17. srpna To by myslím pro dnešek stačilo, dnes nemám sílu psát o důvodu, který mě dovedl sem, mezi tyto zdi

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "17. srpna 1948. To by myslím pro dnešek stačilo, dnes nemám sílu psát o důvodu, který mě dovedl sem, mezi tyto zdi"

Transkript

1 srpna 1948 Tohle je můj první záznam v deníku Byla jsem již hospitalizována před týdnem, hned první den jsem obdržela tento deník s úkolem, abych si zapisovala všechny své pocity a také, abych napsala něco o sobě. Myslela jsem si, že je to jen bláznovina a že když si nebudu psát deník, tak si ho prostě nebudu psát a nic se nezmění Bohužel jsem se mýlila. Dnes ráno jsem měla ukázat své první záznamy a když se na dr. Vágnera podívaly jen prázdné stránky, zablýskalo se mu nevyzpytatelně v očích a tvrdým nesmlouvavým hlasem mi oznámil, že si deník prostě psát budu. Prý mám začít vyprávěním o sobě Dobrá tedy: Narodila jsem se 27. listopadu 1926 v Pardubicích, můj otec se živil jako zedník a volné chvíle trávil ve své druhé práci, která mu zároveň byla i koníčkem - byl to vášnivý ornitolog. Má matka byla v domácnosti a starala se o mne a mé dvě sestry. Vystudovala jsem místní gymnasium s dobrým prospěchem a po škole jsem začala pracovat jako pomocná síla v účtárně místního pivovaru. Zde jsem se seznámila s Martinem. Po roce našeho vztahu mě požádal o ruku a společně jsme se přestěhovali do jeho rodného města (Olomouce) a oba jsme začali pracovat jako účetní - já ve firmě na zpracování textilií, on v mlékárně. To by myslím pro dnešek stačilo, dnes nemám sílu psát o důvodu, který mě dovedl sem, mezi tyto zdi

2 srpna 1948 Dnešek byl opravdu náročný. Absolvovala jsem hned několik testů - měla jsem na hlavu napojené nějaké dráty a zodpovídala jsem na sérii různých otázek, dále jsem poznávala barvy a tvary, nebo jsem musela říct, co vidím na obrázku mezi neurčitými skvrnami. Doktor Vágner a sestra, která ten den byla přítomna, se tvářili poněkud zklamaně, ale ani jeden mi nechtěl přesně říct, co viděli. Prý to ještě musí zanalyzovat a probrat. Mám alespoň čas přemýšlet a mohu sem do deníku napsat důvod, proč jsem se ocitla v Olomoucké psychiatrické léčebně Začalo to všechno nevinně - bolesti hlavy, časté změny nálad, citlivost na světlo a výrazné barvy. Později jsem začala slyšet různé hlasy, ačkoliv mi ostatní tvrdili, že nikdo nic neřekl. Často jsem pozorovala, že mě někdo sleduje, ačkoliv to můj snoubenec vyvracel. Začala jsem trpět výpadky paměti a mnohdy se na mě lidé z mého okolí zlobili pro něco, co jsem údajně udělala, ale já si to nepamatovala Na doporučení Martina jsem navštívila lékaře, který u mě diagnostikoval schizofrenii a doporučil mě hospitalizovat v psychiatrické léčebně.

3 srpna 1948 Mám tu velmi lehké spaní, a proto se ani nedivím, že jsem se probudila, když jsem slyšela křik a pláč z chodby, někde blízko mého pokoje. Okamžik na to jsem zaslechla dusot několika páru nohou, ránu a pak ticho. Chtěla jsem se podívat, co se děje, ale mé dveře byly zamčené. V noci nás tu totiž zamykají, prý pro naše vlastní bezpečí. Stejně jako jsou pro naše bezpečí mříže na oknech. Jak absurdní! Kdo to plakal a křičel na chodbě a co se s ním stalo? Omráčili ho jen zřízenci, nebo se stalo něco hrůznějšího? Nevím, nejsem si jista, zítra se musím podívat, zda náhodou nějaký pacient nechybí...

