Zhodnocení vývoje nehodovosti za období v kontextu EU Ing. Petr Pokorný, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zhodnocení vývoje nehodovosti za období 2001 2010 v kontextu EU Ing. Petr Pokorný, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i."

Transkript

1 Zhodnocení vývoje nehodovosti za období v kontextu EU Ing. Petr Pokorný, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Petr Pokorný pracuje v divizi bezpečnosti silničního provozu, kde se zabývá zejména problematikou bezpečného utváření pozemních komunikací. Je spoluautorem metodiky provádění bezpečnostního auditu, inspekce a TP 218 navrhování zón 30. Podílí se na řešení evropských výzkumných projektů (např. ROSEBUD, RIPCORD - ISEREST, Pilot4Safety, ETSC) Úvod Evropská unie si v roce 2001 stanovila ambiciózní cíl snížit do roku 2010 počet obětí dopravních nehod na polovinu. Zpráva organizace ETSC Road Safety Target Outcome: 100,000 fewer deaths since th Road Safety PIN Report, ze které vychází následující text, porovnává vývoj v oblasti bezpečnosti silniční dopravy v jednotlivých zemích EU ve výše uvedeném období. Porovnání je zaměřeno na celkový počet usmrcených, na nechráněné účastníky silničního provozu a na nehodovost dle kategorie pozemní komunikace. Text je doplněn o komentáře k situaci v ČR a o doporučení pro zlepšení stávajícího stavu. Celkový vývoj nehodovosti V letech bylo ve státech EU-27 zaznamenáno průměrné snížení počtu obětí dopravních nehod o 43 %, to znamená, že celkový cíl EU nebyl splněn o 7 %. Osm států cíl splnilo (Lotyšsko, Litva, Estonsko, Španělsko, Lucembursko, Švédsko, Francie a Slovinsko). Mezi tyto státy je možno přiřadit i Portugalsko, kde byl počet obětí snížen o 49,4 %. V šesti zemích bylo snížení počtu obětí větší než činil průměr EU (Irsko, Německo, Velká Británie, Itálie, Slovensko, Belgie). Česká republika obsadila 20. místo s procentuálním snížením 40 %. Jak vidíme z obrázku 1, nejúspěšnějšími se staly pobaltské země Lotyšsko a Estonsko snížily počet usmrcených o 61 %, Litva o 58 %. Jako indikátor je v tomto grafu použita procentuální změna počtu usmrcených při dopravních nehodách v letech Za osobu usmrcenou při dopravní nehodě je považována osoba, které zemře okamžitě při nehodě nebo do 30 dnů od nehody na následky zranění způsobené při nehodě. Zdrojem dat byly národní databáze nehodovosti. Pro ověření výsledků byly použity mezinárodní databáze CARE a IRTAD. Obrázek 1 Procentuální změna v počtu usmrcených v letech % snížení znamená celkovou redukci počtu usmrcených v rámci EU o osob, což vyjádřeno socioekonomicky činí přibližně 175 miliard v cenách z roku Bezpečnost silničního provozu je dále 1 ETSC je nezávislá nezisková organizace se sídlem v Bruselu, zaměřující se na snižování počtu usmrcených a zraněných při dopravních nehodách v Evropě. Snahou ETSC je identifikovat a prosazovat vědecky podložená opatření s vysokým potenciálem redukce následků nehodovosti. Sdružuje 45 národních a mezinárodních organizací působících v rámci Evropy ETSC odhaduje, že finanční hodnota jednoho zabráněného úmrtí při dopravní nehodě představuje pro společnost úsporu (spočteno na základě tzv. metody platit willingness-to-pay).

2 vhodné vyjádřit relativním ukazatelem, např. počtem obětí dopravních nehod přepočtených na milión obyvatel neboli úmrtností, což je statisticky hodnověrnější indikátor bezpečnosti silničního provozu než pouze změna absolutního počtu usmrcených (obr.2). Z tohoto pohledu patří mezi nejbezpečnější země v EU Švédsko, Velká Británie a Nizozemí. Švédsko se s hodnotou 28 usmrcených dokonce dostalo na své historické minimum. Průměr EU27 má hodnotu 62, což znamená, že evropské silnice jsou jedny z nejbezpečnějších na světě. Pro srovnání, v Japonsku tato hodnota činí 46, v Austrálii 61 a v USA 107 (zdroj: databáze IRTAD). Vidíme, že údaj pro ČR (76) přesahuje průměr EU. Oproti roku 2001, kdy bylo v ČR zaznamenáno 130 usmrcení na milión obyvatel, poklesl v roce 2010 počet usmrcení na milión obyvatel o 54. Obrázek 2 Počet usmrcených při dopravních nehodách na 1milión obyvatel v zemích EU v letech 2010 a Ke obětem dopravních nehod v EU je dále nezbytné doplnit údaj o počtu těžce zraněných. V roce 2010 bylo na silnicích EU dle záznamů policie těžce zraněno více než osob 3. Počty usmrcených tedy představují pouze vrcholek ledovce následků dopravních nehod. Všechny státy by se proto měly snažit snížit počty zraněných stejně intenzivně jako v případě usmrcených. V České republice došlo u těžce zraněných ke snížení o 1653 osob (z 5378 v roce 2001 na 3725 v roce ), což znamená meziroční procentuální snížení o 4,8 %. To je lepší než průměr EU27, který činí 2,7 %. Komentář k ČR I přes existenci Národní strategie BESIP se v České republice nepodařilo systematicky pracovat na snižování nebezpečnosti silničního provozu, a to zejména na národní, popřípadě krajské úrovni. Neexistuje něco jako sdílená odpovědnost všech zainteresovaných institucí, bezpečnost je chápána jako okrajové téma, neustálé změny na MD neumožňují systematickou práci. Společenská atmosféra a chování elit nepodporuje dodržování předpisů a pravidel slušného chování v provozu. Negativní vliv na vývoj nehodovosti má také kvalita infrastruktury, jejího bezprostředního okolí a dopravního značení. Pozitivní vliv na snížení počtu usmrcených měla zejména tyto opatření: - zavedení bodového systému - propagace moderních dopravně-inženýrsko-urbanistických přístupů: okružní křižovatky, zklidněné zóny v rezidenčních oblastech, - vyšší úroveň vymáhání práva 3 Toto číslo nelze brát jako konečné, neboť údaje o počtu zraněných v databázích nejsou vždy přesné. Ne všechny údaje se v policejních statistikách objeví, taktéž s klasifikací závažnosti zranění jsou určité potíže, neboť je prováděno policisty u dopravní nehody a nemusí vždy korespondovat s nemocničními záznamy. 4 Údaj pro rok 2010 nebyl v době zpracování zprávy k dispozici

