Strategie ochrany vybraných mokřadních druhů ptáků v ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Strategie ochrany vybraných mokřadních druhů ptáků v ČR"

Transkript

1 Strategie ochrany vybraných mokřadních druhů ptáků v ČR Česká společnost ornitologická 2017

2 Úvod Mokřady patří dlouhodobě mezi nejohroženější typy přírodě blízkého prostředí. Ptáci je využívají ke hnízdění, shromažďování před a během tahu, jako migrační zastávky i jako nocoviště či zimoviště. Spolu s mokřady je proto ohrožena i řada ptačích druhů, které jsou na toto prostředí vázané. Celkově různé druhy mokřadů hostí až 29 % druhového bohatství našeho ptactva. Spolu s ptáky zemědělské krajiny patří mokřadní druhy mezi nejvíce ubývající skupiny ptáků u nás. Hlavní cíl strategie: Chránit mokřady jako unikátní prostředí s výskytem významné bioty. Podporovat zlepšení stavu vhodných hnízdišť a pohnízdních shromaždišť vodních a mokřadních ptáků. Mokřadními stanovišti jsou pro účely této strategie zejména: rybníky a na ně bezprostředně navazující plochy efemérní polní mokřady vlhké louky nivy (včetně tůní, slepých ramen apod.) lužní lesy rašeliniště včetně vrchovišť zatopené těžební prostory vodní toky a přehrady na nich bažiny (trvale podmáčená vegetace v krajině) Z nich se za prioritní považují: rybníky a na ně bezprostředně navazující plochy a vlhké louky, jako prostředí nejvíce postižené nevhodným hospodařením, zatopené těžební prostory, jejichž revitalizace jsou příležitostí k vytváření nových hnízdišť pro ptáky, rašeliniště, jako významná refugia pro některé druhy otevřené krajiny, pro které se po úbytku vhodných biotopů v ostatní krajině stávají rašeliniště významnými lokalitami pro přežívání, a efemérní polní mokřady, které hostí řadu významných druhů a které jsou vzhledem k rychle se měnícím podmínkám a hospodaření v krajině často ohroženy zánikem. Z jednotlivých období roku je jednoznačnou prioritou ochrana ptáků v hnízdní době, respektive ochrana samotných hnízdišť, jelikož hnízdění je nejcitlivější fází života ptáků a udržení hnízdišť v odpovídající kvalitě je základním předpokladem pro trvalé přežívání ptačích druhů v ČR.

3 1 Ohrožení mokřadů V současné době nejsou mokřady ohroženy pouze přímou likvidací, ale také degradací vlivem nevhodného nebo příliš intenzivního užívání. Konkrétními negativními projevy výše uvedeného jsou především: vysoká rybí obsádka v rybnících, zvyšování obsahu živin ve vodě, indukované posuny v potravních řetězcích spojené s kvalitativní a kvantitativní redukcí fauny bezobratlých, nevhodné postupy při odbahňování nádrží spojené s likvidací litorálního pásma, nepřiměřené odstraňování břehové vegetace či naopak zarůstání litorálního pásma dřevinami, nevhodná manipulace s výškou vodní hladiny zejména v hnízdním období, nevhodné zemědělské hospodaření na pozemcích sousedících s mokřady, změny vodního režimu na loukách, sportovní rybářství a jiné intenzivní formy rekreace, nevhodné a vůči volně žijícím populacím mokřadních ptáků kontraproduktivní vysazování uměle odchovaných kachen divokých, nelegální používání olověných broků. Mezi další významná ohrožení mokřadních druhů ptáků patří: klimatická změna, vysoké stavy prasete divokého a dalších predátorů (mj. i nepůvodních malých šelem jako je norek americký či psík mývalovitý). 2 Mezinárodní legislativní rámec ochrany vodních a mokřadních druhů ptáků Ramsarská úmluva Význam mokřadů a potřebu jejich ochrany potvrdila mimo jiné už Ramsarská úmluva, neboli Úmluva o mokřadech, majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva. Byla podepsána v roce 1971 v íránském městě Ramsar a je nejstarší moderní mezinárodní úmluvou v oblasti ochrany životního prostředí. Důvodem jejího vzniku byly narůstající obavy ze ztráty a degradace mokřadních biotopů pro migrující vodní ptactvo. Dnes má celkem 169 smluvních stran, tedy států, které se k ní připojily. Každá smluvní strana je povinna zařadit alespoň jeden ze svých mokřadů na Seznam mokřadů mezinárodního

