HIGH PERFORMANCE SOLID STATE DRIVES V SERVERECH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HIGH PERFORMANCE SOLID STATE DRIVES V SERVERECH"

Transkript

1 HIGH PERFORMANCE SOLID STATE DRIVES V SERVERECH

2 Obsah 3 SSD disky pro použití v serverech 4 Čerstvé čipy tak fungují SSD disky Srovnání pevných disků Konstrukce Techniky zápisu Write Amplification Životnost Oblasti použití Shrnutí 9 Optimalizace výkonu SSD disku rychlost nejsou žádné čáry Aktivace AHCI Zvětšení Spare Area Secure Erase Partition Alignment ATA TRIM Shrnutí 14 Stohy flash pamětí s funkcí turbo provoz SSD disků v polích RAID s optimálním výkonem SSD a RAID řadiče Výkon: IOPS, latence a propustnost Měření výkonu pomocí FIO Určení Baseline výkonu Účinná opatření ke zvýšení výkonu Sledování stavu SSD disků a polí RAID Kontrola konzistence RAID Kontrolní seznam pro SSD disky v polích RAID Shrnutí 24 Glosář

3 thomas-krenn.cz 3 SSD disky pro použití v serverech SSD disky se šíří neuvěřitelnou rychlostí a již brzy vytlačí klasické pevné disky snad ve všech oblastech. Tyto populární zázraky o vysokém výkonu slibují podstatně vyšší I/O výkon než běžné pevné disky a to při nízké spotřebě elektrické energie. Díky tomu je možné dosáhnout vyššího výkonu a efektivnější spotřeby energie. Vzhledem k tomu, že se tato technologie těší stále větší popularitě, přispívají i autoři společnosti Thomas-Krenn AG k vysvětlení nových trendů a poskytují další užitečné tipy. Ve spolupráci s časopisy ADMIN Magazin a IT- Administrator již proto v průběhu času vyšla řada informativních odborných článků. Pro čtenáře zajímající se o tuto problematiku přinášíme tyto články v podobě kompaktního e-booku. Pro usnadnění orientace jsme tento e-book rozdělili na tři kapitoly: Na počátku se zabýváme vysvětlením technologie SSD disků, abychom již předem vyloučili případné nejasnosti. Ve druhé části e-booku naleznete informace k navýšení výkonu jednotlivých SSD disků a upozornění na problémy, se kterými se v této souvislosti můžete setkat. Vylepšení výkonu u SSD disků v polích RAID tvoří třetí a poslední kapitolu. Jako malý doplněk se na konci e-booku nachází i glosář s nejdůležitějšími hesly k tématu SSD. Tento e-book vznikl ve spolupráci s:

4 thomas-krenn.cz 4 Čerstvé čipy Tak fungují SSD disky První kapitola tohoto e-booku se zabývá principem fungování SSD disků. Současně objasňuje, odkdy se vyplatí takový SSD disk použít. SSD disky mají totiž s klasickými pevnými disky společnou jen jednu věc: Obě média ukládají data. SSD disky však uvnitř pracují zcela jinak než běžné pevné disky. Zatímco pevné disky zapisují data na několik magnetických kotoučů, využívají SSD disky k ukládání dat několik flashových paměťových čipů u kapacit kolem 200 GB mezi 10 a 20 kusy. Vzhledem k tomu, že u SSD disků se nepohybují žádné mechanické části jako u klasických disků, jsou zejména náhodné přístupy k datům podstatně rychlejší. Srovnání pevných disků Pro srovnání výkonu SSD disků s klasickými pevnými disky je nutné se nejprve podívat na vnitřní konstrukci klasických pevných disků, které ukládají data na několika rotujících magnetických discích. Data jsou prostřednictvím čtecích/zapisovacích hlav ukládána na tyto disky, resp. jsou z nich čtena. Pokud se tedy má přečíst náhodný sektor pevného disku, musí disk přesunout čtecí/zapisovací hlavu na správné místo (Seek Time), a poté čekat, až požadovaný sektor na rotujícím kotouči projede pod čtecí/zapisovací hlavou (Latency Time). Tento Latency Time (latenční čas) zahrnuje v průměru dobu, která je potřebná pro půl otáčky. Součet vyhledávacích a latenčních časů (Seek Time a Latency Time) se nazývá Random Access Time (průměrná přístupová doba). Ta se v závislosti na disku a jeho otáčkách pohybuje v rozsahu pět až 15 milisekund, což odpovídá 200 respektive 66 IOPS (I/O operacím za sekundu). SSD disky v porovnání s tím dosahují několik desítek tisíc náhodně rozdělených IOPS. U plynulých přenosů dat však klasický pevný disk drží krok mnohem lépe. V závislosti na typu dosahuje přenosové rychlosti v rozsahu 60 až 150 MB/s. SSD disky jsou sice na počátku schopny dosahovat rychlosti více než 250 MB/s, nicméně s tím, jak se zaplňuje jejich kapacita, tato hodnota klesá. Jak velký je tento pokles, to záleží mimo jiné i na algoritmech v SSD řadiči. Konstrukce Nejmenší jednotkou ve flash čipu u SSD disku je paměťová buňka. V závislosti na typu ukládá tato paměťová buňka jeden nebo několik bitů: _SLC (Single Level Cell) 1 bit _MLC (Multi Level Cell) 2 bity _TLC (Triple Level Cell) 3 bity Disk typu SLC rozlišuje dva stavy nabití, disk typu MLC čtyři a disk typu TLC osm. Napětí vznikající při zápisu do jedné paměťové buňky je ovšem pevné. Proto musí u typu MLC napětí pro zápis působit až čtyřikrát, aby bylo dosaženo maximálního stavu nabití. U disku typu SLC postačí nejvýše dva takové procesy výkon při zápisu je díky tomu vyšší. Disky typu TLC vyžadují až osminásobné napětí. V současné době SSD disky typu TLC pronikly již na podnikové trhy (např. Samsung PM835T).

5 thomas-krenn.cz 5 Při každém působení napětí dochází k malému opotřebení izolační vrstvy paměťové buňky. Vzhledem k tomu, že pro jeden jediný zápis na disku typu MLC je nutné aplikovat napětí častěji než u disku typu SLC, zvládne MLC menší počet zápisů (tzv. Program/Erase Cycles nebo také P/E cyklů). MLC vykazují nejčastěji životnost mezi a P/E cykly, SLC téměř P/E cyklů. Modely typu TLC se pohybují na podstatně nižší úrovni v rozsahu cca P/E cyklů. Několik paměťových buněk tvoří tzv. stránku. Ta je nejmenší strukturou, kterou je SSD řadič schopen číst nebo na ni zapisovat. Nicméně SSD řadič není schopen smazat nebo měnit obsah již popsané stránky. Tato stránka má zpravidla velikost čtyř kibibajtů (KiB) (= bajtů). U MLC disků to odpovídá počtu paměťových buněk. Flash čipy se šířkou výrobní struktury 25 nm mají stránky o velikosti osmi KiB. Několik takových stránek je sdruženo do bloků. Takový blok se například skládá ze 128 stránek a obsahuje díky tomu 512 kb dat. Bloky o výrobním rozměru 25 nm využívají 256 stránek à osm KiB, v součtu tedy 2 MiB. Jeden blok je nejmenší jednotka, kterou je SSD řadič schopen mazat, a to tak, že přivede mazací napětí na celý blok. Teprve po smazání bloku je SSD řadič schopen nového zápisu na jednotlivé stránky bloků tvoří jeden sektor. Čtyři sektory jsou např. umístěny na jednom plátu, jak je zobrazeno na obr. 1. Jeden plát je velký zhruba jako nehet (167 mm2). Ve výrobě se z jednoho waferu získá cca 200 až 300 plátů. V závislosti na požadované kapacitě nakonec skončí jeden až osm plátů v tzv. thin small outline package (TSOP) ano, to jsou ony černé čipy, které se nacházejí rovněž na paměťových modulech. Jeden SSD disk se nakonec skládá z jednoho až deseti TSOP a jednoho SSD řadiče. Obr. 1: Plát na flash čipu se 4 sektory. Zdroj: Intel Techniky zápisu Popsaný princip interní funkce SSD disku vyžaduje speciální techniky zápisu, aby bylo dosaženo jak vysokého výkonu, tak i dlouhé životnosti SSD disku. Prvotní zápis na SSD disk je přitom ještě jednoduchý. Všechny bloky (a tím i všechny stránky) jsou smazané. Nová data zapisuje SSD řadič přímo na příslušné stránky. Horší je to ve chvíli, kdy se mají již existující data měnit.

6 thomas-krenn.cz 6 Bez přídavných mechanismů by SSD řadič musel veškeré stránky jednoho bloku nejprve načíst do cache, následně smazat celý blok, aby poté zapsal v mezipaměti uložená a změněná data zpět do bloku. Změna jednoho jediného bitu by tak čtením, smazáním a novým zápisem vytvořila 512 KiB dat. Tomu SSD řadič zabrání jednoduchým trikem. Pokud změní data jedné stránky, jednoduše nová data zapíše na jinou stránku, která je dosud smazaná. V interní tabulce přiřazení při tom SSD řadič poznamená, že data s logickou LBA adresou již nelze nalézt na stránce X, nýbrž na stránce Y. Původní stránku X označí jako neplatnou. Aby tato metoda fungovala, potřebuje SSD řadič dodatečnou paměťovou kapacitu. Jinak by totiž nemohl na zcela zaplněném SSD disku měnit žádná data. Z tohoto důvodu má každý SSD disk tzv. Spare Area (rezervní prostor). Typická velikost tohoto rezervního prostoru činí sedm až 41 procent (Intel DC S3700) jmenovité kapacity SSD disku. Jeden 200 GB SSD disk může tedy ve skutečnosti disponovat velikostí až 283 GB, nicméně 83,5 GB SSD disk před operačním systémem schová a využívá tuto kapacitu jako rezervní prostor. S postupem času se mění čím dál více existujících dat. Další a další stránky SSD řadič označuje jako neplatné. Jednotlivé bloky nyní obsahují 40 až 60 procent skutečných dat, zbývající stránky v nich jsou neplatné a nelze je zatím používat. Než se tedy rezervní prostor zcela vyčerpá, provede SSD řadič úklid. Během této tzv. Garbage Collection (sběr odpadků) zkopíruje SSD řadič dosud platné stránky jednoho bloku na volný blok, který tak bude naplněn jen zčásti. Zbylé stránky tohoto nového bloku zůstanou nepopsané a lze je využít pro další zápis. Původní blok poté SSD řadič smaže, a díky tomu jsou všechny stránky tohoto smazaného bloku schopné nového zápisu. Na obr. 2 je znázorněn příklad této funkce. Jak již bylo zmíněno v úvodu, je počet možných zápisů (P/E cyklů) na jednu paměťovou buňku omezený. Pokud je tedy nutné ukládat nová data, zapisuje je SSD řadič vždy nejprve na stránky, které jsou nejméně opotřebované. Tento proces je označován jako Dynamic Wear Leveling (dynamické rozdělení opotřebení). Dynamické proto, že jsou rozdělována jen nová nebo změněná data. V příkladu na obr. 2 je mnoho stránek neplatných, neboť jejich data byla změněna a uložena jinam. Při Garbage Collection se neplatné oblasti stanou znovu použitelnými. Tato metoda prodlužuje životnost SSD disku. Data, která se zapíší jen jednou a poté už se nemění, však na svých stránkách zůstanou. Static Wear Leveling jde pak ještě o krok dále a přesouvá periodicky i taková data na jiné stránky, které jsou již více opotřebované. Díky tomu se všechny stránky SSD disku skutečně opotřebovávají rovnoměrně a životnost SSD disku se znovu zvyšuje. Obr. 2: Řada stránek je neplatných, neboť jejich data byla změněna a uložena jinam. Při Garbage Collection se neplatné oblasti stanou znovu použitelnými.

