Profil žádaného knihovníka/knihovnice: co očekávají knihovny od nových zaměstnanců?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Profil žádaného knihovníka/knihovnice: co očekávají knihovny od nových zaměstnanců?"

Transkript

1 Publikováno na Inflow.cz ( Profil žádaného knihovníka/knihovnice: co očekávají knihovny od nových zaměstnanců? Čechová Hana Tématem práce bylo vytvořit profil nově přijímaného knihovníka. Autorka se zaměřila na to, co knihovny od nově přijímaných zaměstnanců očekávají jaké jsou požadované dovednosti, schopnosti a znalosti, které by měli nově přijímaní knihovníci mít. Podobné průzkumy byly již provedeny v zahraničí, ale v České republice se podobný průzkum ještě neprováděl. Poznámka redakce: jedná se o výtah z bakalářské diplomové práce: ČECHOVÁ, Hana. Profil žádaného knihovníka/knihovnice: co očekávají knihovny od nových zaměstnanců (obsahová analýza inzerátů). Brno: Masarykova univerzita. Filozofická fakulta. Katedra informačních studií a knihovnictví, s. Vedoucí diplomové práce Mgr. Ladislava Suchá. V inzerátech hledajících nového knihovníka se většinou můžeme setkat s několika předkládanými informacemi. Jedná se především o pracovní náplň, požadavky, nabídky, popřípadě jaké dovednosti jsou výhodou pro danou pozici. V posledních letech stále více do práce knihovníka vstupují také informační a komunikační technologie (nebo jen ICT), jejichž ovládání patří mezi klíčové kompetence nejen knihovníků. Knihovníci jakožto kvalifikovaní pracovníci knihovny musí provádět základní knihovnické práce a zajišťovat tak chod knihovny. Teoretická část se zabývala především objasnění pojmů z oblasti knihovnických a informačních služeb. Jednalo se o pojmy knihovna, druhy knihoven, veřejné knihovnické a informační služby, knihovník. Další část se věnovala kompetencím typickým pro knihovnické a informační pracovníky. Kdy jsem se zaměřila na Evropského průvodce kompetencemi v oboru knihovnických a informačních služeb[1], klíčovými kompetencemi[2] formulovanými Americkou knihovnickou asociací a Kompetencemi pro informační profesionály 21. století[3] V rámci teoretické části jsem se věnovala zahraničním výzkumům zabývajícími se požadavky kladenými na nově přijímané knihovníky. Z těchto výzkumů vyplynula nutná znalost ICT, a cizích jazyků především pro katalogizaci knih a vyhledávání cizojazyčných zdrojů.

2 Praktická část se pak zabývala analýzou inzerátů hledajících nové knihovníky. Cílem tohoto výzkumu tedy bylo sesbírat inzeráty za posledních pět let, ve kterých knihovny hledají nové spolupracovníky (knihovníky), a posléze udělat jejich obsahovou analýzu, aby bylo možné zjistit, jaké požadavky jsou na nově přijímané zaměstnance kladeny. Pro moje šetření jsem se rozhodla sesbírat inzeráty z následujících čtyř zdrojů: Diskusní skupina knihoven a automatizace knihoven - KNIHOVNA List ( Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK - sekce Pracovní příležitosti ( Ikaros - sekce příležitosti ( Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU - sekce Aktuality ( Bylo potřeba projít tyto zdroje inzerátů a vybrat pouze ty, v nichž hledali nové knihovníky. Z toho vyplývá, že inzeráty poptávající brigádníky nebyly do našeho šetření zařazeny, stejně tak jako inzeráty knihovníků hledajících zaměstnání i inzerátů poptávajících informační profesionály. Po sesbírání inzerátů následovalo roztřízení jednotlivých inzerátů, jejich očíslování a vyřazení těch, v nichž nebylo možné dohledat potřebné informace, protože odkazovaly na jiné stránky, které jsou už bohužel nedostupné. Bylo potřeba označit i ty inzeráty, které se vyskytly ve více než v jednom zdroji, popřípadě i v tom samém zdroji vícekrát. Z očíslovaných inzerátů se následně data přepisovala do Excelu, s tím, že po identifikačním číslu inzerátu následovalo datum nástupu nově přijímaného knihovníka, město, ve kterém se daná knihovna (či instituce) nacházela, druh této instituce, požadovaná pozice knihovníka, požadované vzdělání, jazyk, technologie, profesní a osobnostní kompetence a to, zda knihovna požaduje praxi, a samozřejmě také zdroj inzerátu. Jak již bylo v úvodu zmíněno, tento výzkum je prováděn na materiálech z období posledních pěti let. Do mého šetření jsou tak zahrnuty inzeráty hledající knihovníky od ledna 2006 až po březen Výzkumné otázky Aby bylo snadněji možné zjistit, jaké požadavky jsou na nově přijímané knihovníky kladeny, bylo zapotřebí definovat výzkumné otázky. V mém výzkumu byly stanoveny následující otázky: Jaké pozice jsou nejčastěji poptávané? Jaké jsou požadavky na vzdělání knihovníků? Jaké jsou kladeny jazykové požadavky na nově přijímané knihovníky? Je počítačová gramotnost klíčová pro nově přijímané pozice? Jaké druhy knihoven poptávají nové knihovníky nejčastěji? Jaké jsou kladeny požadavky na osobní a profesní dovednosti? Je požadovaná předchozí praxe v oboru? Tyto výzkumné otázky by měly umožnit přehlednější interpretaci výsledků šetření a také svým způsobem udávají základní proměnné našeho výzkumu. Základními proměnnými se tedy staly hledaná pozice, druh knihovny, dosažené vzdělání, jazykové znalosti, technologické dovednosti

3 (především počítačová gramotnost), osobnostní a profesní dovednosti a také předchozí praxe. Analýza získaných dat Analýza zdrojů inzerátů Pro výzkum a analýzu inzerátů jsem se rozhodla sesbírat inzeráty z již zmíněných čtyř zdrojů, které jsou specifické především tím, že je možné na jednom místě nalézt inzeráty hledající převážně knihovníky, informační pracovníky a také brigádníky z oboru knihovnictví. KNIHOVNA List - tento zdroj obsahoval nejvíce inzerátů, a proto je možné jej považovat za základní zdroj. Navíc pokrýval celé požadované období - bylo zde tedy možné najít inzeráty od roku 2006 (i starší), který byl prvním rokem započítaným do našeho výzkumu. Celkem zde bylo nalezeno tři sta padesát sedm inzerátů hledajících nového spolupracovníka. Z toho počtu muselo být čtyřicet dva inzerátů vyřazeno z důvodu nedostatečných nebo nedohledaných informací. Dalších šestnáct bylo vyřazeno, protože se v tomto zdroji objevily dvakrát. Celkem tedy bylo z tohoto zdroje použito dvě stě devadesát devět inzerátů. Pro snadnější orientaci bude v následujícím textu použita pro tento zdroj zkratka LIST. UISK - druhý zdroj, který také pokrýval celé období, ale obsahoval mnohem méně inzerátů, protože zde uváděné nabídky měly spíše charakter brigády, a proto vůbec nebyly do celkového počtu započítány. Bylo vybráno sto devatenáct inzerátů, ze kterých muselo být dvacet čtyři vyřazeno z důvodu nedostatečných informací a padesát sedm z důvodu výskytu již v předchozím zdroji. Zbytek - třicet osm inzerátů - byl zařazen do našeho výzkumu. IKAROS - třetí zdroj, ze kterého byly čerpány informace. Tento zdroj však obsahoval velice málo inzerátů, a to nejen z prvních dvou let našeho výzkumu (2006, 2007) ale i z let následujících. Celkem zde bylo vybráno dvacet pět inzerátů. Z toho počtu musíme odečíst jeden inzerát, který byl vyřazen z důvodu nedostatečných informací, a patnáct se již vyskytlo v předchozích dvou zdrojích. Do našeho výzkumu tak bylo zařazeno zbylých devět inzerátů. KISK - tento poslední zdroj obsahoval inzeráty pouze od roku Přesto zde bylo vybráno dvacet dva inzerátů, bohužel polovina z nich odkazovala na jiné (již nedostupné) zdroje, a proto musely být tyto inzeráty vyřazeny. Dalších šest bylo shodných s inzeráty z předchozích zdrojů, a tak jich do našeho šetření bylo zahrnuto pouze pět. Pro názornost uvádím následující tabulku, v níž je možné vidět celkový počet inzerátů a počet vyřazených inzerátů ať už z důvodu nedostatečných informací nebo z důvodu opakování inzerátu. Modře jsou označeny inzeráty zařazené do šetření a bílou barvou jsou označené inzeráty vyřazené

