METAFYZIKA LOGICKÉ TERAPIE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "METAFYZIKA LOGICKÉ TERAPIE"

Transkript

1 METAFYZIKA LOGICKÉ TERAPIE Elliot D. Cohen, Ph.D. Elliot D. Cohen je tvůrcem logické terapie 1, zakladatelem a spolu-výkonným ředitelem Americké společnosti pro filosofii, poradenství a psychoterapii (American Society for Philosophy, Counseling, and Psychotherapy 2 ) a ředitelem Institutu kritického myšlení (Institute of Critical Thinking 3 ). Jeho naposledy vydané publikace na toto téma zahrnují knihy The New Rational Therapy (Rowman & Littlefield, 2007), a What Would Aristotle Do? (Prometheus 2002). Jeho ová adresa: elliot.d.cohen@instituteofcriticalthinking.com. Abstrakt: Tento článek zkoumá čtyři klíčové metafyzické předpoklady LBT týkající se lidských emocí, lidské omylnosti, skutečnosti a lidské svobody. Tím způsobem, jakým tyto předpoklady zkoumáme, se ukáže, jak teorie LBT systematicky včleňuje filosofii a logiku do kognitivněbehaviorálního přístupu filosofické praxe 4. Logická terapie (LBT) je filosofickým vývojem Racionálně-emoční behaviorální terapie (REBT) a formou psychoterapie, která byla založena psychologem Albertem Ellisem v padesátých letech 20. století. 5 LBT tvrdí, že lidské bytosti z velké části vytváří své vlastní emoční a behaviorální problémy tím, že odvozují sebesrážející, destruktivní chování a emoční závěry z iracionálních premis. 6 Cílem tohoto článku je vysvětlit čtyři základní metafyzické předpoklady LBT, jež se týkají lidských emocí, lidské omylnosti, reality a lidské svobody. Uveďme zmíněné čtyři hlavní předpoklady: 1. Lidské bytosti z premis logicky vyvozují kognitivně-behaviorální složky svých emocí. 1 Oficiálním českým překladem Logic-Based Therapy je logická terapie, dále jen LBT. (Pozn. překl.) 2 Tato Společnost se později přejmenovala na The National Philosophical Counseling Association (NPCA). [vid ] Dostupné z: <www. (Pozn. překl.) 3 [vid ] Dostupné z: < (Pozn. překl.) 4 Termíny filosofické poradenství a filosofická praxe jsou zde užívány synonymně. (Pozn. překl.) 5 Viz především ELLIS, Albert a Robert A. HARPER. A Guide to Rational Living. No. Hollywood, CA: Melvin Powers, ELLIS, Albert. Reason and Emotion in Psychotherapy. Secaucus, NJ: Citadel Press, Viz především COHEN, Elliot D. The New Rational Therapy: Thinking your Way to Serenity, Success, and Profound Happiness. New York: Rowman and Littlefield, 2006; COHEN, Elliot D. What Would Aristotle Do? Self-Control through the Power of Reason. Amherst NY: Prometheus Books, May 2003; "Logic-Based Therapy: The New Philosophical Frontier for REBT." REBT Network. [vid ] Dostupné z: <

2 2. Lidské bytosti jsou svou přirozeností omylné a premisy jejich behaviorálního a emočního usuzování mají sklon obsahovat chyby. 3. Behaviorální a emoční problémy většinou pramení z absolutistického a perfekcionistického chápání skutečnosti. 4. Lidské bytosti mají neodmyslitelnou sílu vůle, která jim pomáhá překonat chybné behaviorální a emoční usuzování. Tento článek je rozdělen do čtyř částí, které oslovují postupně každou z výše zmíněných předpokladů. 1. LIDSKÉ BYTOSTI Z PREMIS LOGICKY VYVOZUJÍ KOGNITIVNĚ-BEHAVIORÁLNÍ SLOŽKY SVÝCH EMOCÍ Tato logická teorie emocí staví na obecné fenomenologické tezi o intencionalitě. Podle teze o intencionalitě, kterou zastával fenomenolog Edmund Husserl, podstata vědomí, ve kterém žiji jakožto ve svém vlastním já, je tzv. intencionalitou. Vědomí si je vždy vědomo něčeho. 7 Co se týče emocí, LBT s touto tezí souhlasí do té míry, do jaké emoce zahrnují stavy vědomí. Například člověk není pouze rozzlobený; jeho vztek je namířen vůči nějakému vnějšímu objektu. Týká se něčeho. Ať už tento intencionální objekt opravdu existuje nebo ne, je vedlejší, co se týče pociťování emoce. 8 Tedy člověk může být například rozzlobený proto, že jej někdo očaroval, i když k žádnému použití magie ve skutečnosti nedošlo. Tento vztek je nicméně reálný a je vhodným předmětem LBT terapie. Striktně řečeno, intencionálními objekty jsou situace, které zahrnují určité objekty. Tedy intencionálním objektem není ten určitý člověk, o kterém jsme si mysleli, že čaroval, ale spíše situace zahrnující tohoto muže užívajícího magii. 7 HUSSERL, Edmund. The Paris Lectures. 2. vydání. Anglický překlad Peter Koestenbaum. The Hague, Netherlands: Martinus Nijohoff Publisher., s. 12. (Jelikož zatím neexistuje česká verze tohoto textu, jde o můj vlastní překlad, pozn. překl.) 8 Když objekt emoce neexistuje nazýváme to někdy intencionální neexistencí. Viz CHISHOLM, Roderick M. Perceiving: A Philosophical Study. Ithaca, NY: Cornell University Press, 1969.

3 Lidské emoce ohodnocují své intencionální objekty. LBT tvrdí, že všechny emoce ohodnocují situace, které zahrnují intencionální objekt nebo nějaký aspekt situace. Tedy člověk, jenž je vnímán jako někdo, kdo používal kouzla, může být ohodnocen jako hrůzný netvor. Jistě, jestliže zde není takovéto ohodnocení, nemůže existovat ani žádná emoce vzteku. Jestliže se člověk nestará o toto údajné očarování, potom se nemůže kvůli žádnému použití magie na jeho osobu zlobit. Lidské emoce mohou být identifikovány v rámci svých objektů a ohodnocení. Tímto způsobem LBT tvrdí, že různé druhy emocí (E) mohou být identifikovány na základě svých různých intencionálních objektů (O) a ohodnocení (R) 9 (těchto objektů, pozn. překl.): E = (O + R) Následující případy jsou příklady emocionálních definic sestavených podle výše zmíněného vzorce 10 : Emoce Intencionální objekt Ohodnocení Vztek Čin (tedy situace, kdy někdo Negativní ohodnocení tohoto něco učinil) činu samotného nebo osoby, Vina Morální princip, o kterém si člověk myslí, že jej porušil která jej učinila. Důrazné odsouzení činu porušení nebo sebe sama za toto porušení. Deprese Událost nebo situace Silné negativní ohodnocení této události nebo situace, na základě které člověk vnímá svou vlastní existenci jako bezcennou. Úzkost Budoucí událost nebo možná budoucí událost, jež má určité předpovídané důsledky Negativní ohodnocení předpovídaných důsledků, na jehož základě člověk cítí potřebu o nich přemítat. 9 Podle anglického slova ratings. (Pozn. překl.) 10 COHEN. What Would Aristotle Do? S

4 Emoční usuzování může být vystavěno z emočního intencionálního objektu a ohodnocení Podle LBT je standardní formou emocionálního usuzování modus ponens 11, jehož závěr může být uveden na základě intencionálního objektu (O) a ohodnocení (R) emoce: (Pravidlo) Jestliže O, potom R (Oznámení) O Proto R Pravidlo se zde skládá z podmiňovacího výroku, který spojuje intencionální objekt (O) s ohodnocením (R). Oznámení je potom samotný intencionální objekt (O). Závěr se skládá z ohodnocení odděleného od objektu (O). Například: (Pravidlo) Jestliže mě ten člověk očaroval, potom je hrozným člověkem, který si zaslouží peklo a zavržení (Oznámení) Ten muž mě očaroval Proto si zaslouží peklo a zavržení Tedy když identifikujeme emoci určením jejího intencionálního objektu a ohodnocení, je možné zkonstruovat premisy a závěr lidského emočního usuzování. To následně umožňuje LBT analýzu, která se skládá z přesného určení a vyvrácení iracionálních premis, a z nalezení vhodné protilátky. 12 Behaviorální usuzování může být ovlivněno emocionálním usuzováním Behaviorální usuzování může postupně vyplývat z emocionálního usuzování. 13 Kde B je behaviorálním měl by, vyplývající řetězec usuzování na sebe bere následující formu: (Pravidlo) Jestliže O, potom R (Oznámení) O 11 Modus ponens je odvozovací pravidlo ve výrokové logice, skládající se vždy z pravidla, oznámení a závěru. Jestliže tedy z A vyplývá B a současně víme, že A je pravdivé, pak i B je pravdivé. Např.: Jestliže venku prší, je mokro (implikace P Q); Venku prší (P); Tedy je mokro (Q - závěr). Zdroj: Wikipedie; (Pozn. překl.) 12 COHEN. What Would Aristotle Do? 13 COHEN, Elliot D. The Process of Logic-Based Therapy. In Pratiche Filosofiche. Fall 2003; Philosophical Principles of Logic-Based Therapy. Practical Philosophy, Vol. 6, No. 1, Spring 2003.

