Bezdrátové sítě FWA Služby typu Broadband Wireless Access (BWA)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezdrátové sítě FWA Služby typu Broadband Wireless Access (BWA)"

Transkript

1 Václav Kubiš Bezdrátové sítě FWA Služby typu Broadband Wireless Access (BWA) Bezdrátová síť je obecně libovolná počítačová síť, kde je místo kabelů použita technologie, která kabely nevyžaduje (wire less). Evropa měla kdysi takovou zajímavou myšlenku, že stanoví jednotné panevropské technické standardy pro důležité radiové telekomunikační technologie. A mimo jiné v sobě nosila myšlenku, že je za čas přijme celý svět a potvrdí tak, že Evropa je technologicky i ekonomicky dominantní hráč. Mělo jít o tyto technologie: mobilní sítě druhé a třetí generace, bezdrátové sítě, paging a vysílačky veřejné radiové služby (PMR). Rekapitulujme: GSM - velmi úspěšná technologie UMTS - se čtyřletým zpožděním za CDMA2000 startuje a zatím není příliš přesvědčivou technologií ERMES - efektivně mrtev. Provozují ho jen ti, kterým se nevyplatí jej rušit, prakticky nulový rozvoj technologie, rozvíjejí se jen proprietární standardy Motoroly či Ericssonu a ty se také prodávají HipetLAN/MAN - nikdy to snad ani nikdo nevyráběl (vyjma testovací série). Od naprostého krachu tuto technologii zachránilo sjednocení s normami WiFi/WiMax. Tetra - Dolphin právě umírá a konec je neodvratný (pojednám příležitostně zvláště). Naděje na celoevropskou síť trunkových vysílaček je pryč, mnoho států si i pro státní sítě koupilo nějaké proprietární technologie (jako my třeba Tetrapol). I když Tetra bude opticky umírat ještě dlouho, prakticky už je mrtvá.

2 Takže jedna technologie z pěti je úspěšná a jedna to možná ještě nějak rozdýchá s pomocí té první a jedna pomocí Wi* standardů. Tolik asi k jednotným evropských technickým normám Bezdrátové sítě pro běžný trh existují v podstatě od května 93, kdy firma NCR (tehdejší součást gigantu AT&T) uvedla na trh svou WaveLAN (I) technologii. Tato technologie nabízela byla čistě proprietární (žádný standard nebyl), nabízel rychlosti max. 2 Mb/s. Už tehdy využívaly pásmo 2,4 GHz (jediné celosvětově bezlicenční), v Americe pak ještě pásmo 900 MHz. Téhož roku se také začalo pracovat na standardizaci bezdrátových sítí pod patronací organizace IEEE (AT&T a zejména její Bellovy laboratoře byli a stále jsou nejmocnější skupinou v této organizaci), první standard byl hotov ale až v červenci roku 1997 a dostal název IEEE Tento standard definoval tři různé fyzické vrstvy a společnou MAC vrstvu. První fyzická možnost bezdrátového přenosu bylo řešení pomocí DfIR (diffuse infrared) - rozprostřeného infračerveného světla (tj. nebylo třeba nastavení vysílače přesně na vysílač, signál se šířil všude okolo, dosah byl jednotky metrů, max. rychlost 2 Mb/s. Tento standard se ale vůbec neujal (výrobky by se daly AFAIK spočítat na prstech jedné ruky). Další dvě metody využívaly radiových vln rozprostřených v pásmu 2,4-2,472 GHz, jedna používala metodu rozprostření pomocí přímé sekvence (DSSS - signál je navzorkován na 20 MHz úsek, který je využíván a nemění se), druhá využívala řešení frekvenčních přeskoků (FHSS celé 70 MHz pásmo je rozděleno na 1 MHz kanály, frekvence jednotky pseudonáhodně přeskakuje po pár milisekundách po těchto kanálech). U nás byly v tu dobu nejznámější WaveLANy (tehdy už Lucent, pohrobek původního AT&T, využívaly DSSS), a začaly se tu zabydlovat i BreezeNety (využívaly FHSS). Rychlost byla stále dvoumegabitová, ale oproti původním NCR produktům přinesly ty nové lepší spolehlivost přenosu (osobně ověřeno), ale hlavně snížení ceny - konkrétně u WaveLANů klesla cena AP na 995$ a klienta na 495$, tedy na polovinu. V té době už ale bylo jasné, že rychlost 2 Mb nebude postačovat, proto už nějakou dobu se v IEEE pracovalo na vylepšení těchto standardů a to hned na dvou frontách - výzkumná skupina A se zabývala využití jiného frekvenčního pásma, výzkumná skupina B se snažila nalézt způsob jak lépe využít existujícího pásma.

3 První svou práci dokončila skupina B a dala tak vzniknout standardu b a to již roku Tento standard se už nezabýval neperspektivními technologiemi a zaměřil se pouze na DSSS. Přidal podporu dvou dalších modulačních schémat, díky kterým dokázal s využitím stejných 20 MHz dosáhnout rychlosti 11 Mb/s. Tento standard si ale vybral jednu daň - přinesl několik volitelných součástí, které mohl výrobce zvolit a tudíž zařízení podle tohoto standardu nemusela být navzájem kompatibilní. Protože by tento problém mohl zabrzdit celé odvětví, vznikla téměř okamžitě organizace WECA (Wireless Ethernet Compatibility Alliance), která stanovila podmínky a metodiku měření, po němž udělila danému produktu známku bezdrátová věrnost - Wireless Fidelity - Wi-Fi (organizace WECA se později přejmenovala na Wi-Fi Alliance). Postupem času tak většina výrobků procházela testováním a tak odhadem 95% prodaných systémů dle b splňuje podmínky Wi-Fi metodiky. Nový standard přinesl ve světě opravdový boom bezdrátových sítí a ten přinesl další snižování cen - abych zůstal u stejné firmy - WaveLAN karta (později přejmenováno na ORiNOCO a pohlceno firmou Proxim), stála v době uvedení b standardu 295$, později klesla na 95$ a v roce 2002 dokonce na 49$, tedy na dvacetinu ceny před 5 lety při 5 násobném zvýšení rychlosti. Bezdrátové karty (moduly) se také začaly masově montovat do počítačů, zejména notebooků. Další historie už není tak překotná, ačkoliv je jistě důležitá pro budoucnost. V roce 2002 skončila výzkumná skupina A hlavní činnost tím, že uvedla na trh standard a - standard pro bezdrátové sítě v pásmu 5 GHz. MAC vrstva je shodná s , tudíž implementace čipsetů je velmi levná, modulační rychlost je díky nové modulaci navýšena na 54 Mb/s. Bohužel ale Evropa (včetně ČR) produkty podle tohoto standardu nemohla (a v ČR ještě nemůže) používat, neboť jsou zde na pásmo 5 GHz kladeny požadavky, které nebyly v.11a zohledněny. I proto vznikly další dvě skupiny. G uvedla roce 2003 standard g, který nabízí stejnou modulaci (a tedy i rychlost 54 Mb/s), ovšem používá běžnější pásmo 2,4 GHz a tak jsou tyto produkty prodávané úspěšně i u nás. Výhoda těchto produktů je, že jsou kompatibilní se zařízeními dle b (na rychlostech do 11 Mb/s)