4 Tabulka č. 1 - Počet inzerátů zařazených a vyřazených ze šetření Z tabulky je tedy zřejmé, že celkově bylo sesbíráno pět set dvacet tři inzerátů, avšak sto sedmdesát dva jich bylo vyřazeno, a proto náš výzkum bude pracovat pouze se zbylými tři sta jednapadesáti inzeráty, které budou od této chvíle považovány za sto procent, pokud by tomu bylo jinak, tak to bude uvedeno u příslušného grafu nebo tabulky. Zajímavým faktem je také vývoj počtu inzerátů v jednotlivých letech, což dokládá následující graf, na němž je patrné, že nejvíce inzerátů máme z roku 2007 a v následujících letech dochází k mírnému úbytku. Opačný efekt tedy zvýšení počtu inzerátů si můžeme všimnout pouze při porovnání roku 2006 a 2007, kdy došlo k nárůstu o celých deset procent. Nejnižší procentuální hodnota se nachází u roku 2011, to je způsobeno především tím, že se nejedná o celý rok, ale pouze o jeho malou část, a proto musíme brát tuto informaci v potaz při naší interpretaci.

5 Graf č. 1 - Počet inzerátů v průběhu let Analýza výzkumných otázek Ze stanovených výzkumných otázek je možné definovat sedm okruhů, na které se náš výzkum zaměřil. Konkrétně se jedná o zjištění nejčastěji poptávané pozice, vzdělání, jazykových požadavků, počítačové gramotnosti, druhu knihovny, osobní a profesní dovednosti a požadované praxe. Při procházení inzerátů jsem však narazila na několik zajímavých požadavků, které tvoří osmý okruh. Tento okruh je doplněn i informacemi, které sice primárně nebyly zkoumány, přesto zde bylo možné vysledovat určitou tendenci. Pokud to údaje umožňovaly, jsou výsledky tohoto šetření porovnány s výsledky zahraničních výzkumů. 1. Nejčastěji poptávaná pozice V prvním okruhu bylo třeba zjistit, jaké pozice jsou v knihovnách nejčastěji vyhledávané. Problémem ovšem bylo, že někdy samotné inzeráty blíže danou pozici nespecifikovaly, pouze zmiňovaly, že hledají nového spolupracovníka - knihovníka. Tato informace se objevila přibližně u poloviny zkoumaných inzerátů, jak je dobře patrné z následujícího grafu znázorňujícího nejčastěji poptávané pozice. Mezi blíže specifikovanými pozicemi se potom objevily pozice hledající knihovníka do výpůjčních služeb, do oddělení služeb, do studovny, nebo také do vedoucích pozic jako je ředitel knihovny, vedoucí oddělení nebo knihovny.

6 Graf č. 2 - Nejčastěji poptávané pozice Z grafu lze vyčíst, že mezi dvě blíže specifikované a nejčastěji zmiňované pozice patří katalogizátor a knihovník do výpůjčních služeb. Obě tyto pozice získaly v našem šetření osm procent. Také oddělení služeb představuje poměrně velkou skupinu knihovníků. Poměrně málo pracovníků je požadováno do služeb meziknihovních výpůjčních služeb (MVS) a MMVS (mezinárodních meziknihovních výpůjčních služeb), hudebního oddělení či dětského oddělení. Avšak podíváme-li se ještě na následující tabulku (Tabulka č. 2 - nejčastěji poptávané pozice), ve které jsou všechny pozice zmíněné v inzerátech seřazené pozice podle nejvyšší četnosti výskytu, můžeme si všimnout, že kdybychom dali dohromady všechny pozice poptávající ředitele knihoven, vedoucí knihoven a vedoucí oddělení, dostali bychom třetí velkou skupinu, která by přibližně procentuálně odpovídala předchozím dvěma skupinám hledajícím katalogizátory a knihovníky do výpůjčních služeb.

7 Tabulka č. 2 - Nejčastěji poptávané pozice 2. Vzdělání knihovníků Dalším zkoumaným faktorem bylo vzdělání knihovníků. Ve velké části inzerátů jsme se setkali s tím, že bylo požadované vzdělání knihovnického směru - někde bylo ještě blíže specifikováno, že stačí středoškolské knihovnické vzdělání, jinde vysokoškolské. Avšak v některých inzerátech byl pouze údaj knihovnické vzdělání bez další specifikace. Avšak různé možné kombinace vzdělání by činily pochopení grafu obtížným. Proto byly jednotlivé kombinace roztříděné do tří hlavních kategorií - VŠ, VOŠ a SŠ, přičemž pokud se jednalo o kombinaci více kategorií, byl údaj připočítán pouze do nejnižší kategorie, aby tak bylo zřejmé minimální požadované vzdělání, jak je znázorňuje graf č. 3. Z něj je patrné, že téměř v polovině inzerátů bylo středoškolské vzdělání dostačující. Graf č. 3 - Požadované minimální vzdělání knihovníků Ve srovnání se zahraničními výzkumy je vysokoškolské vzdělání požadováno mnohem méně, ale

8 může to být zapříčiněno i tím, že zahraniční výzkumy byly orientovány spíše na akademické knihovny. Kdybychom tedy chtěli tyto výsledky porovnat, museli bychom vzít v potaz pouze vzdělání knihovníků požadované univerzitními knihovnami, to však nebylo cílem našeho šetření. Můžeme tak tedy pouze konstatovat, že vysokoškolské vzdělání na rozdíl od zahraničí nespadá do základních požadavků kladených na nově přijímané zaměstnance. 3. Jazykové požadavky na knihovníky Třetím zkoumaným okruhem jsou jazykové požadavky. Přibližně dvacet procent inzerátů neobsahovalo údaj o požadovaných jazykových schopnostech, a proto byly vyřazeny. Následující graf pracuje pouze s ostatními osmdesáti procenty, která jsou považována za celkové množství 100 procent. Graf č. 4 - Požadované jazykové znalosti Z grafu je patrné, že nejčastěji chtějí knihovny knihovníky se znalostí anglického jazyka, popřípadě i anglického a německého jazyka dohromady. Někdy se v inzerátech pouze vyskytl údaj, že je potřeba znát světový jazyk, ale chyběla přesnější specifikace. Většinou pro katalogizační pozice byla poptávaná pasivní znalost více jazyků především ruštiny, francouzštiny, latiny nebo bylo napsáno románské, popřípadě slovanské jazyky. Pro určité funkce (především ředitel knihovny) se objevila i potřeba znalosti českého jazyka. Inzeráty požadující češtinu nejsou do předchozí tabulky zahrnuty, neboť se domnívám, že občané ČR český jazyk ovládají. Znalost anglického jazyka byla několikrát zmíněná především u pracovníků informačních služeb a studoven, kdy je potřeba se domluvit se zahraničními studenty (v případě univerzitních knihoven) nebo jinými uživateli knihovny, kteří neovládají český jazyk. Ve srovnání se zahraničními výzkumy je u nás kladen větší důraz na znalost cizího jazyka, a to někdy skoro o padesát procent. V tomto výzkumu jsme dospěli k tomu, že je vyžadována nebo preferovaná znalost cizího jazyka u přibližně osmdesáti procent všech hledaných knihovnických pozic, kdežto v zahraničí se pohybuje hranice znalosti cizích jazyků okolo třiceti procent.

