3) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník. 6) anotace: Pracovní list je určen žákům základní školy speciální a

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3) určeno pro žáky Základní školy speciální, 7. 10. ročník. 6) anotace: Pracovní list je určen žákům základní školy speciální a"

Transkript

1 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 1. Pamětihodnosti města Skuteč 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): březen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Pamětihodnosti města Skutče 6) anotace: Pracovní list je určen žákům základní školy speciální a umožňuje jim (po předchozí vycházce) všímat si zajímavostí z místa, kde je jejich škola. Obrázky jim pomáhají orientovat se i v jiných úhlech než v jakých běžně dané památky vídají.

2 1. Pamětihodnosti města Skuteč Spoj s obrázkem: Mariánský sloup Městský dům na náměstí Rodný dům V. J. Tomáška Kostel nanebevzetí Panny Marie

3 Jaká zajímavá místa znáš ve Skutči? Je ve Skutči kašna? Která pamětihodnost je nejblíže naší školy? Znáš v okolí Skutče další pamětihodnosti?

4 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z: _Mari%C3%A1nsk%C3%BD_sloup_%28Skute%C4%8D%29_02.JPG?uselang=cs

5 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 2. Důležité kontakty 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): leden ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Důležité kontakty 6) anotace: Žáci běžně vyjmenují důležité telefonní kontakty, ale hůře už vysvětlí, kdy mohou jednotlivá čísla využít. Konkrétní situace jim dávají možnost zorientovat se v možnostech, která jim tato čísla nabízejí, s učitelem si mohou i prakticky vyzkoušet fiktivní komunikaci s operátorem dispečinků jednotlivých středisek, což pro žáky bývá největší problém.

6 2. Důležité kontakty Když vytočíte na telefonu číslo, komu voláte? Spoj, co k sobě patří! 150 policie 158 městská policie 156 záchranka 155 záchranáři 112 hasiči Jak se zachováš v následující situaci? a) Na zastávce stojí starší pán a najednou upadne. Jsi jediný, kdo to viděl. Co uděláš? b) Jsi na výletě na kole a všimneš si, že na okraji lesa se rozhořel popel, který tam nechali nepozorní výletníci. Vítr začíná plamínky rozfoukávat směrem k lesu. Co teď?

7 Nakresli obrázek o tom, co dělají lidé, kteří se schovávají za uvedeným telefonním číslem. Kdo ti pomáhá?

8 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 3. Rodina 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období):březen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Rodina 6) anotace: Žáci si ujasňují základní otázky rodinné výchovy, určují, kdo tvoří rodinu a doplňují základní údaje týkající se náhradní rodinné péče a důvody existence neúplných rodin.

9 3. Rodina Napiš, kdo tvoří tvou rodinu doplň obrázek.

10 Co znamená, že je rodina neúplná? Co se děje s dětmi, které nemají rodiče? Kdo se o ně stará? Jak se stane, že děti nemají rodiče? Napiš několik příkladů.

11 Kde je v blízkosti tvého bydliště nějaký dětský domov? Pokus se namalovat svou představu Dětského domova:

12 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 4. Městská sportoviště 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): červen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, stupeň V 1,2 a P 1,2 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Městská sportoviště 6) anotace: Pracovní list pomáhá žákům orientovat se v zařízeních označovaných jako sportoviště. Žáci si ujasňují možnosti využití různých zařízení v období volného času, dává prostor pro orientaci v místě bydliště i pro diskuzi jakým způsobem vylepšit možnosti trávení volného času v místě, kde žáci žijí.

13 4. Městská sportoviště Zkus jiným slovem napsat sportoviště. V následujícím seznamu barevně označ výrazy, které označují to, co patří mezi sportoviště: kluziště, divadlo, atletický ovál, tělocvična, sportovní hala, kino, plavecký bazén, knihovna, zimní stadion, hřiště, koupaliště, dětské hřiště, skatepark, bobová dráha, pískoviště, opičí dráha, tenisové kurty, golfové hřiště, obchodní centrum, Napiš (vyjmenuj), jaká jsou sportoviště ve vašem městě:

14 Spoj, co k sobě patří Bruslení bazén Lední hokej atletický ovál Plavání sportovní hala Běhání zimní stadion Florbal koupaliště Nakresli tvůj oblíbený sport.

15 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 5. Volný čas 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): červen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Volný čas 6) anotace: Definovat volný čas je někdy pro žáky problém. Pracovní list jim dává možnost uvědomit si, že i volný čas může být využit k rozvoji osobnosti, může dávat volnému času smysl a může předcházet negativním dopadům trávení volného času mladými lidmi.

16 5. Volný čas Zkus vysvětlit, co znamená pojem volný čas. Jaké činnosti může člověk vykonávat ve volném čase čemu se může věnovat? Vyber z nabídky, co patří mezi volnočasové aktivity, a napiš. Domácí úkoly, spánek od 21 do 6 hodin, hygiena čištění zubů, sprchování, plavání v bazénu, hra na hudební nástroj, turistika, sběratelství, návštěva kina, sportování, zájmové kroužky tanec, zpěv, chovatelství, pobyt na letním táboře, pomoc rodičům v domácnosti, návštěva divadla

17 Víš o nějaké volnočasové aktivitě, která v seznamu chybí? Doplň ji. Nakresli, jakým způsobem trávíš volný čas ty!

18 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 6. Národní zvyky a obyčeje 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): červen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Národní zvyky a obyčeje 6) anotace: Pracovní list dává k prezentaci zvyků a obyčejů udržovaných v rodinách žáků, ale zároveň seznamuje žáky se zvyky, které jsou oslavovány v naší republice obecně. Některé zvyky jsou tak významné, že se staly nehmotným kulturním dědictvím a jsou chráněny výborem UNESCO. I tyto informace by měli žáci mít.

