2. Kyberšikana a její formy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. Kyberšikana a její formy"

Transkript

1 2. Kyberšikana a její formy Cíle kapitoly Tato kapitola vám objasní a vysvětlí, co znamená pojem kyberšikana. Dále se seznámíte s typy kyberšikany. Kyberšikana Kyberšikana (cyberbullying) je druh šikany, kdy útočník využívá elektronické prostředky (informační a komunikační technologie), jako například mobilní telefony, internet ( , ICQ, chat, Facebook) a další jiná elektronická komunikační zařízení, k poškození oběti. S jakou formou Kyberšikany se nejčastěji setkáváme zasílání obtěžujících, urážejících nebo útočných ů či SMS, vytváření webových stránek nebo blogů s ponižujícím obsahem, vytváření falešného profilu na sociálních sítích, pořizování video záznamů, fotografií nebo zvukových záznamů s cílem poškodit danou osobu, zveřejňování video záznamů, fotografií nebo zvukových záznamů s cílem poškodit danou osobu, ukradení identity zneužití osobního účtu (např. ového účtu, účtu na sociálních sítích) cizí osobou. Prakticky to znamená, že útočník se zmocní hesla oběti k těmto účtům a následně jejím prostřednictvím komunikuje za oběť, nebo tak získá osobní údaje uložených na těchto sítích, se kterými dále nakládá. Kybešikana často slouží k posilování klasické šikany, kdy útočník natáčí fyzické nebo psychické šikanování a zveřejňuje záznam na internetu.

2 Hlavními rozdíly mezi kyberšikanou a šikanou Útočníci jsou anonymní Útočník (agresor) vystupuje vzhledem k oběti pod přezdívkou nebo pod neznámou ovou adresou, případně pod neznámým telefonním číslem. Pro agresora není problém tuto identitu měnit a vytvářet nové profily. Použitím určitých postupů lze útočníka vypátrat, ovšem je potřeba vzít v úvahu, že v mnoha případech se oběť nemůže spolehnout na pomoc policie, protože některé projevy kyberšikany nelze zatím trestat. Fyzické a charakterové vlastnosti útočníka Ve virtuálním světě nezáleží na věku, pohlaví, síle ani postavení v partě. Útočníkem může být kdokoliv, kdo má potřebné znalosti v oblasti informačních a komunikačních technologií. Místo a čas útoků U klasické šikany lze předpovědět, kde a kdy lze očekávat útoky (např. o přestávkách ve škole). U kyberšikany se útočník s obětí nemusí vůbec potkat a jeho útok může být způsoben kdykoliv (třeba i o půlnoci, kdy oběť spí). Ve virtuálním světě se někteří lidé chovají jinak než v realitě V internetovém světě se lidé často chovají tak, jak by se ve skutečném světě nechovali. Lidé jsou často agresivnější, méně opatrní, co se týče citlivých témat a odvážnější v komunikaci. K šíření kyberšikany pomáhá útočníkovi publikum Pořízené záznamy (např. video) se mohou snadno šířit internetem a tím si získávat potřebné publikum. Čím větší je publikum, tím větší je dopad na oběť. Dopady kyberšikany jsou těžko rozeznatelné Kyberšikana je většinou spojená s psychickým týráním oběti, které není snadné poznat, na rozdíl od fyzického napadání (např. modřiny). Oběti jsou často uzavřeny do sebe a nekomunikují.

3 Kyberšikana může být způsobena i neúmyslně Kyberšikana může být výsledkem toho, že špatně odhadneme situaci nebo reakci daného člověka. Co připadá mně jako vtip, nemusí být bráno stejně u druhých osob. Kyberstalking Stalking (čti stólking) (lov, pronásledování) označuje opakované a stupňované obtěžování, které může mít řadu různých forem a různou intenzitu. Pokud toto obtěžování je konáno pomocí informační a komunikační technologie, pak hovoříme o kyberstalkingu (cyber-stalkingu). Základní (typické) projevy kyberstalkingu Opakované a dlouhodobé pokusy kontaktovat oběť pomocí informační komunikační technologie. Zde se jedná nejčastěji o využití ové komunikace, SMS zpráv nebo komunikace přes sociální sítě. Obsah těchto zpráv může mít několik podob: od veselých a vtipných až po urážející a zastrašující. Útočník může měnit styl zpráv, může pozvolně přecházet z příjemných zpráv až po zprávy s vyhrožujícím obsahem. Demonstrace moci a síly stalkera Stalker (útočník) využívá výhrůžek na základě informací o oběti (vím, kde jsi, co děláš, vidím tě, vím, co máš na sobě ). Oběť sleduje při každodenní činnosti (nakupování, venčení psa nebo při cestě do práce). Destrukce majetku oběti V tomto případě se jedná o zasílání virů em a následnou ztrátu dat, nebo o využití techniky k získávání osobních údajů oběti či nabourávání se do internetových profilů oběti. Může dojít ke zničení auta, domovních dveří nebo poštovních schránek.

