Alternativní plodiny. Jaro. Léto. Podzim ROZHODO- VÁNÍ, CO VYSADIT. Karotka. Ředkvička. Červená řepa. Violka. Špenát. Majoránka.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Alternativní plodiny. Jaro. Léto. Podzim ROZHODO- VÁNÍ, CO VYSADIT. Karotka. Ředkvička. Červená řepa. Violka. Špenát. Majoránka."

Transkript

1 Alternativní plodiny Jaro Karotka místo hrachu Semena karotky vysévejte řídce na určené místo. Sklízejte začátkem léta. Červená řepa místo hrachu Semena vysévejte do půdy časně zjara. Mladé bulvy sklízejte začátkem léta. Ředkvička místo jarní cibulky Semena vysévejte přímo, dobře zalévejte a ředkvičky postupně sklízejte. Violka místo lichořeřišnice Sazeničky vysázejte ven časně zjara, květy sklízejte do léta. Léto Majoránka místo hrachových výhonků Rostlinky vysázejte začátkem léta, listy sklízejte po celé léto. Špenát místo hlávkového salátu Vysejte na záhon v polovině jara a sklízejte od léta do podzimu. Bazalka pravá místo lichořeřišnice Vysazujte mladé rostliny v létě a sklízejte pravidelně po celou sezonu. Sladká kukuřice místo rajčat Mladé rostliny vysazujte začátkem léta ve shlucích, sklízejte koncem léta. Podzim ROZHODO- VÁNÍ, CO VYSADIT Violky kvetoucí v zimě místo hořčice sareptské Vysazujte na podzim a sklízejte květy až do jara. Cavolo nero místo švýcarského mangoldu Semena vysévejte do květináčů časně zjara, vysazujte koncem léta. Rukola místo hořčice sareptské Vysévejte na jakýkoli volný prostor a sklízejte, jakmile dostatečně doroste. Žádný plán výsevu nelze považovat za neměnný, důležité je pěstovat to, co máte rádi a rádi jíte, pokud nemáte zájem o pěstování jarní cibule, hlávkového salátu, rajčat, hrachu, zde jsou možné alternativy.

2 174 Pěstujeme na malém pozemku Záhon pro labužníky Při omezené velikosti záhonu myslete labužnicky a záhon zaplňte netradičními plodinami, které nikdy nenajdete v supermarketu. Nabízejí vynikající chuť a často fantasticky vypadají, a mnohdy ani nepotřebují větší péči a více času na pěstování než běžné plodiny. Vyhledejte neobvyklé nebo starobylé odrůdy rajčat, mrkve a červené řepy a užívejte si jejich jemně odlišné chuti, barvy a textury. Proč pěstovat stejné cukety, jako jsou ty, které si můžete koupit. Někdy místo nich zkuste tromboncino s úžasnými plody a pěstujte ho současně s nachovým šťavelem, jehož listy mají chuť citronu. Materiál vyvýšený záhon, asi 1 m čtvereční univerzální substrát ornice a štěrk tekuté hnojivo Kv ě ty tykv e jsou potěš e n í m la b užn íka. Samč í kv ě ty na dlou hýc h stopkác h s i natrh ejt e pro jídlo a sa mič í kv ě ty ponecht e, a b y vytvořil y plod y. Budete potřebovat 3 bambusové tyčky, asi 2,5 m vysoké zahradnický provázek treláž zakrytí pro jarní ochranu

3 Záhon pro labužníky 175 Od jara do léta Od podzimu do jara PŘIPRAVENO PRO LÉTO Po posledních mrazech vysaďte rajčata a tykve Tromboncino a poskytněte oporu. Zasaďte také šťavel. Další letní plodiny se mohou pěstovat z vysetých semen. DO ZIMY Na záhonu udržujte v růstu kadeřavou endivii. Využijte záhon k produkci kadeřavé čekanky vyseté na podzim pro zimní sklizeň, stejně jako česneku a bobu obecného, které budou ke sklizni příští jaro a léto. PLODINY KDY VYSÉVAT NEBO VYSAZOVAT Tykev Rajče Červená řepa Endivie Tromboncino Vysévejte během jara. Black Cherry Vysévejte během jara. Boltardy Vysévejte během jara. Wallone Despa Vysévejte/vysazujte koncem léta. Rajče Snowberry Vysévejte během jara. Měsíček Vysévejte časně zjara, vysaďte koncem jara. Červená řepa Burpees Golden Vysévejte během jara. Bob obecný Super Aquadulche Vysévejte koncem podzimu. Rajče Beam s Yellow Pear Vysévejte během jara. Mrkev Harlequin Vysévejte během jara. Šťavel trojhranný (Oxalis triangularis) Vysazujte koncem jara. Česnek Vysazujte koncem podzimu.

4 176 Pěstujeme na malém pozemku Použitá kovová mřížka je ideální pro popínání cuket. Naplňte směsí substrátu, ornice a 10 % štěrku. Jaro Rajčata a cukety se mohou na jaře pěstovat ze semen nebo lze koupit sazeničky. Po skončení mrazů je otužujte a vysaďte ven. Rajčata a letní cukety jsou náročné 1 na živiny, přidejte proto do záhonu vlastní kompost nebo obohacený univerzální substrát. Pro cuketu udělejte širší a hlubší 2 jamku, než je květináč. Tato bujná rostlina zaplní prostor, proto se nenechte svést k vysazení dvou rostlin. Vysazujte tak, aby krček rostliny byl 3 těsně nad povrchem půdy a nehnil. Pěkně upěchujte a pečlivě zalijte konví.

