únor 2011 upravená verze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "únor 2011 upravená verze"

Transkript

1 MPOVÁÍ STVU PROCESU KOMUITÍHO PLÁOVÁÍ V ÚEMÍ OBSHU JEDOTLIVÝCH KOMUITÍCH PLÁŮ V LIBERECKÉM KRJI METODICKÁ PODPOR PRO ODBORÉ KOORDIÁTORY únor 2011 upravená verze Objednatel: Liberecký kraj pracovatel: Tento dokument byl zpracován v rámci projektu IP2 Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v LK, reg. č.: C.1.04/3.1.00/ financovaného z ESF prostřednictvím OPL a ze státního rozpočtu ČR. Strana 1 (celkem 47)

2 Obsah ČÁST Stav procesu ÚVOD ŘÍDICÍ PRCOVÍ STRUKTURY KOORDICE S LK ROLE SMOSPRÁV VYUŽITÍ ODBORÉ METODICKÉ POMOCI SPOLUPRÁCE S OKOLÍM FICOVÁÍ PROCESU KP...28 ČÁST B B.1 Stav zpracování dokumentů B.1.1 PŘEHLED ÁKLDÍ PRMETRY KOMUITÍCH PLÁŮ...31 B.1.2 TBULK PODROBÉ VÍCEKRITERIÁLÍ POSOUEÍ...34 ČÁST C C.1 ávrh doporučení podpory pro jednotlivá území C.1.1 ÁVRH DOPORUČEÍ PRO DLŠÍ PODPORU PROCESU KP V ÚEMÍ...36 C.1.2 ÁVRH DOPORUČEÍ PRO DOPRCOVÁÍ KOMUITÍCH PLÁŮ...37 Strana 2 (celkem 47)

3 ČÁST.1 STV PROCESU.1.1 ÚVOD V říjnu 2009 byla zahájena realizace aktivit a činností v rámci projektu IP 2 - Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v LK. V území, mimo jiné, zahájili svou činnost Odborní koordinátoři. Smyslem jejich práce bylo podpořit proces komunitního plánování na území ORP, a to jak v místech, kde proces již začal, ale především v místech, kde byl úplně na začátku, nebo kde dokonce nebyla vůle k jeho zahájení. Přestože koordinátoři pravidelně podávali zprávy o své činnosti a o stavu procesu komunitního plánování v území, bylo vedením odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje, který je garantem projektu, rozhodnuto, že je třeba provést zmapování procesu dle jednotného zadání s využitím znalostí a zkušeností Odborných koordinátorů. Prvotním motivem tohoto rozhodnutí je snaha projektového týmu co nejefektivněji využít finanční prostředky rozpočtu projektu IP 2 ve prospěch podpory procesu komunitního plánování na území obcí LK. Proto je základním cílem činnosti zpracovatele a Odborných koordinátorů zjistit reálný stav komunitního plánování v území LK. Tento dokument je tedy výsledkem spolupráce projektového týmu, Odborných koordinátorů a zpracovatele. a základě podmínek stanovených v zadávací dokumentaci pro výběr zpracovatele mapování je dokument členěn do následujících tří oblastí: popis stavu procesu komunitního plánování v území Libereckého kraje tato oblast je předmětem kapitol části, a prioritní členění informací je provedeno po ORP. Pro ta území, kde je to žádoucí, je provedeno hlubší členění. Obsah jednotlivých komunitních plánů tato oblast je předmětem kapitol části B a jako východisko jsou využity podklady získané z území prostřednictvím Odborných koordinátorů. Tzn., že zpracovatel využil kompletní nebo rozpracované komunitní plány nebo zhodnotil dostupné dokumenty či podklady vztahující se ke komunitnímu plánování. Pro zhodnocení dokumentů byla z důvodu vyšší vypovídací schopnosti a přehlednosti zvolena jednotná struktura kritérií. ávrh doporučení podpory pro jednotlivá území tato oblast je předmětem části C a jejím východiskem jsou informace a závěry uvedené v předešlých částech a B. Před zahájením prací byly definovány základní předpoklady pro zpracování: zajištění návaznosti na realizaci a výstupy dalších aktivit projektu IP 2, zajištění metodické kompatibility procesu komunitního plánování a výstupních dokumentů s Krajskou metodickou příručkou plánování sociálních služeb v Libereckém kraji, akceptace principů datové struktury SPRSS LK a návaznosti na Datové centrum sociálních služeb v LK v komunitních plánech a v rámci procesu komunitního plánování, průběžné projednávání dílčích výstupů během zpracování se zadavatelem, případně s dalšími zadavatelem určenými osobami a subjekty. Strana 3 (celkem 47)

4 .1.2 ŘÍDICÍ PRCOVÍ STRUKTURY Předmětem této kapitoly je přehled pracovních a řídicích skupin a jejich vzájemných vazeb, délky fungování a principů složení zapojených aktérů. Dále je zde popis vazby územní struktury na strukturu krajskou, popis spolupráce s Odbornými koordinátory (včetně jejich zapojení do územní struktury) a systému sledování a vyhodnocování činnosti a výstupů. Informace v této i v následujících kapitolách jsou členěny dle ORP. Českolipsko V rámci ORP Českolipska bylo zjištěno, že proces komunitního plánování běží samostatně pro města Českou Lípu, Ralsko, Doksy, Stráž pod Ralskem a Mimoň. ejedná se o spádová území, ale města samotná. Další obce se do procesu teprve začínají zapojovat. Pracovní skupiny a jejich vazby ČESKÁ LÍP ktivní jsou pracovní skupiny pro tyto cílové skupiny: dravotně postižení ezaměstnaní a rodiny s nezaopatřenými dětmi a s nízkými příjmy Senioři Občané v sociální nouzi Děti a mládež ástupce územní samosprávy je členem ÚŘS Českolipska. RLSKO V rámci procesu komunitního plánování byla ustavena řídicí pracovní skupina. Jejími členy jsou zástupci jednotlivých sídlišť (částí a osad, které jsou součástí města Ralsko). Dle informací získaných z komunitního plánu je tato skupina organizačně zařazena pod radu města. Pro komunitní plánování byly vytvořeny následující pracovní skupiny: PS pro seniory a zdravotně postižené PS pro rodinu s dětmi PS pro mládež ve věku let PS pro osoby ohrožené sociálním vyloučením, národnostní menšiny, etnika Koordinátorka procesu KP v Ralsku (od voleb již místostarostka města) je členkou Územní řídící skupiny Českolipska. DOKSY Pro proces komunitního plánování byla ustavena jedna pracovní skupina, která ze svého středu volí koordinátora. ástupce území je členem ÚŘS Českolipska. STRÁŽ POD RLSKEM Je ustavena jedna pracovní skupina komunitního plánování. První zasedání PS se konalo a tomto jednání byl jednomyslně schválen Jednací řád pracovní skupiny komunitního plánování. Koordinátorka KP ve Stráži pod Ralskem je členkou ÚŘS Českolipska. MIMOŇ Byla ustavena pracovní skupina, která se podílela na zpracování komunitního plánu pro roky Tento dokument byl schválen zastupitelstvem města. V roce 2010 byl proveden úspěšný pokus o obnovení činnosti pracovní skupiny v lednu 2011 se konala schůzka, Strana 4 (celkem 47)

5 na které byl vytvořen nový seznam členů, ověřena existence a platnost dokumentů jako je Jednací řád a Pravidla pro přijímání nových členů. ástupce území je členem ÚŘS Českolipska. Složení skupin ČESKÁ LÍP V dubnu 2010 byla ustavena Územní řídící skupina Českolipska (ÚŘS ČL), do které se zapojili zástupci poskytovatelů a zadavatelů z celého území ČL. Členy ÚŘS jsou i koordinátoři komunitního plánování jednotlivých měst. Tři z nich jsou i členy Krajské poradní skupiny. Vedle KKS funguje v každém městě samostatná organizační struktura komunitního plánování nezávislá na KKS, ale přenos informací je zajištěn díky členství koordinátorů (vedoucích) KP v obou strukturách. Členy pracovních skupin jsou zástupci zadavatelů, poskytovatelů i uživatelů. RLSKO V organizační struktuře jsou účastni zástupci všech stran triády. a jednání pracovní skupiny dochází ředitel Sociálních služeb Mimoň, jakožto zástupce poskytovatele, vzhledem k tomu, že Ralsko na svém území žádného poskytovatele nemá. DOKSY Pracovní skupina pro komunitní plánování je složená ze zástupců zadavatele, poskytovatelů a uživatelů sociálních služeb. Její zaměření nelze specifikovat podle žádného zdroje. V čele PS stojí její koordinátor. STRÁŽ POD RLSKEM V pracovní skupině komunitního plánování jsou zúčastněni zástupci všech stran triády zadavatel, poskytovatel, uživatel. Členy pracovní skupiny jsou pracovníci samosprávy, úřadu, pracovnice domu s pečovatelskou službou a zástupkyně skupin důchodců a matek s dětmi. MIMOŇ ktuální seznam nových členů zatím není znám. Jistým členem je vedoucí sociálního odboru a ředitel Sociálních služeb města Mimoň (příspěvkové organizace města). Členství jiných bude upřesněné po jednání v území. Spolupráce OK (zapojení do struktury) ČESKÁ LÍP Odborný koordinátor je členem Územní řídicí skupiny, účastní se jejich jednání a rovněž je obeznámen s jednáními pracovních skupin, na které dochází jako host. ajišťuje přenos informací mezi Libereckým krajem a územím. RLSKO Jako host se účastní jednání PS. DOKSY Odborný koordinátor sleduje zahájený proces komunitního plánování. STRÁŽ POD RLSKEM Strana 5 (celkem 47)

6 Odborný koordinátor se účastní jednání pracovní skupiny komunitního plánování jako host, je informován o činnosti této skupiny a je schopen zajistit provázanost informací s krajskou úrovní. MIMOŇ Jako host se účastní jednání PS. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování ČESKÁ LÍP ení nastaven pevný systém, obecně platí, že jednání PS probíhá podle potřeby. RLSKO ení nastaven pevný systém, obecně platí, že jednání PS probíhá podle potřeby.. DOKSY ení nastaven pevný systém, obecně platí, že jednání PS probíhá podle potřeby. STRÁŽ POD RLSKEM působ práce je upraven Jednacím řádem schváleným na jednání dne Tento dokument upravuje přípravu, svolávání a průběh jednání, způsob usnášení a další otázky související s organizací a vlastním průběhem jednání. PS se schází minimálně 4x ročně. MIMOŇ ení nastaven pevný systém, obecně platí, že jednání PS probíhá podle potřeby. Výstupy činnosti ČESKÁ LÍP Výstupem procesu komunitního plánování je zpracovaný a projednaný komunitní plán, jeho aktualizace byla zahájena v roce RLSKO Pod vedením společnosti CEPROS o.p.s. byl zahájen proces komunitního plánování, poté, co společnost přestala v území působit, byl z iniciativy pracovní skupiny dopracován a vytištěn komunitní plán pro roky KP byl schválen usnesením zastupitelstva. DOKSY Pod vedením společnosti CEPROS o.p.s. bylo provedeno dotazníkové šetření, na základě jeho výsledků byl předložen návrh zastupitelstvu na založení Komunitního centra. To bylo otevřeno Komunitní plán je zpracovaný a připravený k tisku. a něj však chybí finanční prostředky. Pro proces komunitního plánování byla zpracována ákladní listina komunitního plánování sociálních služeb Města Doksy. Jejím obsahem je vymezení základních pojmů pro KP, principy a hodnoty, cíle KP. Součástí je organizační struktura KP a Jednací řád PS. STRÁŽ POD RLSKEM Výstupem činnosti pracovní skupiny je Jednací řád pracovní skupiny komunitního plánování, zápis z jednání pracovní skupiny. Práce na komunitním plánu byly teprve zahájeny. MIMOŇ Pod vedením společnosti CEPROS o.p.s. se zdařilo zpracovat a vytisknout Komunitní plán. Strana 6 (celkem 47)

7 ovoborsko Do procesu komunitního plánování jsou prostřednictvím Svazku obcí ovoborska zapojeny všechny obce z území. Garantem procesu byl určen Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odborným garantem zpracování komunitního plánu bylo Centrum komunitní práce z Ústí nad Labem. Pracovní skupiny a jejich vazby V území byla ustavena Koordinační (řídící) skupina (KOS) má 9 členů. a účelem zpracování KP byly ustaveny dvě pracovní skupiny. Jejich členění je následující: rodiny, děti a mládež, senioři, zdravotně postižení, dospělé osoby. Složení skupin Pracovní skupiny jsou složeny podle zásad triády z odborníků za danou oblast poskytování sociálních služeb, uživatelů služeb, ze zástupců neziskových organizací a zástupců zadavatele. Složení k je následující: Pracovní skupina 1 rodiny, děti a mládež Koordinátor skupiny MěÚ ový Bor, dále zástupce MěÚ Cvikov a Kamenického Šenova, Centra pro rodinu Koblížek, DDM Smetánka ový Bor (Dům dětí a mládeže), oblasti školství (Š a MŠ Okrouhlá + veřejnost, Praktická škola), zástupce poskytovatele sociálních služeb. Pracovní skupina 2 senioři, zdravotně postižení a dospělé osoby Koordinátor skupiny DPS ový Bor, dále zástupce úřadu práce, MěÚ Cvikov, Svazu důchodců ový Bor, ROSK (občanské sdružení pro občany s diagnózou onemocnění Roztroušená skleróza), zástupci veřejnosti, dále poskytovatelů sociálních služeb. V KOS jsou zastoupeni starostové obcí Svazku obci ovoborska (SO), zastupitel Města ový Bor, zástupci poskytovatelů sociálních služeb na území ovoborska a zaměstnanci MěÚ ový Bor Spolupráce OK (zapojení do struktury) Odborný koordinátor není členem PS ani KOS, účastní se jako host, ale všech jednání PS i KOS pravidelně. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování Systém je nastaven částečně. Spočívá v pravidelných jednáních KOS 1x měsíčně, ale PS se schází dle potřeby s ohledem na požadavky území. Jejich jednání jsou svolávána a vedena koordinátory PS. Sledování práce struktury v území provádí garant Odbor sociálních věcí. Koordinátoři PS přenáší výstupy do KOS a naopak. Strana 7 (celkem 47)

