Upoutávka: Bezejmenný muž. Vydejte se na cestu s kovbojem, co získal práci a má chránit dostavník. Zažijte s ním akční chvilky a dobře se bavte!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Upoutávka: Bezejmenný muž. Vydejte se na cestu s kovbojem, co získal práci a má chránit dostavník. Zažijte s ním akční chvilky a dobře se bavte!"

Transkript

1 Upoutávka: Bezejmenný muž Vydejte se na cestu s kovbojem, co získal práci a má chránit dostavník. Zažijte s ním akční chvilky a dobře se bavte!

2 V úvodu tohoto čísla bych vás rád seznámil s panem Ipsem. Je to milý, asi padesátiletý mladík, a zajisté oceníte jeho společnost. Ovšem jak, zda kladně, nebo záporně, to už je na vás samotných. Již spoustu let svého krátkého života se zabývá lesnictvím, tedy jeho přítomnost bude snad přínosem pro váš i náš Homeles. 1. Obsah a autoři: Reportáž ze Dne lesa na Floře - redakce Lesáci v Londýně - Mgr. Regina Kudláčková, Mgr. Jaroslava Jalůvková a Mgr. Iva Dobešová Perličky - vypráví pan Ips Básničky na téma Fronta na oběd Velké šelmy - Tomáš Kunc, 3. C Na slovíčko s angličtinou Mgr. Jaroslava Jalůvková, Mgr. Regina Kudláčková Já, dobrodruh - Filip Nevřala, 3. C Tak šel čas - Ing. Vladimír Šmíd Naše škola za těžkých dob - Ing. Vladimír Šmíd Myslivecké odívání na lesnických školách -? Komentář ke státním maturitám - Daniel Gajdoš, 4. B Bezejmenný muž (4. Část)- Daniel Mamula, 2. C 2. Pastelkoví mágové: Jaroslav Hůšť, 3. C Martina Dohnalová, 3. C 3. Redakce: Levá a pravá ruka - Martykan - Škrobánek Šéfredaktor - Filip Nevřala

3 Den lesa Výlet lesních pedagogů na Floru Dny 14. a 15. října roku 2011 se zapsaly do historie lesnické pedagogiky jestli ne na věčné časy, tak přinejmenším na měsíc určitě. Pro nás vše začalo jednoho krásného dne, když jsme hráli divadlo Ze života kůrovce v domově důchodců. Po tomto úspěšném představení jsme se dozvěděli, že je možnost jet příštím rokem na výstaviště Flora v Olomouci, tam zahrát před natěšeným dětským publikem scénku znova a pomoct s organizací Dne lesa. Přípravy Od této doby jsme o tom až do tohoto pololetí nic neslyšeli. Ovšem přišel nový školní rok a na schůzkách lesní pedagogiky se začalo opět se zkouškami představení. Zkoušky nebyly nijak náročné a vše šlo hladce, až na to, že jsme se až na jednu výjimku - snad ani jednou nesešli jako účinkující všichni. Museli jsme tedy nahrazovat role, zaskakovat ze sebe a tak dále. Ale úkol byl nakonec splněn a představení nacvičeno. Objednaný králík se speciálním výcvikem byl vychován, vycvičen a doručen. Jeho výcvik byl nesmírně důležitý, jelikož žádný králík bez řádného výcviku tohoto druhu by nemohl vydržet dvoudenní hlazení od přibližně čtyř set rozjařených a po zvířátku rozvášněných dětí. Paní vychovatelka Ryšková s naší paní učitelkou Palackou nejspíše kvůli přípravám na tuto akci probděly mnoho nocí a proseděly mnoho chvil s nejlepším psychologem jménem Kafe. Obě to přežily, zdá se, ve zdraví a my jsme jim za jejich práci vděčni, jelikož bez nich bychom se žádného mecheche na Floře nezúčastnili. Příjezd na olomoucké výstaviště Flora Až do příjezdu na místo snad nikdo z nás, kromě p. Palacké a Ryškové, netušil, co jej čeká. O tom také vypovídají následující rozhovory, uskutečněné během chystání stanovišť, o kterých jsme toho také až do příjezdu mnoho nevěděli: Já: Tak co, jak to vidíš? Dotazovaný1: Dobrý. Já: Tak co, jak to vidíš? Dotazovaný2: No nic moc. Ale lepší než ve škole A je tu zima. Po chvilce zběsilého pobíhání po výstavišti, nevědouce, kde zakotvit, jsme si vyhlédli pěkné místo, kam jsme naházeli několik tun našeho nákladu. Poté jsme začali rozbalovat krabice a se zděšením zjišťovat, co v nich je. Zároveň s tím jsme začínali litovat (zřejmě ne všichni) děti, co přijdou. Například někde z davu jsem zaslechl něco ve smyslu: Do prkýnka dubovýho, to je krabice s houbami. Do šnyclu, choroše, nepoznám ani jeden. Chudáci děcka. Dobře jim tak, to jim přeju.

