VYDATNÉ SRÁŽKY V BESKYDECH A JESENÍKÁCH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYDATNÉ SRÁŽKY V BESKYDECH A JESENÍKÁCH"

Transkript

1 VYDATNÉ SRÁŽKY V BESKYDECH A JESENÍKÁCH července 2018 Jan Švarc

2 Synoptická situace Po slunečném ránu začala počasí nad Českou Republikou v dopoledních hodinách ovlivňovat přetočená okluzní fronta tlakové níže Halina přetáčející se od Černého moře směrem nad Polsko. Západ republiky prozatím ovlivňoval slábnoucí výběžek tlakové výše nad Biskajským zálivem. Poloha těchto dvou řídících tlakových útvarů se ukázala jako klíčová v rozdílném charakteru počasí mezi západní a východní části ČR. Nad sledovanou oblast proudil od severovýchodu přetočený původem velmi vlhký vzduch z Balkánu, zatímco při zemi se udržovalo svižné severozápadní proudění. Kombinace vlhkého vzduchu, stacionarity situace a sklonu proudění vůči horskému termínu Jeseníků a Beskyd se ukázalo jako klíčové pro vznik velmi výrazné srážkové epizody. U obou pohoří se projevil výrazný orografický efekt, přičemž u Beskyd byla již historicky po několikáté prokázána náchylnost vůči obdobným synoptickým situacím s řídící tlakovou níží nad východní Evropou. Obr. č. 1: Synoptická situace nad Evropou včetně poloh jednotlivých front Zdroj: Čhmú (2018)

3 Obr. č. 2: Tlakové pole nad Evropou, včetně směru přízemního proudění Zdroj: modellzentrale.de (2018) Obr. č. 3: Snímek družice MSG ve 12:00 UTC Zdroj: Čhmú (2018)

4 Beskydy a Ostravská pánev Srážkově významná oblačnost přetočené okluze začala ovlivňovat oblast Beskyd 17. července již v dopoledních hodinách. Na samotném čele fronty se projevila pouze slabá konvektivní činnost ve formě přeháněk, které přinesly omezené množství srážek, většinou v rámci jednotek milimetrů na Novojičínsko a Vsetínsko. Pouze stanice horní Bečva tvořila výjimku a spadlo zde 15,8 mm srážek. Celá srážková epizoda probíhající od 17. do 20. července se nesla v charakteru vrstevnatých srážek. Díky severnímu sklonu proudění vůči reliéfu Beskyd se tak projevil velmi významně návětrný efekt, který je pro formu vrstevnatých srážek charakteristický spíše pro chladnou polovinu roku. Při první vlně souvislých srážek pršelo soustavně mezi 14. a 19. hodinou. Zde se ještě neprojevil efekt orografického zesílení tak významně. Ačkoliv horské stanice již zaznamenaly v maximu více než 10 mm (Kotař 17,7 mm; Morávka 15,4 mm; Lysá Hora 11,7 mm), ve skutečnosti byla oblast s vyššími srážkovými úhrny protažena až do oblasti Ostravské pánve a samotného krajského města Ostravy (Ostrava, Václavovice 15,8mm; Ostrava, Kuničky 11,7 mm). K významnější zapojení orografických procesů na zesílení srážkové činnosti došlo až večer po 21. hodině, kdy na horských a podhorských stanicích došlo k výraznějšímu nárůstu intenzity srážek oproti oblasti Ostravské pánve. Zatímco v Beskydech padaly srážky o intenzitě 3-6 mm/hod. (Nýdek-Filipka 6,1 mm hod. k 22 hod.), v Ostravské pánvi byla intenzita deště pouze několik desetin mm. Tento rozdíl pak jen prohloubil rozdíl v denní sumě srážek. Nejvyšší úhrny přesahovaly pro daný den 40 mm. Jednalo se o stanice Slavíč-Chata 45,5 mm; Nýdek-Filipka 42,6 mm a Malá Morávka 40,5 mm. Stanice Nadmořská výška. Srážkový úhrn Max. hodinový srážkový úhrn Slavíč-Chata 919 m n. m. 45,5 8,6 Nýdek-Filipka 745 m n. m. 42,6 7,7 Morávka 510 m n. m. 40,5 15,4 Kotař 880 m n. m. 36,1 17,7 Horní Lomná 582 m n. m. 32,4 5,8 Lysá hora 1323 m n. m. 30,6 11,7 Tab. č. 1: Nejvyšší srážkové úhrny Zdroj: Čhmú, Povodí Odry, vlastní zpracování (2018)

5 Orograficky zesílené srážky v Beskydech Výraznější rozdíly mezi Beskydami a Ostravskou pánví panovaly i v průběhu noci na 18. července. Další kompaktní pásmo srážek zasáhlo oblast kolem 9 hod. ranní. Zatímco na Ostravsku došlo ke zvýšení intenzity deště pouze v rámci jedné hodiny (Ostrava-Svinov 5,2 mm; Ostrava-Mošnov 4,4, mm k 10 hod. ranní), v rámci Beskyd došlo k výraznému zesílení orografické činnosti, které trvalo až do pozdních večerních hodin. Nejvýrazněji se projevilo ono zesílení mezi 10. a 17. hodinou, kde se na exponovaných místech objevovaly srážky s hodinovým úhrnem > 15 mm, zatímco v Ostravě v té době spadlo za hodinu pouze několik málo desetin mm. Takové zesílení orografického efektu ovšem nebyl schopen radar zachytit. Přirozeně tak došlo jak ke zkreslení intenzity srážek na radaru, tak odhadu srážkové akumulace, což je patrné ze snímků níže. Radarový odhad hodinové intenzity srážek v 9:00 UTC Zdroj: ČHMÚ (2018) Interpolovaný radarový odhad srážek v 9:00 UTC Zdroj: čhmú Zesílení efektu bylo patrné nejen mezi Ostravou a hřebeny Beskyd, ale i v rámci jednotlivých údolí Beskyd. Úhrny se pak na několika hodinové sumě lišily i v rámci desítek milimetrů. Jako demonstrativní příklad pak může posloužit Jablunkovský průsmyk. Pro tento účel byly vybrány tři stanice: Nýdek-Filipka (745 m n. m.), Slavíč-Chata (919 m n. m.) a mezi nimi ležící v Jablunkovském průsmyku Jablunkov-Návsí (380 m n. m.). Rozdíl je patrný z grafu kumulačních křivek srážkové činnosti 18. července mezi 7 hod. ranní a půlnocí. Na stanici Slavíč Chata spadlo v daném období 107,5 mm. Na stanici Nýdek-Filipka spadlo 89,4 mm. Na stanici Jablunkov-Návsí nalézající se v Jablunkovském průsmyku pak pouze 45,7 mm. Ačkoliv od sebe stanice Jablunkov-Návsí a Nýdek- Filipka dělí 3,5 km vzdušnou čarou a výškový rozdíl činí 355 metrů, rozdíl srážkových úhrnů

