POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP)"

Transkript

1 POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP) 1) Hlavní fakta..str.1 2) Sep.sks.cz..str.2 3) Téma. str.2 4) Postupy psaní BP.str.3 5) Projekt.str.4 6) Metody...str.5 7) Struktura BP. str.5 8) Formální úprava...str.7 9) Citace v textu..str.7 10) Bibliografická citace str.8 11)Obhajoba.str.9 12) Přílohy..str.10 1) HLAVNÍ FAKTA Bakalářská práce (BP) se píše v posledním ročníku studia. Studenti mají možnost navštěvovat seminář k bakalářské práci. V rámci semináře si zvolí téma BP, stanoví cíle, sestaví osnovu a projekt k BP. Rozsah BP je stran. Výběr tématu, zadání BP a částečně i odevzdání probíhá elektronicky v systému sep.sks.cz. Práce má povinný formát a strukturu. Práce musí prokázat schopnost studenta samostatného úsudku. Práce musí přinést nové výsledky, které by měly mít hodnotu pro další využití, pro praxi. Práce se odevzdává v termínu vyhlašovaném školou ve dvou výtiscích v pevné vazbě na studijním oddělení a v elektronické podobě v pdf formátu nahráním do systému sep.sks.cz. Studenti následně obdrží posudek vedoucího práce a oponenta. BP je ukončena až obhájením při bakalářských zkouškách.

2 2) SEP.SKS.CZ Informační systém VOŠIS určený ke správě absolventských a bakalářských prací. Po zaregistrování dostanete přístup k seznamu aktuálních témat k BP. Další funkce systému sep.sks.cz: V systému si můžete téma sami rezervovat. Přes systém lze kontaktovat vedoucího BP. Systém slouží k průběžné kontrole BP do systému studenti musí nahrát ke stanovenému datu cíle/ záměry práce, osnovu a projekt (datum je určeno v rámci semináře k absolventské práci). Vedení školy v systému schvaluje/ neschvaluje jednotlivá témata. V systému se generuje zadávací list (listy se tisknou 1-2 měsíce před odevzdáním, nechávají se podepsat vedením školy a následně tvoří nedílnou součást práce, viz str.3). BP se odevzdává nejen v tištěné podobě, ale i v elektronické. BP jsou studenti povinni nahrát v pdf formátu do sep.sks.cz. Do systému jsou nahrávány i posudky k BP. 3) TÉMA Téma musí být zvoleno s ohledem na studovaný obor. V zásadě existují dva způsoby výběru témat: a) Na základě seznamu témat v sep.sks.cz b) Téma si formuluje student sám dle svých vlastních znalostí, zájmů a dovedností a následně osloví pedagoga z VOŠIS. Vyučující zhodnotí vhodnost daného tématu a pokud se tématu ujme jako vedoucí BP, téma zanese do systému sep.sks.cz. Co je třeba uvážit při výběru tématu BP: Mám dostatečné znalosti/ dovednosti ke zpracování daného tématu? Je téma dostatečně zmapované? Budu mít k dispozici studijní materiály? Není téma naopak již příliš zpracované? Je zde prostor pro můj vlastní přínos k tématu? Je téma dostatečné obsáhlé? Není příliš široké (tzn. nemohu jít do hloubky) nebo naopak není natolik specifické, že nenaplní rozsah mé BP? Bude výsledek BP využitelný v praxi? Přinese nové poznatky? Není téma příliš polemické, sporné, nové, neprobádané? Je třeba taktéž uvážit osobu vedoucího BP.

3 4)POSTUPY PSANÍ BP Přípravná fáze Stanovení tématu a vedoucího BP (téma musí být rezervováno v sep.sks.cz, další pokyny obdržíte v rámci semináře k BP). Stanovení cílů/ záměrů. Hledání základních pramenů, literatury, zdrojů. Rešerše, prostudování základních zdrojů. Vymezení problematiky, stanovení základních vědeckých otázek a úkolů (širší, konkrétní vymezení cílů BP). Schválení BP (vedoucím práce a vedením školy; téma následně již není jen rezervováno, ale schváleno). Sestavení časového harmonogramu práce. Vymezení metod. Sestavení osnovy BP. Sestavení projektu BP (nejdříve v powerpointové podobě a její prezentace na semináři, následně v písemné podobě nutno nahrát spolu s osnovou na sep.sks.cz). Teoretická/ praktická část, výzkum Nastudování teoretických podkladů (studijní literatura, elektronické zdroje a další prameny). Realizace samotné praktické části (výzkum, analýza, srovnání) je třeba správně definovat metody, stanovit prostředí pro realizaci výzkumu/ projektu. Jednotlivé závěry nezapomeňte konzultovat s vedoucím práce. Psaní BP Postupujte dle osnovy. Osnova se sestavuje na začátku samotné práce, před začátkem psaní proveďte eventuálně revizi osnovy. Úvod, závěr a abstrakt se píší až na konci. Vždy po ukončení většího celku pošlete svému vedoucímu BP text ke konzultaci. Nastavte si v textovém editoru správné formátování textu a vedení citačního/ poznámkového aparátu. Nezapomeňte ani na stylistickou a gramatickou úpravu své práce. Zhruba 6 týdnů před odevzdáním BP je třeba vytisknout zadávací list ve dvou kopiích. Zadávací listy se nechávají podepsat vedením školy a jsou následně vloženy do BP (povinná součást). Kontrola BP Práci zkontrolujte v textovém editoru, následně vytiskněte a důkladně znovu zkontrolujte (po věcné, stylistické a gramatické stránce). Připojte citace, poznámkový aparát. Doplňte seznam literatury, elektronických zdrojů, obrázků, tabulek a příloh.

