Změna Územního plánu města Ostravy č. 108

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Změna Územního plánu města Ostravy č. 108"

Transkript

1 Změna Územního plánu města Ostravy č. 108 Posouzení vlivu koncepce na předměty ochrany evropsky významných lokalit a ptačích oblastí Zpracoval: RNDr. Tomáš Kuras, Ph.D. červen 2008 Výtisk č....

2 ZÁKLADNÍ ADMINISTRATIVNÍ ÚDAJE O KONCEPCI & ZADÁNÍ POSOUZENÍ Název akce: Změna Územního plánu města Ostravy č. 108 Charakter akce: Místo: Objednatel: Zpracovatel: Změna ÚPM Kraj: Moravskoslezský Okres: Ostrava městská část: Ostrava-Třebovice, Ostrava-Martinov Ing. Jarmila Paciorková EPRO Selská 43, Havířov Tel.: , , eproj@volny.cz RNDr. Tomáš Kuras, Ph.D., autorizovaná osoba k provádění posouzení podle 45i zákona ČNR č. 114/1992 Sb., v platném znění, Č.j.: 630/3434/04 Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih IČ: Tel.: , tomas.kuras@upol.cz Předložené posouzení bylo vypracováno na základě koordinovaného stanoviska KÚ Moravskoslezského kraje, ve smyslu 4 odst. 6 zák. 183/2006 Sb., ve znění zák. 68/2007 Sb. (stavební zákon) k zadání změny č. 108 územního plánu města Ostravy, č.j. MSK /3007 ze dne V rámci stanoviska je formulována podmínka vyhodnocení vlivů, dle ustanovení 45i odst. 1. zák 114/1992 Sb., v platném znění. Posouzení koncepce je tudíž vypracováno jako podkladová studie vyhodnocení vlivů pro hodnocení SEA, která je zpracovávána objednatelem (Ing. J. Paciorková). Podkladem pro vyhodnocení koncepce byla: Situační zákresy variantních řešení koncepce "Severní spoj" (Ing. M. Flössel) Územní plán města Ostrava (url: gisova.ostrava.cz) Dalšími podklady pro hodnocení koncepce byla data o výskytu evropsky významných stanovišť a evropsky významných druhů v zájmovém území (url: RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 2 (celkem 2)

3 STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA ŘEŠENÉ KONCEPCE Předložená koncepce řeší variantně změnu územního plánu a to v rámci vybudování dopravního systému města Ostravy. Ústředním momentem koncepce je tzv. Severní spoj. Fakticky se jedná o nové komunikační propojení ulic Martinovské s ulicí Mariánskohorskou, které umožní odlehčení přetížené ulice Opavské (sil. II/479) ve vztahu ze západní části Ostravy (Poruba, Martinov, Třebovice) do centra Ostravy. Trasa Severního spoje kříží dálnici D47 mimoúrovňovou křižovatkou a tím zároveň plní funkci dálničního přivaděče. V rámci změny územního plánu jsou navrhována 3 hlavní variantní řešení napojení (Varianta 1-3), viz Obr Během zpracování DÚR nedošlo k dohodě s městskými obvody Poruba a Martinov v souvislosti s napojením Severního spoje na ulici Martinovskou. Stavba dálnice D47 a MÚK se Severním spojem je v současné době již zahájena a napojení dálnice na městský komunikační systém je nezbytné, proto byla stavba Severního spoje rozčleněna na dva samostatné úseky. Do I. stavby severního spoje byl zařazen úsek od rozhraní MÚK dálnice D47 do napojení na MÚK Mariánskohorská. Délka navrženého úseku je 1,14 km. Severní spoj I.stavba má funkci sběrnou a je navržen v kategorii S 22,5/70. Obr. 1: Situační zákres návrhu varianty 1 RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 3 (celkem 3)

4 Obr. 2: Situační zákres návrhu varianty 2 Obr. 3: Situační zákres návrhu varianty 3 RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 4 (celkem 4)

5 CHARAKTERISTIKA A VYMEZENÍ PŘEDMĚTU OCHRANY PŘÍRODY Z HLEDISKA VYMEZENÝCH EVROPSKY VÝZNAMNÝCH LOKALIT A PTAČÍCH OBLASTÍ Připravovanou soustavu Natura 2000 v České republice reprezentují ptačí oblasti (= PO) a evropsky významné lokality (= EVL). Cílem je ochrana biologické rozmanitosti zachováním nejhodnotnějších přírodních lokalit a nejohroženějších druhů rostlin a živočichů v Evropě a to prostřednictvím tzv. vymezených předmětů ochrany (tj. druhy a stanoviště). Zájmové území navrhované změny Územního plánu města Ostravy č. 108 leží mimo EVL a současně mimo PO. Nejblíže se nachází cca m severně EVL Děhylovský potok-štěpán (viz Obr. 4) 1. Obr. 4: Orientační schématický zákres pozice předmětného území a nejbližší evropsky významné lokality Děhylovský potok-štěpán EVL Děhylovský potok - Štěpán Předmětné území EVROPSKY VÝZNAMNÁ LOKALITA DĚHYLOVSKÝ POTOK-ŠTĚPÁN Lokalita leží na rozhraní obce Děhylov a města Ostravy, na pravém břehu řeky Opavy. Území se nachází v celku Nízký Jeseník, podcelku Vítkovská vrchovina, okrsku Děhylovská pahorkatina v nadmořské výšce m n. m. Reliéf tvoří mělká rybniční pánev v široké a ploché nivě řeky Opavy, která je vyplněna akumulací hlinitopísčitých sedimentů s vložkami organických zemin. Z pedologického hlediska se v místě nachází fluvizem glejová, z bezkarbonátových nivních sedimentů. Významným krajinářským fenoménem je rybník Štěpán. Tento je průtočný, napájený drobnou vodotečí pramenící v blízkém lese. Děhylovský potok je pomalu tekoucí, má bahnité dno a hloubku do 0,8 m. Biotu reprezentují druhy s vazbou na vodní a mokřadní biotopy mělkého rybníka a jeho okolí. Na hrázích kvalitní porosty charakteru tvrdého luhu, v okolí rákosiny, vrbiny a mokřadní olšiny. Původní rybník s tůněmi leží v nivě řeky Opavy. Je obklopený fragmenty lužních lesů jilmových doubrav (Querco-Ulmetum ) a mokřadními olšinami (Alnion glutinosae). Součásti rezervace je mokřad, který je tvořen velkými plochami rákosin (Phragmition communis), 1 Přibližně m jižně od řešeného území leží PO Poodří. Vliv koncepce na PO je tudíž apriori nulový a dále v posouzení není řešen. RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 5 (celkem 5)