7 thomas-krenn.cz 7 Write Amplification Prostřednictvím popsaných algoritmů se již zapsaná data, ačkoliv se nemění, kopírují do jiných stránek (buď funkcí Garbage Collection nebo Static Wear Leveling). Jeden zapsaný bajt tak může být SSD řadičem v průběhu času kopírován několikrát, a tím vést k několika procesům zápisu. Koeficient, který udává, jak často statisticky dochází k takovému kopírování, se označuje jako Write Amplification. Vysoká Write Amplification přirozeně vede k vysokému opotřebení, a tím i zkrácení životnosti. Některé SSD řadiče (např. od společnosti Sandforce) se prostřednictvím komprimace dat v SSD řadiči snaží snížit počet potřebných procesů zápisu, aby se tak snížilo i opotřebení SSD disku. Další možností je rozšíření rezervního prostoru. Tím sice klesne použitelná kapacita disku, ale prodlouží se jeho životnost, neboť proces Garbage Collection bude nutné provádět méně často. Životnost Životnost SSD disků je omezena životností paměťových buněk. S postupujícím používáním může docházet k výpadku většího počtu bloků. Pojem výpadek je však v tomto případě relativní. Čím více proběhne P/E cyklů, tím déle trvá smazání jednoho bloku. Pokud tato doba potřebná ke smazání překročí určitou hranici, označí SSD řadič tento blok jako Bad Block a namísto něho využije náhradní blok z rezervního prostoru. Tím sice nedojde ke ztrátě dat, nicméně klesne počet rezervních bloků. Může sice dojít ke vzniků jednotlivých chyb bitů (raw bit error rate, RBER), ty jsou však opraveny prostřednictvím ECC mechanismů. Až v případě velkého množství chyb bitů již ECC nemá možnost zasáhnout a dojde k neopravitelné chybě (uncorrectable bit error rate, UBER). Aby byla v budoucnu životnost různých SSD disků snadno porovnatelná, schválila JDEC Solid State Technology Association oba standardy JESD218 (SSD Requirements and Endurance Test Method) a JESD219 (SSD Endurance Workloads). Díky tomu mohou výrobci udávat životnost svých SSD disků v TBW (Terabytes written, zapsané terabajty). Některé SSD disky již nyní prostřednictvím funkce SMART poskytují informaci o zbývající životnosti (Media Wearout Indicator) [1]. Obecně je však očekávaná životnost SSD disků při běžných počtech zápisů v zásadě srovnatelná s životností pevných disků, a nezřídka je i vyšší, neboť u SSD disků nedochází k mechanickým výpadkům (jako např. kolize zapisovacích hlav s plotnou ).

8 thomas-krenn.cz 8 Oblasti použití SSD disky se díky svým vlastnostem hodí k použití v řadě oblastí. Následující seznam je setříděný podle stoupajících investičních nákladů. Již SSD disky s menší kapacitou v rozsahu mezi 40 a 80 GB přináší u stolního PC výrazné výhody, co se týče produktivity. Při nízkých investičních nákladech slouží vedle pevného disku, který obsahuje uživatelská data, jako instalační médium pro operační systém a programy. Start počítače se tím výrazně zrychlí, jednotlivé aplikace se spouštějí rychleji a práce na počítači je plynulejší. SSD disky o vyšších kapacitách od 160 GB mohou v počítači klasický pevný disk zcela nahradit. O něco vyšší pořizovací náklady jsou v současné době již zanedbatelné a větší SSD disk mimo jiné zrychlí i přístup k uživatelským datům. Další výhodou absence klasického pevného disku je i nepřítomnost jeho provozního hluku a výrazně nižší spotřeba elektrické energie. U notebooků tím lze prodloužit provozuschopnost baterie o 20 až 30 minut. Rovněž v serverech má použití SSD disků své opodstatnění. Zejména u databází s velkým počtem náhodných I/O přístupů se plně projeví výhody SSD disků. Zrcadlení SSD disků prostřednictvím RAID 1 chrání před ztrátou dat v případě výpadku jednoho SSD disku. SSD disky lze kromě toho využít i v diskovém poli RAID společně s klasickými pevnými disky jako zrychlenou paměť cache pro zápis/čtení. U Adaptecu se tato technologie nazývá maxcache a LSI ji označuje jako CacheCade. Shrnutí SSD disky jsou sice stále ještě spojeny s vyššími pořizovacími náklady, nicméně se díky svému vyššímu I/O výkonu velmi často rychle vyplatí. Pro dobrý výkon je však rozhodující kvalita, s jakou výrobce implementoval algoritmy do SSD řadiče. Poté, co jsme prošli základy SSD technologie, nám následující kapitola ukáže, jak lze pomocí AHCI, ATA TRIM, zvětšeného rezervního prostoru a správného přiřazení oddílů optimalizovat výkon SSD disku. 1 SMART Attribute u SSD disků společnosti Intel (

9 Optimalizace výkonu SSD disku Rychlost nejsou žádné čáry thomas-krenn.cz 9 SSD disky se stejně jako řada běžných pevných disků propojuje s počítačem přes rozhraní SATA. Pokud je počítač alespoň částečně aktuální, je schopen při startu SSD disk rozpoznat a je schopen jej ihned používat. Poté, co jsme se v předchozí kapitole seznámili se základy SSD disků, se nyní dočteme, jak lze před použitím SSD disku dosáhnout kontrolou několika nastavení jeho optimálního výkonu. Aktivace AHCI První krok na cestě k optimálnímu I/O výkonu SSD disku spočívá v tom, že se aktivuje režim Advanced Host Controller Interface (AHCI) v BIOSu. Ten na rozdíl od režimu IDE umožňuje Native Command Queuing (NCQ). Díky tomu dostává SSD disk od operačního systému hned několik I/O požadavků současně a nemusí po každém jednotlivém požadavku čekat na další. Vedení v SSD disku zůstává plné, SSD řadič může průběžně zpracovávat I/O požadavky, výkon stoupá. Kromě NCQ režim AHCI navíc nabízí i Device Initiated Power Management (DIPM) pro rozhraní SATA, jež významnou měrou redukuje spotřebu proudu SSD disků v režimu spánku. To sice nezvýší výkon, ale prodlouží dobu provozu na baterii notebooku. Funkce DIPM je podporována jak ovladačem MSAHCI od Microsoftu, tak i operačním systémem Linux od verze jádra Ovladač MSAHCI standardně používá funkci DIPM pouze v režimu úspory elektrické energie. Prostřednictvím nástroje Windows»powercfg«lze využití DIPM aktivovat i v jiných režimech. Pod Linuxem lze DIPM aktivovat pomocí Sysfs (listing 1). Třetí výhodou AHCI je, že lze vyměňovat mechaniky za provozu v režimu Hot- Plug. Zvětšení Spare Area Jak již bylo zmíněno v první kapitole tohoto e-booku, není SSD řadič schopen měnit data již jednou popsané stránky (skládající se z několika paměťových buněk). Před opětovným zapsáním stránky by řadič musel vymazat celý blok, v němž se stránka nachází. Aby se tomu zabránilo, zapíše v takovém případě řadič změněná data jednoduše na jinou, dosud nepoužitou stránku, a odpovídajícím způsobem zaktualizuje svou interní tabulku přiřazení (obr. 3). Pokud je na SSD disku zpočátku uloženo málo dat, je množství volných stránek dostatečné. Kromě toho má každý SSD disk rezervní prostor, jehož stránky řadič pro tyto účely rovněž využije. Než se stránky zcela vyčerpají, provede SSD řadič pomocí nástroje Garbage Collector potřebný úklid. Při tom zkopíruje roztroušené obsazené stránky z různých bloků do dosud volných stránek. Takto uvolněné bloky pak může smazat. Tím získá k dispozici opět větší množství nepoužitých stránek. Tento sběr odpadků však stojí čas, a tím i výkon. Kromě toho se interním kopírováním zvyšuje počet zápisů do jednotlivých paměťových buněk (stoupá Write Amplification). V důsledku toho klesá životnost těchto paměťových buněk. Jednoduchým trikem lze častému vyvolání Garbage Collection zabránit: Pokud během prvního použití SSD disku dojde k rozdělení asi jen 90 procent disponibilní paměti (Over-Provisioning), nebude se na zbývajících deset procent provádět žádný zápis. Příslušné stránky zůstanou nepoužité a SSD řadič může tyto stránky použít jako stránky z rezervního prostoru. Průzkumy společnosti Intel ukazují, že při takové úspoře deseti procent datového množství stoupá náhodný I/O výkon na dvouapůlnásobek. [2] (obr. 4). 2 Zvětšení Spare Area (

10 thomas-krenn.cz 10 Listing 1: DIPM konfigurace v systému Linux root@ubuntu:~# hdparm -I /dev/sda grep Device-initiated Device-initiated interface power management root@ubuntu:~# echo min_power > /sys/class/scsi_host/host0/link_power_management_policy root@ubuntu:~# hdparm -I /dev/sda grep Device-initiated * Device-initiated interface power management Tabulka přiřazení: Obr. 3: Řada stránek (označené červeně) je neplatných, neboť jejich data byla změněna a uložena jinam. SSD řadič odpovídajícím způsobem zaktualizuje svou tabulku přiřazení. Secure Erase Jak již bylo vysvětleno, není SSD řadič schopen změnit data na již jednou popsané stránce, nýbrž musí napřed smazat celý blok s několika stránkami. Pro opětovné použití již jednou použitého SSD disku se proto doporučuje nejprve smazat všechny jeho bloky. U většiny SSD disků toho lze dosáhnout jednoduchou funkcí Secure Erase. [3] Takový způsob mazání má dle specifikace ATA zajistit bezpečné smazání všech dat uložených na datovém nosiči. U většiny SSD disků, jež funkci Secure Erase podporují, to vede k fyzickému smazání všech bloků na SSD disku. SSD disk pak lze opět využít s původním optimálním výkonem, neboť na všechny stránky lze znovu přímo zapisovat. U některých nových SSD disků však je funkce Secure Erase implementována jinak. Tyto SSD disky automaticky šifrují všechna zapisovaná data. V případě Secure Erase se pak jednoduše bezpečně smaže celý klíč data pak již nelze rozšifrovat, i když jsou stále ještě fyzicky přítomna. U takových SSD disků nedojde ke smazání všech bloků. V tomto případě musí být bloky smazány pomocí funkce TRIM, aby bylo dosaženo optimálního výkonu pro nové použití SSD disku. Windows 7 provádí funkci TRIM při formátování automaticky. V Linuxu k tomu sice»hdparm«nabízí volbu» trim sector ranges«-, stránka s manuálem pro hdparm 9.43 (Ubuntu 14.04) však od jejího použití stále ještě odrazuje. 3 SSD Secure Erase (

