Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH"

Transkript

1 Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH Zpráva o řešení IA 02 Výroba plošných textilních struktur pojených kolmým kladením polymerní taveniny Vedoucí aktivity: Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D.

2 POPIS IA PRO PROOF OF CONCEPT (DLE PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI) V rámci Proof of Concept fáze budou realizovány funkční a optimalizační zkoušky navržené technologie z hlediska materiálových možností a konstrukčních parametrů textilních struktur. Fáze bude ukončena vytvořením kompletní technické dokumentace. Začnou přípravy pro komercializaci (průzkum trhu, školení v oblasti komercializace, ochrany duševního vlastnictví, apod.). VÝSTUP IA PRO PROOF OF CONCEPT (DLE PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI) Výstupem fáze Proof of Concept bude vymezení materiálových a konstrukčních možností, katalog výrobků vhodných pro komerční využití (např. textilie s nanovlákennou přízí s nastavitelnou roztečí příze), technická a výkresová dokumentace stroje. Prezentace navržené technologie výroby textilní struktury na významných veletrzích, konferencích a v odborných časopisech. Ochrana duševního vlastnictví navržené technologie a finálních výrobků formou patentu a užitných vzorů, prototypu textilie. POPIS IA PRO PŘÍPRAVU KOMERCIALIZACE (DLE PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI) Ve fázi přípravy komercializace budou využity dva potenciální přístupy: odprodej licence a výzkumná spolupráce jako služba. Bude proveden detailnější průzkum zájmu o nabízenou technologii a její možné produkty, vymezení okruhu potenciálních zákazníku z hlediska používaných technologií výroby a zpracovávaných materiálů. Materiálová a konstrukční optimalizace navržené technologie plynoucí z průzkumu trhu a požadavků potenciálních zákazníků odběratelů jak vlastní technologie tak možných výrobků. VÝSTUP IA PRO PŘÍPRAVU KOMERCIALIZACE (DLE PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI) Bude realizován finální plán komercializace zahrnující vyhledávání a jednání s potenciálními partnery, v případě nalezení partnera bude výstupem smlouva o výzkumné spolupráci, případně prodej licence. Ochrana duševního vlastnictví bude zajištěna užitnými vzory a přihláškou patentu. Aktivní účast na konferencích, domácích a zahraničních veletrzích, publikace v odborných časopisech, a to pro oblasti relevantní danému výrobku apod. ZHODNOCENÍ IA PRO PROOF OF CONCEPT - OBDOBÍ 01 06/14 Řešení problematiky naplánované v IA pro Proof of Concept v období 01 06/14 je možné rozčlenit do níže uvedených celků: 1) optimalizační zkoušky navržené technologie z hlediska materiálových možností a konstrukčních parametrů textilních struktur, 2) tvorba kompletní technické dokumentace (strojní + elektro dokumentace, včetně výkresové dokumentace), 3) ochrana duševního vlastnictví, 4) průzkum trhu, 5) propagace a publikační činnost IA.

3 AD 1) Optimalizační zkoušky navržené technologie z hlediska materiálových možností a konstrukčních parametrů textilních struktur Byly realizovány funkční a optimalizační zkoušky navržené technologie z hlediska materiálových možností a konstrukčních parametrů textilních struktur pro vlákna skleněná a zahajující textování zpracovatelnosti optických vláken navrženou technologií. Navržená textilní 2D (je možnost i 3D tvorby textilního útvaru) struktura obsahující skleněná vlákna pojená kolmým kladením má uplatnění jako izolační materiál a kompozitní materiál s použitím v automobilovém, strojním průmyslu apod. Účel použití 2D popřípadě 3D textilních struktur obsahujících optická vlákna (opakovaným vrstvením za použití nové technologie kladení) je na reklamní plochy, popřípadě interiérových a exteriérových části, kde je nutné dosáhnou plošného nasvícení. Dále byly realizovány optimalizační zkoušky navržené technologie v oblasti nanovlákenných nosičů biomasy pro fluidní reaktory, jako zpětná vazba plynoucí z laboratorního testování a simulaci čištění v čističkách odpadních vod. V rámci testování cílem bylo především: Příprava a výběr vhodných metodik hodnocení experimentální činnosti Sumarizace metodik popisující možnosti hodnocení bakteriální biomasy. Ověření metodik a výběr vhodné metodiky pro hodnocení specifické bakteriální biomasy poutané na nanovlákenné nosiče (hodnocení celkových proteinů, hodnocení live/dead fluorescenční mikroskopie, spektrofotometrická stanovení a respiro-metrické postupy). Byly provedeny základní (primární) testy polymerních pojiv a nanovlákenných nití jako nosičů pro bakteriální biomasu. AD 2) Tvorba kompletní technické dokumentace (strojní + elektro dokumentace, včetně výkresové dokumentace) Byla realizována, v prvním půlroce i dokončena kompletní strojní dokumentace a elektrodokumentace, včetně výkresové dokumentace navrženého strojního zařízení nové technologie. Byla provedena optimalizace pojízdné hlavice pro tvorbu rovnoměrného a elektronicky řízené pojízdné hlavice pro dávkování polymerní taveniny. AD 3) Ochrana duševního vlastnictví V prvním půlroce byly připraveny podklady pro ochranu duševního vlastnictví formou: 1) patentové přihlášky navržené technologie pod názvem Způsob výroby plošného útvaru obsahujícího alespoň jedno vlákno a/nebo lineární útvar, který není zpracovatelný standardními textilními technologiemi, plošný útvar vytvořený tímto způsobem a prostorový útvar vytvořený z tohoto plošného útvaru. Na základě přihlášky patentu elektronicky podané dne , číslo jednací E207220, byl založen spis přihlášky číslo PV pro vedení řízení o této přihlášce,

