ÚVODNÍ SLOVO. Vážení čtenáři,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ÚVODNÍ SLOVO. Vážení čtenáři,"

Transkript

1 ÚVODNÍ SLOVO Vážení čtenáři, dostáváte do rukou výroční zprávu, která je reflexí působení naší společnosti v roce Je těžké vepsat vše do omezeného počtu řádků a stránek tak, aby to ještě bylo pro Vás čitelné, ale doufám, že se nám to alespoň částečně podařilo. Naše společnost je největším poskytovatel sociálních služeb v Olomouckém kraji co do počtu registrovaných služeb. Domnívám se, že tento fakt i zkušenosti získané z průběhu poskytování sociálních služeb nás opravňují k tomu, abychom se mohli počítat mezi významné poskytovatele na regionální i krajské úrovni. Naše zkušenosti se také snažíme předávat pro dobro rozvoje sociálních služeb ve městě Šumperk tím, že jsme členy rozličných komisí, pracovních skupin a vyjadřujeme svá stanoviska k odborným tématům na regionální i krajské úrovni. Rok 2009 byl pro naši společnost rokem stabilizace poskytovaných sociálních služeb. Prvotním úkolem bylo vytváření pozitivního pracovního prostředí pro naše zaměstnance. Dále jsme se soustřeďovali na zkvalitnění standardů sociální práce a prohloubení komunikace směrem k našim uživatelům, rodinným příslušníkům a zájemcům o naše služby. Jelikož nám záleží i na postupném rozvoji a zkvalitňování našich služeb, stanovili jsme si poněkud smělý plán, vypracovat projekt Integrovaného zařízení sociálních služeb, který by soutěžil s ostatními projekty v operačním programu ROP NUTS II Střední Morava Infrastruktura sociálních služeb. Filozofií našeho projektu bylo soustředit co nejvíce sociálních služeb do jednoho objektu a poskytnout tak co největší komfort uživatelům našich služeb. I když byl projekt dobře zpracován, nepodařilo se nám uspět ve výborné konkurenci dalších předkladatelů. Po prvotním zklamání jsme se rozhodli přihlásit s projektem do další výzvy a pokusit se tak naplnit naše plány na podporu důstojnějšího prostředí pro uživatele našich služeb. Všechny aktivity v roce 2009 by nebylo možné uskutečnit bez obětavé práce všech zaměstnanců společnosti, kteří svým úsilím a pílí šíří dobré jméno společnosti. Za toto bych jim chtěl z tohoto místa velice poděkovat.

2 Dále bych si moc přál, aby i sociální služby získaly jistotu v systému financování a nemusely každoročně bojovat o své přežití. Mgr. Miroslav Adámek ředitel společnosti

3 PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI Obecně prospěšná společnost PONTIS Šumperk o.p.s. se zabývá poskytováním a dále rozvíjením sociálních služeb pro různorodé sociální skupiny obyvatel města Šumperk a okolí. Tohoto úkolu je dosaženo poskytováním registrovaných sociálních služeb v oblasti sociálního poradenství, sociální péče i sociální prevence. Posláním a cílem společnosti PONTIS Šumperk o.p.s. je napomoci k uspokojování základních potřeb co nejširšímu spektru osob v rozmezí od nejmenších dětí, až po seniory, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci a potřebují podporu nebo pomoc jiné osoby. Tímto naším úsilím se snažíme posilovat začleňování jednotlivých cílových skupin do běžného života většinové společnosti.

4 HISTORIE V DATECH září byla společnost zapsána do rejstříku obecně prospěšných společností, vedeného Krajským soudem v Ostravě oddíl O, vložka 96; administrativní a přípravné kroky zajišťoval jeden zaměstnanec; 2000 rozhodující rok, v němž začala společnost naplňovat poslání, ke kterému byla založena, tj. poskytování sociálních služeb na území města Šumperka, v níže uvedených zařízeních: Dům pro matky s dětmi Ubytovna pro občany v nouzi Středisko osobní hygieny Dům s pečovatelskou službou Tereza Dům s pečovatelskou službou Alžběta Klub důchodců Krizový byt pro ženy S ohledem na poskytované služby zaměstnávala společnost 12 zaměstnanců. Úměrně k rozvoji sociálních služeb se zvýšil i počet uživatelů těchto služeb. Společnost obdržela pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí stávající a využívané služby byly rozšířeny o další služby v zařízeních: Informační středisko pro seniory Půjčovna kompenzačních pomůcek Kavárnička pro seniory Počet zaměstnanců se zvýšil na rok relativního klidu a stabilizace poskytovaných služeb a stavu zaměstnanců. Je věnována pozornost především zkvalitňování služeb a prohlubování odbornosti zaměstnanců. Společnost rozšiřuje počet tzv. brigádníků, nebo-li zaměstnanců pracujících na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, na 25. Byla zahájena spolupráce se Střední zdravotnickou školou v Šumperku, která byla realizována zejména praxí studentek a pomoci při zabezpečování aktivit pro seniory.

5 2003 dochází k rozšíření spektra nabízených služeb o další činnosti a zařízení: Opatrovnictví osob, které mají soudně omezenu způsobilost k právním úkonům, příp. jsou této způsobilosti zbaveni, a u kterých bylo opatrovníkem ustanoveno město Šumperk Sociální byt Kontaktní centrum Krédo Společenské středisko SEVER Společnost převzala odpovědnost za zajištění chodu kontaktního centra pro drogově závislé; orientování společnosti se tak významně zaměřilo i na oblast prevence sociálně patologických jevů. Počet zaměstnanců v hlavním pracovním poměru se zvýšil na 20 a kolem 30 zaměstnanců pracovalo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr činnost zahajují další zařízení: Nízkoprahový klub pro děti a mládež Rachot Dům s pečovatelskou službou Markéta Denní centrum pro dospělé Matýsek Dalším rozvojem preventivních aktivit bylo zprovoznění Nízkoprahového klubu Rachot, jako reakce na zvyšující se potřebu záchytu neorganizované mládeže pohybující se do této doby na ulici. Prohlubuje se spolupráce se Střední zdravotnickou školou v Šumperku, kdy studenti školy založili kroužek na podporu seniorů a osob se zdravotním postižením. Počet zaměstnanců v hlavním pracovním poměru vzrostl na 34 a na základě dohod konaných mimo pracovní poměr bylo zaměstnáno 40 osob určité klidové období, kdy nedochází k žádnému dalšímu rozšíření nabízených služeb. Počátek realizace projektu: Údržba zeleně nová pracovní místa PONTIS Šumperk o.p.s., projekt podporovaný z fondu Evropské unie (ESF), zahájeno období podporovaného zaměstnávání osob nepřizpůsobivých, těžce zaměstnatelných, znevýhodněných na trhu práce Mírné navýšení počtu zaměstnanců v hlavním pracovním poměru na 37, a to z důvodu zkvalitňování poskytovaných služeb.

6 2006 realizuje se projekt Údržba zeleně nová pracovní místa PONTIS Šumperk o.p.s. a z tohoto důvodu došlo k navýšení počtu zaměstnanců v hlavním pracovním poměru na přelomový rok v oblasti poskytování sociálních služeb, neboť vstoupil v platnost zákon o sociálních službách, který se promítl do života společnosti především změnami ve struktuře společnosti. Některé služby přestaly být sociálními (např. Mateřské centrum Babouček, sociální byty), jiné služby je možné dále poskytovat jen na základě živnostenského oprávnění (kavárnička pro seniory). Společnost řešila i krizovou situaci, kdy došlo k odchodu celého pracovního týmu Kontaktního centra Krédo. Na první pohled téměř neřešitelný problém se podařilo úspěšně vyřešit přijetím nových zaměstnanců. Došlo k mírnému nárůstu zaměstnanců v hlavním pracovním poměru na 47 a na 50 u zaměstnanců činných na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr byl rokem velkých změn, kdy v průběhu roku došlo na základě výběrového řízení ke změně na pozici ředitele společnosti. Tato změna znamenala několik opatření v personální a mzdové oblasti, která směřovala ke snížení počtu zaměstnanců, zefektivnění organizace poskytovaných služeb a postupného zkvalitňování standardů sociálních služeb. Na počátku roku ukončila činnost Ubytovna na Zábřežské, jako sociální služba a byla převedena plně jako komerční ubytovna. Na konci roku bylo ukončeno provozování pedikúry, které se z dlouhodobého hlediska jevilo jako ztrátové rok, ve kterém docházelo ke zkvalitnění standardů sociálních služeb. V druhé polovině roku proběhla inspekce kvality sociálních služeb na azylovém domě. Zároveň jsme přijímali úsporná opatření vzhledem k prognózám finančního vývoje do roku Došlo k výměně na postu předsedy správní rady. Své funkční období ukončil Ing. Marek Zapletal a na tuto pozici byla zvolena dosavadní členka správní rady Ing. Alena Šmotková. Touto výměnou muselo nastat doplnění počtu členů správní rady a to o novu členku Bc. Pavlu Skálovou.

7 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLEČNOSTI Název společnosti: Adresa společnosti: PONTIS Šumperk o.p.s. Temenická 2620/5, Šumperk Telefon: www: pontis@pontis.cz IČ: DIČ: CZ Výpis z rejstříku obecně prospěšných společností, vedeného Krajským soudem v Ostravě: oddíl O, vložka 96 Datum zápisu: 26. září 1999 Právní forma: Druh obecně prospěšných služeb: Obecně prospěšná společnost provoz a poskytování sociálních služeb - sociální poradenství - pečovatelská služba - denní stacionář - azylový dům - kontaktní centrum - krizová pomoc - nízkoprahové zařízení pro děti a mládež - sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením provoz a poskytování dalších služeb - půjčovna kompenzačních pomůcek - kavárnička pro seniory - klub důchodců - sociální byty - společenské středisko Sever

8 Doplňková činnost: Členství: Správní rada: Dozorčí rada: Ředitel: - hostinská činnost - poskytování služeb pro zemědělství a zahradnictví - poskytování technických služeb - přípravné práce pro stavby Česká asociace pečovatelských služeb Sdružení azylových domů Síť mateřských center Ing. Marek Zapletal předseda správní rady (do ) Ing. Alena Šmotková předsedkyně správní rady (od ) MUDr. Alena Mitterová Bc. Radmila Kouřilová Vojtěška Chmelařová Ing. Jiří Gonda Bc. Pavla Skálová (od ) PaedDr. Hana Kolaříková MUDr. Vít Rozehnal Bc. Miluše Sembdnerová Mgr. Miroslav Adámek Zaměstnanci: K pracovalo ve společnosti 33 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Dále v průběhu roku 2009 pracovalo ve společnosti 89 zaměstnanců na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti.