4 Snaha poškodit reputaci oběti (očernění oběti) Sexting Zde patří například šíření nepravdivých informací v okolí oběti (škola, práce, přátelé). Co znamená pojem sexting? Především jde o rizikové šíření a sdílení materiálu sexuální povahy prostřednictvím informačních technologií (internetu) a komunikačních technologií (mobilních telefonů). Nejčastěji tyto materiály vznikají v rámci partnerských vztahů. Často se pak při hádce, konfliktu nebo rozchodu stávají předmětem vydírání nebo zesměšňování. Jejich pořízení nás tak uvádí do nebezpečí, že budou zveřejněny a šířeny bez našeho vědomí internetem nebo pomocí mobilních telefonů. Někdy je doporučováno (když už nejde jinak) nezobrazovat na intimních fotografiích, které sdílíme s partnerem, detailní záběr obličeje. Podle jediného českého serveru sexting.cz, který se zabývá výhradně problematikou sextingu, skýtá tento nový fenomén několik druhů rizikového chování: potenciálním útočníkům dáváme k dispozici citlivý materiál, který mohou zneužít proti nám, tento materiál může na internetu kolovat několik let nebo může být použit za několik let od svého vzniku, oběť sextingu může být vystavena tzv. harašení či sexuálním útokům. Kybergrooming Kybergrooming označuje takové chování uživatelů internetu, které se snaží v oběti vyvolat falešnou důvěru a připravit ho na schůzku, jejímž cílem je (ne)zletilou oběť pohlavně zneužít. Častými útočníky bývají pedofilové. Častou obětí kybergroomingu bývají děti a mladiství. V širším pojetí lze za kybergrooming považovat jakékoliv způsoby manipulace dětí a mladistvých prostřednictvím informačních a komunikačních technologií (např. ve spojení s terorismem, kdy je dítě přemluveno na bombový útok). Útočníci často využívají sociální sítě, veřejné chaty, seznamky, ICQ a jiné komunikační aplikace a y.

5 Manipulace obvykle probíhá v několika etapách následujícím způsobem: 1. Kybergroomer (útočník) se u oběti snaží vzbudit důvěru. Informace, které o sobě oběti sděluje (např. věk, pohlaví, zájmy, problémy, ) upravuje tak, aby se oběti co nejvíce přiblížil. Chce si vytvořit s obětí kamarádský vztah. 2. Kybergroomer začíná oběť podplácet dárky či službami, pomocí kterých se snaží od oběti získat různé materiály (především fotografie). Za podplácení můžeme brát například i dělání domácích úkolů nebo pomoc s referátem apod. 3. Kybergroomer se snaží o to, aby se na něm oběť stala závislá. Útočník vydírá svou oběť například, že zveřejní intimní fotografie oběti nebo vyzradí nějaké tajemství apod. Kybergroomer žádá oběť o osobní schůzku. Osobní schůzky se útočník může domáhat různými způsoby, od vzájemné dohody až po vyhrožování nebo vydírání (nejčastěji pomocí fotografií, které útočník získal od oběti). Kybergroomer využívá osobního střetnutí s obětí k sexuálnímu obtěžování, sexuálnímu zneužití nebo fyzickému týrání.

III. znalostní test zaměřený na bezpečnou komunikaci na internetu. Správné odpovědi

III. znalostní test zaměřený na bezpečnou komunikaci na internetu. Správné odpovědi III. znalostní test zaměřený na bezpečnou komunikaci na internetu Správné odpovědi 1. Pokud umísťuji své fotografie na internet: a) je to bezpečné, protože je můžu z internetu kdykoliv odstranit a nikde

Více

Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí

Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí ZŠ Jihlava, E. Rošického 2 Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014 Vytvořili: Mgr.

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru,

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, VY_32_INOVACE_PSYPS15760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Vítězslav Bártl. prosinec 2013

Vítězslav Bártl. prosinec 2013 VY_32_INOVACE_VB09_ČaP Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma Anotace Vítězslav

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/34.

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Podpora digitalizace a využití ICT na SPŠ CZ.1.07/1.5.00/34. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Uživatelská nastavení parametrických modelářů, využití

Více

Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM. Velemínský Miloš

Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM. Velemínský Miloš Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM Velemínský Miloš Cílem studie bylo zjistit a zhodnotit frekvenci vybraných rizikových faktorů, které souvisejí

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 2. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_135 Jméno

Více

Poruchy modul pro rychlé hlášení poruch z provozu.