4 Začátek akce Vybalili jsme všechny krabice, donesli stoly a lavice. Na ně jsme nachystali všechny naše pomůcky a čekali, až se objeví první děti. Toto jsou stanoviště, která byla pod naší kontrolou a námi zajištěná: dřevokazné houby, psi, lukostřelba, včelařství, hlazení králíka, řezání dřeva, hod špalkem a hlazení hada. Nemuseli jsme dlouho čekat a v dáli jsme spatřili houf běsnících dětí. V tu chvíli jsme chtěli hodit nohy na ramena a strategicky ustoupit početní převaze. Ovšem už bylo pozdě. Byli jsme obklíčeni ze všech stran, a tedy nebylo ani pomyšlení na ústup bez velkých ztrát na životech. Tak jsme zůstali stát na svých místech a čekali na svůj osud. Než jsem se nadál, byly děti všude. Když jsem občas zabloudil pohledem ke stanovišti s králíkem, tak jsem to stanoviště sice neviděl, ale fakt, že tam králík je, jsem poznal podle toho, že občas z davu dětí vyletěl chomáček bílých chlupů. Statečný, chrabrý a odvážný králík Evžen má náš obdiv. Asi nemusím popisovat průběh činnosti na všech stanovištích, určitě si dokážete představit ochutnávku medu u včelařů, házení špalkem do jiných špalků, skotačení psů, Poznávání dřevokazných hub už je sice hůře představitelné, ale když dodám, že to bylo s nápovědou a stačilo tedy jen poznat, která houba je nejvíce hnědá apod., tak už to máte snazší. Raději pokročím dále, a to k divadlu. Divadelní scénka ze života kůrovce Tuto scénku jsme v pátek hráli dvakrát, přičemž se natáčela a druhý den se dětem promítala. Jak poprvé, tak podruhé se těsně před tím, než herci nastoupili na scénu, diváci rozešli, a tak na počátku nebylo pro koho hrát. Naštěstí stačilo chvilku počkat a v hledišti už stála spousta nedočkavých diváků. Po vyřčení několika informací o divadle a po úvodním proslovu vypravěčky nabraly události rychlý spád - a za chvíli vše zase skončilo. Kůrovec byl v lapači a les mohl růst pokojně dál. Taky máte tak rádi šťastné konce? Za zmínku určitě stojí oběd. Čekali jsme, tedy aspoň já jsem čekal, ale myslím, že jsem nebyl sám, že jako obvykle dostaneme chleba, řízek a budou s námi hotovi. Ale ono to vše bylo jinak. Nejdříve nás poslali ke stánku. Od něj pak do restaurace, v níž jsme byli usazeni do salónku rezervovaného pro pořadatele. Byl jsem z toho celý nesvůj, až jsem si říkal, že to snad není možné, že nás nejspíš brzo přijde někdo vyhodit. Brzy někdo přišel, ale nevyhodil nás - tedy nevyhodila, ale nechala nás objednat si pití a pak, pak nám obsluhující donesli kachničku se zelím a knedlíkem. Nebyla vůbec špatná, spíš dobrá. Vlastně moc dobrá.

5 Osudy účinkujících: Žáci - mírně psychicky narušeni, ale prý jen dočasně. Učitelé - mírně psychicky narušeni z narušených žáků. Králík Evžen (byla to samice) - uvařen a sežrán na smetaně. Umělé včely z úlu - vybledlé ze sluníčka Závěr a zhodnocení akce. Byl to moc krásný den plný zážitků, legrace a zkušeností. Navzdory výše uvedenému byly děti hodné, poslušné, vnímavé a projevovaly zájem o připravené stanoviště a disciplíny (také dobře tleskaly divadlu). Měli jsme z toho radost, a snad jsme i my udělali radost těm, co přišli na Den lesa. Redakce Homelesu

6 Žáci Střední lesnické školy v Hranicích na návštěvě Anglie Nejprve to byly jen prázdné pojmy z nudných maturitních otázek Piccadilly Circus, Trafalgar Square, London Eye, Greenwich, Westminster Palace nebo Whitehall a další. Na kterém londýnském náměstí se nacházejí čtyři lvi a kde vždy o Vánocích stojí obrovský vánoční strom? Byly to další a další otázky, které jsme studentům pokládaly při zkoušení, a odpovědi, přestože byly většinou správné, byly tzv. bez šťávy. A tak jednoho dne přišel nápad Proč to studentům neukázat ve skutečnosti? Proč se s nimi na Trafalgarské náměstí nevypravit? To, že jsme žáci lesnického oboru, neznamená, že naše znalosti a zájmy jsou limitovány hranicemi lesa. Druhý zářijový týden jsme se tedy vydali autobusem z Hranic do Calais. Všichni jsme se moc těšili na nové zážitky a zkušenosti. Ubytování bylo předem domluveno v pohostinných londýnských rodinách, takže cestou do Doveru někteří ze žáků zpytovali svědomí a v duchu si opakovali základní fráze na uvítání. Najednou začali diskutovat o tom, zda znají dost slovíček na to, aby se domluvili. Černé svědomí měl skoro každý. Ale ve chvíli, kdy jsme z trajektu v Doveru vyjížděli na pevninu a přivítaly nás nádherné bílé křídové útesy, naše obavy se rozplynuly spolu s pověstnou anglickou ranní mlhou. První den nás čekala malebná městečka Hastings, Eastbourne a Brighton, kde jsme strávili celý den nakupováním, pobytem na pláži a prohlídkou podmořského světa a viktoriánského zábavního mola. Večer jsme zamířili do rodin, kde jsme prožili dvě nadcházející noci. Skutečnost, že jsou Angličani chladní, se vyvrátila ve chvíli, kdy jsme se setkali s prvními rodinami pohostinní, otevření, vstřícní a srdeční lidé připravili našim studentům příjemné večery. Druhý den nás čekal nabitý program. Žáci si v autobuse cestou k London Eye tak tak stačili vyměnit zkušenosti a zážitky ze svých rodin a už vystupovali na břehu Temže, kde je čekal nezapomenutelný výhled na metropoli z obřího kola. Poté následoval náročný přechod centrem Londýna přes Westminster Bridge, kolem Downing Street, kde jsme zamávali na Davida Camerona a spěchali se poklonit královně k Buckinghamskému paláci. Cestou jsme fotili a naslouchali zajímavému výkladu naší průvodkyně Vlaďky Indrové. Večer jsme ještě zaskočili do Muzea vědy a přírody, abychom nebyli ochuzeni ani o odborné zážitky. Poslední den v Londýně jsme strávili v Toweru a kochali se pohledem na korunovační klenoty, mučírnu, místo, kde se konaly popravy, zbrojírnu i vězení, kde chudáci odsouzení čekali na smrt. The Tower je skutečně mystické místo, kde na vás dýchá krutá i krásná historie a kde zapomínáte na současnost a bloudíte s dušemi mrtvých králů a popravených královen v dávných stoletích. Krkavců je v Toweru stále devět, takže to vypadá, že britskou monarchii nečekají tak zlé časy, jak ekonomové předpovídají. Na lodi po Temži směrem na Greenwich jsme zamávali centru a vzhledem k tomu, že právě ten den bylo 11. září, všichni jsme si trochu oddychli. Všudypřítomné kontroly, policejní vrtulníky a hlídky se psy nám nedaly nevzpomenout si na tragické události z New Yorku. V příštím roce se těšíme na výlet do národních parků ve Skotsku a znovu do nezapomenutelného Londýna, který se nám všem vryl pod kůži. Mgr. Regina Kudláčková, Mgr. Jaroslava Jalůvková a Mgr. Iva Dobešová