3 Problematika nechráněných účastníků silničního provozu 5 Od roku 2001 bylo na evropských silnicích zabito chodců, cyklistů a motocyklistů, z toho v roce Počet usmrcených klesal v případě nechráněných účastníků méně než u motoristů. Počet usmrcených cyklistů a chodců se v letech snížil o 34 %, počet usmrcených motocyklistů dokonce jen o 18 %, zatímco počet usmrcených motoristů se snížil o 41 % (viz obr.3). Počet usmrcených motocyklistů dokonce ve 13 zemích narostl. Na tento trend by se nyní měla zaměřit národní i evropská politika v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Obrázek 3 Snížení počtu usmrcených dle kategorií účastníků silničního provozu Bezpečnost chodců se s výjimkou Dánska zlepšila ve všech zemích EU. Průměrné snížení počtu usmrcených v letech představuje 4 %. ČR je s hodnotou snížení 5,8 % nad průměrem EU. Od roku 2001, kdy bylo usmrceno 322 chodců, došlo v ČR ke snížení počtu usmrcených na hodnotu 176 v roce Jak je vidět na obrázku 4, situace je v každé zemi odlišná a to zejména díky geografickým a kulturním podmínkách v oblasti mobility. Usmrcení nechránění účastníci představují 44 % všech usmrcených na evropských silnicích, z toho tvoří 20 % chodci, 6 % cyklisté a 17 % motocyklisté. 5 Dříve používaný termín zranitelný účastník silničního provozu byl nyní nahrazen přesnějším termínem nechráněný účastník silničního provozu.

4 Obrázek 4 Podíl jednotlivých kategorií účastníků silničního provozu na celkovém počtu usmrcených (průměr pro období ) Komentář k ČR Problematika cyklistické a pěší doprava je v ČR stále velmi podceňována a nabízí se zde značný prostor pro zlepšení kvality a bezpečnosti související infrastruktury. Čím více chodců a cyklistů se na silnicích pohybuje, tím více se snižuje jejich individuální riziko. Dopravní politika by měla mít jako prioritu podporu těchto šetrných druhů dopravy, bohužel však v mnoha českých městech vidíme trend jiný cyklisté a chodci jsou považováni téměř za méněcenný druh dopravy. Staví se sice cyklostezky, jejich vhodnost je však v některých případech diskutabilní. Je možné zaznamenat negativní trend separace cyklistů od ostatní dopravy ve městech. Česká města mnohdy nejspou schopna přejmou fungující příklady ze zahraničí a kopírují spíše negativní vývoj z 80. let, kdy byla v zahraničí podporována automobilová doprava a došlo k zahlcení měst se všemi negativními vlivy na kvalitu života obyvatel. Motocyklisté V roce 2009 zemřelo na silnicích EU více než 6000 motocyklistů, což je pouze o 18 % méně než v roce Největší průměrné meziroční snížení zaznamenalo Portugalsko (10 %) a Lotyšsko (8 %). Ve 13 zemích se počet usmrcených motocyklistů procentuálně zvýšil. Průměrné meziroční snížení pro celou EU má hodnotu 2 %, v ČR došlo k průměrnému zvýšení počtu usmrcených o 3,5 % (viz obr.5).

5 Obrázek 5 Průměrná meziroční hodnota snížení počtu usmrcených motocyklistů v letech Kromě usmrcených bylo v roce 2009 těžce zraněno motocyklistů. Pokud porovnáme jednotlivé země dle počtu usmrcených motocyklistů na počet ujetých kilometrů, zjistíme, že riziko usmrcení motocyklisty je na českých silnicích více než 4 x vyšší jak evropský průměr (409 oproti 87) a např. 15 x vyšší než v Norsku (viz obr 6). Obrázek 6 Počet úmrtí motocyklistů na miliardu ujetých kilometrů v roce 2009 Riziko se v jednotlivých zemích výrazně liší i z jiných důvodů než pouze díky dopravně bezpečností politice a různým opatřením. Mezi další důvody lze zařadit klimatické podmínky, topografii, věkové rozdělení uživatelů, otázky mobility, používání různě silných motocyklů mopedy (do obsahu 50 ccm) ve srovnání se silnými motocykly. Oproti minulosti se mění také průměrný věk usmrcených. Na motocyklech jezdí nyní větší množství uživatelů středního věku, kteří si mohou dovolit díky své mnohdy lepší finanční situaci oproti mladým uživatelům silnější stroje v kratším čase. Výsledek je vidět na obrázku 7. Obrázek 7 Usmrcení dle pohlaví a věku v letech 1991, 2001, 2008 Komentář k ČR Nehodovost motocyklistů představuje v ČR značný problém. Důvodem je nárůst počtu uživatelů, jejich nedostatečné vzdělání a zkušenosti, kvalita infrastruktury (zejména povrchu vozovek a značení směrových oblouků), dále pak překračování rychlostí a vzájemná ohleduplnost mezi všemi účastníky silničního provozu.