9 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA SPOLEČNOSTI Správní rada Dozorčí rada Ředitel Ekonomicko -technický úsek Mateřské centrum Babouček Oddělení služeb pro seniory Pečovatelská služba Sociální poradenství Denní stacionář Sociálně aktivizační služby pro seniory Klub důchodců Spol. stř. Sever Kavárnička pro seniory Oddělení služeb sociální prevence Kontaktní centrum Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Oddělení ubytovacích služeb Azylový dům Krizová pomoc Sociální byty Ubytovna

10 ZPRÁVA O ČINNOSTI ODDĚLENÍ SLUŽEB PRO SENIORY SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Název služby: Informační středisko pro seniory a občany se zdravotním postižením + Půjčovna kompenzačních pomůcek Personální zajištění: vedoucí: sociální pracovník: Bohdana Březinová, DiS. Bc. Jiří Skála Poslání Posláním oddělení služeb pro seniory PONTIS Šumperk o.p.s. je prostřednictvím sociálních služeb: pečovatelská služba, denní stacionář, odborné sociální poradenství a sociálně aktivizační služby pro seniory, pomáhat uživatelům zvládat v nepříznivé sociální situaci pobyt v domácím prostředí, podporovat rozvoj nebo alespoň zachování stávající soběstačnosti uživatelů, obnovovat nebo zachovávat původní životní styl. Cílová skupina Informační středisko pro seniory a zdravotně postižené, Půjčovna kompenzačních pomůcek poskytuje odborné sociální a poradenské služby lidem, kteří z různých důvodů potřebují informace přispívající k řešení jejich nepříznivé životní situace a občanům, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu potřebují vyzkoušet, zapůjčit, nebo pomoci s výběrem vhodné kompenzační pomůcky. Jiná místní příslušnost zájemce o poskytování sociálních služeb však není důvodem k odmítnutí tuto službu poskytovat. Dle zákona a Standardů sociálních služeb výkladového sborníku pro poskytovatele je nepříznivá sociální situace definována jako oslabení nebo ztráta schopnosti z důvodu věku, nepříznivého zdravotního stavu, pro krizovou sociální situaci, životní návyky a způsob života vedoucí ke konfliktu

11 se společností, sociálně znevýhodňující prostředí, ohrožení práv a zájmů trestnou činností jiné fyzické osoby nebo z jiných závažných důvodů řešit vzniklou situaci tak, aby toto řešení podporovalo sociální začlenění a ochranu před sociálním vyloučením,. Do okruhu osob spadají senioři a zdravotně postižení, jejich rodinní příslušníci, pečující osoby. Podrobná charakteristika cílové skupiny, okruhu osob: uživatelé požadující seznámení s dávkami státní sociální podpory a sociální péče osoby pečující o imobilního člena rodiny či osobu blízkou osoby požadující bezbariérové úpravy bytu osoby požadující vyzkoušení či zapůjčení kompenzační pomůcky osoby vystavené násilí na seniorech či zdravotně postižené Hlavním cílem je zvýšení informovanosti uživatelů v oblasti dávek státní sociální podpory, sociální péče a možnosti využití sociálních služeb ve městě Šumperk a jeho okolí. Zásadní cíle: A. ve spolupráci s uživateli, v rámci Informačního střediska pro seniory a zdravotně postižené, dosáhnout: přístupu k aktuálním informacím v oblasti sociální péče, dávek státní sociální podpory zvýšení orientace ve vlastních právech a povinnostech v dané situaci zvládaní pobytu v nepříznivých životních situacích v domácím prostředí podpory vztahů v přirozeném sociálním prostředí (např. rodina, vrstevníci, obec, osobní zájmy) zachování či zlepšení kvality života usnadnění rozhodování o nejvhodnějším způsobu péče o nesoběstačného člena rodiny využívání návazných doplňujících služeb (např. pošta, OÚ, nemocnice) B. ve spolupráci s uživateli, v rámci Půjčovny kompenzačních pomůcek dosáhnout: okamžitého řešení potřeby kompenzačních pomůcek

12 zlepšení podmínek rekonvalescence či domácí léčby, jak pro samotné nemocné, tak pro osoby o ně pečující, díky používání vhodných kompenzačních pomůcek usnadnění péče pečujícím osobám nahrazení nevhodných kompenzačních pomůcek pomůckami adekvátními zachování či zlepšení kvality života vyzkoušení, zapůjčení, nebo pomoci s výběrem vhodné kompenzační pomůcky Informační středisko pro seniory je vedeno jako chráněné pracoviště a je zde zaměstnán sociální pracovník se změněnou pracovní schopností. Jeho úkolem je nejen poskytovat informace o sociálních službách, o dávkách státní sociální podpory a sociální péče, o možnostech získání kompenzačních pomůcek, o postupu při vyřizování záležitostí na úřadech atp., ale také přímo pomáhat při praktickém vyřizování těchto záležitostí. V roce 2009 došlo ke změně pracoviště Informačního střediska pro seniory a zdravotně postižené, Půjčovny kompenzačních pomůcek do objektu Společenského střediska Sever. Dále došlo ke změně způsobu zapůjčování kompenzačních pomůcek: Jednoduché pomůcky (např. mechanický invalidní vozík, chodítko apod.) přebírá a vrací uživatel v místě Půjčovny kompenzačních pomůcek. V naléhavém případě je možné, aby se uživatel domluvil se sociálním pracovníkem na doručení pomůcky do domácnosti uživatele. Složité pomůcky (např. elektricky polohovatelné lůžko, schodolez apod.) doručí, do domácnosti uživatele a po skončení smlouvy opět vyzvedne, proškolený pracovník pod dohledem sociálního pracovníka. Rozvoz a svoz pomůcek je realizován vždy v pondělí.

13 Základní statistické údaje: Celkem bylo zaznamenáno 607 anonymních dotazů. Forma dotazu: 20 dotazů osobně 252 dotazů telefon mobil 55 dotazů telefon pevná linka 280 dotazů Typ dotazu Počet dotazujících bariéry 10 bydlení 80 kompenzační pomůcky 190 kontakty na organizace, poradny. 181 legislativa, úřady 3 možnosti péče 33 příspěvky pro zdravotně postižené 12 průkaz mimořádných výhod 2 volný čas 35 Jiné 53 Zapůjčení kompenzačních pomůcek 45 nově uzavřených smluv. Největší vytíženost byla zaznamenána u polohovacích elektrických postelí, mechanických vozíků a WC křeslech.

14 PEČOVATELSKÁ SLUŽBA Název služby: Domy s pečovatelskou službou (Alžběta, Tereza a Markéta) + Středisko osobní hygieny Personální zajištění: vedoucí: sociální pracovník: pracovníci v sociálních službách: Bohdana Březinová, DiS. Zdeňka Valčíková, DiS. Dagmar Daňková Jana Foitová Ida Maršálková Zdenka Snášelová Hana Vilčeková Poslání Posláním oddělení služeb pro seniory PONTIS Šumperk o.p.s. je prostřednictvím sociálních služeb: pečovatelská služba, denní stacionář, odborné sociální poradenství a sociálně aktivizační služby pro seniory, pomáhat uživatelům zvládat v nepříznivé sociální situaci pobyt v domácím prostředí, podporovat rozvoj nebo alespoň zachování stávající soběstačnosti uživatelů, obnovovat nebo zachovávat původní životní styl. Cílová skupina Pečovatelskou službu poskytujeme v tzv. Domech s pečovatelskou službou (dále jen DPS) a Středisku osobní hygieny (dále jen SOH) osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. Pečovatelská služba v DPS je obecně určena seniorům a občanům se zdravotním postižením, kteří si nejsou schopni vlastními silami zajistit naplnění základních životních potřeb Pečovatelská služba v DPS není určena osobám, které svým chováním, životními návyky, zdravotním stavem mohou ohrozit zdraví a bezpečnost zaměstnanců (agresivní chování, asociální chování, akutní infekční onemocnění osoby, nekompenzované duševní onemocnění), osobám vyžadujícím celodenní péči. Do okruhu osob spadají senioři a zdravotně postižení. Podrobná charakteristika cílové skupiny, okruhu osob: imobilní uživatelé uživatelé zdravotně postižení (slabozrakost, částečná či úplná slepota, neslyšící osoby apod.)

15 uživatelé užívající bezbariérový byt uživatelé schopní samostatného života v DPS, ale vyžadující částečnou dopomoc v oblasti péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně, zajištění chodu domácnosti, poskytnutí stravy či pomoci při zajištění stravy, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím uživatelé, jejichž podmínky v domácnosti neumožňují dodržování hygienických potřeb (nemají k dispozici koupelnu, zdravotní stav uživatele neumožňuje použití vany a sprchový kout nemá uživatel k dispozici apod.) Hlavním cílem pečovatelské sužby je zapojení uživatele do péče, tak, aby se neprohlubovala závislost na poskytovaných službách. Zásadní cíle: ve spolupráci s uživatelem dosáhnout rozvoje a udržení stávajících schopností a dovedností uživatelů schopnosti zajišťovat si sám své běžné záležitosti motivace ve využívání běžně dostupných návazných služeb ve svém okolí schopnosti podílet se na péči o domácnost a vlastní osobu individuální péče na základě rozsahu poskytovaných služeb Od roku 2004 jsme členem České asociace pečovatelské služby. V roce 2009 došlo k přesunu Střediska osobní hygieny do prostor Domu s pečovatelskou službou Markéta, Bohdíkovská 24, Šumperk. Veškeré prostory jsou bezbariérové a uživatelé Střediska osobní hygieny mohou využít k osobní hygieně vanu se zvedacím zařízením nebo sprchový kout. Základní statistické údaje: Celkem využilo službu 99 uživatelů. Z toho 25 mužů, 74 žen. Pečovatelský úkon Využilo uživatelů Základní činnosti Pomoc a podpora při podávání jídla a pití 4 Pomoc při oblékání, svlékání, včetně speciálních 6 pomůcek Pomoc při prostorové orientaci, samostatném 0 pohybu ve vnitřním prostoru Pomoc při přesunu 6 Pomoc při úkonech osobní hygieny v domácnosti 14 uživatele Pomoc při základní péči o vlasy a nehty 2 Pomoc při použití WC 1