4 2) patentové přihlášky na výrobek určený pro čištění odpadních vod pod názvem Nosič biomasy pro bioreaktor. Na základě přihlášky patentu elektronicky podané dne , číslo jednací E207222, byl založen spis přihlášky číslo PV pro vedení řízení o této přihlášce, 3) užitného vzoru textilní struktury obsahující optické vlákno pod názvem Plošný a prostorově tvarovaný útvar obsahující optická vlákna. Na základě přihlášky užitného vzoru elektronicky podané dne , číslo jednací E207221, byl založen spis přihlášky číslo PUV pro vedení řízení o této přihlášce, 4) užitného vzoru textilní struktury obsahující speciální křehké vlákna (skleněných, čedičových, uhlíkových) pod názvem Plošný a prostorově tvarovaný útvar obsahující křehká vlákna. Na základě přihlášky užitného vzoru elektronicky podané dne , číslo jednací E207223, byl založen spis přihlášky číslo PUV pro vedení řízení o této přihlášce, 5) užitného vzoru textilní struktury výrobku určeného pro čištění odpadních vod pod názvem Nosič biomasy pro bioreaktor. Na základě Vaší přihlášky užitného vzoru elektronicky podané dne , číslo jednací E207224, byl založen spis přihlášky číslo PUV pro vedení řízení o této přihlášce. AD 4) Průzkum trhu v rámci IA V rámci první fáze IA pro Proof of Concept v období 01-06/14 byl proveden průzkum trhu zaměřený na zhodnocení a porovnání: 2D a 3D textilních struktur vyrobených stávajícími technologiemi (prioritní technologie tkaní, pletení, netkané textilie) V rámci této aktivity zmapovaní plošných textilií vyrobených technologiemi tkaní, pletení a tiskem bylo v rámci světové textilní výstavy Heimtextil (leden 2014), plošné textilie vyrobené formou netkaných textilii byla analyzována na světové výstavě INDEX 2014 v Ženevě (duben 2014). Výsledkem průzkumu zaměřeného na porovnání plošných textilií stávajících technologií a novou technologií bylo zjištěno, že žádný tuzemskými světový výrobce nenabízí podobný nebo srovnatelný plošný útvar. Současné textilní technologie tkaní, pletení a netkané textile jsou postavené na odlišném principu. V technologií tkaní a pletení dochází k tvorbě plošné textilie na základě provázání nití jedné soustavy (technologie pletení) nebo dvou a více soustav (technologie tkaní). Provázáním jsou nitě namáhány na tak a ohyb, což je nevýhodou u speciálních materiálů, u kterých dochází z důvodu ohybových sil k deformaci nebo k destrukci (narušení). Technologie netkaných textilií je nesrovnatelná a to z důvodu odlišné předlohy, materiál na vstupu je ve formě vláken, což je jiná forma, než je požadované u textilií vyrobených z délkových útvarů typu příze, multifilament, popřípadě monofilament.

5 Aplikace a její možné produkty, vymezení okruhu potenciálních zákazníku z hlediska používaných technologií výroby a zpracovávaných materiálů V rámci této aktivity byl proveden průzkum trhu a aplikační možnosti z hlediska technických i oděvních textilií. Základní oblast průzkumu trhu je materiály pro čištění odpadních vod, kompositní a sendvičové materiály, technické textilie vyrobené z křehkých vláken, charakteristických výrazně menším modulem pružnosti v kolmém směru k ose vlákna a oblast zaměřená na využití optických vláken. AD 5) Propagace, konference a publikační činnost IA V rámci IA pro Proof of Concept pro prvního období 01-06/14, z důvodu přípravy podkladů pro ochranu duševního vlastnictví, nebyla provedena žádná propagační činnost ani prezentace navržené technologie, včetně aplikačních textilních struktur. V rámci projektu byl sepsán článek s názvem "Nanotextiles as Biomass Carriers in Biological Wastewater Treatment". Článek byl prezentován na konferenci "IWA 6th Eastern European Young Water Professionals Conference, Istanbul, Turkey, May Článek byl zaslán do časopisu Water Science and Technology (impakt faktor 1.102). Jedná se dílčí část, která neohrozila samotné duševní vlastnictví a mohla být zveřejněná před samotným podáním přihlášek jak patentů, tak i užitných vzorů. Účast na konferenci v rámci Evropské technologické platformy pro textil V rámci IA byla účast na 9th Annual Public Conference - Effective Textile Technology Transfer From Research To Industry, Duben V rámci konference byla prezentována problematika z průmyslu, z transferu technologií organizací a veřejných orgánů, byly prezentovány praktické zkušenosti, osvědčené postupy a podpůrné nástroje pro úspěšné řešení se všemi aspekty transferu technologií, jako jsou: Technologický průzkum a průmysl šíření výsledků výzkumu, Transfer technologií a související problémy, standardizace, vzdělávání na trhu, apod., Financování inovací a práv duševního vlastnictví správa, Podpůrné mechanismy pro malé a střední podniky na regionální úrovni. PLÁNOVANÉ AKTIVITY IA PRO PROOF OF CONCEPT OBDOBÍ 07-12/14 V rámci IA pro Proof of Concept pro druhé období 07-12/14 jsou naplánované níže uvedené aktivity: 1) Budou pokračovat funkční a optimalizační zkoušky navržené technologie z hlediska materiálových možností a konstrukčních parametrů textilních struktur pro vlákna optická, uhlíková a čedičová, dále jsou naplánovány zkoušky tvorby textilních struktur obsahující vlákna s pigmentem pro reakci změn klimatu a venkovních podmínek a vláken pro aktivní a pasivní bezpečnostní aplikace.

