Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Nad Vápenkou CZ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Nad Vápenkou CZ0622172"

Transkript

1 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Nad Vápenkou CZ

2 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Nad Vápenkou Kód lokality: CZ Kód lokality v ÚSOP: 3115 Rozloha (ha): 0,5714 Biogeografická oblast: kontinentální Zařazení EVL na evropský seznam: 2008/25/ES Zařazení EVL na národní seznam: nařízení vlády č.132/2005 Sb., příloha Způsob zajištění ochrany Zvláště chráněná území (ZCHÚ) Celková rozloha ZCHÚ (ha): 0,4917 Relativní rozloha ZCHÚ (%): 86,1 Specifikace ZCHÚ Kód ÚSOP Kategorie Název 2139 PP Nad Vápenkou Ochranné pásmo zvláště chráněného území (OP ZCHÚ) NENÍ Smluvní ochrana dle 39 ZOPK NENÍ Základní ochrana dle 45c, odst. 2 ZOPK Celková rozloha území chráněného dle režimu základní ochrany (ha): 0,0797 Relativní rozloha území chráněného dle režimu základní ochrany (%): 13,9 Jiná území chráněná podle národní legislativy, evropské legislativy nebo mezinárodních úmluv v překryvu s EVL Ptačí oblasti NEJSOU 1.3 Územně správní příslušnost Jihomoravský kraj Dotčené obce Velká nad Veličkou Dotčená katastrální území Velká nad Veličkou 1.4 Stručná charakteristika území Ekotop Geologie: Podklad tvoří flyše kuželovského souvrství s převahou vápnitých jílovců, ve spodní části svahů pak deluviální písčitohlinité sedimenty. Geomorfologie: Území spadá do celku Bílé Karpaty, podcelku Žalostinská vrchovina, okrsku Radějovská vrchovina. Jde se o členitou vrchovinu tvořenou flyšem bělokarpatské jednotky s četným střídáním synklinálních a antiklinálních pásem, s erozně denudačním reliéfem hřbetů a údolí. Reliéf: Reliéf je svažitý. Většina území má severovýchodní orientaci, pouze menší plochy jsou orientovány k severozápadu. Povrch svahu je šikmo po spádnici rozčleněn četnými rýhami, zřejmě antropogenního původu. Celé území se nachází na ploše bývalého sesuvu. Pedologie: Z půdních typů jsou v mapovém podkladu uváděny černozemě.

3 Krajinná charakteristika: Jedná se o zachovalý fragment typických bělokarpatských teplomilných trávníků s rozptýlenými nálety dřevin s výskytem řady zvláště chráněných druhů rostlin. Biota Na hlubších půdách pokrývajících většinu území se vyvinulo společenstvo svazu Bromion erecti (širokolisté suché trávníky s výskytem orchidejí - T3.4B), na nevyvinutých půdách a slínech se vyvinula neuzavřená teplomilná vegetace s kostřavou žlábkatou (Festuca rupicola) a ostřicí chabou (Carex flacca). Okraje území v sousedství silnice jsou pokryty ruderální vegetací. Na opuštěném políčku v dolní části území se vyvinul porost s dominantním ovsíkem vyvýšeným (Arrhenatherum elatius). Ze zvláště chráněných druhů byla v území zjištěna kriticky ohrožená pětiprstka hustokvětá (Gymnadenia conopsea subsp. densiflora) a tořič včelonosný (Ophrys apifera), ze silně ohrožených druhů vstavač vojenský (Orchis militaris), vstavač bledý (Orchis pallens) a vstavač osmahlý (Orchis ustulata). Mezi další vzácné druhy patří např. len žlutý (Linum flavum), pětiprstka pravá (Gymnadenia conopsea subsp. conopsea), kozinec dánský (Astragalus danicus) a kruštík bahenní (Epipactis palustris). Ze vzácných živočichů byli náhodně zaznamenáni čmelák zahradní (Bombus hortorum), čmelák skalní (Bombus lapidarisus), čmelák úhorový (Bombus ruderarius), pačmelák cizopasný (Psithyrus rupestris), mravenec trávní (Formica pratensis) a ještěrka obecná (Lacerta agilis). Z ptáků zde hnízdí např. bramborníček černohlavý, ťuhýk obecný a strnad luční. Na ploše celého území se roztroušeně vyskytuje cca 300 rostlin koniklece velkokvětého (Pulsatilla grandis). Jedná se o nejbohatší populaci v Bílých Karpatech.