16 Celková koupel v domácnosti uživatele 15 Koupel v koupelně DPS 6 Oběd Moravolen 66 Oběd dietní nemocnice 9 Dovoz oběda 69 Pomoc při přípravě jídla a pití 9 Příprava a podání jídla a pití 3 Běžný úklid vysávání, mytí podlahy, utírání 67 prachu, převlečení ložního prádla Běžný úklid mytí nádobí 5 Běžný úklid vynesení močové lahve 2 Běžný úklid vynesení odpadkového koše 28 Údržba domácích spotřebičů 2 Pomoc při zajištění velkého úklidu 42 Běžné nákupy a pochůzky do 5 kg 27 Běžné nákupy a pochůzky donáška léků, 23 vyřizování záležitostí na poště, úřadech Běžné nákupy a pochůzky pravidelný nákup min. 2 2x týdně Velký nákup 4 Praní, žehlení a drobné opravy prádla 40 Doprovázení k lékaři na orgány veřejné správy 13 apod. Fakultativní činnosti Drobné opravy v domácnosti uživatele 38 Doprava - 1 osoba 37 Doprava 2 3 osoby 12 Pečovatelské úkony mimo běžnou pracovní dobu 14 Pomoc a dohled při denních aktivitách 4 Dohled nad dospělým, občanem 1x měsíčně min. zdarma Měření tlaku 14 Telefonické objednávání léků a další konzultace 42 Dohled nad užitím léků 9 Dohled nad užitím léků mimo běžnou pracovní 4 dobu Poplatek za odhlášení a přihlášení obědů mino 29 přihlašovací termín Použití pračky 51 Ranní kontaktování 40 Zapůjčení vysavače 33

17

18 DENNÍ STACIONÁŘ Název služby: Denní centrum pro dospělé Matýsek Personální zajištění: vedoucí: sociální pracovník: pracovníci v sociálních službách: Bohdana Březinová, DiS. Zdeňka Valčíková, DiS. Simona Navarová Jiřina Kunčarová Jana Klierová Poslání Posláním oddělení služeb pro seniory PONTIS Šumperk o.p.s. je prostřednictvím sociálních služeb: pečovatelská služba, denní stacionář, odborné sociální poradenství a sociálně aktivizační služby pro seniory, pomáhat uživatelům zvládat v nepříznivé sociální situaci pobyt v domácím prostředí, podporovat rozvoj nebo alespoň zachování stávající soběstačnosti uživatelů, obnovovat nebo zachovávat původní životní styl. Cílová skupina Denní centrum pro dospělé Matýsek je určeno seniorům a dospělým občanům se zdravotním postižením, kteří ze zdravotních, psychických či sociálních důvodů nemohou nebo nechtějí být sami doma. Jsou to občané žijící ve společných domácnostech se svými rodinami, jež o ně nemohou celodenně pečovat tak, jak by bylo nezbytné. Denní centrum není vhodné pro osoby trvale upoutané na lůžko, a pro ty, jejichž psychický stav neumožňuje pobyt v kolektivu (agresivita, intolerance vůči ostatním v kolektivu, nesnášenlivost). Pro pobyt v Denním centru je nutné, aby uživatel byl schopen ujít alespoň 5 kroků sám, či za pomoci kompenzační pomůcky (chodítka) nebo za pomoci 1 pracovníka v sociálních službách. Vzhledem k tomu, že Denní centrum je otevřené pracoviště, nepřijímáme osoby trpící poruchami chování jako je bloudění, odcházení a dále osoby s těžkou demencí. Do okruhu osob spadají senioři a zdravotně postižení. Podrobná charakteristika cílové skupiny, okruhu osob: imobilní uživatelé uživatelé zdravotně postižení (slabozrakost, částečná či úplná slepota, neslyšící osoby apod.) uživatelé postižení demencí, alzheimrovou chorobou osoby pouze částečně soběstačné

19 osoby neschopné pobývat bez dohledu pečující osoby v přirozeném rodinném prostředí Hlavním cílem je poskytovat sociální sužbu v prostředí, které navozuje u uživatelů pocit domácího prostředí, ve kterém si sami zváží a rozhodnou, do kterých aktivit a činností se zapojí či ne. Poskytovat uživatelům jen takové činnosti, které nejsou schopni sami zvládnout, v případě potřeby zajistit podporu, tak aby uživatelé pociťovali jistou míru soběstačnosti a zamezit tak vzniku závislosti na naší sociální službě. Aktivy v denním stacionáři podporují rozvoj a udržení psychických a tělesných funkcí (trénování paměti, cvičení, nácvik a udržení chůze s chodítkem), dále se aktivity týkají činností, které by prožívali běžní vrstevníci uživatelů denního stacionáře, ať již sami či v rodinném prostředí. Zásadní cíle: ve spolupráci s uživatelem dosáhnout zachování či zlepšení kvality života pomocí základních a fakultativních činností podporovat rozvoj nebo alespoň zachování stávající soběstačnosti uživatele poskytnutí pomoci při nesoběstačnosti uživatelů zjišťování a realizace osobních cílů uživatelů na základě individuálních plánů umožnění kontaktu se svými vrstevníky v příjemném prostředí smysluplného trávení volného času setrvání seniora ve svém přirozeném prostředí a oddálení nutnosti ústavní péče pomoc rodinám s péčí o jejího člena podpory vztahů v přirozeném sociálním prostředí (např. rodina, vrstevníci, obec, osobní zájmy)

20 Základní statistické údaje: Celkem za rok 2009 využilo službu 16 uživatelů. Z toho 5 žen, 11 mužů, 8 uživatelů bylo přímo z města Šumperk, 8 uživatelů z přilehlých obcí. Druh úkonu Využilo uživatelů Základní úkony Pomoc při oblékání svlékání 8 Pomoc při přesunu 8 Pomoc při prostorové orientaci 1 Pomoc a podpora 7 Pomoc při použití WC 6 Pomoc při úkonech osobní hygieny 4 Pomoc při základní péči o vlasy a nehty 3 Koupel, sprcha 2 Svačina 15 Oběd 14 Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti 15 Zprostředkování kontaktu se společenským 14 prostředím Sociálně, terapeutické činnosti 13 Fakultativní úkony Doprava 13 Doprovod 3 Telefonické objednávání léků, objednání 6 uživatele k lékaři a další telefonické konzultace Dohled v DCD 15 V roce 2009 došlo k dovybavení prostor denního stacionáře o 2 polohovací křesla a DVD přehrávač. V rámci aktivit uživatelé DCD vyrobili plyšové pejsky, jako poděkování dětem, které je přišly potěšit ve vánočním čase. Celá akce se uskutečnila a radost byla vidět na obou stranách.

21

22 SOCIÁLNĚ AKTIVIZAČNÍ SLUŽBY Název služby: Společenské středisko Sever Personální zajištění: vedoucí: sociální pracovník: pracovník v sociálních službách: Bohdana Březinová, DiS. Bc. Jiří Skála Marie Schmoranzerová Poslání Posláním oddělení služeb pro seniory PONTIS Šumperk o.p.s. je prostřednictvím sociálních služeb: pečovatelská služba, denní stacionář, odborné sociální poradenství a sociálně aktivizační služby pro seniory, pomáhat uživatelům zvládat v nepříznivé sociální situaci pobyt v domácím prostředí, podporovat rozvoj nebo alespoň zachování stávající soběstačnosti uživatelů, obnovovat nebo zachovávat původní životní styl. Cílová skupina: Sociálně aktivizační služby poskytované ve Společenském středisku Sever se poskytují seniorům a zdravotně postiženým ohroženým sociálním vyloučením. Sociální vyloučení (pro účely zákona o sociálních službách): vyčlenění osoby mimo běžný život společnosti a nemožnost se do něj zapojit v důsledku nepříznivé sociální situace =oslabení nebo ztráta schopnosti z důvodu věku, nepříznivého zdravotního stavu, pro krizovou sociální situaci, životní návyky a způsob života vedoucí ke konfliktu se společností, sociálně znevýhodňující prostředí, ohrožení práv a zájmů trestnou činností jiné fyzické osoby nebo z jiných závažných důvodů řešit vzniklou situaci tak, aby toto řešení podporovalo sociální začlenění a ochranu před sociálním vyloučením. Do okruhu osob spadají senioři a zdravotně postižení. Podrobná charakteristika cílové skupiny, okruhu osob: uživatelé toužící po kontaktu s vrstevníky, přáteli uživatelé, kteří touží navázat nové kontakty, najít nové přátele uživatelé, kteří chtějí prožít aktivní stáří uživatelé, kteří si chtějí udržet stávající fyzické a psychické schopnosti uživatelé toužící po osvojení různých výtvarných aktivit uživatelé, kteří touží po nových prožitcích

23 Hlavním cílem sociálně aktivizačních činností je vytvořit nabídku sociálně aktivizačních služeb tak, aby oslovila co nejširší skupinu zájemců z řad seniorů. Zásadní cíle: ve spolupráci s uživatelem dosáhnout prodloužení aktivního a nezávislého života seniorů obnovení či udržení komunikačních dovedností uživatelů udržení osobních a sociálních dovedností a schopností uživatelů udržení a posílení fyzické a psychické soběstačnosti uživatelů podpory přirozených společenských vztahů kontakt s vrstevníky podpory integrace uživatelů do společnosti Základní statistické údaje: Sociálně aktivizační služby využilo opakovaně 74 uživatelů. Z toho bylo 19 uživatelů obyvatel Domů s pečovatelskou službou. Ve Společenském středisku Sever využilo opakovaně aktivit 59 uživatelů. Plesu Seniorů se zúčastnilo 83 seniorů. Na Sportovních hrách pro seniory se setkalo 88 seniorů a zdravotně postižených ze 7 zařízení sociálních služeb z města Šumperk a okolí. 57 seniorů a zdravotně postižených se zapojilo do sportovního klání. Zahradních slavností se zúčastnilo 92 uživatelů. Aktivity v roce Trénování paměti - Výtvarná dílna - Cvičení pro seniory v DPS - Angličtina pro seniory - Kalanetika - Zdravotní cvičení - Harmonizační cvičení - Cvičení pro ženy - Jóga pro seniory - Výlety Nové domky 2x, Horizont Bystrovany, Bozéňov, Praděd, Krásné, Olšany výstava ÚSP - Ples Seniorů - Zahradní slavnosti - Sportovní hry pro seniory - Taneční odpoledne 1x týdně v sále Společenského střediska Sever

24 Mezi významné akce v roce 2009 můžeme zařadit: Sportovní hry Dne se uskutečnil 3. ročník Sportovních her pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Hlavním pořadatelem akce byla společnost PONTIS Šumperk o.p.s. a spoluorganizátorem Střední zdravotní škola v Šumperku. Za pěkného, slunečného počasí se této již tradiční akce zúčastnilo 7 organizací, které přivezly do Šumperka své zástupce. Celkem se do bojů v jednotlivých disciplínách zapojilo 57 členů. Pro účastníky akce bylo připraveno celkem 10 disciplín, mezi kterými byly např.: přeskládávání vajíček, zapalování svíček, poznávání léčivých rostlin, petang, střílení z praku, vázání otýpek, vkládání dopisů do obálek.

