Jak jsou plněny požadavky Povodňové směrnice EU v ČR?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak jsou plněny požadavky Povodňové směrnice EU v ČR?"

Transkript

1 Jak jsou plněny požadavky Povodňové směrnice EU v ČR? Pavla Štěpánková, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, v.v.i. Praha,

2 Osnova 1. Právní rámec, koncepční přístupy 2. Předběžné vyhodnocení povodňových rizik 3. Metodické přístupy k plnění požadavků Směrnice 2007/60/ES 4. Příspěvek k řešení problematiky povodní z přívalových srážek 5. Tvorba plánů pro zvládání povodňových rizik

3 Primární koncepční dokument Strategie ochrany před povodněmi v České republice schválená vládním usnesením č. 382 dne 19. dubna 2000

4 Zásady podle Strategie 1. Nejefektivnější formou ochrany jsou preventivní opatření. 2. Na realizaci preventivních opatření se musí podílet vlastníci a správci nemovitostí. 3. Opatření je nutné uplatňovat systémově v ucelených (hydrologických) povodích. 4. Pro efektivní ochranu je třeba nalézt vhodnou kombinaci opatření. 5. Pro návrhy je třeba využívat kvalitní informace a modelování povodní. 6. Zkvalitnit informační systém při povodních a přípravu povodňových plánů. 7. Řešit ochranu před povodněmi v mezinárodním kontextu. 8. Prioritou státního zájmu je podpora prevence oproti úhradě nákladů za škody. 9. Strategie je dokument s dlouhodobou platností, otevřený pro doplňující návrhy.

5 Primární koncepční dokument Strategie ochrany před povodněmi v České republice schválená vládním usnesením č. 382 ze dne 19. dubna 2000 Zákon č. 254/2001 Sb. o vodách První vládní dokument, který se zabývá prevencí v povodňové ochraně ve stejném nebo dokonce ve větším rozsahu než povodňovou záchranou (operativní povodňovou ochranou). Dlouhou dobu v podstatě nahrazoval řádnou právní úpravu této problematiky (tj. základní zákonnou úpravu). Směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik

6 SMĚRNICE 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik Základní cíle: Schválena 23. října 2007 Snížit nepříznivé účinky na lidské zdraví, životní prostředí, kulturní dědictví a hospodářskou činnost, které souvisejí s povodněmi ve Společenství, vytvořením rámce pro vyhodnocování a zvládání povodňových rizik. (Preambule odst. 3 a 5, čl. 1) Vytvořit mapy povodňových nebezpečí a mapy povodňových rizik informující o možných nepříznivých následcích souvisejících s různými povodňovými scénáři a tím vytvořit podklad pro stanovení priorit a pro přijímání technických, finančních a politických rozhodnutí ke zvládání povodňových rizik. (P odst. 12) Zvýšit celkovou úroveň ochrany obyvatel před povodněmi koordinovaným postupem v rámci oblastí povodí a spravedlivým sdílením odpovědnosti při společném rozhodování států o všeobecně prospěšných opatřeních. (P odst. 5 a 15) Zavést systematické vyhodnocování možností zvládání povodňových rizik zpracováním a pravidelným přezkoumáváním a aktualizací plánů zvládání povodňových rizik, zaměřených na prevenci, ochranu a připravenost (odst. 14). Zpracování plánů zvládání povodňových rizik včlenit do systému zpracování plánů oblastí povodí a při jejich tvorbě a zavádění plně uplatnit postupy nastavené směrnicí 2000/60/ES. (P odst. 17 a 19) Uplatnit i při zvládání povodňových rizik princip návratnosti nákladů podle směrnice 2000/60/ES čl. 9 (P odst. 18 a 19) a při hledání řešení jak předcházet nepříznivým dopadům povodní zohledňovat přírodní charakteristiky povodí a podporovat dosahování cílů v oblasti životního prostředí (P odst. 13)

7 SMĚRNICE 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik Termín nabytí účinnosti směrnice: (čl. 18) Termín transpozice směrnice [1] : (čl. 17) [1] Transpozicí směrnice se rozumí formální promítnutí obsahu směrnice do vnitrostátního práva. ČR musí splnit dále uvedené požadavky a termíny: celkem 13 bodů 3 hlavní úkoly

8 Návrhy transpozice Směrnice 2007/60/ES do právního prostředí ČR Plán plnění požadavků směrnice (VÚV TGM, 12/2007) Přehled klíčových právních předpisů, které je nezbytné podrobit úpravám novelizace: 1. Zákon 254/2001 Sb. o vodách, 2. Vyhláška o záplavových územích 236/2002 Sb., případně vydat novou vyhlášku nebo nařízení vlády o povodňovém mapování, zde zakotvit i povinnosti správců prvotních dat potřebných pro povodňové mapy, 3. Vyhláška 391/2004 Sb. o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy, 4. Vyhláška o plánování v oblasti vod 142/2005Sb. - pro druhý cyklus zpracování plánů oblastí povodí upravit obsah kap. D v příloze I. tak, aby korespondoval s požadavky povodňové směrnice ES, 5. Zákon o obcích a krajích 128/2000 Sb. a 129/2000 Sb., 6. Zákon o integrované prevenci 76/2002 Sb., doplnění povinností subjektů, jichž se předpis týká poskytnout informace nutné pro tvorbu map povodňových rizik (jaké ohrožení vodního prostředí může být způsobeno zasažením jejich objektů povodňovými událostmi různé pravděpodobnosti výskytu a různé intenzity).

9 Novela zákona č. 254/2001 Sb. o vodách po novele č. 150/2010 Sb. Zaváděné pojmy: povodňové scénáře (nebezpečí), povodňové riziko, plán pro zvládání povodňových rizik (Hl. IV 25, 26) HLAVA IX OCHRANA PŘED POVODNĚMI 63 (1) Ochranou před povodněmi se rozumí činnosti a opatření k předcházení a snížení povodňového rizika v ohroženém území. Zajišťuje se systematickou prevencí a operativními opatřeními. (2) Operativní opatření jsou zabezpečována podle povodňových plánů a při vyhlášení krizového stavu podle krizových plánů 34). 34) Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů.

10 Novela zákona o vodách 65 Povodňová opatření (1) Povodňová opatření jsou operativní opatření zahrnující jejich přípravu, opatření prováděná při nebezpečí povodně, za povodně a opatření prováděná po povodni. (2) Přípravná opatření jsou a) stanovení záplavových území, h) příprava účastníků povodňové ochrany (3) Opatření při nebezpečí povodně a za povodně jsou a) činnost předpovědní povodňové služby,. i) zabezpečení náhradních funkcí a služeb v území zasaženém povodní. (4) Opatření po povodni jsou a) evidenční a dokumentační práce, b) vyhodnocení povodňové situace včetně vzniklých povodňových škod, c) odstranění povodňových škod a obnova území po povodni. (5) Povodňová opatření podle odstavce 1 až 4 nejsou výstavba, údržba a opravy staveb a ostatních zařízení sloužících k ochraně před povodněmi, jakož i investice vyvolané povodněmi.