5 Záhon pro labužníky 177 Měsíčky vypěstujte ze semen doma nebo na jaře kupte sazeničky. Všechny malé rostlinky vysaďte do záhonu, dřív než vysejete semena. Zapíchněte do záhonu vysoké bambusové tyčky jako podpěru rajčatům. Vysaďte rajčata vedle tyček 4 a stonky přivažte provázkem. Dobře zalévejte a rostlinu přivazujte postupně, jak roste. Otužujte rostliny měsíčků a šťavelu 5 a po posledních mrazech je vysaďte ven. Odumřelé listy odštípávejte, podporuje to nový růst. Semena mrkve a červené řepy 6 vysévejte do řádků, lehce je zahrňte a jemně zalijte. Vzdálenosti výsadby zkontrolujte v přehledu plodin (viz s ).

6 Rostliny rajčat je třeba vyvazovat jako kordony (viz s. 171). Udržujte plodiny v růstu tekutým hnojivem, aplikujte jednou týdně. Léto Od počátku léta bude záhon hýřit úrodou odměnou za vaši pilnou práci. Sklízejte pravidelně a rostliny stále zalévejte a přihnojujte. Cuketa se bude přichytávat a šplhat 1 rychle, ale sledujte, zda se některé výhony nezačnou odchylovat od směru plánovaného růstu, přesměrujte je a přivažte. Vyjednoťte mrkev a červenou řepu, 2 aby zbylé rostliny vytvořily pěkně velké kořeny a bulvy. Tenké mrkvičky můžete pojídat a mladé listy červené řepy přidat do salátů. Jakmile se objeví první květy, 3 začněte s přihnojováním rajčat jednou týdně. Stále udržujte rostliny vlhké, abyste zabránili praskání plodů.

7 Záhon pro labužníky Lehce otrhávejte listy šťavelu a šetrně je používejte do letních salátů. Listy mají silný říz citronové chuti pocházející z kyseliny šťavelové (obsažena také ve šťovíku a špenátu). Pojídejte je jen střídmě. Tykev Tromboncino je nejlepší, když je cm dlouhá. 4 Sklízejte ji pro stálé zásobování. Zkuste krájet tenké plátky škrabkou na brambory a použít jako těstovinu. PROČ ČERVENÉ? Rajčata existují v obrovské škále barev a tvarů od tmavě červené po světle žlutou a zelenou a ve všech možných tvarech od oválné po baňkovité. Všechna se pěstují stejným způsobem, proč tedy nevybrat takové, které není obyčejně kulaté a červené? ODSTRA- ŇOVÁNÍ PLEVELŮ Výhodou husté výsadby v záhonu je, že pomáhá potlačovat plevele. I když se mohou mezi plodinami také vyskytnout, zprvu neviditelné, budou konkurovat, pokud jde o vodu a živiny. Pravidelně kontrolujte a odstraňujte každý plevel, který zahlédnete. Půdní směs 6 ve vyvýšeném záhonu bez kamenů vytváří ideální podmínky pro pěstování mrkve s perfektně tvarovanými kořeny. Pro barevnost, křehkost a sladkou chuť kořenů pěstujte Harlequin (vpravo). Pokud dáváte přednost odlišným barvám, vyberte Cosmic Purple, Atomic Red nebo Solar Yellow.

8 180 Pěstujeme na malém pozemku Ba revn é gu rmáns ké plodi n y zm ě n í jednoduchý záhon v za hrad n í podívanou. Léto Od poloviny do konce léta by zde mělo být k jídlu každý den něco: čerstvá červená řepa a mrkev, trsy rajčat dozrávající na slunci. Červenou řepu vytáhněte, když se 1 vršek bulvy objeví nad povrchem půdy. Můžete pojídat také listy mladé syrové nebo starší vařené. Mrkev jemně vytáhněte, abyste 2 neutrhli kořen a nenarušili ostatní plodiny. Jde to snáze po zalití půdy nebo po předchozím lehkém uvolnění. Pro zvýšení plodnosti otrhávejte rajčata pravidelně. Nejlepší jsou k jídlu 3 plně zralá, když jdou dobře odtrhnout při lehkém zatáhnutí a jsou měkčí.

9

10 182 Pěstujeme na malém pozemku Od podzimu do jara Na podzim záhon ukliďte a zaryjte čerstvý kompost pro plodiny, které ho budou potřebovat do příštího léta. Vysejte bob obecný do hloubky 5 cm, sklizeň na jaře. Vysaďte do půdy stroužky česneku asi 2 cm hluboko. Endivii sejte do květináčů od poloviny do konce léta. Vysaďte na podzim. Boby vysévejte od poloviny podzimu pro sklizeň na začátku jara. Pozdně podzimní výsadba česneku bude ke sklizni v létě, zatímco endivie vám uchová chuťově zajímavé listy po celou zimu. V chladném počasí chraňte rostliny vhodným zakrytím.

ZAHRADA ČASNÉ JARO. Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE. Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP.

ZAHRADA ČASNÉ JARO. Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE. Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP. ZAHRADA ČASNÉ JARO Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP červen 2009 ČASNÉ JARO : březen-duben meteorologicko fenologická pozorování Doplňte

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ Duben je měsíc, kde se příroda probouzí a kdy naplno začínáme zahradnické aktivity v zahradě. Je to období jarní přípravy půdy pro pěstování a období setí. Půdu (záhony) bychom měli mít připravené z podzimu

Více

Montfavet. Lycopersicum

Montfavet. Lycopersicum Montfavet tyčkové rajče skleníková i polní kultura velmi rané- dozrává už v červnu plod kulatý o váze 140g velmi chutné plody do salátů i na vaření 140 cm Fantasio tyčkové rajče skleníková i polní kultura

Více

Zařazení konkrétních druhů zeleniny do skupin se v literatuře někdy různí. Níže uvádíme nejčastěji užívané.