4 významu, který úmluva spravuje, a zajistit adekvátní ochranu a rozumné užívání mokřadů na svém území. Seznam v současné době čítá mokřadů celého světa o celkové rozloze 220 mil ha. Česká republika je smluvní stranou úmluvy od r a na seznamu má zapsáno celkem 14 mokřadů, tzv. Ramsar Sites (RS). Ptačí oblasti To, že mokřady mezinárodního významu České republiky představují významné biotopy pro ptactvo, dokládá i fakt, že s výjimkou RS Mokřady Liběchovky a Pšovky a RS Pramenné vývěry a rašeliniště Slavkovského lesa (RS Podzemní Punkvu nepočítaje) se všechny ostatní lokality zčásti nebo úplně překrývají s Ptačími oblastmi. Ptačí oblasti jsou chráněná území vyhlašovaná na základě směrnice Rady Evropských společenství O ochraně volně žijících ptáků 2009/147/ES a společně s evropsky významnými lokalitami tvoří soustavu NATURA Česká republika implementovala tuto směrnici do zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny. Bonnská úmluva Cílem Bonnské úmluvy neboli Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (CMS) je zabezpečení ochrany stěhovavých druhů živočichů. Úmluva byla sjednána v roce 1979 v německém Bonnu, pod záštitou Programu Spojených národů pro životní prostředí (UNEP). V platnost vstoupila v roce Dosud k ní přistoupilo 124 států. Česká republika je smluvní stranou od roku Součástí Úmluvy jsou dvě přílohy: Příloha I vyjmenovává druhy kriticky ohrožené v celém areálu jejich rozšíření nebo v jeho podstatné části a zasluhující tak přísnou ochranu. ČR je v současnosti areálovým státem pro 8 druhů ptáků z Přílohy I: husu malou Anser erythropus, bernešku rudokrkou Branta ruficollis, poláka malého Aythya nyroca, orla mořského Haliaeetus albicilla, orla volavého Aquila clanga, orla královského Aquila heliaca, dropa velkého Otis tarda a rákosníka ostřicového Acrocephalus paludicola. V Příloze II jsou vyjmenovány stěhovavé druhy živočichů, jejichž ochraně by prospěly konkrétně zaměřené mezinárodní dohody a tzv. memoranda porozumění. Příloha v současnosti zahrnuje celkem 159 druhů obratlovců (138 druhů ptáků a 21 druhů savců), pro které je ČR areálovým státem. AEWA V současnosti je v rámci Bonnské úmluvy v platnosti celkem 19 memorand porozumění a 7 dohod. Z hlediska ochrany vodních a mokřadních ptáků je zásadní Dohoda o ochraně africkoeuroasijských stěhovavých vodních ptáků (AEWA). Dohoda vstoupila v platnost v roce Jejím cílem je ochrana, monitoring a výzkum populací 255 druhů stěhovavých vodních ptáků (potáplice, potápky, veslonozí, brodiví, vrubozobí, krátkokřídlí a bahňáci) na rozsáhlém území od hnízdišť v Evropě a přiléhající části Asie, přes tahové cesty a shromaždiště ptáků až po zimoviště na africkém kontinentu. V ČR se vyskytuje celkem 76 druhů zahrnutých v Dohodě.

5 3 Klíčové oblasti pro zajištění ochrany mokřadních ptáků 3.1 Výzkum, monitoring a sběr dalších podkladů Priorita: Provádět systematický monitoring populací vodních a mokřadních druhů ptáků, zabezpečit sběr a vyhodnocování dat (klíčové instituce, síť spolupracovníků, databáze, informační toky). Zachovat, zabezpečit financování a v dostatečném rozsahu provádět stávající monitorovací projekty (monitoring území NATURA 2000, sčítání hnízdních populací vodních ptáků, IWC, CES, RAS apod.). Shromáždit literaturu a zpracovat účelové rešerše z následujících prioritních okruhů: - predace mokřadních ptáků (norek americký, vydra říční, psík mývalovitý, krkavcovití, velké druhy racků, další taxony), - příklady vhodného hospodaření pro mokřadní druhy ptáků, - faktory ovlivňující výskyt mokřadních ptáků v době pohnízdních shromaždišť a na tahu, - vliv vypouštěných polodivokých kachen na rybniční ekosystémy. Podpořit případné další výzkumné projekty s touto tématikou. Sestavit seznam prioritních druhů mokřadních ptáků a vypracovat pro ně druhové strategie (výčet druhů s výčtem aktivit, které je třeba pro ně udělat); tyto strategie uvádět do praxe. Průběžně aktualizovat červený seznam ptáků ČR a seznam zvláště chráněných druhů živočichů ČR (novela vyhlášky MŽP ČR č. 395/1992 Sb.). Věnovat se výzkumu spontánně vznikajících mokřadů (bažin) v krajině, jejichž význam pro ptáky není stále plně doceňován. 3.2 Ochrana stanovišť a udržitelný management Priorita: Podpora přírodě šetrného hospodaření na mokřadech, existence příslušných dotačních titulů na jejich provádění. Ve spolupráci s vlastníky a dotčenými úřady podporovat vytvoření sítě vhodných hnízdišť a pohnízdních shromaždišť vodních ptáků, včetně potřebného hospodaření na nich.

