Socializační vliv organizovaného sportu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Socializační vliv organizovaného sportu"

Transkript

1 Socializační vliv organizovaného sportu (autorky: Dominika Jiroušková, Tereza Martínková, Alexandra Müllerová) Socializace je procesem, kterým aktivně prochází každý jedinec. Ve své podstatě se jedná o proces učení, ve kterém si prostřednictvím interakcí s ostatními lidmi a okolním světem člověk osvojuje komplex znalostí, schopností a dovedností, díky kterým se stává součástí společnosti. Proces socializace v životě člověka nikdy nekončí, rozlišujeme její tři základní fáze: socializaci primární, sekundární a terciární. Primární fáze socializace se započíná narozením dítěte a končí individualizací jednotlivce. Nejdůležitější roli v této fázi hraje nejbližší okolí jedince, tedy rodina, která má na dítě největší vliv. Sekundární socializace je charakteristická dalšími kontakty a interakcemi s okolím. Jedná se především o dobu, kterou dítě tráví v kolektivu svých vrstevníků, například v mateřské školce nebo škole. Cílem této fáze socializace je připravit jedince na jeho roli ve společnosti. Terciární fáze socializace nastává v životě člověka v období adolescence a dospělosti. Představuje přejímání rolí, které jedinec uskutečňuje v interakci s okolním světem [GIDDENS, 1997]. Proces socializace se uskutečňuje prostřednictvím sociálních interakcí. Pro ty je sport dobrou platformou, protože sdružuje lidi, které baví stejná aktivita, prostřednictvím něj získávají zkušenosti. Nelze ale říci, že by lidé, kteří nesportují, nemohli získat stejné zkušenosti [COAKLEY, 2008]. Organizovaný sport proto nelze vnímat jako primární příčinu a hlavního činitele socializace člověka. Společně s kulturními faktory a sociálním okolím však může být jednou ze složek tohoto procesu v životě člověka. Organizovaný sport jako socializační činitel Sportovní aktivita je v současnosti společností vnímána jako pozitivní aktivita, která má veskrze kladný vliv na sportujícího jedince. Mohou za to zejména média, která sportovce prezentují jako mladého úspěšného člověka, který oplývá krásou a sociálními kontakty. Sportu jsou v závislosti na tomto mediálním obrazu přičítány schopnosti změnit vzhled, chování i charakter člověka [COAKLEY, 2008: ].

2 Není tedy divu, že v poslední době zažívá sport obrovský boom. Do povědomí lidí se dostávají nové druhy sportů, roste počet nejrůznějších sportovních kroužků či center, ve kterých lidé mohou zvolený sport provozovat. I rodiče často upřednostňují organizovaný sport jako volnočasovou aktivitu svých dětí, protože předpokládají jeho pozitivní vliv na dítě. Podle Coakleyho v minulosti provedené výzkumy však neukázaly jednoznačné rozdíly mezi postoji, chování a charakterovými vlastnostmi sportujících dětí a dětí, které nesportují. Tento fakt byl zapříčiněn zejména několika chybnými předpoklady: Je důležité si uvědomit, jak moc je v současné době sportovní vyžití mládeže rozmanité. Je třeba brát v potaz, zda se jedná o aktivitu kolektivní či individuální, důležité je také rozlišovat frekvenci tréninků i jejich samotnou organizaci. Chybný je také předpoklad, že organizovaný sport je primárním činitelem charakteru sportovce. Lidé, kteří se rozhodnou vykonávat konkrétní sport, se pro něj mohou rozhodnout na základě svých již existujících charakterových vlastností. To znamená, že určitý sport mohou vyhledávat určité skupiny lidí, se specifickými charakterovými vlastnostmi. Různí lidé mohou svému sportování přikládat různou důležitost. Pro některé je sport hlavní složkou života, kvůli které jsou ochotni měnit svůj dosavadní styl života, pro některé je sport jen doplňkovou aktivitou. Toto chápání sportovní aktivity se může navíc v průběhu života člověka měnit v závislosti na nejrůznějších okolnostech [COAKLEY, 2008]. Cíl práce Cílem naší práce je zjistit, zda lze najít odlišnosti v chování a postojích dětí, které se účastní organizovaného sportování, a chování a smýšlení dětí, které sportují neorganizovaně. Z dílčích výsledků bude možné vyvodit, zda lze považovat organizovaný sport za významný socializační činitel. Důvodem, proč nepřikládáme neorganizovanému sportu roli socializačního činitele je fakt, že u něj neexistuje jasně definovaný rámec. Neorganizovaného sportu se neúčastní trenér ani spoluhráči, tvořící stálý kolektiv. Ten je u organizovaného sportu naprosto zásadním faktorem, protože se v jeho rámci utváří specifická atmosféra a kultura, kterou sportovec automaticky přijímá a může se s ní ztotožnit.

3 U neorganizovaného sportu je obtížné vyhodnotit relevantně jeho frekvenci a tak i jeho dopad na sportovce. Předpokládáme, že na rozdíl od jednorázových či nárazových pohybových aktivit, organizovaný sport děti vykonávají pravidelně a v rámci delšího časového období, proto má větší šanci dostatečnou měrou působit na postoje a chování dítěte. Zkoumané hypotézy V souvislosti s tím, jak je sport veřejně prezentován a jaké jsou mu připisovány vlastnosti a schopnosti, blíže prozkoumáme tři tematické okruhy. Osoba sportovce bývá často vykreslena jako čistě aktivní člověk, proto se ptáme, zda sportování vede děti k aktivnímu trávení volného času. Sport je považován za aktivitu vedoucí ke zdraví, dále tedy prověříme, zda sport může být tím faktorem, který u dětí zásadně podněcuje snahu o zdravý životní styl. V rámci sportovních kroužků sportovci interagují mezi sebou navzájem nebo s trenérem. Nakolik jsou tyto zkušenosti s komunikací mezi vrstevníky či s komunikací s vedoucím pro děti stěžejní, zjistíme otázkou po schopnostech navazování vztahů s okolím. Kvalitativní šetření, které se zaměřovalo zejména na závodně sportující děti, přineslo jasný důkaz o tom, že děti, které se věnují organizovanému sportu, jsou velmi aktivní i mimo své závodní kroužky. Všichni z dotazovaných uvedli, že se ve volném čase často věnují jízdě na kole, plavání, chození a hraní si v parku nebo na zahradě. Většina dotazovaných rodičů sportovně aktivních dětí také zmínila, že jejich děti tráví volný čas aktivně, různými hrami společně s přáteli apod [WHEELER, 2011: 5, 6]. Výraznou roli v procesu socializace dítěte hrají zejména jeho rodiče. Ti často na dítě působí přímo jako model, proto se snaží jít dětem příkladem a sportují společně s nimi nebo se jinak podílejí na sportovní aktivitě dítěte. Tím, že dítě vidí sportujícího rodiče, může snáze a automaticky přijmout tento způsob trávení volného času za běžný a žádoucí [WHEELER, 2011: 6-12]. Naše hypotézy, které se týkají aktivního trávení volného času, zní následovně: Děti, které se věnují závodně sportu, jsou aktivnější v trávení volného času a Děti, které se věnují závodně sportu, tráví volný čas s rodiči aktivně. Za aktivní trávení volného času pokládáme například chození do přírody, sportování i mimo organizované kroužky, ale i sledování sportovních přenosů. Za naopak neaktivní trávení času považujeme hraní počítačový her, sledování televize apod.