11 thomas-krenn.cz 11 Partition Alignment Pod pojmem Partition Alignment chápeme vyrovnání oddílů na určitých hranicích datového nosiče [4]. Správné přiřazení oddílů zaručuje optimální výkon přístupu k datům. Speciálně u SSD disků (s velikostí stránky o např nebo bajtech), pevných disků se sektory po 4 KiB (4 096 bajtů) a RAID polí vede chybné vyrovnání oddílů ke sníženému výkonu. [5] V minulosti začínal první oddíl vždy na LBA adrese 63 (odpovídá 64. sektoru), aby byl kompatibilní se systémem DOS a starým adresováním CHS (Cylindr/ Hlava/Sektor). Velikost takového (logického) sektoru činí 512 bajtů. U běžných pevných disků (s fyzickou velikostí sektorů 512 bajtů) to s sebou nenese žádné nevýhody. Novější pevné disky s fyzickou velikostí sektorů bajtů (4 KiB) sice směrem ven emulují velikost sektoru 512 bajtů, interně však pracují s bajty. Také SSD disky pracují s velikostí stránky 4 KiB resp. 8 KiB. U těchto nových pevných a SSD disků je však proto rozdělení oddílů počínající na LBA adrese 63 velmi problematické. Pokud uživatel takový oddíl naformátuje typickou velikostí bloku po 4 KiB, nevejdou se 4 KiB bloky systému souborů přímo do stránek SSD disku o velikosti 4 KiB nebo 8 KiB (obr. 5). Při zápisu jednoho jediného 4 KiB bloku systému souborů pak je nutné změnit dvě 4 KiB stránky. Vše se ještě komplikuje tím, že příslušné sektory o velikosti 512 bajtů musí zůstat zachovány, a tím dochází k Read/Modify/ Write (Čtení/Modifikace/Zápis). Následkem je až o 25 násobek horší výkon při zápisu u malých přístupů k datům, jak ukazují analýzy společnosti IBM. [6] Aby se těmto problémům zabránilo, doporučuje se zarovnání na 1 MiB tím se zajistíme na dlouhou dobu. Při adresování logických sektorů o velikosti 512 bajtů to odpovídá sektorům (obr. 6). Aktuální verze Windows (Windows 7, Windows 8) u oddílů větších než 4 GiB provádějí takové přiřazení na 1 MiB. Starší verze (Windows XP, Windows Server 2003) vyžadují ruční přiřazení. Aktuální distribuce Linuxu při instalaci rovněž používají přiřazení o velikosti 1 MiB. Při pozdějším zřizování oddílů pomocí příkazu»fdisk«jsou potřebné možnosti»c«(deaktivace režimu kompatibility se systémem DOS) a»u«(používá jako jednotky sektory namísto cylindrů), aby bylo dosaženo správného přiřazení. Pro kontrolu ukáže»fdisk l u«spouštěcí sektory všech oddílů. Pokud jsou tyto sektory dělitelné číslem 2 048, jsou všechny oddíly vyrovnány správně (listing 2). LVM verze od používají díky patchi od Mike Snitzera rovněž přiřazení 1 MiB. [7] Obr. 4: O něco větší rezervní prostor má pozitivní účinky. Pokud se zvýší úroveň Over-Provisioningu o 20 %, vzroste I/O výkon o 2,5 násobek. Navýšení na 40 % však nepřinese žádný výrazný nárůst. 4 přiřazení oddílů ( 5 Ben Martin, RAID-Systeme unter Linux optimal konfigurieren (Optimální konfigurace RAID systémů pod Linuxem), ADMIN 02/2011, S. 80

12 thomas-krenn.cz 12 ATA TRIM Další funkcí k navýšení výkonu a prodloužení životnosti je ATA TRIM. Příkazem TRIM operační systém SSD disku sdělí, které datové oblasti (například datové oblasti smazaného souboru) již nepotřebuje. SSD řadič díky tomu může příslušné bloky smazat, což má podobně jako zvětšený rezervní prostor zvýšit výkon a použitelnost SSD disku. Aby funkce ATA TRIM fungovala, musí být podporována jak SSD diskem, tak i operačním a souborovým systémem. Windows 7 s NTFS nebo Linux od verze jádra s Ext4 s opcí Discard tyto požadavky splňují. V případě Windows 8 je prostřednictvím automatické optimalizace Storage Optimizeru zaslán SSD disku příkaz TRIM a defragmentace se automaticky deaktivuje. Od verze jádra podporují Ext4 a XFS navíc i Batched Discard s časovým posunem, jenž je důležitý u SSD disků s pomalou funkcí TRIM. Na skutečně získaný výkon díky použití funkce ATA TRIM panují různé názory. Pravdou však je, že funkci ATA TRIM lze použít jen pro jednotlivé SSD disky. RAID řadiče tuto funkci nepodporují. Mírně zvětšený rezervní prostor využitím 90 procent kapacity SSD disku pro jednotku RAID by v tomto případě měl absenci funkce TRIM vyrovnat. Listing 2: Přiřazení oddílů pomocí fdisk: root@ubuntu: ~# fdisk -l -u /dev/sda Disk /dev/sda: 240,1 GB, bajtů 255 hlav, 63 sektorů/stopu cylindrů, celkem sektorů jednotky = sektory po = 512 bajtů Sector size (logical/physical): 512 bajtů / 512 bajtů I/O size (minimum/optimal): 512 bajtů / 512 bajtů Identifikace pevného disku: 0xf9ef975a Zařízení boot. Počátek Konec Bloky Id Systém /dev/sda1 * HPFS/NTFS/exFAT /dev/sda HPFS/NTFS/exFAT LBA-Address Obr. 5: Oddíly kompatibilní s DOS, jež začínají na adrese LBA 63, mají za následek značné snížení výkonu u přístupů k datům. LBA-Address Obr. 6: Správně vyrovnaný oddíl přináší optimální výkon u operací spojených se zápisem a čtením. 6 Linux on 4KB-sector disks ( 7 LVM Alignment Patch (

13 thomas-krenn.cz 13 Shrnutí Použití SSD disků nabízí mnoho možností úprav výkonu. Tato nastavení mohou přinést výrazné zlepšení rychlosti a prodloužení životnosti. Aby bylo možné si dlouhodobě užívat výhod SSD disků, jejichž pořizovací hodnota přepočtená na gigabajt je v porovnání s běžným HDD stále ještě dost vysoká, měli byste mít neustále na zřeteli správná nastavení. Třetí kapitola tohoto e-booku vysvětluje, jak lze optimálně provozovat SSD disky spojené do diskového pole RAID.

14 thomas-krenn.cz 14 Stohy flash pamětí s funkcí turbo Optimální výkon SSD disků v polích RAID V předchozích kapitolách jsme si vysvětlili stavbu a funkce SSD disku a optimalizování provozu jednotlivých SSDs. V této kapitole půjde o správná nastavení softwarového a hardvarového RAIDu pro optimální provoz s využitím SSD disků. SSDs a RAID řadiče Až do nedávné doby se v diskových polích RAID používaly výhradně klasické pevné disky. Hardwarové RAID řadiče tak byly dosud optimalizovány výlučně na I/O charakteristiky pevných disků. Odlišné vlastnosti I/O u SSD disků však vyžadují optimalizaci RAID řadiče a nastavení RAID. Jak získat optimální výkon SSD disků v polích RAID vám ukážeme v tomto workshopu. Běžné pevné disky ukládají data na jeden nebo několik magnetických disků, jež jsou popisovány a čteny zapisovací/čtecí hlavou. Na rozdíl od nich si SSD disky zcela vystačí bez mechanických součástí. Data se na nich ukládají do flashových paměťových buněk. Čipy s SLC (Single Level Cell) ukládají 1 bit do jedné paměťové buňky, čipy MLC (Multi Level Cell) 2 bity, a čipy s TLC (Triple Level Cell) ukládají 3 bity. Několik paměťových buněk je v jednom flash čipu sdruženo do podoby jedné stránky (například 8 KiB). Několik stránek pak tvoří blok (cca 2 MiB). Na této úrovni se již projevuje jedna zvláštnost flash pamětí: Nová data lze sice zapisovat do nepoužitých stránek dodatečná změna však není možná. To znovu funguje až tehdy, když SSD řadič nejprve smaže celý příslušný blok. Aby byl neustále k dispozici dostatečný počet nepoužitých stránek, disponují SSD disky dodatečnými paměťovými buňkami (rezervní prostor). V závislosti na SSD se velikost rezervního prostoru pohybuje v rozsahu 7 a 78 procent nominální kapacity. Funkce TRIM umožňuje sdělit SSD disku, které oblasti dat se již nepoužívají, a je tedy možné je smazat. V tomto případě operační systém SSD řadiči sdělí, které datové oblasti je možné smazat. Funkci TRIM lze jednoduše implementovat pro jednotlivý SSD disk, pro paritní RAID by však byla realizace značně náročná. Proto dosud žádný hardwarový RAID řadič funkci TRIM nepodporuje. Tento nedostatek však lze relativně snadno obejít: Většina Enterprise SSD disků je z výroby dodávána se srovnatelně velkým rezervním prostorem, a proto podpora funkce TRIM nehraje v podstatě žádnou roli. A pokud by někomu výkon stále ještě nestačil, má možnost dodatečně využít funkce Over-Provisioning k tomu si však řekneme víc později.