4 2. Stav EVL a předmětů ochrany 2.1 Předměty ochrany a jejich cílový stav Druhy Název předmětu ochrany: koniklec velkokvětý Pulsatilla grandis Kód předmětu ochrany: 2093 Stav předmětu ochrany při zařazení EVL do Evropského seznamu Populace Min Max Jednotka Kategorie Podíl populace Zachovalost Izolace Celkové hodnocení stálá populace jedinci 2 % p > 0 % dobré populace není vynikající zachování izolovaná, ale hodnota je na okraji areálu rozšíření druhu Cílový stav předmětu ochrany: Zachovat životaschopnou populaci druhu na lokalitě alespoň o stávajícím počtu jedinců. 2.2 Nároky předmětů ochrany Druhy Název předmětu ochrany: koniklec velkokvětý Pulsatilla grandis Kód předmětu ochrany: 2093 Popis nároků předmětu ochrany: Koniklec velkokvětý roste jak v polopřirozených suchých trávnících na hlubokých, živinami bohatých půdách bazické i kyselé reakce, tak i na mělkých půdách primárního bezlesí na výslunných skalních hranách, nebo výjimečně i na hadci. Je znám z mnoha typů vegetace, především ze stepních a skalních trávníků a z lemů teplomilných křovin. Je to vytrvalá trsnatá rostlina s vegetativním rozrůstáním. Kvete časně na přelomu března a dubna. Přestože je produkce nažek bohatá, obnova populací generativním rozmnožováním závisí na hustotě zápoje vegetačního krytu. Disturbance porostu a odstraňování konkurence (včetně např. umožnění přiměřeného sešlapu mimo jarní sezonu, který omezuje rozvoj mechového patra) je nezbytné pro generativní rozmnožování rostlin. Populace na jednotlivých lokalitách jsou ohroženy především přímým ničením stanovišť a absencí vhodného managementu (sečení, pastva), což vede v první fázi k hromadění stařiny, která znemožňuje generativní rozmnožování druhu a k následnému zarůstání lokalit náletovými dřevinami. Pro zachování předmětu ochrany je vhodné zajistit pravidelné sečení lokality s následným odstraněním biomasy. 2.3 Řešení konfliktů při zajišťování požadavků různých předmětů ochrany EVL Konflikt není předpokládán 2.4 Konflikt s jinými ochrannými režimy dle ZOPK Konflikt není předpokládán. Navrhovaná managementová opatření zohledňují nároky entomofauny (ponechávání neposečených ploch, mozaikovitá seč) 2.5 Využívání EVL a zhodnocení jeho důsledků pro předměty ochrany Stručná charakteristika a vliv činnosti V minulosti bylo toto území využíváno jako pastvina a zřejmě zde byla také lokálně těžena hlína nebo kámen. Koncem 20. století zůstalo bez obhospodařování, pouze občas byla celá lokalita v jarních měsících vypálena. Po vyhlášení MZCHÚ ke dni byla lokalita podle plánu péče každoročně mozaikovitě kosena a to alespoň ve dvou termínech, přičemž každoročně bylo alespoň 10 % nízkoproduktivních porostů ponecháno nepokosených formou pásů nebo čtverců. Biomasa byla následně odvezena mimo území. Políčko ve spodní části území je ponecháno řízené sukcesi (je každoročně koseno).

5 Současný způsob obhospodařování určený plánem péče o PP Nad Vápenkou je plně v souladu s nároky předmětu ochrany a je pro přežití populace koniklece velkokvětého nezbytný. 2.6 Související platné dokumenty ve vztahu k předmětům ochrany dle speciálních zákonů Plány péče Název ZCHÚ: PP Nad Vápenkou Autor: Jongepierová Ivana Schválil: Krajský úřad Jihomoravského kraje Datum schválení: Platnost od-do:

6 3. Péče o EVL 3.1 Popis optimálního způsobu péče o předměty ochrany Nedegradované porosty širokolistých trávníků s výskytem koniklece je nutné každoročně kosit (ruční kosení) a následně z území odstranit posečenou biomasu. Lokalitu je vhodné pokosit ve dvou termínech. V prvním termínu poséct polovinu území a nejdříve za měsíc poté i druhou, přičemž první termín seče by měl být nejdříve začátkem července po vysemenění konikleců. Z důvodů zachování diverzity entomofauny je rovněž možné každoročně ponechat cca 10 % plochy nedegradovaných nízkoprodukčních trávníků neposečených (formou pásů nebo čtverců) a tyto plochy v průběhu let střídat. Podmínkou je, aby se na takových plochách nevyskytovala třtina křovištní (Calamagrostis epigeios) ani žádný jiný druh invazních rostlin. Ruderalizované porosty podél komunikace je vhodné kosit dvakrát ročně (první seč do konce června, druhou do konce srpna). Bývalé políčko v severovýchodní části je vhodné kosit podle potřeby jedenkrát až dvakrát ročně (do konce června, případně do konce června a do konce srpna). Plochy s výskytem třtiny křovištní (Calamagrostis epigeios) je nutné kosit dvakrát až třikrát ročně po dobu několika let až do jejího úplného vymizení. Generativní rozmnožování konikleců je vhodné podpořit vyhrabáváním stařiny před začátkem vegetační sezóny. Cílené rozrušování drnu není potřebné z důvodu přirozené existence rozvolněných plošek podmíněných geologickým a pedologickým charakterem území. 3.2 Navrhovaná opatření Opakovaná opatření Číslo zákresu managementového opatření bez zákresu (vymezeno plochou EVL) Název managementového opatření Likvidace invazních a expanzivních rostlin rozptýlená (nesouvislý porost invazních rostlin - jedinci či skupinky) Kategorie opatření Invazní druhy Cílový předmět ochrany Pulsatilla grandis (koniklec velkokvětý) 2093 Popis opatření Podle potřeby likvidovat třtinu křovištní (Calamagrostis epigejos), případně další invazní a expanzivní druhy Plochy s výskytem třtiny křovištní je nutno 2-3 krát ročně kosit (s následným odstraněním biomasy) v průběhu několika let až do úplného vymizení. Ostatní druhy invazních a expanzivních rostlin likvidovat podle dostupných metodik Vhodný interval 2 x za 1 rok Kalendář pro management první kosení třtiny křovištní by mělo orientačně proběhnout během června, druhé během první poloviny srpna. Termíny je nutno aktuálně upravit tak, aby bylo zabráněno dozrávání a vysemenění semen, v případě potřeby je nutno přidat ještě třetí pokosení. Poznámka Číslo zákresu managementového opatření 2 Název managementového opatření Ruční kosení Kategorie opatření Kosení Cílový předmět ochrany Pulsatilla grandis (koniklec velkokvětý) 2093 Popis opatření Ruční sečení (kosa, motorová kosa) s následným odstraněním posečené biomasy Vhodný interval 1 x za 1 rok Kalendář pro management Polovinu plochy poséct nejdříve začátkem července, druhou polovinu nejdříve měsíc poté Poznámka Z důvodu ochrany entomofauny je vhodné každoročně ponechat cca 10% plochy neposečené (ve čtvercích či pruzích) a tyto neposečené části v průběhu let střídat. Podmínkou je, že se na těchto neposečených částech nebude vyskytovat třtina křovištní ani žádný jiný invazní či expanzivní druh Číslo zákresu managementového opatření 1 Název managementového opatření Ruční kosení Kategorie opatření Kosení

7 Cílový předmět ochrany Pulsatilla grandis (koniklec velkokvětý) 2093 Popis opatření ruční kosení (pomocí kosy nebo motorové kosy) s následným odstraněním biomasy. Vhodný interval 2 x za 1 rok Kalendář pro management první kosení nutno provést do konce června, druhé kosení nejpozději do konce srpna Poznámka plochu bývalého políčka v severovýchodní části je možné v závislosti na stavu porostu (obzvláště v letech s nízkým úhrnem srážek) séct pouze jednou ročně (do konce června)

8 4. Závěrečné údaje 4.1 Použité podklady CHYTRÝ, M.; KUČERA, T.; KOČÍ, M. (eds.) (2010). Katalog biotopů České republiky. Ed. 2. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. 445 s. DANIHELKA, J.; CHRTEK, J. J.; KAPLAN, Z. (2012). Checklist of vascular plants of the Czech Republic: Seznam cévnatých rostlin květeny České republiky. Preslia. 84, HÁKOVÁ, A.; KLAUDISOVÁ, A.; SÁDLO, J. (eds.) (2004). Zásady péče o nelesní biotopy v rámci soustavy Natura PLANETA. XII, 3, s JONGEPIER, J. W.; JONGEPIEROVÁ, I. (2000). Botanický inventarizační průzkum Přírodní památka Nad Vápenkou k. ú. Velká nad Veličkou. Veselí nad Moravou. 9 s. Inventarizační průzkum. Manuskript. Archivuje Správa CHKO Bílé Karpaty, Luhačovice; Sbírka listin ÚSOP AOPK ČR, Praha. JONGEPIEROVÁ, I. (2010). Plán péče o PP Nad Vápenkou na období s., 5 příloh. Plán péče o MZCHÚ. Manuskript. Archivuje Krajský úřad Jihomoravského kraje, Brno; Sbírka listin ÚSOP AOPK ČR, Praha. KUBÁT, K.; HROUDA, L.; CHRTEK JR., J. (eds.) et al. (2002). Klíč ke květeně České republiky. Vydání 1. Praha: Academia. 927 s. ISBN MARHOUL, P.; TUROŇOVÁ, D. (eds.) (2008). Zásady managementu stanovišť druhů v evropsky významných lokalitách soustavy Natura 2000: Metodika AOPK ČR. 1. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. 163 s. 4.2 SDO zpracoval Organizace: AOPK ČR, Středisko Brno Zpracovatel: Mgr. Karin Hustáková brno@nature.cz Datum zpracování: Seznam zkratek AOPK ČR ES EVL MZCHÚ OP ZCHÚ PP SDO ÚSOP ZCHÚ ZOPK Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Evropský seznam Evropsky významná lokalita maloplošné zvláště chráněné území ochranné pásmo zvláště chráněného území Přírodní památka Souhrn doporučených opatření Ústřední seznam ochrany přírody zvláště chráněné území zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny ve znění pozdějších předpisů