Zařazení konkrétních druhů zeleniny do skupin se v literatuře někdy různí. Níže uvádíme nejčastěji užívané. OSEVNÍ POSTUP střídání plodin v prostoru a čase podle nároků pěstovaných plodin a záměru produkce, maximální využití plochy a sezóny spojené s efektivní péčí o půdu (správný osevní postup je základ pro

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie

Více

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Skleník Stavba skleníku Sazeničky, rychlejší růst zeleniny Zaštipování, pletí skleníku Úroda

Více

POZNÁVÁNÍ A PĚSTOVÁNÍ ZELENINY

POZNÁVÁNÍ A PĚSTOVÁNÍ ZELENINY POZNÁVÁNÍ A PĚSTOVÁNÍ ZELENINY náměty pro tematickou výuku na 1. Stupni ZŠ Mgr. Iva FRÝZOVÁ fryzova@ped.muni.cz Teoretická část: Zelenina je nedílnou součástí našich jídelníčků a běžně toto označení užíváme

Více

Částka Za 4 se vkládá nový 4a, který včetně nadpisu. zní:

Částka Za 4 se vkládá nový 4a, který včetně nadpisu. zní: Strana 1610 Sbírka zákonů č.168 / 2011 168 VYHLÁŠKA ze dne 15. června 2011, kterou se mění vyhláška č. 369/2009 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění vyhlášky

Více

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období.

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období. Trvalky Výsadba trvalek Záhon pečlivě připravit. Zrýt půdu do hloubky asi 25 cm, zbavit jí všech plevelů, zapracovat kompost, rozložený hnůj, nebo hnojivo. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý

Více

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky Polévky Zeleninový bujón Jednoduchý, čistě zeleninový bujón uvaříte velmi rychle. 4 polévkové lžíce libečku 4 polévkové lžíce celerových listů ½ cibule 1 mrkev sůl a cukr špetka prášku z feferonek trošku

Více

Informace pro žadatele - SZP 2015

Informace pro žadatele - SZP 2015 Informace pro žadatele - SZP 2015 Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) V rámci Jednotné žádosti pro rok 2015 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují citlivé sektory v České

Více

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE Objednací číslo:1000oo Jahodník měsíční Bohatě kvetoucí odrůda se silnou násadou drobných, výrazně aromatických plodů. První plody lze sklízet již na podzim. Vyžaduje osluněné pozemky s dostatkem živin

Více

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o 1 Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o velmi zajímavý rod z čeledi šáchorovité s mnoha zajímavými

Více

TUŇÁKOVÝ SALÁT - 130,- Kč ( 100g tuňáku, vejce, cibule, rajče, paprika, okurka, francouzský dresink )

TUŇÁKOVÝ SALÁT - 130,- Kč ( 100g tuňáku, vejce, cibule, rajče, paprika, okurka, francouzský dresink ) SALÁTY CAESAR SALÁT cena 1 ( kuřecí prsíčka, slanina, krutony, parmezán, římský salát, dresink ) SALÁT S TYGŘÍMI KREVETAMI cena 145,- Kč ( tygří krevetky, parmezán, směs salátu dresink ) KUŘECÍ SALÁT -

Více

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty.

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. DUBEN 2017 Fla Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. tolerantní k většině kořenových chorob a padlí pokračuje v růstu i při chladném

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Předkrmy. Polévky a saláty

Předkrmy. Polévky a saláty Předkrmy BRUSCHETTA S RAJČATY Grilovaná křupavá bagetka s česnekem, olivovým olejem, čerstvými rajčaty a bazalkou (1) GRILOVANÝ SÝR HALLOUMI Grilovaný sýr Halloumi s vodním melounem a bazalkovo-mátovým

Více

První krok k biozahradě

První krok k biozahradě Název: První krok k biozahradě Cíl: Co je biozahrada? Biozahrada je místo, kde se cítí dobře člověk, rostliny i živočichové. V biozahradě se nebojuje, ale spolupracuje. Bios, značí život a bio zahradník

Více

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr Magical Four Seasons Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek Odrůda Magical seasons Odrůda Hydrangea macrophylla Magical je potěšením pro oko. Je krásná v každém ročním období

Více

Tato prezentace seznamuje žáky s rozdělením zeleniny, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu Potraviny a výživa.

Tato prezentace seznamuje žáky s rozdělením zeleniny, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu Potraviny a výživa. Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.037 Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Mgr. Alena

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

TRÁVICÍ TRAKT Šśávy, èaje, koktejly

TRÁVICÍ TRAKT Šśávy, èaje, koktejly TRÁVICÍ TRAKT Šśávy, èaje, koktejly 15 1. Šťávy a směsi šťáv P ro ozdravování orgánů trávicí soustavy je výhodné používat různé šťávy. Kromě blahodárného vlivu na trávicí trakt působí léčivě i na další

Více

Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015

Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015 Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015 Podpora na produkci zeleninových druhů s velmi vysokou a vysokou pracností Administrace žádostí zelenina s velmi vysokou pracností 2015 274 žádostí 6 586,63

Více

Čočková se smetanou 0.3 l + pizza štangle 1, 7, 12 Minestra di Pomodori 0.3 l. rajčatová polévka s parmazánem

