Možný přístup k vyhodnocení počtu dopravních nehod při sledování konfliktních situací

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Možný přístup k vyhodnocení počtu dopravních nehod při sledování konfliktních situací"

Transkript

1 Možný přístup k vyhodnocení počtu dopravních nehod při sledování konfliktních situací Ing. Petr Kozel Institut dopravy, Fakulta strojní, VŠB-TU Ostrava 1. Úvod Silniční doprava jako jeden z druhů doprav je velmi významným subjektem, který se podílí na uskutečňování přemísťovacího procesu. Dopravních prostředků individuální osobní dopravy, hromadné osobní dopravy využívá snad každý z nás k vlastnímu přemístění z místa na místo. Není-li tomu tak, je každý z nás alespoň chodcem a taktéž se stává účastníkem silničního provozu. Společným zájmem všech osob nejen chodců, ale i řidičů, kteří bývají čas od času taktéž chodci, by měla být nejen rychlá a pohodlná, ale především bezpečná doprava. Zvýšení bezpečnosti dopravy je stav, jehož naplnění si vytýkají odborníci z oblasti dopravy již po několik desetiletí. Zhruba od 70 let 19. století přestala být doprava výhradně součástí strojního oboru a na celou řadu problémů z dopravní oblasti se začalo pohlížet z hlediska dopravního [1]. Bezpečnost dopravy s ohledem na eliminaci vzniku dopravních nehod byla řešena zhruba od druhé poloviny 20. století. Původní nápravné opatření byly realizovány na základě tzv. ex post (lat. z následků) zjištění, jejichž hlavní nevýhodou je, že veškeré poznatky jsou získávány díky nastalým dopravním nehodám a jejich důsledkům a příčinám. Metodu založenou na tzv. ex ante (lat. z předchozího) začal od roku 1972 rozvíjet doc. Ing. Jan Folprecht, CSc., který navázal na již existující metodiky sledování konfliktních situací, které roku 1968 vyvinuli S. R. Perkins a J. I. Harris a další. Díky doc. Ing. Janu Folprechtovi, CSc. byla již známá metodika rozšířena a původní pozorování v aktuálním čase bylo doplněno videotelevizním záznamem, který umožňoval zachycení reálné dopravní situace a její následné vyhodnocení skupinou odborníků s možností zpětného přehrávání konfliktních situací. Předložený příspěvek se bude zabývat možností, jak je možné provést porovnání výsledků sledováním konfliktních situací v terénu s výsledky sledování konfliktních situací na videozáznamu. S ohledem na tuto skutečnost byla provedena řada měření na křižovatce, která byla následně porovnána s pozorováním videozáznamu na dopravně-inženýrském pracovišti.

2 2. Videoanalýza konfliktních situací Dříve, než bude popsán postup navrhovaného způsobu porovnání a vyhodnocení záznamů získaných na základě pozorování jak v terénu, tak na dopravně-inženýrském pracovišti, je vhodné stručně pohovořit o tom, co se konfliktními situacemi rozumí a jakým způsobem je videoanalýza v praxi prováděna. Konfliktní situace Podle [2] je konfliktní situace definována následujícím vymezením. Konfliktními situacemi se rozumí takové okamžiky a situace v silničním provozu, kdy vzniká nebo může vzniknout pro některé účastníky větší než obvyklá míra nebezpečí. Konfliktní situace je stav, který předchází každé dopravní nehodě. Při dopravní nehodě překročila míra nebezpečí pomyslnou hraniční hodnotu a došlo k vzájemné incidenci zúčastněných vozidel. Jelikož konfliktní situace předcházejí každé dopravní nehodě, lze na základě počtu vysledovaných konfliktních situací odhadovat možné dopravní nehody a jejich závažnost. Na základě těchto údajů je pak možné přikročit k potenciálním úpravám v organizaci a řízení silničního provozu. K záznamu konfliktních situací využíváme trojmístný klasifikační znak - kód, který nese tři informace. Informaci o účastnících konfliktu, informaci o způsobu konfliktu a informaci o závažnosti. Tyto kódy, které mohou být doplněny o časový údaj, sloužící pro lepší časovou orientaci a schematické dokreslení způsobu nehody, jsou zanášeny do půdorysného schématu sledovaného úseku pozemní komunikace, či křižovatky. Příklad klasifikačního kódu je uveden na níže uvedeném obrázku, (viz Obr. 1). Obr. 1 Klasifikační kód konfliktních situací. ZDROJ: [1] K tomuto klasifikačními kódu jsou definovány jak varianty účastníků konfliktu, tak způsoby konfliktu a závažnosti. Detailní přehled těchto klasifikačních znaků je uveden v literatuře [2].