6 podpořených orografií je téměř dvojnásobný a to 43,7 mm. Ještě větší rozdíl pak panuje vůči výše položené stanici Slavíč-Chata který činí 61,8 mm na 10,5 km. 140 Kumulace srážek na stanicích, Nýdek-Filipka, Slavíč-Chata, Jablunkov návsí, Nýdek-Filipka kumulace Slavíč, Chata kumulace Jablunkov, Návší kumulace Graf. č. 1: Kumulační srážkové křivky na stanicích, Filipka, Slavíč a Jablunkov Zdroj: Čhmú, Povodí Odry, vlastní zpracování (2018) Patrný rozdíl kumulace srážek mezi údolím a exponovanými polohami byl i v maximální hodinové intenzitě srážek. Rozdílné intenzity jsou patrné z grafu níže. Nejvýrazněji se orografická činnost projevila mezi 8. a 11. hodinou. Zatímco stanice Jablunkov návsí zaznamenala maximální hodinový úhrn 5,2 mm, horské stanice zaznamenaly 13,7 mm/hod. na Slavíči, resp. 12,9 mm/hod. na Filipce. Opět je zde vidět více než dvojnásobná intenzita i v rámci tak malého území. Pro ilustraci doplním, že vůbec nejvyšší hodinová intenzita byla zaznamenána na Ondřejníku (890 m n. m.) a to 18,0 mm a na Lysé hoře (1323 m n. m.) 16,8 mm.

7 16 Hodinové úhrny na stanicích, Nýdek-Filipka, Slavíč-Chata, Jablunkov návsí, Nýdek-Filipka Slavíč, Chata Jablunkov, Návsí Graf. č. 2 Hodinové úhrny na stanicích, Filipka, Slavíč a Jablunkov Zdroj: Čhmú, Povodí Odry, vlastní zpracování (2018) Pro celkové dokreslení prostorového vyjádření návětrného efektu Beskyd byla zpracována prostorová analýza zahrnující jak pohoří, tak Ostravskou pánev. Časová osa dat vstupujících do výpočtu byla v tomto případě odlišná (8-17 hod.). Nicméně maximální hodnoty intenzity srážek by v tomto případě zůstaly shodné pro celé období až do konce dne. Mapa dobře reflektuje prostorový efekt návětří formou maximálních hodinových úhrnů. Ty se neomezují pouze na horské polohy Beskyd, ale i jejich podhůří. A tak i stanice v polohách kolem m n.m. v blízkosti hor zaznamenaly výrazně zvýšené jak hodinové, tak celkové srážkové úhrny. Typické je to pro stanice jako je Čeladná, Frenštát pod Radhoštěm, vodní dílo Šance a další. Ostatně i na výše zmíněné stanici v Jablunkově spadlo během této situace taktéž > 100 mm srážek.

8 Mapa č. 1: Maximální hodinové srážkové úhrny v Beskydech v době nejefektivnějšího zesílení srážek podpořené orografickou činností Zdroj: vlastní zpracování (2018)

9 Výrazné orografické zesílení srážek pokračovalo ještě v nočních a ranních hodinách 19. července. Hodinové úhrny sice nedosahovaly hodnot nad 10 mm jako předešlý den, stále se však jednalo o výrazné srážky s hodinovými úhrny mezi 3-7 mm/ hod. Tyto hodinové intenzity projevily především stanice v oblasti Slezských Beskyd a v masivu Lysé Hory. Stanice Nadmořská výška. Srážkový úhrn Max. hodinový srážkový úhrn Javorový 891 m n. m. 34,1 10,9 Jablunkov nad Olší 394 m n. m. 45,2 8,4 Kotař 880 m n. m. 26,8 7,3 Nýdek - Filipka 745 m n. m. 35,8 6,3 Jablunkov, Návsí 380 m n. m. 32,4 7,0 Lysá hora 1323 m n. m. 30,6 7,3 Tab. č. 2: Srážkové úhrny ve Slezské části Beskyd v čase 0:00-9:00 hod Zdroj: Čhmú, Povodí Odry, vlastní zpracování (2018) Jižní partie Beskyd (oblast hřebenu Radhoště a Velkého Javorníku) již nedosahovaly tak vysokých hodinových úhrnů. Poslední již méně výrazná vlna srážek přišla v noci na 20. července. Vlna se opět nejvíce projevila ve Slezských Beskydech, kde spadlo během druhé části noci mm (Javorový 20,5 mm; Lysá Hora 17,3 mm; Nýdek-Filipka 14,6 mm). Díky těmto dvoum krátkým srážkovým epizodám došlo k výraznému navýšení celkové akumulace srážek ve Slezské části Beskyd (vrcholy v průměru kolem m n. m.), které nejsou tak vysoké jako vrcholové partie Moravské části Beskyd (vrcholy nad m n. m.). Stanice Nýdek-Filipka (745 m n. m.) tak zaznamenala téměř totožný srážkový úhrn za stanici, jako podstatně výše ležící Lysá Hora (1323 m n. m.) Stanice Akumulace Lysá hora 30,6 mm 144,0 mm 41,6 mm 17,3 mm 233,5 mm Nýdek Filipka 42,6 mm 103,7 mm 40,9 mm 14,6 mm 201,8 mm Tab. č. 3: Srovnání srážkových úhrnů na stanicích Lysá Hora a Nýdek-Filipka Zdroj: Čhmú (2018) Zajímavé srovnání nám vzejde i pokud srovnáme stanice v odlišných částech Beskyd v podobné nadmořské výšce mezi m n. m. Stanice jsou odlišně lokalizované, každá reprezentující jinou část Beskyd. Byly vybrány nasledující oblasti a pro ně jednotlivé stanice: masiv Velkého Javorník jižně od Frenštátu pod Radhoštěm. Masiv Ondřejníku u Frýdlantu nad Ostravicí se nachází v západní části

