Vratné lahve. Vyšlo také v tištěné verzi. Zdeněk Svěrák Vratné lahve e-kniha Copyright Fragment, 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vratné lahve. Vyšlo také v tištěné verzi. www.fragment.cz. Zdeněk Svěrák Vratné lahve e-kniha Copyright Fragment, 2014"

Transkript

1

2 Vratné lahve Vyšlo také v tištěné verzi Zdeněk Svěrák Vratné lahve e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována bez písemného souhlasu majitelů práv.

3 V autobusu Dívka z reklamy pokrývá trup nacpaného ranního autobusu. Bezstarostně se směje na celou ulici. Není divu, vždyť má vložku s vysokou absorpční schopností. Cestující, které vidíme za okny hned nad ní, tak veselí nejsou. Civí do kalného pražského rána jako předčasně probuzení ptáci. Kamera se prodírá mezi cestujícími. Prohlíží si je zběžně: zamyšlenou starší paní, dvě čtoucí studentky, matku s dítětem na klíně, až konečně najde svého člověka. Je to šedivec. Jak ve vlasech, tak ve vousech. Je mu pětašedesát a jmenuje se Josef Tkaloun. Stojí, v jedné ruce starou aktovku, druhou se drží tyče. Dívá se shora na sedadla pod sebou, která obsadili dva patnáctiletí kluci. Pak to nevydrží, nakloní se ke krajnímu a skoro důvěrně, aby to neslyšel celý autobus, se ho zeptá: Trávníčku, víš, co si celou cestu říkám? Ne, zvedne k němu chlapec bezelstně oči. Jestli mě pustíš sednout. Trávníček si vymění udivený pohled se sousedem, pak mu dá svou tašku na klín, zvedne se a řekne: Jasně. Tkaloun se tedy posadí. Po chvíli jízdy se obrátí ke klukovi po pravici a stejně polohlasně a jakoby jen zvědavě, bez výčitky řekne: Taky je mi záhadou, Jandáku, proč mě nepozdravíte, proč neřeknete dobrý den. Jandák se usměje, pokrčí rameny a pak řekne někam před sebe: Už nás neučíte, ne? Tkalounovi pár vteřin trvá, než ten důvod zpracuje. Jo takhle, pokývá pak hlavou. Vidíš, to mě nenapadlo.

4 Cestou ke škole Ke Tkalounovi se připojí docela hezká učitelka středního věku Ptáčková. Má na sobě jeden ze svých oblíbených svetrů, v němž se její malá, ale drzá ňadříčka mohou prosadit. Pozdraví ho otázkou: Tak jak jsme se na dnešek vyspali? S práškem, nebo bez? S, odpoví Tkaloun. Za nimi se ozve dunivý zvuk a pak je předjede školák na kolečkových bruslích. Já taky s. A myslela jsem na tebe. Říkala jsem si, to on Pepa taky nespí. A víš, čím to je? V Japonsku bylo zemětřesení. Hlásili to. A citlivý lidi to rozhodí. Já bych mohla bejt seizmograf. Tak ty na mě v noci myslíš? To je od tebe hezký, řekne Tkaloun. Nech toho, Pepo. Dobrý den, pozdraví je žákyně, jdoucí rychleji než oni. Dobrý den, odpovědí oba pedagogové. Kolegyně Ptáčková počká, až se dívka vzdálí, a pak se Tkalouna jiným, trochu přitlumeným hlasem zeptá: Vzpomeneš ty si někdy na Jizerský hory? Tkaloun se pousměje a přikývne. To byl můj nejkrásnější lyžařskej zájezd, dodá Ptáčková. Hezký to bylo, řekne Tkaloun s pohledem na její hrotitý svetr. Nejel bys letos? Bolí mě kolena. Na lyžích. Moh bys jako dozor. To by nedopadlo, Jaruško, zklame ji kolega. Ke škole se jde po schodech dolů. Když po nich scházejí, leknou se. Za nimi se rozjel kluk na skateboardu, za jízdy se nečekaně vyhoupl na kovové zábradlí, spodkem prkna s drásavým zvukem přesvištěl po jeho madlu a pak s prásknutím přistál na betonu před vchodem, kde bravurním obloučkem zastavil. Ty se zabiješ, Mirvalde! zavolá na něj Ptáčková. Sotva to dořekne, zopakuje husarský kousek druhý skateboardista. Tak zemětřesení, řekne Tkaloun do rachotu prkna. To jsem rád. Já myslel, že to jsou nervy. Ale mám nový prášky, Pepo. Úplně nenávykový. Pár ti jich dám. Jak vono se to jmenuje To už se nedovíme, protože je oba pohltí hlučící budova školy.