6 prostoupený plochami vysokých ostřic (Caricion gracilis), přecházejícími v podmáčenou louku s druhy svazu Alopecurion pratensis a Arrhenatherion. Okraje rákosin lemují bažinné vrbové křoviny (Salicion cinereae). Na ploše rybníka jsou hojně zastoupena společenstva Trapetum natantis, Utricularietum australis, Salvinio-Spirodeletum polyrrhizae na ploše tůně pod hrází Hydrocharitetum morsus-ranae. Kuňka ohnivá využívá nejčastěji mělké okraje rybníka a tůně v litorální části. Děhylovský potok je silně zarostlý submerzní vegetací a rákosem. Piskoř pruhovaný využívá bahnitých nánosů v potoce i rybníku. Kvalita EVL: Z hlediska kuňky ohnivé jde o mokřad nadregionálního významu. Děhylovský potok nad ústím do Opavy v ř. km 5,7 v Děhylově představuje poměrně významnou lokalitu piskoře pruhovaného na Opavsku. V rámci EVL jsou chráněny dva evropsky významné druhy živočichů: kuňka ohnivá (Bombina bombina) piskoř pruhovaný (Misgurnus fossilis) Kuňka ohnivá (Bombina bombina) Kuňka ohnivá se v ČR vyskytuje nejčastěji v nadmořských výškách m n.m. Typickými biotopy pro tento druh jsou mělké, vegetačně hustě zarostlé stojaté vody na dobře osluněných místech, tj. pobřežní pásma rybníků, tůně. Obývá také periodické nádrže. Je více vodomilná než kuňka žlutobřichá a naprostou většinu roku tráví ve vodě, kde dochází k páření a kladení vajíček většinou v několika vlnách v závislosti na deštích (od dubna do srpna). Rozmnožování předcházejí hlasové projevy. Z vajíček se zhruba po jednom až dvou týdnech líhnou larvy živící se řasami a organickými zbytky. Přibližně po dvou měsících se proměňují v žabky, které se zdržují rovněž ve vodě a žijí podobným způsobem jako dospělí jedinci. Počátkem podzimu žáby vodu opouštějí a migrují k zimním úkrytům. Zimují v puklinách skal, opuštěných norách hlodavců, pod návějemi listí, v ruinách, ve sklepích atp. Byli popsáni kříženci s kuňkou žlutobřichou a to i z našeho území. Areály obou druhů kuněk se nepřekrývají, avšak v zóně dotyku areálů vzniká tzv. hybridní zóna, kde nalezneme prakticky výhradně křížence obou druhů. Území České republiky leží na západním okraji areálu tohoto druhu. Kuňka ohnivá chybí v západních Čechách, v Libereckém kraji, v centrálních partiích Českomoravské vysočiny, v karpatských pohořích a kromě okolí Ostravy na severní Moravě a ve Slezsku. Na ostatních místech republiky je rozšířena víceméně plošně ve výškovém rozpětí m n.m. Kuňky jsou výrazně ohroženy krajinotvornými změnami scelováním zemědělské půdy, úpravami rybníků pro zemědělské a rekreační účely (tj. prohlubování nádrží a odstraňování RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 6 (celkem 6)

7 pobřežní vegetace), melioracemi mokřadů, přeměnou luk na pole, odvodňováním luk a lesů, regulacemi potoků a zatrubňováním drobných vodotečí, proměnou luk v pole, zasypáváním jezírek v lomech a pískovnách komunálním odpadem, melioracemi, chemizací v zemědělství a podobnými negativními zásahy. V neposlední řadě přistupují faktory jako nešetrné rybářské obhospodařování rybníků (vysoké rybí osádky) a zarybňování jezírek v lomech a pískovnách apod. Před predátory chrání kuňky poměrně účinně mělké zarostlé břehy. V rybnících bez takovýchto břehů kuňky zpravidla nežijí. Obecně lze shrnout, že kuňka obecná trpí zánikem biotopů a zásahem do biotopů ať již z hlediska chemického, či mechanického. Kuňka ohnivá je na území České republiky předmětem ochrany ve 78 EVL. Piskoř pruhovaný (Misgurnus fossilis) Piskoř pruhovaný vyhledává zabahněné pomalu tekoucí či stojaté vody včetně některých rybníků. Žije o dna, kde se zahrabává do substrátu, má schopnost doplňkového střevního dýchání, která značně zvyšuje odolnost tohoto druhu k nepříznivým podmínkám, takže přežije i krátkodobé přechodné vyschnutí vody. Jeho potravu tvoří především larvy hmyzu a malí vodní měkkýši. Jikry jsou nalepovány na porosty vodních rostlin a na kořeny. V okolí úst má deset vousků, dosahuje velikosti do 35 centimetrů. Na našem území se objevuje mozaikovitě ve stojatých či mírně tekoucích vodách všech tří hlavních povodí. Největším ohrožením pro tento druh je ztráta vhodného biotopu. Vzhledem k izolovanosti jednotlivých populací nemá totiž příležitost stanoviště znovu osídlit z blízké lokality. Piskoř pruhovaný je na území České republiky předmětem ochrany v 10 EVL. RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 7 (celkem 7)