15 thomas-krenn.cz 15 Výkon: IOPS, latence a propustnost Při měření výkonu SSD jsou rozhodující především tři měřené veličiny: IOPS, latence a propustnost. Pojem IOPS (Input/Output Operations Per Second) popisuje počet vstupních/výstupních operací za sekundu. Čtecí IOPS se konkrétně týkají výstupů za sekundu, zápisové IOPS vstupů. Velikost takové I/O operace činí 4 KiB (není-li uvedeno jinak). IOPS se většinou měří v režimu random, tedy prostřednictvím náhodně rozdělených přístupů, aby byly zjištěny skutečně ty nejhorší možné hodnoty. Zatímco běžné pevné disky zvládnou jen cca IOPS, nabízejí aktuální Enterprise SSD disky až zápisových a čtecích IOPS (například 800GB model Intel DC S3700 SSD). Latence popisuje čekací dobu v ms, než bude provedena jedna samostatná I/O operace. Typická průměrná latence se u SSD disků pohybuje v rozsahu 0,1 až 0,3 ms, u pevných disků mezi 5 a 10 ms. Zde je nutné si uvědomit, že výrobci pevných disků popisují latencí jen čas jedné poloviční otáčky plotny. Ke skutečné latenci, tedy průměrné přístupové době, je zde nutné připočíst i dobu změny stopy (Seek Time). A propustnost následně označuje přenosovou rychlost dat v megabajtech za sekundu (MB/s). Ta se obvykle měří pomocí větších a sekvenčních I/O operací. SSD disky zpravidla dosahují dvou- až trojnásobné propustnosti než pevné disky. U SSD disků s nižším počtem flash čipů (SSD disky s nižší kapacitou) je zapisovací výkon poněkud omezený a pohybuje se zhruba na úrovni pevných disků. Výkon SSD disku ovlivňují následující faktory: _Read/Write Mix: U SSD disků se na hardwarové úrovni operace čtení a zápisu značně liší. Na základě vyššího overhead řadiče pro zápisové operace dosahují SSD disky zpravidla vyššího počtu čtecích IOPS než zápisových IOPS. Tento rozdíl je zvlášť vysoký u SSD disků pro běžné spotřebitele. U profesionálních (Enterprise) SSD disků výrobci vylepšují zapisovací výkon prostřednictvím většího rezervního prostoru a optimalizovaného firmwaru řadiče. _Random/Sequential Mix: Počet možných IOPS závisí kromě toho na tom, zda jsou přístupy rozdělené na celou datovou oblast (oblast LBA) nebo zda se provádějí sekvenčně. U náhodných přístupů roste náročnost na management SSD řadiče a počet možných IOPS z tohoto důvodu klesá. _Queue Depth: Pojem Queue Depth označuje délku fronty v I/O cestě k SSD. V případě větší fronty (např. 8, 16 nebo 32) operační systém nakonfigurovaný počet I/O operací shrne, než je pošle do SSD řadiče. Větší Queue Depth zvyšuje počet možných IOPS, neboť SSD disk může své požadavky zasílat souběžně na flash čipy. Současně však zvyšuje průměrnou latenci, a tím i čekací dobu na jednu jedinou I/O operaci právě proto, že ne každá operace je ihned zaslána na SSD disk, nýbrž teprve tehdy, až se fronta naplní. _Spare Area: Velikost rezervního prostoru má přímý vliv na výkon náhodného zápisu (Random Write) SSD disku (a tím i na kombinaci výkonu čtení/zápisu). Čím větší je rezervní prostor, tím méně často musí SSD řadič provádět interní restrukturalizaci dat. SSD řadič tak má více času na požadavky hosta roste výkon Random Write.

16 thomas-krenn.cz 16 Měření výkonu pomocí FIO Propustnost čtení fio --name=readtp --rw=read --size=5g --bs=1024k direct=1 --refill_buffers Propustnost zápisu fio --name=writetp --rw=write --size=5g --bs=1024k direct=1 --refill_buffers IOPS čtení fio --name=readiops --rw=randread --size=1g --bs=4k direct=1 --refill_buffers IOPS zápisu fio --name=writeiops --rw=randwrite --size=1g --bs=4k direct=1 --refill_buffers IOPS Mixed Workload, 50 procent čtení a 50 procent zápisu fio --name=mixediops --rw=randrw --size=1g --bs=4k direct=1 --refill_buffers --ioengine=libaio --iodepth=16 --ioengine=libaio --iodepth=16 --ioengine=libaio --iodepth=16 --ioengine=libaio --iodepth=16 --ioengine=libaio --iodepth=16 Určení Baseline výkonu Výše uvedené vlastnosti SSD disků vyžadují speciálně vyladěné výkonnostní testy. Konkrétně pak určení stabilních hodnot výkonu ztěžuje jak FOB stav (Fresh out of the Box), tak i přechodové fáze mezi zatížením. Výsledné hodnoty jsou tak závislé na následujících faktorech: _Zapisující přístupy a předpříprava stav SSD disku před testem. _Workload Pattern I/O Pattern (Read/Write Mix, velikosti bloků) během testu. _Data Pattern zapisovaná data. Požadavky na testy SSD disků s vypovídající hodnotou dokonce přiměly organizaci SNIA k tomu, aby zveřejnila vlastní Enterprise Performance Test Specification (PTS). Ve většině případů však není dána možnost realizovat testy v takovém rozsahu. V první fázi často stačí určit pomocí několika prostředků tzv. Baseline Performance SSD disku. Jejím prostřednictvím obdržíte ve formě MB/s a IOPS parametry střižené na míru vašemu systému. Tabulka Měření výkonu pomocí FIO se podrobněji zabývá výkonnostním nástrojem Flexibilní IO tester (FIO). FIO je rozšířený především pod Linuxem, nicméně je k dispozici i pro Windows a VMware ESXi. Byl vyvinut zakladatelem Linux Block Layeru, Jensem Axboeem, a skrývá v sobě značné znalosti a funkce. Využijte tuto tabulku pro jednoduchý test výkonu vašeho SSD disku pod Linuxem. Uživatelé Windows musí odstranit parametry libaio a iodepth.

17 thomas-krenn.cz 17 Obr. 7: Overhead pro latence v HWR činí cca 0,04 ms. RAID 1 jako SWR zvyšuje latence na rozdíl od jednotlivého SSD disku jen minimálně. RAID 1, RAID 5 a RAID 10 s SSDs Naše analýza SSD disků spojených v diskovém poli RAID ukazuje, jak se vyvíjejí hodnoty výkonu v souvislosti s navyšováním počtu SSD disků. Kromě toho se testy soustřeďují i na různé charakteristiky jednotlivých úrovní polí RAID. Nastavení hardwaru pro testy RAID se skládá z SSD disku Intel řady DC S3500, RAID řadiče Avago (dříve LSI) MegaRAID 9365 a základní desky Supermicro X9SCM-F. Velikost SSD disku činí 80 GB. Mějte na paměti, že výkon SSD disku v rámci řady je závislý i na jeho kapacitě. Model o velikosti 240 GB vykazuje oproti modelu o kapacitě 80 GB vyšší výkon. Jako software pro měření výkonu používáme TKperf běžící na Ubuntu Tkperf realizuje PTS organizace SNIA s využitím FIO. Od verze 2.0 vytváří disková RAID pole pod Linuxem (SWR) automaticky pomocí mdadm, hardwarová pole RAID (HWR) pro řadič Avago MegaRAID pomocí storcli. Plánovaná je také podpora pro RAID řadič od Adaptecu. RAID 1 RAID 1 je značně rozšířený díky existující odolnosti vůči výpadkům. V případě čtecích přístupů lze navíc profitovat z toho, že se přistupuje na oba SSD disky současně. Jak SWR, tak i HWR tuto domněnku potvrzují a při náhodném čtení pomocí bloků o velikosti 4 K poskytují a IOPS tedy přece jen více než 1,4 násobek oproti samostatnému SSD disku. Náhodné přístupy se zápisem by mělo diskové pole RAID zpracovat stejně rychle jako SSD disk. Testy však v oblasti SWR a HWR ukazují na pokles výkonu o cca 30 procent při náhodném zápisu a 50/50 Mixed Workloads. Potěšujících výsledků je dosaženo v testu latence pro SWR. Latence se u všech tří zatížení pohybují

18 thomas-krenn.cz 18 jen minimálně nad hodnotami samostatného SSD disku. Ve vztahu k HWR řadič RAID latenční čas zvyšuje. Konstantní overhead v rozsahu cca 0,04ms se zobrazuje u všech zatížení (obr. 7). RAID 5 Znakem RAID úrovně 5 jsou paritní data, jež při zápisu dat mají za následek zvýšenou náročnost. Ta se výrazným způsobem projevuje ve výsledcích testů IOPS. Diskové pole RAID 5 se třemi SSD disky dosahuje při náhodném zápisu prostřednictvím 4 K stejného počtu IOPS, jako samostatný SSD disk. Kdo věří tomu, že doplnění dalšího SSD disku do pole RAID 5 zvýší výkon zápisu, je vedle. Intel tuto okolnost podrobně analyzuje ve svém whitepaperu Intel SSD DC S3500 Series Workload Characterization in RAID Configurations. [8] Teprve při zapojení osmi SSD disků v poli RAID 5 je dosahováno dvojnásobných IOPS oproti třem SSD diskům. Při porovnání HWR a SWR jsou u obou výsledky se třemi SSD disky stejné. Sestava se čtyřmi SSD disky v poli RAID 5 má u SWR lepší výsledky. Mixed Workloads a čisté zápisy se 4 K leží cca IOPS nad HWR. Obrázek 8 shrnuje výsledky jediného SSD disku, a dále HWR a SWR se třemi a čtyřmi SSD disky v poli RAID 5. Čím náročnější na čtení zátěž je, tím méně se projevují výpočty parity. HWR dodává se čtyřmi SSD disky v RAID 5 téměř IOPS to je více než dvojnásobek jednotlivého SSD disku. SWR této úrovně nedosahuje a těsně překračuje hranici IOPS. Test latence ještě více zdůrazňuje rozdíl mezi přístupy pro čtení a zápis. Od čtení přes 65/35 mixed k zápisu se v případě HW přičte ještě 0,12 ms. SWR vykazuje na jeden workload nárůst v rozsahu cca 0,10 ms. Žádné slabiny nevykazuje RAID 5 při propustnosti čtení prostřednictvím K bloků. HWR zpracovává při čtyřech SSD v poli RAID 5 více než 1,2 Gbit/s, SWR jen mírně zaostává s hodnotou 1,1 GBit/s. Propustnost zápisu je omezena 80 GB modelem, který dle specifikace končí při zápisu na hranici 100 MBit/s. Čtyři SSD disky v poli RAID dosahují v testu HWR téměř 260 MBit/s, SWR zvládá 225 Mbit/s. Obr. 8: Nápadné jsou nízké hodnoty IOPS u náhodného zápisu v RAID 5. Ve srovnání HWR se SWR hraje workload roli. 8 Whitepaper k měření výkonu u SSD disků (

19 thomas-krenn.cz 19 RAID 10 Jak již název naznačuje, je diskové pole RAID 10 kombinací polí RAID 1 a RAID 0. Díky nasazení čtyř SSD disků se nabízí přímé srovnání výkonu s polem RAID 5. Co se týče kapacity, je u diskového pole RAID 10 k dispozici sice jen 50 procent čisté kapacity, přináší ale vůči RAID 5 řadu výhod především pro uživatele, kteří mají mnoho náhodných zápisů. Obrázek 9 jednoznačně znázorňuje slabiny zápisu pole RAID 5 s ohledem na IOPS. Rovněž lze vidět i zvýšené latence u pole RAID 5 vznikající v důsledku potřebných výpočtů parity. RAID 10 naproti tomu dosahuje latencí, jež se řídí časy jednotlivých SSD disků. Komu na výkonu při zápisu a latencích nezáleží, může přesto s klidem vsadit na RAID 5. Obr. 9: Výkon polí RAID 5 a RAID 10 značnou měrou závisí na účelu použití. IOPS při náhodném čtení jsou u pole RAID 5 výrazně vyšší. Čím víc je náhodných zápisů, tím lepších výsledků dosahuje RAID 10. Latence na úrovni SSD získáte jen díky poli RAID 10. Účinná opatření ke zvýšení výkonu Při použití hardwarových řadičů RAID pro SSD disky v polích RAID platí následující doporučení: Používejte pokud možno aktuální řadiče RAID! Firmware novějších řadičů RAID je podstatně lépe optimalizován pro SSD disky než starší modely. V případě řadičů Avago MegaRAID mají například nové 12 GBit SAS řadiče nyní standardně integrovánu funkci k optimalizaci výkonu SSD disků v polích RAID (FastPath). Pro navýšení výkonu HDD disků v polích RAID byly v nedávné době hardwarové řadiče RAID vybaveny vyrovnávací pamětí. Aktuální řadiče disponují vyrovnávací pamětí v rozsahu 512 MB až 1 GB. Tu lze využít jak pro zápis (Write Cache), tak i pro čtení (Read Ahead). V případě SSD disků v polích RAID byste se však měli použití této vyrovnávací paměti z níže popsaných důvodů vyhnout. Deaktivace Write Cache V případě HDD disků v polích RAID poskytuje vyrovnávací paměť pro zápis (Write Back Policy) výrazný nárůst výkonu. Především malé a náhodné přístupy se zápisem je řadič RAID schopen optimálně ukládat do mezipaměti, než je zapíše na pomalé pevné disky. Počet možných zápisů IOPS stoupá odpovídajícím způsobem z několika málo set až na několik tisíc IOPS. Kromě toho citelně klesá latence z 5 až 10 ms na méně než 1 ms. V případě polí RAID 5 a 6 s disky typu HDD přináší vyrovnávací paměť pro zápis další výhodu: Bez mezipaměti by potřebná operace čtení pro výpočet parity (heslo Read-Modify-Write) představovala totiž dodatečné zpoždění.

