01. Identifikační kód PDY Kód životní situace SC Pojmenování (název) životní situace. Žádost o vydání cestovního pasu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "01. Identifikační kód PDY00002. 02. Kód životní situace SC00002. 03. Pojmenování (název) životní situace. Žádost o vydání cestovního pasu"

Transkript

1 01. Identifikační kód PDY Kód životní situace SC Pojmenování (název) životní situace Žádost o vydání cestovního pasu 04. Základní informace k životní situaci Cestovní doklad je veřejná listina opravňující občana k opuštění České republiky přes hraniční přechod, nestanoví-li jinak mezinárodní smlouva, jíž je Česká republika vázána. Vydávání cestovních dokladů upravuje zákon č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii ČR, ve znění pozdějších přepisů. O vydání cestovního pasu se žádá, pokud u původního CP skončila platnost nebo došlo ke změně jména, příjmení držitele pasu (např. po uzavření sňatku). Změnil-li držitel CP trvalý pobyt, nežádá o nový CP, neboť údaj o trvalém pobytu občana není údaj, který je v dokladu uváděn. Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává ve lhůtě 30 dnů, je-li žádost podána na zastupitelském úřadu v zahraničí, ve lhůtě 120 dnů, občanům ve věku do 15 let s dobou platnosti na 5 let a občanům starším 15 let s dobou platnosti na 10 let, dobu platnosti cestovního pasu nelze prodloužit. Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji - blesk se vydává ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dnů občanům ve věku do 15 let s dobou platnosti na 5 let a občanům starším 15 let s dobou platnosti na 10 let, dobu cestovního pasu nelze prodloužit. 05. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.) Občan starší 18 let Žadatel ve věku let žádá o CP osobně, ale musí podávat žádost spolu se svým rodičem (zákonným zástupcem, členem domácnosti, jehož oprávnění k zastupování občana bylo schváleno soudem), nebo mít u žádosti ověřený podpis rodiče (zákonného zástupce) souhlas s podáním žádosti o CP. Zákonný zástupce občana mladšího 15 let (rodič dítěte) žádá o CP pro dítě mladší 15 let.

2 Osoba, které byl občan mladší 15 let svěřen do výchovy Místo zákonného zástupce může podat žádost pěstoun, osoba, které byl občan mladší 15 let svěřen do výchovy, nebo ředitel zařízení pro výkon ústavní výchovy, které pečuje na základě soudního rozhodnutí o občana mladšího 15 let. Tyto osoby připojují k žádosti souhlas zákonného zástupce s jeho ověřeným podpisem. Souhlas zákonného zástupce se nevyžaduje, pokud je jeho opatření spojeno s překážkou těžko překonatelnou. Zákonný zástupce občana omezeného ve svéprávnosti Za občana, jehož svéprávnost je omezena tak, že není způsobilý k podání žádosti, podává žádost soudem určený opatrovník. Za občana staršího 15 let může žádost podat člen domácnosti, jehož oprávnění k zastupování občana bylo schváleno soudem. Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí Pokud jde o osvojení nezletilého občana do ciziny, je-li nezletilý starší 15 let, dává tento úřad k jeho žádosti souhlas. 06. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace Splnění všech požadovaných náležitostí. Oprávněná osoba musí předložit všechny stanovené doklady, podrobnější informace k dokladům viz bod č. 10. Žádost podává: - za občana mladšího 15 let jeho zákonný zástupce (rodič, pěstoun) svůj OP, rodný list dítěte, popř. další doklady nutné k prokázání pravdivosti údajů v žádosti, např. rodné listy rodičů, osvědčení o státním občanství ČR nepředkládá fotografii ani žádost na úředním tiskopisu, fotografii pořizuje příslušný úřad při podání žádosti, proto se občan musí dostavit osobně předchozí CP (pokud byl vydán). - občan nezletilý, starší 15 let (tj. věk let) Při podání žádosti se na úřad spolu s ním dostaví i jeho rodič (= zákonný zástupce), který na úřadu podepíše souhlas s vydáním pasu pro své dítě. V případě, že by se rodič (zákonný zástupce) nemohl dostavit osobně, musel by jeho předložený podpis být úředně ověřen rodič (zákonný zástupce) předloží svůj OP. Žadatel (tj. občan let) předloží: svůj OP, svůj rodný list, nepředkládá fotografii ani žádost na úředním tiskopisu, fotografii pořizuje příslušný úřad při podání žádosti, proto se občan musí dostavit osobně, předchozí CP (pokud byl vydán), popř. další doklady nutné k prokázání pravdivosti údajů v žádosti. - občan starší 18 let při podání žadatel předloží: svůj OP, nepředkládá fotografii ani žádost na úředním tiskopisu, fotografii pořizuje příslušný úřad při podání žádosti, proto se občan musí dostavit osobně,

3 předchozí CP (pokud byl vydán), popř. další doklady nutné k prokázání pravdivosti údajů v žádosti. Při vydání prvního cestovního pasu je občan, který nemá trvalý pobyt na území ČR, povinen prokázat státní občanství ČR dokladem o státním občanství. U občanů, kteří mají trvalý pobyt na území ČR, se doklad o státním občanství vyžaduje, vzniknou-li důvodné pochybnosti o tomto údaji. Občan je povinen předložit úřadu, u kterého podává žádost o vydání prvního CP, podklady pro ověření státního občanství. Kdo může převzít zhotovený doklad: Při převzetí cestovního dokladu se vyžaduje osobní přítomnost občana, jemuž se cestovní doklad vydává nebo zákonného zástupce osoby, která podala žádost místo zákonného zástupce (například pěstoun), u úřadu, který předává cestovní doklad. Dále opatrovník občana, jehož svéprávnost je omezena tak, že není způsobilý k převzetí CP, nebo člen domácnosti, jehož oprávnění v zastupování občana bylo schváleno soudem. 07. Jakým způsobem můžete zahájit řešení této životní situace Ověřit si podmínky, které jsou stanoveny pro vstup do země, kam občan bude cestovat (např. prostřednictvím cestovní kanceláře, nebo zastupitelského úřadu cizího státu). Zkontrolovat si platnost stávajícího CP. S dostatečným předstihem si podat žádost o vydání CP na obecním úřadu obce s rozšířenou působností podle místa trvalého pobytu občana. V rámci zemí EU je možno vycestovat na OP se strojově čitelnými údaji, pokud nemá oddělenou vyznačenou část (ustřižený roh). Cestují-li rodiče na OP, musí mít dítě svůj vlastní CP nebo OP (nestačí, mají-li děti zapsané v OP). Občané pobývající v zahraničí podávají žádost prostřednictvím zastupitelského úřadu ČR. 08. Na kterém úřadu můžete tuto životní situaci řešit: V České republice u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Pokud jde o vydání cestovního pasu občanovi, který se trvale či dlouhodobě zdržuje v zahraničí, nebo o vydání cestovního průkazu v případě ztráty či odcizení cestovního pasu v zahraničí, obraťte se na zastupitelský úřad ČR. Žádost o vydání CP ve zkrácené lhůtě nelze podat u zastupitelského úřadu. V Poděbradech se občané mohou obrátit na: MěÚ Poděbrady, odbor správních činností. Pracoviště cestovních dokladů je na nám. T. G. Masaryka 1130 (budova u nádraží Pentagon ), 2. patro, č. dveří 203, úřední dny pondělí a středa 8-17 hod., čtvrtek 8 11 hod. Miroslava Franková, tel , op@mesto-podebrady.cz, Monika Kloudová, tel , op@mesto-podebrady.cz. 09. Kde, s kým a kdy můžete tuto životní situaci řešit V Poděbradech se občané mohou obrátit na: MěÚ Poděbrady, odbor správních činností, pracoviště cestovních dokladů je na nám. T. G. Masaryka 1130 (budova u nádraží Pentagon ), 2. patro, č. dveří 203, úřední dny pondělí a středa 8-17 hod., čtvrtek 8 11 hod. Miroslava Franková, tel , op@mesto-podebrady.cz, Monika Kloudová, tel , op@mesto-podebrady.cz. Další informace též viz bod č. 8.