4 srpna 1948 Měla jsem pravdu! Chybí, určitě chybí. Ta žena, která se mnou nastupovala v ten samý den. Jarmila se tuším jmenovala a říkala, že tu je proto, že se jí chce manžel zbavit. Pak jsem ji zahlédla jen několikrát a vždy jsme spolu prohodily jen pár slov, jednou jsme spolu dokonce hrály karty. Začala jsem se na ni nenápadně vyptávat několika dalších pacientů, kteří se mi zdáli dostatečně příčetní. Všichni jen vrtěli hlavou a říkali mi, že žádnou Jarmilu neznají. No, asi se s ní ještě nepotkali. I když se mi to zdá zvláštní, protože nás tu není zase tolik, abychom o sobě navzájem alespoň trochu nevěděli. Dneska k nám nastoupila nová pacientka - tuším, že se jmenuje Emílie. Vypadala velmi strhaně. Takový hotový uzlíček neštěstí.

5 září 1948 Jsem tu již necelý měsíc. Mám za sebou neuvěřitelné množství testů. Zatím neberu žádné léky, ani nepodstupuji nějakou léčbu. Doktor Vágner tvrdí, že potřebuje vědět, co přesně ve mě je, a to pod vlivem léků nezjistí. Prý se ale testy chýlí ke konci a začne mne konečně léčit. Uvažuje o jedné novější metodě, zatím mi ji nijak blíže nepopsal. Prý si ale od ní slibuje dobré výsledky. Taky jsem už asi vyřešila onu záhadu se ztracenou Jarmilou. Obávám se, že Jarmila byla jen výplodem mé fantazie, nikdo ji tu totiž opravdu nezná. Nikdo taky neslyšel výkřiky a pláč v tu noc, co já. Začínám se trochu bát, že pobyt zde mi zatím víc škodí, než prospívá. Navíc se mi velmi stýská po Martinovi, zatím nemám povolené návštěvy, abych se prý adaptovala na zdejší prostředí a zapomněla na rušivé venkovní elementy.

6 září 1948 Dneska mi dr. Vágner oznámil, že zítra absolvuji první operaci, která má napravit mé vnímání reality. Prý by pak měly ustat bolesti mé hlavy, halucinace i citlivost na světlo a výrazné barvy. Slibuje si od toho zlepšení mého způsobu vnímání okolí. Bohužel začínám trochu pochybovat o jeho praktikách - narazila jsem už na několik pacientů, kteří se po absolvování kdo-ví-jaké léčby zhoršili. Své obavy jsem ale nahlas neřekla. Je dost možné, že jsem prostě jenom nervózní a vše si vybarvuji v černých barvách. Taky mi řekli, že mi budou muset kvůli operaci částečně oholit hlavu. To mě trochu šokovalo. Prý se ale jedná jen o částečné vyholení v oblasti spánků. Doktor říká, že je to jen malá cena za mé vyléčení. Říkal to vlídně, poprvé od doby, co jsem sem přijela, se na mě usmál. Budu mu tedy věřit. Zákroku říkal lobotomie, musím si to zvláštní slovo zapsat, jinak na něj zapomenu...

7 září 1948 Bolí mě hlava. Každý den od operace je to horší a horší. Dr. Vágner říkal, že se to zlepší, že se mé tělo adaptuje. Plánuje se mnou další operaci. Zatím je s výsledkem spokojen. Musím říct, že mě sice bolí hlava, ale už mě netrápí citlivost na světlo a také jsem absolvovala několik testů, se kterými byl doktor Vágner spokojen. Dneska se ale stala zvláštní věc. Jedna z pacientek (moc ji neznám, ani nevím, jak se jmenuje, je to taková vysoká zrzka) byla velmi agresivní, všem nadávala a pokousala jednoho zřízence. Ti ji hrubě povalili na zem a navlékli do zvláštního bílého pláště s dlouhými rukávy, které ji zavázali za zády a nebohá žena byla úplně nehybná. Z koutku úst ji tekla krev a její nadávky se nesly chodbou. Křičela něco o tom, že ji stejně miluje a že se jim na nějaké šaty vykašle (slušně napsáno).