5 Ve třídě Tkaloun se dívá z okna třídy ven na školní hřiště. V lavicích za jeho zády sedí nebo líně polehává pětadvacet čtrnáctiletých žáků a žákyň. Dusil se zeleným přelivem ve vlasech stojí u tabule a s pomocí vydatné nápovědy ze sebe souká: Jaroslav Vrchlický se vlastním jménem jmenoval Emil Frída. Pseudonym mu poradil jeho spolužák z gymnázia Thomayer, po kterém máme Thomayerovu nemocnici v Krči. Já tam ležel. Se slepákem, podotkne Vágner. Neruš, Vágnere, pozná ho po hlase učitel a ještě pořád hledí ven. Kdy asi tak se narodil? Nemusíš přesně, obrátí se Tkaloun do třídy. Narodil se V úterý, navrhne Vágner a třídou je to přijato jako dobrý vtip. Tkaloun to přejde a nechá Dusila, aby si letopočet přečetl z papíru, na který to velkými číslicemi napsal Kořínek z první lavice. Narodil se 1853 v Lounech. Byl velice plodný. Byl to kanec, nenechá to bez glosy Vágner a zase má úspěch. Vágnere, kroť se. Kdyby si každý říkal, co ho napadne, tak se možná pobavíme, ale nic se nenaučíme, zkouší to ještě Tkaloun po dobrém. Posaď se, Dusile, dá Tkaloun zelenovlasému žákovi pokoj a pokračuje sám: Vrchlický napsal přes devadesát básnických sbírek. Kdybychom všechny jeho spisy dali do knihovny, zabraly by tam půldruhého metru. V poslední lavici hraje žák Kalista na svém přístroji hru: z nebe se snášejí parašutisté. Úkolem je sestřelit je, než se dotknou země. My se z celého toho díla naučíme jen čtyři verše. Čtyři řádky. Napsal je jako starý, životem zkoušený a poraněný muž. Jako by nám chtěl říci, co je v životě nejcennější. Pište si. Žáci a žákyně znechuceně otevřou sešity a Tkaloun zpaměti diktuje: Za trochu lásky šel bych světa kraj Propisky šustí po papíru. šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý. Pak si bude muset umejt nohy, řekne nahlas Vágner a třída se bohužel zasměje. Proč se mu smějete? Bude si myslet, že je vtipnej. Ale není. Je jenom drzej, začíná Tkalounovi docházet trpělivost. A pitomej, až to bolí, přidá se na jeho stranu žákyně Konvalinková. Kráva mě nemůže urazit, kontruje Vágner. Za trochu lásky šel bych světa kraj, diktuje dál učitel. To už jsme psali, nedá pokoj Vágner. Tak to napíšete znovu. Třetí verš je stejný jako první. Já napíšu: viz první řádek. Nenapíšeš! zvýší Tkaloun hlas. Ty napíšeš: za trochu lásky šel bych světa kraj! V tom rozčilení zní ten verš hrozně. Vágner pochybovačně zakroutí hlavou a podvolí se. Jak ten, kdo zpívá u dveří a prosí, dokončí Tkaloun diktování. Když žáci dopíší, řekne: Všimněte si, že Vrchlický tu nevystupuje jako dobyvačný muž, ale jako někdo, kdo stojí u dveří a prosí. Jak by se dal takový člověk označit jedním slovem?

6 Jako žebrák, uhodne to Konvalinková. Výborně, je Tkaloun vděčný za jednu vnímavou duši. Vágner spolužačce posměšně zatleská a řekne: Jsem čet v novinách, že jeden žebrák v Praze si za den vydělá děsný prachy. Má prej barák a fáro. Proč se nehlásíš, Vágnere, když chceš něco říct? V Americe se ve škole nehlásej. Mají normálně debatu. Ale my n e j s m e v Americe! To sis nevšim? Všim, řekne Vágner. Zkus nám báseň přečíst, Machová, vyzve Tkaloun žákyni z předposlední lavice. Zatímco Machová čte, žák Janda vyťuká na displej mobilu MACHOVA MA PRSA TROJKY a ukáže zprávu sousedovi. Ten přikývne. Tentokrát se Vágner přihlásí: Učej se vo Vrchlickým v Americe? To by mě zajímalo. Ne, v Americe se o něm neučí, odpoví po vteřině zaváhání Tkaloun. A proč? Protože o něm nevědí. To by snad měli, když je tak dobrej. V Americe nevědí o spoustě dobrých spisovatelů! To už je mezi těmi dvěma afektovaná hádka. Kdyby byl dobrej, tak vo něm natočej film. To je magor, řekne Konvalinková. Jak chodil Vrchlický bos a nastyd a skončil v Thomayerově nemocnici! Třídu navrhovaný děj filmu pobaví. Klid! Ticho!!! zakřičí učitel, až mu přeskočí hlas a žíly na krku mu naběhnou. Dokončíme rozbor básně! Třída se toho záchvatu trochu lekne a ztichne. A my u Tkalouna zaznamenáme nervový tik, který se do této chvíle neprojevil. Jde o prudké škubnutí hlavou doprava, jak to děláme, když nás škrtí límec u košile. Verše, které jste si zapsali, vypadají obyčejně, ale svou prostou upřímností patří k tomu nejlepšímu z české literatury a já tě žádám, Vágnere, já žádám tady, abys už nic neříkal. Nic! Je svoboda, ne? nemůže Vágner přestat. Je svoboda, ale ty ty ne takoví jako ty nebudou, aby se nesmějí to už učitel mluví z cesty a škubance hlavou jdou jeden za druhým. Při tom sáhne na poličku pod tabulí pro namočenou houbu. Přistoupí k Vágnerovi a tu smrdutou houbu mu vyždíme na hlavu. Zajímavé je, že se tomu nikdo moc nesměje. Tak! oddychne si očividně nepříčetný učitel. Tak!! Pak si houbou otře orosené čelo a odloží ji na katedru. Můžeš si stěžovat, vypustí ještě z přetopeného kotle zbytek páry. To teda budu, svléká si Vágner umokřenou bundu. Tkaloun vezme ze stolu svou starou aktovku a odejde, ačkoli ještě nezvonilo.