8 Výstupy činnosti V říjnu 2006 byla schválena první verze Komunitního plánu sociálních služeb. Dokument byl zpracován pro období ktualizace návrhové části proběhla ve 4. čtvrtletí Byla schválena ve Svazku obcí ovoborsko (SO) a poté zastupitelstvem Města ový Bor. SO, jako zadavatel komunitního plánování, požádal zapojené starosty o projednání v jednotlivých zastupitelstvech. Území má schválené jednací řády pro KOS a PS. Jablonecko Pracovní skupiny a jejich vazby V Jablonci nad isou byly vytvořeny 4 pracovní skupiny: PS rodina, děti a mládež, PS osoby ohrožené sociálním vyloučením, PS senioři, PS osoby zdravotně znevýhodněné. V Jablonci nad isou je rovněž aktivní řídicí skupina, její jednání jsou neveřejná. Je složena ze zástupců zadavatelů, specialistů a manažerů pracovních skupin. ěkteří členové pracovních skupin jsou členy ŘS (myšleno manažeři skupin, kteří jsou zároveň členové pracovních i řídící skupiny). Protože bylo projednáno zapojení všech obcí na území ORP ke komunitnímu pánování, budou se pracovních skupin účastnit také zadavatelé, příp. zástupci zadavatelů obcí. Složení skupin Ve všech pracovních skupinách je zastoupena triáda. Uživatelé, poskytovatelé služby, zadavatelé, popř. zástupci zadavatelů. Řídicí skupina je složena ze zástupců zadavatelů, specialistů a zástupců pracovních skupin. Spolupráce OK (zapojení do struktury) Odborný koordinátor je stálým hostem ve všech pracovních skupinách, kam pravidelně dochází a na jejichž realizaci se podílí. Je členem řídící skupiny s hlasem poradním pro některé záležitosti. Ve všech případech se jedná prozatím pouze o skupiny pro město Jablonec nad isou, které budou v roce 2011 rozšířené pro celé Jablonecko. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování Systém je nastaven a spočívá v pravidelné tvorbě kčních plánů, plnění cílů a jejich následného vyhodnocování. Skupiny se scházejí pravidelně každý měsíc. Řídící skupina dle potřeby, zpravidla jednou za dva měsíce. Termíny schůzek jsou operativně upravovány podle potřeby. Pro zajištění systému jsou také vytvořeny dokumenty - Jednací řád a Organizační struktura. Výstupy činnosti Strana 8 (celkem 47)

9 Výstupem procesu komunitního plánování je Komunitní plán Jablonce nad isou I. Komunitní plán rozvoje sociálních služeb města Jablonce nad isou. Komunitní plán je zpracován pouze pro Jablonec nad isou. Dne byl schválen kční plán rozvoje na rok 2009, který byl sestaven a schválen řídící skupinou na základě jednání pracovních skupin. Obsahuje vybrané úkoly pro daný rok. Vedle KP a P mají skupiny jednací řád, organizační řád. yní se oba dokumenty aktualizují a připravují ke schválení. ově je zpracováván kční plán sociálních a souvisejících služeb v Jablonci nad isou pro rok Tanvaldsko Pracovní skupiny a jejich vazby iniciativy Odborného koordinátora byla zahájena činnost pracovních skupin pro komunitní plánování. ásledující pracovní skupiny byly ustanoveny shromážděním starostů v rámci mikroregionu Tanvaldsko: PS dravotně postižení a senioři PS Sociálně vyloučení PS Rodina, děti a mládež Členy PS jsou zástupci poskytovatelů a uživatelů z okolních obcí s největším počtem obyvatel Desná, Smržovka a Velké Hamry. okolních ORP (Jablonec nad isou, Liberec) se účastní setkání PS Tanvaldska jak poskytovatelé, tak uživatelé (viz složení PS). V době, kdy na Tanvaldsku nebyl proces KP zahájen, účastnili se PS v Jablonci nad isou a Liberci. Složení skupin Složení PS je následující: PS Rodina, děti, mládež skupina má 14 členů 1 osoba odbor sociálních věcí MÚ Tanvald, ved. DPS Tanvald 1 osoba sociální kurátorka odbor sociálních věcí MÚ Tanvald 1 osoba poskytovatel návazných soc. služeb DMC Maják 1 osoba poskytovatel návazných soc. služeb Občanské sdružení Sněženka 1 osoba - poskytovatel návazných soc. služeb Sluníčko 9 osob uživatelé a veřejnost (m.j. i ředitelé škol a výchovní poradci) PS Senioři a P skupina má 19 členů 5 osoby poskytovatelé (pečovatelská služba Velké Hamry, Desná, DD Velké Hamry, DPS Velké Hamry, Domov Harcov Liberec) 2 osoby MÚ Tanvald - vedoucí odboru sociálních věcí MÚ Tanvald 12 osob uživatelé a veřejnost PS Sociálně vyloučení a osoby tímto ohrožené setkání této PS je plánováno na začátek února 2011, členové jsou již osloveni a mají zájem o práci v PS 2 osoby poskytovatel LRS o. s. 1 osoba člen Městské policie Tanvald 1 osoba tajemník (případně místostarosta) MÚ Tanvald Strana 9 (celkem 47)

10 Řídicí skupina zatím není ustavena. Spolupráce OK (zapojení do struktury) OK svolává, organizuje a vede PS a je platným členem všech PS. těchto pořizuje zápis k následnému připomínkování. OK úzce spolupracuje s Občanským sdružením zdravotně postižených Tanvald (OSP Tanvald) a pravidelně se účastní setkání Valné hromady OSP Tanvald, spolupracuje s Dětským a mateřským centrem Maják a Domem dětí a mládeže Ulita. Dále se OK účastní všech setkání starostů Mikroregionu Tanvaldsko, starostům zajišťuje přenos informací o aktuálním vývoji. Vzhledem k tomu, že ŘS zatím zřízená není, je záměrem OK přirozeně navázat na pravidelná každoměsíční setkání Mikroregionu, kterého se účastní všichni starostové a kde by se následně zabývali výstupy a prioritami z PS starosta Tanvaldu, který působí jako předseda Mikroregionu, vzal tento záměr na vědomí. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování Pravidla jednání PS jsou stanovena v Jednacích řádech. de je ustanoveno, že se skupina sejde minimálně čtyřikrát ročně, podle potřeby častěji. V součastné době se z důvodu zahájení činnosti PS scházejí jednou za 6-8 týdnů. Pravidla sledování a vyhodnocování zatím nejsou nastavena. Výstupy činnosti V současnosti je výstupem procesu komunitního plánování Pracovní podklad pro analytickou část komunitního plánu mikroregionu Tanvaldsko. Každá PS má schválený Jednací řád. Železnobrodsko Pracovní skupiny a jejich vazby V území ORP se v rámci procesu komunitního plánování scházejí dvě pracovní skupiny: OPS Senioři OPS dravotně znevýhodnění. a březen je naplánováno ustavení PS Rodina, děti a mládež. Vzhledem k velmi podobné problematice se scházejí na společných jednáních. Díky aktivitám Odborného koordinátora byla prohloubena spolupráce se Sdružením zdravotně postižených Železnobrodska, s Pečovatelskou službou Železný Brod, s pracovníky odboru sociálních věcí MÚ Železný Brod, s Domem dětí a mládeže. Územní řídicí skupina dosud nebyla ustavena. však po příslibu zástupce samosprávy v samotném Železném Brodě, je záměr tuto skupinu ustavit společně s politickým vedením ostatních obcí ve správním obvodu ORP Železný Brod (o podpoře bude diskutováno koncem ledna na setkání starostů regionu v Pěnčíně). Složení skupin V obou dosud fungujících PS pracují zástupci všech stran triády. Jsou v nich zástupci samosprávy (místostarosta města), poskytovatelů sociálních služeb, Odboru sociálních věcí MÚ Železný Brod, Český červený kříž, uživatelé a veřejnost, a to i z jiných obcí ORP Želený Brod. PS Senioři má celkem 12 členů, PS dravotně znevýhodnění má celkem 14 členů. Strana 10 (celkem 47)

11 Spolupráce OK (zapojení do struktury) OK je aktivním členem pracovních skupin. Svolává, organizuje a vede jednání pracovních skupin, pořizuje zápisy z jednání a informuje o výstupech z jednání představitele obcí. OK spolupracuje se Sdružením zdravotně postižených Železnobrodska, s Pečovatelskou službou Železný Brod, s pracovníky odboru sociálních věcí MěÚ Železný Brod, s Domem dětí a mládeže a navázal spolupráci s občanským sdružením D.R..K. a s poskytovatelem služeb sociální prevence (Terénním programem - Most k naději o.s.). a základě spolupráce se všemi aktéry KP v území OK zpracoval návrh analytické části Plánu rozvoje sociálních služeb pro ORP Železný Brod. OK zajišťuje přenos informací mezi KÚ LK a ORP Železný Brod a spolupracuje se všemi členy realizačního týmu projektu. V současné době je vyjednávána podpora informovanosti celého procesu na internetových stránkách města a ve zpravodajích v území. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování Struktura plánování se vytváří. PS skupiny se scházejí pravidelně 1x za 6 8 týdnů, v případě potřeby častěji. Pravidla jednání PS jsou definována v jednacím řádu. Výstupy činnosti Je vytvořená stručná analýza za každou obec v ORP (občanská vybavenost, cílové skupiny) tento materiál je připraven k předložení představitelům jednotlivých obcí k doplnění a připomínkování. Je schválen Jednací řád. Liberecko Pracovní skupiny a jejich vazby LIBEREC V současnosti pracuje v oblasti komunitního plánování sociálních služeb v Liberci šest skupin v čele s Řídící pracovní skupinou. Členění pracovních skupin je následující: PS pro seniory, PS pro zdravotně znevýhodněné, PS pro uživatele drog a osoby ohrožené závislostmi, PS pro cizince, národnostní menšiny a osoby ohrožené sociálním vyloučením, PS pro rodinu, děti a mládež PS pro duševní zdraví. Manažeři PS a jejich zástupci jsou stálými členy ŘS. Tím je zajištěn pravidelný přenos informací a podnětů z jednání ŘS na členy pracovních skupin. Do konce roku 2010 se jednání PS a ŘS zúčastňovala externí koordinátora komunitního plánování spolu s metodikem komunitního plánování. V současnosti přechází koordinační role na zaměstnance samosprávy, který je stálým členem ŘS a dle potřeby dochází do skupin pracovních. PODJEŠTĚDÍ Strana 11 (celkem 47)

12 V území byly ustaveny následující pracovní skupiny: OPS Senioři a osoby se zdravotním postižením, OPS árodnostní a etnické menšiny, osoby ohrožené sociálním vyloučením a ohrožené a závislé na návykových látkách a rodina s dětmi. Rovněž je ustavena Řídicí skupina. HRÁDECKO - CHRSTVSKO Proces není zahájen. JBLOÉ V PODJEŠTĚDÍ (+ Velký Valtinov) Proces není zahájen (přes některé dílčí aktivity v minulých letech). Složení skupin LIBEREC V pracovních skupinách jsou zástupci triády. Rovněž byla ustavena Řídicí pracovní skupina, v které jsou zastoupeni manažeři jednotlivých PS, dále zástupci metodiků a pracovníci úřadu města odboru sociálních věcí. Díky zapojení manažerů do ŘPS je zajištěna provázanost činnosti a přenos informací. PODJEŠTĚDÍ V pracovních skupinách pro komunitní plánování jsou zástupci všech stran triády. V ÚŘS pracují zástupci samosprávy a vedoucí jednotlivých pracovních skupin, čímž je zajištěna vzájemná informovanost. HRÁDECKO CHRSTVSKO Vzhledem k tomu, že proces je na samém začátku, nejsou ustaveny pracovní skupiny ani řídicí skupina. JBLOÉ V PODJEŠTĚDÍ Skupiny nejsou ustaveny. Spolupráce OK (zapojení do struktury) LIBEREC Odborný koordinátor se účastní jednání všech pracovních skupin a zajišťuje přenos informací mezi strukturou pro komunitní plánování a LK. PODJEŠTĚDÍ Odborný koordinátor je součástí koordinační struktury. Účastní se všech jednání OPS, organizačně je zajišťuje a zajišťuje přenos informací mezi územím a LK. HRÁDECKO CHRSTVSKO Odborný koordinátor by měl být součástí ustavované koordinační struktury pro komunitní plánování. JBLOÉ V PODJEŠTĚDÍ Odborný koordinátor by měl aktivně pomoci ustavení koordinační struktury a stát se její součástí. Strana 12 (celkem 47)

13 Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování LIBEREC Systém práce je od zahájení procesu upraven ákladní listinou Komunitního plánování sociálních služeb regionu Liberec. Jednotlivé PS i ŘS mají vlastní Jednací řád. Výstupy z PS jsou projednávány v ŘS a naopak. PODJEŠTĚDÍ Systém práce byl nastaven při zahájení prací na nalytické části KPP. Hlavní koordinační jednotkou byl Odborný koordinátor, který zajišťoval svolávání a jednání OPS, prováděl záznamy a zasílal je všem členům organizační struktury v území. OK rovněž kontroloval termíny plynoucí z jednání OPS. HRÁDECKO CHRSTVSKO Proces není zahájen. JBLOÉ V PODJEŠTĚDÍ V roce 2008 schválilo zastupitelstvo města záměr zpracování KP a byla zahájena příprava struktur, další postup se ale zastavil a výstupy procesu nejsou k dispozici. Výstupy činnosti LIBEREC Výstupem procesu komunitního plánování je Komunitní plán sociálních služeb regionu Liberec na období , který byl v březnu 2008 projednán. KP je zpracován pouze pro město Liberec. Dalším výstupem je ktualizace 1. Komunitního plánu sociálních služeb regionu Liberec schválená a Katalog sociálních služeb regionu Liberec. PODJEŠTĚDÍ Výstupem procesu komunitního plánování je nalytická část Komunitního plánu obcí Podještědí. HRÁDECKO - CHRSTVSKO atím není žádný výstup. JBLOÉ V PODJEŠTĚDÍ atím není žádný výstup. Frýdlantsko Pracovní skupiny a jejich vazby Pro proces komunitního plánování v ORP Frýdlant byly ustaveny následující pracovní skupiny: OPS árodnostní a etnické menšiny, OPS Osoby ohrožené sociálním vyloučením a drogově závislé, OPS Senioři, OPS Osoby se zdravotním postižením. V území rovněž pracuje Územní řídicí skupina. Strana 13 (celkem 47)