4 Skupina H po velkých průtazích konečně toto září uvede standard h, který řeší nedostatky požadované evropským telekomunikačním úřadem a po další ratifikaci se očekává povolení a uvolnění produktů dle tohoto standardu do konce tohoto roku. Tato technologie, která zaujme především dobrou finanční dostupností, má však svá omezení a přestože je mnohdy využívána jako nosný prvek v datových sítích, díky nižší odolnosti vůči rušení a relativně krátkému dosahu se stává nedostačující. I dnes existují různá řešení jak na velkou vzdálenost rychle přenést data vzduchem, nejsou ale obvykle vzájemně kompatibilní a tato nekompatibilita a uzavřenost řešení brání většímu rozšíření a poklesu cen. Loni byl schválen nový standard pro bezdrátovou komunikaci , který se zaměřuje na vysokorychlostní komunikaci pro metropolitní sítě a nahrazuje pevné připojení přes DSL nebo kabel. Podobně jako dnes masově využívaný je ale jen standardem, pro jeho prosazení na trhu je nutná vzájemná spolupráce mnoha firem. V případě to byla WiFi Alliance, která standardizovala požadavky na zařízení a jejich vzájemnou interoperabilitu. Organizace WiMAX Forum (Worldwide Interoperability for Microwave Access) by měla být právě takovou WiFi Alliance a certifikovat zařízení standardu pro vzájemnou kompatibilitu. WiMAX je tak nejen názvem organizace ale stejně jako WiFi pro rovněž označením pro celou kategorii produktů standardu WiMAX je také v prvé řadě nikoli náhradou WiFi, ale doplněním WiFi pro snadnější budování infrastruktury. WiMAX tak zezačátku bude sloužit k pevnému propojení hotspotů k internetu, kde se jednotliví uživatelé budou k hotspotu připojovat přes WiFi. Podobně bude WiMAX využíván k rychlému propojení domácností na internet. Návazné standardy sice počítají s vysokorychlostním připojením i pro mobilní uživatele, WiMAX antény a zařízení ale budou svými rozměry ze začátku určeny pro statickou montáž.

5 WiMAX je zpočátku především pro pevnou infrastrukturu, s notebookem se jen tak rychle na WiMAX nepřipojíte WiMax je technologie, která je schopna pracovat v různých frekvenčních pásmech v rozmezí 2 ~ 11 GHz, je určena především pro tvorbu metropolitních sítí, respektive distribuce signálu ke koncovým zákazníkům, kterými by měly být především domácnosti a kanceláře bez možnosti pevného kabelového připojení. Jedna z podstatných věcí je také, ze signál bude stale silný i při pohybu cca do 120 km, což znamená s již zmíněnou částečnou prostupnosti překážek využití na cestách Proti technologii WiFi dosahuje WiMax přenosových rychlostí až 70 Mb/s, ovšem mnohem zajímavější má být reálný dosah až 50 kilometrů a především pak zvýšena odolnost proti překážkám, tedy provoz bez přímé viditelnosti klientské stanice a přístupového bodu. Pro srovnání takzvaná třetí generace mobilních sítí (3G) nabízí ve srovnání s WIMAXem rychlost zhruba 2Mb/s. WiMax navíc může podporovat až několik tisíc účastníků najednou, což ji činí ekonomičtější a výkonnější. Tato technologie je navíc více flexibilní, neboť nevyžaduje, aby se základní stanice a cílový uživatel viděli. Nezanedbatelná je také mnohem větší bezpečnost provozu a plná QoS (quality of service). Bezpečnost nového systému dosahuje nejméně stejného stupně, jako standardy DOCSIS, které připravují kabeloví provideři. NLOS a OFDM - Oproti řešení komunikace na vyšších kmitočtech první normy nevyžaduje a přímou viditelnost (pracuje v režimu NLOS, Non-Line-Of- Sight), protože využívá OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) a volitelně topologii sítě se smyčkami (mesh) a má také zabudovanou podporu kvality služeb (QoS, Quality of Service), která je nezbytná pro aplikace citlivé na zpoždění a/nebo ztráty paketů, jako jsou hlasové nebo obrazové interaktivní služby.

6 OFDM se používá již delší dobu, např. od roku 1992 pro digitální vysílání, od roku 1995 pro DSL a v posledních letech také ve WLAN. Přichází ke slovu všude tam, kde je potřeba docílit vysoké propustnosti a přitom podmínky na kanálu mohou být ztíženy. OFDM rozděluje signál pro vysílání do více signálů, např. v nejoblíbenější variantě pro WMAN, 256 OFDM, se místo jediného signálu přenášejícího 70 Mbit/s dat používá 256 samostatných signálů, z nichž každý přenáší kolem 280 kbit/s. Tím se přenos chrání proti rušení způsobenému různými cestami signálu a vůbec útlumu signálu právě ve venkovním prostředí. Fyzická vrstva a Norma nabízí tři řešení fyzické vrstvy (včetně OFDM), časový duplex TDD (Time-Division Duplexing) a kmitočtový duplex FDD (Frequency-Division Duplex). Rádiové kanály mají šířku pásma od 1,5 do 20 MHz. Použité kmitočty ve srovnání s vyššími umožňují levnější pokrytí pro více uživatelů s přenosovými rychlostmi až 63 Mbit/s, ale tuto kapacitu sdílejí všichni uživatelé připojení k téže základnové stanici a používá pevnou venkovní základnovou stanici, která komunikuje s transceivery až na vzdálenost 20 kilometrů. Metropolitní sítě podle se musí, podobně jako všechny rádiové sítě, vyrovnávat s měnícími se podmínkami prostředí, protože zejména déšť může mít negativní vliv na kvalitu příjmu signálu. Specifikace proto zahrnuje řízení rádiového spoje (radio link control) pro nastavení počátečních parametrů rádiového spojení a pro jejich změnu při změně podmínek. Zařízení podle monitoruje kvalitu spoje po jeho inicializaci a příslušně přizpůsobuje přenosové parametry. Pozitivní prvky a a jako moderní norma pro širokopásmové metropolitní bezdrátové sítě má své kvality zejména v oblasti pokrytí, schopnosti růstu při zvyšujícím se počtu uživatelů a také v oblasti podpory QoS a MAC používá protokol typu požadavek-přidělení šířky pásma, takže umí podporovat různé úrovně služeb. Protokol používá TDM (Time Division Multiplex) pro dopředný směr (od základny k uživateli, downstream) a TDMA (Time-Division Multiple Access) pro zpětný směr (od uživatele k základně, upstream), s centralizovaným plánovačem, který se stará o efektivní a přednostní přidělení šířky pásma. Proto je vhodný pro provoz citlivý na zpoždění, jako je hlas nebo video v reálném čase. Na rozdíl od technik náhodného přístupu s možnými kolizemi, CSMA/CA, používaných v jiných bezdrátových sítích (802.11), zajišťuje a MAC přístup k rádiovému kanálu bez jakýchkoli potenciálních kolizí a navíc garantuje určité