20 thomas-krenn.cz 20 Díky mezipaměti se tak může stát s časovým odstupem. Aby v případě výpadku proudu nedošlo ke ztrátě dat, musí být použitá vyrovnávací paměť pro zápis chráněná modulem BBU nebo modulem pro ochranu flash paměti (LSI CacheVault nebo Adaptec ZMCP). V případě SSD disků je vše jinak: Jejich výkon je již tak vysoký, že vyrovnávací paměť pro zápis působí jako brzda. To potvrzují i naše výsledky měření na obrázku 10: U pole RAID 5 se čtyřmi SSD disky klesají zapisovací IOPS při aktivovaném Write Back ze na to je o téměř 80 procent méně IOPS. Jedinou výhodou vyrovnávací paměti pro zápis jsou nízké latence zápisu u sad diskových polí RAID 5. Vzhledem k tomu, že však jsou u polí RAID 1 (bez výpočtu parity a vyrovnávací paměti pro zápis) ještě nižší i tato výhoda velmi rychle odpadá. Doporučení proto zní: Provozovat SSD disky v polích RAID bez vyrovnávací paměti pro zápis (tedy Write-Through namísto Write-Back ). Tím můžete ušetřit cca 150 až 200 euro za modul BBU nebo modul flash ochrany. Obr. 10: Avago MegaRAID 9361 podává bez vyrovnávací paměti pro zápis a bez Read Ahead nejlepší IOPS výkon pro pole SSD RAID. Vypnutí Read Ahead Read Ahead tedy čtení datových bloků, jež se skrývají za aktuálně dotazovanými daty představuje rovněž optimalizací výkonu, jež přináší skutečné výhody pouze ve spojení s pevnými disky. U pole RAID 5 se čtyřmi SSD disky brzdí aktivovaný Read Ahead čtecí IOPS v našem testu o 20 procent (z původních na čtecích IOPS). U propustnosti nejsou při čtení pomocí 64 K nebo K bloků žádné rozdíly ve výkonu. Jedině u propustnosti pomocí 8 K bloků vykazuje Read Ahead v našich testech výhody. Kromě toho může Read Ahead přinést výhody pouze u testů čtení jednotlivých vláken (například pomocí dd pod Linuxem). Oba vzory přístupů jsou však v provozu na serverech netypické. Naše doporučení proto zní: Provozujte SSD disky v polích RAID bez Read Ahead. Over-Provisioning Jak již bylo zmíněno, má velikost rezervního prostoru přímý vliv na výkon Random Write na SSD disku. Již malé zvětšení rezervního prostoru může výraznou měrou zvýšit výkon Random Write a trvanlivost (endurance) SSD disku. Toto doporučení z počátků éry SSD disků neztratilo svou platnost ani do dnešního dne. U aktuálních SSD disků je však jejich životnost již natolik dostačující, že zvětšení rezervního prostoru má smysl v první řadě z důvodů souvisejících s výkonem. Velikost rezervního prostoru můžete velmi snadno zvýšit ručně provedenou funkcí Over-Provisioning, a to tak, že pro sadu polí RAID nakonfigurujete pouze část kapacity SSD disku (cca 80 procent) a zbytek necháte volný. Pokud jste SSD disk používali již dříve, proveďte ještě Secure Erase tím vymažete veškeré flash buňky. Teprve pak může řadič SSD tyto volné oblasti využít jako rezervní prostor. Jak ukazuje obrázek 4, Write IOPS se při 20 procentech Over- Provisioningu téměř ztrojnásobí (na příkladu Intel DC S GB SSD).

21 thomas-krenn.cz 21 Poznámka pod čarou: Over-Provisioning nemá vliv na čistý výkon čtení nebo sekvenční výkon zápisu přináší tedy výhodu výkonu pouze u náhodného zatížení mixed read/write nebo čistě zápisového. Použití pod Linuxem: Deadline I/O Scheduler U SSD disků a polí RAID s disky SSD přináší Deadline I/O Scheduler dle zkušeností nejvyšší výkon. Ubuntu od verze Deadline Scheduler standardně používá. Ostatní distribuce zčásti sázejí na CFQ Scheduler, ten je však optimalizován především pro pevné disky. Pomocí jednoduchého cat /sys/ block/sda/queue/scheduler zkontrolujte, jaký plánovač (scheduler) (v tomto případě pro Device sda) bude použit. Až do dalšího restartu můžete v rootu nastavit Scheduler pomocí echo deadline > /sys/ block/sda/queue/scheduler na Deadline. Informace o permanentní změně plánovače naleznete v dokumentaci k použité distribuci Linuxu. Ve střednědobém horizontu nahradí mechanismus řazení do front Linux Multi-Queue Block IO (blk- mq) tradiční I/O plánovače pro SSD disky. Než však dojde na použití blk-mq i u distribucí Long-Term-Support Enterprise, bude to ještě nějakou dobu trvat. Sledování stavu SSD disků a polí RAID Flash buňky v SSD disku zvládnou jen omezený počet zapisovacích cyklů. Konečná životnost je dána interní konstrukcí paměťových buněk, jež během přístupů se zápisem podléhají tzv. cyklům Program/ Erase (P/E). Floating Gate v buňkách, jež se používá k zápisu do buňky, se s každým cyklem opotřebovává. Pokud opotřebení buňky překoná jistou mez, řadič SSD disku tuto buňku označí jako Bad Block a nahradí ji jiným blokem z rezervního prostoru. Z tohoto způsobu fungování SSDs je možné odvodit minimálně dva indikátory: Opotřebení flash buněk, tzv. Media Wearout Indicator. Počet zbývajících bloků rezervního prostoru, zvaný též Available Reserved Space. V ideálním případě výrobce tyto dva údaje poskytne uživateli prostřednictvím atributů SMART. Pro bezvadný dozor nad atributy je nezbytná podrobná specifikace SMART pro SSD disk. Důvodem je to, že interpretace hodnot není standardizovaná a u různých výrobců se liší. Jako příklad zde slouží Intel a Samsung. Jejich atributy se sice liší v oblasti ID a názvu, použitá hodnota je však přinejmenším stejná. Pomocí nástroje smartctl spuštěného v příkazovém řádku vyvolejte SMART atributy pro SSD disk, pomocí megaraid- a sg-devices také pro řadiče Avago MegaRAID a Adaptec: smartctl -a /dev/sda smartctl -a -d megaraid,6 /dev/sda smartctl -a -d sat /dev/sg1 To ukazuje, jak důležitá je výrobci poskytnutá specifikace pro spolehlivé sledování stavu. Společnost Intel je mimochodem u svých SSD disků pro datová centra vzorem a poskytuje detailní specifikaci včetně SMART atributů. Integrace SMART sledování do monitorovacího frameworku, jako je Icinga, je dalším krokem. V tomto případě musí zásuvný modul využít specifikace výrobců a správně interpretovat hodnoty atributů. Tým Thomas-Krenn za tím účelem pomocí check_smart_attributes [9] vyvinul zásuvný modul, jenž v databázi JSON zobrazuje specifikaci atributů. Od verze 1.1 tento zásuvný modul sleduje také SSD disky na řadičích RAID. SMART atributy jednoznačně určují opotřebení flash buněk, a z toho vyplývá životnost SSD disku. Další atributy doplňují kontrolu zdravotního stavu SSD disku pro použití ve firmách. U společnosti Intel je takovým příkladem atribut Power_Loss_Cap_Test pro funkčnost integrované ochrany mezipaměti SSD disku. Ochrana mezipaměti zajišťuje, že při přerušení napájení nedojde ke ztrátě dat. Tento atribut ukazuje, jak důležitá je kontrola SMART atributů SSD disku. V každém případě se proto ujistěte, že máte k dispozici podrobné informace o SMART atributech, než použijete SSD disky ve větším rozsahu. Kontrole stavu vašeho SSD disku pak již nestojí nic v cestě.

22 thomas-krenn.cz 22 Kontrola konzistence RAID Kromě kontroly SMART atributů jsou kontroly konzistence další součástí optimálního provozu diskového pole RAID. Výrobci hardwarových polí RAID používají pro kontrolu konzistence také pojem Verify. Linuxový software pro RAID tuto funkci vykonává prostřednictvím vlastního skriptu nazvaného checkarray. Bez ohledu na to, jakou technologii použijete, pravidelné kontroly konzistence odhalí nekonzistence dat nebo kontrolních součtů. Proto zajistěte, aby na vašich systémech pravidelně běžely kontroly konzistence: Mdadm ve většině případů zřídí Cronjob v /etc/ cron.d/mdadm. Úloha spustí každou první neděli v měsíci kontrolu konzistence pro všechna zřízená softwarová pole RAID. Ovšem pozor po kontrole je bezpodmínečně nutné prověřit, zda je příslušné počítadlo v sysfs rovno 0: $ cat sys/block/md0/md/ mismatch_cnt 0 Skript checkarray sice zkontroluje konzistenci pole RAID, nicméně sám od sebe neprovede žádné opravy. U diskových polí RAID úrovně 4, 5 a 6 jsou tzv. mismatches známkou problémů s hardwarem. RAID 1 a 10 za určitých okolností také produkují odchylky, aniž by došlo k chybě, zejména pokud se na nich nacházejí zařízení systému SWAP. V případě chyby skript mdadm zasílá y jen tehdy, pokud v souboru mdadm.conf v položce MAILADDR uvedete správnou adresu. Megaraid Storage Manager (MSM) je u LSI prvním místem, kde se provádějí pravidelné kontroly konzistence. Jasnou výhodou je, že MSM běží pod Windows, Linuxem a VMware ESXi. Sekce Controller vede ke kartě Schedule Consistency Check. Zde určíte, kdy a jak často se má kontrola provádět. Nástroj příkazového řádku od Adaptecu umožňuje provést kontroly konzistence prostřednictvím příkazu datascrub. Data Scrubbing se často používá ve spojení s kontrolou konzistence, neboť označuje proces opravy chyb. Následující příklad zřídí pravidelnou kontrolu v rozmezí 30 dnů: $ arcconf datascrub 1 period 30 Kontrolní seznam pro SSD disky v polích RAID U hardwarového pole RAID použijte aktuální řadič pole RAID. Pod Linuxem použijte u hardwarového pole RAID a softwarového pole RAID Deadline I/O Scheduler. Nastavení mezipaměti HWR: Write-Through, žádný Read Ahead. Over-Provisioning u vyšších požadavků na Random Write. Použijte SSD disky, pro něž jsou SMART atributy veřejně zdokumentované. Write Endurance určuje životnost SSD disku, SMART atributy zobrazují aktuální stav.