6 Doporučená opatření v jednotlivých oblastech ETSC doporučuje členským zemím následující kroky: Zlepšení bezpečnosti všech účastníků provozu Kromě cíle celkového snížení počtu obětí dopravních nehod o 50 % v letech je nutné si stanovit takový cíl i pro chodce a cyklisty Utváření pozemní komunikace musí odpovídat její funkci (např. dle nizozemského principu udržitelné bezpečnosti) Oddělení rychlé dopravu od pomalé a těžké od lehké, separace konfliktních manévrů Vytváření samovysvětlující sítě pozemních komunikací Zlepšení bezpečnosti chodců a cyklistů Podporovat chůzi a cyklistiku jako nedílnou součást dopravního systému Poskytovat pěším a cyklistům bezpečnou a atraktivní infrastrukturu, neboť čím větší bude zastoupení cyklistů a chodců na dělbě přepravní práce, tím vyšší bude jejich individuální bezpečnost Vytvářet politiku dělby přepravní práce, zvláště ve městském prostředí, ve které by hierarchie a priority měly být stanoveny na principech bezpečnosti/zranitelnosti a udržitelnosti. Pěší doprava by měla mít nejvyšší prioritu, následována cyklistickou a veřejnou hromadnou dopravou. Poskytovat chodcům a cyklistům kratší a bezpečnější trasy s tím, že nejkratší trasa je také ta nejbezpečnější. Podporovat projekty zvyšující bezpečnost dětí, např. projekty typu Bezpečná cesta do škol Podporovat aplikaci dopravně zklidněných zón v rezidenčních oblastech s významnou aktivitou pěších a cyklistů Řešit problematiku nezaznamenaných dopravních nehod chodců a cyklistů Zlepšení bezpečnosti motocyklistů Vynucovat dodržování rychlostních limitů Bezpečnostní audity a inspekce by měly zohledňovat specifika motocyklistů Minimalizovat nebezpečné pevné překážky podél silnic a zajistit kvalitní a bezpečný povrch vozovky Utváření pozemní komunikace, zejména směrové oblouky a křižovatky, by mělo být optimalizované pro bezpečnost motocyklistů, zejména v oblasti rozhledů, viditelnosti a dopravního značení Zkvalitnit vzdělávání řidičů v oblasti rozpoznání a vyhodnocení rizika a ovládání vozidla. Bezpečnost infrastruktury Dalším významným tématem z pohledu bezpečnosti silničního provozu je bezpečnost pozemních komunikací dle jejich kategorií. Ze statistik je patrné, že nejnebezpečnější kategorii pozemních komunikací představují silnice mimo zastavěné území s výjimkou dálnic a rychlostních komunikací, tzn. silnice směrově nedělené nacházející se v extravilánu. Na těchto silnicích je v Evropě usmrceno více než 55 % účastníků silničního provozu (viz obr.8).

7 Obrázek 8 Procentuální podíl usmrcených dle kategorie pozemní komunikace (průměr pro období ) Obrázek 9 Rizikovost kategorií pozemních komunikací v ČR - Celkový počet usmrcených při dopravních nehodách v ČR na milión vozokm dle kategorie pozemních komunikací Na obrázku 9 vidíme, že v ČR představují nejrizikovější kategorie pozemních komunikací silnice 3. a 2. třídy. Jaká jsou doporučení ETSC adresovaná jednotlivým členským státům a místním správám v oblasti zvyšování bezpečnosti na těchto komunikacích? Implementovat Směrnici EU o bezpečné infrastruktuře na celou síť pozemních komunikací Podrobně vyšetřovat všechny nehody s usmrcením a vážným zraněním a zajistit systematické řešení rizikových lokalit

8 Zvýšit bezpečnost infrastruktury dle principů samovysvětlujících a odpouštějících pozemních komunikací Oddělovat protijedoucí dopravní proudy všude tam, kde je to možné. Ve vhodných případech budovat podél cest oddělené cyklostezky a stezky pro pěší Na dvoupruhových silnicích vytvářet bezpečné možnosti pro předjíždění aplikací konceptu šířkového uspořádání jízdních pruhů Nahrazovat nebezpečné křižovatky okružními Návrhové prvky by měly odpovídat bezpečným rychlostním limitům Zvýšit vymáhání práva a policejní dohled zejména v oblasti překračování rychlosti, řízení pod vlivem omamných látek a používání bezpečnostních pásů Zkvalitnit sběr nehodových dat (GPS) Podporovat systémy ISA (Inteligent Speed Assistance) Komentář k ČR: Kvalita směrově nedělených extravilánových silnic je mnohdy alarmující, zejména přihlédneme-li k faktu, že utváření pozemní komunikace a jejího okolí spolupůsobí při vzniku více jak 30 % dopravních nehod. Na národní úrovni je největším nedostatkem odmítání aplikace relevantních nástrojů doporučovaných EU ke zvýšení bezpečnosti na celou síť PK. Jedná se zejména o bezpečnostní audit, inspekci a systematické řešení nehodových lokalit. Další problém představuje kvalita dopravního značení, výskyt pevných a agresivních překážek podél silnic, kvalita povrchu vozovek.

