Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/ Klíčová aktivita: I/2

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: I/2"

Transkript

1 Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/ Klíčová aktivita: I/2 Číslo dokumentu: VY_12_INOVACE_CJ.S2.02 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu: Attická tragédie Autor: Mgr. Radka Běhalová Škola: Gymnázium V. Nováka Jindřichův Hradec Obor vzdělávání: Gymnázium (všeobecné) Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematická oblast: Český jazyk a literatura V.-VIII. ročník osmiletého a I.-IV. ročník čtyřletého gymnázia Datum vytvoření: Anotace: Pracovní list slouží k zopakování a systemizaci poznatků o attické tragédii. Studenti si zopakují na základě vybraných úryvků z attických tragédií rozdíl mezi Aischylem a Sofoklem na straně jedné a Euripidem na straně druhé. Ukázka 1: SLUHA: KLYTAIMÉSTRA: KLYTAIMÉSTRA: Já z vyhnanství se vracím do vlasti, já Orestés, syn Agamemnóna, jenž padl rukou choti své a jehož kosti kryje tato zem nyní tajně přicházím, bych pomstil prolitou krev otcovu, jak mi to kázal Foibos Apollón Je mrtev Aigisthos! Nuž otevřete co nejrychleji k ženské síni vchod!... Co dělá Klytaiméstra? Není tam? Dnes její šíje, nad níž visí meč, as padne, zasažena po právu ke Klytaiméstře Aj, tebe hledám ten tam už má dost. Ach, statečný můj Aigisthe, jsi mrtev? Ty ho máš ráda? Budeš ležet s ním v témž hrobě, věrna mu i po smrti. Tasí na ni meč rozhrnujíc si šat na prsou Ó zadrž, synu, šetři, dítě mé, těch prsou! U nich dřímals tolikrát, z nich sávals mléko živné svými rty! Orestovi meč poklesne, váhaje obrátí se k Pyladovi Co počít, Pylade? Mám šetřit matky?

2 PYLADÉS: KLYTAIMÉSTRA: KLYTAIMÉSTRA: A což ten zbytek věštby, Foibem z Delf ti dané, a náš pevný úradek? S každým se znepřátel, jen s bohy ne!... Mnous vyrostl: chci s tebou zestarat. Chceš se mnou žít, když otce zabilas? Tím byl též vinen osud, dítě mé! I tvou smrt tedy osud nastrojil! Jaký je vztah mezi Klytaiméstrou a Orestem? 2. Kdo je Agamemnón? Kdo ho zabil? Ukázka 2: AFRODÍTÉ: Syn Amazonky sličné, chlapec Théseův, ach, Hippolytos ctný jej Pittheus vychoval -, ten jediný je z mužů v celém Argolsku, jenž o mně říká, že jsem z bohů nejhorší, jenž lásku odmítá a nedbá o sňatek. Má v úctě Artemidu, sestru Foibovu To nezávidím mu a proč bych měla, proč? však Hippolyta ztrestám dneska za to, čím se na mně provinil. Už dávno skoro vše jsem zchystala, už mnoho práce nezbývá. Když z Pittheova domu v Pandíonův kraj on přišel, aby spatřil svaté obřady a zasvěcen byl do nich. Faidra, vznešená choť jeho otce, zhlédla jej a srdce hned jí vzplálo prudkou láskou z mého podnětu Ty stará, věrná chůvo naší královny, my vidíme sic Faidřin osud neblahý, však jaká je to nemoc, není jasné nám. my chcem se tebe zeptat, pravdu uslyšet. Ač pátrám, nevím to, vždyť nechce říci nic. Ni jaký počátek byl toho trápení?