9 6. Přílohy 6.1 Orientační mapa evropsky významné lokality CZ _Nad_Vapenkou_orientacni_mapa.pdf 6.2 Mapa způsobu zajištění ochrany EVL CZ _Nad_Vapenkou_zpusob_zajisteni_ochrany.pdf 6.3 Mapa zákresů managementových opatření na vymezených plochách CZ _Nad_Vapenkou_Koseni.pdf 6.4 Rámcová směrnice pro lesní stanoviště NENÍ

10 6.1 Orientační mapa evropsky významné lokality CZ Nad Vápenkou, 2012 EVL Javorník - hliník EVL Nad Vápenkou hranice EVL m AOPK ČR, 2012 Mapový podklad ČÚZK, 2010

11 6.2 Mapa způsobu zajištění ochrany evropsky významné lokality CZ Nad Vápenkou, 2012 CHKO Bílé Karpaty EVL Javorník - hliník EVL Nad Vápenkou PP Nad Vápenkou hranice CHKO hranice MZCHÚ ochranné pásmo MZCHÚ hranice EVL m AOPK ČR, 2012 Mapový podklad ČÚZK, 2010

12 6.3 Mapa zákresů jednotlivých managementových opatření na vymezených plochách kosení CZ nad Vápenkou, navrhovaná opatření hranice EVL Podrobný popis navrhovaných managementových opatření na jednotlivých plochách, označených na mapě číslicí, naleznete v textu v kapitole 3.2 Navrhovaná opatření m AOPK ČR, 2012 Mapový podklad GEODIS Brno s.r.o., 2010

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Rosice - zámek CZ0623713

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Rosice - zámek CZ0623713 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Rosice - zámek CZ0623713 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Rosice - zámek Kód lokality: CZ0623713 Kód lokality

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Trhovky CZ0213078 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Trhovky Kód lokality: CZ0213078 Kód lokality v ÚSOP: 2606

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. U Michálka CZ

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. U Michálka CZ Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu U Michálka CZ0622224 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: U Michálka Kód lokality: CZ0622224 Kód lokality v ÚSOP:

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Čechy pod Kosířem CZ0713723

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Čechy pod Kosířem CZ0713723 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Čechy pod Kosířem CZ0713723 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Čechy pod Kosířem Kód lokality: CZ0713723 Kód

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Dobříšský zámek CZ0213602 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Dobříšský zámek CZ0213602 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Dobříšský zámek Kód lokality: CZ0213602 Kód lokality

Více

Černá Voda - kulturní dům

Černá Voda - kulturní dům Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Černá Voda - kulturní dům CZ0713725 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Černá Voda - kulturní dům Kód lokality:

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 1. dubna 2014 Ing. Kateřina Novotná KUZL 19698/2014

Více

Jílové u Děčína - škola

Jílové u Děčína - škola Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Jílové u Děčína - škola CZ0423653 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Jílové u Děčína - škola Kód lokality:

Více

2 Předmět ochrany Předmětem ochrany národní přírodní památky jsou

2 Předmět ochrany Předmětem ochrany národní přírodní památky jsou Strana 2004 Sbírka zákonů č. 205 / 2013 205 VYHLÁŠKA ze dne 4. července 2013 o vyhlášení Národní přírodní památky Stránská skála a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí

Více

Břeclav - kaple u nádraží

Břeclav - kaple u nádraží Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Břeclav - kaple u nádraží CZ0623003 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Břeclav - kaple u nádraží Kód lokality:

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Štola Jarnice CZ0213615

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Štola Jarnice CZ0213615 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Štola Jarnice CZ0213615 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Štola Jarnice Kód lokality: CZ0213615 Kód lokality

Více

Květnice. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území:

Květnice. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území: Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území: Přírodní památka 14.200/88-SÚOP Jihomoravský kraj Tišnov Tišnov Vojenský újezd: - -

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Vlkonice CZ0322060

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Vlkonice CZ0322060 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Vlkonice CZ0322060 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Vlkonice Kód lokality: CZ0322060 Kód lokality v ÚSOP:

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Malešov CZ0213613

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Malešov CZ0213613 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Malešov CZ0213613 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Malešov Kód lokality: CZ0213613 Kód lokality v ÚSOP: 2565

Více

Písečný přesyp u Píst

Písečný přesyp u Píst Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Písečný přesyp u Píst CZ0210064 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Písečný přesyp u Píst Kód lokality: CZ0210064

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Točník - hrad CZ0213628

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Točník - hrad CZ0213628 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Točník - hrad CZ0213628 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Točník - hrad Kód lokality: CZ0213628 Kód lokality