8 VYHODNOCENÍ VLIVU KONCEPCE NA PŘEDMĚTY OCHRANY PO A EVL VYHODNOCENÍ ÚPLNOSTI PODKLADŮ PRO POSOUZENÍ Předložené podklady pro posouzení vlivů koncepce na PO a EVL reprezentují zejména zákresy variantních řešení (Obr. 1-3) Severního spoje do územních map města Ostravy. Vzhledem k charakteru koncepce a vymezení evropsky významných lokalit v širším okolí potenciálně dotčeného území lze předložené materiály považovat za úplné, dostačující k posouzení vlivů na předměty ochrany připravované soustavy Natura VYHODNOCENÍ VLIVU KONCEPCE NA PŘEDMĚTY OCHRANY PO A EVL V rámci uvažovaných vlivů koncepce změny Územního plánu města Ostravy č. 108 nebyl apriori shledán vliv na některý z předmětů ochrany Natury Plán Severního napojení Martinovské ulice s ulicí Mariánskohorskou, resp. napojení na dálniční úsek D47 se nachází v nejbližším místě cca m od EVL Děhylovský potok-štěpán a zcela mimo možný vliv na PO. Jako taková tudíž koncepce, ve všech předložených variantách (1-3), není konfliktní s vymezenou soustavou Natura 2000 a jejími předměty ochrany. Níže (Tab. 1) jsou uvedeny vymezené předměty ochrany EVL Děhylovský potok-štěpán a možné vlivy koncepce na tyto předměty ochrany. VYHODNOCENÍ MOŽNÝCH KUMULATIVNÍCH VLIVŮ V současnosti nejsou známy další koncepce a záměry, jež by mohly kumulativně, resp. synergicky působit na předměty ochrany navrhované soustavy Natura Význam kumulativních vlivů koncepce návrhu změny Územního plánu města Ostravy č. 108 lze tudíž hodnotit jako nevýznamné. VYHODNOCENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA CELISTVOST * PO A EVL Předkládaná koncepce leží ve všech navrhovaných variantách v dostatečné vzdálenosti od nejbližší EVL Děhylovský potok-štěpán i od nejbližší PO Poodří. Vliv koncepce (stejně jako možné realizace záměru) na celistvost PO a EVL lze považovat za nevýznamný. VYHODNOCENÍ VARIANT KONCEPCE Předložená koncepce je řešena ve třech základních variantách (varianta 1-3, srovnej Obr. 1-3). Všechny varianty leží v dostatečné vzdálenosti od nejbližší EVL, resp. PO. Fakticky tedy žádná z uvedených variant není kolizní z hlediska dopadů koncepce na předměty ochrany navrhované soustavy Natura OPATŘENÍ K PREVENCI NEGATIVNÍCH VLIVŮ KONCEPCE Předložená koncepce změny Územního plánu města Ostravy č. 108, v souvislosti s řešením dopravního napojení Martinovské ulice s ulicí Mariánskohorskou, resp. napojení na dálniční úsek D47, není konfliktní s vymezenými předměty ochrany Natury 2000, ani jinak nezasahuje do EVL a PO. Opatření vedoucí k prevenci negativních vlivů koncepce tudíž nejsou navrhována. * Celistvostí v případě PO a EVL rozumíme udržení kvality lokality z hlediska naplňování jejích ekologických funkcí ve vztahu k předmětům ochrany. V dynamickém pojetí jde o schopnost ekosystémů nadále fungovat způsobem, který je příznivý pro předměty ochrany z hlediska zachování, popř. zlepšení jejich stávajícího stavu. Tento pojem je také nutno chápat v širokém smyslu jako integritu nejen topografickou či geografickou, ale též časovou, populační ap. RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 8 (celkem 8)