19 6. Národní zvyky a obyčeje Vyber ze seznamu, které zvyky udržujete u vás doma nebo v místě, kde bydlíš, případně které znáš z blízkého okolí. (Vynášení Morany- smrtky na konci zimy, pomlázka, adventní svícny, zdobení vánočního stromku, masopustní průvod, barvení velikonočních vajíček, svěcení kočiček, pálení ohňů). Nakresli, který z uvedených zvyků nebo obyčejů máš nejraději.

20 K následujícím obrázkům napiš, o jaký zvyk se jedná. (masopustní průvod, dožínky, vynášení Morany, barvení vajíček)

21 Vybarvi si svou Moranu:

22 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z:

23 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 7. Čím budu.. 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): květen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Čím budu.., volba povolání 6) anotace: Pojmenovat některá povolání, znát profese, které už nejsou tak běžné a zvolit si obor, který bych chtěl dělat celý život to vše nabízí žákům tento pracovní list. Jedním z problémů žáků speciálních škol je obtížná volba a zároveň malá nabídka oborů, pro jejich profesní uplatnění.

24 7. Čím budu Každé člověk potřebuje k výkonu svého povolání jiné pomůcky. Dokážeš k uvedeným profesím napsat vše, co potřebuje, aby mohl pracovat dobře? Švadlena Učitel Kuchař Uklízečka Prodavač

25 Existují i povolání, která nejsou tak běžná. Dokážeš napsat, co dělají následující řemeslníci? Čalouník Instalatér Tesař Štukatér Klempíř Podkovář

26 Zkus popsat profesy, které se chceš věnovat v budoucnu ty. Víš, jaké pomůcky budeš potřebovat? Zkus nakreslit obrázek.

27 Pojmenuj povolání na obrázcích.

28 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z:

29 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 8. Významné historické události v naší vlasti 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): červen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Významné historické události v naší vlasti 6) anotace: Pracovní list připomíná nejvýznamnější události naší historie. Žáci by měli být seznámeni se vznikem samostatné republiky, s tím, co pro naše dějiny znamenala druhá světová válka a proč slavíme den vítězství demokracie. Pracovní list může být použit jako celek nebo můžeme využít jednotlivé otázky při osvojování učiva.

30 8. Významné historické události v naší vlasti Na 28. října je v naší republice vyhlášen státní svátek. Víš proč? Napovíme, že se toto datum váže k roku Další státní svátek slavíme 17. listopadu. Určitě to není jen proto, aby žáci nemuseli do školy. Co naše republika oslavuje tento den?

31 Co znamená, že v naší republice zvítězila demokracie nad kým zvítězila, kdo byl poražen. Došlo k nějakému boji, nebo jakým způsobem došlo ke změnám? Který svatý je patronem České republiky?

32 Kde najdeme jeho nejznámější sochu? V historii proběhlo několik válek, ale jen dvě jsou označovány jako světové války. Umíš vysvětlit proč? Týkala se 2. světová válka České republiky? Najdi na internetu kdy 2. světová válka začala a kdy skončila.

33 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 9. Významné osobnosti našich dějin 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): duben ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Významné osobnosti našich dějin 6) anotace: Pracovní list je určen pro žáky vyššího a pracovní stupně základní školy speciální, nebo je možné jej využít v nižších rožnících základní školy praktické. Pracovní list poskytuje prostor pro procvičení znalostí o významných osobnostech našich dějin z blízké i vzdálené minulosti. Žáci určují, kdo byl, kdo a kde působil.

34 9. Významné osobnosti našich dějin Spoj obrázek se správným jménem. Václav Havel, Václav Klaus, Karel IV., Tomáš Garrigue Masaryk

35 Přiřaď správná jména k uvedenému textu vyber z nabídky dole. Český král v letech První prezident československé republiky Současný prezident První prezident ČR po sametové revoluci Václav Havel, Václav Klaus, Karel IV., Tomáš Garrigue Masaryk

36 Urči místo, kde působí prezidenti a kde sídlil král. KRÁL PREZIDENTI

37 Zdroje: [online][cit ]. Dostupné z:

38 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 10. Kraje a města A 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): leden ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Kraje a města 6) anotace: Pracovní list učí žáky základní orientaci na mapě. Hledají místo, které je jim blízké a podle tohoto orientačního bodu určují i další údaje z mapky. Mapa neobsahuje členění terénu, jedná se o politickou mapu rozdělení republiky na kraje.

39 10.Kraje a města A Z následující mapky vypiš všechny kraje ČR:

40 Ve kterém kraji je město kde žiješ? Vyjmenuj a napiš kraje sousední. Má tvůj kraj hranici s některým ze sousedních států? ANO NE Pokud ano, napiš s kterým státem (s kterými státy) sousedí:

41 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z

42 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 11. Městský úřad 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): červen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Městský úřad 6) anotace: Pracovní list pomáhá žákům v orientaci na jednotlivých odborech městských úřadů s rozšířenou působností. Upozorňuje na možnosti, které nám úřad nabízí, napovídá kam se obrátit v krizových situacích s žádostí o pomoc. Nastiňuje i problematiku komunálních voleb.

43 11. Městský úřad Napiš, kde je v našem městě městský úřad? Na které oddělení (odbor) půjdeš žádat o vydání občanského průkazu? Co vše potřebuješ k vydání prvního občanského průkazu? Můžeš si žádost vyřídit úplně sám bez rodičů?