9 4. Počítačová gramotnost Dalším okruhem, na který jsem se při svém zkoumání zaměřila, byla počítačová gramotnost. Ve většině vybraných inzerátů byla požadována určitá počítačová dovednost. V některých bylo možné setkat se s tím, že vypsali znalosti jako balíček MS Office, jinde schopnost práce s PC, jinde Open Office, ICT, popřípadě přímo počítačová gramotnost. Pouze v šestnácti procentech všech inzerátů nebyla počítačová gramotnost zmíněna, ale je možné, že ji považovali za samozřejmou. Ve zbylých osmdesáti čtyřech procentech požadovaly knihovny po knihovnících určitou počítačovou gramotnost. Sice naše výsledky nedosahují sto procent, jak tomu bylo u výzkumu Deekenové a Thomasové[4], přesto bych ráda s autorkami souhlasila, protože dnes každý knihovník ke své práci počítač nutně potřebuje. Proto se domnívám, že počítačová gramotnost je pro knihovníky klíčová. Podobně to už v závěru svého výzkumu naznačili Lynch a Smith[5], kdy počítačovou gramotnost přestávají řadit mezi specifické znalosti, ale řadí ji k základním požadavkům knihovnické profese. Kromě počítačové gramotnosti byla zmiňována velice často i znalost knihovního systému. Některé inzeráty obsahovaly pouze údaj - znalost knihovního systému výhodou, jinde byl knihovní systém blíže specifikován jako LANius, Clavius a Aleph. Přičemž knihovní systémy LANius a Clavius byli zmiňovány především v prvních letech našeho výzkumu. V souvislosti se znalostí knihovního systému a počítačovou gramotností byla zmiňována i znalost elektronických informačních zdrojů a vyhledávání v nich stejně tak jako vyhledávání v databázích. 5. Druh knihovny hledající nové spolupracovníky Další výzkumná otázka byla zaměřená na to, jaké druhy knihoven nové knihovníky poptávají. Třicet sedm procent knihoven poptávající knihovníky jsou univerzitní knihovny. Další velkou skupinou jsou speciální knihovny jako je Národní technická knihovna (dříve Státní technická knihovna), knihovna Akademie věd, muzejní knihovny, galerijní knihovny, Parlamentní knihovna, knihovna Ministerstva financí a další. Poměrně velkou část tvoří základní knihovny (městské a obecní knihovny). Ostatní knihovny poptávají nové zaměstnance méně. 6. Osobnostní a profesní dovednosti požadované u knihovníků Předposledním zkoumaným okruhem byly osobnostní a profesní dovednosti. Nejčastěji zmiňovanými zaměřeními byly orientace na osobní vztahy a organizaci. Především byly požadovány komunikační schopnosti, samostatnost, vstřícnost, ale také schopnost týmové spolupráce, flexibilita, iniciativa a prezentační dovednosti.

10 Tabulka č. 3 - Osobnostní dovednosti Tabulka osobnostních dovedností zobrazuje patnáct nejčastěji požadovaných dovedností. Jako jedna z nejčastěji uváděných dovedností byla komunikativnost. Dalšími ve výzkumu zmíněnými dovednostmi byly - práce s veřejností, příjemné vystupování, systematičnost, prezentační dovednosti, odolnost vůči stresu, kultivovanost projevu, pracovitost, práce s dětmi, iniciativa, manažerské dovednosti, pedagogické schopnosti, plánování, ochota, vize do budoucnosti, společenské vystupování, logické myšlení a všeobecný přehled. Z profesních dovedností byly nejčastěji požadované základní znalosti katalogizace, s čímž souvisí i několikrát zmiňovaná znalost AACR2 nebo MARCu. Podobně tomu bylo i ve výzkumu, který provedli Du, Stein a Martin[6]. Potřebné jsou také znalosti akvizičních a rešeršních činností, popřípadě základy tvorby webu a jazyka HTML. Výjimkou nebyla ani znalost knihovnických standardů a legislativy. 7. Požadovaná praxe Posledním zkoumaným okruhem byla požadovaná praxe, popřípadě její délka. U velkého množství inzerátů nebyl tento údaj uveden. Jinde bylo napsáno, že praxe je vítaná, ale není podmínkou. Pouze u čtyř inzerátů jsem našla informaci, že je pozice vhodná i pro absolventy.

11 Graf č. 5 - Praxe Z grafu je patrné, že praxe je požadovaná u jen velice málo pozic, u čtvrtiny pozic je vítaná a ve více než polovině případů požadovaná není. Naproti tomu výzkumy, které provedli Deekenová a Thomasová[7] a Beile a Adams[8] shodně udávějí, že praxe byla požadována přibližně v šedesáti procentech inzerátů. Délka praxe se pohybovala od jednoho roku až po deset let praxe. V mém výzkumu byla délka praxe specifikovaná pouze u patnácti inzerátů, z toho pět se týkalo vedoucí pozice. Nejkratší byla taktéž jeden rok, ale nejdelší pouze sedm let praxe. Nejčastěji byla požadovaná praxe v délce tří let. Tabulka č. 4 - Délka požadované praxe 8. Zajímavosti v inzerátech Při procházení inzerátů a jejich zpracovávání jsem narazila na několik zajímavostí. Jedná se především o informace, které se vyskytly buď jen v jednom inzerátu, popřípadě u jedné instituce. Jeden inzerát požadoval, aby nově přijímaný pracovník měl trvalé bydliště v Praze, kde se nacházela i nabízená pozice. Dalším zajímavým požadavkem bylo, aby nově přijímaný knihovník byl nekuřák. Tato informace se vyskytla dokonce u dvou různých institucí. Dalším zajímavým faktorem byla i obec, která poptávala nového knihovníka. Samozřejmě, že

12 nejvíce nových pozic bylo právě v Praze, dalším městem bylo Brno, ostatní města jsou zahrnuta do skupiny ostatní, kam patří města: Benešov, Břeclav, Havlíčkův Brod, Hodonín, Hradec Králové, Karlovy Vary, Kutná Hora, Liberec, Litvínov, Louny, Nový Bydžov, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Pelhřimov, Plzeň, Strakonice, Turnov, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Úvaly, Vizovice, Vlašim, Zlín a Žamberk. Graf č. 6 - Město Závěr Předchozí část analyzovala inzeráty tak, aby byly zodpovězeny výzkumné otázky. Mohli jsme si povšimnout několika zajímavých závěrů. Především se jednalo o naprosto odlišné výsledky tohoto výzkumu v porovnání se zahraničními výzkumy. Nejvíce se tento výzkum odlišoval v oblastech jazykových požadavků, vzdělání a praxe. Z výzkumu vyplynulo především to, že v České republice je více kladen důraz na znalosti cizích jazyků než v zahraničí, a to téměř o padesát procent. Může to být způsobeno tím, že výzkumy byly prováděny především ve Spojených státech amerických, kde je oficiálním jazykem angličtina. Právě v angličtině vychází řada dokumentů, které je pak potřeba následně zpracovat, a proto u nás patří angličtina mezi požadované jazykové znalosti spolu se znalostí němčiny. Má-li však někdo zájem o pozici katalogizátora, měl by mít alespoň pasivní znalost více jazyků. V oblasti vzdělání tento výzkum dospěl k závěru, že v polovině nově obsazovaných pozic bylo jako dostačující (či minimální) vzdělání udáváno právě středoškolské. V zahraničí však měli naprosto odlišné výsledky, kdy požadovaným vzděláním bylo vysokoškolské, ovšem tyto výzkumy se specializovaly především na univerzitní knihovny.