6 2) Bude dokončeno vymezení materiálových a konstrukčních možností, katalog výrobků vhodných pro komerční využití. 3) Budou pokračovat práce na průzkumu trhu a hledání potenciálního partnera, na základě prvního období 01-06/14. 4) Je naplánované představení navržené technologie a textilních struktur vyrobených nevrženou technologií (dosud nebylo provedeno z důvodu přípravy ochrany formou patentů a užitných vzorů) v rámci mezinárodní konference STRUTEX (Prosinec 2014). HODNOCENÍ REALIZACE IA V OBDOBÍ 01-06/14 Výstupem IA pro Proof of Concept (dle projektové žádosti) je vymezení materiálových a konstrukčních možností, katalog výrobků vhodných pro komerční využití (např. textilie s nanovlákennou přízí s nastavitelnou roztečí příze), technická a výkresová dokumentace stroje. Prezentace navržené technologie výroby textilní struktury na významných veletrzích, konferencích a v odborných časopisech. Ochrana duševního vlastnictví navržené technologie a finálních výrobků formou patentu a užitných vzorů, prototypu textilie. Na základě činností IA za období 01-06/14 a dosažených výsledků vyplývá, že realizace IA probíhá dle plánu jak v oblasti testování a realizace funkčních a optimalizačních zkoušek navržené technologie, tak v oblasti komercializace. Na základě těchto skutečností je možné říct, že je reálné dosáhnout ve stanovených termínech všech předpokládaných výstupů. Na základě výsledků a prvních funkčních a optimalizačních zkoušek je možné stanovit, že bude na trh dodáno unikátní know how související s výrobou plošných textilních struktur ze speciálních materiálů, u kterých při zpracování dochází k minimálnímu, téměř nulové namáhání v ohybu. Aplikace těchto výrobků, podložených ochranou duševního vlastnictví se předpokládá v kompositech, výztužích používaných v automobilovém, strojírenském průmyslu, apod.

INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY

INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA PROJEKTU VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY PROJEKTOVÝ TÝM Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D. Bc. Filip Sanetrník Ing. Karol Ježík

Více

VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY

VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY INDIVIDUÁLNÍ AKTIVITA (IA_02) PROJEKTU ENVITECH VÝROBA PLOŠNÝCH TEXTILNÍCH STRUKTUR POJENÝCH KOLMÝM KLADENÍM POLYMERNÍ TAVENINY PROJEKTOVÝ TÝM Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D. Bc. Filip Sanetrník

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Zpráva o řešení IA 01 Využití přírodních organicko-anorganických plniv v polymerních systémech Vedoucí aktivity:

Více

Podpora pre-seed aktivit výzva 7.3, OP VaVpI. Ing. Nikolas Mucha, Ph.D

Podpora pre-seed aktivit výzva 7.3, OP VaVpI. Ing. Nikolas Mucha, Ph.D Podpora pre-seed aktivit výzva 7.3, OP VaVpI Ing. Nikolas Mucha, Ph.D. 15. 1. 2013 1 Cíl výzvy Hlavním cílem výzvy je podpora přípravy komercializace nadějných technologií a vynálezů s vysokým aplikačním

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie ENVITECH 01 Využití přírodních organicko-anorganických plniv v polymerních systémech Vedoucí aktivity: doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D. Projektové závazky

Více

Seminář TA ČR... od myšlenek k aplikacím Jak to ale provést? Podpora pre-seed aktivit. Brno, 13. 9. 2012

Seminář TA ČR... od myšlenek k aplikacím Jak to ale provést? Podpora pre-seed aktivit. Brno, 13. 9. 2012 Seminář TA ČR... od myšlenek k aplikacím Jak to ale provést? Podpora pre-seed aktivit Brno, 13. 9. 2012 Proč podpora pre-seed aktivit? Hlavním cílem je podpora komercializace nadějných technologií a vynálezů

Více

Projekt GAMA. Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept)

Projekt GAMA. Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept) Projekt GAMA Informační seminář pro zájemce 1. kola výzvy na podávání dílčích projektů (proof of concept) OBSAH SEMINÁŘE představení CTT proof of concept projekty projekt GAMA na UTB ve Zlíně informace

Více

Program č. 2.2 Regionální inovační program Podmínky pro poskytnutí účelové dotace

Program č. 2.2 Regionální inovační program Podmínky pro poskytnutí účelové dotace Program č. 2.2 Regionální inovační program Podmínky pro poskytnutí účelové dotace Příloha č. 1 Číslo a název oblasti podpory: 2 regionální rozvoj Číslo a název programu: 2.2 Regionální inovační program

Více

A. Podklady pro habilitační a jmenovací řízení (kvalitativní hodnocení)

A. Podklady pro habilitační a jmenovací řízení (kvalitativní hodnocení) A. Podklady pro habilitační a jmenovací řízení (kvalitativní hodnocení) Uchazeč: Podpis: Jakub Hrůza Hodnocené období: 2013-2017 Poznámka: Tabulky lze přidáním řádků podle potřeby upravit. Doporučujeme

Více

Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie

Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie Výzkumné centrum Textil II SEKCE B Textilní technologie 2010-2011 Aktivita 1.1 k dílčímu cíli 1 Speciální textilní výrobky Nové textilie se zvýšenou bezpečností Cíl: Prototyp speciální oděvní textilie

Více

EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a SEMINÁŘ PRO ŽADATELE VE 24. VÝZVĚ OP PPR

EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a SEMINÁŘ PRO ŽADATELE VE 24. VÝZVĚ OP PPR SEMINÁŘ PRO ŽADATELE VE 24. VÝZVĚ OP PPR Program semináře 8:00 Registrace účastníků 8:30 Zahájení semináře 8:35 Zaměření výzvy č. 24 8:55 Příprava žádosti o podporu a výběrový proces 9:10 Pravidla pro

Více

Název projektu: STRUTEX Zařazení projektu: Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace. Řešitel/koordinátor: Ing. Brigita Kolčavová Sirková

Název projektu: STRUTEX Zařazení projektu: Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace. Řešitel/koordinátor: Ing. Brigita Kolčavová Sirková Název projektu: STRUTEX 2016 Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2016 Zařazení projektu: Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace Řešitel/koordinátor: Ing. Brigita Kolčavová Sirková

Více

Univerzita s kladným nábojem. Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata

Univerzita s kladným nábojem. Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata Univerzita s kladným nábojem Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata Partnerství mezi firmami a TUL Společné řešení v oblasti vědy a výzkumu Partnerství v pedagogické oblasti

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Zpráva o řešení IA 04 Kompozity na bázi geopolymerů s krátkovlákennou a nanopartikulární výztuží Vedoucí aktivity:

Více

KOMUNIKAČNÍ A INTERAKTIVNÍ PLATFORMA TEXTILNÍHO A ODĚVNÍHO PRŮMYSLU

KOMUNIKAČNÍ A INTERAKTIVNÍ PLATFORMA TEXTILNÍHO A ODĚVNÍHO PRŮMYSLU KOMUNIKAČNÍ A INTERAKTIVNÍ PLATFORMA TEXTILNÍHO A ODĚVNÍHO PRŮMYSLU Reg. číslo projektu: CZ.1.07/2.4.00/12.0086 Zahájení projektu: 15. 10. 2009 Ukončení projektu: 14. 9. 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra. Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018

Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra. Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018 Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018 O čem to bude Trocha historie Organizační začlenění OTT Odpovědnost OTT Interní řídící dokumentace a podpůrný IS

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Podpora výzkumu, vývoje a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Ing. Martin Švolba ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu Úkoly MPO v oblasti VaVaI realizovat podporu

Více

PŘÍLOHA č. 1j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 6.3

PŘÍLOHA č. 1j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 6.3 PŘÍLOHA č. 1j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 6.3 Pravidla způsobilosti výdajů (PZV) pro výzvu 6.3 Podpora pre-seed aktivit Omezení způsobilosti:

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

Pravidla způsobilosti výdajů (PZV) pro výzvu 7.3 Podpora pre-seed aktivit

Pravidla způsobilosti výdajů (PZV) pro výzvu 7.3 Podpora pre-seed aktivit Příloha B: Omezení způsobilosti: Pravidla způsobilosti výdajů (PZV) pro výzvu 7.3 Podpora pre-seed aktivit Způsobilé výdaje (ZV) musí splňovat obecné principy způsobilosti výdajů z hlediska času, umístění

Více

Možnosti podpory spolupráce, výzkumu, vývoje a inovací v OP PIK. Ing. Vojtěch Marek regionální projektový manažer API 27.

Možnosti podpory spolupráce, výzkumu, vývoje a inovací v OP PIK. Ing. Vojtěch Marek regionální projektový manažer API 27. Možnosti podpory spolupráce, výzkumu, vývoje a inovací v OP PIK Ing. Vojtěch Marek regionální projektový manažer API 27. listopadu 2018 Agentura pro podnikání a inovace (API) = Zprostředkující subjekt

Více

PŘÍLOHA č. 15j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 7.3

PŘÍLOHA č. 15j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 7.3 PŘÍLOHA č. 15j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 7.3 Tato příloha obsahuje orientační seznam dokladů, které bude nutné doložit k prokázání způsobilého výdaje.

Více

Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR

Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR 1. ÚVOD Pravidla pro publicitu (dále jen Pravidla) stanovují povinné náležitosti v oblasti zajištění propagace projektů a jejich výsledků

Více

Podpora výzkumu a vývoje v oblasti čisté mobility na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Podpora výzkumu a vývoje v oblasti čisté mobility na Ministerstvu průmyslu a obchodu Podpora výzkumu a vývoje v oblasti čisté mobility na Ministerstvu průmyslu a obchodu Ing. Martin Švolba ředitel Odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu Úkoly MPO v oblasti VaVaI

Více

pro účely rozpočtu 1/9

pro účely rozpočtu 1/9 pro účely rozpočtu 1/9 Současný stav na FJFI Výstupy jsou hodnoceny v celkem 57 položkách (ve všech děleno na cizojazyčné a české, resp. na zahraniční/mezinárodní a tuzemské), s bodovým hodnocením v rozsahu

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Zpráva o řešení č. 2 IA 04 Kompozity na bázi geopolymerů s krátkovlákennou a nanopartikulární výztuží Vedoucí

Více

Informace pro uchazeče 3. veřejné soutěže programu GAMA, podprogram 1 Technologická agentura ČR

Informace pro uchazeče 3. veřejné soutěže programu GAMA, podprogram 1 Technologická agentura ČR Informace pro uchazeče 3. veřejné soutěže programu GAMA, podprogram 1 Technologická agentura ČR 2. 2. 2016 Základní informace k programu GAMA, PP 1 Program GAMA: schválen usnesením vlády ze dne 12. června

Více

Proč by firma měla uvažovat o ochraně duševního vlastnictví

Proč by firma měla uvažovat o ochraně duševního vlastnictví Proč by firma měla uvažovat o ochraně duševního vlastnictví INOVACE 2018, TC AV ČR, Praha, 05.12.2018 Celosvětový růst počtu patentových přihlášek Podpora mezinárodní spolupráce Mezinárodní kooperační