9 Tab. 1. Vyhodnocení vlivu koncepce "změny Územního plánu města Ostravy č. 108" na předměty ochrany EVL Děhylovský potok-štěpán PŘEDMĚT OCHRANY LOKALIZACE HODNOTA* POPIS Kuňka ohnivá (Bombina bombina) Piskoř pruhovaný (Misgurnus fossilis) EVL Děhylovský potok-štěpán EVL Děhylovský potok-štěpán 0 Kuňka ohnivá je v rámci EVL vázaná na mokřadní stanoviště trvalého i přechodného typu. Navrhované koncepce (varianty 1-3) dopravního napojení leží v dostatečné vzdálenosti od EVL. Jako taková koncepce nemůže mít přímý (likvidace volně žijících jedinců kuňky) ani nepřímý (zánik stanoviště) vliv na vymezený předmět ochrany. 0 Piskoř pruhovaný je v rámci EVL vázaná stojaté eutrofní vody (rybník, slepá ramena, tůně). Navrhované koncepce (varianty 1-3) dopravního napojení leží v dostatečné vzdálenosti od EVL. Jako taková koncepce nemůže mít přímý (likvidace volně žijících jedinců piskoře) ani nepřímý (zánik stanoviště) vliv na vymezený předmět ochrany. * Hodnota významnosti vlivu na předmět ochrany je stanovena dle "Metodiky hodnocení významnosti vlivů při posuzování podle 45i zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů" a to následovně: 0... záměr/koncepce nemá žádný prokazatelný vliv, mírně negativní vliv, významně negativní vliv RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 9 (celkem 9)

10 ZÁVĚR POSOUZENÍ Předložené posouzení vlivů koncepce na předměty ochrany navrhované soustavy Natura 2000 bylo vypracováno na základě stanoviska KÚ Moravskoslezského kraje k zadání změny č. 108 územního plánu města Ostravy (č.j. MSK /3007 ze dne ) a je součástí hodnocení SEA. Předmětem hodnocení je nové komunikační napojení Poruby na městský dopravní okruh, tzv. Severní spoj (= dopravní propojení ulic Martinovské s ulicí Mariánskohorskou, resp. napojení na dálnici D47). Na základě žádosti Úmob Poruba začal Útvar hlavního architekta Magistrátu města Ostravy s přípravou změny územního plánu spočívající ve změně trasy spoje s vyústěním na ulici Bedřicha Nikodéma. Koncepce je řešena ve třech základních variantách (varianta 1-3). Předmětem posouzení je tudíž variantní zhodnocení návrhů koncepce na předměty ochrany Natury Na základě vyhodnocení možných vlivů koncepce na předmětné populace živočichů a typy evropsky významných stanovišť PO a EVL je možno uzavřít, že koncepce ve všech uvažovaných variantách nebude mít významný negativní vliv na celistvost a předměty ochrany EVL a PO navrhované soustavy Natura v Ostravě 6. června 2008 RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 10 (celkem 10)

11 Závěrečná poznámka Mimo rámec předloženého posouzení vlivů koncepce na předměty ochrany připravované Natury 2000 lze poznamenat následující: Současné variantně řešené dopravní napojení městské části Ostrava-Poruba na městský dopravní okruh sice není problematické z hlediska vymezených předmětů ochrany soustavy Natura 2000, fakticky se ale významně dotýká zvláště chráněného území - přírodní památky Turkov. Přírodní památka Turkov je jedním z posledních dochovaných fragmentů lužního lesa na území města Ostravy. Na velmi malé ploše žije řada druhů vázaných na prostředí lužního lesa. Vhodné životní podmínky zde nachází 64 druhů ptáků, na 20 druhů chráněných živočichů a řada ohrožených a vzácných druhů bezobratlých (viz brouci). Z biologického hlediska se tudíž jedná o cenný ekosystém, jehož hodnota vzrůstá zejména ve vztahu k okolní městské zástavbě. Ve světle uvedených skutečností je zřejmé, že k realizaci lze doporučit variantu, jež bude v maximální míře respektovat biologickou hodnotu PP Turkov. Fakticky se jedná o variantu jež je zanesena v současně platném územním plánu, tj. západní vyústění Severního spoje na ulici Martinovskou po ulici Provozní. RNDr. Tomáš Kuras, PhD., Kotlářova 2770/40, Ostrava-jih Strana 11 (celkem 11)

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná Strana 546 Sbírka zákonů č. 51 / 2017 51 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. února 2017 o Chráněné krajinné oblasti Poodří Vláda nařizuje podle 25 odst. 3 zákona č. 114/ /1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: 1

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Morava, Litovel protipovodňová opatření, I. etapa

Morava, Litovel protipovodňová opatření, I. etapa Posudek na dokumentaci o posouzení vlivů záměru na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona 114/1992 Sb., v platném znění Morava, Litovel protipovodňová opatření, I. etapa Posudek je přílohou odborného

Více

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx 20.6.2017 Magistrát města Ostravy, Útvar hlavního architekta a stavebního řádu Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx Pořizovatel: Magistrát města Ostravy Útvar hlavního architekta

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 6/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní rezervace Dráchovské louky a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

NAŘÍZENÍ. o zřízení přírodní památky Milíčovský les a rybníky včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek

NAŘÍZENÍ. o zřízení přírodní památky Milíčovský les a rybníky včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek NAŘÍZENÍ o zřízení přírodní památky Milíčovský les a rybníky včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada hlavního města Prahy se usnesla dne XX. XX. XXXX vydat podle 44

Více

Magistrát města Přerova

Magistrát města Přerova Magistrát města Přerova Vyhodnocení projednání NÁVRHU ZADÁNÍ 9. změny Územního plánu města Přerova srpen 2016 Určený zastupitel: Pavel Košutek, náměstek primátora Pořizovatel: Odbor koncepce a strategického

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 29. ledna 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 5808/2013

Více

Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2017

Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2017 Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2017 Výroční zpráva 2017 1 Obsah 1. Kontaktní údaje... 2 2. Úvodní slovo... 3 3. O společnosti... 4 4. Orgány společnosti... 5 5. Realizované projekty