4 V současné době se společnost obecně potýká se zdravotní krizí. Ta je dle všeobecné shody způsobena především nezdravým životním stylem, který v sobě zahrnuje zejména špatné stravování a sedavé zaměstnání, nedostatečně vyvážené pohybem. Sportovní aktivita bývá často chápána jako vhodný prostředek k řešení této krize a mnozí lidé vnímají své sportování jako nedílnou součást zdravého životního stylu [WHEELER, 2011: 1-3]. Zdravý životní styl je součástí sportovních norem, které ke sportu patří zejména ve smyslu orientace na tělo a péči o něj. Projevy péče o tělo mohou být nejrůznějšího charakteru, od snahy pěkně se oblékat až po zdravé stravování. Cíle dětí, které se snaží o zdravý životní styl, jsou individuální. U dívek lze předpokládat, že se orientují zejména na to, aby dosáhly pěkné postavy a hezkého vzhledu obecně, u chlapců může být zdravý životní styl projevem snahy o podávání lepších výsledků. "Sportující mají větší tendenci dodržovat zásady zdravého životního stylu. ( ) Dívky významně více spatřují ve sportu možnost vylepšit svůj vzhled, svou postavu." [SLEPIČKOVÁ, 2001: 72-74]. Předpokládáme, že děti, které závodně sportují, se pohybují v kolektivu, kde je zdravý životní styl normou, kterou automaticky přebírají. Sportující děti navíc mohou mít v rámci svého nebo jiného sportu někoho, s kým se ztotožňují (například světově úspěšného sportovce), a na základě snahy vyrovnat se mu a být jako on, inklinují ke zdravému stravování a životnímu stylu obecně. Naproti tomu u dětí, které pravidelně v rámci organizovaného kroužku nesportují, lze očekávat, že jejich postoje ke stravování, ke konzumaci alkoholických nápojů a kouření cigaret, budou odlišné. V souvislosti se zdravým životním stylem předpokládáme, že děti, které závodně sportují, preferují zdravé stravování, a děti, které nesportují, jsou spíše pro snížení věkové hranice pro prodej alkoholu a tabáku. Důvody, proč se lidé sportu věnují a proč v této volnočasové aktivitě vytrvají, se mohou skrývat v požitkové a sociální sféře. "Pro chlapce představuje sport a kontakty s vrstevníky a kamarády rovnocenné aktivity. ( ) U dívek hrají sociální kontakty s vrstevníky stejnou, u mladších děvčat dokonce významnější roli." [SLEPIČKOVÁ, 2001: 71, 72]. V souvislosti s navazováním kontaktů a vztahů lze u závodně sportujících dětí očekávat, že díky zkušenostem v rámci komunikace s vrstevníky, které načerpali v kolektivu svého organizovaného kroužku, nebudou mít větší problémy s navazováním kontaktů mimo svůj sport a ke svým vrstevníkům budou spíše přátelské. Předpokládáme proto, že sportovní děti jsou více přátelské a

5 rychleji navazují vztahy s ostatními. Náš výzkum: Organizované sportování a volný čas Na základě přečtených článků a nasbíraných informací jsme vytvořili dotazník a poté sestavili hypotézy a pokusili se dojít k závěrům, které z dotazníku vyplívaly. V našem výzkumu jsme dotázali 468 dětí, které navštěvují 7.třídu ZŠ, nebo 2.ročník osmiletého gymnázia. Nejprve jsme zkoumali, zda děti, které pravidelně dochází do organizovaného pohybového či sportovního kroužku (OP/SK), tráví volný čas aktivněji. Naše hypotéza byla, že děti, které pravidelně dochází do OP/SK, budou více chodit do přírody, budou více sportovat i mimo organizované kroužky a také budou více sledovat sportovní přenosy. Naopak děti, které nenavštěvují žádný organizovaný kroužek, se budou více věnovat pasivnějším aktivitám (jako je sledování televize, brouzdání na internetu nebo hraní počítačových her). Tabulka č. 1) Aktivity provozující žáci ve svém volném čase denně několikrát za týden několikrát za měsíc několikrát za rok/méně vůbec surfování na internetu 57% 33% 8% 1% 1% sledování filmů, seriálů 51% 40% 7% 1% 1% sportování, cvičení 34% 50% 9% 3% 4% hraní počítačových her 31% 29% 18% 13% 8% trávení času s přáteli 26% 44% 24% 5% 2% čtení knih 19% 30% 24% 17% 10% sledování sport. přenosů 13% 24% 24% 23% 16% umělecké aktivity 12% 22% 11% 10% 45% chození po obchodech 6% 24% 46% 19% 5% výlety do přírody 4% 13% 48% 31% 4% chození do kina 2% 4% 34% 56% 4% chození na koncerty 1% 1% 8% 49% 41% chození do divadla 0% 2% 11% 58% 29% N=

6 Nejčastěji děti odpovídaly, že se ve svém volném čase věnují surfováním na internetu- 57% dětí uvedlo, že tuto aktivitu provádí denně. Velmi často děti také sledují filmy a seriály- denně až několikrát týdně je sleduje až 91% dotázaných. Nejméně často děti naopak tráví volný čas uměleckými aktivitami- vůbec je neprovádí až 45% dotázaných. Další neoblíbená aktivita je chození na koncerty- 40% dětí je nenavštěvuje vůbec. Tabulka č.2) Docházím pravidelně do nějakého organizovaného sportovního nebo pohybového kroužku? Navštěvuji OP/SK? ano ne 71% 29% N=461 Z celkově dotázaných bylo 71% dětí, které navštěvují organizované sportovní kroužky a 29% těch, které je nenavštěvují. Před samotným testováním jsme provedli test, zda existují statisticky významné rozdíly mezi zkoumanými proměnnými. Konkrétně, zda existují významné rozdíly mezi dětmi, které navštěvují OP/SK a těmi, které je nenavštěvují v trávení volného času. Na základě tohoto zkoumání jsme zjistili, kterými proměnnými má smysl se dále zabývat, a které můžeme z našeho zkoumání vypustit. Po provedení testu jsme zjistili, že statisticky významný rozdíl je pouze u šesti volnočasových aktivit. Těmito aktivitami jsou: sledování filmů nebo seriálů, sledování sportovních přenosů, sportování a cvičení, chození do kina, chození na koncerty a výlety do přírody. Ostatní aktivity a skutečnost, zda děti navštěvují pravidelně organizovaný pohybový či sportovní kroužek spolu nesouvisí. Proto jsme dále pracovali pouze s výše uvedenými šesti aktivitami. Z tabulky číslo 3 je patrné, mezi kterými aktivitami a navštěvováním či nenavštěvováním pohybového/ sportovního kroužku je statisticky významný rozdíl (na hladině významnosti 0,05). Pokud je tedy hladina významnosti menší než 0,5, je mezi proměnnými významný rozdíl. V tabulce č. 3 je tato hodnota uvedena v posledním sloupci. U všech proměnných jsou uvedené zároveň i průměry, ukazující průměrnou četnost provádění aktivit u dětí, které navštěvují OP/SK a těch, které je nenavštěvují. Odpovědi nabývaly hodnot od 1-vůbec po 5-denně. Což znamená, že čím vyšší číslo nám v průměru vyšlo, tím častěji se děti určité aktivitě věnují.