7 V učebně s počítači Asi pětatřicetiletý zástupce ředitele Landa přechází za zády počítačových začátečníků a nahlíží jim do monitorů. Odentruj, poradí Horáčkové a její prst stiskne příslušnou klávesu. A teď si na liště najeď formát, odrážky a číslování. Na liště? zvedne k němu dívka zdánlivě bezelstné oči. Landa tedy uchopí její myš, ale vzápětí to chce udělat i žákyně, takže její ruka se octne na učitelově a setrvá tam. Landa neví, co s tím. Jé, promiňte! ucukne konečně Horáčková. Její sousedka se tomu zachichotá. Landovo periferní vidění zaznamená, že někdo vešel. Je to kolega Tkaloun. Rukou dává žákům znamení, aby pokračovali v práci. Landa mu vyjde naproti a zvednutím obočí se zeptá, co se stalo. Tkaloun přistoupí až k němu a něco mu zašeptá do ucha, přičemž zatne ruce v pěst a naznačí ždímání. Zase? řekne udiveně Landa. Zase, přikývne starý kolega nešťastně. Na koho? zeptá se Landa. Na Vágnera, zaševelí Tkaloun a jeho nervy předvedou svůj tik. Vytočil tě, koukám. Jo. Mně to zmizelo, ukazuje Horáčková na ztemnělý monitor. Landa ťukne do levé horní klávesy a obrazovka se rozsvítí. Je na ní další provokace prsa z internetu. Holky jsou zvědavé, jak bude Landa reagovat a dusí se smíchy. To si odstraň. Dej to do koše, řekne Landa dívce u počítače a ukáže na jakousi ikonu na jejím monitoru. Tkaloun stojící bokem vidí vedle klávesnice ohryzek jablka a zmuchlaný obal od tatranky. Je mu divné, že žákyně nereaguje. Ukáže na ty odpadky a řekne: Neslyšelas, Horáčková? Upaluj s tím do koše! Holky se rozeřvou smíchy. To my tady máme jinej koš, usměje se Landa a ukáže na ikonku. Pak Tkalounovi stiskne rameno: Já to se starou to předjednám. Školou se rozlehne zvonek.

8 Na školní chodbě Tkaloun prochází mezi dětmi, hemžícími se o velké přestávce na chodbě. Když míjí automat, který žákům prodává nápoje a bagety, opět mu to dvakrát po sobě zacvičí hlavou. Jeden z nich ten tik obstojně napodobí. Chodbou se rozlehne řehot.

9 V ředitelně Jsou tu tři: ředitelka školy Málková, udržovaná padesátnice menší postavy, její zástupce Landa a provinilec Tkaloun. Muži se posadili ke stolku pro návštěvy, na němž jako corpus delicti spočívá vlhká houba. Ředitelka sedí za svým moderním dlouhým stolem s telefonem, faxem a počítačem. Tak já nevím, Pepo, vzdychne ředitelka a pak pokyne zástupci, aby zavřel dveře do vedlejší místnosti, odkud sem zvědavě pokukuje sekretářka. Víš, jak ti děti říkají? Jakou máš přezdívku? Vím. Ždímal, přikývne Tkaloun. Ne. Ždímák. To je horší. Jako češtinář to cítíš, ne? Cítím. To už je potřetí s tou houbou sundá si ředitelka brýle, aby si promnula oči, a ztratí na tu krátkou chvíli úřední vizáž. Počtvrtý, přitíží si Tkaloun. No vidíš, počtvrtý. Ten otec jeho je náš sponzor, to víš, ne? Tkaloun přikývne a nechá hlavu sklopenou. A co já mu mám říct, až sem přijde? Pane Vágner, my jsme vám vděčni, že jste nám zafinancoval tu běžeckou dráhu, ale na vašeho syna budeme ždímat smradlavou houbu. Víš, jak to smrdí? Strašně, uzná Tkaloun. Ale je to lepší, Maruško, než dát tomu jeho hajzlovi pár facek, vmísí se Landa. Není to klasickej tělesnej trest, si myslím. To už tady bylo, Roberte, odmávne ho ředitelka. To už jsme řešili a došli jsme k závěru, že to tělesný trest je. Ale můžeme bejt rádi, ty vole, že se Pepa udržel a nedal mu přes hubu, hájí kolegu Landa. Roberte, neříkej mi ty vole, to je něco hroznýho, jak ty mluvíš, kroutí hlavou ředitelka. To jsem řek? Ne! obrátí se Landa na Tkalouna a ten nerad přikývne. Tak promiň, to mám od těch dětí. Člověk tím načichne, omluví se Landa. Můžeme bejt rádi, že se Pepa udržel! opakuje po Landovi ředitelka. Prosím tě, Pepo, to mi vysvětli, co tě k tomu pudí, k tomu ždímání? Vždyť to není normální! Já ti nevím. Jako že ho chci zchladit, aby přestal, nebo co. Prostě mě v tom rozčilení nic lepšího nenapadne a sáhnu po tý mokrý houbě jako po nějakým hasicím přístroji. Tak bych to asi popsal, řekne Tkaloun a škubne hlavou. Já to nevidím jinak než jako písemnou omluvu rodičům, Pepo, usoudí ředitelka. Co říkáš, Pepo, to by šlo, ne? řekne Landa. Tkaloun ještě jednou předvede svůj tik a pak tichým hlasem pronese: To ne, Maruško, omlouvat já se nebudu. Já to vyřeším jinak. Já už to nebudu dělat. To už jsi slíbil minule, Pepo, vzdychne nešťastně ředitelka. Nemyslím to ždímání. Já už nebudu učit, jsem se rozhod. Já už tu nejsem rád. Ticho po těchto slovech rozčísne školní zvonek. Ředitelka pohlédne tázavě na svého zástupce. Ten pokrčí rameny.