Více

Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2016

Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2016 Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2016 Výroční zpráva 2016 1 Obsah 1. Kontaktní údaje... 2 2. Úvodní slovo... 3 3. O společnosti... 4 4. Orgány společnosti... 5 5. Realizované projekty

Více

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA 2000 Dle materiálů M. Banaše Legislativní podklady Směrnice č. 92/43/EEC o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Váš dopis zn.: Ze dne: Č. j.: JMK 77195/2013 Sp. zn.: S JMK 77195/2013 OŽP/Krch Vyřizuje: Ing. Marek Krchňavý

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 5. února 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 6853/2013 KUSP 6849/2013

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

Ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí ODESílATEL: RNDr. Alena Vopálková ředitelka odboru zvláštní územní ochrany přírody a krajiny Vršovická 65 10010 Praha 10 ADRESÁT: Rozdělovník V Praze dne Čj.: 5. srpna 2014 51437/ENV/14 1731/62014 Věc:

Více

Mokřadní centrum Kančí obora

Mokřadní centrum Kančí obora Mokřadní centrum Kančí obora Historický exkurz V důsledku vodohospodářských úprav v 70. a 80. letech minulého století byla niva řeky Dyje vyloučena z přirozených korytotvorných procesů. Zahloubenín, napřímením

Více

Magistrát města Přerova NÁVRHU

Magistrát města Přerova NÁVRHU Magistrát města Přerova Odbor koncepce a strategického rozvoje Vyhodnocení projednání NÁVRHU 11. změny Územního plánu města Přerova srpen 2018 Pořizovatel: Odbor koncepce a strategického rozvoje, oddělení

Více

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze Václav Šrédl Agentura ochrany přírody a krajinyčr www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz krajina bez vody likvidace

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 14. února 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 9691/2013 KUSP

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Rosice - zámek CZ0623713

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Rosice - zámek CZ0623713 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Rosice - zámek CZ0623713 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Rosice - zámek Kód lokality: CZ0623713 Kód lokality

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 1. dubna 2014 Ing. Kateřina Novotná KUZL 19698/2014

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 11. února 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 9100/2013 KUSP

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Pod Rýzmburkem

Více

IX. VLIVY NA ZÁJMY OCHRANY PŘÍRODY

IX. VLIVY NA ZÁJMY OCHRANY PŘÍRODY IX. VLIVY NA ZÁJMY OCHRANY PŘÍRODY Zájmy ochrany přírody a krajiny ve smyslu zákona č. 114/1992 Sb. jsou v daném měřítku zpracování zastoupeny ve formě: maloplošných a velkoplošných zvláště chráněných

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01PXA31* Váš dopis zn.: ÚPSŘ75026/2016Mal Městský úřad Nový Jičín Ze dne: 04.11.2016 Odbor

Více

Lanové dráhy Udatný v Horní Rokytnici nad Jizerou a Rokytnu

Lanové dráhy Udatný v Horní Rokytnici nad Jizerou a Rokytnu RNDR. LUKÁŠ MERTA, PH.D. Služby v ochraně přírody Lanové dráhy Udatný v Horní Rokytnici nad Jizerou a Rokytnu Posudek na hodnocení vlivu záměru na lokality soustavy NATURA 2000 dle 45i zákona č. 114/92

Více

Kontejnerové překladiště Paskov I. etapa

Kontejnerové překladiště Paskov I. etapa Hodnocení vlivu na území soustavy Natura 2000 ( 45i zákona číslo 114/1992 Sb. v platném znění) Kontejnerové překladiště Paskov I. etapa 1. Evropsky významné lokality (EVL) a ptačí oblasti (PO) dotčené

Více

Vyhodnocení vlivů ZÚR MSK na životní prostředí. Tabulka 2.4: ÚPN VÚC PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA - ZÁMĚRY PŘEVZATÉ ZE SCHVÁLENÝCH ÚPN VÚC PO1

Vyhodnocení vlivů ZÚR MSK na životní prostředí. Tabulka 2.4: ÚPN VÚC PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA - ZÁMĚRY PŘEVZATÉ ZE SCHVÁLENÝCH ÚPN VÚC PO1 Vyhodnocení vlivů ZÚR MSK na životní prostředí Tabulka 2.4: ÚPN VÚC PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA - ZÁMĚRY PŘEVZATÉ ZE SCHVÁLENÝCH ÚPN VÚC PO1 Retenční nádrž Vřesina na Porubce, ochrana Poruby a Svinova Ostrava

Více

MCP /2018/OVUR/Har SZ MCP / Ing. Michael Macourek Č. j.: MHMP /2018 Počet listů/příloh: 3/0

MCP /2018/OVUR/Har SZ MCP / Ing. Michael Macourek Č. j.: MHMP /2018 Počet listů/příloh: 3/0 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor ochrany prostředí Oddělení posuzování vlivů na životní prostředí Městská část Praha 20 Ing. Richard Měšťan Ved.odb. výstavby a územního rozvoje Jívanská

Více

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí

Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY Rybníky a malé vodní nádrže jako součást kulturního dědictví z pohledu kvality vodního prostředí Miloš ROZKOŠNÝ, Miriam DZURÁKOVÁ, Hana HUDCOVÁ, Pavel SEDLÁČEK Výzkumný

Více

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení. Dokumentace obsahuje části:

Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení. Dokumentace obsahuje části: Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení Dokumentace obsahuje části: A B C D E Průvodní zpráva Souhrnná technická zpráva