10 pohoří. Chata pod vrcholem Slavíč u Horní Lomné zastupuje centrální části Beskyd a již vícekrát zmíněná Filipka u Jablunkova zastupuje severní část pohoří. Srážky (mm) 250 Srážková epizoda na vybraných stanicích v Beskdech Velký Javorník kumulace Ondřejník kumulace Slavíč-Chata kumulace Javorový kumulace Nýdek-Filipka kumulace Velký Javorník Ondřejník Slavíč-chata Javorový Nýdek-Filipka Graf. č.3: Srážková epizoda na vybraných stanicích v Beskydech Zdroj: Čhmú, Povodí Ohře, vlastní zpracování (2018) Ačkoliv se stanice nachází v podobné nadmořské výšce, kde se již projevuje zesílení srážkové činnosti vlivem orografického efektu, srážková akumulace je i v rámci jednoho pohoří velmi rozdílná. I tento graf dobře dokládá, že při dané synoptické situaci se orografické zesílení srážek na celkové akumulaci nejvíce projevilo v severní části Beskyd. Zatímco ve Slezských Beskydech bylo zaznamenáno i přes 200 mm (Nýdek-Filipka, Slavíč, Chata), jižní část pohoří (v grafu reprezentovaná stanicí Velký Javorník a Ondřejník) obdržela srážek podstatně méně. Stanice Velký Javorník zaznamenala sumu 56,6 mm. Že došlo k výraznému orografickému zesílení srážek i v jižní části pohoří dokládají přerušované křivky hodinových úhrnů srážek (Ondřejník 18,0 mm/hod k 14 hod. dne 18.7 července). V jižní části pohoří se výrazné zesílení srážek omezilo pouze na den 18. července, což v konečném důsledku způsobilo až 150 mm rozdíl mezi severní a jižní části pohoří. Prostorové rozložení srážek v pohoří během celé srážkové situace dokresluje mapa níže.

11 Mapa č.2: Srážkové úhrny v Beskydech ve dnech července 2018 Zdroj: Vlastní zpracování (2018)

12 V rámci celého vymezeného regionu zahrnující i Ostravskou pánev a část Moravské brány, lze zpozorovat mnohem větší rozdíly, než v rámci samotného pohoří. Zatímco celkové úhrny v Beskydech převyšovaly 200 mm, v Moravské bráně spadlo pouhých mm srážek, což činí opravdu markantní rozdíl. V tabulce níže jsou pak srovnány oba extrémy nejnižšího a nejvyššího srážkového úhrnu v oblasti. Celkovou situace opět dokresluje prostorová analýza doplněná o oblast Moravské brány a Ostravské pánve. Stanice Nadmořská výška Kumulace Max. hodinový úhrn Lysá hora 1323 m n. m. 30,6 mm 144,0 mm 41,6 mm 17,3 mm 233,5 mm 16,8 mm Vražné 273 m n. m. 3,2 mm 11,8 mm 0,0 mm 0,0 mm 15,0 mm 4,6 mm Rozdíl 1050 m n. m. 27,4 mm 132,2 mm 41,6 mm 17,3 mm 218,5 mm 12,2 mm Tab. č. 4: Srážkově extrémní protipóly situace reprezentované stanicemi Lysa hora a Vražné Zdroj: Čhmú, Povodí Odry, vlastní zpracování (2018) Mapa č. 3: Srážkové úhrny v Beskydech a Ostravské pánvi ve dnech července 2018 Zdroj: vlastní zpracování (2018)

13 Jeseníky Významné srážkové úhrny v řádu několika desítek milimetrů byly zaznamenány i v Jeseníkách, resp. v oblasti Jesenicka a Zlatých hor. Obdobné srážkové úhrny kolem 60 mm zaznamenal i masiv Kralického Sněžníku. Srážková činnost se zde promítla po kratší dobu a v daleko menší míře, než v případě Beskyd a tak i rozdíly mezi nejvyššími srážkovými úhrny obou pohoří jsou významné (Lysá Hora 233,5 mm vs. Biskupská kupa 89,1 mm). První vlna srážek zasáhla Jeseníky dne 17. července. Nejintenzivnější déšť byl zaznamenán mezi hodinou. Intenzita deště dosahovala pouze mírných hodnot, nejčastěji se hodinová maxima srážkové činnosti pohybovala v rozpětí 2-7 mm. Celkově spadlo v exponovaných polohách pouze mm. Během noci déšť dosahoval pouze slabé intenzity a měnil charakter z trvalého na občasný. Druhá významnější srážková epizoda nastala 18. července mezi hodinou, kdy se projevil výraznější návětrný efekt v severní oblasti pohoří. Orograficky zesílené srážky se objevily zejména v oblasti Zlatohorské vrchoviny, Rychlebských hor, Kralického Sněžníku a částečně i samotného hřebenu Jeseníků. K této oblasti se tradičně přidala i kotlina, ve které leží okresní město Jeseník, což není jev nikterak nezvyklý při dané synoptické situaci. Nejvýrazněji se zesílení orografické činnosti projevilo kolem oběda, kdy hodinové úhrny dosahovaly v exponovaných místech 7-12 mm hod., tedy téměř srovnatelných hodnot s Beskydami. Celkové srážkové úhrny se v exponovaných polohách 18. července vyšplhaly na mm. Tabulka níže zobrazuje srážkové úhrny dne 18. července na vybraných exponovaných stanicích. Stanice byly vybrány podle vzorce uvedeného výše. Stanice Nadmořská výška Poloha Max. hodinový úhrn Biskupská Kupa 887 m n. m. Zlatohorská vrchovina 57,3 mm 12,0 mm Paprsek 1006 m n. m. Rychlebské hory 37,9 mm 8,1 mm Šerák 1328 m n. m. Centrální hřeben Jeseníků 31,1 mm 5,0 mm Dolní Morava 936 m n. m. Kralický Sněžník 36,2 mm 8,5 mm Jeseník 502 m n. m. Jesenická kotlina 47,5 mm 9,7 mm Tab. č. 5: Srážky na vybraných stanicích reprezentující jednotlivé oblasti regionu Zdroj: Čhmú, Povodí Odry, Povodí Moravy, vlastní zpracování (2018) Jak již bylo zmíněno výše, frontální rozhraní se v Jeseníkách projevilo méně výrazně, než v Beskydech a to včetně délky trvání srážkově významné epizody, která se odehrála pouze ve dnech 17. a 18. července. Návětrný efekt se projevil především v severní části pohoří, přičemž ta jižní byla velmi