13 Poslední oblastí, která se od zahraničních výzkumů lišila, byla požadovaná předchozí praxe, která byla v tomto výzkumu zmiňována pouze ve třinácti procentech inzerátů. Naopak v zahraničí byla vyžadována mnohem více a také délka požadované předchozí praxe se liší. Lze tedy říci, že pokud bychom chtěli pracovat jako knihovníci v zahraničí a uspět tam na trhu práce, potřebovali bychom vyšší vzdělání a také určitou předchozí v praxi v oboru. Shodných výsledků jako v zahraničí jsme si mohli povšimnout především v oblasti počítačové gramotnosti, která je v posledních letech považována za základní dovednost, jež by měl každý knihovník ovládat. Z oblasti požadovaných osobnostních kompetencí to potom byla především komunikativnost, samostatnost a spolehlivost. V profesních dovednostech podobně jako v zahraničních výzkumech se objevila především znalost katalogizace. Nejčastěji požadovanými pozicemi jsou knihovníci ve výpůjčních službách, knihovníci obstarávající katalogizaci a knihovníci ve vedoucích pozicích (ředitelé, vedoucí knihovny nebo oddělení). Proto uchazeči o tyto pracovní pozice mají šanci, že seženou práci rychleji než ostatní. Použitá literatura ABELS, Eileen, et al. Competencies for Information Professionals of the 21st Century [online]. Revised edition. USA : Special Libraries Association, June 2003 [cit ]. Dostupné z WWW: < ALA Executive Board. ALA's Core Competences of Librarianship [online]. Chicago : ALA Council, January 27th 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: < BEILE, Penny M.; ADAMS, Megan M. Other Duties as Assigned: Emerging Trends in the Academic Library Job Market. The entity from which ERIC acquires the content, including journal, organization, and conference names, or by means of online submission from the author. College & Research Libraries [online]. July 2000, vol. 61, no. 4, p , [cit ]. Dostupný z WWW: < ISSN DEEKEN, JoAnne; THOMAS, Deborah. Technical Services Job Ads: Changes Since College & Research Libraries [online]. March 2006, vol. 67, no. 2, p , [cit ]. Dostupný z WWW: < DU, Yunfei; STEIN, Barbara; MARTIN, Robert S. Content Analysis of an LIS Job Database: A Regional Prototype for a Collaborative Model. Libri [online]. 2007, vol. 57, pp , [cit ]. Dostupný z WWW: < ISSN LYNCH, Beverly P.; SMITH, Kimberley Robles. The Changing Nature of Work in Academic Libraries. IN College & Research Libraries [online]. September 2001, vol. 62, no. 5, p [cit ]. Dostupný z WWW: <

14 SKIP. Evropský průvodce kompetencemi v oboru knihovnických a informačních služeb. [online] Praha: Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, 2006 [cit ] Dostupný z WWW: < [1] SKIP. Evropský průvodce kompetencemi v oboru knihovnických a informačních služeb. [online] Praha: Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, 2006 [cit ] Dostupný z WWW: < [2] ALA Executive Board. ALA's Core Competences of Librarianship [online]. Chicago : ALA Council, January 27th 2009 [cit ]. Dostupné z WWW: < [3] ABELS, Eileen, et al. Competencies for Information Professionals of the 21st Century [online]. Revised edition. USA : Special Libraries Association, June 2003 [cit ]. Dostupné z WWW: < [4] DEEKEN, JoAnne; THOMAS, Deborah. Technical Services Job Ads: Changes Since College & Research Libraries [online]. March 2006, vol. 67, no. 2, p , [cit ]. Dostupný z WWW: < [5] LYNCH, Beverly P.; SMITH, Kimberley Robles. The Changing Nature of Work in Academic Libraries. IN College & Research Libraries [online]. September 2001, vol. 62, no. 5, p [cit ]. Dostupný z WWW: < [6] DU, Yunfei; STEIN, Barbara; MARTIN, Robert S. Content Analysis of an LIS Job Database: A Regional Prototype for a Collaborative Model. Libri [online]. 2007, vol. 57, pp , [cit ]. Dostupný z WWW: < ISSN [7] DEEKEN, JoAnne; THOMAS, Deborah. Technical Services Job Ads: Changes Since College & Research Libraries [online]. March 2006, vol. 67, no. 2, p , [cit ]. Dostupný z WWW: < [8] BEILE, Penny M.; ADAMS, Megan M. Other Duties as Assigned: Emerging Trends in the Academic Library Job Market. The entity from which ERIC acquires the content, including journal, organization, and conference names, or by means of online submission from the author. College & Research Libraries [online]. July 2000, vol. 61, no. 4, p , [cit ]. Dostupný z WWW: < ISSN Štítky: knihovna, inzerát, zaměstnání

Web of Knowledge. Statistika za rok 2009

Web of Knowledge. Statistika za rok 2009 Web of Knowledge Statistika za rok 2009 Statistické údaje o využití Web of Science a Journal Citation Reports v roce 2009 (leden prosinec) Počet přihlášení do Web of Science.... 2 Počet zadaných dotazů

Více

VEŘEJNÝ INTERNET A KNIHOVNY K některým otázkám realizace programu VISK 3 Informační centra veřejných knihoven

VEŘEJNÝ INTERNET A KNIHOVNY K některým otázkám realizace programu VISK 3 Informační centra veřejných knihoven VEŘEJNÝ INTERNET A KNIHOVNY K některým otázkám realizace programu VISK 3 Informační centra veřejných knihoven Vít Richter, Národní knihovna ČR Rozvoj a využívání informačních a komunikačních technologií

Více

VZDĚLÁVÁNÍ KNIHOVNÍKŮ NA UNIVERZITĚ KARLOVĚ

VZDĚLÁVÁNÍ KNIHOVNÍKŮ NA UNIVERZITĚ KARLOVĚ VZDĚLÁVÁNÍ KNIHOVNÍKŮ NA UNIVERZITĚ KARLOVĚ Rudolf Vlasák, Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Úvodem Přehledných informací a také úvahových studií o obsahu, struktuře a formách vzdělávání na

Více

ALTERNATIVNÍ FORMY E-VÝUKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH S MOŽNOSTÍ POUŽITÍ V PRAXI

ALTERNATIVNÍ FORMY E-VÝUKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH S MOŽNOSTÍ POUŽITÍ V PRAXI ALTERNATIVNÍ FORMY E-VÝUKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH S MOŽNOSTÍ POUŽITÍ V PRAXI MARTINA KUDLÁČKOVÁ Abstrakt Práce je zaměřena na posuzování možností alternativních způsobů vzdělávání na vysokých školách v České

Více

1 Konstrukce pregraduální přípravy učitelů občanské výchovy a základů společenských věd na vysokých školách v České republice

1 Konstrukce pregraduální přípravy učitelů občanské výchovy a základů společenských věd na vysokých školách v České republice Shrnutí a interpretace výstupů z analýzy oborově didaktického kurikula v pregraduální přípravě učitelů občanské nauky / občanské výchovy / výchovy k občanství / základů společenských věd / psychologie

Více

KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE

KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE KOMPETENCE PRO TRH PRÁCE 6. 3. 2007 Mgr. Zdeněk Karásek www.mamenato.cz 1 Kompetence pro trh práce 1997 inspirace z USA Competence at Work 2002 inspirace ze Skotska Life after Steel 2003 průzkum poptávky

Více

5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol

5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol 5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol Při sčítání lidu, domů a bytů 2011, se stejně jako v minulém sčítání zjišťovalo, kam lidé dojíždí do zaměstnání a do škol. Vyjížďka a dojížďka jsou dva pojmy,

Více

2. Výroční zprávu za r. 2015 přednesl předseda Sdružení Ladislav Zoubek.

2. Výroční zprávu za r. 2015 přednesl předseda Sdružení Ladislav Zoubek. Zápis z 20. výroční členské schůze SKAT, konané 26. dubna 2016 ve Velkém sále budovy Ústavu zemědělských a potravinářských informací Slezská 100/7, 120 56 Praha 2, www.uzei.cz Přítomno : 40 členů sdružení

Více

Analýza a hodnocení abstraktů odborných časopisů

Analýza a hodnocení abstraktů odborných časopisů Analýza a hodnocení abstraktů odborných časopisů Materiálová věda a Informační věda a knihovnictví Eliška Veselá Ústav informačních studií a knihovnictví, Filozofická fakulta, Univerzita Karlova v Praze,

Více

HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA

HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA Marie Balíková, Národní knihovna ČR Tento informativní příspěvek navazuje na článek ze sborníku Knihovny současnosti 2004. 1 Pro věcné katalogizátory a indexátory

Více

Mezinárodní šetření ICILS 2013

Mezinárodní šetření ICILS 2013 Mezinárodní šetření ICILS 013 Hlavní zjištění Počítačová a informační gramotnost českých žáků O ŠETŘENÍ ICILS Co znamená zkratka ICILS? Mezinárodní šetření počítačové a informační gramotnosti (International

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. zakázka č. 2107

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. zakázka č. 2107 Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2107 Název projektu: Manažerské vzdělávání vedoucích pedagogických pracovníků mateřských škol - výzkum současného stavu Odpovědný řešitel: PaedDr.