Čočková se smetanou 0.3 l + pizza štangle 1, 7, 12 Minestra di Pomodori 0.3 l. rajčatová polévka s parmazánem Čočková se smetanou 0.3 l Pizza s česnekem 300g 1, 7, 12 rajčatový základ, sýr mozzarella, česnek Špagety se smetanou, slaninou a sýrem 350 g 1, 7, 12 těstovina, slanina, smetana, sýr parmazán Vepřové

Více

Jarní raw menu raw food seminář

Jarní raw menu raw food seminář Jarní raw menu raw food seminář 7. a 8. březen 2014 v IC Zahrada na Žižkově Živé jídlo je takové jídlo, které nám dává příroda syrové ovoce, zelenina, semínka, ořechy, byliny, atd. Nevaříme ho s nepečeme

Více

Petržel zahradní. Pažitka pobřežní. Česneková tráva" Bazalka pravá 71 STRANA STRANA STRANA STRANA 60

Petržel zahradní. Pažitka pobřežní. Česneková tráva Bazalka pravá 71 STRANA STRANA STRANA STRANA 60 2 OBSAH PŘEHLED BYLINEK V KOSTCE 71 STRANA 40 71 STRANA 48 71 STRANA 54 71 STRANA 60 (Ocimum basilicum) (Petroselinum crispum) (Allium schoenoprasum) (Tulbaghia violacea) Bazalka pravá Petržel zahradní

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu SCATTO ÚČINNÁ LÁTKA: 25 g/l deltamethrin postřikový insekticidní přípravek ve formě emulgovatelného koncentrátu k hubení živočišných škůdců na řepce, kukuřici cukrové, ozimých a jarních obilninách, cukrovce,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 373 Jméno autora Mgr. Michaela Vejšická Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 15.1.2012 Ročník, pro který je DUM určen 2. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Ukázka jídelníčku. Alergeny: Obiloviny obsahující lepek, Vejce, Mléko a výrobky z něj, Celer

Ukázka jídelníčku. Alergeny: Obiloviny obsahující lepek, Vejce, Mléko a výrobky z něj, Celer Pátek, 27. 3. 2015 Ukázka jídelníčku Mrkvový krém s krupicovými noky, Celer Pečené rybí filé s nivou, bramborové pyré s hráškem, rajčatový salát s cibulí, BUDOVA B Alergeny: Ryby, Mléko a výrobky z něj

Více

Předkrmy. Polévky a saláty

Předkrmy. Polévky a saláty Předkrmy BRUSCHETTA S RAJČATY Grilovaná křupavá bagetka s česnekem, olivovým olejem, čerstvými rajčaty a bazalkou (1) GRILOVANÝ SÝR HALLOUMI Grilovaný sýr Halloumi s vodním melounem a bazalkovo-mátovým

Více

Cena bez DPH: 71,61 Kč Cena s DPH: 82,35 Kč. Skladem: ANO. Objednací číslo: *1095 Parková tráva 0,25 Kg. Skladem: NE

Cena bez DPH: 71,61 Kč Cena s DPH: 82,35 Kč. Skladem: ANO. Objednací číslo: *1095 Parková tráva 0,25 Kg. Skladem: NE Objednací číslo:*1069 Golfová tráva 0,5 Kg Cena bez DPH: 71,61 Kč Cena s DPH: 82,35 Kč Objednací číslo: *1095 Parková tráva 0,25 Kg Cena bez DPH: 34,57 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč Objednací číslo:0049 Pastevní

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY. Polévka: 1.Polentový krém se sýrem brie a tymiánem BZL (polenta, smetana, máslo, mléko, brie, tymián, bylinky, koření) Alergen:7

VAŘEČČINY KRABIČKY. Polévka: 1.Polentový krém se sýrem brie a tymiánem BZL (polenta, smetana, máslo, mléko, brie, tymián, bylinky, koření) Alergen:7 VAŘEČČINY KRABIČKY Po 23.9. 1.Polentový krém se sýrem brie a tymiánem BZL (polenta, smetana, máslo, mléko, brie, tymián, bylinky, koření) 2.Čočková s uzeninou BZL (čočka, cibule, česnek, uzenina, bylinky,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ. Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.12 Ekosystém pole Člověk a jeho svět 4. ročník

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ. Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.12 Ekosystém pole Člověk a jeho svět 4. ročník Název školy: Autor: Název DUM: Název sady: Číslo projektu: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.12 Ekosystém pole Člověk a jeho svět 4. ročník CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je

Více

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky (Raphanus sativus L.) pěstujeme a sklízíme jako jednu z prvních jarních zelenin, díky obsahu mnoha prospěšných obsahových látek přispívá k podpoře našeho

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D.

Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D. Pěstitelství Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 4 Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Obsah: Úvod Základní charakteristika zeleniny Zdravotní

Více

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa.