7 Čtvrtý sloupec představuje rozdíly mezi průměry- čím větší byly, tím více se liší četnost provádění té dané aktivity u dětí, které navštěvují organizované sportovní kroužky a u těch, které je nenavštěvují. Pro nás jsou v tabulce podstatné hlavně aktivity, zabarvené růžově- právě u těch jsme zjistili statistickou významnost. Tabulka č. 3) Jednotlivé aktivity, jejich statistické rozdíly vzhledem k navštěvování nenavštěvování P/SK a průměry jednotlivých volnočasových aktivit, zobrazené ve vztahu k účasti v organizovaném sportovním kroužku. (Červeně zabarvené řádky obsahují hodnoty, kde byla prokázána vyšší statistická významnost.) navštěvuješ OP/SK ano ne rozdíly průměrů sportování, cvičení 4,35 3,37 0,98 <0,001 sledování sport. přenosů 3,07 2,64 0,43 0,001 čtení knih 3,39 3,14 0,25 0,760 výlety do přírody 2,87 2,65 0,22 0,005 sledování filmů, seriálů 4,32 4,54 0,22 0,001 chození po obchodech 3,03 3,2 0,17 0,141 surfování na internetu 4,38 4,53 0,15 0,083 hraní PC her 3,59 3,72 0,13 0,289 chození do kina 2,47 2,35 0,12 0,032 chození na koncerty 1,74 1,64 0,10 0,019 chození do divadla 1,89 1,82 0,07 0,195 umělecké aktivity 2,46 2,52 0,06 0,755 trávení času s přáteli 3,85 3,86 0,01 0,935 N= Na základě dat nám vyšlo, že děti, které nedocházejí pravidelně do žádného sportovního kroužku, více sledují filmy a seriály. Naopak děti, které docházejí pravidelně alespoň do jednoho pohybového či sportovního kroužku častěji chodí do přírody, sledují sportovní přenosy a provozují sport i mimo organizované kroužky. Také častěji navštěvují kino a koncerty, ale tyto aktivity se obecně provozují jednou za delší čas, a rozdíly v provedeném testu nejsou natolik velké, abychom z nich mohli s jistotou říci, že právě sport/pohyb je tím hlavním činitelem. Naše hypotéza se nám tedy částečně potvrdila. Sig.

8 Zkoumali jsme také, jestli děti, které závodně sportují, tráví volný čas s rodiči aktivnějšími zájmy. Hypotéza zněla: Děti, které navštěvují organizovaný sportovní kroužek, tráví volný čas s rodiči aktivními činnostmi. Tabulka č. 4) Aktivity provozující děti s rodiči ve svém volném čase velmi často často občas zřídka vůbec sledování filmů, seriálů 29% 45% 19% 5% 3% sjezdové lyžování 25% 23% 16% 13% 23% jízda na kole 19% 30% 23% 14% 15% pěší turistika, výlety 17% 24% 31% 15% 14% plavání 16% 32% 24% 14% 15% sledování sport. přenosů 15% 19% 25% 21% 20% hraní kolektivních sportů 14% 15% 20% 25% 26% hraní deskových her 11% 24% 32% 22% 12% běhání 10% 17% 22% 23% 29% návštěva sport. událostí 9% 8% 17% 29% 36% kulturní aktivity 9% 19% 40% 19% 13% běžkování 9% 7% 11% 14% 59% N= Nejčastěji děti ze zkoumané skupiny tráví volný čas s rodiči sledováním filmů a seriálů (velmi často takto tráví volný čas až 29 % dětí, často až 45 %). Naopak nejméně využívají volný čas děti s rodiči běžkováním (až 59 % dětí uvedlo, že takto netráví čas s rodiči vůbec), je však třeba si uvědomit, že se jedná pouze o sezonní aktivitu. Ovšem v porovnání s jím podobným lyžováním, které se umístilo na pomyslném druhém místě, je rozdíl markantní. U této hypotézy jsme taktéž nejprve zkoumali, zda je mezi proměnnými statisticky významný rozdíl. A dále pokračovali v testování pouze u těch, u kterých tomu tak je. V tomto případě je tak ale u většiny aktivit. Pouze u dvou aktivit se statisticky významný rozdíl neprojevil, konkrétně v případě hraní deskových her a sledování filmů a seriálů. Toto je patrné z tabulky č. 6). Tato tabulka obsahuje také průměry, ukazující průměrnou četnost provádění aktivit s rodiči u dětí, které navštěvují OP/SK a těch, které je nenavštěvují. Odpovědi nabývaly hodnot od 1-vůbec po 5-denně. Čím vyšší číslo nám v průměru vyšlo, tím častěji se děti určité aktivitě věnují.

9 Tabulka č. 5 Aktivity, které děti provozují společně se svými rodiči v závislosti na navštěvování/nenavštěvování OP/SK. Červeně zabarvené řádky obsahují hodnoty, kde byla prokázána vyšší statistická významnost. Navštěvuješ OP/SK? ano ne Sig. sledování sport. přenosů 3,01 2,46 0,001 návštěva sport. událostí 2,47 1,7 0,001 hraní kolektivních sportů 2,94 1,96 0,001 jízda na kole 3,39 2,89 0,001 běhání 2,74 2,15 0,001 plavání 3,35 2,81 0,001 sjezdové lyžování 3,41 2,45 0,001 běžkování 2,03 1,61 0,001 kulturní aktivity 3 2,7 0,015 pěší turistika, výlety 3,24 2,95 0,036 hraní deskových her 3,03 2,9 0,244 sledování filmů, seriálů 3,9 3,96 0,344 Na základě vyhotovených průměrů jsme došli k tomuto zjištění: U všech námi dotazovaných aktivit, se kterými jsme dále pracovali, nám vyšlo, že se jim s rodiči věnují více ty děti, které navštěvují alespoň jeden organizovaný pohybový či sportovní kroužek. Jelikož se jedná převážně o pohybové aktivity, lze vyvodit závěr, že děti, které se pravidelně účastní OP/SK, tráví volný čas s rodiči aktivněji, než děti, které se jich neúčastní. To je pravděpodobně dáno tím, že rodiče, kteří tráví s dětmi čas aktivně, je vedou ke sportu, což se projeví ve všech oblastech trávení jejich času. Dále nás zajímalo, zda se děti, které docházejí pravidelně do OP/SK, více starají o to, jak se stravují. Ptali jsme se, kterými potravinami a jak často se stravují. Předpokládali jsme, že děti, které navštěvují pravidelně alespoň jeden OP/SK, budou více dbát o svůj jídelníček.