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Svatá Dobrotivá CZ0213631

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Svatá Dobrotivá CZ0213631 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Svatá Dobrotivá CZ0213631 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Svatá Dobrotivá Kód lokality: CZ0213631 Kód lokality

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Týnecká rotunda CZ0213629

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Týnecká rotunda CZ0213629 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Týnecká rotunda CZ0213629 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Týnecká rotunda Kód lokality: CZ0213629 Kód lokality

Více

Přírodní památka Tesařov

Přírodní památka Tesařov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. (1) zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Tesařov Název

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Bezděčín CZ0213776

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Bezděčín CZ0213776 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Bezděčín CZ0213776 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Bezděčín Kód lokality: CZ0213776 Kód lokality v ÚSOP:

Více

Plán péče o přírodní památku Stráň u Trusnova. na období

Plán péče o přírodní památku Stráň u Trusnova. na období Plán péče o přírodní památku Stráň u Trusnova na období 2010-2019 1 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje Evidenční číslo - kód ÚSOP: 728 Kategorie ochrany: přírodní

Více

Jungmannova škola v Berouně

Jungmannova škola v Berouně Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Jungmannova škola v Berouně CZ0213601 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Jungmannova škola v Berouně Kód lokality:

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Správa CHKO Broumovsko. Plán péče. o přírodní památku Šafránová stráň. na období 2009 2018

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Správa CHKO Broumovsko. Plán péče. o přírodní památku Šafránová stráň. na období 2009 2018 Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Správa CHKO Broumovsko Plán péče o přírodní památku Šafránová stráň na období 2009 2018 Obsah: 1. ZÁKLADNÍ IDENTIFIKAČNÍ A POPISNÉ ÚDAJE O ZCHÚ - PŘÍRODNÍ

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU STRÁNĚ NAD CHOMUTOVKOU. na období 2011-2020

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU STRÁNĚ NAD CHOMUTOVKOU. na období 2011-2020 ING. PAVEL C. JAROŠ, IČ 67996736, STUDENTSKÁ 463/47, 418 01 BÍLINA TEL.: 790 384 849, 608 740 296 EMAIL: PAVEL_JAROS@EMAIL.CZ WWW.BIOLOGICKEHODNOCENI.CZ PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU STRÁNĚ NAD CHOMUTOVKOU

Více

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA 2000 Dle materiálů M. Banaše Legislativní podklady Směrnice č. 92/43/EEC o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících

Více

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková Chráněná území v České republice RNDr. Alena Vopálková Hlavní cíle ochrany přírody a krajiny Udržení a obnova ekologické stability krajiny Zachování přírodních hodnot a krajinného rázu Ochrana biologické

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Octárna CZ0213818

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Octárna CZ0213818 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Octárna CZ0213818 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Octárna Kód lokality: CZ0213818 Kód lokality v ÚSOP: 2572

Více

Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU BABÍ HORA na období

Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU BABÍ HORA na období Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU BABÍ HORA na období 2014-2023 Zpracovatel: Ing. Jiří Schneider, Ph.D. Újezd u Tišnova 7, 594 55 Újezd u Tišnova IČ: 69665389 1 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Štola Jakartovice CZ0813766

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Štola Jakartovice CZ0813766 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Štola Jakartovice CZ0813766 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Štola Jakartovice Kód lokality: CZ0813766 Kód

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Kačerov (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Kačerov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany modrásek bahenní

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Jeskyně Bětník CZ0533687

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Jeskyně Bětník CZ0533687 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Jeskyně Bětník CZ0533687 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Jeskyně Bětník Kód lokality: CZ0533687 Kód lokality

Více

Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU KOUKOLKY na období

Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU KOUKOLKY na období Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU KOUKOLKY na období 2014-2023 Zpracovatel: Ing. Jiří Schneider, Ph.D. Újezd u Tišnova 7, 594 55 Újezd u Tišnova IČ: 69665389 1 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 22.5. 2014 Petr Pavelčík KUZL 30051/2014 KUSP 30051/2014

Více

Náměšť nad Oslavou - zámeček

Náměšť nad Oslavou - zámeček Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Náměšť nad Oslavou - zámeček CZ0613699 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Náměšť nad Oslavou - zámeček Kód

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Štola Mořic CZ

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Štola Mořic CZ Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Štola Mořic CZ0213620 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Štola Mořic Kód lokality: CZ0213620 Kód lokality v

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Prudká CZ0623329

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Prudká CZ0623329 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Prudká CZ0623329 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Prudká Kód lokality: CZ0623329 Kód lokality v ÚSOP: 3133

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 17/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní rezervace Nad Zavírkou a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje stanoví

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a jeho ochranného pásma ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 7.3. 2014 Petr Pavelčík KUZL 14220/2014 KUSP 14220/2014