23 thomas-krenn.cz 23 Shrnutí Aktuální řadiče RAID nemají problémy s SSD disky. Kromě toho se nemusíte bát srovnání výkonu s linuxovým softwarem pro disková pole RAID. Volba technologie RAID je proto především otázkou použitého operačního systému a osobních preferencí. Linux má však díky aktuálním jádrům a mdadm v každém případě pohromadě všechny nástroje pro SSD disky v polích RAID. Příznivci řadičů RAID si nemusí lámat hlavu s operačním systémem. Jedno je ale jasné: Mezipaměť řadiče a Read-Ahead nemají u SSD disků v polích RAID co dělat. Rovnou tak ušetříte i BBU nebo ochranné moduly založené na flash mezipaměti. Sami se však musíte rozhodnout pro správnou úroveň diskového pole RAID. Zde musíte i vy přiložit ruku k dílu a analyzovat své aplikace, resp. systémy. Provádíte ve vašem I/O systému převážně čtení nebo zápis? Pokud je prioritou náhodné čtení, pak je RAID 5 dobrá volba, u níž je omezení kapacity minimální. Klasický RAID 1 ani ve spojení s SSD disky nevyjde z módy. Slušné latence a o 40 procent více čtecích IOPS než u SSD hovoří samy za sebe. Ztráty u zapisovacích IOPS naleznete jak u RAID 5, tak u RAID 1. Pokud pořizujete SSD disky ve velkém stylu a chcete dosáhnout vyváženého výkonu, pak se neobejdete bez polí RAID 10. Výkon při zápisu, latence a čtecí IOPS u RAID 10 vám zrychlí tep.

24 thomas-krenn.cz 24 Glosář ATA TRIM Prostřednictvím příkazu ATA TRIM sděluje operační systém SSD disku, jaké datové oblasti již nejsou potřebné a díky tomu je možné je považovat za smazané. Tím řadič nebude zbytečně uchovávat na SSD data, jež byla v systému souborů smazána, nicméně stále fyzicky na SSD disku existují (neboť v systému souborů byl odstraněn Inode). Pokud jsou všechna data jednoho bloku stará, může řadič SSD disku tento blok ihned smazat a nemusí provádět delší Read-Modify-Write. Available Reserved Space SMART atributy SSD disku obsahují mimo jiné i atribut s názvem Available Reserved Space (disponibilní rezervní prostor). Ten udává počet zbývajících rezervních bloků. Pokud se však hodnota blíží nastavené mezní hodnotě, je nutné SSD disk vyměnit. Pomocí příkazu smartctl lze tuto hodnotu zobrazit. Blok Stránky jsou zase shrnuté do bloků. Většinou tvoří 128 stránek jeden blok (jenž tak obsahuje 512 KiB = bajtů), u 25nm čipů od společnosti Intel/Micron tvoří 256 stránek po 8 KiB jeden blok o velikosti 2 MiB. Jeden blok je nejmenší jednotkou, kterou lze smazat. Tak je sice možné číst nebo zapisovat jednotlivé stránky, při mazání však je nutné smazat 128 resp. 256 stránek (1 blok) najednou. Garbage Collection Řada výrobců do řadičů SSD disků integruje funkci Garbage Collection (sběr odpadků). V časech bez I/O přístupů shrnuje řadič částečně popsané bloky do plných bloků. Uvolněné bloky následně vymaže. Konstrukce SSD disku SSD disk se skládá z čipu řadiče, několika flashových pamětí (většinou deset kusů) a zčásti i vyrovnávací paměti DRAM (cache). Řadič je schopen se s těmito flash pamětmi spojovat paralelně, a tím znásobit datovou propustnost v porovnání s USB diskem (jenž obsahuje jen jednu flash paměť). Over-Provisioning SSD disky mají tzv. Spare Area (rezervní prostor) tedy datovou oblast, která není pro operační systém přímo viditelná. Tento rezervní prostor používá SSD disk především pro Wear Leveling. Zvětšení rezervního prostoru (Over-Provisioning) může zvýšit výkon a prodloužit životnost SSD disku. Tím se sníží použitelná čistá kapacita SSD disku.

Solid State Drive SSD polovodičový disk. J. Vrzal, verze 0.8

Solid State Drive SSD polovodičový disk. J. Vrzal, verze 0.8 Solid State Drive SSD polovodičový disk J. Vrzal, verze 0.8 Charakteristika SSD Charakteristika SSD soustava energeticky nezávislých flash pamětí, které jsou osazeny na destičce tištěného spoje alternativa

Více

SSD v serveru. Pavel Šnajdr InstallFest 2015

SSD v serveru. Pavel Šnajdr InstallFest 2015 SSD v serveru Pavel Šnajdr InstallFest 2015 Obsah Historie moderních SSD Jak funguje SSD Vybíráme SSD SSD v serveru pod Linuxem Vlastní zkušenost Diskuze Historie moderních SSD SSD založené na NAND flash

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Zdeněk Dostál Ročník: 1. Hardware.

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Zdeněk Dostál Ročník: 1. Hardware. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

Operační systémy 1. Přednáška číslo 10 26. 4. 2010. Struktura odkládacích zařízení

Operační systémy 1. Přednáška číslo 10 26. 4. 2010. Struktura odkládacích zařízení Operační systémy 1 Přednáška číslo 10 26. 4. 2010 Struktura odkládacích zařízení Základní pojmy Paměťové médium periferní zařízení nejvyšší důležitosti samotný OS je obvykle uložen na paměťovém zařízení.

Více

Operační systémy 2. Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10

Operační systémy 2. Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10 Operační systémy 2 Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10 Základní pojmy Paměťové médium periferní zařízení nejvyšší důležitosti samotný OS je obvykle uložen na paměťovém zařízení. Proto je

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Základní pojmy informačních technologií

Základní pojmy informačních technologií Základní pojmy informačních technologií Informační technologie (IT): technologie sloužící k práci s daty a informacemi počítače, programy, počítač. sítě Hardware (HW): jednoduše to, na co si můžeme sáhnout.

Více

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje.

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Servery jsou buď umístěny volně nebo ve speciální místnosti, kterou

Více

nutné smazat zároveň i všechna ostatní zainteresovaná paměťová místa přepisovaném

nutné smazat zároveň i všechna ostatní zainteresovaná paměťová místa přepisovaném - SSD - SSD - Princip fungování a základní vlastnosti SSD disky jsou zcela tiché, což je způsobeno jejich principem zápisu, který je stejný jako u USB flashdisků. SSD zařízení neobsahují žádné pohyblivé

Více

Přednáška. Úložiště dat: HDD, SDD, RAID, DAS, NAS, SAN. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Úložiště dat: HDD, SDD, RAID, DAS, NAS, SAN. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Úložiště dat: HDD, SDD, RAID, DAS, NAS, SAN. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována

Více

Počítačová sestava pevný disk (HDD, SSD, USB flash disk)

Počítačová sestava pevný disk (HDD, SSD, USB flash disk) Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava pevný disk (HDD, SSD, USB flash disk) Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Jazyk: čestina Datum vytvoření: 19. 10. 2012 Cílová skupina:

Více

Portfolio úložišť WD pro datová centra Kapacitní úložiště prošlo vývojem

Portfolio úložišť WD pro datová centra Kapacitní úložiště prošlo vývojem Kapacitní úložiště, které posune váš výkon k inovacím. WD a logo WD jsou registrované ochranné známky společnosti Western Digital Technologies, Inc. v USA a dalších zemích; WD Ae, WD Re+, WD Re, WD Se,

Více

Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady).

Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady). $TECH 13 Str. 1/5 Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady). Vymezení základních pojmů Soubor První definice: označuje pojmenovanou posloupnost bytů uloženou na nějakém

Více

Paměti. Paměť je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje

Paměti. Paměť je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměti Paměť je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměti počítače lze rozdělit do tří základních skupin: registry paměťová místa na čipu procesoru jsou používány

Více

Disková pole (RAID) 1

Disková pole (RAID) 1 Disková pole (RAID) 1 Architektury RAID Důvod zavedení RAID: reakce na zvyšující se rychlost procesoru. Pozice diskové paměti v klasickém personálním počítači vyhovuje pro aplikace s jedním uživatelem.

Více

Když konvenční disky nestačí tempu vašich aplikací

Když konvenční disky nestačí tempu vašich aplikací Když konvenční disky nestačí tempu vašich aplikací EMC Jaroslav Vašek Account technology consultant 1 EMC vždy první na trhu s evolučními technologiemi v oblasti diskových polí 1 st WITH 1 st WITH 1 st

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 2.3.4 Rozdělení HDD Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt je spolufinancován

Více

SSD vs. HDD / WAL, indexy a fsync

SSD vs. HDD / WAL, indexy a fsync SSD vs. HDD / WAL, indexy a fsync Prague PostgreSQL Developers Day 2012 Tomáš Vondra (tv@fuzzy.cz( tv@fuzzy.cz) What a great day for science! Otázky DB = data + indexy + transakční log (WAL) Co umístit

Více

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu

architektura mostů severní / jižní most (angl. north / south bridge) 1. Čipové sady s architekturou severního / jižního mostu Čipová sada Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními a obvody. V obvodech čipové sady jsou integrovány

Více

Datová úložiště. Zdroj: IBM

Datová úložiště. Zdroj: IBM Datová úložiště Zdroj: IBM Malé ohlédnutí Malé ohlédnutí Malé ohlédnutí (?) Ukládání dat domácí Uložení na pevný disk počítače Použití pro malé objemy Typicky domácí a kancelářské použití Když záloha,

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Petr

Více

2.10 Vnější paměti. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.10 Vnější paměti. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Paměti Josef Horálek

Paměti Josef Horálek Paměti Josef Horálek Paměť = Paměť je pro počítač životní nutností = mikroprocesor z ní čte programy, kterými je řízen a také do ní ukládá výsledky své práce = Paměti v zásadě můžeme rozdělit na: = Primární

Více

ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe. Václav Šindelář, EMC

ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe. Václav Šindelář, EMC ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe Václav Šindelář, EMC 1 Rok 2000 2 FLASH disky mění disková pole Design storage systemů je limitován rozdílnou technologií disků Kapacita disků a jejich IOPS 1.2 1 400GB

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

DUM č. 10 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 10 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 10 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 04.12.2013 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: jak fungují vnitřní paměti, typy ROM a RAM pamětí,

Více

EXTERNÍ PAMĚŤOVÁ MÉDIA

EXTERNÍ PAMĚŤOVÁ MÉDIA EXTERNÍ PAMĚŤOVÁ MÉDIA Páskové paměti Páskové paměti jsou typickým sekvenčním zařízením, to znamená, že pokud je potřeba zpřístupnit libovolnou informaci na pásce, je nutné, aby nejdříve byly přečteny

Více

SKŘÍŇ PC. Základní součástí počítačové sestavy je skříň.