6 Ve spolupráci s vlastníky a dotčenými úřady podporovat přeměnu biotopů bezprostředně navazujících na vodní plochy (hlavně rybníky) a vodní toky na přírodě blízké a vhodné pro mokřadní druhy ptáků (především pozvolný přechod rybničních litorálů do vlhkých luk, kosení, pastva, tvorba mokřadních stanovišť v blízkosti rybníků atd.) a zajistit pro ně vhodný management. Aktivně podporovat pozitivní aktivity v zatopených těžebních prostorech (například vytváření litorálních pásem z nevyužitého vytěženého materiálu apod.). Chránit a pečovat o významné tahové zastávky a zimní shromaždiště pro mokřadní druhy ptáků. Vypracovat strategie pro prioritní stanoviště mokřadních ptáků a tyto strategie uvádět do praxe. Provést screening stavu rybníků a přiléhajících pozemků sloužící pro výběr lokalit vhodných pro následnou realizaci konkrétních ochranářských projektů. Založit seznam pozitivních a negativních příkladů hospodaření z rybníkářské praxe, vytvořit případové studie pro jednotlivé typy mokřadních stanovišť, šířit osvědčené příklady ochranářské péče a vhodného hospodaření prospívající mokřadní avifauně. Využívat aktuálních znalostí na regionální úrovni k zajištění ochrany mokřadní avifauny ve spolupráci s vlastníky a místními orgány státní správy. Na rybnících ve vlastnictví státu prosadit (a důsledně kontrolovat) hospodaření v souladu se zájmy ochrany přírody. Zapojit veřejnost do praktické ochrany a managementu mokřadů. 3.3 Vzdělávání a propagace problematiky ochrany mokřadních ptáků Priorita: Prezentovat nejširší laické i odborné veřejnosti problematiku ochrany mokřadů. Naplňovat Komunikační strategii pro vodní a mokřadní druhy ptáků v ČR. Propagovat zásady přírodě šetrného hospodaření na rybnících a management na ně navazujících ploch podpora vícedruhových obsádek, vícehorkových systémů, tradičního hospodaření (včetně letnění), podpora eko-ryby (ryby, chované za ekologicky šetrných podmínek), podpora vzniku firmy specializující se na šetrné hospodaření (zejména v rybničních rezervacích).

7 Navázat spolupráci s rybníkáři, myslivci a zástupci těžařských firem, věnovat se osvětě veřejnosti. Připravit kampaň za zlepšení kvality vody v rybnících (využít zájmu veřejnosti o rekreaci, zejména zdůrazňovat rekreační funkce rybníků; vyčíslit mimoprodukční funkce rybníků pomocí ekosystémových služeb). 3.4 Zajištění odpovídajícího financování Priorita: Identifikovat a využívat existující a potenciální zdroje financování v ochraně mokřadních druhů ptáků. Vytvořit seznam existujících a možných finančních zdrojů na národní a mezinárodní úrovni. Podporovat vznik a chod funkčních dotačních titulů optimálně využívajících finanční prostředky určené pro ochranu, obnovu a tvorbu mokřadů s ohledem na avifaunu. Zabezpečit korekci již existujících dotačních titulů ve prospěch mokřadní avifauny. 3.5 Zlepšení zákonné ochrany Priorita: Zlepšení zákonných podmínek a kontrola jejich dodržování. Zavedení přísnějších limitů pro obsah živin ve vypouštěných vodách a opatření na snížení jejich koncentrace. Prosazovat kontrolu dodržování legislativy a příslušných rozhodnutí týkajících se intenzity hnojení a krmení ryb na rybnících. Dbát na správný výklad a prosazovat kontrolu dodržování legislativy upravující používání olověných broků. 3.6 Spolupráce Priorita: Zapojení a spolupráce co nejširšího spektra stran jak veřejných institucí, tak i soukromého sektoru. Seznam potenciálních partnerů:

8 Ministerstvo životního prostředí ČR Ministerstvo zemědělství ČR Agentura ochrany přírody a krajiny ČR správy národních parků a chráněných krajinných oblastí Česká společnost ornitologická Český svaz ochránců přírody záchranné stanice vzdělávací instituce (univerzity, MŠ, ZŠ a SŠ, centra environmentální výchovy) muzea (Kroužkovací stanice Národního muzea, Ornis Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově a další) veřejné výzkumné instituce (Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, Výzkumný ústav rostlinné výroby a další) Českomoravská myslivecká jednota, Český rybářský svaz, Rybářské sdružení ČR, Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO Zahraniční instituce, zejména z okolitých zemí (státní, nestátní), mezinárodní organizace (sekretariáty úmluv, nadnárodní neziskové organizace)

Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva

Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva Mgr. Libuše Vlasáková národní zástupkyně pro Ramsarskou úmluvu Ministerstvo životního prostředí Co je to Ramsarská

Více

Príroda ˇ si (ne)poradí C4

Príroda ˇ si (ne)poradí C4 Príroda ˇ si (ne)poradí C4 Mezinárodní úmluvy Příloha 7 1 Úmluva o ochraně biodiverzity (přírodní rozmanitosti) Úmluva byla sjednána při světovém summitu v Rio de Janeiru v roce 1992, v ČR je platná od

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

ACTION POINTS.

ACTION POINTS. ACTION POINTS www.biodiversitymanifesto.com Lov je velmi oblíbeným způsobem rekreace v přírodě, který praktikuje 7 miliónů lovců a myslivců napříč celou Evropou. Lov je jeden z nejstarších způsobů využívání

Více

Ramsarská úmluva a její úloha v globální ochraně mokřadů. Libuše Vlasáková Ministerstvo životního prostředí

Ramsarská úmluva a její úloha v globální ochraně mokřadů. Libuše Vlasáková Ministerstvo životního prostředí Ramsarská úmluva a její úloha v globální ochraně mokřadů Libuše Vlasáková Ministerstvo životního prostředí alarmující úbytek vodních ptáků ve spojitosti s úbytkem mokřadů vedl ke vzniku mezinárodní úmluvy

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

Druhová ochrana v ČR. Přednáška KGG/UOZP

Druhová ochrana v ČR. Přednáška KGG/UOZP Druhová ochrana v ČR Přednáška KGG/UOZP Typy ochrany Územní Druhová Obecní Druhová ochrana zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů: druhy živočichů, které jsou ohrožené nebo vzácné, vědecky nebo kulturně

Více

Komunikační strategie pro vodní a mokřadní druhy ptáků v ČR

Komunikační strategie pro vodní a mokřadní druhy ptáků v ČR Komunikační strategie pro vodní a mokřadní druhy ptáků v ČR Česká společnost ornitologická 2016 1 Vodní a mokřadní druhy ptáků jsou důležitou a nenahraditelnou součástí naší krajiny a jejího bohatství.

Více

Týkající se mokřadů, rostlin a živočichů

Týkající se mokřadů, rostlin a živočichů Týkající se mokřadů, rostlin a živočichů Ramsarská konvence ÚMLUVA O MOKŘADECH MAJÍCÍCH MEZINÁRODNÍ VÝZNAM PŘEDEVŠÍM JAKO BIOTOPY VODNÍHO PTACTVA Co jsou mokřady? Mokřady jsou definovány jako území bažin,

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 20. ledna 2014 Č. j.: 3078/ENV/14 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Večerek, Burda, Dousek: Právní předpisy Rady Evropy na ochranu zvířat, VFU Brno 1997 Večerek, Burda, Dousek, Novák, Večerková: Ochrana zvířat v

Večerek, Burda, Dousek: Právní předpisy Rady Evropy na ochranu zvířat, VFU Brno 1997 Večerek, Burda, Dousek, Novák, Večerková: Ochrana zvířat v Večerek, Burda, Dousek: Právní předpisy Rady Evropy na ochranu zvířat, VFU Brno 1997 Večerek, Burda, Dousek, Novák, Večerková: Ochrana zvířat v právních předpisech Evropské unie, VFU Brno 2001 http://www.mze.cz/