4 Připojte obsah, titulní stránku, zadávací list, prohlášení, poděkování. Odevzdání BP Ve dvou výtiscích v pevné vazbě na studijním oddělení a elektronicky v pdf formátu na sep.sks.cz. Pokud v rámci BP sestavujete elektronický soubor, databázi, webovou stránku apod. připojte odkaz na daný projekt nebo jej nahrajte na CD. Příprava obhajoby Příprava prezentace obhajoby v powerpointovém formátu. Na základě posudků si připravte argumentaci k uvedeným výtkám. Obhajoba, známka, diplom 5) PROJEKT Vypracování projektu podmínka udělení zápočtu za seminář k BP. Rozsah 2-4 strany. Písemné shrnutí přípravných prací k BP, základ pro samotnou realizaci praktické části a psaní. Projekt povinné součásti: Název tématu. Jméno vedoucího BP. Stanovení cíle. Vymezení problematiky (širší ukotvení cílů, záměrů BP, anotace). Návrh metod a jejich stručný popis. Časový plán. Informační zdroje, literatura (min.5 položek). Termíny konzultací s vedoucím BP. Osnova BP. Projekt spolu s osnovou se nahrává na sep.sks.cz. 6) METODY Empirické metody (pozorování, měření, pokus). Obecně teoretické metody o Analýza a syntéza (uveďte přesné parametry analýzy).

5 o o o o o Indukce a dedukce. Generalizace. Abstrakce. Komparace (nutno uvést srovnávací kritéria min.3 varianty v 10 kritériích). Analogie. Specifické vědní metody o Ekonomické metody (cost-benefit analýza, analýza trhu). o Statistické metody (analýza časových řad). o Sociologické metody (dotazník, řízený rozhovor). o Další (vývojový diagram, SWOT analýza, Ganttův diagram, organogram). o IT metody (programy, software, frameworky). 7) STRUKTURA BP Pevné desky svázané v knihařství (vzor viz příloha). Titulní list (vzor viz příloha). Zadávací list (vytisknout cca šest týdnů před termínem odevzdání a nechat podepsat ředitelem školy). Prohlášení (na stránce dole) Prohlašuji, že jsem absolventskou práci na téma. Zpracoval/a samostatně a použil/a pouze zdrojů, které cituji a uvádím v seznamu použité literatury. V Praze dne.. vlastnoruční podpis Poděkování (nepovinné; ale je slušné poděkovat svému vedoucímu BP, eventuálně dalším osobám, institucím, které mi poskytly pomoc, zdroje při realizaci BP). Abstrakt (stručné shrnutí obsahu a náplně práce, cca 10 řádků) Na této stránce bude uveden nahoře abstrakt v českém jazyce, uprostřed klíčová slova (4-6 jedinečných výrazů) a dole abstrakt v anglickém/ německém jazyce. Obsah (s odkazy na čísla stránek; stránkování BP začíná na tomto listě - ale na základě skutečného počtu stránek, tj. začíná se zpravidla str. 6). Úvod (1 až 2 strany) o Vymezení tématu, důvod výběru tématu, cíle práce a jejich smysl, zvolené metody, předpoklady a hypotézy, struktura práce. o Úvod musí odpovědět na základní otázky práce: Co píšeme? (téma) Proč to píšeme? (cíle) Jak se k danému cíli dostaneme? (metody) Teoretická část práce (cca 1/3 textu) o Teoretický úvod k dané problematice, definice pojmů, zasazení do teoretického rámce). Čleňte kapitoly do max. 4 podúrovní.

6 Praktická (empirická) část práce (cca 2/3 textu) Povinné součásti: o Cíl průzkumu/výzkumu/analýzy/ srovnání. o Použité metody (detailní popis). o Popis prostředí a zkoumaného vzorku. o Samotná realizace popis, analýza. o Detailní výsledky průzkumu/výzkumu/ analýzy/ srovnání. o Shrnutí výsledků (ideálně v grafu, tabulce). o Vlastní přínos práce. Čleňte kapitoly do max. 4 podúrovní. Závěr (1 až 2 strany) o Shrnutí výsledků a shrnutí vlastního přínosu autora práce. o Zhodnocení využitelnosti dosažených výsledků, další náměty pro řešení v této oblasti. Rešerše (pouze u knihovníků). Seznam použité literatury Abecedně řazeno dle příjmení autorů, řiďte se aktuálními citačními normami. Seznam internetových zdrojů Abecedně řazeno dle příjmení autorů, řiďte se aktuálními citačními normami. Terminologický slovník (nepovinné). Seznam obrázků V textu k obrázku připojte číslo, název a zdroj (v souladu s pravidly citačních norem), v závěru práce uveden úplný seznam všech použitých obrázků. Seznam grafů V textu ke grafu/ tabulce připojte číslo, název a zdroj (v souladu s pravidly citačních norem), v závěru práce uveden úplný seznam všech použitých grafů/ tabulek. Seznam příloh Přílohy Uvést číslo přílohy, název a zdroj (dle citačních norem). 8) FORMÁLNÍ ÚPRAVA stran čistého textu. Písmo: patkové (Times New Roman), velikost 12. Názvy kapitol možnost bezpatkového písma. Doporučené řádkování 1,5 cm. Tiskne se po jedné straně.

7 Obrázky a grafy nemusí být barevné, ale pozor na čitelnost textu a jednotlivých ukazatelů. Rozměr stránky: levý okraj (u hřbetu ) 4 cm, ostatní 2cm. 2 výtisky v tištěné formě v pevné vazbě a elektronicky v pdf formátu. Text musí být členěn do kapitol a podkapitol (max. 4 podúrovně). Text se píše v přítomném čase. Pozor na stylistická pravidla psaní vědeckých textů a na pravidla českého pravopisu. 9) CITACE V TEXTU Student je povinen dokázat zdroj veškerých nepůvodních myšlenek a informací, tj. odkud dané informace získal. Základní druhy citací: Parafráze cizích myšlenek vlastními slovy. Nutnost uvést přímo v textu odkaz (ideálně i se stránkou v knize). Doslovná citace, přesný opis z textu knihy. Přímo v textu bude přesný citát v uvozovkách a psán kurzívou s odkazem na daný zdroj (i s přesnou stránkou). 3 způsoby citací dle normy: Harvardský systém V textu za citací následuje kulatá uvozovka se jménem autora, rokem vydání dané publikace a číslem stránky, kde se daná informace nachází. V seznamu literatury se uvádí rok vydání publikace ihned za jméno autora. Forma číselného odkazu V textu za citací následuje číslo citace/ poznámky - v kulatých nebo v hranatých závorkách nebo v horním indexu. Za závěrem následuje seznam citací/ poznámek. Průběžné poznámky V textu za citací následuje číslo citace/ poznámky - v kulatých/ v hranatých závorkách nebo v horním indexu. Na každé stránce jsou dole pod čarou uvedena vysvětlení k danému odkazu. Průběžné poznámky/ citace si nastavte v textovém editoru. Doporučujeme použít poslední metodu průběžné poznámky. Poznámky neslouží jen k citaci zdrojů, ale i k uvedení dalších připomínek, poznámek k textu.