Železniční přejezdy. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Železniční přejezdy. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody a jejich následky na železničních přejezdech 12.4.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní

Více

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky 26.2.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní fakta... 4 3. Vývoj

Více

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu Bezpečná silniční infrastruktura: klíč ke snížen ení nehodovosti Mikulík Josef,, Eksler Vojtech Centrum dopravního výzkumu Proč infastruktura? 60% smrtelných nehod v EU25 v extravilánu Infrastruktura má

Více

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE. Dopravní VaV centrum CDV PLUS. 3. 10. 2011 BVV Veletrhy Brno

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE. Dopravní VaV centrum CDV PLUS. 3. 10. 2011 BVV Veletrhy Brno Dopravní VaV centrum CDV PLUS Ing. Petr Pokorný Implementace BA a BI na silnice nižších kategorií EU projekt Zdroj:ETSC, 2011 Procentuální změna v počtu usmrcených v letech 2001-2010 Zdroj:ETSC, 2011 Počet

Více

1 Rozbor vývoje smrtelných následků dopravních nehod v ČR

1 Rozbor vývoje smrtelných následků dopravních nehod v ČR 1 Rozbor vývoje smrtelných následků dopravních nehod v ČR 1.1 Úvod Následující analýza je zaměřena na problematiku vývoje smrtelných následků nehodovosti v ČR především v období 2006-2012 (období, kdy

Více

Dopravní nehody v roce 2015 ve statistických číslech

Dopravní nehody v roce 2015 ve statistických číslech Dopravní nehody v roce 215 ve statistických číslech Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti

Více

Informace o nehodovosti leden až září 2015

Informace o nehodovosti leden až září 2015 Informace o nehodovosti leden až září 2015 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Bezpečnost cyklistické dopravy

Bezpečnost cyklistické dopravy Bezpečnost cyklistické dopravy Ing. Jaroslav Martinek Národní koordinátor rozvoje cyklistické dopravy v ČR Obsah Úvod - představení Statistiky nehodovosti v ČR Příčiny nehodovosti Srovnání s Nizozemskem

Více

I.1 Teritoriální struktura - postavení k EU

I.1 Teritoriální struktura - postavení k EU I.1 Teritoriální struktura - postavení k EU Z dále uvedeného přehledu vyplývá, že největšími obchodními partnery Austrálie v obchodu se zbožím a službami jsou asijské země (ČLR, Japonsko, ASEAN), země

Více

Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU

Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Aktuální vývoj bezpečnosti silničního provozu v ČR v porovnání s ostatními zeměmi EU Dle zprávy Countdown to 2010, Only two more years to act (ETSC, červen 2008) zpracoval Ing. Petr Pokorný, Centrum dopravního

Více

RESTREINT UE. Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014.

RESTREINT UE. Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014. EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění nařízení (ES) č. 2866/98, pokud

Více

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu.

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu. OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek, které tvoří životního prostředí a bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje, se dostává do lidského těla

Více

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání

V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání O vynalézavosti a inovačním potenciálu jednotlivých zemí lze s relativně vysokou mírou objektivnosti usuzovat z počtu přihlášek a udělených patentů u velkých

Více

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ústí nad Labem 15 3.11.2003 Náklady, pohledávky a závazky nemocnic rezortu zdravotnictví Ústeckého

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY I. Q 2014. O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové

Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY I. Q 2014. O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY I. 2014 O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové OBSAH Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 3 Souhrn

Více

Příprava a realizace mezinárodních výzkumů v počátečním vzdělávání a jejich zveřejnění CZ.1.07/4.1.00/06.0021. Výsledky mezinárodních šetření

Příprava a realizace mezinárodních výzkumů v počátečním vzdělávání a jejich zveřejnění CZ.1.07/4.1.00/06.0021. Výsledky mezinárodních šetření Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů v počátečním vzdělávání a jejich zveřejnění CZ.1.07/4.1.00/06.0021 Výsledky mezinárodních šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011 PIRLS 2011 TIMSS 2011 2

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Koncepce IAP skupiny silniční nákladní doprava Ing.Jiří Novotný CDV v.v.i. Při vlastním zpracování návrhu IAP jsme vycházeli z: analýzy výzkumných aktivit (národních

Více

1. Cizinci v České republice

1. Cizinci v České republice 1. Cizinci v České republice Počet cizinců v ČR se již delší dobu udržuje na přibližně stejné úrovni, přičemž na území České republiky bylo k 31. 12. 2011 evidováno 434 153 osob III. Pokud vezmeme v úvahu

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Důchodováreforma Mýty a fakta

Důchodováreforma Mýty a fakta Důchodováreforma Mýty a fakta Petr Nečas, předseda vlády 21.5.2013 Mýtus č. 1: Reforma není třeba Realita: Bez reformy se neobejdeme! Podíl věkových skupin (%) 71 71 71 64 63 60 55 55 15 15 15 20 23 27

Více

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 Přehled témat ECVET a jeho souvislosti Princip ECVET Doporučení k ECVET a úkoly pro evropské státy Postup zavádění ECVET v Evropě Strategie zavádění ECVET v

Více

ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic

ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic Veřejné slyšení k inteligentním dopravním systémům 26.3.2009 Evropský hospodářský a sociální výbor Ostrava ITS: a traffic management and safety tool in Czech republic Základní principy www.rsd.cz Základní

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období roku 2015.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období roku 2015. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období roku 2015. Rok 2015 stejné období - rok 2014 POČET NEHOD 93.067 zvýšení o 7.208 = 8,4 % USMRCENO 660 zvýšení o 31 osob = 4,9 % TĚŽCE

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až duben 2016.