7 maximální zpoždění. TDM/TDMA také zajišťuje jednodušší podporu pro skupinové vysílání. MAC také podporuje mechanizmy pro úsporné napájení pro přenosné terminály a podporuje čtyři úrovně QoS: pro hlasové přenosy (VoIP), přenos v reálném čase na základě výzvy (MPEG video), přenos na základě výzvy nikoli v reálné čase (FTP) a základní službu bez jakéhokoli upřednostňování dat (best effort) a podporuje pružné přidělování šířky pásma rádiových kanálů a opětovné využívání kanálů (spektra) pro zvýšení kapacity buňky při růstu sítě. Specifikuje také řízení vysílacího výkonu (TPC, Transmit Power Control) a měření kvality kanálu jako doplňkové prostředky pro plánování buněk a efektivního využívání spektra. Dynamický výběr kmitočtu (DFS, Dynamic Frequecy Selection) je povinný pro práci v bezlicenčních pásmech. Norma podporuje stovky až tisíce uživatelů v rámci jednoho kanálu. Provozovatelé mohou spektrum realokovat prostřednictvím dělení buněk do sektorů podle rostoucího počtu uživatelů a je navržen pro optimální výkonnost ve všech typech prostředí šíření rádiového signálu: v přímé viditelnosti (LOS), téměř přímé viditelnosti (near-los) a NLOS. Vypořádá se spolehlivě i se situacemi, kde vznikají odrazy signálu. Modulace OFDM zajišťuje vysoké spektrální využití (v bitech za sekundu na Hertz) v dosahu do 40 kilometrů s kapacitou 70 Mbit/s na jednom rádiovém kanálu a nabízí kromě vyspělé modulace také použití moderní topologie propojených sítí (mesh, viz obrázek 2). Kromě toho specifikuje také vyspělou technologii antén (např. antény s formováním paprsku, beam-forming) pro využití v BWA pro zvýšení pokrytí. Tyto moderní techniky umožňují zvýšit kapacitu, opětovné využívání spektra a průměrnou i vrcholnou propustnost na rádiový kanál. WiMAX Forum se zabývá přípravou profilů (souboru funkčních prvků) pro vzájemnou spolupráci systémů WiMAX. Profily se mohou týkat např. regulačních omezení spektra v různých regionech světa. V Evropě poskytovatel služby pracující v pásmu 3,5 GHz, s alokovaným pásmem 14 MHz, může chtít, aby jeho zařízení podporovalo šířku pásma kanálů 3,5 anebo 7 MHz. A v závislosti na požadavcích regulátora TDD nebo FDD.

8 V současnosti je zde i systém s označením FLASH-OFDM (Fast Low-latency Access with Seamless Handoff - Orthogonal Frequency Division Multiplexing), jenž je založen na vznikajícím standardu IEEE Mobile Broadband Wireless Access (MBWA). Tento návrh standardu je na rozdíl od klasického WiMAX určen pro rychlý IP přenos dat mobilním uživatelům s nízkým zpožděním (pod 50 ms, tedy výrazně méně než u 3G) a garancí QoS pro licencovaná pásma pod 3.5 GHz. Z hlediska přenosových rychlostí umožňuje downstream průměrnou rychlostí 1.5 Mbps (max 3.2 Mbps) a upstream Kbps (max 900 Kbps). V tuto chvíli sice vůbec není jisté, zda bude standard vůbec někdy dokončen a v jaké přesné podobě. Avšak společnosti jako T-Mobile, Siemens, Flarion nebo NexTel mají k dispozici vlastní "deriváty", neboť neexistence oficiálního standardu samozřejmě v principu nijak nebrání komerčnímu využití. Systém FLASH-OFDM se již nachází v řadě zemí ve fázi testovíní(nizozemí,usa, ). Normy pro bezdrátové metropolitní sítě IEEE (2001) Standard for Local and Metropolitan Area Networks - Part 16: Standard Air Interface for Fixed Broadband Wireless Access Systems

9 IEEE (2001) Recommended Practice for Local and Metropolitan Area Networks - Coexistence of Fixed Broadband Wireless Access System Pozn.: Připravuje se revize normy IEEE a, která bude zahrnovat koexistenci systémů jak v pásmu GHz, tak v pásmu 2-11 GHz. IEEE a (2003) Amendment to IEEE Standard for Local and Metropolitan Area Networks - Part 16: Air Interface for Fixed Broadband Wireless Access Systems - Medium Access Control Modifications and Additional Physical Layer Specifications for 2-11GHz IEEE c (2003) Amendment to IEEE Standard for Local and Metropolitan Area Networks - Part 16: Air Interface for Fixed Broadband Wirelesss Access Systems - Detailed System Profiles for GHz IEEE d (2004) Amendment to IEEE Standard for Local and Metropolitan Area Networks - Part 16: Air Interface for Fixed Broadband Wirelesss Access Systems - Detailed System Profiles for 2-66 GHz IEEE e (2005) Amendment to IEEE Standard for Local and Metropolitan Area Networks - Part 16: Air Interface for Fixed Broadband Wirelesss Access Systems. IEEE (MBWA, Mobile Broadband Wireless Access) Standard Air Interface for Mobile Broadband Wireless Access Systems Supporting Vehicular Mobility System kombinující výhody Wi-Fi(WiMax) a CDMA EV-DO V1 Revize A. Základem je ale technologie Wi-Fi. Zaměřeno na pásma do 3,5 GHz a přímá konkurence pro S3G. IEEE je právě vytvářený standard pro handover mezi WLAN, WiMax a 3GSM. Stojí za ním Airwave, Intel, Microsoft a InterDigital.

10 Dle mnoha hledisek má WiMax velkou šanci stát se novou naději pro lokality bez dostupnosti DSL a jiných broadband technologií. Kabeloví provideři zatím nebubnují na poplach, nový systém se jim může hodit k dosažení nových zákazníků tam, kde natažení kabelu není ekonomicky výhodné. Stejné firmy mluví také o potenciální možnosti využití nové technologie k bezdrátovému přenosu dat a videosignálu na přenosná zařízení, ať už se bude jednat o multimediální přehrávače nebo přenosné digitální videorekordéry. Za zmínku stojí i další možnosti praktického využití WiMAX a jeho pozici vůči ostatním technologiím. Systémy WiMAX jsou podle nich vhodné pro nasazení téměř kdekoli, bez ohledu na telekomunikační vyspělost regionu či zda se například jedná o metropolitní nebo řídce osídlené oblasti. Toto řešení nabízí širokopásmový přístup všude tam, kde DSL systémy nejsou k dispozici ať už z technických nebo ekonomických důvodů, a představuje vhodnou alternativu pro operátory nabízející hlasové a širokopásmové služby. Technologie také dovolí operátorům sítí GSM/EDGE, Wi-Fi případně 3G (UMTS) nabízet jejich zákazníkům zajímavé doplňkové služby. Konečná podoba situace však bude samozřejmě záležet na postoji příslušných regulačních orgánů. A na závěr ještě připojuji stručný srovnávací přehled nejdůležitějších bezdrátových technologií.

11

IEEE802.16 WiMAX. WiMAX

IEEE802.16 WiMAX. WiMAX IEEE802.16 WiMAX WiMAX 1 Předmět: Téma hodiny: Počítačové sítě a systémy IEEE802.16 WiMAX Třída: 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr. 1 Síťové

Více

WIMAX. Obsah. Mobilní komunikace. Josef Nevrlý. 1 Úvod 2. 2 Využití technologie 3. 5 Pokrytí, dosah 6. 7 Situace v České Republice 7

WIMAX. Obsah. Mobilní komunikace. Josef Nevrlý. 1 Úvod 2. 2 Využití technologie 3. 5 Pokrytí, dosah 6. 7 Situace v České Republice 7 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická, Katedra radioelektroniky Mobilní komunikace WIMAX Stručný přehled technologie Josef Nevrlý Obsah 1 Úvod 2 2 Využití technologie 3 3 Rádiové

Více

Soudobé trendy v oblasti moderních

Soudobé trendy v oblasti moderních Technická zpráva CESNETu číslo 25/2005 Soudobé trendy v oblasti moderních bezdrátových spojů Miloš Wimmer, Jaroslav Čížek prosinec 2005 1 Úvod V oblasti vysokorychlostních sítí představuje realizace první

Více

WiMAX Broadband Wireless Access systémy. Vladimír Havelda Product manager Intelek spol. s r.o.

