Souhrnná teritoriální informace Niger

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Niger"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Abuji (Nigérie) ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

2 1. Základní informace o teritoriu 1.1. Oficiální název státu ská republika (République du ) 1.2. Rozloha km Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva Počet obyvatel: 17,1 mil. (odhad CIA 2012): Hustota obyvatel : 13,5 obyvatel/km 2 Podíl ekonomicky činného obyvatelstva: cca 4,7 mil Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení Průměrný roční přírůstek: 3,63 % (3. místo na světě) 3. místo na světě Věková struktura: 0 14let: 49,6 % 15 64let: 48,0 % nad 65 let: 2,3 % 1.5. Národnostní složení V zemi žije kolem 60 etnických skupin. Hlavní etnické skupiny : Hausa Djerma Fula 2/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

3 Tuaregové Beri Beri několik tisíc francouzských občanů 1.6. Náboženské složení muslimové 80 % zbytek tradiční náboženství a křesťané 1.7. Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky Úřední jazyk: francouzština Místní používané jazyky : hausa djerma fula tamashek 1.8. Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města Administrativní uspořádání: 8 provincií (Agadez, Diffa, Dosso, Maradi, Niamey, Tahoua, Tillaberi, Zinder) Hlavní město: Niamey (1 mil. obyvatel) Další velká města: Zinder (100 tis.) Maradio (100 tis.) Agadez 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn Západoafrický frank, tzv. CFA-frank ( Communaute Financiere Africaine franc = CFA), mezinárodní označení XOF. Západoafrický frank je pevně vázán na Euro, směnný kurs 1 Euro = 655,95 CFA. Směnný kurz k USD je pohyblivý: 1 USD = 535 CFA (2. čtvrtletí 2012). CFA-frank je emitován Centrální bankou západoafrických států (BCEAO se sídlem v Dakaru), sdružených do západoafrické hospodářské a měnové unie (WAEMU West African Economic and Monetary Union, francouzsky UEMOA Union Economique et Monetaire Ouest-Africaine ; Kromě u jsou členskými zeměmi WAEMU: Burkina Faso, Mali, Benin, Pobřeží slonoviny, Senegal, Togo, Guinea Bissau. 3/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

4 V zemi lze lehce směnit jak USD, tak EUR, které jsou také nejčastěji používanými měnami v zahraničním obchodě Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba 1. leden (Nový rok) 2. duben 1. květen 3. srpen 18. prosinec (Národní den) 25. prosinec Velikonoční pondělí Mouloud (narození Mohameda) Leilat al-quadr (zjevení veršů, třetí týden Ramadánu) Aid el-fitr (konec Ramadánu) Aid-el-Kebir (Tabaski, svátek obětování berana) Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Při plánování obchodního jednání je třeba vzít v úvahu nedochvilnost. Jednání jsou často odkládána a obchodní partneři se na schůzky velmi často vůbec nedostaví. Při přípravě a plánování doby jednání je zpravidla nutné plánovat několikadenní rezervu. Jednacím jazykem při obchodních jednáních v u je francouzština. 95 % obyvatelstva je muslimského vyznání, je třeba se odpovídajícím způsobem oblékat a chovat. Oblečení je buďto tradiční nebo evropské (pro jednání je vždy žádoucí oblek s kravatou). Význam známostí a osobních kontaktů je při uzavírání obchodů zásadní Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Viz: Lékařskou péči je nutné platit na místě. Běžné cestovní pojištění, sjednané v ČR pro neplatí, je nutné se připojistit Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Mezi Českou republikou a em platí oboustranný vízový režim. Vízum možné obdržet na konzulárním oddělení ZÚ u v Paříži. Povinné je očkování proti žluté zimnici. je silně malarická oblast a cestovatelům důrazně doporučujeme kontaktovat před cestou lékaře a případná zdravotní rizika před cestou konzultovat. Rovněž doporučujeme očkování proti tyfu, meningitidě a žloutence typu A i B. V u hrozí nebezpečí rychlé dehydratace, je třeba striktně dodržovat pitný režim. Silniční přechody jsou obvykle otevřeny pouze od 8 do 18:30/19:30 hod. Je přísně zakázáno fotografovat vojenské a vládní objekty na celém území státu. Velvyslanectví ČR v Abuji doporučuje, aby byl cestující do ské republiky očekáván na letišti místním obchodním partnerem, nebo jinou seriózní osobou znalou místních poměrů. Letecky je možno do u cestovat buď přímo (Air France) nebo s přestupem linkami Royal Air Maroc z Rabatu, Air Senegal z Dakaru, Air Ivoire z Abijanu a Air Chad z Njameny, Doualy či Lomé. Před cestou do zemí západoafrického regionu by měl každý cestovatel navštívit odborného lékaře - specialistu na tropické choroby (v Praze například Klinika geografické medicíny Královské nemocnice Vinohrady, nebo Centrum cestovní medicíny), kde lze absolvovat všechna doporučená očkování - proti žluté zimnici (povinné, potvrzení může být vyžadováno na letišti), žloutence typu A i B, břišnímu tyfu, meningitidě, choleře a tetanu. 4/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

5 Proti malárii očkování neexistuje. Pro krátkodobý pobyt je doporučována předběžná profylaxe antimalariky, přičemž na jednotlivé léky se po čase vytváří resistence. Proto je nutno typ použitého antimalarika konzulovat před odjezdem se specialistou na tropické nemoci. Mezi běžná antimalarika patří např. Lariam a Malaron. Při výskytu sebemenších příznaků jakékoliv nemoci (chřipky, angíny, bolesti hlavy, pocity únavy) je nutno navštívit nejbližší nemocnici a nechat si udělat malarický test. Ten je velmi jednoduchý (odběr vzorku krve z polštářku prstu na ruce) a rychlý - trvá cca 15 minut i s rozborem krve. Léky proti již probíhající malárii jsou v u volně v prodeji a jsou účinné - nemoc ustoupí během dvou až tří dnů. Zásadní je nenechat nemoc rozvinout (inkubační doba malárie je cca týden) pak může mít velmi vážné následky. Rovněž lze doporučit, aby si cestovatel koupil v cílové zemi jedno balení místních protimalarických léků a vzal si ho zpět s sebou do ČR. Vzhledem k inkubační době se malárie může projevit až po návratu zpět do vlasti a s jejím výskytem a tedy i léčením by mohly být v ČR problémy Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi Bezpečnostní situace v zemi je negativně ovlivněna vývojem v okolních zemích (konflikt v Mali, nestabilní situace v Libyi, působení nigerijské sekty Boko Haram na severu Nigérie). Pro cesty na sever nad 20. rovnoběžkou je třeba speciální povolení. Nedoporučuje se cestovat na sever od města Agadez a do celé příhraniční oblasti s Mali, Libyí, stejně jako do okolí jezera Čad. Velkým rizikem jsou zejména únosy Evropanů na celém území u, které organizuje Al-Káida v muslimském Maghrebu. Zemi pravidelně postihují sucha a invaze kobylek, které ničí úrodu a přináší nedostatek potravin a hladomor. Před cestou se cestovatelům doporučuje kontaktovat příslušný zastupitelský úřad České republiky a zaregistrovat se prostřednictvím systému dobrovolné registrace DROZD Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Embassy of the Czech Republic Gnassingbe Eyadema Street, Plot No. 5 P. O. Box 4628, Asokoro, Abuja Federal Republic of ia Tel.: abuja@embassy.mzv.cz Velvyslanec: Mgr. Jaroslav Siro Teritoriální působnost ZÚ ČR v Abuji : Nigérie, Benin,, Čad, Kamerun, Rovníková Guinea, Gabon, Středoafrická republika, Konžská republika, Konžská demokratická republika. Honorary Consulate of the Czech Republic (ulice jsou beze jména, HK je cca 500 m od ZÚ USA Niamey) BP Niamey Republic of Tel.: 00227/ , 00227/ Fax:00227/ úřadu: Niamey@honorary.mzv.cz Honorární konzul:dipl. ing. Souleymane ABDOU NIANDOU mobil: 00227/ zebniandou@yahoo.fr Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) V u nemá zastoupení žádná česká instituce. 5/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