3 Toť stejná otázka: mlčí o tom všem. Jak chřadne tělesně a jak je zesláblá! A jak by nebyla? Už nejí třetí den. To z šílenství, či chce se k smrti utýrat? Má touhu zemřít. Nejí, život skončit chce Nu, co to je, co zve se láska u lidí? To rozkoš nejvyšší, však bolest zároveň. Mně tedy dostalo se toho druhého. Co říkáš? Miluješ? A koho, dítě mé? Nu, jak se jmenuje ten Amazončin syn? Ty myslíš Hippol---? Tys to řekla a ne já!... A vyložím ti postup i svých myšlenek: když ranila mě láska, hleděla jsem ji co nejčestněji snášet. Nejdřív tedy jsem svou nemoc smlčet chtěla, všem ji zatajit. Vždyť nelze jazyku, jenž u jiných zná kárat myšlenky, ale přitom sám svých vlastních četných trampot bývá průvodcem. A potom jsem si zase umínila nést svou vášeň s rozvahou a tak ji přemoci. A nakonec, když ani tím jsem nemohla svou lásku zdolat, já se pro smrt rozhodla že to nejlíp pro mne, nikdo nepopře Co hrozného se, Faidro, stalo v domě tvém?... Jsem zničena. Sem ke dveřím se postavte A slyšte, jaký hluk se uvnitř rozléhá To Hippolytos křičí, Amazonky syn, a hroznou řečí plísní moji služebnou Hle, zřejmě nazývá ji bídnou kuplířkou, že lůžko svého pána hanbě vydala

4 ... Ó běda, běda mi! Že řekla, co mě trápí, tím mě zničila! Sic s láskou, špatně však mou nemoc léčila Jen jedno vím, že nyní v tomto neštěstí lék jediný mi zbývá: rychle zemříti HIPPOLYTOS: vyběhne z paláce, za ním chůva, která se ho snaží zadržet Ó matko země, a ty, slunce zářivé, jak strašný smysl slov, jež jsem zaslechl!... I tys mi takto, bídná, přišla namlouvat choť otcovu, jež pro mne je přec posvátná. Ta tvoje slova smyji vodou pramennou a uši vypláchnu si. Což jsem špatný snad, když pouhým návrhem se cítím poskvrněn?... Je po všem, běda, běda! Pomoc služky tvé se, paní, nezdařila! Je to zlé Když jsem všechno zvážila, já v neštěstí svém našla cestu jedinou Chci zemřít. Ale jak, to ještě uvážím Má smrt však bude zkázou též i druhému, ať doví se, že nemá při mém neštěstí být pyšný, a až pozná se mnou následky mé choroby, ať skromným být se naučí THÉSEUS: Že choť má zhynula? A jakou nehodou? THÉSEUS: THÉSEUS : Ta smyčkou provazu si hrdlo zadrhla Však ejhle, co as značí toto psaní, které připjala si na svou drahou ruku? Co mi sdělit chce?... Ten dopis křičí, křičí přehrozně! Čte Faidřin list V mé lůžko Hippolytos silou, odvážně se vedral neděsil ho Diův přísný zrak. Tři přání Poseidóne, můj otče, slíbils mi kdys vyplnit. A je-li platný ten tvůj slib, jest první z těch tří přání: Mého syna znič, dej, aby nepřežil již tento dnešní den! Ach probůh, vladaři, své přání odvolej! Svou chybu brzy poznáš! Jen mě poslechni! To nelze! Vyženu ho navíc ze země

5 POSEL: THÉSEUS: ARTEMIS: Již není Hippolytos, lze-li říci tak, již malou chvilku jen má vidět slunce svit Jej zahubilo vlastní vozu spřežení Nuž přiveďte ho sem, ať svýma očima ho spatřím, neboť popřel lůžka znectění, a slovy ho i trestem božím usvědčím objeví se ve výši Slyš, Thésee, jak stihlo tě to neštěstí, ač nic ti neprospěji, jen tě zarmoutím. Já ukázat ti jdu, jak v srdci šlechetný byl syn tvůj, aby mohl zemřít ve vší cti, jak choť tvá vášní plála 3. Jaký je vztah mezi Faidrou a Hippolytem? 4. Kdo je Théseus? 5. Ve které z ukázek jsou postavy více předurčeny vůlí bohů a nemožností protivit se této vůli? Svou odpověď doložte ukázkou z textu. 6. V jedné z ukázek výrazně ovlivňuje jednání postav kromě osudovosti a boží vůle ještě další významný faktor. Co to je? Svou odpověď doložte příkladem/příklady z textu 7. Objevuje se v některé z ukázek tzv. deus ex machina? Pokud ano, vyberte část, kde se tento prvek objevil.