WiMAX Broadband Wireless Access systémy. Vladimír Havelda Product manager Intelek spol. s r.o. WiMAX Broadband Wireless Access systémy Vladimír Havelda Product manager Intelek spol. s r.o. Vize 802.16: Broadband kdekoliv WiMAX vs. WiFi Bezdrátové WiFi technologie Staly se opravdovým standardem s

Více

Standard IEEE

Standard IEEE Standard IEEE 802.11 Semestrální práce z předmětu Mobilní komunikace Jméno: Alena Křivská Datum: 15.5.2005 Standard IEEE 802.11 a jeho revize V roce 1997 publikoval mezinárodní standardizační institut

Více

Bezdrátové sítě Wi-Fi Původním cíl: Dnes

Bezdrátové sítě Wi-Fi Původním cíl: Dnes Bezdrátové sítě Nejrozšířenější je Wi-Fi (nebo také Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi) Standard pro lokální bezdrátové sítě (Wireless LAN, WLAN) a vychází ze specifikace IEEE 802.11. Původním cíl: Zajišťovat vzájemné

Více

Datové přenosy CDMA 450 MHz

Datové přenosy CDMA 450 MHz 37MK - seminární práce Datové přenosy CDMA 450 MHz Vypracoval: Jan Pospíšil, letní semestr 2007/08 43. Datové přenosy CDMA 450 MHz CDMA Co je CDMA CDMA je zkratka anglického výrazu Code Division Multiple

Více

Mobilní sítě. Počítačové sítě a systémy. _ 3. a 4. ročník SŠ technické. Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0

Mobilní sítě. Počítačové sítě a systémy. _ 3. a 4. ročník SŠ technické. Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Mobilní sítě sítě 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Mobilní sítě _ 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr. 1 Síťové prvky

Více

Přehled doplňků normy IEEE

Přehled doplňků normy IEEE Přehled doplňků normy IEEE 802.11 Úvod Před nástupem normy pro bezdrátové sítě IEEE 802.11 bylo nutné používat pro tvorbu bezdrátových sítí vždy zařízení od stejného výrobce. Proprietárních normy jednotlivých

Více

IEEE802.11 Wi FI. Wi Fi

IEEE802.11 Wi FI. Wi Fi IEEE802.11 Wi FI Wi Fi 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy IEEE802.11 Wi Fi _ část IV. 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr.

Více

Představíme základy bezdrátových sítí. Popíšeme jednotlivé typy sítí a zabezpečení.

Představíme základy bezdrátových sítí. Popíšeme jednotlivé typy sítí a zabezpečení. 10. Bezdrátové sítě Studijní cíl Představíme základy bezdrátových sítí. Popíšeme jednotlivé typy sítí a zabezpečení. Doba nutná k nastudování 1,5 hodiny Bezdrátové komunikační technologie Uvedená kapitola

Více

MOTOROLA Řešení Point-to-Multipoint pro ISP. Radek Smok, KonekTel, a.s. Deputy Commercial Director

MOTOROLA Řešení Point-to-Multipoint pro ISP. Radek Smok, KonekTel, a.s. Deputy Commercial Director MOTOROLA Řešení Point-to-Multipoint pro ISP Radek Smok, KonekTel, a.s. Deputy Commercial Director KonekTel, a.s. Založen 1991 Mezinárodní Motorola Authorized Distributor Certifikovaný Motorola Service

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT PRÁCE S POČÍTAČEM Obor: Studijní obor Ročník: Druhý Zpracoval: Mgr. Fjodor Kolesnikov PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Více

1. Základy bezdrátových sítí

1. Základy bezdrátových sítí 1. Základy bezdrátových sítí Bezdrátová síť (WLAN) Je to typ počítačové sítě, ve které je spojení mezi jednotlivými účastníky sítě uskutečňováno pomocí elektromagnetických vln. Z hlediska funkčnosti a

Více

MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU

MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU Úkol měření: Zobrazte na spektrálním analyzátoru hodnoty vysílacího výkonu a šířky kanálu jednotlivých WIFI zařízení. Určete u každého zařízení vysílací výkon jednotlivých

Více

Protokoly vrstvy datových spojů LAN Specifikace IEEE 802 pokrývá :

Protokoly vrstvy datových spojů LAN Specifikace IEEE 802 pokrývá : Protokoly vrstvy datových spojů LAN Specifikace IEEE 802 pokrývá : vrstvu fyzickou (standardy xxbasexxxx např. 100BASE TX) vrstvu datových spojů: Definice logického rozhraní specifikace IEEE 802.2 Specifikace

Více

Wi-Fi aplikace v důlním prostředí. Robert Sztabla

Wi-Fi aplikace v důlním prostředí. Robert Sztabla Robert Sztabla Robert Sztabla Program Páteřní síť Lokalizace objektů Hlasové přenosy Datové přenosy v reálném čase Bezpečnost Shrnutí Páteřní síť Wi-Fi aplikace v důlním prostředí Spolehlivé zasíťování

Více

Bezdrátový přenos dat

Bezdrátový přenos dat Obsah Počítačové systémy Bezdrátový přenos dat Miroslav Flídr Počítačové systémy LS 2007-1/21- Západočeská univerzita v Plzni Obsah Obsah přednášky 1 Úvod 2 IrDA 3 Bluetooth 4 ZigBee 5 Datové přenosy v

Více

Technologie IEEE WiMAX ROMAN WYKA

Technologie IEEE WiMAX ROMAN WYKA Technologie IEEE 802.16 WiMAX ROMAN WYKA WiMAX (Worldwide interoperability for Microwawe Access) Bezdrátová technologie definovaná v řadě norem IEEE 802.16 Komunikace mezi BS (Base Station) a SS (Subscriber

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE ÚČASTNICKÝCH ROZHRANÍ. POSKYTOVANÝCH SPOLEČNOSTÍ OVANET a.s.

TECHNICKÁ SPECIFIKACE ÚČASTNICKÝCH ROZHRANÍ. POSKYTOVANÝCH SPOLEČNOSTÍ OVANET a.s. TECHNICKÁ SPECIFIKACE ÚČASTNICKÝCH ROZHRANÍ POSKYTOVANÝCH SPOLEČNOSTÍ OVANET a.s. 1 Datum vydání: 1. Července 2016 Obsah Úvod -3- Předmět specifikace -3- Koncový bod sítě -4- Rozhraní G.703-4- Rozhraní

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.14 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

ZÁKLADY INFORMATIKY VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ. Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013

ZÁKLADY INFORMATIKY VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ. Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY INFORMATIKY Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013 Ing. Roman Danel, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava ISBN 978-80-248-3052-0

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIV - 2.1.1.1 Základní pojmy Bezdrátové sítě WI-FI Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 4. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský

Více

Úvod do počítačových sítí. Teoretický základ datových komunikací. Signály limitované šířkou pásma. Fyzická úroveň

Úvod do počítačových sítí. Teoretický základ datových komunikací. Signály limitované šířkou pásma. Fyzická úroveň Úvod do počítačových sítí Fyzická úroveň Teoretický základ datových komunikací Fourierova analýza Signály limitované šířkou pásma Maximální přenosová rychlost kanálem 25.10.2006 Úvod do počítačových sítí

Více

IEEE802.11 Wi FI. Wi Fi

IEEE802.11 Wi FI. Wi Fi IEEE802.11 Wi FI Wi Fi 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy IEEE802.11 Wi Fi _ část V. 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr.

