Název předmětu: Praktický jazyk 1 A. Mgr. Tereza Malčíková. Anotace:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Název předmětu: Praktický jazyk 1 A. Mgr. Tereza Malčíková. Anotace:"

Transkript

1 Praktický jazyk 1 A 20 hodin Mgr. Tereza Malčíková Cílem kurzu je systematické rozvíjení všech jazykových dovedností (čtení, psaní, poslech, ústní projev), které jsou nutné pro dosažení pokročilé úrovně komunikační kompetence. Studenti si rozšíří znalosti anglické mluvnice a slovní zásoby. Základní učebnicí je New English File Advanced (Clive Oxenden, Christina Latham-Koenig); jednotlivé lekce budou doplněny materiály z jiných učebnic či gramatik. 1. Discourse markers. 2. Primary auxiliaries: HAVE. 3. Pronouns: generic, reflexive, reciprocal. 4. The past: narrative tenses, used to and would. 5. Modal verbs: speculation and deduction. 6. Adding emphasis: inversion. 7. Conditional sentences. 8. Modal verbs: permission, obligation, necessity. 9. Gerunds and infinitives. 10. Expressing the future. 11. Cleft sentences. 12. Nouns: possessive forms. Podmínkou udělení zápočtu je odevzdání jedné eseje podle zadání vyučujícího a závěrečný test, který bude vycházet ze slovní zásoby a gramatiky probraných lekcí (70% úspěšnost). Oxenden, C., Latham-Koening, Ch. New English File Advanced Student's Book. Oxford: Oxford University Press, Hewings, M. Advanced Grammar in Use. Cambridge: CUP, Thomson, A. J., Martinet, A. V. A Practical English Grammar. Oxford: Oxford University Press, Peprník, J. Angličtina pro pokročilé 1. Praha: Fortuna, Peprník, J. Angličtina pro pokročilé 2. Praha: Fortuna, 2006.

2 Fonetika a fonologie A 18 hodin Mgr. Lenka Sedlářová, Ph.D. Cílem předmětu je seznámit posluchače se základy fonetiky a fonologie a zprostředkovat jim základní porozumění mechanismům produkce a percepce lidské řeči, a to zejména v následujících oblastech: základní pojmosloví oboru, informace o artikulačních a akustických vlastnostech hlásek, popis samohláskového a souhláskového repertoáru angličtiny na pozadí češtiny, členění souvislé řeči, základy anglické prozodie, změny hlásek v proudu řeči; intonace; zvuková podoba jazyka a její grafický zápis. Zmíněna bude také historie a současnost fonetických a fonologických bádání. Dalšími, prakticky orientovanými cíly jsou zdokonalení důležitých aspektů výslovnosti, které by si měl pokročilý student angličtiny osvojit, a upevnění teoretických vědomostí získaných v rámci přednášek jejich praktickou aplikací na konkrétní jazykový materiál. Předmětem nácviku jsou percepční a reprodukční cvičení, fonetický přepis anglických hlásek, později textů, který postupně buduje povědomí posluchačů o základních fonetických a fonologických principech angličtiny a rozvíjí jak získané teoretické poznatky tak úroveň výslovnosti posluchačů. 1. Fonetika a fonologie jako lingvistické disciplíny; historie a současnost bádání; funkční přístup; základní pojmosloví oboru. 2. Artikulační fonetika, akustická a auditivní fonetika, hláska, typy hlásek a jejich klasifikace. 3. Zvuková podoba jazyka a její grafický zápis (fonetická a fonologická transkripce). 4. Samohláskový repertoár angličtiny na pozadí češtiny (tj. britské Received Pronunciation a americké General American English ). 5. Samohlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. Délka samohlásek v angličtině a češtině. 6. Dvojhlásky a trojhlásky v angličtině, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. 7. Souhláskový repertoár angličtiny na pozadí češtiny (tj. britské Received Pronunciation a americké General American English ). Klasifikace souhlásek v angličtině. 8. Souhlásky anglické fortisové a lenisové. Závěrové souhlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. 9. Souhlásky třené, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. 10. Afrikáty, nazály, a další souhlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. 11. Nácvik přepisu výslovnosti hlásek pomocí symbolů IPA. 12. Členění souvislé řeči, prozodické prostředky (přízvuk, rytmus), změny hlásek v proudu řeči (asimilace, elize). 13. Nácvik přepisu výslovnosti v souvislé řeči pomocí symbolů IPA. 14. Silná a slabá slabika. Přízvuk u různých typů slov v angličtině. 15. Nácvik přepisu výslovnosti pomocí symbolů IPA s ohledem na silnou či slabou formu. 16. Intonace, základní intonační kontury v angličtině a jejich funkce. 17. Nácvik intonace vět s různými funkcemi v angličtině. 18. Anglická ortografie: vztah mezi zvukovou a psanou podobou jazyka. 19. Nácvik výslovnosti u studentů středních škol. Možnosti a druhy cvičení, učebnice pro nácvik anglické výslovnosti.

3 20. Národní a regionální varianty angličtiny z hlediska výslovnosti (angličtina na Britských ostrovech, v Americe, Austrálii, Novém Zélandu). Student se k zápočtu naučí přepisovat symboly IPA a správně vyslovovat slova ze seznamu, který obdrží od vyučujícího. Pro úspěšné složení zápočtu je třeba přepsat a přečíst 19 slov z 20 bezchybně. Hewings, M. English Pronunciation in Use Advanced Book with Answers, 5 Audio CDs and CD-ROM (Win 2000/XP). Cambridge: CUP, Jones, D. English Pronouncing Dictionary (English and English Edition). Cambridge: CUP, Roach, P. English Phonetics and Phonology Paperback with Audio CDs (2): A Practical Course. Cambridge: CUP, Volín, J. IPA-Based Transcription for Czech Students of English. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 2006.

4 Úvod do anglistiky 6 hodin PhDr. Miroslav Černý, Ph.D. Úvodní kurz je věnován základům lingvistiky, a to do té míry, aby byli frekventanti schopni sledovat výklady v jednotlivých specializovaných disciplínách. Je známo, že se studenti středních škol nezabývají v rámci studia češtiny, natož cizího jazyka, obecně lingvistickými záležitostmi. Postrádají pak bohužel to, co se moderně označuje jako uvědomění si struktury jazyka coby nástroje dorozumívání. Kurz by měl účastníky do anglistiky doslova skutečně uvést, jak zní název, a zároveň je motivovat k dalšímu (samostatnému) studiu. Témata přednášek/seminářů: 1. Jazyk a jazykověda. 2. Dějiny lingvistiky. 3. Angličtina v kontextu dalších jazyků. Terminologický test. Kavka, S. English Linguistics for Novices. Ostrava: Ostravská univerzita, Kavka, S. Úvod do anglistiky. Ostrava: Ostravská univerzita, Hladký, J. Úvod do studia anglického jazyka. Brno: Masarykova univerzita, 1999.

5 Britská studia 20 hodin PhDr. Stella Nangonová Cílem tohoto kurzu je seznámit studenty nejen se současným stavem britských institucí, hospodářství, společnosti a kultury, ale i s velkými postavami britské kultury v minulosti a s významnými událostmi v historickém vývoji Velké Británie. Od studentů se očekává, že si předem prostudují zadané kapitoly z e-learningového materiálu, který mají k dispozici. V deseti dvouhodinových setkání vyučující poukáže na nejdůležitější aspekty probírané látky, zodpoví dotazy a vysvětlí případné nejasnosti. V diskusi studenti porovnávají situaci v Británii a v České republice a prezentují výňatky ze svých seminárních prací. Témata přednášek/seminářů: 1. Geography of the UK. London. 2. British economy. 3. Governmental institutions (monarchy, parliament, central and local government, system of justice). 4. British system of education. 5. Social welfare in Britain. 6. Religious scene in Britain. 7. British mass media. 8. Sports and cultural life in Britain. 9. Everyday life. Festivals throughout the year. 10. Chief historical events. 11. Eminent British artists (architects, painters, sculptors, composers). 12. Eminent British scientists and philosophers and the character of British philosophical thinking. Požadavky ke zkoušce: Kurz bude ukončen písemnou zkouškou (vyžaduje se 70% úspěšnost), která prověří míru vědomostí získaných v kurzu a při studiu doporučené literatury. Navíc každý student připraví referát (1-2 strany) na vybrané téma. McDowall, D. An Illustrated History of Britain. Harlow: Longman, Nangonová, S. The UK 2006: A course in British Realia. Ostrava, (e-learning material) Nangonová, S. British History and Culture. Ostrava, (e-learning material) O Driscoll, J. Britain. Oxford: OUP, 2009.