7 Lesák vs. anglický strážce

8 Dodovy hlody Pan Ips vypráví: Učitel: Co se balíte Hodina ještě neskončila. Žák: Já si jen dělám pořádek na lavici. Učitel: No, každej tomu říká jinak. Žák: To je zima! Až se mi dělá jinovatka na skriptech. Učitel: Sedni si pořádně a neopírej se o tu zeď! Žák: Mě bolí záda. Učitel: To už říkáš tři týdny Učitel: Popiš železnou část sekery. Žák: Já nevím, to je jen takovej kus železa. Žák: Pane učiteli, co to hledáte No co to hledáte Vy mě chcete zmlátit, co? Žák: V Maďarsku nemají mobily, tam mají kukuřičný telegraf. Pravopisné perličky aneb čeho se v písemkách dočkal velký chemik a fyzik, p. učitel Skotnica: - rozpad jádra je buť umělí nebo - nabyté elektrické pole - je viší než 83 - stabylita jádra - paprsky prochází skrs

9 Dodovy hlody Básničky na téma: Fronta na oběd Úvodní prohlášení: tyto básničky vznikly v dobrém rozmaru studentů po dobré večeři, tedy prosím mistry kulinářského umění, aby se nad těmito básničkami nepohoršovali, ale brali je s humorem a nadhledem. Co se studentům vybaví, když se řekne fronta na oběd? Přečtěte se následující básničky: První básnička (po silné cenzuře, nejdříve vyžádané na autoru, potom ještě provedená redakcí) Píp píp píp Pípi píp, pípipíp píp píp píp pípipípipípi píp. Básnička druhá (neveršovaná, krátká, ale výstižná a opět po cenzuře): Jdu na oběd, vidím dlouhou frontu, sakryš, jdu pryč, budu o hladu. Tentokrát už veršovaná a bez cenzury: Stojím frontu na oběd, nevím, co bych ještě sněd, jak mě ten hlad trápí, sním asi trs trávy. K obědu trocha špenátu, co je jak tráva posekaná u internátu. Ve frontě lidí jak mraky, nebaví mě ztrácet čas, kdo bude psát ty taháky, nechci už z HÚL propadnout zas. A další veršovaná: Cpu se frontou na oběd skoro bych už něco sněd máme řízky to je slast škoda že tu není chlast už jsem skoro u vokýnka kouká na mě hospodyňka chceš rohlík anebo večku zase budem bez řízečku A ještě jedna na závěr: Internátní strava není žádná sláva, ve frontě tu stojím rok, do jídelny ani krok. Hnědá máčka ta je zdravá, pro mě není to ta pravá. Já mám radši stejk, i když nejsem šejk. Nepohrdnu žádným masem, oni na mě s ananasem. Kdyby aspoň pívo bylo, to by se nám lépe žilo. Místo piva každej den spokojím se s kakaem. Dvě pětky by už stačily, rodiče by mě mlátili, až zuby by mi vyskočily.

10 Velké šelmy Před letními prázdninami proběhla v AV učebně přednáška nazvaná Škody velkými šelmami. Těšil jsem se, že se připravím na hrozící problém těchto velkých predátorů v našich honitbách. Místo toho jsem se dočkal agitace za rozšíření rysa ostrovida. Škody jím způsobené byly přednášejícím neúměrně bagatelizovány a doprovázeny ironickým úsměvem na účet hloupých myslivců, jejichž metody mysliveckého hospodaření jsou dávno zastaralé. Snad bych i na toto téma zapomněl, ale znovu mně bylo připomenuto členy hnutí Duha, kteří se mě snažili přesvědčit, abych jim ze svého účtu ukrojil pár cifer. Chtěl jsem tedy vědět, na co by peníze mnou darované byly použity. Slečna pohotově vybalila svůj letáček, kde byly tučně vytisknuty čtyři hlavní body jejich snažení. Přednášku o kůrovci jsem jí utnul v půlce. Doporučil jsem jí několik hodin u zkušeného zoologa, p.uč. Rolince. Podpora energeticky soběstačných a ekologických staveb mě celkem zaujala. Potom však přišel kámen úrazu. Velké šelmy zpět do naší přírody. Zježily se mně i ty chlupy, které se mi obvykle neježí, a začal jsem skřípat zuby. Slečna, ač ne moc informovaná, tak jistě všímavá, postřehla můj nelibý obličej. Vyhrkl jsem ze sebe jen: Proboha, proč? Prvním argumentem bylo to ekology často užívané zaklínadlo: Jsou to přece původní druhy, měly by se tedy vrátit zpět do naší přírody. Tak jsem se tedy chopil slova a pokusil jsem se vyvést slečnu z iluze. Je pravda, že medvěd, rys i vlk jsou zde původní druhy, ale je také pravda, že byly původními druhy v původním prostředí, které tu už jaksi několik desetiletí není. Jaksi ubylo lesů, které jsou jejich přirozeným prostředím. S úbytkem lesů se také změnila původní zvířena. Ta byla za těch jejich dob tvořena hlavně velkou zvěří jako jelen, zubr, los. Tato zvěř měla jisté dispozice na obranu proti velkým šelmám (pořádné rohy nebo parohy, konstituce, semtam nějaká ta vlčí výsada). Proto tito predátoři eliminovali hlavně zvěř nemocnou, slabou, popřípadě uhynulou. Dalo by se vlastně říct, že byli zvěří užitečnou, protože šlechtili chov. Namísto toho se dnes rozšířila drobná zvěř (které už tedy taky není zrovna přehršel), k tomu byly introdukovány druhy jako daněk, srnec, muflon, sika japonský, jelenec běloocasý. Oproti výše zmiňovaným mají nesporné indispozice proti velkým šelmám. Jsou tedy lehce dosažitelnou kořistí. Konkrétní případy můžeme najít v místech výskytu rysa. Tam nastává ještě další problém. Srnčí vidí rysa poprvé, stojí, kouká a ten mezitím strhne jeden kus, rozhlédne se a vidí další šťavnaté kousky, které se nemají k útěku A konec známe všichni. Plýtvavý žír rysa a doma prázdný mražák. I po těchto pádných argumentech slečna vznesla dvě námitky. První: spárkatá zvěř je přemnožená, protože myslivci chtějí hodně masa. No, nevím jak u koho v honitbě, ale u nás je srnčí žalostně málo, o další spárkaté ani nemluvě (krom černé). Mimoto zákon určuje