Více

0 extrémně špatný vyhynul druh, který je hlavním předmětem ochrany

0 extrémně špatný vyhynul druh, který je hlavním předmětem ochrany Příloha č. 5: Tabulky kritérií pro hodnocení stavu a péče dle Metodiky hodnocení stavu a péče v maloplošných zvláště chráněných územích (Svátek, Buček, 2005) Kritéria hodnocení současného stavu území ZACHOVALOST

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Biskupice - škola CZ0613696

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Biskupice - škola CZ0613696 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Biskupice - škola CZ0613696 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Biskupice - škola Kód lokality: CZ0613696 Kód

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 17. ledna 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 3615 /2013 KUSP

Více

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, Olomouc V Olomouci dne

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, Olomouc V Olomouci dne č. j.: KUOK 26439/2016 SpZn: KÚOK/25083/2016/OŽPZ/431 vyřizuje: RNDr. Miroslava Kudýnová tel.: 585 508 631 e-mail: m.kudynova@kr-olomoucky.cz Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a

Více

Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POD HUSÍ HOROU na období

Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POD HUSÍ HOROU na období Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU POD HUSÍ HOROU na období 2014-2023 Zpracovatel: Ing. Jiří Schneider, Ph.D. Újezd u Tišnova 7, 594 55 Újezd u Tišnova IČ: 69665389 1 1. Základní údaje o zvláště chráněném území

Více

Slatinná louka u Velenky

Slatinná louka u Velenky Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Slatinná louka u Velenky CZ0212021 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Slatinná louka u Velenky Kód lokality:

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Uhřínov - Benátky" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Uhřínov - Benátky (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Uhřínov - Benátky Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Uhřínov - Benátky" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Loučeň - hotel Jivák CZ0213612

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Loučeň - hotel Jivák CZ0213612 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Loučeň - hotel Jivák CZ0213612 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Loučeň - hotel Jivák Kód lokality: CZ0213612

Více

Přírodní památku Prameny Javornice

Přírodní památku Prameny Javornice Plán péče o Přírodní památku Prameny Javornice na období 2016-2025 Schváleno příslušným orgánem ochrany přírody, Krajským úřadem Středočeského kraje, odborem životního prostředí a zemědělství schváleno

Více

Březina. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. stupně: Kuřim Katastrální území:

Březina. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. stupně: Kuřim Katastrální území: Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 8 Kategorie ZCHÚ: Přírodní památka Zřizovací předpis: Vyhláška, usnesením č. XIX/0-07 Kraj: Jihomoravský kraj Obec s rozš. působností. stupně: Kuřim Katastrální území: Lelekovice

Více

Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz

Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz Zpět Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz Bohumil Fišer Finanční nástroje na podporu pastvy ovcí a koz Program péče o přírodu a krajinu Operační program životní prostředí 07 13 Horizontální

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Černý důl CZ0813760

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Černý důl CZ0813760 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Černý důl CZ0813760 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Černý důl Kód lokality: CZ0813760 Kód lokality v ÚSOP:

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "Bílé stráně u Štětí"

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Bílé stráně u Štětí Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "Bílé stráně u Štětí" Název zvláště chráněného území Bílé stráně u Štětí Určení předmětu ochrany Předmětem ochrany je přírodní stanoviště Polopřirozené suché

Více

Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe)

Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe) Hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe) rozšíření a management v Bílých Karpatech Zpracovali Eva Hettenbergerová & Karel Fajmon 2014 Obsah Úvod... 3 Metodika průzkumu... 3 Výsledky... 5 Závěr a poznámky

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP Správa dokumentů OP Přednáška KGG/UOZP Ze zákona č. 114 Sb. Ústřední sbírku listin ochrany přírody (USOP) vede z pověření Agentura ochrany přírody a krajiny ČR www.nature.cz, www.drusop.cz Podrobnosti

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 14. února 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 9691/2013 KUSP

Více

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS Vliv na utváření primární struktury krajiny Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů (CZ.1.07/2.2.00/15.0222) Projekt

Více

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Věc: I. Návrh na vyhlášení přírodní památky Petřín a ochranného pásma II. Seznámení s plánem péče I. Magistrát hlavního města Prahy,

Více

Slaná louka u Újezdce

Slaná louka u Újezdce Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Slaná louka u Újezdce CZ0210173 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Slaná louka u Újezdce Kód lokality: CZ0210173

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Váš dopis zn.: ---- Dle rozdělovníku Ze dne: --- Č. j.: JMK 103991/2013 Sp. zn.: S JMK 103991/2013 OŽP/Pa

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Špilberk CZ0612147

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Špilberk CZ0612147 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Špilberk CZ0612147 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Špilberk Kód lokality: CZ0612147 Kód lokality v ÚSOP:

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 5. února 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 6853/2013 KUSP 6849/2013

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 22. dubna 2014 Ing. Kateřina Novotná KUZL 24043/2014

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 29. ledna 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 5808/2013

