Antonín Klášterský: SONETY TICHÉ POHODY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Antonín Klášterský: SONETY TICHÉ POHODY"

Transkript

1 Antonín Klášterský: SONETY TICHÉ POHODY

2 SONET NA OMLUVU Ach, zase sonet! - sykne mnohý v strachu, že znìlek potopa už zase kvaèí vždy øek jsi, jeho pouta že tì tlaèí, vždy odpøisáh s jej dávno, milý brachu! Je pravda, pravda. Tváø mám studem v nachu a kdybych moh, já zastøel bych ji radši, vždy nezapírám - vím, že hrstka hrachu jak u mne na zeï padla sotva hladší. Též kritiku ctím, básníkù v ní vìno, a mìl jsem také jinak políèeno, bych pøízeò sobì získal v milé. vlasti. Co mohu já však, když ta myška bílá, jíž myšlénka se øíká, nápad spílá, se chytila mi právì do té pasti?! NAD STARÝM ALMANACHEM Jím probírám se, v dumì skláním èelo. Ó, co tu srdcí vzlétlo v modro svìtù, tak plných lásky, bolu, snù a vzletu, a každé køídlem hvìzd se dotknout chtìlo! A kde jsou všichni? Dumat neveselo. Dva, tøi z nich záønou dostihnuli metu, a hejno druhých po kratièkém letu kams za oponu tmy a noci sjelo. Ten køídla rozbil o chudoby møíže, ten shas, ten zemdlel u krbu a špíže, a jiný našel jiný cíl a cestu. A mnì je tak, co èísti dál to svádí, jak k rozpadlému šel bych snù a mládí a pískem pouštì zavátému mìstu.

3 KANDÍK PSÍ ZUB Ty milý kvìte budící se vesny s tím smaragdy jak posázeným listem, již ve vzduchu tak opojném a èistém se týèíš zas, vrch ozdobuješ lesný. Když našel jsem tì na tvém místì jistém kdys mladý hoch, ó, byl to výkøik plesný, leè dnes, kdy chvím se chladné zloby svistem, ty milý kvìte, jinak pláš mi ve sny i Ty pravíš mi: Ne chvála jen a sláva, i záš a zloba duši sílu dává, jí køídlo tuží v let,, ó, dolù; tího! Hle, básníku, jak vesele tì zdraví mùj jemný kvìt, tak èistý a tak smavý, a pøec vzat život ze zubu jen psího. VÁDA LISTÙ Síò redakèní je prázdna; všecko stojí, jen hodiny jdou, moucha na skle bzuèí, a listy dva - co v èerni jich je žluèi! se na stole prou v stále vìtším boji. Z nich jeden praví: K pøedu v jednom voji! ty vrháš národ zkáze do náruèí, èím jsme, co máme, co tu kvete, puèí, to uznat musíš, plod je strany mojí! A druhého smích zní tak rozpustilý: Buï zdráv, ó, slavný vítìzi a reku, èím jsme?.. chacha! nic nejsme v zlobách vìku, a víš, co máme? Nic, mùj brachu milý! Se skøínì socha Umìní se dívá a bolestnì se, trpce pousmívá.

4 RÁNY Když obloha se modrá zase klene, a zaène to již jarem vonìt v háji, a kvìty bílé puèí na pokraji: tu do lesa jdou dìti rozjaøené. To trhá kvìt, to k potoku se žene, kdo píseò jakou zná, hned zazpívá ji; však žel! pak v bøízu otvor navrtají, a v odvet sladká teèe míza z kmene. Tak básníka svìt èasto v duši raní, jak dìti onu bøízu v lesní stráni, tím plesu víc, èím víc má skránì zdrány. Jak ale mstí se básník svìtu za to? Tok písnì se mu øine jako zlato a sladší nežli víno z každé rány. PÍSEK Z MOØE Jak mouèka jemný, jako jantar žlutý, hle, písek z moøe, z jeho vlnobití mou vlastní rukou kdysi vyzvednutý! Jak zlomky lastur, škeblí se v nìm tøpytí! Èím býti moh, chce nad ním se mi sníti, jak záøné mušli vnikna v krunýø dutý, se perlou stát moh, která mléènì svítí, korálù bílých rýhovat moh pruty. V nìm byl by spal snad mrtvý plavec na dnì, neb otiskla se nožka luzná hbitì, když sirén rej se v hloubi splítá vnadnì. A nyní - vìru, smutný los a sláva! mùj sonet - mrtvì narozené dítì tu milosrdnì v mžiku zasypává.

5 SONET Kollárùv sonet podoben je chrámu, kde vìèný chlad a ticho, závoj šera, kde na oltáøi v zaèernalém rámu se stkví v svém smutku velká Slávy dcera. A Vrchlického palác je, a plá mu sta nad portálem zdob a socha sterá, a Sládkùv dvorec, živý dnes i vèera, leè z pevné žuly, dubového trámu. A sonet mùj, ach, Bože,. hnízdo ptaèí, jež upleteno z hlíny jen a trávy, se pod krovy tìch velkých staveb tlaèí a ví, co zlobì odolává kleté, že ony stát tu budou plny slávy, až hnízdo dávno bouø a vítr smete! VILLON Do bot jeho drala se voda a do duše záøe hvìzd. Hugo. Šat zedraný, a léto nebo zima, den v toulce prožil, noc pak v krèmì celou, kde svùdné ženy v náruèí svém stelou, jen divý rej a špínu pøed oèima. A pøece pìl, a píseò jeho jímá, a krásu umìl pilnou najít vèelou a s modlitbou jak dìcka, èistou, vøelou se k Bohu vznes køídlama skøivánèíma. Je básník jako kvìt, jenž, noc kdy tichá se k zemi níží, pochlad nesouc v lùnì, jed výparù a plynù v sebe dýchá a èím vzduch její nasycený stùnì, však co se øine jeho ze kalicha, je ráno pouze: ozon, zdraví, vùnì.

6 BOJE Bojuj dál, mùžeš-li, nelze-li, mrtev jsi již. Vrchlický. Bojovat? Ano! Když osud se vtíná zuby ti do nohou, bít se a bít, pøed jeho ranou, nech tváø tvoje siná, pozvednout nad hlavou práce své štít! Bojovat s hmotou, jež vzdorná a líná, v pevný když její tvar navždy chceš víc myšlének, citù svých žhavého vína, zápasit s mdlobou a neznati klid! S lidmi? Ne, radìji mrtev chci býti, zapøíst se do snù svých pavuèích sítí, ztracený pro svìt a hluchý a slep! Jedni se bijí pro areny slávu, soka kde srážejí pro potlesk davu, druzí se bijí - že dává to chléb. POESIE A KRITIKA Je poesie dívkou smavou a starou pannou kritika. Že zpívá krásnì? - kroutí hlavou vždy hlas ten uši proniká! Ten úbor vizte, chùzi hravou, to koketa je veliká, jen povrch, dámy, s falší pravou, jenž zmate leda mladíka! Leè doma - jaká promìna! ji schvátí potom migrena, a z prsou vpadlých zastená. A chtìla vše by za to dát, jen jednou tak, jen jedenkrát se nést a líbit, pìt a smát!

7 ALFONSU MUCHOVI I. Básníku barev jásavého zpìvu, víc než Tvé války, velkých králù dìje mou duší snivou sladkým kouzlem chvìje ten pohled v øíš Tvých pohádkových zjevù... Ó, jaká krása plá jim z oblièeje, nech rty své dívèí stáhly do úsmìvu, a jako sfingy, kterým v duši reje vždy problémù èerv, mlèí v žití øevu. Ty víly vzdušné, duše jara, zimy, ty kouzelnice s hrdly labutími, ty princezny, jež mají zlaté vlasy! Ó, ptám se v duchu Tebe, mistøe drahý, co kynou v snách mi líbezné jich tahy, zkad k Tvojí duši pøiletìly asi? II. A myslím si: Ty žiješ v zemi cizí, své vlasti dalek, mìsta ve nádheøe, kde hled se dìsí, meze jeho mìøe, v nìmž jako v moøi jedna duše mizí. Leè ve tvoøení svého chvilce ryzí, kdy víru svìta uzamknou se dvéøe, Tvá duše klesá v náruè sladkých visí a bloudí v blahých upomínek šeøe. Jsi zase doma, a již èarodìjná Ti vzpomínka jak jaro ptákù hejna pøed oko živé vidin zástup vábí, tak jak jsi už je vídal jako dítì, když pohádka Tì zapøedla v své sítì, když visel s na rtech matky své èi báby.