6 Gramatická a lexikální cvičení 6 hodin Mgr. Eva Lorencovičová Studenti získají přehled o tvarech, gramatickém významu a užití určitých i neurčitých slovesných tvarů. Naučí se význam a použití množství frázových sloves a závislých předložek. Část cvičení je zaměřena na vyvarování se interferenčních chyb. 1. Přehled určitých i neurčitých slovesných tvarů v AJ. Užití přítomných časů. Frázové sloveso get. Závislé předložky. Interferenční chyby. 2. Užití minulých časů. Frázové sloveso come. Závislé předložky. Interferenční chyby. 3. Vyjádření budoucnosti. Frázové sloveso look. Závislé předložky. Interferenční chyby. 1. Aktivní účast na cvičeních. 2. Vypracování zadaných úkolů. Sparling, D. English or Czenglish?: jak se vyhnout čechismům v angličtině. Praha: SPN, Leech, G. N. Meaning and the English Verb. Harlow: Pearson, 2004.

7 Praktický jazyk 1 B 20 hodin Mgr. Tereza Malčíková Cílem kurzu je systematické rozvíjení všech jazykových dovedností (čtení, psaní, poslech, ústní projev), které jsou nutné pro dosažení pokročilé úrovně komunikační kompetence. Studenti si rozšíří znalosti anglické mluvnice a slovní zásoby. Základní učebnicí je New English File Advanced (Clive Oxenden, Christina Latham-Koenig); jednotlivé lekce budou doplněny materiály z jiných učebnic či gramatik. 1. Discourse markers. 2. Primary auxiliaries: HAVE. 3. Pronouns: generic, reflexive, reciprocal. 4. The past: narrative tenses, used to and would. 5. Modal verbs: speculation and deduction. 6. Adding emphasis: inversion. 7. Conditional sentences. 8. Modal verbs: permission, obligation, necessity. 9. Gerunds and infinitives. 10. Expressing the future. 11. Cleft sentences. 12. Nouns: possessive forms. Požadavky ke zkoušce: Podmínkou udělení zkoušky je odevzdání jedné eseje podle zadání vyučujícího. Zkouška proběhne v každém letním semestru a bude se skládat ze dvou částí písemné a ústní. Písemná část bude obsahovat slovní zásobu, gramatiku a čtení s porozuměním. Ústní část bude mít charakter dialogu mezi dvěma studenty a zkoušejícím na předem vylosované téma. Hodnocenými aspekty u ústní části budou výslovnost, gramatická správnost, rozsah slovní zásoby a plynulost jazykového projevu. Témata jednotlivých testů a také témata rozhovorů budou vycházet z probraných lekcí zimního i letního semestru. Oxenden, C., Latham-Koening, Ch. New English File Advanced Student's Book. Oxford: Oxford University Press, Hewings, M. Advanced Grammar in Use. Cambridge: CUP, Thomson, A. J., Martinet, A. V. A Practical English Grammar. Oxford: Oxford University Press, Peprník, J. Angličtina pro pokročilé 1. Praha: Fortuna, Peprník, J. Angličtina pro pokročilé 2. Praha: Fortuna, 2006.

8 Fonetika a fonologie B 18 hodin Mgr. Lenka Sedlářová, Ph.D. Cílem předmětu je seznámit posluchače se základy fonetiky a fonologie a zprostředkovat jim základní porozumění mechanismům produkce a percepce lidské řeči, a to zejména v následujících oblastech: základní pojmosloví oboru, informace o artikulačních a akustických vlastnostech hlásek, popis samohláskového a souhláskového repertoáru angličtiny na pozadí češtiny, členění souvislé řeči, základy anglické prozodie, změny hlásek v proudu řeči; intonace; zvuková podoba jazyka a její grafický zápis. Zmíněna bude také historie a současnost fonetických a fonologických bádání. Dalšími, prakticky orientovanými cíly jsou zdokonalení důležitých aspektů výslovnosti, které by si měl pokročilý student angličtiny osvojit, a upevnění teoretických vědomostí získaných v rámci přednášek jejich praktickou aplikací na konkrétní jazykový materiál. Předmětem nácviku jsou percepční a reprodukční cvičení, fonetický přepis anglických hlásek, později textů, který postupně buduje povědomí posluchačů o základních fonetických a fonologických principech angličtiny a rozvíjí jak získané teoretické poznatky tak úroveň výslovnosti posluchačů. 1. Fonetika a fonologie jako lingvistické disciplíny; historie a současnost bádání; funkční přístup; základní pojmosloví oboru. 2. Artikulační fonetika, akustická a auditivní fonetika, hláska, typy hlásek a jejich klasifikace. 3. Zvuková podoba jazyka a její grafický zápis (fonetická a fonologická transkripce). 4. Samohláskový repertoár angličtiny na pozadí češtiny (tj. britské Received Pronunciation a americké General American English ). 5. Samohlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. Délka samohlásek v angličtině a češtině. 6. Dvojhlásky a trojhlásky v angličtině, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. 7. Souhláskový repertoár angličtiny na pozadí češtiny (tj. britské Received Pronunciation a americké General American English ). Klasifikace souhlásek v angličtině. 8. Souhlásky anglické fortisové a lenisové. Závěrové souhlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. 9. Souhlásky třené, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. 10. Afrikáty, nazály, a další souhlásky, jejich tvoření a nácvik výslovnosti. 11. Nácvik přepisu výslovnosti hlásek pomocí symbolů IPA. 12. Členění souvislé řeči, prozodické prostředky (přízvuk, rytmus), změny hlásek v proudu řeči (asimilace, elize). 13. Nácvik přepisu výslovnosti v souvislé řeči pomocí symbolů IPA. 14. Silná a slabá slabika. Přízvuk u různých typů slov v angličtině. 15. Nácvik přepisu výslovnosti pomocí symbolů IPA s ohledem na silnou či slabou formu. 16. Intonace, základní intonační kontury v angličtině a jejich funkce. 17. Nácvik intonace vět s různými funkcemi v angličtině. 18. Anglická ortografie: vztah mezi zvukovou a psanou podobou jazyka. 19. Nácvik výslovnosti u studentů středních škol. Možnosti a druhy cvičení, učebnice pro nácvik anglické výslovnosti.

9 20. Národní a regionální varianty angličtiny z hlediska výslovnosti (angličtina na Britských ostrovech, v Americe, Austrálii, Novém Zélandu). Požadavky ke zkoušce: Zkouška se skládá z písemné a ústní části. V písemné části student obdrží jeden z deseti anglických textů, jehož výslovnost přepíše pomocí IPA symbolů. Ústní část obsahuje praktickou zkoušku, při které student bezchybně přečte jeden z předložených deseti textů. Dále prokáže teoretické vědomosti z oboru anglické fonetiky a fonologie. Témata teoretické části zkoušky vycházejí z témat přednášek a seminářů. Hewings, M. English Pronunciation in Use Advanced Book with Answers, 5 Audio CDs and CD-ROM (Win 2000/XP). Cambridge: CUP, Jones, D. English Pronouncing Dictionary (English and English Edition). Cambridge: CUP, Roach, P. English Phonetics and Phonology Paperback with Audio CDs (2): A Practical Course. Cambridge: CUP, Volín, J. IPA-Based Transcription for Czech Students of English. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 2006.