Více

Systémy pozemní pohyblivé služby

Systémy pozemní pohyblivé služby Lekce 1 Systémy pozemní pohyblivé služby umožňují komunikaci pohyblivých objektů během pohybu (mobilní) nebo při zastávkách (přenosné) veřejné neveřejné veřejné radiotelefonní sítě (GSM) dispečerské sítě

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Základy práce s počítačovými sítěmi a jejich správou Hardware

Více

co to znamená pro mobilního profesionála?

co to znamená pro mobilního profesionála? funkce Vstupte do širokopásmové sítě WWAN Vstupte do širokopásmové sítě WWAN: co to znamená pro mobilního profesionála? Bezporuchové, vysokorychlostní připojení je ve vzrůstající míře základní podmínkou

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárodní normy Extrakt nenahrazuje samotnou technickou normu, je pouze informativním materiálem o normě ICS: 03.220.01; 35.240.60 Komunikační infrastruktura pro pozemní mobilní zařízení (CALM)

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Řízení přístupu k médiu, MAC Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Řízení přístupu k médiu Více zařízení sdílí jednu komunikační linku Zařízení chtějí nezávisle komunikovat a posílat

Více

Jan Zbytovský. www.dcom.cz www.wifi-obchod.cz. Tato prezentace je duševním vlastnictvím fy Dcom, spol s r.o. a může být použitá jen s jejím souhlasem.

Jan Zbytovský. www.dcom.cz www.wifi-obchod.cz. Tato prezentace je duševním vlastnictvím fy Dcom, spol s r.o. a může být použitá jen s jejím souhlasem. Jan Zbytovský Tato prezentace je duševním vlastnictvím fy Dcom, spol s r.o. a může být použitá jen s jejím souhlasem. před IEEE 802.11 FHSS (rozprostřené spektrum) vymyšleno někdy ve 40.letech 20.století

Více

Pavel Eisinger TE-OV 189390. Moderní bezdrátové sítě IEEE 802.11n, WiMAX

Pavel Eisinger TE-OV 189390. Moderní bezdrátové sítě IEEE 802.11n, WiMAX Pavel Eisinger TE-OV 189390 Moderní bezdrátové sítě IEEE 802.11n, WiMAX Celá řada firem i domácností využívá dnes pro připojení k Internetu bezdrátové technologie. V současné době je nejpoužívanější a

Více

Přístupové sítě nové generace - NGA. Jiří Vodrážka

Přístupové sítě nové generace - NGA. Jiří Vodrážka Přístupové sítě nové generace - NGA Jiří Vodrážka Definice NGA Co jsou přístupové sítě nové generace? Doporučení Komise 2010/572/EU: kabelové přístupové sítě, které sestávají zcela nebo zčásti z optických

Více

Přístupové systémy (WiFi, WiMAX)

Přístupové systémy (WiFi, WiMAX) Telekomunikační systémy Přístupové systémy (WiFi, WiMAX) 2009/2010 Martin Šrotýř srotyr@klfree.net Agenda Obsah: Klasifikace bezdrátových systémů WLAN - WiFi nosné standardy architektura doplňkové standardy

Více

Cisco Networking Accademy. 7. Bezdrátové sítě (Wireless Networks)

Cisco Networking Accademy. 7. Bezdrátové sítě (Wireless Networks) Cisco Networking Accademy 7. Bezdrátové sítě (Wireless Networks) Elektromagnetické spektrum vlnová délka a frekvence vhodnost pro různé technologie licenční vs. bezlicenční použití zdravotní omezení IRF

Více

Počítačové sítě internet

Počítačové sítě internet 1 Počítačové sítě internet Historie počítačových sítí 1969 ARPANET 1973 Vinton Cerf protokoly TCP, základ LAN 1977 ověření TCP a jeho využití 1983 rozdělení ARPANETU na vojenskou a civilní část - akademie,

Více

České Radiokomunikace

České Radiokomunikace České Radiokomunikace Nové trendy v oblasti radiových sítí a sdílení telekomunikační infrastruktury Marcel Procházka Manažer pro rozvoj služeb a strategii Malenovice 29.4.2010 Kdo jsme Expert na trhu vysílacích

Více

-Wi-Fi- uděluje certifikát o kompatibilitě s ostatními zařízeními standardu Zařízení, která byla schválena WiFi alianci jsou opatřeny logem

-Wi-Fi- uděluje certifikát o kompatibilitě s ostatními zařízeními standardu Zařízení, která byla schválena WiFi alianci jsou opatřeny logem -Wi-Fi- Co je WiFi Typy sítí Architektury Síťový model Přenosová rychlost ISM Kódovací schémata Síťový model Koordinace přístupu k médiu Bezpečnost WiFi I Roaming Bezpečnost WiFi II Signál Antény Co je

Více

Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005

Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005 Václav Pecháček Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005 Provozní parametry celulárních sítí Celulární systém -struktura založená na určitém obrazci, ve kterém je definované rozložení dostupného

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE ÚČASTNICKÝCH ROZHRANÍ

TECHNICKÁ SPECIFIKACE ÚČASTNICKÝCH ROZHRANÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE ÚČASTNICKÝCH ROZHRANÍ POSKYTOVANÝCH SPOLEČNOSTÍ OVANET a.s. Datum vydání: 17. prosince 2012 Verze: 3.0-1 - Obsah Úvod... - 3 - Předmět specifikace... - 3 - Koncový bod sítě... - 3

Více

Fakulta Elektrotechnická

Fakulta Elektrotechnická Fakulta Elektrotechnická Předmět: 37MK Mobilní komunikace Úloha : Bezdrátové sítě jako řešení moderní komunikační služby Datum odevzdání: 25-05-2007 Jiří Šmukař Ročník/St.sk.: 5/18 1. Bezdrátové sítě Od

Více

Rádiové rozhraní GSM fáze 1

Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Mobilní komunikace Semestrální práce Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Martin Klinger 22.5.2007 V průběhu 80.let Evropa zaznamenává prudký nárůst analogových celuárních systémů, bohužel každá země provozuje

Více

Mikrovlnné systémy MINI-LINK

Mikrovlnné systémy MINI-LINK Mikrovlnné systémy MINI-LINK Jaroslav Švarc Trendy mikrovlnných ů a zařízení nové generace Kapacita mikrovlnného e Spektrální efektivnost 4 QAM High order modulation 4096 QAM Adaptive modulation Super

Více

Moderní technologie linek. Zvyšování přenosové kapacity Zvyšování přenosové spolehlivosti xdsl Technologie TDMA Technologie FDMA

Moderní technologie linek. Zvyšování přenosové kapacity Zvyšování přenosové spolehlivosti xdsl Technologie TDMA Technologie FDMA Moderní technologie linek Zvyšování přenosové kapacity Zvyšování přenosové spolehlivosti xdsl Technologie TDMA Technologie FDMA Zvyšování přenosové kapacity Cílem je dosáhnout maximum fyzikálních možností