8 LAMPA HÉRY Jak nad moøem kdys plála lampa Héry, tak Ideál nám svatý v dálce svítí, z nás každý mythu Leandrem chce býti, a plujem k svìtlu všichni všemi smìry. Kol nás se šklebí potvor jícen sterý, se zmítá, huèí všední vlnobití my dále tíhnem, záøí svatou spiti, nad námi planou hvìzdy, noci dcery. Ó, k pøedu, k pøedu, dokud lampa plane a poslední v nás ještì bije síla, by na sebe víc to tìlo zdrané! Co na tom, že se hrstka obrátila a mnohý na dnì leží ve vln snìhu - jen jeden, š astný! když dosáhne bøehu! BÁSNÍKU Ty, který pìl s jen život celý, ó, básníku ty zpozdilý, Teï, kdy se jíním vlas ti bìlí, Jdi, nastav dlaò, leb nachýli! Byl s lenoch, jiní nosili si zásob hojnì do své celi, a tys jen pìl své sny a žely, rad moudrých nedbal s na chvíli. Víš, cikadu, jež v létì pìla a na zimy chlad zapomnìla, jak mravenec hnal laènou zpìt? To moudøí dnes ti odevìtí, vždy ve školách se uèí dìti té bajce proto nazpamì.

9 LEÈ V TOM, CO PÌL JSEM... Byl u cesty jsem stromem jen, ký div, že list mi støísnil prach, aè po dnešní mi zùstal den. ten pùvab èistých liljí drah. Zprv duší jímal divný strach, a chtìla møíti pro svùj sen, však zvolna, v proudu jiných snah, si zvykla - prach byl usazen. Leè v tom, co pìl jsem, co jsem snil, jak reflexem svých lepších chvil já snìžnì byl vždy èistý, jak nebem poslán, všední kal by jarní déš mi omýval a skrápìl duše listy. CESTOU Ani mráèku na modravém nebi, kvìty kynou pøi každém ti kroku, louky povlak zemì ve hluboku zlatými spjat pampelišek høeby. Usnul tulák, vìru zapotøebí málo k tomu, hlavu na tlumoku ; u cesty spí, širák stažen k oku, z dìr a záplat bída se mu šklebí. Ale z jara vše je poesie: Záplat ètverce hustá tráva kryje, u noh luèní usedlo mu kvítí. Jabloò jako dívka prostovlasá rùžový kvìt na širák mu støásá, cvoèky bot. mu jako hvìzdy svítí.

10 IN MEMORIAM J. S. Již zdržovat mì nesmíte ni chvíli, tak - doušek vína - a ted ze svìtnice což neslyšíte? vùz již hrèí, pílí, pøed vraty stojí konì frkajíce. Kde klobouk mùj a kde mùj pláštík bílý? tak s Bohem, s Bohem - nemám èasu více... Pak padla zpìt, to došly už jí síly, a smrti klid jí potáh bledé líce. Ó, jaký kraj tam daleko, tam v dáli as musila zøít rajský, mrouc tak mláda, když její oèi blouznivì tak plály. Ó, jaká záø se, vùnì vstøíc jí lila, když její duše, jež tu dlela ráda, -tak nedoèkavì køídly k letu bila! STARÁ SKØÍÒ V té staré skøíni, vykládané kvìty a stromy, ptáky, které kdysi v klítu se mnohá mísa tøpytívala z cínu, teï jenom knih mých blýskají se høbety... Ji urobil kdos více než pøed sto lety, ji báby strýc mìl, dávno skrytý v hlínu, pak bába, od ní já - vždy nové svìty! A stará skøíò tak praská v noèním stínu! Snad mladým družkám, jež se kolem tmìjí, to vypráví jen vlídná duše její o starých èasech za noèního tichá. Leè já, jak to tak praskne v staré skøíni, si myslívám: To bába moje nyní tam v dáli samá bez snù v loži vzdychá.

11 SMUTNÉ OÈI Smutné oèi zøel jsem jedenkráte, byly bezdnì hluboké a tmavé jako proud, jímž Smrti èlun jen plave, jako propast, hrob, kde všecko máte. Boly, jež v nich spaly, byly svaté, slzy, jež z nich tekly, tìžké, pravé, ale vyschly, vzdechy pøešly štkavé, hrùzný klid v nich nic už nepomate. Andìl smutku nemá hlubších zrakù: padalo to v duši z nich jak z mrakù, kdy už listí se stromù je sváté. Smích vad na rtu, prchlo sladké snìní; cítil s všeho marnost jen a møení. Smutné oèi, kde as nyní pláte? MOTIV Z PROCHÁZKY To èasto vídávám: Že táhne to již k jaru: ven zástup sirotkù jde na procházku v páru; jsou stejnì odìni a šaty mají šedé, a starý øeditel se vzadu s jedním vede. Pod køídlem ústavu sic unikli už zmaru, leè jak tak smutní jsou v tom jarním slunce žáru a plaší, zamlklí, v to líce jejich bledé ni slunce rùže jim nadechnout nedovede! A cestou poslouchám, jak žena s dìtmi dvìma dí: Hle, z tìch žádný už ni otce, matky nemá, jež by je hladila a líbala je sladce. To dìti nechápou, leè zmlknou ve svém reji, a jak ten zástup již kdes mizí do alejí, jak v bázni, vroucnìji se vinou k svoji matce.

12 JARNÍ Ó, co mi jaro úsmìvné a vnadné, ten bílý kvìt, ta zeleò jeho živá, jež na stromech mi cestou všude kývá, když myslit musím, že i ona zvadne. Co zpìv mi ptákù sluneèního za dne, jenž na plesný se hymnus lesa slívá, kdož myšlénka mi náhle v duši padne, že zmlkne vše, až jeseò pøijde mhlivá! Ó, není pro nás jaro, není, není, když konec všeho, smrt a zmar a klamy už zøíme jen i v nejsladším svém snìní! A není ménì krásna zemì šírá, leè ve své duši jiní jsme my sami, a prostì brát vše - dìtská schází víra. BUÏ POKOJ LIDEM DOBRÉ VÙLE! Buï pokoj všem, kdož dobrou mají vùli! Tak s nebes, které hvìzdami se lesknou, to nad zemí zní setmìlou a tesknou a k nebi zvuèí z oken svìtlých z dùli. Jsou skáceny mé práce tiché úly, mùj pøehlušen hlas polnicí je vøesknou; a èervánky dob lepších sotva blesknou nad sloupem hrdým, který zlomen v pùli. Já dobrou vùli mìl - kdo za to mùže, že nevpuštìn jsem zùstal pøede vraty a rány sklízel, kde jsem dával rùže? Leè dobrou vùli jsem mìl vždy a všade,

13 ó, pøijï a naplò hruï mi, míre svatý, jak èerstvý sníh, jenž na brázdy se klade! ELEGIE Já slíbil si jedenkrát s mladostí svou, to bylo kdes v kvetoucím dolu, že umøít-li bude mít nìkdo z nás dvou, že umøeme, umøeme spolu. A mladost má schvácena chorobou zlou,já vidìl ji v rakvi, pln bolu, já kvìty ji pokryl, já líbal ji tmou, leè síly jsem nemìl s ní dolù. Ted pozdì kdy dávno již, lituji èasem a vidím ji bílou tak, se zlatým vlasem, jak s výèitkou ke mnì se kloní. A smutnì den strávím nad troskami snù a nad trochou písnièek z pøelétlých dnù, jež památkou zbyly mi po ní... STARÝ NÁPÌV V mé duši v tichém spaní kýs nápìv starý tkví, jak - nevím kdy už ani mi manì zapad v ni. A èasto z nenadání mi sjede s rtù a zní, jak snes by ve svém vání jej vìtøík veèerní. Vìt, které provázely ten starý nápìv stmìlý, již dávno neznám, žel. A pøec, když zní mi v duši, jak po èems, co spí v hluši, bych ruce vzpøáhnout mìl...

14 DNI Je pøešlý den jak list, jenž na zem padá. se stromu tvého, se života snìtí ; ten na haluzi dlouho zdál se tkvìti, a jiný, zdá se, sotva vzrost, již zvadá. Což jeden list! dí v smíchu duše mladá a padají si: jeden, druhý, tøetí, leè pozdìj, jak tak za listem list letí, již úzkostnì se sèítá spadlých øada.. To žití øád - co lidský stesk tu zmìní? A mnì tìch spadlých listù líto není, a proè by vzdech mùj pád jich doprovázel? Mnì líto tìch jen, ve vášni a bolu jež sám jsem støásal lehkovážnì dolù a pošetile ve klín vìtru házel. NE, ŽIL JSI PØEC... Pod travou zde, akátu haluzemi už dvanáct rokù spíš, mùj otèe, v zemi, a pravdou nezdá za dnešních se chvil, žes vskutku žil. Žes miloval a mìøil v dobrý cíl, se prací bránil do posledních chvil a doufal, zoufal a pak zrazen všemi žes trpìl nìmý. Ne, žil jsi pøec! Zde nad tvým rovem tvou duši cítím v ruchu novém spi v klínu zemì! Spi, otèe, spi, tvùj sen bud tichý, kus tvého vzdoru, kus tvé pýchy tu zbylo ve mnì!

