1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod"

Transkript

1 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod Shrnutí. Posláním této úvodní kapitoly je nejprve uvedení do mezinárodního kontextu diskuse o holých jednotlivinách, individuích, substrátech. Od Locka dojdeme p es Bergmanna zvlášt k Morelandovi, budeme uvád t i známé kritiky teorie holých individuí, resp. jejích variant. Poté se soust edíme na diskusi v esku a na Slovensku, v níž byla probírána výlu n teorie holých individuí Pavla Tichého. U ní je pot eba jako jedine ný vyzvednout její d raz na modalitu a dále antiesencialimus. Tento úvod je zárove pr vodcem i po tichovské teorii holých individuí, která je prosazována v této knize, a to v pomyslné diskusi s rozebíranými teoretiky a p i formulování rozmanitých díl ích, dopl kových kontur autorovy teorie. 1 Teorie holých individuí ( bare individuals ), resp. holých jednotlivin ( bare particulars ), 2 je jedním ze zajímavých a p itom kontroverzních témat analytické metafyziky. Je to teorie ur itým zp sobem vysv tlující ontologickou povahu individuí. 3 Z jistých d vod se k teorii holých individuí opakovan p ihlásil i logik a filosof Pavel Tichý a to v souvislosti kritikou individuového esencialismu. Obojí problematika je úzce spjata s tím, které druhy vlastností mají individua nutn a které náhodn. D lení vlastností na nutné-esenciální a nahodilé-akcidentální se odvozuje již 1 V této p edmluv nezmi uji všechny texty, v nichž je problematika holých jednotlivin diskutována; p esto zmi uji snad všechny nejodkazovan jší texty a uvádím snad všechny hlavní problémy. Zárove není v této p edmluv zamýšleno prezentovat striktní zn ní mých tezí i argumenty je dokládající, k tomu slouží až ony následující kapitoly. Ješt je t eba poznamenat, že v knize prezentovaná teorie není, p irozen už tím, že se jedná o kolekci statí, n jakým kone ným autorovým slovem k tématu i definitivn uceleným systémem. N které metafyzické problémy týkající se individuí/jednotlivin v knize diskutovány nejsou; byla akcentována spíše logická stránka v ci. 2 Mnohem ast ji se íká bare particulars. V této knize je, i v zájmu odlišení, formulována teorie holých individuí. 3 Standardn se ovšem vedle teorie holých jednotlivin jako teorie jednotlivin uvádí teorie svazku ( bundle theory ), pop. ješt teorie trop, substan ní teorie aj.

2 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 9 z aristotelsko-tomistické tradice, ve st edov ké i pozd jší filosofii bylo bohat diskutováno. Individuum p i tom bylo pojímáno jako n co, co má jistou esenci, jež je dána souhrnem vlastností esenciálních, tedy vlastností, které individuum nem že pozbýt jinak by tak íkajíc ztratilo svoji totost (haecceitas, quidditas, thisness). Antiesencialisté jako Tichý popírají, že by individua m la jisté vlastnosti jako esenciální a že by tvo ily jeho esenci, i aby do té esence alespo pat ily. 4 DISKUSE HOLÝCH INDIVIDUÍ-JEDNOTLIVIN A JEJICH VLASTNOSTÍ OD LOCKA DO SOU ASNOSTI Na samotný koncept esence zaúto il již John Locke v Eseji o lidském rozumu, nebo pro sv j empirismus odmítal metafyzické spekulativno, které esencialismus obnáší. Zde nalezneme nejen první formulace antiesencialismu, ale i jakési teorie holých individuí. Locke totiž íká, že musíme abstrahovat od ehokoli pro individua údajn esenciálního, nebo individua nic esenciálního nemají. Kv li onomu abstrahování se Lockov koncepci n kdy íká abstraktivismus. To, co je esenciální, je podle Locka spjato s abstraktními idejemi, tj. vlastnostmi, podle nichž individua adíme, t ídíme. Ty ale nejsou tím, co d lá individua individui. Locke však nazna uje, že p esto jsou individua stále sebe-identická. Citujme: Individua nemají nic esenciálního.... odejm te abstraktní ideje, pomoci nichž t ídíme individua a adíme je pod obecná jména, a myšlenka na cokoli pro kterékoli z nich esenciálního vyprchá: nemáme pojem jednoho bez druhého [tj. esenciality od abstraktního], což naplno ukazuje jejich vztaženost. Je pro mne nezbytné být, co jsem,... ale nic z toho, co mám, není pro m esenciální.... [Locke enumeruje p íklady: m j tvar, m j rozum, má pam, lepší i horší vlastnosti, co mám]... Nic z toho není esenciální pro [mne]... i v bec jakékoli 4 Jistou souvislost s antiesencialismem má i Davidem Lewisem diskutovaný antihaecceitismus. Extrémní formu antihaecceitismu, jenž má Lewis za mnohem plausibiln jší než se zdá, p ipisuje Pavlu Tichému (Lewis 1986, 239). U Lewise je téma antihaecceitismu uvád no v souvislosti s problematikou p ítomnosti individuí v možných sv tech, resp. identitou nap í možnými sv ty, což ovšem v této knize nijak netematizujeme. V následnictví Tichého je p ijata idea fixního univerza individuí, které je nezávislé na možných sv tech.

3 10 Úvod individuum.... Takže esenciální a neesenciální jsou vztaženy pouze k našim abstraktním idejím. (Locke 1690, kniha 3, kap. 6, 4) To, co z stane po této abstrakci, je pouhý substrát, odtud sou asný název teorie substrátu ( substrata theory ). Povšimn me si, že abstrahování je jakýsi myšlenkový akt epistemologické povahy, na jehož základ nahlédneme, že esence individua je nanejvýš tenou ká. Nepat í k ní tedy r zné vlastnosti, které st edov ký esencialista za esenciální považoval. 5 A je prvotnost formulace teorie holých jednotlivin p ipisována Russellovi, za klasického a všeobecn uznávaného proponenta teorie holých jednotlivin je považován Gustav Bergmann, který holá individua obhajoval již v 60. letech 20. století. 6 Bergmann píše: Holé jednotliviny [ particulars ] nejsou, ani nemají povahy [ natures ]. Kterékoli dv z nich jsou nikoli vnit n, ale pouze numericky rozdílné. To je jejich holost.... Holá jednotlivina je ryzí individuátor.... Ned lá nic jiného. (Bergmann 1967, 24-25) Všimn me si, že Bergmann tená i nebrání p imyslet si, že holé jednotliviny jsou bez vlastností. To se stalo koncepci holých jednotlivin vlastn osudné. Soudobí proponenti teorie holých jednotlivin si však dávají pozor, aby takto holé jednotliviny-individua interpretovány nebyly. Nejen kv li 5 Lockova teorie je v sou asnosti diskutována spíše mezi znalci novov ké filosofie, než mezi soudobými metafyziky. Ješt v letech 20. století tomu tak ovšem nebylo, jak m žeme usoudit nap. z (Woolhouse 1973). Poznamenejme, že Locke v souvislosti se substráty ješt ekl, že je to something I know not what, což bývá leckdy v literatu e o holých jednotlivinách zmi ováno. 6 Stojí za poznámku, kterou s výjimkou Edwina B. Allaira diskuté i holých jednotlivin neuvád jí, že Bergmann za sebe exponoval ideu holých jednotlivin-substrát už v textu Strawson s Ontology (Bergmann 1960, zvl. s. 617) b hem své kritiky Strawsonovy teorie z knihy Individuals.

4 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 11 tomuto pat í Tichým opakovan uvád ná formulace, z níž uvádím následující formula ní pr m t, dle mého soudu k v bec nejlepším: 7 Individuum je holé nikoli ve smyslu aktuálního postrádání vlastností, ale v tom smyslu, že je-li F jakákoli netriviální vlastnost, kterou individuum instanciuje, je pro n j metafyzicky možné ( i: mohlo by mysliteln ) postrádat F a stále být toutéž v cí, a pouze triviální vlastnosti jsou takové, že individuum je nem že postrádat. Tichý tedy vyslovuje podmín né tvrzení, že má-li individuum vlastnost s variabilním pr b hem rozsah -extenzí, netriviální vlastnost, pak je možné (tedy existuje možný sv t takový), že individuum tuto vlastnost postrádá. Ovšem vlastnosti, které mají konstantní pr b h rozsah, triviální vlastnosti, pro individuum postradatelné nejsou. 8 Všimn me si, že Tichý již p ed vlastní definicí holých individuí upozor uje, že holá individua nejsou ontologicky vzato bez vlastností. Zajímavé je, že moderní teorie holých jednotlivin byla nejen Bergmanem propagována zcela nezávisle na vývoji modální logiky a metafyziky. Jak známo, léta po druhé sv tové válce jsou ve znamení p ílivu logických novopozitivist do USA a tak érou rostoucího vlivu p íslušného druhu empirismu a antimetafyzi nosti. A byly r zné ideje novopozitivist podrobovány Quinov kritice, d raz na p írodní v dy z stával. Metafyzika tak byla zlikvidovaným oborem. Bergmann se snažil o aplikaci logiky Principia Mathematica v metafyzice, kterou takto d lal vlastn analyticky (mimochodem, Bergmann byl lenem Víde ského kruhu). Jenže elné postavy analytické filosofie té doby (Carnap, Quine, Montague, Kripke, Hintikka a jiní) byli zaujati (Quine negativn ) rozvojem modální i obecn intenzionální logiky. A práv v jejím následnictví se až koncem 60. let 20. st. rodí modální metafyzika. Takže Bergmanovy 7 P esné citáty z Tichého i jejich rozbor jsou v textu Holá individua: reformulace Tichého koncepce (Raclavský 2008), který je v této knize p iložen. 8 P íklady netriviálních vlastností: být muž, nebýt žena ; p íklady triviálních vlastností: být identický s individuem I, být se sebou identický. Terminologii triviální/netriviální vlastnosti p evzal Tichý od Plantingy, jak je patrné z (Tichý 1972).