44 Vydávají na městském úřadě i řidičský průkaz? Je na městském úřadě i matrika? Napiš, co vše můžeš zařídit na městském úřadě vyber správné z nabídky. Vystavení občanského průkazu, průkazka na autobus, týdenní jízdenku na MHD, vystavení pasu, vystavení řidičského průkazu po úspěšném složení zkoušek, zajištění pomoci při živelných pohromách (např.když vyhoříme, při záplavách)

45 Kdo řídí celý městský úřad? Kdo rozhodl, že právě tento člověk bude starostou a kdy? Popiš budovu na obrázku.

46 Zdroje: Foto archív autorky

47 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 12. Šikana 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): květen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, stupeň V 1,2 a P 1,2 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Nesprávné chování mezi žáky (šikana) 6) anotace: Šikana je velkým strašákem většiny škol a žáci by o ní měli být dostatečně informováni. Pracovní list jim poskytuje možnost správně vyhodnotit různé situace a diskutovat o možnosti řešení. Učitel získá prostor pro rozebrání situací, které se mohou bez povšimnutí dospělých dít i v jejich škole.

48 12. Šikana Jak můžeš jedním slovem nazvat situace mezi spolužáky na obrázcích?

49 Jak se zachováš, když starší žáci ubližují mladším spolužákům? U následujících situací rozhodni, zda se jedná o šikanu nebo ne. Zaškrtni správnou odpověď: a) Starší paní nese těžký nákup, přistoupí k ní mladý muž a nabídne jí pomoc. ANO NE b) Starší kluk vezme mladšímu spolužákovi tašku a vezme mu z ní svačinu a sní ji. ANO. NE c) V šatně se nejmladšímu žákovi stále ztrácejí přezůvky většinou jsou schované v nejvyšší poličce? ANO. NE d) Žáci nižších ročníků musí dávat své kapesné starším žákům, aby si mohli kupovat svačinu. ANO NE

50 Napiš sám nějaký příklad, kdy někdo, někoho šikanuje.

51 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z:

52 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 13. Rozdílný způsob života v pravěku a v současnosti 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): červen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Rozdílný způsob života v pravěku a v současnosti 6) anotace: Pracovní list ověřuje osvojení učiva z historie. Zaměřuje se na sběračský a lovecký způsob života a srovnává je se současností. Dává prostor k vyjádření vlastních zkušeností žáků formou kresby. Žáci získávají informace nejen ve škole, ale mohou prezentovat své poznatky, získané v rodině, četbou, z filmů apod.

53 13. Rozdílný způsob života v pravěku a v současnosti Napiš, co znamená, že se člověk živil sběrem. Co sbíral? Čím se živil člověk, kterého označujeme jako lovce? Jak v současnosti označujeme člověka, který pěstuje plodiny?

54 Živí se i současný člověk lovem? Jak si zajišťuje dostatek masa? Z knížek a filmů znáš určitě způsob, jakým člověk lovil zvířata, když neměl zbraně. Nakresli, co k lovu používal nebo jaký způsob volil k ulovení velkých zvířat.

55 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 14. Kraje a města B 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): leden ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Kraje a města 6) anotace: Pracovní list učí žáky základní orientaci na mapě. Hledají místo, které je jim blízké a podle tohoto orientačního bodu určují i další údaje z mapky. Mapa neobsahuje členění terénu, jedná se o politickou mapu rozdělení republiky na kraje.

56 14. Kraje a města B Do slepé mapy zaznamenej všechna krajská města využij seznam pod zadáním. Praha, Brno, Pardubice, Liberec, Ostrava, České Budějovice, Plzeň, Olomouc, Karlovy Vary, Hradec Králové, Zlín, Jihlava, Ústí nad Labem

57 Do druhé mapky zakresli nejvýznamnější pohoří, nížiny, řeky a významné vodní plochy. Zapiš, v kterém kraji se nalézají: Krkonoše Polabská nížina Vltava pramen řeky Jeseníky

58 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z

59 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 15. Mapa ČR 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): únor ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Mapa, základy topografie 6) anotace: Pracovní list učí žáky orientaci na mapě žáci určují místopis a polohopis dle společných symbolů. Mohou určovat orientační body, vyhledávají konkrétní údaje a zapisují je.

60 15. Mapa ČR Co symbolizují jednotlivé barvy na mapě? Zelená Hnědá Modrá

61 Vypiš z mapy názvy některých pohoří. Zapiš dle mapy několik největších řek v ČR? Dokážeš podle mapy určit, ve kterém městě opouští území ČR řeka Labe? Která řeka protéká naším hlavním městem? (Nejprve napiš název města, a řeky)

62 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z:

63 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 16. Vesnice a města ČR 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): červen ) určeno pro žáky Základní školy speciální, stupeň V 1,2 a P 1,2 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Sídla v České republice, rozdílnost života na vesnici a ve městě 6) anotace: Pracovní list porovnává život na vesnici a ve městě, každé prostředí nabízí různé možnosti a žáci by se měli orientovat v základních rozdílech. Žáci třídí pojmy, které symbolizují město a vesnici. Učí se orientovat na mapě a určovat sídla dle velikosti.

64 16. Vesnice a města ČR Jak poznáš na mapě velikost města, které jsi nalezl? Z následující mapky vyber pět největších měst.

65 Najdeš na mapě vesnici, ve které žiješ (nebo ve které žije někdo z tvé rodiny)? Dokážeš napsat důvod? Následující seznam rozděl do dvou sloupců podle toho, kde uvedené nalezneš město x vesnice (některé výrazy mohou patřit do obou sloupců). Koupaliště, zemědělské družstvo, velké obchody, městská hromadná doprava, vlakové nádraží, metro, městský úřad, kravín, velké množství aut, škola, školka, nemocnice, lékárna, restaurace, hostinec, pošta, banky, obecní úřad, autoservis, benzinová čerpací stanice, placené parkoviště, trolejbus, Město: Vesnice:

66 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z:

67 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 17. Státní symboly České republiky 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): duben ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Státní symboly ČR 6) anotace: V pracovním listu žáci základní školy speciální prověřují osvojení učiva soustřeďujícího se na státní symboly České republiky. Znalost státní vlajky je ověřena vlastní prací žáka učitel funguje jako jeho rádce.