Více

Návrh na změnu vymezení rozsahu ochrany zvláště chráněného území Přírodní rezervace Hořina a jeho ochranného pásma

Návrh na změnu vymezení rozsahu ochrany zvláště chráněného území Přírodní rezervace Hořina a jeho ochranného pásma Návrh na změnu vymezení rozsahu ochrany zvláště chráněného území Přírodní rezervace Hořina a jeho ochranného pásma Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor životního prostředí a zemědělství (dále krajský

Více

NAŘÍZENÍ. o zřízení přírodní památky Komořanské a modřanské tůně včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek

NAŘÍZENÍ. o zřízení přírodní památky Komořanské a modřanské tůně včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek NAŘÍZENÍ o zřízení přírodní památky Komořanské a modřanské tůně včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada hlavního města Prahy se usnesla dne XX. XX. XXXX vydat podle

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Příloha č. 1 k vyhlášce č. 499/2006 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby Dokumentace obsahuje části: A Průvodní zpráva B Souhrnná technická zpráva C Situační výkresy D

Více

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková Chráněná území v České republice RNDr. Alena Vopálková Hlavní cíle ochrany přírody a krajiny Udržení a obnova ekologické stability krajiny Zachování přírodních hodnot a krajinného rázu Ochrana biologické

Více

Odbor výstavby a územního Spisová značka: SZ_170173/2018/KUSK. plánování Vyřizuje: Ing. Lucie Vrňatová, l. 860

Odbor výstavby a územního Spisová značka: SZ_170173/2018/KUSK. plánování Vyřizuje: Ing. Lucie Vrňatová, l. 860 Praha: 9. 1. 2019 Městský úřad Sedlčany Číslo jednací: 170173/2018/KUSK Odbor výstavby a územního Spisová značka: SZ_170173/2018/KUSK plánování Vyřizuje: Ing. Lucie Vrňatová, l. 860 Náměstí T. G. Masaryka

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Praha dne 4. ledna 2019 Č. j.: MZP/2019/710/2 Vyřizuje: Ing. Benková Tel.: 267 122 486 E-mail: Barbora.Benkova@mzp.cz Rozdělovník ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 65947/ENV/15 V Praze dne 29. září 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 16. 5. 2012 Č. j.: 38556/ENV/12 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST OBSAH Strana 1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS... 2 1.1. ROZVOJ ÚZEMÍ... 2 1.2. VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 2 1.3. EKONOMICKÁ NÁROČNOST... 2 2. SHRNUTÍ KLADŮ A ZÁPORŮ HODNOCENÝCH TRAS...

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba jednací Spisová značka 17. ledna 2013 Ing. Kateřina Novotná KUZL 3615 /2013 KUSP

Více

Přírodní památka Tesařov

Přírodní památka Tesařov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. (1) zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Tesařov Název

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: MZP/2018/710/977 V Praze dne 27. března 2018 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o

Více

Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech

Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Jaromír Maštera říjen

Více

ADRE. Část I Oznámení o předložení návrhu na vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Poodří

ADRE. Část I Oznámení o předložení návrhu na vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Poodří Ministerstvo 'životního prostředí ODESílATEL: ADRE Ob~en\ úřad Bortošovice Do;!o dne: Č.j.: $ÁT: - 7-08- 2014 ff Cf /1'-1 ~ ČI.1o doporučené zósilky: Uldódacl xnak: Počet listů: Počet p1iloh: \ RNDr. Alena

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 23.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 4996/2013 KUSP4996 /2013

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Název zvláště chráněného území Přírodní památka Matyáš Předmět ochrany a jeho popis Předmětem ochrany podle zřizovacího předpisu

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

SEA edí. Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC. Ing. Dana Kozlovská

SEA edí. Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC. Ing. Dana Kozlovská SEA posuzování vlivů územních plánů na životní prostřed edí Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ing. Dana Kozlovská dana.kozlovska@kraj-lbc.cz

Více

Příloha č. 1 vyhlášky č. 499/2006,. o dokumentaci staveb ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb.

Příloha č. 1 vyhlášky č. 499/2006,. o dokumentaci staveb ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb. Příloha č. 1 vyhlášky č. 499/2006., o dokumentaci staveb ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb. Rozsah a obsah dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení Dokumentace obsahuje části: A

Více

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Obnova a péče o mokřadní biotopy - tůně - rybníky - podmáčené louky Revitalizace vodních toků Vytváření nových tůní vhodné místo

Více

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Věc: I. Návrh na vyhlášení přírodní památky Petřín a ochranného pásma II. Seznámení s plánem péče I. Magistrát hlavního města Prahy,

Více

NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO

NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ část B Hodnocení vlivů na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona č. 114/1992 Sb. NÁVRH ÚZEMNÍHO PLÁNU PRŽNO Jan Losík červenec 2012 2 Zpracovatel: Mgr.