5 12 Úvod filosofické diskuse reflektující Russellova Principia byly vlastn pon kud staromódní, neprogresivní. Z tehdejších debat o holých jednotlivinách je vícekrát citována obrana bergmannovských holých jednotlivin v i Russellovi (který ji prý odmítal), kterou vedl Edwin B. Allaire (Allaire 1963) zvlášt ve stati Bare Particulars. Jinou obranu nabídl Robert Baker, který se dovolával distinkce mezi jednotlivinami, která jsou nude, nemají žádné vnit ní povahy ( natures ), což spojuje s prohlášením holých ( bare ) jednotlivin, a jednotlivinami, která jsou naked, tedy bez vlastností (Baker 1967). Baker v text byl mín n jako reakce na Sellarse, na jehož útok v i holým jednotlivinám je astokrát odkazováno. Ve stati Particulars totiž Willfrid Sellars píše, že teorii holých jednotlivin snadno vyvrátíme, pon vadž v ta Univerzálie jsou exemplifikovány holými jednotlivinami ( particulars ) je kontradikce (tamtéž, 184). Danou v tu Sellars formalizuje prost edky jazyka predikátové logiky jako: x ( f (f(x)) f (f(x)) ) te ji Jestliže jednotlivina exemplifikuje univerzálii, pak není žádná univerzálie, kterou exemplifikuje (tamtéž, 184). V naší parafrázi: pro všechna individua x platí, že existuje-li vlastnost f, kterou x má, tak neexistuje vlastnost f, kterou x má. Je zjevné, že ona formule i její slovní parafráze je primitivní kontradikcí. Toto pr hledným zp sobem kontradiktorické prohlášení st ží mohlo být n kým vážn mín no a prosazováno jakožto teorie. Navíc to má málo spole ného s p vodním, evidentn nekontradiktorickým tvrzením Univerzálie jsou exemplifikovány holými jednotlivinami. Všimn me si ješt konsekventu implikace Sellarsovy parafráze: jednotlivina neexemplifikuje, nemá, vlastnosti. 9 9 Mimochodem, Baker obran holých jednotlivin nijak nepomohl. Nebo x ( f (f(x)) g (g(x)) ) (Baker 1967, 212), což op t není adekvátní formalizace diskutované v ty, obsahuje kontradiktorickou podmínku, že existuje vlastnost, kterou x má, a zárove neexistuje vlastnost, kterou x má (prom nné f i g p ece probíhají týž obor, t ídu vlastností). Takže neexistuje x, které by mohlo takovouto podmínku splnit a tím pádem je celá formule kontradikcí. Druhá Bakerem nabízená formalizace, x ( f (f(x) g (g f) ), trpí analogickým

6 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 13 Jiným, avšak ne známým kritikem holých jednotlivin byla o n co pozd ji G. E. M. Anscombová. Ta v roce 1964 píše: Doktrína, že individua nemají nic pro n esenciálního, p ipomíná fantaskní pojem individua jakožto holé jednotliviny, která nemá žádné vlastnosti... O tom se myslelo, že je to ten pojem substance, v i n muž jsou dob e známé námitky. Jedna z úvah vedoucí k ustavení tohoto pojmu... se zdá tak hloupá, že je tém neuv itelná, jmenovit že substance má vlastnosti a tak sama je bez vlastností. (Anscombe 1981, 38) Ovšem Anscombová p i kritice pojmu substance ne íká více než t eba Bertrand Russell. Zde je pro srovnání nap. citát z Russellovy knihy Human Knowledge: Its Scope and Limits (instance je jednotlivina, která n jakou vlastnost má): [u teorie,] že instance C [C je odstín ur ité barvy] je neanalyzovatelná jednotlivina,... se setkáme se všemi známými obtížemi spjatými s tradi ním pojmem substance. Ta jednotlivina nem že být definována nebo rozpoznána i známa;... Pojem substance jakožto kolíku k nav šování predikát je odpudivá. (Russell 1948, 293) Souvislost práv zmi ovaných dvou kritik je ale subtiln jší. Esej Anscombové je pom rn volný (téma: substance) a poznámka o holých jednotlivinách je jen postranním výpadem; ukazuje nám spíš, jaký názor na holé jednotliviny je v té dob v jistých kruzích vžitý. Ve srovnání s tímto je Russell v myšlenkov sev ený text podstatn relevantn jší z hlediska teorie holých jednotlivin. Zkoumá totiž, jak plausibiln vysv tlit individuaci materiálních objekt (zda pojímat jednotliviny jako svazky kvalit apod.). Práv takováto místa pak vedou n které teoretiky k názoru, že ideu holých jednotlivin formuloval Russell. defektem pokud x má n jakou vlastnost f, tak žádná vlastnost není totožná s f je zase nesplnitelná podmínka.

7 14 Úvod Vytrvalým kritikem holých jednotlivin byl a je Michael J. Loux, který o holých jednotlivinách, i jak on íká holých substrátech [ bare substrata ], deset let po Anscombové píše: pojem holého substrátu je záhadný... pojem objektu, který sám postrádá všechny charakteristiky, je nekoherentní; pon vadž nem žeme íci, co pod takovým objektem míníme, dokud mu ve skute nosti neatributujeme charakteristiku [the] charakteristiku být samo bez všech charakteristik (Loux 1974, 773) Chápání teorie holých jednotlivin jako teorie jednotlivin bez vlastností ( i spíše jednotlivin, které mají a zárove nemají vlastnosti) je všeobecn vžito i v sou asné dob. Zde je jeden p íklad z literatury, která má adept m metafyziky vysv tlit, co je teorie holých jednotlivin, jmenovit výklad z The Oxford Handbooku of Metaphysics (Loux, Zimmermann 2003/2005, sekce Substrata and Individuation). Jonathan (E. J.) Lowe píše: [holé jednotliviny, substráty] postrádají vlastní vlastnosti... Jen málo filosof si dnes myslí, že holé jednotliviny, i substráty, jsou teoreticky plodnými p ídavky do naší ontologie. Takovéto entity eší problém individuace postulováním [ by fiat ], ale za cenu generování neprostupných záhad. (Loux, Zimmermann 2003/2005, 86) Za jedno z vyvrcholení neš astného osudu teorie holých jednotlivin m žeme mít odmítnutí koncepce holých individuí Davidem Maletem Armstrongem v jeho dosti známé knize A Combinatorial Theory of Posibility (Armstrong 1995). Ten p itom vzáp tí naformuloval teorii tenkých jednotlivin ( thin particulars ), p i emž ta je prakticky shodná s teorií holých jednotlivin: M že být jednotlivina bez vlastností?... Nemyslím, že m že... Takže si myslím, že holé jednotliviny... m žeme odmítnout. (Armstrong 1995, 43)

8 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 15 Tenká jednotlivina je to, na co poukazujeme, když íkáme jednotlivina. Je to jednotlivina v abstrakci od všech svých vlastností a vztah, jednotlivina coby pouze jednotlivina.... A koli je vždy oble ená, je tenká. (Armstrong 1995, 52) Armstrong o tenkých jednotlivinách hovo í i ve své pozd jší knize A World of States of Affairs (Armstrong 1997/1999, zvl , kapitola 8.3. The thin and the thick particulars). Uznává v ní ale, že na rozdíl od tu ných ( thick ) jednotlivin, tj. jednotlivin se všemi nerela ními vlastnostmi, s povahou tenkých jednotlivin je ur itý problém. Tvrdí dále, že tenké jednotliviny jsou dány ve zkušenosti (tamtéž, 125). To je mimochodem p ekvapivé tvrzení, protože to, co je nám zkušenostn p ístupné, jsou jednotliviny s jejich empiricky pozorovatelnými vlastnostmi (p esn ji jen n kterými z nich; t žko íci, zda toto je jejich odlišnost od tu ných jednotlivin). V následujících n kolika odstavcích budeme prezentovat diskusi holých jednotlivin, která se odehrála v rámci, jehož ohniskem je v sou asnosti asopis The Australasian Journal of Philosophy. Klí ový p ísp vek pochází od J. P. Morelanda, Theories of Individuation: A Reconsideration of Bare Particulars (Moreland 1998). P i obhajob základního konceptu holých jednotlivin volil Moreland i rozumnou formulaci: holé jednotliviny [ particulars ] jsou jednoduché a vlastnosti jsou na n napojeny [ linked to ] i k nim p ipoutány [ tied to ].... Jednotlivina je zvána holou nikoli proto, že je bez vlastností... Pon vadž holé jednotliviny jsou simples, není mezi nimi žádná vnit ní diferenciace.... holé jednotliviny mají spoustu vlastností, nap. být ervený, a mají n které vlastnosti nutn, nap. jednotlivinovitost [ particularity ], v tom smyslu, že holá jednotlivina m že existovat jedin, pokud má k sob p ipoutány jisté vlastnosti. (Moreland 1998, ) Zvlášt v reakci na tento Moreland v text se Donald W. Mertz ve stati Individuation and Instance Ontology (Mertz 2001) rozhodl definitivn vypo ádat s teoriemi holých jednotlivin. Jak píše:

9 16 Úvod Je to jejich radikální prázdnost, která je pro holé jednotliviny fatální [ proves fatal ] (Mertz 2001, 48) Tudíž holé jednotliviny nejsou ani pot eba, ani možné.... individuátory nemohou postrádat obsah (Mertz 2001, 52) Prázdnost tkví v tom, že holé jednotliviny neobsahují jako konstituentu žádný vzájemný odlišova, n co, na základ ehož bychom je rozlišili. Podle rozumné definice identity v cí majících stejné konstituenty, která pochází od Morelanda, se v d sledku stanou všechny holé jednotliviny nerozlišitelné, jsou tedy jednou jedinou holou jednotlivinou. Po tomto argumentu zhroucením holých jednotlivin do jedné jediné holé jednotliviny p ikro il Mertz k napadání nez ídka uplat ované distinkce mezi vlastnostmi, které jsou k holé jednotlivin tied to / rooted in (tato distinkce zastánc m teorie holých jednotlivin umož ovala vysv tlení instanciace vlastností holými jednotlivinami). Mertz z této distinkce nakonec vyvodil, 10 že všechny vlastnosti holé jednotliviny jsou kontingentní (Mertz 2001, 51; dovolává se i Louxe 1998, ). To proto, že jsou k jednotlivin navázány jaksi nedostate n pevn (nejsou totiž rooted in, jak je tomu t eba u klasických substancí). S tímto ve své reakci J. P. Moreland a Timothy Pickavance p ekvapiv souhlasí: 11 nev íme, že jsou n které vlastnosti, které mají holé jednotliviny nutn. (Moreland, Pickavance 2003, 8) 10 Jeho úvahy zde nereprodukuji. Pro n koho, kdo je obeznámen s moderní logikou, jejími klí ovými distinkcemi a pojmy, jsou Mertzovy úvahy (i n které úvahy jiných metafyzik ) pom rn fantaskní. 11 S n ím takovým ale rozhodn nesouhlasí teorie holých individuí prezentovaná v této knize. Podle té mají holá individua jak vlastnosti kontingentní, tak vlastnosti nutnéesenciální.