14 Složení skupin V pracovních skupinách jsou zúčastněni zástupci všech stran triády. ÚŘS je složená ze zástupců samosprávy a vedoucích OPS, čímž je zajištěn přenos informací. Spolupráce OK (zapojení do struktury) Odborný koordinátor je součástí koordinační struktury v území. Účastní se všech jednání OPS i ÚŘS, jednání připravuje, svolává a provádí z nich záznamy, které rozesílá všem účastníkům jednání. ajišťuje přenos informací mezi územím a LK. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování Práce OPS a ÚŘS byla nastavena na samém začátku procesu, byla doporučena návaznost jednání OPS a projednávání výstupů z těchto jednání v ÚŘS. Práce je sledována díky konkretizaci úkolů se zodpovědností za jeho plnění, vyhodnocování probíhá na jednáních OPS a ÚŘS. Výstupy činnosti Výstupem procesu komunitního plánování je Komunitní plán obcí Frýdlantska. Semilsko Pracovní skupiny a jejich vazby SEMILSKO Město Semily plánuje společně s dalšími 12 obcemi regionu: Bozkov, Bystrá n. J., Háje n. J., Chuchelna, Jesenný, Příkrý, Roprachtice, Roztoky u Semil, Slaná, Vysoké n. J. a áhoří V území se pravidelně scházejí 4 pracovní skupiny: kde jsou zástupci zadavatelů, poskytovatelů i uživatelů. Pracovní skupiny jsou následující: PS pro osoby se zdravotním postižením (14 členů), PS pro seniory (10 členů), PS pro osoby ohrožené sociálním vyloučením (4 členové) společná PS pro Semilsko, Lomnicko, Turnovsko, Jilemnicko i Rokytnicko, PS pro prevenci sociálně patologických jevů mezi dětmi a mládeží (13 členů). Jednání všech OPS a ÚŘS se účastní také vedoucí odboru sociálních věcí MěÚ Semily administrativní pracovnice projektu KP a odborná koordinátorka KP. Dne byla ustavena Územní řídicí skupina. LOMICKO V rámci východní části ORP Semily probíhá komunitní plánování sociálních služeb na Lomnicku (spádové území obce II). Jsou ustanoveny tři pracovní skupiny: PS osoby se zdravotním postižením, PS senioři a PS prevence sociálně patologických jevů mezi dětmi a mládeží. Strana 14 (celkem 47)

15 PS pro osoby ohrožené sociálním vyloučením společná PS pro Semilsko, Lomnicko, Turnovsko, Jilemnicko i Rokytnicko. Lomnice n.p. plánuje ještě pro 8 spádových obcí (Bělá, Bradlecká Lhota, Košťálov, Libštát, ová Ves n. P., Stružinec, Syřenov, Veselá). Pro Lomnici nad Popelkou není ustavena samostatná řídicí skupina. Svou působnost zde má ÚŘS Semilsko. Provázanost mezi OPS a ÚŘS je zajištěna tím, že vedoucí OPS a administrativní pracovnice projektu KP jsou zároveň členy ÚŘS. sistentka projektového manažera z MěÚ Lomnice n. P. se také účastní ÚŘS. Složení skupin SEMILSKO Členy PS pro Semilsko jsou zástupci zadavatelů poskytovatelů i uživatelů. LOMICKO Členy OPS pro Semilsko jsou zástupci zadavatelů poskytovatelů i uživatelů. Pro Lomnici nad Popelkou není ustavena samostatná řídicí skupina. Svou působnost zde má ÚŘS Semilsko. Spolupráce OK (zapojení do struktury) SEMILSKO OK zajišťuje přenos informací mezi KÚ LK a ORP Semily a spolupracuje se všemi členy realizačního týmu projektu, s poskytovateli sociálních služeb v regionu a dalšími odborníky ze sociální oblasti, školství, anebo dalších oblastí. Odborná koordinátorka se osobně účastní všech jednání OPS i ÚŘS. ÚŘS svolává, připravuje program a zpracovává zápis. Provázanost práce a výstupů OPS je zajištěna prostřednictvím zápisů, které jsou všem členům i hostům zasílány prostřednictvím elektronické pošty, funguje i telefonické spojení. Existuje také provázanost mezi OPS a ÚŘS, protože vedoucí OPS jsou zároveň členy ÚŘS. Probíhá také setkávání Manažerského týmu setkávání odborníků zabývajících se KP na Semilsku, Jilemnicku a Turnovsku. OK také spolupracovala při tvorbě KP pro r LOMICKO Probíhá telefonní a ová komunikace mezi OK a zástupci města, 2x v roce 2010 OK navštívila MěÚ v Lomnici nad Popelkou a účastnila se OPS. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování SEMILSKO I LOMICKO OPS se setkávají pravidelně po 4 8 týdnech, a to v termínu, který je navržen v předchozí schůzce. Jednání probíhají podle jednacího řádu. Vždy na začátku OPS je kontrolován zápis z předchozího jednání, jsou vyhodnocovány splněné či nesplněné úkoly a případně učiněna další opatření. Výstupy činnosti Strana 15 (celkem 47)

16 SEMILSKO Výstupem procesu je Komunitní plán sociálních služeb regionu Semilsko LOMICKO Výstupem procesu komunitního plánování je Komunitní plán sociálních služeb Lomnicko. Dokument by měl být koncem ledna 2011 projednán v radě a zastupitelstvu. Turnovsko Pracovní skupiny a jejich vazby a Turnovsku fungují následující odborné pracovní skupiny: PS Senioři, PS Osoby se zdravotním postižením, PS Děti a mládež, PS pro osoby ohrožené sociálním vyloučením společná PS pro Semilsko, Lomnicko, Turnovsko, Jilemnicko i Rokytnicko. První jednání Územní řídicí skupiny proběhlo Provázanost mezi PS a ÚŘS je zajištěna tím, že členové PS jsou zároveň členy ÚŘS. Složení skupin V PS jsou zastoupeni zástupci jak zadavatelů, tak poskytovatelů i uživatelů. Spolupráce OK (zapojení do struktury) OK je členem ÚŘS, svolává její jednání a připravuje program a stejně tak se OK aktivně podílí na práci všech odborných pracovních skupin. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování Odborné pracovní skupiny nepracují nahodile, scházejí se zpravidla každé 2 měsíce, někdy i v delším intervalu, a to vždy v termínu, který je dohodnut na jednání předešlého zasedání PS. Výstupy činnosti Výstupem procesu komunitního plánování je Komunitní plán sociálních služeb regionu Turnovsko pro období Jilemnicko Pracovní skupiny a jejich vazby JILEMICKO Strana 16 (celkem 47)

17 V Jilemnici pracují 3 pracovní skupiny. Jejich členění je následující: senioři a osoby se zdravotním postižením, rodiny s dětmi a mládež, osoby ohrožené sociálním vyloučením společná PS pro Semilsko, Lomnicko, Turnovsko, Jilemnicko i Rokytnicko. V březnu 2010 byla ustavena Řídicí skupina. ROKYTICKO Ve struktuře stojí nejvýše Manažerský tým - připravuje materiály pro jednání radě města, zastupitelstvu města, je garantem zpracovaných předkládaných materiálů. Dalším článkem struktury je ÚŘS Jilemnicko. V území pracují dvě PS: PS Senioři a PS rodiny s dětmi a mládež. PS pro osoby ohrožené sociálním vyloučením společná PS pro Semilsko, Lomnicko, Turnovsko, Jilemnicko i Rokytnicko. ástupci obce jsou též členy ÚŘS. Složení skupin JILEMICKO Pracovní skupiny jsou složeny z řad zadavatelů, poskytovatelů i uživatelů. Územně řídící skupina je složená ze zástupců Libereckého kraje, dále pak ze zástupců města Jilemnice, zástupci z Fokusu Turnov a posledními členy jsou někteří zástupci okolních obcí spadajících do oblasti Jilemnicka. ROKYTICKO V PS jsou zastoupeny zástupci jak zadavatelů, tak poskytovatelů i uživatelů. V ÚŘS jsou zástupci Libereckého kraje, města Jilemnice, Fokusu Turnov a zástupci z řad obcí Jilemnicka. Spolupráce OK (zapojení do struktury) JILEMICKO Odborný koordinátor se osobně účastní všech jednání PS i ŘS. Jednání PS se účastnil ještě před nástupem na pozici OK, což v současnosti skýtá jisté výhody. Provázanost práce a výstupů PS je zajištěna prostřednictvím zápisů, které jsou všem účastníkům (členům) zasílaný prostřednictvím elektronické pošty, funguje i telefonické spojení. Provázanost mezi PS a ŘS je taktéž na dobré úrovni, neboť vedoucí PS jsou zároveň členy ŘS. ROKYTICKO Odborný koordinátor se aktivně účastní i PS v Rokytnici. Systém práce struktury, sledování a vyhodnocování JILEMICKO PS se scházejí v pravidelném intervalu jednou za dva měsíce (probíhá setkání všech skupin). Program je většinou sestavován jednotlivými vedoucími PS, kteří se sledují aktuální témata prioritní v rámci platného KP pro Jilemnicko. eexistují řády jednání, činnost je vyhodnocována v rámci písemných zápisů z jednání. ROKYTICKO Strana 17 (celkem 47)

18 Ve vlastním komunitním plánu je uvedena informace o práci pracovních skupin v průběhu zpracování KP. O pokračování práce, sledování a vyhodnocování činnosti PS nejsou k dispozici žádné informace. Výstupy činnosti JILEMICKO Výstupem procesu komunitního plánování je Komunitní plán sociálních služeb regionu Jilemnicko a Katalog sociálních služeb. ROKYTICKO Výstupem procesu komunitního plánování je Komunitní plán sociálních služeb na Turnovsku, Semilsku a Jilemnicku, region Rokytnicko. Časový horizont zpracovaného plánu v dokumentu není uveden. Strana 18 (celkem 47)

19 .1.3 KOORDICE S LK Tato kapitola je zaměřena na koordinaci procesů plánování na místní a krajské úrovni, tzn., jak jsou koordinovány termíny zpracování a projednávání (aktualizace komunitních plánů a střednědobého plánu), jaká je účast zástupců území na jednání Krajské koordinační struktury nebo zástupců kraje na jednáních pracovních a řídicích struktur na místní úrovni. Českolipsko ČESKÁ LÍP Území Českolipska je v KPS zastoupena třemi členy (koordinátoři KP v ČL, Mimoni, Doksech), kteří jsou i členy ÚŘS ČL a jsou členy jednotlivých pracovních skupin. Manažerka KKS K. Tomínová je členkou ÚŘS ČL. Jednání ÚŘS ČL předchází jednáním KPS. Termíny zpracovávání KP zatím nejsou plánované v souladu s aktualizací SPRSS LK. Každé město si plánuje podle svých potřeb. Souvisí to také s tím, že KP České Lípy byl vytvořen pro roky , zatímco např., Mimoň má KP platný až do roku 2013 a Ralsko svůj KP schválilo teprve v roce RLSKO Koordinátorka KP je členkou ÚŘS ČL. Termín zpracovávání KP zatím není plánovaný v souladu s aktualizací SPRSS LK. Komunitní plán Ralska byl schválen v červnu 2010 a platí do roku DOKSY Koordinátorka KP je členkou ÚŘS ČL. Termín zpracovávání KP zatím není plánovaný v souladu s aktualizací SPRSS. V současné době existuje pracovní verze KP města Doksy. Předpokládá se, že bude předložen zastupitelstvu města ke schválení v březnu STRÁŽ POD RLSKEM Koordinátorka KP je členkou ÚŘS ČL. MIMOŇ V ÚŘS ČL jsou dva zástupci z pracovní skupiny komunitního plánování města Mimoň. Termín zpracovávání KP zatím není plánovaný v souladu s aktualizací SPRSS LK. Komunitní plán je schválen na roky ovoborsko Koordinace aktualizace KP a SPRSS LK není nastavena, oba mají jiný interval. Území se snaží spolupracovat a dodržet termíny kraje při aktualizaci SPRSS LK. ástupci území v KPS pravidelná účast zástupců delegovaných SO a Městem ový Bor -1 starosta, 1 poskytovatel, 1 vedoucí KOS. Pravidelná účast OK na jednáních KOS a PS. Dle potřeby zve území, prostřednictvím KOS, vedoucí oddělení koordinace a střednědobého plánování a manažerku KKS. Jablonecko Strana 19 (celkem 47)