25 Zahradní slavnosti Jako již v minulých letech, uspořádala společnost PONTIS Šumperk o.p.s., v rámci sociálně aktivizačních služeb pro seniory a zdravotně postižené, Zahradní slavnosti, které se konaly v Kavárničce pro seniory a přilehlé zahradě. Obyčejné odpoledne se rázem proměnilo pro více jak 90 seniorů ze Šumperka a přilehlého okolí v mnoho veselí a všudypřítomné pohody. Spokojenost a úsměv zavládly mezi seniory i mezi pořadateli. Příjemné odpoledne bylo doplněno vystoupením Seniorek z Bohdíkova a mažoretek z 6. základní školy v Šumperku, pod vedením paní Kunčarové. Hlavním partnerem aktivit bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a Město Šumperk. Sponzorem Zahradních slavností byl PENAM Šumperk a pivovar Holba Hanušovice.

26 Výrobu 40 pelíšků opuštěným kočkám. Na prosbu, paní Jiřiny Vrábelové ze Šumperska, která má v péči 40 opuštěných koček a 9 psů (převážně se jedná o nalezená opuštěná zvířata ve špatném zdravotním stavu), se rozhodli senioři pod vedením paní Marie Schmoranzerové v rámci výtvarné dílny přichystat pro opuštěné kočičky 40 pelíšků. Celá akce trvala 2 měsíce, kdy se senioři účastnili samotného šití a naplňování pelíšků. Slavnostní předání hotových výrobků se uskutečnilo dne 11. listopadu Vánoční setkání v Kavárničce pro seniory V pondělí se v Kavárničce pro seniory sešli uživatelé sociálně aktivizačních služeb pro seniory a obyvatelé Domů s pečovatelskou službou. Setkání bylo zahájeno vystoupením dětí Hudebního kroužku 4. Základní školy v Šumperku, pod vedením paní učitelky Štěpánové. Děti nám přiblížily přicházející vánoční čas pásmem básniček a písniček. Jejich vystoupení nás pohladilo na duši a v předvánočním shonu nás donutilo k zastavení a uvědomění si kouzla vánočního času. Po zakončení programu si uživatelé poseděli u kávy a malého občerstvení. Od září roku 2009 se nejen přesunuly sociálně aktivizační služby pod Společenské středisko Sever, ale začalo vydávání prvního Zpravodaje oddělení služeb pro seniory, ve kterém je možno získat kontakty a prvotní informace o nabízených službách pro seniory a dozvědět se o pořádaných akcích. Zpravodaj je volně přístupný v prostorách Společenského střediska Sever a v Kavárničce pro seniory.

27 DALŠÍ SLUŽBY Klub důchodců Personální zajištění: vedoucí: předsedkyně samosprávy: Bohdana Březinová, DiS. Dagmar Matušková Před vstupem do klubu je zájemce samosprávou seznámen s pravidly a podmínkami členství v klubu, vyplní přihlášku do klubu a uhradí členský poplatek. Klub nabízí možnost účasti na volnočasových, vzdělávacích, aktivizačních a zájmových akcích pořádaných klubem. Jedná se o besedy a přednášky, výlety, zájezdy. Klub také nabízí svým členům možnost posezení při drobném občerstvení či stolních hrách v klubových prostorách. Všechny aktivity plánuje a organizuje samospráva KD, volená členy klubu. Schází se 1 krát měsíčně, vždy první středu v měsíci a aktivity organizuje podle přání a požadavků členů klubu. Jmenovitý seznam členů samosprávy je uveden na vývěsce v klubu. Všichni členové klubu mají možnost zúčastnit se setkání samosprávy a sdělit zde své připomínky k činnosti klubu. Základní statistické údaje: Klub důchodců má zhruba 180 členů. V roce 2009 uskutečnily tyto výlety: 7.5. Moravská Třebová a okolí 3 denní Českosaské Švýcarsko Svojanov, Černá hora Broumov - Hronov A kromě návštěvy šumperského divadla senioři zhlédli tato představení: divadlo Brno: Cikánský baron - opereta divadlo Brno: Nabucco - opera divadlo Olomouc: Mandragora - činohra

28 Kavárnička pro seniory Personální zajištění: vedoucí: obsluha: Bohdana Březinová, DiS. Olga Podhajská Růžena Matoušková Jitřenka Křivohlávková Žofie Mikolowová Kavárnička pro seniory nabízí posezení v příjemném nekuřáckém prostředí s bezbariérovým přístupem a možností občerstvení. Prostředí je vhodné pro přednášky, besedy, rodinné oslavy. Kavárnička pro seniory je dobře dostupná od zastávky MHD. Kapacita je 35 míst u stolu. K dispozici je TV, video, CD přehrávač, počítačové pracoviště s přístupem k internetu. Zařízení je plně bezbariérové, má vybavenou kuchyňku, zázemí pro obsluhu, venkovní terasu, bezbariérové toalety.

29 ODDĚLENÍ SOCIÁLNÍ PREVENCE KONTAKTNÍ CENTRUM Název služby: K - centrum Krédo Personální zajištění: vedoucí: sociální pracovník: pracovníci v sociálních službách: Vladimír Přibyl, DiS. Mgr. Jana Pavlíčková Lenka Vrbová Tomáš Brablc V souladu s 59 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů je činnost kontaktního centra, vykonávána v zařízení Kontaktní centrum Krédo (dále jen KC). Jsme nízkoprahové zařízení pro uživatele drog působící v oblasti sekundární a terciární prevence zneužívání návykových látek. Jedná se o zařízení tzv. prvního kontaktu s klientem. Podoba a průběh prvního kontaktu jsou velmi zásadní, protože mohou velmi výrazně ovlivnit vytváření klientova postoje k dalším zařízením v systému péče o uživatele drog. Posláním služby je snižovat důsledky rizikového užívání drog u uživatelů nelegálních návykových látek prostřednictvím sociálně terapeutických a preventivních činností, sociálního poradenství v prostorách kontaktního centra a v rámci doplňkového terénního programu ve městě Šumperk. Cílem Kontaktního centra je dále ochrana veřejného zdraví, zvýšení informovanosti veřejnosti o užívání drog, sociální, zdravotní a psychická stabilizace uživatelů služeb. Motivace klienta ke změně jeho situace a zprostředkování kontaktu s dalšími odborníky a institucemi. Služba je poskytována s cílem posilovat sociální začleňování uživatelů. Cílovou skupinu Kontaktního centra Krédo představuje mládež let, mladí dospělí (18-26 let) a dospělí (nad 26 let), včetně příležitostných uživatelů, kteří žijí rizikovým způsobem života, jsou drogově závislí, jsou problémoví uživatelé drog. Své služby poskytujeme mužům i ženám bez ohledu na jejich věk, původ, etnickou příslušnost, mateřský jazyk, zdravotní stav, sexuální orientaci,

30 ekonomickou situaci, náboženské a politické přesvědčení a bez ohledu na to, jak se podílí na životě celé společnosti. Služba není určena osobám, které svým chováním, životními návyky, zdravotním stavem mohou ohrozit zdraví a bezpečnost zaměstnanců a ostatních uživatelů služby. Základní poskytované služby: kontaktní práce (kontaktní místnost je otevřena PO PÁ 10:00-16:00 hod.) doplňková terénní práce (v Šumperku každé Po 16:30 18:30 hod., St 20:00 22:00 hod.) krizová intervence zprostředkování detoxu a léčby sociální práce a poradenství poradenství pro rodiče stáže a odborné praxe pro studenty poradenství HIV/AIDS a virových hepatitid výměnný program injekčního materiálu v rámci minimalizace zdravotních rizik a zajištění bezpečné likvidace použitého injekčního materiálu včetně informací o zásadách bezpečného braní a bezpečného sexu případová sociální práce motivační trénink hygienický a potravinový servis asistenční služba volnočasové a aktivizační činnosti

31 Rok 2009 v číslech Stručná charakteristika klientů Kontaktního centra za rok 2009: celkový počet klientů KC Krédo činil 187 věkové rozmezí klientů se pohybovalo v rozmezí let, z toho výrazně převládají muži věkový průměr klientů činil 28,2 v Šumperku je našimi klienty nejčastěji (kromě marihuany a alkoholu) nadužíván pervitin, velmi často v kombinaci s marihuanou v letních měsících a na začátku podzimního období se vyskytuje nadužívání přírodních produktů, zejména opium a halucinogenní houby lysohlávky přibližně 15 klientů centra bylo ve výkonu trestu odnětí svobody nebo bylo s nimi vedeno trestní řízení Služba Počet klientů uživatelů drog Počet kontaktů s uživateli drog Výměnný program vydané injekční jehly Hygienický servis Potravinový servis Zdravotní ošetření Individuální poradenství Krizová intervence 18 0 Asistenční služba 9 6 Testy HIV 27 0* * Jelikož vypršela platnost Evropského certifikátu, testování na HIV ze slin už neprovádíme.