8 září 1948 Bolest hlavy ustala a cítím celkové zlepšení. Začala mě ale trápit nespavost, na kterou jsem začala brát léky, sestra jim říká barbituráty. Každé ráno se po nich cítím trochu malátná, ale jinak mám pocit, že se můj stav celkově zlepšil. Jediné, co mi chybí, je Martin a má rodina. Ani jeden z nich mě zatím nenavštívil. Napsala jsem jim několik dopisů, ale nepřišla mi odpověď. Začínám se bát, že o mně nechtějí slyšet. Trpím kvůli tomu úzkostí a doufám, že již brzy odejdu vyléčená a všechny příjemně překvapím.

9 09 8. října 1948 Rozhodla jsem se, že si nevezmu svůj lék na spaní a zkusím zjistit, jaký je noční život v léčebně. Pořád mi vrtá hlavou ta noc, kdy jsem slyšela křik a pláč. Naštěstí mě do požití léku nenutili, což mě trochu překvapilo, ale rozhodně jsem si nestěžovala. V noci jsem ležela na posteli, oči jsem měla otevřené dokořán a pozorně jsem poslouchala. Ozývalo se jen lehké chrápání z vedlejšího pokoje a na chodbě jsem slyšela tu a tam kroky zřízenců, kteří po chodbě procházeli a dohlíželi na nás. Již bylo skoro nad ránem a mě se začaly zavírat oči, přeci jen mě zmohla únava, když tu jsem zaslechla šramot na chodbě, jako by chodbou procházelo několik lidí a táhli za sebou něco. Co to bylo? Musím to zjistit...

10 října 1948 Začala jsem si všímat několika zvláštních věcí. Jako třeba to, že někteří pacienti zmizeli a tentokrát si toho všimlo i několik dalších, takže s jistotou vím, že jsem si to nevymyslela. Dále jsem si také všimla, že někteří se výrazně zhoršili - jeden hoch se pravidelně pomočuje, další slečna má zase neustále nepřítomný výraz. Zřízenci se k nám začali chovat hruběji a až podezřele často slyším někoho mluvit o podivuhodných operacích a zákrocích, které zkusili. Sice tomu moc nerozumím, ale myslím si, že elektrošoky nebo ledové koupele nejsou v pořádku a nikomu rozhodně neprospějí.

11 října 1948 Na dnešním sezení si doktor Vágner přečetl po delší době můj deník a tvářil se velmi nespokojeně nad některými mými zápisy. Snažila jsem se mu jen vysvětlit, že si zapisuji své myšlenky a pocity, abych později mohla zjistit, co je pravda a co ne. Uvěřil mi, tedy doufám, alespoň se tak tvářil. Také mi oznámil, že v brzké době zkusíme další lobotomii, která by měla zlepšit moji nespavost a také schopnost rozlišovat realitu. Sice si myslím, že jsem na tom už dobře, ale asi nemám moc na výběr. Po večeři jsem nechtěně zaslechla dvě sestry, které se smály dopisům, kteří píší zdejší pacienti svým rodinám. Říkaly něco o tom, že to jsou hrozné nesmysly a že je jenom dobře, že se to do rukou adresátů vůbec ani nedostane. To nikdo naše dopisy neodesílá? To si je jenom přečtou a vyhodí je? Jsem rozhořčená a rozhodla jsem se, že si postěžuji dr. Vágnerovi.

12 října 1948 Dneska jsem neplánovaně navštívila doktora Vágnera v jeho kanceláři, abych si postěžovala na chování sester a zřízenců, kteří si čtou naše dopisy a neodesílají je. Doktor Vágner se ale netvářil příliš překvapeně. Sdělil mi, že dopisy si čtou proto, aby se ujistili, že mylně neinformujeme naše blízké o našem stavu. O tom, že je neodesílají, se nezmínil. Jen mi oznámil, že raději uspíšil mou operaci a půjdu na ní tedy už zítra.

13 října 1948 (celý zápis je psán jakoby rozechvělou rukou) Je mi špatně. Mám pocit, že se má operace nepovedla. Doktor Vágner ale tvrdí opak. Tvrdí, že je normální, že se pacienti zhorší a pak se vyléčí. Opět mě začala bolet hlava a jsem citlivá na světlo. Začala mi být velmi nepříjemná červená a modrá barva a mám problémy se psaním. Mám problém udržet pero a nad každým slovem, které chci napsat, musím pečlivě přemýšlet. Možná jsem jenom unavená. Chtěla bych vidět Martina, řekla jsem o tom doktorovi, ten slíbil, že mu napíše a pozve ho k mé návštěvě.