20 Krajské dokumenty, např. karty aktivit jsou projednávány na pracovních a řídící skupině podle potřeby. Město má dva zástupce a dva náhradníky v KPS. Další členkou KPS je vedoucí pečovatelské služby v Rychnově u Jablonce nad isou. ástupci kraje se (mimo OK) neúčastní jednání pracovních skupin a řídící skupiny. ktualizace komunitního plánu bude probíhat v souladu s Krajskou metodickou příručkou plánování sociálních služeb, aby došlo ke kompatibilitě se SPRSS LK. Tanvaldsko Komunitní plán bude zpracován dle KMP tudíž kompatibilní se SPRSS LK. Krajská poradní skupina představitelé MÚ Tanvald nominovali nové členy do KPS (místostarosta, vedoucí sociálního odboru, zástupce obce mikroregionu). Místostarosta a vedoucí sociálního odboru jsou i členy PS. V období před komunálními volbami na podzim 2010 byl nedostatečný přenos informací z KPS ostatním představitelům měst a obcí Mikroregionu. Díky změně nominace členů se dá očekávat zlepšení. ástupci kraje se jednání PS neúčastní. Vazby práce mezi krajem a obcemi je zajišťována prostřednictvím OK. Železnobrodsko Díky nabídce LK, které se týká finančního krytí zpracování komunitního plánu, samospráva souhlasí se zapojením do procesu plánování. Komunitní plán bude zpracován externím zpracovatelem dle KMP, aby byla zajištěna sourodost mezi KP se SPRSS LK. Provázanost území a LK je dána možností zástupců ORP Železného Brodu se účastnit na jednáních KKS. Dosud tato provázanost byla pouze formální, reálné výstupy z KKS nevzešly. Území neumělo s informacemi nakládat a nevyužilo potenciál KKS. Po nastoupení nového politického vedení v ORP Žel. Brod se diskutuje mezi LK a správním územím o užší a intenzivnější vzájemné spolupráci. ástupci kraje navázali spolupráci se samosprávou v Železném Brodě. Přenos informací z kraje na obecní úroveň a zpět zajišťuje OK. Liberecko LIBEREC Území je v KPS zastoupeno jedním členem a to osobou náměstkyně primátora pro sociální a zdravotní oblast. Manažerka KKS je pravidelným hostem na jednání ŘS. Koordinace KP a SPRSS není nastavena, avšak území spolupracuje při aktualizaci SPRSS LK a dodržuje termíny stanovené krajem. OK se pravidelně účastní jednání PS a ŘS, území také využívá možnosti pozvat na jednání ŘS vedoucí koordinace a střednědobého plánování. Krajská protidrogová koordinátorka je členem pracovní skupiny pro uživatele drog a osoby ohrožené závislostmi. V brzké budoucnosti se počítá se zajištěním větší provázanosti KP a SPRSS LK, konkrétní kroky budou učiněny v návaznosti na dokončení tohoto dokumentu (viz C.1 ávrh doporučení podpory pro jednotlivá území). PODJEŠTĚDÍ Území obcí Podještědí je v KPS zastoupeno jedním členem. OK se pravidelně účastní jednání PS a ŘS a zajišťuje tak přenos informací z kraje do území a zpět. HRÁDECKO CHRSTVSKO Strana 20 (celkem 47)

21 Proces není zahájen, avšak KP bude zpracován externím zpracovatelem dle KMP, čímž bude zajištěna sourodost mezi KP a SPRSS LK. Místostarosta Hrádku n.. je členem KPS. Frýdlantsko Koordinace je dána možností účasti zástupců území v Krajské poradní skupině. Jednání v území jsou plánována a koordinována tak, aby navazovala na důležitá jednání Krajské koordinační struktury a aby mohly být v území projednány závěry k výstupům KKS. Manažerka KKS je členkou ÚŘS Frýdlantska. Semilsko Manažerka KKS je členkou ÚŘS Semilsko. Termíny zpracování a projednávání výstupů nejsou koordinovány. Je sice zajištěn přenos informací díky fungující struktuře v území a Odborné koordinátorce, ale provázanost termínů zajištěna není. Přesto se členové územní struktury aktivně zapojují do projednávání a připomínkování výstupů procesu střednědobého plánování. Turnovsko ástupce kraje - konkrétně manažer KKS - se účastní jednání ÚŘS a je jejím řádným členem a dle potřeby se aktivně účastní i jiní pracovníci Krajského úřadu. Komunitní plán Turnovska je připravován a úzce koordinován i s KP sociálních služeb Semilska a Jilemnicka Jilemnicko JILEMICKO Spolupráce mezi Jilemnicí a LK probíhá i prostřednictvím OK. Účast zástupců území na jednání Krajské poradní skupiny je zajištěna a vždy se minimálně jeden ze zástupců těchto jednání účastní (např. vedoucí odboru sociálních věcí, místostarosta nebo jiný zainteresovaný zástupce). ástupci kraje se účastní jednání PS a ÚŘS. Manažerka KKS je přímo členkou ÚŘS. ROKYTICKO Koordinace s LK není přímo zajištěna, částečně probíhá v rámci celého spádového území ORP Jilemnice. ástupce města Rokytnice je členem Krajské poradní skupiny. Strana 21 (celkem 47)

22 .1.4 ROLE SMOSPRÁV V této kapitole je popis zapojení starostů nebo dalších zástupců obcí do procesu komunitního plánování, způsobu projednávání výstupů KP v orgánech obcí, úrovně politické podpory. Českolipsko V RLSKU, STRÁŽI POD RLSKEM jsou místostarostky měst přímo členkami pracovních skupin. Podle seznamu členů PS uvedeného na webu, je to tak i v MIMOI. V ČESKÉ LÍPĚ je koordinátorka KP zastupitelkou města, členkou rady města a také předsedkyní Sociální a bytové komise (nově výbor pro sociální věci). Členy UŘS ČL jsou i starostové obcí ORP Česká Lípa. Úkolem pro další období je snaha zapojit do procesu KP zástupce samosprávy dalších obcí. ovoborsko Členy KOS jsou 3 starostové obcí, I. typu, které deleguje Svazek obcí ovoborska + 1 zastupitel Města ový Bor. Veškeré výstupy z procesu komunitního plánování jsou schvalovány Svazkem obcí ovoborska, Radou města ový Bor, astupitelstvem města ový Bor. Jablonecko Místostarosta Jablonce nad isou pro oblast sociální a zastupitelka, členka komise humanitní péče, jsou členy řídící skupiny. Dokumenty a usnesení řídící skupiny jsou schvalovány v komisi humanitní péče rady města, v radě a zastupitelstvu města. yní budou důležité výstupy projednávány se samosprávami všech obcí, které budou do komunitního plánování zapojeny. Tanvaldsko Všichni představitelé obcí Mikroregionu Tanvaldsko usnesením č. 6/2010 ze dne schválili zahájení procesu komunitního plánování sociálních služeb. Projednávání výstupů z PS probíhá v součastné době na pravidelném setkání starostů Mikroregionu Tanvaldsko. Železnobrodsko Starostové ve správním obvodě ORP Žel. Brod se do procesu KP zapojit nechtěli, nicméně poskytli OK informace pro zpracování analýzy za jednotlivá území. V současné době je však reálné, že se představitelé dohodnou na spolupráci s Železným Brodem na vytvoření KP. (a předpokladu, že náklady na zpracování budou hrazeny z projektu IP 2). Liberecko LIBEREC Strana 22 (celkem 47)

23 áměstkyně primátora pro sociální a zdravotní oblast je členem ŘS. Stálými členy PS jsou i další zástupci úřadu (vedoucí Odboru sociální péče, vedoucí Oddělení sociálních a zdravotních věcí, či referentka Oddělení kurátorské činnosti. PODJEŠTĚDÍ Starosta Českého Dubu je členem ŘS. Dva starostové Mikroregionu Podještědí jsou členy PS a ŘS a to starosta obce Osečná a starostka obce Proseč pod Ještědem, která je zároveň předsedkyní Mikroregionu Podještědí, čímž je zajištěn přenos informací z jednání ŘS na jednání mikroregionu a zpět. Členem PS a ŘS je tajemnice Městského úřadu v Českém Dubu, vedoucí Odboru sociálního v Českém Dubu a také vedoucí Odboru sociálního v Hodkovicích nad Mohelkou. HRÁDECKO CHRSTVSKO Proces není zahájen, zapojení zástupců samospráv však lze předpokládat. Tento předpoklad je dán tím, že KP pro území by měl být zpracován v souladu s Krajskou metodickou příručkou plánování sociálních služeb v LK. JBLOÉ V PODJEŠTĚDÍ Proces není zahájen, zástupci samospráv budou osloveni. Frýdlantsko Starostové Frýdlantska jsou zapojeni do organizační struktury pro komunitní plánování, pracují jak v OPS tak v ÚŘS. Při zpracování KP obcí Frýdlantska ( ) bylo aktivně zapojeno 11 města a obcí, další se postupně přidávají. Komunitní plánování je náplní činnosti mikroregionu Frýdlantsko, ve kterém jsou všechny obce. Semilsko Starostové Semilska a Lomnicka jsou zapojeni do organizační struktury pro komunitní plánování v ÚŘS, ale mohou se také účastnit setkání OPS. Jedná se o starosty ze Semil, Benešova u Semil, Bozkova, Bradlecké Lhoty, z Háje n. J., Chuchelny, Jesenního, Košťálova, Libštátu, Lomnice n. P., ové Vsi n. P., Slané, Stružince, Vysokého n. J. a áhoří. Všech 22 obcí ORP Semily se připojilo ke KP Semilska, a to prostřednictvím schváleného usnesení ve svém zastupitelstvu obce. Turnovsko V ÚŘS se aktivně účastní i zástupci samosprávy - kromě místostarosty města Turnov i další starostové ORP a to z obcí Příšovice, Karlovice, Vlastibořice, Mírová pod Kozákovem, Rovensko pod Troskami, Malé Skály a Tatobit. KP je legitimizován samotným schválením zastupitelstvem města Turnova a přihlášením se ke KP ze strany dalších obcí. Jilemnicko JILEMICKO Strana 23 (celkem 47)

24 apojení starostů či jiných členů jednotlivých obcí není sice stoprocentní, ale není ani zanedbatelné. Mají možnost se účastnit všech jednání v rámci procesu KP. V lednu 2011 proběhne schůzka všech starostů Jilemnicka, kde budou obeznámeni původní i noví představitelé obcí s projektem IP2 a dalším postupem plánováním v rámci ORP Jilemnice. Úroveň politické podpory ze strany Jilemnice je poměrně stabilní a dobrá. Účast zástupců samosprávy je jak v PS, tak v ÚŘS. Obce se do procesu zapojují prostřednictvím rozhodnutí rady obce (rozhodnutím starosty), město Jilemnice je garantem tohoto procesu. ROKYTICKO Do komunitního plánování byla Rokytnice nad Jizerou zapojena v roce 2006 po oslovení vedením města Jilemnice, které bylo garantem procesu pro celou spádovou oblast. Bohužel jednotlivé zapojené subjekty měly na plánování jiný pohled a z toho důvodu byl zpracován KP pro Rokytnicko..1.5 VYUŽITÍ ODBORÉ METODICKÉ POMOCI V této kapitole je zhodnoceno zapojení externích subjektů podílejících se na zpracování komunitních plánů nebo na podpoře procesu, zda je využívána Krajská metodická příručka plánování sociálních služeb v LK, jako jeden z výstupů projektu IP 2, jaký význam má metodická pomoc Odborných koordinátorů nebo dalších metodiků. Českolipsko Proces KP v Mimoni, Doksech i Ralsku byl zahájen ve spolupráci s CEPROS o.s. Pozitivně bylo přijato vytvoření Krajské metodické příručky plánování sociálních služeb v LK. Odborný koordinátor zprostředkovává informace o možnostech projektu a nabízí zprostředkování metodické pomoci. Jiná metodická ani externí pomoc není využívána. ovoborsko Komunitní plán sociálních služeb pro oblast členských obcí Svazku obcí ovoborska pro období let odborným garantem a metodikem bylo Centrum Komunitní práce Ústí nad Labem. Krajská metodická příručka plánování sociálních služeb v LK zatím využívána není, je však reálný předpoklad, že pro další zpracování výstupů KP bude KMP využita. Rovněž tak bude využita pomoc odborného koordinátora. Jablonecko Jablonec nad isou využíval metodika komunitního plánování, p. Polesný. Další komunitní plán bude vycházet z Krajské metodické příručky plánování sociálních služeb v LK. Bylo dohodnuto s městem, že OK využije metodické podpory při koordinaci procesu KP v území a procesu KP v Jablonci nad isou a ostatních obcí na území ORP. Tanvaldsko Komunitní plán Mikroregionu Tanvaldsko bude zpracován externím zpracovatelem v souladu s KMP, což bylo podmínkou jeho výběru. Strana 24 (celkem 47)

25 Proces komunitního plánování sociálních služeb by na Tanvaldsku bez vzniku pozice a činnosti OK vůbec nebyl schválen a zahájen. Metodická pomoc OK má značný význam. Hlavním důvodem je fakt, že představitelé obcí nemají dostatečné povědomí o smyslu a cílech KP. OK metodicky vede postupné zahajování činnosti PS, aktivizaci a zapojení představitelů obcí do procesu (snaha o jejich účast na PS). OK se pravidelně účastní setkání Mikroregionu Tanvaldsko, kde informuje starosty o aktuálním vývoji v procesu komunitního plánování. OK navrhuje a podněcuje starosty k tomu, aby se v území etablovali noví poskytovatelé sociálních služeb ( LRS o.s.- ízkoprahové zařízení pro děti a mládež činnost zahájena 3. září 2010, Most k naději terénní služby atd.). Železnobrodsko ebýt činnosti OK a existence projektu IP 2 v území by se komunitně neplánovalo. OK se snaží o implementaci transformovaných zásad KKS do procesů KP na Železnobrodsku, z důvodu zajištění udržení celého procesu, jako živého a vyvíjejícího se organismu. Kroky, které jsou činěny, jsou v souladu s KMP. OK motivuje politické zástupce Žel. Brodu k možnosti využití služeb nadregionálních poskytovatelů sociál. služeb, které mohou v regionu působit díky projektu IP 1. Díky nabídce LK ohledně možnosti financování zpracování KP, představitelé Žel. Brodu souhlasí se spoluprací na vytvoření KP. Liberecko LIBEREC V rámci procesu komunitního plánování je využívána částečná externí metodická pomoc. PODJEŠTĚDÍ Při zahájení procesu komunitního plánování a pro zpracování komunitního plánu byla využita metodická pomoc prostřednictvím Odborného koordinátora, na zpracování vybraných kapitol KP se podílel externí zpracovatel. HRÁDECKO CHRSTVSKO Proces nebyl zahájen, v blízké budoucnosti lze předpokládat využití metodické pomoci v rámci plnění projektu IP 2. Frýdlantsko Odborná metodická pomoc byla využita prostřednictvím Odborného koordinátora, který v území aktivně pracuje. a zpracování KP obcí Frýdlantska se podílel externí zpracovatel. Součástí jeho práce byla rovněž metodická pomoc pracovním skupinám i Odbornému koordinátorovi. Semilsko Prohloubení Komunitního plánu Semilska a Lomnicka je zpracováváno externím subjektem Fokus, o. s., Turnov. Při aktualizaci dokumentu byla využívána Krajská metodická příručka plánování sociálních služeb v LK. Byla využita též metodická činnost, spolupráce a konzultace probíhaly s Luďkou Kanclířovou hlavní manažerkou projektu Prohloubení KP sociálních služeb na Semilsku, Turnovsku a Jilemnicku. Strana 25 (celkem 47)