Více

Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011

Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011 Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011 1 ÚVOD... 5 2 SBĚR DAT... 7 3 STRUKTURA SOUBORU... 10 3.1 Regionální zastoupení... 10 3.2 Struktura dotazovaných organizací

Více

Měsíční statistická zpráva prosinec 2015

Měsíční statistická zpráva prosinec 2015 Krajská pobočka v Ostravě Zahradní 368/12 701 10 Ostrava IČ: 72 496 991 Měsíční statistická zpráva prosinec 2015 Zpracovaly: Ing. Vladana Piskořová a Ing. Dagmar Habiňáková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/msk/statistiky

Více

Průzkum mezi podniky v Moravskoslezském kraji 2006 Dílčí deskriptivní analýza výsledků průzkumu za sektor

Průzkum mezi podniky v Moravskoslezském kraji 2006 Dílčí deskriptivní analýza výsledků průzkumu za sektor - Dílčí deskriptivní analýza výsledků průzkumu za sektor jinde neuvedený (subsekce DN) OBSAH 1. KONCEPT A CÍL ANALÝZY 1 2. ZÁKLADNÍ INFORMACE O RESPONDENTECH 2 3. PŘIJÍMÁNÍ NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ 4 4. HODNOCENÍ

Více

PŘEHLED PSYCHOLOGICKÉHO PORADENSTVÍ NA VŠ V ČR. 1. Obecný přehled poskytování psychologického poradenství na VŠ v ČR

PŘEHLED PSYCHOLOGICKÉHO PORADENSTVÍ NA VŠ V ČR. 1. Obecný přehled poskytování psychologického poradenství na VŠ v ČR PŘEHLED PSYCHOLOGICKÉHO PORADENSTVÍ NA VŠ V ČR Předkládaná zpráva přináší výsledky výzkumu mapujícího psychologické poradenství poskytovaného na českých vysokých školách. Jeho cílem bylo zjistit, jaké

Více

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku

Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb v Šumperku OBSAH ÚVOD 2 I. Odd. ZÁVĚRY A SOCIOTECHNICKÁ DOPORUČENÍ 3 Přehled hlavních výsledků 4 Sociotechnická doporučení 13 Vymezení vybraných pojmů 15 II.

Více

LÉKAŘSKÁ VYSOKOŠKOLSKÁ KNIHOVNA DNES INFORMAČNÍ CENTRUM PRO STUDIUM, VĚDU A PRAXI. INFORMAČNÍ A INFORMATICKÁ LINIE

LÉKAŘSKÁ VYSOKOŠKOLSKÁ KNIHOVNA DNES INFORMAČNÍ CENTRUM PRO STUDIUM, VĚDU A PRAXI. INFORMAČNÍ A INFORMATICKÁ LINIE LÉKAŘSKÁ VYSOKOŠKOLSKÁ KNIHOVNA DNES INFORMAČNÍ CENTRUM PRO STUDIUM, VĚDU A PRAXI. INFORMAČNÍ A INFORMATICKÁ LINIE Hana Skálová, Richard Papík, Jitka Feberová Anotace Při porovnání dnešní moderní lékařské

Více

ŠKOLNÍ KNIHOVNY V USA A JEJICH DOPAD NA AKADEMICKÉ VÝSLEDKY STUDENTŮ

ŠKOLNÍ KNIHOVNY V USA A JEJICH DOPAD NA AKADEMICKÉ VÝSLEDKY STUDENTŮ ŠKOLNÍ KNIHOVNY V USA A JEJICH DOPAD NA AKADEMICKÉ VÝSLEDKY STUDENTŮ Jan Emmer, Vysoká škola finanční a správní Praha 1. Historie školních knihoven důležitá data Vývoj do 2. světové války 1835-1880 Postupně

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Teze k diplomové práci na téma: Zpracování marketingové studie zvoleného sortimentu zboží Vypracovala: Klára Levá Vedoucí diplomové práce:

Více

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva únor 2016

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva únor 2016 Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva únor 2016 Zpracovala: Bc. Veronika Dankanicsová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti

Více

Postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol

Postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol Postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol Zpráva ze šetření zaměstnavatelů v technických odvětvích Mgr. Gabriela Doležalová Praha 2013 OBSAH 1. Celkový pohled na problém uplatnění absolventů...

Více

EBSCO Information Services a více než 60ti letá tradice. Ostrava, Vysoká škola báňská, TU

EBSCO Information Services a více než 60ti letá tradice. Ostrava, Vysoká škola báňská, TU Společnost EBSCO Information Services a více než 60ti letá tradice Vás srdečně vítá na konferenci Ostrava, Vysoká škola báňská, TU Přináší více zdrojů pro Vaši knihovnu pouze více problémů? EBSCO ví, jak

Více

kroměříž bazén liberec. cziso 9001, 14001, 18001, ISO TS 16949 www půjčka online ihned nový jičín nemocnice kladno. Určeno pro

kroměříž bazén liberec. cziso 9001, 14001, 18001, ISO TS 16949 www půjčka online ihned nový jičín nemocnice kladno. Určeno pro půjčky ihned kroměříž bazén liberec. Chcete-li využít nabídky rychlých půjček společnosti f stačí mít polské občanství, mají trvalou adresu bydliště a musí být ve věkovém rozmezí 21 až 65 let půjčky ihned

Více

Web of Knowledge. Statistika za rok 2012

Web of Knowledge. Statistika za rok 2012 Web of Knowledge Statistika za rok 2012 Statistické údaje za celé konsorcium: JCR dotazy 263770 JCR přihlášení 191893 webové služby - dotazy 557911 webové služby - přihlášení 490590 WoS dotazy 5907279

Více

Koncepce vzdělávání v energetice

Koncepce vzdělávání v energetice Koncepce vzdělávání v energetice Zpráva z analytické činnosti Datum: 26. 11. 2015 Zakázka zpracována pro: Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32 110 15 Praha 1 Identifikační údaje zpracovatele:

Více

PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ

PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ Martin Ledínský, Ústav výpočetní techniky UK Praha Portál Elektronické studijní texty (viz Obrázek 1; dále jen EST nebo portál) vytváří Ústav informačních studií

Více

ZDRAVOTNICKÉ KNIHOVNY V ČESKÉ REPUBLICE

ZDRAVOTNICKÉ KNIHOVNY V ČESKÉ REPUBLICE ZDRAVOTNICKÉ KNIHOVNY V ČESKÉ REPUBLICE Helena Bouzková, Národní lékařská knihovna v Praze Článek charakterizuje stručně organizaci národní sítě veřejných informačních služeb ve zdravotnictví a poskytovaných

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně Měsíční statistická zpráva duben 2015 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském

Více

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 26.08.2014

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 26.08.2014 7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 26.08.2014 Bod pořadu jednání: 20. Název : Důvod předložení: Zpracoval: Majetkoprávní operace prodej: a) pozemků v k.ú. Víska u Frýdlantu b) pozemku v k.ú.

Více

Date Meeting Place and Host Higher Education Institution Rector-Host. Miroslav Holeček

Date Meeting Place and Host Higher Education Institution Rector-Host. Miroslav Holeček CRC: SRC: RC: Rectors Meetings Summary 1992-2016 (As of 2 June 2016) Czech Rectors Conference Slovak Rectors Conference Czech and Slovak Higher Education Institutions Rectors Club Date Meeting Place and

Více

ŽIVOT CIZINCŮ V ČR. Zpracoval: Odbor statistiky trhu práce a rovných příležitostí

ŽIVOT CIZINCŮ V ČR. Zpracoval: Odbor statistiky trhu práce a rovných příležitostí ŽIVOT CIZINCŮ V ČR 2015 Cizinci Praha, prosinec 2015 Kód publikace: 290026-15 Č. j.: 02449 / 2015-64 Zpracoval: Odbor statistiky trhu práce a rovných příležitostí Ředitel odboru: Mgr. Dalibor Holý Kontaktní

Více

OVLIVŇUJÍ REGIONÁLNÍ FUNKCE SLUŽBY KNIHOVEN?