Více

Mikrovlnný radioreléový spoj SDM10-DE 25 Mbit/s

Mikrovlnný radioreléový spoj SDM10-DE 25 Mbit/s Mikrovlnný radioreléový spoj SDM10-DE 25 Mbit/s Vlastnosti: přenosová rychlost 25 Mbit/s rozhraní Ethernet 100BASE-TX automatické rozlišení rychlostí Ethernet 10/100 jeden plně duplexní datový kanál spoj

Více

WiFi standardy IEEE WLAN. J. Vrzal, verze 0.9

WiFi standardy IEEE WLAN. J. Vrzal, verze 0.9 WiFi standardy IEEE 802.11 WLAN J. Vrzal, verze 0.9 WiFi (Wireless Fidelity) WECA (Wireless Ethernet Compatibility Alliance), která stanovila standardy 802.11 2003 Wifi Alliance problémy s kompatibilitou

Více

Siklu nová generace spojů v E-band pásmu

Siklu nová generace spojů v E-band pásmu Siklu nová generace spojů v E-band pásmu Siklu Petach Tikva, Izrael vývoj vlastní technologie založeno 2008 Siklu Etherhaul Carrier-grade Ethernet spoj pro páteře mobilních sítí, operátory/isp i podniky

Více

Fyzická úroveň. Teoretický základ datových komunikací. Fourierova analýza

Fyzická úroveň. Teoretický základ datových komunikací. Fourierova analýza Fyzická úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 03 Ing. Jiří ledvina, CSc. Teoretický základ datových komunikací Fourierova analýza Signály limitované šířkou pásma Maximální přenosová rychlost kanálem 3.10.2008

Více

íta ové sít baseband narrowband broadband

íta ové sít baseband narrowband broadband Každý signál (diskrétní i analogový) vyžaduje pro přenos určitou šířku pásma: základní pásmo baseband pro přenos signálu s jednou frekvencí (není transponován do jiné frekvence) typicky LAN úzké pásmo

Více

UNIVERZITA PARDUBICE. Fakulta elektrotechniky a informatiky. Modelování OFDM v systému WiMAX Jan Vacula

UNIVERZITA PARDUBICE. Fakulta elektrotechniky a informatiky. Modelování OFDM v systému WiMAX Jan Vacula UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky Modelování OFDM v systému WiMAX Jan Vacula Bakalářská práce 2010 Prohlášení autora Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval samostatně. Veškeré

Více

TECHNOLOGICKÉ DOPOLEDNE

TECHNOLOGICKÉ DOPOLEDNE TECHNOLOGICKÉ DOPOLEDNE WiFi POWERHOUSE Petr Čechura, Jiří Zelenka, Ondřej Valenta, Alternetivo Kdo je WiFi? jméno: IEEE 802.11 přezdívka: WiFi narozen: 1997 bydliště: pohybuje se po celém světě zaměstnání:

Více

Vnislav Chatrný ČVUT FEL 37MK. Praktické problémy provozu wifi sítí jako systémů pro nahrazení místní smyčky

Vnislav Chatrný ČVUT FEL 37MK. Praktické problémy provozu wifi sítí jako systémů pro nahrazení místní smyčky Vnislav Chatrný ČVUT FEL 37MK Praktické problémy provozu wifi sítí jako systémů pro nahrazení místní smyčky Úvod Wifi sítě postavené na protokolu 802.11b získávají v celém světě stále větší popularitu.

Více

EXPOZICE ELEKTROMAGNETICKÝM POLÍM V OKOLÍ VYSÍLAČŮ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ. Pavel Buchar elmag@szu

EXPOZICE ELEKTROMAGNETICKÝM POLÍM V OKOLÍ VYSÍLAČŮ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ. Pavel Buchar elmag@szu EXPOZICE ELEKTROMAGNETICKÝM POLÍM V OKOLÍ VYSÍLAČŮ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ Pavel Buchar elmag@szu szu.cz Analogové x digitální modulace Definice EIRP WI-FI WIMAX BLUETOOTH RFID UWB ANALOGOVÉ x DIGITÁLNÍ MODULACE

Více

Poznámka: UV, rentgenové a gamma záření se pro bezdrátovou komunikaci nepoužívají především pro svou škodlivost na lidské zdraví.

Poznámka: UV, rentgenové a gamma záření se pro bezdrátovou komunikaci nepoužívají především pro svou škodlivost na lidské zdraví. BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ Bezdrátová síť 1 je typ počítačové sítě, ve které je spojení mezi jednotlivými zařízeními realizováno prostřednictvím elektromagnetických (rádiových) vln nejčastěji ve frekvenčním pásmu

Více

Pasivní aplikace. PRŮZKUMU ZEMĚ (pasivní) PEVNÁ MEZIDRUŽICOVÁ 3 ) Pasivní aplikace. Pasivní aplikace. Pasivní aplikace

Pasivní aplikace. PRŮZKUMU ZEMĚ (pasivní) PEVNÁ MEZIDRUŽICOVÁ 3 ) Pasivní aplikace. Pasivní aplikace. Pasivní aplikace 54,25 55,78 VÝZKUMU 55,78 56,9 VÝZKUMU Pohyblivá 3 ) 56,9 57 POHYBLIVÁ 3 ) VÝZKUMU 57 58,2 POHYBLIVÁ 3 ) VÝZKUMU 58,2 59 VÝZKUMU VÝZKUMU Pevné spoje VÝZKUMU 3 ) Pevné spoje s velkou hustotou stanic Pevné

Více

Luděk Piskač Specifické charakteristiky sítí WLAN (fixní infrastruktura, pokrytí, provozní intenzita,...)

Luděk Piskač Specifické charakteristiky sítí WLAN (fixní infrastruktura, pokrytí, provozní intenzita,...) Luděk Piskač Specifické charakteristiky sítí WLAN (fixní infrastruktura, pokrytí, provozní intenzita,...) Úvod WLAN (Wireless Local Area Network) je zkratka pro bezdrátovou místní síť. Tyto sítě se začali

Více

Bezdrátové sítě (WiFi, Bluetooth, ZigBee) a možnosti jejich implementace.

Bezdrátové sítě (WiFi, Bluetooth, ZigBee) a možnosti jejich implementace. Bezdrátové sítě (WiFi, Bluetooth, ZigBee) a možnosti jejich implementace. Využívají rádiový komunikační kanál: různé šíření signálu dle frekvenčního pásma, vícecestné šíření změny parametrů přenosové cesty

Více

Alcatel Lucent. Prezentace společnosti. Daniel Tureček, Josef Málek

Alcatel Lucent. Prezentace společnosti. Daniel Tureček, Josef Málek České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Studijní plán: Elektronika a sdělovací technika Předmět: X32 Základy a management komunikační techniky Prezentace společnosti Alcatel Lucent

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická PŘEHLED WI-FI STANDARDŮ Seminární práce 2007 Wi-Fi (nebo také Wi-fi, WiFi, Wifi, wifi) je standard pro lokální bezdrátové sítě (Wireless LAN,

Více

TELEKOMUNIKACE 10. přednáška Přístupové sítě. Zimní semestr akademického roku 2009/2010