10 Úvod do literatury 6 hodin Mgr. Petr Filip Kurz seznamuje studenty se základními literárně teoretickými termíny s přihlédnutím k vývoji britské a americké literatury. Všechny termíny vztahující se k próze, poezii a dramatu jsou ilustrovány na konkrétních příkladech z děl významných autorů. Protože terminologie vychází z anglosaské tradice, bude její znalost užitečná v následných kurzech dějin britské a americké literatury. Cílem kurzu je rozvíjet u studentů jejich schopnosti interpretace literárního díla. 1. Pojem literatura. Funkce literatury. Literární analýza. 2. Próza. Základní pojmy. 3. Poezie. Základní pojmy. 4. Drama. Základní pojmy. 5. Literatura faktu. 6. Literární kritika. Literární kánon. Předmět je vyučován v anglickém jazyce a zakončen zápočtem. Zápočet je podmíněn: 1. Aktivní účastí na přednáškách. 2. Vyhovujícím výsledkem při závěrečném testu (70% úspěšnost). Rawling, P. American Theorists of the Novel. London: Routledge, Culler, J. Literary Theory: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press, Rivkin, J., Ryan, M. (ed.) Literary Theory: An Anthology. Oxford: Blackwell Publishers, Eagleton, T. Literary Theory: Introduction. MN: U of Minnesota P, Peprník, M. Směry literární interpretace XX. století. Texty, komentáře. Olomouc: UP, Franko, Š. Theory of Anglophonic Literatures. Prešov: Slovacontact, Wellek, R., Warren, A. Theory of Literature. London: Penguin Books, 1993.

11 Americká studia 20 hodin Mgr. Andrea Holešová Cílem předmětu Americká studia je blíže seznámit studenty anglistiky a amerikanistiky s anglicky hovořící zemí, která svou domácí i zahraniční politikou výrazně ovlivňuje každodenní dění na celém světě. Předmětem zájmu je jak získání základního přehledu o nejvýznamnějších událostech v dějinách Spojených států amerických, tak seznámení se s jednotlivými aspekty života v USA počínaje politickou tradicí této země, přes sociální geografii, ekonomiku, systém školství, národní svátky, náboženství až po kulturu. Po absolvování celého kurzu by měli posluchači mít ucelený a objektivní přehled o charakteru Spojených států, uvědomovat si historické předpoklady současného stavu země a měli by být schopni dát získané poznatky do širších souvislostí a aplikovat je v běžném životě. Pro ověření celkových znalostí budou mít studenti možnost si cvičně vyzkoušet vzorkový test, jaký je součástí procesu o získání amerického občanství, a který svým rozsahem pokrývá oblasti diskutované s seminářích. V seminářích se vychází z předpokladu, že studenti již mají alespoň rámcové znalosti o historii Spojených států a jsou schopni se všeobecně orientovat a hledat souvislosti mezi dějinnými událostmi a jejich projekci v oblasti společenské. Studenti budou mít také prostor pro sebereflexi a porovnání, zdali se jejich postoje či osobní zkušenosti shodují s názory jiných či podávanými oficiálními údaji. V průběhu celého kurzu se od studentů očekává aktivní zapojení, diskuse na daná témata a aktuální společenskopolitické dění i přispění vlastními náměty. V případě projeveného hlubšího zájmu o jinou problematiku, než která je na programu kurzu, je možno zařadit také jiné téma. Témata přednášek/seminářů: 1.Úvod do studia amerických reálií. Seznámení s všeobecnými fakty. Stereotypy, všeobecné pojetí USA v České republice.americké státní symboly. Diverzita v oblasti zeměpisné, společenské, rasové i náboženské Politická struktura USA. Systém vlády, ústava, politická situace. Analýza americké ústavy Geografie Spojených států; regionální dělení a typické znaky jednotlivých oblastí. New York City. Kosmopolitní charakter, společenský i politický význam, historie a geografie. 6. Americký systém školství. Charakteristika jednotlivých stupňů školství, srovnání s českým systémem. 7. Tradiční americké svátky a způsob, jakým jsou slaveny na pozadí svátků v České republice. 8. Ekonomika Spojených států amerických. Hospodářská situace v minulosti i v současnosti. Náboženství. Tradiční i alternativní druhy víry a vliv náboženství na každodenní život Američanů, vztah mezi náboženstvím a politikou, vírou a kulturou. 9. Přehled historie USA od prvního osídlení až do konce 19. století. 10. Přehled historie USA 20. století. Požadavky ke zkoušce: 1. Aktivní účast v seminářích. 2. Zvládnutí písemného zkouškového testu založeného na poznatcích získaných v průběhu kurzu.

12 Althen, G. American Ways. Yarmouth: Intercultural Press, An Outline of American History. Washington: USIA, Birdsall, S. S., Florin, J. Outline of American Geography. London: John Wiley and Sons, Blick, N. An Outline of American Government. Washington: USIA, Breidlid, A. American Culture. New York: Roultledge, Bromhead, P. Life in Modern America. New York: Longman, Clark, B. R. The Problems of American Education. New York: A New York Times Book, Cox, T. B. Focus on the United States. Phoenix: ELT, Datesman, M. K., Crandall, J., Kearny, E. N. The American Ways. An Introduction to American Culture. New York: Prentice Hall Regents, Falk, R. Spotlight on the USA. New York: Oxford University Press, Peltonen, A., Townsend, L., Davy, C., Davy, D. In the USA. Praha: Mega Books International, O Callaghan, B. An Illustrated History Of The USA. Essex: Longman, Purvis, T. L. Encyklopedie dějin USA. Praha: Ivo Železný, Ramsey, S. An Outline of the American Economy. Washington: USIA, Tindall, G., Shi, D. America: A Narrative History. New York: Norton, 2000.

13 Poslech s porozuměním 6 hodin Mgr. Eva Lorencovičová Po absolvování předmětu budou studenti rozlišovat strategie pro poslech a podle druhu textu a zadání budou schopni vybrat vhodnou strategii. Použité texty a aktivity budou odpovídat úrovni C1 dle SEERJ. 1. Rozlišování a výběr vhodné strategie pro poslech. 2. Porozumění a interpretace beletristického textu. 3. Porozumění televizním pořadům globální a selektivní poslech. 1. Aktivní účast na cvičeních. 2. Vypracování zadaných úkolů. Anderson, A., Lynch, T. Listening. Oxford: OUP, Beglar, D., Murray, N. Contemporary Topics. 3, Advanced: listening and note-taking skills. New York: Longman, Lebauer, R. S. Learn to Listen Listen to Learn: academic listening and note-taking. London: Longman, 2000.

14 Praktický jazyk 2 A 16 hodin Mgr. Tereza Malčíková Cílem kurzu je systematické rozvíjení všech jazykových dovedností (čtení, psaní, poslech, ústní projev), které jsou nutné pro dosažení pokročilé úrovně komunikační kompetence. Studenti si rozšíří znalosti anglické mluvnice a slovní zásoby. Základní učebnicí je New English File Advanced (Clive Oxenden, Christina Latham-Koenig); jednotlivé lekce budou doplněny materiály z jiných učebnic či gramatik. 1. Discourse markers. 2. Primary auxiliaries: HAVE. 3. Pronouns: generic, reflexive, reciprocal. 4. The past: narrative tenses, used to and would. 5. Modal verbs: speculation and deduction. 6. Adding emphasis: inversion. 7. Conditional sentences. 8. Modal verbs: permission, obligation, necessity. 9. Gerunds and infinitives. 10. Expressing the future. 11. Cleft sentences. 12. Nouns: possessive forms. Podmínkou udělení zápočtu je odevzdání jedné eseje podle zadání vyučujícího a závěrečný test, který bude vycházet ze slovní zásoby a gramatiky probraných lekcí (70% úspěšnost). Oxenden, C., Latham-Koening, Ch. New English File Advanced Student's Book. Oxford: Oxford University Press, Hewings, M. Advanced Grammar in Use. Cambridge: CUP, Thomson, A. J., Martinet, A. V. A Practical English Grammar. Oxford: Oxford University Press, Peprník, J. Angličtina pro pokročilé 1. Praha: Fortuna, Peprník, J. Angličtina pro pokročilé 2. Praha: Fortuna, 2006.