26 Turnovsko Komunitní plán Turnovska je zpracováván externím subjektem, autorem je o.s. Fokus Turnov. ktualizace dokumentu byla provedena v souladu s principy Krajské metodické příručky plánování sociálních služeb v LK. Byla využita též metodická činnost, spolupráce a konzultace v rámci projektu Prohloubení KP sociálních služeb na Semilsku, Turnovsku a Jilemnicku. Jilemnicko JILEMICKO Metodika v novém KP, který už je zpracován a je připraven k projednání a ke schválení v radě města, je v souladu s Krajskou metodickou příručkou plánování sociálních služeb v LK. Jednotlivé části byly konzultovány i s OK. Byla využita též metodická činnost, spolupráce a konzultace v rámci projektu Prohloubení KP sociálních služeb na Semilsku, Turnovsku a Jilemnicku. ROKYTICKO Komunitní plán byl zpracován díky aktivní činnosti členů pracovních skupin, nebyla využita metodická pomoc z projektu IP 2. Částečně byla využita též metodická činnost, spolupráce a konzultace v rámci projektu Prohloubení KP sociálních služeb na Semilsku, Turnovsku a Jilemnicku..1.6 SPOLUPRÁCE S OKOLÍM Předmětem kapitoly je zhodnocení spolupráce obcí v rámci ORP se sousedními obcemi, jaká je koordinace procesů a výstupů, vzájemná podpora, společný postup při projednávání, apod. Českolipsko Jednotlivé obce plánují samostatně a pouze pro své území. Ustavení ÚŘS ČL je prvním krokem, který by mohl vést ke společné spolupráci. a základě výsledků jednání ÚŘS ČL ze dne 13. ledna 2011 budou finanční prostředky projektu IP2 využity k rozšíření Komunitních plánů na přilehlá území, čímž dojde k rozšíření spolupráce dotčených obcí na oblast plánování sociálních služeb. ovoborsko Do komunitního plánování jsou zapojeny všechny obce ovoborska, a to prostřednictvím Svazku obcí ovoborska. Spolupráce s ostatními ORP, nebo s ÚŘS jiných ORP není nastavena. atím byla zaznamenána spolupráce samospráv ový Bor a Česká Lípa v otázce pobytové odlehčovací služby. Jablonecko Komunitně plánuje pouze Jablonec nad isou. Ostatní obce ORP nejsou do procesu zapojeny. Opakovaně byly všechny obce osloveny po zahájení činnosti Odborného koordinátora. Do současnosti je však situace beze změn. Dne byla svolána pod záštitou místostarosty pro sociální oblast Jablonce nad isou další schůzka se starosty Strana 26 (celkem 47)

27 všech obcí na spádovém území. a této schůzce došlo k dohodě o zapojení obcí spádového území ORP Jablonec nad isou do procesu komunitního plánování. a schůzce, která proběhla , se starostové obcí na území ORP Jablonec nad isou dohodli na zapojení do procesu komunitnímu plánování. Spolupráci mezi Jabloncem nad isou a ostatními obcemi z ORP bude zajišťovat OK. Tanvaldsko Komunitní plánování probíhá v rámci Mikroregionu Tanvaldsko. Díky tomu je zajištěna vzájemná spolupráce a informovanost zapojených obcí. Spolupráce za hranicí ORP Tanvaldsko částečně funguje především díky aktivní činnosti Odborného koordinátora pro ORP Tanvaldsko. Spolupráce s OK v ORP Jablonec a v ORP Liberci je přínosná. a základě přenosu informací mezi koordinátory se zvyšuje zájem poskytovatelů o zahájení své činnosti na Tanvaldsku. V PS je několik členů, kteří docházeli na PS do Jablonce a Liberce a poté, co se dozvěděli, že Tanvaldsko také zahájilo proces komunitního plánování, docházejí i do PS v Tanvaldu. Železnobrodsko Spolupráce s okolními obcemi vázne, nicméně je snaha ustavit ŘS pro celé ORP bude probíhat diskuze koncem ledna. Samosprávy v ORP spolupracují z důvodu zajištění terénní pečovatelské služby v jednotlivých obcích. řizovatelem pečovatelské služby je město Železný Brod. Dohoda mezi obcemi a městem existuje (smluvně dosud neošetřeno). Spolupráce s ostatními ORP je pro území přínosná, zvláště v předávání zkušeností a informací o možnosti využívání služeb nadregionálních poskytovatelů na Železnobrodsku. Tím se stávají některé druhy služeb v území dostupnější. Liberecko LIBEREC Vzhledem k faktu, že KP je zpracován pouze pro území města Liberec, lze konstatovat, že spolupráce s obcemi v rámci ORP Liberec i za jeho hranicemi neprobíhá tak, jak by měla. V brzké době však budou zahájena jednání pro navázání spolupráce na KP s okolními obcemi (Šimonovice, Jeřmanice, Stráž nad isou, Dlouhý Most), a městskou částí Vratislavice nad isou. PODJEŠTĚDÍ V území je nastavena poměrně dobrá spolupráce mezi jednotlivými obcemi, které se do procesu komunitního plánování zapojili prostřednictvím mikroregionu Podještědí. Spolupráce s obcemi mimo mikroregion pro oblast komunitního plánování neprobíhá. HRÁDECKO CHRSTVSKO Proces není zahájen, lze předpokládat, že spolupráce s okolím bude navázána po zahájení procesu. Frýdlantsko Spolupráce obcí v rámci ORP Frýdlantska je zajištěna díky funkční organizační struktuře v území. Spolupráce s obcemi za hranicemi ORP není funkční. Strana 27 (celkem 47)

28 Semilsko Mezi ORP Semily (Lomnicko), Turnov, Jilemnice (Rokytnicko) existuje velmi úzká spolupráce. Vedle Manažerského týmu odborníků se setkávají také odborní koordinátoři na svých jednáních, kam byly zvány i OK ze Železného Brodu a Tanvaldu. Probíhá také intenzivní spolupráce elektronickou cestou a telefonicky. Turnovsko V území existuje velice úzká a příkladná spolupráce mezi ORP Turnov, Semily a Jilemnice, a to jak při přípravě tak i při samotné tvorbě KP a jeho monitoringu. Jilemnicko Spolupráce obcí v území je na dobré úrovni. V rámci Semilska a Turnovska je provázanost procesu komunitního plánování podpořena Fokusem Turnov, který zaštiťuje všechny aktivity KP na tomto území. ástupci jsou neustále v kontaktu a absolvují i společná jednání, při kterých jsou řešeny aktuální problémy v jednotlivých částech území. ROKYTICKO e zpracovaného KP nelze získat informace ke spolupráci s okolím..1.7 FICOVÁÍ PROCESU KP Tato kapitola popisuje a hodnotí způsoby financování procesu KP. Tzn., jakou roli hraje financování v rámci projektu IP 2, jaký je podíl obcí, význam mikroregionu, příp. dalších zdrojů. Českolipsko Komunitní plánování je financováno z rozpočtů jednotlivých obcí. Území dostalo nabídku na využití finančních prostředků z IP 2 na aktualizaci KP. V době zpracování tohoto dokumentu nebyl znám výsledek rozhodnutí o využití této nabídky. ovoborsko Všechny obce ORP ový Bor se podílí na financování procesu komunitního plánování prostřednictvím Svazku obcí ovoborska. projektu IP 2 byl financován tisk komunitního plánu sociálních služeb pro oblast členských obcí Svazku obcí ovoborska ktualizace návrhové části 2010 a Katalog sociálních a souvisejících služeb ovoborska Území dostalo nabídku na využití finančních prostředků z IP 2 na aktualizaci KP. V době zpracování tohoto dokumentu nebyl znám výsledek rozhodnutí o využití této nabídky. Jablonecko Protože se prozatím jedná pouze o KP Jablonce nad isou, financuje celý proces město Jablonec nad isou. Město využilo nabídky z projektu IP2 a požádalo o finance na aktualizaci analytické a návrhové části komunitního plánu. Strana 28 (celkem 47)

29 Tanvaldsko Financování zpracování KP Mikroregionu Tanvaldsko bude zajištěno ze zdrojů IP2. Před změnou v možnostech financování se Mikroregion usnesl uhradit celkem ,- a to za účasti všech obcí Mikroregionu Tanvaldsko. Město Tanvald se finančně značně podílí na zahájení činnosti a chodu PDM prostory byly poskytnuty do konce roku 2010 zdarma. Dále od r budou tyto prostory pronajaté za symbolickou částku 1000,-/měsíc. Představitelé města Tanvald jsou i nadále ochotni částečně se finančně podílet na chodu PDM po dohodě s poskytovatelem LRS o.s. Železnobrodsko Obce ve správním území Žel. Brod se finančně nepodílejí na procesu KP. Obec Železný Brod poskytla pouze místnost, kde může působit zaměstnanec kraje OK. Ve správním území působí od prosince 2010 nadregionální poskytovatel sociálně aktivizačních služeb pro rodinu s dětmi (hrazeno z projektu IP 1) a je navázána spolupráce s poskytovatelem terénního programu (hrazeno z projektu IP 1). áklady na zpracování KP budou hrazeny z projektu IP 2. Liberecko LIBEREC pracování komunitního plánu bylo financování z rozpočtových prostředků města. PODJEŠTĚDÍ pracování komunitního plánu bylo financováno z rozpočtových prostředků zapojených obcí. rozpočtu projektu IP 2 byla poskytnuta finanční podpora prostřednictvím činnosti Odborného koordinátora a byl poskytnut příspěvek na metodickou podporu při zpracování dokumentu. HRÁDECKO CHRSTVSKO Proces nebyl zahájen. Pro zpracování KP se předpokládá využití finanční podpory z rozpočtu projektu IP2. Frýdlantsko pracování komunitního plánu bylo financováno z rozpočtových prostředků zapojených obcí. projektu IP 2 byla poskytnuta finanční podpora prostřednictvím činnosti Odborného koordinátora. Semilsko Garantem projektu na zpracování KP na území Semilska, Turnovska a Jilemnicka je Fokus Turnov, který zodpovídá za obsahovou stránku projektu a financování projektu. Finanční prostředky mají stoprocentní krytí z dotace EU. V rámci projektu IP2 není čerpána přímá finanční podpora na proces zpracování KP, nepřímá podpora je poskytnuta prostřednictvím odborného koordinátora. Strana 29 (celkem 47)

30 LOMICKO pracování komunitního plánu bylo realizováno díky finančním prostředkům získaných z dotací EU. V rámci projektu IP2 není čerpána přímá finanční podpora na proces zpracování KP, nepřímá podpora je poskytnuta prostřednictvím odborného koordinátora. Turnovsko ejvětší podíl na financování KP nese nejen obec Turnov, ale i další obce. pracování komunitního plánu bylo plně hrazeno z projektu financovaného z dotačních zdrojů EU. Přímá finanční podpora ze strany LK není poskytnuta, nepřímá finanční podpora je však realizována prostřednictvím Odborného koordinátora. Jilemnicko JILEMICKO ositelem projektu na zpracování KP na území Jilemnicka, Semilska a Turnovska je Fokus Turnov. ese odpovědnost za naplnění obsahové stránky projektu, řídí financování projektu, které má stoprocentní krytí z dotace EU. V rámci projektu IP2 není čerpána přímá finanční podpora na proces zpracování KP, je ale poskytnuta nepřímá podpora prostřednictvím OK. ROKYTICKO Rokytnice má vlastní KP, který je taktéž financován z projektu Fokusu Turnov. Strana 30 (celkem 47)

31 ČÁST B. B.1 STV PRCOVÁÍ DOKUMETŮ Stav zpracování komunitních plánů byl posuzován na základě shrnutí všech dostupných informací, získaných z území Libereckého kraje. volený způsob posouzení dokumentů zahrnoval několik úrovní, jejichž výstupy jsou stručně shrnuty v následujících bodech: základní parametry, územní pokrytí, podrobné vícekriteriální posouzení (tabulka) s identifikací konkrétních nedostatků a problematických míst pro návrh potřebných opatření. Toto posouzení v některých bodech navázalo na hodnocení komunitních plánů, provedené v rámci přípravy Krajské metodické příručky plánování sociálních služeb. Dílčí posouzení proběhlo v 1. čtvrtletí 2010, jeho výsledky byly projednány a staly se jedním z důležitých podkladů pro zpracování příslušných kapitol Příručky. Ve srovnání s uvedeným zjišťováním v roce 2010 byla pozměněna a doplněna některá kritéria hodnocení tak, aby umožnila lepší popis stavu a výstižnější argumentaci pro následný návrh potřebných opatření. B.1.1 PŘEHLED ÁKLDÍ PRMETRY KOMUITÍCH PLÁŮ Bylo posuzováno celkem 15 dokumentů (komunitních plánů nebo jejich ucelených částí tam, kde byl proces KP zahájen později a celý plán ještě není k dispozici). Do posouzení byly zařazeny všechny KP, které byly zpracovány v období od r.2005 do současnosti a pro které byly použity různé metodické přístupy a způsoby zpracování. Přehled komunitních plánů: Česká Lípa Mimoň Ralsko Doksy ovoborsko Jablonec nad isou Železnobrodsko Liberec Frýdlantsko Podještědí Semilsko Lomnicko Turnovsko Jilemnicko Rokytnicko Území se zahájeným procesem, ale dosud bez výstupů v podobě schválených částí KP: Tanvaldsko (zpracovány dílčí podklady pro analytickou část KP, včetně prvotní SWOT analýzy stavu sociálních služeb ve spádovém území ORP, která byla projednána v orgánech mikroregionu Tanvaldsko), další dosud nezapojené obce ORP Českolipsko (zatím bez výstupů), další dosud nezapojené obce ORP Jablonec nad isou (zatím bez výstupů), obce mikroregionu Hrádecko-Chrastavsko (zatím bez výstupů). Strana 31 (celkem 47)