3 Na prvním a třetím místě se může vyskytovat pouze jeden symbol, který v prvním případě hovoří o účastnících konfliktu. Jimi mohou být chodec, automobil, autobus, tramvaj nebo jiný dopravní prostředek a jejich libovolná kombinace. Ve druhém případě pak tento symbol hovoří o závažnosti situace. Základní stupně závažnosti jsou 1, 2, 3, 4, přičemž čtvrtým již rozumíme nehodu samotnou a nejedná se o konfliktní situaci jako takovou. Na druhé prostřední pozici může být symbolů více a tyto symboly vysvětlují nastalou situaci. Videoanalýza konfliktních situací Základem videoanalýzy konfliktních situací je pořízení videozáznamu provozu na sledovaném místě z co možná nejvyššího místa s ohledem na přehledný snímek, ve kterém se bude možné dobře orientovat a jehož kvalita napomůže kvalitnímu vyhodnocení nastalých konfliktních situací. Pokud tomu situace a poměry na křižovatce dovolí, je vhodné umístit kameru tak, aby její instalace nepůsobila na účastníky silničního provozu omezujícím vlivem. Bude-li pozorování konfliktních situací příliš poutat pozornost účastníků silničního provozu, může dojít k situacím, kdy budou řidiči cíleně snižovat rychlost před monitorovacím zařízením apod. Výsledek tohoto měření pak bude ovlivněn. Pro věrohodné pozorování je potřeba mít před samotným měřením i tyto skutečnosti na zřeteli. Do videozáznamu je vhodné nahrávat časové značky, které budou identifikovat čas nastalé konfliktní situace. To usnadní následnou práci při vyhodnocování konfliktních situací na dopravně-inženýrském pracovišti. Videozáznam je též možné doplnit slovním audiokomentářem nastalé konfliktní situace. Vyhodnocení videozáznamu sledovaného místa pozemní komunikace se provádí na pracovišti, které je pro přehrávání pořízeného záznamu vhodné. Je potřeba zajistit, aby pozorovatel, který bude videozáznam analyzovat, měl opět kvalitní zařízení pro přehrávání, ze kterého je pohodlné videozáznam vyhodnocovat. Je možné použít jak počítač, tak velkoplošnou obrazovku či promítat záznam pomocí dataprojektoru na plátno. Při sledování záznamu je vhodná účast více osob, které se účastní vyhodnocování a nastalé nejasnosti či rozdíly v názorech na konfliktní situaci je možné prodiskutovat. Pozitivem u tohoto vyhodnocování konfliktních situací na dopravně-inženýrském pracovišti je možnost zastavení, zpomalení či opakovaní videozáznamu, což slouží k lepší možnosti detailně prostudovat a vyhodnotit nastalý konflikt. Jak uvádí literatura [2], může jeden pracovník sledování

4 provádět maximálně tři hodiny denně. Tato doba je stanovena s ohledem na pozornost pozorovatele. Na základě videozáznamu je možné kromě konfliktních situací určovat další charakteristiky dopravního provozu sledované lokality. Jedná se především o intenzitu provozu, složení dopravního proudu apod. Díky zakreslování klasifikačních kódů do půdorysného schématu sledované lokality je k dispozici mapa konfliktních situací, ze které je možné snadno vyčíst místa, na kterých ke kumulaci jednotlivých konfliktů dochází. Na základě tohoto je pak možné nakročit k nápravnému opatření. Pro konkrétní sledované místo lze míru zatížení tohoto místa konfliktními situacemi též kvantifikovat na základě ukazatele relativní konfliktnosti. Tento ukazatel udává počet konfliktních situací na 100 vozidel, resp. 100 chodců a je dán vztahem (1). k R Pks 100 [počet konfliktních situací/100 vozidel, resp. chodců] (1) I Použité symboly mají následující význam: k R P ks ukazatel relativní konfliktnosti, [počet konfliktních situací/100 vozidel, resp. chodců], počet konfliktních situací, jejichž počáteční symbol je 4-8, za hodinu, [konfliktní situace/hodina], I hodinová intenzita, [jednotková vozidla/hodina]. Doposud byla přiblížena metodika, jak lze přistupovat ke sledování a analýze jednotlivých konfliktních situací. V následujícím textu bude pozornost věnována monitorování konfliktních situací, které bylo uskutečněno v měsíci říjnu Dále bude popsán způsob, jak je možné porovnat údaje získané přímým pozorováním s údaji získanými vyhodnocením videozáznamu na dopravně-inženýrském pracovišti.

5 3. Reálný příklad videoanalýza 17. listopadu Reálné pozorování konfliktních situací bylo provedeno v měsících září a říjnu 2011 v lokalitě Ostrava-Poruba na T-křižovatce ulic 17. Listopadu, Hlavní třída. Ilustrační půdorysné schéma pozorované oblasti je na níže uvedeném obrázku, (viz Obr. 2). Zdroj: [Autor] Obr. 2 Fragment mapy zachycující monitorovanou oblast. Pozorování v terénu V následujícím textu budou popsány a prezentovány výsledky měření uskutečněného dne Vybraná oblast byla sledována v období 8:15 9:15 hodin a v období 9:35 10:35 hodin. K videozáznamu byla použita videokamera SONY, která byla instalována kolmo na křižovatku v budově VŠB TU Ostrava za proskleným čelem Auly. Toto místo bylo k pozorování velmi vhodné s ohledem na skutečnost, že poskytuje náležitý přehled o dění na křižovatce. Umístění kamery v budově Auly VŠB navíc nepoutalo pozornost účastníků silničního provozu k monitorovacímu zařízení a lze předpokládat, že provoz na křižovatce nebyl tímto ovlivněn. Poloha videokamery je v obrázku č. 2 znázorněna červeným bodem. Kromě monitorování provozu na kameru provádělo ručně záznam konfliktních situací 14 pozorovatelů, kteří nastalé situace zanášeli do zjednodušeného půdorysného schématu křižovatky, které je možné vidět na obrázku č. 3. S ohledem na kvalitu zaznamenaných konfliktních situací byla sledovaná křižovatka rozdělena na dvě poloviny (levou a pravou). Každému byla přidělena jedna z polovin, kterou sledoval. Tito pozorovatelé byli před pozorováním náležitě proškoleni a byly jim na příkladech vysvětleny a popsány případné konfliktní situace, jejich zápis a možné kombinace klasifikačních znaků. Na základě tohoto