4 10. Jaké doklady a informace musíte mít s sebou Všechny k žádosti předkládané doklady musí být předloženy v češtině, v originále, nebo v úředně ověřené kopii. V případě matriční události, která nastala v zahraničí, musí být výpis z matriky (rodný, úmrtní, oddací list) vystaven zvláštní matrikou v Brně. Při přijetí žádosti jsou po kontrole údajů předložené doklady vráceny. Dosavadní CP občan odevzdá s podáním žádosti, nejpozději při převzetí nového CP, i když se jedná o již neplatný cestovní pas. MěÚ provede jeho skartaci. V případě, že se jedná o ztrátu nebo odcizení dokladu, vyplní žadatel k této skutečnosti příslušný tiskopis, který obdrží na úřadě. Vždy je třeba co nejpřesněji uvést, jak ke ztrátě či odcizení došlo. Na úřadu žadatel předloží: doklady, jimiž se ověřují údaje, které občan uvedl na žádosti, tj. platný občanský průkaz, u občanů, kterým se občanský průkaz nevydává, jiné doklady, například: rodný list, doklad o státním občanství ČR, a podobně, doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem, tj. občanský průkaz rodiče, rodný list dítěte, rozhodnutí soudu o ustanovení opatrovníka (pokud byl občan omezen ve svéprávnosti), apod., doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti pěstounem, osobou, které byl občan mladší 15 let svěřen do výchovy, anebo ředitel zařízení pro výkon ústavní výchovy, které pečuje na základě soudního rozhodnutí o občana mladšího 15 let, tj. příslušné rozhodnutí soudu, doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti členem domácnosti, jehož oprávnění k zastupování občana bylo schváleno soudem, odůvodnění žádosti o vydání cestovního pasu, pokud již občan je držitelem platného cestovního pasu a potřebuje další cestovní pas (více cestovních pasů) k cestám do zahraničí. 11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici Žádné formuláře nejsou potřeba, žádost je vyplňována úřednicí v elektronickém systému. 12. Jaké jsou v této životní situaci správní a jiné poplatky a jak je máte uhradit Poplatek se hradí při každém vystavení CP, tj. při změně jména, odcizení, ztrátě, zničení, poškození i skončení lhůty platnosti původního CP. Poplatek se platí na pokladně úřadu, v den podání žádosti. Druh pasu, doba vyhotovení, platnosti CP, poplatek CP s biometrickými údaji (vydán do 30 dnů) CP s biom. údaji ve zkrácené lhůtě (vydán do 6 pracovních dnů) věk žadatele platnost CP poplatek foto platnost CP poplatek foto 0 15 let 5 let 100,- Kč 0 5 let 2 000,- Kč 0 nad 15 let 10 let 600,- Kč 0 10 let 4 000,- Kč 0 Převzetí CP na jiném úřadu, uvedeném v žádosti občanem 100,- Kč

5 13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji je vyhotoven do 30 dnů ode dne podání žádosti. Ve zkrácené lhůtě je CP vydán do 6 pracovních dnů, viz tabulka bod č Kteří jsou další účastníci (dotčení) postupu Další účastníci postupu jsou, stanoví-li tak právní úprava (zákonný zástupce, opatrovník, člen domácnosti, pěstoun). 15. Jaké další činnosti jsou po vás jako žadateli požadovány Žadatel musí svůj nově zhotovený CP osobně převzít a odevzdat původní CP. 16. Můžete využít tuto elektronickou službu Tuto situaci není možné řešit zasláním žádosti elektronickou poštou. Není totiž možné současně předložit doklady potřebné pro vydání CP. Použít lze jen originál tiskopisu, nelze použít vzory v elektronické podobě. Vzory formulářů, informace naleznete na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR Podle kterého právního předpisu se postupuje Zákon č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů 18. Jaké jsou související předpisy Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích v platném znění 19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují Cestovní doklady se vydávají ve správním řízení podle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů. 20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení předepsaných povinností Povinnosti občanů a oprávnění orgánů související s jejich porušením upravuje zákon č.329/1999 Sb., o cestovních dokladech. Fyzická osoba se dopustí dle 34a přestupku tím, že: a) poruší povinnost chránit cestovní doklad před ztrátou, odcizením, poškozením, zničením nebo zneužitím, b) neoprávněně provede zápis, změnu nebo opravu v cestovním dokladu, c) se úmyslně vyhne nebo se odmítne podrobit kontrole cestovních dokladů při překračování státních hranic České republiky na hraničním přechodu, d) při opuštění území České republiky neoprávněně překročí státní hranice bez platného cestovního dokladu, e) neprodleně neohlásí poškození, zničení, ztrátu, odcizení nebo zneužití cestovního dokladu,