Více

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Zastupitelstvo obce Horní Lhota, jako věcně příslušný správní orgán podle ust. 6 odst. 6 písm. a) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),

Více

Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví

Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví Posouzení vlivů Strategie rozvoje Libereckého kraje na životní prostředí a veřejné zdraví Zpracoval CityPlan spol. s r.o. ve spolupráci s ENVI-TON Veřejné projednání SR LK 8.3.2007 1 Obsah prezentace Účel

Více

Mokřady aneb zadržování vody v krajině

Mokřady aneb zadržování vody v krajině Mokřady aneb zadržování vody v krajině Jan Dvořák Říjen 2012 Obsah: 1. Úloha vody v krajině 2. Mokřady základní fakta 3. Obnova a péče o mokřady 4. Mokřady - ochrana a management o. s. Proč zadržovat vodu

Více

I/19. Silnice. křižovatka s I/20 Spálené Poříčí. INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 03/2019. Silnice I/19. stavba. Plzeň. stavba I/20 Losiná, obchvat Šťáhlavy

I/19. Silnice. křižovatka s I/20 Spálené Poříčí. INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 03/2019. Silnice I/19. stavba. Plzeň. stavba I/20 Losiná, obchvat Šťáhlavy I/ Silnice INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 03/ stavba I/ křižovatka s I stavba I/ Losiná, obchvat Šťáhlavy 1. úsek (křiž. s I/ Nezvěstice) Šťáhlavice Nezbavětice 2. úsek (Nezvěstice obchvat) Chválenice stavba

Více

Aktivity proti variantě H4 vysokorychlostní tratě v naší oblasti

Aktivity proti variantě H4 vysokorychlostní tratě v naší oblasti Aktivity proti variantě H4 vysokorychlostní tratě v naší oblasti RNDr. Zdeňka Bendová, Ph.D. 9.4.2014 Senožaty VRT Ochrana krajiny X Povinnosti státu k ochraně krajiny vyplývají z mezinárodních úmluv a

Více

OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM

OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM OPŽP 2014+, PRIORITNÍ OSA 4 SPECIFICKÝ CÍL 4.3: POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY AKTIVITY, SPOJENÉ S VODNÍM PROSTŘEDÍM Ing.Marcela Hausvaterová Oddělení péče o přírodu a krajinu, Agentura ochrany přírody

Více

Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č.

Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č. Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č. 470/2001 Sb. a dokumentace Programu revitalizace říčních

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 22.5. 2014 Petr Pavelčík KUZL 30051/2014 KUSP 30051/2014

Více

Ze života obojživelníků. Filip Šálek

Ze života obojživelníků. Filip Šálek Ze života obojživelníků Filip Šálek www.filipsalek.cz Základní charakteristika - patří mezi obratlovce, kteří tvoří přechod mezi vodními a suchozemskými živočichy, potomci lalokoploutvých ryb - na světě

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 7.3. 2014 Petr Pavelčík KUZL 14220/2014 KUSP 14220/2014

Více

NÁVRH ZADÁNÍ. pro zpracování změny č.3 územního plánu sídelního útvaru SUDOMĚŘICE

NÁVRH ZADÁNÍ. pro zpracování změny č.3 územního plánu sídelního útvaru SUDOMĚŘICE NÁVRH ZADÁNÍ pro zpracování změny č.3 územního plánu sídelního útvaru SUDOMĚŘICE 1 VYMEZENÍ ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ Řešené území je vymezeno územím dílčí změny v katastrálním území obce Sudoměřice. Na základě požadavku

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Lesní cesta Dinotice Vávrová Pálenice Spálený - Hluboké, k.ú. Halenkov

Lesní cesta Dinotice Vávrová Pálenice Spálený - Hluboké, k.ú. Halenkov Posudek na posuzení vlivu stavby na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona 114/1992 Sb., v platném znění Lesní cesta Dinotice Vávrová Pálenice Spálený - Hluboké, k.ú. Halenkov Posudek je přílohou

Více

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu Jaromír Maštera říjen 2013 Obojživelníci na Vysočině Česká republika - 21 druhů Vysočina - 15 druhů: mlok čolek velký čolek horský

Více

STANOVISKO K VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

STANOVISKO K VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Krajský úřad Libereckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Adresáti dle rozdělovníku VÁŠ DOPIS ZNAČKY/ZE DNE NAŠE ZNAČKA VYŘIZUJE/LINKA LIBEREC / KULK /6510/2004 Ing. Slavíková/ 583 30. březen

Více

OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA

OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA OPRAVA A ODBAHNĚNÍ RYBNÍKA ŠEJBA k.ú. Vojkovice u Židlochovic Dokumentace pro stavební povolení A. Průvodní zpráva B. Souhrnná technická zpráva Datum: 04/2011 Vypracoval: Bc. Dagmar Kabelová zakázky: 97/09

Více

Územní studie ÚS č /2017 Třebovice - Provozní

Územní studie ÚS č /2017 Třebovice - Provozní Magistrát města Ostravy, Útvar hlavního architekta a stavebního řádu Územní studie ÚS č. 21-06/2017 Třebovice - Provozní Pořizovatel: Magistrát města Ostravy Útvar hlavního architekta a stavebního řádu

Více

PLÁN OBLASTI POVODÍ OHŘE A DOLNÍHO LABE

PLÁN OBLASTI POVODÍ OHŘE A DOLNÍHO LABE PLÁN OBLASTI POVODÍ OHŘE A DOLNÍHO LABE Zpráva o zahrnutí požadavků a podmínek obsažených ve stanovisku Ministerstva životního prostředí k návrhu koncepce PLÁN OBLASTI POVODÍ OHŘE A DOLNÍHO LABE dle vyhlášky

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava STANOVISKO

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava STANOVISKO KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01VP3GN* Váš dopis zn.: STU 20925/2014 JAG / 41 Městský úřad Rýmařov Ze dne: 28.11.2017 Odbor