11 jakési normy, jejichž překročení znamená vznik škody na lesnických a hospodářských kulturách, které hradí příslušný myslivecký spolek. Takový gulášek z přemnoženého jelena (NE říjného jelena, nejsem takový labužník jako jistý německy mluvící národ) by potom mohl pěkně zhořknout. Druhá námitka: tam, kde je rys delší dobu, jsou kusy kvalitnější ve zvěřině. Poprosil jsem slečnu o chvilku na několik meditačních cvičení, které slouží ke snížení tlaku krevního oběhu. Srnčí zvěř, která jako přežvýkavec má vybudovaný přísný krmný režim a trpí už na stres způsobený cyklisty, houbaři, sběrači lesních plodů (kteří ji na rozdíl od rysa nechtějí ani sežrat), bude mít jistě větší apetit, když bude mít za kýtami ostrovida. Slečna to se mnou vzdala a doufám, že i s ekologickými (možná až ekoteroristickými) aktivitami. Věřím, že někteří lidé mohou mít i jiný názor, než jsem zde publikoval, berte tak tento článek i jako podnět pro diskuzi. Kunc Tomáš, 3. C

12 Na slovíčko s angličtinou Máme tu dva zajímavé úkoly pro vaše volné chvíle (kterých máte jistě více než dost ). Kdo jako první dospěje ke správnému řešení a osobně je v příštím týdnu přinese Filipu Nevřalovi, neodejde bez odměny! A vy ostatní se alespoň můžete těšit na lehký trénink šedé kůry mozkové. (Správné řešení naleznete v příloze Homelesu uveřejněné na našem webu v týdnu od t.r.) Thanksgiving in the USA Complete the text with the correct word from the box. roast turkey presents Thursday kitchens Christmas November football families homeless 1621 food wishbone volunteers settlers shopping poor New York Americans celebrate Thanksgiving every year on the fourth (1) in (2). It s a very important festival for (3) who usually come together for a long weekend even if some of them have to travel long distances to get home. According to American tradition, the first Thanksgiving took place in (4), soon after the first European (5) arrived in North America. The most common meal at Thanksgiving in the USA is (6) and vegetables. According to the tradition, the person who gets the (7) must break it and make a wish. Of course, you can have another meal at Thanksgiving. Lobsters and crab are also popular. Apart from the family meal, the Thanksgiving weekend is also a time for sport, parades and shopping. There are American (8) matches on TV, as well as college matches around the country. In (9), the department store Macy s organises a famous fancy-dress parade which always ends with Santa Claus. The Friday of Thanksgiving weekend is traditionally a busy (10) day because people start to buy (11) for (12). Traditionally, autumn festivals are an occasion to give thanks for having plenty of (13). However, Thanksgiving is also an oportunity to remember those people who are less fortunate. In many US cities, (14) spend some of the holiday working in soup (15) which distribute free food to the (16) and (17). Mgr. Jaroslava Jalůvková

13 The Best American Cheescake Although this is not a typical Thanksgiving recipe, I hope you try to prepare it for your family during one of this cold and foggy autumn weekend. But first you must put the sentences in the right order. Ingredients Method: 250 g biscuits (the best is type Esíčka ) 100 g butter, melted 1 vanilla pod or vanilla sugar 600 g soft cheese (Mascarpone, Riccota or Czech pomazánkové máslo ) 100 g icing sugar 284 ml pot double cream (šlehačka) 400 g strawberries, halved and stoned (or other fruit e.g. mandarines or pineapple) 25 g icing sugar a. Cut the cake into pieces, remove to dessert plates and decorate with your favourite fruit. b. Leave to set in the fridge overnight. c. If you prefer fruit puré, mix it with a little icing sugar before serving it. d. Chill in the fridge for 1 hour to set firmly. e. Mix thoroughly until the crumbs are completely coated. f. Put the biscuits in a plastic food bag and crush to crumbs using a rolling pin. g. Transfer the crumbs to a bowl, then pour over the melted butter. h. Topping: Bring the cheesecake to room temperature, about 30 minutes before serving. i. Make the filling: Place the soft cheese, icing sugar and vanilla sugar in a bowl, then beat with an electric mixer until smooth. Tip in the cream and continue beating until the mixture is completely combined. j. Now spoon the cream mixture onto the biscuit base, working from the edges inwards and making sure that there are no air bubbles. Vocabulary: icing sugar moučkový cukr rolling pin váleček crumbs drobky, kostičky smooth hladký Mgr. Regina Kudláčková

14 K zamyšlení: Já dobrodruh Jaký má život smysl? Jaký má cíl? Čeho chci v životě dosáhnout? Co smím dělat a co dělat nesmím? Co naopak musím? Proč to všechno dělám? Možná že takto přemýšlí mnoho lidí, možná že jen já. Ale to nemění nic na tom, že to sem chci napsat. Možná, že jestli o tom přemýšlí více lidí, tak se mnou budou souhlasit, nebo uvidí další názor na věc. A jestli tak přemýšlím jen já, tak k těmto myšlenkám přivedu i jiné lidi, nebo si třeba řeknou, co je to za blbosti, a nebudou to číst. Ale to je vcelku jedno. Je několik skupin lidí. Jedna skupina lidí jsou ti, co chtějí mít život pohodový, aby se nemuseli starat o moc věcí, aby neměli moc velkou zodpovědnost, a když přijdou z práce, tak mít od ní čistou hlavu. Tedy odpracovat si a mít volný den. Další lidé chtějí život prožívat jako, jak bych to jen řekl, jako jedno velké dobrodružství. Nemám na mysli život, ve kterém člověk s úzkostí čeká na zítřek, jestli bude mít co dát jíst své rodině. Mluvím tu o vnímání života. O tom, jak člověk bere svůj život. Jak na něj nahlíží. Jestli čeká na další den s tím, že bude stejný jako každý jiný, nebo s tím, že očekává s napětím, co mu další den přinese. Třeba přinese něco radostného, co potěší, nebo něco, z čeho se člověk naštve, bude smutný ale i to přece k životu patří. Kdyby bylo pořád dobře, člověk by si toho přestal vážit a bral by to jako samozřejmost. Sice dobrou a příjemnou samozřejmost, ale za nějaký čas by o tom už ani nevěděl. Pravým dobrodružstvím není zabíjet nestvůry jako v knížkách a filmech, ani chodit se pobít na ulici, ale žít svůj život naplno a podle sebe. Žít podle sebe a uzpůsobovat si život tak, jak ho chci já, je samo o sobě dobrodružství, jelikož společnost má v takovýchto případech ve zvyku házet klacky pod nohy. Filip Nevřala, 3. C