11 Požadavky Směrnice o zvládání povodňových rizik 2007/60/ES požaduje: 1. Provést ve všech oblastech vymezených podle Rámcové směrnice pro vodní politiku (2000/60/ES) předběžné vyhodnocení povodňových rizik na základě dostupných nebo snadno odvoditelných informací do 22. prosince 2011 s cílem identifikovat části území, kde je povodňové riziko významné.. 2. Pro části území s významným povodňovým rizikem - následně zpracovat mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik s rámcově určeným obsahem a to do 22. prosince Pro tyto části území oblastí povodí - zpracovat do 22. prosince 2015 plány pro zvládání povodňových rizik soustředěné na prevenci, ochranu, připravenost a podporu udržitelného využívání území (včetně povodňových předpovědí a systémů včasného varování). Plány pro zvládání povodňových rizik je nutné koordinovat v rámci mezinárodních oblastí povodí.

12 Požadavky Směrnice o zvládání povodňových rizik 2007/60/ES požaduje: 1. Provést ve všech oblastech vymezených podle Rámcové směrnice pro vodní politiku (2000/60/ES) předběžné vyhodnocení povodňových rizik na základě dostupných nebo snadno odvoditelných informací do 22. prosince 2011 s cílem identifikovat části území, kde je povodňové riziko významné.. 2. Pro části území s významným povodňovým rizikem - následně zpracovat mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik s rámcově určeným obsahem a to do 22. prosince Pro tyto části území oblastí povodí - zpracovat do 22. prosince 2015 plány pro zvládání povodňových rizik soustředěné na prevenci, ochranu, připravenost a podporu udržitelného využívání území (včetně povodňových předpovědí a systémů včasného varování). Plány pro zvládání povodňových rizik je nutné koordinovat v rámci mezinárodních oblastí povodí.

13 Metody analýzy rizik Kvantitativní přístupy Na základě pravděpodobnosti výskytu stavu jednotlivých prvků systému je stanovena pravděpodobnost finálního stavu celého systému a tím je také vyjádřena jeho spolehlivost; Kvantitativně jsou stanoveny dopady povodně (v peněžních jednotkách, počty úmrtí a zranění, apod.); Výsledné riziko - funkce odpovídajících pravděpodobností a dopadů Základem je kvalitativní analýza, tj. ohodnocení potenciálního povodňového nebezpečí, zranitelnosti území, vyhodnocení přímých a vyvolaných ekonomických a mimoekonomických dopadů (škod). Nejpoužívanější metodou hodnocení rizika je postup vycházející ze stanovení potenciálních škod (škodní ztrátové křivky).

14 Metody analýzy rizik Kvantitativní přístupy Na základě pravděpodobnosti výskytu stavu jednotlivých prvků systému je stanovena pravděpodobnost finálního stavu celého systému a tím je také vyjádřena jeho spolehlivost; Kvantitativně jsou stanoveny dopady povodně (v peněžních jednotkách, počty úmrtí a zranění, apod.); Výsledné riziko - funkce odpovídajících pravděpodobností a dopadů Základem je kvalitativní analýza, tj. ohodnocení potenciálního povodňového nebezpečí, zranitelnosti území, vyhodnocení přímých a vyvolaných ekonomických a mimoekonomických dopadů (škod). Nejpoužívanější metodou hodnocení rizika je postup vycházející ze stanovení potenciálních škod (škodní ztrátové křivky).

15 Metody analýzy rizik Semikvantitativní přístupy Využívají pro hodnocení rizika, resp. ohrožení vhodně zvolené číselné, popř. barevné stupnice Riziko se nevyjadřuje v peněžních jednotkách nebo lidských životech jako u metod kvantitativních bezrozměrná veličina jednotky příslušných veličin charakterizujících ohrožení, popř. dopady Používané metody: metody založené na vyjádření maximálního přijatelného rizika; metody založené na matici rizika; metoda následků, dopadů a jejich kritičnosti (Failure Modes and Effect and Criticality Analysis FMECA).

16 SMĚRNICE 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik požaduje: 1. Předběžné vyhodnocení povodňových rizik kvantitativní postup 2. Mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik semikvantitativní postup 3. Plány pro zvládání povodňových rizik kvantitativní postup

17 Metodické přístupy ve vazbě na požadavky Směrnice 2007/60/ES Předběžné vyhodnocení povodňových rizik postup uveden v metodice ( - k Postupy vyjádření povodňového nebezpečí a povodňového rizika (viz metodika - Věstník MŽP 4/2010, Metoda matice rizika byla využita pro plnění požadavků směrnice v kap. III, čl. 6, odst. 5 k termínu mapování povodňového nebezpečí a povodňových rizik; Metody vyjádření rizik na podkladu potenciálních škod k plnění úkolů směrnice k , tj. pro fázi zpracování plánů zvládání povodňových rizik (vstupní data pro analýzu nákladů a užitků navrhovaných ochranných opatření)

18 Předběžné vyhodnocení povodňových rizik založené na dostupných nebo snadno odvoditelných informacích (Směrnice 2007/60/ES) Zdroje dat v ČR ČSÚ výsledky SLDB ČSÚ hodnota majetku (fixní aktiva) ZABAGED záplavová území Hlediska počty trvale bydlících osob hodnota majetku (fixní aktiva) dotčené projevy povodňového nebezpečí - různé doby opakování (5, 20, 100, 10, 50 let)

19 Předběžné vyhodnocení povodňových rizik Dílčí výsledky vyhodnocení Obce dotčené rozlivem Q 100 Obce Hledisko Trvale bydlící osoby (2006) Hodnota majetku - fixní aktiva [mil. Kč] rok 2006 Celkem za ČR Celkem v obcích dotčených rozlivem Q Dotčeno rozlivem Q Podíl v dotčených obcích [%] 4,64 7,36

20

21

22 Úseky toků vymezující oblasti s významným povodňovým rizikem km

23 Povodňové nebezpečí z přívalových srážek Postup vizualizace stupně potenciálních dopadů povodňového nebezpečí z přívalových srážek povodně v červnu a červenci 2009 semikvantitativní vyjádření míry rizik pro zastavěná území obcí doplnění metodiky předběžného vymezení významných povodňových rizik Podstata postupu identifikace ploch rozhodujících z hlediska tvorby soustředěného povrchového odtoku z přívalových srážek a s nepříznivými účinky pro zastavěné části obcí - tzv. kritické bodů (KB)

24 Princip metody kritických bodů F KB P P Uplatněn výběr KB podle kritérií: K1 velikost přispívající plochy 0,3-10,0km 2, K2 průměrný sklon přispívající plochy 3,5 %, K3 podíl plochy orné půdy v povodí 40 %, K4 ukazatel kritických podmínek 1,85, resp. K1A. velikost přispívající plochy 1,0-10,0 km 2, K2A. průměrný sklon přispívající plochy 5 %.