6 1.17. Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Policie: 17 Hasiči/záchranka:18 Mezinárodní letiště Niamey: Policejní komisariát Niamey: centrální nemocnice Niamey: ZÚ Francie : , Internetové informační zdroje Adresy významných institucí Ministère du Commerce, de l Industrie et de la Promotion du Secteur Privé Direction du Développement du Secteur Privé B.P.: 480 Phone: (227) Fax: (227) Ministère du Commerce, de l Industrie et de la Promotion du Secteur Privé Direction du Développement Industriel B.P.: 480 Phone: (227) Fax: (227) Chambre de Commerce, d'agriculture, d'industrie et d'artisanat de la République du Address: BP 209, Niamey, Phone: (227) Fax: (227) Ministry of Finance and Economic Reform Secretary General Address: B.P. 862 Niamey, Phone: (227) Fax: (227) /26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

7 2. Vnitropolitická charakteristika 2.1. Stručná charakteristika politického systému Politický vývoj u byl po získání nezávislosti na Francii v roce 1960 turbulentní s častými vojenskými převraty a nestabilitou. V roce 1999 vyhrál prezidentské volby organizované vojenskou vládou Mamadou Tandja. V roce 2004 byl zvolen na druhé pětileté období. Před vypršením druhého mandátu se chtěl (podobně jako řada dalších afrických vládců) pokusit změnit ústavu a svoji moc prodloužit. Když mu jeho snaha nevyšla, rozpustil parlament a zavlekl zemi do vážné ústavní krize proto převzala moc znovu armáda. Díky politickému tlaku mezinárodního společenství, zřídila junta tzv. Nejvyšší radu pro obnovení demokracie, ta v březnu 2010 ustanovila prozatímní vládu a stanovila jednoleté období pro přípravu a konání regulérních voleb. V roce 2011 se konaly volby do obecních a regionálních zastupitelských úřadů, následovaly volby parlamentní a prezidentské. Ve druhém kole byl zvolen prezidentem země Mahamadou Issoufou, který obdržel 58% hlasů. je unitární republikou praktikující prezidentský systém moci s existencí více politických stran. Prezident je volen v přímých volbách na pět let (maximálně na dvě volební období). V čele vlády stojí prezident, který sdílí některé výkonné pravomoci s ministerským předsedou jím jmenovaným. Vláda je rovněž jmenována prezidentem. Zákonodárná moc je ústavou svěřena jednokomorovému Národnímu shromáždění, kde zasedá 113 poslanců. Na dodržování ústavnosti dohlíží Ústavní soud (7 soudců jmenovaných prezidentem na dobu 6 let). Nová ústava byla přijata v referendu dne Nejvýznamnější politické strany a hnutí: Národní hnutí za rozvoj společnosti (MNSD) Demokratické a sociální shromáždění (CDS) ská asociace pro demokracii a pokrok (ANDP) Sociálně-demokratické hnutí (RSD) Hnutí pro demokracii a pokrok (RDP) Sociálně demokratická strana u (PSDN) ijská strana pro demokracii a socialismus (PNDS) ijské demokratické hnutí za Africkou federaci (MODEN/FA) Unie pro demokracii a republiku (UDR Tabbat) Svaz nezávislých obyvatel u (UNI) Výsledky parlamentních voleb 2011: Sociálně demokratická strana u (PNDS Tarayya) - 39 % Národní hnutí pro rozvoj společnosti (MNSD Nassara) - 26 % Demokratické hnutí u za africkou federaci - 24 % Aliance u pro demokracii a pokrok - 8 % Hnutí pro demokracii a pokrok (RDP Jama a) - 7 % Unie pro demokracii a republiku (UDR Tabbat) - 6 % Demokratické a sociální shromáždění (CDS Rahama) - 2 % Svaz nezávislých obyvatel u (UNI) - 1 % 7/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

8 2.2. Hlava státu (jméno, kompetence) Současným prezidentem ské republiky je Mahamadou Issoufou. Prezident jmenuje premiéra s kterým sdílí část pravomocí a stojí v čele vlády, kterou jmenuje která je zodpovědná pouze jemu Složení vlády 1. Předseda vlády - Brigi Rafini 2. Ministr zemědělství - Oua Saidou 3. Ministr živočišné výroby - Mahamane Elhadj Ousmane 4. Ministr školství, alfabetizace a podpory lokálních jazyků - Ali Mariama Elhadj Ibrahim 5. Ministr pro státní správu a práci - Sabo Fatouma Zara Boubacar 6. Ministr mládeže, sportu a kultury - Kounou Hassane 7. Ministr národní obrany - Karidjo Mahamadou 8. Ministr financí - Gilles Baillet 9. Ministr zahr.věcí, spolupráce, africké integrace a diaspory - Bazoum Mohamed 10. Ministr vnitra, bezpečnosti, decentralizace a náboženství - Abdou Labo 11. Ministr spravedlnosti, nejvyšší státní zástupce, mluvčí vlády - Marou Amadou 12. Ministr hornictví a rozvoje průmyslu - Omar Hamidou Tchiana 13. Ministr plánování porodnosti, záležitosti žen a ochranu dětí - Maikibi Kadidiatou Dandob 14. Ministr obchodu a podpory soukromého sektoru - Saley Saidou 15. Ministr zdravotnictví - Soumana Sanda 16. Ministr energetiky a těžby uhlovodíků - Foumakoye Gabo 17. Ministr plánování, územní správu a rozvoj komunit - Amadou Boubacar Cisse 18. Ministr pro nákup materiálu - Saddi Soumaila 19. Ministr urbanistiky, výstavby bytů a odpadové hospodářství - Moussa Bako Abdoul Karim 20. Ministr pro spojovací a nové technologie a informatiku - Salifou Labo Bouche 21. Ministr pro styk s institucemi - Elhadj Laouli Chaibou 22. Ministr odborného školství a zaměstnanosti - N Gade Nana Hadiza Noma Kaka 23. Ministr vysokého školství a vědeckého výzkumu - Mamadou Youba Diallo 24. Ministr vodních zdrojů a životního prostředí - Issoufou Issaka 25. Ministr dopravy - Ibrahim Yacouba 26. Ministr turistiky a rozvoje řemesel - Yahaya Baare Aoua Abdou 8/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