32 NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ Název služby: Nízkoprahový klub pro děti a mládež Rachot Personální zajištění: vedoucí: sociální pracovník: pracovníci v sociálních službách: Vladimír Přibyl, DiS. Ludmila Juránková, DiS. Kateřina Schneiderová Soňa Ropková, DiS. V souladu s 62 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů je činnost nízkoprahového zařízení pro děti a mládež vykonávána v zařízení Nízkoprahový klub pro děti a mládež Rachot (dále jen NC Rachot). Posláním služby je minimalizovat rizika související se způsobem života dospívajících lidí prostřednictvím nabídky volnočasových aktivit, sociálně terapeutických a preventivních činností a zprostředkováním kontaktu s dalšími odborníky a institucemi. Služba je poskytována s cílem posilovat sociální začleňování uživatelů. Cílová skupina děti a mládež ve věku let s rizikovými způsoby trávení volného času žáci základních škol na úrovni pátých, sedmých a devátých tříd v rámci programu primární protidrogové prevence Služba není určena: osobám, které svým chováním, životními návyky, zdravotním stavem mohou ohrozit zdraví a bezpečnost zaměstnanců a ostatních uživatelů služby Vzdělávání pracovníků probíhalo na základě vzdělávacích plánů, které se vytváří vždy na počátku roku a jsou závazné pro společnost i pro zaměstnance. Naši zaměstnanci absolvovali několik zajímavých kurzů, např. Jak na emoce vlastní nebo cizí, Individuální plánování apod. Celoročně probíhaly oblíbené turnaje ve fotbálku, stolním tenise, kulečníku apod. Dále jsme zaznamenali zvýšený zájem o hudební zkušebnu, kde se další lektoři věnují začátečníkům a přípravě zkušenějších uživatelů na veřejná vystoupení.

33 Závěrem bychom rádi dodali, že díky zatraktivnění volnočasových aktivit a celkové nabídky našeho klubu došlo i k navýšení uzavřených dohod s klienty a individuálního plánování v rámci NZDM. Statistiky: Služba počet Celkem klientů 219 Prvokontakt 53 Kontakt (konkrétní návštěva klubu) Intervence (krizová, situační) Skupinové aktivity (besedy, hudební zkušebna, 197 turnaje, soutěže apod.)

34 ODDĚLENÍ UBYTOVACÍCH SLUŽEB AZYLOVÝ DŮM Název služby: Dům pro osamělé rodiče s dětmi v tísni Personální zajištění Vedoucí: Sociální pracovník: Pracovník v sociálních službách: Vladimír Přibyl, DiS. od do Židková Jiřina od Židková Jiřina Vladimír Přibyl, DiS. Soňa Nováková Ivana Tomášková Ivana Machů Alžběta Adamová Zdislava Nedvědová Činnost Azylového domu je vykonávána v souladu s 57 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů v zařízení Dům pro osamělé rodiče s dětmi v tísni Poslání Posláním Domu pro osamělé rodiče s dětmi v tísni (dále jen DORD) je pomáhat osamělým rodičům a jejich dětem překlenout nepříznivou životní situaci spojenou se ztrátou bydlení a pomoci jim začlenit se zpět do společnosti. Nabízíme dočasné ubytování a sociální poradenství. Zásady Služba je poskytována s cílem posilovat sociální začleňování uživatelů. Klademe důraz na kvalitu poskytovaných služeb a dodržování lidských práv a svobod uživatelů služeb. Respektujeme jejich individualitu, důstojnost a samostatnost vždy v souladu s provozními možnostmi poskytovatele.

35 Cíle Cíle vychází z dlouhodobé individuální práce a naplňování principů sociálního začleňování uživatelů sociální služby, kdy je maximálně podporován běžný způsob života. Hlavním cílem je zlepšení kvality života klientů po stránce sociální i psychické, které by umožňovalo jejich návrat do samostatného života. Zásadní cíle ubytování po dobu 3 měsíců ( maximální délka poskytovaní služby je 12 měsíců) sociální poradenství krizová intervence výkony asistenční služby volnočasové aktivity pro uživatele a jejich děti vytvoření podmínek pro samostatnou přípravu nebo pomoc s přípravou teplé stravy byt se standardním vybavením umožnění celkové hygieny těla vytvoření podmínek pro zajištění úklidu, praní a žehlení osobního prádla, výměny ložního prádla pomoc při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z individuálních plánů pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob, včetně uplatňování zákonných nároků a pohledávek rozvoj nebo udržení sociálních schopností a dovedností uživatelů optimální sociální začlenění uživatelů sociální služby rozvíjet samostatnost uživatele služeb fakultativní služby dle platného ceníku překlenutí nepříznivé sociální situace

36 začlenění uživatele zpět do společnosti poskytnutí podmínek pro důstojný život (přirozené sociální prostředí) zajištění podmínek pro přirozený psychický a fyzický vývoj dětí Cílová skupina Služba je poskytována osamělým rodičům, případně zákonným zástupcům, s maximálním počtem čtyř nezletilých dětí, které mají ve své péči a nacházejí se v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Poskytnutí služby není omezeno místem trvalého pobytu uživatele. Služba není určena: Osobám, které svým chováním, životními návyky a zdravotním stavem mohou ohrozit zdraví a bezpečnost zaměstnanců DORD a uživatelů služby. Osobám, které mají neuhrazené pohledávky vůči PONTIS Šumperk o.p.s. z předchozího období, kdy jim byla služba poskytována. Popis zařízení Kapacita zařízení je 14 bytů 1+1 standardně vybavených. Součástí bytu je válenda dle počtu osob, lůžkoviny, záclony, postýlky, kuchyňská linka se sporákem a digestoří, kuchyňský stůl, židle, vestavěná skříň na šaty a potraviny. Byt je vybaven sociálním zařízením a koupelnou s vanou. Dovybavení bytu uživatelem je možné pouze na základě souhlasu vedoucího ubytovacích služeb. Dle potřeb uživatele je možno zapůjčit další vybavení, např. lednice, televize, žehlička, žehlící prkno atd. (dle nabídky a ceníku za fakultativní služby). V zařízení se nachází prádelna, sušárna, kočárkárna, sklepy, společenská místnost, tělocvična, počítačová učebna, herna a zázemí pro zaměstnance DORD. Zpoplatnění služby Nájemné: 70,- Kč/den/dospělá osoba 40,- Kč/den/dítě Fakultativní služby - zapůjčení ostatních věcí ze služebny, kopírování, úschova osobních věcí po vystěhování, doprava Ostatní služby jsou poskytovány zdarma. Poplatky jsou splatné poslední pracovní den v daném měsíci. DORD má od MPSV ČR uděleno pověření k poskytování sociálně-právní ochrany dětí v tomto rozsahu: pomoc rodičů při řešení výchovných nebo jiných problémů souvisejících s péčí o dítě poskytování nebo zprostředkování poradenství rodičům při výchově a vzdělávání dítěte a při péči o dítě zdravotně postižené

37 v rámci poradenské činnosti pořádání přednášek a kursů zaměřených na řešení výchovných, sociálních a jiných problémů souvisejících s péčí o dítě a jeho výchovu. Další členství: DORD je členem Sdružení azylových domů ČR Statistické údaje za rok Poskytnutí služby Uživatel služby Počet Ženy 38 Muži 0 Děti 82 Celkem: 120 Služba nemohla být poskytnuta v roce 2009 z kapacitních důvodů 12 žadatelům s 19 dětmi. 2. Odchod uživatelů po ukončení poskytovaných služeb Specifikace Počet uživatelů Počet dětí Vlastní bydlení, vč. pronájmu Jiný Azylový dům 2 4 Zpět 9 16 Ústavní péče 0 2 Neuvedeno 6 11 Dosud užívá služeb zařízení Pořádané aktivity pro uživatele v roce 2009 Název aktivity Počet akcí Počet uživatelů Beseda Externí beseda 1 5 Kroužek cvičení 6 19 Kroužek vaření Výtvarná činnost (malování) 3 9 Kroužek šití 3 9 Vycházka do přírody 1 3 Počítačový kroužek 5 21 Celkem: Pořádané aktivity v zařízení DORD pro děti uživatelů v roce 2009 Název aktivity Počet akcí Počet dětí Cvičeníčko 8 32 Výtvarné činnosti Rytmika, zpěv 22 98

38 Divadelní představení 1 2 Logopedická cvičení Doučování školních dětí Celkem: Pořádané aktivity pro uživatele a jejich děti v roce 2009 Název aktivity Počet akcí Počet uživatelů Počet dětí Sedmikrásek Výtvarné aktivity Krytý bazén Dětský den Besídky Celkem:

39 KRIZOVÁ POMOC Název služby: Krizový byt pro ženy Personální zajištění Vedoucí: Sociální pracovník: Pracovník v sociálních službách: Vladimír Přibyl, DiS. od do Židková Jiřina od Židková Jiřina Vladimír Přibyl, DiS. Soňa Nováková Ivana Tomášková Ivana Machů Alžběta Adamová Zdislava Nedvědová Krizová pomoc je poskytována v souladu s 60 zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů v Krizovém bytě, který se nachází v zařízení Dům pro osamělé rodiče s dětmi v tísni. Poslání Posláním Krizového bytu (dále jen KB) je poskytnout okamžitou pomoc ženám nebo osamělým rodičům s dětmi v životní krizi prostřednictvím nabídky krátkodobého ubytování (7 dní), sociálního poradenství a zprostředkováním kontaktu s dalšími odborníky a institucemi. Služba je poskytována s cílem posilovat sociální začleňování uživatelů. Klademe důraz na kvalitu poskytovaných služeb a dodržování lidských práv a svobod uživatelů služeb. Respektujeme jejich individualitu, důstojnost a samostatnost. Zásady Služba je poskytována s cílem překlenout krizovou situaci uživatele. Klademe důraz na kvalitu poskytovaných služeb a dodržování lidských práv a svobod uživatelů služeb. Respektujeme jejich individualitu, důstojnost a samostatnost. Cíle Okamžitá pomoc ženám nebo osamělým rodičům s dětmi v krizi, kteří se nacházejí v ohrožení zdraví nebo života, kdy přechodně nemohou řešit svoji nepříznivou sociální situaci vlastními silami.

40 Zásadní cíle poskytnutí okamžitého ubytování krizová intervence sociální poradenství kontakt na jiné instituce zajištění podmínek pro přípravu stravy umožnění celkové hygieny těla (poskytnutí hygienických potřeb) poskytnutí ložního prádla zajištění podmínek pro úklid, praní a žehlení osobního a ložního prádla (poskytnutí čistících prostředků) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí pomoc při vyřizování běžných záležitostí nabídka volnočasových aktivit pro uživatele a jejich děti Cílová skupina Ženy nebo osamělí rodiče s dětmi v krizi, kteří se nacházejí v ohrožení zdraví nebo života, kdy přechodně nemohou řešit svoji nepříznivou sociální situaci vlastními silami. Služba není určena: Ženám nebo osamělým rodičům, kteří nejsou soběstační a nejsou schopni samostatně zajistit péči o děti, dále osobám, které svým chováním, životními návyky, zdravotním stavem mohou ohrozit zdraví a bezpečnost zaměstnanců a uživatelů služby.