25 9 261 KB

26 Středočeský kraj a Praha

27 Povodňové nebezpečí z přívalových srážek Vymezení kritických míst v rámci celé ČR podklad pro tvorbu povodňových a krizových plánů a pro návrhy dalších opatření, informace pro zpracovatele územně plánovacích dokumentací, pozemkových úprav a plánů povodí. klasifikace pro hydrologické celky od 10 do 150 km 2 dostupné na Riziková území při přívalových srážkách v ČR Plány dílčích povodí V. OCHRANA PŘED POVODNĚMI A VODNÍ REŽIM KRAJINY V Nebezpečí povodní z přívalových srážek

28 Povodně na Klatovsku

29 Povodně na Klatovsku

30 Kritický bod v obci Kocourov

31 Kritický bod v obci Kocourov

32 Kritický bod v obci Kocourov

33 Metodické přístupy ve vazbě na požadavky Směrnice 2007/60/ES Předběžné vyhodnocení povodňových rizik postup (tvorba metodiky) ; Postupy vyjádření povodňového nebezpečí a povodňového rizika (viz metodika - Věstník MŽP 4/2010) Metoda matice rizika umožní splnění požadavků směrnice v kap. III, čl. 6, odst. 5 k termínu ; Metody vyjádření rizik na podkladu potenciálních škod k plnění úkolů směrnice k , tj. pro fázi zpracování plánů zvládání povodňových rizik (vstupní data pro analýzu nákladů a užitků navrhovaných ochranných opatření). f

34 Vyjádření povodňového nebezpečí a povodňového rizika Mapy povodňového nebezpečí a povodňových rizik Povodňové scénáře (požadavek Směrnice 2007/60/ES): nízká pravděpodobnost výskytu Q 500 středně vysoká pravděpodobnost výskytu (doba opakování 100 let) vysoká pravděpodobnost výskytu Q 100 Q 20 Prováděcí předpis zákona o vodách ( 66, odst. 3) Q 5, Q 20, Q 100 Q extrémní povodeň Q 5

35 Metodické přístupy ve vazbě na požadavky Směrnice 2007/60/ES Předběžné vyhodnocení povodňových rizik postup (tvorba metodiky) - report k Postupy vyjádření povodňového nebezpečí a povodňového rizika (viz metodika - Věstník MŽP 4/2010) Metoda matice rizika umožní splnění požadavků směrnice v kap. III, čl. 6, odst. 5 k termínu ; Metody vyjádření rizik na podkladu potenciálních škod k plnění úkolů směrnice k , tj. pro fázi zpracování plánů zvládání povodňových rizik (vstupní data pro analýzu nákladů a užitků navrhovaných ochranných opatření)

36 Vyhodnocení potenciálních škod S opatřením posouzení navrhovaných opatření z hlediska nákladů a užitků plány pro zvládání povodňových rizik Před opatřením Přínos opatření

37 Tvorba plánů pro zvládání povodňových rizik Plány pro zvládání povodňových rizik se zpracovávají souběžně s aktualizací plánů povodí do Plány povodí (podle Rámcové směrnice 2000/60/ES) tři úrovně (dílčí povodí, národní oblast povodí a mezinárodní oblast povodí); Plány pro zvládání povodňových rizik Povodňová směrnice vyžaduje pouze na národní a mezinárodní úrovni; tzv. Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem na úroveň dílčích povodí potřebné podklady pro sestavení plánů pro zvládání povodňových rizik na národní úrovni

38 Tvorba plánů pro zvládání povodňových rizik Plány pro zvládání povodňových rizik se zpracovávají souběžně s aktualizací plánů povodí do Plány povodí (podle Rámcové směrnice 2000/60/ES) tři úrovně (dílčí povodí, národní oblast povodí a mezinárodní oblast povodí); Plány pro zvládání povodňových rizik Povodňová směrnice vyžaduje pouze na národní a mezinárodní úrovni; tzv. Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem na úroveň dílčích povodí potřebné podklady pro sestavení plánů pro zvládání povodňových rizik na národní úrovni

39 Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem Pořízení vychází z obsahu přílohy č. 3 vyhlášky č. 24/2011 Sb., o plánech povodí a plánech pro zvládání povodňových rizik; Potřebné podklady pro sestavení plánů pro zvládání povodňových rizik na národní úrovni; Budou obsahovat: Popis oblasti s významným povodňovým rizikem; Souhrn výsledků mapování povodňových rizik; Dokumentaci současného stavu ochrany před negativními dopady povodní; Definice cílů pro řešenou oblast; Návrhy opatření ke splnění stanovených cílů. Součástí plánů dílčích povodí

40 Plány pro zvládání povodňových rizik zaměření na prevenci, ochranu a připravenost včetně povodňových předpovědí a systémů včasného varování, zohledňují charakteristiky konkrétního povodí nebo dílčího povodí. Zohledňují důležitá hlediska náklady a přínosy, rozsah a průběh povodní, retenční schopnosti záplavových území, cíle ochrany vod podle 23a odst. 1 vodního zákona, hospodaření s půdou a s vodními zdroji, územní plánování, využití území, ochranu přírody, lodní dopravu a přístavní infrastrukturu.

41 Plány pro zvládání povodňových rizik Plány pro zvládání povodňových rizik tvoří tyto prvky: závěry předběžného vyhodnocení povodňových rizik, na něž se vztahuje tento plán pro zvládání povodňových rizik; mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik pro vymezené oblasti s významným povodňovým rizikem; popis příslušných cílů v rámci zvládání povodňových rizik; souhrn opatření a jejich řazení podle priorit zaměřené na dosažení příslušných cílů v rámci zvládání povodňových rizik; pokud je k dispozici, pro společná povodí a dílčí povodí, popis metodiky vymezené dotyčnými členskými státy pro analýzu nákladů a přínosů používanou k posuzování opatření s nadnárodními účinky. Zveřejnění k připomínkám po dobu 6 měsíců Plány pro zvládání povodňových rizik plány schváleny do 22. prosince 2015.