5 Proto R (Pravidlo) Jestliže R potom B Proto B Zmíněné behaviorální usuzování může být např.: (Pravidlo) Jestliže si ten muž zasluhuje peklo a zavržení, měl bych ho zabít a urychlit tak jeho odchod (Oznámení) Ten muž si zasluhuje peklo a zavržení Proto Měl bych ho zabít a urychlit tak jeho odchod Toto měl bych bude ve výše zmíněném behaviorálním závěru skutečně provedeno, pokud v tom danému člověku nic nezabrání. Nicméně i když z toho nemusí vzniknout žádné aktuální chování, dispozice angažovat se v takovémto násilí, jež LBT definuje jako odvození z behaviorálního měl bych, je stále součástí dané emoce. LBT tedy tvrdí, že kognitivní a behaviorální složky emocí jsou sylogistickým 14 vyvozením ze systému přesvědčení člověka. Navíc se LBT domnívá, že fyziologické změny, které se objevují během emočních epizod (například zrychlený tep, zvýšená hladina adrenalinu, atd., jsou průvodními jevy sylogistického odvození) mohou být vytvořeny tímto usuzováním a kauzálně na ně působit to znamená, že podporují začarovaný kruh, ve kterém se emoční odezvy, zahrnující deduktivní aktivitu, ještě zintenzivní. 2. LIDSKÉ BYTOSTI JSOU SVOU PŘIROZENOSTÍ OMYLNÉ A PREMISY JEJICH BEHAVIORÁLNÍHO A EMOČNÍHO USUZOVÁNÍ MAJÍ SKLON OBSAHOVAT CHYBY. Existuje jedenáct základních omylů, které mají sklony bránit lidskému štěstí. Lidské behaviorální a emoční problémy z velké části pramení z omylů či chyb, které se nacházejí v premisách behaviorálního a emočního usuzování. Existuje jedenáct základních typů chyb, přičemž některé z nich se týkají pravidel v našich úsudcích (chyby behaviorálních a emočních pravidel), a některé se týkají oznámení v úsudcích (chyby oznámení) Sylogismus je druh logického tvrzení, ve kterém je závěr odvozen z prvních dvou premis. Např.: 1. premisa - Všichni lidé jsou smrtelní; 2. premisa - Sókratés je člověk; Závěr: Sókratés je smrtelný. Zdroj: Wikipedie; (Pozn. překl.) 15 COHEN. The New Rational Therapy. S. 6 7.

6 Chyby v behaviorálních a emočních pravidlech: 1. Vyžadování dokonalosti: člověk neustále vyžaduje dokonalost, kterou však v nedokonalém světě nemůže mít. 2. Dělání strašným: usuzování od špatného k nejhoršímu. 3. Zatracování: zatracování sama sebe, ostatních lidí a světa 4. Efekt módy zaslepené, neautentické, proti-demokratické a papouškující přizpůsobování se Nemohoucnost zabraňování si rozvíjení svého vlastního potenciálu zadržováním a odmítáním zbavit se svého emočního, behaviorálního nebo volního (založeného na vůli, pozn. překl.) nemohu. 6. To by vás mělo rozrušit: neustálé a nutkavé rozrušování sebe sama a svých signifikantních druhých. 7. Manipulace: donucování, tvrzení nesmyslů nebo otravování druhých, abychom dostali to, co chceme. 8. Svět se točí kolem mě: chápání sebe sama jako svrchované autority. Chyby v oznamování: 9. Přílišné zjednodušování skutečnosti: škatulkování či zaujatost a stereotypizování osob. 10. Pokřivení pravděpodobností: vytváření zobecnění a předpovídání budoucnosti, která evidentně nejsou pravděpodobná. 11. Nepodložená vysvětlení: unáhlená vysvětlení, kauzální odhady a tvrzení týkající se světa, která odporují skutečnosti, a která jsou založená na strachu, vině, pověrčivosti, magickém myšlení, fanatismu nebo jiných proti-vědeckých základech. Tyto chyby mohou být vyvráceny a opraveny pomocí filosofických metod a teorií LBT tvrdí, že lidé mohou své chybné premisy vyvrátit a následně si vytvořit proti nim protilátky. Popření premisy nám dává najevo, co je s danou premisou špatně. Mezi typy popření či vyvrácení premisy patří ty, které jsou běžně užívány ve filosofické analýze, tedy jde 16 Jde o tzv. "bandwagon effect" - efekt módy je v behaviorálních vědách široce doloženou formou skupinového myšlení a má mnoho aplikací. Jde o efekt ekonomické teorie, který je založen na tom, že čím více spotřebitelů má určitý statek, tím více ho chtějí i ostatní - roste individuální poptávka v důsledku růstu nakupovaného množství ostatními spotřebiteli. Čím více lidí v něco věří, o to více se chtějí ostatní lidé přidat, bez ohledu na pravdivost daného přesvědčení. Zdroj: Wikipedia; (Pozn. překl.)

7 o metodu reductio ad absurdum 17 ; uvedení důkazu, který vyvrací premisu; a poukázání na to, že samotné usuzování, které má podporovat danou premisu, se dopouští induktivního omylu. 18 Vyvrácení premisy připravuje půdu pro vytvoření si vhodných protilátek. Protilátka opravuje daný omyl tím, že na jeho místo dosazuje racionální filosofii. Mnoho účinných protilátek může pocházet z nesčíslně mnoha filosofických teorií. Například Kantův kategorický imperativ respektuje vnitřní důstojnost a hodnotu sama sebe stejně jako jiných lidských bytostí jak sám říká, jednej s ostatními jako s "účelem" a ne jako s "pouhým prostředkem" 19 může tak konstruktivně pomoci odstranit sklon k zatracování sama sebe a ostatních. Descartova filosofie spolehlivě poukazuje na to, jak pustá, osamocená a uvězňující může být pro člověka vlastní subjektivita, který je pak naprosto odstřižen od hodnotných vztahů s ostatními lidmi. Takováto karteziánská reflexe poskytuje užitečnou protilátku proti omylu Svět se točí kolem mě, konkrétně snažit se nesnižovat hodnotu existenciálního bytí ostatních. Humova empirická filosofie zdůrazňuje, jak je iracionální vyžadovat jistotu ve světě nahodilých událostí a pravděpodobností. Lockovo chápání nadřazenosti empirické zkušenosti, co se týče poznání, nám připomíná, abychom chápali své nezdary jako příležitosti, které nás mohou něco naučit, namísto toho, aby sloužily k znehodnocování a ponižování sama sebe. Platón nás nabádá, abychom nehledali dokonalost v pomíjivém světě a proměnlivých věcech, jež se nachází v prostoru a čase. Studnice filosofických myšlenek, jež může být užívána k nahrazení, opravení, a překročení chybného myšlení, je zajisté hluboká Angl. "argument to absurdity" např. kameny mají tíhu, protože jinak by se tu vznášely ve vzduchu. Zdroj: Wikipedia; (Pozn. překl.) 18 COHEN. What Would Aristotle Do? Kapitola 9. Logická indukce (generalizace) je vyvození obecného závěru z dílčích poznatků. Indukce se poté dopouští toho omylu, že z výskytu vlastnosti nějaké věci vyvozuje tvrzení, že tuto vlastnost mají i všechny ostatní věci téhož druhu. Například potkám-li tři hnědé medvědy, indukcí mohu dojít k závěru všichni medvědi jsou hnědí, avšak dobře víme, že existují i medvědi jiného zabarvení. Toto tvrzení je tedy pouze pravděpodobné, avšak ne pravdivé. Zdroj: Wikipedie; (Pozn. překl.) 19 Jednej tak, abys používal lidství jak ve své osobě, tak i v osobě každého druhého vždy zároveň jako účel a nikdy pouze jako prostředek. Viz KANT, Immanuel. Základy metafyziky mravů. Praha: Svoboda, 1976, s. 91. (Pozn. překl.) 20 COHEN. The New Rational Therapy.