6 pozorování byly získány jak ruční záznamy jednotlivých pozorovatelů, tak videomateriál zaznamenaný pomocí videokamery. Tyto údaje pak byly dále zpracovávány na dopravněinženýrském pracovišti. Obr. 3 Zjednodušené půdorysné schéma sledovaného úseku. Zdroj: [Autor] Pozorování videozáznamu na dopravně-inženýrském pracovišti Na pozorování konfliktních situací v terénu navazovalo pozorování konfliktních situací zaznamenaných na videozáznamu. Toto pozorování bylo realizováno v prostorách Institutu dopravy. Důležitou informací je, že pozorování neprováděly osoby, které se účastnily prvotního pozorování v terénu. Pozorování prováděli studenti 2 ročníku dopravních oborů Institutu dopravy, Fakulty strojní, VŠB TU Ostrava. Základní skutečností, která je odlišná od metodiky navržené v literatuře [2] je skutečnost, že pozorování videozáznamu konfliktních situací nebylo prováděno skupinově. Každý pozorovatel měl k dispozici počítač s videozáznamem (bez zvuku), aby nebyl rozptylován případnými komentáři konfliktních situací. Zároveň měl každý pozorovatel k dispozici prázdné zjednodušené schéma křižovatky, do které záznam konfliktních situací prováděl. Každá osoba provádějící pozorování konfliktních situací byla před samotným pozorováním opět náležitě proškolena a každému

7 byl vysvětlen způsob záznamu a vyhodnocování konfliktních situací a možnosti kombinací klasifikačních znaků konfliktních situací. Podobně, jak je uvedeno výše, každý pozorovatel sledoval pouze tu polovinu křižovatky, která mu byla přidělena. Údaje, které byly získány na základě výše uvedených dvou bodů, byly dále zpracovány. Základní otázka, která byla při vyhodnocování konfliktních situací položena, se týkala zjištění, do jaké míry existuje shoda mezi údaji zaznamenanými přímo na křižovatce s údaji zjištěnými na základě analýzy videozáznamu. Porovnání získaných údajů Údaje získané na základě dvou výše uvedených pozorování byly shrnuty v tabulkách uvedených níže, které měly následující strukturu, (viz Obr. 4). Tabulka pro vyhodnocení shody při zaznamenávání konfliktních situací () Datum měření: Poznámky: Začátek měření: Konec Měření: Den: Kvadrant Pozorovatel I. II. III. IV. Příjmení, Jméno typ četnost typ četnost typ četnost typ četnost Pozorovatel 1, Petr Kozel Obr. 4 Tabulka pro vyhodnocení shody při zaznamenávání konfliktních situací. ZDROJ: [Autor] Aby bylo možné, co nejlépe rozpoznat nastalou shodu mezi záznamy různých pozorovatelů, byly pozorovací formuláře dodatečně rozděleny na čtyři kvadranty I, II, III, IV. V těchto kvadrantech pak byly evidovány jednotlivé typy zaznamenaných konfliktních situací a jejich četnost, (viz Obr. 5).

8 ZDROJ: [Autor] Obr. 5 Rozdělení pozorovacích formulářů na kvadranty. Pro příklad bude dále pozornost věnována pouze pravé straně sledovaného úseku. Vyhodnocení konfliktních situací, které nastaly v pravé části sledovaného úseku, je shrnuto v níže uvedených tabulkách, (viz Obr. 6, 7, 8, 9). druh I. Kvadrant, pravá strana pozorování v terénu identifikovaných daného druhu videoanalýza identifikovaných daného druhu 1ch1 4/ ,25 2/ ch1, 4A2, 4ch3 4/ /4 1 0,25 2p1 4/4 2 1,00 1p1 3/ v1 2/4 0 0 Obr. 6 Vyhodnocení, I. Kvadrant, pravá strana. ZDROJ: [Autor]

9 Tabulka č. 2, (viz Obr. 6), je rozdělena do dvou částí. První část shrnuje výsledky získané pozorováním konfliktních situací v terénu. Druhá část pak shrnuje výsledky zaznamenané na základě pořízeného videozáznamu. První sloupec, společný pro obě části, udává klasifikační kód nastalé konfliktní situace. Pro účely tohoto zhodnocení byly vybírány konfliktní situace, které byly obsaženy v záznamech dvou různých pozorovatelů. Konfliktní situace podobných atributů jsou v tabulce uvedeny společně. Příkladem je druhý řádek, kde se vyskytují konfliktní situace s označením 4ch1, 4ch3 (kolize chodec x automobil, viník chodec, závažnost 1 nebo 3) a konfliktní situace 4A2 (kolize chodec x automobil, možnost střetu s příčně jedoucím, závažnost 2). Tyto situace mohou vznikat subjektivní interpretací vzniklé konfliktní situace. Druhý sloupec udává informaci o tom, kolik pozorovatelů příslušnou konfliktní situaci zaznamenalo. Příkladem může být konfliktní situace s označením 1p1 tuto situaci zaznamenali 3 pozorovatelé ze 4. Třetí sloupec udává mezi nejvyšším a nejnižším počtem zaznamenaných konfliktních situací daného druhu. Čtvrtý sloupec pak udává informaci o rozptylu mezi počty identifikovaných konfliktních situací. Čím menší hodnoty nabývá rozptyl a, tím prokazatelnější je shoda mezi zaznamenanými konfliktními situacemi. Jak je možné z tabulky č. 2, (viz Obr. 6) vidět, druhu zaznamenané konfliktní situace mezi, kteří zaznamenávali konfliktní situace v terénu a na základě videoanalýzy, je u konfliktní situace typu 1ch1, avšak s poměrně velkým rozptylem zaznamenané četnosti. Dále pak u konfliktní situace (4ch1, 4ch3, 4A2), zde již s poměrně shodným výsledkem. Odlišnost nastává především v posouzení závažnosti konfliktní situace a její bližší specifikaci. Kromě dvou dalších konfliktních situací (2p1, 1p1), které nebyly na základě videozáznamu zaznamenány, byla zaznamenána konfliktní situace (4v1), která však naopak nebyla zpozorována v provozu. Ze zaznamenaných hodnot lze dále pouze odhadovat, že například konfliktní situace 2p1 (automobil, pasivita, závažnost 1) a 4v1 (chodec x automobil, zavinil automobil, závažnost 1) jsou dvěma vyjádřeními téže konfliktní situace. Jednoznačně lze na základě tabulky č. 2 konstatovat, že v pravé straně sledovaného úseku, v kvadrantu I. jsou identifikovány konfliktní situace mezi chodci a vozidly s nízkou mírou závažnosti. Při pohledu do zjednodušeného schématu sledovaného území lze vyvozovat, že ze strany chodců se jedná především o nesprávné přecházení přechodu pro chodce, ze strany řidičů pak o nedání přednosti v chůzi chodci.