6 8. Vysvětlete pojem deus ex machina. 9. Na základě předchozího srovnání obou textů se pokuste k oběma ukázkám přiřadit jméno autora: ukázka 1: ukázka 2:

7 Řešení: 1. Klytaiméstra a Orestés matka a syn 2. Agamemnón Orestův otec; zabila jej Klytiméstra 3. Faidra nevlastní matka Hippolyta (manželka Hippolytova otce) 4. Théseus Hippolytův otec, manžel Faidry (také možná odpověď: syn Poseidóna) 5. V ukázce č. 1: ORESTÉS bych pomstil prolitou krev otcovu, jak mi to kázal Foibos Apollón PYLADÉS: Co počít, Pylade? Mám šetřit matky? A což ten zbytek věštby, Foibem z Delf ti dané, a náš pevný úradek? S každým se znepřátel, jen s bohy ne!... KLYTAIMÉSTRA: Tím byl též vinen osud, dítě mé! I tvou smrt tedy osud nastrojil! Ukázka č. 2 vášeň; např. FAIDRA A vyložím ti postup i svých myšlenek: když ranila mě láska, hleděla jsem ji co nejčestněji snášet. Nejdřív tedy jsem svou nemoc smlčet chtěla, všem ji zatajit. Vždyť nelze jazyku, jenž u jiných zná kárat myšlenky, ale přitom sám svých vlastních četných trampot bývá průvodcem. A potom jsem si zase umínila nést svou vášeň s rozvahou a tak ji přemoci. A nakonec, když ani tím jsem nemohla svou lásku zdolat, já se pro smrt rozhodla že to nejlíp pro mne, nikdo nepopře 7. Ano, v ukázce č. 2: úplný závěr: ARTEMIS: objeví se ve výši

8 Slyš, Thésee, jak stihlo tě to neštěstí, ač nic ti neprospěji, jen tě zarmoutím. Já ukázat ti jdu, jak v srdci šlechetný byl syn tvůj, aby mohl zemřít ve vší cti, jak choť tvá vášní plála 8. Deus ex machina způsob zakončení Euripidových tragédií, tragédie je zakončena náhlým zásahem bohů 9. Ukázka č. 1: Aischylos Ukázka č. 2: Euripides Literatura a zdroje obrázků: Antické tragédie. 1. vyd. Přel. R. Mertlík, F. Stiebitz. Praha : Odeon, s., s. 93, , 489,499, 505, 507, 513, 514, 517, 518, 519, 520, 523, 525, 526, 527, 537, 541. Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do třídní knihy. Dávám souhlas, aby mé dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití ( 30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/ Klíčová aktivita: V/2

Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/ Klíčová aktivita: V/2 Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_CHE.S2.03 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

Akulturace: Kulturní difúze: - 1 -

Akulturace: Kulturní difúze: - 1 - Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.29 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

Zsv Číslo šablony: III/2. Mgr. Hana Šebková. Člověk a společnost ZSV Tematickáoblast:

Zsv Číslo šablony: III/2. Mgr. Hana Šebková. Člověk a společnost ZSV Tematickáoblast: Zsv Číslo šablony: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ZSV.S8.04 Název dokumentu: Českánárodní Autor: Ročník: Mgr. Hana Šebková 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Člověk a společnost ZSV Tematickáoblast:

Více

RNDr.Milena Gonosová. Člověk a příroda Zeměpis. Zeměpis V.- VIII. ročník osmiletého a 1. 4. ročník čtyřletého gymnázia

RNDr.Milena Gonosová. Člověk a příroda Zeměpis. Zeměpis V.- VIII. ročník osmiletého a 1. 4. ročník čtyřletého gymnázia Číslo šablony: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ZE.S7.14 Název dokumentu: mě jako vesmírné těleso. Autor: Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematická oblast: RNDr.Milena Gonosová Datum