8 LBT se nepokouší pouze o překonání jedenácti základních chyb. Také zahrnuje pozitivní psychologii, která se zaměřuje na pěstování jedenácti transcendentních ctností. Podle LBT existuje pro každou z výše zmíněných jedenácti základních chyb transcendentní ctnost, která danou chybu přebíjí. 21 Základní chyba Vyžadování dokonalosti Dělání strašným Zatracování Efekt módy Nemohoucnost To by vás mělo rozrušit Manipulace Svět se točí kolem mě Přílišné zjednodušování skutečnosti Pokřivení pravděpodobností Nepodložená vysvětlení Transcendentní ctnost Metafyzická jistota (důvěra ve skutečnost) Odvaha (navzdory zlu) Úcta (k sobě samému, k druhým, ke světu) Autentičnost (být sám sebou) Umírněnost (sebekontrola) Morální kreativita (v konfrontaci s řešením morálních problémů) Zplnomocnění (druhých) Empatie (spojení se s druhými) Dobrý úsudek (když vytváříme objektivní nezaujatá posouzení praktických věcí) Prozíravost (v ohodnocování pravděpodobností) Vědeckost (v poskytování vysvětlení) Tyto ctnosti jsou ctnostmi proto, že zahrnují dispozice charakteru, jež získáváme skrze praxi. Jsou transcendentní proto, že představují vyšší lidské schopnosti. Vytvářejí rozdíl mezi tím, že něco děláme a cítíme se dobře a mezi tím, že něco děláme a cítíme se skvěle. Zatímco klasická REBT měla sklony soustředit se pouze na negativní stránku, tedy na vyhýbání se chybám (co nesmíte dělat), novější LBT varianta poskytuje navíc pozitivní soubor hodnot, který usiluje o překonání chyb. Následuje stručný popis každé z jedenácti ctností: 22 Ctnost Popis 1. Metafyzická jistota Schopnost přijmout nedokonalosti skutečnosti. Metafyzicky jistý člověk přijímá svou lidskou omylnost a svá omezení, stejně jako omylnost a omezení ostatních lidí a neočekává, aby byl svět dokonalý. Zůstává 21 Šedá oblast obsahuje chyby v oznamování a bílá oblast chyby v behaviorálních a emočních pravidlech. Viz COHEN. The New Rational Therapy. S COHEN. The New Rational Therapy. S

9 mu naděje vůči realistickým možnostem, je pokorný tváří v tvář nejistotě světa, a má silnou touhu pro poznání, ale není frustrován svou nezpůsobilostí vědět všechno. Takovýto člověk se nesnaží kontrolovat to, co je mimo jeho schopnosti kontrolovat, ale soustředí se pouze na to, aby vynikal v tom, co kontrolovat může. 2. Odvaha Čelit nepřízni osudu bez podceňování nebo přeceňování nebezpečí. Znamená to, že strach z věcí je do jisté míry rozumný, a když se ocitáme tváří v tvář nebezpečí, je důležité jednat podle okolností dané situace. Odvážný člověk vnímá zlo jako relativní, tedy tak, že věci mohou být vždy horší anebo nikdy nemohou být absolutně špatné (nejhorší věcí na světě). Takovýto člověk má sklony se učit a čerpat pozitivní hodnotu ze svých chyb, a pro to, aby žil dobrý život, je ochotný na sebe vzít rozumná rizika. 3. Úcta Překonává sklony hodnotit skutečnost, včetně lidské skutečnosti, jako naprosto špatnou nebo bezcennou, a namísto toho se dívá po tom dobrém a hodnotném. Komplexní úcta se vyhýbá hodnocení celku podle jeho částí a vypadá v širším měřítku obrazu světa příznivěji. Sebeúcta zahrnuje bezpodmínečné sebepřijetí založené na hlubokém filosofickém porozumění lidské hodnotě. Úcta k druhým konzistentně rozšiřuje tuto hlubokou úctu na bezpodmínečnou lidskou hodnotu a důstojnost lidských bytostí. 4. Autentičnost Vedení autonomního a svobodného života v souladu s vlastními kreativními názory se nachází v protikladu ke ztrátě sama sebe během přizpůsobování se společenskému efektu módy. Autentický člověk není zubem v kole sociálního zřízení. Cení si své individuality, váží si demokratického stylu života a své neodmyslitelné osobní svobody a nesnaží se zbavit své zodpovědnosti za vlastní životní volby deterministickými výmluvami. 5. Umírněnost Racionální kontrola nad jednáním, emocemi a vůlí člověka. Tím, že si budeme říkat, že něco nedokážeme, maříme své vlastní

10 vyhlídky na štěstí. Například lehce ztrácíme rozvahu, ustupujeme nátlaku, pijeme nebo jíme nad míru, a bráníme si v pokroku tím, že se odmítáme o něco pokusit. Naopak když se staneme umírněnými, můžeme převzít kontrolu nad svým životem (tělem, myslí a duchem) tak, že kognitivně a behaviorálně překonáme své sebedestruktivní nemohu. 6. Morální kreativita Filosofické uchopení morálky a morálních standardů; tolerování víceznačnosti a neurčitosti morálních voleb; schopnost konstruovat svůj život neproblematickými způsoby; ochota zkoušet řešit věci novými způsoby a mít zřetel na prospěch, zájem a potřeby druhých. 7. Zplnomocnění Jednání s druhými lidmi jako s racionálními, sebeurčujícími činiteli, na rozdíl od snažení se dostat od nich to, co chci, skrze mocenské hry, zastrašování a klamy. Znamená to radit, namísto pobízet, přesvědčovat pomocí racionálních argumentů spíše než vyhrožovat, uznávat právo ostatních lidí na informovaný souhlas, a respektovat právo na spravedlivé zacházení, i když se vyskytnou vážné konflikty. 8. Empatie Překročení vlastního egoistického světa spojením se (kognitivně, emočně a duchovně) se subjektivitou ostatních. Znamená to vzdát se sebevyvracející myšlenky, že pouze moje hodnoty, zájmy, preference a přesvědčení nesou význam a platnost. Jde o podmínku takových ctností, jako jsou dobročinnost, přátelství a vděčnost 9. Dobrý úsudek Schopnost vytvářet objektivní a nezaujatá rozlišení v praktických věcech. V případě, že soudíme druhé lidské bytosti to znamená spravedlivý a chápavý soud jako protiklad k stereotypnímu a zaujatému soudu. Člověk s dobrým úsudkem je realistický, vnímavý a má otevřenou mysl, je kreativní a konstruktivní. 10. Prozíravost Schopnost vytvářet zevšeobecnění, co se týče materiálního světa a předpovědi do budoucna, které jsou pravděpodobně relativní ke známým faktům. Člověk, který má tuto ctnost, je schopen ji úspěšně užívat v životním rozhodování. Takovýto člověk je schopen efektivně zvládat tento materiální

11 svět, ve kterém existují pouze stupně pravděpodobnosti, nikoli jistota. 11. Vědeckost Schopnost aplikovat kritické a vědecké metody během uvažování proč a zač. Vědecký člověk připouští, že vědecká a náboženská vysvětlení mohou být slučitelná, ale odvrací se od pověrčivosti, magického myšlení, náboženského fanatismu a ostatních nevědeckých způsobů popisování skutečnosti. Takovýto člověk má sklony spoléhat se na potvrzující důkazy, spíše než na osobní emoční reakce (jako jsou strach a vina). Těchto jedenáct ctností definuje to, jak LBT chápe lidské štěstí. Podle LBT je jedinec šťastný do té míry, do jaké dosáhne těchto ctností. Analýza lidského štěstí v LBT se podobá Aristotelově analýze. Aristotelés také poskytoval pojetí štěstí založeného na ctnostech v termínech intelektuálního (kognitivního) a morálního (emočního) vývoje. Pojetí lidského štěstí je v LBT konstruktivní, tolerantní a pragmatické. Filosofické teorie mohou poskytnout užitečné návody k tomu, jak dosáhnout jedenácti transcendentních ctností a tak i lidského štěstí. 23 Nicméně LBT nediktuje, jaké filosofické přístupy jsou pro jedince nejvhodnější. Namísto toho poskytuje řadu možností a dovoluje klientovi, aby si sám vybral. Člověk se tak může zbavit nemohoucnosti protilátkou střízlivé existenciální filosofie Jeana-Paula Sartrea, například tak, že si řekne, že neexistuje žádný determinismus ani pevně daná lidská podstata, za kterou bychom se mohli schovat ; nebo že "člověk je odsouzen ke svobodě," že "člověk je zodpovědný za své vášně"; a že lidská "existence předchází esenci." Z pohledu člověka vyznávajícího nějaké náboženství se určitě musí Sartrova filosofie zdát kacířstvím, jelikož ostře odsuzuje pevně danou racionální podstatu lidství a Boha, který nás stvořil podle této předem definované teleologie (zaměřenost k nějakému účelu, cíli; pozn. překl.) Ale z pohledu LBT má klient svobodu vybrat si to, co přijme, ať už je to názor o předem dané lidské podstatě; Sartrovo tvrzení, že "existence předchází esenci"; anebo teologické stanovisko; či připojit se k Nietzschemu, jenž prohlašuje smrt Boha. LBT tedy toleruje spoustu filosofií, i ty, které nejsou konzistentní. 23 COHEN. The New Rational Therapy.