10 druh II. Kvadrant, pravá strana pozorování v terénu identifikovaných daného druhu 6p1, 6C1 4/ ch1 2/4 0 0 videoanalýza identifikovaných daného druhu ZDROJ: [Autor] Obr. 7 Vyhodnocení, II. Kvadrant, pravá strana. Z výsledků tabulky č. 3, (viz Obr. 7) vyplývá, že pozorovatelé videozáznamu nezaznamenali situace zaznamenané v terénu. Jiné situace však zaznamenány nebyly. Jak je z tabulky č. 3 dále vidět, závažnost zaznamenaných konfliktních situací je nízká. Lze se domnívat, že pozorovatelé, kteří konfliktní situace vyhodnocovali na základě videozáznamu, měli možnost shlédnout konkrétní situaci vícekrát, a nevyhodnotili nastalé situace jako konfliktní. druh III. Kvadrant, pravá strana pozorování v terénu identifikovaných daného druhu videoanalýza identifikovaných daného druhu 1p1 2/4 0 0,00 1ch1 2/4 0 0,00 6a1 3/4 0 0,00 7E2 2/4 1 0,25 7D2 2/4 2 1,00 2O1 2/4 0 0,00 3/4 1 0,25 2B2 2/4 2 1,00 4vf2 2/4 3 2,25 Obr. 8 Vyhodnocení, III. Kvadrant, pravá strana. ZDROJ: [Autor]

11 Na základě vyhodnocení konfliktních situací, shrnutého v tabulce č. 4, (viz Obr. 8) je možné vidět, že jedinou společně identifikovanou konfliktní situací je situace 2O1 (automobil, možnost střetu vlivem otáčení, závažnost 1), která byla zaznamenána jak při pozorování v terénu, tak na základě videozáznamu. Přesto se v tabulce nacházejí konfliktní situace se stupněm závažnosti 2, kterými jsou například 7E2 (automobil x tramvaj, možnost střetu se souběžně jedoucím, závažnost 2), 7D2 (automobil x tramvaj, možnost střetu najetím zezadu, závažnost 2), 2B2 (automobil, možnost střetu s protijedoucím), které nebyly navzájem identifikovány. IV. Kvadrant, pravá strana druh 6D1 6A3 1ch1 6p1, 6E1 pozorování v terénu identifikovaných daného druhu 3/4 2 0,67 4/4 1 0,25 4/4 7 3,25 3/4 0 0,00 videoanalýza identifikovaných daného druhu ZDROJ: [Autor] Obr. 9 Vyhodnocení, IV. Kvadrant, pravá strana. Jak je z tabulky č. 5, (viz Obr. 9) vidět, shoda mezi v terénu a videozáznamu vůbec nenastala. Ve třech případech se jedná o konfliktní situace s mírou závažnosti 1, tyto lehké konflikty však byly zpozorovány vždy minimálně 3 ze 4 pozorovatelů, což svědčí o pravděpodobné správnosti vyhodnocené zpozorované konfliktní situace a je tedy diskutabilní, proč nebyly tyto situace zaznamenány i videozáznamu. Čtvrtý případ konfliktní situace 6A3 (automobil x automobil, možnost střetu s příčně jedoucím, závažnost 3) pravděpodobně svědčí o zanedbání pozornosti pozorovatelů videozáznamu.

12 4. Závěr V předloženém příspěvku byla pozornost věnována problematice pozorování a vyhodnocování konfliktních situací jak z pohledu pozorovatelů v terénu, tak z pohledu pozorovatelů videozáznamu. Výsledky jednotlivých pozorovatelů byly shrnuty, porovnány ve srovnávacích tabulkách a komentovány. Jak z uvedených srovnání plyne, rozptyl v posouzení konfliktních situací je značný. Výjimku tvoří pouze evidentní skoronehodové situace, které jsou zpravidla jednotně identifikovány. Značnou roli na shodnost posouzených konfliktních situací má jistě skutečnost, že pozorovatelé v terénu mají k dispozici pro rozhodnutí pouze krátký čas, ve kterém je nutné, aby situaci vyhodnotili a zakreslili. Pozorovatelé videozáznamu mají možnosti větší. Mohou si situaci zastavit, zopakovat, zpomalit apod. Nemalý dopad na kvalitu výsledků má též faktor zvaný motivace. Lze předpokládat, že náležitě motivovaní pozorovatelé budou svědomitě zaznamenávat a vyhodnocovat nastalé konfliktní situace, na rozdíl od studentů, kteří mají příkladně vyhodnocovat konfliktní situace v rámci povinné výuky apod. V současné době je na Institutu dopravy, VŠB TU Ostrava této problematice věnována pozornost. Již je provedena řada pozorování, které jsou průběžně vyhodnocovány společně s firmou CDV Brno, se kterou je v rámci tohoto výzkumu spolupracováno. Literatura [1] ČERNÝ, J., KLUVÁNEK, P. Základy matematickej teorie dopravy. Bratislava: Veda, vydavatelství Slovenské akademie věd, s. ISBN [2] FOLPRECHT, J., KŘIVDA, V. Organizace a řízení dopravy I. Ostrava: VŠB Technická univerzita Ostrava, s. ISBN [3] FOLPRECHT, J. Metoda sledování a hodnocení konfliktních situací v silniční dopravě a její význam pro zvyšování bezpečnosti provozu. Mezinárodní vědecká konference při příležitosti 50 let působení VŠB v Ostravě. Sekce 19: Doprava. VŠB-TU Ostrava, 1995, 419 s.