9 3. Zahraničně-politická orientace Vztahy u se sousedy se v průběhu vlády poslední vojenské administrativy (2010) zlepšily a zlepšují se i nadále. Členství u v organizaci ECOWAS bylo plně obnoveno. EU je největším donorem rozvojové pomoci. Hlavním bilaterálním donorem a významným obchodním partnerem je Francie, která má v zemi tradičně silné postavení. V poslední době jí ale stále více konkuruje Čína. Vztahy s USA se zaměřují zejména na oblast bezpečnostní spolupráce Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních ACP, AfDB, AU, ECOWAS, Entente, FAO, FZ, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IFRCS, ILO, IMF, Interpol, IOC, IOM, ITSO, ITU, ITUC, MONUSCO, NAM, OIC, OIF, OPCW, UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UNMIL, UNOCI, UNWTO, UPU, WADB (regional), WAEMU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách Nejvýznamnější je regionální integrační uskupení ECOWAS ( a Ekonomické společenství západoafrických států (ECOWAS) bylo vytvořeno v roce 1975 a má v současné době 15 členských zemí - Benin, Burkina Faso, Gambie, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Libérie, Mali, Kapverdy,, Nigérie, Pobřeží slonoviny, Senegal, Sierra Leone a Togo. Sídlem Komise organizace je Abuja. Hlavním cílem ECOWAS je vytvoření celní, ekonomické a monetární unie, přičemž konečným cílem je pak vytvoření funkční ekonomické a měnové unie (WAEMU) - sblížení makroekonomické politiky členských zemí a vzájemná harmonizace odvětvové hospodářské politiky, jednotné vnější tarify a odstranění existujících vnitřních obchodních bariér. ECOWAS také zřizuje soudní dvůr, kam se subjekty i občané budou moci obracet s případy souvisejícími s agendami ECOWAS. Země ECOWAS se na konci roku 2000 dohodly na ustavení společné centrální banky a zavedení společné měny od roku 2003, k tomuto však doposud nedošlo (a v dohledné době pravděpodobně ani nedojde). Významné je rovněž členství v západoafrické hospodářské a měnové unii (WAEMU West African Economic and Monetary Union, francouzsky UEMOA Union Economique et Monetaire Ouest-Africaine ; Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. Dohoda o vědecké a technické spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Republikou z roku 1963 Dohoda o kulturní spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Republikou z roku 1963 (obě uveřejněny pod č. 1/1964 Sb.) 9/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

10 4. Ekonomická charakteristika země je Sahelskou zemí bez přístupu k moři, ¾ území pokrývá poušť 85% obyvatelstva žije v pásu 150 km širokém podél jižní hranice. Dlouhodobě patří k nejchudším zemím světa a na seznamu rozvoje společnosti UNDP v roce 2011 figuruje na předposledním místě. Ekonomika je a nadále zůstane orientovaná na komodity bez vyšší přidané hodnoty (omezená a na klimatu závislá rostlinná výroba, pastevectví, nerostné suroviny) zůstane tak velmi zranitelná a závislá na vnějších vlivech i na pomoci mezinárodních donorů. Většina obyvatel je ohrožována cyklickými suchy ničícími úrodu. Sucha, odlesňování a velmi rychlý růst počtu obyvatelstva znamenají trvalou hrozbu ekonomickému růstu. Země se vedle bezpečnostních problémů a cyklického nedostatku potravin potýká s mnoha dalšími problémy - zanedbanou infrastrukturou, nepříznivým investičním a podnikatelským klimatem, velkou korupcí, špatným řízením podniků a nevýkonnou státní správou, které její ekonomický rozvoj dále brzdí. Dle posledního hodnocení provedeného organizací Heritage Foundation vykazuje nízkou úroveň hospodářské svobody, ze 183 hodnocených zemí se umístil na 125. místě. Obchodní a podnikatelské klima země je považováno za jedno z nejhorších na světě - je klasifikován z tohoto hlediska na 173. místě z celkového počtu 183 hodnocených zemí (viz Doing business 2012 ) Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje Rok 2011 nebyl pro obyvatele u příznivý. Nedostatek vláhy a následná neúroda znamenala další potravinovou krizi, ceny základních potravin (čirok, proso) vzrostly o 80%. Humanitární a ekonomickou situaci v u zhoršil příchod desítek tisíc uprchlíků z Mali a návrat pracovních sil z Libye (omezení přílivu peněz, které rodinám v u zasílali). Přes všechny problémy HDP vzrostlo o 5%, inflace dosáhla 3,4%. Příjmy státního rozpočtu dosáhly 1,255 mld USD, výdaje 1,424 mld USD, deficit činil 2,8% HDP. Výhled na následující období (za předpokladu dobré úrody) je pozitivní. Uklidněním politické situace a návratem k demokracii si znovu získal důvěru mezinárodních donorů. Vláda očekává vyšší příjmy z těžby uranu, do těžby byla dána nová ložiska ropy. Díky zahájenému exportu ropy by se měly postupně zvyšovat příjmy ze zahraničního obchodu, snižovat obchodní deficit a deficit běžného účtu. Pro rok 2012 navíc vláda slíbila utužit fiskální disciplínu, je připravena snížit dotace na pohonné hmoty, zavést nové metody výběru daní a cel, podporovat příliv zahraničních investic. Pro nejbližší dva roky se předpokládá rychlý růst HDP ve výši 9,4% (2012) a 5,5% (2013), který by měl být vedle příjmů z prodeje ropy a uranu rovněž tažen domácími a zahraničními investicemi do těžby, elektrifikace a dopravní infrastruktury. Deficit státního rozpočtu by neměl překročit 2,2% HDP Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) 4.3. Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory Průmysl se na tvorbě HDP podílí 16 %. Průmyslová výroba je vedle těžebního průmyslu zaměřena na zpracování zemědělských surovin, výrobu potravin a nápojů, textil a cement. 10/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