8 10) BIBLIOGRAFICKÁ CITACE Vycházet vždy z platných norem (ČSN ISO 690:2011), lze doporučit i internetový portál Kniha Autor. Název: Podnázev. Vydání. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, rok. Název edice a číslování. ISBN. (jen u 1. vydání se vydání neuvádí) Digitalizovaná kniha Autor. Název: Podnázev. [online] Vydání. Další tvůrce. Místo publikování: Nakladatel, rok. ISBN [datum citování] Dostupnost a přístup. dostupnost - URL adresa, místo uložení CD Kapitola v tištěné knize Autor. Název kapitoly. In: Autoři: Název knihy. Místo publikování: Nakladatel, rok. Stránky kapitoly od do. ISBN. Kapitola v elektronické knize Autor. Název kapitoly. In: Autoři: Název knihy [online]. Místo publikování: Nakladatel, rok. Stránky kapitoly od do. ISBN. [datum citování]. Dostupnost. Článek v tištěném časopisu Autor. Název příspěvku. Název časopisu. Ročník, číslo, stránky článku od-do. ISSN. Článek v elektronickém časopisu Autor. Název příspěvku. Název časopisu [online]. Ročník, číslo, stránky článku od-do. ISSN. [datum citování]. Dostupnost. Webová stránka Název stránky [online]. Vlastník stránky. (rok vydání, copyright nepovinné). [datum citování]. Dostupnost. Článek na webu Autor. Název článku. In: Název zdroje [online]. Vlastník stránky (vydavatel). Rok vydání. [datum citování]. Dostupnost. Diplomová práce Autor. Název. Místo vydání: vydavatel, rok vydání. Typ práce. Pracoviště obhajoby. Počítačový program Distributor (případně autor a pak distributor). Název programu [software]. Datum vydání. [datum zpřístupnění]. Dostupnost. Požadavky na systém. Fotografie Autor. Název fotografie. [typ nosiče]. Místo pořízení, rok pořízení Elektronicky dostupná fotografie Autor. Název fotografie. [online]. Název zdroje [typ média]. Dostupnost. Formát. Přednáška Autor (lektor). Název přednášky [typ média]. Místo, pořadatel a datum konání.

9 Další pravidla: Jména autorů PŘÍJMENÍ, křestní jméno (ČAPEK, Karel) PŘÍJMENÍ, počáteční písmeno křestního jména (ČAPEK, K.) Pokud je tvůrců více a všichni mají stejnou důležitost, uvádějí se všichni. Jinak zmiňte pouze hlavního autora. Název knihy (článku, webové stránky, fotografie) se píše kurzívou. 11) OBHAJOBA Tvoří součást bakalářské zkoušky, celkový čas minut. 2 části prezentace, představení BP (5-7 minut) čtení posudků a reakce na výtky/ otázky k BP (cca 10 minut) Prezentace: v powerpointovém formátu, 7-9 snímků : - Úvodní snímek (název BP, jméno studenta, vedoucího a oponenta). - Osnova prezentace. - Cíl BP (záměr, osobní motivace). - Výsledky teoretické části. - Výsledky praktické části (podrobněji). - Přínos BP (shrnutí, graf/ tabulka). - Předpokládaný vývoj, další náměty k výzkumu. - Závěrečný snímek ( Děkuji za pozornost ). Buďte struční, věcní a mluvte nahlas a spisovně. Čtení posudků: nejdříve se čte posudek vedoucího BP a poté oponentský posudek. Připravte si odpovědi na otázky/ výtky, které máte uvedeny v posudcích. 12) PŘÍLOHY Desky BP vzor Titulní list vzor

10 desky bakalářské práce vzor Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta informatiky a statistiky Vyšší odborná škola informačních služeb v Praze Bakalářská práce <Rok odevzdání> <JménoPříjmení>

11 titulní list bakalářské práce vzor Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta informatiky a statistiky Vyšší odborná škola informačních služeb v Praze <Jméno Příjmení> <Název práce> Bakalářská práce

12 <Rok odevzdání>

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85. Vyšší odborná škola

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85. Vyšší odborná škola Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Vyšší odborná škola ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce (neuvádí se na deskách) Plzeň květen 2013 Jméno a příjmení autora

Více

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Brno, Merhautova 15 Adresa: Merhautova 15, Brno Telefon: 545 576 263 e-mail: skola@szsmerh.cz PSČ: 613 00 Fax: 545 425 850 WWW: http://www.szsmerh.cz

Více

Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace. Maturitní práce. (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH. 1. Obecná ustanovení... 2

Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace. Maturitní práce. (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH. 1. Obecná ustanovení... 2 Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace Maturitní práce (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH 1. Obecná ustanovení... 2 2. Organizace a realizace... 3 3. Termíny... 3 4. Hodnocení zpracování a obhajoby

Více

Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o.

Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o. Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o. Studijní obor: 64-31-N/10 Řízení malého a středního podniku METODICKÝ POKYN KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Studijní materiál Ostrava 2015/2016 Úvod

Více

Absolventská a bakalářská práce

Absolventská a bakalářská práce Absolventská a bakalářská práce Smysl absolventské práce aneb co mám ukázat, že umím Rozšířit vědomosti, akademické i praktické schopnosti a dovednosti Samostatná práce s literaturou a citacemi Vytvoření

Více

S T A N D A R D M A T U R I T N Í P R Á C E

S T A N D A R D M A T U R I T N Í P R Á C E S T A N D A R D M A T U R I T N Í P R Á C E Žáci zpracovávají maturitní práci na závěr svého studia v posledním ročníku k naplnění maturitních zkoušek. Standard se týká všech čtyřletých oborů vzdělávání.