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až duben 2016. S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až duben 216. Leden až duben 216 rozdíl stejné období roku 215 POČET NEHOD 29.774 zvýšení o 2.27 = 8, % USMRCENO 147 snížení o

Více

Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky

Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky Václav Žďárek CES VŠEM Praha vaclav.zdarek@vsem.cz Hospodářská politika nových členských zemí EU VŠB-TU, Ostrava, 22. 23. září 2005 Obsah: Proč tradiční

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. března 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.2.2016 do 29.2.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

366 respondentů 2,1 % obyvatelstva

366 respondentů 2,1 % obyvatelstva Anketa pro občany V rámci přípravy strategie bylo uskutečněno dotazníkové šetření mezi občany. Dotazníkové šetření se zaměřilo na bodování jednotlivých aspektů kvality života, na tematické oblasti ke zlepšení,

Více

A IT odborníci. Data pro mezinárodní srovnání pocházejí z datových zdrojů Eurostatu, konkrétně ze šetření LFS (Labour Force Survey).

A IT odborníci. Data pro mezinárodní srovnání pocházejí z datových zdrojů Eurostatu, konkrétně ze šetření LFS (Labour Force Survey). IT odborníci se dělí na dvě hlavní skupiny, přičemž základem pro toto členění je mezinárodní klasifikace ISCO 88 (v ČR odpovídající rozšířená klasifikace zaměstnání KZAM-R): KZAM-R 213 Vědci a odborníci

Více

Financování dopravní infrastruktury v České republice. Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI

Financování dopravní infrastruktury v České republice. Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI Financování dopravní infrastruktury v České republice Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI Čerpání rozpočtu SFDI v roce 2015 Schválený rozpočet 94,4 mld. Kč Celkové čerpání 91,5 mld. Kč / cca 97 % (Ve srovnání

Více

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA DRUHÉ

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA DRUHÉ VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA DRUHÉ ČTVRTLETÍ ROKU 2 Obsah Hlavní výsledky zahraničního obchodu za 1. pololetí roku... 3 1. Výsledky zahraničního obchodu za 2. čtvrtletí roku... 3 1. Teritoriální

Více

Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014

Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014 Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014 V Pardubickém kraji v prosinci 2014 splňovalo podmínky pro výplatu některého z důchodů 145 266 osob. Mezi příjemci bylo 58 754 mužů a 86 512 žen. Z celkového počtu

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Více

Národní strategie 2011-2020

Národní strategie 2011-2020 www.ibesip.cz Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Obsah Slovo úvodem... 3 1. Nehodovost v ČR v evropském kontextu... 3 2. Ekonomické aspekty nehodovosti... 4 3. Strategický cíl Národní

Více

Platové rozdíly mezi muži a ženami na českém trhu práce a v evropském kontextu. Jana VÁLKOVÁ Brno, 22. 1. 2016

Platové rozdíly mezi muži a ženami na českém trhu práce a v evropském kontextu. Jana VÁLKOVÁ Brno, 22. 1. 2016 Platové rozdíly mezi muži a ženami na českém trhu práce a v evropském kontextu Jana VÁLKOVÁ Brno, 22. 1. 2016 Gender Pay Gap = Platová nerovnost mezi muži a ženami, nejčastěji vyjádřená rozdílem hodinových

Více

1. Celkový pohled na cizince

1. Celkový pohled na cizince 1. Celkový pohled na cizince V roce 2012 došlo k nárůstu cizinců oproti loňskému roku o 1 793 osob - zatímco v roce 2011 bylo evidováno 434 153 cizinců, v roce 2012 to bylo 435 946 cizinců. Jak je patrné

Více

Hodnocení stavu vybraných oblastí veřejného života a očekávaný vývoj v roce 2009

Hodnocení stavu vybraných oblastí veřejného života a očekávaný vývoj v roce 2009 Ps00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 0 E-mail: michal.veselsky@soc.cas.cz Hodnocení stavu vybraných oblastí veřejného života

Více

Zpráva o vývoji dopravní nehodovosti v Libereckém kraji za rok 2011

Zpráva o vývoji dopravní nehodovosti v Libereckém kraji za rok 2011 Zpráva o vývoji dopravní nehodovosti v Libereckém kraji za rok Dne.. v : hod. na silnici I. třídy č. v km, - v katastru obce LIBEREC, cca m za kruhovým objezdem ve směru na Jablonec nad Nisou, řidič OA

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

ČEŠI A INTERNET V ROCE 2014

ČEŠI A INTERNET V ROCE 2014 ČEŠI A INTERNET V ROCE 2014 Romana Malečková Tisková konference, 2.12. 2014, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Domácnosti a informační technologie (% domácností)

Více

Zemřelí 2010 2011 2012 2013 2014 Muži 54 150 54 141 54 550 55 098 53 740 Ženy 52 694 52 707 53 639 54 062 51 925

Zemřelí 2010 2011 2012 2013 2014 Muži 54 150 54 141 54 550 55 098 53 740 Ženy 52 694 52 707 53 639 54 062 51 925 DISKUSE K JEDNÁNÍ 1. PRACOVNÍHO TÝMU ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU 19 května 2016 ROČNĚ UMÍRÁ v ČR cca 100 tis. obyvatel, tj. cca 1 % obyvatelstva ČR. Ročně v ČR zemře počet obyvatel jednoho 100

Více

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB INTENZITY CYKLISTICKÉ DOPRAVY V ZÁVISLOSTI NA VELKÉM PRŮMYSLOVÉM PODNIKU ING. VLADISLAV ROZSYPAL, EDIP s.r.o.,

Více

Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu v rámci českého předsednictví EU

Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu v rámci českého předsednictví EU Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu v rámci českého předsednictví EU Prezentace na 10. zasedání Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu 1. Bezpečnost silničního provozu

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno Představení projektu Spolupráce BIBS a CDV, Proč vlastně tento projekt? Jednou z možností,

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 Termín zkoušky:

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze ve II. čtvrtletí 2013

Vývoj cestovního ruchu v Praze ve II. čtvrtletí 2013 Vývoj cestovního ruchu v Praze ve II. čtvrtletí 2013 Hosté Ve II. čtvrtletí roku 2013 přijelo do hromadných ubytovacích zařízení v Praze celkem 1,476.831 návštěvníků; z toho 187.560 rezidentů (tj. 12,7

Více

Co je to Grundtvig? Kde najít informace?