12 Pokud někomu může pomoci filosofie Tomáše Akvinského a někomu jinému Sartrova filosofie k tomu, aby překonal a vzdal se svých sebedestruktivních behaviorálních a emočních pravidel, potom v rámci LBT mohou být jakékoli původně nesouhlasné filosofie přivedeny v soulad. Zatímco LBT poskytuje širokou škálu alternativních filosofií, je si vědoma jistých omezení, konkrétně co se týče samotných základních chyb. V rámci LBT bychom například museli odmítnout jakoukoli filosofii, která by byla založena na slepé konformitě, autoritativním režimu, perfekcionismu, strachu a pověrčivosti, nucení a násilí, manipulaci, snižování lidské hodnoty a důstojnosti a popírání své vlastní zodpovědnosti. Do té míry, do jaké filosofie podněcují respekt vůči ostatním, sebepřijetí, kreativitu, nezávislé myšlení a jiné způsoby života, které podporují ony transcendentní ctnosti, jsou oprávněné. LBT přijímá Aristotelovu definici pravdy jakožto shody s realitou, ale je pragmatická v prověřování skutečnosti. Například omyl svět se točí kolem mě se vynořuje, když si lidé myslí, že skutečnost musí korespondovat s jejich přesvědčeními, spíše než aby jejich přesvědčení korespondovalo se skutečností. ( Když já věřím v p (chci, toužím, cením si, preferuji), potom p musí být pravdivé a všichni ostatní musí také přijímat p ). 24 LBT se naopak drží tradiční filosofie zdravého rozumu, která prověřuje pravdivost. Pravdivé (skutečné) je to, co má tendenci řešit lidské problémy (slovy Williama Jamese, co má skutečnou hodnotu ). Tedy chyba svět se točí kolem mě má sklony mařit naše úmysly tím, že nás vede k tomu, abychom vycházeli s ostatními skrze individuální soutěžení, spíše než aby podporovala přizpůsobivé a úspěšné mezilidské vztahy. Ve svém praktickém, pracovním smyslu LBT definuje ony základní chyby jako způsoby myšlení a uvažování, které prokázaly v mnoha případech to, že maří osobní a mezilidské štěstí. Tím, že tuto definici nazýváme pracovní, ji zamýšlíme odlišit od explicitní definice, která stanovuje nutné a dostačující podmínky pro užití tohoto pojmu. Jak Gustav Bergman jednou vyjádřil, pracovní definice se má k pojmu jako recept ke koláči. Nejde o koláč samotný, ale recept nám dává návod, jak jeden takový koláč udělat. 25 Tyto chyby jsou omyly 24 COHEN. Rational Therapy.

13 usuzování, je to kognitivní závada během naší mise najít pravdu, avšak míra chybného uvažování má sklony činit nešťastného toho, kdo tu chybu dělá. LBT také podporuje názor, že pravda má tendenci plodit další pravdu, a že klam je dříve nebo později odhalen, protože jde proti neustálému a pevnému, koherentnímu proudu pravdy. Z tohoto důvodu mají lhaní a jiné formy klamání tendenci plodit nedůvěru a konflikt, spíše než fungující a přizpůsobivé mezilidské vztahy. 3. BEHAVIORÁLNÍ A EMOČNÍ PROBLÉMY VĚTŠINOU PRAMENÍ Z ABSOLUTISTICKÉHO A PERFEKCIONISTICKÉHO CHÁPÁNÍ SKUTEČNOSTI. Skutečnost je nedokonalá a plná chyb. Podle LBT pramení lidské neštěstí ve velké míře z metafyzické nejistoty lidé odmítají přijmout nedokonalý charakter empirické skutečnosti, která je plná chyb. V důsledku toho trpí úzkostí, depresí, cítí vinu, vztek a trpí dalšími souvisejícími formami emoční strasti. Metafyzicky nejistí lidé vyvozují tyto emoce ze sebedestruktivního požadavku po dokonalosti. Člověk tedy sám sobě říká, jelikož se mu dějí negativní věci (nedostal jsem to, co jsem chtěl, někdo se mnou jednal nespravedlivě, ostatní se mnou nesouhlasí, atd.), že svět není takový, jaký absolutně musí být (musí být perfektní nebo téměř perfektní) a dokud jsou tyto věci částí světa, nesmím si nikdy dovolit takovou skutečnost přijmout. LBT učí lidi, kteří usuzují tímto způsobem, aby identifikovali a vyvrátili své perfekcionistické, metafyzické pravidlo (premisu, pozn. překl.), kterým rozčilují sami sebe; aby si vytvořili racionální protilátky vůči této sebedestruktivní premise a aby cvičili svou vůli a překonali kognitivní disonanci 26 mezi racionálním předpisem a iracionálním požadavkem po dokonalosti. Vyvrátit premisu zde můžeme například pomocí reductio ad absurdum, tedy poukázáním, že myšlenka perfektní 25 BERGMANN, Gustav. Outline of an Empiricist Philosophy of Physics. In Herbert FEIGL and May BRODBECK, eds. Readings in Philosophy of Science. New York: Appleton-Centruy Crofts, 1953, s Konflikt mezi iracionálním a racionálním uvažováním. Tento konflikt je částí procesu získávání více racionálního náhledu. Když nahrazujeme své iracionální myšlenky racionálními, po nějakou dobu koexistují tyto myšlenky vedle sebe, protože jsme již na jednu stranu začlenili do svého myšlení racionální myšlenky, ale stále v něm na druhou stranu zůstávají automatické, hluboko zakořeněné iracionální myšlenky. (Pozn. překl.)

14 skutečnosti je absurdní. Pokud by totiž skutečnost opravdu perfektní byla, potom bychom nemuseli usilovat o žádné zlepšení, což by činilo život nudným. Protilátka, která sleduje tuto linii usuzování, může také čerpat z Nietzscheho a dávat jedinci pokyn, aby ze svého neštěstí vytvořil příležitost k růstu. Utrpení zušlechťuje, tvrdí Nietzsche. 27 LBT poukazuje na důležitost přijetí pravděpodobnosti spíše než jistoty, což je podmínka pro to, být realistický. Vyžadovat jistotu v nejistém světě vede k úzkosti z budoucnosti. Jestliže si člověk musí být jistý předtím, než něco učiní, potom neustále zůstává u přemítání o tom, co udělat, a má sklony vzdát se racionální kontroly nad svým životem plným rozhodování, kvůli své nerozhodnosti. LBT klade důraz na racionální rozhodování, jež je založené na odhadu pravděpodobnosti, spíše než na požadavku po jistotě. Když přijmeme pravděpodobnost a nikoli jistotu, jakožto realistický základ pro posouzení a jednání, člověk se zbaví jednoho z nejničivějších forem perfekcionismu. 28 Skutečnost není ani absolutně dobrá ani absolutně špatná. Lidé, kteří z někoho jiného dělají nejúžasnější lidskou bytost, se vystavují velkému zklamání a lidé, kteří idealizují druhé, často končí v depresi, když vidí, že to tak ve skutečnosti není. Dalším extrémem je to, když lidé vnímají druhé nebo sami sebe jako absolutně špatné. Často zažívají intenzivní vztek, vinu, a depresi. Říkat sám sobě, že jsem zbytečný, zabraňuje člověku dělat užitečné věci, protože užitečné a cenné jednání je vlastně nemožné pro toho, kdo je opravdu bezcenný. Nazývat druhé lidi bezcennými z nich dělá věc na jedno použití, což nám ulehčuje se jich zbavit a to poté vede k politováníhodným, sebesrážejícím činům. LBT zdůrazňuje pravidlo, které tvrdí, že někdo, kdo dělá něco bezcenného, také musí být bezcenný. Toto pravidlo si ale plete čin s činitelem a vytváří tak chybu složení. Co můžeme říct pravdivě o nějakém lidském činu, nemusíme říct pravdivě o celém člověku. Zatracování celého světa je, stejně jako zatracování ostatních lidí, podobně destruktivní. Jestliže je veškerá skutečnost špatná, potom každý jedinec musí být také špatný. Pro lidské bytosti uchovávající tuto nenávistnou metafyziku, není důvěra možná a mezilidské vztahy jsou odsouzeny ke skomírání nebo zániku. 27 COHEN. Rational Therapy. S COHEN. Rational Therapy.