15 Morfologie 20 hodin Mgr. Ivana Řezníčková Předmět Morfologie je prvním ze 2 na sebe navazujících předmětů, jejichž cílem je systematické studium anglické morfologie a syntaxe. Předmět tvoří přednášky a dvouhodinové semináře, v centru jejichž pozornosti stojí normativně-gramatický přístup ke studovaným oblastem. Seminář je zaměřen na podrobné zvládnutí slovních druhů (zejména anglického slovesa, podstatného jména, přídavného jména a příslovce). Důraz je kladen především na praktické zvládnutí morfologických struktur a jejich porovnání s odpovídajícími strukturami v češtině Podstatné jméno (jmenná fráze, gramatické kategorie čísla a rodu) Podstatné jméno a zájmeno (gramatická kategorie pádu, užití členů) Sloveso (slovesná fráze, pomocná, modální a plnovýznamová slovesa) Sloveso (gramatická kategorie vidu a času). 9. Přídavné jméno (vznik přídavných jmen, stupňování přídavných jmen, přídavná jména cizího původu). 10. Příslovce (vznik příslovcí a jejich stupňování). Požadavky ke zkoušce: 70% úspěšnost u písemného testu. Dušková, L. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha: Academia, Greenbaum, S., Quirk, R., Leech, G., Svartvik, J. A Student s Grammar of the English Language. London: Longman, Svoboda, A., Kučera, K. English Parts of Speech. Opava: Slezská univerzita

16 Britská literatura 1 18 hodin Mgr. Petr Filip Kurz seznamuje studenty se základními poznatky o vývoji britské literatury v chronologickém sledu a představit stěžejní reprezentativní díla britské literatury. Cílem kurzu je rozvíjet u studentů jejich schopnosti interpretace literárního díla Anglosaská literatura Středověká normanská literatura Renesance Literatura Puritánské revoluce a Restauračního období Klasicistní lit Lit. Romantického období Viktoriánská literatura Literatura do 2. svět. války Současná britská literatura. Předmět je vyučován v anglickém jazyce a zakončen zápočtem. Zápočet je podmíněn: 1. Aktivní účastí na přednáškách. 2. Vyhovujícím výsledkem při závěrečném testu (70% úspěšnost). Carter, R., McRae J. The Routledge History of Literature in English. Britain and Ireland. London: Routledge, Stříbrný, Z. Dějiny anglické literatury. Praha: Academia, 1987.

17 Seminář k zadání závěrečné práce 2 hodiny PhDr. Stella Nangonová Cílem tohoto dvouhodinového semináře, který má informativní charakter, je poskytnout studentům základní informace o cíli a formě závěrečné práce, o postupu práce na ní od zadání tématu až po její odevzdání, i o hlavních úskalích, s nimiž se studenti při jejím zpracování mohou setkat. Dovědí se, co mohou (a nemohou) očekávat od vedoucí(ho) své práce, co se očekává od nich jako autorů a jak probíhá obhajoba práce při státní závěrečné zkoušce. Vyučující zodpoví dotazy a studenti se seznámí se zdroji informací, závazných normách a dalších důležitých okolnostech. Obdrží stručné pokyny týkající se logického rozvíjení myšlenky a výstavby odstavce i delšího textu, spolu se soupisem užitečných anglických vazeb a výrazů vyjadřujících různé vztahy (např. příčina a důsledek, srovnání, reference). 1. Základní požadavky na závěrečnou práci. 2. Její struktura; zásady logické výstavby textu. 3. Postup zpracování; co se očekává od autora a co autor může a nemůže očekávat od vedoucího své práce. 4. Citace (APA a MLA normy), parafráze a problém plagiátorství. 5. Průběh obhajoby a časté připomínky oponentů (čemu se vyhnout; na co se zaměřit při závěrečné kontrole před odevzdáním práce). Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast v semináři nebo ústní zjištění, že se daný student obeznámil s poskytnutými informacemi. Gibaldi, J., Achtert, W.S. MLA Handbook for Writers of Research Papers. New York: MLA of America, 1994 Kapounová, J. Formální úprava diplomové práce. PdF OU 2000 Materiály zpracované na KAA + směrnice, pokyny, informace a šablony (vše zveřejněno na webu CŽV)

18 Kulturní zeměpis Velké Británie 4 hodin Mgr. Petr Filip Úkolem tohoto kurzu je seznámit studenty s významnými kulturně historickými památkami a pozoruhodnostmi Velké Británie a nabídnout komplexní pohled na ně, zejména v politických, historických, ale i literárních souvislostech. Základní formou práce budou referáty, prezentované samotnými studenty na základě písemných a obrazových materiálů. 1. Anglie. 2. Skotsko. 3. Wales. 4. Severní Irsko % účast v seminářích. 2. Průběžná příprava zadaných textů. 3. Příprava a prezentace alespoň jednoho referátu v rozsahu min. 30 minut. Mackenzie M. D. M., Westwood, L. J. Background to Britain. London: Macmillan, O'Driscoll, J. Britain. Oxford: OUP, Musman R., Adrian-Vallace, D. Britain Today. Harlow: Longman, Sheerin, S. et al. Spotlight on Britain. Oxford: Oxford University Press, 1990.

19 Psaní jako jazyková dovednost 10 hodin Mgr. Jakub Guziur, Ph.D. Kurs je věnován nácviku praktických dovedností, jejichž zvládnutí je nutné k tvorbě textů. Angličtině a češtině je věnována stejná pozornost. Část každého semináře je věnována rozboru studentských textů. 1. Slovo text. 2. Věta text. 3. Odstavec text. 4. Text. 5. Akademické ctnosti a nešvary. Udělení zápočtu je podmíněno: 1. presencí; 2. aktivní účastí; 3. odevzdáním dvou vlastních textů, z nichž alespoň jeden splňuje požadavky vyučujícího. Swales, J. M., Feak, Ch., Feak, B. Academic Writing for Graduate Students: Essential Tasks and Skills: A Course for Nonnative Speakers of English. Michigan: University of Michigan Press, Bailey, S. Academic Writing: A Practical Guide for Students. New York: RoutledgeFalmer, Jamek, V. O patřičnosti v jazyce. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 1998.

20 Praktický jazyk 2 B 16 hodin Mgr. Tereza Malčíková Cílem kurzu je systematické rozvíjení všech jazykových dovedností (čtení, psaní, poslech, ústní projev), které jsou nutné pro dosažení pokročilé úrovně komunikační kompetence. Studenti si rozšíří znalosti anglické mluvnice a slovní zásoby. Základní učebnicí je New English File Advanced (Clive Oxenden, Christina Latham-Koenig); jednotlivé lekce budou doplněny materiály z jiných učebnic či gramatik. 1. Discourse markers. 2. Primary auxiliaries: HAVE. 3. Pronouns: generic, reflexive, reciprocal. 4. The past: narrative tenses, used to and would. 5. Modal verbs: speculation and deduction. 6. Adding emphasis: inversion. 7. Conditional sentences. 8. Modal verbs: permission, obligation, necessity. 9. Gerunds and infinitives. 10. Expressing the future. 11. Cleft sentences. 12. Nouns: possessive forms. Požadavky ke zkoušce: Podmínkou udělení zkoušky je odevzdání jedné eseje podle zadání vyučujícího. Zkouška proběhne v každém letním semestru a bude se skládat ze dvou částí písemné a ústní. Písemná část bude obsahovat slovní zásobu, gramatiku a čtení s porozuměním. Ústní část bude mít charakter dialogu mezi dvěma studenty a zkoušejícím na předem vylosované téma. Hodnocenými aspekty u ústní části budou výslovnost, gramatická správnost, rozsah slovní zásoby a plynulost jazykového projevu. Témata jednotlivých testů a také témata rozhovorů budou vycházet z probraných lekcí zimního i letního semestru. Oxenden, C., Latham-Koening, Ch. New English File Advanced Student's Book. Oxford: Oxford University Press, Hewings, M. Advanced Grammar in Use. Cambridge: CUP, Thomson, A. J., Martinet, A. V. A Practical English Grammar. Oxford: Oxford University Press, Peprník, J. Angličtina pro pokročilé 1. Praha: Fortuna, Peprník, J. Angličtina pro pokročilé 2. Praha: Fortuna, 2006.