Více

Požadavky na zpracování maturitní práce

Požadavky na zpracování maturitní práce Požadavky na zpracování maturitní práce Formální úprava maturitní práce 1. Struktura maturitní práce Maturitní práce má následující členění: 1. Titulní list (viz Příloha) 2. Prohlášení (viz Příloha), poté

Více

Seminární práce obecné a technické pokyny

Seminární práce obecné a technické pokyny Seminární práce obecné a technické pokyny Rozsah běžné seminární práce Orientačně 10 normovaných stran skutečného textu (Úvod, Hlavní část, Závěr). Obvyklá struktura seminární práce Vlastní struktura,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Schválil: Mgr. Pavel Cielecký Podpis: Mgr. Pavel Cielecký, v. r.

Schválil: Mgr. Pavel Cielecký Podpis: Mgr. Pavel Cielecký, v. r. Příkaz ředitele č. 8a Povinná zkouška profilové části maturitní zkoušky z odborných předmětů formou Název předpisu: vypracování maturitní práce a její obhajoby Datum platnosti: od 1. února 2016 Inovace

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická

Více

Studující učitelských programů přednostně volí témata z oblasti oborového studia a rovněž vedoucí práce z oborových kateder.

Studující učitelských programů přednostně volí témata z oblasti oborového studia a rovněž vedoucí práce z oborových kateder. Základní a pro studenty závazné informace jsou uvedeny na webu FP TUL a jsou součástí elektronického kurzu Průvodce studenta FP tvorbou odborné (závěrečné) práce Níže jsou uvedeny jen ty informace, které

Více

Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce pro obor Ekonomika v multimediální sféře (EMS)

Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce pro obor Ekonomika v multimediální sféře (EMS) Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce pro obor Ekonomika v multimediální sféře (EMS) Závěrečná maturitní práce je autorské dílo žáků maturitních ročníků vymezené ve školském zákoně č. 561/2004

Více

Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE

Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Obsah: Úvod... 2 1 Zadání, harmonogram a vedení absolventských prací...

Více

Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Tajovského 2, 736 01 Havířov Podlesí. Pokyn pro zpracování maturitní práce

Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Tajovského 2, 736 01 Havířov Podlesí. Pokyn pro zpracování maturitní práce 1. Téma maturitní práce Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o. Tajovského 2, 736 01 Havířov Podlesí Pokyn pro zpracování maturitní práce Žák si téma maturitní práce vylosuje, na losovaném

Více

Vyhláška k předmětu Semestrální projekt 2 (BB2M, KB2M)

Vyhláška k předmětu Semestrální projekt 2 (BB2M, KB2M) Bakalářský studijní obor Mikroelektronika a technologie FEKT VUT v Brně Akademický rok 2011/2012 Vyhláška k předmětu Semestrální projekt 2 (BB2M, KB2M) pro studenty 3. ročníku oboru Mikroelektronika a

Více

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování maturitní práce V Praze dne: 15. 10. 2008 Ing. Jan Hildebrand ředitel školy

Více

STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA BOSKOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE. Pokyn ředitelky školy k vypracování ročníkové písemné prezentační práce

STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA BOSKOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE. Pokyn ředitelky školy k vypracování ročníkové písemné prezentační práce STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA BOSKOVICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Pokyn ředitelky školy k vypracování ročníkové písemné prezentační práce Boskovice 2015 Střední pedagogická škola Boskovice, příspěvková organizace

Více

23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 36-45-M/01 TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV 18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE

23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 36-45-M/01 TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV 18-20-M/01 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Frýdek- Místek, příspěvková organizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek ředitel: 558 406 211 558 406 111

Více

Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018

Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018 Při vypracování práce se řiďte následujícími

Více

Seminární práce z fyziky stručné pokyny

Seminární práce z fyziky stručné pokyny Seminární práce z fyziky stručné pokyny Rozsah a obvyklá struktura seminární práce Orientační rozsah seminární práce je 10 normovaných stran vlastního textu (tím se rozumějí kapitoly Úvod, Hlavní část,

Více

ZÁVAZNÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ, DIPLOMOVÉ A DISERTAČNÍ PRÁCE

ZÁVAZNÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ, DIPLOMOVÉ A DISERTAČNÍ PRÁCE ZÁVAZNÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ, DIPLOMOVÉ A DISERTAČNÍ PRÁCE Bakalářskou/diplomovou prací se ověřují vědomosti a dovednosti, které student získal během studia a jeho schopnosti využívat je při

Více

Projekt inovace vzdělávání na SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. Pokyny pro zpracování ročníkové práce z předmětu FIKTIVNÍ FIRMA. Verze 1.

Projekt inovace vzdělávání na SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. Pokyny pro zpracování ročníkové práce z předmětu FIKTIVNÍ FIRMA. Verze 1. Projekt inovace vzdělávání na SOŠ a SOU Horky nad Jizerou Pokyny pro zpracování ročníkové práce z předmětu FIKTIVNÍ FIRMA Verze 1.1 Tento projekt byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Celá práce musí být tisknutelná to znamená: všechny obrázky, formuláře, tabulky atd. (které nelze do práce vložit) budou naskenované.