15 LBT nepopírá existenci zla. Nepopírá, že věci, které se dějí, jsou hrozné a děsivé. Nicméně odmítá usuzování od špatného k nejhoršímu z toho důvodu, že není metafyzicky možné, aby něco bylo absolutně nejhorší. Tsunami, které v Thajsku zabilo tisíce lidí, bylo tragickou a hroznou věcí; nicméně to znamená, že došlo k devastaci a ke ztrátě mnoha životů, která hodnotově sahala do hodně negativních čísel, což nám dává oprávnění říci, že to byla hrozná věc. Jde ale pořád o relativní hodnocení, nikoli o absolutní. Aniž bychom tuto tragédii jakkoli zlehčovali, neznamená to, že by Tsunami byla absolutně nejhorší věcí, která se mohla stát. Vždy se mohou stát daleko horší věci. Mohlo být ztraceno mnohem více životů a mohlo se objevit více utrpení a ničivé síly. LBT pomáhá lidem vložit ztrátu do perspektivy. Rozvod nebo ztráta zaměstnání se nikdy nemůže stát absolutně nejhorší věcí. Smrt milovaného, bez ohledu na to, jak byla tragická a bolestivá, může být nakonec také vložena do perspektivy. (Pro nás subjektivně to je nejhorší věc na světě, ale nemůžeme říci, že by to bylo absolutní zlo, protože nejde o objektivní věc.) 4. LIDSKÉ BYTOSTI MAJÍ NEODMYSLITELNOU SÍLU VŮLE, KTERÁ JIM POMÁHÁ PŘEKONAT CHYBNÉ BEHAVIORÁLNÍ A EMOČNÍHO USUZOVÁNÍ. Vůle je buď za a) síla či schopnost zdržení se nějakého jednání (ať už během toho, když něco děláte nebo před tím) i když silně tíhnete k tomu, to udělat; anebo za b) síla či schopnost pokračovat v tom jednání, i když silně tíhneme k tomu, to nedělat. 29 Mnoho behaviorálních a emočních problémů vyplývá z chyby nemohoucnosti když si říkáme, že nemůžeme kontrolovat své vlastní emoce; změnit své chování; nebo tolerovat zklamání nebo náročné situace. Zatímco LBT se nepokouší vyřešit debatu týkající se svobodné vůle nebo determinismu, tvrdí, že užití onoho nemohu je v mnoha případech nerealistické a proti-empirické. 30 Lidské bytosti mohou překonat své sebeničící behaviorální a emoční usuzování tím, že budou cvičit svou sílu vůle, jak byla definována výše. LBT tvrdí, že takováto síla vůle může být pěstována skrze cvičení a praxi. Například člověk, který se bojí odmítnutí, se může angažovat v takovém činu, kterého se bojí například když se někoho zeptá, jestli s ním nepůjde na schůzku. Ať už je toto behaviorální 29 Aristotelis Santas. Willpower. In International Journal of Applied Philosophy, Vol. 4, No. 2, Fall s COHEN. Rational Therapy.

16 předurčení konzistentní s determinismem nebo to je autonomní cvičení svobodné vůle v hlubokém metafyzickém smyslu, není otázkou, kterou by se LBT snažila zodpovědět. Lidé jednoduše procvičují svou kontrolu nehledě na jakýchkoli metafyzických vysvětleních. Shrnutí Tento článek diskutoval některé klíčové metafyzické koncepty logické terapie, jež se vztahují k lidským emocím, lidské omylnosti, ke skutečnosti a lidské svobodě. 1. Lidské bytosti z premis logicky vyvozují kognitivně-behaviorální složky svých emocí. Podle LBT mohou být lidské emoce identifikovány podle svých intencionálních objektů (O) a jejich ohodnocení (R), což dohromady tvoří formuli E = (O + R), ze které můžeme vytvořit standardní formu emočního usuzování: (Pravidlo) Jestliže O, potom R (Oznámení) O Proto R Behaviorální usuzování může dále vyplývat z emočního usuzování. Behaviorální "měl by" (B) je pak odvoditelné z behaviorálního pravidla a ohodnocení (R), jež jsou odvozeny z emočního usuzování: Jestliže R, potom B R Proto B 2. Lidské bytosti jsou svou přirozeností omylné a premisy jejich behaviorálního a emočního usuzování mají sklon obsahovat chyby. Existuje jedenáct identifikovatelných základních chyb, které mají sklony infikovat premisy lidského behaviorálního a emočního usuzování, a které mohou být vyvráceny a opraveny pomocí filosofických metod a teorií. Na rozdíl od klasické REBT zahrnuje LBT pozitivní psychologii, která se zaměřuje na pěstování jedenácti transcendentních ctností.

17 Těchto jedenáct transcendentních ctností, v rámci LBT, definují lidské štěstí jako konstruktivní, tolerantní a pragmatické. 3. Behaviorální a emoční problémy většinou pramení z absolutistického a perfekcionistického chápání skutečnosti. Skutečnost je nedokonalá a plná chyb, a taktéž není absolutně dobrá ani absolutně špatná. Vyžadování dokonalosti a naprosté jistoty v nedokonalém světě vede k metafyzické nejistotě. Realistická metafyzika naopak usiluje o koherenci a pragmatické testy pravdivosti (chápejme jako korespondování se skutečností) a proto vede k metafyzické jistotě a štěstí. 4. Lidské bytosti mají neodmyslitelnou sílu vůle, která jim pomáhá překonat chybné behaviorální a emoční usuzování. Lidské sklony vyvozovat iracionální behaviorální a emoční závěry se nedají překonat pouze tím, že vyvrátíme chybné premisy a vytvoříme si vhodné racionální protilátky. Překonání kognitivní disonance (konfliktu) mezi iracionálním a racionálním uvažováním (protilátkou) vyžaduje sílu vůle. Tato síla je však praktickou svobodou a ne nutně metafyzickou svobodou, přičemž může být kultivována skrze cvičení a praxi. LBT poskytuje kognitivní, behaviorální a volní nástroje, které zahrnují filosofické metody a teorie, ne pouze snahu vyhnout se běžným lidským omylům, jež stojí u zdroje mnoha lidského trápení, ale také pomáhá tyto omyly překonat a získat místo nich, v tomto nedokonalém světě, filosoficky informovanou jistotu a štěstí. Zdroj: COHEN, Elliot D. The Metaphysics of Logic-Based Therapy. In International Journal of Philosophical Practice. [online]. Roč. 3, č. 1, Léto Dostupné z: Překlad Iveta Kopťová

Etika v sociální práci

Etika v sociální práci Etika v sociální práci Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Etika v sociální práci Obsah 1. Úvod 2. Základy

Více

E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442

E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442 E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442 Existují morální zákony á priori, nebo jsou pouze vyjádřením soudobých názorů ve společnosti? Ondřej Bečev 1) Vysvětlivky K použitým písmům

Více

Zákonitosti vývoje. Periodizace Vývojové úkoly v jednotlivých obdobích

Zákonitosti vývoje. Periodizace Vývojové úkoly v jednotlivých obdobích EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Zákonitosti vývoje Periodizace Vývojové úkoly

Více

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová a rádcem při jejich zvládání. Nastal čas, abyste se zbavili starých přesvědčení a návyků. Meditace a cvičení obsažená na stránkách této knížky vám mohou pomoci získat důvěru při uskutečňování nezbytných

Více

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu výborná práce obsahově i formálně. Hodnocení A+ Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Více

Partner : Způsob Vaší sebe prezentace (Luna v Kozorohu)

Partner : Způsob Vaší sebe prezentace (Luna v Kozorohu) PARTNERSKÝ HOROSKOP 1. osoba: Jméno: Jaroslav Datum a čas:2.2.1962, 14:0 UT+1:0 Místo:Náchod 2. osoba: Jméno: Radka Datum a čas:31.10.1970, 10:30 UT+1:0 Místo:Rokycany Spojení Vodnáře a Štírky může být

Více

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP ZÁKLADNÍ INFORMACE Dotazník GPOP vychází z následujících předpokladů: Rozdíly v osobnosti se projevují různými sklony, resp. preferencemi. Různé sklony

Více

Rozprava v Řádu Lyricus

Rozprava v Řádu Lyricus Rozprava v Řádu Lyricus Prožitek Navigátora Celistvosti Tyto rozpravy přeložil James, tvůrce materiálů o Tvůrcích Křídel. Jsou velmi významnou součástí učebních metod, které používají instruktoři Výukového

Více

Typické výchovné procesy v rodině

Typické výchovné procesy v rodině Třetí kapitola Typické výchovné procesy v rodině Jestliže chcete někoho milovat, naučte se nejprve odpouštět. A. V. Vampilov Nyní se podíváme na třetí překážku na cestě k rodinnému štěstí, která spočívá

Více

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení studijní obor andragogika studijní obor pedagogika Veronika Langrová Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním

Více

O to jde v následujícím kněžském zrcadle. Vypátráme vlastní silné stránky a povzbudíme k tomu, abychom se učili u ostatních kněžských typů.