68 17. Státní symboly České republiky Vyjmenuj státní symboly ČR. Nakresli vlajku ČR:

69 K obrázkům státních znaků přiřaď pojmenování, doplň chybějící napiš. Velký státní znak, malý státní znak, prezidentská vlajka, pečeť, trikolora Chybí:

70 Zdroje: [online] [cit ]. Dostupné z:

71 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 18. Praha-hlavní město 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): duben ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Praha-hlavní město 6) anotace: Významné památky, doprava i důvod, proč je Praha hlavním městem ČR, to vše je obsahem pracovního listu. Žáci by měli být seznámeni s historií Prahy, která se díky tomu stala naším hlavním městem. Sídlo prezidenta, vlády, Parlamentu a Senátu jsou taktéž důvodem toho, že je Praha hlavním městem.

72 18. Praha hlavní město Vysvětli, proč je Praha hlavní město České republiky. Pokus se nakreslit svůj obrázek Prahy:

73 Poznáš na obrázcích významné pražské památky? Použij nápovědu pod obrázky! Socha sv. Václava, Hradčany, Národní divadlo, chrám sv. Víta, Karlův most, Petřínská rozhledna, Pražský orloj

74 Který dopravní prostředek přepraví po Praze nejvíce cestujících? Vzpomeneš si ještě na některé dopravní prostředky: Pokus se je nakreslit:

75 Zdroje: [online][cit ]. Dostupné z:

76 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 19. Opakování 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období):září ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Opakování 6) anotace: Pracovní list je určen pro žáky vyššího a pracovní stupně základní školy speciální, nebo je možné jej využít v nižších rožnících základní školy praktické. Míru samostatné práce s pracovním listem je vhodné volit dle individuálních schopností jednotlivých žák. V dotazníku si ověříme znalosti žáků.

77 19. Opakování Doplň údaje do dotazníku: Jméno:.. Příjmení: Datum narození:.. Adresa bydliště: Třída: Třídní učitel:...

78 Škola, adresa školy: Důležitá telefonní čísla, doplň, komu patří:

79 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 20. T. G. Masaryk 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období) :září ) určeno pro žáky Základní školy speciální, stupeň V 1,2 a P 1,2 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: T. G. Masaryk 6) anotace: Pracovní list je určen pro žáky vyššího a pracovní stupně základní školy speciální, nebo je možné jej využít v nižších rožnících základní školy praktické. Míru samostatné práce s pracovním listem je vhodné volit dle individuálních schopností jednotlivých žáků. V úvodu si žáci zopakují základní informace k osobě prvního prezidenta. Práce s krátkým textem a vyhledávání informací. V následných textech si ověří pomocí doplňování, vyhledávání chyb své znalosti a upevní si je.

80 20. T. G. Masaryk Úvod: Tomáš Garrigue Masaryk Narodil se v Hodoníně, v roce Vystudoval filozofickou fakultu Vídeňské univerzity, stal se doktorem filozofie. Byl pedagog, filozof a politik. Při svých cestách pobýval v Americe, Rusku, Anglii, Švýcarsku atd. Měl klíčový podíl na vzniku samostatného nezávislého státu. V roce 1918 se stal prvním prezidentem Československa. Prezidentem republiky byl zvolen čtyřikrát. Zemřel v Lánech, v roce 1937.

81 T. G. Masaryk byl několikrát navržen na Nobelovu cenu míru. Zasadil se o založení brněnské Masarykovy univerzity, která byla po něm pojmenována již v roce Doplň do textu slova: Hodonín, Vídni, první, politik, profesor Tomáš Garrigue Masaryk byl náš. prezident. Narodil se v moravském městě... Vystudoval gymnázium v Brně a poté filozofii ve.. Byl, filozof, vědec. Spoj, co k sobě patří: Masarykova univerzita Řád T. G. Masaryka Nástupce T. G. Masaryka sídlo československých a českých prezidentů státní vyznamenání E. Beneš Lány Brno

82 Najdi v textu chyby, oprav je podle úvodního textu: Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 9. března 1850 v Praze Studoval gymnázium v Ostravě, po ukončení univerzity působil také jako poslanec a prodavač ve Vídni V období první světové války jednal s představiteli o svobodě pro český národ. Jeho nástupcem byl Edvard Beneš. Zemřel v roce 1938.

83 Pokus se popsat portrét T. G. Masaryka... Co tě na obrázcích nejvíce zaujalo?. Je rozdíl mezi odíváním tehdy a dnes?...