15 Tak šel čas Některé problémy v naší škole a jejich řešení v letech (poslední díl) Cestování vlakem - upozornění Ředitelství školy došla stížnost, že studující, kteří dojíždějí do školy ze svých domovů drahou, počínají si na nádražích při vystupování a nastupování do vlaku velmi neopatrně a nedbají upozornění železničních zřízenců. Ředitelství varuje studující před takovýmto jednáním a upozorňuje, že by mohli za to nésti vzniklé následky. V Hranicích dne Ředitel: František Matějka Docházka do školy - upozornění Někteří studující docházejí pozdě do školy, zejména v ranních hodinách, což se příčí školnímu řádu. Ředitelství upozorňuje na tuto nepřístojnost a podotýká, že zameškané hodiny nebudou omluveny. V Hranicích dne Ředitel: František Matějka Hostince - oběžník Ředitelství školy se dozvědělo, že někteří studující navštěvují zakázané hostince a že dlouho do noci se po městě potulují. Takové chování není důstojné studující mládeže a bude profesorským sborem přísně stíháno. V Hranicích dne Ředitel: František Matějka Připravil Ing. V. Šmíd

16 Z těžkého života školního za Protektorátu Böhmen und Mähren Vyšší lesnická škola v Přerově Oběžník: Jsem povinen vás upozornit, že zítra je pracovní den a vyučuje se proto normálně dle rozvrhu. Jakékoliv pokusy i náznaky pokusů dát tomuto dni jiný ráz,i kdyby to byly akce zcela bezvýznamné, jsou spojeny s těžkými důsledky pro zúčastněné, pro členy jejich rodin, pro celou školu a případně i pro širší nezúčastněnou veřejnost. Vyzývám vás proto, abyste se vyvarovali všeho, co by mohlo být nepříznivě vykládáno. Bude lépe, nebudete-li se zbytečně zdržovat venku. V Hranicích dne 27. října 1939 Ředitel: Ing. František Pražan Po přemístění lesnické školy do Přerova Oběžník: Přes důrazné připomenutí školního řádu a povinností, které tento školní řád a zájem školy studujícím ukládá, dopustili se někteří hned v prvých dnech školního roku přestupků, jež jsou s to vážně ohrozit kázeň a dobrou pověst ústavu. Aby bylo zabráněného horšímu, usnesl se profesorský sbor v konferenci dne 12. září 1940 na těchto opatřeních: 1) Zakazuje se návštěva všech hostinců a kaváren v Přerově i mimo Přerov. Kdo se v hostinci stravuje, oznámí to třídnímu profesoru s označením podniku a jídla (obědy, večeře) a smí jen pro ten účel dotyčnou místnost navštěvovati v příslušné době. Po večeři musí opustit místnost do 19 hodin. 2) Mimo nedělní návštěvy u rodičů je studujícím zakázáno opustit Přerov bez písemného dovolení třídního profesora. 3) Dovoluje se, až na další zdržovati se mimo byt do 19 ½ hod. (letní čas). Do té doby si může každý vše, co potřebuje, obstarat, a proto musí být po 19 ½ hod. již doma. Výjimky jsou přípustny v ojedinělých případech a na předchozí písemné dovolení třídního profesora, jde-li např. o návštěvu divadla, koncertu, kina, tělocviku, učebných kursů ap. Návštěva filmových představení začínajících po 18. hod. se zásadně nepovoluje. 4) Pro zápis výše uvedených dovolení opatří si každý studující zápisníček a očísluje jeho stránky. Žádá-li za jakékoliv dovolení, napíše datum, místo, účel a dobu a předloží třídnímu profesoru k podpisu. Tento doklad pak musí mít u sebe. 5) Profesorský sbor upozorňuje, že provinění proti těmto ustanovením budou stíhána velmi přísně. 6) V zájmu dobrého jména školy a vás všech vyzývá vás profesorský sbor velmi důtklivě, abyste dbali všech pravidel slušného chování. Choďte čistě umyti a upraveni, oblíkejte se čistě a střízlivě, dbejte na držení těla a chůzi, chovejte se zdvořile a nenápadně, nechoďte po ulicích a na jiných veřejných místech ve skupinách a nepostávejte v hloučcích! Nepřekážejte frekvenci! Jste zde noví lidé, a proto jste stále pozorováni. Správce školy: Ing. Pražan

17 Oběžník: Mám povinnost vás upozornit, že je nepřípustné jakékoliv demonstrativní chování, zvláště ve dnech října, a každý i sebemenší pokus o to bude bezodkladně potlačen. Jsem přesvědčen, že nemáte nic takového v úmyslu, jest však třeba zvýšené bdělosti, aby takový úmysl nemohl být u vás ani předpokládán a abyste se nenechali jinými z nějaké nerozvážnosti svést. Vyzývám vás proto důtklivě, abyste ani oblečením, ani chováním nevybočovali z mezí svého běžného denního života, leč že v uvedené dny omezíte svůj pobyt na veřejných místech na míru naprosté nezbytnosti, jako jsou cesty do školy a ze školy, za stravováním apod. Musíte si být vědomi, že důsledky nerozvážného jednání by dolehly těžce na vás a tím i na vaše rodiče a nejtvrději na školu. V Přerově dne 25. října 1940 Správce školy: Ing. Pražan Oběžník: 1. Podle přípisu zdejšího okresního úřadu je třeba přiložit k žádosti o honební lístek potvrzení Myslivecké jednoty, že žadatel je jejím členem, nebo u mladistvých alespoň osvědčení, že proti jeho (třeba pozdějšímu) přijetí není námitek. Opatřete si jedno, či druhé potvrzení! 2. Ministerstvo zemědělství nařídilo opět povinnou šestitýdenní prázdninovou praxi. V prvé řadě to má být praxe lesnická, případně dřevařská na území Protektorátu. Kdo nenajde příležitost k takové odborné praxi, je povinen konat praxi rolnickou. Osvobozen může být žák jen na doporučení školního lékaře. Zůstává také povinnost vést pracovní deník. Ještě před prázdninami je každý povinen oznámit, kde a jakou praxi bude konat, a vyzvednout si tiskopis Průkaz o prázdninové praxi, který potvrzený odevzdá po prázdninách i s Deníkem praxe. V Přerově dne 11. června 1941 Správce školy: Ing. Pražan Připravil Ing. V. Šmíd