Více

Mgr. Hana Šebková. Člověk a společnost ZSV. ZSV - V.-VIII. ročník osmiletého a ročník čtyřletého gymnázia

Mgr. Hana Šebková. Člověk a společnost ZSV. ZSV - V.-VIII. ročník osmiletého a ročník čtyřletého gymnázia Číslo šablony: Číslo materiálu: III/2 Název dokumentu: VY_32_INOVACE_ZSV.S8.01 Systém soudnictví ČR Autor: Ročník: Mgr. Hana Šebková 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematická oblast: Člověk a společnost

Více

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZE.S4.02 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

RNDr.Milena Gonosová

RNDr.Milena Gonosová Číslo šablony: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ZE.S7.15 Název dokumentu: Pohyby mě Autor: Ročník: RNDr.Milena Gonosová 1. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematická oblast: Člověk a příroda měpis

Více

Politika jako politický program a oblast střetů politických programů

Politika jako politický program a oblast střetů politických programů Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.01 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

a) Napište vzorce následujících sloučenin: 1. iont železitý.. 2. iont arseničnanový 3. kyselina trihydrogenboritá. 4.

a) Napište vzorce následujících sloučenin: 1. iont železitý.. 2. iont arseničnanový 3. kyselina trihydrogenboritá. 4. Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání nagvn J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: Vyplní Váš koordinátor na škole Typ výukového materiálu: VY_52_INOVACE_CHE.S2.06

Více

RNDr.Milena Gonosová. Člověk a příroda Zeměpis. Zeměpis V. - VIII. Ročník osmiletého a ročník čtyřletého gymnázia

RNDr.Milena Gonosová. Člověk a příroda Zeměpis. Zeměpis V. - VIII. Ročník osmiletého a ročník čtyřletého gymnázia Číslo šablony: Číslo materiálu: III/2 Název dokumentu: VY_32_INOVACE_ZE.S7.06 Sociální problémy Autor: Ročník: RNDr.Milena Gonosová 1. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematická oblast: Datum vytvoření:

Více

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.21 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

Podpora výuky a vzd lávání na GVN J. Hradec Kružnice

Podpora výuky a vzd lávání na GVN J. Hradec Kružnice Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: IV/2 Číslo dokumentu: VY_42_INOVACE_M.S2.01 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_17_4_Poznávání literárních žánrů

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_17_4_Poznávání literárních žánrů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702)17, příspěvková organizace Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_17_4_Poznávání

Více

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_09_4_Zhodnocení doplňkové četby

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_09_4_Zhodnocení doplňkové četby Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702)17, příspěvková organizace Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_09_4_Zhodnocení

Více

Název materiálu: Rychlost zvuku

Název materiálu: Rychlost zvuku Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_18_3_Mimoevropské

Více

RNDr.Milena Gonosová. Člověk a příroda Zeměpis. Zeměpis V. VIII. Ročník osmiletého a ročník čtyřletého gymnázia

RNDr.Milena Gonosová. Člověk a příroda Zeměpis. Zeměpis V. VIII. Ročník osmiletého a ročník čtyřletého gymnázia Číslo šablony: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ZE.S7.19 Název dokumentu: Španělské království - vznik Autor: Ročník: RNDr.Milena Gonosová 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematická oblast: Člověk

Více

Název dokumentu: Světové hospodářství

Název dokumentu: Světové hospodářství Číslo šablony: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ZE.S7.07 Název dokumentu: Světové hospodářství Autor: Ročník: RNDr.Milena Gonosová 1. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematická oblast: Člověk a

Více

1. Připravte si psací potřeby a pokuste se přiřadit jednotlivé pojmy týkající se typů víry, tak, jak k sobě patří. Typy víry:

1. Připravte si psací potřeby a pokuste se přiřadit jednotlivé pojmy týkající se typů víry, tak, jak k sobě patří. Typy víry: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.30 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 STAROŘECKÉ DRAMA - EURÍPIDÉS MÉDEIA emoce nakonec hlavní postavu zcela pohltí ve své tvorbě byl dost inovativní, kritizoval aktuální problémy v Athénách postavil se proti tradičním