SKŘÍŇ PC. Základní součástí počítačové sestavy je skříň. SKŘÍŇ PC Základní součástí počítačové sestavy je skříň. Obsah skříně PC Skříň PC je nejdůležitější částí PC sestavy. Bez ní by počítač nemohl pracovat. Jsou v ní umístěny další součástky hardwaru, které

Více

Storage... co je nového (SSD!)... a co se zatím nepovedlo rozbít:-)

Storage... co je nového (SSD!)... a co se zatím nepovedlo rozbít:-) Storage... co je nového (SSD!)... a co se zatím nepovedlo rozbít:-) Milan Brož mbroz@redhat.com LinuxAlt 2010, Brno RAID plán (kernel 2.6.37+) RAID v kernelu... MD (multiple device) RAID0,1,5,6,10... DM

Více

Operační systémy 1. Přednáška číslo 11 3. 5. 2010. Souborové systémy

Operační systémy 1. Přednáška číslo 11 3. 5. 2010. Souborové systémy Operační systémy 1 Přednáška číslo 11 3. 5. 2010 Souborové systémy Dělení dle bezpečnosti Souborové systémy s okamžitým zápisem pouze jeden druh operace a další musí čekat. Data se nemohou ztratit, ale

Více

IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 Cvičící:

IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 Cvičící: IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 2012 Cvičící: Šimek Václav, Mičulka Lukáš, Šimková Marcela, Tříska Vít Obsah cvičení Fyzická struktura pevného disku Geometrie, rozhraní, základní

Více

Uchovávání dat v SSD

Uchovávání dat v SSD Uchovávání dat v SSD Co se děje s mými daty? Aleš Padrta Karel Nykles 1 Obsah Úvodní slovo Technické pozadí Technologie flash Servisní procedury Kontroler Experimenty Testovací prostředí Výsledky Shrnutí

Více

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry.

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry. Paměti Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry. Klíčové pojmy: paměť, RAM, rozdělení pamětí, ROM, vnitřní paměť, vnější paměť. Úvod Operační paměť

Více

Paměti Flash. Paměti Flash. Základní charakteristiky

Paměti Flash. Paměti Flash. Základní charakteristiky Paměti Flash K.D. - přednášky 1 Základní charakteristiky (Flash EEPROM): Přepis dat bez mazání: ne. Mazání: po blocích nebo celý čip. Zápis: po slovech nebo po blocích. Typická životnost: 100 000 1 000

Více

Obsah. Kapitola 1 Skříně počítačů 15. Kapitola 2 Základní deska (mainboard) 19. Kapitola 3 Napájecí zdroj 25. Úvod 11

Obsah. Kapitola 1 Skříně počítačů 15. Kapitola 2 Základní deska (mainboard) 19. Kapitola 3 Napájecí zdroj 25. Úvod 11 Obsah Úvod 11 Informace o použitém hardwaru 12 Několik poznámek k Windows 13 Windows XP 13 Windows Vista 13 Kapitola 1 Skříně počítačů 15 Typy skříní 15 Desktop 15 Tower (věžová provedení) 15 Rozměry skříní

Více

Datasheet SanDisk Řada PCIe-SSD Fusion iomemory PX600 Server

Datasheet SanDisk Řada PCIe-SSD Fusion iomemory PX600 Server Strana 1 / 5 Datasheet SanDisk Řada PCIe-SSD Fusion iomemory PX600 Server Velmi krátká doba odezvy a vysoký výkon pro přístup k firemním datům v reálném čase Jednotka SSD představuje zařízení k ukládání

Více

Disková pole (RAID) 1

Disková pole (RAID) 1 Disková pole (RAID) 1 Architektury RAID Základní myšlenka: snaha o zpracování dat paralelně. Pozice diskové paměti v klasickém personálním počítači vyhovuje pro aplikace s jedním uživatelem. Řešení: data

Více

Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D.

Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Úvodní přednáška z Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Cíl předmětu Obeznámit studenty se základy a specifiky práce se sekundární pamětí. Představit některé specifické

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky

Specifikace předmětu veřejné zakázky Specifikace předmětu veřejné zakázky Servery budou pocházet z oficiálních distribučních kanálů. Záruky a servis budou garantovány výrobcem. V rámci požadavku na typy zařízení budou v rámci každého typu

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Silný výkon dvoujádrové architektury pro podnikání dnes i zítra

Silný výkon dvoujádrové architektury pro podnikání dnes i zítra Silný výkon dvoujádrové architektury Silný výkon dvoujádrové architektury pro podnikání dnes i zítra Nejnovější sestava notebooků Toshiba pro podnikovou sféru s procesorem Intel Core 2 Duo opět přináší

Více

2.2 Acronis True Image 19

2.2 Acronis True Image 19 Obsah Kniha první Acronis True Image 9.0 1. Úvod 15 1.1 Co je Acronis True Image? 15 1.2 Co je nového v aplikaci Acronis True Image 9.0? 15 1.3 Jaký je rozdíl mezi zálohami a diskovými obrazy disků/diskových

Více

Linux RAID, LVM. 27. listopadu 2012. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko.

Linux RAID, LVM. 27. listopadu 2012. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Linux RAID, LVM Ondřej Caletka 27. listopadu 2012 Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Ondřej Caletka (CESNET, z.s.p.o.) Linux RAID, LVM 27. listopadu 2012 1 / 17 Obsah

Více

Téma 12: Správa diskových jednotek a system souborů. Téma 12: Správa diskových jednotek a systémů souborů

Téma 12: Správa diskových jednotek a system souborů. Téma 12: Správa diskových jednotek a systémů souborů Téma 12: Správa diskových jednotek a systémů souborů 1 Teoretické znalosti V tomto cvičení se podíváte na práci s diskovými jednotkami. Naučíte se používat nástroj správy disků, který se poprvé objevil

Více

FLASH NOVÉ HRANICE DOSAŽITELNÉHO

FLASH NOVÉ HRANICE DOSAŽITELNÉHO 1 FLASH NOVÉ HRANICE DOSAŽITELNÉHO Jaroslav Vašek 2 Evoluce výkonu 10TB RAW bez flash Back-end výkon při použití nejmenších disků v dané době 1999 2002 2013 140x 73GB_10k 70x 146GB_15k 35x 300GB_15k Symmetrix

Více

RAID, LVM a souborové systémy

RAID, LVM a souborové systémy ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ RAID, LVM a souborové systémy České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Ver.1.00 2010 Pevný disk Ideální pevný disk: nekonečně velký, nekonečně rychlý, věčný, udržující

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 7 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Paměti Rambus DRAM (RDRAM) Paměti Flash Paměti SGRAM

Paměti Rambus DRAM (RDRAM) Paměti Flash Paměti SGRAM Paměti Rambus DRAM (RDRAM) Paměti Flash Paměti SGRAM 1 Požadavky na RDRAM - začátky Nové DRAM musí zajistit desetinásobné zvýšení šířky pásma srovnání výkonu procesoru a paměti. Náklady na výrobu a prodej

Více

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY technické vybavení počítače uchování dat vstupní a výstupní zařízení, paměti, data v počítači počítačové sítě sociální

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-08

Identifikátor materiálu: ICT-1-08 Identifikátor materiálu: ICT-1-08 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Motherboard, CPU a RAM Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí základní desku počítače.

Více

Typy externích paměťových médií

Typy externích paměťových médií Záznamová média MO disky, ZIP, JAZ, Bernoulliho disky, magnetopáskové jednotky, paměťové karty Magneto-optický disk Záznam je prováděn do magnetické vrstvy za současného působení laserového paprsku vysoké

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 3 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Paměť počítače. 0 (neprochází proud) 1 (prochází proud)

Paměť počítače. 0 (neprochází proud) 1 (prochází proud) Paměť počítače Paměť je nezbytnou součástí jakéhokoli počítače. Slouží k uložení základních informací počítače, operačního systému, aplikačních programů a dat uživatele. Počítače jsou vybudovány z bistabilních

Více

QNAP TS-409 a QNAP TS-409 Pro. Jak použít funkci Online RAID Capacity Expansion a RAID Level Migration

QNAP TS-409 a QNAP TS-409 Pro. Jak použít funkci Online RAID Capacity Expansion a RAID Level Migration QNAP TS-409 a QNAP TS-409 Pro Jak použít funkci Online RAID Capacity Expansion a RAID Level Migration [1] Úskalí současných firem Jedním největších problémů, kterým dnešní firmy čelí je výběr a správné

Více

Mezipaměti počítače. L2 cache. L3 cache

Mezipaměti počítače. L2 cache. L3 cache Mezipaměti počítače Cache paměť - mezipaměť Hlavní paměť procesoru je typu DRAM a je pomalá. Proto se mezi pomalou hlavní paměť a procesor vkládá menší, ale rychlá vyrovnávací (cache) paměť SRAM. Rychlost

Více

Diskové paměti nové pojmy a technologie

Diskové paměti nové pojmy a technologie Diskové paměti nové pojmy a technologie 1 Diskové paměti nové pojmy SMART - Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology - technologie pro analýzu kondice pevných disků a jejich monitorování. PFA

Více

Instalace OS, nastavení systému

Instalace OS, nastavení systému ZVT Instalace OS, nastavení systému SW vybavení PC HW hardware zařízení počítače (+ firmware těchto zařízení, BIOS VGA, ) BIOS basic input output systém poskytuje služby OS, uložen v paměti na MB. (Nastavení

Více

Technická specifikace ČÁST 1. Místo plnění: PČR Kriminalistický ústav Praha, Bartolomějská 10, Praha 1

Technická specifikace ČÁST 1. Místo plnění: PČR Kriminalistický ústav Praha, Bartolomějská 10, Praha 1 Technická specifikace ČÁST 1 Název veřejné zakázky ČÁST 1 Technologická obměna a doplnění informačními technologiemi HW- Část 1 Termín a místo plnění Termín plnění od vybraní subjektu a uzavření smlouvy

Více

CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE CA21 je komunikační adaptér umožňující propojení sítí automatů a periferií MICROPEL s PC pomocí rozhraní USB příručka uživatele edice 03.2009 2. verze dokumentu pro firmware 1.080

Více

Paměťový podsystém počítače

Paměťový podsystém počítače Paměťový podsystém počítače typy pamětových systémů počítače virtuální paměť stránkování segmentace rychlá vyrovnávací paměť 30.1.2013 O. Novák: CIE6 1 Organizace paměťového systému počítače Paměťová hierarchie...