21 Syntax 20 hodin Mgr. Ivana Řezníčková Předmět Syntax navazuje na předmět Morfologie a rozvíjí tak dále znalosti studenta v rámci anglické morfo-syntaxe. Předmět tvoří přednášky a dvouhodinové semináře, v centru jejichž pozornosti stojí normativně-gramatický přístup ke studovaným oblastem. Seminář je zaměřen na podrobné zvládnutí syntaktických struktur od jednotlivých frází až po souvětí. Je zde kladen důraz především na praktické zvládnutí syntaktických struktur a jejich porovnání s odpovídajícími strukturami v češtině. V rámci přednášek je pak student seznámen i se základy textové lingvistiky zabývající se uspořádáním morfologických a syntaktických struktur do nadvětných celků. Student se tak seznamuje nejen s pojmy koheze a koherence, ale i s jednotlivými směry zabývajícími se textovou lingvistikou ve 20. století. 1. Gramatika, syntagmatické a paradigmatické vztahy, věty a jednotlivé větné členy Jmenná fráze (shoda přísudku s podmětem atd.) Slovesná fráze (slovesné vzorce) Další druhy frází (předložkové, adjektivní), slovní pořádek Souvětí podřadné (vedlejší věty časové, vztažné, účelové, podmínkové atd.). 10. Koheze a koherence, směry textové lingvistiky ve 20. století, interpunkce. Požadavky ke zkoušce: 70% úspěšnost u písemného testu. Dušková, L. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha: Academia, Greenbaum, S., Quirk, R., Leech, G., Svartvik, J. A Student s Grammar of the English Language. London: Longman, Leech, G. N., Svartvik, J. A Communicative Grammar of English. Harlow: Longman, Svoboda, A. Lectures on English Syntax. Ostrava: FF, 2004.

Název předmětu: Praktický jazyk 1A. Mgr. Markéta Bilanová, Ph.D. Anotace:

Název předmětu: Praktický jazyk 1A. Mgr. Markéta Bilanová, Ph.D. Anotace: Praktický jazyk 1A 20 hodin Mgr. Markéta Bilanová, Ph.D. Předměty Praktický jazyk 1A až 3B jsou součástí souvislého a vzájemně propojeného celku kurzu Praktických cvičení pro 1. až 3. ročník CŽV studia

Více

Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium. Receptivní řečové dovednosti

Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium. Receptivní řečové dovednosti Předmět: Seminář anglická literatura Ročník: oktáva, 4. ročník Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium Vypracoval: PhDr. Jitka Stráská Očekávaný výstup

Více

Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program

Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program https://ubs.ff.cuni.cz/cs/ Charakteristika studijního programu SP vychází zvl. z vědních oborů: lingvistika, literatura,

Více

Charakteristika studijního předmětu

Charakteristika studijního předmětu Charakteristika studijního předmětu Název studijního předmětu Typ předmětu Cizí jazyk 2 povinný Ročník 1.; 2. Semestr 1.; 2.; 3.; 4. Rozsah studijního předmětu: Počet kreditů: Způsob zakončení: Forma výuky:

Více

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté 5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace 4 4 4 4 Realizuje se obsah vzdělávacího oboru

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2018 2019 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin Návrhy tematických plánů Střední odborná škola 1. Návrh tematického plánu mluvnice 1. ročník Počet hodin Racionální studium textu 1 Základy informatiky získávání a zpracování informací 1 Jazykověda a její

Více

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět Anglický jazyk 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence Průřezová témata Výstupy Učivo (Dílčí kompetence)

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu

Více

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov Dodatek č.17 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 8. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov - rozlišuje

Více

Gymnázium, České Budějovice, Česká 64, PSČ 370 21. www.gymceska.cz. 3 student popíše a porovná obrázky k danému tématu, vyjádří svůj názor k dané

Gymnázium, České Budějovice, Česká 64, PSČ 370 21. www.gymceska.cz. 3 student popíše a porovná obrázky k danému tématu, vyjádří svůj názor k dané Maturitní zkouška z anglického jazyka profilová úroveň B2 Ústní zkouška z jazyka anglického trvá 15 min. (A), předcházející studentova příprava trvá taktéž 15 min. (B). (A) Ústní zkouška je rozdělena do

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY 1. 2 Cvičení z českého jazyka Cvičení z českého jazyka 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika Žáci si tento předmět vybírají

Více

4.9.2. Příprava na Cambridge English

4.9.2. Příprava na Cambridge English 4.9.2. Příprava na Cambridge English Seminář je určen pro pokročilé žáky anglického jazyka, kteří se chtějí systematicky připravovat ke zkoušce k získání nejrozšířenějšího mezinárodně uznávaného certifikátu

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 8. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova umí spisovně vyslovit běžná cizí slova

Více

Francouzský jazyk. Náměty jeu de role skupinová práce jazykové hry domácí úkoly práce s časopisy

Francouzský jazyk. Náměty jeu de role skupinová práce jazykové hry domácí úkoly práce s časopisy Francouzský jazyk ročník TÉMA VÝSTUP G5 Tematické okruhy rodina škola místo, kde žije bydlení volný čas a zájmová činnost jídlo oblékání nákupy některé svátky, tradice příroda cizí země omluva a reakce

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2019 2020 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky - informatika, grafika a video 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

Podklady pro hodnocení profilové maturitní zkoušky

Podklady pro hodnocení profilové maturitní zkoušky Podklady pro hodnocení profilové maturitní zkoušky Gymnázium, Prachatice, Zlatá stezka 137 Obsah PROFILOVÁ ZKOUŠKA: Matematika... 2 PROFILOVÁ ZKOUŠKA: Německý jazyk... 3 PROFILOVÁ ZKOUŠKA: Anglický jazyk...

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2017 2018 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury školní rok: 2019/20 třídy: 8. A, 4. C, 4. D Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury Forma zkoušky: jednotně zadaná písemná práce Způsob vypracování: na počítači Čas

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Český jazyk TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) sekunda Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden,

Více

Výprodej - ZK Sklep - duben 2014 Angličtina - cvičebnice gramatiky (zahr. nakl.) 2 64,00 Kč 2 64,00 Kč 2 64,00 Kč 2 64,00 Kč 2 89,60 Kč 2 89,60 Kč

Výprodej - ZK Sklep - duben 2014 Angličtina - cvičebnice gramatiky (zahr. nakl.) 2 64,00 Kč 2 64,00 Kč 2 64,00 Kč 2 64,00 Kč 2 89,60 Kč 2 89,60 Kč Angličtina - cvičebnice gramatiky (zahraniční nakladatelství) Adresa: Zásilkové knihkupectví Sklep PaedDr Jiří Šádek Kavánova 1071 512 51 LOMNICE NAD POPELKOU Email: objednavky@zksklep.cz Mobil: 420602

Více

ANGLISTIKA-AMERIKANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7311 Anglistika-amerikanistika

ANGLISTIKA-AMERIKANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLISTIKA-AMERIKANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7311 Anglistika-amerikanistika Název předmětu 1. Úvod do filozofie * Y SPOLEČNÉHO ÁKLADU POVINNÉ 1 rozsah 2p+0s 2p+0s způs. zak. druh před.