14 14 5. listopadu 1948 (celý zápis je psán jakoby rozechvělou rukou) Začala jsem zase trpět výpadky paměti. Naposledy se mi stalo, že jsem se probudila v umývárně, ale vůbec jsem si nepamatovala, co se stalo. Byla jsem celá promáčená, s potrhaným oblečením a na rukou jsem měla několik modřin. Co se to se mnou děje? A jakto, že za mnou Martin ještě nepřišel? Je mi vážně zle, chtěla bych domů. Přemýšlím nad tím, že. (zbytek textu jsou jen neurčité klikyháky)

15 listopadu 1948 Dnes se cítím o něco lépe. Mám pocit, že i má mysl je jasnější a jsem opět schopna rozumně přemýšlet. Začala jsem si procvičovat mozek, snažím se pamatovat si věci, tvořit básničky, počítat příklady, nebo prostě jenom psát deník. Doktor Vágner říkal, že cvičení mozku po takové náročné operaci je klíčem k úspěchu. Doufám, že se od nynější bude můj stav jenom zlepšovat a že brzy půjdu domů. Dnes mi taky přišel dopis od Martina, ačkoliv si nejsem úplně tak jistá, jestli to opravdu psal on, neboť jeho písmo vypadá jinak. Psal mi v něm, že se velmi omlouvá, že mě ještě nenavštívil, ale že ho v práci povýšili a že se musí starat o nemocnou matku. Slíbil také, že se příští týden pokusí zastavit. Mám z toho radost a těším se na něj.

16 listopadu 1948 Dnešek byl ve znamení zvláštních událostí. Psychiatrickou léčebnu navštívil nějaký dobře vypadající muž v obleku, zřízenci ho oslovovali jako inženýra Kašpara. Docela úsměvné. Procházel se naší společenskou místností a pak jej zavedli do kanceláře doktora Vágnera. Po chvíli se začaly z místnosti ozývat zvuky, jako kdyby tam došlo k nějaké potyčce, a po chvíli vyšel onen muž oděný ve svěrací kazajce (to je ten oblek s dlouhými rukávy, které se zavazují za zády, o kterém jsem se už zmiňovala) a v puse měl roubík. Vypadal, že sem rozhodně nepatří a je si toho vědom. Jakou nemocí asi trpí?

17 listopadu 1948 Martin mě nenavštívil, jak mi sliboval v dopise. To mě už nemiluje? Stydí se za mě? Trápí mě to a mám strach, co s námi bude. Moje úzkost a můj strach se promítli i do mého zdravotního stavu, řekla bych. Opět se u mě střídají nálady, je mi špatně, irituje mě dění okolo mě, mám pocit, že se všichni proti mě spikli. Doktor Vágner taktéž pozoroval tuto skutečnost a s nelibostí mi oznámil, že budu muset podstoupit další zákrok. Tentokrát nebude muset vrtat do mé lebky v okolí spánků, ale zkusí operaci provést jehlou přes oko. Je to novější verze lobotomie a je prý účinnější a rychlejší. Zjistila jsem, že vedle mě na pokoji bydlí ta zrzka, která pokousala zřízence a pak ji násilně oblékli do svěrací kazajky. Občas se na mě usměje, jako bychom byly kamarádky, ale já si nejsem vědoma, že bychom se nějak blíže bavily.

18 listopadu 1948 (celý zápis je psán jakoby rozechvělou rukou) Zítra mě čeká další operace. Je mi velmi zle. Dneska ráno jsem se probudila na zemi, pod sebou jsem měla louži své vlastní moče. Vše jsem uklidila, aby sestry nic nepoznaly. Chci domů. Chci zpátky do Pardubic. Chci k mámě. (poslední věta byla podtrhávána tak vehementně, až byla do papíru udělána díra)

19 prosince 1948 (celý zápis je psán sotva čitelným písmem, připomínající písmo prvňáka) Brzy budou Vánoce. Těším se na ně. Doufám, že dostanu nějaký dárek. Doktor Vágner mi to slíbil. Našla jsem tu nové kamarády. Po Martinovi se mi už moc nestýská. Dneska ráno jsem měla za úkol skládat kostky. Taky jsem trénovala psaní a rozeznávala barvy. Musím se na všechno velmi soustředit. Jsem pomalá. Doktor mě ale velmi chválil. Říkal, že jsem šikovná holčička. Dostala jsem za odměnu kousek čokolády. Byla s karamelem.

