Měsíčník informací ze života našeho domova. SRPEN 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Měsíčník informací ze života našeho domova. SRPEN 2014"

Transkript

1 Měsíčník informací ze života našeho domova. SRPEN 2014 Motto: Pokud stojíš před rozhodnutím a nevíš si rady, jednoduše si hoď mincí. Ne proto, že by měla rozhodnout za tebe, ale pro ten moment, kdy je ve vzduchu - a ty najednou víš, v kterou možnost doufáš.

2 Srpen je osmým měsícem roku gregoriánského kalendáře. České jméno pochází pravděpodobně od slova srp, což býval hlavní nástroj užívaný v raném zemědělství při sklizni obilí (tedy při žních), žně pak obvykle končily právě v osmém měsíci kalendářního roku. V původním římském kalendáři (republikánském) byl název tohoto měsíce sextilis ( šestý ) a měl celkem 29 dní. Při reformě kalendáře Gaiem Iuliem Caesarem roku 46 př. n. l. získal měsíc sextilis navíc jeden den, takže čítal dohromady třicet dnů. Při Augustově opravě tohoto kalendáře roku 8 př. n. l., kdy byla upravena určitá nepřesnost v počítání juliánského kalendáře římskými pontifiky, navrhl Senát, aby byl měsíc sextilis přejmenován na augustus na počest reformátora kalendáře. Rozšířený názor říká, že z důvodu, že se nepovažovalo za dostatečně uctivé, aby měsíc pojmenovaný po současném císaři měl méně dní než měsíc pojmenovaný po Iuliu Caesarovi, dostal i měsíc augustus navíc jeden den, který byl následně ubrán z měsíce února, který od té doby má jen 28 (nebo v přestupném roce) 29 dnů. Ale jsou některé indicie napovídající, že srpen měl 31 dní už po julianské reformě. Aby neměly tři měsíce za sebou po 31 dnech, byl zároveň převeden jeden den ze září do října a jeden den z listopadu do prosince, a tak bylo rozrušeno Sósigenovo pravidelné střídání dlouhých a krátkých měsíců.

3 Pranostiky Co červenec neuvaří, srpen nedopeče. Co červenec neupeče, to již srpnu neuteče. V srpnu když půlnoční vítr věje, bez deště slunéčko hřeje. Když fouká v srpnu severák, bude dlouho pěkně pak. Moc hub srpnových - moc vánic sněhových. Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu. Tento úkaz uvidíte pouze jednou v životě: Zpracovala: Mazurková Olga, PSS střediska Helios

4 Sportovní dopoledne v Denním stacionáři Organizátoři tohoto střediska nás pozvali na sportovní dopoledne, které se skládalo ze 4 soutěží: 1. Slalom s kroketovým kladivem 2. Hod na olympijské kruhy 3. Hod do terče 4. Vysvětlení významu různých slov Našim uživatelům v podání paní Krzystkové Libuše, paní Vondrusové Mileny a pana Vondruse Jana se podařilo získat celkové 1. místo, a to díky 1. místu p. Vondrusové v hodu na olympijské kruhy, 2. místu ve slalomu a 2. místu v hodu na terč, p. Krzystkové za 3. místo v hodu na olympijské kruhy a 3. místu p. Vondruse v hodu na terč. Bylo to krásně prožité dopoledne. Jsme na naše soutěžící právem hrdí.

5 Gratuluji jim ještě jednou a přeji si, aby byli inspirací pro ostatní uživatele, aby se tito přestali bát, že by podobné akce a soutěže nezvládli a s chutí a elánem se zapojili se do dalších soutěžních aktivit. Zpracovala: Silvie Švecová, ergoterapeut

6 Milé bystré hlavičky, PRO BYSTRÉ HLAVIČKY dnes si povíme něco o našich zahraničních sousedech. Stát, který je ukrytý v tajence, je náš soused a zajisté do tohoto kraje zavítal každý z nás alespoň jednou ve svém životě. Území zmiňovaného státu pokrývají jak nížiny, tak velehory, ve kterých krásy přírody chrání národní park. Hlavní město tohoto státu leží na druhé nejdelší evropské řece, která se na svém celém toku může pochlubit dalšími třemi hlavními evropskými městy. Pokud bychom si chtěli majestátný horský masív prohlédnout z nejvyššího vrcholu, museli bychom vystoupat až do výše 2654 m.n.v. Mezi gastronomické pochoutky patří mimo jiné také výrobky z ovčího mléka, nebo tzv. halušky. Kromě úředního jazyka obyvatelé hovoří také krajovými nářečími, nejznámější a nejkurióznější je nářečí obyvatel z východní části státu. Tato země má ve své historii oblíbeného hrdinu, který bohatým bral a chudým dával, a dodnes si jej lidé připomínají různými historkami, názvy turistických cílů, jeho životu jsou věnovány muzejní expozice, a jeho postava byla dokonce inspirací pro filmové tvůrce. Už víte, o jaké zemi je řeč? Ano? Pak pro Vás zajisté nebude obtížné vyplnit tajenku. Řešení odevzdejte do 15. dne následujícího měsíce aktivizačním pracovnicím. A na závěr prozradíme výherkyni z minulé soutěže: Marie Štefániková. Gratulujeme!