O to jde v následujícím kněžském zrcadle. Vypátráme vlastní silné stránky a povzbudíme k tomu, abychom se učili u ostatních kněžských typů. Kněžské zrcadlo Naše moderní pedagogika je stále ještě specializována na zpracování slabin. Kdo je ve škole slabší v matematice, učí se ji tak dlouho, dokud není slabý i v jazycích. Chytřejší by - podle

Více

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010.

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010. Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010 VITAMÍN D - BOŽSKÝ VITAMÍN Rona H: Nejdražší přátelé, poselství pro tento měsíc musím začít vysvětlením Během uplynulých tří

Více

JAK SI TVOŘÍME SVÉ ŽIVOTY, VZTAHY A NAŠI REALITU?

JAK SI TVOŘÍME SVÉ ŽIVOTY, VZTAHY A NAŠI REALITU? JAK SI TVOŘÍME SVÉ ŽIVOTY, VZTAHY A NAŠI REALITU? aneb BOŽSKÝ ZDROJ jako MATRICE PRO NÁŠ ŽIVOT A PRO NAŠI EVOLUCI Jitka Třešňáková, www.inspirala.cz Vše vzniká a existuje pouze díky síle. Musíme předpokládat,

Více

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY

PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PORADENSKÁ ŠKOLA W. GLASSERA: REALITY THERAPY PRO PORADENSKOU PRAXI NENÍ NIC PRAKTIČTĚJŠÍHO NEŢ DOBRÁ TEORIE Proto odborná výuka poradců má obsahovat především teoretické principy, na jejichţ základě lze

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Psychická krize. Pojem krize

Psychická krize. Pojem krize Tento text je určen pouze ke studijním účelům; použité zdroje (a zároveň velmi doporučená literatura): Špatenková,N.a kol.: Krize psychologický a sociologický fenomén, Vodáčková,D.: Krizová intervence,

Více

Posudek oponenta diplomové práce

Posudek oponenta diplomové práce Katedra: Religionistiky Akademický rok: 2012/2013 Posudek oponenta diplomové práce Pro: Studijní program: Studijní obor: Název tématu: Pavlu Voňkovou Filosofie Religionistika Křesťansko-muslimské vztahy

Více

Doc.Dr.Rudolf Smahel,Th.D.: Katechetické prvky v díle Marie Montessori

Doc.Dr.Rudolf Smahel,Th.D.: Katechetické prvky v díle Marie Montessori Doc.Dr.Rudolf Smahel,Th.D.: Katechetické prvky v díle Marie Montessori V tomto článku se blíže zamyslíme nad dílem světoznámé pedagogické pracovnice a zakladatelky pedagogického směru Marie Montessori.

Více

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Černá 9, 115 55 Praha 1. Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Černá 9, 115 55 Praha 1. Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy Černá 9, 115 55 Praha 1 Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová Pastorační a sociální práce 2. roč. KS Rizikové skupiny I + II

Více

Vysoká pec ve vašem nitru

Vysoká pec ve vašem nitru Obsah Předmluva... 7 Úvod... 10 Chcete-li objevit své pravé Já, já musí zemřít... 19 Vysoká pec ve vašem nitru... 49 Jak nechávat vše plynout a pozorovat... 80 Jak kráčet beze stop... 95 Mysl: velká pokladnice

Více

Inkluze, inkluzivní vzdělávání

Inkluze, inkluzivní vzdělávání ve spokojeném životě, při vzdělávání i při pracovním uplatnění. Vzdělání má totiž rozvinout u každého jedince maximum z jeho potenciálu. ( Inkluze, inkluzivní vzdělávání Inkluze vyjadřuje na prvním místě

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí 7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí symbolickému způsobu vyjadřování v jazyce Bible a v jazyce

Více

Úvod do Dramaturgie. Instruktorský kurs 2013 / 2014

Úvod do Dramaturgie. Instruktorský kurs 2013 / 2014 Úvod do Dramaturgie Instruktorský kurs 2013 / 2014 Co vás čeká? Co to je Dramaturgie? Co a Proč? Jak? Kdy a kde? S kým? Pro koho? Instruktorský kurs 2013/2014 2 92 A co ty vo tom víš? Hmm? Osobní zkušenosti

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

Ochrana spotřebitele. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.

Ochrana spotřebitele. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Ochrana spotřebitele JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Obsah přednášky: 1) Proč mimosoudní vyrovnání sporů 2) Možnosti v České republice 2 Ad 1) Proč mimosoudní vyrovnání sporů Evropská komise požaduje

Více

Implementace inkluzívního hodnocení

Implementace inkluzívního hodnocení Implementace inkluzívního hodnocení Závěrečným bodem první fáze projektu Agentury s názvem Hodnocení v inkluzívních podmínkách byla diskuze a posléze výklad konceptu inkluzívní hodnocení a formulace souhrnu

Více

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá)

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) (Recenze - Mgr. J. Šupa) Kniha nese podtitul - průvodce světem vašeho dítěte a už obrázek na obalu slibuje,

Více

POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 2012 VYCHOVÁVAT MLÁDEŽ KE SPRAVEDLNOSTI A K MÍRU

POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 2012 VYCHOVÁVAT MLÁDEŽ KE SPRAVEDLNOSTI A K MÍRU POSELSTVÍ PAPEŽE BENEDIKTA XVI. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 2012 VYCHOVÁVAT MLÁDEŽ KE SPRAVEDLNOSTI A K MÍRU 1. Počátek nového roku, který je Božím darem lidstvu, se pro mne stává výzvou adresovat

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004

Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004 Vyučování Zákona na konferenci Dafa v New Yorku o Velikonocích, 2004 (Li Hongzhi, 11. dubna 2004) Zdravím vás! (Publikum: Vítejte Mistře! Potlesk) Máme tu velkou událost. (Potlesk) Na tuto konferenci Zákona

Více

A3RIP Řízení projektů. 10. seminář. 16. a 18. 11. 2015

A3RIP Řízení projektů. 10. seminář. 16. a 18. 11. 2015 A3RIP Řízení projektů 10. seminář 16. a 18. 11. 2015 Obsah 1. role projektového manažera 2. týmová vs. pracovní skupina 3. teorie řízení / vedení lidí 4. motivace lidí 5. měkké dovednosti 6. typy chování

Více

Otázka: Sociologie jako věda. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): EM

Otázka: Sociologie jako věda. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): EM Otázka: Sociologie jako věda Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): EM Sociologie je věda, která se snaží podat celkový obraz společnosti, společenských jevů a vztahů, struktury společnosti a zákonitosti

Více

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ Přísloví 3, 1-10 Připravené kázání na první kapitoly Genesis stvoření (velmi zajímavé kázání, úplně jiný pohled na stvoření, atd.). Ale když před pár týdny kázal v našem sboru Pete

Více

Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108)

Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108) TEST: Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108) Následující test zjišťuje, zda přednostně využíváte pravou či levou mozkovou

Více

NEDISKRIMINACE PLUS POZITIVNÍ AKCE ROVNÁ SE SOCIÁLNÍ INTEGRACE

NEDISKRIMINACE PLUS POZITIVNÍ AKCE ROVNÁ SE SOCIÁLNÍ INTEGRACE MADRIDSKÁ DEKLARACE NEDISKRIMINACE PLUS POZITIVNÍ AKCE ROVNÁ SE SOCIÁLNÍ INTEGRACE My, přes 400 účastníků Evropského kongresu o osobách se zdravotním postižením, konaném v Madridu, velmi vítáme prohlášení

Více

Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová

Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová Metodika činnostního učení v přípravném ročníku a v předčtenářském období 1. ročníku Mgr. Alena Bára Doležalová OBSAH I. ÚVOD 1. Vstup dítěte do školy 3 2. Školní zralost a připravenost 4 3. Pedagogická

Více

MANUÁL INICIACE DO KRISTOVY SÍLY

MANUÁL INICIACE DO KRISTOVY SÍLY MANUÁL INICIACE DO KRISTOVY SÍLY Originál: www.sokaisi.eu Česká verze: http://vzestup.stesticko.cz Zakladatelem tohoto systému je Armand Manuel Ratundu CHRISTIC FORCE Initiation (INICIACE DO KRISTOVY SÍLY

Více

Účinná filosofie: Snoubení filosofické a psychologické praxe. Elliot D. Cohen

Účinná filosofie: Snoubení filosofické a psychologické praxe. Elliot D. Cohen Účinná filosofie: Snoubení filosofické a psychologické praxe Elliot D. Cohen Elliot D. Cohen je ředitelem Institutu Kritického Myšlení (Institute of Critical Thinking) v Port Saint Lucie, na Floridě; zakladatelem

Více

Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi

Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi vytváření Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi metodický průvodce Colin Newton a Derek Wilson Inclusive Solutions Česká verze je v České republice vydána a šířena občanským sdružením Rytmus.