11 Těžební průmysl Uran: V u je v současnosti šest oblastí, kde se uran těží, provádí otvírka nebo kde probíhá geologický průzkum. Ložiska Arlit, Akouta/Akola a Imouraren jsou těžena nebo osvojována společnostmi, které kapitálově ovládá francouzská AREVA. Koncentrát se po silnici dopravuje do přístavu v Beninu a lodí do Francie ke konečnému zpracování. Ložiska Abokorum a Azelik zkoumá (v případě ložiska Azelik již i těží) koncorcium ovládané čínskými firmami. Průzkum na ložisku Madaouela pak provádí koncorcium kanadských, britských a japonských firem. V roce 2011 se vytěžilo 4351 tun uranu, je na čtvrtém místě na světě. Po zahájení těžby v Imourarenu (poptávka po uranu a jeho ceny po havárii ve Fukushimě poklesly, AREVA proto rozhodla zahájit těžbu v tomto dole až v roce 2014) a uvedení ložiska Azelik do plné těžby v roce 2015 (mělo by se tam těžit 2500 tun) se ale stane druhým největším světovým producentem uranu. Ropa: se v roce 2011 stal producentem a vývozcem ropy a ropných produktů těžba byla zahájena na ložisku Agadem čínskou firmou China National Petroleum Corporation. Ropa je zpracovávána v nové rafinerii v Zinderu (rovněž postavené CNPC), 1/3 derivátů zůstane pro domácí spotřebu, 2/3 půjdou na vývoz. Kapacita rafinerie je cca barelů/den. Těžba ropy by měla v roce 2018 dosáhnout objemu barelů/den. Exportována bude pravděpodobně plánovaným ropovodem do Čadu a dále do Kamerunského přístavu Kribi ( a Čad v roce 2012 podepsaly MoU o výstavbě tohoto ropovodu, financovat, stavět ho s nejvyšší pravděpodobností budou čínské firmy). Prokázané zásoby ropy na bloku Agadem dosahují 483 mil. barelů ropy, zásoby zemního plynu 10 mld m3. Na dalších dvou blocích na východu země Ténere/Bilma (operuje CNPC) ani severovýchodním bloku Kafra (operuje Sonatrach) nebyly dosud komerční zásoby uhlovodíků nalezeny. V novém kole biddingu v červnu srpnu 2012 uspěly tři nigerijské společnosti Labana Petrol bude provádět průzkum na blocích Dibella 1 a Dallol, Sirius Energy (blok Grein) a Advantica (blok Mandaram 2). Australská International Petroleum Ltd získala práva průzkumu na 4 licencích Manga 1, Manga 2, Aborak a Ténéré l'ouest. Další nerostné suroviny: Société ienne de Charbon d Anour-Araren (SONICHAR) těží uhlí na ložisku Anour Araren na západním okraji pohoří Air. Uhlí je spalováno v tepelné elektrárně, která zásobuje elektřinou město Arlit a uranové doly v jeho okolí. V roce 2006 objevila čínská expedice ložisko uhlí (30 mil. tun) v okolí Tahoua. V zemi se dále těží v menší míře zlato Stavebnictví Podílí se cca 2,4 % na tvorbě HDP. Rozpočet na rok 2012 a následující nicméně počítá s nárůstem investic do rozvoje infrastruktury, včetně stavby přehrady v Kandadji Zemědělství vývoj, struktura Zemědělství zůstává páteří nigerské ekonomiky, je ovšem vysokou měrou závislé na monzunových deštích. Na celkové tvorbě HDP se sektor zemědělství v roce 2011 podílel 39 %, zaměstnává však až 90 % obyvatel. Opakovaná sucha a nálety kobylek často ničí podstatnou část úrody a přináší hladomor. Země stále nedosáhla potravinové soběstačnosti a je závislá na pomoci mezinárodního společenství. Situaci může zlepšit pouze rozsáhlá výstavba zavlažovacích systémů (což vláda s pomocí mezinárodních donorů do budoucna plánuje). Dezertifikace je stále větším problémem pouze 12,5 % půdy je vhodné pro zemědělskou výrobu (v roce 1960, kdy měl pouze ¼ současného počtu obyvatel, to bylo 25 %). Nejdůležitějším odvětvím je živočišná výroba vývoz jatečních zvířat je druhým největším zdrojem příjmů státního rozpočtu. Chovají se velbloudi, koně, hovězí dobytek, kozy, ovce a drůbež. Ve větší míře se pěstuje cibule, proso, rýže, podzemnice olejná a bavlna Služby Na tvorbě HDP se podílí 45 %. Největší částí tohoto odvětví zůstávají nadále dopravní služby (veškeré zboží se do země dováží z přístavů v Cotonou, méně i Lomé nebo Tema) a logistika pro regionální obchod (prosté velkoobchodní a maloobchodní služby). Bankovní služby se podílí na tvorbě HDP 12 % a zůstávají daleko za standardem ECOWAS. Podobně jako v ostatních afrických zemích se i v u 11/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

12 rozvíjí telekomunikace operují zde 4 poskytovatelé mobilních sítí (Orange, Atlantique Telecoms, Celtel a Sahelcom), počet mobilních telefonů se odhaduje na 4 mil. Země má nevyužívaný turistický potenciál Infrastruktura (doprava, telekomunikace, energetika z toho jaderná) Trvale zůstává jedním z nejslabších článků místní ekonomiky, vláda plánuje investovat zisky z prodeje ropy a uranu do výstavby infrastruktury. Doprava má kolem km cest a silnic, z toho je pouze km asfaltovaných. V zemi neexistuje železnice, prodloužení železnice z Cotonou (Benin) do hlavního města u Niamey zůstává stále pouze ve stádiu prováděcích studií. K lokální říční dopravě je částečně užíváno pouze 300 km řeky. V zemi je 10 letišť se zpevněnou plochou a 20 polních letišť. Mezinárodní letiště v Niamey má s Evropou spojení linkou Air France. Telekomunikace Síť pevných linek je řídká má zhruba účastníků. Naopak rychle roste počet mobilních telefonů, kterých je kolem 4 milionů. V zemi jsou čtyři operátoři mobilních sítí. Internet užívá asi obyvatel. Energetika Pouze 6,6 % obyvatel žijících ve větších městech nebo těžebních oblastech má elektřinu většina lidí je závislá na tradičních zdrojích (dřevo, dřevné uhlí). I tam, kde je elektřina dostupná, dochází velmi často k výpadkům proudu. V tepelných elektrárnách (uhlí) se vyrobí 230 mil. kwh elektrické energie, z velké části je ovšem spotřebována společnostmi těžícími uran. Z Nigérie se dováží 440 mil kwh. Aby vylepšila energetickou bilanci země, vláda plánuje zahájit stavbu přehrady a vodní elektrárny v Kandadji (kapacita 130 MW), druhé tepelné elektrárny na uhlí (200 MW) a tepelné elektrárny (diesel, 100 MW). Velký potenciál má solární energetika. Na východě země byla objevena ložiska zemního plynu. V roce 2006 nigerská vláda rozhodla o účasti v projektu transsaharského plynovodu z Nigérie do Alžírska, tento projekt ale zůstává ve stadiu studie proveditelnosti Přijímaná a poskytovaná rozvojová pomoc, který patří do skupiny nejméně rozvinutých zemí s nízkým příjmem, zůstává velkým příjemcem zahraniční rozvojové pomoci. Ta tvoří až 50 % příjmů státního rozpočtu. OECD uvádí, že poskytovaná pomoc dosáhla v roce 2008 výše 612 mil USD, v roce mil. USD a v roce mil. USD. Klíčovými donory jsou EU, USA, Francie, Kanada, Německo, Španělsko, Belgie, Japonsko, dále pak Africká rozvojová banka, agentury OSN, WB a IMF. Pomoc je poskytována na jednotlivé sektoriální politiky nebo přímo do státního rozpočtu. ČLR poskytuje nízko úročené půjčky na výstavbu infrastruktury (realizují ji ovšem výhradně čínské firmy). EU je v u nejvýznamnějším donorem - v roce 2011 pokračovala realizace 10. EDF ( ), ze kterého může čerpat celkem 458 milionů Euro (obálka A) a 15,2 mil Euro (obálka B). 10. EDF je vedle přímé rozpočtové podpory zaměřen na potravinovou bezpečnost a rozvoj venkova, výstavbu infrastruktury a podporu dobrého vládnutí. Nad rámec EDF má k dispozici dalších 90 mil. Euro v rámci Strategie pro Sahel, které mají být použity na sektor spravedlnosti, bezpečnost, místní rozvoj, infrastrukturu a občanskou společnost. 12/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