Více

Přenášení nikdy nevypadalo tak dobře

Přenášení nikdy nevypadalo tak dobře Přenášení nikdy nevypadalo tak dobře Externí pevný disk www.verbatim-europe.com Proč právě společnost Verbatim? Společnost Verbatim nabízí ucelené řešení pro všechny vaše potřeby. Od optických médií a

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Petr

Více

Paměti EEPROM (1) Paměti EEPROM (2) Paměti Flash (1) Paměti EEPROM (3) Paměti Flash (2) Paměti Flash (3)

Paměti EEPROM (1) Paměti EEPROM (2) Paměti Flash (1) Paměti EEPROM (3) Paměti Flash (2) Paměti Flash (3) Paměti EEPROM (1) EEPROM Electrically EPROM Mají podobné chování jako paměti EPROM, tj. jedná se o statické, energeticky nezávislé paměti, které je možné naprogramovat a později z nich informace vymazat

Více

Shrnutí Obecné Operační systém Microsoft Windows 7 Ultimate Centrální procesor

Shrnutí Obecné Operační systém Microsoft Windows 7 Ultimate Centrální procesor Menu Operační systém Procesor a základní deska Paměťové zařízení Ovladače Zobrazení Síť Další zařízení Shrnutí Obecné Operační systém Microsoft Windows 7 Ultimate Centrální procesor Intel(R) Core(TM)2

Více

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download)

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download) Uživatelský manuál A3600 DL ( Data Download) Aplikace : Jednoduchý program pro přenášení dat z on line monitorovacího systému A3600 Export měřených statických dat do souboru Zobrazení grafů naměřených

Více

Hardware. Příklad převodu čísla: =1*32+0*16+0*8+1*4+0*2+1*1= Převod z dvojkové na desítkovou Sčítání ve dvojkové soustavě

Hardware. Příklad převodu čísla: =1*32+0*16+0*8+1*4+0*2+1*1= Převod z dvojkové na desítkovou Sčítání ve dvojkové soustavě 1 Hardware Dvojková soustava Pro zápis čísel v počítači se používá dvojková soustava, kdy se jakékoliv číslo zapisuje jen pomocí nul (0 Voltů) a jedniček (5V). Např.: 9 10 =1001 2 nebo 75 10 =1001011 2

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.04 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 04 Zásady běžné instalace OS Linux DUM naučí připravit počítač k instalaci OSL a provede žáka kroky instalace systému

Více

B4B35OSY: Operační systémy

B4B35OSY: Operační systémy B4B35OSY: Operační systémy Souborové systémy Michal Sojka 1 7. prosince 2017 1 michal.sojka@cvut.cz 1 / 35 Obsah I 1 Úvod 2 Souborové systémy FAT Souborový systém založený na inode 3 Žurnálování 4 Souborové

Více

Uživatelský manuál A4000BDL

Uživatelský manuál A4000BDL Uživatelský manuál Aplikace : Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4100/4200 Jednoduchý program umožňující přenos naměřených dat

Více

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností, budoucností a hlavními parametry.

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností, budoucností a hlavními parametry. Paměti Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností, budoucností a hlavními parametry. Klíčové pojmy: paměť, RAM, rozdělení pamětí, ROM, vnitřní paměť, vnější paměť. Úvod

Více

Disková pole (RAID) 1

Disková pole (RAID) 1 Disková pole (RAID) 1 Architektury RAID Důvod zavedení RAID: reakce na zvyšující se rychlost procesoru. Pozice diskové paměti v klasickém personálním počítači vyhovuje pro aplikace s jedním uživatelem.

Více

VY_32_INOVACE_2_3_INF_KN. Datová úložiště

VY_32_INOVACE_2_3_INF_KN. Datová úložiště VY_32_INOVACE_2_3_INF_KN Datová úložiště Název výukového materiálu Datová úložiště Anotace Formou frontální prezentace se žáci dozví, jaké byly možnosti ukládání dat a současně si připomenou, jaká úložiště

Více

Počítačová sestava paměti, operační paměť RAM

Počítačová sestava paměti, operační paměť RAM Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava paměti, operační paměť RAM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Jazyk: čestina Datum vytvoření: 17. 10. 2012 Cílová skupina: studenti

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Lekce 7 IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

Lekce 7 IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC

CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC Historie: červenec 1980 skupina 12 pracovníků firmy IBM byla pověřena vývojem osobního počítače 12. srpna 1981 byl počítač veřejně prezentován do konce r. 1983 400 000 prodaných

Více

Logická organizace paměti Josef Horálek

Logická organizace paměti Josef Horálek Logická organizace paměti Josef Horálek Logická organizace paměti = Paměť využívají = uživatelské aplikace = operační systém = bios HW zařízení = uloženy adresy I/O zařízení atd. = Logická organizace paměti

Více

NB000062 Sweex Internal USB 2.0 Card Reader 16-in-1

NB000062 Sweex Internal USB 2.0 Card Reader 16-in-1 NB000062 Sweex Internal USB 2.0 Card Reader 16-in-1 Výhody Vzájemná výměna dat Přímý přístup - Kopírování obrázků a souborů a jejich vyměňování pomocí jiné paměťové karty - Přímý přístup k čtyřem přídavným,

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Přednáška. Systémy souborů. FAT, NTFS, UFS, ZFS. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Systémy souborů. FAT, NTFS, UFS, ZFS. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Systémy souborů. FAT, NTFS, UFS, ZFS. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_HARDWARE_S1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Architektura Intel Atom

Architektura Intel Atom Architektura Intel Atom Štěpán Sojka 5. prosince 2008 1 Úvod Hlavní rysem Atomu je podpora platformy x86, která umožňuje spouštět a běžně používat řadu let vyvíjené aplikace, na které jsou uživatelé zvyklí

Více

OZD. 2. ledna 2013. Logický (Objekty, atributy,...) objekty stejného typu.

OZD. 2. ledna 2013. Logický (Objekty, atributy,...) objekty stejného typu. OZD 2. ledna 2013 1 Paměti Hierarchie: Registry Cache (nejsou viditelné) Primární pamět (RAM) Pamět druhé úrovně (Disky, trvalá úložiště), pomalá Pamět třetí úrovně (CD, pásky) 1.1 Paměti druhé úrovně

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Zdeněk Dostál Ročník: 1. Hardware.

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Zdeněk Dostál Ročník: 1. Hardware. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky

Specifikace předmětu veřejné zakázky Specifikace předmětu veřejné zakázky Servery budou pocházet z oficiálních distribučních kanálů. Záruky a servis budou garantovány výrobcem. V rámci požadavku na typy zařízení budou v rámci každého typu

Více

Paměťové prvky. ITP Technika personálních počítačů. Zdeněk Kotásek Marcela Šimková Pavel Bartoš

Paměťové prvky. ITP Technika personálních počítačů. Zdeněk Kotásek Marcela Šimková Pavel Bartoš Paměťové prvky ITP Technika personálních počítačů Zdeněk Kotásek Marcela Šimková Pavel Bartoš Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií v Brně Božetěchova 2, 612 66 Brno Osnova Typy

Více

Souborové systémy. Architektura disku

Souborové systémy. Architektura disku Souborové systémy Architektura disku Disk je tvořen několika plotnami s jedním nebo dvěma povrchy, na každém povrchu je několik soustředných kružnic (cylindrů) a na každém několik úseků (sektorů). Příklad

Více

Logická struktura pevného disku

Logická struktura pevného disku Logická struktura pevného disku Slouží k uchovávání základních informací o paměťovém prostoru pevného disku 1. Tyto informace umožňují především: přehlednou organizaci a správu dat na pevném disku, nalezení

Více

Parametry pevných disků

Parametry pevných disků Pevný disk (hard disk) je zabudován uvnitř skříně počítače a uživatel ho nemůže jednoduše a bez použití nástroje přenést do počítače jiného. Dnes již toto tak úplně neplatí běžné jsou i externí disky připojené

Více

Porovnání SSDNow a HDD, příklady a scénáře jejich použití

Porovnání SSDNow a HDD, příklady a scénáře jejich použití Porovnání SSDNow a HDD, příklady a scénáře jejich použití Úvod Tato bílá kniha se zabývá zkoumáním technologie disků SSDNow a scénáři jejich potenciálního použití. Představuje vlastnosti a přednosti využití

Více

Bloková zařízení v LINUXu. 2013 Jan Vrbata - GOPAS

Bloková zařízení v LINUXu. 2013 Jan Vrbata - GOPAS Bloková zařízení v LINUXu 2013 Jan Vrbata - GOPAS Bloková zařízení v LINUXu IDE a kompatibilní disková zařízení /dev/hdx, kde x je písmenem abecedy a-z Standardní EIDE řadič v PC přiřadí názvy zařízení

Více

BRICSCAD V15. Licencování

BRICSCAD V15. Licencování BRICSCAD V15 Licencování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

Výukový materiál Hardware je zaměřený především na výuku principů práce hardwaru a dále uvádí konkrétní příklady použití.

Výukový materiál Hardware je zaměřený především na výuku principů práce hardwaru a dále uvádí konkrétní příklady použití. Metodický list hardware Výukový materiál Hardware je zaměřený především na výuku principů práce hardwaru a dále uvádí konkrétní příklady použití. Postupuje od výčtu základních prvků, bez kterých se PC

Více

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1 MBus Explorer MULTI Uživatelský manuál V. 1.1 Obsah Sběr dat ze sběrnice Mbus...3 Instalace...3 Spuštění programu...3 Program MBus Explorer Multi...3 Konfigurace sítí...5 Konfigurace přístrojů...6 Nastavení

Více

Relační DB struktury sloužící k optimalizaci dotazů - indexy, clustery, indexem organizované tabulky

Relační DB struktury sloužící k optimalizaci dotazů - indexy, clustery, indexem organizované tabulky Otázka 20 A7B36DBS Zadání... 1 Slovníček pojmů... 1 Relační DB struktury sloužící k optimalizaci dotazů - indexy, clustery, indexem organizované tabulky... 1 Zadání Relační DB struktury sloužící k optimalizaci

Více

Polovodičové paměti. Polovodičové paměti. - Paměti Flash ROM - použití v počítačích k uchování informací o konfiguraci, Princip zápisu a čtení

Polovodičové paměti. Polovodičové paměti. - Paměti Flash ROM - použití v počítačích k uchování informací o konfiguraci, Princip zápisu a čtení Polovodičové paměti Cílem této kapitoly je seznámit s principy činnosti a základní stavbou moderních polovodičových vnějších pamětí, které jsou nezbytné pro práci počítače, dalších mobilních zařízení a

Více

MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou!

MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou! MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou! Telemedicína, Brno, 3. března 2014 RNDr. Milan Pilný MARIE PACS Je to systém pro práci s obrazovými DICOM daty v medicíně. Je klasifikován jako

Více

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10

Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Struktura a architektura počítačů (BI-SAP) 10 doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii

Více

Růst datových potřeb Pojem velkokapacitní se mění v čase Dříve několik MB, dnes stovky GB až TB

Růst datových potřeb Pojem velkokapacitní se mění v čase Dříve několik MB, dnes stovky GB až TB Záznamová média Informační systémy 2 Záznamová média Růst datových potřeb Pojem velkokapacitní se mění v čase Dříve několik MB, dnes stovky GB až TB 30.4.2015 IS2-2015-06 1 Děrné štítky Karton + díry Děrná

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-11

Identifikátor materiálu: ICT-1-11 Identifikátor materiálu: ICT-1-11 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Flash paměti Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí flash paměti. Druh učebního materiálu

Více