15 CHCI BÝTI SÁM Chci býti sám, a vhod to komukoli èi nevhod je, sám v radosti i strázni ; když mlèíte, mé srdce chví se bázní, když mluvíte, mì každé slovo bolí. Sám plamennou svých muk jsem prošel lázní a neklesl, nech kmen jen zbyl mi holý, ted jako svìt když kolem mne se prázdní a ztrácí kams za pahrbky a doly. Co trpìl jsem, ví Bùh, jenž v srdce vidí! Co ted mi už je po soucitu lidí, kdy èelo klidu ovíjím si kvìty? Chci býti sám a odejdu tak jednou i mezi stíny s tváøí klidnì lednou, s pøimknutým zrakem, zamèenými rety. KÙÒ DONATELLÙV (Padova.) Ký asi sen, nám neznámý a skrytý,. tvou duši schvátil, mistøe, dravou øekou; když pod tvou rukou umìlou a mìkkou: ten nádherný kùò rostl obrovitý! Zda v snách jsi spatøil titánù boj lítý, èi oøe, které nebem slunce vlekou èi zemi zøel jsi šerou, dávnovìkou, když kentaurù se chvìla pod kopyty? Pøed dílem tvým já udivený stoje a v mohutnost se jeho noøe ztichá, jsem vidìl v duchu pevné hradby Troje. A zdálo se mi vìru, v každém mžiku že vyraziti musí z konì bøicha s kopími, luky øada bojovníkù.

16 KRÁLOVSKÉ JEZERO Pod snìžným horstvem (básníci jsou chlubní!) se naše lod ka nad hlubinou sklání, a pøec se zdá: dna dosáhneš tu dlaní a zvedneš stvol, jen nahni se a škubni! Zøíš kámen každý dole ve prohlubni i každý mech a øasu, písek na ní, a myslíš, jak by blýsk tam hvìzdou ranní, teï kdyby tak ti prsten spadl snubní. A na báj myslíš, pohádkové lesy, jež pod vodou se v hloubi tají kdesi, a na paláce, mìsta - v spánku stuhlé. A zíráš, zíráš, jak bys krásku spící, kvìt ve vlasech a úsmìv mrtvých v líci, v té spatøit musel køiš álové truhle. VEÈER NA LUGANU San Salvatore již se stmívá zpoly, jak letní soumrak teplý v kraj se klade, leè bílé vily, až to ve zrak bolí, na slunných svítí stráních Castagnoly. Par závoj mhlivý k jezeru leh všade, že zamžené jak oko krásky mladé se upírá hor blízkých na vrcholy a o lunì sní, polibky jež krade. Vzduch vùnì pln a letní dusné tíhy. Po vlnách plachta bílá zvolna plyne, jak hlemýžï táhnouc støíbrné své rýhy. Teï rybáø vyzved tyè a tøese sítí, leè jenom hvìzda na obloze siné skrz ni na místo rybky tøpytné svítí.

17 LEV - Motiv z cirku. - Dá vládnout sebou jako kotì bílé, jež na dìtském se klínì v slunci zhøívá, dá houpat se, psu sedìt na svém týle a poslušnì a pokornì se dívá. Vùz táhne, tøeba ježí se mu høíva, a pøed bièem se sehne každé chvíle, v prach dá se svalit a svou bolest skrývá ten hloupý lev, on neví o své síle. A pøec by rázem mohl zatøást møíží a strhat vše, co poutá ho a tíží, a jedním vzmachem støásti, co ho trudí. A pøec by mohl skokem volný býti a skonèit mžikem neèestné své žití, ó, lve, ó, lve, kdy lev se v tobì vzbudí? ZVONY Co veèer jarní rdí se v slunce sklonu: a kalichy se kvìtù zavírají, má duše toulá po jižním se kraji, ba celý v sladkých rozpomínkách tónu. A slyším hudbu italských tìch zvonù, jež laškovnì tak, melodicky hrají, že jenom jako tóny ze šalmají to zaléhat z nich musí k Boha trónu. V tom naše zvony zpìt zvou moji duši ; ty úderem tak silpým na kov buší a jako vždy tak hluboce zní dneska, jak když to bouøí, lkají, prosí, úpí, a nad svìtem, jenž k bolu jejich tupý, na bránu nebes tlukou srdce èeská.

18 JEDNA STRUNA Ta struna, o níž Zaleski kdys zpíval, jež v srdci jeho velkém vždy se chvìla, v mém srdci dosud napjatá a celá, jen rukou hnout, by øinul se z ní pøíval. Já v pøešlých letech rád jsem o tom sníval, by do té chvíle, kdy duch letí z tìla, má lyra celá plnì zazvuèela, by strun všech hlas mi ještì v píseò splýval. Však vida teï, jak život hrubý, bìda, ty struny rve a trhá, a jak sedá si na nì rez, kdy slza padne bìdná: Dnes cítím, že si chránit musím onu, v níž skryt, z níž letí výkøik milionù a budu kliden - zbude-li ta jedna. APOSTROFA Myšlenky rùzné, sršte na vše strany a stíhejte se jako ostøí meèe, èím víc vás, líp! - z té nekrvavé seèe. nám vzejde mír, ne vylhaný a planý. Tu zaplaòte jak záøe v temnot stany, tu zapalte, kde mrtvý klid se vleèe, tu sežehnìte plevel, výhon kleèe, i starý kmen už suchý, rozhlodaný! Vy nadšené i tiché, jedovaté, vy stejné právo ku rozletu máte, jen jeden cíl bud, jak nám jeden škùdce! V tom, jak tu se svým odevìkým vzdorem stát musíme, bùh starý bùh nám vždy radí: tøi hlavy mìl, však jenom jedny ruce!

19 ZVONÙM NA BÍLOU SOBOTU Ó, Allellujah! vstal jest této chvíle! Ó, znìte zvony, jež jste byly nìmy, teï hluboce a slavnì šírou zemí a v celé, plné zvuèných kovù síle! Mnì stýskalo se po vás, zvony milé, ba nebylo to vèera, uvìøte mi, ni poledne a s kouzly slunce všemi to nebyl veèer, ani jitro bílé! Však teï - po vašem prvním zvuku pasu se všecek stápím do vašeho hlasu, má duše s vámi zpívá, v chrámì kleèí. A myslím, jak se teprv duše chvìla as našim dìdùm, když jsi onìmìlá zas poèla zníti, svatá naše øeèi! CHVÍLE Každý mìl chvíli, byt jednu jen pøály žití mu sudby, kdy tíhl k hvìzd týnu, èistou jak andìl, jenž skolébá vinu, jako sen, dìcku své vidiny tká-li. Je to tak dávno, tak dávno, tak v dáli, padá to víc a víc do mlhy klínu, zbývá jen vùnì jak po kvìtech v øíjnu, úsmìv jak po snu, v nìmž ráje se zdá Chvíle ta s námi jde; prùvodce stálý, sílí, kdy rtu je pít hoøkou èíš blínu; staví krok zoufalý na lemu skály. Zachytí ruce, jež soka by sklály, a nám, jak nìkdo by vzdychl si v stínu, odešlý dávno, tak dávno, tak v dáli.

20 OSTROV Když zranili tì srdce do hlubiny, sám skryješ se a jsi jen se svým bolem; leè když pak vyjdeš, rozhlédneš se kolem - co stalo se to jenom? Svìt je jiný. Je jiný, divnì cizí ti, aè viny sám necítíš. Jdeš jako pustým dolem, jak po palouku vyprahlém a holém, a lhostejný tak k všemu, v tváøi siný. Zas jedno z pout tìch, která duši tvoji s tím celým svìtem od mladosti pojí, se pøetrhlo ti v posledním tom hoøi: Tak z proužku zemì, jenž èní do vln, boøí se po kuse kus, trhá v bouøném boji, až jednou ostrov sám tu v šírém moøi. SEN DÌTÍ Jen z našich èinù, dum a citù zmìn, ze známých tváøí, slov, jež kdo nám neb høímá v žití, tiše tak a hebce své obrazy tká ve spánku nám sen., Leè malé dítì, spící na kolébce, hle, usmívá se v snìhu svojich plen, je hlucho pro svìt, zøíc, má údìl slepce - ach, o èem tomu zdát se mùže jen? Ó, pravda-li, že sen je odraz žití, pak rtíky své když stáhne do úsmìvu, z jiného svìta sen jen musí sníti. To jistì ve snách letí hvìzdnou tiší, kol nìho zástup andìlských je zjevù, a hudbu sfér se linout dosud slyší.