Poruchy modul pro rychlé hlášení poruch z provozu. Poruchy modul pro rychlé hlášení poruch z provozu. Účelem tohoto programu je sbírat data o poruchách a nedostatcích v činnosti strojů a zařízení a jednak je zapisovat přímo do programu evidence údržby,

Více

NÁSTRAHY INTERNETU PRO DĚTSKÉ UŽIVATELE

NÁSTRAHY INTERNETU PRO DĚTSKÉ UŽIVATELE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FILOZOFICKÁ FAKULTA INFORMAČNÍ STUDIA A KNIHOVNICTVÍ NÁSTRAHY INTERNETU PRO DĚTSKÉ UŽIVATELE ESEJ / SEMINÁRNÍ PRÁCE MARKÉTA KUBŮ BAKALÁŘSKÉ KOMBINOVANÉ STUDIUM (F2D) AKADEMICKÝ

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Počítačové sítě Téma: Servery Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK3 Hodina: 5 Číslo: III/2 S E R V E R Y 3.4.

Více

1.1 Seminář z Informatiky. Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Seminář z Informatiky

1.1 Seminář z Informatiky. Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Seminář z Informatiky 1.1 Seminář z Informatiky Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Seminář z Informatiky Volitelný předmět Seminář z Informatiky rozšiřuje základní učivo předmětu Informatika, oblast Zpracování

Více

SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014

SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014 SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÉ JEVY KYBERŠIKANA Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: únor 2014 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_1.ZSV.14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: únor 2014 Ročník: 2. ročník

Více

Ekonomika 1. 20. Společnost s ručením omezeným

Ekonomika 1. 20. Společnost s ručením omezeným S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 20. Společnost s ručením omezeným Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 -

Více

Změna sazby DPH v HELIOS Red po 1. 1. 2013

Změna sazby DPH v HELIOS Red po 1. 1. 2013 Změna sazby DPH v HELIOS Red po 1. 1. 2013 Uživatelé s platnou systémovou podporou budou mít HELIOS Red připravený k používání po stažení aktualizace. Uživatelé bez systémové podpory si mohou program nakonfigurovat

Více

ZNAK ČERVENÉHO KŘÍŽE, JEHO OCHRANA A UŽÍVÁNÍ

ZNAK ČERVENÉHO KŘÍŽE, JEHO OCHRANA A UŽÍVÁNÍ Národní skupina pro implementaci mezinárodního humanitárního práva Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Hradčanské nám. 5, 118 00 Praha e-mail: nsmhp@cervenykriz.eu tel.: 224 18 2790 fax: 224 18 2038 www.cervenykriz.eu/nsmhp

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační

Více

Použití GIS v práci krajské hygienické stanice

Použití GIS v práci krajské hygienické stanice Použití GIS v práci krajské hygienické stanice Ing. Jana Kučerová, Ph.D. Mgr. Jiří Šmída, Ph.D. Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, Technická univerzita v Liberci Geografický informační systém

Více

I. Všeobecná ustanovení

I. Všeobecná ustanovení OBCHODNÍ PODMÍNKY KAMPANĚ STUDIO X51 ACADEMY I. Všeobecná ustanovení Vyplněním registračního formuláře a souhlasem s Provizními po dmínkami,souhlasí registrující se uživatel (dále jen partner ) s podmínkami

Více

NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ DO INTERNETOVÉHO BANKOVNICTVÍ PRO SPRÁVU KREDITNÍ KARTY

NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ DO INTERNETOVÉHO BANKOVNICTVÍ PRO SPRÁVU KREDITNÍ KARTY NÁVOD NA PŘIHLÁŠENÍ DO INTERNETOVÉHO BANKOVNICTVÍ PRO SPRÁVU KREDITNÍ KARTY O CO SE JEDNÁ? Převod kreditních karet a osobních účtů ze Citibank do Raiffeisenbank je technicky náročný proces, a protože k

Více

Příloha č. 19: Na svém profilu sdílíte fotky: (graf) Příloha č. 20: Kolik fotek máte na Facebooku? (graf) Příloha č. 21: Jaké fotky nejčastěji

Příloha č. 19: Na svém profilu sdílíte fotky: (graf) Příloha č. 20: Kolik fotek máte na Facebooku? (graf) Příloha č. 21: Jaké fotky nejčastěji Seznam příloh Příloha č. 1: Jak dlouho máte profil na Facebooku? (graf) Příloha č. 2: Jak často otevíráte Facebook? (graf) Příloha č. 3: Kolik času strávíte na Facebooku při jeho otevření? (graf) Příloha

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření

Vyhodnocení dotazníkového šetření Vyhodnocení dotazníkového šetření V roce 2015 bylo provedeno oddělením sociálních služeb, odboru sociálních věcí Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava dotazníkové šetření zjišťující spokojenost uživatelů

Více

Důvěra napříč Evropou nařízení eidas. + návrh zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce + návrh doprovodného zákona

Důvěra napříč Evropou nařízení eidas. + návrh zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce + návrh doprovodného zákona Důvěra napříč Evropou nařízení eidas + návrh zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce + návrh doprovodného zákona 1 Co znamená zkratka eidas Nařízení eidas = Nařízení (č. 910/2014)

Více

Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty)

Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty) Označení: EU-Inovace-F-7-08 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída

Více

Podmínky užití webového rozhraní

Podmínky užití webového rozhraní Podmínky užití webového rozhraní Nacházíte se na webovém rozhraní www.playmosvet.cz (dále jen webové rozhraní ) provozovaném podnikatelkou Zdeňkou Doležalovou, se sídlem Růženy Svobodové 1232/1, 415 01

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: SMS na Internetu Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: SMS na Internetu Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Business Contact Manager Správa kontaktů pro tisk štítků

Business Contact Manager Správa kontaktů pro tisk štítků Business Contact Manager Správa kontaktů pro tisk štítků 1 Obsah 1. Základní orientace v BCM... 3 2. Přidání a správa kontaktu... 4 3. Nastavení filtrů... 5 4. Hromadná korespondence... 6 5. Tisk pouze

Více

7. Silně zakřivený prut

7. Silně zakřivený prut 7. Silně zakřivený prut 2011/2012 Zadání Zjistěte rozložení napětí v průřezu silně zakřiveného prutu namáhaného ohybem analyticky a experimentálně. Výsledky ověřte numerickým výpočtem. Rozbor Pruty, které

Více

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno 1. Úvodní ustanovení Domácí řád obsahuje zásady pro zajištění klidného a spokojeného života a pořádku v

Více

MV ČR, Odbor egovernmentu. renata.horakova@mvcr.cz. Webové stránky veřejné správy - minimalizace jejich zranitelnosti a podpora bezpečnostních prvků

MV ČR, Odbor egovernmentu. renata.horakova@mvcr.cz. Webové stránky veřejné správy - minimalizace jejich zranitelnosti a podpora bezpečnostních prvků Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo vnitra Adresa Milady Horákové 133/ Kontaktní osoba Ing. Jaroslav Scheuba

Více

Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře

Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře Sociální služby města Nový Bor, příspěvková organizace B.Egermanna 950, 473 01 Nový Bor Vnitřní pravidla stanovená poskytovatelem pro poskytování služby denní stacionáře Služba: Denní stacionáře Aktualizace:

Více

PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ

PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ Obecným cílem projektu je podpora vzdělávání na středních a vyšších odborných školách v souladu se vzdělávací strategií MŠMT a s využitím akčního plánování. Uvedený

Více

Vydání občanského průkazu

Vydání občanského průkazu Vydání občanského průkazu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan,

Více

Název materiálu: Počasí a podnebí - opakování

Název materiálu: Počasí a podnebí - opakování Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

PLÁN ČINNOSTÍ NA ROK 2016 - Komise propagace a marketingu -

PLÁN ČINNOSTÍ NA ROK 2016 - Komise propagace a marketingu - PLÁN ČINNOSTÍ NA ROK 2016 - Komise propagace a marketingu - 1 Obecně Plán činností Komise propagace a marketingu (dále KPM) je v souladu se Statutem KPM a jeho platnost může být změněna jen v souladu se

Více

Strategie elektronické bezpečnosti. Kraje Vysočina

Strategie elektronické bezpečnosti. Kraje Vysočina Strategie elektronické bezpečnosti Kraje Vysočina 2014-2017 Verze 1.1 Obsah Úvod... 3 I. Úloha a postaveni Kraje Vysočina v problematice el. bezpečnosti... 4 II. Analýza stavu elektronické bezpečnosti

Více

MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE

MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE 1 ZAPNUTÍ SLEDOVÁNÍ ZMĚN Pokud zapnete funkci Sledování změn, aplikace Word vloží značky tam, kde provedete mazání, vkládání a změny formátu. Na kartě Revize klepněte

Více

Úplná pravidla spotřebitelské soutěže Jarní soutěž (dále jen Soutěž )

Úplná pravidla spotřebitelské soutěže Jarní soutěž (dále jen Soutěž ) Úplná pravidla spotřebitelské soutěže Jarní soutěž (dále jen Soutěž ) 1. Pořadatelem soutěže je společnost Kofola a.s., se sídlem Krnov, Pod Bezručovým vrchem, Za drahou 165/1, PSČ 794 01, IČ: 277 67 680,

Více

Operační program Rybářství 2007-2013

Operační program Rybářství 2007-2013 OP Rybářství 2007-2013 Operační program Rybářství 2007-2013 Elektronické podání Žádosti o dotaci (19. kolo příjmu žádostí OP Rybářství opatření 3.2. b) Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín VAVREČKA,

Více

Výrazy lze též zavést v nečíselných oborech, pak konstanty označuji jeden určitý prvek a obor proměnné není množina čísel.