84 Zdroje: Tomáš Garrigue Masaryk - Wikipedie: [online] [cit ]. Dostupné z: A%2F%2Fcs.wikipedia.org%2Fwiki%2FTom%25C3%25A1%25C5%25A1_Garrigue_Masaryk&ei=oMUr UfitC6r74QSrzIH4Bw&usg=AFQjCNGLo-ZAed7ZyqAUOOMJqOxMEUUR3w&bvm=bv ,d.bGE Tomáš Garrigue Masaryk - Wikipedie: [online] [cit ]. Dostupné z:

85 Speciální základní škola Skuteč Rubešova 531, Skuteč IČO: tel.: Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název: Zkvalitnění vzdělávání na SpZŠ Skuteč 21. Kulturní dědictví 1) autor: Petra Bukáčková 2) datum (období): září ) určeno pro žáky Základní školy speciální, ročník 4) vzdělávací oblast: Člověk a společnost 5) téma: Kulturní dědictví 6) anotace: Pracovní list je určen pro žáky vyššího a pracovní stupně základní školy speciální, nebo je možné jej využít v nižších rožnících základní školy praktické. Míru samostatné práce s pracovním listem je vhodné volit dle individuálních schopností jednotlivých žáků. V úvodu se žáci seznámí s pojmem kulturní dědictví. Na základě osobní návštěvy, po prohlédnutí doporučených webů, při řízeném rozhovoru si žáci vytvoří představu o daném pojmu. Práce s mapou, vyhledávání. S pomocí vyhledávání na internetu, při skupinové práci žáci odpovídají na kontrolní otázky.

86 21. Kulturní dědictví Úvod: Jako světové kulturní dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou jedinečnost vybrány organizací UNESCO a přijaty na tzv. seznam světového dědictví. Česko má na tomto seznamu celkem 12 památek. Dokážeš je s pomocí internetu vyhledat? Najdi na mapě tato místa, co mají společného? Brno Třebíč Praha Český Krumlov Holašovice Kroměříž Kutná Hora Lednicko-valtický areál Litomyšl Žďár nad Sázavou Olomouc Telč

87 Památníky (architektonická díla, díla monumentálního sochařství a malířství, prvky či struktury archeologické povahy, nápisy, jeskynní obydlí, která mají výjimečnou světovou hodnotu z hlediska dějin, umění či vědy). Skupiny budov (skupiny oddělených či spojených budov, které mají z důvodu své architektury, stejnorodosti či umístění v krajině výjimečnou světovou hodnotu z hlediska dějin, umění či vědy). Lokality (výtvory člověka či kombinovaná díla přírody a člověka a oblasti zahrnující místa archeologických nálezů mající výjimečnou světovou hodnotu). Rozumíš všem slovům v textu? Podtrhni slova, u kterých si nejsi jistý významem. Najdi vysvětlení s pomocí slovníku cizích slov. Nejen architektura, ale i události a zvyky jsou zařazeny do seznamu kulturního dědictví: Masopust Slovácký Verbuňk Sokolnictví

opakování očekávaný výstup

opakování očekávaný výstup č. 17 název Česká republika - opakování anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9. V pracovních listech si žáci opakují učivo o České republice.

Více

ÚNOR. Z pohádky do pohádky - popis pohádkových postav. Literární. Estetická Pč Vv Hv

ÚNOR. Z pohádky do pohádky - popis pohádkových postav. Literární. Estetická Pč Vv Hv 1. ročník a. - Skládání z papíru Vlaštovky a origami - Výroba masek na Masopust b. - Souměrná kresba - Otisk c. - Tradiční lidové písně 2. - Četba na pokračování 3. - Opičí dráha v tělocvičně - Školka

Více

očekávaný výstup ročník 9. č. 15 název

očekávaný výstup ročník 9. č. 15 název č. 15 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9. Kraje Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský V pracovních listech si

Více

ročník 9. č. 13 název

ročník 9. č. 13 název č. 13 název Krajské členění ČR anotace V pracovních listech si žáci prohlubují učivo z 6. ročníku o krajském členění České republiky. Testovou i zábavnou formou si ověřují znalosti na dané téma. Součástí

Více

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.21 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Doplňující text, pracovní list, encyklopedie Zápis z vyučovací hodiny: Praha

Doplňující text, pracovní list, encyklopedie Zápis z vyučovací hodiny: Praha Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_2 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno Školní rok: 2017/2018 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno 616 00 I. Provoz mateřské školy - pondělí pátek 7,00-17,00 hod. - je možné předem dohodnout individuální dobu vyzvednutí

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Ţeliv Novými

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - orientuje se v pojmech a prostoru školy - vyzná se v prostoru třídy, školy, okolí svého bydliště - umí adresu a telefon bydliště - dojde bezpečně z domu do školy a zpět - užívá správné školní

Více

Akce školy 2016/2017

Akce školy 2016/2017 1. pololetí 23. srpna Třídní schůzky MŠ Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, p. o. Stará Rudná 121, 793 35 Rudná pod Pradědem IČO 731 84 934, Telefon 733 220 495 E-mail: zs.rudna@seznam.cz,

Více

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice.

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. Domov domov je místo, kde žijeme, kam se vracíme máme zde rodinu a přátele

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník září říjen a. Pč - Práce s papírem a drobným materiálem b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písniček hádání názvu 2. Literární - Četba oblíbené

Více

očekávaný výstup ročník 9. č. 14 název

očekávaný výstup ročník 9. č. 14 název č. 14 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9. Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a ostatní kraje ČR V pracovních listech

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 1 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA největší město a zároveň hlavní město Praha ostatní větší města: Brno, Ostrava,

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního

Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975 ČSSR, 1990 ČSFR, 1993 přešla úmluva na ČR Hlavním posláním Úmluvy je povinnost smluvního Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví The Convention concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage. Smlouva byla schválena 1972, v platnost vstoupila 1975 1975

Více

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11

VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 VY_32_INOVACE_20_Cestovní ruch_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: březen 2013 Číslo projektu:

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Ročník: 4. Vzdělávací předmět: Vlastivěda Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby

Více

Metodický list k pracovnímu listu pro cizince, pro žáky s poruchou školních dovedností i prospěchově slabší žáky.