Více

KATEDRA ANGLISTIKY A AMERIKANISTIKY

KATEDRA ANGLISTIKY A AMERIKANISTIKY KATEDRA ANGLISTIKY A AMERIKANISTIKY FILOZOFICKÉ FAKULTY OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Den otevřených dveří k přijímacímu řízení 2014 Jaké studijní obory nabízíme? tříleté bakalářské studium: Anglický

Více

Německý jazyk - Kvinta

Německý jazyk - Kvinta - Kvinta Německý jazyk Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence k

Více

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 8. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy

Více

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Seminář z českého jazyka Dovednost užívat češtiny jako mateřského jazyka v jeho mluvené i

Více

Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice. Učebnice Project 2 třetí edice, pracovní sešit Project 2 třetí edice

Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice. Učebnice Project 2 třetí edice, pracovní sešit Project 2 třetí edice Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Očekávané výstupy předmětu POSLECH S POROZUMĚNÍM žák Anglický jazyk 3. období 6. ročník Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice

Více

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Zážitkové čtení a naslouchání klíčová slova vyhledávací čtení aktivní naslouchání se záznamem slyšeného Žák při hlasitém čtení vhodně využívá

Více

Gramatika. Minulý čas prostý. Minulý čas průběhový. Předpřítomný čas. Podmínkové věty typ I. Modální slovesa. Vyjadřování budoucnosti

Gramatika. Minulý čas prostý. Minulý čas průběhový. Předpřítomný čas. Podmínkové věty typ I. Modální slovesa. Vyjadřování budoucnosti A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět Anglický jazyk 4 Ročník: 8. 5 Klíčové kompetence Průřezová témata Výstupy Učivo (Dílčí kompetence)

Více

ONLINE PŘÍPRAVNÝ KURZ KE ZKOUŠCE TOEFL IBT (Internet Based

ONLINE PŘÍPRAVNÝ KURZ KE ZKOUŠCE TOEFL IBT (Internet Based ONLINE PŘÍPRAVNÝ KURZ KE ZKOUŠCE TOEFL IBT (Internet Based Test) od ETS Chcete získat certifikát, který dokazuje vaši znalosti angličtiny? Cambridge Institute má řešení. Využijte příležitost a zapište

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání

Handicap není překážkou ve vzdělávání Handicap není překážkou ve vzdělávání Název modulu Typ modulu Délka modulu (počet hodin) Tvořivé psaní výukový 21 hodin Platnost modulu (datum, od kterého modul platí) 1.10.2011 - schopnost psát a číst

Více

d. Ruský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu

d. Ruský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Charakteristika vyučovacího předmětu d. Ruský jazyk Vyučovací předmět Ruský jazyk je vyučován jako Další cizí jazyk. Jeho obsahem je naplňování očekávaných výstupů vzdělávacího oboru Další cizí jazyk a

Více

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA O b s a h DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 1 2 DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 2 4 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE 6 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE

Více

Anglický jazyk. Anglický jazyk. žák: TÉMATA. Fonetika: abeceda, výslovnost odlišných hlásek, zvuková podoba slova a její zvláštnosti

Anglický jazyk. Anglický jazyk. žák: TÉMATA. Fonetika: abeceda, výslovnost odlišných hlásek, zvuková podoba slova a její zvláštnosti Prima jednoduše mluví o sobě Slovní zásoba: elementární slovní 1 B/ 26, 27, 29, 30 tvoří jednoduché otázky a aktivně je používá zásoba pro zvolené tematické okruhy odpovídá na jednoduché otázky obsahující

Více

ČEŠTINA PRO CIZINCE ČC / JEDNOOBOROVÉ MAGISTERSKÉ STUDIUM PREZENČNÍ

ČEŠTINA PRO CIZINCE ČC / JEDNOOBOROVÉ MAGISTERSKÉ STUDIUM PREZENČNÍ ČEŠTINA PRO CIZINCE ČC Ústav bohemistických studií kromě jazykové výuky zahraničních studentů pořádá od r. 1948 v době vysokoškolských prázdnin Letní školu slovanských studií, na níž probíhají lektorské

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální

Více

Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí jazyk dle RVP.

Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí jazyk dle RVP. DALŠÍ CIZÍ JAZYK - RUSKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Ruský jazyk druhý cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace, vzdělávací obor Další cizí

Více

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Oddělení italianistiky urs.ff.cuni.cz Den otevřených dveří FF UK 11. 1. 2014

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Oddělení italianistiky urs.ff.cuni.cz Den otevřených dveří FF UK 11. 1. 2014 ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ Oddělení italianistiky urs.ff.cuni.cz Den otevřených dveří FF UK 11. 1. 2014 KDO JSME Oddělení italianistiky součástí Ústavu románských studií (ÚRS) Realizuje výuku stud. programu

Více

Společný evropský referenční rámec pro jazyky: Učení vyučování a hodnocení

Společný evropský referenční rámec pro jazyky: Učení vyučování a hodnocení Rejstřík A akčně zaměřený přístup 9 10 ALTE (Evropská asociace pro jazykové testování) XVIII, 244 257 audiovizuální recepce 71 autoři učebnic 143 B bibliografie všeobecná b. 199 204 b. vytváření stupnic

Více

Střední průmyslová škola Emila Kolbena Rakovník, příspěvková organizace

Střední průmyslová škola Emila Kolbena Rakovník, příspěvková organizace Střední průmyslová škola Emila Kolbena Rakovník, příspěvková organizace Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu pro tříleté obory ukončené závěrečnou učňovskou zkouškou Platnost: od 1.9.2014 Podpis předsedy

Více

Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Skladba Druhy vět podle postoje mluvčího Věty jednočlenné, dvojčlenné, větný ekvivalent, základní a rozvíjející větné členy doplněk Souvětí, druhy vedlejších vět, praktická cvičení mluvní i psaná, soutěže,

Více

Předmět: Konverzace v ruském jazyce

Předmět: Konverzace v ruském jazyce Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Konverzace v ruském jazyce Vyučovací předmět Konverzace v ruském jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Další cizí jazyk, který

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované v předmětu Mediální výchova

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované v předmětu Mediální výchova Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník Školní rok: 2017 2018 Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický - z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - dějepisný - společenskovědní

Více

Volitelné předměty 3. ročník

Volitelné předměty 3. ročník Volitelné předměty 3. ročník Školní rok 2018-2019 Předměty podle bloků: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický seminář - seminář z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

Anglický jazyk pro 6. ročník

Anglický jazyk pro 6. ročník Anglický jazyk pro 6. ročník (Předmět je vyučován 3 hodiny týdně.) Vzdělávací obsah Lekce 1 Očekávané výstupy Z RVP ZV - aktivně se zapojí do jednoduché konverzace, pozdraví a rozloučí se s dospělým i

Více

Průřezová témata mezipředmětové vztahy. Jazyková výchova Tvarosloví

Průřezová témata mezipředmětové vztahy. Jazyková výchova Tvarosloví A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vzdělávací předmět: Český jazyk a literatura 4 Ročník: 6. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Rozvoj řečových dovedností Ruský jazyk Helena Malášková 01 O spánku a váze - prezentace

Více

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí:

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí: Volitelný předmět KONVERZACE AJ Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Konverzace v anglickém jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Cizí jazyk

Více

Mgr.Jana Berkovcová. Učitelka anglického jazyka. Školní metodik prevence. Školní rok 2018/ Anglický jazyk, 5.ročník. Učivo:

Mgr.Jana Berkovcová. Učitelka anglického jazyka. Školní metodik prevence. Školní rok 2018/ Anglický jazyk, 5.ročník. Učivo: Mgr.Jana Berkovcová Učitelka anglického jazyka Školní metodik prevence Školní rok 2018/ 2019 Anglický jazyk, 5.ročník Učivo: Slovní zásoba na témata anglická abeceda, číslovky 20-100, členové širší rodiny,

Více

STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA

STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA Státní závěrečná zkouška navazujícího magisterského studia oboru STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA Rok přijetí 2017 a později Katedra středoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Datum poslední aktualizace:

Více

Výuka obvykle probíhá v běžných třídách, v jazykové učebně, v multimediální učebně, v učebně s interaktivní tabulí nebo na jiném vhodném místě.