7 1. slovensky osel 2. slovenský soubor národních tanců a písní 3. ovčí sýr zapletený do tvaru copánku 4. nejdelší slovenská řeka 5. známé východoslovenské město 6. tatranský národní park 7. slovensky polibek 8. slovenské národní jídlo 9. slovenský hrdina Zpracovala: Denisa Sapíková, sociální pracovnice

8 Výstavba Havířova a vjezd do města. HISTORICKÁ SROVNÁNÍ ŠUMBARK Vlaková zastávka Šumbark byla zřízena v bývalém strážním domku u císařské cesty. Správcem byl Emil Kostka, který zde působil až do roku Pak dům sloužil jako byt traťmistra Václava Koštela. Fotografie jsou z roku 1912 a 2012.

9 Zpracovala: Olga Mazurková, PSS střediska Helios

10 A máme tady další hádanku Datum narození: Místo narození: Pohořelice Profese: zpěvačka, herečka Od mala hrála na housle a na kytaru. Studium v oboru chemička prádelen a čistíren nikdy nevyužila. Už od šestnácti totiž vystupovala s kapelou Flamingo. Následovala skupina Majestic, kde se s ní poprvé setkal její budoucí manžel Ivo Pavlík, se kterým má syna Adama. Po rozvodu vstoupila do skupiny Speciál a podruhé se vdala za bubeníka Vítězslava Vávru. Ani s ním jí ale manželství nakonec nevyšlo. Vydala na dvacet alb. V roce 1973 získala ocenění Zlatý štít, o tři roky později bronzovou Bratislavskou lyru. Koncerty vyprodává dodnes. Za svou kariéru získala mnohá ocenění, již zmiňovaný Zlatý štít z roku 1973 jako nejprodávanější zpěvačka. Roku 1976 se umístila na bronzové příčce na Bratislavské lyře, a to s písní "LÚČENIE", zpívanou slovensky a vydanou společností Opus. Během své kariéry vydala celkem 13 desek, z nichž první z nich, Andromeda, vyšlo již v roce Asi největší úspěch mělo album Meteor lásky ', které vyšlo v roce 1982 a kde měla i jeden z největších hitů Meteor lásky, ale hlavně Bílá Jawa 250. Největší hit, Jednoho dne se vrátíš, nazpívala už v roce 1976 na hudbu z filmového westernu Tenkrát na Západě, kterou složil Ennio Morricone.

11 Disponuje nezaměnitelným altem, proto se jí občas přezdívá česká Janis Joplin či Tina Turner. UŽ VÍTE, KDO JSEM? Řešení odevzdávejte do 15. dne následujícího kalendářního měsíce aktivizačním pracovnicím. Každý měsíc vylosujeme jednoho šťastlivce a odměníme jej drobným dárečkem. Správné řešení hádanky naleznete vždy v následujícím čísle časopisu a současně zveřejníme úspěšné řešitele. A na závěr prozradíme výherkyni z minulé soutěže: Libuše Hutníková. Gratulujeme! ODPOVĚĎ Z MINULÉHO ČÍSLA: Jiří Winter Neprakta Zpracovala: Olga Mazurková, PSS střediska Helios

12 Chvilka zamyšlení Letní čas Vítr a déšť odnesl sluneční paprsky a vkrádá se čas podzimní svými nejistými kroky. Léto nám připravilo na chvíli horké dny, které nám ohřály nejen celé tělo, ale taktéž nabídly balzám na duši. Existuje spousta lidí, kteří ovšem nemají rádi prudké léto. Je to pochopitelné, protože to může přinášet nemalé zdravotní problémy. Současná doba je plná klimatických změn, které přinášejí v létě nejen úmorná horka, ale i ničivé povodně. O této problematice nalezneme mnoho odkazů v médiích, v literatuře.. Je potřebné si to uvědomit a být zodpovědný nejen k sobě, ale i k vnějšímu okolí. Letní čas poskytuje možnost strávit dovolené, víkendy nebo zkrátka volné chvíle tam, kde si tento letní čas vychutnáme. Některé rodiny plánují dopředu cesty do dalekých končin, aby všichni zažili něco neobyčejného a alespoň na pár dní zapomněli na každodenní shon a starosti všedního dne. Někdo potřebuje odpočinek u moře, jiný zase pobyt na horách. Hrady a zámky jsou v České republice hojně navštěvovány právě v tomto období. Zkrátka si každý vybere způsob trávení dovolené dle své libosti. Důležité je, s jakým pocitem se člověk vrací zpátky do svého domova. Čas plyne a nikdo nenahradí společně strávené chvíle u ohně pod širákem nebo při západu slunce za zvuků mořských vln narážejících na pobřeží. Když se nám nepodaří vycestovat z místa bydliště z nejrůznějších důvodů, můžeme prožít přesto příjemné léto. Stačí vycházka do okolí či výhled z okna na modré nebe. Mojí babičce, která přestala chodit ven ze zdravotních