Více

PŘÍLOHA č. 1k) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 7.3

PŘÍLOHA č. 1k) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 7.3 PŘÍLOHA č. 1k) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI PRAVIDLA ZPŮSOBILOSTI VÝDAJŮ OP VaVpI, VÝZVA Č. 7.3 Pravidla způsobilosti výdajů (PZV) pro Výzvu 7.3 Podpora pre-seed aktivit Omezení způsobilosti:

Více

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Nástroj rozvoje výzkumu a vývoje

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Nástroj rozvoje výzkumu a vývoje Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Nástroj rozvoje výzkumu a vývoje Investice do vaší budoucnosti EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ Obsah: Cíle OP VaVpI Prioritní osy a oblasti

Více

PŘÍLOHA č. 8e) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI KATEGORIE MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ

PŘÍLOHA č. 8e) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI KATEGORIE MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ PŘÍLOHA č. 8e) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI KATEGORIE MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ podle způsobu a období vykazování v monitorovacích zprávách Kategorie monitorovacích indikátorů podle způsobu

Více

VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec. www.vuts.cz

VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec. www.vuts.cz VÚTS, a.s. Centrum rozvoje strojírenského výzkumu Liberec www.vuts.cz Historický vývoj 1951 - založení společnosti (státní, posléze koncernový podnik) 1991 transformace na a.s. v první vlně kupónové privatizace

Více

Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci

Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci 1. Centrum pro podporu transferu technologií (dále jen CPTT) 1.1 Definice CPTT 1.1.1 Transfer technologií lze definovat jako proces přenosu znalostí,

Více

Č.j.:TACR/3635/2012. Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR

Č.j.:TACR/3635/2012. Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR Č.j.:TACR/3635/2012 Pravidla pro publicitu projektů podpořených z prostředků TA ČR OBSAH 1. ÚVOD... 3 2. VYSVĚTLENÍ POJMŮ... 3 3. PRAVIDLA PRO PUBLICITU... 4 4. TYPY VÝSLEDKŮ... 5 5. TECHNICKÉ PROSTŘEDKY

Více

Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2018

Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2018 Název projektu: Mezinárodní letní škola vzorování textilií 2018 SAMMER SCHOOL OF PATTERNING 2018 Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2018 Řešitel/koordinátor: Ing. Brigita Kolčavová

Více

Způsob nakládání s výsledky VaVaI společnosti

Způsob nakládání s výsledky VaVaI společnosti Strana : 1/11 Způsob nakládání s výsledky VaVaI společnosti MATERIÁLOVÝ A METALURGICKÝ Pindor,v.r.... Ing. Jaroslav Pindor, Ph.D. jednatel společnosti 31. 5. 2017 datum schválení 1. 6. 2017. datum účinnosti

Více

Možnosti spolupráce s VT parky, záměry samospráv na úrovni kraje

Možnosti spolupráce s VT parky, záměry samospráv na úrovni kraje Možnosti spolupráce s VT parky, záměry samospráv na úrovni kraje 28.6.2016 Vědeckotechnické parky a vysoké školy Nabídka VŠ - MU v prostoru výzkumných aktivit je umístěn BTP Park. Aplikace biochemických

Více

Posudek celková kvalita projektu a individuálních aktivit v realizační fázi Výzva 7.3

Posudek celková kvalita projektu a individuálních aktivit v realizační fázi Výzva 7.3 Posudek celková kvalita projektu a individuálních aktivit v realizační fázi Výzva 7.3 Hodnoticí formulář věcného pokroku projektu pre-seed aktivit v realizační fázi Registrační číslo: Název projektu: Název

Více

16:30 17:00 příchod hostů 17:00 18:00 představení jednotlivých firem v rozsahu 120 vteřin 18:00 19:00 networking raut

16:30 17:00 příchod hostů 17:00 18:00 představení jednotlivých firem v rozsahu 120 vteřin 18:00 19:00 networking raut 16:30 17:00 příchod hostů 17:00 18:00 představení jednotlivých firem v rozsahu 120 vteřin 18:00 19:00 networking raut JIC, zájmové sdružení právnických osob Brno, U Vodárny 2, PSČ 616 00 tel. +420 511

Více

Aktuální a připravované výzvy Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Aktuální a připravované výzvy Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Aktuální a připravované výzvy Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 23. 10. 2017, České Budějovice Ing. Kateřina Moravanská, Mgr. Jana Havlíková Prioritní osy OP PIK Prioritní osa

Více

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh - Spolupráce při stanovování dlouhodobé strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh se zaměřením na produktový management - Analýza současné pozice ŠKODA

Více

Vzdělávání v inovacích

Vzdělávání v inovacích Inovace ve vzdělávání Vzdělávání v inovacích Praha, 6.prosince 2007 ESF JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Inkubátor RLZ při

Více

Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Vyhledávání partnerů pro mezinárodní spolupráci v rámci Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Enterprise Europe Network Mezinárodní síť financovaná z Rámcového programu pro

Více

Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání

Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání Mgr. Zuzana Fialová regionální projektová manažerka Brno, 29. ledna 2015 OP PIK 2014-2020

Více

SMĚRNICE 02. Systém ochrany duševního vlastnictví VÚVeL. Č.j.: VÚVeL 2715/2015. Hudcova 296/70, Brno. Vydání č.: 1 Výtisk č.