6 f) neodevzdá neplatný cestovní doklad nebo cestovní doklad, který je zaplněn záznamy, g) neodevzdá cestovní doklad v případě ohlášení jeho ztráty nebo odcizení, pokud jej poté nalezne nebo získá zpět jiným způsobem, h) úmyslně zničí, poškodí, odcizí nebo zneužije cestovní doklad, i) požaduje nebo přijme cestovní doklad jako zástavu nebo odebere cestovní doklad při vstupu do objektu nebo na pozemek, j) pořídí kopii cestovního dokladu a neprokáže souhlas občana k tomuto úkonu, k) neoprávněně zpracovává údaje zpracované v nosiči dat s biometrickými údaji. Za přestupek lze fyzické osobě uložit pokutu do výše Kč, v případě neoprávněného zpracování dat v nosiči biometrických údajů do výše Kč. Právnické nebo podnikající fyzické osobě lze za neoprávněné zpracování dat v nosiči biometrických údajů udělit pokutu až do výše Kč. 21. Nejčastější dotazy veřejnosti na toto téma a odpovědi na ně 1. Kdy je cestovní doklad neplatný? Platnost cestovního dokladu skončí: - uplynutím doby v něm vyznačené, - ohlášením ztráty nebo odcizení, - pozbytím státního občanství, - úmrtím nebo nabytím právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení držitele cestovního dokladu za mrtvého. Orgán příslušný k vydání cestovního dokladu rozhoduje o skončení jeho platnosti, jestliže: - je poškozen tak, že zápisy v něm uvedené jsou nečitelné nebo je porušena jeho celistvost, - obsahuje nesprávné údaje nebo neoprávněně provedené změny, - jeho držitel podstatně změnil svou podobu. 2. Co je třeba udělat před cestou do zahraničí? Před cestou do zahraničí byste si měli zkontrolovat, zda máte platný cestovní doklad. Dále je třeba zjistit podmínky vstupu a pobytu v daném státě. V rámci zemí EU lze cestovat s platným OP se strojově čitelnými údaji, pokud nemá oddělenou vyznačenou část (ustřižený roh). Cestují-li rodiče na OP, musí mít dítě svůj vlastní CP nebo OP (nestačí, mají-li děti zapsané v OP). Při cestě do ostatních států je třeba zjistit, zda se kromě platného cestovního dokladu uplatňují další podmínky vstupu a pobytu, zejména: - zda má Česká republika s daným státem uzavřenou bezvízovou dohodu či nikoliv; bezvízová dohoda stanoví, po jakou dobu a na jaké cestovní doklady se lze v daném státě zdržovat bez víza, - zda daný stát požaduje minimální platnost cestovního dokladu v souvislosti se vstupem a pobytem na svém území. Tyto informace lze zjistit např. prostřednictvím zastupitelských úřadů cizích států (kontakty viz stránky Ministerstva zahraničních věcí 3. Skončila mi platnost CP, musím si požádat o nový? Pouze v případě, že potřebujete CP pro vycestování z ČR. Občan je ze zákona povinen mít občanský průkaz, o cestovní pas si žádá dle svých potřeb. Neplatný CP je občan povinen odevzdat úřadu.

7 4. Lze prodloužit dobu platnosti v cestovním pasu? Ne, nelze. Občan si musí požádat o vydání nového CP. 5. Je možné požádat o vydání CP v kratší lhůtě, než 30 dnů? Ano, občan může v případě potřeby (náhlý odjezd do zahraničí, ztráta původního CP před odjezdem apod.) požádat o vydání CP ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dnů. Správní poplatek je 2000 Kč pro občana do 15 let, občan od 15 let zaplatí správní poplatek ve výši 4000 Kč. Viz tabulka bod č Které nepovinné údaje se zapisují do cestovního pasu? Do cestovního pasu se již žádné nepovinné údaje nezapisují. 7. Existuje veřejně přístupná evidence neplatných CP? Ano, je přístupná na internetových stránkách MV ČR ( odkaz Neplatné doklady. Jsou zde doklady, které byly nahlášeny jako odcizené, nebo ztracené, čímž pozbyly platnosti. Je třeba znát číslo dokladu. 8. Našel jsem CP jiného občana, co s ním mám udělat? Neprodleně jej odevzdat kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, nebo matričnímu úřadu, nebo policii. Lze využít i schránky důvěry Městské policie. 9. Našel jsem svůj CP, který jsem před časem nahlásil jako ztracený, co mám dělat? Neprodleně jej odevzdat kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, matričnímu úřadu, policii nebo zastupitelskému úřadu. Vaším ohlášením ztráty tento CP pozbyl platnosti. 10. Co se musí udělat s CP zemřelé osoby? Každý, kdo má v držení CP zemřelého občana je povinen jej odevzdat bezodkladně nejbližšímu obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, matričnímu úřadu, nejbližšímu útvaru policie nebo zastupitelskému úřadu. 11. Pracuji mimo Poděbrady a nemohu se dostavit v úředních hodinách k vyřízení nového CP, co mám dělat? Podat žádost o CP lze na kterémkoli úřadě obce s rozšířenou působností a tam si ho i vyzvednout. Pokud občan v žádosti uvedl jiný úřad převzetí, zaplatí 100,- Kč správní poplatek. 12. Dítě v cestovním pase rodiče? Od musí mít každé dítě při cestě do zahraničí svůj vlastní cestovní pas! 22. Potřebujete se k věci dozvědět víc? Na koho se obrátit. Obecní úřad obce s rozšířenou působností. V Poděbradech získáte bližší informace na MěÚ Poděbrady, odbor správních činností, úřední dny pondělí a středa 8-17 hod., čtvrtek 8-11 hod. Tel.: nebo , op@mesto-podebrady.cz. Bližší informace ohledně vstupu a pobytu na území cizích států lze získat na Ministerstvu zahraničních věcí ČR nebo u zastupitelského úřadu státu, do kterého hodláte cestovat. To samé se týká i případného množství peněz v cizí měně, které můžete nebo musíte při cestě do daného státu mít. Pokud se týká celních poplatků, informace lze získat na celních

8 úřadech nebo na Ministerstvu financí ČR. Obecní úřad s rozšířenou působností Matriční úřady 23. Příslušné informace můžete získat také z jiných zdrojů nebo v jiné formě Stránky Ministerstva vnitra ČR Důležité odkazy na stránkách Ministerstva vnitra: adresář úřadů, platné typy občanských průkazů, neplatné doklady. Stránky Ministerstva zahraničních věcí: Obecní úřad s rozšířenou působností Matriční úřady 24. Související životní situace a návody, jak je řešit Ztráta nebo odcizení cestovních dokladů v zahraničí. (Krizové situace) 25. Za správnost návodu odpovídá útvar Městský úřad Poděbrady, odbor správních činností, Ing. Marie Kabátková, vedoucí odboru správních činností, tel , sc@mesto-podebrady.cz. 26. Za správnost návodu odpovídá pan/paní Miroslava Franková, agenda cestovních dokladů, Městský úřad Poděbrady, odbor správních činností, tel , op@mesto-podebrady.cz 27. Návod je zpracován podle právního stavu ke dni Kdy byl návod naposledy aktualizován nebo byla ověřena jeho správnost Datum konce platnosti návodu Konec platnosti návodu není stanoven. 30. Případná upřesnění a poznámky k řešení dané životní situace V rámci zemí EU lze cestovat s platným OP se strojově čitelnými údaji, pokud nemá oddělenou vyznačenou část (ustřižený roh). Cestovními doklady se rozumí např. pasy, diplomatické pasy nebo cestovní průkazy. Cestovní průkaz se vydává pouze v odůvodněných případech, například při ztrátě cestovního dokladu v zahraničí. Vydat cestovní průkaz k jednotlivé cestě s územní a časovou platností omezenou účelem cesty, lze pouze občanovi, který nemá jiný cestovní doklad. Cestovní průkaz vydá zastupitelský úřad, s dobou platnosti nejvýše 6 měsíců.