Vliv povětrnostních podmínek na dopravní konflikty. a jejich pozorování

Vliv povětrnostních podmínek na dopravní konflikty. a jejich pozorování Vliv povětrnostních podmínek na dopravní konflikty a jejich pozorování 1. Úvod Ing. Michal Turek Institut dopravy, Fakulta strojní, VŠB-TU Ostrava Nevyhnutelnou součástí silniční dopravy jsou povětrnostní

Více

SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA

SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA SLEDOVÁNÍ KONFLIKTNÍCH SITUACÍ Z PLOVOUCÍHO VOZIDLA Vladislav Křivda 1, Martin Blatoň 2 Anotace: Článek popisuje návrh dynamické metody sledování konfliktních situací z plovoucího vozidlo, která vychází

Více

KONFLIKTNÍ SITUACE NA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE S DVOUPRUHOVÝM OKRUŽNÍM PÁSEM CONFLICT SITUATIONS ON DOUBLE-LANE ROUNDABOUT

KONFLIKTNÍ SITUACE NA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE S DVOUPRUHOVÝM OKRUŽNÍM PÁSEM CONFLICT SITUATIONS ON DOUBLE-LANE ROUNDABOUT KONFLIKTNÍ SITUACE NA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE S DVOUPRUHOVÝM OKRUŽNÍM PÁSEM CONFLICT SITUATIONS ON DOUBLE-LANE ROUNDABOUT Vladislav Křivda 1 Anotace: Článek uvádí výsledky videoanalýz konfliktních situací provedených

Více

Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů

Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů Ing. Josef Kocourek, Ph.D. (*1978) - v roce 2003 vystudoval obor Dopravní infrastruktura v území

Více

ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA DVOUPRUHOVÉ OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE VE FRÝDKU-MÍSTKU

ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA DVOUPRUHOVÉ OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE VE FRÝDKU-MÍSTKU ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA DVOUPRUHOVÉ OKRUŽNÍ KŘIŽOVATCE VE FRÝDKU-MÍSTKU ANALYSIS OF CONFLICT SITUATIONS ON DOUBLE-LINE ROUNDABOUT IN FRYDEK-MISTEK Vladislav Křivda 1 Anotace: Článek uvádí výsledky

Více

5. Není nutno čekat na nehody Ing. Jiří Ambros, CDV, Vlasta Michková, ŘSD ČR

5. Není nutno čekat na nehody Ing. Jiří Ambros, CDV, Vlasta Michková, ŘSD ČR 5. Není nutno čekat na nehody Ing. Jiří Ambros, CDV, Vlasta Michková, ŘSD ČR Abstrakt: Bezpečnost silničního provozu na vybraných místech se tradičně hodnotí prostřednictvím nehodovosti. Na potřebné množství

Více

Analýza nehodovosti cyklistů a chodců v pěších zónách centra Prahy a na potenciálních objízdných trasách.

Analýza nehodovosti cyklistů a chodců v pěších zónách centra Prahy a na potenciálních objízdných trasách. Analýza nehodovosti cyklistů a chodců v pěších zónách centra Prahy a na potenciálních objízdných trasách Zadavatel Odbor Rozvoje a financování dopravy Magistrátu hlavního města Prahy Zpracoval Ing. Květoslav

Více

Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů. v ČR a zahraničí

Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů. v ČR a zahraničí Stav metodiky sledování a analýzy dopravních konfliktů v ČR a zahraničí Ing. Richard Turek Institut dopravy, Fakulta strojní, VŠB-TU Ostrava 1. Úvod Řízení motorového vozidla představuje zvýšené nároky

Více

ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA SILNICI I/57 V NOVÉM JIČÍNĚ ANALYSIS OF CONFLICT SITUATIONS ON THE ROAD I/57 IN NOVÝ JIČÍN

ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA SILNICI I/57 V NOVÉM JIČÍNĚ ANALYSIS OF CONFLICT SITUATIONS ON THE ROAD I/57 IN NOVÝ JIČÍN ANALÝZA KONFLIKTNÍCH SITUACÍ NA SILNICI I/57 V NOVÉM JIČÍNĚ ANALYSIS OF CONFLICT SITUATIONS ON THE ROAD I/57 IN NOVÝ JIČÍN Ivana Mahdalová 1, Vladislav Křivda 2 Anotace: Článek uvádí výsledky videoanalýz

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2012, ročník XII, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2012, ročník XII, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2012, ročník XII, řada stavební článek č. 18 Vladislav KŘIVDA 1, Ivana MAHDALOVÁ 2 PROBLEMATICKÉ ODBOČOVÁNÍ AUTOBUSŮ

Více

4. Provádění bezpečnostních inspekcí na silnicích nižších kategorií vrámci velkých územních celků P. Pokorný R. Striegler, CDV v. v. i.