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa. ŘEPA CUKROVKA Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa Biologie řepy: Rostlina dvouletá 1 rok tvoří jen hmotu, 2 rok kvete a má semena Dvouděložné Stavba

Více

UŽIVATELSKÝCH SKUPIN. (POZOR,

UŽIVATELSKÝCH SKUPIN. (POZOR, Z E L E N I N A 1) Zeleninu lze definovat jako jednoletou (výjimečně dvouletou nebo vytrvalou) bylinu, ze které konzumujeme různé části (kořen, list, květ, plod, stonek). Tyto části bylin získáváme z rostliny

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 2.9. Polévka: 1.Špenátový krém se sýrem BZL (špenát, česnek, cibule, máslo, smetana, mléko, bylinky, koření) Alergen:7

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 2.9. Polévka: 1.Špenátový krém se sýrem BZL (špenát, česnek, cibule, máslo, smetana, mléko, bylinky, koření) Alergen:7 VAŘEČČINY KRABIČKY Po 2.9. 1.Špenátový krém se sýrem (špenát, česnek, cibule, máslo, smetana, mléko, bylinky, koření) Alergen:7 2.Česnečka s uzeným masem a brambory (hovězí vývar, uzené maso, brambor,

Více

Letničky a balkonové rostliny

Letničky a balkonové rostliny Letničky a balkonové rostliny V nabídce široký sortiment květin pro použití do nádob i na záhony. V prodeji od května 2013. Termín zahájení prodeje bude upřesněn. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY Po 19.8.

VAŘEČČINY KRABIČKY Po 19.8. VAŘEČČINY KRABIČKY Po 19.8. 1.Zeleninová BZL (květák,mrkev,cibule,česnek,kapusta,bylinky, koření) Alergen: 0 2.Krémová z nivy a smetany BZL (niva, smetana, mléko, máslo, cibule, bylinky, koření) Rajčata

Více

JÍDELNÍČEK - ZÁŘÍ 2015

JÍDELNÍČEK - ZÁŘÍ 2015 JÍDELNÍČEK - ZÁŘÍ 2015 ÚTERÝ 1. 9. 1. Bramboračka s houbami /1,3,7,9 Sekaná pečeně se zeleninou, mleté vepřové a hovězí maso, promíchané se baby karotkou, Bramborová kaše/1,3,7 5. / GF, V/ -Bramboračka

Více

Česnek medvědí (Allium ursinum L.)

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi česnekovité. Lidově se této rostlině říká lenek. Botanická charakteristika: Vytrvalá, 20 40cm vysoká bylina s podzemní cibulí.

Více

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska Osevní postup Osevní postupy plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska prostorového (na pozemcích) časového (v jednotlivých letech) Základní pojmy Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému

Více

KVALITNÍ OSIVO = ZÁKLAD PRO KVALITU A MNOŽSTVÍ PRODUKCE

KVALITNÍ OSIVO = ZÁKLAD PRO KVALITU A MNOŽSTVÍ PRODUKCE KVALITNÍ OSIVO = ZÁKLAD PRO KVALITU A MNOŽSTVÍ PRODUKCE Bio a Eko nemořené osivo 2013 KOŘENOVÁ ZELENINA Vše z naší nabídky bylo vypěstováno a vyšlechtěno v EU. Vhodné pro pěstování v našich klimatických

Více

Agrotechnika cibulové zeleniny

Agrotechnika cibulové zeleniny Pěstování zeleniny v ekologické produkci Agrotechnika cibulové zeleniny mechanizace a ochrana jsou součástí dalších prezentací Doc. Ing. Kristína Petříková, CSc. 24.9.2015 CIBULOVÁ ZELENINA CIBULE KUCHYŇSKÁ

Více

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS)

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) INFORMACE PRO ŽADATELE - SZP 2016 DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) V Praze dne 4. března 2016 V rámci Jednotné žádosti pro rok 2016 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují

Více

Vážení hosté, vítáme Vás v naší restauraci a přejeme Vám příjemné posezení a dobrou chuť.

Vážení hosté, vítáme Vás v naší restauraci a přejeme Vám příjemné posezení a dobrou chuť. Vážení hosté, vítáme Vás v naší restauraci a přejeme Vám příjemné posezení a dobrou chuť. Stálý jídelní lístek Hospůdka U Václava Předkrmy 100 gr Kuřecí nudličky na ledovém salátě s cherry rajčátky 65,-

Více

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1B_Čtenářská_gramotnost_na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1B_31_Zelenina Vyučovací

Více

PŘÍLOHA. Část A. Směrnice 2002/55/ES se mění takto:

PŘÍLOHA. Část A. Směrnice 2002/55/ES se mění takto: CS PŘÍLOHA Směrnice 2002/55/ES se mění takto: Část A 1) V čl. 2 odst. 1 se písmeno b) nahrazuje tímto: Allium cepa L. skupina Cepa (Cibule, Echalion) skupina Aggregatum (Šalotka) Allium fistulosum L. (Cibule

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po Polévka: 1. Chřestový krém se smetanou BZL (chřest, cibule, česnek, máslo, smetana, bylinky, koření) Alergen:7

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po Polévka: 1. Chřestový krém se smetanou BZL (chřest, cibule, česnek, máslo, smetana, bylinky, koření) Alergen:7 VAŘEČČINY KRABIČKY Po 29.7. 1. Chřestový krém se smetanou BZL (chřest, cibule, česnek, máslo, smetana, bylinky, 2. Hovězí vývar s nudlemi a zeleninou (hovězí maso, mrkev, celer, petržel, nudle, bylinky,

Více

Rohlík, pomazánka šunková, pórek (A: 01, 07)

Rohlík, pomazánka šunková, pórek (A: 01, 07) Pondělí 3.12.2018 Chléb jánský, pomazánka mozzarellová s bazalkou, mrkev, horká čokoláda (A: 01, 07) Kmínová s vejci (A: 01, 03, 09) Milánské špagety se sýrem (A: 01, 07) Nápoj hruška Úterý 4.12.2018 Rohlík,

Více

duben 2015 týden 1.4. až 5.4.

duben 2015 týden 1.4. až 5.4. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: Chléb, pomazánka se sardinek a sýru, zelenina ( 01, 04, 07 ) Polévka: Dršťková ( 01, 09 ) - / z hlívy ústřičné / Hlavní jídlo: Rýžová kaše sypaná čokoládou,

Více

Třešně BURLAT KAREŠOVA

Třešně BURLAT KAREŠOVA Třešně BURLAT KAREŠOVA Růst: velmi bujný, později středně bujný Opylovači: Karešova, Kaštánka a Van Plodnost: raná, středně vysoká a Zrání: 2. třešňový týden, stejnoměrné Plod: Polochrupka. Plod je velký,

Více

PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN HERBICID.

PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN HERBICID. Bandur PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN HERBICID. Herbicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu určený k preemergentnímu hubení jednoletých trávovitých a dvouděložných plevelů v slunečnici roční, bramboru,

Více

Jídelníček. od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Jídelníček. od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 3.10.2016 Úterý 4.10.2016 Středa 5.10.2016 Čtvrtek 6.10.2016 Pátek 7.10.2016 pomazánka z míchaných vajec, chléb kmínový, zel. obloha, dětské cappucino (A: 01a,01b,03,06,07) kmínová s kapáním (A:

Více

Pěstební doba do prodeje pro kulturu v malých květináčích, v týdnech. týden hrnkování 7. týden hrnkování 9 ODRŮDA VÁHA RANOST

Pěstební doba do prodeje pro kulturu v malých květináčích, v týdnech. týden hrnkování 7. týden hrnkování 9 ODRŮDA VÁHA RANOST 2015 Zelenina Pěstební doba do prodeje pro kulturu v malých květináčích, v týdnech Druh Varieta týden hrnkování 7 týden hrnkování 9 týden hrnkování 11 týden hrnkování 13 týden hrnkování 15 týden hrnkování

Více

ZS1MP_DIVZ Didaktika pro výuku o přírodě a společnosti. Modelová příprava pro výuku ve škole

ZS1MP_DIVZ Didaktika pro výuku o přírodě a společnosti. Modelová příprava pro výuku ve škole ZS1MP_DIVZ Didaktika pro výuku o přírodě a společnosti Modelová příprava pro výuku ve škole Téma: Délka života rostlin Ročník: III. Podle RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU: - Vzdělávací oblasti: Člověk a

Více

PRAGUE CENTRE HOTELS

PRAGUE CENTRE HOTELS Předkrmy 100 120g Obložený talířek 65 Kč (3druhy uzeniny, 3 druhy sýra, máslo, okurka) 7,10,12 101 120g Caprese 115 Kč (rajče, mozzarella, bazalka, olivový olej) 102 100g Bagetka plněná kuřecím masem 85

Více

Novinky 2010/2011.

Novinky 2010/2011. www.bejo.cz 3 CELER ŘAPÍKATÝ APIUM GRAVEOLENS L. VAR. DULCE Mambo Nová odrůda řapíkatého celeru se zvýšenou odolností k Septoria apiicola. Mambo dává vysoké výnosy dlouhých hladkých řapíků. Sklizeň cca

Více

Jak poznáte, kdy jsou jablíčka zralá aneb S trháním ani nespěchejte, ani neotálejte

Jak poznáte, kdy jsou jablíčka zralá aneb S trháním ani nespěchejte, ani neotálejte Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Jak poznáte, kdy jsou jablíčka zralá aneb S trháním ani nespěchejte, ani neotálejte Jak poznáte, kdy jsou jablíčka zralá aneb S trháním ani

Více

Součásti naší školní zahrady:

Součásti naší školní zahrady: Zahrada hmyzu milá Průvodce V následujícím textu jsou stručně popsané jednotlivé části naší školní zahrady, která je díky finanční podpoře Odboru životního prostředí Města Tábor zaměřena na včely a luční

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 1.4. Polévka: 1. Batátový krém s rozmarýnem BZL (batáty, máslo, cibule, smetana, mléko, rozmarýn, bylinky, koření) Alergen:7

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 1.4. Polévka: 1. Batátový krém s rozmarýnem BZL (batáty, máslo, cibule, smetana, mléko, rozmarýn, bylinky, koření) Alergen:7 VAŘEČČINY KRABIČKY Po 1.4. 1. Batátový krém s rozmarýnem BZL (batáty, máslo, cibule, smetana, mléko, rozmarýn, bylinky, koření) 2.Dršťková (dršťky, sádlo, cibule, česnek, sladká paprika, rajčatový protlak,

Více

Pracovní list březen 2017

Pracovní list březen 2017 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list březen 2017 Tým: 1. úkol: Březen a duben měsíce setí semínek. Doplňte slova do textu. Máme tu.., období kdy začne

Více

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové!

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové! 3. 10. 2016 pondělí ALERGENY polévka ruský boršč 1,7,9 dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, ovoce monzum plus, voda 1,3,7 4. 10. 2016 - úterý ALERGENY polévka pórková se sýrem a opraženou houskou 1,7,9

Více

Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny

Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny Význam draslíku při pěstovánĺ zeleniny Výměra orné půdy s nedostatečnou zásobou přístupného draslíku se v České republice zvětšuje. Zatímco

Více

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin Tab. : 9 Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin 1 Pšenice ozimá 812944,0 793472,0 785491,0 805779,0 746002,0 788422,0 25,70 30,83 30,92 32,03 29,68 31,53 4,9600 5,3300 5,0800 5,7800 4,3400

Více

PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN HERBICID.

PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN HERBICID. Bandur PŘÍPRAVEK NA OCHRANU ROSTLIN HERBICID. Herbicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu určený k preemergentnímu hubení jednoletých trávovitých a dvouděložných plevelů v slunečnici roční, bramboru,

Více

škola- květen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

škola- květen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.5.2016 Úterý 3.5.2016 Středa 4.5.2016 Čtvrtek 5.5.2016 Pátek 6.5.2016 chléb, pomazánka vaječná, paprika - zelenina příloha, mléko, čaj polévka zeleninová s celozrnným kuskusem,09 lečo s vejci,

Více

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti.

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. FLORINA Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. Vlastnosti stromu: Intenzita růstu je v mladém věku velmi silná, později silná. Vytváří velké a poměrně husté koruny. Vlastnosti plodu:

Více

Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana)

Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Ţivá a neţivá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 3 Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Obsah: Úvod Základní charakteristika zeleniny

Více

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 01.10.2015 do 03.10.2015

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 01.10.2015 do 03.10.2015 Od 01.10.2015 do 03.10.2015 Pomazánka s jarní cibulkou, rohlík, ovocný čaj(1,7) 01.10 Polévka pohanková se zeleninou 1. Rizoto s vepřovým masem a fazolemi adzuki 2. Lívanečky s marmeládou a tvarohem(1,3,7)

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.6.2018 Ochucené mléko, houska, Pomazánka celerová,09 Mrkvová polévka, Guláš podle Petra Voka, Těstoviny, limo Rohlík, Pomazánka fazolová Pondělí 4.6.2018 Úterý 5.6.2018 Středa 6.6.2018 Čtvrtek

Více

od 01.10.2015 do 31.10.2015 Čtvrtek 1.10.2015 Pátek 2.10.2015

od 01.10.2015 do 31.10.2015 Čtvrtek 1.10.2015 Pátek 2.10.2015 od 01..2015 do 31..2015 Čtvrtek 1..2015 chléb kmínový, pomazánka cizrnová, zel. obloha, ovoce, kakao (obsahuje al. : 01,,, ) polévka bramboračka s houbami, kuřecí přírodní řízek, rýže hrášková, čaj ovocný,

Více

veka, pomazánka z tuňáka, jablko, kakao, čaj ovocný krůtí prsíčko s ratatouille, kuskus, čaj ovocný

veka, pomazánka z tuňáka, jablko, kakao, čaj ovocný krůtí prsíčko s ratatouille, kuskus, čaj ovocný veka, pomazánka z tuňáka, jablko, kakao, čaj ovocný polévka z míchaných luštěnin krůtí prsíčko s ratatouille, kuskus, čaj ovocný chléb kyjevský žitný, pomazánka vaječná, rajče, mléko, čaj ovocný polévka

Více

od do Středa Čtvrtek Pátek

od do Středa Čtvrtek Pátek Středa 3.1.2018 Čtvrtek 4.1.2018 Pátek 5.1.2018 zeleninová se sýrovým kapáním Vepřový guláš, Těstoviny, Čaj se sirupem, Jogurtové mléko vločková Vepřové plátek na kmíně, Rýže dušená, Čaj s citrónem, Mléčný

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

SORTIMENT SUCHÝCH VÝROBKŮ

SORTIMENT SUCHÝCH VÝROBKŮ SORTIMENT SUCHÝCH VÝROBKŮ ZELENINA VELKÉ BALENÍ HRÁŠEK JEMNÝ (3x 2,5 kg) KUKUŘICE (3x2,5 kg) MRKEV STROUHANÁ (3 x 4 kg) CELER STROUHANÝ (3x 4 kg) MRKEV BABY (3 x 4 kg) ZELENÉ FAZOLOVÉ LUSKY (3x2,5 kg)

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od do

JÍDELNÍ LÍSTEK od do JÍDELNÍ LÍSTEK od 3. 10. do 7. 10. 2016 Pondělí obilné kuličky s mlékem, polévka indická hrachovka, chléb, pomazánka mlsný kuře pečené na zelenině, rýže, kompot,9 ovčák, malcao chléb, vaječný krém, granko,

Více

Novinky v sortimentu dvouletek FPS 2018

Novinky v sortimentu dvouletek FPS 2018 Novinky v sortimentu dvouletek FPS 2018 Viola x wittrockiana Delta Pure Violet Imp, White with Blotch Imp, Blue Morpho Velkokvětá série Delta je známá po celém světě pro svoje všestranné použití jak pro

Více

Paprika. Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu

Paprika. Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu Paprika Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu Nedozrálé plody papriky jsou také jedlé a mají barvu. Obsahují

Více

veka, pomazánka ze sardinek, jablko, mléko jahodové, čaj ovocný polévka pórková s vejci

veka, pomazánka ze sardinek, jablko, mléko jahodové, čaj ovocný polévka pórková s vejci s t á t n í s v á t e k veka, pomazánka ze sardinek, jablko, mléko jahodové, čaj ovocný 01,04,06, polévka pórková s vejci vepřová kýta na česneku, bramborová kaše, rajče, čaj ovocný chléb, máslo, ředkvičky,

Více

Hrách setý Pisum sativum L.

Hrách setý Pisum sativum L. hrách, peluška 1 Hrách setý Pisum sativum L. Rod hrách dělen v našich podmínkách pouze na dva poddruhy: 1. Hrách setý pravý pěstuje se na semeno zralé (polní) nebo zelené (zahradní) 2. Hrách setý rolní

Více

Jídelníček červen 2015

Jídelníček červen 2015 Jídelníček červen 2015 PONDĚLÍ 1. 6. 2. Brokolicový krém s muškátovým oříškem /1,3,7 Jemný vepřový gulášek, domácí bramborový knedlík/1,3,7 5. / GF, V/ Brokolicový krém s muškátovým oříškem /0 Dušená smetanová

Více

Pracovní návrh. (6) Pro zjišťování odlišnosti musí být do zkoušek zařazeny dostupné srovnávací odrůdy podle 26 odst. 4 zákona.