10 Doma Tkaloun bydlí v druhém patře žižkovského domu. Přímo pod okny má železniční trať. Venku prší. Tkaloun hledí na lesklé střechy vagonů osobního vlaku, který se pomalu jako tlustý mokrý had sune mezi korunami akátů, než nabere rychlost. Když projede poslední vagon, Pepa se skloní k podlaze a zapne vysavač. Beze spěchu, pečlivě, kousek po kousku vysává koberec. Ne jako člověk, který musí rychle vysát, protože ho čeká jiná práce, ale jako člověk, kterého žádná jiná práce nečeká, a tak si ji užívá. Aby dostal prach ze škvíry mezi kobercem a stěnou, sundá vysavači nástavec a šmejdí tam jen koncem roury. Ta má tak skvělý tah, že když ji dá Tkaloun výš, vcucne do sebe i konec bílé záclony. To se Pepovi zalíbí, a tak zkouší, z jaké vzdálenosti je vysavač schopen si záclonu přitáhnout a hladově ji pozřít. Tkaloun netuší, že jeho počínání s rukama v bok pozoruje manželka Eliška, ušlechtilá žena jeho věku. Ta po chvíli vytrhne šňůru ze zásuvky, čímž si zjedná ticho, do něhož může říct: Nesmíš to dávat k tý zácloně tak blízko. Jinak ti ji vcucne. Jo, souhlasí Tkaloun a paní Eliška mu pustí do stroje proud. Ne však na dlouho. Ačkoli vysávající už přestal se záclonou blbnout, znovu vyškubne zásuvku ze zdi a řekne: Pepo, pak bys měl konečně namazat ty panty. Slibuješ to už deset let. A na důkaz, že je to nutné, zapohybuje dveřmi do předsíně, které skutečně zavržou. Muži je nepříjemné, že ho takhle žena vypíná a zapíná, kdykoli se jí zachce, a tak ji upozorní: Eli, nevytrhávej mi to ze zdi. To není dobrý pro ten vysavač. Jenže to už je Tkaloun zase pod proudem, takže mu není rozumět. Co říkáš? ptá se Eliška, a aby slyšela, opět šňůru vytáhne. Abys to furt nevytrhávala ze zásuvky, řekne Tkaloun už zvýšeným hlasem, a dovětek Do prdele přidá až pod zvukovou clonu vysavače. Po chvíli se Pepa pustí do plnění dalšího úkolu. Zatímco Eliška krájí pažitku, vysadil těžké dveře a z olejničky kape krůpěje oleje na vyschlé panty. Eli, pojď, nasadíme je. Hlídej mi spodní pant. Vidíš, co teď naděláš doma práce. Taky budeš chodit na procházky Eliška přiklekne a sleduje dolní závěs, jehož pouzdro je trochu vedle. Procházky, zafuní Tkaloun. Dobře by se ti spalo, víš, po procházce. Já to mám nahoře dobrý. A ty? ptá se Tkaloun. Já myslím, že taky. Tkaloun tedy vysune nohu v trepce, na které dveře spočívají. Pouzdro dolního závěsu sjede mimo pant. Vedle, konstatuje Eliška. Jak to vedle? nechápe Tkaloun. Vždyť jsi říkala, že je to u tebe dobrý. Bylo to dobrý, ale paks to tou nohou podtrh. Neměls ji vyndávat. Jak, neměl vyndávat? To ji tam mám nechat nadosmrti? Znova, s námahou muž dveře opět vysadí. A co ty tvoji kamarádi? Ty se nescházej někde, že bys s nima šel? Mí kamarádi jsou buď senilní nebo mrtví. U mě dobrý.

11 Trochu k oknu, kdyby to šlo požaduje Eliška. Takhle? Myslím, že jo. Určitě?! ujišťuje se Pepa. Určitě. Tkalounova trepka se vysune a dveře opět kecnou mimo dolní závěs. Zase vedle, hlásí Eliška. Panebože! zaúpí Tkaloun a vyrazí k oknu, aby svůj vztek rozchodil. Víš, co to je, držet ty dveře na noze? Mělas někdy dveře na noze? mrskne Pepa trepkou a tře si nárt. Neměla. Josefe, víš, jak se chováš? Přesně jako tvůj otec. Přesně. Takhle on řval na maminku kvůli malichernostem, a tys to odsuzoval. A teď si s ním můžeš podat ruku, řekne Eliška. Třetí pokus, uchopí Pepa znovu prokleté dveře. Já naleju polívku, najíme se a ty se uklidníš přejde Eliška do kuchyně. Já se nepotřebuju uklidňovat, já jsem klidnej, cukne to Tkalounovi hlavou, což způsobí, že závěsy správně zapadnou. No prosím! Tak si sníš polívku, abys byl ještě klidnější, odtuší žena a sběračkou nalije kouřící polévku do talíře.

12 V parku Park je zalit sluncem. Korzují tu staří pánové. Jdou v rojnici, takže zabírají celou širokou cestu. Někteří o holi, někteří s rukama na zadku. Tkaloun sedí na lavičce, čte noviny, ale přes jejich okraj penzisty sleduje. Jeden z nich něco vypráví. Když příběh dospěje k vrcholu a má přijít rozuzlení, všichni se zastaví, někteří s dlaní u ucha, a teprve když se dočkají pointy, pokračují v promenádě. Teď se dostali až k jeho lavičce. Tkalouna tu ještě neviděli. Několik párů starých uslzených či obrýlených očí si ho za chůze měří, jako by říkaly: Copak že nejdeš mezi nás? Už k nám patříš, starochu. Zdravíčko! Neprojdete se s náma? Trochu rozhýbat kolena? hodí mu drobný důchodce udičku. Ne, řekne Tkaloun a rychle sklopí oči k novinám, aby zabránil dalšímu plkání.