OVLIVŇUJÍ REGIONÁLNÍ FUNKCE SLUŽBY KNIHOVEN? OVLIVŇUJÍ REGIONÁLNÍ FUNKCE SLUŽBY KNIHOVEN? Stanislava Bílková Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna v Brně Při zajišťování regionálních funkcí musely být v JMK zohledněny tyto skutečnosti: okresy

Více

VLIV KVALITY OBYTNÉHO PROSTŘEDÍ SÍDLA NA CENU NEMOVITOSTÍ PRO BYDLENÍ

VLIV KVALITY OBYTNÉHO PROSTŘEDÍ SÍDLA NA CENU NEMOVITOSTÍ PRO BYDLENÍ VLIV KVALITY OBYTNÉHO PROSTŘEDÍ SÍDLA NA CENU NEMOVITOSTÍ PRO BYDLENÍ THE INFLUENCE OF THE QUALITY OF THE RESIDENTIAL ENVIRONMENT SEAT ON THE PRICE OF REAL ESTATE FOR HOUSING Markéta Nichtová Univerzita

Více

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání

Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Infogram: Nová platforma pro podporu informačního vzdělávání Bc. Eva DOHNÁLKOVÁ Česká zemědělská univerzita v Praze, Studijní a informační centrum dohnalko@sic.czu.cz PhDr. Hana LANDOVÁ, Ph.D. Česká zemědělská

Více

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva březen 2016

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva březen 2016 Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva březen 2016 Zpracovala: Ing. Veronika Považanová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti

Více

Vzdělávání jako cesta do budoucnosti knihoven? Mgr. Jan Zikuška Kabinet informačních studií a knihovnictví, FF MU

Vzdělávání jako cesta do budoucnosti knihoven? Mgr. Jan Zikuška Kabinet informačních studií a knihovnictví, FF MU Vzdělávání jako cesta do budoucnosti knihoven? Mgr. Kabinet informačních studií a knihovnictví, FF MU Veřejná knihovna je místní bránou do světa vědomostí a základním předpokladem celoživotního vzdělávání,

Více

Mezinárodní myslivecká výstava Natura Viva 2015 Myslivost - tradice pro budoucnost. Podmínky pro svoz, hodnocení a evidenci trofejí

Mezinárodní myslivecká výstava Natura Viva 2015 Myslivost - tradice pro budoucnost. Podmínky pro svoz, hodnocení a evidenci trofejí Mezinárodní myslivecká výstava Natura Viva 2015 Myslivost - tradice pro budoucnost Podmínky pro svoz, hodnocení a evidenci trofejí Termíny okresní hodnocení do konce března 2015 svoz trofejí 13. 17. 4.

Více

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva květen 2016

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva květen 2016 Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva květen 2016 Zpracovala: Ing. Veronika Považanová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci Měsíční statistická zpráva září 2015 Zpracoval: Ing. Petr Malkovský https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/lbk/kop/liberec/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Prolnutí teorie a praxe ve studiu informační vědy a knihovnictví

Prolnutí teorie a praxe ve studiu informační vědy a knihovnictví Prolnutí teorie a praxe ve studiu informační vědy a knihovnictví R A D K A Ř Í M A N O V Á B A R B O R A D R O B Í K O V Á Ú S T A V I N F O R M A Č N Í C H S T U D I Í A K N I H O V N I C T V Í U N I

Více

Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol šetření v terciárním sektoru. Mgr. Gabriela Doležalová

Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol šetření v terciárním sektoru. Mgr. Gabriela Doležalová Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol šetření v terciárním sektoru Mgr. Gabriela Doležalová Praha 2014 Obsah 1. Celkový pohled na problém uplatnění absolventů... 3 2. Obsah a cíle výzkumu,

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci Měsíční statistická zpráva srpen 2015 Zpracoval: Ing. Petr Malkovský https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/lbk/kop/liberec/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

VÝZKUM K CHOVÁNÍ MANAŽERŮ KE SPOLUPRACOVNÍKŮM THE REASEARCH ON BEHAVIOUR OF MANAGERS TOWARDS THEIR COLLEAGUES

VÝZKUM K CHOVÁNÍ MANAŽERŮ KE SPOLUPRACOVNÍKŮM THE REASEARCH ON BEHAVIOUR OF MANAGERS TOWARDS THEIR COLLEAGUES VÝZKUM K CHOVÁNÍ MANAŽERŮ KE SPOLUPRACOVNÍKŮM THE REASEARCH ON BEHAVIOUR OF MANAGERS TOWARDS THEIR COLLEAGUES MAREK ČANDÍK, PETR JEDINÁK Anotace: Příspěvek prezentuje informace z výsledků provedeného výzkumu

Více

NIPI bezbariérové prostředí, o.p.s. o činnosti obecně prospěšné společnosti v roce 2014

NIPI bezbariérové prostředí, o.p.s. o činnosti obecně prospěšné společnosti v roce 2014 NIPI bezbariérové prostředí, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti obecně prospěšné společnosti v roce 2014 Aktivity organizace byly realizovány v období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 O organizaci NIPI bezbariérové

Více

Využívání multilicencí ES/Science Direct a LINK/Springer v roce 2001

Využívání multilicencí ES/Science Direct a LINK/Springer v roce 2001 k aktuálním výsledkùm vìdy a výzkumu ve svìtì. Avšak teprve aktivní využívání tìchto informaèních zdrojù povede k rùstu a ke zvýšení odborné úrovnì znalostí. Protože vysoké školy jako vzdìlávací instituce

Více

Služby pro dospívající mládež a technologie ve veřejných knihovnách : Analýza dat z roku 2007

Služby pro dospívající mládež a technologie ve veřejných knihovnách : Analýza dat z roku 2007 095 Služby pro dospívající mládež a technologie ve veřejných knihovnách : Analýza dat z roku 2007 Miroslav Ressler / Národní knihovna ČR / e-mail: miroslav.ressler@nkp.cz MUSTAFOFF, Megan; TEFFEAU, Lauren.

Více

Využití ICT ve výuce

Využití ICT ve výuce Gymnázium Žamberk Využití ICT ve výuce Seminární práce Informatika Autor: Petr Nekonečný Třída: 1. B Vedoucí práce: Mgr. Aleš Švestka Žamberk 2016 Prohlášení: Prohlašuji, že jsem seminární práci vypracoval

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně Měsíční statistická zpráva únor 2014 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském

Více

TINLIB V ČESKÉM PROSTŘEDÍ

TINLIB V ČESKÉM PROSTŘEDÍ TINLIB V ČESKÉM PROSTŘEDÍ Pavel Krbec Je české knihovnické prostředí specifické? Je jiné než např. anglické? Jsou knihovníci u nás jiní? A co to vlastně je české knihovnické prostředí? Jaký má vliv na

Více

Praktické možnosti online vzdělávání pro knihovníky

Praktické možnosti online vzdělávání pro knihovníky Praktické možnosti online vzdělávání pro knihovníky PhDr. Linda Jansová, Ph.D. (linda.jansova@nkp.cz) Kateřina Nekolová, M.A. (katerina.nekolova@nkp.cz) přednáší PhDr. Vít Richter (vit.richter@nkp.cz)

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové Měsíční statistická zpráva únor 2016 Zpracovala: Bc. Lucie Vechetová http://portal.mpsv.cz/sz/stat/nz/mes 1 Informace o nezaměstnanosti v Královéhradeckém

Více

Souhrnné přehledy o půdním fondu z údajů katastru nemovitostí České republiky

Souhrnné přehledy o půdním fondu z údajů katastru nemovitostí České republiky Souhrnné přehledy o půdním fondu z údajů katastru nemovitostí České republiky Český úřad zeměměřický a katastrální Praha 2014 český úřad zeměměřický a katastrální souhrnné PŘEHLEDY O půdním fondu Z ÚDAJŮ

Více

a evidujeme Marie Šedá MSVK Ostrava

a evidujeme Marie Šedá MSVK Ostrava JAK VZDĚLÁVÁME (SE) V MSK a evidujeme Marie Šedá MSVK Ostrava Knihovny, zaměstnanci a standardy typ Knihovny pobočky celkem zaměstnanci Krajská knihovna 1 0 1 68 Pověřené knihovny 15 76 91 361,6 Profesionální