Celá práce musí být tisknutelná to znamená: všechny obrázky, formuláře, tabulky atd. (které nelze do práce vložit) budou naskenované. Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2014/2015 Při vypracování práce se řiďte následujícími pokyny. Charakteristika jednotlivých částí práce 1. Titulní strana (nečísluje se stránka ani

Více

Instrukce ke konání maturitních zkoušek ve školním roce 2015/2016 QI 75-04-04

Instrukce ke konání maturitních zkoušek ve školním roce 2015/2016 QI 75-04-04 List číslo: 1 / 31 Druh dokumentu: Instrukce Vydání: 2 Identifikační označení: QI 75-04-04 Výtisk číslo: 1 Instrukce ke konání maturitních zkoušek ve školním roce 2015/2016 QI 75-04-04 Tato instrukce je

Více

Vše co potřebujete vědět o (své) bakalářské práci

Vše co potřebujete vědět o (své) bakalářské práci Vše co potřebujete vědět o (své) bakalářské práci 1. Zadávání Bakalářské práce se zadávají během letního semestru předposledního roku studia. Nejpozději do 15. března je katedrou zveřejněna nabídka témat,

Více

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Norma ISO 690:1987 a ISO 690-2:1997 krátká forma bibliografického záznamu k čemu slouží? identifikace dokumentu

Více

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP)

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP) FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP) Textové požadavky a náležitosti Zásady psaní textu dány normou ČSN 01 6910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory. Text maturitní

Více

Předmluva k prvnímu českému vydání. 0 Úvod. 1 Příprava písemné práce 1.1 Časový plán

Předmluva k prvnímu českému vydání. 0 Úvod. 1 Příprava písemné práce 1.1 Časový plán Předmluva k prvnímu českému vydání 0 Úvod 1 Příprava písemné práce 1.1 Časový plán 2 Úprava elektronické písemné práce 2.1 Forma 2.2 Znaky, písmo, jazyk 2.3 Papír 2.4 Okraje 3 Formát a rozsah 3.1 Formát

Více

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ operační program Rozvoj lidských zdrojů, priorita 3.3. Rozvoj celoživotního vzdělávání, opatření 3.3.3. Rozvoj dalšího profesního vzdělávání ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ

Více

Absolventská práce formální úprava

Absolventská práce formální úprava Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola Praha 1, Alšovo nábřeží 6 Absolventská práce formální úprava Obecná struktura absolventské práce - titulní list - čestné prohlášení - poděkování

Více

Pro studenta ukončení studia, prokázání teoretických poznatků, schopnost práce s literaturou, prohloubení znalostí

Pro studenta ukončení studia, prokázání teoretických poznatků, schopnost práce s literaturou, prohloubení znalostí Absolventská práce Význam práce Pro studenta ukončení studia, prokázání teoretických poznatků, schopnost práce s literaturou, prohloubení znalostí Pro školu archivace, zdroj informací pro další studenty

Více

Výzva k účasti v I. ročníku soutěže Věda pro zemi o nejlepší bakalářské, diplomové a doktorské práce

Výzva k účasti v I. ročníku soutěže Věda pro zemi o nejlepší bakalářské, diplomové a doktorské práce Výzva k účasti v I. ročníku soutěže Věda pro zemi o nejlepší bakalářské, diplomové a doktorské práce pořadatel: Národním zemědělské muzeum, s.p.o., Kostelní 44, 170 00 Praha 7, www.nzm.cz IČO: 75075741,

Více

NÁVOD K VYTVOŘENÍ ZÁVĚREČNÉ ROČNÍKOVÉ PRÁCE

NÁVOD K VYTVOŘENÍ ZÁVĚREČNÉ ROČNÍKOVÉ PRÁCE NÁVOD K VYTVOŘENÍ ZÁVĚREČNÉ ROČNÍKOVÉ PRÁCE aneb jak na to! Proč práci dělat? Každý žák 4. - 9. ročníku zpracuje závěrečnou ročníkovou práci na konkrétní téma. Téma si žáci vybírají samostatně, podle svého

Více

Metodický návod ke zpracování ročního projektu

Metodický návod ke zpracování ročního projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do Vaší budoucnosti Metodický návod ke zpracování ročního projektu PRAKTICKÁ OBECNÁ PŘÍRUČKA PRO ŽÁKY VYŠŠÍHO STUPNĚ OSMILETÉHO A ŠESTILETÉHO GYMNÁZIA A PRO

Více

Absolventská a bakalářská práce

Absolventská a bakalářská práce Absolventská a bakalářská práce Smysl absolventské práce aneb co mám ukázat, že umím Rozšířit vědomosti, akademické i praktické schopnosti a dovednosti Samostatná práce s literaturou a citacemi Vytvoření

Více

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE V bakalářské práci student prokazuje osvojení si znalostí předepsaných příslušným bakalářským studijním programem a schopnost jejich aplikace při řešení konkrétního

Více

S M Ě R N I C E Ř E D I T E L E Š K O L Y MATURITNÍ PRÁCE (PROJEKT)

S M Ě R N I C E Ř E D I T E L E Š K O L Y MATURITNÍ PRÁCE (PROJEKT) OBSAH S M Ě R N I C E Ř E D I T E L E Š K O L Y MATURITNÍ PRÁCE (PROJEKT) ČÍSLO SMĚRNICE VVP 001/2012 DATUM VYDÁNÍ 2012-09-03 ÚČINNOST OD 2012-09-04 ZPRACOVALI SCHVÁLIL ZŘŠ, VMT RNDr. Jiří Šlégl, ředitel

Více

Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014

Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014 Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014 Věcné a formální uspořádání maturitní práce 1. Věcná stránka práce Maturitní práce by měla mít následující strukturu: Titulní strana (viz následující strana)

Více

Zásady formálního zpracování diplomové práce

Zásady formálního zpracování diplomové práce Zásady formálního zpracování diplomové práce Stránkový rozsah diplomové práce, musí být odvozen od jejího obsahu, to je věcného splnění zadání. Diplomová práce má být napsána na počítači na bílém neprůsvitném

Více

Maturitní práce s obhajobou obor Cestovní ruch školní rok 2014/2015

Maturitní práce s obhajobou obor Cestovní ruch školní rok 2014/2015 Maturitní práce s obhajobou obor Cestovní ruch školní rok 2014/2015 Praktická maturitní zkouška pro obor Cestovní ruch má charakter písemné práce a její ústní obhajoby. Cílem práce je příprava zájezdu

Více

Pokyny k vypracování absolventské práce ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115

Pokyny k vypracování absolventské práce ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115 Pokyny k vypracování absolventské práce ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115 Úvod Milí žáci, vypracováním absolventské práce získáte mnoho zkušeností a především schopnost samostatné práce a uvažování, které

Více

REFERÁT. Výklad: Co je referát? Jak napsat referát?