10 Tabulka č. 6) Oblíbenost vybraných jídel u dětí rozhodně ano spíše ano ani ano, ani ne spíše ne rozhodně ne ovoce 74% 22% 2% 1% 1% mléčné výrobky 61% 26% 9% 3% 1% smažená jídla 52% 29% 16% 3% 0% slazené limonády 52% 27% 12% 6% 3% celozrnné pečivo 50% 29% 12% 5% 4% sladkosti 50% 28% 15% 5% 2% zelenina 44% 35% 14% 5% 2% voda 45% 32% 13% 6% 4% N= Z tabulky je patrné, že nejoblíbenější jídlo všech námi zkoumaných dětí je ovoce, nejméně oblíbené zase voda. Z námi dotazovaných potravin a nápojů nám po zkoumání, které proměnné mají statisticky významný rozdíl vzhledem k účasti či neúčasti v OP/SK, zůstali pro další testy pouze dvě. Mezi těmito dvěma jsou smažená jídla a slazené limonády. Zbylých šest, jsme do dalšího testování nezařadili. V tabulce číslo 7 můžeme vidět průměry zkoumaných potravin. Hodnoty byly na škále 1-5, kdy hodnota 1 představovala výrok tuto potravinu rozhodně nejím a 5 rozhodně jím. Čím vyšší je tedy číslo v tabulce, tím více průměrně skupina potravinu jí. Je patrné, že v obou případech děti, které nenavštěvují OP/SK mají mnohem raději smažená jídla a slazené nápoje. Čímž se naše hypotéza potvrdila pouze částečně. Předpokládali jsme, že děti, které pravidelně navštěvují organizované sportovní kroužky, budou více jíst všechny zdravé potraviny a méně všechny nezdravé. Tabulka č. 7) Oblíbenost vybraných potravin a nápojů u dětí vzhledem k návštěvnosti OP/SK. (Červeně zabarvené řádky obsahují hodnoty, kde byla prokázána vyšší statistická významnost.) Navštěvuješ OP/SK? ano ne Sig. slazené limonády 4,16 4,34 0,021 smažená jídla 4,24 4,41 0,034 zelenina 4,24 3,93 0,060 sladkosti 4,18 4,24 0,192 celozrnné pečivo 4,21 4,05 0,204 ovoce 4,70 4,61 0,249 mléčné výrobky 4,48 4,36 0,398 voda 4,10 4,02 0,949

11 V tabulkách číslo 8 a 9 je vidět velký rozdíl, který se projevil mezi chlapci a dívkami. Chlapci mají celkově raději smažená jídla a slazené nápoje. V tabulkách č. 10 a 11 jsme ověřovali, zda naše předchozí zjištění, že děti, které navštěvují pohybový, či sportovní kroužek méně konzumují sladké limonády a smažená jídla, neovlivňuje pohlaví. Je možné se domnívat, že dívky, které jedí celkově zdravěji, nebude návštěva OP/SK ovlivňovat. Jak je však z tabulek patrné, vliv zde existuje. Chlapci i dívky, kteří takovýto kroužek navštěvují, mají rádi smažená jídla a sladké nápoje o dost méně, než ti, kteří tak nečiní. Z tabulek č. 10 a 11 lze také vyčíst, že dívky, které nenavštěvují žádný OP/SK a mají tedy výše zmíněná jídla raději, než ty, které je navštěvují, je nemají zdaleka tak rády jako chlapci, kteří OP/SK navštěvují. Lze tedy říci, že dívky se celkově stravují zdravěji. Tabulka č. 8 a č. 9)Obliba potravin a nápojů v závislosti na pohlaví DÍVKY slazené limonády 4,06 smažená jídla 4,14 CHLAPCI slazené limonády 4,31 smažená jídla 4,41 Tabulka č. 10 a 11) Obliba potravin a nápojů v závislosti na pohlaví a navštěvování OP/SK. DÍVKY ano ne slazené limonády 4,05 4,12 smažená jídla 4,12 4,18 CHLAPCI ano ne slazené limonády 4,24 4,64 smažená jídla 4,34 4,69

12 Dále jsme zkoumali, jestli děti, které nedochází do OP/SK, budou spíše než ty, které dochází, pro snížení hranice prodeje cigaret a alkoholu. Naše hypotéza byla, že ano a že se otázka zdravého životního stylu projeví i zde. Zjistili jsme, že pro snížení věkové hranice prodeje jak alkoholu, tak cigaret jsou více děti, které nedochází do žádného OP/SK. Soudě na základě této a předchozí hypotézy lze říci, že děti, které sportují v organizovaných kroužcích, všeobecně více dodržují zásady zdravého životního stylu. Tabulka č. 12) Procentuální četnosti pro snížení/nesnížení hranice prodeje alkoholu a cigaret. Červeně zabarvené řádky obsahují hodnoty, kde byla prokázána vyšší statistická významnost. ANO NE celkem snížení alkohol 32,80% 67,20% 463 snížení cigarety 18,30% 81,70% 464 Více dětí je pro to, aby se hranice prodeje alkoholu a cigaret nesnížila. Po provedení testu jsme však došli k závěru, že existuje statisticky významný rozdíl pouze mezi snižováním věku pro prodej cigaret a navštěvováním OP/SK, nikoli však mezi snížením věkové hranice pro prodej alkoholu a navštěvováním OP/SK. Proto jsme dále pracovali jen se snižováním věku pro prodej cigaret. Tabulka č. 13) Děti, které jsou pro snížení hranice prodeje cigaret. Snížil/a bych Docházíš do OSK? ano 31,10% ne 37,60% Děti, které nenavštěvují žádný organizovaný pohybový, či sportovní kroužek z větší části souhlasí se snížením věkové hranice pro prodej cigaret. U této hypotézy jsme při provádění korelační analýzy zjistili, že námi zkoumané proměnné nijak neovlivňuje žádná z těchto: vzdělání rodičů, pohlaví. Tabulka č. 14) Výsledky korelačních analýz vzhledem ke vzdělání rodičů a pohlaví dětí. K.K. D.K.K. (vzděl. Rodičů) D.K.K. (pohlaví) snížení věkové hranice pro prodej cigaret -0,110-0,094-0,115

13 Následně jsme zkoumali, zda jsou děti, které navštěvují organizované sportovní kroužky, přátelštější a rychleji navazují vztahy s ostatními. Naše hypotéza byla, že jsou aktivnější v navazování mezilidských vztahů. Zakládali jsme na tom, že jsou zvyklé být v týmu a kolektivu vrstevníků, protože většina organizovaných sportů jsou týmové aktivity. Také jsme předpokládali, že mají raději (než děti, které nedochází do OP/SK) když mají kolem sebe hodně lidí. Děti, které nenavštěvují OP/SK budou mít zase více rády klid. I tyto proměnné jsme podrobili testu, který nám řekl, zda zde existuje statisticky významný rozdíl. Ukázalo se nám však, že mezi proměnnými z baterie otázek sociabilita a navštěvováním či nenavštěvováním organizovaného pohybového/sportovního kroužku neexistuje statisticky významný rozdíl. Na základě tohoto zjištění jsme již další testování neprováděli a náš úsudek, na kterém jsme založili hypotézu, byl mylný. Míra sociability a to zda děti navštěvují OP/SK spolu nesouvisí. Tabulka č. 15) Sociabilita dětí ANO NE sociabilita - kamarádský/á 86% 14% sociabilita - rozesměje se 91% 9% sociabilita - rád/a hodně lidí 76% 24% sociabilita -neustále veselý/á 73% 27% sociabilita - neoslovuje 65% 35% sociabilita - málo lidí a klid 46% 54% sociabilita -raději jdu vlastní cestou 60% 40% sociabilita - málo energie 43% 57% sociabilita - přizpůsobím se 81% 19% N= Závěr Základním cílem našeho výzkumu bylo zjistit, zda lze pozorovat rozdíly v chování a postojích dětí, které se účastní organizovaného sportování, a chování a smýšlení dětí, které se žádného organizovaného sportování neúčastní. Povaze dat, které jsme měly k dispozici, a zaměření výzkumného tématu jsme přizpůsobili i hypotézy, které jsme měly za úkol potvrdit či nepotvrdit.