Metodický list k pracovnímu listu pro cizince, pro žáky s poruchou školních dovedností i prospěchově slabší žáky. EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Metodický list k pracovnímu listu pro cizince, pro žáky s poruchou školních dovedností i prospěchově slabší žáky. Předmět Ročník Vlastivěda

Více

CZ.1.07/1.1.02/03.0064

CZ.1.07/1.1.02/03.0064 Materiál pro domácí VY_14_Prv3E_3 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Předmět: PRVOUKA Ročník: 1. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Vyznačí

Více

Učivo. Domov a jeho okolí: domov škola. Mapa: světové strany plán města turistické a mapové značky

Učivo. Domov a jeho okolí: domov škola. Mapa: světové strany plán města turistické a mapové značky Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Vlastivěda pro 1. stupeň základní školy Ukázka zpracována s

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_VL.4.305 Anotace Seznámení se s územním členěním České republiky, práce s mapou. Autor Bc. Marie Muchová

Více

Učení pro život. Mgr. Jana Míková Cestovní ruch České republiky pracovní list. Pracovní list slouží k upevnění učiva tématu o cestovním ruchu v ČR.

Učení pro život. Mgr. Jana Míková Cestovní ruch České republiky pracovní list. Pracovní list slouží k upevnění učiva tématu o cestovním ruchu v ČR. Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0645 Číslo šablony: III / 2 Název sady A: Autor: Název DUM: Číslo DUM: Anotace: Cestovní ruch a kartografie Mgr. Jana Míková Cestovní

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2008 1. ZOO Praha 1,3 milionu (2.) 2. Pražský hrad 1,21milionu (1.) 3. Aquapalace Praha 760 tisíc

Více

3. Jakou školu navštěvuješ? a) základní školu b) osmileté gymnázium

3. Jakou školu navštěvuješ? a) základní školu b) osmileté gymnázium 20. Přílohy příloha č. 1 - Dotazník 1. Zaškrtni, jakého jsi pohlaví. a) žena b) muž 2. Zaškrtni, kolik je ti let. a) méně než 10 b) 10 let c) 11 let d)12 let e) 13 let f) 14 let g) 15 let a více 3. Jakou

Více

Roční plán. Září. Říjen. Listopad

Roční plán. Září. Říjen. Listopad Září Říjen Listopad Roční plán 3. 9. Slavnostní zahájení školního roku 2018/2019 3. 9. Zahájení provozu 4. 9. Seznamovací a kontaktní hry 4. 9. v 15 hod Schůzka s rodiči 6. 9. v 15.30 Schůzka s rodiči

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti září - říjen Žák zná dobře prostředí školy a její zaměstnance. Umí výtvarně ztvárnit prostředí ŠD. Žák rozlišuje blízké příbuzenské vztahy a role rodinných příslušníků. Žák si uvědomuje rozdíl mezi zábavou

Více

Žákovský diář školní rok 2006/ ŽÁKOVSKÝ DIÁŘ PRO ŠKOLNÍ ROK 2006/2007

Žákovský diář školní rok 2006/ ŽÁKOVSKÝ DIÁŘ PRO ŠKOLNÍ ROK 2006/2007 Žákovský diář školní rok 2006/2007-1 - ŽÁKOVSKÝ DIÁŘ PRO ŠKOLNÍ ROK 2006/2007 Prosím, pokud můj diář najdete, odevzdejte jej na uvedenou adresu školy. Určitě mi moc chybí. Děkuji. Tento diář patří: ZÁKLADNÍ

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: Datum: 6. 4. 2014 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: III/2 - Inovace

Více

ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MODELOVÝ TEST Z ČESKÝCH REÁLIÍ Tato část zkoušky má 30 úloh. Maximální počet bodů je 30. Vyberte u testových úloh 1 30 jedno správné řešení

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 3 týdně, povinný MKŽ: Naše vlast Výsledky vzdělávání Učivo Průřezová témata přesahy do učebních bloků: Žák: vyhledá ČR na mapě Evropy pojmenuje nejdůležitější pohoří ČR, nížiny ČR vysvětlí pojmy povodí,

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2007 1. Pražský hrad 1,34 milionu (1.) 2. Zoo Praha 1,20 milionu (2.) 3. Židovské muzeum, Praha 612

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Rostliny v prostředí Žák: uvědomí si a zaznamená tvary, barvy a linie sleduje základní přírodní zákonitosti ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Ekosystémy Prvouka Prvouka -

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Kraj, v němž žijeme Anotace Pracovní listy k zopakování a procvičení učiva Kraj, v němž žijeme. Autor Mgr.

Více

Více podrobností a další akce najdete i na www.zstaborska.cz v KALENDÁRIU.

Více podrobností a další akce najdete i na www.zstaborska.cz v KALENDÁRIU. Žákovský diář školní rok 2005/2006-1 - ŽÁKOVSKÝ DIÁŘ PRO ŠKOLNÍ ROK 2005/2006 Prosím, pokud můj diář najdete, odevzdejte jej na uvedenou adresu školy. Určitě mi moc chybí. Děkuji. Tento diář patří: Školní

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠK

Celoroční plán výchovné činnosti ŠK Celoroční plán výchovné činnosti ŠK září říjen a. Pč - Výzdoba ŠK podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba uhlem a křídou c. Hv - Country a folkové písně 2. Literární - Četba

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Základní škola a Mateřská škola, Lično, okres Rychnov nad Kněžnou PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY PRO ŠKOLNÍ

Základní škola a Mateřská škola, Lično, okres Rychnov nad Kněžnou PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY PRO ŠKOLNÍ Základní škola a Mateřská škola, Lično, okres Rychnov nad Kněžnou PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 CELOROČNĚ Stmelování dětského kolektivu (učit se respektovat ostatní) Podpora individuality