13 V ulicích Tkaloun bloumá pražskými ulicemi. Mine dvě hezké holky, a otočí se za nimi. Poslechne si hudební skupinu chilských indiánů a hodí jim do kytarového futrálu minci. Potom mžourá do výkladu a prohlíží si, co všechno by si mohl nechat vytetovat na záda nebo na stehno. Pak se musí vyhnout průvodu holohlavců v bílých nočních košilích. Jeden má v batůžku reproduktor, jeden tluče do bubnu. Všichni v poklusu zpívají Hare Krišna, Hare, Hare, jiná slova píseň nemá. Nakonec se dostane k rohovému domu, na jehož průčelí jsou oprýskané zbytky nápisu VEŘEJNÁ KNIHOVNA. Tkaloun trochu odstoupí, aby nápis přečetl, a vtom ho vyleká cyklista v přilbě se žlutým tlumokem na zádech. Vzepne se v sedle tak, že za jízdy zvedne přední kolo a vyhoupne se na chodník těsně před ním. Dojede ke vchodu do knihovny a neslézaje z kola stiskne zvonek na zlaté desce. Pak vyloví z ruksaku tlustou obálku a čeká. Tkaloun poslíčka osloví po způsobu lidí, kteří nevědí, co s volným časem: To jsem se chtěl zeptat: kolik taková spěšná zásilka Ale kluk se věnuje usměvavé dívce v bílém plášti, která otevřela prosklené dveře knihovny, aby přijala zásilku. Prosím vás, slečno, já mám celkem obstojný přehled o literatuře, vmísí se Tkaloun. O čem? podepisuje se slečna messengerovi do kolonky příjemce. O literatuře, zejména o české. Tak jestli nepotřebujete My knihy nekupujeme, pane, řekne dívka. To není veřejná knihovna? diví se Tkaloun. Byla, pane. My jsme studio Happy Smile. Bělení chrupu. Omládnete o deset let, ukáže mu slečna na rozloučenou celý svůj vybělený chrup. Jo takhle, odtuší Tkaloun. Cyklista s batohem se chystá k odjezdu. Za jak dlouho vy musíte takovou zásilku otravuje znovu Tkaloun. Ale přeruší ho vysílačka na poslových prsou. Ženský hlas drmolí do šumu dlouhou litanii jmen a čísel. Když konečně přestane, řekne posel do mikrofonu: Pětka bere Jungmannovu na Smíchov a Arbesák Karlín. Jestli vy to musíte stihnout Nezdržuju vás? dotírá Pepa. Teď jste na to káp, zabodne mu mladík prst do prsou, a než si hodí žlutý ruksak s nápisem MESSENGER na záda, podá mu z něj leták téže barvy.

14 Doma Tkaloun se v předsíni přezuje do trepek a vejde do obýváku. Nikdo tu není. Z vedlejšího pokoje zní televize. Jsem doma! ohlásí se Pepa. Ahoj! odpoví Eliška, která žehlí a sleduje při tom telenovelu. Pamelo, ty víš, že bych neodjížděl, kdybych nemusel, říká Diego. A kdy se vrátíš? táže se Pamela. Jakmile dám do pořádku záležitost s naší haciendou. Pepo, v lednici máš jogurt, vmísí se do dialogu paní Tkalounová. Tkaloun otevře lednici a vyndá jahodový jogurt ve sklenici. Miluješ mě ještě? zajímá se Pamela. Cože? volá Tkaloun. V lednici máš jogurt! Slyšíš mě? volá znovu manželka. Jo! odpoví Tkaloun, míchaje jogurt odspoda, aby se jahodová přísada promísila s bílou hmotou. A co Adriena? ptá se Pamela. Prý se s ní vídáš. S Adrienou se stýkám jen kvůli kakaovým bobům, je to obchodní styk. Ve které bance jsou uloženy? Myslíš mé peníze, nebo mé spermie? nerozumí Diego otázce. Je jahodovej. Ten máš nejradši, ne? Jo! Díky, odpoví Tkaloun a přikousne si housku. A vem si k tomu housku, poradí mu žena. V televizi zazvoní telefon. Pepa zvedne sluchátko. Tkaloun! Haló? řekne. Co říkáš, Pepo? ptá se manželka. Zvonil telefon, a nic. A kdo volal? Právě že nikdo. A co chtěl? Pamelin telefon zvoní dál. To už se Tkaloun dostal s jogurtem v ruce k žehlící manželce a zadívá se na obrazovku. Ty to nevezmeš? ptá se Diego. Ne, řekne Pamela. Bojíš se, aby to nebyl Fabián. Vím, že ti telefonuje, žárlí Diego. Diego, vrhne se Pamela Diegovi do náruče. Bojím se, že Fabián ví o kakaových bobech všechno. Že se na takový kraviny díváš. Při svým vzdělání, zakroutí hlavou Tkaloun. Žehlils někdy? Nežehlil, odbude ho paní Tkalounová s očima na telenovele. Diego miluješ mě? zajímá se Pamela. Miluji tě tak odpoví Diego. jak jsem žádnou ženu nemiloval, řekne s úsměvem paní Tkalounová. jak jsem žádnou ženu nemiloval, zopakuje po ní Diego. No není to krásný? rozesměje se žehlící žena, napůl pobavena a napůl dojata tím, že se tu

15 mluví o lásce tak, jak už to dlouho neslyšela. Tkaloun si všimne, že jí v kaštanově obarveném účesu odrůstají od kořínků šedivé vlasy. Vrátí se do jídelny a usedne ke knížce. Jako záložku v ní má žlutý leták. Čte si v něm. Pak vstane a přejde k oknu. Žádný vlak nejede, vidí jen lesklé koleje přikované k betonovým pražcům.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

3Jak. Mach a Šebestová. udělali z dědečka Tarzana

3Jak. Mach a Šebestová. udělali z dědečka Tarzana 24 3Jak Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana Jak a Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana Jednou se babička chystala do nemocnice na kontrolu žlučníku a hned u snídaně povídá dědečkovi, oškrábej

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Bůh to zařídí? Miroslav Krejčí ilustrace Miroslav krejčí starší Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w.

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Anotace:- k nastříhání, děti si losují a plní pokyny, ostatní děti hádají pokyn, poté kontrola hlasitým čtením žáka

Anotace:- k nastříhání, děti si losují a plní pokyny, ostatní děti hádají pokyn, poté kontrola hlasitým čtením žáka NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Šrámková NÁZEV: VY_32_INOVACE_3.1.10.2._ČJ TÉMA: porozumění textu 2. ročník

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Televizní expert. Michael Sodomka

Televizní expert. Michael Sodomka Televizní expert Michael Sodomka AKT I Scéna 1 Prázdná hospoda, pouze hospodský stojí za barem, vchází druhý muž, Karlík, míří za hospodským. Nazdar! Čau, Karliku. Moc plno tu teda nemáš. No nemám. Co

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Praští s botami o zem, špinavé boty dopadnou na pánův stín, stín sebou nepatrně cukne

Praští s botami o zem, špinavé boty dopadnou na pánův stín, stín sebou nepatrně cukne 1 1 2h svícení 30min Kabát,klobouk,boty, Lino na zem, o tmy se otevřou dveře, v nich stojí postava s botami v ruce, prohledá si kapsy, něco jí chybí 2 15min Modré pozadí Skřípot dveří Praští s botami o

Více

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko

Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Příběhy se šťastným koncem Zapomenuté jehňátko e- kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena.