41 Popis Krizového bytu Krizový byt se nachází ve 4. podlaží domu. Jedná se o standardně vybavený byt 1+1. Součástí bytu jsou válendy a patrová postel, postýlka, vybavená lůžkovinami. V pokoji je televize, šatní skříň, poličky, křesla. V kuchyni je nainstalován sprchový kout, kuchyňská linka s nádobím, lednice, sporák s troubou, kuchyňský stůl, lavice, židle, rádio. V chodbě krizového bytu je šatní stěna a vchod na sociální zařízení. Zpoplatnění služby Služba je poskytována zdarma. Zpoplatněny jsou pouze fakultativní služby kopírování, praní nad 5 praček, úschova osobních věcí po stěhování a doprava dle platného ceníku. Poplatky za fakultativní služby jsou splatné v den odchodu uživatele z Krizového bytu. Statistické údaje za rok Poskytnutí služby Uživatel služby Počet Ženy 8 Muži 0 Děti 25 Celkem: Odchod uživatelů po ukončení poskytovaných služeb Specifikace Ženy Děti Vlastní bydlení, vč. pronájmu 2 9 Naše zařízení DORD 3 10 Jiný Azylový dům 1 2 Zpět 1 1 Péče jiné osoby 0 2 Nemocnice 1 1

42 PROJEKTY Zde bychom Vás chtěli seznámit s projekty, které se v roce 2009 uskutečnily nebo průběžně pokračovaly. Z převážné většiny jsou sociální služby, které společnost poskytuje hrazeny ze státního rozpočtu poskytnuté prostřednictvím Ministerstva sociálních věcí ČR odboru sociálních služeb, z veřejné finanční podpory poskytnuté Městem Šumperk a poplatků za sociální služby uhrazených od uživatelů našich služeb. Níže uvádíme projekty, které jsou hrazeny mimo finanční zdroje MPSV ČR, Města Šumperk a příspěvků od uživatelů. Konkrétní částky finanční podpory jsou uvedeny v kapitole Finanční zpráva. ÚDRŽBA ZELENĚ Podpořeno z prostředků: Evropského sociálního fondu, Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost Projekt údržba zeleně byl realizován společností PONTIS Šumperk o.p.s. od počátku března 2006 do konce února Realizace projektu vytvořila podmínky pro stálé zaměstnávání sedmi občanů ohrožených sociálním vyloučením. Projekt dále, v omezené míře, pokračoval i v letech 2008 a Realizace projektu přispěla ke snížení nezaměstnanosti vytvořením podmínek pro zaměstnávání osob ohrožených sociální exluzí. Nabídka práce, zaškolení a vytvoření stereotypů vedoucí k udržení místa, snížila v konečném důsledku závislost na sociálních službách a zvýšila šance účastníků projektu k návratu do normálního života.

43 PROBAČNÍ PROGRAM PRÁVO PRO KAŽDÝ DEN Podpořeno z prostředků: Ministerstva spravedlnosti ČR Projekt je interaktivním programem o zákonech a lidských právech s aktivním zapojením všech účastníků. Rozvíjí nejen právní znalosti, ale zejména praktické dovednosti. Je založený na diskusi o problémech. Tento program napomáhá mladým lidem, kteří se dostali do střetu se zákonem, získat potřebné sociální dovednosti a kompetence, aby se uměli vymanit z nepříznivých vlivů a sociálního vyloučení, pomoci jim pochopit souvislosti a dopady jejich jednání na jejich další uplatnění ve společnosti, osobní a profesní rozvoj. INTEGRACE ROMSKÉ KOMUNITY V NÍZKOPRAHOVÉM KLUBU PRO DĚTI A MLÁDEŽ RACHOT Podpořeno z prostředků: Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Projekt je zaměřen na vzdělávání dětí a mladých lidí z vyloučených skupin obyvatelstva, jehož prostřednictvím dochází ke snaze o usnadnění integrace potencionálních návštěvníků z nízkoprahového klubu z řad romské populace. Vzdělání, které jsme v rámci projektu nabízeli, napomáhá k předcházení opakovanému rizikovému chování, segregaci určité cílové skupiny a napomáhá k usnadnění sociálního začleňování. Získáním nových dovedností dochází u definované cílové skupiny k rozvoji samostatnosti, sebevědomí a motivaci ke změně (např. na trhu práce) Výuka na PC: 40 romských uživatelů (288 kontaktů) Interaktivní besedy: 2 besedy pro romské děti a mládež s celkovým počtem 45 účastníků; dále byly uskutečněny besedy na 17 školách s celkovým počtem dětí. Rozvíjení volnočasových aktivit hudební zkušebna: pravidelně navštěvuje 30 romských dětí a mládeže.

Ceník služeb pro vzdálené obce od města Opava. Název úkonu Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu:

Ceník služeb pro vzdálené obce od města Opava. Název úkonu Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu: Ceník služeb pro vzdálené obce od města Opava Název úkonu Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu: 1. pomoc a podpora při podávání jídla a pití 2. pomoc při oblékání a svlékání včetně speciálních

Více

Veřejné informace o službě

Veřejné informace o službě Osobní asistence Místo poskytování služby: Nerudova 1180, Hradec Králové 500 02 Veřejné informace o službě Právní forma: fyzická osoba IČO: 48162485 Statutární zástupce: Mgr. Věra Kosinová Adresa sídla

Více

MĚSTO JIČÍN MĚSTSKÝ ÚŘAD JIČÍN odbor sociálních věcí a zdravotnictví

MĚSTO JIČÍN MĚSTSKÝ ÚŘAD JIČÍN odbor sociálních věcí a zdravotnictví MĚSTO JIČÍN MĚSTSKÝ ÚŘAD JIČÍN odbor sociálních věcí a zdravotnictví POTŘEBY POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍM ÚZEMÍ PO3 JIČÍN ŘÍJEN 2014 POTŘEBY POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍM ÚZEMÍ

Více

Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most

Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most Život i v nepříznivých situacích může být důstojný a můžeme jej nasměrovat k lepšímu. Terénní programy - Projdeme tím s vámi - Oblastní charita

Více

Dům na půl cesty Jičín

Dům na půl cesty Jičín Dům na půl cesty Jičín Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji (www.socialniprojekty.cz). Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím

Více

STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 2015

STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 2015 STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 215 Počet klientů, intervencí, kontaktů a nerealizovaných kontaktů za rok 215 18 16 14 1622 1575 12 1 8 6 192 938 Klienti Intervence 4 2 368 7 19 6 I. popoletí

Více

KONTAKTNÍ A PORADENSKÉ CENTRUM V OBLASTI DROGOVÉ PROBLEMATIKY - KRÉDO

KONTAKTNÍ A PORADENSKÉ CENTRUM V OBLASTI DROGOVÉ PROBLEMATIKY - KRÉDO KONTAKTNÍ A PORADENSKÉ CENTRUM V OBLASTI DROGOVÉ PROBLEMATIKY - KRÉDO Temenická 1, Šumperk 78701 Tel.: 583 550 235, 774 716 020, vedoucí oddělení: 777 911 125 E-mail: k-centrum@pontis.cz, vedoucí oddělení:

Více

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DENNÍHO STACIONÁŘE NADĚJE ZLÍN

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DENNÍHO STACIONÁŘE NADĚJE ZLÍN NADĚJE, POBOČKA ZLÍN DENNÍ STACIONÁŘ DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DENNÍHO STACIONÁŘE NADĚJE ZLÍN Vážení rodinní příslušníci, obracím se na Vás s prosbou o vyplnění dotazníku. Tento

Více

Smlouva o poskytování sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Klub Labyrint ( 65 zákona č. 108/2006Sb.) (Dále jen Smlouva )

Smlouva o poskytování sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Klub Labyrint ( 65 zákona č. 108/2006Sb.) (Dále jen Smlouva ) Smlouva o poskytování sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Klub Labyrint ( 65 zákona č. 108/2006Sb.) (Dále jen Smlouva ) Uživatelé služby (členové rodiny): Adresa: Telefon: Děti v péči: Další

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

Nové Hrady 27. dubna 2010

Nové Hrady 27. dubna 2010 Rekvalifikační kurzy nabízen zené úřady práce Nové Hrady 27. dubna 2010 Obsah prezentace obecná informace současná situace v oblasti rekvalifikací regionální individuální projekty Základní informace rekvalifikace

Více

Politika zaměstnanosti

Politika zaměstnanosti 25. 11. 2014 Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci Služby Úřadu práce České republiky dle zákona č. 435/2004 sb., o zaměstnanosti Provádí zprostředkování zaměstnání, spolupracuje s agenturami

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program www.ostrava.cz Cíl a východiska programu Cílem je vytvořit komplexní

Více

Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ

Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 2 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Struktura

Více

Žádost o poskytnutí pobytové sociální služby

Žádost o poskytnutí pobytové sociální služby Vincentinum poskytovatel sociálních služeb Šternberk, příspěvková organizace Sadová 7, 785 01 Šternberk, tel. č. 585 011 071 http: www.vincentinum.cz ; info@vincentinum.cz Datum převzetí žádosti: Žádost

Více

Výroční zpráva 2012. Obsah ÚVOD 3 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA 4 ZPRÁVA O ČINNOSTI 2012 5 VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2012 7

Výroční zpráva 2012. Obsah ÚVOD 3 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA 4 ZPRÁVA O ČINNOSTI 2012 5 VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2012 7 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 Obsah ÚVOD 3 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA 4 ZPRÁVA O ČINNOSTI 2012 5 VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2012 7 2 Úvod Vážení přátelé, Vám předkládá výroční zprávu za rok 2012. Poděkování patří všem,

Více

Vybrané údaje o sociálním zabezpečení za rok 2014. 5. Sociální služby

Vybrané údaje o sociálním zabezpečení za rok 2014. 5. Sociální služby 5. Sociální služby Hlavním smyslem sociálních služeb je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou,

Více

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo?