Více

Journal Citation Reports (JCR)

Journal Citation Reports (JCR) Journal Citation Reports (JCR) Petra Kalců, Knihovna Akademie věd ČR e-mail: kalcu@lib.cas.cz Databáze Journal Citation Reports (http://jcrweb.com/) je výstupem bibliometrických analýz vědeckých časopisů,

Více

3. Vlastnická struktura domů a právní důvody užívání bytů

3. Vlastnická struktura domů a právní důvody užívání bytů 3. Vlastnická struktura domů a právní důvody bytů Zjišťování druhu vlastníka domů a právního důvodu bytů má při sčítání domovního a bytového fondu dlouhou tradici. Dotaz na vlastníka domu se poprvé objevil

Více

Seznam citací a použité literatury

Seznam citací a použité literatury Seznam citací a použité literatury 1) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství jedenáctiletých. Plzeň, Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk 2004, s. 7. 2) Lederbuchová L.: Dítě a kniha : O čtenářství

Více

APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE

APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE Pavel Nový, Ludvík Eger ÚVOD Internet je dnes i v ČR široce dostupným a u určitých cílových skupin velmi využívaným komunikačním kanálem (viz i ČSÚ). Nové technologie

Více

VYHODNOCENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE V ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ EVALUATION OF SUSTAINABLE DEVELOPEMENT IN LANDSCAPE PLANNING

VYHODNOCENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE V ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ EVALUATION OF SUSTAINABLE DEVELOPEMENT IN LANDSCAPE PLANNING VYHODNOCENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE V ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ EVALUATION OF SUSTAINABLE DEVELOPEMENT IN LANDSCAPE PLANNING Bc. Aneta Panchártková Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomickosprávní, Studentská 84 532

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Filozofická fakulta

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Filozofická fakulta UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Filozofická fakulta Ústav informačních studií a knihovnictví Informační studia a knihovnictví 1. ročník kombinovaného bakalářského studia ZPRÁVA Z EXKURZE DNE 20. DUBNA 2013

Více

Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010

Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010 Vyhodnocení cenového vývoje drahých kovů na světových burzách v období let 2005 2010 Martin Maršík, Jitka Papáčková Vysoká škola technická a ekonomická Abstrakt V předloženém článku autoři rozebírají vývoj

Více

Č. J.: VP/S 29/03-160 V Brně dne 20. března 2003

Č. J.: VP/S 29/03-160 V Brně dne 20. března 2003 Č. J.: VP/S 29/03-160 V Brně dne 20. března 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 20.2.2003 na základě žádosti České republiky - Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Více

PROBLEMATIKA BROWNFIELDS Z POHLEDU JEJICH BEZPEČNOSTNÍCH RIZIK PRO ÚZEMNÍ ROZVOJ

PROBLEMATIKA BROWNFIELDS Z POHLEDU JEJICH BEZPEČNOSTNÍCH RIZIK PRO ÚZEMNÍ ROZVOJ PROBLEMATIKA BROWNFIELDS Z POHLEDU JEJICH BEZPEČNOSTNÍCH RIZIK PRO ÚZEMNÍ ROZVOJ THE ISSUE OF BROWNFIELDS IN TERMS OF THEIR SAFETY RISKS FOR REGIONAL DEVELOPMENT Bc. Eliška Vítková vitkova.e@centrum.cz

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně Měsíční statistická zpráva duben 2014 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském

Více

9.1. Vývoj a struktura pořizovacích hodnot domů a bytů, pořizovací hodnoty podle velikostních skupin obcí

9.1. Vývoj a struktura pořizovacích hodnot domů a bytů, pořizovací hodnoty podle velikostních skupin obcí 9. POŘIZOVACÍ HODNOTY DOMŮ A BYTŮ Velmi významnou kvalitativní charakteristikou dokončených bytů sledovaných výkazem Stav 7-99 je pořizovací hodnota, která je udávána za celou stavbu. Dle metodických vysvětlivek

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. duben 2016. Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková

Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. duben 2016. Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková Úřad práce České republiky krajská pobočka ve Zlíně Měsíční statistická zpráva duben 2016 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském

Více

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ Název šetření: Podoba formuláře: Roční šetření o výzkumu a vývoji Výkaz o výzkumu a vývoji VTR 5 01 je distribuován ve dvou mutacích podle sektorů provádění VaV: mutace (a)

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI NÁRODNÍ KNIHOVNY V PROJEKTU INTERPI ZA ROK 2015

ZPRÁVA O ČINNOSTI NÁRODNÍ KNIHOVNY V PROJEKTU INTERPI ZA ROK 2015 ZPRÁVA O ČINNOSTI NÁRODNÍ KNIHOVNY V PROJEKTU INTERPI ZA ROK 2015 INTERPI Interoperabilita v paměťových institucích Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI) (DF11P01OVV023)

Více

ANALÝZA VYUŢÍVÁNÍ SLUŢEB PRACOVNÍ REHABILITACE U OSOB S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM

ANALÝZA VYUŢÍVÁNÍ SLUŢEB PRACOVNÍ REHABILITACE U OSOB S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM ANALÝZA VYUŢÍVÁNÍ SLUŢEB PRACOVNÍ REHABILITACE U OSOB S DUŠEVNÍM ONEMOCNĚNÍM THE ANALYSIS OF OCCUPATIONAL REHABILITATION SERVICES USAGE BY PEOPLE WITH MENTAL HEALTH DISORDERS RŮŽIČKOVÁ Pavlína Abstrakt

Více

Vliv specializačního vzdělávání sester na úroveň ošetřovatelské péče na dětských psychiatrických odděleních

Vliv specializačního vzdělávání sester na úroveň ošetřovatelské péče na dětských psychiatrických odděleních Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

Sledování publikačních trendů při dlouhodobých analýzách vývoje tématu

Sledování publikačních trendů při dlouhodobých analýzách vývoje tématu Sledování publikačních trendů při dlouhodobých analýzách vývoje tématu PhDr. Radka Římanová, Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze 1 Praktické Knihovnictví

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká školní inspekce IČO: 00638994 Sídlo/místo podnikání: Fráni Šrámka 37 150 21

Více

Formální úprava bakalářské/diplomové práce. Jak správně citovat

Formální úprava bakalářské/diplomové práce. Jak správně citovat Formální úprava bakalářské/diplomové práce Jak správně citovat Jak na bakalářskou (diplomovou) práci Obecné pokyny na MUP Závazná metodika pro psaní kvalifikačních prací Obecný rámec Autorský zákon, publikační

Více

Kompetence pro život aneb ROZDÍL JE V LIDECH

Kompetence pro život aneb ROZDÍL JE V LIDECH Kompetence pro život aneb ROZDÍL JE V LIDECH R P I C - V i P K D O J S M E Vzdělávací, inovační a poradenská společnost působící na trhu od roku 1999 Více než dvacet let zkušeností v oblastiřízení projektů

Více

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva duben 2016

Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech. Měsíční statistická zpráva duben 2016 Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Karlových Varech Měsíční statistická zpráva duben 2016 Zpracovala: Ing. Veronika Považanová https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/tiskove_zpravy Informace o nezaměstnanosti

Více

activity as amp. The G-20has acknowledged the importance of getting Vargas says he forecast only a 2 percent chance Mora could bleed into

activity as amp. The G-20has acknowledged the importance of getting Vargas says he forecast only a 2 percent chance Mora could bleed into půjčky před výplatou nonstop vietmix. According to Netflix, 73 percent of those polled cate activity as amp. The G-20has acknowledged the importance of getting this balance right. d like to recenze pujcky

Více

Absolventi středních škol a trh práce PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE. Odvětví:

Absolventi středních škol a trh práce PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE. Odvětví: Absolventi středních škol a trh práce Odvětví: PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Praha 2015 Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Nově přijatí

Více

Elektronová mikroskopie v materiálovém výzkumu

Elektronová mikroskopie v materiálovém výzkumu Elektronová mikroskopie v materiálovém výzkumu Kristina Hakenová Gymnázium Turnov kikihak@seznam.cz Karel Vlachovský Masarykovo gymnázium, Plzeň maoap1@gmail.com Abstrakt: Práce seznamuje čtenáře s elektronovým