SMĚRNICE 02. Systém ochrany duševního vlastnictví VÚVeL. Č.j.: VÚVeL 2715/2015. Hudcova 296/70, Brno. Vydání č.: 1 Výtisk č. Hudcova 296/70, 621 00 Brno Vydání č.: 1 Výtisk č.: 1 Č.j.: VÚVeL 2715/2015 Systém ochrany duševního vlastnictví VÚVeL Jméno / funkce Datum Podpis Schválil MVDr. Miloslav Skřivánek, CSc. ředitel VÚVeL

Více

Podpora výzkumu a vývoje v OP PIK 1. část. Ing. Veronika Štruncová 10. března 2017

Podpora výzkumu a vývoje v OP PIK 1. část. Ing. Veronika Štruncová 10. března 2017 Podpora výzkumu a vývoje v OP PIK 1. část Ing. Veronika Štruncová 10. března 2017 Obsah semináře 11:30 11:45 Registrace účastníků 11:45 12:35 Programy: Aplikace Partnerství znalostního transferu Inovační

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost primárně zaměřen na podporu podnikání (zejména MSP) Navazuje na Operační program

Více

PŘÍLOHA č. 15j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 7.3

PŘÍLOHA č. 15j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 7.3 PŘÍLOHA č. 15j) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 7.3 Verze č. 1.2 Účinnost od 27. 4. 2015 SEZNAM ZMĚN Část Změny v textu oproti verzi 1.1 4.2 Spotřeba energie

Více

Patentové informace zdroj inspirací a ukazatel směru na cestě k inovacím

Patentové informace zdroj inspirací a ukazatel směru na cestě k inovacím Patentové informace zdroj inspirací a ukazatel směru na cestě k inovacím předkládá: Ing. Jan Görig patentový a známkový zástupce Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu:

Více

Vymezení způsobilých výdajů II. výzva programu Spolupráce Klastry

Vymezení způsobilých výdajů II. výzva programu Spolupráce Klastry Vymezení způsobilých výdajů II. výzva programu Spolupráce Klastry Kategorie způsobilého výdaje dle metodiky způsobilých výdajů INVESTIČNÍ NEINVESTIČNÍ Hmotný Nehmotný Služby Osobní Dodávky 1 nákup pozemků

Více

Definice výsledků podporovaných programem ALFA

Definice výsledků podporovaných programem ALFA Č. j.: TACR/4442/2012 Definice výsledků podporovaných programem ALFA Výňatek z dokumentu Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2010

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY TEXTILNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI Liberec 2015 NA ROK 2016 TECHNICKÁ

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ 2018 / 2019 / II. ROČNÍK

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ 2018 / 2019 / II. ROČNÍK KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ 2018 / 2019 / II. ROČNÍK 1 Komplexní vzdělávací program v oblasti výzkumu, vývoje a inovací poskytuje unikátní vzdělání, které v současné

Více

MASTER OF PUBLIC ADMINISTRATION V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ MPA VVI 2018 / 2019 / II. ROČNÍK

MASTER OF PUBLIC ADMINISTRATION V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ MPA VVI 2018 / 2019 / II. ROČNÍK MASTER OF PUBLIC ADMINISTRATION V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ MPA VVI 2018 / 2019 / II. ROČNÍK 1 Vzdělávací program Master of Public Administration v oblasti výzkumu, vývoje a inovací (MPA VVI) poskytuje

Více

PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ

PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ PREZENTACE ČESKÉHO JADERNÉHO SEKTORU V ČÍNĚ PROJEKT PODPORY EKONOMICKÉ DIPLOMACIE 12 TH CHINA INTERNATIONAL EXHIBITION ON NUCLEAR POWER INDUSTRY 2017 China International Exhibition Centre (CIEC) Peking,

Více

Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance

Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance Sekce 2: Inovace vedené firmou 4.5.2006 Ing. Radim Kocourek Co jsou inovace? Definice: "Inovace je obnova a rozšíření škály výrobků a služeb

Více

ZÁVĚRY z 6. jednání konaného dne 24.9. 2007 ve VÚVeL

ZÁVĚRY z 6. jednání konaného dne 24.9. 2007 ve VÚVeL Rada instituce Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, v.v.i. Hudcova 70; 621 00 Brno ZÁVĚRY z 6. jednání konaného dne 24.9. 2007 ve VÚVeL Schválení programu jednání 1. Návrh ukazatelů pro hodnocení

Více

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 2013 Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 2013 Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji Martin Radvan červen 2012 Kompetence MSK v oblasti podpory podnikání -Tvorba strategických dokumentů pro území kraje -Vyjednávání optimálních podmínek s ČR (EU)

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Předběžné informace před podáním návrhu projektu do 1. veřejné soutěže

Předběžné informace před podáním návrhu projektu do 1. veřejné soutěže Předběžné informace před podáním návrhu projektu do 1. veřejné soutěže pro splnění specifických podmínek Programu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA, podprogramu 1 Tento dokument

Více

PŘÍLOHA č. 15h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 6.3

PŘÍLOHA č. 15h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 6.3 PŘÍLOHA č. 15h) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ výzva 6.3 Verze č. 1.1 Účinnost od 1. 9. 2014 NEŘÍZENÁ KOPIE l ÚČINNOST OD 1. 9. 2014 l ČÍSLO VERZE 1.1 l 1 / 9

Více

KOMPLEXNÍ DVOULETÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

KOMPLEXNÍ DVOULETÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM KOMPLEXNÍ DVOULETÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBLASTI VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ 2017 / 2018 1 Komplexní vzdělávací program v oblasti výzkumu, vývoje a inovací (VVI) poskytuje unikátní vzdělání, které v současné

Více

Obsah. Představení JAIP. RIS3 strategie (Smart specialization strategy) Vědecko-technický park v Č. Budějovicích I. a II. etapa.