Více

d) Návrh kategorie ochrany zvláště chráněného území: Přírodní památka

d) Návrh kategorie ochrany zvláště chráněného území: Přírodní památka Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území - přírodní památky Retenční nádrž Slatina a jejího ochranného pásma dle 4 odst.1) vyhlášky č. 64/2011 Sb. 1/ Údaje o zvláště chráněném území: a) Název: Retenční

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

Operační program Rybářství Finanční mechanismus EHP a Norsko

Operační program Rybářství Finanční mechanismus EHP a Norsko Operační program Rybářství Finanční mechanismus EHP a Norsko Lenka Vokasová odbor finančních nástrojů v ochraně přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí Evropský rybářský fond (EFF) v současnosti

Více

Ochrana, výzkum a udržitelné využívání mokřadů České republiky PDP CZ02 Libuše Vlasáková Ministerstvo životního prostředí

Ochrana, výzkum a udržitelné využívání mokřadů České republiky PDP CZ02 Libuše Vlasáková Ministerstvo životního prostředí Velký močál, Krušhohorská rašeliniště Ochrana, výzkum a udržitelné využívání mokřadů České republiky PDP CZ02 Libuše Vlasáková Ministerstvo životního prostředí Základní informace o projektu Björdalen,

Více

Mokřady aneb zadržování vody v krajině

Mokřady aneb zadržování vody v krajině Mokřady aneb zadržování vody v krajině Jan Dvořák Říjen 2012 Obsah: 1. Úloha vody v krajině 2. Mokřady základní fakta 3. Obnova a péče o mokřady 4. Mokřady - ochrana a management o. s. Proč zadržovat vodu

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM

OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM Ing.Marcela Hausvaterová Oddělení péče o přírodu a krajinu, Agentura ochrany přírody

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná Strana 546 Sbírka zákonů č. 51 / 2017 51 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. února 2017 o Chráněné krajinné oblasti Poodří Vláda nařizuje podle 25 odst. 3 zákona č. 114/ /1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: 1

Více

Co prozradí žáby zpěvem?

Co prozradí žáby zpěvem? Co prozradí žáby zpěvem? ( Obojživelníci Vysočiny a jejich biotopy ) Jaromír Maštera Autoři většiny fotografií: Jaromír Maštera a Jan Dvořák Co prozradí žáby svým zpěvem? 1) Je jaro! zima definitivně skončila

Více

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí Miloš ROZKOŠNÝ, Miriam DZURÁKOVÁ, Hana HUDCOVÁ, Pavel SEDLÁČEK Výzkumný

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY Přírodovědný pohled Národní parky představují nejvýznamnější přírodní fenomény ČR, které nebyly formovány bezprostředně činností člověka (na rozdíl od např. Třeboňské rybniční

Více

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze Václav Šrédl Agentura ochrany přírody a krajinyčr www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz krajina bez vody likvidace

Více

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Říční nivy Nivy jako přírodní útvary Niva je přírodní tvar vzniklý fluviálními pochody. Poříční a údolní nivy mají svoji

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu Jaromír Maštera říjen 2013 Obojživelníci na Vysočině Česká republika - 21 druhů Vysočina - 15 druhů: mlok čolek velký čolek horský

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 2. 10. 2013 Č. j.: 69492/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Národní dotační program Ministerstva životního prostředí České republiky pro období 2009-2018 Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Útěchovice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 624 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 66 Hustota obyvatel:

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA 2000 Dle materiálů M. Banaše Legislativní podklady Směrnice č. 92/43/EEC o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Naděžda Urbaňcová Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem pobočka Frýdek-Místek Podpory při hospodaření v lesích z resortu životního

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 28/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní rezervace Vrbenské rybníky a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79

Předmluva Hodnota biodiverzity 71 Ekologická ekonomie 74 Přímé ekonomické hodnoty 79 Předmluva 13 1 Definice biologie ochrany přírody 15 Podstata a původ biologie ochrany přírody 17 Filozofické základy biologie ochrany přírody 19 Význam biologie ochrany přírody 22 Mezioborový přístup -

Více

Příroda bez hranic aneb pozice české ochrany přírody v kontextu evropského a světového přístupu (možné přístupy jako inspirace) Michael Hošek

Příroda bez hranic aneb pozice české ochrany přírody v kontextu evropského a světového přístupu (možné přístupy jako inspirace) Michael Hošek Příroda bez hranic aneb pozice české ochrany přírody v kontextu evropského a světového přístupu (možné přístupy jako inspirace) Michael Hošek 10.1. 2017 Struktura prezentace 1) IUCN 2) Mezinárodní nevládní

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38400/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Jak funguje zdravá krajina? Prof. RNDr. Hana Čížková, CSc.