18 Jelikož se našim detektivům nepodařilo vypátrat autora anonymu, jenž napsal tento článek, je tedy tento anonym anonymní. Myslivecké odívání na lesnických školách V dávných dobách, kdy ještě na lesnické školy nechodily dívky, byli mladí myslivci oblečení v uniformách a slušně upravení. A dnes? Když se podíváme o přestávce na chodbu, tak vidíme, kterak mladí chlapci chodí neupraveni, v riflích, vytahaných tričkách a s rovnými kšiltovkami, v uších mají velké roztahováky nebo náušnice, které se lesknou na míli daleko. Ale na druhou stranu druzí chodí slušně oblečení, např. v uniformě, což znamená zelené kalhoty, bílou košili a kravatu. No, a abychom nemluvili jen o chlapcích, pohovořím i o dívkách. Myslíte, že rifle a růžové tričko se hodí na lesárnu? Já si myslím, že NE! Ale některá z děvčat dívky takto oblečená chodí. Abych však nekřivdila všem dívkám, najdou se takové, které nosí zelené kalhoty nebo sukni a k tomu bílou či zelenou košili a kravatu. A co na to profesoři, když vidí tyhle neslušně oblečené studenty?! Většinou nic! Někteří jim neřeknou ani slovo, a když už se někteří profesoři ozvou, stejně to dotyčné studenty nezajímá a chodí si dál oblečení, jak chtějí. V dnešní době se už tradice oblékání na naší škole moc neudržuje Ale abychom nemluvili jen o naší almae mater, vezměte si například naše slovenské bratry a sestry. V Prešově na lesnické škole, kde jsme měli tu možnost být na výměnném pobytu, tak tam například nechodí v zeleném vůbec. Podle mého názoru je velmi velká škoda, že dnes je situace jak na slovenských, tak i na českých lesnických školách podobně smutná: v uniformách se chodí stále méně a méně a profesoři v tomto ohledu na studenty příliš neapelují. Tak, milí studenti a profesoři, budete ochotni s tímhle problémem něco dělat, nebo jedna z tradic pomalu a jistě upadne v zapomnění a s postupem času se na lesnických školách bude chodit v riflích a odrbaných tričkách jako na ostatních školách. Prosím zamyslete se nad tímto problémem a začněme s tím něco dělat.

19 Státní maturity za více než sto milionů Úvodem svého zamyšlení bych chtěl upozornit, že současný projekt státních maturit nepamatuje na rozdělení škol do více stupňů. K dispozici jsou pouze dva stupně obtížnosti, což ve finále vede ke zvýhodnění gymnázií, která ovšem nemají žádné odborné předměty. Na druhou stranu musím říct, že se tak omezí případná korupce, ale pochybuji o tom, že státní maturity nějak zvednou úroveň studentů. Pravda je, že budou cedníkem středoškoláků, ale už dnes pociťujeme opětovnou žádanost učňovských oborů. Celý projekt státních maturit doprovázela neuvěřitelná politická fraška, která snad neměla v dějinách našeho národa obdoby. Výsledkem bylo označení státních maturit za testy, které nejsou plnohodnotnou maturitou, politickou stranou, která je prohnala legislativním procesem. Toto chování bylo přinejmenším podezřelé. Kvůli státním maturitám vznikl totiž záhadný CERMAT. Mechanismus financování zdá se být zcela jasný. Stát dostane peníze od EU, ty poté putují do Cermatu, kde se přetaví do soukromých kapes, maturity se v budoucnu zruší a stát vrátí peníze EU z kapes daňových poplatníků Ale to je jen domněnka, vezměme fakta. Cena za jednu zkoušku u společnosti SCIO je zhruba 400 Kč. Maturita se skládá ze tří zkoušek a ročník má odhadem žáků. Z toho plyne, že samotná příprava státních maturit je desetkrát dražší než jeden ročník Národních srovnávacích zkoušek firmy Scio. To je opět podezřelé. Můžete, ale namítnout, že do ceny se počítají metodické materiály, ale ty si platí přece každý sám. Dále se nabízí námitka, že přeci cesta něco stojí. V NSZ je zahrnuto i nájemné budov, které kompenzuje dopravu. Každopádně se počínání státu v projektu jeví jako podezřelé. Na závěr chci poprosit o rozšíření tohoto článku mezi studenty ostatních školních časopisů. Cena NSZ zdroj Scio Daniel Gajoš, 4. B