10 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 17 V zájmu podložení tohoto tvrzení se musí tito auto i vyrovnat s p íklady vlastností, které podle kritik holým jednotlivinám náleží nutn. Mezi uvád nými p íklady jsou být jednoduchý, být jednotlivý ( particular ), neopakovatelnost ( unrepeatability 12 ), být barevný, pokud je zelený. Podle Morelanda a Pickavance (tamtéž, 9) jsou p íslušné predikáty analyzovatelné tak, že neodpovídají ni emu ontologickému, tj. že tu ony vlastnosti doopravdy nejsou. Už toto nám však musí být podez elé, p inejmenším vlastnost být identický by všechny seriózní entity m ly mít a to nutn. Vlastnosti jako být barevný, pokud je zelený chápou Moreland a Pickavance jako vztahy mezi vlastnostmi. To sice není zcela nesprávné, ale p íslušným predikátem jist byla v daném p ípad mín na vlastnost individuí. Vlastnosti jako být jednoduchý, být jednotlivý, neopakovatelnost ale vysv tlují Morelanda a Pickavance jinak. V zásad je chápou jako negativní vlastnosti, p i emž t eba být jednoduchý zna í vlastnost postrádat komplexitu. Úvahy obou autor však stále p sobí nep esv d iv. Takže a koli Moreland a Pickavance opakují: holé jednotliviny jsou jednoduché [ simple ], není mezi nimi žádná vnit ní diferenciace. Když je vlastnost exemplifikována holou jednotlivinou, je napojena [ tied to ] k té jednotlivin. Takže holé jednotliviny mají vlastnosti.... holé jednotliviny mohou existovat jedin tehdy, když je na n napojena alespo jedna vlastnost. Nyní tento fakt o holých jednotlivinách je ne iní identickými s vlastnostmi, ani z toho neplyne, že vlastnosti jsou konstituenty holých jednotlivin. (Moreland, Pickavance 2003, 4) doktrína holých jednotlivin se nemusí leckomu jevit zvláš vábná Vlastnost unrepeatibility p isuzují metafyzikové jednotlivinám, protože jsou jedine né; vlastnost repeatibility p isuzují vlastnostem, pon vadž se ve sv t vícekrát opakují; nap. vlastnost být k je opakována ve svých rozmanitých individuových instancích. 13 Mertz ob ma autor m odpov d l v mn nedostupném textu Mertz, D. W. (2003): Against Bare Particulars. A Response to Moreland and Pickavance. Australasian Journal of Philosophy 81, 1-20.

11 18 Úvod V Partially Clad Bare Particulars Exposed (Davis 2003) Richard Brian Davis p ipouští, že Mertzova kritika není pro Morelandovu teorii áste n od ných jednotlivin ( partially clad particulars ), jak ji nazývá, závažná. Zaciluje se však na problematiku nutných-esenciálních vlastností a zp sob, jak s nimi Moreland zachází. Problém vidí ve schopnosti dané teorie charakterizovat t eba Sokrata, protože podle Davise Sokratovu vlastnost být lov k ta teorie nepojímá jako vlastnost nutnou, ale nedopat ením jako vlastnost kontingentní. Že tato argumentace je pr kazná jedin pro skalního esencialistu, však Davis nepost ehl a tak ani nijak nekomentoval. P ešel hned ke svému dalšímu rozboru, z n hož mu vyplynulo, že holé jednotliviny mají konstituenty totiž sebe. Dle Davise je práv toto skute ná potíž pro Morelandovu teorii individuace, nebo podle ní holé jednotliviny již p icházejí individuovány (Moreland 2001, 155). V dob zcela nedávné se objevily, krom jiných, následující p ísp vky k problematice holých jednotlivin. Fred Wilson p i analýze Bergmannových, Allairových, ovšem i Lockových a Russellových text dosp l k záv ru (Wilson 2005, 103), že pro empiricistu jsou všechny entity individua, vlastnosti, relace, atd. holé. 14 V prost edí kritické reflexe moderní logiky, a tedy stranou aktuální debaty v metafyzice, se David S. Oderberg pokusil argumentovat (Oderberg 2005), že fregovská predikátová logika je, p inejmenším v Quinov výkladu, zavázána k teorii holých jednotlivin. V rámci debat metafyzik napsal Theodore Sider (Sider 2006) ve stati Bare Particulars obhajobu konceptu holých jednotlivin vzhledem k námitkám vycházející z (ne)možnosti instanciace vlastností, zohlednil p i tom n které druhy vlastností. 15 V záv ru ovšem vyslovil sv j osobní návrh na to, co by holé jednotliviny m ly být; jeho návrh zapadá do myšlenkové v tve ontolog, k níž sám náleží (tzv. fourdimensionalismus, 14 Tento záv r je v souladu s teorií holých individuí, která je prosazována v této knize. Každá entita Tichého rámce má vlastnost být holá ve smyslu definovaném v (Raclavský 2008). 15 Sider v a Baileyho texty jsou stru n diskutovány i v této knize, v p iloženém textu Dva druhy holosti a t i teze o holých individuích, který je sestaven z (Raclavský 2010, 2011a). Oba tyto texty vznikly v rámci esko-slovenské diskuse holých individuí, kterou inicioval Martin Schmidt v (Schmidt 2010, 2011).

12 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 19 v podstat p ipodobn ní ontologie k fyzice). Dle jeho názoru jsou holými jednotlivinami asoprostorové body fyzik ; 16 t m se totiž p ipisuje velice málo vlastností. Sider se tak zdá akceptovat názor, že holá jednotlivina má být n co s minimem vlastností. Je-li tomu tak, tak by to znamenalo, že si neuv domil, že množství vlastností, které jsou námi n emu p ipisovány, je vždy pouze drobným zlomkem po tu vlastností, které daný p edm t doopravdy instanciuje. Ve svém zcela nedávném textu A. M. Bailey (Bailey 2011) vyvrací tu teorii holých jednotlivin, podle níž jsou holé jednotliviny složkami substancí. Vyvrací tedy n co, co je do jisté míry produktem dezinterpretace. Navíc teorie, že holá individua-jednotliviny jsou sou ástí p edm t, byla p edm tem kritiky už nap. L. Nathana Oaklandera (Oaklander 1977). Pom rn nenápadnou p í inu tohoto výkladu teorie holých jednotlivin najdeme u Bergmanna p i jeho vysv tlování individuace (numerické odlišnosti materiálních objekt ; k tomuto tématu se vracíme v záv re né sekci této kapitoly): Pro holou jednotlivinu je nemožné být ve více než jedné b žné v ci (Bergmann 1967, 24) Zde je ve ješt použito v p eneseném, obrazném smyslu. Erwin B. Allaire v diskusi s V. C. Chapellem (Chapell 1964), který kritizoval jeho p edchozí text (Allaire 1963), ovšem iní holou jednotlivinu doslova ontologickou konstituentou v ci: Holá individua jsou tudíž ve v cech t mi entitami, které od vod ují [ accounted for ] numerický rozdíl v cí. (Allaire 1965, 18) V málo známé obran teorie holých jednotlivin proti Sellarsov útoku však uvedl totéž a d íve William P. Alston (Alston 1954). Podle Alstona se konkrétní jednotlivina sestává ze substrátu a jedné i více univerzálií. 16 Sider v text podrobil kritické reflexi Martin Schmidt v (Schmidt 2008).

13 20 Úvod Ve známé u ebnicí Michaela J. Louxe (Loux 1998/2002) je toto pojetí holých jednotlivin již kodifikováno: nám známé konkrétní jednotliviny mají dv kategoricky odlišné druhy konstituent atributy a holé subjekty [ bare subjects ]... Atributy jsou tím, co asociujeme s konkrétními jednotlivinami [ particulars ], a holé jednotky [ bare items ] tím, co funguje jako jejich subjekty, jež jsou ontologicky základní. Nám známé jednotliviny jsou konstrukcemi z t chto více základních entit. (Loux 1998/2002, 89) Teorii, která pojímá jednotliviny jako složeniny z vlastností a jakýchsi pseudojednotlivin (podle mnohých kritik navíc entit bez vlastností), 17 by jist bylo možno kritizovat r znými zp soby. Jinou diskutabilní námitku v i holým jednotlivinám najdeme v (Loux 1998/2002, 107). Loux si nemyslí, že by holé substrátyjednotliviny, nem ly žádné vlastnosti. Ovšem všechny holé substráty prý mají vlastnosti stejné. Jsou jimi esenciální vlastnosti jako být ervený nebo nebýt ervený, být odlišný od ísla sedm atd. 18 A tak a koli jsou od sebe numericky odlišné, nejsou kvalitativn rozlišitelnými entitami. Zdá se tedy, že Loux holým jednotlivinám p ipisuje jen obecné vlastnosti, nikoli vlastnosti jako být identický s A. P itom vlastnosti jako být numericky odlišný od B atp. jsou tím, co A iní být substrátem kvalitativn odlišným od substrátu B. M žeme se jen dohadovat, zda jsou takovéto vlastnosti Louxem pomíjeny z toho d vodu, že je má za vlastnosti ne isté ( impure ) Podotýkám, že nic takového teorie holých individuí prezentovaná v této knize nehlásá. 18 Dle pojetí prosazovaného v této knize se jedná o jednu jedinou vlastnost, liší se jen její pojmy. 19 V této knize jsou takové p ípadné úvahy zpochybn ny hned n kolik zp soby. Ne isté vlastnosti jsou demaskovány jako dostate n dobré vlastnosti (sta Intenzionální explikace pojmu vlastnosti); holé individuum je rozpoznáno jako mající plejády empirických a esenciálních, ba dokonce i áste n esenciálních vlastností (sta Holá individua nejsou bez vlastností), takže holá individua lze na jejich základ rozlišovat; ovšem je tu i možnost

14 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 21 TUZEMSKÁ DISKUSE HOLÝCH INDIVIDUÍ A JEJICH VLASTNOSTÍ V esko-slovenském kontextu donedávna p evládala jen ur itá dezinterpretace teorie holých jednotlivin-individuí. 20 Zejména Petr Kolá t ikrát publikoval návrh (Kolá 1999), (Kolá 1999a), (Kolá 2000), který považoval za koncepci holých individuí, a to dokonce za Tichého koncepci. S tou se však zásadn rozchází, jak lze lehko ukázat. Nejprve sestavme jednoduchou formalizaci toho hlavního z Tichého formulace-definice: x f ( (Netriviální (f)) (f(x)) ) p evypráv no: pro každé individuum x, každou vlastnost f, je-li f netriviální, tak je možné, aby x nem lo f A koli Kolá odlišuje vlastnosti triviální a netriviální, první z jeho formulací teorie holých individuí nám pon kud p ipomene formulaci Sellarsovu: holé individuum má pouze triviální vlastnosti x f ( (f(x)) (Triviální (f)) ) neboli individuum nemá žádné netriviální vlastnosti (neexistuje x takové, že existuje vlastnost f taková, že x má f a f není triviální). Nejplausibiln jší z Kolá em navržených formalizací je nakonec tato: pro každé individuum x, každou vlastnost f, je-li možné, aby x nem lo f, tak f je netriviální diferencovat materiální jednotliviny na základ projikování abstraktních individuí (sta Projikování a abstraktní vs. konkrétní individua). 20 Následující prezentace není nestranná, je vedena spíše z mého hlediska; navíc poukazuji na obsahy text, které jsou v této knize p etišt ny.