Více

Lesnicko-typologické základy ochrany lesa

Lesnicko-typologické základy ochrany lesa Lesnicko-typologické základy ochrany lesa Otakar Holuša Mendelova Univerzita, Lesnická a dřevařská fakulta Brno LESNICKÁ TYPOLOGIE A OCHRANA PŘÍRODY Ing. Kateřina Holušová, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován

Více

Podpora populace užovky stromové

Podpora populace užovky stromové KVK09_hadi_ZZ_D771_w.doc str. 1 Název projektu: Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Podpora populace užovky stromové Evidenční číslo smlouvy: D 771/2009 program: Záchranné

Více

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území. zelená linka:

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území.  zelená linka: Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Specifický cíl 4.1: Zajistit příznivý stav předmětu ochrany

Více

1. Základní identifikační údaje

1. Základní identifikační údaje Plán péče o přírodní památku Salesiova výšina pro období 2013 2022 1. Základní identifikační údaje 1.1. Kategorie, název a kód ZCHÚ: přírodní památka Salesiova výšina, kód 1005. 1.2. Platný právní předpis

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Vražba" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Vražba (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Vražba Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Vražba" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany Zvonovec liliolistý

Více

Předmět Management ohrožených ekosystémů

Předmět Management ohrožených ekosystémů Předmět Management ohrožených ekosystémů Co to jsou ohrožená společenstva? Hlavní a určující složka vegetace. Jen málo typů ohrožených ekosystémů, v nichž nehraje primární roli jeskyně. Vůbec první kompletní

Více

Babí lom. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj:

Babí lom. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 89 Kategorie ZCHÚ: Přírodní rezervace Zřizovací předpis: XIX/0-07; /9 Kraj: Jihomoravský kraj Obec s rozš. působností. st. Blansko, Kuřim (Brno-venkov) Katastrální území: Lelekovice,

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Název zvláště chráněného území Přírodní památka Matyáš Předmět ochrany a jeho popis Předmětem ochrany podle zřizovacího předpisu

Více

Třebichovická olšinka

Třebichovická olšinka Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Třebichovická olšinka CZ0213059 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Třebichovická olšinka Kód lokality: CZ0213059

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU PAHOREK v k.ú. Vážany u Vyškova NA OBDOBÍ 2011-2020

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU PAHOREK v k.ú. Vážany u Vyškova NA OBDOBÍ 2011-2020 PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU PAHOREK v k.ú. Vážany u Vyškova NA OBDOBÍ 2011-2020 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÉM ÚZEMÍ 1.1. Základní identifikační údaje evidenční kód území: 1480 kategorie ochrany:

Více

Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NÁDAVKY na období

Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NÁDAVKY na období Plán péče o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NÁDAVKY na období 2014-2023 Zpracovatel: Ing. Jiří Schneider, Ph.D. Újezd u Tišnova 7, 594 55 Újezd u Tišnova IČ: 69665389 1 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Regionální pracoviště CHKO České středohoří

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Regionální pracoviště CHKO České středohoří Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Regionální pracoviště CHKO České středohoří Záměr na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně

Více

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015. o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015. o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015 o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma Rada Kraje Vysočina vydává v souladu s 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 11. února 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 9100/2013 KUSP

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 1. dubna 2014 Ing. Kateřina Novotná KUZL 19695/2014

Více

přírodní památka Kounické louky

přírodní památka Kounické louky Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. přírodní památka Kounické louky

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Lounín CZ0210011

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Lounín CZ0210011 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Lounín CZ0210011 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Lounín Kód lokality: CZ0210011 Kód lokality v ÚSOP: 2564

Více

Příloha B Čestné prohlášení ţadatele

Příloha B Čestné prohlášení ţadatele Příloha B Čestné prohlášení ţadatele Čestné prohlášení ţadatele - fyzické osoby při podání Ţádosti o dotaci z Programu rozvoje venkova ČR - prohlašuji, ţe všechny informace uvedené v Ţádosti o dotaci jsou

Více

Plán péče pro přírodní památku TRUBISKA (EVL Pozděchov)

Plán péče pro přírodní památku TRUBISKA (EVL Pozděchov) Plán péče pro přírodní památku TRUBISKA (EVL Pozděchov) na období 2012 2021 Jiří Schneider Alice Kozumplíková Újezd u Tišnova, 2011 Ing. Jiří Schneider, Ph.D., Újezd u Tišnova 7, 594 55, p. Dolní Loučky

Více

Písky PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY. Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE

Písky PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY. Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE řízení stavu a vývoje ekosystému v chráněném území zvláštního vědeckého, kulturního a výchovného významu podle

Více

Oznámení návrhu na nové vyhlášení Přírodní rezervace Pod Popelní horou (kód ÚSOP 937) v k. ú. Stachy