Více

"Dámy mají právo na shovívavost," brání neznámou dívku spolupracovnice.

Dámy mají právo na shovívavost, brání neznámou dívku spolupracovnice. Pondělky by neměly být nebo aspoň týden by neměl začínat pondělím. Horký čaj spaluje jazyk, patro i hrdlo, příznačná vůně se ztratila v očekáváních dne. To není sobotní mléko či nedělní kakao s minutami

Více

Den kdy se vrátí láska k nám

Den kdy se vrátí láska k nám Den kdy se vrátí láska k nám obsazení: Tereza Petra Göbelová Petra Tereza Agelová 1. scéna pohoda Proslov DJ karaoke party hard repertoár Podvod, Holky z naší školky, Pohoda, Den kdy se vrátí láska k nám

Více

Libor se nikde nezdržuje. Zakrátko klepe chvějící se rukou na dveře tátova pokoje. Zevnitř se ozve důrazný tatínkův hlas: Mám teď nápad!

Libor se nikde nezdržuje. Zakrátko klepe chvějící se rukou na dveře tátova pokoje. Zevnitř se ozve důrazný tatínkův hlas: Mám teď nápad! Chór modlitby Libor se vrací ze školy domů kvůli fotografickému kroužku později než obvykle. A k tomu ještě pomaleji než včera, kdy měl v žákovské knížce poznámku. Dnes ho tíží třídní důtka. Rodiče se

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 1. Dole...nahoře (od LUKiO) 2. Tajemství (od Zorik von Masimo) 3. Linnéa (od otazník) 4. Dopravní modlitbička (od Lizzzie) 5. Definice lásky (od

Více

ISBN 978-80-257-1023-4

ISBN 978-80-257-1023-4 Z anglického originálu The Counselor. A Screenplay, vydaného nakladatelstvím Vintage Books v New Yorku roku 2013, přeložil Petr Fantys. Ilustrace na přebalu Jozef Gertli Danglár. Přebal a grafická úprava

Více

JE TO V RODINĚ. Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno. je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje.

JE TO V RODINĚ. Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno. je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje. ARCHISS WESTERGARLD JE TO V RODINĚ Debilní učitel, mumlám si pro sebe, debilní škola, všechno je debilní! Jako by nestačilo, co všechno se děje. Zrovna když mám Novillu trénovat, tak si ji musí nechat

Více

Základní škola očima žáků

Základní škola očima žáků Základní škola očima žáků Výsledky ankety podzim 2015 Obsah 0.1 Do jaké třídy chodíš? 1. Školní jídelna 1.1 Chodíš se stravovat do školní jídelny? 1.1.1 Jsi spokojen ve vaší školní jídelně? 1.1.1.1 Co

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř Zdeněk Svěrák Jaroslav Uhlíř Barbora píše z tábora 2 Maminko, tatínku posílám vám vzpomínku z letního tábora Jistě víte, že vám píše vaše dcera Barbora Strava se nedá jíst dneska byl jen zelný list polívka

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Mámo, padá hvězda! křičí Pepíček z obýváku. Tak si něco přej. Ale z vánočního stromečku!

Mámo, padá hvězda! křičí Pepíček z obýváku. Tak si něco přej. Ale z vánočního stromečku! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Paní sousedko, nešla byste nám zabít kapra? Proč zrovna já, Mirečku? Tatínek říkal, že máte strašnou ránu. Je Štědrý večer a ty jsi mi nedal

Více

Babička je už upravená, lehce nasnídaná a modlí se pod křížem a obrazem Panny Marie. Dobrý den, zdraví Mirka. Copak se stalo? diví se babička, že k

Babička je už upravená, lehce nasnídaná a modlí se pod křížem a obrazem Panny Marie. Dobrý den, zdraví Mirka. Copak se stalo? diví se babička, že k Záměna a změna Jsou dny, ve kterých je v nemocnici pohoda. Primář se usmívá, je samý vtip, srší průpovídkami. Dnešek však k takovým dnům ani zdaleka nepatří. Primář je hned od rána se vším nespokojený.

Více

Pátek. Výbušná po tátovi. Jenovéfa Boková. 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné

Pátek. Výbušná po tátovi. Jenovéfa Boková. 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné Pátek 6. 9. 2013 / č. 36/ samostatně neprodejné Jenovéfa Boková Výbušná po tátovi Obsah Václavák už lidem nedoporučuji. Rozhovor s Markem Bakerem, autorem bedekrů o Česku. O neplatičích a kukačkách. Jak

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová. Výlet do Pekla. čte pro. prv. ňáč. čte pro. prv. ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla prv čte pro ky ní ňáč prv čte pro ky ní ňáč Zuzana Pospíšilová ilustrovala Jana Valentovičová Výlet do Pekla Upozornění pro čtenáře a uživatele

Více

novém listu a opaluje se. Pak ale, jako by Leovi chtěla ukázat, jak se to dělá, zadrží dech a elegantně sklouzne po hlavě do vody.

novém listu a opaluje se. Pak ale, jako by Leovi chtěla ukázat, jak se to dělá, zadrží dech a elegantně sklouzne po hlavě do vody. Leo a vodní žínka Poník Leo je hrozný mlsoun. Už když byl docela maličký, hledal všude ta nejšťavnatější stébla trávy. Nelenil kvůli tomu ujít sebedelší cestu a přeskočit sebevyšší plot. Není proto divu,

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

FRANTA sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí PEPA. FRANTA Ty volé. Zdar volé. PEPA No nazdar vole.