15 22 Úvod x f ( (f (x)) (Netriviální (f)) ) Je tedy zjevné, že Kolá uvádí opa ný sm r implikace, než jaký uvád l Tichý. Takže jsou Tichého a Kolá ovy formulace neekvivalentní, tudíž Kolá nenaplnil sv j cíl formalizovat Tichého koncepci holých individuí. Dá se navíc ukázat, že ona poslední formule je kontradikcí. Uvažme individuum A a vlastnost být totožný s individuem B. Antecedent implikace Kolá ovy formule je pravdivý, protože existuje alespo jeden možný sv t, v n mž A tu vlastnost nemá. Jenže ta vlastnost netriviální není. Kolá sice rozebírá v c pon kud složit ji, v etn zvažování návrh, podle nichž jsou individua alespo v jednom sv t bez všech netriviálních vlastností, nicmén zákonit dosp l k záv ru, že: specifikace doktríny holých individuí... nevede nikam (Kolá 2000, 135) Detailní rozbor a kritika Kolá ových definic a úvah je uvedena v mém, v této knize nep etišt ném textu (Raclavský 2007c), který vznikl v bezprost ední návaznosti na mou pozitivní formulaci Tichého doktríny v (Raclavský 2008). Kolá ovy a obdobné definice holých individuí, které vždy pojímají individua jakožto alespo v jednom možném sv t (a asovém okamžiku) bez netriviálních vlastností, kritizoval rovn ž Pavel Cmorej ve stati Holé indivíduá a predikácia (Cmorej 2006). Klí ový d vod odmítnutí takových definic nalézá Cmorej v tom, že existuje nejen jedna, ale spousta vlastností takových, že (každé) individuum je v kterémkoli jednotlivém možném sv t (a ase) má (tamtéž, ). D sledkem je, že žádná holá individua ve smyslu zkoumaných definic neexistují, protože dané definice holých individuí determinují vlastnost, jež má v každém sv t (a ase) prázdnou extenzi. S Cmorejovým d kazem, který nazývám d kazem z existence (d kazem toho, že existují takové vlastnosti, které individuum má), pln souhlasím; už proto, že jsem nezávisle dosp l prakticky v téže dob k témuž zjišt ní. Ve stati Holá individua nejsou bez vlastností (Raclavský 2008a), která je v této knize otišt na, rozvíjím hned n kolik zp sob odmítnutí individuí, která jsou údajn v alespo jednom sv t (a ase) bez

16 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 23 ur itých druh vlastností i alespo všech vlastností aspo jednoho druhu. 21 K práv zmi ovaným zkoumáním mne p vodn p ivedla kritická reflexe teorie Vladimíra Svobody, podle níž jsou prý d sledkem Tichého koncepce individuí tzv. individua v limbu (Svoboda 2000, 2001). 22 Tuto teorii lze považovat za jistou formu teorie nahých individuí (k tomuto níže). Pomineme-li detaily, individuum v limbu je individuum, které postupn pozbylo všechny své (ryze) empirické vlastnosti, až se dostalo do stavu jakési nirvány, limba, kdy už není empiricky pozorovatelné. Už na první pohled však musí být Svobodova teorie podez elá, nebo celý možnosv tový rámec uvažovaný Tichým byl pojímán jakožto rámec empirického zkoumání, s ímž je idea empiricky netestovatelných individuí v p íkrém rozporu. Lze zjistit (Raclavský 2007a, 2007b), že toto není jediný diskutabilní rys Svobodovy teorie. Ta totiž stojí na známém p edsudku, že vlastnosti, jejichž jména (predikáty) obsahují negaci (pro p íklad zmi me neku ák, nebýt opilec ), nejsou dostate n dobré vlastnosti. Takže když individuum p estane být ku ákem, jaksi ho ubude, má o jednu vlastnost mén. Navzdory takto smýšlejícím filosof m, nebýt ku ák (tj. být neku ák ) je dobrá vlastnost. Pro jiný p íklad, je dokonce lepší nebýt HIV pozitivní (tj. být HIV negativní), než být HIV pozitivní. Na to, zda individuum má ony negativní vlastnosti které individua mají tehdy, když nemají ony pozitivní (nap. když individuum p estane být ku ákem, okamžit nabývá vlastnost být neku ákem ), lze navíc individua smyslupln empiricky testovat. Pro názornost, k ov ení, zda individuum instanciuje vlastnost být neželezný, sta í k n mu nap. p iložit magnet. Jak blíže diskutuji v kapitole Intenzionální explikace pojmu vlastnosti, onen dojem zápornosti vzniká pouze z p ítomnosti jazykového záporu u predikátu, potažmo negace v pojmu vlastnosti. Samy vlastnosti, dle intenzionální explikace tedy funkce z možných sv t do t ídy individuí, žádné negace i zápory neobsahují. 21 Pochopiteln zde nemyslíme ty vlastnosti, jež individuum mít nem že. 22 S touto teorií u nás sympatizovala Marie Duží v (Duží 2007, zvl. 67), když d lila individua na realizovaná a nerealizovaná, p i emž ta druhá spojuje s individui v limbu V. Svobody.

17 24 Úvod Kone n je na pováženou otázka, jak m že být individuum bez všech (ryze) empirických-kontingentních vlastností, tedy v limbu, když být v limbu je vlastností, kterou individuum m že vlivem kontingence nabýt, ili když je to empirická-kontingentní vlastnost. Obra me nyní svou pozornost k formulaci koncepce holých individuí, která je prosazována v sérii mých statí, z nichž mnohé jsou p etišt ny v této knize. Klí ové tvrzení teorie holých individuí chápu jakožto ontologické tvrzení ve tvaru kondicionálu. Ten je o možném postrádání vlastností ur itého druhu, tedy nikoli o postrádání všech vlastností ur itého druhu. Pojímám jej tedy zásadn jinak, než jako pochybné ontologické tvrzení, že individuum je v alespo jednom možném sv t (a ase) bez všech vlastností ur itého druhu. To druhé tvrzení, jež vlastn považuji za definici nahých individuí, je vyvratitelné p ízna n oním výše zmi ovaným d kazem z existence. 23 Tichého formulace teorie holých individuí má nanešt stí fatální nedostatek, jak záhy ukážu. Ve stati Empirické esenciálne vlastnosti podal Pavel Cmorej následující d lení vlastností do následujících t í druh (zejm. Cmorej 1996, d íve Cmorej 1988). Jsou tu vlastnosti ist esenciální, tj. individuum, které takovou vlastnost má, ji má nutn (ve všech možných sv tech a asech). Tyto vlastnosti se do zna né míry p ekrývají s Tichého triviálními vlastnostmi, nebo esenciální vlastnosti mají konstantní rozsah; triviální vlastnost mající jako rozsah prázdnou t ídu pochopiteln esenciální není. Dalšími jsou ist empirické vlastnosti, které nemá žádné individuum nutn. Mohli bychom (pon kud nep esn ) íci, že jde o vlastnosti akcidentální, ímž bychom dosud v zásad p ejímali tradi ní distinkci esenciální / akcidentální. T etí, starým metafyzik m neznámou skupinu vlastností tvo í vlastnosti, které vykazují znaky obou p edchozích, Cmorej je nazval áste n esenciální vlastnosti (mohly by však být zvány i áste n empirické vlastnosti). Ur ité individuum má takovouto vlastnost nutn, alespo jedno jiné individuum však náhodn. P íkladem takové vlastnosti je být stejn vysoký jako A. Takovéto vlastnosti jsou sice od konce 70. let 20. století v zahrani ní metafyzice ob as zmi ovány, 23 Jak poznamenal Pavel Cmorej, pojem nahého individua je podle mne contradictio in adjecto.

18 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 25 nicmén Cmorej p istoupil k jejich specifikaci podle všeho nejp ímo a eji. 24 Netriviální vlastnosti se tedy rozpadají do dvou druh. Dá se pak snadno ukázat, a práv to je p edm tem textu Holá individua: reformulace Tichého koncepce (Raclavský 2008), že Tichého definice vymezují vlastnost, jejímž nem nným, konstantním rozsahem je prázdná t ída individuí, neboli že holá individua neexistují. Sta í si zkusit dosadit do: x f ( (Netriviální (f)) (f (x)) ) vlastnost být stejn vysoký jako I namísto f a I namísto x. Je zjevné, že individuum I tuto netriviální vlastnost postrádat nem že. (Analogicky pro další vlastnosti a další individua). V mém zmi ovaném textu jsou pak p edloženy definice, které vznikly jako opravy Tichého návrh tak, aby netrp ly stejnou vadou. 25 Nejjednodušší z hned n kolika definic holých individuí je založena na tom, že f je netriviální bylo nahrazeno (nap.) pomocí f je akcidentální pro x. Toto nahrazení zp sobí imunitu definice v i neblahé síle áste n esenciálních vlastností. Každá tato definice (p esn ji: jak, definiens, tak definiendum) tak vymezuje triviální univerzální vlastnost, kterou mají všechna individua za všech okolností (tj. nutn ), neboli nem nným rozsahem této vlastnosti je univerzální t ída individuí. ili všechna individua jsou holá. Rád bych p i této p íležitosti zd raznil v následujících kapitolách p ítomnou skute nost, že prosazovaný pojem holého individua je modální pojem. V dané teorii se uvažují modální záležitosti, zejména modální 24 T eba Michael J. Loux píše, že vlastnost P je ne istá ( impure ) práv tehdy, když objekt x je P tehdy, když x vstupuje do vztahu R s konkrétní jednotlivinou s (Loux 2006, 118). P íkladem je práv (mimochodem Cmorejem neuvád ná) vlastnost být stejn vysoký jako A. Louxova definice je však závažn chybná, všechny vlastnosti jsou v jejím d sledku ne isté. Nebo v každém rozumném systému (a rovn ž v realit ) je individuum x k libovolnému (tedy každému) individuu s v n jaké relaci. 25 To lze pochopiteln mnoha zp soby. Jedním z t ch, které jsem v onom textu nep edložil, spo ívá v rozší ení antecedentu (Netriviální(f)) jednoduše na ( (Netriviální(f)) ( áste n Esenciální(f)) ).