14 První tematický okruh, kterým jsme se zabývali, se týkal trávení volného času. Náš předpoklad byl takový, že děti, které pravidelně navštěvují sportovní kroužek nebo se jinak účastní organizovaného sportu, jsou aktivnější ve způsobu trávení volného času a za pomoci analýzy dat jsme tuto hypotézu potvrdili. Děti, které se účastní organizovaného sportování či pohybové aktivity, tráví svůj čas obecně aktivněji než děti, které do žádného organizovaného sportovního kroužku nedocházejí. Častěji ve svém volném čase sportují, sledují sportovní přenosy v televizi, chodí do přírody, ale také do kina či na koncerty. Naopak se ukázalo, že děti, které se pravidelného sportování neúčastní, častěji koukají na filmy a sledují seriály. V rámci tohoto okruhu nás také zajímalo, jakým způsobem se odlišuje míra a způsob trávení volného času dětí společně s rodiči. I v tomto případě se potvrdila naše počáteční hypotéza, která tvrdila, že děti, které se věnují organizovanému sportu, tráví častěji volný čas se svými rodiči. Jak se navíc analýzou ukázalo, tento čas strávený s rodiči má většinou sportovní či jinak aktivní charakter. Lze tedy předpokládat přímý vliv rodičů na sportovní aktivitu svých dětí. Další okruh témat, kterým jsme se v rámci výzkumu zabývaly, se týkal zdravého stravování a postojů ke zdravému způsobu života obecně. Naše hypotézy předpokládaly, že sportovně aktivní děti budou více dbát o své zdraví, čemuž přizpůsobí i svůj jídelníček. Předpokládaly jsme tedy, že děti, které navštěvují sportovní kroužek, budou více preferovat zdravé potraviny, například zeleninu a ovoce, celozrnné pečivo apod. před potravinami nezdravými. Analýza dat však ukázala, že pravidelně sportující děti a děti, které pravidelně nesportují, se v preferencích potravin příliš neliší. Statisticky významný rozdíl byl patrný pouze u položek slazených limonád a smažených jídel, které konzumují více děti, které pravidelně nesportují. Významný rozdíl se však objevil v případě srovnání dívek a chlapců, analýza prokázala, že dívky se oproti chlapcům stravují celkově zdravěji, nehledě na jejich sportovní aktivitu. Zajímalo nás také, jak se děti staví k otázce snižování věkové hranice pro prodej alkoholu a cigaret, a zda se také v tomto ohledu projeví rozdíl mezi dětmi, které navštěvují sportovní kroužek a dětmi, které sportovní kroužek nenavštěvují. Statisticky významný rozdíl analýza prokázala pouze v případě snížení hranice věku u prodeje cigaret. Tento výsledek opět hovoří ve prospěch naší hypotézy, protože dokazuje, že se snižováním věkové hranice souhlasí více ty děti, které organizovaný sportovní kroužek nenavštěvují. Děti, které závodně sportují, žijí tedy zdravějším způsobem života. Naše poslední hypotéza se týkala navazování kontaktů s vrstevníky. V tomto směru bohužel analýza žádné významné rozdíly mezi dětmi navštěvujícími organizovaný sportovní kroužek a dětmi, které

15 organizovaný sportovní kroužek nenavštěvují, neukázala. Za výsledné tedy považujeme stanovisko, že na míru sociability jedince nemá organizovaný sport výrazný vliv. Výsledky naší analýzy z větší části korespondují s hypotézami, které jsme na začátku stanovily. Rozdíly mezi zkoumanými skupinami dětí, rozdělenými podle míry sportovní participace, byly patrné, v některých případech však nebyly příliš velké a statisticky zobecnitelné. Tuto skutečnost přikládáme faktu, že sport organizovaný v rámci nějakého sportovního kroužku či klubu není jediným činitelem v životě zkoumaných dětí. Z důvodu nízkého věku mají na děti a jejich názory, postoje a chování značný vliv jejich rodiče, ale také kolektivy, kterých jsou děti přímou součástí, tedy školní kolektiv a přátelé. V neposlední řadě je také faktorem, který určuje preference dětí, také jejich pohlaví. Absolutní důležitost tedy organizovanému sportu přisuzovat nemůžeme, jeho vliv na postoje a chování dětí se však v mnoha ohledech potvrdil. LITERATURA: GIDDENS, Anthony: Kultura, společnost a jedinec. In: Sociologie. Praha: ARGO, 1997, s OAKLEY, Jay: Sports and Socialization. In: Sports in Society: Issues and Controversies. New York: McGraw-Hill, 2008, s , , WHEELER, Sharon: The significance of family culture for sports participation. In: International Review for the Sociology of Sport SLEPIČKOVÁ, Irena. Sport českých adolescentů. In: Sport a volný čas adolescentů. Praha: FTVS UK, 2001, s. 73. SLEPIČKOVÁ, Irena. Sport českých adolescentů. In: Sport a volný čas adolescentů. Praha: FTVS UK, 2001, s. 72.

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta provozně ekonomická Obor: Provoz a ekonomika Statistické aspekty terénních průzkumů Vedoucí diplomové práce: Ing. Pavla Hošková Vypracoval: Martin Šimek 2003

Více

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Číslo jednací: 113/2007 Předkladatel : Základní škola a mateřská škola, Černožice, okres Hradec Králové

Více

ZA POHÁDKOU POHÁDKA. MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová.

ZA POHÁDKOU POHÁDKA. MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová. ZA POHÁDKOU POHÁDKA MOTTO: A svět dětem vždycky znova do té pohádky se schová. Integrované bloky 1. Kamarádi, ti se mají 2. Za lesními skřítky 3. Než zazvoní zvoneček 4. Zima čaruje 5. Voňavé království

Více

Studijní opora. Název předmětu: Organizační chování. Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš

Studijní opora. Název předmětu: Organizační chování. Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš Studijní opora Název předmětu: Organizační chování Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme

- vztah ke své škole, městu,státu. - vycházky, výlety, poznatky z cest. Místo, kde žijeme Školní družina Školní družina důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí - pomáhá dětem překonávat jejich handicapy - má důležitou roli v prevenci negativních

Více

Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace. Dopravní výchova

Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace. Dopravní výchova Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace Dopravní výchova Dopravní výchova má v základních školách své nezastupitelné postavení a významné opodstatnění. Především

Více

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty (dotazníkový pr zkum) Zuzana Pustinová Dne ní doba nabízí mnohé mo nosti, jak komunikovat, ani by se ú astníci hovoru nacházeli na

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o.

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_207_VES_07 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Nehodovost v kraji v roce 2012

Nehodovost v kraji v roce 2012 Nehodovost v kraji v roce 212 Přehled viníků a zavinění nehod v Jihočeském kraji v roce 212 Viník, zavinění nehody Řidičem motorového vozidla Řidičem nemotorového vozidla z toho dětmi Chodcem z toho dětmi

Více

NUR - Interaktivní panel, D1

NUR - Interaktivní panel, D1 NUR - Interaktivní panel, D1 Petr Fišer, Roman Kubů, Jiří Slivárich {fiserp10, kuburoma, slivajir}@fel.cvut.cz Obsah Úvod... 3 Interaktivní panel... 3 Předpokládané využití...3 Cílové skupiny... 3 Upoutání

Více

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D Kariérov rové poradenství Text k modulu Kariérov rové poradenství Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D CO JE TO KARIÉROV ROVÉ PORADENSTVÍ? Kariérové poradenství (dále KP) je systém velmi různorodě zaměřených

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2008/2009

VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2008/2009 Škola Kavčí hory Mateřská škola, Základní škola a Střední odborná škola služeb Praha 4, K Sídlišti 840 VÝROČNÍ ZPRÁVA za školní rok 2008/2009 Zpráva obsahuje část: Mateřská škola V Praze dne 30. 9. 2009

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Leadership JudgementIndicator -LJI (Test stylůvedení)

Leadership JudgementIndicator -LJI (Test stylůvedení) Leadership JudgementIndicator -LJI (Test stylůvedení) Hogrefe Testcentrum, Praha 2012 Autoři: M. Lock, R. Wheeler Autořičeskéverze:R. Bahbouh, V. Havlůj(ed.), M. Konečný, H. Peterková, E. Rozehnalová LJI

Více

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Statutární město Most Radniční 1 Most Úsvit Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Dílčí projekt Projekt rozšířené estetické výchovy Projekt rozšířené estetické výchovy

Více

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE 2016 EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY, ODBOR VYSOKÝCH ŠKOL, 31. KVĚTNA 2016 Obsah 1. Úvod...