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Kdo může poskytovat zdravotní služby Zákon č. 48/1997

Více

Mgr. Helena Petroušková Brumov Bylnice 19.4.2012

Mgr. Helena Petroušková Brumov Bylnice 19.4.2012 Mgr. Helena Petroušková Brumov Bylnice 19.4.2012 ORP Valašské Klobouky: ca 24.000 obyvatel + Slavičín 7.000,- obyvatel + Bohuslavice nad Vláří, Lipová, Petrůvka, Rudimov, Šanov ca 1.000,- obyvatel Celkem:

Více

UBYTOVÁNÍ. - Ubytovací komplex tvoří dvě čtyřpodlažní budovy (B, C):

UBYTOVÁNÍ. - Ubytovací komplex tvoří dvě čtyřpodlažní budovy (B, C): UBYTOVÁNÍ - Ubytovací komplex tvoří dvě čtyřpodlažní budovy (B, C): - budova B je uzpůsobena především seniorům, kteří jsou schopni pohybu s podporou kompenzačních pomůcek, zejména chodítek, hůlek - budova

Více

Příspěvek na péči. Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová

Příspěvek na péči. Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová Příspěvek na péči Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová Podmínky nároku na příspěvek na péči osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci osoby, které z důvodu dlouhodobě

Více

Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců

Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Obsah 1. Politika integrace cizinců v České republice 2. Implementace integrační politiky na území Jihomoravského kraje 3. Jihomoravské regionální

Více

Formuláře žádostí příloha č. 1 a 2

Formuláře žádostí příloha č. 1 a 2 Formuláře žádostí příloha č. 1 a 2 Žádost o zařazení služby do základní krajské sítě sociálních služeb v Jihomoravském kraji pro rok 2017 příloha č. 1 formulář pro služby aktualizující kapacity služby

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK v období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem

Více

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy :

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Krizová intervence krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence, principy, cíle proces a formy krizové

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

Základní informace pro zájemce

Základní informace pro zájemce Základní informace pro zájemce Kontakt: Pečovatelská služba Hejnická 538, Praha 9 - Střížkov Vedoucí koordinátor pečovatelské služby: Mgr. Vendula Starostová Tel: 286 019 667 starostova@ssspraha9.cz Dům

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Název: Sdružení Českolipsko Právní forma: zájmové sdružení Adresa: náměstí T. G. M. 165, 470 01 Česká Lípa IČO: 75059843 Účelem sdružení je zajištění efektivní

Více

Když nemám co dělat, pracuji. (Karel Čapek) aneb pracovní programy v Kontaktním centru Prevent v Českých Budějovicích. Jan Šnokhous, Lukáš Schmidt

Když nemám co dělat, pracuji. (Karel Čapek) aneb pracovní programy v Kontaktním centru Prevent v Českých Budějovicích. Jan Šnokhous, Lukáš Schmidt Když nemám co dělat, pracuji. (Karel Čapek) aneb pracovní programy v Kontaktním centru Prevent v Českých Budějovicích Jan Šnokhous, Lukáš Schmidt Projekt byl financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Program pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) je celoevropský nástroj financování, který

Více

Sociální služby (právní úprava zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a prováděcí vyhláška k tomuto zákonu č. 505/2006 Sb.)

Sociální služby (právní úprava zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a prováděcí vyhláška k tomuto zákonu č. 505/2006 Sb.) Sociální služby (právní úprava zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a prováděcí vyhláška k tomuto zákonu č. 505/2006 Sb.) V zákoně o sociálních službách nalezneme upraveno následující: - základní

Více

227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009,

227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, 227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech ČÁST STO SEDMDESÁTÁ Změna zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní

Více

Soutěž Úřad roku Půl na půl respekt k rovným příležitostem

Soutěž Úřad roku Půl na půl respekt k rovným příležitostem Soutěž Úřad roku Půl na půl respekt k rovným příležitostem Eva Ferrarová koordinátorka problematiky rovnosti žen a mužů v resortu Ministerstva vnitra Historie soutěže Soutěž vznikla ve spolupráci mezi

Více

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva červen 28 2 Projekt realizovala Univerzita Hradec Králové prostřednictvím Institutu dalšího vzdělávání UHK. Náklady projektu: 473 5

Více

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

KOMORA SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ

KOMORA SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ Ing. Marek Juha místopředseda představenstva - CÍLE - Zasazovat se o popularizaci sociálního podnikání Prosazování podpory sociálních podnikatelů a sociálních podniků Usilovat o vytvoření kvalitní spolupráce

Více

KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A DOPROVODNÝCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ VIMPERK

KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A DOPROVODNÝCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ VIMPERK KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A DOPROVODNÝCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ VIMPERK 1 Obsah Úvod.3 I. část 4 Základní pojmy...4 Typy sociálních služeb..5 II. část.15 Služby poskytované

Více

Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM)

Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) pro Strategický plán rozvoje území OTEVŘENÉ ZAHRADY JIČÍNSKA z. s. na období 2016-2023 Co lze financovat z OP ZAMĚSTNANOST 1. Sociální služby a sociální

Více

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2009

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2009 Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA Vypracoval: Bc. Dagmar Bradová, vedoucí odboru sociálních věcí Mgr. Alena Antoszyková, vedoucí

Více

Smlouva o poskytnutí služby rané péče č. /, ze dne...

Smlouva o poskytnutí služby rané péče č. /, ze dne... Smlouva o poskytnutí služby rané péče č. /, ze dne... Smluvní strany: Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb 350 02 zastoupená MUDr. Ing. Robertem Plachým

Více

Co je to Grundtvig? Kde najít informace?

Co je to Grundtvig? Kde najít informace? Program Grundtvig je v rámci Programu celoživotního učení zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby osob ve všech formách vzdělávání dospělých a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto

Více

Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah

Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Kontext... 2 1.2 Cílová skupina... 2 1.3 Dostupnost péče... 3 2. Standard ambulantní

Více

Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, 793 05 Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 5/2016

Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, 793 05 Moravský Beroun. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 5/2016 Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, 793 05 Moravský Beroun Oznámení o vyhlášení výběrového řízení VŘ 5/2016 Tajemník Městského úřadu Moravský Beroun dne 12.08.2016 v souladu se zákonem č. 312/2002

Více

Novela zákona o sociálních službách. Mgr. Jan Vrbický vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb Ministerstvo práce a sociálních věcí

Novela zákona o sociálních službách. Mgr. Jan Vrbický vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb Ministerstvo práce a sociálních věcí Novela zákona o sociálních službách Mgr. Jan Vrbický vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb Ministerstvo práce a sociálních věcí 1 Cíle a základní idea novely Zpřehlednění a zjednodušení systému sociálních

Více

SMĚRNICE KE ŠKOLNÍMU STRAVOVÁNÍ

SMĚRNICE KE ŠKOLNÍMU STRAVOVÁNÍ Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9, příspěvková organizace SMĚRNICE KE ŠKOLNÍMU STRAVOVÁNÍ Název školy: Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9, příspěvková organizace Vnitřní směrnice: SMĚRNICE KE ŠKOLNÍMU

Více

NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince

NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince Složení NTS: Rozvojová partnerství Experti MV - odbor azylové a migrační politiky Správa uprchlických zařízení MV ČR MPSV - oddělení integrace cizinců MPSV -

Více

PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2017 DOTAČNÍ TITUL

PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2017 DOTAČNÍ TITUL PLZEŇSKÝ KRAJ VYHLAŠUJE PRO ROK 2017 DOTAČNÍ TITUL Podpora sociálních služeb dle 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů pro rok 2017 Plzeňský kraj pro právnické

Více

část 8 Sociální pracovník

část 8 Sociální pracovník DRŽITEL CERTIFIKÁTU ČSN EN ISO 9001:2001 INVESTORSKÁ ČINNOST ŘÍZENÍ PROJEKTŮ PŘÍPRAVA STAVEB STAVEBNÍ ROZPOČTY KALKULACE CEN ORGANIZOVÁNÍ VÝBĚROVÝCH ŘÍZENÍ TECHNICKÝ DOZOR INVESTORA SLUŽBY KOORDINÁTORA

Více

Akční plán sociálních služeb regionu Turnovsko pro rok 2016

Akční plán sociálních služeb regionu Turnovsko pro rok 2016 Akční plán sociálních služeb regionu Turnovsko pro rok 2016 Obsah Úvod Východiska Organizační a finanční zajištění pro plnění Akčního plánu komunitního plánování Turnovsko (dále Akční plán 2016) Přílohy

Více

SAZEBNÍK POSKYTOVANÝCH SLUŽEB - SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ

SAZEBNÍK POSKYTOVANÝCH SLUŽEB - SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ Sociální služby Česká, Česká 1175, 377 01 Jindřichův Hradec II tel.: 384 397 709, e-mail: info@sscjh.cz SAZEBNÍK POSKYTOVANÝCH SLUŽEB - SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ platnost od 1. 2. 2014 V souladu se zákonem

Více

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 Metodické centrum MZK Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 - Plán implementace Státní kulturní politiky MK ČR a Koncepci rozvoje knihoven na léta 2016-2020 - Vychází

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015 Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Povinnosti kraje Zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník Život na vozíku. Příloha č. 2: Ukázka elektronicky vyplněného dotazníku

Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník Život na vozíku. Příloha č. 2: Ukázka elektronicky vyplněného dotazníku Seznam příloh Příloha č. 1: Dotazník Život na vozíku Příloha č. 2: Ukázka elektronicky vyplněného dotazníku Příloha č. 3: Ukázka vyplněného dotazníku 69 Příloha č. 1: Dotazník Život na vozíku Dotazník

Více

Veřejná služba. 1 Zákon č.111/2006 Sb - 18a, 12. 2 BECK, P. Veřejná služba - jak redukovat náklady spojené s její realizací.

Veřejná služba. 1 Zákon č.111/2006 Sb - 18a, 12. 2 BECK, P. Veřejná služba - jak redukovat náklady spojené s její realizací. Veřejná služba Institut veřejné služby je novinka zákona pomoci v hmotné nouzi (z.č. 111/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů - dále jen zákon či ZPHN). Veřejná služba je dle novely zákona v účinnosti

Více

ČÁST I. IDENTIFIKACE ŽADATELE: Vyplňte, popř. proškrtněte

ČÁST I. IDENTIFIKACE ŽADATELE: Vyplňte, popř. proškrtněte Žádost o dofinancování sociální služby pro r. 2016 v rámci Podmínek dotačního Programu na podporu poskytování sociálních služeb a způsobu rozdělení a čerpání dotace z kapitoly 313 MPSV státního rozpočtu

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Vyhodnocení dotazníků pro občany regionu MAS Střední Vsetínsko

Vyhodnocení dotazníků pro občany regionu MAS Střední Vsetínsko Vyhodnocení dotazníků pro občany regionu MAS Střední Vsetínsko 1. Cílem dotazníkového šetření Dotazníkové šetření je jedním ze způsobů, jak lze zjistit názory, přání a potřeby obyvatel. Cílem šetření,

Více

pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST

pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST výstupy z 2.WS realizovaného 10. 7. 2013 Zájmové strany: rodiny s malými dětmi vzdělavatelé, lektoři a kariéroví poradci personalisté zaměstnavatelé

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál? 17. 4. 2015 Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Sekce pro sociální věci, GŘ ÚP ČR Obsah prezentace

Více

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození...