19 26 Úvod charakter instanciace. Instanciace tedy není primitivním pojmem, jak bývá proponent m holých jednotlivin vy ítáno. Nebo instanciace je v této mé teorii chápána jako m tí vlastnosti, což tkví v náležení individua do množiny-t ídy, která je v daném možném sv t extenzí dané vlastnosti. K formulování dostate n p esných definic holých individuí byly zapot ebí dostate n exaktní definice dostatku druh vlastností. Nahradit tento nedostatek vedlo k mé, zde p etišt né, rozsáhlé studii Definice základních druh vlastností (Raclavský 2007). Tato sta navazuje na definice vlastností esenciálních, ist esenciálních, áste n esenciálních, ist empirických, esenciálních pro, které podal již Pavel Cmorej ve stati Empirické esenciálne vlastnosti (Cmorej 1996). Cmorej tyto definice sestavoval v Tichého intenzionální logice, takže vlastnosti jsou explikovány jako jisté intenze. 26 Ke Cmorejovým definicím (do nichž jsem zapracoval parcialitu) jsem p idal definice dalších druh vlastností: akcidentální, akcidentální pro, pusté (triviáln, netriviáln ), dále vlastn instanciované, neinstanciované, postradatelné, nepostradatelné, aj. Zajímavé je, že triviální pusté vlastnosti (jakou je nap. vlastnost, jejímž konstantním rozsahem je prázdná t ída) kompletují Cmorejovu trojici ist esenciální / áste n esenciální / ist empirické na tve ici druh vlastností. Mírným pooto ením prismatu zase získáme tve ici ist akcidentální / áste n akcidentální (tj. áste n esenciální) / ist esenciální / pusté. K dalším v té studii definovaným pojm m pat í filosoficky p íhodný pojem komplementárních vlastností (vycházející z myšlenky, že k vlastnosti jako t eba být muž je komplementární vlastnost nebýt muž ), anebo zase t eba pojmy singulárních triviálních vlastností, vlastnosti triviální univerzální, triviální prázdné, triviální nedefinované. Definice jsou p itom navrhnuty jako adaptovatelné na ut íd ní všech intenzí (vztah, propozic, individuových ú ad, atd.), v n kterých p ípadech i jakýchkoli funkcí. Pojmová výstavba navíc vychází z n kolika primitivních pojm (identita, kvantifikátory, logické spojky), na základ nichž jsou zavád ny stále složit jší pojmy. 26 B žný analytický metafyzik n kdy zpochyb uje intenzionální explikaci vlastností. Proti tomu se ohrazuji v kapitole Intenzionální explikace pojmu vlastnosti.

20 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 27 ANTIESENCIALISMUS A MODÁLNÍ/INTENZIONÁLNÍ LOGICKÝ RÁMEC Vzhledem k tomu, že modální logiky pat í k intenzionálním logikám a Tichého logika je v zásad intenzionální, lze pom rn snadno pochopit, pro Tichý reagoval na moderní esencialismus modálních metafyzik a logik. Zajímavá je p i tom už p í ina akceptování esenciálních vlastností n kterými logiky druhé poloviny 20. století. Touto p í inou jsou z ejm souvislosti významného logického zákona Barcanové ( Barcan formula ) modální logiky. Podle n ho totiž platnost v ty (kde F je n jaká vlastnost): Je nutné, že každé x je F vede k platnosti v ty: Každé x je nutn F Jak známo, Willard van Orman Quine (srov. nap. Quine 1947, 1976) bezprost edn na kl modální logiku ze zavázání se k pochybné doktrín aristotelského esencialismu. Následovala rozsáhlá diskuse, v nichž n kolik logik (v. Ruth Barcan Marcusové, srov. nap. Marcus 1967, 1971) svým zp sobem n jakou formu esencialismu p ipustila. N koho pak m že udivit, že v debat nebyly jasn odlišeny vlastnosti triviální a netriviální s tím, že formule Barcanové se týká práv t ch triviálních. Na ež by ani Quine nem l mít s uznáním vlastností jako být totožný se sebou potíže, nebo esencialismus tohoto druhu je jist neproblematický. Tento druh esencialismu se nazývá leibnizovský esencialismus (do diskusí metafyzik ho uvedl zvlášt Alvin Plantinga). To, že se k tomuto nedosp lo, má možná souvislost s n kterými dalšími metafyzickými doktrínami, v nichž je provozována modální logika, zvlášt 27 Problematice sémantiky modálních tvrzení i sporu o modální logiku je v nována celá rozsáhlá kapitola knihy (Raclavský 2009). Mimochodem, zákony Barcanové jsou (v pat i né form ) pro Tichého logiku akceptovány. 28 Pro pom rn nedávnou, o modální logiku op enou diskusi esencialismu viz nap. (Yablo 1987).

21 28 Úvod idea m nících se domén ( varying domains ), neodlišení individuí od individuových ú ad (individuových koncept ), názor o informativnosti predikování existence individuím, atd. Za z ejm nejvlivn jšího modální esencialismus hlásajícího metafyzika bychom z ejm mohli považovat Saula Kripkeho (Kripke 1972), nebo jeho práce jsou uznávány jak adovými filosofy, tak techni t ji lad nými teoretiky. Alvin Plantinga, který se k esencialismu vrací opakovan (klasickou je p itom jeho práce World and Essence, Plantinga 1970), je sice velmi dob e p ijímán u analytických metafyzik, nicmén nepodal respektované technické výsledky a nesepsal širokému filosofickému publiku ur enou práci, jakou je práv Kripkeho Naming and Necessity. V diskusích metafyzik nebývá ovšem Kripke jako esencialista zmi ován; p esto lze doložit, že Kripke se k esencialismu (ale i k ur itému antiesencialismu) hlásil. Kripke odmítl jednak teorii jednotlivin jako svazku vlastností, jednak teorii holých jednotlivin bez vlastností; cht l zastávat pozici, podle níž mají jednotliviny ur ité vlastnosti (ty Kripke je nejmenuje) nutn : jestliže je kontrafaktuální situace popisována jako ta, co by se mohla stát Nixonovi, a není-li p edpokládáno, že tento popis je redukovatelný na ist kvalitativní, pak jsou p edpokládány mysteriózní holé jednotliviny, substráty bez vlastností, které podkládají kvality. Tak tomu není:...[kripke rozvíjí úvahu snad nazna ující, že Nixon m že p icházet o / nabývat vlastnosti jako být Republikán, být Demokrat ]... Totéž platí pro jakékoli jiné vlastnosti, které Nixon m že mít, s výjimkou, že n které z t chto vlastností mohou být esenciální. To, co popírám, je, že jednotlivina není nic než svazek vlastností (Kripke 1972, 272) Dovolím si na základ následujícího dlouhého citátu vrátit k cíli teorie holých individuí, jímž je nepochybn antiesencialismus. Tak tomu bylo každopádn u Locka a je tomu tak navýsost práv u Tichého (a následn pak i v této knize). P ekvapivé je, že na tento cíl teorie holých individuí bývá velmi asto zapomínáno. Následující doklad z The Oxford Handbook of Metaphysics není zdaleka jediný, je jen p ízna ný (autorem výrok je E. J. Lowe):

22 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 29 Spíše je pou ením [teorie holých jednotlivin] to, že objekty jsou v i vlastnostem ontologicky prvotní, p i emž vlastnosti jsou ve své existenci a identit závislé na objektech. V žádném smyslu není vlastnost konstituentou objektu. (Loux, Zimmermann 2003/2005, 86) Jak vidíme, o (anti)esencialismu i nutnosti/možnosti Lowe nic nepíše. Novozélandský žák a pak spolupracovník P. Tichého, filosof Graham Oddie však o antiesencialismu píše výstižn toto: 29 Nejsiln jší verze [doktríny logicky holých individuí] tvrdí, že individua nemají žádnou netriviální vlastnost nutn. (Doktrína logicky holých individuí nesmí být zam ována s prokazateln nepravdivou doktrínou aktuáln holých individuí: že existují individua, která neinstanciují v bec žádné ne-triviální vlastnosti.)... [Oddie zvažuje povahu r zných námitek proti holým individuím] Ovšem odmítnutí logicky holých individuí odkryje vosí hnízdo superesencialismu: doktrínu, že individua mají všechny své vlastnosti nutn. Ta není jen metafyzicky extrémn kontraintuitivní, ale ani nám neposkytuje metafyzické osvobození od t ch druh epistemologických problém, vzhledem k jejichž opušt ní byla navržena. Nebo jak m žeme být ustaveno, že jistý objekt X má vlastnost P?... [dle esencialismu je X souborem svých vlastností jako nap. P; J.R.] Není t žké demonstrovat, že pokud super-esencialismus platí, tak znát identitu aspo jednoho individua (nap íklad sebe sama) by bylo totožné s všev doucností. (Oddie 1986, ) Oddieho argument tedy v zásad uvažuje dv v ci: a) rozejít se s holými individui obnáší upadnout do extrému, že všechny vlastnosti jsou k individuu p išity logickou nutností, b) poznat individuum na základ vlastností, které má, by obnášelo znát všechny vlastnosti, které má (a t ch je z ejm víc jak mnoho). Je t eba poznamenat, že moderní esencialismus teoretik, jakými jsou Alvin Plantinga i Saul Kripke, není n jakým super-esencialismem 29 A to souvislosti své obhajoby argumentu ve prosp ch smysluplnosti po ítání pravd blízkosti ( verisimilitude ) teorií Tichého metodou. Všimn me si, že formulaci holých individuí p ejal Oddie od Tichého.

