školní družiny 2016/2017. Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat.

Celoroční plán školní družiny 2016/2017. Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat. Celoroční plán školní družiny 2016/2017 Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat. Tento dokument obsahuje aktivity pro všechny oddělení školní družiny, oddělení spolu

Více