13 důvodů, jsem vyprávěla, co se venku děje, co nám kvete na zahradě a jak to všechno voní. Byla to jen jakási esence reálného prožitku, ale připomnělo jí to její dětství na venkově a vzpomínky se vracely... Tento týden se budeme v domově loučit s létem. Chtěla bych všem popřát krásné babí léto. Snad se k nám zase vrátí letní čas i přesto, že nám počasí dává najevo, že radosti ročních období jsou darovány dle toho, jak se my lidé chováme k přírodě. Autor: Andrea Bartošová, sociální pracovnice

14 OSLAVA 100. NAROZENIN PANA MATOUŠKA Dne se náš uživatel Leo Matoušek dožil nádherných stých narozenin a dá se říci, že oslavy probíhaly celý den. Dopoledne vše vypuklo na červeném patře, kde přišli s velkými gratulacemi spolubydlící pana Matouška, dále kolegové z bývalého zaměstnání a samozřejmě také zaměstnanci patra. Dopoledne bylo protkáno nejen gratulacemi, dárky od spolubydlících a bývalých kolegů, ale také básničkami, písničkami a zpěvem, odborný doprovod zajistil na kytaru pan Všianský. Děvčata z přímé péče dokonce vyvedla pár tanečních kroků. Celé dopoledne se z patra ozýval zpěv, veselí a bublání smíchu.

15 Následně bylo našemu oslavenci dopřáno pár hodin odpočinku, a to velké pravé MECHECHE vypuklo ve hodin v jídelně našeho střediska. Zde se sešla rodina p. Matouška, pozvaní uživatelé a zaměstnanci s panem ředitelem, nechyběli zástupci města Havířova v čele s Ing. Osmanczykem.

16 Na úvod zazněla krátká houslová skladba v podání sester Bubancových, následovaly projevy ředitele DsH MUDr. Dlábka a primátora Statutárního města Havířova Ing. Osmanczyka. Příjemnou vsuvku si připravil personál červeného patra zpěv i tanec s oslavencem. Posléze se vytvořil špalír gratulantů, který snad nebral konce.

17 Naše kuchařinky upekly oslavenci překrásný a velmi chutný dort. Jako společný dárek od rodiny a zaměstnanců dostal pan Matoušek televizor. Oslava to byla velice pěkná, stoly se prohýbaly pod dobrým jídlem a pitím. Pevně doufáme, že příští rok se opět sejdeme v čele s panem Matouškem při oslavě jeho 101. narozenin. Do dalších let ještě jednou HODNĚ ZDRAVÍ!!! Zpracovala: Chodilová Radka, PSS střediska Helios

18 Loučení s létem 2014 Loučení s létem se již pro naše středisko stalo tradicí, a tak jsme ve čtvrtek 28. srpna netrpělivě vyhlíželi z oken sluníčko. Nakonec se na nás štěstí přece jen usmálo a celá akce doprovázená hudbou skupiny Harmonikáři mohla naplno vypuknout. Aktivizační pracovnice nazdobily altány a každého příchozího navíc vítal mohutný nápis Loučení s létem ; za aktivní pomoci údržbářů vše připravily a nachystaly. Opět jsme pozvali uživatele z našeho sesterského střediska Luna, pozvání přijal i primátor města Havířova, který naše uživatele obdaroval lahvemi lahodného moku - vínem.

19 Uživatelé si v průběhu příjemného odpoledne pochutnali na grilovaných párcích a pivečku. Věříme, že i příští rok nám počasí bude přát a opět se sejdeme při tak příjemném posezení. Mé poděkování míří především k děvčatům sociálního útvaru za organizaci a hladký průběh této akce, dále údržbářům a pak také každému, kdo přiložil ruku k dílu. Zpracovala: Gabriela Kunčická, vedoucí sociálního útvaru

20 Pepíček dostane od tety krásné autíčko a maminka mu připomíná: "Co se říká?" "Nevím." "Co říkám tatínkovi, když přinese výplatu?" "Neříkej, že je to všechno." Tati, kde jsou Krkonoše? "Já nevím, máma pořád něco uklízí!"