Více

Výstup. Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004. PaedDr. Vladimír Hůlka, PaedDr. Zdenka Kınigsmarková

Výstup. Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004. PaedDr. Vladimír Hůlka, PaedDr. Zdenka Kınigsmarková Projekt: Přispějme k ještě kvalitnější a modernější výuce na ZŠ Chotěboř Buttulova Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

ŠKOLNÍ DRUŢINA. Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015. Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek

ŠKOLNÍ DRUŢINA. Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015. Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek ŠKOLNÍ DRUŢINA Tématický časový plán pro školní rok 20014/20015 září, říjen, listopad prosinec, leden, únor březen, duben květen, červen Kolowrátek vám ukáţe druţinu plnou her a hrátek CHARAKTERISTIKA

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE,

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE, Úkolem diplomové práce, jejíž téma je Politika zaměstnanosti (srovnání podmínek v ČR a EU), je na základě vyhodnocení postupného vývoje nezaměstnanosti v České republice od roku 1990 analyzovat jednotlivé

Více

Anketa byla určena pro rodiče, jejichž děti navštěvují naši školní jídelnu.

Anketa byla určena pro rodiče, jejichž děti navštěvují naši školní jídelnu. Stránka1 Vyhodnocení ankety Školní jídelna Chvaletická 918 Praha 9 - Lehovec Vážení rodiče, vážení strávníci, ráda bych Vás seznámila s výsledky ankety, kterou jsme pro Vás připravili v měsíci říjnu a

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav

Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav 15.4.2007 Ponechal Lukáš, Hromková Lucie 1 Obec Nosislav leží v okolí řeky Svratky na hranici Ždánického lesa a Dyjskosvrateckého úvalu.

Více

Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů?

Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů? Press kit Můžeme se zdravou stravou vyvarovat střevních zánětů? 1 Chronické střevní problémy trápí stále více pacientů V posledních letech roste počet těch, kteří se potýkají s chronickými střevními záněty.

Více

Těhotenský test pro zrakově postižené Tereza Hyková

Těhotenský test pro zrakově postižené Tereza Hyková Těhotenský test pro zrakově postižené Tereza Hyková hykovter@fel.cvut.cz Zadání Cílem projektu je nalézt řešení, které by umožnilo nevidomým dívkám a ženám interpretovat výsledek těhotenského testu v soukromí

Více

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl MÍSTO, KDE ŽIJEME + MP vazby Domov EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl - orientuje se v místě domova - orientuje se ve svém pokoji, ví, kde má své hračky, školní kout,

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

Čj.:015 36/99-1505 Oblastní pracoviště č.1 Praha 1 Jeruzalémská 12 Signatura: ba5as107 Obvodní pracoviště Praha 6 Arabská 683 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Čj.:015 36/99-1505 Oblastní pracoviště č.1 Praha 1 Jeruzalémská 12 Signatura: ba5as107 Obvodní pracoviště Praha 6 Arabská 683 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.:015 36/99-1505 Oblastní pracoviště č.1 Praha 1 Jeruzalémská 12 Signatura: ba5as107 Obvodní pracoviště Praha 6 Arabská 683 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS 6. 2. 2013. o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii. Zpravodajka: Nathalie Griesbeck

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS 6. 2. 2013. o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii. Zpravodajka: Nathalie Griesbeck EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 6. 2. 2013 PRACOVNÍ DOKUMENT o situaci nezletilých osob bez doprovodu v Evropské unii Výbor pro občanské svobody, spravedlnost

Více

V dalším textu je písmenem H: označen zápis Hladíka a písmenem P: zápis k bodům od Pristáše

V dalším textu je písmenem H: označen zápis Hladíka a písmenem P: zápis k bodům od Pristáše Řešení situace v MFK Havířov pro další období: Přítomni: Michal Šlachta, Libor Pristaš, Tomáš Hladík Řešilo se 5 bodů: 1. Trenéři 2. Členství v občanském sdružení 3. Kontrola nákladů v roce 2012 4. Audit

Více

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ Institut mezioborových studií Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Český Krumlov 2010 Miroslav Valha UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ

Více

Dotazníkové šetření mezi žáky škol o využívání volného času a nabídky aktivit v regionu

Dotazníkové šetření mezi žáky škol o využívání volného času a nabídky aktivit v regionu Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Dotazníkové šetření mezi

Více

NADANÝ ŽÁK A JEHO MOŽNOSTI ROZVOJE VE VOLNÉM ČASE

NADANÝ ŽÁK A JEHO MOŽNOSTI ROZVOJE VE VOLNÉM ČASE 1 PODPORA VZDĚLÁVÁNÍ NADANÝCH ŽÁKŮ NADANÝ ŽÁK A JEHO MOŽNOSTI ROZVOJE VE VOLNÉM ČASE Ing. Jaroslav Broulík Projekt OPVK reg.č. CZ.1.07/.1.2.00/08.0126 2 Základní údaje o projektu Prioritní osa 1 Počáteční

Více

Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený

Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený PLZEŇ PRO VČELY Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený VČELY Včela medonosná nedokáže žít sama jako jedinec, ale vytváří superorganismus, tvořený královnou, včelami a trubci. V úlu je jich

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda.

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Téměř každý člověk touží být v práci úspěšný touží pracovně se uplatnit. V průběhu studia si mladý člověk osvojuje znalosti a dovednosti potřebné pro povolání,

Více

Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele

Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele Orientační průvodce mateřstvím a rodičovstvím v zadávacích dokumentacích poskytovatele Z důvodu ulehčení, snazší orientace, poskytnutí jednoznačných a široce komunikovatelných pravidel v otázkách mateřství

Více

Základní škola a základní umělecká škola

Základní škola a základní umělecká škola Základní škola a základní umělecká škola Bezdrevská ul. č. 3 České Budějovice PSČ 370 11 ŠKOLNÍ ŘÁD část pro ZUŠ Smyslem školního řádu je vytvoření příznivých podmínek pro vyučování a pro plné využití

Více

provozní, např. prasklé skluzavky, rozbité části herních prvků, nedostatečná dopadová plocha

provozní, např. prasklé skluzavky, rozbité části herních prvků, nedostatečná dopadová plocha Ke kontrolním činnostem České obchodní inspekce patří také dozor nad bezpečností herních prvků a dopadových ploch na hřištích, a to zejména těch, která byla nově uvedena do provozu. Hlavním cílem dozoru

Více

ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT

ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT V roce 2012 byli v rámci výběrového šetření pracovních sil dotazováni respondenti ve věku 50-69 let na téma jejich odchodu do důchodu. Přechod mezi aktivitou

Více

Předmět: Člověk a jeho svět

Předmět: Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme 1 vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí 36 dodržuje zásady bezpečného chování tak, aby neohrožoval

Více

Předmět: Seminář sportovního tréninku

Předmět: Seminář sportovního tréninku Předmět: Seminář sportovního tréninku Vypracovala: Lenka Matuszna Dne: 10. 5. 2004 II. ročník TVS - 2 - OBSAH... 2 SPORTOVNÍ TALENT... 3 VÝBĚR SPORTOVNÍCH TALENTŮ... 3 ZPŮSOBY VÝBĚRU SPORTOVNÍCH TALENTŮ...