Výrazy lze též zavést v nečíselných oborech, pak konstanty označuji jeden určitý prvek a obor proměnné není množina čísel. Výrazy. Rovnice a nerovnice. Výraz je matematický pojem používaný ve školské matematice. Prvním druhem matematických ů jsou konstanty. Konstanty označují právě jedno číslo z množiny reálných čísel. Například

Více

Metodický pokyn č. 45. ke změně Pokynů pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v souvislosti s novelou zákona o veřejných zakázkách

Metodický pokyn č. 45. ke změně Pokynů pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v souvislosti s novelou zákona o veřejných zakázkách ke změně Pokynů pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v souvislosti s novelou zákona o veřejných zakázkách Platnost: od 1.4.2012 ~ 2 ~ Řídícího orgánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Více

VY_62_INOVACE_VK53. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Květen 2012 Ročník, pro který je VM určen

VY_62_INOVACE_VK53. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Květen 2012 Ročník, pro který je VM určen VY_62_INOVACE_VK53 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Květen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 9. ročník

Více

MATERIÁL NA JEDNÁNÍ Zastupitelstva města Doksy

MATERIÁL NA JEDNÁNÍ Zastupitelstva města Doksy MATERIÁL NA JEDNÁNÍ Zastupitelstva města Doksy Jednání zastupitelstva města dne: 08. 04. 2015 Věc: Odměny uvolněným a neuvolněným členům zastupitelstva a další odměny Předkládá: Ing. Eva Burešová, starostka

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Měsíční statistická zpráva červen 2016 Zpracovali: Mgr. Martina Štorová RNDr. Eva Toušková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu Marketing Modul 3 Zásady marketingu Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

Pravidla pro využívání lokální počítačové sítě Slovanského gymnázia v Olomouci. Preambule

Pravidla pro využívání lokální počítačové sítě Slovanského gymnázia v Olomouci. Preambule Pravidla pro využívání lokální počítačové sítě Slovanského gymnázia v Olomouci Preambule Tento dokument je základním a závazným dokumentem upravujícím způsob využívání lokální počítačové sítě Slovanského

Více

Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Brno město.

Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Brno město. Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Brno město První vlna Praha 2010 Obsah: 1. Zadání 2. Průběh průzkumu 3. Výsledky šetření 3.1.

Více

Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.

Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady. Zdraví a životní styl WHO program Zdraví 21 zdraví pro všechny do 21. století Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady. Determinanty zdraví

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 05.05.2016

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 05.05.2016 Odbor správy majetku V Písku dne: 27.04.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 05.05.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Souhlas s poskytnutím doplatku na bydlení NÁVRH USNESENÍ Rada města k žádosti Úřadu

Více

Vnitřní předpis bytového družstva č. 3 Domovní řád

Vnitřní předpis bytového družstva č. 3 Domovní řád Vnitřní předpis bytového družstva č. 3 Domovní řád Za účelem zajištění podmínek řádného a bezpečného užívání bytů, zabezpečení pořádku a čistoty v obytných domech, jakož i v zájmu upevnění občanského soužití,

Více

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č.1. Článek 1 - Úvodní ustanovení

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č.1. Článek 1 - Úvodní ustanovení DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č.1 Článek 1 - Úvodní ustanovení 1.1 Domovní řád upravuje podmínky a způsob užívání domu, bytů, nebytových prostor a společných částí domu v domech Bytového družstva

Více

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009 DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁZVORKOVA 2007, 2008, 2009 Úvodní ustanovení 1. V návaznosti na příslušné zákony a stanovy družstva obsahuje domovní řád pravidla užívání bytů, nebytových a společných částí

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE KOMUNIKACE A LIDSKÉ ZDROJE NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PR jako cesta budování image firmy TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Říjen 2012 JMÉNO A PŘÍJMENÍ / STUDIJNÍ SKUPINA

Více

Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách. Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s.

Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách. Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s. Zdravotnické služby v KC a TP registrovaných sociálních službách Bc. Eva Mifková K-centrum Pardubice, Laxus o. s. Cíl workshopu hledání odpovědí nebo otázek? Cílem workshopu je zmapování situace v poskytování

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.3 Polovodiče a jejich využití Kapitola

Více

Obsah. OSOBNOSTI ČTENÁŘŮM Učte se, pochybujte, užívejte užitečně! 9 Poděkování 13 Úvod 15. Aby vám káva nezhořkla, rodičové! 15 Členění knihy 17

Obsah. OSOBNOSTI ČTENÁŘŮM Učte se, pochybujte, užívejte užitečně! 9 Poděkování 13 Úvod 15. Aby vám káva nezhořkla, rodičové! 15 Členění knihy 17 OSOBNOSTI ČTENÁŘŮM Učte se, pochybujte, užívejte užitečně! 9 Poděkování 13 Úvod 15 Aby vám káva nezhořkla, rodičové! 15 Členění knihy 17 KAPITOLA 1 Co se to tam vlastně děje 19 Děti a dospělí v digitálním

Více

Žádost o ošet ovné p i vzniku pot eby ošet ování (pé e) v jiném lenském stát EU

Žádost o ošet ovné p i vzniku pot eby ošet ování (pé e) v jiném lenském stát EU 11SSZZadOOsePriVzn.pdf Žádost o ošet ovné p i vzniku pot eby ošet ování (pé e) v jiném lenském stát EU P íjmení a jméno zam stnance rodné íslo 1 Bydlišt (pobyt):.. Zam stnavatel:. Rodinný stav: žiji nežiji