13 5. Finanční a daňový sektor 5.1. Státní rozpočet příjmy, výdaje, saldo za posledních 5 let Státní rozpočet je dlouhodobě deficitní a závislý na pomoci mezinárodních donorů. Plánovaná výše příjmů (ale i výdajů) státního rozpočtu není obvykle dodržována, v průběhu roku obvykle dochází k několika revizím rozpočtu. Zákon o rozpočtu pro rok 2012 předpokládá příjmy státního rozpočtu ve výši 800 mld. FCFA (bez půjček a darů mezinárodních donorů), výdaje státního rozpočtu by měly činit 1262 mld. FCFA. Tabulka uvádí předpoklad IMF. (mld. FCFA) * 2012* příjmy 363,6 385,6 445,0 606,0 výdaje 609,9 584,1 770,9 994,2 saldo - 246,3-198,5-325,9-388,2 * odhad IMF 5.2. Platební bilance (běžný, kapitálový, finanční účet), devizové rezervy (za posledních 5 let) (mld. FCFA) běžný účet - 621,3-570,9-810,9-903,9 kapitálový účet 120,3 95,8 162,8 218,4 finanční účet 418,3 574,2 628,6 703,3 Zdroj: IMF 5.3. Zahraniční zadluženost, dluhová služba mil. USD devizové rezervy zahr. dluh 1,15 1,00 1,1 1,3 - zdroj: EIU V roce 2000 byl Světovou bankou a MMF přiznán u statut tzv. Vysoce zadlužené chudé země (HIPC - Highly Indebted Poor Country). Na základě tohoto statutu byla země v roce 2005 z velké části oddlužena 13/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

14 (dluhy ve výši 1,18 mld. USD odpustila WB, IMF, ADB i Pařížský klub). Program restrukturalizace a odpouštění větší částí dluhu snížil závazky u vůči zahraničním věřitelům a umožnil uvolnit finanční prostředky na rekonstrukci infrastruktury, zdravotní péči, základní vzdělání a další kritické sociální služby. Měl rovněž přímý vliv na státní rozpočet, snížila se dluhová služba. Podmínky odpuštění části dluhu zahrnují realizaci programů zaměřených na diverzifikaci hospodářství, privatizaci a posilování ekonomiky země a snižování chudoby (Poverty Reduction Strategy Paper, přijat v roce 2008). Zahraniční dluh země začíná díky půjčkám (zejména čínským) na výstavbu infrastruktury opět narůstat Bankovní systém (hlavní banky a pojišťovny) Centrální bankou odpovědnou za monetární politiku je Západoafrická centrální banka (Banque Centrale des États de l Afrique de l Ouest BCEAO), jejíž ústředí sídlí v senegalském Dakaru a poskytuje služby všem sedmi členům sdružení UEMOA (Union Monétaire Ouest Africaine). Ta dozírá na činnost komerčních bank v zemích společenství a emituje oběživo. Ve své monetární politice v zásadě kopíruje rozhodnutí Evropské centrální banky. CFA frank je pevně vázán na Euro, směnný kurs je 655,96 FCFA/1Euro. Bankovní sektor sice prodělává rozvoj, ve srovnání s některými sousedními zeměmi ale ještě není plně rozvinutý. V zemi působí 3 středně velké a 8 menších komerčních bank. Hlavními komerčními bankami jsou: Banque internationale pour l Afrique au (BIA) Société nigérienne de banque (SONIBANK) Ecobank Další banky: Bank of Africa; Banque Commerciale du (libyjský kapitál); Credit du ; Banque Islamique du pour le Commerce et l Investissement (saudský kapitál), Banque Régionale de Solidarité, Banque sahélo-saharienne pour l investissement et le commerce (BSIC) a Banque Atlantique Daňový systém Daňové povinnosti podléhají společnosti v u registrované i pobočky nerezidentních společností. Daň ze zisku společnosti se platí ze zisku vytvořeném v u. Fyzické osoby (tuzemci i cizinci rezidenti) by měli v u platit daň na základě celosvětového příjmu. Ostatní platí daň pouze z příjmu v u. Za rezidenta se považuje cizinec, jehož hlavní bydliště nebo ekonomické aktivity jsou v u. ský daňový systém tvoří následující základní přímé a nepřímé daně a sociální pojištění zaměstnanců (zdroj: Deloitte): 1. Daň z příjmu fyzických osob (nekomerční příjmy, zaměstnanecké příjmy): progresivní v rozmezí 1% (roční příjem FCFA) - 35% (nad 1 mil FCFA) 2. Daň ze zisku společnosti: 35% (Deloite uvádí 30%), případně 2% z ročního obratu 3. Daň z přidané hodnoty 19 %, tato daň se nevztahuje na zboží určené na vývoz, některé dovážené zboží (např. farmaceutické výrobky, knihy a vzdělávací materiál, základní potraviny), dále na lékařské, bankovní služby a kulturní představení, 4. Sociální pojištění (Social Insurance) 15,9 % ze mzdy odvádí podnik, 5,25 % zaměstnanec, Podniky jsou povinny odvádět další platby a daně jako např. daň ze mzdy (payroll tax 2 % tuzemci, 4 % cizinci), daň z nemovitosti (1,5 % právnické osoby, 6% fyzické osoby), srážkovou daň (witholding tax: 10 % nebo u služeb 16 %) atd. Kapitálové zisky jsou zahrnovány do zisku společnosti. Rozsáhlé daňové výhody mohou získat následující podnikatelské subjekty: Zákon o investicích rozlišuje režim A (promoční), B (zvýhodněný), C (speciální) v závislosti na výši investic a počtu nově vytvořených míst. Noví investoři nebo firmy zavádějící nové aktivity mohou v závislosti na zařazení do privilegovaného režimu získat různé daňové výhody (obvykle 5 let), mohou bezcelně dovážet po určitou dobu zařízení...; pokud investují více než 2 mld FCFA nebo vytvoří více než 14/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