Více

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Popis projektu k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Název projektu: Rozšíření kapacity nízkoprahového centra Kamarád Žadatel : Statuární město Děčín

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení?

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení? březen 2009 Kvůli permanentní nejistotě s vízy nemůže být mongolská komunita v ČR stabilní a rozvíjet se. Rozhovor s Ariunjurgal Dashnyam, ředitelkou Česko-mongolské společnosti Abstrakt: Tereza Rejšková

Více

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (zjednodušený průzkum veřejného mínění) v rámci zpracování Programu rozvoje města Chrastavy

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (zjednodušený průzkum veřejného mínění) v rámci zpracování Programu rozvoje města Chrastavy VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (zjednodušený průzkum veřejného mínění) v rámci zpracování Programu rozvoje města Chrastavy Dotazník byl připraven v rámci zpracování Programu rozvoje města a většina jeho

Více

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti Vyučovací předmět: Psychologie a komunikace Škola: SZŠ a VOŠZ Znojmo Učitel: Mgr. Olga Černá Třída + počet žáků: 2. ročník, obor ZA, 24 žáků Časová jednotka: 1 vyučovací jednotka

Více

STAV ZUBNÍ HYGIENY V ČR

STAV ZUBNÍ HYGIENY V ČR STAV ZUBNÍ HYGIENY V ČR Hlavní zjištění kvantitativního průzkumu provedeného mezi pacienty zubních lékařů Říjen 2006 OBSAH Hlavní zjištění strana 3 Příloha - grafy strana 6 Realizátor projektu strana 14

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Pohádkové počítání,sčítání a odčítání do 20-typ příkladů 10+4, 14-4, reedukační pracovní listy Autor: Mgr.

Více

Školní řád Provozovatelem školy Provoz školy je od 6.15 do 16.00 hodin Děti se do MŠ přijímají zejména od 6.15 do 8.

Školní řád Provozovatelem školy Provoz školy je od 6.15 do 16.00 hodin Děti se do MŠ přijímají zejména od 6.15 do 8. Školní řád 1. Provozovatelem školy je Základní škola a mateřská škola, Kněžmost, okres Mladá Boleslav (příspěvková org.), zřizovatelem je Obec Kněžmost. Mateřská škola má tři třídy. 2. Provoz školy je

Více

SKP Jihlava. Poslání a cíl naší práce

SKP Jihlava. Poslání a cíl naší práce Poslání a cíl naší práce Posláním našeho azylového domu je poskytnutí celkového hmotného zaopatření a sociálně psychologická pomoc lidem, kteří se vlivem různých životních situací ocitli na pokraji lidské

Více

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim

Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Čím rozvíjíme osobnostní zdatnosti a sociálních dovednosti žáků Základní škola Chrudim, Dr. J. Malíka 958, 537 01, Chrudim Třídnické y Každé pondělí v 8. 30 začínají třídní učitelé ve svých třídách tzv.

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

Pracovní právo seminární práce

Pracovní právo seminární práce Pracovní právo seminární práce 1. Úvod do problematiky Tématem mé seminární práce je problematika pracovního práva a jeho institutů. V několika nadcházejících kapitolách bych se chtěl zabývat obecnou systematikou

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

O metodě storytellingu a jeho využití ve školství. Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky

O metodě storytellingu a jeho využití ve školství. Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky O metodě storytellingu a jeho využití ve školství Obsah: co je to storytelling využití storytellingu ve školství praktické úkoly a techniky Co je to storytelling ve zkratce řečeno vyprávění příběhů. Je

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.:154 37/99-11089 Signatura: bo4bs104 Oblastní pracoviště č. 15 Zlín Okresní pracoviště Vsetín INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola Kunovice 756 44 Kunovice 43

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku

Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku Sdružení Petrov, z.s. Stanovy spolku Čl. I Úvodní ustanovení 1. Petrov, občanské sdružení pro práci s dětmi a mládeží brněnské diecéze, ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie, o.p.s. se sídlem Bílá 1, 160 00 Praha 6 - Dejvice ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD ZUŠ Č.j.: 8/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Strana Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. 1. Právní předpisy upravující přijímací řízení ke studiu ve střední

Více

ČESKÝ SPOTŘEBITEL A JEHO NÁZORY NA VEPŘOVÉ MASO

ČESKÝ SPOTŘEBITEL A JEHO NÁZORY NA VEPŘOVÉ MASO ČESKÝ SPOTŘEBITEL A JEHO NÁZORY NA VEPŘOVÉ MASO Pourová, M., Dvořáková, L. PEF, Česká zemědělská univerzita v Praze Abstrakt Příspěvek je zaměřen na vnímání (percepci) vepřového masa a jeho šesti masných

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 A 105/2002-63 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Radana Malíka a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka a JUDr. Lenky

Více

Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst

Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst Obsah Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst... 1 1 Účel a cíl metodického listu... 2 2 Definice indikátoru Počet nově vytvořených pracovních míst...

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

Nabídka vzdělávacích seminářů

Nabídka vzdělávacích seminářů Nabídka vzdělávacích seminářů Vzdělávací semináře na nabízená témata je možné si objednat přímo pro vaší organizaci. Poptávku lze zasílat na emailovou adresu vzdelavani@amalthea.cz. Seznam vzdělávacích

Více

Společná deklarace o práci na dálku vypracovaná evropskými sociálními partnery v pojišťovnictví

Společná deklarace o práci na dálku vypracovaná evropskými sociálními partnery v pojišťovnictví Společná deklarace o práci na dálku vypracovaná evropskými sociálními partnery v pojišťovnictví I. Úvod Po více než deseti letech od 16.července 2002, kdy evropští sociální partneři uzavřeli Rámcovou dohodu

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta

Masarykova univerzita Právnická fakulta Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Dávám na první místo to nejdůležitější? Zpracovala: Dominika Vašendová (348603) Datum zadání

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz

5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz 5. Legislativní opatření a jejich vliv na vývoj pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz Úroveň pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz je v zásadě dána dvěma rozdílnými faktory. Prvým z nich je objektivní

Více

Našim hlavním posláním je vybavit děti žádoucími vědomostmi, dovednostmi a postoji. Snažíme se dát dětem pocit bezpečí a zájem o jejich osobu.