Jak funguje zdravá krajina? Prof. RNDr. Hana Čížková, CSc. Jak funguje zdravá krajina? Prof. RNDr. Hana Čížková, CSc. Obsah přednášky 1. Tradiční pohled na zdravou krajinu 2. mechanismy pohybu látek postupně od úrovně celé rostliny přes porosty, ekosystémy až

Více

Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu. Sucho v kraji praktický seminář pro obce

Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu. Sucho v kraji praktický seminář pro obce Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu Sucho v kraji praktický seminář pro obce Petra Kolářová odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP Opatření v krajině proti suchu Obnova a tvorba krajinných

Více

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Obnova a péče o mokřadní biotopy - tůně - rybníky - podmáčené louky Revitalizace vodních toků Vytváření nových tůní vhodné místo

Více

Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59

Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59 Dotace z OPŽP na zadržování vody v krajině; výzvy č. 51, 57, 58, 59 Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Kateřina Kujanová Boj se suchem a povodněmi, červen 2017 www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500

Více

Problematika nastavování rybářského managementu na mimoprodukčních rybnících z pohledu ochrany přírody

Problematika nastavování rybářského managementu na mimoprodukčních rybnících z pohledu ochrany přírody Lenka Hadašová, Ing. & Mgr. AOPK ČR, ústředí Oddělení péče o vodní ekosystémy, Odbor péče o přírodu a krajinu Konference Rybníky 2017 Praha, 15.-16.6. 2017 Problematika nastavování rybářského managementu

Více

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR 21. dubna 2015, Lichtenštejnský palác, Praha Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. náměstek sekce ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního

Více

Pojďte s námi do přírody

Pojďte s námi do přírody Pojďte s námi do přírody závěrečná zpráva projektu Vojtěch Kodet prosinec 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pojďte s

Více

Přírodní památka Tesařov

Přírodní památka Tesařov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. (1) zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Tesařov Název

Více

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží 10.1. Formulovat strategii státu k odstranění starých i současných ekologických zátěží v lesích (včetně finančního zajištění) 10.2.

Více

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)!

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Krajina, příroda a její ochrana Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Co umožňuje chránit a jaký zákon? Ochrana přírody a krajiny ve smyslu zákona

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Název zvláště chráněného území Přírodní památka Matyáš Předmět ochrany a jeho popis Předmětem ochrany podle zřizovacího předpisu

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Nová Buková Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 516 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 93 Hustota obyvatel: 18 obyv/km

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Moraveč Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 901 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 212 Hustota obyvatel: 24 obyv/km 2

Více

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině

Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Dotace z OPŽP na protipovodňovou ochranu, hospodaření se srážkovou vodou a zadržení vody v krajině Jan Matějka Autoři v prezentaci použitých fotografií jsou Tomáš Just (AOPK ČR) a pracovníci SFŽP ČR, případně

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

ZÁCHRANNÉ PROGRAMY A ZÁCHRANNÉ STANICE

ZÁCHRANNÉ PROGRAMY A ZÁCHRANNÉ STANICE ZÁCHRANNÉ PROGRAMY A ZÁCHRANNÉ STANICE Záchranné programy zvláště chráněných druhů Problematika záchranných programů je upravena v Zákoně o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. K ochraně zvláště chráněných

Více

Finanční nástroje péče o přírodu a krajinu. Odbor péče o přírodu a krajinu

Finanční nástroje péče o přírodu a krajinu. Odbor péče o přírodu a krajinu Finanční nástroje péče o přírodu a krajinu Odbor péče o přírodu a krajinu Zvláště chráněná území v ČR Zvláště chráněná území v ČR 4 NP, 25 CHKO, 114 NPR, 107 NPP, 798 PR, 1206 PP Celkem je třeba na zajištění

Více

Projekt: Ochrana a podpora genofondu motáka lužního na Znojemsku se zapojením zemědělské veřejnosti Číslo rozhodnutí MŽP: 7/11/34 Závěrečná zpráva

Projekt: Ochrana a podpora genofondu motáka lužního na Znojemsku se zapojením zemědělské veřejnosti Číslo rozhodnutí MŽP: 7/11/34 Závěrečná zpráva Projekt: Ochrana a podpora genofondu motáka lužního na Znojemsku se zapojením zemědělské veřejnosti Číslo rozhodnutí MŽP: 7/11/34 Závěrečná zpráva Zpracovatel : TYTO Občanské sdružení pro ochranu přírody