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční OPAKOVÁNÍ I. ROČNÍKU DOPLŇ CHYBĚJÍCÍ ÚDAJE, SEŘAĎ SPRÁVNĚ: 1.. vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční období, ;. vnímání času je založeno na vnímání času jako přímky, od minulosti přes

Více

Prvouka. Pracovní listy pro žáky ZŠ. 1.ročník

Prvouka. Pracovní listy pro žáky ZŠ. 1.ročník Začlenění průřezových témat do učiva 1.stupně ZŠ Prvouka Pracovní listy pro žáky ZŠ 1.ročník Tento výukový materiál je součástí metodiky a materiálů s aktivitami na interaktivní tabuli pro výuku prvouky

Více

Tematický plán učiva

Tematický plán učiva Tematický plán učiva Předmět Člověk a jeho svět Školní rok 2012/13 Třída-ročník 2. Vyučující Mgr. S.Figallová Měsíc Učivo PT Výstupy Využití školní zahrady IX. Škola třídní kolektiv, třídní řád, způsoby

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín 5. Mezilidské vztahy, komunikace

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín 5. Mezilidské vztahy, komunikace Mezilidské vztahy, komunikace ZÁŘÍ Práva a povinnosti žáků školní řád, BOZ 13. vyjádří na základě vlastních zkušeností základní vztahy mezi lidmi, vyvodí a dodržuje pravidla pro soužití ve škole, mezi

Více

Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ

Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Radek Machatý Prvouka hrou Zábavné aktivity pro 1. až 3. třídu ZŠ

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II..

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II.. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Orientuje se v okolí školy Orientuje se v budově školy Bezpečně

Více

Závěry drogového průzkumu ve šk.roce 2007/08

Závěry drogového průzkumu ve šk.roce 2007/08 Závěry drogového průzkumu ve šk.roce 2007/08 Průzkum byl proveden v prosinci šk.r.2007/08. Cílem bylo zjistit aktuální situaci v oblasti vztahů mezi studenty ve škole a v rodině, sledovat jejich mimoškolní

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

Datum ověření: 14.6.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_36

Datum ověření: 14.6.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_36 Název materiálu: TEST OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_S2_Z36_36 Aktivita, vhodná jako podpora přímé výuky. Slouží k procvičení, Anotace upevnění či ověření znalosti učiva o České republice.

Více

DIDAKTIKA VZ. PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník)

DIDAKTIKA VZ. PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník) DIDAKTIKA VZ PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník) 6. ročník Osobní bezpečí- Způsoby chování v krizových situacích rozsah 2h V životě člověka nastávají náhodné a mimořádné situace, které mohou ohrozit zdraví

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

TÉMA: Praha hlavní město České republiky

TÉMA: Praha hlavní město České republiky TÉMA: Praha hlavní město České republiky Cíle a časové rozvržení přípravy: a) Opakování učiva o České republice b) Seznámení s učivem o našem hlavním městě formou skupinové a samostatné práce žáků s využitím

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí

Více

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení

2 HRAVÉ POZNÁVÁNÍ 1 - METODICKÁ PŘÍRUČKA  1. Rodina sociální učení. 2. Školka sociální učení METODICKÁ PŘÍRUČKA 1. Rodina sociální učení 2. Školka sociální učení Cíl: Pojmenovat členy rodiny Úkol: Vybarvit členy své rodiny a pojmenovat je Děti vybarví jen ty postavy, které tvoří jejich rodinu.

Více

ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ZKOUŠKA PRO ÚČELY UDĚLOVÁNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MODELOVÝ TEST Z ČESKÝCH REÁLIÍ Tato část zkoušky má 30 úloh. Maximální počet bodů je 30. Vyberte u testových úloh 1 30 jedno správné řešení

Více

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování Září 1. Zahájení školního roku 2015 2016 Zážitky z prázdnin Představujeme se Aktivní odpočinek (na hřišti) Bezpečnost ve ŠD a venku 2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy

Více

očekávaný výstup Člověk a společnost 2. stupeň D být seznámen s obdobím rozkvětu českého státu v době přemyslovské a lucemburské ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a společnost 2. stupeň D být seznámen s obdobím rozkvětu českého státu v době přemyslovské a lucemburské ročník 7. č. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Význam Karla IV. pro český stát Pracovní list je zaměřen na seznámení významné doby vlády

Více

Akulturace: Kulturní difúze: - 1 -

Akulturace: Kulturní difúze: - 1 - Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.29 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek. 2015 Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek. 2015 Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou půjčka hluboká nad vltavou zámek otevírací doba. Podívejte se jaká je Otevírací doba PENN lokalitě. sociální dávky 2012 Nebankovní půjčky bez příjmu Levné nebankovní půjčky rychle. více Pomoc pro zoo v

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.1.10.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a jeho svět PŘEDMĚT: Vlastivěda ROČNÍK: 4. Výstupy Učivo Průřezová témata Ví, do jakého regionu patří místo jeho bydliště, umí ho

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 1. stupeň, Člověk a jeho svět

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 1. stupeň, Člověk a jeho svět Vlastivěda Vzdělávání v oblasti Člověk a jeho svět rozvíjí poznatky, dovednosti a prvotní zkušenosti žáků získané ve výchově v rodině a v předškolním vzdělávání. Žáci se učí pozorovat a pojmenovávat věci

Více

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE Kde nás najdete BOSKOVICKO a MORAVSKÝ KRAS Boskovice leží na střední Moravě asi 40 km severně od Brna na hranici mezi Boskovickou brázdou a Drahanskou vrchovinou

Více

VLASTIVĚDA (4. a 5. ročník)

VLASTIVĚDA (4. a 5. ročník) VLASTIVĚDA (4. a 5. ročník) Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast ve 4. a 5. ročníku rozvíjí poznatky z 1. období o významných přírodních, hospodářských, společenských, kulturních a historických oblastech

Více

Symboly našeho státu. Najdeš vlajku naší země? Nech "odlétnout" vlajky, které nám nepatří. Úvod. ymboly našeho stá. Jaké má barvy naše vlajka?