Více

Jak získat data z European Working Conditions Survey

Jak získat data z European Working Conditions Survey Webové stránky EurLIFE 2013. Dostupné z: http://www.eurofound.europa.eu/areas/ qualityoflife/eurlife/index.php [cit. 17. 6. 2013]. Jak získat data z European Working Conditions Survey Petra Sadílková Sociologický

Více

Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy

Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy Výstup projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Hlavní partner: Partneři: Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy Autoři: Kateřina Brožová, Barbora Úlehlová Editace:

Více

VÝZKUM EFEKTU VÝCVIKU POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MINORITNÍM SKUPINÁM OBYVATELSTVA S OHLEDEM NA JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE

VÝZKUM EFEKTU VÝCVIKU POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MINORITNÍM SKUPINÁM OBYVATELSTVA S OHLEDEM NA JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE VÝZKUM EFEKTU VÝCVIKU POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MINORITNÍM SKUPINÁM OBYVATELSTVA S OHLEDEM NA JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE Martin Lečbych Anotace: V tomto příspěvku se zabýváme výzkumem efektu

Více

Doporučení Ministerstva práce a sociálních věcí ke stanovení počtu zaměstnanců obce s rozšířenou působností zařazených do orgánu sociálněprávní

Doporučení Ministerstva práce a sociálních věcí ke stanovení počtu zaměstnanců obce s rozšířenou působností zařazených do orgánu sociálněprávní Příloha č. 1 Doporučení Ministerstva práce a sociálních věcí ke stanovení počtu zaměstnanců obce s rozšířenou působností zařazených do orgánu sociálněprávní Dle vyhlášky č. 473/2012 Sb., o provedení některých

Více

Informace o stavu výměny řidičských průkazů POVINNÁ VÝMĚNA ŘIDIČSKÝCH PRŮKAZŮ 2013. Květen 2011. O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové

Informace o stavu výměny řidičských průkazů POVINNÁ VÝMĚNA ŘIDIČSKÝCH PRŮKAZŮ 2013. Květen 2011. O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové Informace o stavu výměny řidičských průkazů POVINNÁ VÝMĚNA ŘIDIČSKÝCH PRŮKAZŮ 2013 Květen 2011 O 072 Oddělení tiskové OBSAH Z{kladní informace... 3 Vzory platných řidičských průkazů... 3 Termíny povinné

Více

SRG Přírodní škola, o.p.s. Orientace v Přírodě. Bez kompasu

SRG Přírodní škola, o.p.s. Orientace v Přírodě. Bez kompasu SRG Přírodní škola, o.p.s. Orientace v Přírodě Bez kompasu Záměr práce Autor: André Langer Vedoucí práce: Štěpán Macháček Datum odevzdání: 8. 3 2010 Záměr práce není, protože jsem tuto práci dostal přidělenou.

Více

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIT-237/12-T. Energetiků 144, 735 14 Orlová-Lutyně

Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIT-237/12-T. Energetiků 144, 735 14 Orlová-Lutyně Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIT-237/12-T Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení: Sídlo: Střední odborná škola NET OFFICE Orlová,

Více

A rychlostní komunikace B sběrné komunikace C městské třídy a obslužné komunikace D zklidněné komunikace, cyklistické stezky a stezky pro pěší

A rychlostní komunikace B sběrné komunikace C městské třídy a obslužné komunikace D zklidněné komunikace, cyklistické stezky a stezky pro pěší 2. Místní komunikace Tento článek si klade dva cíle informovat o tzv. místních komunikacích a způsobu jejich statistického sledování a v závěru stručně data o místních komunikacích podle obcí popsat. Vymezení

Více

Závodu míru 16 Karlovy Vary 360 17 tel. spojovatelka KŘ PČR 974 376 111 Oddělení pobytových agend Cheb 17. listopadu 2103/40 Cheb

Závodu míru 16 Karlovy Vary 360 17 tel. spojovatelka KŘ PČR 974 376 111 Oddělení pobytových agend Cheb 17. listopadu 2103/40 Cheb Oddělení pobytových agend Jihočeský kraj Oddělení pobytových agend České Budějovice působnost: okresy České Budějovice, Prachatice a Český Krumlov Oddělení pobytových agend Písek působnost: okresy Písek

Více

Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11

Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11 Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11 Zpracoval: www.scio.cz, s.r.o. (15. 2. 2012) Datové podklady: výsledky a dotazníky z PRO23, test čtenářské gramotnosti, www.scio.cz, s.r.o.

Více

MODERN APPROACHES TO TEACHING PROGRAMMING. Rostislav FOJTÍK

MODERN APPROACHES TO TEACHING PROGRAMMING. Rostislav FOJTÍK RESEARCH ARTICLES MODERN APPROACHES TO TEACHING PROGRAMMING Rostislav FOJTÍK Abstract: The article bases from practical experience of the author teaching programming on secondary and tertiary level of

Více

Čtvrťáci a matematika VIII

Čtvrťáci a matematika VIII Čtvrťáci a matematika VIII Poznáváme čísla do 1 000 000 a větší než milión 1. Nejdříve odhadněte a pak spočítejte, kolik je tu základních čtverců sítě. 1 2. Rozepište čísla do tabulky a čísla zapsaná v

Více

Hodnocení základního kursu Finanční účetnictví podle ECTS studenty

Hodnocení základního kursu Finanční účetnictví podle ECTS studenty Hodnocení základního kursu Finanční účetnictví podle ECTS studenty Jaroslava Janhubová 1. Výuka základního kursu účetnictví Na začátku akademického roku 2006/7 začala katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

NÁVRH ZPRACOVÁNÍ DAT SCIO V PROSTŘEDÍ GIS

NÁVRH ZPRACOVÁNÍ DAT SCIO V PROSTŘEDÍ GIS NÁVRH ZPRACOVÁNÍ DAT SCIO V PROSTŘEDÍ GIS Zajícová Zuzana Geoinformatika VŠB Technická univerzita Ostrava 17. Listopadu 15 708 33 Ostrava Poruba E-mail: zzajic@volny.cz Abstract The aim of this work is

Více

Absolventi středních škol a trh práce OBCHOD. Odvětví:

Absolventi středních škol a trh práce OBCHOD. Odvětví: Absolventi středních škol a trh práce Odvětví: OBCHOD Mgr. Pavla Chomová Mgr. Gabriela Doležalová Ing. Jana Trhlíková Ing. Jiří Vojtěch a kolektiv autorů Praha 2014 Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Nově přijatí

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2119 (pracoviště 01240, činnost 1210) Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Odpovědný řešitel: PaedDr. Vladimíra

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_01_03_17 ŽIVOTOPIS

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_01_03_17 ŽIVOTOPIS Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_01_03_17 ŽIVOTOPIS Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT aktivita Zařazení učiva Český jazyk

Více

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů 1 Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů Ing. INCOMA Research, Business & Industry CEE Základní informace o projektu 2 Při příležitosti konference Fórum českého stavebnictví připravila

Více

nemocnice beroun účet SMS půjčka před výplatou Jiné typy SMS nezaměstnané Půjčky na směnku Půjčky na směnku ihned Půjčky

nemocnice beroun účet SMS půjčka před výplatou Jiné typy SMS nezaměstnané Půjčky na směnku Půjčky na směnku ihned Půjčky půjčky bez registru online nový jičín nemocnice kladno. Cena: 10 000 Kč zobrazit detaily 10 inzerátů Váš email Typ Nezáleží Nabídka Poptávka Kategorie Rychlá SMS půjčka Půjčky ihned na půjčky bez registru

Více

Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj

Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj 1 Zmapování

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NADLIMITNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY č. j. S 12661/2013-ONVZ

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NADLIMITNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY č. j. S 12661/2013-ONVZ ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NADLIMITNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY č. j. S 12661/2013-ONVZ s názvem Rámcová kupní smlouva na Dodávky technologických PC, monitorů, záložních zdrojů včetně příslušenství dále jen veřejná zakázka

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva srpen 2014 Zpracovala: Nikola Králová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v Praze k 31.8.2014

Více