Našim hlavním posláním je vybavit děti žádoucími vědomostmi, dovednostmi a postoji. Snažíme se dát dětem pocit bezpečí a zájem o jejich osobu. ŠKOLNÍ DRUŽINA 2013/2014 Školní družina - není pokračováním školního vyučování - je důležitým výchovným partnerem rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí nadání dětí, rozšiřuje dovednosti a tvůrčí

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 077 20/99-001301 Oblastní pracoviště č. 7 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 077 20/99-001301 Oblastní pracoviště č. 7 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 077 20/99-001301 Oblastní pracoviště č. 7 Signatura: bg7as106 Okresní pracoviště Tábor INSPEKČNÍ ZPRÁVA Předškolní zařízení: Mateřská škola, Veselí nad Lužnicí,

Více

Nabídka seminářů Finanční gramotnost

Nabídka seminářů Finanční gramotnost Nabídka seminářů Finanční gramotnost Seminář 45 minut Čas (min.) Aktivita 0-2 Přivítání, představení. Poznámky 3-5 Poznání účastníků: aktivita 4 rohy Všem se položí otázka, na kterou jsou 4 možné odpovědi.

Více

Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova, příspěvková organizace Provozní řád školy

Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova, příspěvková organizace Provozní řád školy Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova, příspěvková organizace Provozní řád školy Číslo dokumentu: SPŠEIT 34 _ 2015 _ 1.01 Platnost od: 1. 9. 2015 Nahrazuje: SPŠEIT 34 _ 2012 _ 1.01 Počet listů: 12 Obsah

Více

v mil. Kč 2000 2001 2002 2003 2004 Index 2004/2000 Druh péče (ICHA-HC)

v mil. Kč 2000 2001 2002 2003 2004 Index 2004/2000 Druh péče (ICHA-HC) 3. Výdaje veřejných rozpočtů 3.1. Výdaje veřejných rozpočtů podle druhu péče (ICHA-HC) Veřejné rozpočty fungují jako doplňkový zdroj financování zdravotnické péče a nejinak tomu bylo i v roce 2004. Jejich

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Středisko volného času Mozaika Polička, Nám.B.Martinů 85, 572 01 Polička tel.: 461 725 352, mobil: 736 752 624, e-mail: svecova@mozaika-policka.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Zpracovala: Zdeňka Švecová ředitelka

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 Ads 23/2004 71 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Milana Kamlacha a

Více

,, Školka plná pohody

,, Školka plná pohody ,, Školka plná pohody 1. Identifikační údaje o mateřské škole Název: Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice Adresa: ZŠ a MŠ Horní Moštěnice, Pod Vinohrady 30, 751 17 Zřizovatel školy: OÚ Horní

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE OBSAH

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE OBSAH MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) Úvod OBSAH Odstavec Předmět standardu...

Více

1. Prevence zubního kazu

1. Prevence zubního kazu NABÍDKA PREVENTIVNÍCH PROGRAMŮ SZÚ 1. Prevence zubního kazu ZDRAVÝ ZOUBEK interaktivní preventivní program Program ZDRAVÝ ZOUBEK je určen pro děti MŠ a 1. - 4. třídu ZŠ (4 10 let). Zahrnuje interaktivní

Více

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Research Methods and Project Projekt ročníkové práce Student: Magda

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008 1. Základní údaje o sdružení Název: Děti patří domů, o.s. Sídlo: Višňovka 185, 252 03 Řitka Identifikační číslo: 22682660 Zapsáno u MV ČR pod

Více

KOMUNIKACÍ K ÚSPĚCHU PRACOVNÍ SEŠIT 1 KOMUNIKACE JE CESTA

KOMUNIKACÍ K ÚSPĚCHU PRACOVNÍ SEŠIT 1 KOMUNIKACE JE CESTA KOMUNIKACÍ K ÚSPĚCHU PRACOVNÍ SEŠIT 1 KOMUNIKACE JE CESTA Copyright 2014 Komunikací k úspěchu Všechna práva vyhrazena. KOMUNIKACE JE CESTA Ne náhodou používáme slovo komunikace i ve významu "spojení dvou

Více

2.1 Vývoj činností v oblasti filmů a videozáznamů (OKEČ 92.1)

2.1 Vývoj činností v oblasti filmů a videozáznamů (OKEČ 92.1) 2 Kino a film 2.1 Vývoj činností v oblasti filmů a videozáznamů (OKEČ 92.1) Od roku 2 se počet podniků zabývajících se činností v oblasti filmů a videozáznamů (tj. výroba, distribuce a promítání filmů

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLA BEZ DROG 2011/2012

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLA BEZ DROG 2011/2012 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLA BEZ DROG 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola příspěvková organizace Golčův Jeníkov Zpracovala: Mgr. Alena Víšková Garant: ředitelka školy, výchovná poradkyně,

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Realizace vzdělávacích aktivit v Prioritní ose 1 Počáteční vzdělávání V návaznosti na vyhlášení výzev k předkládání individuálních projektů a předložení

Více

Hygiena při práci na počítači. Roman Bartoš

Hygiena při práci na počítači. Roman Bartoš Hygiena při práci na počítači Roman Bartoš Hygiena při práci na počítači Ing. Roman Bartoš Odpovědný redaktor: Roman Bartoš Grafická úprava a sazba: Stanislav Kliment Všechna práva vyhrazena. Copyright

Více

Principy soužití menšiny s většinovou společností

Principy soužití menšiny s většinovou společností Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-02 Principy soužití menšiny s většinovou společností Autor: Mgr. Petra Lušňáková Šluknov 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek

Více

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů)

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) Evropská komise GŘ pro zdraví a spotřebitele (SANCO) 5/2013 Dokument D 108 RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) 1. Vývoj počtu oznámení o nebezpečných

Více

VYBRANÉ ASPEKTY PÉČE O SENIORY

VYBRANÉ ASPEKTY PÉČE O SENIORY VYBRANÉ ASPEKTY PÉČE O SENIORY Z HLEDISKA SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z EMPIRICKÉHO VÝZKUMU REALIZOVANÉHO V RÁMCI PROJEKTU TD2 Projekt Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

Š K O L N Í Ř Á D. Mateřská škola Havlovice

Š K O L N Í Ř Á D. Mateřská škola Havlovice .. Mateřská škola Havlovice Š K O L N Í Ř Á D Adresa: Základní škola a Mateřská škola, Havlovice nad Úpou, okres Trutnov, Havlovice 38, 542 32 Úpice IČO : 710 03 878 Telefon: 499 882 284 Zřizovatel: Obec

Více

Analýza stavu implementace a řízení projektů SA

Analýza stavu implementace a řízení projektů SA Analýza stavu implementace a řízení projektů SA Fáze 2: Analýza stavu projektového řízení ve veřejné správě Zadavatel: Ministerstvo vnitra České republiky Sídlo: Nad štolou 936/3, Praha 7 Holešovice, 170

Více

Zdravotně rizikové chování mládeže v Česku

Zdravotně rizikové chování mládeže v Česku Zdravotně rizikové chování mládeže v Česku Dagmar Dzúrová, Ladislav Csémy, Jana Spilková a Michala Lustigová (eds.) Období dospívání představuje v epidemiologickém výzkumu chování specifické, a pro další

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BŘECLAV, SLOVÁCKÁ 40 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY (platný od 12.4.2016) Projednáno na provozní poradě v dubnu 2016 Mgr. Iva Jobánková ředitelka školy 1 Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Jménem občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě,

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

06. 06. 2016 22:08 1/5 Rodina a manželství jako formální a neformální instituce

06. 06. 2016 22:08 1/5 Rodina a manželství jako formální a neformální instituce 06. 06. 2016 22:08 1/5 Rodina a manželství jako formální a neformální instituce Rodina a manželství jako formální a neformální instituce Úvod V současné době můžeme pozorovat fungování mnoha sociálních

Více