32 Mapa územního pokrytí stav k Strana 32 (celkem 47)

33 ákladní parametry posuzovaných komunitních plánů jsou shrnuty v následující tabulce: KP stav rozpracovanosti klíčové termíny způsob zpracování poznámka KP Česká Lípa dokončen schválen 06/2006 vlastní připravuje se aktualizace KP Mimoň dokončen 2008 KP Ralsko dokončen schválen 06/2010 vlastní vlastní + metodická pomoc CEPROS, o.s. KP Doksy KP ovoborsko pracovní verze před projednáním dokončen + aktualizována návrhová část KP Jablonec n.. KP Železnobrodsko KP Liberec KP Frýdlantsko KP Podještědí KP Semilsko KP Lomnicko KP Turnovsko KP Jilemnicko KP Rokytnicko dokončen pracovní verze analytické části dokončen + aktualizována návrhová část dokončen zpracována a projednána analytická část dokončen + aktualizace před projednáním pracovní verze před projednáním dokončen + aktualizace před projednáním dokončen + aktualizace před schválením pracovní verze před projednáním zpracování vlastní aktualizace schválena 02/2010 vlastní + CKP Ústí n.l. (OPL) schválen 11/2008 vlastní zpracování 2010 aktualizace schválena 03/2010 schválen 04/2010 pracovní verze aktualizace (jako kční plán 2011) vlastní (odborná koordinátorka) vlastní + metodická pomoc CEPROS,o.s. MB servis zpracování 2010 vlastní + LBplán,s.r.o. schválen 03/2007, aktualizace 01/2011 vlastní + Fokus,o.s. (SROP, OPL) zpracování 2010 vlastní (OPL) schválen 2007, aktualizace 01/2011 schválen 02/2007, aktualizace 01/2011 vlastní + Fokus,o.s. (SROP, OPL) vlastní + Fokus,o.s. (SROP, OPL) zpracování 2010 vlastní (OPL) Komentář a vysvětlivky: 1) působ zpracování vlastní = KP je zpracován vlastními silami, tj. zapojením pracovních skupin, pracovníků městských a obecních úřadů, zpravidla pod vedením určeného a vyškoleného koordinátora nebo metodika KP. 2) Tanvaldsko není zahrnuto mezi oblastmi se zpracovaným dokumentem, který by bylo možné posuzovat, ale proces KP byl zahájen a již jsou k dispozici dílčí podklady pro následné zpracování. SWOT analýza stavu sociálních služeb v ORP byla již projednána v orgánech mikroregionu Tanvaldsko. Strana 33 (celkem 47)

34 č. Kritérium KP Česká Lípa KP Mimoň KP Ralsko KP Doksy KP ovoborsko KP Jablonec n.. KP Železnobrodsko KP Liberec KP Frýdlantsko KP Podještědí KP Semilsko KP Lomnicko KP Turnovsko KP Jilemnicko KP Rokytnicko B.1.2 T BULK PODROBÉ VÍCEKRITERIÁLÍ POSOUEÍ 1 Struktura KP (rozdělení na analytickou a návrhovou část) č č č 2 Provázanost Č a Č č č č č č 3 Shrnutí analytických závěrů č č č 4 Použití SWOT analýzy b b b b b b b b b b č č č č č č R R č č č č č č č č č č č č č č č č č č č č č č č č R R R R č č č č č R R R č č č č č č č č č č č R R R č R č č č č č č nalýza financování služeb Oddělení sociálních služeb a ostatních (v Č) jištění skutečné potřebnosti služeb Struktura návrhové části jednoznačné časové horizonty Měřitelnost cílů (indikátory) Konkretizace opatření - Odpovědnost za plnění Konkretizace opatření - Finanční náročnost (náklady) Konkretizace opatření zdroje financování Konkretizace opatření vazba na aktivity SPRSS Konkretizace opatření - Termíny plnění Rozdělení sociální služby x ostatní v Č (oddělení přesahů do navazujících oblastí) ávrh zajištění realizace (plnění KP) ávrh a způsob zajištění monitoringu Rozpracování pro krátkodobý časový horizont (kční plán, realizační plán, apod.) = dokument splňuje hodnocené kritérium b = splňuje, ale bez zřejmých vazeb na další části dokumentu č = splňuje, ale pouze částečně (je potřebné dopracování) = dokument nesplňuje hodnocené kritérium R = kritérium není splněné, ale je nebo bude řešeno v realizačním (akčním) plánu Strana 34 (celkem 47)

35 = zatím nebylo možné posoudit (není dosud zpracováno, ale uvažuje se o zpracování nebo se již připravuje) Strana 35 (celkem 47)

36 ČÁST C C.1 ÁVRH DOPORUČEÍ PODPORY PRO JEDOTLIVÁ ÚEMÍ C.1.1 ÁVRH DOPORUČEÍ PRO DLŠÍ PODPORU PROCESU KP V ÚEMÍ a základě shromážděných informací lze konstatovat následující závěry a doporučení pro proces komunitního plánování na území obcí Libereckého kraje. Díky projektu IP 2 a činnosti Odborných koordinátorů se podařilo téměř ve všech územích ORP alespoň částečně zahájit proces komunitního plánování a jeho částečnou koordinaci s procesem střednědobého plánování. Ve všech spádových územích ORP vznikly pracovní skupiny pro jednotlivé cílové skupiny, podle doporučení kompetentních odborníků Libereckého kraje jsou v nich zúčastněni zástupci všech stran triády. Byly také ustaveny řídicí skupiny, v kterých ve většině případů má své zastoupení i místní samospráva, čímž je dán velký předpoklad pro legitimitu procesu. Přesto, že pracovní struktury v území jsou nastaveny a Odborní koordinátoři v rámci projektu IP 2 vnášejí velkou iniciativu směrem ke koordinaci s procesem střednědobého plánování, nebylo zatím dosaženo potřebné shody. To znamená, že zatím nejsou nastaveny důležité termíny pro koordinaci procesu, např. aktualizace KP a SPRSS LK, nejsou sjednoceny a provázány termíny projednávání důležitých výstupů apod. V tomto smyslu lze konstatovat jednoznačné doporučení, a to věnovat zvýšenou aktivitu směrem k podpoře procesu a činnosti koordinačních struktur v území LK. Je žádoucí více iniciovat vzájemnou spolupráci mezi jednotlivými ORP a jejich koordinačními strukturami a v neposlední řadě je nutno zajistit důslednější provázanost mezi krajskou a územními strukturami a upevnit ji. Jako vhodná varianta se jeví pokračování činnosti Odborných koordinátorů, kteří až dosud sehráli v území velmi důležitou roli. Předpokladem však je úzká spolupráce a dohoda mezi LK a zástupci jednotlivých obcí. iniciativy všech účastníků projektu IP 2 se podařilo docílit velmi dobrého pokrytí území komunitními plány a zahájení činnosti koordinačních struktur. Do budoucna je třeba tyto struktury stabilizovat a upevnit a vytvořit tím předpoklad pro udržitelnost komunitního plánování na území celého LK. Strana 36 (celkem 47)

37 C.1.2 ÁVRH DOPORUČEÍ PRO DOPRCOVÁÍ KOMUITÍCH PLÁŮ V této kapitole jsou shrnuta zásadní doporučení pro další postup při zpracování či doplnění komunitních plánů na území Libereckého kraje. ávrhy vycházejí ze zjištěných skutečností, které byly popsány v předcházejících kapitolách tohoto materiálu. Jako zásadní podklad pro konkretizaci doporučení byly použity výstupy multikriteriálního vyhodnocení shrnuté v tabulce viz kap. B.1.2. Časový horizont navržených doporučení je v souladu se zadáním omezen termínem ukončení projektu IP2, tj. do konce září Doporučení jsou členěna po spádových územích ORP. Mapa územního pokrytí návrh (od roku 2011) Strana 37 (celkem 47)

ZASTUPITELSTVO LIBERECKÉHO KRAJE RADA LIBERECKÉHO KRAJE. Člen rady pro sociální oblast. Krajská poradní skupina

ZASTUPITELSTVO LIBERECKÉHO KRAJE RADA LIBERECKÉHO KRAJE. Člen rady pro sociální oblast. Krajská poradní skupina ZASTUPITELSTVO RADA VÝBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A MENŠIN Manažer KKS Člen rady pro sociální oblast Krajská poradní LIBERECKO JABLONECKO SEMILSKO ČESKOLIPSKO FRÝDLANTSKO JILEMNICKO NOVOBORSKO TANVALDSKO TURNOVSKO

Více

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO 2011-2015

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO 2011-2015 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO 2011-2015 Akční plán pro rok 2014 Obsah 1 Úvod 3 2 Východiska 4 3 Organizační a finanční zajištění pro plnění AP 5 4 Přílohy - 1 - Úvod Důvod zpracování

Více

Akční plán pro rok 2013

Akční plán pro rok 2013 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ŽELEZNOBRODSKA A SLUŽBY S NÍM SOUVISEJÍCÍ 2011-2015 Akční plán pro rok 2013 Dokument vznikl v rámci projektu IP 3 Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních

Více

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO 2011-2015 Akční plán pro rok 2015 Obsah 1 Úvod 2 2 Východiska 3 3 Organizační a finanční zajištění pro plnění AP 4 4 Přílohy 5-9 - 1 - 1. Úvod Důvod zpracování

Více

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA ORGANIZAČNÍ STRUKTURA PROCESU PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Verze: 01 Zpracovala: Bc. Petra Podzimková, Výkonná manažerka projektu Schválila: Řídící skupina Rozvojového plánování sociálních služeb České

Více

Základní informace o službě

Základní informace o službě Vyhodnocení dotazníku pro analýzu a hodnocení potřebnosti sociálních služeb v místních podmínkách v rámci projektu S akcentem na budoucnost (2006 2008), realizovaného Centrem pro zdravotně postižené Libereckého

Více

MONITORING PLNĚNÍ STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI

MONITORING PLNĚNÍ STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI MONITORING PLNĚNÍ STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI Metodika (plnění prvního kroku zakázky) doplněná verze březen 2010 Objednatel: Liberecký kraj Zpracovatel: LB plán, s.r.o.

Více

Poř. Obec s rozšíř. Poř. 3. Jablonec n.n. 1. Jablonec nad Nisou 1 Bedřichov 1 2 Dalešice 1 48 (nově k 3 Jablonec nad Nisou

Poř. Obec s rozšíř. Poř. 3. Jablonec n.n. 1. Jablonec nad Nisou 1 Bedřichov 1 2 Dalešice 1 48 (nově k 3 Jablonec nad Nisou POÚ Poř. č. Obec - Město Počet okrsků 1. Česká Lípa 1. Česká Lípa 1 Blíževedly 1 2 Bohatice 1 3 Česká Lípa 47 4 Holany 1 5 Horní Libchava 1 6 Horní Police 1 7 Jestřebí 1 8 Kozly 1 9 Kravaře 2 10 Kvítkov

Více

Individuální projekt IP 2 Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v Libereckém kraji 17. 09. 2010

Individuální projekt IP 2 Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v Libereckém kraji 17. 09. 2010 Individuální projekt IP 2 Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v Libereckém kraji 17. 09. 2010 Základní informace k projektu Termín realizace a financování projektu

Více

Proces střednědobého plánování sociálních služeb v Třinci

Proces střednědobého plánování sociálních služeb v Třinci Označení dokumentu: S/18/2015 Skartační zn.: A/5 Účinnost od: 01.09. 2015 Typ dokumentu: směrnice Revize/datum: Účinnost do: Stav dokumentu: platný Zveřejnění na www: ano Počet stran/příloh: 9/1 MĚSTO

Více

Podpora komunitního plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji

Podpora komunitního plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji Podpora komunitního plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT JIHOČESKÉHO KRAJE Podpora komunitního plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji Registrační číslo projektu:

Více

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MIKROREGIONU TANVALDSKO 2011-2015

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MIKROREGIONU TANVALDSKO 2011-2015 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MIKROREGIONU TANVALDSKO 2011-2015 Tato publikace vznikla jako jedna z aktivit projektu "IP 2 - Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb

Více

Partnerství pro Liberecký kraj

Partnerství pro Liberecký kraj Partnerství pro Liberecký kraj -podpořen ze Společného regionálního operačního programu, opatření 3.3, - posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v rámci strukturálních

Více

Závěrečný workshop Zámek Kravaře, 17. 2. 2015. Komunikační vazby mezi realizátory Komunitního plánování v Moravskoslezském kraji

Závěrečný workshop Zámek Kravaře, 17. 2. 2015. Komunikační vazby mezi realizátory Komunitního plánování v Moravskoslezském kraji Závěrečný workshop Zámek Kravaře, 17. 2. 2015 Komunikační vazby mezi realizátory Komunitního plánování v Moravskoslezském kraji 1 Základní informace o projektu Název: Sociální služby SOH Partner projektu:

Více

Organizační a jednací řád jednotlivých skupin realizačního týmu projektu Komunitní plán sociálních služeb v ORP Humpolec

Organizační a jednací řád jednotlivých skupin realizačního týmu projektu Komunitní plán sociálních služeb v ORP Humpolec Organizační a jednací řád jednotlivých skupin realizačního týmu projektu Komunitní plán sociálních služeb v ORP Humpolec únor 2018 1 Organizační řád I. Základní ustanovení 1. Organizační strukturu projektu

Více

Organizační řád a jednací řád Manažerské skupiny a pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Litoměřicích

Organizační řád a jednací řád Manažerské skupiny a pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Litoměřicích Organizační řád a jednací řád Manažerské skupiny a pracovních skupin komunitního plánování sociálních služeb v Litoměřicích Organizační řád I.Základní ustanovení 1. Organizační strukturu komunitního plánování

Více

Akční plán pro rok 2013

Akční plán pro rok 2013 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP Semily 2011 Akční plán pro rok 2013 Aktualizovaná verze /duben 2013/ Dokument vznikl v rámci projektu IP 3 Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních

Více

Dofinancování na základě rozhodnutí orgánů kraje č. usn. 1599/18/RK a 344/18/ZK

Dofinancování na základě rozhodnutí orgánů kraje č. usn. 1599/18/RK a 344/18/ZK na základě rozhodnutí orgánů kraje č. usn. 599/8/RK a 344/8/ZK Název ČO Sídlo ADVATA, z. ú. 6563559 Rumunská 4/6 Liberec V-Perštýn 655287 32 000 ALVALÍDA, z.s. 442247 Hanychovská 743/3 Liberec -Jeřáb 460