Symboly našeho státu. Najdeš vlajku naší země? Nech odlétnout vlajky, které nám nepatří. Úvod. ymboly našeho stá. Jaké má barvy naše vlajka? ymboly našeho stá Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 3 výukový materiál Název: Symboly našeho státu Autor: Mgr.

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 -

Autor: Ossis - http://gimik.borec.cz. Itinerář OBSAH: PŘÍLOHY: 1)Orientační plán Kutné Hory 2)Seznam památek 3)Ceník Pražského hradu - 1 - Itinerář OBSAH: Obsah: Úvod: 1.den: 2.den: 3.den: 4.den: 5.den: 6.den: 7.den: Shrnutí: Prameny čerpání: 1.strana 2.strana 3.strana 4.strana 5.strana 6.strana 7.strana 8.strana 9.strana 9.strana 10.strana

Více

Práce s mapou způsoby orientace v krajině Autor:

Práce s mapou způsoby orientace v krajině Autor: Materiál pro domácí VY_09_Vla4E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vyučovací předmět: VLASTIVĚDA 2. OBDOBÍ

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vyučovací předmět: VLASTIVĚDA 2. OBDOBÍ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: VLASTIVĚDA 2. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo ročník Průřezová témata Zná pojem nadmořská výška, umí najít na mapě a pojmenovat velké řeky, rybníky

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Hledáme v jízdních řádech Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Hledáme v jízdních řádech Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací práce Školní rok 2016 / 2017 4. oddělení Téma: 10 schodů k zábavě Vychovatelé: Mgr. Janka Pelánová, Mgr. Zuzana Fiedlerová ZÁŘÍ Vzájemná komunikace Seznámení s ročním

Více

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Místo, kde žijeme Domov bydliště a jeho okolí, orientace v nejbližším okolí bydliště Zná svou adresu a telefonní číslo, kontakt na rodiče, chrání osobní údaje před cizími lidmi, bezpečně se orientuje v

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů

Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů Po celý školní rok je žákům v odpoledních hodinách k dispozici školní klub s nabídkou volnočasových aktivit a otevřena počítačová učebna.

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu vlastivěda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu vlastivěda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - určí a vysvětlí polohu svého bydliště nebo pobytu vzhledem ke krajině MÍSTO, KDE ŽIJEME Místní krajina, obec- její části, poloha v krajině. Přírodní tvářnost místní krajiny (povrch, podnebí, vodstvo,

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_226 Jméno autora: Mgr. Marcela Matyášová Datum

Více

Matematika se Čtyřlístkem 1

Matematika se Čtyřlístkem 1 Matematika se Čtyřlístkem SPOČÍTEJ, KOLIK VĚCÍ JE V KAŽDÉ SKUPINĚ. DO RÁMEČKU NAKRESLI STEJNÝ POČET PUNTÍKŮ. ŘEKNI, CO VIDÍŠ, NAPŘ. TŘI TYČINKY. DO OKÉNEK NAKRESLI STEJNÝ POČET TVARŮ. POTOM NA OKÉNKA PŘILOŽ

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

DROGOVÁ ZÁVISLOST pracovní list

DROGOVÁ ZÁVISLOST pracovní list DROGOVÁ ZÁVISLOST pracovní list Anotace Tento pracovní list s názvem Drogová závislost se zabývá tématem vzniku a rozvoje závislosti a předloţením volby, zda brát drogy či ne. Ţákům je předloţen příběh

Více

VHODNÉ pro zájemce o studium na VŠB

VHODNÉ pro zájemce o studium na VŠB I. KREVNÍ CENTRUM OSTRAVA + VŠB Čas exkurze: KC 9:00-9:45, VŠB 10:00-12:00 Sraz: na zastávce autobusu Havířov, Město, Střed v 7:50 Cesta tam: odjezd autobusem z Havířova 8:00 (výstup na zastávce Fakultní

Více

Drogy a volný čas - porovnání 2007 vs vs vs vs vs vs vs.2014 vs vs vs vs.

Drogy a volný čas - porovnání 2007 vs vs vs vs vs vs vs.2014 vs vs vs vs. Zuzana Komínková, Hořovice srpen Drogy a volný čas - porovnání vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. vs. - Porovnání výsledků výzkumů provedených na SOŠ a SOU Jičínská 762 - Střední odborná škola a Střední

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu prvouka se doplňují: 1. stupeň Ročník: třetí. Tematické okruhy průřezového tématu.

Učební osnovy vyučovacího předmětu prvouka se doplňují: 1. stupeň Ročník: třetí. Tematické okruhy průřezového tématu. - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - rozezná nebezpečí různého charakteru, využívá bezpečná místa pro hru a trávení

Více

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. Učivo: ŠKOLA pozdrav školní očekávání, školní docházka školní potřeby, orientace v prostoru třídy vztahy ve třídě a nácvik modelových situací vyučování, vyučovací předměty, přestávka účel, posilování

Více

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy.

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. Základní škola a Mateřská škola Lukavice,okres Rychnov nad Kněžnou Plán práce Školní rok 2015 2016 Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. V mateřské škole se vyučuje podle ŠVP Studánky

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje.

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. 1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. I. 2. Doplň: HOUBY Nepatří mezi ani tvoří samostatnou skupinu živých. Živiny čerpají z. Houby

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více