Oznámení návrhu na nové vyhlášení Přírodní rezervace Pod Popelní horou (kód ÚSOP 937) v k. ú. Stachy SPRÁVA NÁRODNíHO PARKU ŠUMAVA Odbor statní správy CHKO Sumava Dle rozdělovníku váš dopis značky 1 ze dne naše značka datum vyřizuje 1 linka sz NPS 09047/2015/1-NPS 09047/2015 6.1.2016 ng. Šmíd / 388 450

Více

Plán péče o PP Syslí louky u Loděnic. na období

Plán péče o PP Syslí louky u Loděnic. na období Plán péče o PP Syslí louky u Loděnic na období 2010-2020 1 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo : kategorie ochrany : název území : druh právního

Více

EVROPSKY VÝZNAMNOU LOKALITU PŘÍRODNÍ PAMÁTKU ÚŠTĚK - KOSTEL PLÁN PÉČE NAVRHOVANOU

EVROPSKY VÝZNAMNOU LOKALITU PŘÍRODNÍ PAMÁTKU ÚŠTĚK - KOSTEL PLÁN PÉČE NAVRHOVANOU PLÁN PÉČE O EVROPSKY VÝZNAMNOU LOKALITU NAVRHOVANOU PŘÍRODNÍ PAMÁTKU ÚŠTĚK - KOSTEL NA OBDOBÍ 2010-2019 VYGORON - OBČANSKÉ SDRUŽENÍ BORŠOVSKÁ 18, 370 07 ČESKÉ BUDĚJOVICE kontaktní osoby JAN ŠAMATA & OLDŘICH

Více

PLÁN PÉČE O ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA DLOUHÉ STRÁNI. Pro roky

PLÁN PÉČE O ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA DLOUHÉ STRÁNI. Pro roky PLÁN PÉČE O ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA DLOUHÉ STRÁNI Pro roky 2012-2021 Zpracovali: Ing. Pavla Hejdová; Ing., Ing. Pavel Jaroš, Krajský úřad Ústeckého kraje odbor životního prostředí a

Více

Louka v Jinošovském údolí

Louka v Jinošovském údolí Ochranářský plán Louka v Jinošovském údolí 2015-2024 Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka 1. Základní údaje 1.1. Název lokality Jinošovské údolí 1.2. Lokalizace Kraj: Středočeský Okres: Benešov

Více

Část I. Oznámení návrhu na vyhlášení Národní přírodní rezervace Větrušické rokle

Část I. Oznámení návrhu na vyhlášení Národní přírodní rezervace Větrušické rokle 1 Ministerstvo životního prostředí ODESílATEL: Ministerstvo životního prostředí Odbor zvláštní územní ochrany přírody a krajiny Vršovická 65 10010, Praha 10 ADRESÁT: Dle rozdělovníku V Praze dne Č.j.:

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Biskupice - kostel CZ

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Biskupice - kostel CZ Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Biskupice - kostel CZ0613695 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Biskupice - kostel Kód lokality: CZ0613695

Více

Článek 1 Vymezení přírodní památky. Článek 2 Soustava NATURA Článek 3 Poslání přírodní památky

Článek 1 Vymezení přírodní památky. Článek 2 Soustava NATURA Článek 3 Poslání přírodní památky NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 21/2011, kterým se zřizuje přírodní památka Svatý Kříž Rada Jihočeského kraje vydává dne 19. 7. 2011 podle 77a odst. 2 v souladu s ustanovením 36 zákona č. 114/1992 Sb., o

Více

PLÁN PÉČE pro období o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU SKALKA

PLÁN PÉČE pro období o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU SKALKA PLÁN PÉČE pro období 2010-2019 o PŘÍRODNÍ PAMÁTKU SKALKA Sdružení členů a přátel Stanice mladých ochránců přírody Dřípatka Prachatice Říjen 2009 2 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční

Více

Základní údaje. Vyhlášen: 1991 NP 6267 ha OP 2822 ha. NP Thayatal Vyhlášen ha. Ptačí oblast Podyjí vyhlášena ha

Základní údaje. Vyhlášen: 1991 NP 6267 ha OP 2822 ha. NP Thayatal Vyhlášen ha. Ptačí oblast Podyjí vyhlášena ha Základní údaje Vyhlášen: 1991 NP 6267 ha OP 2822 ha NP Thayatal Vyhlášen 2000 1330 ha Ptačí oblast Podyjí vyhlášena 2004 7666 ha EVL Podyjí vyhlášena 2005 6273 ha - 13 biotopů - 13 druhů Zásady a východiska

Více

(2) Za národní přírodní památku se vyhlašuje přírodní útvar, územně vymezený v odstavci 3, s výskytem

(2) Za národní přírodní památku se vyhlašuje přírodní útvar, územně vymezený v odstavci 3, s výskytem Částka 40 Sbírka zákonů č. 106 / 2017 Strana 1173 106 VYHLÁŠKA ze dne 27. března 2017 o vyhlášení Národní přírodní památky Kosířské lomy a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více