Více

BRIAN L. WEISS mistrù poselství

BRIAN L. WEISS mistrù poselství BRIAN L. WEISS poselství mistrù Pøeložil Jiøí Martínek Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Copyright Brian L. Weiss, 2000 Translation Jiøí Martínek, 2005, 2009, 2012, 2013 All rights

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

Miniaturní učebnice ekonomie

Miniaturní učebnice ekonomie Miniaturní učebnice ekonomie Zásady ekonomie, které postačují k vysvětlení všech ekonomických jevů Sepsal František Vilim Praha, Liberec, 2010 Obsah 1 Člověk, společnost a Bůh...1 2 Nespokojenost a jednání...2

Více

Která tvrzení jsou pravdivá nezávisle na tom, který den v týdnu byla vyslovena? Tvrzení trosečníka Dana.

Která tvrzení jsou pravdivá nezávisle na tom, který den v týdnu byla vyslovena? Tvrzení trosečníka Dana. Trosečníci Adam, Barry, Code a Dan zapoměli po čase kalendář. Začali se dohadovat, který den v týdnu vlastně je. Každý z nich řekl svůj názor: A: Dnes je úterý nebo zítra je neděle B: Dnes není úterý nebo

Více

Bezpodmínečné přijetí žáka a vyjadřování pozitivních očekávání

Bezpodmínečné přijetí žáka a vyjadřování pozitivních očekávání Bezpodmínečné přijetí žáka a vyjadřování pozitivních očekávání Jméno a Příjmení lektora Etická výchova, o.p.s. datum Při styku s lidmi jsem pochopil, že jim nedokáži pomoci, jestliže nebudu sám sebou.

Více

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM (Individuální plánování poskytovaných služeb) Jiří Miler Anotace: I lidé s mentální retardací mají vědomí sebe sama.

Více

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová Období klasické řecká filosofie II Zuzana Svobodová Platón (428/7-348/7 př. Kr.) vl. jm. Aristoklés, Platon přezdívka daná učitelem gymnastiky (platys široký) aristokrat (na rozdíl od Sokrata) snaha o

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

Transatlantické obchodní a investiční partnerství. Aspekty týkající se regulace

Transatlantické obchodní a investiční partnerství. Aspekty týkající se regulace Transatlantické obchodní a investiční partnerství Aspekty týkající se regulace Září 2013 2 Předseda Evropské komise Barroso, předseda Evropské rady Van Rompuy a prezident Obama dali jasně najevo, že snižování

Více

PRVNÍ KNIHA Temné noci sv. Jana od Kříže

PRVNÍ KNIHA Temné noci sv. Jana od Kříže PRVNÍ KNIHA Temné noci sv. Jana od Kříže komentář PRVNÍ KAPITOLA PRVNÍ KNIHY 1,1 Do temné noci začínají duše vstupovat, když je Bůh postupně vytrhuje ze stavu začátečníků, nejde tedy v prvé řadě o kategorie

Více

Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace.

Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace. Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace. Na čepeli zeleného meče je vyryto řecké slovo, jehož význam je jasnost.

Více

Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními

Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními Rituály a magie řídily každý krok, každou myšlenku i čin v životě našich předků. S nimi byl spjatý čas uctívání, tedy čas oslav související s ročními cykly setby a sklizně a po nich nazvaný. Nyní, po mnoha

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti

Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti 1 Poznámky k semináři: Jak vychovat Báječné děti Po vzoru přednášek manželů Kalenských (kazatel CB a VŠ učitel a zdravotní sestra, oba se 4 dětmi a praxí 30 let práce s dětmi) zpracovala: Bc. Marie Jiroušková

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 3 3 7 PhDr. Daniela Sedláčková

Více

Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189. Finální text. Strana 1:

Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189. Finální text. Strana 1: Bulletin Trojúhelníků Září 2014 Č. 189 Finální text Strana 1: Síla dobré vůle Pokud je vůbec zvažovaná inteligentními mysliteli a komentátory lidských záležitostí, o dobré vůli je zřídka uvažováno jako

Více

9,1 styl: KONTROLA (naøizovat a ovládat)

9,1 styl: KONTROLA (naøizovat a ovládat) 9,1 styl: KONTROLA (naøizovat a ovládat) 4 Kapitola Pøehled 9,1 styl pøedstavuje pravý dolní roh møíky (obr. 4-1). Tato osoba 27 projevuje vysoký stupeò zamìøení na výsledky, ale malé zamìøení na lidi.

Více

STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat!

STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat! STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat! V rámci projektu Nenech sebou zametat! proběhlo od listopadu 2012 do dubna 2014 deset besed s odborníky, zabývajících se problematikou spjatou s Úmluvou o právech

Více

Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání

Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání Mgr. Kateřina Šrámková Současný stav hudební výchovy na školách není uspokojivý. Proč tomu tak je, je předmětem zkoumání práce učitelů hudební výchovy

Více

Filmy: Satanské ovládání mysli

Filmy: Satanské ovládání mysli Filmy: Satanské ovládání mysli Bitva o lidskou duši začíná jako boj o mysl člověka. Myšlenky ovládají jeho emoce a myšlenky s pocity utváří jeho charakter. Pokud jsou myšlenky nečisté, Satan už vyhrál

Více

VYUŽITÍ PSYCHODRAMATICKÉ METODY V SATITERAPII

VYUŽITÍ PSYCHODRAMATICKÉ METODY V SATITERAPII in: KONFRONTACE, časopis pro psychoterapii, 29, 3 / 1997, str. 29 33 VYUŽITÍ PSYCHODRAMATICKÉ METODY V SATITERAPII Marcela Němcová Konfrontace, časopis pro psychoterapii 29, číslo 3., 8. ročník, Hradec

Více

Děkujeme Vám za nákup této e-knihy. Jsme rádi, že můžeme touto cestou přinášet dobré zprávy do světa digitálních

Děkujeme Vám za nákup této e-knihy. Jsme rádi, že můžeme touto cestou přinášet dobré zprávy do světa digitálních Děkujeme Vám za nákup této e-knihy. Jsme rádi, že můžeme touto cestou přinášet dobré zprávy do světa digitálních médií. Jestliže se Vám podařilo dokument stáhnout z nějakého webu bez placení, tak si jej,

Více

Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení.

Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení. Vedení lidí Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení. Tato funkce zahrnuje schopnost, dovednost

Více

Proč hledat svou druhou polovičku?

Proč hledat svou druhou polovičku? Proč hledat svou druhou polovičku? Vyšší úrovní lidské lásky je spojení jedné duše ve dvou tělech. Šrí Aurobindo Vždy existovala potřeba najít svou spřízněnou duši*, svou druhou polovičku, tedy toho jediného

Více

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru

6. třída - Objevujeme křesťanskou víru 6. třída - Objevujeme křesťanskou víru Vazba učiva 6. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Žáci rozumějí evangelním zprávám jako výpovědím víry o setkání člověka a Boha. Žáci umějí rozpoznat

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 705

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 705 MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD MODIFIKACE VÝROKU VE ZPRÁVĚ NEZÁVISLÉHO AUDITORA (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) OBSAH Odstavec

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Důstojnost práce je založena na lásce. Velkou výsadou člověka je možnost milovat, čímž přesahuje vše pomíjivé a dočasné. (Jít s Kristem, 48)

Důstojnost práce je založena na lásce. Velkou výsadou člověka je možnost milovat, čímž přesahuje vše pomíjivé a dočasné. (Jít s Kristem, 48) 1. den Práce, cesta ke svatosti Přicházíme, abychom znovu upozornili na příklad Pána Ježíše, který po třicet let pracoval v Nazaretě jako řemeslník. V Ježíšových rukou se práce stejně je tomu s prací,

Více

Hodnocení dotazník pro studenty (červen 2008) Workshop: Hodnocení klíčových kompetencí

Hodnocení dotazník pro studenty (červen 2008) Workshop: Hodnocení klíčových kompetencí Hodnocení dotazník pro studenty (červen 2008) Workshop: Hodnocení klíčových kompetencí Lektor: RNDr. Peter Krupka, Ph.D., Gymnázium, Brno, tř. Kpt. Jaroše Milí studenti, v následujícím dotazníku se Vás

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 4 As 34/2010-41 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Turkové a soudců JUDr. Jiřího Pally a JUDr. Dagmar

Více

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO

HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO 10 HLAVNÍ ZADÁNÍ DUCHA SVATÉHO Činnost Ducha svatého je velmi bohatá a pestrá. Klademe si otázku: Existuje nějaká základní, ústřední činnost Ducha, k níž se všechno soustřeďuje? Můžeme najít podstatu,

Více

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Pražská ul.č.168, Pyšely, PSČ 251 67, okr. Benešov, tel.: 323 647 215, E-mail: zspysely@zspysely.cz, www.zspysely.estranky.cz Školní vzdělávací program pro školní

Více

Okultismus a principy magie v larpu Arkanum

Okultismus a principy magie v larpu Arkanum Okultismus a principy magie v larpu Arkanum Dovednost Okultismus Dovednost okultismu zastřešuje několik schopností, všechny jsou soustředěny na schopnost manipulovat s manou. Naučením se okultismu se postava

Více

CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž

CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž CD 102 Loucká, 10. 05.2014 Bytovy seminář na téma: Kříž Liberec, 31.05.2014 Povídání na téma: Jak najít kód, odtajnit Boha a učinit tak z Hospodina životního přítele? Ty n n.vltavou, 06.09.2014 Setkání

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

Co je ekonomie? Vždy je nutno rozhodnout se, kterou potřebu budeme uspokojovat a jakým způsobem. Tj. lidé vždy volí mezi alternativami.