9

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu Vydání cestovního dokladu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání cestovního dokladu 04. Základní informace k životní situaci Cestovní doklad je veřejná listina opravňující

Více

1. Identifikační číslo. 2. Kód. 3. Pojmenování (název) životní situace. Vydávání cestovních dokladů. 4. Základní informace k životní situaci

1. Identifikační číslo. 2. Kód. 3. Pojmenování (název) životní situace. Vydávání cestovních dokladů. 4. Základní informace k životní situaci 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Vydávání cestovních dokladů 4. Základní informace k životní situaci Cestovní pas se vydává: ve lhůtě 30 dnů, je-li žádost podána na

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání cestovního dokladu 04. Základní informace k životní situaci Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu 4. Základní informace k životní situaci Vydání cestovního dokladu Cestovní doklad je veřejná listina opravňující občana k překračování státních hranic České republiky přes hraniční přechod, nestanoví-li

Více

se vydává ve lhůtě do 15 dnů je-li žádost podána na zastupitelském úřadě, ve lhůtě do 60 dnů dobu platnosti tohoto cestovního pasu nelze prodloužit

se vydává ve lhůtě do 15 dnů je-li žádost podána na zastupitelském úřadě, ve lhůtě do 60 dnů dobu platnosti tohoto cestovního pasu nelze prodloužit Cestovní doklady Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává ve lhůtě 30 dnů, je-li žádost podána na zastupitelském úřadě v zahraničí, ve lhůtě 120 dnů občanům

Více

Vydání cestovního dokladu, zapsání dítěte do cestovního dokladu rodiče na zastupitelském úřadu (ZÚ) České republiky v zahraničí

Vydání cestovního dokladu, zapsání dítěte do cestovního dokladu rodiče na zastupitelském úřadu (ZÚ) České republiky v zahraničí 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání cestovního dokladu, zapsání dítěte do cestovního dokladu rodiče na zastupitelském úřadu (ZÚ) České republiky v zahraničí 04.

Více

07. Jakým způsobem můžete zahájit řešení této životní situace

07. Jakým způsobem můžete zahájit řešení této životní situace 01. Identifikační kód PDY00004 02. Kód životní situace SC00004 03. Pojmenování (název) životní situace Uzavření manželství 04. Základní informace k životní situaci Manželství vzniká svobodným a úplným

Více

Informace k vydávání občanských průkazů

Informace k vydávání občanských průkazů Informace k vydávání občanských průkazů Vzor eop Občanský průkaz je povinen mít občan České republiky, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky. Tuto povinnost má i občan, jehož

Více

Vyřizování občanského průkazu

Vyřizování občanského průkazu Vyřizování občanského průkazu Občanský průkaz je povinen mít občan České republiky, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky. Občanský průkaz může mít i občan, jehož svéprávnost

Více

ŽIVOTNÍ SITUACE. Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat - tzv. e-pas. Pojmenování (název) životní situace

ŽIVOTNÍ SITUACE. Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat - tzv. e-pas. Pojmenování (název) životní situace ŽIVOTNÍ SITUACE Pojmenování (název) životní situace Základní informace k životní situaci Kde, kdy a s kým lze věc vyřídit Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat - tzv. e-pas Cestovní pas

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 123 Rozeslána dne 20. října 2008 Cena Kč 41, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2008 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 123 Rozeslána dne 20. října 2008 Cena Kč 41, O B S A H : Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 123 Rozeslána dne 20. října 2008 Cena Kč 41, O B S A H : 378. Vyhláška o stanovení procesu schvalování plastických trhavin, které neobsahují detekční látky

Více

Vydávání cestovních dokladů

Vydávání cestovních dokladů 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Vydávání cestovních dokladů 4. Základní informace k životní situaci Doba platnosti cestovního pasu Cestovní pas se vydává občanům ve

Více

Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku

Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku 04. Základní informace k životní situaci Uzavřít manželství na území

Více

Cestovní doklady. Kdo a za jakých podmínek. Jak a kam se obrátit. Cestovní pas se vydává:

Cestovní doklady. Kdo a za jakých podmínek. Jak a kam se obrátit. Cestovní pas se vydává: Cestovní doklady Cestovní pas se vydává: ve lhůtě 30 dnů, je-li žádost podána u zastupitelského úřadu, ve lhůtě 120 dnů, ve lhůtě 6 pracovních dnů, pokud občan požádá o vydání cestovního pasu v kratší

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání cestovního dokladu 04. Základní informace k životní situaci Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými

Více

1. Identifikační číslo. 2. Kód. 3. Pojmenování (název) životní situace. Změna trvalého pobytu. 4. Základní informace k životní situaci

1. Identifikační číslo. 2. Kód. 3. Pojmenování (název) životní situace. Změna trvalého pobytu. 4. Základní informace k životní situaci 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Změna trvalého pobytu 4. Základní informace k životní situaci Občan České republiky může mít jen jedno místo trvalého pobytu na našem

Více

VŠEOBECNÁ SPRÁVA. Změny 10/2006 až 8/2008 USTANOVENÍ ZÁKONA SPECIFIKACE ČINNOSTI DLE USTANOVENÍ ZÁKONA PŮSOBNOST CHARAKTER ČINNOSTI PRÁVNÍ NORMA

VŠEOBECNÁ SPRÁVA. Změny 10/2006 až 8/2008 USTANOVENÍ ZÁKONA SPECIFIKACE ČINNOSTI DLE USTANOVENÍ ZÁKONA PŮSOBNOST CHARAKTER ČINNOSTI PRÁVNÍ NORMA Souhrn právních předpisů upravujících činnost obcí s k 3. 8. 2008 - VÝŇATEK Souhrn právních předpisů upravujících činnost obcí s k 3. 8. 2008 - VÝŇATEK říloha č. zadávací dokumentace VŠEOBECNÁ SRÁVA RÁVNÍ

Více

222/2003 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o pobytu cizinců

222/2003 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o pobytu cizinců 222/2003 Sb. ZÁKON ze dne 26. června 2003, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějích předpisů, zákon č. 359/1999 Sb.,

Více

Cestovní doklady. Vydávání cestovních pasů. Kdo a za jakých podmínek. Jak a kam se obrátit. Doba platnosti cestovního pasu

Cestovní doklady. Vydávání cestovních pasů. Kdo a za jakých podmínek. Jak a kam se obrátit. Doba platnosti cestovního pasu Cestovní doklady Vydávání cestovních pasů Doba platnosti cestovního pasu Cestovní pas se vydává občanům ve věku do 15 let s dobou platnosti na 5 let, občanům starším 15 let s dobou platnosti na 10 let.