TELEKOMUNIKACE 10. přednáška Přístupové sítě. Zimní semestr akademického roku 2009/2010 TELEKOMUNIKACE 10. přednáška Přístupové sítě Zimní semestr akademického roku 2009/2010 Agenda Různé klasifikace přístupových sítí Kabelové přístupové technologie CATV, PLC, xdsl, FTTx, Ethernet Bezdrátové

Více

21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM

21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM 21. DIGITÁLNÍ SÍŤ GSM Digitální síť GSM (globální systém pro mobilní komunikaci) je to celulární digitální radiotelefonní systém a byl uveden do provozu v roce 1991. V České republice byl systém spuštěn

Více

Technologie linek na PL. Drátové (koax, TP, UTP, STP, USB) Vláknové (FO MM, SM) Bezdrátové (RR, GSM, GPRS, EDGE, WiFi) Optické (IR sítě)

Technologie linek na PL. Drátové (koax, TP, UTP, STP, USB) Vláknové (FO MM, SM) Bezdrátové (RR, GSM, GPRS, EDGE, WiFi) Optické (IR sítě) Technologie linek na PL Drátové (koax, TP, UTP, STP, USB) Vláknové (FO MM, SM) Bezdrátové (RR, GSM, GPRS, EDGE, WiFi) Optické (IR sítě) Drátové linky > Patří mezi nejstarší média, využívá elektrické vodivosti

Více

Kroucená dvojlinka. původně telefonní kabel, pro sítě začalo používat IBM (Token Ring) kroucením sníženo rušení. potah (STP navíc stínění)

Kroucená dvojlinka. původně telefonní kabel, pro sítě začalo používat IBM (Token Ring) kroucením sníženo rušení. potah (STP navíc stínění) Fyzická vrstva Kroucená dvojlinka původně telefonní kabel, pro sítě začalo používat IBM (Token Ring) kroucením sníženo rušení potah (STP navíc stínění) 4 kroucené páry Kroucená dvojlinka dva typy: nestíněná

Více

Univerzitní centrum podpory pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami CZ.1.07/2.2.00/29.0023 POČÍTAČOVÉ SÍTĚ I KI/PSI1

Univerzitní centrum podpory pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami CZ.1.07/2.2.00/29.0023 POČÍTAČOVÉ SÍTĚ I KI/PSI1 Univerzitní centrum podpory pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami CZ.1.07/2.2.00/29.0023 POČÍTAČOVÉ SÍTĚ I KI/PSI1 Václav Valenta Pavel Simr Ústí nad Labem 2015 Obor: Informační systémy,

Více

Základy bezdrátového přenosu dat pro plzeňský kraj

Základy bezdrátového přenosu dat pro plzeňský kraj Základy bezdrátového přenosu dat pro plzeňský kraj Autor: Spoluautoři: Dalibor Eliáš Petr Mojžíš Praha, 8. července 2004 T:\PROROCTVI\WI-FI_PLZENSKY KRAJ\040730_ZAKLADY WI-FI PRO PLZENSKY KRAJ.DOC ANECT

Více

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky. prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc v Brně

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky. prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc v Brně Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav radioelektroniky Autor práce: Vedoucí práce: prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. 3. 6. 22 v Brně Obsah Úvod Motivace

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-50

Identifikátor materiálu: ICT-3-50 Identifikátor materiálu: ICT-3-50 Předmět Téma sady Téma materiálu Informační a komunikační technologie Počítačové sítě, Internet Mobilní sítě - standardy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Základy práce s počítačovými sítěmi a jejich správou Hardware

Více

802.11n. Cesta za rychlejším Wi-Fi. Lukáš Turek. turek@ksvi.mff.cuni.cz 18.10.2007

802.11n. Cesta za rychlejším Wi-Fi. Lukáš Turek. turek@ksvi.mff.cuni.cz 18.10.2007 802.11n Cesta za rychlejším Wi-Fi 18.10.2007 Lukáš Turek turek@ksvi.mff.cuni.cz O čem to bude Předchozí standardy 802.11 Technologie použité v 802.11n MIMO Bonding Packet Aggregation QoS Standardizační

Více

Radiové rozhraní UMTS

Radiové rozhraní UMTS České Vysoké Učení Technické Fakulta elektrotechnická Seminární práce Mobilní komunikace Radiové rozhraní UMTS Michal Štěrba Alokace spektra UMTS Spektrum se skládá z jednoho párového pásma (1920-1980

Více

Semestrální práce do př edmětu Mobilní komunikace. Standardy WLAN dle IEEE 802.11

Semestrální práce do př edmětu Mobilní komunikace. Standardy WLAN dle IEEE 802.11 Semestrální práce do př edmětu Mobilní komunikace Standardy WLAN dle IEEE 802.11 Vypracovala: Marie Velická Úvod do bezdrátových sítí Během posledních pěti let se naše společnost stala neuvěřitelně mobilní.

Více

České Radiokomunikace. TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace. Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development. 27.

České Radiokomunikace. TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace. Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development. 27. České Radiokomunikace TINF 2012 Sdílení sítí 4. generace Marcel Procházka Head of Strategy & Business Development 27. listopadu 2012 České Radiokomunikace Lídr na trhu televizního a rozhlasového vysílání

Více

Informatika inteligentních domů. Jaroslav Žáček (jaroslav.zacek@osu.cz) Michal Janošek (michal.janosek@osu.cz)

Informatika inteligentních domů. Jaroslav Žáček (jaroslav.zacek@osu.cz) Michal Janošek (michal.janosek@osu.cz) Informatika inteligentních domů Jaroslav Žáček (jaroslav.zacek@osu.cz) Michal Janošek (michal.janosek@osu.cz) Základní rozvody - elektro Obyčejně obsahuje: Rozvaděč s pojistnou skříní/jističe Světelné

Více

POKUD JSOU PRACOVNÍCI SPOJENI DO SÍTĚ MOHOU SDÍLET: Data Zprávy Grafiku Tiskárny Faxové přístroje Modemy Další hardwarové zdroje

POKUD JSOU PRACOVNÍCI SPOJENI DO SÍTĚ MOHOU SDÍLET: Data Zprávy Grafiku Tiskárny Faxové přístroje Modemy Další hardwarové zdroje CO JE TO SÍŤ? Pojmem počítačová síť se rozumí zejména spojení dvou a více počítačů tak aby mohli navzájem sdílet své prostředky. Přitom je jedno zda se jedná o prostředky hardwarové nebo softwarové. Před

Více

Dvoupásmový přístupový bod pro venkovní použití Návod k obsluze - EC-WA6202 (EC-WA6202M)

Dvoupásmový přístupový bod pro venkovní použití Návod k obsluze - EC-WA6202 (EC-WA6202M) Dvoupásmový venkovní přístupový bod / systém mostů poskytuje služby přístupového bodu nebo mostů prostřednictvím radiových rozhraní s frekvencí 5 GHz nebo 2,4 GHz. Bezdrátové přemosťovací jednotky lze

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Přístup WCDMA v systémech UMTS

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Přístup WCDMA v systémech UMTS SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Přístup WCDMA v systémech UMTS Vypracoval: Pavel Mach Úvod Sítě třetí generace budou implementovány do existujících sítí druhé generace. Koncept využití mobilních sítí třetí generace

Více

FTTx sítě v roce 2012

FTTx sítě v roce 2012 FTTx sítě v roce 2012 Využití bezdrátového přenosu pro operátory nejen mobilních sítí. Brno 15.3.2012 Ericsson & Montabras Optics Jaroslav Švarc, Rostislav Prosecký Ericsson mini-link Mikrovlnné systémy

Více

Použité pojmy a zkratky

Použité pojmy a zkratky Použité pojmy a zkratky Použité pojmy a zkratky ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) asymetrická digitální účastnická linka ARPU ukazatel stanovující průměrný měsíční výnos ze služeb připadající na

Více

Název Kapitoly: Přístupové sítě

Název Kapitoly: Přístupové sítě Cvičení: UZST, ČVUT Fakulta DOPRAVNÍ Název Kapitoly: Přístupové sítě Cíle kapitoly: Definice základních pojmů přístupová síť, transportní síť. Klasifikace přístupových sítí, Druhy přístupových sítí Metalické

Více

IEEE802.11 Wi FI. Wi Fi

IEEE802.11 Wi FI. Wi Fi IEEE802.11 Wi FI Wi Fi Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy IEEE802.11 Wi Fi _ část II. 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr.