15 400 místě (režim C) je jim přiznán speciální daňový a celní režim a další úlevy. Společnosti investující do oblastí Agadez, Zinder, Diffa a Tahoua nebo investující do prioritních sektorů (energetika, těžba surovin, zemědělství, výroba potravin..) získají výše uvedené výhody na další 3 roky. Podmínkou získání výhod je rovněž školení zaměstnanců, užívání nigerských materiálů a surovin ve výrobě a dodržování zákonů. Podrobné informace viz: /26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

16 6. Zahraniční obchod země 6.1. Obchodní bilance za posledních 5 let vývoz, dovoz, saldo tabulka vývoz dovoz saldo Teritoriální struktura postavení v (k) EU vyváží do: Francie USA Ruské federace Nigérie Ghany ČLR * vzhledem k tomu, že dostupné prameny uvádí zcela rozdílné údaje, neuvádíme procentuální údaje dováží z : Francie - 24 % Čína - 19 % Nigérie - 9 % Belgie - 7 % EU v roce 2011 dovezla z u zboží za 285,5 mil. Euro, vyvezla zboží za 366,3 mil. Euro Komoditní struktura Nejdůležitějším vývozním artiklem je uran, jateční zvířata, vigna a cibule. Dováží se veškeré spotřební zboží, potraviny všeho druhu a ropné produkty Dovozní podmínky a dokumenty (po vstupu do EU), celní systém, kontrola vývozu Místní vývozci/dovozci musí být jako každá jiná firma zapsáni v rejstříku firem a musí být registrováni daňovým úřadem. Dále musí mít licenci ministerstva obchodu a potvrzení o zaplacení daní od obchodní komory. Licence se prodlužuje každý rok za poplatek 0,5 mil. FCFA. Dovážené potraviny a léky musí mít etiketu ve francouzštině s následujícími údaji: země původu, datum výroby, trvanlivost (a consommer avant...) a složení. Sůl musí nést nápis Sel iodé, alkoholické nápoje, cigarety a zápalky musí mít na obalu Vente au. Návody ve francouzštině musí mít i spotřební zboží. V u není organizace, 16/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

17 která by vydávala předpisy ohledně standardů, technické normy vydává ministerstvo obchodu. V zásadě je možné říci, že je třeba dodržovat francouzské standardy a normy. Místní dovozce se musí registrovat u tzv. Guichet unique (tzv. enregistrement statistique) a musí získat tzv. Předběžnou deklaraci o importu (L intention d importation). K proclení potřebuje zejména faktury, a to ve dvou exemplářích, pokud možno ve francouzštině nebo jiném světovém jazyce, ale s přiloženým francouzským překladem a popisem zboží. Všechny faktury musí obsahovat jména dodavatele a příjemce zboží, název zboží, jednotkovou a celkovou cenu a údaje o množství. Dále se vyžadují 2 kopie lodního nákladového listu (Bill of Lading) nebo leteckého nákladového listu (Air Waybill), doklad o zemi původu, balící list (packing list) a doklad o pre-shipping inspekci (pro nigerskou vládu provádí a vydává Cotecna ( Zboží do hodnoty 2 mil. CFA, umělecké předměty, drahokamy a zlato, ojetá auta, zbraně a munici, živá zvířata, nezmražené maso, ryby, ovoce a zeleninu, kovový šrot, květiny, ropu, státem dovážené obilí, knihy a časopisy a některé další zboží se může dovážet bez pre-shipping inspekce. Každá platba za dovoz zboží nad hodnotu 1 mil FCFA musí být placena prostřednictvím v u registrované banky. Celní sazby jsou společné pro všechny státy UEMOA (výnos 02/97/C, kterým se zavádí jednotný celní sazebník a klasifikace) Na výrobky se zemí UEMOA není aplikováno žádné clo. Dovozní cla ze třetích zemí se liší v závislosti na druhu dováženého zboží. ský celní sazebník rozlišuje čtyři základní kategorie: léky, knihy a učebnice, potřeby pro zemědělství, počítače, výrobní prostředky nedostupné v u sazba je 0 % základní výrobky suroviny pro průmyslový sektor, ropa, obiloviny sazba 5 % polotovary (zejména většina dovážených potravinářských výrobků), benzín a nafta celní sazba je 10 % běžné spotřební zboží (alkoholické nápoje, parfémy, elektronika, ale i mléko, mouka, zmražené ryby, ovoce apod.) sazba 20 % Dále se platí tzv. Redevance Statistique (1 %) a Le Prélèvement Communautaire de Solidarité (1 %). Alkoholické nápoje, tabákové výrobky, potravinářské oleje a tuky, čaj, parfémy a kosmetika mají speciální zvýšenou daň (Droits d accise) v rozmezí 12 % (čaj) až do 45 % (některé alkoholické nápoje). Firmy, které v zemi investují, zvyšují zaměstnanost, investují v oblastech s vysokou chudobou nebo do prioritních odvětví mohou bezcelně dovážet po určitou dobu výrobní zařízení, případně si mohou vyjednat přesně definovaný celní režim a další úlevy. Před propuštěním do vnitrostátního oběhu léky, zvířata a potraviny živočišného původu, rostliny a nekonzervované potraviny rostlinného původu podléhají sanitární či fytosanitární kontrole ministerstva zemědělství (příp. lesnictví), vejce kontrole ministerstva živočišné výroby. Vývozní daň činí 3 %, reexporty se zdaňují 10 %. Na vývoz zlata a drahokamů musí mít vývozce licenci ministerstva financí, ostatní suroviny svolení ministerstva důlního průmyslu. Vývoz dobytka, kůží podléhá sanitární kontrole a svolení ministerstva živočišné výroby. Zakázán je vývoz bavlněných semen, obilovin a hovězího dobytka mladšího než 5 let. Další informace: Ochrana domácího trhu Zakázán je dovoz průmyslového a nukleárního odpadu, vojenských zbraní a munice (ten podléhá při dovozu schvalování z úrovně vrcholných orgánů společenství zemí ECOWAS - sekretariátu v Abuji), narkotik a halucinogenů a pornografie. Speciální povolení ministerstva obchodu/zemědělství musí mít dovozci ropných produktů, drůbeže, kovových nádob, kovových plechů, perlivých nealkoholických nápojů, piva v lahvích, batikovaných bavlněných látek, mýdla a parfémů, na dovoz rýže a mouky existují kvóty. 17/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