Co je to Grundtvig? Kde najít informace? Program Grundtvig je v rámci Programu celoživotního učení zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby osob ve všech formách vzdělávání dospělých a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto

Více

Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář

Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář Bezpečnost extravilánových silnic - odborný seminář Pilot4Safety is supported by funding from the DG MOVE of the European Commission under grant agreement: MOVE/SUB/2010/D3/300-1/SI2.560087/PILOT4SAFETY

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Program pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) je celoevropský nástroj financování, který

Více

PŘEHLED O NEHODOVOSTI

PŘEHLED O NEHODOVOSTI PŘEHLED O NEHODOVOSTI NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH V ČESKÉ REPUBLICE za PUBLIKACI VYDALO ŘEDITELSTVÍ SLUŽBY DOPRAVNÍ POLICIE POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Text a grafy připravili: ing. Josef Tesařík

Více

Eurocentrum Praha, 22.3.2007. Úvod do regionální politiky EU v ČR 2007-13

Eurocentrum Praha, 22.3.2007. Úvod do regionální politiky EU v ČR 2007-13 Eurocentrum Praha, 22.3.2007 Úvod do regionální politiky EU v ČR 2007-13 Srovnání cílů regionální politiky EU 2000 2006 2007-2013 Cíle Finanční nástroj Cíle Finanční nástroj Fond soudržnosti Fond soudržnosti

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5 Termín zkoušky: 13.

Více

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1 Základní informace Projekt E-názor má za cíl pomoci obcím zajistit dostupnost a reprezentativnost názorů obyvatel prostřednictvím elektronického sociologického nástroje pro e-participaci. Projekt realizuje

Více

BEZPEČNOST EXTRAVILÁNOVÝCH SILNIC. Shrnutí semináře

BEZPEČNOST EXTRAVILÁNOVÝCH SILNIC. Shrnutí semináře BEZPEČNOST EXTRAVILÁNOVÝCH SILNIC Shrnutí semináře Červen 2012 Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Líšeňská 33 a 636 00 Brno Česká republika Web: www.cdv.cz Kontaktní osoba: Ing. Petr Pokorný (petr.pokorny@cdv.cz,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

JAK JSME NA TOM A CO S TÍM? ANEB SITUACE, TRENDY A OPATŘENÍ NA ZVÝŠENÍ ZASTOUPENÍ ŽEN NA TRHU PRÁCE A VE VEDENÍ FIREM V ČR

JAK JSME NA TOM A CO S TÍM? ANEB SITUACE, TRENDY A OPATŘENÍ NA ZVÝŠENÍ ZASTOUPENÍ ŽEN NA TRHU PRÁCE A VE VEDENÍ FIREM V ČR JAK JSME NA TOM A CO S TÍM? ANEB SITUACE, TRENDY A OPATŘENÍ NA ZVÝŠENÍ ZASTOUPENÍ ŽEN NA TRHU PRÁCE A VE VEDENÍ FIREM V ČR Hana Maříková Sociologický ústav Akademie věd ČR v.v.i. 12/11/2015 FIRMA ROKU

Více

F Zdravotnictví. Více informací k tomuto tématu naleznete na: ictvi

F Zdravotnictví. Více informací k tomuto tématu naleznete na:  ictvi Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) ve spolupráci s ČSÚ sleduje od roku 2003 údaje o vybavenosti zdravotnických zařízení v ČR informačními technologiemi, a to prostřednictvím vyčerpávajícího

Více

C v celé výkonnostní třídě.

C v celé výkonnostní třídě. Dobrý den. Aktuální informace k 01.09.2013 Emisní třída 4 a automatický kotel na uhlí = Benekov C S potěšením Vám mohu oznámit, že jako první v ČR má firma Benekov certifikovaný automatický kotel na uhlí

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Martin Jareš, Ph.D. E-mail: jares@ropid.mepnet.cz Místnost: K405 Více informací: ids.zastavka.net SEZNAM PŘEDNÁŠEK: 1. Úvod do IDS (5.10.) 2. Rozdělení integračních opatření

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika,

Více

Potenciál těžeb v lesích v České republice

Potenciál těžeb v lesích v České republice Potenciál těžeb v lesích v České republice Jaromír Vašíček 28. dubna 2016 Obsah prezentace Cíl příspěvku Analýza výhledů těžebních možností v příštích čtyřech decenniích (2014 2054) v lesích na celém území

Více

Jednotná informační brána pro obor mezinárodní vztahy. IReL (International Relations electronic Library)

Jednotná informační brána pro obor mezinárodní vztahy. IReL (International Relations electronic Library) Jednotná informační brána pro obor mezinárodní vztahy IReL (International Relations electronic Library) Okna oborů dokořán! Praha, 2.12.2014 Helena Kolátorová - kolatorova@iir.cz Tematika česká zahraniční

Více

Operační program Doprava

Operační program Doprava Veletrh URBIS INVEST 2009 Brno - Výstaviště Operační program Doprava Mgr. Radek Lintymer 23.04. 2009 Evropská unie Investice do vaší budoucnosti WWW.OPD.CZ Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální

Více

Komora auditorů České republiky

Komora auditorů České republiky Komora auditorů České republiky Opletalova 55, 110 00 Praha 1 Aplikační doložka KA ČR Požadavky na zprávu auditora definované zákonem o auditorech ke standardu ISA 700 Formulace výroku a zprávy auditora

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY PŘÍLOHA Č. 1 DOTAZNÍK DIPLOMOVÁ PRÁCE MASTER'S THESIS. prof. PhDr. HANA VYKOPALOVÁ, CSc.