4. Provádění bezpečnostních inspekcí na silnicích nižších kategorií vrámci velkých územních celků P. Pokorný R. Striegler, CDV v. v. i. 4. Provádění bezpečnostních inspekcí na silnicích nižších kategorií vrámci velkých územních celků P. Pokorný R. Striegler, CDV v. v. i. Brno Následující text popisuje optimalizovanou podobu úvodního kroku

Více

Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt

Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů v rámci projektu Konflikt doc. Ing. Josef KOCOUREK, Ph.D., Ing. Bc. Dagmar KOČÁRKOVÁ, Ph.D., Ing. Tomáš PADĚLEK Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů,

Více

Nejčastějším druhem nehody byla srážka jedoucích vozidel a srážka s pevnou překážkou. Celkový počet evidovaných nehod za I. Q v letech

Nejčastějším druhem nehody byla srážka jedoucích vozidel a srážka s pevnou překážkou. Celkový počet evidovaných nehod za I. Q v letech Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme také údaje za minulé roky. Statistické

Více

Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů

Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů Metodika sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů CZECH TRAFFIC CONFLICT TECHNIQUE GUIDELINES Ing. Jiří Ambros 1 ABSTRAKT: Sledování a vyhodnocování dopravních konfliktů může přispět k zefektivnění

Více

Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací

Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Publikováno: 10. 8. 2018 Ing. Josef Mikulík, CSc. Nehodovost v roce 2017 dle druhu komunikací Článek byl publikován v Silničním obzoru č. 4/2018 Ing. Josef Mikulík,

Více

Analýza konfliktních situací na þÿ p t i r a m e n n é o k r u~ n í ky i~ o v a t c e

Analýza konfliktních situací na þÿ p t i r a m e n n é o k r u~ n í ky i~ o v a t c e DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz OpenAIRE þÿx a d a s t a v e b n í. 2 0 1 1, r o. 1 1 / C i v i l E n g i n e e r i n g Analýza konfliktních situací na þÿ p t i r a m e n n é o k r u~ n í ky i~

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až březen 2009 Policie České republiky v období I. čtvrtletí letošního roku šetřila 17 493 na pozemních komunikacích, při kterých bylo

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. dubna 2017 Počet listů vč. příloh: 26 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září Počet stran: 13 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen Od počátku

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. října Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září Policie České

Více

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016 Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2016 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009 o ovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až listopad 2009 Policie ČR za 11 měsíců letošního roku šetřila celkem 67 870, při kterých bylo 763 osob usmrceno, 3 225 osob těžce zraněno

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. března Počet listů: INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor Policie České

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. května 2017 Počet listů vč. příloh: 26 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. prosince Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad Policie

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. listopadu Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen Policie

Více

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017

Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017 Statistika nehodovosti 3. čtvrtletí 2017 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Pardubický , ,67. Liberecký , Karlovarský , ,27

Pardubický , ,67. Liberecký , Karlovarský , ,27 II. NEHODY V KRAJÍCH Pardubický 3 622-104 -2,79 35-7 -16,67 V této kapitole jsou uvedeny údaje o ách v silničním provozu na území jednotlivých krajů České republiky. Liberecký 3 788-71 -1,84 20-5 -20 Karlovarský

Více

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR

Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie. Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Bezpečnost silničního provozu v obcích a možnosti jejího ovlivňování ze strany Policie ČR plk. Ing. Tomáš LERCH Vývoj dopravní nehodovosti za

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. června 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. 29 Vladislav KŘIVDA 1, Ivana MAHDALOVÁ 2 VYUŽITÍ VIDEOANALÝZY KONFLIKTNÍCH

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za leden 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za leden 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. února 2016 Počet listů: 6 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za Policie České republiky

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až říjen 2011

o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky v období leden až říjen 2011 o ovosti na pozemních komunikacích České republiky v Policie ČR za 10 měsíců letošního roku šetřila celkem 61 387, při kterých bylo 588 osob usmrceno, 2 588 osob těžce zraněno a 18 917 osob zraněno lehce.

Více

Informace. o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky za období leden-listopad 2010

Informace. o nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky za období leden-listopad 2010 Informace o ovosti na pozemních komunikacích České republiky za období leden-listopad 2010 Policie ČR za prvních jedenáct měsíců letošního roku šetřila 68 747, při kterých bylo 711 osob usmrceno, 2 655

Více

Konference o bezpečnosti silničního provozu REGIONSERVIS. 19.5.2011, Praha, hotel Olympik

Konference o bezpečnosti silničního provozu REGIONSERVIS. 19.5.2011, Praha, hotel Olympik Konference o bezpečnosti silničního provozu REGIONSERVIS 19.5.2011, Praha, hotel Olympik Ing. Milan Dont Odbor pozemních komunikací a územního plánu Témata Odbor PK a územního plánu Implementace směrnice

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až červenec 2009 Policie ČR za prvních 7 měsíců letošního roku šetřila celkem 42 014, při kterých bylo 456 osob usmrceno, 1 890 osob

Více

Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017

Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017 Statistika nehodovosti 1. pololetí 2017 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden prosinec Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden prosinec Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 16.1.2016 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 10. dubna 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - duben 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. května 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

Dopravní nehody

Dopravní nehody 1 Statistika nehodovosti rok 218 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden srpen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září 2017 Počet listů: 32 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