20 Často se stává, že kvalita a délka textu mají problém se sejít v jednom díle. Buď je text dlouhý, nebo dobrý a kvalitní. Ovšem věřte, že jsou i takové, ač možná výjimečně, pro něž platí obojí, a to i ve velké míře. Vězte pak, že toto dílo patří mezi ně! Bezejmenný muž (část 4.) Nedávno mě pustili z vězení. Hned poté jsem zjistil, že mi po krku Někdo jde. Zatím o Něm skoro nic nevím. Ale musím se o Něm dozvědět co nejvíc a hlavně rychle, protože už teď na mě určitě něco chystá. A tak jsem musel najít práci, ani ne tak kvůli penězům, ale abych získal informace o Něm. Jednou v podvečer jsem zahlédl leták, na kterém stálo, že jistý rančer John najímá žoldáky zběhlé v zacházení se zbraněmi. Hned jsem se k němu šel zapsat. John naštěstí přijel z jiného města, takže nezná mou špatnou pověst. Vzal mě k sobě a já jsem už nadšeně očekával svou první zakázku. Po nějaké době mi rančer John konečně dal práci. Ještě se třemi dalšími chlapy mám dohlédnout na jeden dostavník. Přepravuje nějaké zásoby do vedlejšího města. Takže by to neměl být žádný problém. Nasedám na koně, kterého mi zapůjčili, a ještě s jedním střelcem pojedu za dostavníkem. Je něco málo po poledni, zpátky musíme být do večera. Ostatní žoldáci se ještě připravují a za chvíli můžeme vyrazit. Všichni už máme nabito, máme osedlané koně a jsme celkově nachystáni. Vyrážíme. Vedle mě jede Larry, je o pár let starší než já. Vypadá jako pravý pistolník. Má vysoké čelo, zarostlou bradu, robustní klobouk, kožené kovbojské kalhoty a károvanou košili. Vysoké černé holínky mu pevně padnou na svěšených nohách kolem trupu koně. Stříbrné kolty se mu lesknou u pasu. Larry je v této práci už dlouho, takže si už vysloužil určitý respekt. Zato já jsem s nimi na výpravě, jak tomu říkají, poprvé. Zkouším se s ním dát do řeči: Děláš tuto práci už dlouho? zeptal jsem se ho. No tak pár let už to bude, ale kdo by to počítal. Ty jsi tady nový, že? Jak ses k této prácí vůbec dostal, hm? otázal se mě Larry vyzývavě. Nedávno mě pustili z vězení a potřebuji si rychle sehnat hotovost do začátku. Taky bych chtěl vyzkoušet něco nového. A myslím, že tato práce se ke mně hodí, odpověděl jsem mu na to s klidem. Jo, to máš ještě čas na to, abys říkal, že se to k tobě hodí. Počkej měsíc a pak uvidíš. V této práci zůstanou jen ti nejtvrdší chlapi. Mnoho nováčků se rozprchlo, proto ty letáky. Tak doufám, že aspoň ty vydržíš, řekl a dlouho si mě prohlížel. Přemýšlím, proč by noví rekruti měli utíkat z tak skvělé práce? Larryho se nebudu raději ptát, ještě by si o mně myslel, že se taky chystám zdrhnout. Ne, já zůstanu a ukážu jim, že jsem pravej chlap. Zastavili jsme na chvíli u jedné křižovatky. Ať si koně trochu odpočinou. Slunce začíná pořádně žhnout a písek rozpaluje do běla. V krku mě škrábe jakýsi prach, tak otvírám vak s vodou u sedla a chystám se napít. Avšak jen ho přiložím k ústům a prásk! Rána z revolveru

1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení.

1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení. Moje hlavní město Londýn řešení: 1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení. Klíčová slova: capital, double decker bus, the River Thames, driving

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

AKADE. Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013

AKADE. Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013 AKADE Studentský časopis Mendelovy SŠ/květen 2013 1 AKADE Šéfredaktor: Lucie Jurečková Obsah Jaro u koní... 3-4 Kutálení sýrů... 5 Zástupce šéfredaktora: Andrea Bartoňová Redakce: Soňa Richterová Kateřina

Více

How to order in a restaurant

How to order in a restaurant How to order in a restaurant http://farmsandfields.wordpress.com/category/ff-food-art/ Ordering - objednávání Good afternoon, welcome to Dave s restaurant. Dobré odpoledne, vítejte v restauraci u Davea.

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Unit 7 (ch_unit7.jbb) Chit Chat - Unit 7 Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit English angličtina Maths matematika It s nine o clock.

Více

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská 2 Vy už nemusíte Moje emocionální zranění z dětství mě před mnoha lety žití v nevědomí dohnala do velmi vážné psychické situace, ze které mi pomohla až pomoc zvenčí. Díky jednomu velmi intenzivnímu zážitku,

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

AJ 3_20_American_holidays.notebook. April 14, 2014. 1.Úvodní strana

AJ 3_20_American_holidays.notebook. April 14, 2014. 1.Úvodní strana 1.Úvodní strana 1 AMERICAN FESTIVALS AJ 3 Konverzační témata DUM č. 20 septima osmiletého gymnázia Mgr. Jitka Freundová Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána

Více

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně.

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně. Jazykový pobyt v Anglii Vybraní žáci 2. stupně naší školy spolu s žáky ZŠ Horní Suchá se ve dnech 15.11. 20.11.2015 zúčastnili jazykového pobytu v Anglii. Celkem se jednalo o 40 žáků a 4 pedagogy (Mgr.

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-cte-01 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Christmas Christmas is for many people in the

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 1. den Skřipov Odjezd ze Skřipova v ranních hodinách. Klimatizovaný zahraniční autobus pravděpodobně externího dopravce bude přistaven ke škole. Autobus bude vybaven DVD,

Více

10. číslo / 2015 prosinec 2015

10. číslo / 2015 prosinec 2015 10. číslo / 2015 prosinec 2015 2015 Rok se s rokem sešel a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Školníček se vám pokusí zpříjemnit vánoční čas několika vzpomínkami, co jste před Vánocemi dělali ve škole,

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky.

To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď vážně. Pokračovala. Musíte zhubnout, nebo vám začnu předepisovat prášky. Neviditelnost Tomáš Dušek Byl jsem na kontrole. Našli mi v krvi zbytkový alkohol a špatný cholesterol. Ptal jsem se své doktorky, co to znamená. To znamená, že jste tlustý ožrala. Odpověděla mi. Ale teď

Více

I prefer a small shop in front of shopping centers it is comfortable and not there many people.