Pracovní návrh. (6) Pro zjišťování odlišnosti musí být do zkoušek zařazeny dostupné srovnávací odrůdy podle 26 odst. 4 zákona. Pracovní návrh VYHLÁŠKA ze dne. 2006, kterou se stanoví výčet metodik zkoušek ke zjišťování odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty, prováděných Ústavem v řízení o registraci odrůdy Ministerstvo

Více

týden od do HRACHOVÁ KAŠE pondělí INDICKÁ MULIGATAWNY 1,7,9 ŠUNKA MÜSLI TYČKA ST. OKURKA ZAPEČ. RYBÍ FILÉ SE ZELENINOU 3,4,7

týden od do HRACHOVÁ KAŠE pondělí INDICKÁ MULIGATAWNY 1,7,9 ŠUNKA MÜSLI TYČKA ST. OKURKA ZAPEČ. RYBÍ FILÉ SE ZELENINOU 3,4,7 týden od 29. 9. 204 do 3. 0. 204 polévka hlavní jídlo doplněk HRACHOVÁ KAŠE,7 pondělí INDICKÁ MULIGATAWNY,7,9 ŠUNKA MÜSLI TYČKA,7,8, ST. OKURKA ZAPEČ. RYBÍ FILÉ SE ZELENINOU 3,4,7 úterý ZELENINOVÁ,7,9

Více

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte. ZÁKLADNÍ RECEPTY NA TĚSTO Křehké těsto na paštiky 1,5 kg mouky 15 g soli 250 g másla nebo sádla 3/8 l vody Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Více

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka Lučina 23.516 Lučina nasladko Lučinu smícháme s vanilkovým cukrem. Mažeme na celozrnnou večku, zdobíme pomerančem. - 1,3,7,11 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví Lučinu rozetřeme vidličkou, přidáme flóru,

Více

Cibule hruškovitá. Půda a podnebí.

Cibule hruškovitá. Půda a podnebí. 10 Cibule hruškovitá. Půda a podnebí. Cibule vyžaduje rovněž tak jemné, kypré a lehké půdy, jako šafrán, tedy co možná písčité, snadno záhřevné, ale přec tak vazké, aby rychle nepozbyla zimního vlhka;

Více

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae)

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Otázka: Dvouděložné rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Jarys Dvouděložné rostliny ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Jsou to dřeviny, patří k vývojově nejstarším, v pletivech mají jedovaté látky, květní

Více

Rada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise

Rada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise ada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (O. en) 10936/15 ADD 1 AGI 400 STATIS 63 DELACT 95 PŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 13. července 2015 Příjemce: Jordi AYET PUIGANAU, ředitel, za generální

Více

Obsahuje tyto alergeny: Popis jídla. Datum. pondělí. úterý. středa

Obsahuje tyto alergeny: Popis jídla. Datum. pondělí. úterý. středa Jídelní lístek ŠJ = čerstvá zelenina a ovoce období: 1.11. - 2.11.2018 úterý středa Polévka: Cizrnová s rajčaty a bazalkou 1- pšenice,7,9 Oběd č. 1: Vepřový plátek na paprice, těstoviny 1- pšenice,3,7,9

Více

Ihned po nastěhování byla zahrada porostlá plevelem a vypadala takto:

Ihned po nastěhování byla zahrada porostlá plevelem a vypadala takto: Školička U Draka o. s., Hradec Králové ZPRÁVA ZA ROK 2015 ÚVOD Rok 2015 byl pro všechny děti a tety ve Školičce u Draka přelomový. Po pěti letech jsme se přestěhovali do nových větších, modernějších a

Více

Meruňky BERGERON DARINA

Meruňky BERGERON DARINA Meruňky BERGERON Růst: středně bujný Zrání: 6 dní po odrůdě Velkopavlovická Plod: Je střední velikosti. Slupka je oranžově žlutá se světle červeným líčkem. Povrch plodu je matný. Dužnina je pevná, rozplývavá,

Více

Eroze a úrodnost půdy. Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : Tel

Eroze a úrodnost půdy. Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : Tel Eroze a úrodnost půdy Ing.Vlasta Petříková, DrSc. Kontakt : vpetrikova@volny.cz, Tel. 736 171 353 Hospodaření na orné půdě se zhoršuje Rozsah eroze půdy se zvětšuje Úrodnost se snižuje, zvl. v důsledku

Více

Prodloužená úroda s fóliovníkem. Ebook od Petra a Zdenky www.svobodnydomek.cz

Prodloužená úroda s fóliovníkem. Ebook od Petra a Zdenky www.svobodnydomek.cz Prodloužená úroda s fóliovníkem Ebook od Petra a Zdenky www.svobodnydomek.cz Nový úspěšný objev Chceme se s vámi podělit o nový úspěšný objev z loňského roku. Píšeme v lednu, týká se to úrody a není to

Více

Předkrmy. Dětská jídla

Předkrmy. Dětská jídla Předkrmy 454 150g Omeleta se šunkou a sýrem 95 Kč Vejce, šunka, sýr Eidam, okurka (A3, A7) 429 2 ks 2 topinky (na sucho) s klobásou a sýrem (pikantní A1, A7) 105 Kč Sýr cottage, majonéza, klobása, česnek,

Více