21 NAŠI MRTVÍ Spokojeni se tmou svojí zimnou, uzamèeny pevnì oèi obì, naši mrtví ve svém tichém hrobì nech si zdøímnou! Ani v štìstí ani v smutku dobì ani vzdechem ani plesu hymnou nevolej je, sen a z oèí vymnou, zpátky k sobì! Tvoje štìstí, sladké jeho písnì? Kdyby vstali, skøiví rty jen pøísnì, skloní líce. Tvoje stesky, bol, jenž tebe pálí? Útrpnì by jen se pousmáli, a nic více. STÍN. - Jaromíru Boreckému. - Ve velkém sále, v kterém od podlahy až k maleb stropu knihy, knihy, knihy, se velký stín mi zjevil, v èele rýhy, se záøným okem, staøeckými tahy. Já vìdìl, duch to velké lidské snahy, jenž s boha, pravdy závoj strhl plihý, jenž moøe zbadal, hvìzdné pøešel prahy, a vyšel jsem - stín se mnou - plný tíhy. A žebraèka tu venku stará stála, a její líc jak zrytá byla skála, jíž pøes den celý paprsk nepozlatil. Já sklonil se k ní, náhlým sehnut bolem, leè pak jsem marnì ohlížel se kolem: kam, kam se jen ten velký zjev mi ztratil?

22 NOVY ŽIVOT Je pravda, vždy lze poèít nové žití, byt došel jsi už na dno strže srázné, a na života šachovnici prázdné zas figurky své stavìt, dál se bíti. A do zátoky veplout z vlnobití a po mdlobì se vzpružit k pouti rázné, a chudý kmen, kde suché listí vázne, zas novým, svìžím jarním listem krýti. Leè také vždy v tu novou píseò blaha cos ze dnù pøešlých rušivì ti vsahá a stíny hází v slunce tvého štìstí. A v sladký šum, jímž zní to listí mladé, jež nové jaro na vìtve ti klade, to listí z loòska výèitkou ti chøestí. ZA ROVNÍKEM Když loï svou spustíš vesel v moøe siné za dálným cílem jako Argonauti, tu s modra nebes na radostné pouti jak na pozdrav ti sterá hvìzda kyne. Tu hvìzda snù jak Labu šírem plyne, tam Pegas, Lyra v oèi zablýsknou ti, a hvìzda slávy zve tì dále plouti, a hvìzda lásky v kraje volá jiné. Leè bez úrazu loï tvá - nebi dík! - když pøi té jejich záøi vìènì ryzí se pøenesla již plavbou za rovník: Tu vše ty hvìzdy známé, vlídné mizí, a pøed sebou jen jedno v dálce zøíš se týèit, lesknout na obzoru - køíž.

23 PØÍPITEK Na zdraví, pøátelé, v pozdní té hodinì, našli jsme mladost svou starém tom ve vínì; umøela potají, marnì zrak hledá ji, až teï se vzbudila vzpomínky na klínì. Jak se jen skloní ret ku èíše okraji, zase se touláme s písnièkou po kraji, o modré kvìtinì sníme zas dìtinnì, rty dávno ustydlé jak když nás líbají. Na zdraví, pøátelé! Je to jen na chvíli, je to jak paprsek sluneèný ve mrazy, umøe nám záhy zas pøízrak ten spanilý. Zmizí jak mlhové, klamavé obrazy, nuže, èíš o èíši hlasnì a narazí, aby ji na hranu veselou zvonily! ANT. CHITTUSSI Vrabèíci v zimì, dotìraví hosté, jak na stromì se honí, jenž je holý, neb posnìžené chaty, cesta v poli a jitro, které volá: Snù se zhoste! Bøeh øíèky, luh, v nìmž plno máku pár stromù v kvìtu, chrámek ve údolí ty motivy tak rád tvùj štìtec volí, jak jednoduché všecko to a prosté! Leè pùvabù co každý oku chystá, jich mír jen duše chápat mùže èistá, dál nechce oko, noha nechce z místa. A kdo tak zøí tvé na motivy chudé a krásné pøec, ó, vím, že vìøit bude že poesie bydlí všude, všude.

24 VÁCLAVU JANSOVI V práce milém èarokruhu, k steré toulce kvìtem luhù dali jsme si ruce svoje, pøimknuli jsme druh se k druhu. Život dal nám tuhé boje, práce ples i sokù roje, až bùh lásky sklenul duhu nad to žití tvé i moje. Co nám záš, co lidí zloba? Pøíroda nás najde oba každé jaro: hvìzdy v znaku, píti krásu niv a borù, píti lásku, sílu k vzdoru z kvìtù, vln i ženy zrakù! SONET Z PODJAØÍ Po holých vìtvích slunce hraje, jen tu tam svítí pupeny, leè v každý jako v oøech báje jsou zemì šaty zavøeny. Je vlhko, jak když v slzách taje bol zemì dlouho tajený, leè silný vzduch už šírem vlaje jak pøedzvìst blízké promìny. Dnes, zítra pøijde Vesna vskutku a bude konec všemu smutku, jenž tlaèil srdce, tísnil zem. Ba cítíš, jda kol zahrad stìny: pøed chvílí šla tu, napuštìný šat fialkovým parfumem. KONCEM DUBNA Již stromy mají bílé hlavy, jak skryl je kvìtù jarní sníh, že jsou jak starci usmìvaví s tím kvìtem žití na skráních. A na sta ptákù v stínu jich se schází na rej polétavý, a každý v tónech jásavých ten život znova blahoslaví.

25 Ó, Bože, takto s hlavou bílou a s úsmìvem a plnou silou tu jak ty stromy jednou stát! A pod svých skrání šedou plísní mít ještì na sta nových písní, jichž refrén byl by: Žiju rád! SONET NA OBRANU HLEMÝŽDÌ Omnia mecum porto! øek kdys Bias - znám je výrok ten, však domek táhna den co den, už dávno døív to dìlal šnek. A nezaslouží pošklebek, on první tvorstva Diogen, jet každé stéblo jemu vdìk, a nade vše mu tichý sen. On pravý snílek, filosof, svìt nechá být, v svùj zajde krov a zamkne domek, samotáø. A sní, co venku šlehá sníh, že vánek v kvìtné luhy dých a v travách leží slunce záø. U DVORCE Na dlouhé cesty konci dvorec bílý se dívá s vrchu. Slyšet je køik páva, a pole jak se nìkde zaorává, je slyšet pluh. Jak skøípá to a kvílí! Až ke dvorci se jehlièný les chýlí, a pøed ním stoh se zdvihá, léta sláva ; blíž u lesa se pase èerná kráva a ku dvorci zas patøí dlouhou chvílí. Teï se smíchem se vrací chasa náhle. Zní rumpál, štìkot, buèení krav táhlé a koní dupot. Kdosi píseò zpívá. Ted zmlká všecko. Tichá noc a šerá. Jdou srny z lesa. Z komùrky se dívá kams k hvìzdám krásná šafáøova dcera...

26 NA KRAJI LESA Na prahu lesa leže, hledím v kraj, jenž plný slunce záøí pøede mnou, luk zeleò vábí, pole zlatá jsou, a zde v té šeøi tichý døíme taj. Ó, vím, jen vyjít polí na pokraj, již cítil bych, jak bílé cesty žhou, že úpal dìsný, jenž dí klasu: Zraj! by s mdlobou padal v skráò i v duši mou. Tak radìj zøím jen skrze lesa møíž, a zdá se mi: tam život leží vskutku, a za hranicí touto snù je øíš. A manì, jak když v stopách mládí jdem, se dotýká mne lehké køídlo smutku, že jsem kdy víc chtìl, než vše zøít jen snem. OÈI KVÌTÙ Jsou oèi kvìtù jako dìtské oèi, jich pohled vždy tak zvìdavý a hravý, tak udivenì s okem tvým se zdraví a naivnì tak po tobì se toèí. Teï v slzách tonou a teï do dálavy kams pohlížejí lesa na úboèí, a zas již ples v ty zory jejich skoèí a blýskne v slunci zásvit usmìvavý. A tolik víry v nich a lásky nìžné, a tak jsou èisté, andìlské a snìžné, ty oèi kvìtù na trávì i snìti, že zdá se mi, a kdekoliv už kynou, že zrak náš, zkalen, strhán-li je vinou, jich pohled èistý nemùž vydržeti.

27 CESTA V POLÍCH Od stálých deš ù ještì plný bláta se široký pás cesty sklání dolù, bok její jeden spadá do výmolu, kde kaluž, sliz a drobná voní máta. Kraj šírý, pustý, kam tvùj pohled chvátá, dub jediný sní cesty na vrcholu, a veèer v záøi sluneèního zlata se spøežení tu houpá bílých volù. Jak pøírody by ruka s lidskou spolu jen nìkolika èarami a rysy ten kraj zde byla hbitì nakreslila. Leè ve všem tom, co døíme smutku, bolu, a jaký stesk nad krajinou tou visí, a jaká velkost vane z ní a síla! VEÈER Ztrhané mraky v dálce se chmouøí, tratí se, tratí, cítit je hlínu po krátké bouøi, èpavý dech nati. Teplý vzduch chví se, z lesù se kouøí kmeny se zlatí, veliké oko lekníny mhouøí na vodní hlati. Tu tam již hvìzda mihotná, bledá, jako když muška na zvonek sedá, bleskne a skoèí. Bože, teï celou nezmìrnost nebe jako ten leknín zavøíti v sebe, zamknouti oèi!