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY PŘÍLOHA Č. 1 DOTAZNÍK DIPLOMOVÁ PRÁCE MASTER'S THESIS. prof. PhDr. HANA VYKOPALOVÁ, CSc. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ÚSTAV SOUDNÍHO INŽENÝRSTVÍ INSTITUTE OF FORENSIC ENGINEERING PŘÍLOHA Č. 1 DOTAZNÍK DIPLOMOVÁ PRÁCE MASTER'S THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR VEDOUCÍ

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy Rada hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Rady hlavního města Prahy číslo 2665 ze dne 3.11.2015 k vypracování koncepční studie horní úrovně Dvořákova nábřeží I. souhlasí

Více

NÁSTROJ ENERGETICKÉHO. PORSENNA o.p.s.

NÁSTROJ ENERGETICKÉHO. PORSENNA o.p.s. NÁSTROJ ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PORSENNA o.p.s. PROGRAM PREZENTACE Představení společnosti PORSENNA o.p.s. Principy energetického managementu Představení SW e-manažer Prostor pro diskusi PŘEDSTAVENÍ

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV. Tel.: 549 439 756 E-mail : lubos.dvoracek@tisnov.

MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV. Tel.: 549 439 756 E-mail : lubos.dvoracek@tisnov. MĚSTSKÝ ÚŘAD TIŠNOV ODBOR DOPRAVY A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD NÁMĚSTÍ MÍRU 346, 666 19 TIŠNOV Č. j. MUTI 6127/2016/ODŽÚ/Dv-1 V Tišnově, 8. 3. 2016 Vyřizuje: Oprávněná úřední osoba: Luboš Dvořáček Tel.: 549 439

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa

Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa V období 29. 11. 9. 12. 2014 bylo provedeno šetření na reprezentativním souboru domácností ČR (na základě kvótního výběru) týkající se množství sbíraných lesních

Více

Publikaci vydalo Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky. Text a grafy připravil: pplk. Petr Sobotka, Ředitelství

Publikaci vydalo Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky. Text a grafy připravil: pplk. Petr Sobotka, Ředitelství Publikaci vydalo Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky. Text a grafy připravil: pplk. Petr Sobotka, Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky

Více

KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013

KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013 NÁZEV ZAKÁZKY: KONCEPCE ROZVOJE SILNIČNÍ SÍTĚ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE DO ROKU 2010, S VÝHLEDEM DO ROKU 2013 OBJEDNATEL: OLOMOUCKÝ KRAJ OKRESY: JESENÍK, OLOMOUC, PŘEROV, PROSTĚJOV, ŠUMPERK KRAJ: OLOMOUCKÝ

Více

5. Důchody a sociální služby

5. Důchody a sociální služby 5. Důchody a sociální služby Problematika důchodů patří mezi citlivá témata a je jednou ze zásadních záležitostí při řízení státu. Otázky typu: kdy půjdu do důchodu, jaký důchod dostanu, jak bude důchod

Více

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika)

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika) Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor Informační systémy (studijní program Aplikovaná informatika) Úvod Ve STAGu jsou poslední verze studijních plánů pro studijní obor Informační

Více

Retail Summit 2007 Obchod a stát

Retail Summit 2007 Obchod a stát Retail Summit 2007 Obchod a stát 7.2. 2007 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 1 Kořeny soutěž ěžního práva EU Princip svobodné hospodářské

Více

2.2 Vzdělávací infrastruktura IROP 4 9d 4.1 14 736,84 14 000,00 0,00 736,84 0,00

2.2 Vzdělávací infrastruktura IROP 4 9d 4.1 14 736,84 14 000,00 0,00 736,84 0,00 Program Prioritní osa/ Priorita Unie Investiční priorita/ Prioritní oblast Specifický cíl programu/ Opatření PRV Financování podle specifických cílů a opatření SCLLD v jednotlivých letech Tabulka č. 1:

Více

Vlak dětství a naděje opět nalezl své diváky

Vlak dětství a naděje opět nalezl své diváky Vlak dětství a naděje opět nalezl své diváky Šestým dílem nabídnutým na ČT1 v pondělí 25. července 2005 skončilo nové uvedení dramatického seriálu. Seriál natočil režisér Karel Kachyňa na motivy knih Poslední

Více

Vy_32_Inovace_08_Evropa pracovní list

Vy_32_Inovace_08_Evropa pracovní list Vy_32_Inovace_08_Evropa pracovní list Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/21.1674 Autor: Bc. Petr Grossmann Anotace Digitální studijní materiál je věnován učivo zeměpisu

Více

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika

Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku hospodaření 4. Dividendová politika 1. Tvorba hospodářského

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 11. dubna 2013 Příjemce: Generální sekretariát Rady Č. dok. Komise:

Více

Jak EIP funguje 24.03.2016. Evropské inovační partnerství (EIP)

Jak EIP funguje 24.03.2016. Evropské inovační partnerství (EIP) Podpora uplatnění inovací v zemědělské praxi dotace z Programu rozvoje venkova ČR na období 2014 2020 - Evropské inovační partnerství Evropské inovační partnerství (EIP) Evropské inovační partnerství (EIP)