FRANTA sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí PEPA. FRANTA Ty volé. Zdar volé. PEPA No nazdar vole. 1 1 NÁVŠTĚVA INT. BYT sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí. Ty volé. Zdar volé. No nazdar vole. Ty vole. No jo vole. Tak co vole? Ale vole... znáš to vole.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

Arnon Grunberg četl na 25. ročníku Festivalu spisovatelů Praha povídku Vítej doma, kterou přeložila Veronika ter Harmsel Havlíková.

Arnon Grunberg četl na 25. ročníku Festivalu spisovatelů Praha povídku Vítej doma, kterou přeložila Veronika ter Harmsel Havlíková. Festival 2015 Autoři Arnon Grunberg: Vítej doma Arnon Grunberg: Vítej doma Arnon Grunberg četl na 25. ročníku Festivalu spisovatelů Praha povídku Vítej doma, kterou přeložila Veronika ter Harmsel Havlíková.

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A Pracovní list 6 Březinová, Ivona. Lentilka pro dědu Edu. Úkoly pro děti, které četly celou knihu: Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: H _ děda E děda A _ maminka J tatínek O _ Jaké bylo jejich příjmení? K

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože

No dobře, je pravda, že není ani nudný. V tu chvíli přišla do třídy Margaretina učitelka, aby si promluvila s naším učitelem, což bylo dobré, protože 1. KAPITOLA Všimla jsem si, že učitelům se často pletou slova zajímavý a nudný. Ale když náš učitel řekl Třído, teď vám povím o jednom zajímavém projektu, stejně jsem ho začala poslouchat. Naše škola se

Více

Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY

Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY Nová vlna 2013 Copyright Daniela Kováøová, 2007, 2013 Photo Pavel Janouškovec, 2003-2013 Copyright Nová vlna, Praha, 2007, 2013 ISBN 978-80-85845-14-3 Tyto povídky jsou

Více

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety?

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? e-kniha Copyright Fragment, 2014

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI. Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí. absolventský film Katedry hrané režie

DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI. Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí. absolventský film Katedry hrané režie DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí absolventský film Katedry hrané režie P: Jedna z prvních věcí, které se herec musí naučit, je koncentrace. Existuje

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Libor to slyší a otáčí se za sebe. Zadním sklem vidí blikající auto. Uvědomuje si, že je to stejné auto jako jejich. Pak poznává, že za volantem sedí

Libor to slyší a otáčí se za sebe. Zadním sklem vidí blikající auto. Uvědomuje si, že je to stejné auto jako jejich. Pak poznává, že za volantem sedí Vzrušení po ránu Čtvrteční ráno je plné otazníků. Jak se rozloučí Libor s tatínkem? Bude mít pozorování Lucčiny maminky v nemocnici dobrý konec? Pocítí Mirka při svátosti smíření uzdravující milost? Zaujme

Více

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval,

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, ... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, my jsme byly s maminkou vlastně šťastné, měly jsme, a teď já ovšem také mám, ty všední denní problémy, kdo je nemá,

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 1. Chodíš do školy rád(a)? Vyber jednu odpověď. A) Do školy chodím hodně rád(a). B) Do školy chodím rád(a)

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

DOBRÝ DEN, PROSÍM A DĚKUJI. Když člověk vstoupí někam, kde jsou další lidé, sluší se, aby nahlas pozdravil

DOBRÝ DEN, PROSÍM A DĚKUJI. Když člověk vstoupí někam, kde jsou další lidé, sluší se, aby nahlas pozdravil DOBRÝ DEN, PROSÍM A DĚKUJI Když člověk o něco žádá, musí vždy poprosit Za každou laskavost by měl poděkovat Když člověk vstoupí někam, kde jsou další lidé, sluší se, aby nahlas pozdravil Na lidi, které

Více

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte!

DIGESTIV. První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! 8 DIGESTIV První, co mě upoutalo, je 30% sleva z nápojů. To už tam rovnou můžete napsat, že se potápíte! Nad objemným jídelním lístkem: To vypadá jako babiččino album. Nad šálkem espressa: To kafe vypadalo

Více

duly. Mohutná loď se naklonila na stranu, jako by jí zmítala bouře. Z paluby se ozývaly hlasité povely a pobíhaly po ní temné postavy, rozčileně

duly. Mohutná loď se naklonila na stranu, jako by jí zmítala bouře. Z paluby se ozývaly hlasité povely a pobíhaly po ní temné postavy, rozčileně DUCH? Z temného moře se vynořila plachetnice se třemi stěžni. Plachty měla svěšené a trup hluboko ponořený, jako by byla naložená těžkým nákladem. Na středním a nejvyšším stěžni vlála malá černá vlajka.

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná záležitost postihla. Říkám podobná záležitost, poněvadž

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Čteme se skřítkem Alfrédem

Čteme se skřítkem Alfrédem Jiřina Bednářová Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Edika Brno 2012 Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Jiřina Bednářová Odborná korektura: Alena

Více

POMÓC, OBLUDA!!! Příchod do vesniničky Cilkular: Družina dorazí do malé vesnice jménem Cilkular, která leží u malého rybníčku pod Bílými vrchy:

POMÓC, OBLUDA!!! Příchod do vesniničky Cilkular: Družina dorazí do malé vesnice jménem Cilkular, která leží u malého rybníčku pod Bílými vrchy: POMÓC, OBLUDA!!! Úvod: Toto dobrodružství je určeno pro začínající hráče mezi 1-2 úrovni. Text psaný takto: je určen jen pro PJ. Text psaný takto: je určen pro hráče. Příchod do vesniničky Cilkular: Družina