28 VZKØÍŠENÍ NA VSI Zrak šírým krajem kam se letí pást, zøí teplý veèer jak se tiše níží; jak modrá mlha kouø se vine z chýží, plá fialovì v slunci polí èást. Ó, v jaké ticho šírý kraj se høíží, jak èekal by, kdos pøijde símì klást ; bez lidí ves, vùz nerachotí s tíží, jen skøivan výská nad hrudami brázd. Z vsi dálné výstøel zahømìl, otøás lesy, teï zvonù hlas zní stlumen, zmírá kdesi, a pìjícího davu nota líná. Do dáli zøím skrz keøe mladé listy. Na jakýsi sen, nevýslovnì èistý, se duše moje zvolna rozpomíná... NA PØÍVOZE Bøeh písèitý je, slunce žár v nìj pere, pár vrb tu spí. Proud šumí jako s jezu ; u lávky prám je, spjatý na øetìzu, za bøehem olše, duby, habry steré. Zde pøes den skøípot, hlahol v sluch se dere, vùz rachotí tu plný po pavezu, a øehce kùò. Pak ticho. Vùni bezu je cítit, vše jak dýchá v noci šeré. Srp luny blýsk, sta hvìzd se v temnu rojí. Chlad noci vane, øeka hlasnìj huèí, teï slavík, slyš, vpad elegií svojí! To blaho! - myslíš - se vším ve souzvuku, po práci padnout noci do náruèí pøi záøi hvìzd a pøi slavièím tluku!

29 TVÁ PODOBIZNA V benátském rámci na mém stole stojí, a oddanì tak z ní se na mne dívá tvé oko velké, které se vždy stmívá jak lanì zrak, když klidnì patøí chvojí. Pøes chvíli v práci zvednu zrak, jenž zmdlívá, a ten tvùj pohled sílí mì a hojí, mnì je, jak slyšel znít bych na vždy tvojí! to první, v.kterém celé nebe zpívá. A tak se zdá mi ten tvùj obraz milý, jak Madonnu bych zøel, již v slunce palu kdys nad studánkou na strom povìsili. Ó, chraò ten zdroj jak obraz Boží matky, a živý stále, prostý všedních kalù, zde z prsou mojich tryská èist a sladký! S NOVÝM JAREM Hle, pod našimi okny na zahradì jak svìží už jsou záhonù všech lemy, jak strom pln pukù a jak dlouho nìmý se ozval kos, hlas k nové písni ladì. Zas jedno jaro, v jehož teplé vnadì se stápím celý, prohøát nadìjemi, kdy mohu øíci: Nezávidím zemi a mezi pìvci v první letím øadì! Však ještì loni smutný tak a bledý, kdy bílý kvìt se na haluzích lesk, jsem pøál si míti kolem sníh a ledy. A v podušku tím hloub jsem hlavu vrýval, èím více v síò mou padal slunce blesk a èím pták z venèí toužebnìji zpíval.

30 SVATEBNÍ CESTA Ó, jezera a moøe, lesy, skály, jichž hlavy snìžné v azuru se klenou, zda nevdìènìjších z tìch, kdo pøišli z dáli nad ty, kdo zvou se prvnì mužem, ženou. Pøed vámi stojí. s hlavou zamyšlenou, jak vaši krásu, dech by laènì ssáli, pak polibek on vezme jí, pln chvály, a dívati se - oba zapomenou. A posléz - jihu zahrada že vonná? Víc vùnì vlas má, který splítá ona, je nad žár snìhu nach, jenž v líc jí skoèí. Nad cypøiše vzrùst jeho, òadra její se kouzelnìj než vlny moøe chvìjí, a jezero hloub nemá jejích oèí... JITØNÍ Jak sfinx, jež vryta v písek pouštì zprahlý, mé srdce spalo v hrudi, tupé želem, neb ležela kol noc jen v kraji celém, a jenom hvìzdy bludné nad ním táhly. Nech divé vìtry v struny mocnì sáhly, nech otøásly vším blízké hlasy šelem, je nevzbudily. Ve stín neobsáhlý se noøila sfinx, smutek pod svým èelem. Pak poèlo dnít se u. východní strany, však nevìøil jsem, stokrát oklamaný, že jitro je to, co se v zážeh slívá. Leè nyní vìøím. Bože, jaká zmìna!

31 Mé oèi vlhké, sfinga probuzená, mé srdce štìstí jitøní pozdrav zpívá. TY A JÁ Jsem-li já pochmurnou, zjizvenou ruinou nad tmavou, hlubokou strží, jsi ty mi bøeètanem, snítky tvé ovinou rány, jež v boji se trží. Jsem-li já jezera mrákavou hladinou, netknutou èlunem ni vrží, jsi ty mi leknínem, nad èernou hlubinou bílý jenž kahanec drží. Jsem-li já hvozdem, kde stmívá se nejvíce, jsi ty jak modrá záø plného mìsíce, v stíny jež kouzelnì šlehá. Vždycky jsi úsmìvem, paprskem, zelení, kvìtem, zkad nebeská svìžest se pramení, láska a soucit a nìha! KUS HOVORU Své hnízdo pták ve tmavé skrývá houští, kam ani vánku vlna nezašplíchá a noc když pøijde, tmavý les i lícha, jen po nitkách se bledý mìsíc spouští. Ó, do jakých my uteèem se poušti s tím štìstím svým, jež v prsou našich dýchá, a v jakou šeø, jež pohled nedopouští, je stavíme, rci, duše moje tichá? Kam pøed zlovolným zrakem as je skryjem, kde pøed závistí bohù jisto bude a pøed osudu neuprosným kyjem.

32 A ty se tulíc, šepotáš mi plaše: Je tìžko, viï, je skrýt, když zradí všude mùj smích, mùj smích to velké štìstí naše JARNÍ PÍSEÒ Zemì musí v sebe vpíti všechen zimy led a sníh, aby po všech závìjích na òadrech jí rostlo kvítí. Strom, by mohl ráno líti ve vzduch vùni z listù svých, veèer jak se poèal tmíti, jedových par zhoubu vdých. Musilo tak rovnìž býti s námi, dítì - v dobách zlých vpilo bolest naše žití. Bolest vpita do všech rýh! V oku tvém se záøe nítí, radost dýchá z písní mých. POJÏ V ZAHRADU SE DÍVAT... Pojd v zahradu se dívat kláštera, než pod okny nám sešeøí se celá! Hle, jeptiška tam jedna osamìlá se ještì modlí, hledíc do šera. Jak ve snivém tom pøítmí veèera se snìžný šat nad jejím èelem bìlá, co zadunìly zvony od kostela a èervánkù se nítí nádhera! Ta trpí jistì, viz, jak hlavu chýlí, jak oèi zvedá k nebi v teskné chvíli a zase sklání v knihu bledé líce. Ne, ustup, naše pøitulené hlavy, ten živý smích tvùj, polibek mùj žhavý by zabolet ji mohly ještì více.

33 ŠLI JSME SPOLU... Šli jsme spolu po dnech zimy, šli jsme spolu dnes, pod tøešnìmi kvetoucími skrývala se ves. Sady v kvìtu! Šli jsme jimi, v duši tichý ples, nad hlavami sklonìnými jak když se nám snes, jak když níž a níž se chýlí teplý, mìkký oblak bílý, vonný jako bez, by s té zemì zla a zášti naše duše ve svém plášti odnes do nebes. SLAVÍCI KRÁLE JANA Tak povìst dí: Král Jan dal kdysi v chvatu slavíkù na sta schytat v celém kraji, a královnì, jíž radost ta se tají, je pustil v lesy kolem Køivoklátu. A když pak noc v svém hvìzdném sjela šatu, tìch kaskád zpìvných, jež se rozlévají! to zpívá zem i nebe, vlny v háji i vzduch - ples, láska v písni umírá tu. Tu noc cho krále zdøímla prý tak tiše. A já, aè král jsem malé jenom øíše, týž dar ti chystám, o nìmž nemáš tuchu. Své všecky písnì schytám za den bílý, by, hlava tvá až na polštáø se schýlí, ti ještì ve snách sladce znìly v sluchu.

34 NAD SPÍCÍ ŽENOU Jak ve dne celá svìtlem zatopena je naše síò, jak mìsíc do ní záøí ; pod hlavou ruce, hlavu na polštáøi, tu vedle mne má mladá døíme žena. Ó, jaký cit to, pro nìjž není jména! V nìm láska, štìstí s úzkostí se sváøí. Tak sladce dýše, pokoj na své tváøi, a nemyslí, jak krutá žití cena. A krutá je! Zde u té drahé hlavy slib skládám v duchu, strádat do únavy, vše dát, vše nést, i trn, jenž na krev píchá, by celý život byl jí jako nyní, kdy bledý mìsíc rozlévá se síní, a ona sní tak pokojnì, tak zticha. PÍSEÒ Tvá duše rostla potichu jak v stínech lesní tišiny, leè v oku jiné vidiny ti kol šli a ti za smíchu. A já jen v svìtì jediný, leè nehodný tak pohøíchu, jsem snil, ký pùvab dìtinný je zavøen v jejím kalichu. A já jen k ní se ve snách krad a tuše tolik božských vnad, jsem odnesl ji do svìtla. A pøec, aè vše jsem tušil døív, mì nad tou krásou jímá div, jež na mých prsou rozkvetla.