Více

Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2

Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZE.S4.04 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_33_4_Pohádky Boženy Němcové

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_33_4_Pohádky Boženy Němcové Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702)17, příspěvková organizace Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_33_4_Pohádky

Více

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční zvyky a tradice

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční zvyky a tradice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702)17, příspěvková organizace Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380. Číslo a název DUMu: ESF 13/725 Uvnitř počítače

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380. Číslo a název DUMu: ESF 13/725 Uvnitř počítače Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

a) A KDYŽ JE NĚKDY VŠECKO b) Patálie s dýní NA DRAKA Čtyři kluci výtržníci

a) A KDYŽ JE NĚKDY VŠECKO b) Patálie s dýní NA DRAKA Čtyři kluci výtržníci Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: I/2 Číslo dokumentu: VY_12_INOVACE_CJ.S1.04 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Název DUMu: VY_52_INOVACE_02_7_Části obce

Více

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380. Výukový materiál

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380. Výukový materiál Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

Výukový materiál Název DUMu:

Výukový materiál Název DUMu: Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_14_13_Zpracování

Více

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380 Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380 Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

STAROŘECKÉ DRAMA - AISCHYLOS

STAROŘECKÉ DRAMA - AISCHYLOS www.zlinskedumy.cz - AISCHYLOS ATTICKÉ OBDOBÍ AISCHYLOS (asi 525-455) pocházel ze šlechtického rodu; v mládí zažil - rozklad rodové společnosti a zřízení demokratického státu (510 př.n.l.) v Athénách osobně

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po V. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č12. Pořadové číslo: 12. Ročník: 4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po V. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č12. Pořadové číslo: 12. Ročník: 4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po V Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č12 Pořadové číslo: 12. Ročník: 4. Datum vytvoření: 10. 10. 2011 Datum ověření: 2.12.

Více

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál

Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú /0100, IČO: Výukový materiál Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_3_Norimberský

Více

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_11_4_Ověření znalostí z literatury

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_11_4_Ověření znalostí z literatury Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_11_4_Ověření

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 Vy_32_inovace_003_Pl5,9 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor (okruh): Vyučovací předmět: Téma: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Informační a komunikační technologie Základy práce

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Číslo DUMu/Název DUMu:

Více

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380 Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

Číslo šablony: Číslo materiálu: Název dokumentu: Autor: Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: III/2 VY_32_INOVACE_AJ.S1.12 Australia PhDr. Jana Burianová Jazyk a jazyková komunikace

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P17. Pořadové číslo: 17. Datum vytvoření: Datum ověření: 14.6.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P17. Pořadové číslo: 17. Datum vytvoření: Datum ověření: 14.6. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová III/2/Př VY_32_INOVACE_P17 Pořadové číslo: 17. Datum vytvoření: 10.6.2012 Datum ověření: 14.6.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Přírodověda

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_10 Název materiálu: HOSPODAŘENÍ S OBĚŽNÝM MAJETKEM Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům koloběh oběžného majetku

Více

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380

Výukový materiál. Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100, IČO: 70882380 Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice Habrmanova 1500, Česká Třebová, 560 02, tel.: 465534626, fax: 465 534 632, mail : slavik@zs-habrmanova.cz Bankovní spojení: KB Česká Třebová, č.ú. 42129-611/0100,

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po B. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č02. Pořadové číslo: 2. Ročník: 4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po B. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č02. Pořadové číslo: 2. Ročník: 4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po B Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č02 Pořadové číslo: 2. Ročník: 4. Datum vytvoření: 12. 9. 2011 Datum ověření: 14.10.