20 prosince 1948 (celý zápis je psán sotva čitelným písmem, připomínající písmo prvňáka) Úplně jsem zapomněla psát si deník. Pan doktor Vágner mi to dneska připomněl. Velmi se na mě zlobil. Byla jsem z toho velmi smutná. Jenže já moc nevím, co mám psát. Navíc mě psaní velmi unavuje. Musím se velmi soustředit. Mám vždycky vyplazený jazyk. Někteří se mi proto smějí. Byly Vánoce a moc se mi líbily. Dostala jsem panenku. Jmenuje se Anna jako já. Má žluté vlasy, modré oči a červené šaty. Zítra mám další (čtvrtou) operaci. Už se jich nebojím.

21 21 2. ledna 1949 (celý zápis je psán sotva čitelným písmem, připomínající písmo prvňáka) Mám tu málo kamarádů. Hodně jich odešlo. Ani nevím kam. Chybí mi. Nemám si s kým hrát, kreslit, povídat Začala jsem se bavit s Emílií. Je hodně smutná, často pláče. Emílie mi říkala, že si musí dávat ledové koupele. Má strach z vody. Moc si toho už nepamatuji. Já jsem tu koupel nikdy neměla. Jenom se sprchuji. Koupel bych ráda zkusila. Asi poprosím doktora Vágnera. Poslední dobou je ale hodně náladový. Zkusím se ho zeptat, jestli ho něco trápí.

22 ledna 1949 (celý zápis je psán sotva čitelným písmem, připomínající písmo prvňáka) Dneska jsem byla celý den se sestrami v modré místnosti. Tu barvu nemám ráda. Stavěla jsem si kostky, kreslila si. Dělala jsem všechno, co mi řekly. Moc mě chválily. Občas mi daly nějaký těžký úkol, který jsem nezvládla. To se trochu mračily. Myslím si, že si vedu dobře. Řekla bych, že (zbytek textu jsou jen neurčité klikyháky)

23 ledna 1949 (celý zápis je psán sotva čitelným písmem, připomínající písmo prvňáka) Doktor Vágner mi říkal, že mě čeká poslední (pátá) operace. Pak už mě pustí domů. Mám z toho strach. Líbí se mi tady. Co mám dělat? Asi pojedu k mámě do Pardubic. Navštívíme spolu cukrárnu u Zelené brány. Půjdeme krmit labutě k Labi. (je zde obrázek brány a tlustého ptáka - asi labutě)

24 24 února 1949 (celý zápis je psán sotva čitelným písmem, připomínající písmo prvňáka) Zítra mám operaci. Pak pojedu domů. Doktor říkal, že psal mámě. Máme si mě tu vyzvedne. Zabalila jsem si. Mám venku jenom svou pannu Annu, taky nějaké oblečení. Rozloučila jsem se se svými kamarády. Moc jich tu už není. Odešli. Chybí mi. Dneska padal sníh. Byli jsme venku. Postavila jsem sněhuláka. Emílie mi pomáhala. Doktor Vágner je pořád zavřený u sebe. Už si se mnou moc nepovídá.

25 února 1949 (celý zápis je psán kostrbatým téměř nečitelným písmem) Máma nepřijela. Nemá mě asi ráda. Martin nepřijel. Nemá mě asi rád. Bolí mě hlava. Jsem jenom ve svém pokoji. Moje jediná kamarádka je Anna. Dneska jsem se počůrala. Sestry se na mě zlobily. Za trest mi sebraly Annu. Zítra se mi pan doktor podívá do hlavy. Že prý naposledy...

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Deník,,správnýho psa

Deník,,správnýho psa Deník,,správnýho psa Ne, ne, ne a ještě jednou ne! Neolíznu tě! A nekoukej tak na mě! Opakoval jsem, ale marně. Aneta se na mě pořád koukala svýma smutnýma očima a musím říct, že tohle jí jde fakt dobře.

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky Škaredá středa Středa svatého týdne, říká se jí také škaredá středa. Proč? Máme před očima Jidáše, jednoho z dvanácti apoštolů, jak se domlouvá s farizeji. Na čem? Farizejové se rozhodli Ježíše zahubit.