35 KNIHA ŽIVOTA Je život knihou, jak už mnozí dìli, však má je z tìch, jež prošly ohnìm vzteku, v jichž tuhé desky rány meèù hømìly a nesklály jich. V rokù tichém vleku já sám ji dále píšu, mdlý i smìlý, dnes zdá se mi, že hrad svých cílù steku, a zítra klesám. Bolest, smutek stmìlý se støídá v knize s plesem jarních vdìkù. A nevím, kolik stran mi ještì zbývá, však vím, že vždy tvé oko, z nìhož lije se mìkká záø, mnì do knihy se dívá. A vím, že v ní tvá láska rùží vonnou, a rámì tvé, jež kolem mojí šíje, té mojí knihy zlatou že je Sponou. PÍSEÒ Kde ty chvíle všechny jsou, které už jsme žili sami? Cítíš, jak nám nad hlavami šumí èas jak sladkou hrou? Když jsme žili dobu zlou, línì èas šel pustinami, a teï snad jen øeknou známí, až nám. vlasy prokvetou. Dni a roky jdou a kvaèí, a ten život sotva staèí vypìt štìstí duší dvou. Bojím se, za žití celé že nezlíbám dosti vøele, dosti vdìènì ruku tvou.

36 VZPOMÍNKA NA MOØE Ty skvoucí moøe, jehož vlny vroubí jak bílou krajkou staré èerné skály, ty zníš, jak sto když tritonù v roh troubí, a neslyšíš mne ve své modré dáli! Však já tì slyšim. Vln tvých, jež mi plály, jsem pevnì zamkl v svého srdce hloubi køik vítìzný, jenž s vichøicí se snoubí, a temný hukot, ševel neustálý! Ted srdce moje plno tvého ruchu jak mušle, v které huèí moøe celé, když v tichu jizby pøiložíš ji k uchu. Ty nevìøíš, smích v oka svého tmavu? Ó, pøesvìdèiti chtìj se, dítì vøelé, a k mému srdci drahou polož hlavu! VZPOMÍNKA Z CESTY Petrklíèe suchý kvìt v mojich veršù knize leží víš, jak jsme jej našli svìží, jak jsem jej pln žasu zved? Podzim byl už, mnohá snìt držela list žlutý stìží, a ten kvìt plál trávy møeží, jak když jaro táhne zpìt. Za jesenì prostøed nivy jara kvìt - ó, jaké divy, milý Bože, dít se mohou! Podnes myslím, na trávníku že jen vykvet v okamžiku, zlaté dítì, pod tvou nohou.

37 SCHERZO Mnì zdálo se: Kams do dáli jsem hledìl, kde se obzor klene, a tìžké kvìty porosené na hlavu moji padaly. To bylo kdesi u pramene, jenž staré šumìl ze skály, a ty jsi, vlasy rozpuštìné, prst na rtech, stála povzdálí - - A na tvých ústech úsmìv tkvìl, když jsem ti sen svùj vyprávìl, sta šotkù z oèi zøelo. Ó, viï, já uhod, když,jsem spal, tvùj ret mi tiše šepotal a líbal moje èelo! Ó, NAKLOÒ JIŽ SVÁ ÚSTA... Když jdeme spolu v slunné chvíli ranní zlatými poli èistou pod oblohou, tu každý klas, jak dvornì když se klaní, køù listy chví se, že se tknout tì mohou. Když loukou jdem -je na sta kvìtù na ní - roj motýlù kol krouží chvíli mnohou, kvìt bílý padá vlas ti na havraní, a jiný š asten pod tvou zmírá nohou. Vše jak když zná tì, miluje a tuší, co dobroty ti, lásky døíme v duši i k èlovìku i ku kvìtu a zvìøi. Ó, nakloò již svá ústa k mému sluchu i Vím, vše co kolem tajno mému duchu, to pøíroda že srdci tvému svìøí.

38 I PAK, AŽ UMØEM... I pak, až umøem - kéž to v jeden den! a až i hrob náš rozpadne se kdes, té naší lásky smutek, bol a ples dál bude žít, v mých písních uvìznìn. A jiné duše budou snít náš sen a zmírat mukou, již jsme zmohli dnes, a chvìt se touhou v ètveru hluchých stìn a vlhkým okem hledìt v tmavý les. Tu písnì moje budou v mrazu zim o pevné víøe v štìstí mluvit k nim, jež pøijde pøec, byt veèer s záøí rudou, o kvìtech živých, kraj kdy snìhu pln, o setkání hvìzd bludných, dálných vln, a naší lásce, ètouce, žehnat budou. A STAÈILY DVÌ KAPKY... Èím èistìjší, tím tmavší bývá zdroj, a oèi tvé jak studánka jsou tmavá ; mì touha po nich schvátila tak žhavá, já musel k nim, nech osud velel: Stoj! Myšlének chmurných kolem èela roj a znaven, mdlý, až klesala mi hlava, jsem vlekl se k nim, zranìn do krvava: Ó, možno-li, ty studánko, mì zhoj! A staèily dvì kapky z oèí tvých, dvì slzy, jež jsi nad mým žitím lila, bych, poutník mdlý, se zhojen z prachu zdvih ; by s duše mojí smyt byl kal a høích, by na zcelených divem perutích má duše k hvìzdám znovu zakroužila.

39 VELKÉ ŠTÌSTÍ Je naše štìstí - zdává se nám èasem - tak velké, že se nemùž udržeti jak tìžký plod na tenké stromu snìti, jak rybka slabým zachycena vlasem. A tajíme dech, tìsném ve objetí se bojíme, i silnìjším že hlasem se pouto strhá, tiši jsme jak dìti, jež skryty v kout s matèiných šperkù jasem. Ó, nemluv již! Tvùj hovor je tak ryzí, a pøec, kdož ví, zda slovo jedno není, jež pøejde rty, a kouzlo navždy zmizí. Ta sladké kouzlo, jímž se hlava toèí, jež kolébá nás v nových rájù snìní ó, nemluv, jen se dívej mi tak v oèi! V TVÉ DUŠI DLOUHO LEŽEL STESK... V tvé duši dlouho ležel stesk a žal, než zaplanul tam štìstí jasný žeh, a i ten slední stín, jenž na nì leh, bych s èela tvého rád ti vylíbal. Však marnì hoøí na nìm rtù mých pal, dál tkví tam stín po pøešlých mraèných dnech a dlouhých nocích, jak jej smutek stkal a opuštìné duše pøivál vzdech. Ten stínù stín, má duše, dobøe vím, s tvé skránì hebce nikdy neshladím, on nezmizí už nikdy s tvého èela. Snad tak, bych stále pøed oèima mìl, jak na tvé èelo bych se zahledìl, co pro to štìstí muk jsi vytrpìla.

40 TVÁ LÁSKA Z DUŠE VYPLELA MI PLEVEL Tvá láska z duše vyplela mi plevel, jenž rost tam bujnì, otravný a kletý, až pøerost vše, až udusil mé kvìty. Již lhostejnì jsem v lesní šeø se díval, pták nadarmo mì na závody vzýval, byl cizí už mi stromu tichý ševel. Jsem mìkký zas; tvou láskou vykoupený, zas bloudím v snách, když k lesu krok se stáèí, sto poupat nových z duše se mi tlaèí, a Køídla! volám, se skal patøe stìny. Rej oblakù, kmit hvìzd mi na ples staèí, vše chápu opìt, vším jsem okouzlený, kvìt mluví ke mnì, pták mì pohne k pláèi. Jak dítì èist jsem èistým srdcem ženy. V SVÌT DÍVÁM SE... V svìt dívám se a ve všech srdcích kvésti, jen dobro zøím a ve všech duších snìní, a není zlých, jsou jenom ponížení a ubozí jsou, které pøešlo Štìstí. Nùž, jenž se vrahu v drsné zablýsk pìsti, zlo nevtisklo tam, jenom poblouznìní, co trnem tu, to v rùže se kdys zmìní, a tuhé zimy blízké jaro vìstí. Vše zmùže Láska, zbìlí do lilií kde jakou duši. Krásu v tváø jen bijí, že nechápou ji, zatopeni mrakem A já, jenž zoufal, jenž jsem klesal ke dnu; se usmívám, kam oèi svoje zvednu, co v svìt se dívám - ženy svojí zrakem.