42 Shrnutí plnění požadavků Směrnice (2007/60/ES) v ČR 2007 Schválena Směrnice 2007/60/ES 2010 Úprava legislativa ČR Vodní zákon 254/2001Sb., po novele zák. 150/2010 Sb. ( 25) 2011 předběžné vyhodnocení povodňových rizik a vymezení oblastí s významným povodňovým rizikem 2012 časový plán a program prací pro zpracování plánů povodí mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik zpracování dokumentací oblastí s významným povodňovým rizikem 2015 zpracování plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik upravených podle vyhodnocení konzultací s uživateli vody a veřejností

43 Děkuji za pozornost Mgr. Pavla Štěpánková, Ph.D.

Povodňová ochrana v evropském kontextu, plnění požadavků směrnice EU o vyhodnocení a zvládání povodňových rizik v ČR

Povodňová ochrana v evropském kontextu, plnění požadavků směrnice EU o vyhodnocení a zvládání povodňových rizik v ČR Povodňová ochrana v evropském kontextu, plnění požadavků směrnice EU o vyhodnocení a zvládání povodňových rizik v ČR Karel Drbal Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582,

Více

Hodnocení povodňových rizik

Hodnocení povodňových rizik Hodnocení povodňových rizik Karel Drbal Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111 info@vuv.cz, www.vuv.cz, Pobočka Brno Mojmírovo náměstí

Více

Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik

Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik Proces implementace Směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových ových rizik v podmínk nkách ČR Karel Drbal

Více

Vyjádření povodňových rizik vyplývajících z nebezpečí přívalových srážek v ČR

Vyjádření povodňových rizik vyplývajících z nebezpečí přívalových srážek v ČR Vyjádření povodňových rizik vyplývajících z nebezpečí přívalových srážek v ČR Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111 info@vuv.cz, www.vuv.cz,

Více

NÁVRH METODIKY PRO PŘEDBĚŽNÉHO VYHODNOCENÍ POVODŇOVÝCH RIZIK

NÁVRH METODIKY PRO PŘEDBĚŽNÉHO VYHODNOCENÍ POVODŇOVÝCH RIZIK NÁVRH METODIKY PRO PŘEDBĚŽNÉHO VYHODNOCENÍ POVODŇOVÝCH RIZIK A NAVRŽENÍ OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM V RÁMCI IMPLEMENTACE SMĚRNICE EU O VYHODNOCOVÁNÍ A ZVLÁDÁNÍ POVODŇOVÝCH RIZIK Ing. Karel Drbal,

Více

Národní dialog o vodě

Národní dialog o vodě Národní dialog o vodě Cíle zvládání povodňových rizik v ČR Karel Drbal Medlov, 10. - 11. 6. 2014 Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111

Více

Příloha. Metodický návod pro identifikaci KB

Příloha. Metodický návod pro identifikaci KB Příloha Metodický návod pro identifikaci KB Listopad 2009 Obsah 1. Úvod... 3 2. Datové podklady... 3 3. Nástroje... 4 4. Pracovní postup... 4 4.1 Tvorba digitálního modelu terénu a vygenerování drah soustředěného

Více

Interpretace map povodňového nebezpečí a povodňových rizik a jejich využití v praxi

Interpretace map povodňového nebezpečí a povodňových rizik a jejich využití v praxi Interpretace map povodňového nebezpečí a povodňových rizik a jejich využití v praxi Pavla Štěpánková, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, v.v.i. Jihlava, 27.5. 2014 Co je to mapa? Mapa zmenšený

Více

Systémové přístupy v problematice ochrany před negativními účinky povodní

Systémové přístupy v problematice ochrany před negativními účinky povodní Systémové přístupy v problematice ochrany před negativními účinky povodní Proces implementace Směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových ových rizik v podmínk nkách ČR Karel Drbal Výzkumný

Více

ANALÝZA RIZIKOVÁ ÚZEMÍ PŘI EXTRÉMNÍCH PŘÍVALOVÝCH SRÁŽKÁCH STRUČNÉ SHRNUTÍ

ANALÝZA RIZIKOVÁ ÚZEMÍ PŘI EXTRÉMNÍCH PŘÍVALOVÝCH SRÁŽKÁCH STRUČNÉ SHRNUTÍ ANALÝZA RIZIKOVÁ ÚZEMÍ PŘI EXTRÉMNÍCH PŘÍVALOVÝCH SRÁŽKÁCH STRUČNÉ SHRNUTÍ PROSINEC 2012 2 Riziková území při extrémních přívalových srážkách Obsah 1 Úvod... 4 1.1 Informace o projektu... 4 1.2 Části projektu...

Více

POVODŇOVÝCH RIZIK. Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno. říjen, listopad 2013

POVODŇOVÝCH RIZIK. Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno. říjen, listopad 2013 MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ A MAPY POVODŇOVÝCH RIZIK Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno říjen, listopad 2013 Obsah prezentace: 1. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/60/ES 2. Předběž ěžné

Více

Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe

Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe VYHODNOCENÍ KONCEPCE Z HLEDISKA VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A VEŘEJNÉ ZDRAVÍ dle 10e zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v

Více

Implementace povodňové směrnice v ČR. Ing. Hana Randová ředitelka odboru ochrany vod MŽP hana.randova@mzp.cz +420 267 122 462

Implementace povodňové směrnice v ČR. Ing. Hana Randová ředitelka odboru ochrany vod MŽP hana.randova@mzp.cz +420 267 122 462 Implementace povodňové směrnice v ČR Ing. Hana Randová ředitelka odboru ochrany vod MŽP hana.randova@mzp.cz +420 267 122 462 Transpozice a implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/60/ES

Více

Principy a pravidla územního plánování Kapitola C Funkční složky C.9 Vodní hospodářství

Principy a pravidla územního plánování Kapitola C Funkční složky C.9 Vodní hospodářství Garant kapitoly Funkční složky: Ing. arch. Naděžda Rozmanová Garant podkapitoly Vodní hospodářství: Ing. Marie Polešáková, Ph.D. Zpracovatel podkapitoly Vodní hospodářství: Doc. Ing. Ladislav Satrapa,

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí - /ffftt W4ff/ltfff~ Ministerstvo životního prostředí Č.j.:75859/ENv715 V Praze dne 4. prosince 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Implementace povodňové směrnice v ČR

Implementace povodňové směrnice v ČR Implementace povodňové směrnice v ČR základní informace o postupu, informování a zapojení veřejnosti Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP reidinger@mzp.cz +420 267 122 998

Více

Závazná pravidla poskytování finančních prostředků v oblasti vod v roce 2009 a způsobu kontroly jejich užití. 1. Obecné podmínky

Závazná pravidla poskytování finančních prostředků v oblasti vod v roce 2009 a způsobu kontroly jejich užití. 1. Obecné podmínky 89 Příloha č. 10 k zákonu č.../2008 Sb. Závazná pravidla poskytování finančních prostředků v oblasti vod v roce 2009 a způsobu kontroly jejich užití [podle 102 odst. 3 zákona č. 254/ 2001 Sb., o vodách