Výuka obvykle probíhá v běžných třídách, v jazykové učebně, v multimediální učebně, v učebně s interaktivní tabulí nebo na jiném vhodném místě. 7.1.2 Anglický jazyk (AJ BVJ, AJ - RVJ) Charakteristika předmětu 1. stupně Vyučovací předmět má časovou dotaci v 2. ročníku 2 disponibilní hodiny týdně, ve 3., 4. a 5. ročníku po 3 hodinách týdně. Ve 4.

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Školní výstupy

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Školní výstupy Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu a zdůvodní jejich užití spisovně vyslovuje česká a

Více

4. Francouzský jazyk

4. Francouzský jazyk 4. Francouzský jazyk 62 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Vyučovací předmět: Francouzský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího

Více

Writing CVs, Cover Letters, and s

Writing CVs, Cover Letters, and  s NABÍDKA BLENDED-LEARNINGOVÝCH KURZŮ Kabinet studia jazyků Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., nabízí ve 2. semestru školního roku 2016 2017 následující blended-learningové kurzy: Kurzy probíhající

Více

SOUBORNÁ ZKOUŠKA pro obor MK - Marketingová komunikace ( ) Písemný test

SOUBORNÁ ZKOUŠKA pro obor MK - Marketingová komunikace ( ) Písemný test SOUBORNÁ ZKOUŠKA pro obor MK - Marketingová komunikace (2015 2016) Písemný test Písemný test je první částí SOUBORNÉ ZKOUŠKY pro obor MK z anglického jazyka pro akademický rok 2015-2016. Zahrnuje látku

Více

RUSKÝ JAZYK. 7. 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení

RUSKÝ JAZYK. 7. 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení 7. 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět ruský jazyk rozšiřuje žákům možnost získání nových řečových dovedností v dalším cizím jazyce tak, aby se jednoduchým způsobem domluvili v běžných

Více

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ ODDĚLENÍ ITALIANISTIKY URS.FF.CUNI.CZ

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ ODDĚLENÍ ITALIANISTIKY URS.FF.CUNI.CZ ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ ODDĚLENÍ ITALIANISTIKY URS.FF.CUNI.CZ Den otevřených dveří 14. ledna 2017 KDO JSME Oddělení italianistiky součástí Ústavu románských studií (ÚRS) Realizuje výuku stud. programu

Více

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk)

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Cizí jazyk Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Charakteristika vyučovacího předmětu Další cizí jazyk je doplňující vzdělávací obor, jehož obsah je doplňující a rozšiřující. Konkrétním

Více

Anglický jazyk pro 9. ročník druhý jazyk

Anglický jazyk pro 9. ročník druhý jazyk Anglický jazyk pro 9. ročník druhý jazyk (Předmět je vyučován 3 hodiny týdně.) Lekce 4 Očekávané výstupy Z RVP ZV - rozumí známým slovům a jednoduchým větám se vztahem k osvojovaným tématům - rozumí jednoduchým

Více

Rozšiřující studium anglického jazyka pro 2. stupeň ZŠ

Rozšiřující studium anglického jazyka pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium anglického jazyka pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium anglického jazyka pro 2. stupeň ZŠ (dále jen RAJ2) je akreditováno MŠMT pod č. j.: MSMT-16524/2016-2-572, v souladu s ustanovením

Více

Charakteristika předmětu Anglický jazyk

Charakteristika předmětu Anglický jazyk Charakteristika předmětu Anglický jazyk Vyučovací předmět Anglický jazyk se vyučuje jako samostatný předmět s časovou dotací: Ve 3. 5. ročníku 3 hodiny týdně Výuka je vedena od počátečního vybudování si

Více

ČEŠTINA PRO CIZINCE. ČC / JEDNOOBOROVÉ BAKALÁŘSKÉ STUDIUM PREZENČNÍ (tříleté) Povinné předměty

ČEŠTINA PRO CIZINCE. ČC / JEDNOOBOROVÉ BAKALÁŘSKÉ STUDIUM PREZENČNÍ (tříleté) Povinné předměty ČEŠTINA PRO CIZINCE ČC Ústav bohemistických studií kromě jazykové výuky zahraničních studentů pořádá od r. 1948 v době vysokoškolských prázdnin Letní školu slovanských studií, na níž probíhají lektorské

Více

Učebnice, cvičebnice, CD-Rom, počítačová učebna, dataprojektor, interaktivní tabule, mapy anglicky mluvících zemí

Učebnice, cvičebnice, CD-Rom, počítačová učebna, dataprojektor, interaktivní tabule, mapy anglicky mluvících zemí Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Anglický jazyk Jazyk a jazyková komunikace 1. ročník 4 hodiny týdně Učebnice, cvičebnice, CD-Rom, počítačová učebna, dataprojektor, interaktivní tabule, mapy

Více

Aktuální trendy ve výuce a testování cizích jazyků v akademickém prostředí

Aktuální trendy ve výuce a testování cizích jazyků v akademickém prostředí Jazykové centrum Aktuální trendy ve výuce a testování cizích jazyků v akademickém prostředí 15. 1. 2018 Projekt Zvýšení kvality vzdělávání a jeho relevance pro potřeby trhu práce CZ.02.2.69/0.0/16_015/0002362

Více

ANGLISTIKA-AMERIKANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7311 Anglistika-amerikanistika

ANGLISTIKA-AMERIKANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLISTIKA-AMERIKANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7311 Anglistika-amerikanistika Název předmětu 1. Úvod do filozofie * PŘEDMĚTY SPOLEČNÉHO ÁKLADU POVINNÉ 1 rozsah 2p+0s 2p+0s způs. zak. druh

Více

Popis vzdělávacího programu nabízeného v současné době v podobě rozšiřujícího tříletého (6 semestrů) studia; akreditovaný program MŠMT

Popis vzdělávacího programu nabízeného v současné době v podobě rozšiřujícího tříletého (6 semestrů) studia; akreditovaný program MŠMT Popis vzdělávacího programu nabízeného v současné době v podobě rozšiřujícího tříletého (6 semestrů) studia; akreditovaný program MŠMT Pořadové číslo: 1. Název vzdělávacího programu: Čeština jako jazyk

Více

Inovace povinných a povinně volitelných předmětů

Inovace povinných a povinně volitelných předmětů Inovace obsahu a forem výuky v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/18.0020 Zkvalitňování podmínek pro vzdělávání učitelů na Pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem v kombinované formě studia

Více

NĚMECKÝ JAZYK. Neříkej, co ses učil. Řekni, co umíš.

NĚMECKÝ JAZYK. Neříkej, co ses učil. Řekni, co umíš. NĚMECKÝ JAZYK Neříkej, co ses učil. Řekni, co umíš. Charakteristika vzdělávacího oboru Německý jazyk Vzdělávací obsah předmětu poskytuje jazykový základ pro komunikaci žáků v rámci Evropy a světa snižuje

Více

Popis předmětu. Název Obecná angličtina pro stř. pokročilé 1. Tisknuto: :51. Akademický rok 2012/2013. Pracoviště / Zkratka VCJ / AIII1

Popis předmětu. Název Obecná angličtina pro stř. pokročilé 1. Tisknuto: :51. Akademický rok 2012/2013. Pracoviště / Zkratka VCJ / AIII1 Popis předmětu Zkratka předmětu: VCJ/AIII1 Strana: 1 / 5 Název předmětu: Obecná angličtina pro stř. pokročilé 1 Akademický rok: 2012/2013 Tisknuto: 27.01.2017 11:51 Pracoviště / Zkratka VCJ / AIII1 Název

Více

Německý jazyk. Charakteristika předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí

Německý jazyk. Charakteristika předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí VZDĚLÁVACÍ OBOR: DALŠÍ CIZÍ JAZYK Německý jazyk Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Další cizí jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci

Více

Informace o jazykových kurzech

Informace o jazykových kurzech Informace o jazykových kurzech ANGLIČTINA 1. ročník roční školné: Kč 3.850/80 vyučovacích hodin - cena Kč 48/hod Eurolingua English 1, probírané učivo: Eurolingua English 1: 1. 11. lekce konverzační témata:

Více

Příloha č. 8. 5.2.1.2. Anglický jazyk (AJ)

Příloha č. 8. 5.2.1.2. Anglický jazyk (AJ) Příloha č. 8 5.2.1.2. Anglický jazyk (AJ) a) Obsahové vymezení Předmět Anglický jazyk je součástí vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace a je vyučován v 6. 9. ročníku. Výuka plynule navazuje na

Více

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP Střední škola umělecká a řemeslná Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" Projekt IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Německý jazyk Obory nástavbového

Více

Hodnocení a klasifikace v předmětu anglický jazyk

Hodnocení a klasifikace v předmětu anglický jazyk Hodnocení a klasifikace v předmětu anglický jazyk Hodnocení v předmětu ANGLICKÝ JAZYK se zaměřuje na komunikační stránku cizího jazyka ve formě ústní i písemné produkce. V evaluaci výkonů studentů dáme

Více

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1.

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 6.1 I.stupeň Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování

Více

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Program reedukačních skupin pro děti se specifickými poruchami učení se zaměřuje na rozvoj

Více

Mezipředmětové vztahy Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Anglický jazyk

Mezipředmětové vztahy Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Anglický jazyk 4 UČEBNÍ OSNOVY NIŽŠÍHO STUPNĚ GYMNÁZIA 4.1 VZDĚLÁVACÍ OBLAST JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACI 4.1.2 Cizí jazyk - Anglický jazyk 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Anglický jazyk 3 3 3 3 Realizuje obsah vzdělávacího

Více

Anglická konverzace. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň. Obsahové, časové a organizační vymezení ve vyučovacím předmětu

Anglická konverzace. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň. Obsahové, časové a organizační vymezení ve vyučovacím předmětu Anglická konverzace Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení ve vyučovacím předmětu Vzdělávací obsah předmětu snižování jazykové bariéry a zvyšování sebedůvěry

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 9. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova samostatně pracuje s Pravidly českého

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 5.1.2.1.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá úroveň jazykové kultury patří k

Více

Student má právo jednou za pololetí odmítnout ústní zkoušení (nevztahuje se na předem zadané prezentace).

Student má právo jednou za pololetí odmítnout ústní zkoušení (nevztahuje se na předem zadané prezentace). Hodnocení a klasifikace se řídí pravidly pro hodnocení ANJ na GJO (viz níže) Od studentů se očekává: - pravidelná docházka (max. absence 25%, u krátkodobých absencí může učitel snížit tuto hranici až na

Více

Info schůzka. 16-Jan-16 Open Day - Dept. of English 1

Info schůzka.  16-Jan-16 Open Day - Dept. of English 1 Info schůzka www.anglistika.upol.cz 16-Jan-16 Open Day - Dept. of English 1 Program Dne otevřených dveří na KAA průběžně: Letáčky a brožurky k rozebrání přízemí vpravo, místnost 1.59 (10.00-10.45: informační

Více

Jazyk anglický PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/ 10, 11, 13 1B/ 5, 7 1C/ 1, 3, 4 1D/ 2, 8 1E/ 8

Jazyk anglický PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/ 10, 11, 13 1B/ 5, 7 1C/ 1, 3, 4 1D/ 2, 8 1E/ 8 Jazyk anglický ročník TÉMA G5 rozumí hlavním myšlenkám poslechu týkajícího se jemu známých témat, pokud je jazyk dostatečně pomalý a srozumitelný dokáže zachytit zásadní informace v jednodušším autentickém

Více

Francouzský jazyk. Jazykové prostředky. Tematické okruhy. význam. Pravopis. zájmová činnost. projevu ve známých výrazech Gramatické kategorie na

Francouzský jazyk. Jazykové prostředky. Tematické okruhy. význam. Pravopis. zájmová činnost. projevu ve známých výrazech Gramatické kategorie na Francouzský jazyk ročník TÉMA G5 Tematické okruhy zájmová činnost tradice ni službu, informaci jednoduchý argument Porozumění a poslech běžně rozumí známým výrazům a větám se vztahem k osvojovaným tématům;

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce.

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce. 1. 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 1. 1. 5 Další cizí jazyk Časová dotace 7. ročník 2 hodiny 8. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 6 hodin. Charakteristika: Předmět je zaměřen

Více

Druhá část semináře je věnována rozšiřování znalostí o reáliích Ruska, zlepšování úrovně dovedností v ústním projevu a literárním čtení.

Druhá část semináře je věnována rozšiřování znalostí o reáliích Ruska, zlepšování úrovně dovedností v ústním projevu a literárním čtení. Název předmětu: Seminář z ruského jazyka Ročník: 3 (dvouletý seminář) Předmětová komise: Cizí jazyky Cíl předmětu: Příprava na certifikační zkoušky úrovně A2 nebo B1 s mezinárodní platností podle systému

Více

NĚMECKÝ JAZYK A LITERATURA (jednooborové navazující magisterské studium) N 7310 Filologie

NĚMECKÝ JAZYK A LITERATURA (jednooborové navazující magisterské studium) N 7310 Filologie NĚMECKÝ JAZYK A LITERATURA (jednooborové navazující magisterské studium) N 7310 Filologie (Platnost akreditace: 10.5. 2011 31.5. 2017) PP povinné předměty OBOROVÉ PŘEDMĚTY POVINNÉ 1 dop. kr. přednášející

Více

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 6.

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 6. Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 6. Výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Mezipředm. vazby, PT Poslech s porozuměním - rozumí informacím v jednoduchých poslechových textech, jsou-li pronášeny pomalu a zřetelně

Více

1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět: Anglický jazyk 4 Ročník:

1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět: Anglický jazyk 4 Ročník: A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět: Anglický jazyk 4 Ročník: 9. 5 Klíčové kompetence Průřezová témata Výstupy Učivo (Dílčí kompetence)

Více

Info schůzka. 2-Nov-18 Open Day - Dept. of English 1

Info schůzka.   2-Nov-18 Open Day - Dept. of English 1 Info schůzka www.anglistika.upol.cz 2-Nov-18 Open Day - Dept. of English 1 1 katedra 30+ vyučujících studentů 700 Bc. a Mgr. 35 Ph.D. 5 Sekcí: Lingvistická Literární Kulturní studia Tlumočení, překlad

Více

Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období ročník: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk 3. období 8. ročník Učivo - tematické okruhy: - počítač a možnosti práce s ním - rok, roční období, měsíce,

Více

6.6 Pojetí vyučovacího předmětu Ruský jazyk

6.6 Pojetí vyučovacího předmětu Ruský jazyk 6.6 Pojetí vyučovacího předmětu Ruský jazyk Obecné cíle výuky ruského jazyka Předmět ruský jazyk a jeho výuka je koncipována tak, aby žáky vedla k osvojení cizího jazyka. Jeho hlavním cílem je postupné

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA 1 Nauka o slohu - objasní základní pojmy stylistiky Styl prostě sdělovací - rozpozná funkční styl, dominantní slohový Popis a jeho postup

Více

Anglický jazyk pro 8. ročník

Anglický jazyk pro 8. ročník Anglický jazyk pro 8. ročník (Předmět je vyučován 3 hodiny týdně.) Vzdělávací obsah Lekce 1 Očekávané výstupy Z RVP ZV - jednoduchým způsobem se domluví v běžných každodenních situacích - stručně reprodukuje

Více

Český jazyk v 5. ročníku

Český jazyk v 5. ročníku Český jazyk v 5. ročníku září Jazyková Při hlasitém čtení vhodně využívá modulace souvislé řeči a různá zabarvení hlasu. Po tichém čtení samostatně reprodukuje text. Odliší podstatné a okrajové informace,

Více