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

Seriál: Management projektů 7. rámcového programu

Seriál: Management projektů 7. rámcového programu Seriál: Management projektů 7. rámcového programu Část 4 Podpis Konsorciální smlouvy V předchozím čísle seriálu o Managementu projektů 7. rámcového programu pro výzkum, vývoj a demonstrace (7.RP) byl popsán

Více

Smlouva o spolupráci

Smlouva o spolupráci Smlouva o spolupráci Firma VIDA, občanské sdružení adresa Kamenická 25, 170 00, Praha 7 VIDA centrum, Poštovní 239, 269 45 Rakovník, Mgr. Pavla Malafová IČO 266 366 54 dále jen jako smluvní partner a firma

Více

MĚSTO VOLYNĚ PRAVIDLA PRO UDĚLOVÁNÍ OCENĚNÍ MĚSTA VOLYNĚ

MĚSTO VOLYNĚ PRAVIDLA PRO UDĚLOVÁNÍ OCENĚNÍ MĚSTA VOLYNĚ MĚSTO VOLYNĚ PRAVIDLA PRO UDĚLOVÁNÍ OCENĚNÍ MĚSTA VOLYNĚ ČESTNÉ OBČANSTVÍ MĚSTA VOLYNĚ CENA MĚSTA VOLYNĚ CENA STAROSTY MĚSTA VOLYNĚ ZÁŠTITA STAROSTY MĚSTA VOLYNĚ PLATNOST OD: 1. 1. 2013 ÚČINNOST OD: 1.

Více

Seznamka. Adéla Hrubá Zš Bří Jandusů 8.A Prosinec 2015

Seznamka. Adéla Hrubá Zš Bří Jandusů 8.A Prosinec 2015 Seznamka Zš Bří Jandusů 8.A Prosinec 2015 Obsah 1 Obsah 1. Úvod 2. Co je to vlastně seznamka 3. Rizika 4. Jak to funguje 5. Typ seznamky 6. Seznámení krok za krokem 7. 10 nejlepších seznamek 2 Úvod 2 Úvod

Více

OBEC PŘIBYSLAVICE. Zastupitelstvo obce Přibyslavice. Obecně závazná vyhláška. Obce Přibyslavice Č. 1/2015

OBEC PŘIBYSLAVICE. Zastupitelstvo obce Přibyslavice. Obecně závazná vyhláška. Obce Přibyslavice Č. 1/2015 OBEC PŘIBYSLAVICE Zastupitelstvo obce Přibyslavice Obecně závazná vyhláška Obce Přibyslavice Č. 1/2015 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Externí zařízení Uživatelská příručka

Externí zařízení Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez předchozího upozornění. Jediné záruky na produkty a

Více

VY_32_INOVACE_OV_1AT_01_BP_NA_ELEKTRO_PRACOVISTI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_OV_1AT_01_BP_NA_ELEKTRO_PRACOVISTI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OV_1AT_01_BP_NA_ELEKTRO_PRACOVISTI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Štícha Roman Tematická oblast

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

Smluvní podmínky (KTv)

Smluvní podmínky (KTv) Smluvní podmínky (KTv) Čl. 1 - Předmět smlouvy 1.1. Dodavatel se zavazuje poskytovat Uživateli časově a datově neomezený přístup k síti Internet a jejím službám (dále jen Služby) prostřednictvím pevného

Více

Školní řád. od 1. 9. 2015

Školní řád. od 1. 9. 2015 Základní škola a Mateřská škola Nový Jičín, Jubilejní 3, příspěvková organizace pracoviště Jubilejní 3 http://www.zsjubilejni.cz, tel.: 556 708 066, e-mail: skola@zsjubilejni.cz Školní řád od 1. 9. 2015

Více

Metodika pro poskytování přímé hmotné a finanční pomoci

Metodika pro poskytování přímé hmotné a finanční pomoci Charita Krnov Hlubčická 297/3, 794 01 Krnov Charita Krnov, Hlubčická 297/3, Krnov Humanitární středisko Kontakt: Sociální pracovník Mgr. Hana Kučerová Tel.: 554 611 366 Mobil: 725 104 448 Ředitelka Bc.