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu.

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu. U Moniky a Jakuba Z Literárních novin (12. 7. 2012) 1. Abych nebyl tak sám Monika mě jednou pozvala na návštěvu. Přišel jsem pěšky a říkal jim, že jsem přijel autem V tom autě jsme ale cestovali teprve

Více

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal.

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal. Pod Kingstonem Mobil hlasitě zapípal. Jsou lidé, které zapípání mobilu dokáže vážně vyvést z míry. Mohou pak začít splašeně pobíhat, křičet, ohrožovat všechno a všechny ve svém dosahu. Jiní zase začnou

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

10. číslo / 2015 prosinec 2015

10. číslo / 2015 prosinec 2015 10. číslo / 2015 prosinec 2015 2015 Rok se s rokem sešel a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Školníček se vám pokusí zpříjemnit vánoční čas několika vzpomínkami, co jste před Vánocemi dělali ve škole,

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934,

Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934, Konec druhé světové války na Kodaňské ulici ve Vršovicích František Janouch (ročník 1931) Přestěhovali jsme se do nového bytu někdy koncem roku 1934, když mi byly necelé čtyři roky. Byl to krásný, secesní

Více

Glen Sanderfur. Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí.

Glen Sanderfur. Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí. Glen Sanderfur Jak filozofie nejznámìjšího amerického mystika Edgara Cayceho autorovi pomohla vyrovnat se s tragickou událostí Eko konzult Co se mi stalo 3 Smrtelné zranìní Glenna Sanderfursta pøivedlo

Více

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety?

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? e-kniha Copyright Fragment, 2014

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen.

Kázání, Levice, 25.10.2015. Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Kázání, Levice, 25.10.2015 Milost Vám a pokoj od Boha Otce i Pána Ježíše Krista. Amen. Jan 6:14 21 Když lidé viděli znamení, které Ježíš učinil, říkali: "Opravdu je to ten Prorok, který má přijít na svět!"

Více

1. kapitola. Proč nic nejíte? Jím. Nejíte. Jím tolik, kolik potřebuju, nikdy jsem se nepřecpávala.

1. kapitola. Proč nic nejíte? Jím. Nejíte. Jím tolik, kolik potřebuju, nikdy jsem se nepřecpávala. 1. kapitola Proč nic nejíte? Jím. Nejíte. Jím tolik, kolik potřebuju, nikdy jsem se nepřecpávala. Nevypadáte, jako byste jedla tolik, kolik potřebujete. To vím líp než vy. Neřekla jsem to drze, jen s jistotou.

Více

hy podobaly dlouhé, mnohokrát zakroucené a zašmodrchané tkaničce

hy podobaly dlouhé, mnohokrát zakroucené a zašmodrchané tkaničce O nějaký den později si jedna z lékařek všimla, že pouhým zapsáním počátečních písmen všech pěti jmen vedle sebe vznikne jméno šesté: C. I. L. K. A. Kupodivu právě toto jméno se vžilo. Celestýna, Izabela,

Více

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37 A l b a t r o s Alena Čálková Borůvky na prodej Alena Čálková i l u s t r o v a l a a n n a m a s t n í k o v á Borůvky na prodej A l b a t r o s Alena Čálková, 2015 Illustrations Anna Mastníková, 2015

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

V telefonu slyším nervózní hlas sestřičky: Chcete přijít Markétkou, že? Přijďte. Jo, tak, jak říkáte.

V telefonu slyším nervózní hlas sestřičky: Chcete přijít Markétkou, že? Přijďte. Jo, tak, jak říkáte. 1 Markétka Hotovo! Konečně! Prosluněný vánek provívá byt, v pračce to bublá, kytky jsou zalité, telefonáty vyřízené. Pomyslná výhybka mne přesměrovala z dovolenkového režimu do běžného, sjetého, normálního.

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky.

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky. 2 LEKCE 2 RODINA Popište obrázky. DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO 36 MINIDIALOGY 2 Poslouchejte, opakujte podle nahrávky a pak nahlas čtěte. MINIDIALOGY Minidialog 1 A: Dobrou chuť.