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

VY_52_INOVACE_ZE.S4.10

VY_52_INOVACE_ZE.S4.10 Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZE.S4.10 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne:

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VODARENSTVI_02 Název materiálu: Voda, koloběh vody Tematická oblast: Vodárenství 1. ročník instalatér Anotace: Prezentace vysvětluje základní poznatky o vodě, použití

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P09. Pořadové číslo: 9. Datum vytvoření: Datum ověření: 10.5.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P09. Pořadové číslo: 9. Datum vytvoření: Datum ověření: 10.5. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P09 Pořadové číslo: 9. Datum vytvoření: 1.5.2012 Datum ověření: 10.5.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Přírodověda

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 - SOFOKLÉS KRÁL OIDIPÚS Děj: Král Oidipús Děj se odehrává v Thébách před Odipovým královským palácem. Město Théby je napadeno strašlivým morem. Občané Théb přicházejí před královský

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Číslo DUMu/Název DUMu:

Více

Prezentace vysvětluje pojem tepelné ztráty a základním způsobem popisuje řešení

Prezentace vysvětluje pojem tepelné ztráty a základním způsobem popisuje řešení Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: zvládne Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: 1. Autor: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_09 Tepelné ztráty Vytápění 1. ročník

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_16_3_Druhá

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství IV. obraz 1928 Pohled najeden zámeček v Horních Rakousích. Berta a já rozmlouvající na okraji lesa. Já: Tři roky jsou tomu již, co od

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po L. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č04. Pořadové číslo: 4. Ročník: 4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po L. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č04. Pořadové číslo: 4. Ročník: 4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly k vyjmenovaným slovům po L Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č04 Pořadové číslo: 4. Ročník: 4. Datum vytvoření: 19. 9. 2011 Datum ověření: 21.10.

Více

William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20)

William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20) William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20) Anotace: Největší dramatik světa nemůže být zastoupen pouze jednou ukázkou. Okusme autorovo umění z třetího dějství jeho tragédie Typ úkolu: nácvik orientace

Více

Prezentace vysvětluje žákům pracovněprávní vztahy v podniku. Žáci budou schopni vysvětlit vznik, změny a zánik pracovního poměru.

Prezentace vysvětluje žákům pracovněprávní vztahy v podniku. Žáci budou schopni vysvětlit vznik, změny a zánik pracovního poměru. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_05 Název materiálu: PERSONALISTIKA PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům pracovněprávní vztahy v podniku.

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

PRACOVNÍ PRÁVO. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_04 Název materiálu: PERSONALISTIKA PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům hospodaření s pracovníky. Očekávaný

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

Výukový materiál. Číslo DUMu/Název DUMu: VY_52_INOVACE_08_11_Česká republika opakování II.

Výukový materiál. Číslo DUMu/Název DUMu: VY_52_INOVACE_08_11_Česká republika opakování II. Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.288 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Číslo DUMu/Název DUMu:

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_02 Název materiálu: ZAJIŠTĚNÍ RIZIK Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům základní ekonomické pojmy Očekávaný výstup:

Více

EURIPIDES (ASI PŘ. N. L.)

EURIPIDES (ASI PŘ. N. L.) ATTICKÉ OBDOBI Ř ÉCKÉ LITÉŘATUŘY ÉUŘIPIDÉS EURIPIDES (ASI 481-406 PŘ. N. L.) II/2- CJ1/1.10/De Přečtěte si následující text a zapište si do sešitu charakteristiku Euripidovy tvorby. Euripides byl nejmladší

Více

Ukázka vypravování. O jakou ukázku se jedná? Kdo je autorem této pohádky?

Ukázka vypravování. O jakou ukázku se jedná? Kdo je autorem této pohádky? Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_09 Název materiálu: Vypravování Tematická oblast: Český jazyk 1. ročník Anotace: Prezentace seznamuje žáky se slohovým útvarem vypravování, popisuje

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne:

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08 Název materiálu: Sdílení tepla Anotace: Prezentace uvádí příklady a popisuje způsoby sdílení tepla Tematická oblast: Vytápění 1. ročník Instalatér Očekávaný

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, ANEŽKY ČESKÉ 702/17, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, ANEŽKY ČESKÉ 702/17, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 NÁZEV PROJEKTU: UČÍME LÉPE A MODERNĚJI OP VK 1.4 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, ANEŽKY ČESKÉ 702/17, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VÝUKOVÝ MATERIÁL Název DUMu: VY_52_INOVACE_02_6_Státy