14 výrazně zastíněna srážkovým stínem, tak jak tomu při podobných situacích se severním prouděním bývá. Rozdíly byly opravdu markantní. Zatímco na Biskupské kupě spadlo během celé srážkové epizody 89,1 mm srážek, ve Světlé Hoře to bylo pouze 4,4 mm. Tato stanice je při severních situacích velmi efektivně zastíněna centrálním hřebenem Hrubého Jeseníku, stejně tak jako okolí Šumperka, které dopadlo obdobně. Velké rozdíly byly znát i na podstatně menší vzdálenosti než u zmíněných stanic, které jsou od sebe vzdáleny vzdušnou čarou 23 km. Stanice Vrbno pod Pradědem a Anennský vrch leží v podstatě přes kopec (necelých 6 km vzdušnou čarou), odděluje je kopec Vysoká hora (1031 m n. m.), a přesto zde byl zaznamenán při trvalých stratiformních srážkách rozdíl 40 mm. Světlá hora pak leží o dalších 2,5 km dále jihovýchodním směrem. Tyto výrazné lokální rozdíly způsobené závětrným efektem centrálního hřebene Hrubého Jeseníku jsou patrné i z tabulky níže. Stanice Kumulace Max. hodinová srážka Vrbno pod Pradědem 9,8 mm 37,4 mm 3,2 mm 1,6 mm 52,0 mm 9,4 mm Anennský vrch 3,0 mm 8,2 mm 0,8 mm 0,2 mm 12,2 mm 1,6 mm Světlá Hora 3,2 mm 1,0 mm 0,2 mm 0,0 mm 4,4 mm 1,2 mm Tab. č. 6: Srážky na vybraných stanicích zachycující efekt srážkového stínu centrálního hřebene Jeseníků Zdroj: Čhmú, Povodí Odry, Povodí Moravy, vlastní zpracování (2018) Za účelem zobrazení prostorového rozložení srážek byla vypracována prostorová analýza zahrnující jak oblast Hrubého Jeseníku, tak Nízké Jeseníku. Prostorová analýza byla schopna velmi dobře zachytit jak oblast srážkového stínu v oblasti Šumperska, Rýmařovska, Bruntálska a Krnovska, tak srážkově exponované polohy na severu. Nejvyšší srážkové úhrny byly zaznamenány na stanicích Biskupská kupa, Jeseník a Zlaté Hory (viz. mapa níže).

15 Mapa č. 4: Srážkové úhrny v Beskydech a Ostravské pánvi ve dnech července 2018 Zdroj: vlastní zpracování 2018

16 Závěreční shodnocení Synoptická situace s řídící tlakovou níží nad východní Evropou přinesla do horských oblastí ve dnech července trvalé a místy i velmi vydatné srážky podpořené orografickým efektem obou pohoří. Naopak závětrné polohy zejména Jeseníků obdržely pouze několik milimetrů. Významné srážkové rozdíly v řádu desítek milimetrů byly mnohdy zaznamenány i na vzdálenosti pouhých několika kilometrů, viz. příklad stanice Světlá hora a Vrbno pod Pradědem z Jeseníků, nebo Jablunkova a Filipky ve Slezských Beskydech. Celkové rozdíly jak mezi jednotlivými pohořími tak závětrných poloh jsou dobře patrné i z mapy č. 5. Vliv orografického efektu poměrně výstižně dokumentuje mapa maximálních hodinových intenzit deště ve sledovaném regionu. Z mapy č. 6 je jednak patrný rozdíl hodinových intenzit deště mezi horskými oblastmi a nížinami, ale i výraznější zesílení srážek v severní části Beskyd vůči hřebenu Jeseníku. Zatímco v Jeseníkách se max. hodinové úhrny deště vyšplhaly na 7-10 mm, v Beskydech se nejvyšší hodinové úhrny pohybovaly i nad 16 mm/hod (Ondřejník 19,0 mm). Zvýšené hodinové srážkové úhrny na první vlně srážek se objevily i v jihovýchodní části města Ostrava. Tato epizoda však neměla nic společného s návětrným efektem. Šlo o krátkodobé zesílení srážkové činnosti patrně vlivem zesílení střihu větru (tzv. střihové srážky). I přesto, že obě pohoří zaznamenala vysoké srážkové úhrny (zejména pak Beskydy extrémní), nedošlo k dramatičtější odezvě na řekách v oblasti. Může za to suchý průběh počasí v předcházejícím období. Svou roli sehrála i absence konvektivních srážek, která celkovou situaci vůbec neovlivnila.

17 Mapa č. 5: Srážkové úhrny v Beskydech a Ostravské pánvi ve dnech července 2018 Zdroj: vlastní zpracování (2018)

18 Mapa č. 6: Maximální hodinové srážkové úhrny v Beskydech a Ostravské pánvi ve dnech července 2018 Zdroj: vlastní zpracování (2018)

19 Zdroje:

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 9 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 9 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 11 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 11 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Hydrometeorologická situace povodně v květnu 2010

Hydrometeorologická situace povodně v květnu 2010 ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV Centrální předpovědní pracoviště Hydrometeorologická situace povodně v květnu 2010 Datum: 18. května 2010 Synoptickou příčinou povodní byla tlaková níže, která postoupila

Více

Hydrometeorologická zpráva o povodňové situaci. Povodně v květnu 2010. (předběžná zpráva)

Hydrometeorologická zpráva o povodňové situaci. Povodně v květnu 2010. (předběžná zpráva) ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV Pobočka Ostrava K Myslivně 3/2182 Hydrometeorologická zpráva o povodňové situaci. Povodně v květnu 2010. (předběžná zpráva) Ostrava 21.5.2010 Hydrometeorologická zpráva

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 7 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 7 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Zpravodaj. Číslo 4 / 2010

Zpravodaj. Číslo 4 / 2010 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 3 / 2011. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 3 / 2011. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 3 / 2010. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 3 / 2010. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

METEOROLOGICKÉ PŘÍČINY VÝRAZNÝCH POVODNÍ V LETECH 2009 A na vybraných tocích na severu Čech

METEOROLOGICKÉ PŘÍČINY VÝRAZNÝCH POVODNÍ V LETECH 2009 A na vybraných tocích na severu Čech METEOROLOGICKÉ PŘÍČINY VÝRAZNÝCH POVODNÍ V LETECH 2009 A 2010 na vybraných tocích na severu Čech Martin Novák, ČHMÚ, pobočka Ústí nad Labem Proč zrovna roky 2009 a 2010? 1. Povodně v prvním týdnu července