REFERÁT. Výklad: Co je referát? Jak napsat referát? REFERÁT Výklad: Co je referát? Jak napsat referát? OBSAH Co je referát? Proč je referát užitečný? Co znamená vypracovat referát? Co bylo důležité? Co se stane, když vše zvládneme? CO JE REFERÁT? krátký

Více

Metodika k vypracování. bakalářské a diplomové práce

Metodika k vypracování. bakalářské a diplomové práce ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Metodika k vypracování bakalářské a diplomové práce Ludvík Eger Hana Kunešová Plzeň 2015 Název: Autor: Vydavatel: Metodika k vypracování bakalářské a diplomové

Více

78-42-M/01 TECHNICKÉ LYCEUM

78-42-M/01 TECHNICKÉ LYCEUM Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Frýdek- Místek, příspěvková organizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek ředitel: 558 406 211 558 406 111

Více

(VZOR ÚVODNÍ STRÁNKY MATURITNÍ PRÁCE) MATURITNÍ PRÁCE. Téma. Technika služeb a průvodcovství. Školní rok: 2014/2015

(VZOR ÚVODNÍ STRÁNKY MATURITNÍ PRÁCE) MATURITNÍ PRÁCE. Téma. Technika služeb a průvodcovství. Školní rok: 2014/2015 45 45 3 5 50 (VZOR ÚVODNÍ STRÁNKY MATURITNÍ PRÁCE) MATURITNÍ PRÁCE Téma 25 Studijní obor: Předmět: Třída: Cestovní ruch 65-42-M/02 Technika služeb a průvodcovství 4. CR Školní rok: 2014/2015 Jméno: Příjmení:

Více

Základní informace k absolventským pracím 1 na KJJ

Základní informace k absolventským pracím 1 na KJJ Základní informace k absolventským pracím 1 na KJJ Autoři odevzdají AP ve stanoveném počtu výtisků a na předepsaném elektronickém nosiči ve stanovené lhůtě před obhajobou. Vedoucím oddělení či pověřená

Více

Směrnice rektora č. 15/2013

Směrnice rektora č. 15/2013 Slezská univerzita v Opavě Směrnice rektora č. 15/2013 k přidělování ISBN a ISSN na Slezské univerzitě v Opavě Vydáno: V Opavě, červen 2013 Směrnice rektora č. 15/2013 k přidělování ISBN a ISSN na Slezské

Více

Bibliografické odkazy a citace dokumentů

Bibliografické odkazy a citace dokumentů Bibliografické odkazy a citace dokumentů aneb Brouk Pytlík říká ve svém díle toto: Všechno vím, všechno znám 1 Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Obsah Proč citovat Norma Citace, bibliografická

Více

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE název práce Obor: Třída: Školní rok: jméno a příjmení autora

Více

Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice. Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací

Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice. Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací Obsah 1. Rychlý přehled... 3 1.1. Vzhled stránky:... 3 1.2. Formát nadpisů:... 3 1.3. Formát odstavcového

Více

Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní styl: Nadpis1 Nadpisy kurzivou Nadpis2 Podtržené nadpisy Nadpis3. Do dokumentu vložte č. stránek.

Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní styl: Nadpis1 Nadpisy kurzivou Nadpis2 Podtržené nadpisy Nadpis3. Do dokumentu vložte č. stránek. Předmět: INFORMATIKA roč.: 9 č.šab.: 2 téma: Textový editor WORD Vzdělávací materiál: prac. list Oblast:Informatika - Vytvoření stylu odstavců, vložení obsahu Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce Střední prů myslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 13 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce prosinec 2006 jméno a příjmení autora FORMÁLNÍ STRÁNKA ZPRACOVÁNÍ

Více

Pokyny pro autory. (Times, 14, tučně, kapitálky) (Times, 10, tučně, kurzívou) (Times, 10, normálně)

Pokyny pro autory. (Times, 14, tučně, kapitálky) (Times, 10, tučně, kurzívou) (Times, 10, normálně) Pokyny pro autory Doporučujeme všem autorům, aby pro psaní článku použili předem definovaný vzor šablony pro autory, která je již upravena dle požadavků. Šablona pro psaní článků je pevně definovaná, zvolené

Více

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu. Název práce

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu. Název práce 25 45 65 50 (VZOR ÚVODNÍCH STRÁNEK PRÁCE) Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická, Brno, Sokolská 1 ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu Název práce 25 Studijní obor: Technické lyceum 78 42

Více

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI ROČNÍKOVÉ PRÁCE A DLOUHODOBÉ MATURITNÍ PRÁCE PRO ŽÁKY SPŠ A OA

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI ROČNÍKOVÉ PRÁCE A DLOUHODOBÉ MATURITNÍ PRÁCE PRO ŽÁKY SPŠ A OA VOŠ SPŠ OA ČÁSLAV Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Čáslav, Přemysla Otakara II. 938 se sídlem Přemysla Otakara II. 938, 286 14 Čáslav 327 312 611 FAX 327 314 122 e-mail:

Více

Zásady psaní odborného textu

Zásady psaní odborného textu Zásady psaní odborného textu Pro odborné texty existuje standardní struktura, od které by se žádný text neměl příliš odchylovat. Jednotlivé části (kapitoly) mohou být pojmenovány podle potřeby, u krátkých

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Brno, Merhautova 15 ABSOLVENTSKÁ PRÁCE POŽADAVKY OBORU DIPLOMOVANÝ OČNÍ OPTIK Oborové požadavky na zpracování absolventské práce navazují

Více

Formální úprava závěrečných prací - SOU

Formální úprava závěrečných prací - SOU Gymnázium bratří Čapků a První české soukromé střední odborné učiliště s.r.o. Formální úprava závěrečných prací - SOU www.gbc-pcssou.cz skola@gbc-pcssou.cz tel.: 606 709 781 736 726 330 Trhanovské nám.