Více

stvého ovoce. Zkusí pár dnů počkat, a pak se synem zajdou k lékaři. Nemá Kuba žádný průšvih? ptá se maminka. Vzpomněla si, jak v první třídě Kuba

stvého ovoce. Zkusí pár dnů počkat, a pak se synem zajdou k lékaři. Nemá Kuba žádný průšvih? ptá se maminka. Vzpomněla si, jak v první třídě Kuba Čekání na noc Kuba se poslušně umyje, vyčistí si zuby a s hlasitým pozdravem Dobrou s kobrou! odchází spát. Tma se vkradla do jeho pokojíku okny, zahalila poličku s knihami, stůl a školní tašku a teď se

Více

Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř 1: obrý den ptáčkové, dobrý den lese. Ráno je takové překrásné, že se zpívat chce hlasitě lidem i kosům, pavouci na sítě navlékli rosu. 2: obrý den panenko, dobrý

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Včera se tatínek hrozně rozčílil, že prý vržu na housle, a vyhodil je z okna ven, svěřuje se Standa

Včera se tatínek hrozně rozčílil, že prý vržu na housle, a vyhodil je z okna ven, svěřuje se Standa AT ZIJE UMENÍ! Včera se tatínek hrozně rozčílil, že prý vržu na housle, a vyhodil je z okna ven, svěřuje se Standa Vaškovi. A máš hodně silného tátu? vyzvídá Vašek. To se ví! A nemohl by zajít k nám? Já

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I.

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I. 1. Jméno 1 Václav Procházka jméno příjmení 1. VYBERTE JENOM JMÉNA. mapa Antonín moře Jan sprcha Jaroslav stůl Vladimír vana Blanka 1 2. JAK SE JMENUJE AUTOR TOHOTO TEXTU. Dobrý den, jmenuji se Robert Kouba,

Více

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1 1. PROHLÉDNĚTE SI OBRÁZKY A KTERÉ TÍSŇOVÉ LINKY K NIM PATŘÍ. ZAPAMATUJTE SI JE. 155 158 150 1 2. PŘIŘAĎTE TELEFONNÍ ČÍSLO KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU 155 158 150 2 3. VYTOČTE

Více

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ Každá část tvého těla, od hlavy až k patě, má něco na práci. Máš oči, aby ses mohl dívat na svět kolem sebe. Máš uši, abys mohl poslouchat. Máš nohy, abys mohl chodit. V hlavě máš

Více

ach, aha L3, tak, tamtím způsobem L4 na mateřské dovolené L3 synovec L3 muž, pán L3, Z3 maminka (zdvořilý dospělý člověk L3, Z5 rybník L3, Z18 tam L3

ach, aha L3, tak, tamtím způsobem L4 na mateřské dovolené L3 synovec L3 muž, pán L3, Z3 maminka (zdvořilý dospělý člověk L3, Z5 rybník L3, Z18 tam L3 ach, aha L3, tak, tamtím způsobem L4 na mateřské dovolené L3 synovec L3 muž, pán L3, Z3 tam L3 rybník L3, Z18 maminka (zdvořilý výraz) L3, Z11 dospělý člověk L3, Z5 starší bratr Z11, starší bratr (skromný

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče Maminka: Zuzanko, jsi celý den zavřená v pokojíčku. Co tu pořád děláš? Zuzanka: Mám tady králíčka Mrkvičku. Podívej, mami! Maminka: Aha, tak až si vyhraješ,

Více

Chlupaté zadky, pruhované ocásky a kakao na uklidněnou

Chlupaté zadky, pruhované ocásky a kakao na uklidněnou Chlupaté zadky, pruhované ocásky a kakao na uklidněnou Flo poskakovala po schodech k domovním dvefiím v rytmu hudby. Strãila klíã do zámku, vytrhla si z u í sluchátka ipodu velká jako knoflíky a zarazila

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Cílem hry Otázky a odpovědi je pomoci studentům naučit se používat základy jazyka a tím stimulovat konverzaci v angličtině.

Cílem hry Otázky a odpovědi je pomoci studentům naučit se používat základy jazyka a tím stimulovat konverzaci v angličtině. Otázky a odpovědi Obsah balení 1 plakát 1 hrací kostka se zájmenem nebo tázacím příslovcem: kdo, co, jak, kde, kdy a který 66 ilustrovaných karet zobrazujících 66 předmětů z plakátu Cílem hry Otázky a

Více

Hry a rošťárny pro kluky a holky

Hry a rošťárny pro kluky a holky Hry a rošťárny pro kluky a holky Vyšlo také v tištěné verzi www.fragment.cz Hry a rošťárny pro kluky a holky e-kniha Vybrala a uspořádala Hana Janoušková Ilustroval Antonín Šplíchal Copyright Fragment,

Více

neprojde! Anebo otevřu pokladničku a dám peníze na chudé? Všechno jsem to dala na začátku postní doby, mám tam pár korun. Tím bych Liborovi moc

neprojde! Anebo otevřu pokladničku a dám peníze na chudé? Všechno jsem to dala na začátku postní doby, mám tam pár korun. Tím bych Liborovi moc Bez Libora Lucčina maminka se probudila v nemocnici zároveň s východem slunce, které posílalo své paprsky na její postel. Rozhlédla se po pokoji. Vedle oddechovala žena, kterou včera chtěla zachránit před

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz Katalog forem a metod PDF publikace Upozornění pro uživatele této publikace: Elektronická verze publikace podléhá stejným pravidlům užívání jako tištěná. Všechna práva jsou vyhrazena. Žádná část nesmí

Více

Tady byla Britt-Marie

Tady byla Britt-Marie Od autora bestselleru Muž jménem Ove Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté fredrik backman Tady byla Britt-Marie Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

9. Tøi støelecké terèe

9. Tøi støelecké terèe 9. Tøi støelecké terèe Zoltov Tak už maluješ, holoubku? Kupecký Jako støelecké terèe se to snad hodí. Zoltov Oho, nahá žena vystupuje z vany! Jsi chlapík! Chlapík! Ptal ses, jestli je Petr na mužské. Není.

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více