Obsah. Představení JAIP. RIS3 strategie (Smart specialization strategy) Vědecko-technický park v Č. Budějovicích I. a II. etapa. Obsah Představení JAIP RIS3 strategie (Smart specialization strategy) Vědecko-technický park v Č. Budějovicích I. a II. etapa Inovační vouchery Portál Gate2Biotech OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Inovační

Více

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Title of the presentation Date 1 Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum Akademie věd ČR European Commission Enterprise and Industry Title

Více

Podpora pre-seed aktivit

Podpora pre-seed aktivit III. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Řídicí orgán OP VaVpI VÝZVA č. 6.3 K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI PO 3 OP VaVpI Podpora pre-seed aktivit Identifikace výzvy Prioritní osa

Více

NETME Centre New Technologies for Mechanical Engineering

NETME Centre New Technologies for Mechanical Engineering NETME Centre Petr Stehlík Brno, 11. 1. 2012 NETME Centre Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství Technická 2896/2, 616 69 Brno Obsah Co je NETME Centre Náš cíl + Na čem stavíme Časová

Více

Předávání údajů do informačního systému VaVaI 2014

Předávání údajů do informačního systému VaVaI 2014 Předávání údajů do informačního systému VaVaI 2014 Popis údajů do IS VaV RIV 2014 - dokument zveřejněn 8. ledna 2014 www.vyzkum.cz Pravidla pro předávání dat Popis údajů RIV 2014 Definice druhů výsledků

Více

Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO

Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO Priority podpory aplikovaného výzkumu z pohledu MPO Ing. Martin Švolba ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu 26. října 2017, Brno Obsah I. Priority a úkoly MPO v oblasti

Více

Zápis z 11. jednání pracovní skupiny č. 3 projektu DOPSIT

Zápis z 11. jednání pracovní skupiny č. 3 projektu DOPSIT Zápis z 11. jednání pracovní skupiny č. 3 projektu DOPSIT Datum jednání: 08. 1. 2015 Čas jednání: 14:00 Místo jednání: Líšeňská 33a, zasedací místnost Pracovní skupina: 3 Inteligentní dopravní systémy

Více

Expertní workshop k tématu internacionalizace klastrů

Expertní workshop k tématu internacionalizace klastrů Expertní workshop k tématu internacionalizace klastrů Mgr. Robert Wenzel OPPI 1. výzva Marketing a propagace, účast na výstavách a veletrzích Průzkum trhu, teritoriální studie 2. výzva Cornet iniciativa

Více

Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje

Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje Projekt BRIS a jeho přínos Zahajovací konference projektu RIS Zlínského kraje Ing. Daniela Váchová Technologické centrum AV ČR, Praha BRIS - info v Bohemian Regional Innovation Strategy v Hlavní cíl -

Více

Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019. Pavel Novotný

Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019. Pavel Novotný Téma doktorských prací pro akademický rok 2018/2019 Pavel Novotný Představení školitele Vývoj výpočtových a experimentálních přístupů pro popis vibrací a souvisejícího hluku pohonných jednotek a tribologie

Více

Pravidla pro Dílčí projekty v rámci programu TA ČR GAMA

Pravidla pro Dílčí projekty v rámci programu TA ČR GAMA Pravidla pro Dílčí projekty v rámci programu TA ČR GAMA Rozvoj systému komercializace výsledků VaV na Masarykově univerzitě 1. Základní informace Masarykova univerzita (MU) prostřednictvím Centra pro transfer

Více

Centrum transferu biomedicínských technologií

Centrum transferu biomedicínských technologií Centrum transferu biomedicínských technologií Fakultní nemocnice Hradec Králové Univerzita Hradec Králové Fakulta vojenského zdravotnictví Základní údaje o projektu Název projetu: Centrum transferu biomedicínských

Více

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například:

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například: Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: při rozkladu organických zbytků lesních požárech většina má průmyslový původ Používá se například: při

Více

+ + Katedra textilních a jednoúčelových strojů. Jednoúčelové stroje. Textilní stroje a stroje na výrobu nanovláken. Přístrojová technika

+ + Katedra textilních a jednoúčelových strojů. Jednoúčelové stroje. Textilní stroje a stroje na výrobu nanovláken. Přístrojová technika Katedra textilních a jednoúčelových strojů + + + Jednoúčelové stroje CA-technologie a experiment Textilní stroje a stroje na výrobu nanovláken Přístrojová technika Cílem magisterského studia je příprava

Více

PODPORA VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ v rámci OP PIK Předpokládané nové výzvy

PODPORA VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ v rámci OP PIK Předpokládané nové výzvy PODPORA VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ v rámci OP PIK 2014 2020 Předpokládané nové výzvy Praha: 21. 5. 2019 PhDr. Ondřej Kočandrle, Oddělení infrastruktury VaV v rámci PO1 OPPIK 1 Programovací období 2014-2020

Více

Definice výsledků podporovaných programem THÉTA

Definice výsledků podporovaných programem THÉTA Definice výsledků podporovaných programem THÉTA Č. j.: TACR/15-59/2017 Výňatek z dokumentu Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů Kód výsledku F uzit

Více

Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje

Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Zkušenosti Fakulty textilní TUL při implementaci projektů OP RLZ Ing. Jana Drašarová, Ph.D. Projekty OP RLZ na FT Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje 1. Výzva Program podpory

Více

Materiálový výzkum. Výzkumný program

Materiálový výzkum. Výzkumný program Výzkumný program Materiálový výzkum V programu MATERIÁLOVÝ VÝZKUM jsou výzkumné a vývojové aktivity zaměřené na zpracování a využití nových progresivních materiálů, zejména nanomateriálů. Vedoucím výzkumného

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Zpráva o řešení IA 05 Optimalizace užitných vlastností procesních kapalin s využitím nanostruktur Vedoucí aktivity:

Více

SMĚRNICE č. S- 2/2014

SMĚRNICE č. S- 2/2014 VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Přátelství 815, 104 00 Praha Uhříněves SMĚRNICE č. S- 2/2014 Předmět: ZPŮSOB NAKLÁDÁNÍ S VÝSLEDKY ČINNOSTI VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH Účinnost: od 18.3.2014

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 11 Mechanické vlastnosti materiálů (všeobecně) jsou jejich odezvou na mechanické působení od vnějších sil. Definice je shodná s mechanickými vlastnostmi vláken, přízí a nití.