41 PSÁNO PRO TEBE Tvùj hladì vlas, má holubièko èistá, svou hlavu maje na tvém srdci vøelém, já, který žil jen kdysi v pøítmí stmìlém, si pøipadám jak starý alchymista. Ten zlato najít toužil ve snu smìlém a nedbal bídy, již mu osud chystá, jen do hvìzd hledìl, kde je meta jistá, a nad knihami sedìl s dumným èelem. Kov støík mu v zrak - byl slepý, zbaven síly. A pøátelé jej všichni opustili, v prach padlo vše, co bylo mu tak svato. Leè ke svým prsoum tiskna svoji ženu, již našel v chvíli, Bùh kdy poslal zmìnu, on cítil pøec, že našel svoje zlato. CO NA TOM! Co na tom, líp že jiní pìli, že ryli písnì v tvrdý kov, že vzácné zrní jejich slov si v srdce zasil národ celý. A ty jen, snílek osamìlý, jenž nad vše rád mìl teplý krov, žes bublin pár jen pustil z celi, jež vykroužil si ze svých strof. I tyto lehké bubliny, ty dìti krátké vteøiny, jsou krásné pøec a krásný sen, když, jak se nese jejich let, se zablýsk v nich tvùj celý svìt, hrou poesie ozlacen!

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ

Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ Jan Neruda: ZPÌVY PÁTEÈNÍ MOJE BARVA ÈERVENÁ A BÍLÁ Ten rudý prapor náš s tím bílým vedle polem - jak bije, šlehá po svém bidle holém! Hned plapolavì v rušnou dál se nese, hned truchle choulí se a zimniènì

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA

Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA Jaroslav Seifert: JABLKO S KLÍNA PÍSEÒ NA VRBOVOU PÍŠ ALKU Už na nás prší z jehnìd pel a na køe letí jaro horempádem, zpod køídel kvoèny vyletìl houf kuøat, pípajících hladem. Bože, a i to nejmenší z nich

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.)

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.) Karel Hynek Mácha Mnich (Zlomky z romantické básně.) Znění tohoto textu vychází z díla Básně. Máj. Zlomky. Dopisy. Deník tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1907 (MÁCHA, Karel Hynek.

Více

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 Na příchod krále Slunce zapadlo u věčnosti moře; Na jeho mohylách ţertvy se pálí V růţovém ohni od hory ku hoře. Hluboká noc se za sluncem přivalí, Hlubší neţ hrob

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

noční motýl prosím tě otevři

noční motýl prosím tě otevři když spíš když spíš má ticho zvláštní něhu svět ustane v svém koloběhu když spíš co tvůj sen skrývá nemám zdání zdá se ti asi o létání když spíš pokoj má barvu zralých pšenic slunce už sahá do okenic když

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce

štìpím se Naplno rozhoøí èerné terèe za sklem se vynoøí chvilkový výboj støelce Støelec a most Støelec chvilkový výboj Nastal èas naplnit všechna pøece vzetí promìnit okovy v trpké víno bez pøíkras zahodit øece smetí výkøikem obnovy se pøímo prodrat štìrkem k podloží podkovy zakrýt

Více

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Tušivá rozpomnění Jezerní básníci Přeložil Václav Renč Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky. Translation Václav

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

E.F. Burian: IDIOTEON

E.F. Burian: IDIOTEON E.F. Burian: IDIOTEON Den Jedním z potìšení laskavého laskavého dne jsou jeho nohy Snad ještì Vidíš je zahlédneš pøibìhnout jeho nos a než se pøilepený otoèíš na zdi zmizí èíhající za rohem na tvùj jako

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958)

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Klement Gottwald básně Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Vydal se mladý hoch do světa s pilkou a hoblíkem v ruce, Čech, Moravan a proletář. a pěšák revoluce. Prve než začal se slovy, rozmlouval

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

Vilém Závada: CESTA PÌŠKY

Vilém Závada: CESTA PÌŠKY Vilém Závada: CESTA PÌŠKY VZÝVÁNÍ POEZIE Ozónová hoølavino, tavící kov zoufalství ve sklepení srdcí, zápalná pumo krásy, vrhaná po okoralé zemi v básníkovy lásky dostøelu, islandský gejzíre, chrlící oheò

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

ONDŘEJ HLOŽEK otluky

ONDŘEJ HLOŽEK otluky ONDŘEJ HLOŽEK otluky ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ ISBN: 978-80-87843-01-7 1 Ondřej Hložek (*1986, Opava) Autor poezie, pořadatel literárních akcí a animátor v kulturním dění. V roce 2011 vydalo nakladatelství Dalibora

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 1. Dole...nahoře (od LUKiO) 2. Tajemství (od Zorik von Masimo) 3. Linnéa (od otazník) 4. Dopravní modlitbička (od Lizzzie) 5. Definice lásky (od

Více

Copak je to vázaného?

Copak je to vázaného? Copak je to vázaného? Petr Motýl POHOUPEJ divoké husy led na jezerech sobi putující krajinou rozumu krvavé slunce zapadá za betonové vilky na konci vsi přelétavá křídla tmavá louka jabka malované talíře

Více

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová. Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Tribun EU 2013 Jindřiška Šindlerová Cover Jindřiška Šindlerová Illustrations Jindřiška Šindlerová Obsah Projdi se mnou... 8 Noční sonety... 10 Lásko prolhaná!... 11

Více

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: "Hadry, kosti dejte, trupy!" Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: Hadry, kosti dejte, trupy! Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě J.J.Kalina Hadrnice "Hadry prodejte, staré sklo, Kuchařičky, kosti, kosti! Mějte, lidičky, lítosti, Máteli jaké kosti!" Takto od božího rána volá Žena a s nůší na zádech, V ochlostěné sukni podkasaná,

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

Thyrsos Franti ek Halas

Thyrsos Franti ek Halas Thyrsos František Halas THYRSOS František Halas Ilustrace Jindøich Štyrský Nenaroditi se vùbec, to znamená štìstí. Ale pro toho, kdo se již zrodil, je nejlépe vrátiti se, odkud pøišel. SOFOKLES 4 SMUTEK

Více

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád V š i c h n i S v a t í V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád Ledy slábnou, voda stoupá sirény zpívají noci slané, když zvedá žár Jednou to skončí a z nás čáry

Více

Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího

Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího S A N O K 1 8 7 5 Horký den se pomalu chýlil ke konci, slunce zapadalo za hranatou věží františkánského kláštera a jeho nazlátlé paprsky dopadaly na kopce protějšího břehu řeky. Děti přeběhly louku, prodraly

Více

Mumie, růže * * * Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy.

Mumie, růže * * * Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy. Mumie, růže 1973 Nikdy mi nebylo veselo. A i když jsem se smál, má duše se spíš podobala grimase barokní sochy. V bolesti dorostl jsem v muže. A poprvé teprv, poprvé jsem viděl, jak příroda v blaženém

Více

Pasáček hvězd. kvôli spevu hrám často nie v originálnych akordoch alebo s kapom. Loučím se s tmou (orig. je v D dur) (hrám v G dur s kapom 4)

Pasáček hvězd. kvôli spevu hrám často nie v originálnych akordoch alebo s kapom. Loučím se s tmou (orig. je v D dur) (hrám v G dur s kapom 4) 1.Loučím se s tmou 7.Jablko 13.Louže 2.Kohout 8.Pokání 14.Horní, Dolní 3.Večernice 9.Co je to? 15.Nova 4. 10.Okno 16.Stálice 5.Kůra 11.Baileys 17.Tuněchody 6.Ticho 12.Barvy kvôli spevu hrám často nie v

Více

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád.

Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 5 800044 640164 Při čtení následujících stran se vám může udělat nevolno, můžete mít pocity studu za autora, či získat tendence si fyzicky ubližovat. Mám vás rád. 1 24.5.2008 Po těžkém životě častokrát

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

9. Tøi støelecké terèe

9. Tøi støelecké terèe 9. Tøi støelecké terèe Zoltov Tak už maluješ, holoubku? Kupecký Jako støelecké terèe se to snad hodí. Zoltov Oho, nahá žena vystupuje z vany! Jsi chlapík! Chlapík! Ptal ses, jestli je Petr na mužské. Není.