Více

POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ O

POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ RNDr. Viktor Třebický, Ph.D. Ing. Karel Brandejský OSNOVA PREZENTACE 1. Trocha historie nikoho nezabije 2. Právo na informace (obecné) 3. Právo na informace o

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.11.2013 COM(2013) 762 final SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise {SWD(2013) 445 final} {SWD(2013) 446 final}

Více

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. Ministerstvo životního prostředí (dále jen MŽP ) jako věcně příslušný správní orgán. vydává

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY. Ministerstvo životního prostředí (dále jen MŽP ) jako věcně příslušný správní orgán. vydává Ing. Josef Nistler ředitel odboru ochrany vod V Praze dne. března 2015 Čj.: /ENV/15 Vyřizuje: Telefon: Email: Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí (dále jen MŽP ) jako věcně příslušný

Více

SUCHO PŘIZPŮSOBENÍ SE ZMĚNĚ KLIMATU. Strategie přizpůsobení se změně klimatu a Návrhy adaptačních opatření

SUCHO PŘIZPŮSOBENÍ SE ZMĚNĚ KLIMATU. Strategie přizpůsobení se změně klimatu a Návrhy adaptačních opatření SUCHO PŘIZPŮSOBENÍ SE ZMĚNĚ KLIMATU s panelovou diskusí nad tématy Strategie přizpůsobení se změně klimatu a Návrhy adaptačních opatření 10.6.2016, Novotného lávka, Praha Jakub Horecký odbor obecné ochrany

Více

2.1.4. 2004-2006 PRAVIDLA LEADER+

2.1.4. 2004-2006 PRAVIDLA LEADER+ PRAVIDLA, kterými se stanovují podmínky pro poskytování finanční pomoci na projekty z podopatření 2.1.4. Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) v rámci Operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj Plány pro zvládání povodňových rizik Informační seminář Královéhradecký kraj 26. 3. 2015 Rozdělení plánování ochrany před povodněmi Plánování podle Rámcové směrnice 2000/60/ES druhý plánovací cyklus Mezinárodní

Více

Návrh legislativních úprav

Návrh legislativních úprav Návrh legislativních úprav Projekt Návrh koncepce řešení krizové situace vyvolané výskytem sucha a nedostatkem vody na území ČR VG20102014038 Ing. Radek Vlnas a kol. Zadavatel: Ministerstvo vnitra ČR Praha,

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs.

ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs. ENERGIE PRO BUDOUCNOST IX Doprava elektrické energie v souvislostech Přenosová soustava ČR a její rozvojový plán a Energetika vs. legislativa AMPER 2013 Výstaviště Brno Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka

Více

Část A Obecné podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství

Část A Obecné podmínky pro poskytnutí pomoci na základě OP Zemědělství Pravidla pro žadatele o finanční pomoc z OP Zemědělství - Opatření 2.1. Posílení přizpůsobivosti a rozvoje venkovských oblastí, podopatření 2.1.2. a 2.1.3. investiční záměr a) se zapracovaným zpřesněním

Více

Koncepce řešení problematiky ochrany před povodněmi v České republice s využitím technických a. Ing. Martin Pytloun Ministerstvo životního prostředí

Koncepce řešení problematiky ochrany před povodněmi v České republice s využitím technických a. Ing. Martin Pytloun Ministerstvo životního prostředí Koncepce řešení problematiky ochrany před povodněmi v České republice s využitím technických a přírodě blízkých opatření Ing. Martin Pytloun Ministerstvo životního prostředí Povodňová ochrana a prevence

Více

Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem

Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem DÍLČÍ POVODÍ HORNÍ VLTAVY ZPRÁVA BEZDREVSKÝ POTOK 10100092_1 - Ř. KM 25,000 28,000 červen 2014 Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem DÍLČÍ

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Nosná legislativa (vždy s platnými změnami) Stavební zákon (zákon

Více

I. ÚVOD. I.1. ÚP VÚC a jeho posouzení dle zákona č. 244/1992 Sb.

I. ÚVOD. I.1. ÚP VÚC a jeho posouzení dle zákona č. 244/1992 Sb. I. ÚVOD I.1. ÚP VÚC a jeho posouzení dle zákona č. 244/1992 Sb. Cílem hodnocené územně plánovací dokumentace je vymezení hlavních koridorů a ploch umožňujících umístění dopravní a technické infrastruktury

Více

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod Podněty k novele vodního zákona č. 150/2010 Sb. zkušenosti s aplikací stávající legislativy

Více

Drážní úřad Rail Authority. Certifikace ECM v České republice. Pavel Kodym, Tomáš Olšan Olomouc 2.2.2012

Drážní úřad Rail Authority. Certifikace ECM v České republice. Pavel Kodym, Tomáš Olšan Olomouc 2.2.2012 Certifikace ECM v České republice Pavel Kodym, Tomáš Olšan Olomouc 2.2.2012 Obsah 1. Úvod důvody zavedení certifikace 2. Právní základ certifikace 3. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 445/2011 A. Rozsah působnosti

Více

Vztah Plánů pro zvládání povodňových rizik a map povodňového ohrožení, nebezpečí a rizik k územnímu plánování

Vztah Plánů pro zvládání povodňových rizik a map povodňového ohrožení, nebezpečí a rizik k územnímu plánování Vztah Plánů pro zvládání povodňových rizik a map povodňového ohrožení, nebezpečí a rizik k územnímu plánování MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 18.-19. 5. 2017 Porada MMR-OÚP s krajskými úřady, Zvíkov

Více

Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Odry. Pracovní návrh. Praha

Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Odry. Pracovní návrh. Praha Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Odry Pracovní návrh Praha prosinec 2014 Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Odry Zadavatel: Ministerstvo životního prostředí Vršovická1442/65, Praha

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 5. přednáška Analýzy rizik Doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc. Analýza

Více

Plány pro zvládání povodňových

Plány pro zvládání povodňových Plány pro zvládání povodňových Ing. Josef Reidinger oddělení ochrany před povodněmi, odbor ochrany vod MŽP reidinger@mzp.cz Setkání vodoprávních úřadů s OOV MŽP 2015 Rozdělení plánování ochrany před povodněmi

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRO VODU, VZDUCH A PŘÍRODU Implementační dokument verze k 3. 12. 2009 M I NISTERSTVO ŽIVOTNÍ HO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOT NÍ HO PROSTŘEDÍ FOND SOUDRŽNOSTI / EVROPSKÝ

Více

Návrh dalšího postupu v investorské přípravě dopravních staveb opírajících se o stanoviska EIA vydaná dle zákona č. 244/1992 Sb.