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

Pocasicz.cz / pocasiesk.sk - zadání výroby

Pocasicz.cz / pocasiesk.sk - zadání výroby Pocasicz.cz / pocasiesk.sk - zadání výroby Funkcionalita (a moduly z ní vycházející), která není uvedena v tomto dokumentu, nebude implementována. 1) redesign webových stránek na základě požadavků dohodnutých

Více

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení s konáním 1. 4. 2016 30. 6. 2016 v ČR (www.coopdobrerecepty.cz) 1. Organizátor soutěže a soutěžní období Organizátor soutěže, společnost CCV, s.r.o.,

Více

V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení

V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení V. Znalostní test zaměřený na trestní odpovědnost mládeže správné řešení 1) Právní úpravu postihování mládeže, závadových projevů dětí a procesních postupů ve věcech mladistvých upravuje: a) zákon č. 218/2005

Více

11. Působení stážistů a dobrovolníků

11. Působení stážistů a dobrovolníků 11. Působení stážistů a dobrovolníků Označení dokumentu Vlastník: Mgr. Pavel Říčan Datum: 30. 10. 2011 Připomínkoval: Management Datum: 20. 12. 2012 Vydal: Mgr. Anna Šimonová Datum: 01. 01. 2013 Podpis:

Více

Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015

Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015 Školní řád ZŠ a MŠ Chalabalova 2 pro školní rok 2014-2015 Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Úplná pravidla soutěže Pyžámko snů

Úplná pravidla soutěže Pyžámko snů Úplná pravidla soutěže Pyžámko snů 1) Pravidla a pořadatel soutěže a) Tato Pravidla jsou dokumentem, který závazně upravuje Pravidla kreativní soutěže Pyžámko snů (dále jen Soutěž ) pořádané společností

Více

PREVENCE POČÍTAČOVÉ KRIMINALITY V ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLE

PREVENCE POČÍTAČOVÉ KRIMINALITY V ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLE Škola a zdraví 21, 2011, Výchova a péče o zdraví PREVENCE POČÍTAČOVÉ KRIMINALITY V ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLE Jiří STRACH Abstrakt: Článek pojednává o současném stavu vědomostí žáků základních a středních

Více

SMLOUVA O PODMÍNKÁCH A PRAVIDLECH ÚČASTI NA ELEKTRONICKÝCH AUKCÍCH DŘÍVÍ

SMLOUVA O PODMÍNKÁCH A PRAVIDLECH ÚČASTI NA ELEKTRONICKÝCH AUKCÍCH DŘÍVÍ SMLOUVA O PODMÍNKÁCH A PRAVIDLECH ÚČASTI NA ELEKTRONICKÝCH AUKCÍCH DŘÍVÍ Článek 1 Strany smlouvy Lesy České republiky, s.p. se sídlem Hradec Králové, Přemyslova 1106, PSČ 50168 zapsaný v obchodním rejstříku

Více

Všeobecné podmínky firmy Libor Vajgl Rywa Software pro poskytování telekomunikačních služeb

Všeobecné podmínky firmy Libor Vajgl Rywa Software pro poskytování telekomunikačních služeb Všeobecné podmínky firmy Libor Vajgl Rywa Software pro poskytování telekomunikačních služeb vydané v souladu s ust. 273 odst. 1 zák. č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku v platném znění a ust. 63 odst.

Více

Rada Asociace krajů České republiky. 6. zasedání Rady dne 12. - 13. září 2013 v Ústí nad Labem 4. funkční období Rady 2012-2016 TISK: 44

Rada Asociace krajů České republiky. 6. zasedání Rady dne 12. - 13. září 2013 v Ústí nad Labem 4. funkční období Rady 2012-2016 TISK: 44 Rada Asociace krajů České republiky 6. zasedání Rady dne 12. - 13. září 2013 v Ústí nad Labem 4. funkční období Rady 2012-2016 TISK: 44 Projekt Kraje pro bezpečný internet Obsah: 1. Návrh usnesení 2. Popis

Více

Spisový, archivační a skartační řád MAS Moravský kras o. s.

Spisový, archivační a skartační řád MAS Moravský kras o. s. Spisový, archivační a skartační řád MAS Moravský kras o. s. Vnitřní směrnice MAS Moravský kras o.s. 1 Obsah I. Úvodní ustanovení... 3 II. Spisový řád... 3 Vymezení pojmů... 3 III. Archivační a skartační

Více

SILNIČNÍ DAŇ U OSOBNÍCH AUTOMOBILŮ

SILNIČNÍ DAŇ U OSOBNÍCH AUTOMOBILŮ SILNIČNÍ DAŇ U OSOBNÍCH AUTOMOBILŮ Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_UCE1414 Autor Ing. Martina

Více

ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE

ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Projekt k ročníkové práci na téma ORGANIZACE VELETRHU Z POHLEDU VYSTAVOVATELE Vedoucí práce: Ing. Radka Johnová Termín odevzdání

Více

VYŠETŘOVÁNÍ A ŘEŠENÍ ŠKOLNÍHO NÁSÍLÍ ŠKOLNÍHO ŠIKANOVÁNÍ

VYŠETŘOVÁNÍ A ŘEŠENÍ ŠKOLNÍHO NÁSÍLÍ ŠKOLNÍHO ŠIKANOVÁNÍ VYŠETŘOVÁNÍ A ŘEŠENÍ ŠKOLNÍHO NÁSÍLÍ ŠKOLNÍHO ŠIKANOVÁNÍ Problém č.1 definice Při vyšetřování školního šikanování první instancí (školou) je problémem jednotná definice šikany. Z používaných definic lze