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Václav Říha Šípková Růženka

Václav Říha Šípková Růženka Václav Říha Šípková Růženka Text byl volně upraven v Městské knihovně v Praze podle pohádky Václava Říhy z díla Zvířátka a Petrovští. Další pohádky naleznete online na www stránkách Městské knihovny v

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

Jiří Orten Ohnice V Y Š E H R A D

Jiří Orten Ohnice V Y Š E H R A D Vyšehrad Jiří Orten Ohnice Jiří Orten Ohnice V Y Š E H R A D Otcově památce Copyright Jiří Orten, 1941 Illustrations Pavel Sukdolák, 2012 ISBN 978-80-7429-286-6 Vně meč na sirobu přivodí, v domě pouhá

Více

Čtenářský deník. Jaroslav Hradil, III.B

Čtenářský deník. Jaroslav Hradil, III.B Čtenářský deník Jaroslav Hradil, III. Kytice utor: Karel Jaromír Erben byl český historik, právník, spisovatel, básník, překladatel, sběratel lidových písní a pohádek a představitel romantismu. Narodil

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Martina Zapletalová. Cause. Upřímnost je nemoc z vyčítání. (tentokráte i s předmluvami)

Martina Zapletalová. Cause. Upřímnost je nemoc z vyčítání. (tentokráte i s předmluvami) 3 Martina Zapletalová Cause Upřímnost je nemoc z vyčítání (tentokráte i s předmluvami) 4 Obsaženo Obsaženo...4 Za dveřma někdo pije čaj...6 Gejši mávají přes ulici...8 Hlupáček-undefined... 10 Rezervace

Více

Velký pátek. Samotná jitøní celý text a notace

Velký pátek. Samotná jitøní celý text a notace Velký pátek Samotná jitøní celý text a notace Velkopáteèní jitøní Jitøní bohoslu ba se ètením dvanácti evangelií Kanonický èas pro zaèátek této jitøní je ve ètvrtek 2. hodina noèní (tj. 19. 20. hodina

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ

ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Práce s texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti,

Více

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu...

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu... 1. Hrajeme spolu tu partii podivnou zase, bez figurek na šachovnici žlutohnědé, bez vnímání prostoru v prázdném čase, červenají při ní tváře pře tím tak bledé... Nehrajeme na remízu, ale na vyhrání, jen

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

DAVID BÁTOR. Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ

DAVID BÁTOR. Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ DAVID BÁTOR Milostné lastury ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ David Bátor (*1974 v Opavě) Debutoval sbírkou Kukly slov (Tilia, 2004), která byla nominována na Cenu Jiřího Ortena. O rok později vydal pod názvem Světlonoš

Více

obsah Osm dní v Hrabyni (1974)... 5 Přepadání (1974 1994)... 19

obsah Osm dní v Hrabyni (1974)... 5 Přepadání (1974 1994)... 19 obsah Osm dní v Hrabyni (1974)......................................... 5 Přepadání (1974 1994).......................................... 19 I / Noci, měsíce Po říjnovém úplňku.............................................

Více

Zařazení materiálu: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Zařazení materiálu: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Česká klasika Výběr z české poezie

Česká klasika Výběr z české poezie Česká klasika Výběr z české poezie také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jana Eislerová Česká klasika Výběr z české poezie e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena. Žádná

Více

Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT. výbor z milostné poezie

Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT. výbor z milostné poezie Jiří Wolker V NEDĚLI SE HOLKY BUDOU DIVIT výbor z milostné poezie 2011 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či

Více

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ LAURA MARX FITZGERALDOVÁ Poklekl ke mně a rukama zacákanýma od barev sevřel má ramena. Není kouzelná. Je dost těžké tuhle sklenici naplnit. Je těžké ty peníze vydělat a ještě těžší je uchovat. Přesunul

Více

1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce

1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce CESTA SEDMIBOLESTNÉ 1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce píseň 810 Ó Maria útočiště naše, 3. sloka: 3. Když jsi v chrámě svoje nemluvňátko / Simeonu

Více

Verše bratra Sonky. Hugo Sonnenschein. Motto

Verše bratra Sonky. Hugo Sonnenschein. Motto Verše bratra Sonky Hugo Sonnenschein Motto Mně říkají: Ta bídná chátra, ztracenej člověk, divnej zjev, však já jen v slunci vidím bratra, mám snivou duši, horkou krev. Curriculum vitae Já nemám nic než

Více

OD 1. SRPNA 2011 DO 30. ZÁØÍ 2011 4. DÍL KNIHA PRAVDY

OD 1. SRPNA 2011 DO 30. ZÁØÍ 2011 4. DÍL KNIHA PRAVDY OD 1. SRPNA 2011 DO 30. ZÁØÍ 2011 4. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ VELKÉ VAROVÁNÍ BOHA DNEŠNÍMU SVÌTU KNIHA PRAVDY 4. DÍL Poselství od 1. srpna 2011 do 30. záøí 2011 Poznámka korektora: Pøekladatelé

Více

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Jdu vstříc dešti, kapky deště a nebe, podobné ohromné skále,

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy

Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Srbská Kamenice tipy na výlety pro školní kolektivy Milá školičko, na školku v přírodě pojedete do Srbské Kamenice v Českém Švýcarsku. Zavítáte do krajiny tak malebné, jakou znáte z pohádek Pyšná princezna

Více

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT

Metodický list. Mgr. Darja Dvořáková. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Metodický list Název materiálu Autor Klíčová slova Šablona Líčení Mgr. Líčení, personifikace, epiteton, přirovnání, metafora III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky využíváním ICT Datum vytvoření 11. října

Více

2.12.2012 1. neděle adventní

2.12.2012 1. neděle adventní 2.12.2012 1. neděle adventní Milost vám a pokoj od toho, kterýž jest, kterýž byl a kterýž přijíti má. Rozjásej se, sijónská dcero, dcero jeruzalémská, propukni v hlahol! Hle, přichází k tobě tvůj král,

Více

VÍTĚZSLAV NEZVAL MOŘE LÁSKA MÁ

VÍTĚZSLAV NEZVAL MOŘE LÁSKA MÁ VÍTĚZSLAV NEZVAL MOŘE LÁSKA MÁ MOTTO: Báseň je ten svitek celulózy, filmové celulózy, celulózy. Název je to světlo v magické krabici, černé, magické krabici, krabici. A vy jste bílé plátno. Ale někdy také

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

Vypracoval(a), Mgr.Petr Papica,7.9. 2012. Ověřeno (datum) 8.10.2012

Vypracoval(a), Mgr.Petr Papica,7.9. 2012. Ověřeno (datum) 8.10.2012 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení VY_12_INOVACE_Pap2 materiálu

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_132 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

PETR BEZRUČ LYRIKA 1

PETR BEZRUČ LYRIKA 1 PETR BEZRUČ LYRIKA 1 Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Práce s klíčovými texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti,

Více

OTOKAR BØEZINA: RUCE

OTOKAR BØEZINA: RUCE OTOKAR BØEZINA: RUCE CHVÍLE SLÁVY jsem mìl, kdy duše volná, v majestátu svém nad staletími se vznáší svìtelným, víøícím cyklonem, odvìké vegetace rozmetá a hospodáø na nivách èasu v èervenci pohledu svého

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Petr Hugo Šlik. Zpěvníček (1998-2010)

Petr Hugo Šlik. Zpěvníček (1998-2010) Petr Hugo Šlik Zpěvníček (1998-2010) Na našem sídlišti (s mírným vykradením P. Fialy) Na našem sídlišti žijeme spolu jezdíme výtahem nahoru dolů jezdíme výtahem v noci i přes den chtěl bych víc životů

Více

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná záležitost postihla. Říkám podobná záležitost, poněvadž

Více

Co mi vyprávìl mimozemš an

Co mi vyprávìl mimozemš an Claude Vorilhon Co mi vyprávìl mimozemš an Jsou již mezi námi? Eko konzult Mimozemš an 3 1. Setkání Pozn.: Pøeklady výrokù z bible nebyly ovìøeny podle nìkterého z oficiálních církevních pøekladù bible.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 1. Polibek na skle (od Severka) 2. Vosková (od moonell) 3. Zahazujem (od prostějanek) 4. Brána (od otazník) 5. Šerosvit... (od Ayla) 6. I don't

Více

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH

VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH VÁNOČNÍ HRA PRO 13 PŘEDŠKOLÁČKŮ NEBO MLADŠÍCH ŠKOLÁČKŮ AUTOR: MGR. DANIELA ZDISLAVA KLIMEŠOVÁ, FARÁŘKA CĆSH OBSAZENÍ: MARIE:.. JOSEF:.. ANDĚL:. NEBESKÉ ZÁSTUPY:...... BETLÉMSKÁ HVĚZDA:... MUDRCI OD VÝCHODU:

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012. Anotace. - prezentace určená pro učitele

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012. Anotace. - prezentace určená pro učitele Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová Český jazyk Ročník 2. Datum tvorby 10.11.2012 Anotace - prezentace určená pro učitele

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Obsah: Krávy, krávy Hlídač krav Zajíci Telátko oblíbené Delfíni Mravenčí ukolébavka Tichá noc Půjdem spolu do Betléma Stánky Žalm 71 Správný slovo

Obsah: Krávy, krávy Hlídač krav Zajíci Telátko oblíbené Delfíni Mravenčí ukolébavka Tichá noc Půjdem spolu do Betléma Stánky Žalm 71 Správný slovo Obsah: Krávy, krávy Hlídač krav Zajíci Telátko oblíbené Delfíni Mravenčí ukolébavka Tichá noc Půjdem spolu do Betléma Stánky Žalm 71 Správný slovo Tři sudičky Vánoce, vánoce Rolničky PŮJDEM SPOLU DO BETLÉMA

Více

Jiří Wolker HOST DO DOMU

Jiří Wolker HOST DO DOMU Jiří Wolker HOST DO DOMU 2012 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu

Více