Více

Územní plán Janovice

Územní plán Janovice Obec Janovice Návrh územního plánu pro veřejné projednání Územní plán Janovice VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU JANOVICE NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ DODATEK č. 1 Pořizovatel: Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí,

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 20. ledna 2014 Č. j.: 3078/ENV/14 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Článek 1 Vymezení přírodní památky. Článek 2 Soustava NATURA Článek 3 Poslání přírodní památky

Článek 1 Vymezení přírodní památky. Článek 2 Soustava NATURA Článek 3 Poslání přírodní památky NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 26/2011, kterým se zřizuje přírodní památka Doubí u Žíšova Rada Jihočeského kraje vydává dne 19. 7. 2011 podle 77a odst. 2 v souladu s ustanovením 36 zákona č. 114/1992 Sb.,

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Naše č. j.: ŽP/15212/17 Spis. zn.: ZN/2655/ŽP/17 Počet listů: 3 Počet příloh: Počet listů příloh: dle rozdělovníku Vyřizuje:

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 23. 11. 2011 Č. j.: 92265/ENV/11 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Městský úřad Trutnov Odbor rozvoje města a územního plánování Slovanské náměstí 165 541 16 Trutnov. 8798/ZP/2010 - Šu 19. 07.

Městský úřad Trutnov Odbor rozvoje města a územního plánování Slovanské náměstí 165 541 16 Trutnov. 8798/ZP/2010 - Šu 19. 07. Městský úřad Trutnov Odbor rozvoje města a územního plánování Slovanské náměstí 165 541 16 Trutnov 8798/ZP/2010 - Šu 19. 07. 2010 Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dušan Šustr / 426 oddělení

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 13/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Dráchovské tůně Rada Jihočeského kraje vydává dne 8. 3. 2011 podle 77a odst. 2 v souladu s ustanovením 33 zákona č. 114/1992

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE k návrhu vyhlášky o vyhlášení Národní přírodní památky Olšina a stanovení jejích bližších ochranných podmínek 2016 SHRNUTÍ ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY RIA 1. Základní

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Octárna CZ0213818

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Octárna CZ0213818 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Octárna CZ0213818 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Octárna Kód lokality: CZ0213818 Kód lokality v ÚSOP: 2572

Více

ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/ LIBEREC KULK 14305/2017. Mgr. Waldhauserová/ OŽPZ 194/2017 OZOP

ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/ LIBEREC KULK 14305/2017. Mgr. Waldhauserová/ OŽPZ 194/2017 OZOP Krajský úřad Libereckého kraje odbor životního prostředí a zemědělství ARR - Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. Dr. Milady Horákové 185/66 460 07 LIBEREC Obec Horní Libchava Horní Libchava 60

Více

Ekologický stav vybraných ramsarských ploch z pohledu ichtyofauny

Ekologický stav vybraných ramsarských ploch z pohledu ichtyofauny Ekologický stav vybraných ramsarských ploch z pohledu ichtyofauny Cíle hlavním cílem výzkumu bylo získat ucelenou představu o druhovém složení ichtyocenózy na konkrétních územích mokřadů mezinárodního

Více

Zpracovatel oponentního posudku: Ing.Ivo Machar, Ph.D. autorizovaná osoba (autorizace MŽP čj.630/347/05) (dále jen oponent )

Zpracovatel oponentního posudku: Ing.Ivo Machar, Ph.D. autorizovaná osoba (autorizace MŽP čj.630/347/05) (dále jen oponent ) Oponentní posudek autorizované osoby podle 45i zákona č.114/1992 Sb. k naturovému hodnocení vlivu záměru Integrovaný systém sběru a využívání odpadu Hodonín - Pánov Zpracovatel oponentního posudku: Ing.Ivo

Více

Plán péče o přírodní památku. Zadní Hutisko. (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024

Plán péče o přírodní památku. Zadní Hutisko. (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 Plán péče o přírodní památku Zadní Hutisko (návrh na vyhlášení) na období 2015-2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 947 kategorie ochrany:

Více

MLEČICE PARÉ 5 NÁVRH ZMĚNY Č. 2. Textová část odůvodnění ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU

MLEČICE PARÉ 5 NÁVRH ZMĚNY Č. 2. Textová část odůvodnění ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU MLEČICE ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU NÁVRH ZMĚNY Č. 2 Textová část odůvodnění ZPRACOVATEL: ing.arch.j.mejsnarová, autorizovaný architekt POŘIZOVATEL: ÚÚP ORP Rokycany DATUM ZPRACOVÁNÍ: říjen 2009 PARÉ

Více

Mgr. Vladimír Ledvina

Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov Krajinné plánování a význam drobných přírodních prvků v kulturní krajině Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov KRAJINA: - Část zemského povrchu s charakteristickým reliéfem

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

PŘIPOMÍNKA č. 34 Připomínka je rozdělena na 6 dílčích připomínek:

PŘIPOMÍNKA č. 34 Připomínka je rozdělena na 6 dílčích připomínek: PŘIPOMÍNKA č. 34 Připomínka je rozdělena na 6 dílčích připomínek: 34-1 Připomínka č. 34 34-2 34-3 Připomínka č. 34/1 podaná Statutárním městem Ostrava městským obvodem Radvanice a Bartovice, se sídlem

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 16. 5. 2012 Č. j.: 38561/ENV/12 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Říční nivy Nivy jako přírodní útvary Niva je přírodní tvar vzniklý fluviálními pochody. Poříční a údolní nivy mají svoji

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. srpna 2009 Č.j. : 61970/ENV09 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více