Návrh dalšího postupu v investorské přípravě dopravních staveb opírajících se o stanoviska EIA vydaná dle zákona č. 244/1992 Sb. Návrh dalšího postupu v investorské přípravě dopravních staveb opírajících se o stanoviska EIA vydaná dle zákona č. 244/1992 Sb. Vládě ČR je předkládán k projednání materiál navrhující další postup v investorské

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik

Plány pro zvládání povodňových rizik Plány pro zvládání povodňových rizik Mgr. Ing. Jana Tejkalová oddělení ochrany před povodněmi, odbor ochrany vod MŽP jana.tejkalova@mzp.cz Informační seminář Zlínský kraj 12.2.2015 Rozdělení plánování

Více

Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem

Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem DÍLČÍ POVODÍ BEROUNKY ZPRÁVA MŽE 10100016_2 - Ř. KM 40,500 44,000 červen 2014 Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem DÍLČÍ POVODÍ BEROUNKY

Více

DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM V OBLASTI POVODÍ MORAVY A V OBLASTI POVODÍ DYJE

DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM V OBLASTI POVODÍ MORAVY A V OBLASTI POVODÍ DYJE DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM V OBLASTI POVODÍ MORAVY A V OBLASTI POVODÍ DYJE DÍLČÍ POVODÍ DYJE OSLAVA (PM-100) - Ř. KM 32,302 35,593 Pořizovatel: Povodí Moravy, s.p. Dřevařská 11

Více

ANALÝZA RIZIKOVÁ ÚZEMÍ PŘI EXTRÉMNÍCH PŘÍVALOVÝCH SRÁŽKÁCH PRŮVODNÍ ZPRÁVA

ANALÝZA RIZIKOVÁ ÚZEMÍ PŘI EXTRÉMNÍCH PŘÍVALOVÝCH SRÁŽKÁCH PRŮVODNÍ ZPRÁVA ANALÝZA RIZIKOVÁ ÚZEMÍ PŘI EXTRÉMNÍCH PŘÍVALOVÝCH SRÁŽKÁCH PRŮVODNÍ ZPRÁVA PROSINEC 2012 2 Průvodní zpráva Pořizovatel: Karlovarský kraj, odbor životního prostředí a zemědělství Závodní 353/88 360 21 Karlovy

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik a práce s nimi

Plány pro zvládání povodňových rizik a práce s nimi Plány pro zvládání povodňových rizik a práce s nimi Ing. Hana Jouklová Ing. Kateřina Kubalová K. Povodí Vltavy, státní podnik 9. května 2018 České Budějovice Legislativní základ Směrnice 2007/60/ES, o

Více

DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM V OBLASTI POVODÍ MORAVY A V OBLASTI POVODÍ DYJE

DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM V OBLASTI POVODÍ MORAVY A V OBLASTI POVODÍ DYJE DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM V OBLASTI POVODÍ MORAVY A V OBLASTI POVODÍ DYJE DÍLČÍ POVODÍ MORAVY MORAVA 10100003_5 (PM-9) - Ř. KM 257,905 262,423 EL. NÁHON - 10219466_1 (PM-7) - Ř.

Více

VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D.

VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční centrum CITY Obsah

Více

Obsah. iii 1. ÚVOD 1 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY RIZIKA 5

Obsah. iii 1. ÚVOD 1 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY RIZIKA 5 Obsah 1. ÚVOD 1 1.1 ÚVOD 1 1.2 PROČ JE ŘÍZENÍ RIZIK DŮLEŽITÉ 1 1.3 OBECNÁ DEFINICE ŘÍZENÍ RIZIK 2 1.4 PŮVOD VZNIKU A STRUKTURA 3 1.5 ZÁMĚR 3 1.6 ROZSAH KNIHY 4 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY

Více

METODICKÉ POKYNY A NÁVODY. 1. METODICKÝ POKYN odboru ochrany vod Ministerstva životního prostøedí ke stanovení minimální hladiny podzemních vod

METODICKÉ POKYNY A NÁVODY. 1. METODICKÝ POKYN odboru ochrany vod Ministerstva životního prostøedí ke stanovení minimální hladiny podzemních vod 5.3 Splnìní specifických požadavkù musí být prokázáno písemným prohlášením výrobce nebo dovozce o splnìní pøedepsaných požadavkù, vystaveným na základì: - dokumentace dodavatelù, - vlastní dokumentace

Více

Aktuální změny zákona o odpadech a prováděcích právních předpisů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí

Aktuální změny zákona o odpadech a prováděcích právních předpisů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Aktuální změny zákona o odpadech a prováděcích právních předpisů Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Analytika odpadů 3. 4. listopadu 2015, Tábor OBSAH Legislativa odpadů

Více

IČ: 00020478 dle 21 odst.1 písm.a) a 27 zákona č.137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon )

IČ: 00020478 dle 21 odst.1 písm.a) a 27 zákona č.137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Zadavatel: Česká republika Ministerstvo zemědělství Pozemkový úřad Třebíč Název veřejné zakázky: Komplexní pozemková úprava Lhánice Sídlem: Bráfova 1, 674 01 Třebíč Evidenční číslo VZ: 16/10/1362/2011/PUTR/Ša

Více

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Hana Škopková, Miroslav Havránek Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí Konference Tvoříme klima pro budoucnost Liberec,

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)

254/2001 Sb. ZÁKON. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Parlament

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 8.7.2008 KOM(2008) 432 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Opatření na snížení hluku ze železniční dopravy zaměřená na stávající

Více

Profily vod ke koupání aktuální stav legislativy a role KHS při jejich sestavení, přezkumu a aktualizaci

Profily vod ke koupání aktuální stav legislativy a role KHS při jejich sestavení, přezkumu a aktualizaci Profily vod ke koupání aktuální stav legislativy a role při jejich sestavení, přezkumu a aktualizaci Petr Pumann, NRC pro pitnou vodu 8. celostátní pracovní setkání k problematice pitných a koupacích vod

Více

Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí

Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí Ministerstvo zemědělství Č.j.: 49 296/2003-7320 Ministerstvo životního prostředí Č.j.: 4089/OOV/03 Metodický návod odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství a odboru ochrany vod Ministerstva

Více

Důvodová zpráva. A. Obecná část I. Odůvodnění předkládané novelizace. 1. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA). 2.

Důvodová zpráva. A. Obecná část I. Odůvodnění předkládané novelizace. 1. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA). 2. Důvodová zpráva k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů a zákon

Více

Č.j. VP/S 97/02-160 V Brně dne 30. září 2002

Č.j. VP/S 97/02-160 V Brně dne 30. září 2002 Č.j. VP/S 97/02-160 V Brně dne 30. září 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 12. 7. 2002 na základě žádosti České republiky - Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 11. 7.