Co je ekonomie? Vždy je nutno rozhodnout se, kterou potřebu budeme uspokojovat a jakým způsobem. Tj. lidé vždy volí mezi alternativami. Co je ekonomie? Ekonomie je věda, která studuje, jak lidé využívají vzácné zdroje k uspokojování svých neomezených potřeb, přičemž tyto potřeby uspokojují pomocí produkce statků a jak jsou tyto statky

Více

Staňme se architekty vlastního života i světa

Staňme se architekty vlastního života i světa Staňme se architekty vlastního života i světa Miluše Kubíčková Všichni lidé se rodíme do proměnlivého a velmi členitého světa, který je podivuhodně vnitřně spojitý a celistvý. V něm společně se vším stvořeným

Více

Jak porozumět veřejné politice

Jak porozumět veřejné politice Jak porozumět veřejné politice Desátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Obtíže vědeckého poznávání veřejných politik Pravidla postupu poznávání Postup řešení poznávací

Více

MEMENTO MORI NAM ET TU AUCTOR EIUS ESSE POTES

MEMENTO MORI NAM ET TU AUCTOR EIUS ESSE POTES MEMENTO MORI NAM ET TU AUCTOR EIUS ESSE POTES Pamatuj na smrt, neboť i ty můžeš být jejím původcem Vojtěch Linka * 29.7.1993 (18 let) trvalé bydliště: Zikmunda Wintra 10, Plzeň 301 00 email: vojta.linka@seznam.cz

Více

POSELSTVÍ PAPEŽE JANA PAVLA II. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 1998

POSELSTVÍ PAPEŽE JANA PAVLA II. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 1998 8. 12. 1997 POSELSTVÍ PAPEŽE JANA PAVLA II. K OSLAVĚ SVĚTOVÉHO DNE MÍRU 1. LEDNA 1998 VYDAL SEKRETARIÁT ČESKÉ BISKUPSKÉ KONFERENCE PRAHA 1998 (PRO VNITŘNÍ POTŘEBU) ZE SPRAVEDLNOSTI KAŽDÉHO SE RODÍ MÍR

Více

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p Příznaky šikany: Za dítětem nepřicházejí domů spolužáci nebo jiní kamarádi. Dítě nemá kamaráda, s nímž by trávilo volný čas, s nímž by si telefonovalo apod. Dítě není zváno na návštěvu k jiným dětem. Nechuť

Více

SUPERVIZE JAKO NÁSTROJ DUŠEVNÍ HYGIENY U STUDENTŮ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTĚ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

SUPERVIZE JAKO NÁSTROJ DUŠEVNÍ HYGIENY U STUDENTŮ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTĚ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH SUPERVIZE JAKO NÁSTROJ DUŠEVNÍ HYGIENY U STUDENTŮ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTĚ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH DVOŘÁČKOVÁ DAGMAR Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita

Více

Profesionální kompetence ověřované v průběhu praxe

Profesionální kompetence ověřované v průběhu praxe Profesionální kompetence ověřované v průběhu praxe Obor: Rehabilitační psychosociální péče o postižené děti, dospělé a staré osoby (navazující magisterské studium) Milé studentky, milí studenti, na následujících

Více

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A.

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A. Psychologie ve sportu Kateřina Kantová M.A. et M.A. Basketbalová legenda Kareem Abdul-Jabbal řekl: Vaše mysl je to, co ovládá vše ostatní. A Novak Djokovic to doplnil: Mezi top 100 hráči světa, není tak

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník únor 2016 Cítit se skvěle na duši i těle Ratibořická 1166/12, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Vše v nové tělocvičně PILATES o velikosti 40 m 2. je cvičební systém, který Vám pomůže lépe vypadat,

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Marie Magdalena prostřednictvím Pamely Kribbe Překlad do angličtiny Maria Baes a Frank Tehan

Marie Magdalena prostřednictvím Pamely Kribbe Překlad do angličtiny Maria Baes a Frank Tehan Marie Magdalena prostřednictvím Pamely Kribbe Překlad do angličtiny Maria Baes a Frank Tehan Drazí přátelé, jsem vaše sestra, Marie Magdaléna. Jsem přímo vedle vás jako vaše blízká přítelkyně. Nejsem nad

Více

. Filozofické problémy přírodních věd Věda v kontextu společenského života. Lukáš Richterek. lukas.richterek@upol.cz. Podklad k předmětu KEF/FPPV

. Filozofické problémy přírodních věd Věda v kontextu společenského života. Lukáš Richterek. lukas.richterek@upol.cz. Podklad k předmětu KEF/FPPV Filozofické problémy přírodních věd Věda v kontextu společenského života Lukáš Richterek Katedra experimentální fyziky PF UP, 17 listopadu 1192/12, 771 46 Olomouc lukasrichterek@upolcz Podklad k předmětu

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ŠESTÁ VÝROČNÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ŠESTÁ VÝROČNÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 10.7.2009 KOM(2009) 356 v konečném znění ŠESTÁ VÝROČNÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU PŘEHLED OBCHODNÍCH OCHRANNÝCH OPATŘENÍ UPLATŇOVANÝCH TŘETÍMI

Více

Vzdělávací institut Středočeského kraje. Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8

Vzdělávací institut Středočeského kraje. Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8 Obsah Obsah Obsah... 3 Úvod... 5 Jak pracovat s katalogem... 6 Profesním vzděláváním ke kvalitě... 7 Projekt Profesním vzděláváním ke kvalitě termínový kalendář projektových kurzů... 8 Projekt Profesním

Více

Středisko volného času DOMEČEK HOŘOVICE Větrná 869, Hořovice, 268 01 IČO:75085071,tel:311 512 223 www.domecekhorovice.cz

Středisko volného času DOMEČEK HOŘOVICE Větrná 869, Hořovice, 268 01 IČO:75085071,tel:311 512 223 www.domecekhorovice.cz Středisko volného času DOMEČEK HOŘOVICE Větrná 869, Hořovice, 268 01 IČO:75085071,tel:311 512 223 www.domecekhorovice.cz Školní vzdělávací program Platný od 1.9.2013 Je vydán na základě zákona č.561/2004

Více

Průvodce organizačními nástroji

Průvodce organizačními nástroji Průvodce organizačními nástroji listopad 2015 Spolufinancováno Evropskou unií 1 Autoři: Erik van Agtmaal, Johan Coolen Factor4 Lange Winkelstraat 26 2010 Antwerpen Belgie T: +32(0)3 225 23 12 E: erik.van.agtmaal@factor4.eu

Více

NĚKTERÉ POSTOJE TĚŽCE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH STUDENTŮ A JEJICH VLIV NA POZICI VE SKUPINĚ VRSTEVNÍKŮ

NĚKTERÉ POSTOJE TĚŽCE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH STUDENTŮ A JEJICH VLIV NA POZICI VE SKUPINĚ VRSTEVNÍKŮ S t a t i NĚKTERÉ POSTOJE TĚŽCE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH STUDENTŮ A JEJICH VLIV NA POZICI VE SKUPINĚ VRSTEVNÍKŮ Klára Konvičková Ve svém příspěvku vycházím ze zkušeností a postřehů z práce se zrakově postiženými.

Více

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2015/2016

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2015/2016 Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové Přijímací zkoušky 2015/2016 Studijní program: N6734 Sociální politika a sociální práce Studijní obor: Sociální práce navazující magisterské studium Varianta

Více

,,Umění všech umění je vzdělávat člověka, tvora ze všech nejvšestrannějšího a nejzáhadnějšího. J.A.Komenský

,,Umění všech umění je vzdělávat člověka, tvora ze všech nejvšestrannějšího a nejzáhadnějšího. J.A.Komenský Otázka: Novodobá pedagogika Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): luculd Úvod,,Umění všech umění je vzdělávat člověka, tvora ze všech nejvšestrannějšího a nejzáhadnějšího. J.A.Komenský Pedagogické

Více