Více

VY_32_INOVACE_2_3_INF_KN. Datová úložiště

VY_32_INOVACE_2_3_INF_KN. Datová úložiště VY_32_INOVACE_2_3_INF_KN Datová úložiště Název výukového materiálu Datová úložiště Anotace Formou frontální prezentace se žáci dozví, jaké byly možnosti ukládání dat a současně si připomenou, jaká úložiště

Více

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_05

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_05 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_05 Název materiálu: Dopisy osobní x úřední Tematická oblast: Český jazyk 1. ročník Anotace: Porovnání osobního dopisu s dopisem úředním se zřetelem k

Více

Výukový materiál. Název materiálu: Ptáci. Cíl: Šablona: Sada: Pořadové číslo: Autor: Ověření ve výuce: Prohlášení:

Výukový materiál. Název materiálu: Ptáci. Cíl: Šablona: Sada: Pořadové číslo: Autor: Ověření ve výuce: Prohlášení: Výukový materiál Název materiálu: Ptáci Cíl: Šablona: Sada: Pořadové číslo: Autor: Ověření ve výuce: Prohlášení: Upevnění a procvičení pojmů tažní, stálí a domácí ptáci. Rozdíl mezi hnízdy jiřičky a vlaštovky,

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03. Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: Datum ověření: 17.4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03. Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: Datum ověření: 17.4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03 Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: 2.4. 2012 Datum ověření: 17.4.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Vlastivěda

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 23.10.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Žáci zodpoví všechny otázky. Určí slovní druhy a větné členy, vyjmenují znaky písemného a ústního projevu.

Žáci zodpoví všechny otázky. Určí slovní druhy a větné členy, vyjmenují znaky písemného a ústního projevu. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_16 Název materiálu: Pololetní písemná práce 2 Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Český jazyk 1. ročník Materiál obsahuje otázky

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Výukový materiál. VY_12_INOVACE_03_2_Čarovala ryba, aby byla chyba.notebook. July 05, :14

Výukový materiál. VY_12_INOVACE_03_2_Čarovala ryba, aby byla chyba.notebook. July 05, :14 Základní škola Ús nad Labem, Ažky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_03_2

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P01. Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: Datum ověření: 23.4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P01. Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: Datum ověření: 23.4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová III/2/Př VY_32_INOVACE_P01 Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: 13.2.2012 Datum ověření: 23.4.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Přírodověda

Více

Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov. Název pracovního listu: William Shakespeare Romeo a Julie

Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov. Název pracovního listu: William Shakespeare Romeo a Julie Název projektu: Zkvalitnění a inovace výuky na SPŠ Ostrov Název učebního materiálu: Pracovní listy k rozboru ukázek literárních děl pro zvýšení efektivity rozvoje čtenářské a informační gramotnosti žáků

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla ze světové literatury

Více

Prezentace vysvětluje žákům principy vnitřního uspořádání podniku. Žáci budou schopni vysvětlit způsoby organizace podniku.

Prezentace vysvětluje žákům principy vnitřního uspořádání podniku. Žáci budou schopni vysvětlit způsoby organizace podniku. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_02 Název materiálu: STRUKTURA A PRACOVNÍCI PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům principy vnitřního uspořádání

Více

VZD LÁVACÍ MATERIÁL. Sada: III/2/P VY_32_INOVACE_P07. Po adové íslo: 7. Ro ník: 2. Datum vytvo ení: Datum ov ení: 12.4.