Více

Celkový vývoj zahraničního obchodu ČR v 1. pololetí roku 2014

Celkový vývoj zahraničního obchodu ČR v 1. pololetí roku 2014 Celkový vývoj zahraničního obchodu ČR v 1. pololetí roku 2014 (+čtvrtletní přehled za duben až červen) Obsah Celkový vývoj zahraničního obchodu ČR v 1. pololetí roku 2014... 1 Zahraniční obchod ve 2. čtvrtletí

Více

Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu vrámci českého předsednictví EU

Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu vrámci českého předsednictví EU Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu vrámci českého předsednictví EU Ing. Josef Mikulík, CSc. Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 10. zasedání Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 10. května 2010 (12.05) (OR. en) 9388/10 RECH 161 SAN 99

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 10. května 2010 (12.05) (OR. en) 9388/10 RECH 161 SAN 99 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 10. května 2010 (12.05) (OR. en) 9388/10 RECH 161 SAN 99 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise Datum přijetí: 29.

Více

Ondřej Pašek. Evropské fondy. období 2014 2020. Příležitosti pro udržitelnost. www.bankwatch.org

Ondřej Pašek. Evropské fondy. období 2014 2020. Příležitosti pro udržitelnost. www.bankwatch.org Ondřej Pašek Evropské fondy období 2014 2020 Příležitosti pro udržitelnost www.bankwatch.org Příležitosti pro občanskou společnost Princip partnerství Účast v přípravě všech OP a Dohody Závazný ze strany

Více

Příloha č. 1. Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis. Vážená paní inspektorko,

Příloha č. 1. Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis. Vážená paní inspektorko, Příloha č. 1 Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis Vážená paní inspektorko, obracím se na Vás s žádostí o pomoc při realizaci své diplomové práce v rámci studia managementu vzdělávání.

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

Subjekty státu a obcí podílející se na dohledu nad bezpečností silničního provozu

Subjekty státu a obcí podílející se na dohledu nad bezpečností silničního provozu Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Subjekty státu a obcí podílející se na dohledu nad bezpečností silničního provozu Úvod Dodržování právní úpravy Intenzita dohledu Policie ČR Intenzita dohledu

Více

Analýza dopravního proudu v obci Bašť styková křižovatka sil. III/0085 x III/0091

Analýza dopravního proudu v obci Bašť styková křižovatka sil. III/0085 x III/0091 Analýza dopravního proudu v obci Bašť styková křižovatka sil. III/0085 x III/0091 Únor 2015 OBSAH Obsah... 2 1. Identifikační údaje... 3 2. Úvod... 4 3. Popis lokality... 5 4. Charakteristiky dopravního

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Omezení osobní svobody I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 16.10.2013

Více

Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV. CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 26. 10. 2015 Mgr.

Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV. CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 26. 10. 2015 Mgr. Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 26. 10. 2015 Mgr. Zuzana Slimáková Obsah semináře I. Základní informace k výzvě II. Metodický

Více

Místní Agenda 21 v ČR. Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 5. února 2015

Místní Agenda 21 v ČR. Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 5. února 2015 Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 5. února 2015 Místní Agenda 21 nástroj pro naplňování principů udržitelného rozvoje na místní/regionální úrovni metoda kvality veřejné správy (MV)

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Příloha č. Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I k předkládání žádostí o podporu zjednodušených projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a

Více

Tab. C1 Jednotlivci používající mobilní telefon v ČR 91% 94% 96% 85% 76% 8,1 8,3 8,3 7,4 6,6

Tab. C1 Jednotlivci používající mobilní telefon v ČR 91% 94% 96% 85% 76% 8,1 8,3 8,3 7,4 6,6 Český statistický úřad sleduje podrobné údaje o jednotlivcích používajících vybrané informační a komunikační technologie prostřednictvím samostatného ročního statistického zjišťování: Výběrové šetření

Více

Cesta do Prahy. 6) Při výběru dopravce, co ovlivňuje váš výběr nejvíce? (očíslujte podle priority)

Cesta do Prahy. 6) Při výběru dopravce, co ovlivňuje váš výběr nejvíce? (očíslujte podle priority) Cesta do Prahy 1) Jste: a) Muž b) Žena 2) Jaký je váš věk? a) 0-18 b) 19 21 c) 22 26 3) Jakou školu studujete? 4) Jak často dojíždíte za studiem? a) denně b) 1x týdně c) 1-2x za měsíc d) méně častěji 5)

Více

Podpora investorů v Ústeckém kraji z pohledu zaměstnanosti. JUDr. Jiří Vaňásek

Podpora investorů v Ústeckém kraji z pohledu zaměstnanosti. JUDr. Jiří Vaňásek Podpora investorů v Ústeckém kraji z pohledu zaměstnanosti JUDr. Jiří Vaňásek Počet uchazečů o zaměstnání klesl na 49 979 osob, jejich počet byl o 1 258 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání

Více

Mezinárodní finance. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Mezinárodní finance. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Základní definice Mezinárodní finance chápeme jako systém peněžních vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních fondů

Více

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Katedra řízení Teze k diplomové práci na téma: FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ Autor: Vedoucí diplomové práce:

Více

Digitální deníky 7: Ničitel soukromí v práci? Sociální média!

Digitální deníky 7: Ničitel soukromí v práci? Sociální média! Digitální deníky 7: Ničitel soukromí v práci? Sociální média! Podle 23 % Čechů má jejich společnost zavedená pravidla proti kyberšikaně. 47 % netuší, zda něco takového u nich ve firmě existuje. Naproti

Více