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Počítačové sítě Téma: Počítačové sítě Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK2 Hodina: 47-50 Číslo: III/2 5. Wi-Fi

Více

Obec Jino any : 00241342,252 25 Jino any

Obec Jino any : 00241342,252 25 Jino any Obec Jino any : 00241342,252 25 Jino any Oznámení zám ru V souladu s ust. 39 odst. 1 zákona. 128/2000 Sb. o obcích ve zn ní pozd jších p edpis oznamuje obec Jino any sv j zám r pronajmout tento nemovitý

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČTOVÁNÍ DPH

ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČTOVÁNÍ DPH ZÁKLADNÍ PRINCIPY ÚČTOVÁNÍ DPH Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_UCE1403 Autor Ing. Martina

Více

O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD. 1. Úvodní ustanovení

O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD. 1. Úvodní ustanovení O D B O R O V É S D R U Ž E N Í Ž E L E Z N I Č Á Ř Ů Republiková rada seniorů JEDNACÍ ŘÁD 1. Úvodní ustanovení Jednací řád Republikové rady seniorů ODBOROVÉHO SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ (dále jen OSŽ) upravuje

Více

Informace o počtu nezaměstnaných ve Středočeském kraji k 31.03.2012

Informace o počtu nezaměstnaných ve Středočeském kraji k 31.03.2012 31.03.2012 Informace o počtu nezaměstnaných ve Středočeském kraji k 31.03.2012 K 31.03.2012 evidovaly úřady práce Středočeského kraje celkem 52 472 uchazečů o zaměstnání, což je o 1 785 méně než ke konci

Více

B Kvantitativní test. Semestrální práce TUR. Novotný Michal novotm60@fel.cvut.cz

B Kvantitativní test. Semestrální práce TUR. Novotný Michal novotm60@fel.cvut.cz B Kvantitativní test Semestrální práce TUR Novotný Michal novotm60@fel.cvut.cz OBSAH 1. Úvod... 2 1.1. Předmět testování... 2 1.2. Cílová skupina... 2 2. Testování... 2 2.1. Nulová hypotéza... 2 2.2. Metoda

Více

Odbor odpadů Vršovická 65, 100 10 Praha 10 www.mzp.cz V Praze dne 28. ledna 2016 S D Ě L E N Í

Odbor odpadů Vršovická 65, 100 10 Praha 10 www.mzp.cz V Praze dne 28. ledna 2016 S D Ě L E N Í Odbor odpadů Vršovická 65, 100 10 Praha 10 www.mzp.cz V Praze dne 28. ledna 2016 S D Ě L E N Í odboru odpadů Ministerstva životního prostředí k plnění níže uvedených povinností podle zákona č. 185/2001

Více

Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb

Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb Výpočet dotace na jednotlivé druhy sociálních služeb (dotace ze státního rozpočtu na rok 2015) Popis způsobu výpočtu optimální výše finanční podpory - Liberecký kraj Kraj bude při výpočtu dotace postupovat

Více

Závislost hladiny intenzity zvuku na počtu zdrojů zvuku, na vzdálenosti od zdroje zvuku

Závislost hladiny intenzity zvuku na počtu zdrojů zvuku, na vzdálenosti od zdroje zvuku Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Závislost hladiny intenzity zvuku na počtu zdrojů zvuku, na vzdálenosti od zdroje zvuku (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-15

Více

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému.

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. MENU Tvorba základního menu Ikona Menu umožňuje vytvořit

Více

Stavební mechanika 3. 9. přednáška, 2. května 2016

Stavební mechanika 3. 9. přednáška, 2. května 2016 Stavební mechanika 3 9. přednáška,. května 06 Stavební mechanika 3 9. přednáška,. května 06 Silová metoda ) opakování použití principu virtuálních il ) vliv mykové deormace 3) motivační příklad 4) zobecnění

Více

Společenství vlastníků Kralovická 1450/1451 (41/43) DOMOVNÍ ŘÁD. Článek 1 Obecná ustanovení

Společenství vlastníků Kralovická 1450/1451 (41/43) DOMOVNÍ ŘÁD. Článek 1 Obecná ustanovení Společenství vlastníků Kralovická 1450/1451 (41/43) DOMOVNÍ ŘÁD Článek 1 Obecná ustanovení 1) Tento domovní řád je vydáván v souladu s občanským zákoníkem a stanovami společenství za účelem zabezpečení

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

ROSSMANN PRAVIDLA VÁNOČNÍ SOUTĚŽE

ROSSMANN PRAVIDLA VÁNOČNÍ SOUTĚŽE ROSSMANN PRAVIDLA VÁNOČNÍ SOUTĚŽE 1. POŘADATEL: ROSSMANN, spol. s r.o., Praha 4, Na Pankráci 1683/127, PSČ 140 00, IČO: 61246093, spisová značka C 28492 vedená u Městského soudu v Praze 2. ORGANIZÁTOR:

Více