18 6.6. Zóny volného obchodu V u prozatím neexistují. 18/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

19 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR Obchodní vztahy mezi Českou republikou a em jsou velmi nízké. Vzájemný obchod je doposud charakterizován spíše příležitostnými transakcemi, než stabilním etablováním určitých vývozců/dovozců či vzájemnými investicemi. V letech 2010 a 2011 bylo v zemi nicméně aktivní české sdružení stavebních firem, které zpracovalo studii proveditelnosti úseku železniční tratě z u do beninského Cotonou Smluvní základna Viz. kapitola Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 5 let tabulka Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 6 let (tisíce USD) vývoz dovoz obrat saldo Komoditní struktura českého vývozu/dovozu Hlavní vývozní komodity ČR v roce 2011: 1. železné konstrukce 2. železné trubky a roury 3. sušené mléko 4. bavlněné tkaniny Hlavní dovozní komodity ČR v roce 2010 (dle KN 8): Do ČR byly dovezeny výrobky z oceli a rypadlo (patrně reexport) Perspektivní položky českého exportu (velikost trhu, podíl domácí výroby a dovozu) Perspektivními oblastmi jsou potravinářské výrobky, domácí potřeby všeho druhu, bižuterie, sklo a porcelán, chemikálie, telekomunikační zařízení, těžební a stavební stroje, strojní zařízení (i repasované), jednoduché strojní vybavení dílen, zemědělské stroje, zavlažovací systémy a úprava vody, automobily (i ojeté), ošacení (včetně second-handu), pneumatiky atd. 19/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

20 7.5. Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce Vzájemný obchod je doposud charakterizován spíše příležitostnými transakcemi, než stabilním etablováním určitých vývozců/dovozců či vzájemnými investicemi. Sdružení českých stavebních a projekčních firem vypracovalo studii proveditelnosti výstavby železniční tratě Cotonou Dosso pro organizaci AFRICARAIL, tyto firmy se rovněž snažily o získání zakázek spojených s výstavbou Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci ZÚ Abuja se nesetkal s poptávkou z u Zahraniční rozvojová spolupráce ČR v minulosti několikrát přispěla mezinárodním organizacím na zmírnění následků hladomoru v u Vzájemná výměna v oblasti služeb ZÚ Abuja neeviduje výměnu v oblasti služeb Podmínky pro zaměstnávání občanů z ČR Podle dostupných informací musí zaměstnavatel pro budoucího zaměstnance získat pracovní povolení na ministerstvu práce (v případě non-salarié u ministerstva obchodu). K tomu je třeba předložit pracovní smlouvu. Na základě pracovního povolení může zaměstnanec žádat o pracovní vízum. Údaje o případných kvótách či omezeních nejsou dostupná. 20/26 Zastupitelský úřad Abuja (Nigérie)

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) 13217/14 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 16. září 2014 Příjemce: ACP 145 WTO 244 COAFR 248 RELEX 743 Jordi AYET

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 26. 04. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference - Ostrava NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 19. 06. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní

Více

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha Velvyslanectví České republiky v Havaně KUBA Exportní příležitosti pro české firmy 30. 11. 2016 Praha Struktura prezentace Perspektivní sektory Kuba: výhody a nevýhody Postup při zájmu o export zboží na

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Základní charakteristika Doněcké a Luganské oblasti Doněcká oblast: Poloha: Plocha: Obyvatelstvo : jihovýchodní část Ukrajiny, hraničí s Ruskou federací 26,5 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Počet:

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 Zásady společné obchodní politiky Stanoveno čl. 207 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) Jednotné zásady pro všech 28 zemí pro: Úpravy celních sazeb Uzavírání obchodních dohod Sjednocování liberalizačních

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Czech Libyan Chamber of Commerce 02.04.2014 CLOK - CLCC

Czech Libyan Chamber of Commerce 02.04.2014 CLOK - CLCC Czech Libyan Chamber of Commerce O nás Česko-libyjská obchodní komora navazuje na historické kořeny úspěšné spolupráce v oblasti obchodu, průmyslu, zemědělství, vzdělávání, zdravotnictví atp. Komora se

Více

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika Jihoafrická republika Situace a příležitosti Mezinárodní strojírenský veletrh Brno Ing. Vladimír Jeništa 16. 9. 2015 www.czechtrade.cz Srovnání JAR x ČR Rozloha: Jižní Afrika - 1 219 090 km 2 (15x) Česká

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Financing Business with Egypt

Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Financing Business with Egypt Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Bankovní systém v Egyptě OBSAH Největší banky v Egyptě Dokumentární platby Trade Facilitation Program - EBRD Bankovní záruky Exportní faktoring

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí

Přílohy. Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí Přílohy Příloha č. 1: Přehled rozvojových cílů tisíciletí 1. Název cíle Odstranit extrémní chudobu a hlad popis cíle -snížit na polovinu počet extrémně chudých lidí (ti, kteří mají méně než 1 dolar na

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Etiopská federativní demokratická republika

Etiopská federativní demokratická republika Etiopská federativní demokratická republika Petr Kvaček petr_kvacek@mzv.cz Subsaharská Afrika roční růst HDP 5 % (ET 2014: 8 % dle MMF, 10,5 % dle MF ET) za posledních 5 let český vývoz vzrostl 7x, přesto

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 CETA Cílem dohody je odstranit obchodní bariéry v předem daných oblastech a podpořit tím obchod mezi EU a

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008 Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Obsah prezentace 1) Rozdělení Kypru 2) Ekonomická charakteristika země 3) Nejdůležitější události v souvislosti s ekonomickým vývojem

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/0083(NLE) pro Výbor pro zahraniční věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 2014/0083(NLE) 5.9.2014 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro mezinárodní obchod pro Výbor pro zahraniční věci k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření, jménem

Více

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix

ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA. Bc. Radek Feix ROZVOJOVÁ POMOC JAKO SOUČÁST REGIONÁLNÍHO ROZVOJE NA PŘÍKLADU MOLDAVSKA Bc. Radek Feix OBSAH obecná charakteristika Moldavské republiky problémové faktory brzdící rozvoj státu hlavní rozvojoví partneři

Více

Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy

Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy Změny a aktuality v oblasti vnitřního trhu EU, obchodní a investiční politiky EU a dopady na bilaterální obchodní vztahy, Praha, 2015 1 Vnitřní trh a Společná obchodní politika EU Obchodní vztahy mezi

Více

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Mgr. Tomáš Jan Podivínský velvyslanec Velvyslanectví ČR v Berlíně Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKÁ EKONOMIKA 82,8 milionů

Více

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské

Více

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Sankce: EU versus Rusko Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled Přímé dopady Sankce EU proti Rusku 3 Sankce Ruska proti EU 4 Nepřímé