Více

Zima na severní Moravě a ve Slezsku v letech 2005-2012

Zima na severní Moravě a ve Slezsku v letech 2005-2012 Zima na severní Moravě a ve Slezsku v letech 2005-2012 Vypracoval: Mgr. Tomáš Ostrožlík ČHMÚ, pobočka Ostrava Poruba RPP Zima na severní Moravě a ve Slezsku v letech 2005-2012 - teplotní poměry - sněhové

Více

BOUŘKOVÁ ČINNOST V BESKYDECH A OKOLÍ

BOUŘKOVÁ ČINNOST V BESKYDECH A OKOLÍ BOUŘKOVÁ ČINNOST V BESKYDECH A OKOLÍ 3. ČERVNA 2018 David Gorný / Jan Švarc SYNOPTICKÁ SITUACE Nad střední Evropou se o víkendu (2. a 3. června 2018) rozkládalo nevýrazné tlakové pole, ve kterém se v odpoledních

Více

3. Srovnání plošných srážek a nasycenosti povodí zasažených srážkami v srpnu 2002 a červenci 1997

3. Srovnání plošných srážek a nasycenosti povodí zasažených srážkami v srpnu 2002 a červenci 1997 3. Srovnání plošných srážek a nasycenosti povodí zasažených srážkami v srpnu 2 a červenci 1997 3.1. Hodnocení plošných srážek Analýza rozložení i množství příčinných srážek pro povodně v srpnu 2 a v červenci

Více

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality.cz ŘÍJEN Autorství: Meteo Aktuality

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality.cz ŘÍJEN Autorství: Meteo Aktuality Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality.cz ŘÍJEN 2014 Autorství: Meteo Aktuality 1 Přehled dokumentu Obsah Obecné shrnutí...3 Podrobnější rozbor témat...4 Údaje...5 Obrazové doplnění...5

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 4 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 4 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/

PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/ gr.j.mareš Podnebí EU-OP VK VY_32_INOVACE_656 PODNEBÍ ČR - PROMĚNLIVÉ, STŘÍDAVÉ- /ČR JE NA ROZHRANÍ 2 HLAV.VLIVŮ/ POČASÍ-AKTUÁLNÍ STAV OVZDUŠÍ NA URČITÉM MÍSTĚ PODNEBÍ-PRŮMĚR.STAV OVZDUŠÍ NA URČITÉM MÍSTĚ

Více

Zpráva o hydrologické situaci v povodí Odry a horní Moravy v období od

Zpráva o hydrologické situaci v povodí Odry a horní Moravy v období od Zpráva o hydrologické situaci v povodí Odry a horní Moravy v období od 24. 8. 25. 8. 2005 1. Meteorologická situace Celou třetí dekádu měsíce srpna charakterizovalo počasí se zvětšenou oblačností a na

Více

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality 2015 ÚNOR Autorství: Meteo Aktuality

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality 2015 ÚNOR Autorství: Meteo Aktuality Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality 2015 ÚNOR 2015 Autorství: Meteo Aktuality 1 Přehled dokumentu: Obsah Obecné shrnutí... 3 Podrobnější rozbor témat... 4 Údaje... 5 Obrazové

Více

Hydrometeorologická zpráva o povodňové situaci v Moravskoslezském a Olomouckém kraji ve dnech 26. - 29. 5. 2014

Hydrometeorologická zpráva o povodňové situaci v Moravskoslezském a Olomouckém kraji ve dnech 26. - 29. 5. 2014 V Ostravě, dne 24. 6. 2014 Hydrometeorologická zpráva o povodňové situaci v Moravskoslezském a Olomouckém kraji ve dnech 26. - 29. 5. 2014 1. Zhodnocení meteorologických příčin povodňové situace V závěru

Více

8 Porovnání hydrometeorologických podmínek významných letních povodní

8 Porovnání hydrometeorologických podmínek významných letních povodní 8 Porovnání hydrometeorologických podmínek významných letních povodní 8.1 Porovnání povodně v srpnu 2002 s historickými povodněmi Výskyt velkých a ničivých povodní je u nás velmi nepravidelný. Podle historických

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

5 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 2006

5 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 2006 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 26 Jedním z nejdůležitějších vstupů pro tvorbu meteorologických předpovědí počasí jsou tzv. numerické předpovědní modely, které simulují

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT. Moravskoslezský kraj (geografické cvičení)

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT. Moravskoslezský kraj (geografické cvičení) Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: Datum: 9. 5. 2014 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: Hlavní pomůcky:

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014 Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014 Povodí Odry, státní podnik, odbor vodohospodářských koncepcí a informací

Více

MĚŘENÍ VÝPARU V ÚSTÍ NAD ORLICÍ V LETECH

MĚŘENÍ VÝPARU V ÚSTÍ NAD ORLICÍ V LETECH MĚŘENÍ VÝPARU V ÚSTÍ NAD ORLICÍ V LETECH 1971-2000 Karel Plíšek Popis stanice a způsobu měření: Měření výparu bylo prováděno z volné vodní hladiny výparoměrem GGI-3000 (hladina o ploše 3000 cm 2 ) na profesionální

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/10. Název materiálu: Povrch České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracoval: Pavel Šulák

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/10. Název materiálu: Povrch České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracoval: Pavel Šulák Číslo materiálu: Název materiálu: Povrch České republiky daltonský list Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Pavel Šulák Dalton - Povrch České republiky A. pracuj samostatně a tiše B. posledních

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY

POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR. POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY přirozené hranice ČR tvoří většinou hory, na jihu pak řeka střed

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 2 / 2011. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 2 / 2011. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 2 / 2011, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu

Více

WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE. Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009. Ondřej Nezval 3.6.

WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE. Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009. Ondřej Nezval 3.6. WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009 Ondřej Nezval 3.6.2009 Studie porovnává jednotlivé zaznamenané měsíce květen v letech

Více

6.9. Povodeň v červenci 1997

6.9. Povodeň v červenci 1997 6.9. Povodeň v červenci 1997 6.9.1Meteorologické příčiny povodně Začátek července byl ve znamení uzavřené tlakové výše se středem nad britskými ostrovy s postupným přesunem brázdy do oblasti západně od

Více

VYHODNOCENÍ POVODNÍ V ČERVNU 2013

VYHODNOCENÍ POVODNÍ V ČERVNU 2013 VYHODNOCENÍ POVODNÍ V ČERVNU 2013 METEOROLOGICKÉ PŘÍČINY POVODNÍ Dílčí zpráva Zadavatel: Ministerstvo životního prostředí odbor ochrany vod Vršovická 65 100 00 Praha 10 Projekt: VYHODNOCENÍ POVODNÍ V ČERVNU

Více

GEOGRAFIE ČR. klimatologie a hydrologie. letní semestr přednáška 6. Mgr. Michal Holub,

GEOGRAFIE ČR. klimatologie a hydrologie. letní semestr přednáška 6. Mgr. Michal Holub, GEOGRAFIE ČR klimatologie a hydrologie přednáška 6 letní semestr 2009 Mgr. Michal Holub, holub@garmin.cz klima x počasí přechodný typ klimatu na pomezí oceánu a kontinentu jednotlivé měřené a sledované

Více

charakteristiky a předpovp edpovědi di tlakových nížín Kyrill & Emma Marjan Sandev CHMÚ sandev@chmi.cz

charakteristiky a předpovp edpovědi di tlakových nížín Kyrill & Emma Marjan Sandev CHMÚ sandev@chmi.cz Příčiny,, meteorologické charakteristiky a předpovp edpovědi di tlakových nížín Kyrill & Emma Marjan Sandev CHMÚ sandev@chmi.cz Synoptické příčiny počas así Velmi intenzivní cyklonáln lní činnost v oblasti

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Na květen je sucho extrémní

Na květen je sucho extrémní 14. května 2018, v Praze Na květen je sucho extrémní Slabá zima v nížinách, podprůměrné srážky a teplý a suchý duben jsou příčinou současných projevů sucha, které by odpovídaly letním měsícům, ale na květen

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 5 Povodí Odry, státní

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 6 Povodí Odry, státní

Více

Z P R Á V A. Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Z P R Á V A. Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í P O D Z E M N Í C H V O D V D Í LČÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2012 Povodí Odry, státní podnik, odbor vodohospodářských

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 8 / 2011. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 8 / 2011. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno. Zpráva o povodni ve Sloupu na Blanensku a jeho okolí. 26. května 2003

Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno. Zpráva o povodni ve Sloupu na Blanensku a jeho okolí. 26. května 2003 Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno Zpráva o povodni ve u na Blanensku a jeho okolí 26. května 2003 Zpráva o povodni ve u na Blanensku a jeho okolí 26. května 2003 Zpracovali: Ing. Ivo Dostál,

Více

Povodňová událost Srážkový úhrn v povodí Vltavy [mm] Počet dní srážkového období Q k [m 3.s -1 ]

Povodňová událost Srážkový úhrn v povodí Vltavy [mm] Počet dní srážkového období Q k [m 3.s -1 ] 1. Porovnání povodňových událostí ze srpna 2002 a července 1997 s historickými povodněmi v letech 1890, 1897 a 1903 z hlediska synoptických podmínek a množství srážek V této kapitole jsou porovnávány extrémní

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 7 Povodí Odry, státní

Více

Povodně na území Česka

Povodně na území Česka Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie Předmět VIZP K141 FSv ČVUT Povodně na území Česka Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. http://hydraulika.fsv.cvut.cz/vin/prednasky.htm Zpracováno na

Více

Hydrometeorologická zpráva Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava

Hydrometeorologická zpráva Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Hydrometeorologická zpráva Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Mimořádná srážko-odtoková situace na Odře a horní Moravě počátkem září 2007 doplněná zpráva Listopad 2007 1. Meteorologická

Více

Protokol o měření. Popis místa měření:

Protokol o měření. Popis místa měření: Protokol o měření Měřící místo: Ostrava - Laguny Ostramo GPS souřadnice: 49 50'26.82"S, 18 15'8.59"V Nadmořská výška místa: 205 m.n.m. Datum měření: 1.4.2014 Čas měření: od 10.50 do 14.00 hod Popis místa

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 1 /2018

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 1 /2018 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 1 /2018, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu

Více

VÝSLEDKY MĚŘENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V BOLATICÍCH 12. 12. 211 27. 1. 212 Zpracoval: Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Mgr. Blanka Krejčí Lokalita CZ I - Bolatice Měření 12. 12. 211-27. 1.

Více

Česká republika geomorfologické členění

Česká republika geomorfologické členění Česká republika geomorfologické členění Mgr. Lubor Navrátil, Ph.D. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lubor

Více

Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách

Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách ČESKÁ METEOROLOGICKÁ SPOLEČNOST Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách Pavel Lipina Lysá hora 120 let meteorologických měření a pozorování Bezručova chata, Lysá hora

Více

Příčiny a průběh povodní v červnu Ing. Petr Šercl, Ph.D.

Příčiny a průběh povodní v červnu Ing. Petr Šercl, Ph.D. Příčiny a průběh povodní v červnu 2013 Ing. Petr Šercl, Ph.D. Úvod Povodně v průběhu června 2013 byly způsobeny třemi epizodami významných srážek, přičemž u prvních dvou epizod byla velikost odtoku značně

Více

Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe

Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe Podnebí a počasí všichni tyto pojmy známe Obsah: Podnebí Podnebné pásy Podnebí v České republice Počasí Předpověď počasí Co meteorologové sledují a používají Meteorologické přístroje Meteorologická stanice

Více

4. Územní rozdíly v úrovni vzdělanosti obyvatelstva ČR

4. Územní rozdíly v úrovni vzdělanosti obyvatelstva ČR 4. Územní rozdíly v úrovni vzdělanosti obyvatelstva ČR 4.1. Úroveň vzdělání podle krajů a SO ORP Rozdílná úroveň vzdělání v regionech zůstala přibližně ve stejných proporcích jako při sčítání 2001. Velmi

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

povrch, členitost a pohoří

povrch, členitost a pohoří č. 5 název Přírodní podmínky ČR povrch, členitost a pohoří anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 6. V pracovních listech žáci získávají základní

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AMERIKY. 3. přednáška Klima

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AMERIKY. 3. přednáška Klima REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE AMERIKY 3. přednáška Klima Faktory ovlivňující klima (obecně): astronomické geografické: zeměpisná šířka a délka, vzdálenost od oceánu, reliéf všeobecná cirkulace atmosféry mořské

Více

Experimentální měření sněhu na vybraných lokalitách Jeseníků a Beskyd

Experimentální měření sněhu na vybraných lokalitách Jeseníků a Beskyd Experimentální měření sněhu na vybraných lokalitách Jeseníků a Beskyd Přednáška ČHMÚ Ostrava 16/04/2012 Martin JONOV Šárka MADĚŘIČOVÁ Měření sněhové pokrývky - pravidelné měření se provádí v rámci ČHMÚ

Více

Protokol o měření. Popis místa měření: Fotografie z měření:

Protokol o měření. Popis místa měření: Fotografie z měření: Protokol o měření Měřící místo: Stadion Bazaly, Slezská Ostrava GPS souřadnice: 49 50' 35" N, 18 18' 0" E Nadmořská výška místa: 250 m Datum měření: 13. března 2014 Čas měření: od 13.00 do 16.00 hod Popis

Více

88 % obyvatel. Pouze 38 % obyvatel. České republiky považuje změnu klimatu za závažný problém.