VZD LÁVACÍ MATERIÁL. Sada: III/2/P VY_32_INOVACE_P07. Po adové íslo: 7. Ro ník: 2. Datum vytvo ení: Datum ov ení: 12.4. VZD LÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Testové úkoly Mgr. Jind iška N mcová Sada: III/2/P VY_32_INOVACE_P07 Po adové íslo: 7. Ro ník: 2. Datum vytvo ení: 19.3. 2012 Datum ov ení: 12.4. 2012 Vzd lávací oblast

Více

Výukový materiál. Číslo DUMu/Název DUMu: VY_52_INOVACE_04_11_Válečná a poválečná léta

Výukový materiál. Číslo DUMu/Název DUMu: VY_52_INOVACE_04_11_Válečná a poválečná léta Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.288 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Číslo DUMu/Název DUMu:

Více

24. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 8,27-25

24. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 8,27-25 24. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 8,27-25 Až na kříž 1.Neklid, smutek, bolest dobře znám, často bývám opuštěn a sám. Ty to všechno, Pane, dobře víš, a proto mně nabízíš Svůj kříž. R: Až na kříž šel Pán

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace. Výukový materiál Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_52_INOVACE_17_2_PROJEKT

Více

Název materiálu: ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: 5. 11. 2012

Název materiálu: ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: 5. 11. 2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_10 Název materiálu: CENA Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům základní ekonomické pojmy Očekávaný výstup: FINANČNÍ

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Autor: Mgr. Iveta Milostná Sada: VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. Ročník: 5. ročník Datum vytvoření: 10. června

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Klíčová slova: lexikologie, zájmena, číslovky, slovesa, synonyma, větné členy...

Klíčová slova: lexikologie, zájmena, číslovky, slovesa, synonyma, větné členy... Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_09 Název materiálu: Test 1. pololetí Tematická oblast: Český jazyk, 2. ročník Anotace: Cílem mé práce je vytvořit podpůrný kontrolní didaktický materiál

Více

Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov. Autor: Téma sady: Název výstupu: Datum vytvoření: 2. 12. 2012. Číslo projektu: ANOTACE

Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov. Autor: Téma sady: Název výstupu: Datum vytvoření: 2. 12. 2012. Číslo projektu: ANOTACE Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov Autor: Téma sady: Název výstupu: Dagmar Pospíšilová Český jazyk pro 5. ročník - literatura VY_32_INOVACE_ČJ5-L_20_KOUZLA A ČÁRY Datum vytvoření:

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Procvičování podstatných jmen rodu muţského. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č19. Pořadové číslo: 19. Ročník: 4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Procvičování podstatných jmen rodu muţského. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č19. Pořadové číslo: 19. Ročník: 4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Procvičování podstatných jmen rodu muţského Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č19 Pořadové číslo: 19. Ročník: 4. Datum vytvoření: 16.4.2012 Datum ověření: 27.4.2012

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Žáci umí určit předložky 3. pádu, ví, jak se změní osobní zájmena a umí vědomosti používat ve větách.

Žáci umí určit předložky 3. pádu, ví, jak se změní osobní zájmena a umí vědomosti používat ve větách. Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: VY_ 32_INOVACE_NEMCINA3_09 Osobní zájmena a předložky se 3. pádem Německý jazyk 3.ročník Pracovní list slouží k procvičování předložek a

Více

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_15 Název materiálu: ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ. Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_15 Název materiálu: ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ. Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_15 Název materiálu: ÚSTŘEDNÍ VYTÁPĚNÍ Tematická oblast: Vytápění 1. ročník Instalatér Anotace: Prezentace vysvětluje, co je ústřední vytápění, jeho podstatu

Více

Prezentace vysvětluje žákům, co je inventarizace majetku a co zahrnuje. Žáci budou schopni objasnit postupy inventarizace majetku.

Prezentace vysvětluje žákům, co je inventarizace majetku a co zahrnuje. Žáci budou schopni objasnit postupy inventarizace majetku. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_07 Název materiálu: MAJETEK PODNIKU - INVENTARIZACE Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům, co je inventarizace majetku

Více

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: 3.9.2012

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: 3.9.2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VODARENSTVI_01 Název materiálu: Instalatér, základní poznatky o oboru Tematická oblast: Vodárenství 1. ročník instalatér Anotace: Prezentace slouží k získání přehledu

Více

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: 5.9.2012

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: 5.9.2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VODARENSTVI_04 Název materiálu: Veřejný vodovod Tematická oblast: Vodárenství 1. ročník instalatér Anotace: Prezentace vysvětluje princip veřejného vodovodu, rozdělení

Více