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu Vydání cestovního dokladu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání cestovního dokladu 04. Základní informace k životní situaci Cestovní pas se strojově čitelnými údaji

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu Vydání cestovního dokladu 03. Název životní situace Vydání cestovního dokladu 04. Základní popis životní situace Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává:

Více

Cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji se vydává:

Cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji se vydává: Životní situace Název: Vydání cestovního dokladu Základní informace: Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává: občanům ve věku do 15 let s dobou platnosti

Více

DOPORUČENÍ PŘI CESTOVÁNÍ DO ZAHRANIČÍ CESTOVNÍ PAS /=BIOMETRICKÝ SNÍMEK OBLIČEJE, OTISKY PRSTŮ, BEZPEČNOSTÍ PRVKY/

DOPORUČENÍ PŘI CESTOVÁNÍ DO ZAHRANIČÍ CESTOVNÍ PAS /=BIOMETRICKÝ SNÍMEK OBLIČEJE, OTISKY PRSTŮ, BEZPEČNOSTÍ PRVKY/ DOPORUČENÍ PŘI CESTOVÁNÍ DO ZAHRANIČÍ Český občan by si měl před cestou ověřit u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu 1) jaké jsou podmínky pro vstup a pobyt (včetně cestovních dokladů) 2) rozsah

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu Vydání cestovního dokladu 03. Pojmenování název životní situace Vydání cestovního dokladu 04. Základní informace k životní situaci Cestovní pas se vydává: občanům ve věku do 15 let s dobou platnosti na

Více

3. Název životní situace: Vyřízení cestovního dokladu. 4. Základní informace:

3. Název životní situace: Vyřízení cestovního dokladu. 4. Základní informace: Napsal uživatel Lenka Vlčková Aktualizováno Středa, 08 Březen 2017 15:28 3. Název životní situace: Vyřízení cestovního dokladu 4. Základní informace: Cestovní pasy se vydávají s územní platností do všech

Více

Podejte žádost o vydání dokladu "Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství".

Podejte žádost o vydání dokladu Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství. 01. Identifikační kód PDY00031 02. Kód životní situace SC00016 03. Pojmenování (název) životní situace Žádost o vydání vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství v cizině 04. Základní informace

Více

Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz?

Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz? Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz? Cestovní doklady Konec platnosti zápisu dětí do CD. Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 444/2009, které je závazné pro všechny státy

Více

Platné znění částí novelizovaných zákonů s vyznačením změn

Platné znění částí novelizovaných zákonů s vyznačením změn Platné znění částí novelizovaných zákonů s vyznačením změn K části první Zákon o Úřadu práce České republiky a o změně souvisejících zákonů 4b (1) V rámci Jednotného informačního systému práce a sociálních

Více

Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, (neoficiální znění se stavem ke dni 1.

Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, (neoficiální znění se stavem ke dni 1. Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, (neoficiální znění se stavem ke dni 1. lednu 2016) ve znění zákona č. 140/2001 Sb., zákona č. 151/2002 Sb.,

Více

Občanský průkaz je povinen mít občan, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky.

Občanský průkaz je povinen mít občan, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky. Napsal uživatel Lenka Vlčková Aktualizováno Úterý, 09 Srpen 2016 08:08 3. Název životní situace: Vyřízení občanského průkazu 4. Základní informace: Občanský průkaz je povinen mít občan, který dosáhl věku

Více

Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky

Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky 01. Identifikační kód PDY00005 02. Kód životní situace SC00005 03. Pojmenování (název) životní situace Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky 04. Základní

Více

Zákon č. 140/1994 Sb.

Zákon č. 140/1994 Sb. Zákon č. 140/1994 Sb. PŘEDSEDA POSLANECKÉ SNĚMOVNY vyhlašuje úplné znění zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, jak vyplývá ze změn a doplnění provedených zákonem č. 110/1990 Sb., zákonem č.

Více

Podmínky a postup při vydávání občanských průkazů

Podmínky a postup při vydávání občanských průkazů Občanské průkazy Kdo je povinen mít občanský průkaz občan České republiky, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky Povinnost podat žádost o vydání občanského průkazu je po dovršení

Více

Vydávání cestovních dokladů

Vydávání cestovních dokladů Vydávání cestovních dokladů Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se vydává občanům starším pěti let, ve lhůtě 30 dnů, je-li žádost podána na zastupitelském úřadě

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2007 V Praze dne 31. prosince 2007 Částka 298 OBSAH Část I 204. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 31. prosince 2007,

Více

07. Jakým způsobem můžete zahájit řešení této životní situace

07. Jakým způsobem můžete zahájit řešení této životní situace 01. Identifikační kód PDY00032 02. Kód životní situace SC00017 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání matričních dokladů (rodného, oddacího, úmrtního listu) 04. Základní informace k životní situaci

Více

Stavba vodního díla. 1. Identifikační číslo. 2. Kód. 3. Pojmenování (název) životní situace. 4. Základní informace k životní situaci

Stavba vodního díla. 1. Identifikační číslo. 2. Kód. 3. Pojmenování (název) životní situace. 4. Základní informace k životní situaci Stavba vodního díla 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Povolení stavby vodních děl 4. Základní informace k životní situaci K provedení (stavbě) vodních děl, k jejich změnám

Více

247/1995 Sb. Zákon o volbách do Parlamentu ČR a o změně a doplnění některých dalších zákonů

247/1995 Sb. Zákon o volbách do Parlamentu ČR a o změně a doplnění některých dalších zákonů Page 1 of 47 247/1995 Sb. ZÁKON ze dne 27. září 1995 o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů ve znění zákona č. 212/1996 Sb., nálezu Ústavního soudu č. 243/1999

Více

01. Identifikační kód PDY Kód životní situace SC Pojmenování (název) životní situace. Hlášení trvalého pobytu

01. Identifikační kód PDY Kód životní situace SC Pojmenování (název) životní situace. Hlášení trvalého pobytu 01. Identifikační kód PDY00003 02. Kód životní situace SC00003 03. Pojmenování (název) životní situace Hlášení trvalého pobytu 04. Základní informace k životní situaci Občan České republiky může mít jen

Více

ZÁKON ze dne 4. listopadu 2004 o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon) ČÁST PRVNĺ BRANNÁ POVINNOST

ZÁKON ze dne 4. listopadu 2004 o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon) ČÁST PRVNĺ BRANNÁ POVINNOST Zdroj: SBÍRKA ZÁKONŮ ročník 2004, částka 201, ze dne 29.11.2004. Projednávání v PSP ČR: sněmovní tisk 682 585 ZÁKON ze dne 4. listopadu 2004 o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon) Parlament

Více

OBČANSKÉ PRŮKAZY. Od 01. 01. 2012 se vydává. - občanský průkaz se strojově čitelnými údaji. (vydání do 30 dnů ode dne podání žádosti)

OBČANSKÉ PRŮKAZY. Od 01. 01. 2012 se vydává. - občanský průkaz se strojově čitelnými údaji. (vydání do 30 dnů ode dne podání žádosti) OBČANSKÉ PRŮKAZY Od 01. 01. 2012 se vydává - občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem (vydání do 30 dnů ode dne podání žádosti) - občanský průkaz se strojově čitelnými