I prefer a small shop in front of shopping centers it is comfortable and not there many people. Otázka: Shopping Jazyk: Angličtina Přidal(a): Maoam 1)DO YOU PREFER SMALL SHOPS TO SHOPPING CENTERS? UPŘEDNOSTŇUJETE MALÉ OBCHODY PŘED NÁKUPNÍMI CENTRY? I prefer a small shop in front of shopping centers

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Mgr. Jitka Kučerová. Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení. Já Baryk a můj srnec. Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011

Mgr. Jitka Kučerová. Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení. Já Baryk a můj srnec. Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011 Autor: Mgr. Jitka Kučerová Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení Téma: Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011 Anotace: pracovní list pro práci s textem Metodické pokyny: Čtení textu část textu čte učitel,

Více

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 SLOVO ÚVODEM Je tady průběh dalšího týdne a s ním přichází i náš bulvár. Opět jsme si pro Vás připravili drby z našich Vávrovických hasičských řad a nově i slibovaný

Více

Doporučujeme vyhnout se komunikaci, která je: příliš složitá nepoužívejte dlouhé, komplikované věty

Doporučujeme vyhnout se komunikaci, která je: příliš složitá nepoužívejte dlouhé, komplikované věty PŘÍRUČKA PRO SNADNĚJŠÍ POROZUMĚNÍ S CIZINCEM Tato příručka vznikla s cílem usnadnit komunikaci mezi Vámi a cizincem. Konkrétními ukázkami komunikace s cizincem se snažíme předejít zbytečným neporozuměním.

Více

Londýn 1. Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN

Londýn 1. Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN Vážení rodiče, Nabízíme Vašim dětem cestování za poznáním a zdokonalením jazykových znalostí do Anglie. Jedná se o 6-denní zájezd

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

mezi větnými členy: Na návštěvu přijela sestra a její děti. hlavními větami: Na návštěvu přijela sestra a zůstala u nás až do druhého dne.

mezi větnými členy: Na návštěvu přijela sestra a její děti. hlavními větami: Na návštěvu přijela sestra a zůstala u nás až do druhého dne. mezi větnými členy: Na návštěvu přijela sestra a její děti. hlavními větami: Na návštěvu přijela sestra a zůstala u nás až do druhého dne. vedlejšími větami: Volala sestra, že přijede na návštěvu a že

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty 1 V. ROČNÍK UČIVO Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty Poznávám vztahy mezi účastníky provozu na pozemních komunikacích, uvědomuji

Více

ZŠ Sadová. ZvláŠtní vydání 9.a

ZŠ Sadová. ZvláŠtní vydání 9.a ZŠ Sadová ZvláŠtní vydání 9.a Kam po základní škole 1.Daniel Bečaj -Průmyslová škola Čáslav 2.Martin Bruner -SOU a SOUŠ informatiky a spojů Kolín 3.Monika Duchečková Obchodní akademie Čáslav 4.Lukáš Fořt-SOUŠ

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety

Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Byli jsme v divadle ANEB Malá lekce z etikety Ve středu 20. listopadu 2013 navštívili žáci čtvrté až deváté třídy jesenické divadlo. Divadelní představení Trapas nepřežiju aneb Ten řízek nezvedej v podání

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků Název DUM:

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla Upozornění pro čtenáře a uživatele

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015:

Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015: Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015: Bety (Pham Thi Ngoc Bich) ze 3. B, která pracovala ve firmě Alliance Healthcare napsala: Noví přátelé, nové zkušenosti, zlepšení jazyka

Více

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A Úvodní slovo Autor: Eliška Horáková 7.A Milé čtenářky a milí čtenáři, tento školní časopis jsme napsali proto, abyste se trochu pobavili a přitom se dozvěděli něco zajímavého. A co vše se v časopisu můžete

Více

Asi budu muset sehnat někoho jiného. Prince, který Amálku rozesměje a potom ji dostane za ženu!

Asi budu muset sehnat někoho jiného. Prince, který Amálku rozesměje a potom ji dostane za ženu! Král Kašpárek Myslivec Drak Princezna Komnata Les Nazdárek, děti, nazdárek, klaní se vám kašpárek! Naše divadlo vás přijelo pobavit a rozveselit. Že jste veselé samy od sebe? No vidíte. To princezna Amálka

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

1. KAPITOLA. Pýcha předchází pád

1. KAPITOLA. Pýcha předchází pád 1. KAPITOLA Pýcha předchází pád Babi, co je to? Babička vzhlédla od práce. Pro všechno na světě, holčičko, kde jsi to našla? Na půdě, odpověděla jsem. Co je to, babičko? Babička se pousmála a odpověděla:

Více

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Half term test, 6yr Pořadové číslo: III_2-05_54 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. B Téma hodiny: Pololetní písemná práce Vyučující: Ing. Olga

Více

Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem)

Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem) Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem) Správné odpovědi označte v tabulce O, špatné odpovědi označte v tabulce X. Zapište každou odpověď žáka na všechny otázky. 1. Jaké práce

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

ANGLICKÝ TAHÁK, aneb jak se navždy zbavit nejčastějších CzeEnglish chyb.

ANGLICKÝ TAHÁK, aneb jak se navždy zbavit nejčastějších CzeEnglish chyb. ANGLICKÝ TAHÁK, aneb jak se navždy zbavit nejčastějších CzeEnglish chyb. Jan Kovařík CO MŮŽETE OČEKÁVAT? Tento e- book Vám představí a hlavně vysvětlí několik základních chyb, kterých se lidé běžně dopouští,

Více

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13 ZŠ Svitavy, Riegrova 4 květen, červen 2012 OKRES VE VOLEJBALE KINDERIÁDA 2. 5. 2012 jsme šli na Kinderiádu. Přípravu jsme zahájili rozcvičkou. Po ní jsme odešli na jednotlivá

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018

Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018 Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018 Cestopis: A. M. Bera Moje cesta začala v Praze. Do Londýna jsem jel autem (obr. 1). Cesta trvala 18 hodin. Když jsem dorazil, nebyl to přímo Londýn. Bydlel jsem ve

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

www.robotikmechacek.cz

www.robotikmechacek.cz ISBN 978-80-260-3610-4 (epub) ISBN 978-80-260-3611-1 (PDF) ISBN 978-80-260-3612-8 (MobiPocket) www.robotikmechacek.cz Na webu můžete výhodně koupit také elektronickou či tištěnou verzi prvního dílu knihy

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Jakub. Ondra. Milí čtenáři,

Jakub. Ondra. Milí čtenáři, Milí čtenáři, blíží se konec června a s nimi i Vaše vytoužené a očekávané letní prázdniny. Ještě před tím než se vydáte vstříc dobrodružstvím, přečtěte si poslední číslo Sovího zpravodajství ročník 2015/2016

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více