Více

Doporuč ení k základní osnově bezpečnostních zpráv vzhledem k ohrožení vod

Doporuč ení k základní osnově bezpečnostních zpráv vzhledem k ohrožení vod MEZINÁRODNÍ KOMISE PRO OCHRANU LABE INTERNATIONALE KOMMISSION ZUM SCHUTZ DER ELBE Doporuč ení k základní osnově bezpečnostních zpráv vzhledem k ohrožení vod Doporučení byla schválena na 9. zasedání Mezinárodní

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více

SMĚRNICE 2001/14/ES EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

SMĚRNICE 2001/14/ES EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY SMĚRNICE 2001/14/ES EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY ze dne 26. února 2001, o přidělování kapacity železniční infrastruktury a zpoplatnění použití železniční infrastruktury a o bezpečnostní certifikaci EVROPSKÝ

Více

STRATEGIE A NOVÉ ZÁKONY O ODPADECH

STRATEGIE A NOVÉ ZÁKONY O ODPADECH STRATEGIE A NOVÉ ZÁKONY O ODPADECH Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí 11. BRO-konference ZERA, Náměšť nad Oslavou 24. září 2015 Hlavní legislativní změny v roce 2015 I. Vyhláška

Více

Financování vodohospodářské infrastruktury z 25.11.2010 1

Financování vodohospodářské infrastruktury z 25.11.2010 1 Financování vodohospodářské infrastruktury z rozpočtu Královéhradeckého kraje 25.11.2010 1 Krajský program Rozvoj infrastruktury v oblasti vodního hospodářství (zásobování pitnou vodou a odkanalizování)

Více

Financování povodňové ochrany z OPŽP

Financování povodňové ochrany z OPŽP 1.3 OMEZOVÁNÍ RIZIKA POVODNÍ Financování povodňové ochrany z OPŽP Podoblast podpory 1.3.1 Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany Ing. Michaela Brejchová, oddělení ochrany

Více

MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ

MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ Programu švýcarsko-české spolupráce ZPROSTŘEDKUJÍCÍHO SUBJEKTU MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OD VYHLÁŠENÍ VÝZVY PO PODPIS DOHODY O PROJEKTU SEZNAM ZKRATEK CFCU Centrální finanční

Více

EU legislativa a železnice 2008. ACRI Mělník, 7.11.2008

EU legislativa a železnice 2008. ACRI Mělník, 7.11.2008 Ing. Danuše Marusičová České dráhy, a. s., www.cd.cz EU legislativa a železnice červen / červenec 2008 2 základní dokumenty Směrnice EP a Rady 2008/57/ES ze dne 17.6.2008 o interoperabilitě železničního

Více

Ochrana před negativními účinky vod

Ochrana před negativními účinky vod Mořské a vodní právo Ochrana před negativními účinky vod Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 10 Negativní účinky vod Povodně Vodní eroze (zdravotní rizika) Povodeň Dočasné

Více

Posuzování posouzení rizik závažné havárie podle nového zákona o prevenci závažných havárií

Posuzování posouzení rizik závažné havárie podle nového zákona o prevenci závažných havárií Posuzování posouzení rizik závažné havárie podle nového zákona o prevenci závažných havárií Ing.Vilém Sluka Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. (VÚBP, v.v.i.) Odborné pracoviště pro prevenci závažných

Více

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr.

Adresa: Kontaktní osoba: Ing. Václav Krumphanzl Nábř. L. Svobody 12/ Telefon: 225131407 110 15 Praha 1 Fax: E-mail: vaclav.krumphanzl@mdcr. Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

Manuál pro Model environmentálního vzdělávání Přírůstkový

Manuál pro Model environmentálního vzdělávání Přírůstkový Manuál pro Model environmentálního vzdělávání Přírůstkový Model verze 17.0, 19.0 (XLIII., LXV. výzva) MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR www.opzp.cz, dotazy@sfzp.cz Zelená

Více

martina.sobiskova@mzp.cz environmentálních rizik a ekologických škod

martina.sobiskova@mzp.cz environmentálních rizik a ekologických škod Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo životního prostředí Adresa Vršovická 65/ Kontaktní osoba Mgr. Martina

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 ŘÍZENÍ RIZIK V DISTRIBUCI LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ Mgr. et Mgr. Ivona Pěničková 3 Požadavky na řízení rizik Zákon č. 378/2007 Sb. o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech) Distributor

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství Všem dle rozdělovníku datum oprávněná úřední osoba číslo jednací spisová značka 14. dubna 2014 Ing. Dana Zápecová KUZL 22161/2014 KUSP

Více

Informace o přípravě koncepce ochrany před následky sucha v ČR

Informace o přípravě koncepce ochrany před následky sucha v ČR Informace o přípravě koncepce ochrany před následky sucha v ČR Praha, 9.11.2015 Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. náměstek ministra - ředitel sekce ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí

Více

Č.j. VP/S 42/03-160 V Brně dne 12. června 2003

Č.j. VP/S 42/03-160 V Brně dne 12. června 2003 Č.j. VP/S 42/03-160 V Brně dne 12. června 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 14. 3. 2003 na základě žádosti České republiky - Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 11.

Více

Vedlejší živočišné produkty a odpadová legislativa

Vedlejší živočišné produkty a odpadová legislativa Vedlejší živočišné produkty a odpadová legislativa Vymezení pojmů Osnova prezentace V jakých případech je VŽP odpadem Otázka působnosti odpadové legislativy - směrnice o odpadech ve vztahu k nařízení č.1069/2009

Více

Výzva k předkládání žádostí o podporu

Výzva k předkládání žádostí o podporu Výzva k předkládání žádostí o podporu Hlavní město Praha, odbor evropských fondů vyhlašuje dne 14. 10. 2015 výzvu k předkládání žádostí o podporu v rámci Operačního programu Praha pól růstu ČR 1. Identifikace

Více

Legislativní aktivity

Legislativní aktivity konference 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Jindřich Frič, Ph.D. Legislativní aktivity Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 1 CDV V OBLASTI NORMOTVORBY A LEGISLATIVY Technické

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 22. 10. 2013 Č. j.: 76715/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Aktuální úkoly regionální politiky 2012-2013 z pohledu měst a obcí

Aktuální úkoly regionální politiky 2012-2013 z pohledu měst a obcí Aktuální úkoly regionální politiky 2012-2013 z pohledu měst a obcí MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. JOSEF POSTRÁNECKÝ Faktory ovlivňující budoucí vývoj regionální politiky v ČR - Omezené finanční

Více

Studie oblastí vzniku povodní v Krušných horách The study of flooding areas in the Krusne Mountains

Studie oblastí vzniku povodní v Krušných horách The study of flooding areas in the Krusne Mountains Oblasti vzniku povodní v Krušných horách Studie oblastí vzniku povodní v Krušných horách The study of flooding areas in the Krusne Mountains Oblasti vzniku povodní v Krušných horách Oblasti vzniku povodní

Více

Služby v BOZP, PO, ochraně životního prostředí. www.oikosgroup.cz, tel.: 737 309 406

Služby v BOZP, PO, ochraně životního prostředí. www.oikosgroup.cz, tel.: 737 309 406 Služby v BOZP, PO, ochraně životního prostředí. www.oikosgroup.cz, tel.: 737 309 406 Zařazení objektu/zařízení, ve kterém jsou umístěny vybrané nebezpečné chemické látky podle zákona 59/2006 Sb., o prevenci

Více

OPRL - I. Účel, legislativa

OPRL - I. Účel, legislativa OPRL - I. Účel, legislativa Účel Nástroj státní lesnické politiky Vycházejí z principu trvale udržitelného obhospodařování lesů Nabídka všech soustředěných hospodářsky a ekosystémově využitelných informací

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem.