Více

OBSAH. Rozklad... 64 Žaloba... 66

OBSAH. Rozklad... 64 Žaloba... 66 OBSAH Personální bezpečnost Personální bezpečnost... 4 Bezpečnostní způsobilost Bezpečnostní způsobilost... 22 Průmyslová bezpečnost Průmyslová bezpečnost... 34 Abecední seznam podnikatelů, kterým bylo

Více

Vydání občanského průkazu

Vydání občanského průkazu Vydání občanského průkazu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan,

Více

01. Identifikační kód PDY Kód životní situace SC Pojmenování (název) životní situace. Vidimace a legalizace

01. Identifikační kód PDY Kód životní situace SC Pojmenování (název) životní situace. Vidimace a legalizace 01. Identifikační kód PDY00006 02. Kód životní situace SC00006 03. Pojmenování (název) životní situace Vidimace a legalizace 04. Základní informace k životní situaci Občan potřebuje na svých dokumentech

Více

SMĚRNICE OBCE ČAKOVIČKY. číslo 04/2008 ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ. PODLE ZÁKONA Č. 106/1999 Sb., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

SMĚRNICE OBCE ČAKOVIČKY. číslo 04/2008 ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ. PODLE ZÁKONA Č. 106/1999 Sb., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM OBEC ČAKOVIČKY Kojetická 32, pošta Mratín, PSČ: 250 63, okr. Mělník 315 682 286, 725 081 025, < ou.cakovicky@seznam.cz Počet listů: 9 Přílohy: 2/2 Čakovičky 10. září 2008 SMĚRNICE OBCE ČAKOVIČKY číslo

Více

VŠEOBECNÁ VNITŘNÍ SPRÁVA STUDIJNÍ TEXTY PRO PŘÍPRAVU NA ZVLÁŠTNÍ ČÁST ÚŘEDNICKÉ ZKOUŠKY

VŠEOBECNÁ VNITŘNÍ SPRÁVA STUDIJNÍ TEXTY PRO PŘÍPRAVU NA ZVLÁŠTNÍ ČÁST ÚŘEDNICKÉ ZKOUŠKY VŠEOBECNÁ VNITŘNÍ SPRÁVA STUDIJNÍ TEXTY PRO PŘÍPRAVU NA ZVLÁŠTNÍ ČÁST ÚŘEDNICKÉ ZKOUŠKY OBSAH Úvod str. 3 Zvláštní část úřednické zkoušky str. 4 1. Matrika a sbírka listin str. 5 2. Státní občanství str.

Více

Záměr provést stavbu lze uskutečnit na základě ŽÁDOSTI O STAVEBNÍ POVOLENÍ:

Záměr provést stavbu lze uskutečnit na základě ŽÁDOSTI O STAVEBNÍ POVOLENÍ: Životní situace Název: Žádost o STAVEBNÍ POVOLENÍ Základní informace: Záměr provést stavbu lze uskutečnit na základě ŽÁDOSTI O STAVEBNÍ POVOLENÍ: Stavební povolení představuje jeden ze tří zákonných režimů

Více

Vydávání občanských průkazů 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Vydávání občanských průkazů 4. Základní informace k

Vydávání občanských průkazů 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Vydávání občanských průkazů 4. Základní informace k Vydávání občanských průkazů 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Vydávání občanských průkazů 4. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz (dále jen OP) je povinen

Více

A. Matrika. Kancelář tajemníka oddělení matriky a evidence obyvatel

A. Matrika. Kancelář tajemníka oddělení matriky a evidence obyvatel Kancelář tajemníka oddělení matriky a evidence obyvatel Vážení spoluobčané, dnem 1. července 2001 nabyla účinnost nová právní úprava týkající se matrik, jména a příjmení zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách,

Více

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Další nástroje právní regulace související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se stanovuje

Více

/01. Identifikační kód PDY 00001. 02. Kód životní situace SC00001. 03. Pojmenování (název) životní situace. 04. Základní informace k životní situaci

/01. Identifikační kód PDY 00001. 02. Kód životní situace SC00001. 03. Pojmenování (název) životní situace. 04. Základní informace k životní situaci /01. Identifikační kód PDY 00001 02. Kód životní situace SC00001 03. Pojmenování (název) životní situace Žádost o vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Od 01.01.2012 se vyrábějí

Více

Obnova nemovité kulturní památky, která bude dále posuzována v režimu stavebního zákona

Obnova nemovité kulturní památky, která bude dále posuzována v režimu stavebního zákona 1. Identifikační číslo: 2. Kód: 3. Pojmenování životní situace: Obnova nemovité kulturní památky, která bude dále posuzována v režimu stavebního zákona 4. Základní informace k životní situaci: Zamýšlí-li

Více

01. Identifikační kód PDY Kód SC Pojmenování (název) životní situace

01. Identifikační kód PDY Kód SC Pojmenování (název) životní situace 01. Identifikační kód PDY00011 02. Kód SC00011 03. Pojmenování (název) životní situace Žádost o informaci - vyžádání kopie dokumentu z úřední úschovy úřadu. 04. Základní informace k životní situaci Občan

Více

Nabývání státního občanství České republiky prohlášením

Nabývání státního občanství České republiky prohlášením 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Nabývání státního občanství České republiky prohlášením 04. Základní informace k životní situaci Prohlášením o nabytí státního občanství

Více

Metodický list č. 9. Daňová exekuce dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Obsah. Obsah... 1. 1. Základní pojmy... 3

Metodický list č. 9. Daňová exekuce dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Obsah. Obsah... 1. 1. Základní pojmy... 3 Metodický list č. 9 Daňová exekuce dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád Obsah Obsah... 1 1. Základní pojmy... 3 2. Vymáhání nedoplatků a daňová exekuce... 3 3. Daňová exekuce postižením majetkových práv...

Více

vyhlašuje ZÁKON ČÁST PRVNĺ Oddíl první Úvodní ustanovení

vyhlašuje ZÁKON ČÁST PRVNĺ Oddíl první Úvodní ustanovení 410 PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z

Více

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2009

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2009 Krajský úřad Středočeského kraje Odbor vnitřních věcí a krajský živnostenský úřad - oddělení správních agend VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2009 Metodika č. 1 pro obecní a městské úřady Středočeského kraje

Více

P r á v n í r a d y n a l e d e n 2 0 1 6

P r á v n í r a d y n a l e d e n 2 0 1 6 P r á v n í r a d y n a l e d e n 2 0 1 6 Otázka: Je někde stanovena povinnost chodit na preventivní prohlídky? Odpověď: Ano, tato povinnost je uložena zákonem, a to zákonem o veřejném zdravotním pojištění.

Více

UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ. Kdo je oprávněn v této věci jednat Oba snoubenci, popř. jejich zmocněnec na základě plné moci.

UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ. Kdo je oprávněn v této věci jednat Oba snoubenci, popř. jejich zmocněnec na základě plné moci. Základní informace k životní situaci Manželství vzniká svobodným a úplným souhlasným projevem vůle muže a ženy, kteří hodlají vstoupit do manželství (dále jen snoubenci ), že vstupují do manželství. Sňatečný

Více

Zákon č. 111/2009 Sb. o základních registrech

Zákon č. 111/2009 Sb. o základních registrech Zákon č. 111/2009 Sb. o základních registrech Výrazné změny do vývoje informačního sytému veřejné správy (dále ISVS) přináší zákon číslo 111/2009 Sb. o základních registrech, jehož podstatná část - úplné

Více

Krajský úřad Zlínského kraje INFORMACE PRO POŘADATELE VEŘEJNÝCH SBÍREK

Krajský úřad Zlínského kraje INFORMACE PRO POŘADATELE VEŘEJNÝCH SBÍREK Krajský úřad Zlínského kraje INFORMACE PRO POŘADATELE VEŘEJNÝCH SBÍREK OBSAH: Co je veřejnou sbírkou? 2 Kdo může konat veřejnou sbírku? 2 Jaké přílohy musí právnická osoba doložit k oznámení o konání veřejné

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2397 204 ZÁKON ze dne 23. července 2015, kterým se mění zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Záměr provést stavbu lze uskutečnit na základě OHLÁŠENÍ stavby stavebnímu úřadu:

Záměr provést stavbu lze uskutečnit na základě OHLÁŠENÍ stavby stavebnímu úřadu: Životní situace Název: OHLÁŠENÍ STAVBY Základní informace: Záměr provést stavbu lze uskutečnit na základě OHLÁŠENÍ stavby stavebnímu úřadu: Ohlášení záměru provést stavbu představuje jeden ze tří zákonných

Více

13.1. OBČANSKÉ PRŮKAZY

13.1. OBČANSKÉ PRŮKAZY Název životní situace 13.1. OBČANSKÉ PRŮKAZY 13.1.1. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz (dále jen OP) je veřejná listina, kterou občan prokazuje své jméno, popřípadě jména, příjmení,

Více

ČÁST PRVNÍ. Obecná ustanovení. Čl. 1. Čl. 2. Předmět směrnice. Čl. 3. Základní pojmy

ČÁST PRVNÍ. Obecná ustanovení. Čl. 1. Čl. 2. Předmět směrnice. Čl. 3. Základní pojmy Obec Strašice Strašice 276/II, 338 45 IČ: 259 098 Směrnice č. 29/2011 Rada obce Strašice vydává v souladu s ustanovením 102, odst.2, písm. n) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění, a dle 175

Více

161/2006 Sb. ZÁKON. ze dne 16. března 2006,

161/2006 Sb. ZÁKON. ze dne 16. března 2006, 161/2006 Sb. ZÁKON ze dne 16. března 2006, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony

Více

373/2011 Sb. ZÁKON ze dne 6. listopadu 2011 o specifických zdravotních službách HLAVA IV POSUDKOVÁ PÉČE A LÉKAŘSKÉ POSUDKY, PRACOVNĚLÉKAŘSKÉ SLUŽBY,

373/2011 Sb. ZÁKON ze dne 6. listopadu 2011 o specifických zdravotních službách HLAVA IV POSUDKOVÁ PÉČE A LÉKAŘSKÉ POSUDKY, PRACOVNĚLÉKAŘSKÉ SLUŽBY, 373/2011 Sb. ZÁKON ze dne 6. listopadu 2011 o specifických zdravotních službách (platí od 1. 7. 2012) HLAVA IV POSUDKOVÁ PÉČE A LÉKAŘSKÉ POSUDKY, PRACOVNĚLÉKAŘSKÉ SLUŽBY, Součástí posudkové péče je posuzování

Více

NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE

NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra sociální práce a sociální politiky Studijní opora předmětu NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE oboru Sociální práce ve veřejné správě KS

Více

VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC SM 01

VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC SM 01 Strana 1 / 9 VYŘIVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC Číslo dle rozdělovníku: Funkce : Jméno : Datum : Podpis : Zpracoval : Místostarostka, PVK Bc. Jana Čermáková 2.3.2009 usnesení za dne 30.6.09 30.6.2009 Rozdělovník

Více

Záměr odstranit stavbu lze uskutečnit na základě OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ stavby/zařízení/terénních úprav:

Záměr odstranit stavbu lze uskutečnit na základě OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ stavby/zařízení/terénních úprav: Životní situace Název: ODSTRANĚNÍ STAVBY Základní informace: Záměr odstranit stavbu lze uskutečnit na základě OHLÁŠENÍ ODSTRANĚNÍ stavby/zařízení/terénních úprav: Každý je povinen ohlásit stavebnímu úřadu

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Návrh Zastupitelstva HMP. na vydání. zákona

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Návrh Zastupitelstva HMP. na vydání. zákona PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období 972 Návrh Zastupitelstva HMP na vydání zákona kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů

Více

Občanské průkazy. Požádat o e-op může občan na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností (dále jen ORP).

Občanské průkazy. Požádat o e-op může občan na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností (dále jen ORP). Občanské průkazy Upravuje zákon č. 328/1999 Sb., zákon o občanských průkazech, ve znění pozdějších předpisů Nové elektronické občanské průkazy (dále jen e-op), upravuje zákon č. 328/1999 Sb., zákon o občanských

Více

Záměr umístit stavbu/zařízení lze uskutečnit na základě ŽÁDOSTI O ÚZEMNÍ SOUHLAS:

Záměr umístit stavbu/zařízení lze uskutečnit na základě ŽÁDOSTI O ÚZEMNÍ SOUHLAS: Životní situace Název: Žádost o ÚZEMNÍ SOUHLAS Základní informace: Záměr umístit stavbu/zařízení lze uskutečnit na základě ŽÁDOSTI O ÚZEMNÍ SOUHLAS: Územní souhlas představuje zjednodušující postup namísto

Více

Občanské průkazy. bezprostředně po nabytí českého státního občanství,

Občanské průkazy. bezprostředně po nabytí českého státního občanství, Občanské průkazy Občanský průkaz je povinen mít občan České republiky, který dosáhl věku 15 let a má trvalý pobyt na území České republiky. Občanský průkaz může mít i občan, jehož svéprávnost byla omezena.

Více

JEDNACÍ ŘÁD Rybářského svazu Luhačovického Zálesí z.s.

JEDNACÍ ŘÁD Rybářského svazu Luhačovického Zálesí z.s. JEDNACÍ ŘÁD Rybářského svazu Luhačovického Zálesí z.s. ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení, vznik, rozdělení, sloučení a zánik Rybářského svazu luhačovického zálesí. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Jednací řád rozvádí

Více

Výňatek z povinností vlastníka stavby vyplývajících ze Stavebního zákona č.183/2006 Sb.