88 % obyvatel. Pouze 38 % obyvatel. České republiky považuje změnu klimatu za závažný problém. 88 % obyvatel Pouze 38 % obyvatel České republiky považuje změnu klimatu za závažný problém. České republiky uvádí, že za posledních šest měsíců vykonali nějakou aktivitu, aby zmírnili změnu klimatu. 21

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 10 /2017

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 10 /2017 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 10 /2017, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu

Více

Protokol o měření. Popis místa měření:

Protokol o měření. Popis místa měření: Protokol o měření Měřící místo: Ostrava, odval Heřmanice GPS souřadnice: 49 51'58.95"S, 18 19'22.85"V Nadmořská výška místa: 210 m.n.m. Datum měření: 2.4.2014 Čas měření: od 10.00 do 12.30 hod Popis místa

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 /2019

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 /2019 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 5 /2019, vydává, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou kontrolou a autorizací,

Více

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 84 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 18:00 VÝSTRAHA ČHMÚ

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 84 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni , 18:00 VÝSTRAHA ČHMÚ Povodňová služba Ministerstva životního prostředí Informace číslo 84 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni 9. 6. 2013, 18:00 VÝSTRAHA ČHMÚ VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ Číslo: PVI_2013/54

Více

Síť amatérských a profesionálních meteorologických stanic na zajímavých místech Šumavy

Síť amatérských a profesionálních meteorologických stanic na zajímavých místech Šumavy Síť amatérských a profesionálních meteorologických stanic na zajímavých místech Šumavy 1 Ivo Rolčík, 1,2,3 Jan Procházka a 1 Antonín Vojvodík 1 Katedra krajinného managementu 2 3 Obecná charakteristika

Více

ZEMĚPIS 9.ROČNÍK PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 19.3.2013

ZEMĚPIS 9.ROČNÍK PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 19.3.2013 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací materiál

Více

Obr Průběh povodňové vlny na Dyji nad a pod nádrží Vranov

Obr Průběh povodňové vlny na Dyji nad a pod nádrží Vranov Obr. 4.46 Průběh povodňové vlny na Dyji nad a pod nádrží Vranov Obr. 4.47 Vývoj povodňové vlny na středním a dolním toku Dyje B57 5 BILANČNÍ POSOUZENÍ PROTEKLÉHO OBJEMU, OBJEMU VODY ZE SRÁŽEK A TÁNÍ SNĚHOVÉ

Více

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h Datum aktualizace : pondělí 18. července 2011 Popis Datum aktualizace 20110718 Hodnota Předpověď na 1. až 7. den : 19. 25.7.2011 1.den Počasí polojasno dešťové Min.interval Prům.min.teplota Max.interval

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 /2015

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 /2015 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 5 /2015, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu

Více

Sucho se za uplynulý týden výrazně prohloubilo a dosáhlo nejhoršího rozsahu v tomto roce

Sucho se za uplynulý týden výrazně prohloubilo a dosáhlo nejhoršího rozsahu v tomto roce Tisková zpráva 21.8.2018 Ústav výzkumu globální změny AV ČR Tým Intersucho Sucho se za uplynulý týden výrazně prohloubilo a dosáhlo nejhoršího rozsahu v tomto roce V tomto týdnu došlo k prohloubení sucha

Více

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 97 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí. Informace číslo 97 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni Povodňová služba Ministerstva životního prostředí Informace číslo 97 o hydrometeorologické situaci, stav ke dni 11. 6. 2013, 09:00 Aktuální výstrahy ČHMÚ VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ Číslo:

Více

Povodňová situace 09.01.2015 Zpráva o povodni 08 / 2014. datum zpracování 04/2015

Povodňová situace 09.01.2015 Zpráva o povodni 08 / 2014. datum zpracování 04/2015 Povodňová situace 09.01.2015 Zpráva o povodni 08 / 2014 datum zpracování 04/2015 A. ÚVOD... 4 B. HYDROMETEOROLOGICKÁ SITUACE... 4 B.1. Meteorologická situace... 5 B.1.1. Předpokládaný vývoj hydrometeorologické

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 8 /2016

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 8 /2016 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 8 /2016, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu

Více

Datum aktualizace : čtvrtek Předpověď na 1. až 7. den : Datum aktualizace

Datum aktualizace : čtvrtek Předpověď na 1. až 7. den : Datum aktualizace Datum aktualizace : čtvrtek 30.6.2011 Popis Hodnota Datum aktualizace 20110630 Předpověď na 1. až 7. den : 1. 7.7.2011 Počasí Min.interval Prům.min.teplota Max.interval Prům.max.teplota 1.den oblačno dešťové

Více

4 Klimatické podmínky

4 Klimatické podmínky 1 4 Klimatické podmínky Následující tabulka uvádí průměrné měsíční teploty vzduchu ve srovnání s dlouhodobým normálem 1961 1990 v Moravskoslezském kraji. Tabulka 1: Průměrné teploty vzduchu [ C] naměřené

Více

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Atmosféra Země plynný obal Země zabraňuje úniku tepla chrání Zemi před škodlivým zářením Druhy oblaků Vysoká oblaka Jsou

Více

ZÁŘÍ 2017 MĚSÍČNÍ ZPRÁVA O HYDROMETEOROLOGICKÉ SITUACI V ČESKÉ REPUBLICE. Zpracovali: Meteorolog: Mgr. Petra Sýkorová. Hydrolog: Mgr.