Více

9.dubna 2015 Pokyny k sepsání diplomové práce

9.dubna 2015 Pokyny k sepsání diplomové práce 9.dubna 2015 Pokyny k sepsání diplomové práce Každý diplomant je povinen při sepisování diplomové práce závazně dodržovat tyto pokyny. Vedoucí diplomové práce je naopak oprávněn vrátit studentovi diplomovou

Více

Metodický manuál pro vypracování seminární práce

Metodický manuál pro vypracování seminární práce Metodický manuál pro vypracování seminární práce Liberec 2008 Obsah: 1. Význam a cíl seminární práce 2. Formální úprava seminární práce 2.1. Titulní stránka 2.2. Řazení listů seminární práce 2.3. Vlastní

Více

Organizační pokyny a formální úprava bakalářské práce (dále jen BP) Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování (dále jen FR)

Organizační pokyny a formální úprava bakalářské práce (dále jen BP) Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování (dále jen FR) Organizační pokyny a formální úprava bakalářské práce (dále jen BP) Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování (dále jen FR) Verze platná pro studenty, kteří si do STAGu zadali téma BP v ak. roce 2013/2014

Více

Název seminární práce

Název seminární práce Gymnázium Jeseník Název seminární práce Autor seminární práce Předmět Třída Jan Novák Společenskovědní seminář oktáva A Školní rok 2012/2013 Vedoucí seminární práce Mgr. Filip Worm Prohlašuji, že jsem

Více

Samostatná odborná práce

Samostatná odborná práce Samostatná odborná práce A. Zadání samostatné odborné práce (SOP) 29-54-H/01 CUKRÁŘ Žáci budou dle stanovené osnovy vypracovávat písemnou dokumentaci ke slavnostnímu výrobku (dort)a ke specifickému výrobku.

Více

Formální úprava bakalářské/diplomové práce. Jak správně citovat

Formální úprava bakalářské/diplomové práce. Jak správně citovat Formální úprava bakalářské/diplomové práce Jak správně citovat Jak na bakalářskou (diplomovou) práci Obecné pokyny na MUP Závazná metodika pro psaní kvalifikačních prací Obecný rámec Autorský zákon, publikační

Více

Pokyny pro zpracování bakalářských prací

Pokyny pro zpracování bakalářských prací Grafická a multimediální laboratoř Vysoká škola ekonomická v Praze 2014 Pokyny pro zpracování bakalářských prací Obsah Struktura bakalářské práce... 2 Vstupní část práce... 2 Hlavní textová část práce...

Více

Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny. Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury

Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny. Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury Národní technická knihovna Oddělení Digitální Národní technické knihovny Zařazení šedé literatury do Národního úložiště šedé literatury Praha 2011 1 OBSAH Obsah... 2 Úvod... 3 1. Co vkládat do Národního

Více

Pokyn ke zpracování maturitní práce s obhajobou školní rok 2012/2013

Pokyn ke zpracování maturitní práce s obhajobou školní rok 2012/2013 Pokyn ke zpracování maturitní práce s obhajobou školní rok 2012/2013 Základní informace pro vypracování maturitní práce Maturitní prací žák prokazuje, že je schopen zpracovat, dokumentovat a prezentovat

Více

Bakalářské diplomové práce na KAS

Bakalářské diplomové práce na KAS Jak napsat písemnou práci na Katedře asijských studií Bakalářské diplomové práce na KAS 17. 6. 2016 Student je povinen přihlásit zadání bakalářské diplomové práce nejpozději během 4. semestru studia (přesné

Více

Ediční řád Univerzity Hradec Králové. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Ediční řád Univerzity Hradec Králové. Čl. 1 Úvodní ustanovení Ediční řád Univerzity Hradec Králové Čl. 1 Úvodní ustanovení 1. Tento řád upravuje zásady ediční činnosti na UHK (dále jen univerzita ) včetně činnosti nakladatelské a vydavatelské (dále jen ediční činnost

Více

3. splnění všech povinných složek studijního programu

3. splnění všech povinných složek studijního programu PODMÍNKY PRO ZÍSKÁNÍ OSVĚDČENÍ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU UJEP Děkujeme Vám za Váš zájem o dvouleté studium Univerzity třetího věku UJEP Ústí nad Labem 2011 2013 a zde uvádíme podmínky pro ukončení studia

Více

MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ

MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ Forma zkoušky je zařazena do profilové části maturitní zkoušky v souladu s 15 vyhlášky o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Jak citovat. Zpracovala: Mgr. Ilona Trtíková ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT. - Prosinec 2009 -

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Jak citovat. Zpracovala: Mgr. Ilona Trtíková ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT. - Prosinec 2009 - ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Jak citovat Zpracovala: Mgr. Ilona Trtíková ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT - Prosinec 2009 - Bibliografické citace by měly být součástí každé odborné publikace, tedy i textu

Více

PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI. Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová

PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI. Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová PRÁCE S ODBORNÝMI INFORMACEMI Ústřední knihovna PdF MU Mgr. Petra Swaczynová O ČEM Píšeme odbornou práci Elektronické knihovní katalogy České a zahraniční zdroje Citování MINIMUM PRO PSANÍ ODBORNÝCH TEXTŮ

Více

SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI, KTERÉ BY MĚL ŽÁK ZÁVĚREČNOU PRACÍ PROKÁZAT

SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI, KTERÉ BY MĚL ŽÁK ZÁVĚREČNOU PRACÍ PROKÁZAT ROČNÍKOVÉ PRÁCE ROČNÍKOVÉ PRÁCE JSOU PROJEKTEM NAŠÍ ŠKOLY, KTERÝ JE URČEN PRO ŽÁKY 9. TŘÍD. HLAVNÍM CÍLEM JE NAUČIT SE VYUŽÍVAT ZÍSKANÉ POZNATKY V PRAXI A VHODNĚ DOPLNIT UČIVO ZÁKLADNÍ ŠKOLY. KAŽDÝ ŽÁK

Více

FORMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ ROČNÍKOVÉ PRÁCE

FORMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ ROČNÍKOVÉ PRÁCE MASARYKOVO GYMNÁZIUM, PŘÍBOR příspěvková organizace FORMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ ROČNÍKOVÉ PRÁCE Školní rok: Třída: Jméno a příjmení autora 2 odstavec textu charakterizující obsah práce. Je-li součástí práce praktická

Více

POKYNY PRO AUTORY. Kvasný průmysl publikuje výsledky základního a aplikovaného výzkumu (recenzované

POKYNY PRO AUTORY. Kvasný průmysl publikuje výsledky základního a aplikovaného výzkumu (recenzované POKYNY PRO AUTORY Kvasný průmysl publikuje výsledky základního a aplikovaného výzkumu (recenzované články) ze všech oblastí sladařství, pivovarnictví, kvasného a nápojového průmyslu, např. z chemie, biochemie,

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED KOMISÍ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED KOMISÍ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED KOMISÍ Zkouška je součástí absolventských zkoušek VOŠ, kterými je ukončováno vyšší odborné vzdělávání. Pokyny a zásady realizace zkoušky jsou v souladu s 102, odst.