Více

RADOM, s.r.o. Pardubice Czech Republic

RADOM, s.r.o. Pardubice Czech Republic Member of AŽD Group RADOM, s.r.o. Pardubice Czech Republic RADOM, s.r.o., Jiřího Potůčka 259, 530 09 Pardubice, Czech Republic Jaroslav Hokeš jaroslav.hokes@radom.eu Komunikační část systému MAV s podporou

Více

Představení technologie

Představení technologie Technologie pro život Představení technologie Představení V dnešní době je bezdrátová komunikace součástí každodenního života používá se ve spoustě zařízení, usnadňuje nám to jejich používání. Počet zařízení

Více

Masarykova univerzita v Brně. Pedagogická fakulta. Moderní technologie počítačových sítí

Masarykova univerzita v Brně. Pedagogická fakulta. Moderní technologie počítačových sítí Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta Moderní technologie počítačových sítí Vyučující: Ing. Martin Dosedla Vypracoval: Bureš Lubomír Brno, 2009 Moderní technologie počítačových sítí Vybrané

Více

Bezdrát v sítí NGA - milimetrová pásma nejsou WiFi, ale Future. Jakub Rejzek

Bezdrát v sítí NGA - milimetrová pásma nejsou WiFi, ale Future. Jakub Rejzek Bezdrát v sítí NGA - milimetrová pásma nejsou WiFi, ale Future Jakub Rejzek Struktura sítě podle NPRSNG Přípojná síť část přístupové sítě - bezdrátová část může být použita od POP jak v přípojné, tak

Více

Informační a komunikační technologie. 1.7 Počítačové sítě

Informační a komunikační technologie. 1.7 Počítačové sítě Informační a komunikační technologie 1.7 Počítačové sítě Učební obor: Kadeřník, Kuchař - číšník Ročník: 1 1. Základní vlastnosti 2. Technické prostředky 3. Síťová architektura 1. Peer-to-peer 2. Klient-server

Více

CARRIER ETHERNET PROFI POPIS SLUŽBY, CENY ZA PRODEJ, INSTALACI A SERVIS

CARRIER ETHERNET PROFI POPIS SLUŽBY, CENY ZA PRODEJ, INSTALACI A SERVIS CARRIER ETHERNET PROFI POPIS SLUŽBY, CENY ZA PRODEJ, INSTALACI A SERVIS 1 Úvod Carrier Ethernet Profi je Velkoobchodní služba pronájmu okruhu, která umožňuje propojení dvou lokalit Partnera nebo Účastníka

Více

DUM č. 6 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 6 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 6 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 28.11.2013 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: přehled interních sběrnic a vstup-výstupních interface

Více

FWA 26 GHz (Fixed Wireless Access) - semestrální práce z předmětu 37MK

FWA 26 GHz (Fixed Wireless Access) - semestrální práce z předmětu 37MK České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra radioelektroniky FWA 26 GHz (Fixed Wireless Access) - semestrální práce z předmětu 37MK Bartheldy Patrik 1.Udělení licencí na FWA 26GHz

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Základy práce s počítačovými sítěmi a jejich správou Hardware

Více

X.25 Frame Relay. Frame Relay

X.25 Frame Relay. Frame Relay X.25 Frame Relay Frame Relay 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy X.25, Frame relay _ 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr.

Více

Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE

Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE Doc. Ing. Jiří Vodrážka, Ph.D. Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE 1 Co umožní LTE? LTE (Long Term Evolution 4G mobilní sítě) Inzerované rychlosti v hodnotách 60, 75,100 Mbit/s Jaká bude realita?

Více

Přenos signálů, výstupy snímačů

Přenos signálů, výstupy snímačů Přenos signálů, výstupy snímačů Topologie zařízení, typy průmyslových sběrnic, výstupní signály snímačů Přenosy signálů informací Topologie Dle rozmístění ŘS Distribuované řízení Většinou velká zařízení

Více

Širokopásmové připojení: Rozdíl mezi nejvíce a nejméně výkonnými evropskými zeměmi se zmenšuje

Širokopásmové připojení: Rozdíl mezi nejvíce a nejméně výkonnými evropskými zeměmi se zmenšuje IP/08/1831 Brusel, dne 28. listopadu 2008 Širokopásmové připojení: Rozdíl mezi nejvíce a nejméně výkonnými evropskými zeměmi se zmenšuje Míra rozšíření širokopásmového připojení se v Evropě dále zlepšila.

Více

Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů)

Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Bezdrátové připojení (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Bluetooth

Více

Ve všech odstavcích vypustit omezení maximální střední spektrální hustoty.

Ve všech odstavcích vypustit omezení maximální střední spektrální hustoty. From: Ondřej Dudek [mailto:o.dudek@seznam.cz] Sent: Tuesday, June 21, 2005 6:38 PM To: PODATELNA Subject: KONZULTACE S DOTČENÝMI SUBJEKTY č.j. 23820/2005-613 KONZULTACE S DOTČENÝMI SUBJEKTY č.j. 23820/2005-613

Více

Rozprostřené spektrum. Multiplex a mnohonásobný přístup

Rozprostřené spektrum. Multiplex a mnohonásobný přístup Rozprostřené spektrum Multiplex a mnohonásobný přístup Multiplex Přenos více nezávislých informačních signálů jedním přenosovým prostředím (mezi dvěma body) Multiplexování MPX Vratný proces sdružování

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ Ing. Milan Grenar KRITICKÉ PARAMETRY PRO BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ WIFI A WIMAX CRITICAL PARAMETERS FOR WIRELESS

Více

Dva základní provozní režimy sítí WLAN

Dva základní provozní režimy sítí WLAN ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta elektrotechnická ktedra radioelektroniky Dva základní provozní režimy sítí WLAN Semestrální práce MK Zdeněk Žák květen 2005 Organizace IEEE (Institute of Electrical

Více

Závěry přezkoumání, zda stále trvají důvody pro omezení počtu práv k využívání rádiových kmitočtů v úsecích 24,549 24,745 GHz a 25,557 25,753 GHz

Závěry přezkoumání, zda stále trvají důvody pro omezení počtu práv k využívání rádiových kmitočtů v úsecích 24,549 24,745 GHz a 25,557 25,753 GHz Závěry přezkoumání, zda stále trvají důvody pro omezení počtu práv k využívání rádiových kmitočtů v úsecích 24,549 24,745 GHz a 25,557 25,753 GHz Český telekomunikační úřad (dále také Úřad ) je podle 20

Více