Více

Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015

Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015 Příloha č.: 11 Počet stran přílohy: 4 Hodnotící kritéria programu RRC/07/2015 Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2015 (dále jen program ) (schváleno usnesením rady kraje č. /. ze dne 14. 7.

Více

Speciální dokumenty - netradiční. Speciální dokumenty 2. Zprávy. Zprávy

Speciální dokumenty - netradiční. Speciální dokumenty 2. Zprávy. Zprávy Speciální dokumenty - netradiční Speciální dokumenty 2 Zprávy, normy, firemní literatura, patenty Vznik: od 2. pol. 19. stol. reakce na rozvoj vědy techniky nutnost uložit a uchovat speciální informaci

Více

Výsledky podporované programem DELTA

Výsledky podporované programem DELTA Výsledky podporované programem DELTA Č. j.: TACR/4872/2015 Výňatek z dokumentu Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015)

Více

Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s.

Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s. Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s. 1 PŘEDSTAVENÍ VÚTS, a.s. rok založení 1951 dlouholetá tradice ve výzkumu a vývoji strojů zpracovatelského průmyslu 187 zaměstnanců (120 ve

Více

POSTDOKTORANDA VYSOKOŠKOLSKÉHO ÚSTAVU PRO NANOMATERIÁLY, POKROČILÉ TECHNOLOGIE A INOVACE

POSTDOKTORANDA VYSOKOŠKOLSKÉHO ÚSTAVU PRO NANOMATERIÁLY, POKROČILÉ TECHNOLOGIE A INOVACE Ředitel Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci vypisuje v souladu s projektem Rozvoj řešitelských týmů projektů VaV na Technické univerzitě v Liberci,

Více

OPPIK Další výzva zveřejněna

OPPIK Další výzva zveřejněna Vážení, po první vlně vyhlášení výzev pro Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) byla v pátek 26. června 2015 zveřejněna další Výzva, a to sice k programu podpory Aplikace.

Více

KHT KHT KATEDRA HODNOCENÍ TEXTILIÍ

KHT KHT KATEDRA HODNOCENÍ TEXTILIÍ Katedra hodnocení textilií je zaměřena na výchovu vysokoškolsky vzdělaných odborníku a specialistů v oborech textilního marketingu, kde je unikátně spojeno vzdělání z oblasti marketingu s problematikou

Více

Definice výsledků podporovaných

Definice výsledků podporovaných Č. j.: TACR/50-13/2016 Definice výsledků podporovaných programem DELTA Výňatek z dokumentu Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013

Více

Jak se orientovat a zapojit do projektů programu HORIZON ICT a ZDRAVÍ

Jak se orientovat a zapojit do projektů programu HORIZON ICT a ZDRAVÍ Jak se orientovat a zapojit do projektů programu HORIZON 2020 - ICT a ZDRAVÍ 20.3.2015 ČVUT V PRAZE, TC AV ČR a VŠCHT PRAHA Dominika ZSAPKOVÁ HARINGOVÁ, TC AV ČR Eva SEBROŇOVÁ, TC AV ČR HORIZONT 2020 Evropský

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006, SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, V SOULADU S VYHL. Č. 232/2012 SB., O PODROBNOSTECH ROZSAHU ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ

Více

Klíčové faktory úspěchu spolupráce průmyslu s výzkumem

Klíčové faktory úspěchu spolupráce průmyslu s výzkumem VÝZKUMNÉ CENTRUM PRO STROJÍRENSKOU VÝROBNÍ TECHNIKU A TECHNOLOGII České vysoké učení technické v Praze, fakulta strojní Horská 3, 128 00 Praha 2, tel.: +420 221 990 900, fax: +420 221 990 999 http://rcmt.cvut.cz

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář Podniková inkubace 8. prosince 2008 Evropská síť podnikatelských služeb Celoevropská síť služeb pro podporu

Více

Možnosti ochrany duševního vlastnictví v textilním a oděvním průmyslu

Možnosti ochrany duševního vlastnictví v textilním a oděvním průmyslu Možnosti ochrany duševního vlastnictví v textilním a oděvním průmyslu Seminář: Postarejte se o své duševní vlastnictví Ing. Miloš Beran ČTPT Česká technologická platforma pro textil Praha, 26.5.2010 OBSAH:

Více

Transfer technologií na českých univerzitách. Eva Janouškovcová 19. března 2014

Transfer technologií na českých univerzitách. Eva Janouškovcová 19. března 2014 Transfer technologií na českých univerzitách Eva Janouškovcová 19. března 2014 1 Základní pilíře moderní univerzity vzdělávání (kvalitní a konkurenceschopní absolventi) výzkum a vývoj (rozšiřování hranic

Více

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network

Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Title of the presentation Date 1 Inovace a transfer technologií v projektu Enterprise Europe Network Jiří JANOŠEC Technologické centrum Akademie věd ČR European Commission Enterprise and Industry Title

Více

Technologická agentura ČR program ALFA

Technologická agentura ČR program ALFA Technologická agentura ČR program ALFA Program ALFA Veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích je vyhlašována: dle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných

Více