Dopravní nehodovost v roce 2012

Dopravní nehodovost v roce 2012 Dopravní nehodovost v roce 2012 Dopravní nehodovost v roce 2012 plk. Mgr. Martin Červíček policejní prezident Dopravní nehodovost v roce 2012 plk. Mgr. Tomáš Kužel náměstek policejního prezidenta pro vnější

Více

Analýza konfliktních situací na

Analýza konfliktních situací na DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz þÿx a d a s t a v e b n í / C i v i l E n g i n e e r i n g S e r i e s þÿx a d a s t a v e b n í. 2 0 1 0, r o. 1 0 / C i v i l E n g i n e e r i n g Analýza konfliktních

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až březen I. čtvrtletí

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za období leden až březen I. čtvrtletí S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za období leden až březen 217. I. čtvrtletí Leden až březen 217 rozdíl stejné období roku POČET NEHOD 23.69 zvýšení o 1.17 = 4,6 % USMRCENO 88

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden září 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. října 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden listopad 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. prosince 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden říjen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. listopadu 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2005

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2005 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2005 Policii České republiky bylo v lednu letošního roku nahlášeno celkem 16 658 na pozemních komunikacích, při kterých bylo 78 osob usmrceno,

Více

Specializovaná mapa s odborným obsahem

Specializovaná mapa s odborným obsahem Program bezpečnostního výzkumu České republiky na léta 2016-2021 Specializovaná mapa s odborným obsahem VH 20162017003 Vliv reklamních zařízení na bezpečnost silničního provozu České vysoké učení technické

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - červen Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - červen Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 12.7.2018 Obsah 1. Úvod... 5 1.1 Národní databáze... 5 2. Strategické cíle... 6 2.1

Více

Příloha 1. Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů

Příloha 1. Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů Příloha 1 Plnění strategických cílů, plnění dílčích cílů 1 OBSAH 1 PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH CÍLŮ... 3 1.1 Dálnice a silnice I. třídy... 3 1.2 Silnice II. a III. třídy... 4 1.3 Místní komunikace... 10 1.4 Síť

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. února 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2018

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - únor 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. března 2018 Počet listů: 13 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek

Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek konference 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Jan Novák Hodnocení efektivity úpravy neřízených křižovatek Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 1 http://oblast.cdv.cz/cz/o37/ HENK

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden duben 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden duben 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 9. května 2016 Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden duben 2016

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červen 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červen 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 13. července Počet stran: 8 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červen Policie

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen).

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen). S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za 1.pololetí 212 (leden až červen). Leden až červen 212 rozdíl stejné období roku 211 POČET NEHOD 38.923 zvýšení o 4.55 = 11,6 % USMRCENO 31 snížení

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden květen 2016

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden květen 2016 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 8. června Počet stran: 8 INFORMACE o ovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden květen Policie České

Více

6. Dopravní nehodovost a zvyšování bezpečnosti dopravy

6. Dopravní nehodovost a zvyšování bezpečnosti dopravy 700. Dopravní nehodovost a zvyšování bezpečnosti dopravy.1. Dopravní nehodovost Vývoj počtu vozidel a dopravních nehod v letech 1975-2005 (rok 1975 = 100%) 00 500 400 počet vozidel % DN % 300 200 100 0

Více

Statistiky motocyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody motocyklistů a jejich následky

Statistiky motocyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody motocyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody motocyklistů a jejich následky 5.3.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní fakta... 4 2.1

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - říjen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - říjen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. listopadu 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy Odbor služby dopravní policie. Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2016

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy Odbor služby dopravní policie. Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2016 Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy Odbor služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2016 kpt. Bc. Jan HEMR Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2016 Základní čísla celkem nehod 22 876

Více

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 372, tj. o 2,9%.

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 372, tj. o 2,9%. o ovosti na pozemních komunikacích v České republice, Policie České republiky v období leden až únor letošního roku šetřila 13 064 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo 72 osob usmrceno, 284 osob

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 19.2.2015 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až srpen 2012

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až srpen 2012 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v období leden až srpen 2012 Policie ČR za prvních 8 měsíců letošního roku šetřila celkem 52 566, při kterých bylo 452 osob usmrceno, 2 002 osob těžce

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Návrh II. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č..../... Sb., atomový zákon, k provedení 24 odst. 7, 29 odst. 7 a 30 odst. 9:

Více

2. Automobilová doprava

2. Automobilová doprava 2. Automobilová doprava 2.1. Vývoj motorizace a automobilizace Evidence vozidel Od 1.1.2003 došlo ke změně v evidenci vozidel. Pod správní obvod Plzeň bylo po zrušení okresních úřadů převedeno dalších

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 16.7.2019 Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 MĚSÍČNÍ INFORMACE O PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH A DÍLČÍCH CÍLŮ Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1 Celostátní

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - září Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu leden - září Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 Informace o plnění základních strategických a dílčích cílů 9.10.2016 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červenec 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden červenec 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 4. srpna 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2010

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2010 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice v lednu 2010 Policie České republiky v lednu letošního roku šetřila 5 828 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo 36 osob usmrceno, 117 osob

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 14.10.2019 Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 MĚSÍČNÍ INFORMACE O PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH A DÍLČÍCH CÍLŮ Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1 Celostátní

Více

Nákladní automobily. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Nákladní automobily. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody nákladních automobilů a jejich následky 17.5.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropské databáze...