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození... 44 ČČ RR ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZPŮSOBILOSTI K VÝKONU ZDRAVOTNICKÉHO POVOLÁNÍ PRO STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍKY ČLENSKÝCH STÁTŮ EVROPSKÉ UNIE, kteří získali způsobilost k výkonu zdravotnických povolání v jiném

Více

Výroční zpráva Centra pomoci vojákům v tísni z.ú.

Výroční zpráva Centra pomoci vojákům v tísni z.ú. Výroční zpráva Centra pomoci vojákům v tísni z.ú. Základní informace o organizaci Název : Centrum pomoci vojákům v tísni Sídlo: K Novým domkům 103, 159 00 Praha 5 IČ: 041 28 664 Webové stránky: www.cpvt.cz

Více

Sociální služby Od 1.1.2007 vstoupil v účinnost nový zákon o sociálních službách, Sociální služby mají za úkol zajistit Sociální službu poskytuje

Sociální služby Od 1.1.2007 vstoupil v účinnost nový zákon o sociálních službách, Sociální služby mají za úkol zajistit Sociální službu poskytuje Sociální služby Od 1.1.2007 vstoupil v účinnost nový zákon o sociálních službách, který řeší pomoc, ochranu a podporu fyzických osob v nepříznivé sociální situaci. Lidé, kteří nejsou schopni řešit sami

Více

Magdaléna, o.p.s. Prezentace projektu ROP Integrace drogově závislých 15. září 2010 www.magdalena-ops.cz

Magdaléna, o.p.s. Prezentace projektu ROP Integrace drogově závislých 15. září 2010 www.magdalena-ops.cz Magdaléna, o.p.s. Prezentace projektu ROP Integrace drogově závislých 15. září 2010 www.magdalena-ops.cz Zdeňka Hauková Historie organizace Založena r. 1997 paní Marií Kaplanovou a městem Mníšek pod Brdy

Více

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA Soubor dokumentů v tomto bloku má za úkol poukázat na rizikové lokality na teritoriu Jižního Města, kde je pozorována koncentrace problémových osob a z toho plynoucí rizika při kontaktu

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace - historie, zaměření, počet zaměstnanců/dobrovolníků Fond ohrožených

Více

MŠ MOTÝL s. r. o. PŘIHLÁŠKA

MŠ MOTÝL s. r. o. PŘIHLÁŠKA MŠ MOTÝL s. r. o. PŘIHLÁŠKA ÚDAJE O DÍTĚTI Jméno a příjmení:... Přezdívka:... Pohlaví: chlapec / děvče Datum narození:... Národnost:... Mateřský jazyk:... Další jazyk:... ÚDAJE O RODIČÍCH Matka Jméno a

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice Česká republika Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a gymnázium města Konice Tyršova 609, 798 52 Konice Identifikátor školy: 600 015 149 Termín

Více

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Mgr. Dana Kadlčíková konzultační hodiny: Út 12 50 14

Více

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA PRO DĚTI, ŽÁKY A STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V SOUKROMÝCH A CÍRKEVNÍCH ŠKOLÁCH NA ROK 2010 Č. j.: 24 525/2009-61 V Praze dne 17. prosince

Více

ZMČ 7/6.6 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 15.09.2015

ZMČ 7/6.6 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 15.09.2015 Rada městské části Brno-Židenice ZMČ 7/6 ZMČ 7/6.6 jednání Zastupitelstva městské části Brno-Židenice konané dne 15.09.2015 Název: Aktualizace znění přílohy č. 1 a přílohy č. 2 obecně závazné vyhlášky

Více

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh

Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Zřizování věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví města Zábřeh 4. Základní informace Jedná se o uložení inženýrských sítí v souvislosti

Více

1 Hlavní město Praha. Počet zastupitelů: 63 Počet obyvatel: 1 246 240 Rozloha kraje: 496 km 2. 2 Středočeský kraj

1 Hlavní město Praha. Počet zastupitelů: 63 Počet obyvatel: 1 246 240 Rozloha kraje: 496 km 2. 2 Středočeský kraj P R O F I L EDITORIAL Asociace krajů, která byla založena v roce 2001, je zájmovým sdružením všech 13 českých a moravských krajů a hlavního města Prahy. Hlavním cílem Asociace krajů je prosazování společných

Více

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka):

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Telefon: E-mail: Zákonný zástupce (otec): Telefon: E-mail: Dětský lékař: Jiné údaje a upozornění:..............................................................................................................

Více

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017 Zásady podpory škol a školských zařízení zřizovaných městem Třebíč při získávání grantových dotací na období 2015-2017 Dokument upravující poskytování finančních příspěvků školám a školským zařízením zřizovaným

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Seniorcentrum OASA s.r.o Domov pro seniory

Seniorcentrum OASA s.r.o Domov pro seniory Seniorcentrum OASA s.r.o Domov pro seniory OBDOBÍ: 1.1.2011 31.12.2011 Název a sídlo účetní jednotky: Seniorcentrum OASA s.r.o. Sídlo: Petřvaldík 68, 742 60 Petřvald 2 IČ: 27857018 Datum vzniku: 17. 09.

Více

Pomáháme společně. Praha, 17.3.2016

Pomáháme společně. Praha, 17.3.2016 Pomáháme společně Praha, 17.3.2016 - založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací - je územní složkou Diecézní charity Litoměřice, je členem Charita Česká republika, Caritas Europa a Caritas

Více

Příklady vhodných aktivit do přeshraniční spolupráce

Příklady vhodných aktivit do přeshraniční spolupráce Příklady vhodných aktivit do přeshraniční spolupráce Seminář pro žadatele 14. ledna 2010 Vladimír Šprincl Krajský úřad kraje Vysočina Prioritní osy a oblasti podpory Přeshraniční spolupráce Rakousko- ČR

Více

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č.

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č. Krajský úřad Středočeského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje Zborovská 11 150 21 Praha 5 OBECNÍ ÚŘAD obce Velké Přílepy Pražská 162 252 64 Velké Přílepy Vyjádření k oznámení

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 11. dubna 2013 Příjemce: Generální sekretariát Rady Č. dok. Komise:

Více

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V

Zpracovatel: QQT, s.r.o., www.qqt.cz Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V S 1 Osoba pečuje o svou hygienu podle svých potřeb a zvyklostí Osobní hygiena Běžná denní hygiena Provádění běžné hygieny Mytí, koupání, péče o zuby, vlasy, nehty Mít podporu v tom, jak pečovat o tělo,

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY 1. Pan/paní: Rodné číslo: Bydliště: v textu této smlouvy dále jen klient 2. Organizace: Mgr. Lucie Brožková KDP Sluníčko IČO: 75100967 se sídlem: Příčná 376/18,

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 08.12.2011

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 08.12.2011 Odbor sociálních věcí a zdravotnictví V Písku dne: 04.11.2011 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 08.12.2011 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na poskytnutí finančních příspěvků na sociální účely

Více

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci základní registr agend orgánů veřejné moci a některých práv a povinností Štěpánka Cvejnová, MVČR Miroslav Vlasák, Equica, a.s. Obsah Úvod

Více

Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ

Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ *) Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ [ 15 odst. 2 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona] udržovacích prací obnovy

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Městská knihovna Neratovice

Městská knihovna Neratovice Městská knihovna Neratovice Výroční zpráva za rok 2014 Zpracovala: Mgr. Helena Pinkerová vedoucí knihovny OBSAH 1. Úvod 2. Organizační struktura 3. Akvizice a zpracování fondu 4. Základní statistické údaje

Více

VÝMĚNNÝ AUTOMAT. Provokace nebo nutnost?

VÝMĚNNÝ AUTOMAT. Provokace nebo nutnost? VÝMĚNNÝ AUTOMAT Provokace nebo nutnost? 1. Základní idea služby 2. Historie 3. Komu je určen OBSAH 4. Jak to vypadá v praxi 4.1. KC Prevent Strakonice (o.s. Prevent) 4.2. NON STOP 24 Praha (o.s. Progressive)

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 352/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 309 ze dne 11.05.2016 Uzavření Smlouvy o zajištění péče o děti mezi Městskou částí Praha 3 a organizací NOVÁ TROJKA, z. s. Rada

Více

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů I. Smluvní strany Masarykova univerzita Filozofická fakulta se sídlem, 602 00 Brno zastoupená prof. PhDr. Milanem Polem, CSc., děkanem Filozofické

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná v pondělí 18. dubna 2016 v 10:00 h V Praze 11. dubna 2016 Čj. 2228/16 v zasedací síni budovy Úřadu vlády Praha 1 nábřeží Edvarda

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb Domácí hospicová péče OPORA

Popis realizace poskytování sociálních služeb Domácí hospicová péče OPORA Popis realizace poskytování sociálních služeb Domácí hospicová péče OPORA I. Poslání, cíl a cílová skupina uživatelů Poslání: Naším posláním je usilovat o zlepšení kvality života cílové skupiny občanů,

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou managementu a podnikání a Katedrou

Více

Hospodárné vykazování a vyúčtování zdravotní péče v nemocnicích LK (VyVyPeNe) představení projektu

Hospodárné vykazování a vyúčtování zdravotní péče v nemocnicích LK (VyVyPeNe) představení projektu Hospodárné vykazování a vyúčtování zdravotní péče v nemocnicích LK (VyVyPeNe) představení projektu Hlavní parametry projektu Název operačního programu: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální grant:

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FILOSOFICKÁ FAKULTA Katedra sociální práce Vladimíra Hanušová Analýza služeb Centra pro zdravotně postižené v Kolíně Bakalářská práce Praha 2008 1 Autor práce: Vladimíra Hanušová

Více