Více

Aktivity proti variantě H4 vysokorychlostní tratě v naší oblasti

Aktivity proti variantě H4 vysokorychlostní tratě v naší oblasti Aktivity proti variantě H4 vysokorychlostní tratě v naší oblasti RNDr. Zdeňka Bendová, Ph.D. 9.4.2014 Senožaty VRT Ochrana krajiny X Povinnosti státu k ochraně krajiny vyplývají z mezinárodních úmluv a

Více

Větrné elektrárny vs. ochrana ptáků a netopýrů

Větrné elektrárny vs. ochrana ptáků a netopýrů Větrné elektrárny vs. ochrana ptáků a netopýrů Jan Šíma, Michaela Krestová Ministerstvo životního prostředí Negativní vlivy výstavby a provozu větrných elektráren na jedince i populace ptáků a netopýrů:

Více

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Praha 1 - Novotného lávka, 6. ledna 2015 Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí sekce ochrany přírody a krajiny 1 Záměr na vyhlášení Chráněné

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (osnova díla)

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (osnova díla) KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (osnova díla) 1. ANALYTICKÁ ČÁST 1.1 Charakteristika současného stavu přírodního prostředí, jeho příčiny a vývojové trendy 1.1.1 Stav zemědělských ekosystémů

Více

Financování Natury příručka

Financování Natury příručka Financování Natury 2000 příručka Financování Natury 2000 PŘÍRUČKA Úvod Struktura a obsah Příklad Shrnutí Část I: ÚVOD K PŘÍRUČCE: Základní informace K čemu příručka slouží? Komu je příručka určena? Základní

Více

Biomonitoring proces při kterém sledujeme charakteristiku prostředí sledování zpětných vazeb v prostředí Hodnocení výsledků bývá obtížné Význam biologického monitorování živé zdroje jsou vyčerpávány č

Více

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE. Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing.

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE. Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing. NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing. Přírodovědný pohled Národní parky představují nejvýznamnější přírodní fenomény ČR, které nebyly formovány

Více

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Ing. Pavel Marták Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření 30. května 2018 Strategické dokumenty řešící sucho Strategie přizpůsobení

Více

Vyhláška č. 154/2016 Sb.

Vyhláška č. 154/2016 Sb. 1 z 5 28.02.2018, 10:51 Vyhláška č. 154/2016 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 98/2011 Sb., o způsobu hodnocení stavu útvarů povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných

Více

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Petr Kjučukov ČZU v Praze, Fakulta lesnická a dřevařská Katedra ekologie lesa Kašperské Hory 19.5.2016 Biodiversita

Více

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Ing. Jaroslav Kinkor Odbor ochrany vod VII. národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů České republiky Praha, 15. 9.

Více

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1 OBSAH Zkratky právních předpisů........................................ XI Seznam předpisů citovaných v komentáři.......................... XIV Předmluva...................................................

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Charakteristika jezer relativně hluboké nádrže s malým přítokem předpoklad velmi kvalitní vody a univerzální využitelnosti

Více

EHP a Norské fondy Program CZ02

EHP a Norské fondy Program CZ02 EHP a Norské fondy Program CZ02 Základní údaje Poskytovatel příspěvku (donor): Norské království, Island, Lichtenštejnsko Zprostředkovatel programu (Řídící orgán): Ministersvo financí Partner programu

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. srpna 2009 Č.j. : 61970/ENV09 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP. zelená linka:

Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.  zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Hodnocení projektů v PO 6 2007-2013 Hodnotící kritéria rozdělena na dvě skupiny

Více

Vlk - legislativní ochrana a další management

Vlk - legislativní ochrana a další management Vlk - legislativní ochrana a další management Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního prostředí Legislativní ochrana vlka mezinárodní úmluvy Úmluva

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 17. ledna 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 3615 /2013 KUSP

Více

Priority Ministerstva zemědělství v rámci ochrany půdy. Ing. Petr Jílek Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, PRAHA 1,

Priority Ministerstva zemědělství v rámci ochrany půdy. Ing. Petr Jílek Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, PRAHA 1, Priority Ministerstva zemědělství v rámci ochrany půdy Ing. Petr Jílek Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17,117 05 PRAHA 1, e-mail: petr.jilek@mze.cz 1 Priority ochrany půdy z pohledu Strategie Ministerstva

Více

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ Prameniště - vývěry podzemní vody; velmi maloplošné ekosystémy - prameništní mechorosty, často porosty řas - nízké ostřice, suchopýry, přesličky aj. - složení vegetace je výrazně