ZÁŘÍ 2017 MĚSÍČNÍ ZPRÁVA O HYDROMETEOROLOGICKÉ SITUACI V ČESKÉ REPUBLICE. Zpracovali: Meteorolog: Mgr. Petra Sýkorová. Hydrolog: Mgr. MĚSÍČNÍ ZPRÁVA O HYDROMETEOROLOGICKÉ SITUACI V ČESKÉ REPUBLICE ZÁŘÍ 2017 Zpracovali: Meteorolog: Mgr. Petra Sýkorová Hydrolog: Mgr. Martina Kimlová Lenka Černá p. g. Ředitel ústavu: Mgr. Mark Rieder Vedoucí

Více

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality2014 LISTOPAD 2014

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality2014 LISTOPAD 2014 Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality2014 LISTOPAD 2014 Autorství: Meteo Aktuality 1 Přehled dokumentu: Obsah Obecné shrnutí... 3 1. dekáda:...3 2. dekáda:...3 3. dekáda:...3 Podrobnější

Více

VYHODNOCENÍ POVODNÍ V KVĚTNU A ČERVNU 2010

VYHODNOCENÍ POVODNÍ V KVĚTNU A ČERVNU 2010 VYHODNOCENÍ POVODNÍ V KVĚTNU A ČERVNU 2010 VYHODNOCENÍ METEOROLOGICKÝCH PŘÍČIN POVODNÍ Dílčí zpráva Zadavatel: Ministerstvo ţivotního prostředí odbor ochrany vod Vršovická 65 100 10 Praha 10 Projekt: VYHODNOCENÍ

Více

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h Datum aktualizace : 17. srpen 2011 Popis Datum aktualizace 20110817 Hodnota Předpověď na 1. až 7. den : 18. 25.8.2011 Počasí Min.interval Prům.min.teplota Max.interval Prům.max.teplota 1.den 16/12 14 26/30

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem?

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem? Labe Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Otázka: Která řeka se vlévá do Labe v Ústí nad Labem? Bílina Vlévá se zleva do Labe v Ústí nad Labem.

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 10 /2018

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 10 /2018 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 10 /2018, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 1 / 2014

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 1 / 2014 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

5.5 Předpovědi v působnosti RPP České Budějovice Vyhodnocení předpovědí Obr Obr Obr. 5.38

5.5 Předpovědi v působnosti RPP České Budějovice Vyhodnocení předpovědí Obr Obr Obr. 5.38 5.5 Předpovědi v působnosti RPP České Budějovice Regionální předpovědní pracoviště v Českých Budějovicích zpracovává předpovědi pro povodí Vltavy po vodní dílo Orlík, tedy povodí Vltavy, Lužnice a Otavy.

Více

VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE PM 2,5 V BRNĚ ( ) Dr. Gražyna Knozová, Mgr. Robert Skeřil, Ph.D.

VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE PM 2,5 V BRNĚ ( ) Dr. Gražyna Knozová, Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE PM 2,5 V BRNĚ (2004-2014) Dr. Gražyna Knozová, Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Podklady denní koncentrace PM 2,5, Brno-Tuřany 2004-2014, dodatečně data z pěti stanic

Více

2. Použitá data, metoda nedostatkových objemů

2. Použitá data, metoda nedostatkových objemů Největší hydrologická sucha 20. století The largest hydrological droughts in 20th century Příspěvek vymezuje a porovnává největší hydrologická sucha 20. století. Pro jejich vymezení byla použita metoda

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 12 /2018

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 12 /2018 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 12 /2018, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu

Více

Domácí laboratorní úloha. Téma: Měření fyzikálních veličin. Námět: Počasí

Domácí laboratorní úloha. Téma: Měření fyzikálních veličin. Námět: Počasí Domácí laboratorní úloha Téma: Měření fyzikálních veličin Námět: Počasí Vypracoval: Michal Vaněk Třída: 6. B Zadání úkolů pro laboratorní úlohu: 1. Zapiš předpověď počasí na následující den (televize,

Více

Klimatické podmínky výskytů sucha

Klimatické podmínky výskytů sucha Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno Klimatické podmínky výskytů sucha Jaroslav Rožnovský, Filip Chuchma PŘEDPOVĚĎ POČASÍ PRO KRAJ VYSOČINA na středu až pátek Situace:

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava.

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou kontrolou a autorizací, jedná se o operativní

Více

ROZPTYLOVÉ PODMÍNKY A JEJICH VLIV NA KONCENTRACI AEROSOLOVÝCH ČÁSTIC PM 10 V LOKALITĚ MOSTECKÉHO JEZERA

ROZPTYLOVÉ PODMÍNKY A JEJICH VLIV NA KONCENTRACI AEROSOLOVÝCH ČÁSTIC PM 10 V LOKALITĚ MOSTECKÉHO JEZERA ROZPTYLOVÉ PODMÍNKY A JEJICH VLIV NA KONCENTRACI AEROSOLOVÝCH ČÁSTIC PM 10 V LOKALITĚ MOSTECKÉHO JEZERA Ing. Jan Brejcha, Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., brejcha@vuhu.cz Vodárenská a biologie 2015

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 / 2014

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 / 2014 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

Sníh na Lysé hoře z pohledu pamětníka

Sníh na Lysé hoře z pohledu pamětníka ČESKÁ METEOROLOGICKÁ SPOLEČNOST Sníh na Lysé hoře z pohledu pamětníka Jaroslav Chalupa Lysá hora 120 let meteorologických měření a pozorování Bezručova chata, Lysá hora 14. 15. června 2017 Úvod Sníh jako

Více

Krajní body. Česká republika

Krajní body. Česká republika Krajní body Česká republika Poloha Česká republika Poloha Sámova říše (7. století) Velká Morava 9. stol. Boleslavská říše 10. století Přemyslovský stát ve 13. století Lucemburkové (14. stol.) Jagellonci

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 6 /2015

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 6 /2015 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava Číslo 6 /2015, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty a vyřeší si křížovku. Źáci pracují s příruční mapou.

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty a vyřeší si křížovku. Źáci pracují s příruční mapou. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.27.5._VL TÉMA: Vlastivěda- souhrnné opakování-

Více

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum Změna klimatu v ČR Trend změn na území ČR probíhá v kontextu se změnami klimatu v Evropě. Dvě hlavní klimatologické charakteristiky, které probíhajícím změnám klimatického systému Země nejvýrazněji podléhají

Více

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 8 / 2014

Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava. Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 8 / 2014 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou kontrolou a autorizací, jedná se o operativní

Více