Více

Opatření. 5 4 1 2. Občané ohroženi sociálním vyloučením a etnické

Opatření. 5 4 1 2. Občané ohroženi sociálním vyloučením a etnické Zpráva o naplňování cílů a opatření komunitních plánů v lokalitách Olomouckého kraje za rok 2013 Název komunitního plánu 2. Komunitní plán sociálních služeb města Kojetína na období let 2012-2016 Časová

Více

Statut Rady vlády České republiky pro záležitosti romské menšiny

Statut Rady vlády České republiky pro záležitosti romské menšiny Statut Rady vlády České republiky pro záležitosti romské menšiny schválený usnesením vlády ze dne 29. března 2010 č. 254 ve znění usnesení vlády ze dne 4. ledna 2012 č. 13 Článek 1 Úvodní ustanovení (1)

Více

Souhrnná žádost krajského úřadu o dotaci ze státního rozpočtu pro rok 2010 na poskytování sociálních služeb

Souhrnná žádost krajského úřadu o dotaci ze státního rozpočtu pro rok 2010 na poskytování sociálních služeb Souhrnná žádost krajského úřadu o dotaci ze státního rozpočtu pro rok 21 na poskytování sociálních 1. Identifikační údaje 1.1 Název kraje: 1.2 Adresa sídla úřadu: Liberecký kraj U Jezu 642/2a Liberec IV-Perštýn

Více

P2: Program rozvoje obce kontext, struktura, tvorba

P2: Program rozvoje obce kontext, struktura, tvorba Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

Dílčí Komunitní plán sociálních služeb města Říčany na rok 2010

Dílčí Komunitní plán sociálních služeb města Říčany na rok 2010 Dílčí Komunitní plán sociálních služeb města Říčany na rok 2010 O B S A H 1. Předmluva 1 2. Základní informace o komunitním plánu sociálních služeb města Říčany 2 3. Priority rozvoje služeb a péče v roce

Více

Finální sestavení nového komunitního plánu sociální služeb pro roky 2015-2018 (03-06/2015)

Finální sestavení nového komunitního plánu sociální služeb pro roky 2015-2018 (03-06/2015) Aktuální projekt komunitního plánování sociálních služeb na Třeboňsku Právě probíhá realizace projektu Plánování rozvoje sociálních služeb na území ORP Třeboň 2015-2018", reg. č.: CZ.1.04/3.1.03/97.00023,

Více

Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií kvality plánování sociálních služeb

Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií kvality plánování sociálních služeb Vyhodnocení komunitního plánování na Rokycansku z hlediska kritérií Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií plánování sociálních služeb Zpracovatel:

Více

Přehled změn 3. aktualizace Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2017 k důvodové zprávě

Přehled změn 3. aktualizace Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje pro rok 2017 k důvodové zprávě 027_P01_Prehled_zmen_ZS_LK Přehled změn Základní sítě ch služeb Libereckého kraje pro rok 2017 k důvodové zprávě Kapaci Kapaci Kapaci Kapaci Kapaci Vypočtené náklady služby. a Z Centrum intervenčních a

Více

Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Schváleno usnesením vlády ze dne 29. srpna 2012 č. 630, ve znění usnesení vlády ze dne 5. května 2014 č. 332. Statut Rady vlády pro nestátní

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI 2014-2017 PREZENTACE PRO PRACOVNÍ SETKÁNÍ POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB KÚLK, 13. června 2013 1 Přípravné a související aktivity Monitoring

Více

Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka )

Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka ) Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka 2016 2019) Obsah 1) Základní síť sociálních služeb ORP Jablonec nad Nisou... 2 2) Rozdělení sociálních služeb dle

Více

Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu Tanvaldsko 2011-2015

Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu Tanvaldsko 2011-2015 Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu sko 2011-2015 Akční plán pro rok 2013 listopad 2012 Dokument vznikl v rámci projektu IP 3 Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních služeb

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 393 ze dne 18.06.2013. Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 393 ze dne 18.06.2013. Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3 č.j.: 416/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 393 ze dne 18.06.2013 Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3 Zastupitelstvo městské části I. b e r e

Více

Změna v pracovních skupinách:

Změna v pracovních skupinách: Navazujeme na Zprávu o činnosti v procesu plánování sociálních služeb v našem regionu, která byla přednesena Zastupitelstvu města Kostelec nad Orlicí dne 24.9.2007 Změna v pracovních skupinách: Vstup 3

Více

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU LIBEREC - ŘÍDICÍ PRACOVNÍ SKUPINA. Zápis z jednání

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU LIBEREC - ŘÍDICÍ PRACOVNÍ SKUPINA. Zápis z jednání Zápis z jednání Místo jednání: historická radnice, 1. patro, kancelář č. 110 Datum/čas.: 17. 10. 2018 Přítomni: Zlata Adamcová, Kateřina Jírová, Pavel Kalous, Ivan Langr, Dana Morcová, Olga Merglová, Vlasta

Více

Organizační struktura Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II

Organizační struktura Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II Organizační struktura Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II Organizační struktura zpracovaná v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání II, číslo projektu CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0010685.

Více

Zápis z 1. pracovního jednání k plánování sociálních služeb v Kopřivnici

Zápis z 1. pracovního jednání k plánování sociálních služeb v Kopřivnici Zápis z 1. pracovního jednání k plánování sociálních služeb v Kopřivnici Datum konání: 14.5.2007 v 15:30 hodin Místo konání: zasedací místnosti č. 10 MěÚ Kopřivnice, Štefánikova 1163 Přítomni: 45 občanů,

Více

5 HOSPODÁŘSKY SLABÉ OBLASTI VYMEZENÍ

5 HOSPODÁŘSKY SLABÉ OBLASTI VYMEZENÍ 5 HOSPODÁŘSKY SLABÉ OBLASTI VYMEZENÍ 5 Hospodářsky podprůměrné a slabé oblasti Libereckého kraje Na území Libereckého kraje se projevují významné rozdíly mezi jednotlivými obcemi a regiony, především z

Více

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI ZAČÁTEK Slavnostní zahájení 20.5.2003. Cílem kpss je zajistit dostupné sociální služby pro lidi, kteří je opravdu potřebují. Motto: Komunitním plánováním

Více

Model spolufinancování adiktologických služeb obcemi v Libereckém kraji

Model spolufinancování adiktologických služeb obcemi v Libereckém kraji Model spolufinancování adiktologických služeb obcemi v Libereckém kraji VI. ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE 18/10 19/10 2012 Protidrogová politika - výchozí situace v r. 2009 I. pol. 2009 předpoklad

Více

Individuální projekt IP 1 Služby sociální prevence v Libereckém kraji

Individuální projekt IP 1 Služby sociální prevence v Libereckém kraji Individuální projekt IP 1 Služby sociální prevence v Libereckém kraji Termín realizace a financování projektu Základní informace k projektu Termín realizace projektu: 1. dubna 2009 28. února 2013 Celkové

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE

PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE Schváleno usnesení vlády ze dne 29. srpna 2012 č. 630, ve znění usnesení vlády ze dne 5. května 2014 č. 332, ve znění usnesení vlády ze

Více

Zápis z jednání skupiny komunitního plánování zaměřené na sociální začleňování ze dne 11.7.2013 č. 3/2013-SZ

Zápis z jednání skupiny komunitního plánování zaměřené na sociální začleňování ze dne 11.7.2013 č. 3/2013-SZ Zápis z jednání skupiny komunitního plánování zaměřené na sociální začleňování ze dne 11.7.2013 č. 3/2013-SZ Program jednání: 1. Zahájení v 13.00 hod, přivítání přítomných 2. Představení firmy Eduflex,

Více

Olga Dacková, Barbora Wenigová, Jaroslav Hodboď, Stanislava Správková, Jan Stuchlík, Ondřej Pěč

Olga Dacková, Barbora Wenigová, Jaroslav Hodboď, Stanislava Správková, Jan Stuchlík, Ondřej Pěč Popis práce multidisciplinárních týmů a koordinačního týmu v rámci vytváření sítě služeb pro osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje (2013) Olga Dacková, Barbora Wenigová, Jaroslav Hodboď,

Více

Hospodářsky slabé oblasti Libereckého kraje

Hospodářsky slabé oblasti Libereckého kraje Hospodářsky slabé oblasti Libereckého kraje V současné době aktuální vymezení hospodářsky slabých a podprůměrných oblastí vyšlo z prací na aktualizaci Programu rozvoje Libereckého kraje na období 2007-2013.

Více

Důvodová zpráva. Příloha: Akční plán na rok 2017 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka )

Důvodová zpráva. Příloha: Akční plán na rok 2017 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka ) Důvodová zpráva V procesu komunitního plánování je hlavním dokumentem 3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka na období 2016 2019. Dalším dokumentem je akční plán na daný rok. Akční

Více

Silniční doprava KORIDORY MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU Kód VPS Popis VPS - lokalizace Dotčená území obcí Posouzení vlivů na ŽP (EIA) D01B + D01C

Silniční doprava KORIDORY MEZINÁRODNÍHO VÝZNAMU Kód VPS Popis VPS - lokalizace Dotčená území obcí Posouzení vlivů na ŽP (EIA) D01B + D01C PŘÍLOHA Č. 3 Přehled záměrů, které byly posuzovány podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů nebo podle zákona č. 244/1992 Sb., o posuzování vlivů

Více

Sociální služby podpořené z rozpočtu kraje z prostředků MPSV na r. 2016

Sociální služby podpořené z rozpočtu kraje z prostředků MPSV na r. 2016 Sociální služby podpořené z rozpočtu kraje z prostředků MPSV na r. 206 IČ 6563559 6563559 722007 Rumunská 4/6, Liberec IV- Perštýn, 460 0 Liberec Rumunská 4/6, Liberec IV- Perštýn, 460 0 Liberec Zeyerova

Více

S T A T U T KOORDINAČNÍ - ŘÍDÍCÍ SKUPINY PRO KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB KYJOVSKA. Článek 1 Úvodní ustanovení

S T A T U T KOORDINAČNÍ - ŘÍDÍCÍ SKUPINY PRO KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB KYJOVSKA. Článek 1 Úvodní ustanovení S T A T U T KOORDINAČNÍ - ŘÍDÍCÍ SKUPINY PRO KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB KYJOVSKA Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Koordinační - řídící skupina je stálým řídícím, iniciačním a koordinačním orgánem

Více

Zápis z 1. jednání řídící skupiny KPSS Klatovy

Zápis z 1. jednání řídící skupiny KPSS Klatovy Zápis z 1. jednání řídící skupiny KPSS Klatovy Termín jednání: 12. 6. 2013 Místo jednání: zasedací místnost v budově Městského úřadu Klatovy, náměstí Míru 66 Účastníci jednání: viz prezenční listina Program

Více

Místní akční plány pro rozvoj vzdělávání Místní akční plány pro rozvoj vzdělávání

Místní akční plány pro rozvoj vzdělávání Místní akční plány pro rozvoj vzdělávání Místní akční plány pro rozvoj vzdělávání Místní akční plány pro rozvoj vzdělávání Podmínka rozvoje regionálního školství prostřednictvím OP VVV a IROP Liberec, 14.9.2015 Co je MAP? Místní akční plán vzdělávání,

Více

F 17_Provozní řád CZP LK o.s.

F 17_Provozní řád CZP LK o.s. Kategorie F Směrnice Interní číslo dokumentu: F 17 Provozní řád CZP LK o.s. Platnost od: 1. 4. 2009 Název organizace: CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ Libereckého kraje o.s. Sídlo organizace: Zahradní 415/10,

Více

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA komunitního plánování v Mostě

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA komunitního plánování v Mostě ORGANIZAČNÍ STRUKTURA komunitního plánování v Mostě Tento materiál vznikl jako výstup klíčové aktivity č. 04 projektu Komunitní plánování rozvoje sociálních služeb a služeb navazujících v Mostě, který

Více

Souhrnný finanční vztah státního rozpočtu k rozpočtům obcí pro rok 2019 Liberecký kraj

Souhrnný finanční vztah státního rozpočtu k rozpočtům obcí pro rok 2019 Liberecký kraj Krajský úřad Libereckého kraje ekonomický odbor Město / obec LK VÁŠ DOPIS ZNAČKY/ZE DNE NAŠE ZNAČKA VYŘIZUJE/LINKA LIBEREC EO-ORF/04/19 Šímová/530 jana.simova@kraj-lbc.cz 10. 1. 2019 Souhrnný finanční

Více

STATUT Řídícího výboru Partnerství Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání na území Opavska

STATUT Řídícího výboru Partnerství Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání na území Opavska STATUT Řídícího výboru Partnerství Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání na území Opavska Článek I Základní ustanovení 1. Místní akční skupina Opavsko z.s. (dále jen MAS Opavsko ) jako zpracovatel

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence Město Vítkov Název dokumentu: Název zařízení: Identifikační číslo: 00300870 Zřizovatel: Standard kvality sociálně-právní ochrany č. 7 Orgán sociálně-právní ochrany Město Vítkov Sídlo: náměstí Jana Zajíce

Více

Statut Bezpečnostní rady státu http://www.vlada.cz/cs/rvk/brs/statut/statut.html Vláda ČR svým usnesením vlády ČR ze dne 10. června 1998 č. 391 o Bezpečnostní radě státu a o plánování opatření k zajištění

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Statut Vláda ČR svým usnesením vlády ze dne 16. února č. 195 o Bezpečnostní radě státu a o plánování opatření k zajištění bezpečnosti ČR kromě jiného schválila Statut Bezpečnostní rady státu. Článek 1

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 12. května 2014 č. 352 Statut Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Rada vlády pro záležitosti romské menšiny

Více

Zeyerova 832/24, Liberec I-Staré Město, Liberec 1. Zeyerova 832/24, Liberec I-Staré Město, Liberec 1