Výňatek z povinností vlastníka stavby vyplývajících ze Stavebního zákona č.183/2006 Sb. Výňatek z povinností vlastníka stavby vyplývajících ze Stavebního zákona č.183/2006 Sb. 125 - Vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému

Více

Informace o zápisovém lístku

Informace o zápisovém lístku Informace o zápisovém lístku 1. Podle kterých právních předpisů se postupuje: - zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE O VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O INFORMACE podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Čl. I Předmět směrnice

VNITŘNÍ SMĚRNICE O VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O INFORMACE podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Čl. I Předmět směrnice VNITŘNÍ SMĚRNICE O VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O INFORMACE podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Rada Města Klecany schválila v souladu s ustanovením 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

Směrnice č. 5/2005 města Roztoky, kterou se stanovují pravidla pro vyřizování stížností a peticí.

Směrnice č. 5/2005 města Roztoky, kterou se stanovují pravidla pro vyřizování stížností a peticí. Směrnice č. 5/2005 města Roztoky, kterou se stanovují pravidla pro vyřizování stížností a peticí. Rada města Roztoky schválila dne 9.3.2005 dle 102 odst. 2 písm. n) zákona č.128/2000 Sb., o obcích (obecní

Více

ŽÁDOSTI O STAVEBNÍ POVOLEN

ŽÁDOSTI O STAVEBNÍ POVOLEN Životní situace Název: Stavební povolení k vodním dílům Základní informace: Stavební povolení vodního díla vydává vodoprávní úřad odboru životního prostředí Městského úřadu Kroměříž jako speciální stavební

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ( 1) 1 Předmět úpravy Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 a upravuje

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ( 1) 1 Předmět úpravy Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 a upravuje 247/2000 Sb. znění účinné od 20. 2. 2016 247 ZÁKON ze dne 30. června 2000 o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů Parlament se usnesl na

Více

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016.

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016. Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016. 2 Mezi nemotorová vozidla patří i přípojné vozidlo znění účinné do 19. února

Více

227/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 29. června 2000. (zákon o elektronickém podpisu) ČÁST PRVNÍ ELEKTRONICKÝ PODPIS. Účel zákona

227/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 29. června 2000. (zákon o elektronickém podpisu) ČÁST PRVNÍ ELEKTRONICKÝ PODPIS. Účel zákona Změna: 226/2002 Sb. Změna: 517/2002 Sb. Změna: 440/2004 Sb. Změna: 635/2004 Sb. Změna: 501/2004 Sb., 444/2005 Sb. Změna: 110/2007 Sb. Změna: 124/2008 Sb. Změna: 190/2009 Sb. Změna: 223/2009 Sb. Změna:

Více

ZÁKON ze dne.. o registračních pokladnách a o změně některých zákonů (zákon o registračních pokladnách)

ZÁKON ze dne.. o registračních pokladnách a o změně některých zákonů (zákon o registračních pokladnách) ZÁKON ze dne.. o registračních pokladnách a o změně některých zákonů (zákon o registračních pokladnách) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O REGISTRAČNÍCH POKLADNÁCH

Více

Soutěžní řád plavání 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 2. STRUKTURA SOUTĚŽÍ A VĚKOVÉ KATEGORIE

Soutěžní řád plavání 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 2. STRUKTURA SOUTĚŽÍ A VĚKOVÉ KATEGORIE Soutěžní řád plavání 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1.1 Soutěžní řád je souhrn zásad pro vypisování, pořádání a řízení soutěží v plavání na celém území České republiky. Ustanovení tohoto soutěžního řádu jsou závazná

Více

f) právních předpisů upravujících výkon umělecké, kulturní, sportovní a reklamní činnosti dětmi^4).

f) právních předpisů upravujících výkon umělecké, kulturní, sportovní a reklamní činnosti dětmi^4). 251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1 Tento zákon upravuje

Více

251/2005 Sb. ZÁKON. ze dne 3. května 2005. o inspekci práce. Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb.

251/2005 Sb. ZÁKON. ze dne 3. května 2005. o inspekci práce. Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb. 251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 1 Tento zákon upravuje

Více

tajemník Úřadu MČ Praha 7 tajemníka č. 4 z 21.09.2012

tajemník Úřadu MČ Praha 7 tajemníka č. 4 z 21.09.2012 tajemník Úřadu MČ Praha 7 tajemníka č. 4 z 21.09.2012 Září 2012 Přílohy: 1. Seznam spisových uzlů (str. 23) 2. Seznam dokumentů nepodléhajících spisové evidenci (str.25) 3. Spisový a skartační plán (str.

Více

Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, s vyznačením navrhovaných změn a odst. 2

Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, s vyznačením navrhovaných změn a odst. 2 Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění zákona č. 337/1992 Sb., zákona č. 344/1992 Sb., zákona č. 359/1992 Sb., zákona č. 67/1993 Sb., zákona č. 290/1993

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2004 4. volební období 644/2 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona o registračních pokladnách (tisk 644) -

Více

SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Vydal: Schválil: Základní škola Šumperk, Šumavská 21, příspěvková organizace ředitel školy Mgr. Viktor Verner Účinnost: od 1. ledna 2012 Článek 1. Obecná ustanovení Na

Více

Zákon č. 184/2006 Sb., ze dne 14. března 2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění)

Zákon č. 184/2006 Sb., ze dne 14. března 2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon č. 184/2006 Sb., ze dne 14. března 2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Část první Obecná

Více

ČÁST I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Předmět směrnice. Čl. 2 Základní pojmy

ČÁST I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Předmět směrnice. Čl. 2 Základní pojmy Směrnice č. 6/2006 města Holešova, kterou se stanovují pravidla pro přijímání a vyřizování stížností a petic Rada města Holešova schválila dne 15. června 2006 podle ustanovení 102 odst. 2 písm. n) zákona

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Zákon č. 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ze dne 5. června 2008 ve znění zákona č. 285/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání cestovního dokladu 04. Základní informace k životní situaci Cestovní pas se vydává: ve lhůtě 30 dnů, je-li žádost podána u zastupitelského

Více

1. Identifikační číslo. 2.Kód. 3. Pojmenování (název) životní situace. Vydání občanského průkazu. 4. Základní informace k životní situaci

1. Identifikační číslo. 2.Kód. 3. Pojmenování (název) životní situace. Vydání občanského průkazu. 4. Základní informace k životní situaci 1. Identifikační číslo 2.Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 4. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan České republiky, který dosáhl

Více

Město Ledeč nad Sázavou

Město Ledeč nad Sázavou Město Ledeč nad Sázavou Zastupitelstvo města Ledeč nad Sázavou schvaluje směrnici č. 01 /2011 Poskytování příspěvků a dotací z rozpočtu města Platnost a účinnost od 28.února.2011 Obsah: A. Část obecná

Více

ZÁKON ze dne 14. března 2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ZÁKON ze dne 14. března 2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ ZÁKON ze dne 14. března 2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: (1) Tento zákon upravuje podmínky

Více