Více

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let Cítím se klidný. Já přece nemám sebemenší důvod, abych lhal. Nepociťuji smutek, ani stín strachu, je to jen vyrovnání, blažený smír. Všechny

Více

VÝPRAVA DO NEZNÁMA Dnešní den je pro myší kluky Otíka a Tomíka opravdu výjimečný. Čeká je výprava do neznáma a půjdou úplně, ale úplně sami. Buďte opatrní, nabádal je táta, když se rozcházeli v předsíni

Více

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu V sobotu ráno jsme vyrazili od školy na procházku městem. Na chvíli jsme se zastavili v obchodním centru. Prohlídli

Více

Obsluhoval jsem zlatou generaci

Obsluhoval jsem zlatou generaci PETRA NAHRADIL ÁDA Všichni mi říkají Áda. Tedy ti, co mě znají. Trenéři, hráči, lidi kolem hokeje, dokonce i v médiích jsem býval jmenovaný jako masér Áda Bílek. Místo skutečného křestního, jež bylo a

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

petra dvořáková Julie mezi slovy

petra dvořáková Julie mezi slovy petra dvořáková Julie mezi slovy petra dvořáková mezi slovy Brno 2013 mé milované emě, protože každé dítě má dostat dětskou knížku, sabině a julii, aby věděly, že tu pro ně vždycky budu, mým nejdražším

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

T r e s t n í o z n á m e n í n a n e z n á m é h o p a c h a t e l e. a s p o l u p a c h a t e l e M. D.

T r e s t n í o z n á m e n í n a n e z n á m é h o p a c h a t e l e. a s p o l u p a c h a t e l e M. D. Policie České republiky Brno xxxxxx Poškozený Miroslav Stach xxxxxxx xxxx Brno Pomáhat a chránit opět nic nevyšetřovalo zato verbálně atakovala mou osobu narušená ozbrojená policejní psychopatka, která

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu...

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu... 1. Hrajeme spolu tu partii podivnou zase, bez figurek na šachovnici žlutohnědé, bez vnímání prostoru v prázdném čase, červenají při ní tváře pře tím tak bledé... Nehrajeme na remízu, ale na vyhrání, jen

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A Pracovní list 6 Březinová, Ivona. Lentilka pro dědu Edu. Úkoly pro děti, které četly celou knihu: Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: H _ děda E děda A _ maminka J tatínek O _ Jaké bylo jejich příjmení? K

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Co mi vyprávìl mimozemš an

Co mi vyprávìl mimozemš an Claude Vorilhon Co mi vyprávìl mimozemš an Jsou již mezi námi? Eko konzult Mimozemš an 3 1. Setkání Pozn.: Pøeklady výrokù z bible nebyly ovìøeny podle nìkterého z oficiálních církevních pøekladù bible.

Více

Euthanasie může zabíjet

Euthanasie může zabíjet Varování Ministerstva zdravotnictví: Euthanasie může zabíjet Spolek přátel euthanasie Vás vítá Dopřejte si euthanasii - uděláte radost sobě i svým blízkým Nabízíme: individuální přístup a množstevní slevy

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Silvester Lavrík Zu česi, čítajte svazek 8 Silvester Lavrík Zu U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Autor: Mgr. Petra Grygová Partnerské zařízení: Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec Poznámka: kopírovat dle počtu žáků Výukový materiál

Více

Jakmile Theo odešel ze soudní budovy, vrátil se do reality. Kapitola 15

Jakmile Theo odešel ze soudní budovy, vrátil se do reality. Kapitola 15 Kapitola 15 Jakmile Theo odešel ze soudní budovy, vrátil se do reality. Na chvilku se mu podařilo zapomenout na vlastní problém a ztratit se v potrhlém světě plivající lamy. Slečna Petunie byla bez sebe

Více

Tady se rodí baletky TÉMA. >> Jiří Sotona

Tady se rodí baletky TÉMA. >> Jiří Sotona TÉMA >> Čím menší fyzické dispozice, tím to bolí víc, protože dítě překonává překážky, které mu nastražilo jeho vlastní tělo, říká vedoucí přípravky Jana Jodasová. Foto Právo Petr Horník (3) Tady se rodí

Více

Copyright 1974 by Jill Murphy Cover Illustration Jill Murphy, 2009 Illustrations Jill Murphy, 2009 Translation Michaela Tychtlová, 2009 NAKLADATELSTVÍ XYZ, s. r. o., 2009, 2012 ISBN 978-80-7388-708-7 KAPITOLA