Více

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Strategie úspěšného export do Maroka 5. 3. 2018 Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Vzájemné vztahy Základní údaje Zajímavé obory Úskalí marockého trhu Marocké království Kde je Maroko? ROZLOHA A UMÍSTĚNÍ

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Ostrava, 18 června r.2015 2 Evropská unie základný obchodní

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ

OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ Velvyslanectví v Abuji OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ 21. 11. 2016 Beata Matusiková, ekonomický diplomat, ZÚ Abuja Téma prezentace 1. Obecně k Nigérii, ekonomická situace 2. Obchodní relace ČR - Nigérie 3. Příležitosti

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce 11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce Světová banka (SB) = World Bank (WB) = Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj = International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Více

Ghana, Nigérie, Senegal možnosti financování exportu

Ghana, Nigérie, Senegal možnosti financování exportu KORPORÁTNÍ BANKOVNICTVÍ SPECIALIZOVANÉ OBCHODNÍ AKTIVITY Ghana, Nigérie, Senegal možnosti financování exportu Tomáš RAK Praha, Société Générale Worldwide Overview P.2 Société Générale v Africe 3.3 MILLION

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

Souhrnná teritoriální informace Niger

Souhrnná teritoriální informace Niger Souhrnná teritoriální informace Zastupitelský úřad 27. 4. 2017 18:03 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika teritoria, ekonomický přehled (s.2) 2. Zahraniční obchod

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

Právní aspekty podnikání v Bulharsku

Právní aspekty podnikání v Bulharsku Právní aspekty podnikání v Bulharsku Martin Vacek Ředitel PETERKA & PARTNERS, Sofie www.peterkapartners.com Ochrana zahraničních investic Úprava systému podpory zahraničních investic od 17.3.2009: Došlo

Více

Hospodářská politika

Hospodářská politika Hospodářská politika doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Hlavní cíl: zajištění ekonomického růstu, ekonomické rovnováhy, cenové stability, plné zaměstnanosti a sociálních úkolů státu. 1 Cílů HP je dosahováno

Více

Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven?

Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 Lednová bilance zahraničního obchodu sáhla na rekord Lednové výsledky zahraničního obchodu nepřekvapily, když nejenže navázaly na pozitivní

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ

OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ Velvyslanectví v Buenos Aires OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ 25. 04. 2017 MZV ČR Ing. Ludevít Hrúz, obchodní rada, ZÚ Buenos Aires Téma prezentace 1. Základní údaje, ekonomická situace a výhled 2. Vzájemné vztahy

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

Ukrajina exportní možnosti pro české firmy

Ukrajina exportní možnosti pro české firmy Ukrajina exportní možnosti pro české firmy Brno, 31. října 2018 Radek MATULA velvyslanec ČR na Ukrajině Priority ve dvoustranných vztazích Podpora Ukrajiny je dlouhodobou zahraničněpolitickou prioritou

Více

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV hájí obchodní zájmy České republiky v

Více

II. Vlastní hlavní město Praha

II. Vlastní hlavní město Praha II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hl. m. Prahy na rok 2017 byl schválen s příjmy v objemu 48 2 752,90 tis. Kč a výdaji v objemu 65 193 281,00 tis. Kč. Během roku 2017 byly na základě

Více

Afrika Severní region. Státy část I

Afrika Severní region. Státy část I Afrika Severní region Státy část I Severní Afrika Přiřaď státy do mapy severní Afriky Súdán Egypt Libye Alžírsko Tunisko Maroko Západní Sahara Hry a testy o Africe (EN) Alžírsko Alžírská demokratická a

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Nástup neoliberalismu Strukturalismus ovlivňoval

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Seminář organizovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR 28. března 2008 Ing. Vladimír Bomberovič vedoucí obchodně

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu České republiky 2014 - příjmy (v mil. Kč)

Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu České republiky 2014 - příjmy (v mil. Kč) V. Tabulková část Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu ČR 2014 příjmy Tabulka č. 2: Pokladní plnění státního rozpočtu ČR 2014 výdaje Tabulka č. 3: Příjmy kapitol r. 2014 Tabulka č. 4: Výdaje

Více

II. Vlastní hlavní město Praha

II. Vlastní hlavní město Praha II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hl. m. Prahy na rok 2016 byl schválen s v objemu 44 423 447,60 tis. Kč a výdaji v objemu 58 740 892,90 tis. Kč. Během roku 2016 byly na základě

Více

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Případová studie (Chile Brazílie) Vladan Hodulák Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Základní

Více

Mezi makroekonomické subjekty náleží: a) domácnosti b) podniky c) vláda d) zahraničí e) vše výše uvedené

Mezi makroekonomické subjekty náleží: a) domácnosti b) podniky c) vláda d) zahraničí e) vše výše uvedené Makroekonomická rovnováha může být představována: a) tempem růstu skutečného produktu, odpovídající vývoji tzv. potenciálního produktu b) vyrovnanou platební bilancí c) mírou nezaměstnanosti na úrovni

Více

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Kazachstán (KZ) je pro ČR již tradičním obchodním partnerem a v rámci regionu Střední Asie také nejvýznamnějším partnerem. Dosavadní výsledky

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků 1 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV

Více

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 I. PŘÍJMY (v Kč) Poř. č. čís. kap. kapitola Titul a ukazatel

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Základní grafické podklady. duben 2018

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Základní grafické podklady. duben 2018 Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 216 Základní grafické podklady duben 218 1 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

DOHODY O VOLNÉM OBCHODU EU - KOREJSKÁ REPUBLIKA EU - JAPONSKO

DOHODY O VOLNÉM OBCHODU EU - KOREJSKÁ REPUBLIKA EU - JAPONSKO DOHODY O VOLNÉM OBCHODU EU - KOREJSKÁ REPUBLIKA EU - JAPONSKO Anna Teličková ředitelka odboru mnohostranné a společné obchodní politiky 30. října 2012 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA

Více

PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY

PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY BULHARSKO Podmínky cestování po EU: Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. Pokud tedy rodič cestuje pouze s občanským průkazem

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 27 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek předseda vlády ČR Stav veřejných financí vládní deficit Trvale deficitní hospodaření -1-2 -3 % HDP -4-5 -6-7 -8 Saldo vládního sektoru

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha 1 +420 224 852 618 pospisil@mpo.cz NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze)

Více

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu 2. Základní vlivy působící na sestavení střednědobého výhledu rozpočtu na roky

Důvodová zpráva Střednědobý výhled rozpočtu 2. Základní vlivy působící na sestavení střednědobého výhledu rozpočtu na roky Důvodová zpráva 1. Střednědobý výhled rozpočtu je nástrojem územního samosprávného celku sloužící pro střednědobé finanční plánování rozvoje jeho hospodářství. Sestavuje se na základě uzavřených smluvních

Více

ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City

ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost 19. 6. 2017 Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City Mexiko Spojené státy mexické Jedna z předních ekonomik světa 123 518 000 obyvatel

Více