23 30 Úvod aristotelského typu. Spor s t mito novými esencialisty se vede spíše o to, které ješt vlastnosti jsou esenciální. Kripke t eba uvažuje (Kripke 1972, ), že pro Alžb tu II. je esenciální vlastnost být narozen Alžb t a Ji ímu Windsdorským. Antiesencialista jako nap. Tichý tvrdí, že i tato vlastnost musí být vylou ena z t ídy vlastností, jež jsou pro Alžb tu II. esenciální. Jak argumentuje Tichý (srov. nap. Tichý 1988, 186), chtít být narozen Alžb t a Ji ímu Windsdorským, mít tu vlastnost je smysluplné p ání n kterých lidí, není to víra v logicky nemožné. V ta Alžb ta II. není narozena Alžb t a Ji ímu Windsdorským není kontradikce, ale v ta kontingentní v n kterých možných sv tech je pravdivá, v n kterých možných sv tech, jako nap. v tom aktuálním, ovšem nepravdivá. Kripke tedy ve svém esencialismu p vodu ( essentialism of origin ) z ejm zam nil nutnost logickou s jakousi nutností fyzikální (resp. biologickou). 30 K silnému esencialismu by se na druhou stranu Kripke zavazoval tehdy, když by zastával, že st l, který zkoumáme, musí být d ev ný, protože kdyby byl t eba z ledu, již by to nebyl onen st l. Oddieho tvrzení a) i b) lze chápat v tom smyslu, že je-li nap. být d ev ný ástí esence individua S, pak to, zda S je d ev ný, nelze poznávat empirickým zp sobem. Protože d ev nost S je tak íkajíc defini n dána, je to konceptuální záležitost. To ale proti e í common-sense a také to iní absurdním v decké empirické poznávání sv ta. Poznávat totiž S teprve až na základ toho, že p edem víme, že pro svou d ev nost je oním S, znamená doslova zap ahat kon za v z. Proto nedává smysl pojímat d ev nost jako interní vlastnost S, d ev nost musí být vlastnost pro S externí. Musí k n mu p iléhat nahodile, což tedy obnáší, že existuje alespo jeden možný sv t takový, v n mž ji nemá. ili antiesencialismus, alespo ten Tichého st ihu, chce zachránit smysluplnost celého podniku modelování empirického zkoumání, které iníme. Zastánce Tichého p ístupu tedy nezajímá n jaká spekulativní metafyzika, ale metafyzika, která zkoumá intenzionální rámec empirického zkoumání, jak to m žeme nazvat. Domnívám se, že práv obhajoba intenzionálního rámce empirického zkoumání vedla již samotného Tichého k jeho formulacím koncepce holých individuí. 30 V zahrani ní prob hla na toto téma diskuse, zde ji však nereflektujeme.

24 1. Holá individua a druhy jejich vlastností: úvod 31 N KTERÉ EPISTEMOLOGICKÉ SOUVISLOSTI Jak si tená mohl povšimnout už u Locka, ba i u Bergmanna a Armstronga, jde p i proponování teorie holých jednotlivin ruku v ruce s ontologickou tezí i jistá teze epistemologická (v širším smyslu slova epistemologie jde o souvislost s naším poznáváním toho, co je). Takováto teze je pregnantn vyjád ena i Tichým, zní p ibližn takto: Uvážíme-li možný sv t, v n mž individuum I nemá jistou vlastnost, která je pro n j akcidentální, tak jsme od I tu vlastnost konceptuáln separovali. U iníme-li tak opakovan pro další takové vlastnosti, individuum I nahlédneme coby ryzí individuátor, nosi vlastností. Toto konceptuální odlišení vlastností od individuí je záležitost epistemologická, není t eba individua o vlastnosti ontologicky p ipravit. Individuum uvažované takto je pak ryzí individuátor, píše Tichý. Ve zde p iloženém textu Ryzí individuátory a holá individua (Raclavský 2008c) jsem se snažil vyložit a exaktn definovat práv Tichého koncept ryzího individuátoru. inil jsem tak v reakci na odlišný výklad podaný d íve Cmorejem (Cmorej 2006). Zatímco Cmorej uvažoval, zda onen individuátor je pojem individua, dle mého soudu jsou pojmy ryzího individuátoru a holého individua ekvivalentní, ur ují jednu a tutéž vlastnost individuí, každé individuum je holé a zárove je ryzím individuátorem. Zajímavé otázky se vážou k tomu, jaký vztah mají individua, u nichž abstrahujeme od vlastností (individua z našeho logického rámce), k reálným individuím z masa a kostí (k t m individuím, z nichž se skládá materiální sv t). P i jejich odlišování m žeme doslova hovo it o individuích abstraktních a konkrétních. Tak je tomu v kapitole Projikování a abstraktní vs. konkrétní individua (Raclavský 2009a), která se po uvedení p íslušné distinkce snaží ešit rozmanité notorické ontologické i epistemologické problémy spjaté s individui, nap. Théseovu lo (zaznamenanou již Plutarchem), problém polského logika, otázky reidentifikace individuí, atp. Celý koncept tak podtrhuje to, co je koncepci holých individuí prosazované v této knize vlastní a ím se liší od snad p íliš materialisticky pojímaných teorií holých jednotlivin. Totiž, že sféra myšlení poznávajícího subjektu a taktéž jeho jazyka je p ece jen odlišná od vn jší materiální reality.

Seznam literatury. Původně otištěno v Proceedings of the Aristotelian Society 38, 1964.

Seznam literatury. Původně otištěno v Proceedings of the Aristotelian Society 38, 1964. Seznam literatury ALLAIRE, Edwin B. (1963): Bare Particulars. Philosophical Studies 14, 1-2, 1-8. ALLAIRE, Edwin B. (1965): Another Look at Bare Particulars. Philosophical Studies 16, 1/2, 16-21. ALSTON,

Více

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Účelové komunikace jsou důležitou a rozsáhlou částí sítě pozemních komunikací v České republice. Na rozdíl od ostatních kategorií

Více

Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení územního samosprávného celku Obec Mi kov za období od 1.1.2017 do 31.12.2017 Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení 1/6 I. VŠEOBECNÉ INFORMACE Název ÚSC: Obec

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 As 18/2011-81 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Matyášové, Ph.D. a soudců JUDr. Jakuba Camrdy,

Více

Posilování sociálního dialogu v místním a regionálním správním sektoru. Diskusní dokument

Posilování sociálního dialogu v místním a regionálním správním sektoru. Diskusní dokument EPSU/CEMR seminář 11. prosince 2008, Bratislava 1) Co je sociální dialog? Je důležité vysvětlit, co znamená sociální dialog, protože tento termín se obvykle nepoužívá ve všech evropských zemích pro popis

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Aps 10/2012 20 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Kaniové a soudců JUDr. Marie Žiškové a JUDr. Zdeňka

Více

Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy

Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy Aplika ní doložka KA R Ov ování výro ní zprávy ke standardu ISA 720 ODPOV DNOST AUDITORA VE VZTAHU K OSTATNÍM INFORMACÍM V DOKUMENTECH OBSAHUJÍCÍCH AUDITOVANOU Ú ETNÍ ZÁV RKU Aplika ní doložku mezinárodního

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 A 60/2002-34 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína a

Více

Obsah. Logická zkoumání

Obsah. Logická zkoumání Obsah Logická zkoumání O smyslu a významu 17 Výklady o smyslu a významu 43 Funkce a pojem 55 Pojem a předmět 79 Myšlenka. Logické zkoumání 95 Recenze Husserlovy Filosofie aritmetiky 123 Základy aritmetiky

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Afs 57/2005-61 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Josefa

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 1Co 223/2009-221 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jana Zavrtálka a soudců JUDr. Jaroslava Hikla a JUDr. Radmily Baďurové v právní

Více

SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁ SKÉHO PROSTORU

SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO HOSPODÁ SKÉHO PROSTORU 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - S-Erklärung Tschechisch (Normativer Teil) 1 von 13 SPOLE NÁ PROHLÁŠENÍ SMLUVNÍCH STRAN DOHODY SPOLE NÉ PROHLÁŠENÍ O SOU ASNÉM ROZŠÍ ENÍ EVROPSKÉ UNIE A EVROPSKÉHO

Více

RUSSELŮV PARADOX RUSSELLŮV PARADOX

RUSSELŮV PARADOX RUSSELLŮV PARADOX RUSSELLŮV PARADOX Tím, kdo v podstatě sám založil celou teorii množin, byl německý matematik Georg Cantor. Rychle se ukázalo, že množiny, respektive třídy (pro naše účely nejsou rozdíly mezi oběma pojmy

Více

Daňová partie. Aktuality z oblasti řešení daňových sporů. 5. května 2011. 1. Finanční úřady nově jen v krajských městech

Daňová partie. Aktuality z oblasti řešení daňových sporů. 5. května 2011. 1. Finanční úřady nově jen v krajských městech www.pwc.cz/danovespory Aktuality z oblasti řešení daňových sporů 5. května 2011 Témata tohoto vydání: 1. Finanční úřady nově jen v krajských městech 2. Příjmy z absolutně neplatných smluv v daňovém přiznání

Více

Co postrádají absolventi eských vysokých škol v praxi aneb co nám škola nedala

Co postrádají absolventi eských vysokých škol v praxi aneb co nám škola nedala Co postrádají absolventi eských vysokých škol v praxi aneb co nám škola nedala Pr zkumy a ankety provedené v posledních letech jak mezi zam stnavateli, tak mezi absolventy vysokých škol shodn ukazují,

Více

FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU

FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU FINAN NÍ ÍZENÍ A ROZHODOVÁNÍ PODNIKU ANALÝZA,INVESTOVÁNÍ,OCE OVÁNÍ,RIZIKO,FLEXIBILITA Dana Dluhošová Recenzenti: prof. Dr. Ing. Jan Frait prof. Ing. Jozef Kra ovi, CSc. prof. Dr. Ing. Zden k Zmeškal Finan

Více

tak, že vyšet ované se áste n vrací zp sobilost k právním úkon m tak, že je zp sobilá k t m právním úkon m, které se týkají nakládání s majetkem nep

tak, že vyšet ované se áste n vrací zp sobilost k právním úkon m tak, že je zp sobilá k t m právním úkon m, které se týkají nakládání s majetkem nep tak, že vyšet ované se áste n vrací zp sobilost k právním úkon m tak, že je zp sobilá k t m právním úkon m, které se týkají nakládání s majetkem nep evyšujícím hodnotov 3.000,- K a k výkonu volebního práva;

Více

Obec Mi kov. Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení. územního samosprávného celku. za období od do

Obec Mi kov. Zpráva o výsledku p ezkoumání hospoda ení. územního samosprávného celku. za období od do i! " # $ % & ' % ( ' ) % * & + #, - -. / $ 0 1 $ 2 3 4 5 6 2 7 2 8 9 : 5 ; : ; < = > % %? & ) @? A B C D E F G H I J K L M N O P Q = 2 R 4 S : T U T & & V W E X K L M N O P Y Z [ S U > \ 6 9 ] ^ _ ` a

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 Ads 137/2012-41 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudců JUDr. Tomáše Langáška a Mgr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 As 20/2007-61 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Brigity Chrastilové

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 Ads 87/2007-71 Spis 6 Ads 87/2007 byl spojen se spisem číslo 6 Ads 76/2007 a pod touto spisovou značkou bylo rozhodnuto takto: č. j. 6 Ads 76/2007-70 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M

Více

PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY CHEMIE CHEMIE. Struktura vyu ovací hodiny. Záznamový Záznamový arch. P edm tový metodik: Ing.

PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY CHEMIE CHEMIE. Struktura vyu ovací hodiny. Záznamový Záznamový arch. P edm tový metodik: Ing. PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY CHEMIE CHEMIE Struktura vyu ovací hodiny Plán Struktura vyu ovací vyu ovací hodiny hodiny Plán Metodický vyu ovací list aplikace hodiny Záznamový Metodický list arch

Více

Obec Nová Ves. Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves

Obec Nová Ves. Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves Obec Nová Ves. j.: V Nové Vsi dne Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves Zastupitelstvo obce Nová Ves, p íslu né podle ustanovení 6 odst. 5 písm. c) zákona. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 18A 14/2014-29 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudkyní Mgr. Jarmilou Úředníčkovou v právní věci žalobce A. K., zastoupeného Mgr. Jaroslavem Topolem, advokátem

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 A 105/2002-63 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka a JUDr. Lenky

Více

Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu. Jménem republiky

Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu. Jménem republiky Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky Ústavní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Michaely Židlické, soudkyně Vlasty Formánkové a soudce zpravodaje Miloslava Výborného o ústavní

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Afs 26/2007-90 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Josefa Baxy a soudkyň JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Marie Žiškové

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

Holá individua a tři teze

Holá individua a tři teze Discussions Holá individua a tři teze Jiří Raclavský Masarykova univerzita, Brno Za další náměty v uvažování obtížného ba i kontroverzního tématu teorií holých individuí (HI) vděčíme Martinu Schmidtovi

Více

Publikační etika časopisu Naše společnost

Publikační etika časopisu Naše společnost Publikační etika časopisu Naše společnost Časopis Naše společnost je odborný multidisciplinární časopis publikující primárně příspěvky o výzkumu veřejného mínění, ale také z oblasti sociologie, politologie,

Více

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů O D Ů V O D N Ě N Í obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů 1. Definice technické mapy Technickou mapou obce (TMO)

Více

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.8.2012 COM(2012) 479 final ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI CS CS ÚVOD ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU

Více

Edice Právo pro každého. JUDr. Jan Přib. Kdy do důchodu a za kolik 12. aktualizované vydání

Edice Právo pro každého. JUDr. Jan Přib. Kdy do důchodu a za kolik 12. aktualizované vydání Edice Právo pro každého JUDr. Jan Přib Kdy do důchodu a za kolik 12. aktualizované vydání Vydala GRADA Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7, jako svou 4 228. publikaci Foto na obálce allphoto.cz Odpovědný

Více

O různých pojmech holosti

O různých pojmech holosti Discussions O různých pojmech holosti Jiří Raclavský V tomto textu reaguji na některé teze článku Martina Schmidta (Schmidt 2010; na místa jeho textu níže referuji jen čísly stránek). Ten byl nedávno otištěn

Více

Stanovisko komise pro hodnocení dopadů regulace

Stanovisko komise pro hodnocení dopadů regulace V Praze dne 27. dubna 2015 Č.j.:359/15/REV1 Stanovisko komise pro hodnocení dopadů regulace k návrhu k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ. Č. j.: ÚOHS-S0922/2015/VZ-45149/2015/532/KSt Brno: 17. prosince 2015

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ. Č. j.: ÚOHS-S0922/2015/VZ-45149/2015/532/KSt Brno: 17. prosince 2015 *UOHSX007XXVS* UOHSX007XXVS ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0922/2015/VZ-45149/2015/532/KSt Brno: 17. prosince 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 635/1

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 635/1 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 635/1 Stanovisko vlády k návrhu poslanců Daniela Korteho, Martina Novotného, Lukáše Pletichy, Petra Adama, Václava Klučky, Miloslava Janulíka,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 As 85/2011-170 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců JUDr. Vojtěcha Šimíčka a Mgr.

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

HLAVA III ODVOLACÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ 5 ÚZEMNÍ PŮSOBNOST A SÍDLO

HLAVA III ODVOLACÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ 5 ÚZEMNÍ PŮSOBNOST A SÍDLO Územní působnost a sídlo při vymáhání některých finančních pohledávek. Tato pověření se publikují ve Finančním zpravodaji. Postup a podmínky, za kterých je prováděna mezinárodní pomoc ve vztahu k jiným

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

Jak se ČNB stará o českou korunu

Jak se ČNB stará o českou korunu Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31 Jak se ČNB stará o českou korunu Esej na odborné téma Jméno: Nicola Lužíková Ročník: 3. JAK SE ČNB STARÁ O

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA

OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA Stanovy OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA 1/5 1 Jméno a sídlo sdružení 1. Jméno sdružení: OIKUMENE AKADEMICKÁ YMCA (dále jen AY) 2. Sídlo sdružení: Na Poříčí 12, 115 30 Praha 1. 3. AY je občanské sdružení podle

Více

m = V = Sv t P i tomto pohybu rozpohybuje i tekutinu, kterou má v cest. Hmotnost této tekutiny je nepochybn

m = V = Sv t P i tomto pohybu rozpohybuje i tekutinu, kterou má v cest. Hmotnost této tekutiny je nepochybn Odpor vzduchu JAKUB BENDA, MILAN ROJKO Gymnázium Jana Nerudy, Praha V kroužku experimentální fyziky jsme ov ovali vztah: F = ½ SC v (1) V tomto vztahu je F odporová aerodynamická síla p sobící na t leso

Více

II. ÚS 265/07 II.ÚS 265/07 ze dne 6. 6. 2007

II. ÚS 265/07 II.ÚS 265/07 ze dne 6. 6. 2007 II. ÚS 265/07 II.ÚS 265/07 ze dne 6. 6. 2007 U 7/45 SbNU 479 K oprávnění zastupitelstva obce podat ústavní stížnost proti trestnímu stíhání členů zastupitelstva v souvislosti s jeho rozhododováním a hlasováním

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 As 92/2011-93 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Karla Šimky a JUDr.

Více

Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu. Jménem republiky

Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu. Jménem republiky Česká republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky Ústavní soud rozhodl mimo ústní jednání a bez přítomnosti účastníků v senátě složeném z předsedkyně Kateřiny Šimáčkové a soudců Ivany Janů (soudce

Více

Znalecký posudek číslo 4524-64/14

Znalecký posudek číslo 4524-64/14 Znalecký posudek číslo 4524-64/14 O ceně nemovité věci Pozemek zapsaný na LV č. 462 Katastrální území: Lískovec u Frýdku-Místku Okres: O B V Y K L Á C E N A Objednatel znaleckého posudku: EXEKUTORSKÝ ÚŘAD

Více

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti Vyučovací předmět: Psychologie a komunikace Škola: SZŠ a VOŠZ Znojmo Učitel: Mgr. Olga Černá Třída + počet žáků: 2. ročník, obor ZA, 24 žáků Časová jednotka: 1 vyučovací jednotka

Více

ROMANTICKÁ SCENÉRIE. ( Z CYKLU ZNÁM RUCE TVOŘÍCÍ A RUCE BOŘÍCÍ.)

ROMANTICKÁ SCENÉRIE. ( Z CYKLU ZNÁM RUCE TVOŘÍCÍ A RUCE BOŘÍCÍ.) PAVEL NOVOTNÝ Malířská a grafická tvorba od r.1967, restaurátorská tvorba a bezpečnostní ošetření malířských děl od r.1975 Zakládající člen Unie výtvarných umělců České republiky r.1990 ROMANTICKÁ SCENÉRIE.

Více

ST I H Y P R O K R Á T K É V L A S Y

ST I H Y P R O K R Á T K É V L A S Y - 1 - M ETODICK Ý LIST Obor: P edm t: Ro ník: Tematický celek: Téma: Rozsah: 69-51-H/01 Kade ník Odborný výcvik T etí St íhání vlas ST I H Y P R O K R Á T K É V L A S Y 1 u ební den 7 hodin 1. Cíle výuky

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Strana Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. 1. Právní předpisy upravující přijímací řízení ke studiu ve střední

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 As 11/2004-113 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudců JUDr. Václava Novotného

Více

Č. j.: 2R 35/02 Hr V Brně dne 29. října 2002

Č. j.: 2R 35/02 Hr V Brně dne 29. října 2002 Č. j.: 2R 35/02 Hr V Brně dne 29. října 2002 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 9.7.2002 podaném společností PHOENIX lékárenský velkoobchod, a. s., se sídlem K pérovně 945/7, 102 00 Praha 10 Hostivař,

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE OBSAH

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE OBSAH MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) Úvod OBSAH Odstavec Předmět standardu...

Více

Zastupitelstvo města Přerova

Zastupitelstvo města Přerova Pořadové číslo: 4/4 Zastupitelstvo města Přerova Přerov 26.2.2015 Předloha pro 4. jednání Zastupitelstva města Přerova, které se uskuteční dne 9. 3. 2015 Předkladatel: Mgr. VLADIMÍR PUCHALSKÝ, primátor

Více

Zákon o veřejných zakázkách

Zákon o veřejných zakázkách Zákon o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále i zákon), je základním stavebním kamenem veřejného investování v České republice. Veřejní a

Více

Zpráva o výsledku šetření ve věci podnětu R. C.