Zeyerova 832/24, Liberec I-Staré Město, Liberec 1. Zeyerova 832/24, Liberec I-Staré Město, Liberec 1 Podpořené služby Název IČO Sídlo Rumunská 14/6, Liberec IV-Perštýn, 460 01 ADVAITA, z. ú. 65635591 4142726 služby následné péče 884 000 Kč Rumunská 14/6, Liberec IV-Perštýn, 460 01 ADVAITA, z. ú. 65635591

Více

Příloha č.1. Zjednodušená analýza financování. pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj , Aktualizace 2011

Příloha č.1. Zjednodušená analýza financování. pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj , Aktualizace 2011 Příloha č.1 Zjednodušená analýza financování pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj 2009 2013, Aktualizace 2011 Zjednodušenou analýzou financí sociálních služeb rozumíme sumarizaci

Více

HODNOCENÍ KVALITY PROCESŮ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

HODNOCENÍ KVALITY PROCESŮ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HODNOCENÍ KVALITY PROCESŮ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Šluknovsko Plán rozvoje sociálních služeb Šluknovska 2013-2016 Tato hodnotící zpráva vznikla jako výstup prací při realizaci zakázky kvality

Více

Plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji

Plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji Plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji Kulatý stůl V Českých Budějovicích 10. prosince 2012 Plánování sociálních služeb na úrovni Jihočeského kraje Plánování sociálních služeb na úrovni Jihočeského

Více

Rumunská 14/6 Liberec IV-Perštýn Liberec 1. Rumunská 14/6 Liberec IV-Perštýn Liberec 1

Rumunská 14/6 Liberec IV-Perštýn Liberec 1. Rumunská 14/6 Liberec IV-Perštýn Liberec 1 ADVAITA, z. ú. 65635591 ADVAITA, z. ú. 65635591 AHC a.s. 24160369 AHC a.s. 24160369 ALVALÍDA, z.s. 44224711 APOSS Liberec, příspěvková organizace 71220071 APOSS Liberec, příspěvková organizace 71220071

Více

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Metodická podpora obcím Koncept plánování sociálních služeb Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Vize: V rámci Libereckého kraje existuje komplexní a systematizovaný sběr dat od dotčených subjektů

Více

Zeyerova 832/24, Liberec I-Staré Město, Liberec 1. Zeyerova 832/24, Liberec I-Staré Město, Liberec 1

Zeyerova 832/24, Liberec I-Staré Město, Liberec 1. Zeyerova 832/24, Liberec I-Staré Město, Liberec 1 Podpořené služby Název IČO Sídlo Rumunská 14/6, Liberec IV-Perštýn, 460 01 ADVAITA, z. ú. 65635591 4142726 služby následné péče 884 000 Kč Rumunská 14/6, Liberec IV-Perštýn, 460 01 ADVAITA, z. ú. 65635591

Více

Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy

Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy Příloha usnesení vlády ze dne 27. dubna 2016 č. 362 Statut Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy Článek 1 Úvodní ustanovení Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (dále jen Rada

Více

ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne 26.02. 2014 Přítomni na jednání: - viz prezenční listina, která je přílohou tohoto zápisu Omluven:

Více

Tento projekt je financován z ESF ( prostřednictvím OP VVV (

Tento projekt je financován z ESF (  prostřednictvím OP VVV ( Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). Výzva č. 02_17_047 pro Místní akční plány rozvoje vzdělávání II Místní

Více

AKČNÍ PLÁN 2018 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA DOKSY

AKČNÍ PLÁN 2018 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA DOKSY AKČNÍ PLÁN 2018 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA DOKSY 2016 2020 1 Akční plán je prováděcím dokumentem Komunitního plánu sociálních služeb města 2016 2020 (dále KPSS). Je každoročně zpracováván pro

Více

Souhrnný finanční vztah státního rozpočtu k rozpočtům obcí pro rok 2017 Liberecký kraj

Souhrnný finanční vztah státního rozpočtu k rozpočtům obcí pro rok 2017 Liberecký kraj Krajský úřad Libereckého kraje ekonomický odbor Město / obec LK VÁŠ DOPIS ZNAČKY/ZE DNE NAŠE ZNAČKA VYŘIZUJE/LINKA LIBEREC EO-ORF/04/17 Šímová/530 jana.simova@kraj-lbc.cz 6. 1. 2017 Souhrnný finanční vztah

Více

5 HOSPODÁŘSKY SLABÉ OBLASTI VYMEZENÍ

5 HOSPODÁŘSKY SLABÉ OBLASTI VYMEZENÍ 5 HOSPODÁŘSKY SLABÉ OBLASTI VYMEZENÍ 5 Hospodářsky podprůměrné a slabé oblasti Libereckého kraje Na území Libereckého kraje se projevují významné rozdíly mezi jednotlivými obcemi a regiony, především z

Více

Program rozvoje Libereckého kraje Základní informace pro projednání na obcích s rozšířenou působností únor - březen 2014.

Program rozvoje Libereckého kraje Základní informace pro projednání na obcích s rozšířenou působností únor - březen 2014. Program rozvoje Libereckého kraje 2014 2020. Základní informace pro projednání na obcích s rozšířenou působností únor - březen 2014. Význam PRLK 2014 2020? - důležitý strategický dokument kraje, pořizuje

Více

ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny, cizince a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne

ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny, cizince a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne ZÁPIS č. 1 ze zasedání Komise pro národnostní menšiny, cizince a sociální začleňování Rady Libereckého kraje ze dne 20. 3. 2017 Přítomni na jednání: - viz prezenční listina, která je přílohou tohoto zápisu

Více

Konference komunitního plánování sociálních služeb v rámci projektu

Konference komunitního plánování sociálních služeb v rámci projektu Konference komunitního plánování sociálních služeb v rámci projektu VYTVOŘENÍ STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PROSTĚJOVĚ čtvrtek 7. října 2010 9:00 14:00 hodin Kulturní klub u hradeb DUHA

Více

Střednědobé plánování. sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi

Střednědobé plánování. sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Střednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, 2016 Střednědobé plánování 3. plán SPRSS v ÚK na období 2016 2018 Akční plán

Více

Dofinancování listopad 2017, usnesení č. 2005/17/RK a č. 483/17/ZK

Dofinancování listopad 2017, usnesení č. 2005/17/RK a č. 483/17/ZK Dofinancování listopad 207, usnesení č. 2005/7/RK a č. 483/7/ZK ALVALÍDA, z.s. 442247 Hanychovská 743/3 Spolek Druh 529357 stacionáře 44 376 APOSS Liberec, příspěvková APOSS Liberec, příspěvková APOSS

Více

Dofinancování srpen 2017, usnesení č. 1386/17/RK a č. 318/17/ZK

Dofinancování srpen 2017, usnesení č. 1386/17/RK a č. 318/17/ZK Dofinancování srpen 2017, usnesení č. 1386/17/RK a č. 318/17/ZK Název IČ Adresa Rumunská 14/6 Liberec IV-Perštýn ADVAITA, z. ú. 65635591 Hanychovská 743/3 Liberec III-Jeřáb 460 07 Liberec 7 ALVALÍDA, z.s.

Více

TENTO PROJEKT KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA KOLÍNA - JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ

TENTO PROJEKT KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA KOLÍNA - JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ TENTO PROJEKT KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA KOLÍNA - JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ Základní informace: Název projektu: Komunitní plánování sociálních služeb města Kolína Registrační číslo

Více

Podpora procesu komunitního plánování sociálních služeb na Uherskohradišťsku

Podpora procesu komunitního plánování sociálních služeb na Uherskohradišťsku základní informace k zahájení realizace projektu Podpora procesu komunitního plánování sociálních služeb na Uherskohradišťsku Ing. Jana Kozelková Uherské Hradiště, 21.5.2013 Obsah prezentace Základní informace

Více

Město Jilemnice Masarykovo nám. 82, 514 01 Jilemnice IČ 00275808 tel. 481 565 111. Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/C2.

Město Jilemnice Masarykovo nám. 82, 514 01 Jilemnice IČ 00275808 tel. 481 565 111. Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/C2. Město Jilemnice Masarykovo nám. 82, 514 01 Jilemnice IČ 00275808 tel. 481 565 111 Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/C2.00061 Zápis z jednání u kulatého stolu na téma Prevence sociálně patologických

Více

Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU Komunikační plán MAP ORP SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU Cílem Komunikačního plánu je zajistit informovanost všech aktérů a široké veřejnosti o jednotlivých dílčích výstupech společného plánování zpracovaném SR MAP,

Více

Statut. Rady vlády pro udržitelný rozvoj

Statut. Rady vlády pro udržitelný rozvoj Příloha usnesení vlády ze dne 14. března 2018 č. 167 Statut Rady vlády pro udržitelný rozvoj Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Rada vlády pro udržitelný rozvoj (dále jen Rada ) je stálým poradním, iniciačním

Více

STATUT SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ KOMISE RADY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM

STATUT SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ KOMISE RADY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM RM 25. 2. 2015 usnesení č. 222/15 STATUT SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ KOMISE RADY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Sociálně zdravotní komise (dále jen Komise ) je iniciativním a poradním

Více

Organizační řád svazku obcí Ladův kraj

Organizační řád svazku obcí Ladův kraj Organizační řád svazku obcí Ladův kraj základní vnitřní organizace a řízení organizační struktura úkoly, činnost a působnost jednotlivých orgánů a pozic a vztahy mezi nimi, pravomoci a odpovědnosti osob

Více

Komunikační plán. Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Znojmo II

Komunikační plán. Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Znojmo II Místní akční plán rozvoje vzdělávání V ORP Znojmo II Komunikační plán Projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Znojmo II Registrační číslo projektu CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009113 Nositel projektu

Více

STATUT Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje

STATUT Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje STATUT Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Rada pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje (dále jen RVVI ) je odborným, koordinačním, iniciativním a

Více

Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Ústí nad Orlicí a Česká Třebová

Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Ústí nad Orlicí a Česká Třebová Místní akční plán vzdělávání pro území ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Ústí nad Orlicí a Česká Třebová CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000128 IMPLEMENTAČNÍ ČÁST Pravidla pro zapojení dotčené

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč Název

Více

Základní listina komunitního plánování sociálních služeb

Základní listina komunitního plánování sociálních služeb Základní listina komunitního plánování sociálních služeb Svazek obcí mikroregionu Hlučínsko - západ Projekt Sociální služby Sdružení obcí Hlučínska je spolufinancován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního

Více

VYHODNOCENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OBCÍ SVAZKU OBCÍ NOVOBORSKA ZA ROK 2016

VYHODNOCENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OBCÍ SVAZKU OBCÍ NOVOBORSKA ZA ROK 2016 VYHODNOCENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OBCÍ SVAZKU OBCÍ NOVOBORSKA ZA ROK 2016 Akční plán 2016 vychází z Třetího komunitního plánu sociálních služeb obcí Svazku obcí Novoborska pro období 2016-2020.

Více

Záměr narovnání zřizovatelských kompetencí škol poskytujících základní vzdělávání v Libereckém kraji

Záměr narovnání zřizovatelských kompetencí škol poskytujících základní vzdělávání v Libereckém kraji Příloha č. 2 Místo trvalého pobytu žáků ve vybraných školách Základní vzdělávání, tedy povinnou školní docházku uskutečňovanou v základních školách a základních školách praktických (dříve označovaných

Více

Zavedení volebních okrsků

Zavedení volebních okrsků Zavedení volebních okrsků Jiří Formánek Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) RÚIAN registr územní identifikace Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace

Více

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU LIBEREC - ŘÍDICÍ PRACOVNÍ SKUPINA. Zápis z jednání

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU LIBEREC - ŘÍDICÍ PRACOVNÍ SKUPINA. Zápis z jednání Zápis z jednání Místo jednání: historická radnice, 1. patro, kancelář č. 110 Datum/čas.: 5. 12. 2018 Přítomni: Jana Horáková, Pavel Kalous, Dana Morcová, Olga Merglová, Vlasta Pavlů, Lukáš Průcha, Kateřina

Více

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného

Více

ZDRAVÉ MĚSTO A MÍSTNÍ AGENDA 21 CHRUDIM AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21. Vyhodnocení návrhů na zlepšování procesu MA 21 v roce 2014:

ZDRAVÉ MĚSTO A MÍSTNÍ AGENDA 21 CHRUDIM AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21. Vyhodnocení návrhů na zlepšování procesu MA 21 v roce 2014: AKČNÍ PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ PROCESU MÍSTNÍ AGENDY 21 Co je Akční plán zlepšování procesu místní Agendy 21? Součástí každé metody modernizace veřejné správy, každého úspěšného procesu, je formulace přehledného

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

Příloha č. 2 k usnesení vlády ze dne 2. března 2005 č. 245 S T A T U T ŘÍDICÍHO A KOORDINAČNÍHO VÝBORU. Článek 1 Úvodní ustanovení

Příloha č. 2 k usnesení vlády ze dne 2. března 2005 č. 245 S T A T U T ŘÍDICÍHO A KOORDINAČNÍHO VÝBORU. Článek 1 Úvodní ustanovení S T A T U T ŘÍDICÍHO A KOORDINAČNÍHO VÝBORU Příloha č. 2 k usnesení vlády ze dne 2. března 2005 č. 245 pro potřeby koordinace pomoci poskytované v programovacím období 2007-2013 Evropskými společenstvími

Více

Schůzka se zástupci obcí ORP Hlinsko

Schůzka se zástupci obcí ORP Hlinsko Schůzka se zástupci obcí ORP Hlinsko 27. 2. 2018 Část I. Informovanost o projektu Plánování sociálních služeb v ORP Hlinsko Žadatel a realizátor projektu: Místní akční skupina Hlinecko, z.s. Registrační

Více

Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 11. ledna 2010 č. 40 Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Rada vlády pro nestátní neziskové organizace

Více

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU ROKYTNICKO - aktualizace

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU ROKYTNICKO - aktualizace KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU ROKYTNICKO - aktualizace Střednědobý výhled na období 2015 2020 Schválený na veřejném jednání Zastupitelstva města Rokytnice nad Jizerou dne 29. 4. 2015 Ing. Petr

Více

Statut Rady Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb. Článek 1. Úvodní ustanovení

Statut Rady Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb. Článek 1. Úvodní ustanovení Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Palackého nám 4 P.O. Box 60 128 01 Praha 2 Statut Rady Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb Článek 1 Úvodní ustanovení Ústav zdravotnických

Více