Více

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ Hurá na Prahu a její věže! Jednoho letního dne se plyšový medvěd Karamel vydal na cestu z Londýna do Prahy. V učebnici vlastivědy četl, že tam mají přesně sto věží. Moc

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební Noc s Andersenem jednotky Stručná anotace učební

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební Noc s Andersenem jednotky Stručná anotace učební Noc s Andersenem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Noc s Andersenem Stručná anotace učební jednotky Noc s Andersenem se

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz MICHAL VIEWEGH U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 8 7 7 7 MICHAL

Více

Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců.

Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců. Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců. Dívat se na muže, kterého milujete, jak sedí na druhé straně stolu, se slzami v očích a

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

1. kapitola. Najednou se odněkud přiřítil chlapec, o něco málo starší, než já. Co tu děláš? zeptal se překvapeně.

1. kapitola. Najednou se odněkud přiřítil chlapec, o něco málo starší, než já. Co tu děláš? zeptal se překvapeně. 1. kapitola Muselo se něco stát! Tohle přece není normální! víří mi hlavou. Okolo mě jezdily tanky a motorky. Co se to děje? Náhle mi hlavou bleskla strašlivá myšlenka: ocitla jsem se v minulosti. Ano,

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení

Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení 7 2 7:41 To je úlet holky co? Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení 2015 Modrý kůň Kalendář na rok 2015 je inspirovaný kampaní, která se již tradičně koná u příležitosti Týdnů duševního

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Moji žáci nepíší domácí úkoly. Co se s tím dá dělat?

Moji žáci nepíší domácí úkoly. Co se s tím dá dělat? Ostravská univerzita Filozofická fakulta katedra germanistiky Rozšiřující studium německého jazyka 2005/2006 Didaktika Moji žáci nepíší domácí úkoly. Co se s tím dá dělat? 28. 4. 2006 Lucie Dostálová dostalovalucie@seznam.cz

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace

Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Základní škola Velké Pavlovice, okres Břeclav, příspěvková organizace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název : Malý princ, Antoine de Sain - Exupéry Autor: Mgr. Jitka Řádková Ročník: 3. ročník

Více

PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty. OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu

PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty. OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu PRÁCE S TEXTEM - Císařovy nové šaty AUTOR Mgr. Jana Pikalová OČEKÁVANÝ VÝSTUP Procvičování četby a porozumění textu na základě seřazení rozstříhaných odstavců textu FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní

Více

1.1.1 Jak se budeme učit a proč

1.1.1 Jak se budeme učit a proč 1.1.1 Jak se budeme učit a proč Předpoklady: Pedagogická poznámka: Otázky v této hodině nepromítám, ale normálně pokládám. Nechávám žákům čas a chci, aby své návrhy psali do sešitu. Pedagogická poznámka:

Více

PORG, přijímací zkoušky 2015 Čeština B Reg. číslo:

PORG, přijímací zkoušky 2015 Čeština B Reg. číslo: Nejprve si pozorně přečti text. (Podtržených a tučně vytištěných slov si zatím nevšímej, vrátíš se k nim v průběhu testu.) Pan Vavřinec opravdu nosil každou ponožku jinou. Na levé noze červenou, na pravé

Více

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad KOTĚ V DŽUNGLI Zorí přišla na svět v daleké Indii. Teď si možná představujete krásnou indickou princeznu v hedvábném sárí a stříbrných opánkách, s třpytivou čelenkou v tmavých vlasech, rudým drahokamem

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy.

Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Tohle byla jedna z mnoha etap jejího života, která měla brzy skončit. Alespoň tak jsem to vnímala a bála se toho, že to skončí příliš brzy. Nedokázala jsem si představit život bez ní a to i přesto, že

Více

POKUS PRVNÍ. Život je drama

POKUS PRVNÍ. Život je drama POKUS PRVNÍ Život je drama (Je to literární klišé?) 1 Vítr nese semínko pampelišky Na hladinu rybníka? Na kousek hlíny? Do otevřených úst? Na šlehačkový dort? Do kouta chodby? Na betonový dvorek? Do praskliny

Více