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. 6/1993 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o České národní bance ve znění zákonů č. 60/1993 Sb., č. 15/1998 Sb., č. 442/2000 Sb., nálezu Ústavního soudu č. 278/2001 Sb., zákonů č. 482/2001

Více

Pracovní postup pro návrhy a realizaci revitalizačních opatření na vodních cestách

Pracovní postup pro návrhy a realizaci revitalizačních opatření na vodních cestách V Ý Z V A K P O D Á N Í N A B Í D K Y ( V Č E T N Ě Z A D Á V A C Í D O K U M E N T A C E ) dle ust. 44 zákona č. 137/2006 Sb. (dále také jako zákon ), o veřejných zakázkách, v platném znění, ke zjednodušenému

Více

Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby?

Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby? Jak hodnotit zranitelnost území MAS a vybrat nejzávažnější hrozby? 15. 3. 02016 Havlíčkův Brod Ing. Jakub Dlabka, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Třeboň, 20. března 2013 www.zdravamesta.cz/js Cyklo hýbe městy aktuality, možnosti spolupráce Ing. Jaroslav Martinek, CDV Jaroslav.martinek@cdv.cz +420 602 503

Více

KA 1 Strategická mapa výzkumu, experimentálního vývoje a inovací

KA 1 Strategická mapa výzkumu, experimentálního vývoje a inovací KA 1 Strategická mapa výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Tento výstup byl vytvořen v rámci realizace projektu Zefektivnění činnosti Technologické agentury ČR v oblasti podpory výzkumu, vývoje a

Více

Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí

Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí 5.5.2016 Hana Zahradníková, KÚ - OZZL Povodně byly, jsou a budou Srpen/září 1890 Povodňové epizody do konce 60. let 20. století Červenec 1997 Morava

Více

Možnosti financování protipovodňových opatření z OPŽP

Možnosti financování protipovodňových opatření z OPŽP Možnosti financování protipovodňových opatření z OPŽP Programové období 2007-2013 Programové období 2014-2020 Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka

Více

Stanovování záplavových území a vymezování aktivních zón Opatření obecné povahy. Michal Cibulka Brno

Stanovování záplavových území a vymezování aktivních zón Opatření obecné povahy. Michal Cibulka Brno Stanovování záplavových území a vymezování aktivních zón Opatření obecné povahy Michal Cibulka 18.10.2017 - Brno ZÁKLADNÍ POJMY: Záplavové území (ZU) jsou administrativně určená území, která mohou být

Více

Stanovení záplavového území toku Zalužanský potok

Stanovení záplavového území toku Zalužanský potok Obsah: 1 Úvod... 2 1.1 Identifikační údaje...2 1.2 Cíle studie...2 1.3 Popis zájmové oblasti...3 2 Datové podklady... 3 2.1 Topologická data...3 2.2 Hydrologická data...4 3 Matematický model... 5 3.1 Použitý

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů

N á v r h. ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů N á v r h ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST

Více

EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA. SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic

EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA. SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic Verze 1.0 13. 12. 2010 Správa verze Dokument zpracovala: Vydal: Kontrolu provedl:

Více

Možnosti zmírnění současných důsledků klimatické změny zlepšením akumulační schopnosti v povodí Rakovnického potoka

Možnosti zmírnění současných důsledků klimatické změny zlepšením akumulační schopnosti v povodí Rakovnického potoka Možnosti zmírnění současných důsledků klimatické změny zlepšením akumulační schopnosti v povodí Rakovnického potoka Ing. Stanislav Horáček, Ing. Ladislav Kašpárek, CSc., a kolektiv Vydal Výzkumný ústav

Více

Bezpečnost z pohledu legislativy ČR

Bezpečnost z pohledu legislativy ČR České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Bezpečnost z pohledu legislativy ČR doc. Ing. Martin Leso, Ph.D. 7. Konference SŽDC České Budějovice 10.11.2015 ČVUT FD Činnosti v oblasti zkoušení

Více

Kapitola 11 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Kapitola 11 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY PRO DOKUMENTACI STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 11 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Schváleno: MD OPK, č.j. 498/06-120-RS/1 ze dne

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území Královéhradecký kraj

Rozbor udržitelného rozvoje území Královéhradecký kraj 5.2 VODA A VODNÍ REŽIM 5.2.1 Základní geografický, hydrologický a vodohospodářský přehled Charakteristickým rysem podnebí v České republice je převládající západní proudění a intenzivní cyklonální činnost

Více

MANUÁL MODEL PLOŠNÉ PLYNOFIKACE

MANUÁL MODEL PLOŠNÉ PLYNOFIKACE MANUÁL MODEL PLOŠNÉ PLYNOFIKACE verze 16.0 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR wwww.opzp.cz, dotazy@sfzp.cz Zelená linka pro zájemce o dotace: 800 260 500 www.sfzp.cz, www.mzp.cz

Více

MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ, DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM

MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ, DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ, DOKUMENTACE OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM, PLÁN PRO ZVLÁDÁNÍ POVODŇOVÝCH RIZIK ZKUŠENOSTI ZE ZPRACOVÁNÍ ÚKOLŮ SMĚRNICE 2007/60/ES V ČESKÉ REPUBLICE J. Cihlář, M. Tomek,

Více

Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství

Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství Technická infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu Ministerstva zemědělství Ing. Miroslav Král, CSc., ředitel odboru vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření Stavební zákon - 2 odst.

Více

PLÁN OBLASTI POVODÍ DYJE (NÁVRH)

PLÁN OBLASTI POVODÍ DYJE (NÁVRH) PLÁN OBLASTI POVODÍ DYJE (NÁVRH) Textová část Červen 2008 Obsah: F. EKONOMICKÁ ANALÝZA...3 F.1. Hospodářský význam užívání vod výchozí stav...4 F.1.1. Platby k úhradě správy vodních toků a správy povodí...

Více