Zpráva o výsledku šetření ve věci podnětu R. C. OSPOD se dopouští překročení svých pravomocí, když na základě jeho rozhodnutí dojde v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc k zabránění kontaktu dětí s rodičem a dalšími členy rodiny. K takovému

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 Ads 19/2005-87 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Brigity Chrastilové

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 As 46/2004-64 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Brigity Chrastilové

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 8 Afs 74/2008-94 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Michala Mazance a soudců JUDr. Petra Příhody a JUDr. Jana

Více

Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak

Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak Screening zraku řidičů aneb jak dobře na českých silnicích vidíme Od druhé poloviny dubna do začátku června tohoto roku probíhala na našich

Více

ENERGETICKY REGULACNI URAD

ENERGETICKY REGULACNI URAD , v "V ENERGETICKY REGULACNI URAD Masarykovo náměstí 5,586 Ol Jihlava č. j.: 02828-3/2014-ERU V Jihlavě dne 19. března 2014 PŘÍKAZ Energetický regulační úřad jako věcně příslušný správní orgán podle 18

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

3.Registra ní íslo MAS 4.Registra ní íslo MMR 15/000/00000/453/ CLLD_16_01_103

3.Registra ní íslo MAS 4.Registra ní íslo MMR 15/000/00000/453/ CLLD_16_01_103 Strana 1 z 5 Fiche Název MAS MAS Litomyšlsko o.p.s. íslo Fiche Název Fiche 6 Podpora zem d lství Platnost Fiche od Registra ní íslo MAS Registra ní íslo MMR 15/000/00000/453/000182 CLLD_16_01_103 7.Vazba

Více

Zapamatujte si: Žijeme ve vibračním Vesmíru, kde vládne Zákon Přitažlivosti.

Zapamatujte si: Žijeme ve vibračním Vesmíru, kde vládne Zákon Přitažlivosti. ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI je magnetická síla působící v celém Vesmíru.Všechno kolem nás je ZP ovlivněno. Je to podstata všech projevů, které vidíme. Vrána k vráně sedá, rovného si hledá a smolné dny jsou důkazem

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 2 Afs 149/2006-89 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců JUDr. Vojtěcha Šimíčka

Více

Čtyři atesty a přece není pravá

Čtyři atesty a přece není pravá ZNALECKÁ HLÍDKA Čtyři atesty a přece není pravá Jde o jednu z nejvzácnějších známek naší první republiky, 10 K Znak Pošta československá 1919 na žilkovaném papíru - a nadto v úzkém formátu! Zezadu je opatřena

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 As 23/2013-53 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Zdeňka

Více

ČESKÁ REPUBLIKA USNESENÍ. Ústavního soudu

ČESKÁ REPUBLIKA USNESENÍ. Ústavního soudu ČESKÁ REPUBLIKA USNESENÍ Ústavního soudu Ústavní soud ČR rozhodl dne 9. října 2014 mimo ústní jednání bez přítomnosti účastníků v senátu složeném z předsedy Jana Filipa a soudců Vladimíra Kůrky a Jana

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 Ads 6/2005-57 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha

Více

Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám

Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám Zakázka: Zadavatel: Evropské domy v krajích stavební úpravy objektu Nový Hluchák budova bez č.p. v areálu Pospíšilova 365, Hradec Králové Královéhradecký

Více

Fotografie s karikaturou Žida a nápisem Žid je náš nepriatel pocházející z dob Slovenského štátu jasně poukazuje na tehdejšího úhlavního nepřítele.

Fotografie s karikaturou Žida a nápisem Žid je náš nepriatel pocházející z dob Slovenského štátu jasně poukazuje na tehdejšího úhlavního nepřítele. OZNAČOVÁNÍ ANOTACE: Soubor tří snímků, jejichž datace je odlišná, ale mají společný jmenovatel. Jde o snímky, které zachycují nápisy na domech, jež jistým způsobem útočí na určitý segment populace tehdejší

Více

Meze použití dílčího hodnotícího kritéria kvalita plnění a problematika stanovování vah kritérií

Meze použití dílčího hodnotícího kritéria kvalita plnění a problematika stanovování vah kritérií kritéria kvalita plnění a problematika Příloha č. B6 Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost) v postupech zadávání veřejných zakázek Vydal: Ministerstvo pro místní rozvoj

Více

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Základní pojmy Pro účely těchto Zásad pro prodej nemovitostí (pozemků, jejichž součástí jsou bytové domy) Městské části Praha 5 (dále jen Zásady )

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

I. Rejst íkový soud. II. Navrhovatel

I. Rejst íkový soud. II. Navrhovatel Pokyny k vypln ní formulá e pro podání návrhu na zápis nebo zápis zm ny zapsaných údaj do obchodního rejst íku u evropského zájmového hospodá ského sdružení I. Rejst íkový soud 1 Adresa rejst íkového soudu,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 Ads 143/2007-187 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína a JUDr.

Více

HLAVA III PODROBNOSTI O VEDENÍ ÚST EDNÍHO SEZNAMU OCHRANY P ÍRODY

HLAVA III PODROBNOSTI O VEDENÍ ÚST EDNÍHO SEZNAMU OCHRANY P ÍRODY HLAVA III PODROBNOSTI O VEDENÍ ÚST EDNÍHO SEZNAMU OCHRANY P ÍRODY (K 42 odst. 2 zákona) 5 (1) Úst ední seznam ochrany p írody (dále jen "úst ední seznam") zahrnuje soupis, popis, geometrické a polohové

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

O kritériu II (metodické okénko)

O kritériu II (metodické okénko) O kritériu II (metodické okénko) Kritérium II. Autor: Blanka Munclingerová (Netopilová) Úvod Když se poprvé v naší krátké debatní historii objevil koncept "kritérium", byl význam, smysl a účel tohoto konceptu

Více

Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete

Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete TAJEMSTVÍ SÍLY SRDCE Tajemství ve vašem srdci Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete k tomu spoustu dovedností a energie. Tato energie působí ven do světa, dotýká se lidí a spouští děje.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Afs 77/2008-43 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Zdeňka

Více

Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení

Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení Příloha č. 2 ke Zprávě o posouzení a hodnocení nabídek Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení 1. FACTUM INVENIO ad 2. Popis metodiky průzkumu 80 bodů Hodnotící komise posoudila nabídku uchazeče v tomto

Více

Znalecký posudek č. 131-4156/15 o odhadu tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) pro účel exekučního řízení pro exekutora JUDr.

Znalecký posudek č. 131-4156/15 o odhadu tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) pro účel exekučního řízení pro exekutora JUDr. Předmět ocenění: Znalecký posudek č. 131-4156/15 o odhadu tržní hodnoty nemovitosti (obvyklé ceny) Garáž bez č.p./č.e. na pozemku parc.č. 855/3 pro účel exekučního řízení pro exekutora JUDr. Zdeňka Zítku

Více

Alternativy zajištění a jejich uplatňování v České republice

Alternativy zajištění a jejich uplatňování v České republice Alternativy zajištění a jejich uplatňování v České republice Mgr. Beáta Szakácsová Bratislava, Slovenská republika Kancelář veřejného ochránce práv 15. června 2015 Nová působnost veřejného ochránce práv

Více

Pozitiva a negativa př í padne ho zř í zení řozhodč í komise Š ŠČ R

Pozitiva a negativa př í padne ho zř í zení řozhodč í komise Š ŠČ R Zpracoval Jaroslav Benák Pozitiva a negativa př í padne ho zř í zení řozhodč í komise Š ŠČ R Úkol z Konference ŠSČR Konference ŠSČR konaná ve dnech 28. 2. 1. 3. 2014 v Havlíčkově Brodě uložila Výkonnému

Více

Klí ové kompetence II 2009/2010

Klí ové kompetence II 2009/2010 Analýza dovedností a tematických ástí testu 100 t ída 8. ro níky gymnázií 90 84 80 70 69 69 74 74 67 65 pr m rný percentil 60 50 40 30 20 10 0 82 67 67 74 69 68 66 Celek kompetence komunikativní kompetence

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 Afs 21/2003-66 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Václava Novotného a soudkyň JUDr. Ludmily Valentové

Více

10340/16 mg/jh/lk 1 DG G 2B

10340/16 mg/jh/lk 1 DG G 2B Rada Evropské unie Brusel 15. června 2016 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0011 (CNS) 10340/16 FISC 103 ECOFIN 624 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát

Více

PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM

PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM Čl. I Základní ustanovení 1) Těmito Pravidly se stanoví postup při prodeji bytů a nebytových prostor, které jsou dosud ve

Více

OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012

OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012 OBCHODNÍ PRÁVO Vysoká škola ekonomie a managementu 2012 Obchodní právo JUDr. Ing. Jaroslav Staněk, CSc. Copyright Vysoká škola ekonomie a managementu 2012. Vydání první. Všechna práva vyhrazena. ISBN 978-80-86730-93-6

Více

MOTOROVÝ VŮZ 173 002-7 DR OD FIRMY KRES 21.12.2015

MOTOROVÝ VŮZ 173 002-7 DR OD FIRMY KRES 21.12.2015 V roce 1965 představila vagonka Bautzen jako následníka stroje VT 4.12.01 (173 001) z roku 1964 druhý prototyp s označením VT 4.12.02, takzvaný kolejový autobus (Schienenbus). Vůz měl větší výkon než jednička

Více

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU školní rok 2015/2016 Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU Absolventské práce jsou pro žáky příležitostí nalézt propojení

Více

Zn. SPR-3927/11-17 ROZHODNUTÍ

Zn. SPR-3927/11-17 ROZHODNUTÍ *UOOUX003Q6RD* Zn. SPR-3927/11-17 ROZHODNUTÍ Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů, jako odvolací orgán věcně, místně a funkčně příslušný podle 2, 29 a 32 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních

Více

P íklad 1 (Náhodná veli ina)

P íklad 1 (Náhodná veli ina) P íklad 1 (Náhodná veli ina) Uvaºujeme experiment: házení mincí. Výsledkem pokusu je rub nebo líc, ºe padne hrana neuvaºujeme. Pokud hovo íme o náhodné veli in, musíme p epsat výsledky pokusu do mnoºiny

Více