Více

Vlastnosti a význam různých typů rybníků v ochraně přírody

Vlastnosti a význam různých typů rybníků v ochraně přírody INFORMAČNÍ CENTRUM MOKŘADY A VODA V KRAJINĚ Vlastnosti a význam různých typů rybníků v ochraně přírody I. Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území. zelená linka:

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území.  zelená linka: Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Specifický cíl 4.1: Zajistit příznivý stav předmětu ochrany

Více

Prioritní cíle programu LIFE+

Prioritní cíle programu LIFE+ Prioritní cíle programu LIFE+ 1 Prioritní oblasti LIFE+ Příroda a biologická rozmanitost Základní cíl: chránit, zachovat, obnovit, sledovat a zjednodušit fungování přírodních systémů, přírodních stanovišť,

Více

PO 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu

PO 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu PO 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Elena Bočevová 18. 2. 2016, Praha www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz OPŽP 2014-2020 specifické cíle 4.1 Zajistit

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Stojčín Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 387 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 122 Hustota obyvatel:

Více

Brownfields v České republice. Ing. Karel Bláha, CSc ředitel odboru environmentálních Rizik a ekologických škod MŽP ČR

Brownfields v České republice. Ing. Karel Bláha, CSc ředitel odboru environmentálních Rizik a ekologických škod MŽP ČR Brownfields v České republice Ing. Karel Bláha, CSc ředitel odboru environmentálních Rizik a ekologických škod MŽP ČR Brownfields z hlediska MŽP: Veškeré pozemky zásadně narušené činností člověka tak,

Více

Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a Česká republika. Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí

Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a Česká republika. Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a Česká republika Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí ZÁKLADNÍ DATA Úmluva vystavena k podpisu na Ministerské konferenci v Kyjevě dne 22. května

Více

Ochrana přírody, ÚSES

Ochrana přírody, ÚSES Ochrana přírody, ÚSES HISTORIE OCHRANY PŘÍRODY V ČR _ 1 Od 14.- stol. ochrana lesů Od 16. stol. šlechtici ochrana lesů, velké zvěře 17. stol. lesní řády pro panství 1754 zemské úpravy hospodaření v lesích

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

Mgr. Vladimír Ledvina

Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov Krajinné plánování a význam drobných přírodních prvků v kulturní krajině Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov KRAJINA: - Část zemského povrchu s charakteristickým reliéfem

Více

Prioritní osa 4, specifický cíl 4.3: Posílit přirozené funkce krajiny

Prioritní osa 4, specifický cíl 4.3: Posílit přirozené funkce krajiny KRITÉRIA FORMÁLNÍCH NÁLEŽITOSTÍ A PŘIJATELNOSTI PRO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY (MAS) K OPERAČNÍMU PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRO OBDOBÍ 2014 2020, PRIORITNÍ OSE 4 Dokument slouží pouze jako souhrn kritérií formálních

Více

OPŽP 2014 2020 aktuální informace

OPŽP 2014 2020 aktuální informace OPŽP 2014 2020 aktuální informace Mgr. Ing. Jana Tejkalová Odbor ochrany vod, odd. ochrany před povodněmi Setkání vodoprávních úřadů s odborem ochrany vod MŽP Nové Město na Moravě 29. - 30. 4. 2015 OBSAH

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9: Trvalá udržitelnost lesních ekosystémů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Co

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad, dotazník obce) Název obce: Svépravice Počet částí obce: 1 Počet katastrálních území: 1 Výměra obce: 515 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 120 Hustota obyvatel:

Více

Specifický cíl 4.2 Posílit biodiverzitu

Specifický cíl 4.2 Posílit biodiverzitu Specifický cíl 4.2 Posílit biodiverzitu Agentura ochrany přírody a krajiny ČR 14.3. 2017, Jablonné v Podještědí www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Aktivity specifického cíle 4.2 4.2.1:

Více

Komplexní řešení zabezpečení migrační prostupnosti vodních toků ČR

Komplexní řešení zabezpečení migrační prostupnosti vodních toků ČR Komplexní řešení zabezpečení migrační prostupnosti vodních toků ČR Sázava n/s, 4. listopad 2010 Mgr. Petr Birklen, Ing. Mgr. Michal Pravec, Mgr. Alena Slavíková, RNDr. Jakub Horecký, Ph.D. Legislativa

Více

Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné?

Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné? Ekologie mokřadů (9) Vodní a mokřadní rostlinstvo a ţivočichové Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné? Rostliny primární

Více