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červen 2019

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červen 2019 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 10. července 2019 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

PROJEKT BEZPEPEČNÁ CESTA DO ŠKOLY LOKALITA: PRAHA 5 SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA V ULICI NA ZLÍCHOVĚ

PROJEKT BEZPEPEČNÁ CESTA DO ŠKOLY LOKALITA: PRAHA 5 SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA V ULICI NA ZLÍCHOVĚ PROJEKT BEZPEPEČNÁ CESTA DO ŠKOLY LOKALITA: PRAHA 5 SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA V ULICI NA ZLÍCHOVĚ Pro o.s. Pražské matky zpracoval: Ing. Zbyněk Laube, dopravní inženýr Bc. Martin Čáp Studie vznikla za finanční

Více

Děti. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky

Děti. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky 22.8.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

VIII. Setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje. Nástroje ke zvyšování bezpečnosti a efektivity úprav na pozemních komunikacích v obcích

VIII. Setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje. Nástroje ke zvyšování bezpečnosti a efektivity úprav na pozemních komunikacích v obcích VIII. Setkání starostů a místostarostů kého kraje VIII. Setkání starostů a místostarostů kého kraje Nástroje ke zvyšování bezpečnosti a efektivity úprav na pozemních komunikacích v obcích Ing. Martin Lipl

Více

Bezpečnost stávajících pozemních komunikací

Bezpečnost stávajících pozemních komunikací konference 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Radim Striegler Bezpečnost stávajících pozemních komunikací Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 1 Vozokm Délka sítě 2013 Usmrcení

Více

Statistika nehodovosti první pololetí 2018

Statistika nehodovosti první pololetí 2018 1 Statistika nehodovosti první pololetí 218 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018

Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018 1 Statistika nehodovosti první čtvrtletí 2018 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a

Více

Vzor auditní zprávy Kariéra projektového manažera začíná u nás!

Vzor auditní zprávy Kariéra projektového manažera začíná u nás! Vzor auditní zprávy 1 Zpráva z věcného auditu projektu s názvem (NÁZEV PROJEKTU) řízeného pro (NÁZEV SUBJEKTU NOSITELE PROJEKTU) Audit proveden v rozsahu: Fáze zahájení projektu Fáze navrhování projektu

Více

IV. Konference o bezpečnosti silničního provozu v obcích ČR

IV. Konference o bezpečnosti silničního provozu v obcích ČR IV. Konference o bezpečnosti silničního provozu v obcích ČR CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. 28.4.2009 Implementace nástrojů managementu bezpečnosti silniční sítě a krajské hodnocení úrovně bezpečnosti

Více

ČERNÁ HORA. II/377, směr Rájec-Jestřebí. Černá Hora. I/43, směr Brno. II/377, směr Rájec-Jestřebí. II/377, směr Černá Hora, Tišnov

ČERNÁ HORA. II/377, směr Rájec-Jestřebí. Černá Hora. I/43, směr Brno. II/377, směr Rájec-Jestřebí. II/377, směr Černá Hora, Tišnov I/43 x II/377 Okružní křižovatka I/43, směr Svitavy okružní křižovatka II/377, směr Tišnov II/377, směr Rájec-Jestřebí Černá Hora I/43, směr Brno 1. Celková situace Sledovaná čtyřramenná okružní křižovatka

Více

Děti. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky

Děti. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody dětí a jejich následky 25.8.2014 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2019

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - březen 2019 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 5. dubna 2019 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červenec 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - červenec 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. srpna 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

Statistika nehodovosti rok 2016

Statistika nehodovosti rok 2016 Statistika nehodovosti rok 2016 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků uvádíme

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - srpen 2018

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - srpen 2018 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 6. září 2018 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden

Více

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012

o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012 o ovosti na pozemních komunikacích v České republice, období leden až únor 2012 Policie České republiky v období leden až únor letošního roku šetřila 12 479 na pozemních komunikacích. Při těchto ách bylo

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období leden - květen 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 7. června 2017 Počet listů: 12 Přílohy: 1/15 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za období

Více

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 2 293, tj. o 3,8% odhad hmotné škody o 82,61 mil. Kč, tj. o 2,3%.

Nárůst zaznamenáváme v kategorii: počet nehod o 2 293, tj. o 3,8% odhad hmotné škody o 82,61 mil. Kč, tj. o 2,3%. o ovosti na pozemních komunikacích České republiky za 9 měsíců roku 2013 Policie ČR za 9 měsíců roku 2013 šetřila 61 924 y, při kterých bylo 436 osob usmrceno, těžce zraněno bylo 2 081 osoba a 17 102 osoby

Více

Nehody_1. pololetí 2019

Nehody_1. pololetí 2019 1 Statistika nehodovosti první pololetí 219 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 20.7.2016 Obsah

Více

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za leden 2017

INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za leden 2017 POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Ředitelství služby dopravní policie Praha 10. února 2017 Počet listů: 6 INFORMACE o nehodovosti na pozemních komunikacích v České republice za leden 2017 V prvním měsíci

Více

V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR

V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR V. Konference o bezpečnosti silničního provozu v intravilánu ČR CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Účinná strategie navrhování Zón 30 Ing. Milan Dont, Ing. Radim Striegler 29.04.2010 Vývoj počtu usmrcených

Více

Aktivita 3 Evaluace a monitoring. Seznam plánovaných evaluací, jejich témat a cílů

Aktivita 3 Evaluace a monitoring. Seznam plánovaných evaluací, jejich témat a cílů Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). Výzva č. 02_17_047 pro Místní akční plány rozvoje vzdělávání II Aktivita

Více

Dopravní nehodovost 2017

Dopravní nehodovost 2017 Dopravní nehodovost 217 1 z 2 Dopravní nehodovost 217 Statistika nehodovosti leden až prosinec 217 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro

Více