Více

Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019

Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019 Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019 1. Práci je třeba odevzdat ve dvou exemplářích 2x pevná vazba 2. Kvalifikační práce se odevzdává v termínu určeném Harmonogramem

Více

o diplomových a bakalářských pracích

o diplomových a bakalářských pracích Vyhláška děkana č. 01/2006 o diplomových a bakalářských pracích 1 Úvodní ustanovení (1) Tato vyhláška upřesňuje pravidla při zadávání, zpracování, odevzdání a hodnocení bakalářských, resp. diplomových

Více

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE V diplomové práci student prokazuje osvojení si znalostí předepsaných příslušným studijním programem a schopnost jejich aplikace při řešení konkrétního zadaného

Více

DUM 20 téma: Formátování rozsáhlého dokumentu

DUM 20 téma: Formátování rozsáhlého dokumentu DUM 20 téma: Formátování rozsáhlého dokumentu ze sady: 1 tematický okruh sady: Textový editor ze šablony: 07 - Kancelářský software určeno pro: 3. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu:

Více

Formální pravidla pro písemné práce na muzeologii

Formální pravidla pro písemné práce na muzeologii Formální pravidla pro písemné práce na muzeologii Lucie Jagošová Následující informace platí nejen pro bakalářské a magisterské diplomové a oborové (tedy závěrečné) práce, ale pro všechny druhy a formy

Více

Samostatná odborná práce

Samostatná odborná práce Samostatná odborná práce Obor vzdělání 29-54-H/002 Cukrář - výroba Zpracování samostatné odborné práce je nezbytným předpokladem k úspěšnému absolvování praktické závěrečné zkoušky. Samostatná odborná

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta podnikohospodářská 3PA548 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Učební pomůcka pro magisterské navazující studium oboru Podniková ekonomika a management v distanční

Více

Projekt Pospolu. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat

Projekt Pospolu. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat Projekt Pospolu ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Bechiňský. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ

Více

Směrnice pro vedení, vypracování a zveřejňování bakalářských prací na Vysoké škole polytechnické Jihlava

Směrnice pro vedení, vypracování a zveřejňování bakalářských prací na Vysoké škole polytechnické Jihlava Vysoká škola polytechnická Jihlava Č. j. KR/11/00111 11/02088 Směrnice pro vedení, vypracování a zveřejňování bakalářských prací na Vysoké škole polytechnické Jihlava Úvod Tato směrnice obsahuje základní

Více

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU Základní škola a Mateřská škola, Osečná, okres Liberec, příspěvková organizace ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU INFORMACE ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU Absolventské práce jsou

Více

MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ

MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ Vyšší odborná škola a Střední škola, s. r. o. IČ: 251 57 426, DIČ: CZ25157426 České Budějovice zapsaná v OR vedeném Krajským soudem v Českých Budějovicích, sp. značka C 6573 MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA

Více

Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2. Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2017/18

Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2. Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2017/18 Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2 Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2017/18 (aktualizace k 5. 2. 2018) Závěrečná práce ověřuje naplnění cílů základního

Více

Odborná práce. zásady vypracování odborných prací

Odborná práce. zásady vypracování odborných prací Odborná práce zásady vypracování odborných prací úvodní list/y obsah úvod vlastní práce Obvyklá struktura část teoretická, empirická, metodická jsou v určitém poměru závěr odborné prameny přílohy Rozsah

Více

S T A N D A R D S A M O S T A T N É

S T A N D A R D S A M O S T A T N É S T A N D A R D S A M O S T A T N É O D B O R N É P R Á C E Žáci zpracovávají samostatnou odbornou práci na závěr svého studia v posledním ročníku k naplnění závěrečných zkoušek. Standard se týká tříletých

Více

Absolventské práce žák devátého ro níku

Absolventské práce žák devátého ro níku Absolventské práce žák devátého ro níku Absolventské práce jsou pro žáky p íležitostí nalézt propojení jednotlivých poznatk a dovedností s vlastními možnostmi. Jsou p íležitostí plánovat a zažít osobní

Více

Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce

Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce Závěrečná maturitní práce je autorské dílo žáků maturitních ročníků vymezené ve školském zákoně č. 56/2004 Sb., formálně a procesně vymezené ve vyhlášce MŠMT

Více

Pravidla vypracování maturitní práce

Pravidla vypracování maturitní práce Střední zahradnická škola Rajhrad, příspěvková organizace, Masarykova 198, 664 61 Rajhrad Pravidla vypracování maturitní práce (dále jen Práce ) pro školní rok 2016-2017 Pro obor: Zahradnictví 41-44-L/51

Více

Opatření děkana č. 6 / 2007. Kvalifikační písemné práce, jejich formální náležitosti. a pravidla pro odevzdání, uložení a zpřístupnění

Opatření děkana č. 6 / 2007. Kvalifikační písemné práce, jejich formální náležitosti. a pravidla pro odevzdání, uložení a zpřístupnění Opatření děkana č. 6 / 2007 Kvalifikační písemné práce, jejich formální náležitosti a pravidla pro odevzdání, uložení a zpřístupnění Podle 44 odst. 2f zákona 111/1998 Sb. o vysokých školách v platném znění

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL20 Vojtěch Filip, 2014

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL20 Vojtěch Filip, 2014 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Microsoft Word obsah, odkazy, revize Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL20

Více

Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích

Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích Struktura písemné práce Z formálního hlediska by bakalářská práce měla splňovat požadavky kladené na psaní odborných publikací, tzn. přehlednost,

Více