21 Čeká tatínek na svou dceru před třídou, jde kolem učitelka a ptá se: "Vy čekáte dítě?" "Ne ne, to já jsem takhle tlustý pořád." Při poklesu produktivity práce na nulu projeví se totální nedostatek kruhového pečiva, působícího obezitu obyvatelstva. Bez práce nejsou koláče. Zpracovaly: Chodilová Radka, PSS střediska Helios a Gabriela Kunčická

22 Matoušek Leo Kocurová Štěpánka Vojtíšková Božena Moravcová Alžběta Suchánková Zdenka Mikulíková Růžena Otakar Lucák, Ing. DrSc.

23 Na měsíc září plánujeme: 8. září Canisterapie s Jerrym 15. září Oslava 20. výročí otevření střediska Luna 18. září Veletrh poskytovatelů sociálních služeb 19. září Den seniorů CVA Horymírova 22. září Canisterapie s Jerrym 30. září Řád bramborové pánvičky Dne nebo plánujeme pro uživatele domova se zvláštním režimem výlet do ZOO Ostrava. (Dle aktuální předpovědi počasí). Na tomto čísle spolupracovaly: Olga Mazurková Radka Chodilová Silvie Švecová Denisa Sapíková Andrea Bartošová Gabriela Kunčická Hlavní kontrolor: Gabriela Kunčická

Červenec prázdninový provoz

Červenec prázdninový provoz Červenec prázdninový provoz Začínají týdny zaslouženého odpočinku dovolená. Sluníčko vysílá hřejivé paprsky na všechny strany. Počasí vskutku odpovídá letnímu času. V SPR se vyhodnocují pololetní výsledky,

Více

Zpravodaj. Číslo 5/2014. Společenský večer MÚSS Plzeň 2014. Další fotografie ze Společenského večera na straně 2.

Zpravodaj. Číslo 5/2014. Společenský večer MÚSS Plzeň 2014. Další fotografie ze Společenského večera na straně 2. Zpravodaj Číslo 5/2014 m ě s t s k ý ú s t a v s o c i á l n í c h s l u ž e b m ě s t a p l z n ě Společenský večer MÚSS Plzeň 2014 Další fotografie ze Společenského večera na straně 2. Společenský večer

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu Indiánské měsíce Indiáni nepoužívali pro označení měsíců názvy, které používáme my. Každý měsíc byl však pro ně něčím významným a podle toho dostal i své jméno. Na této stránce Vám představíme jednotlivé

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 40. srpen Srpen

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 40. srpen Srpen Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 40. srpen 2013 Zámecké listy Srpen Srpen je osmým měsícem roku gregoriánského kalendáře. České jméno pochází pravděpodobně od slova srp, což

Více

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních 7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen 2019 Domov Srdce v dlaních V měsíci září narozeniny slaví: 2. září Tomašová Jana 13. září Špidlenová Jadwiga 15. září Soukupová Ludmila 16. září Polidová Alena 19.

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

Leden 2014 D U H A. Měsíčník informací Domova seniorů Havířov, středisko Luna

Leden 2014 D U H A. Měsíčník informací Domova seniorů Havířov, středisko Luna Leden 2014 D U H A Měsíčník informací Domova seniorů Havířov, středisko Luna Pranostiky na leden Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. Holomrazy - úrody

Více

Časopis o životě v našem domově

Časopis o životě v našem domově Domov Odry, příspěvková organizace, Hranická 56, 742 35 Odry www.ddodry.cz Poskytované služby: Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem ALDa Časopis o životě v našem domově Duben květen červen 2012

Více

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 10. únor 2011 Zámecké listy Smečenské církevní památky Renesanční kostel Nejsvětější Trojice spolu s farou a smečenským zámkem tvoří velmi působivé

Více

ČAS. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy.

ČAS. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy. ČAS Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy. Pohyby Země v minulosti si lidé mysleli, že je Země centrem Sluneční

Více

CHARITNÍ LISTY. ročník 4 číslo 8 srpen 2011 DOBRÁ VĚC

CHARITNÍ LISTY. ročník 4 číslo 8 srpen 2011 DOBRÁ VĚC CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV ročník 4 číslo 8 srpen 2011 DOBRÁ VĚC Dne 11. 7. 2011 proběhla na Městském úřadě Vsetín již po páté vernisáž k výstavní a prodejní akci s názvem DOBRÁ VĚC. K vidění

Více

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Procházku historií Kasejovic nám připravil Mgr. Vladimír Červenka z Muzea Josefa

Více

BUDE LÍP! Vaše Dáša. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

BUDE LÍP! Vaše Dáša. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com leden 2011 8. ročník, č. 1 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Milí přátelé, dnes se ocitáme na prahu nejen nového měsíce ledna, ale i na prahu nového roku roku 2011. Vánoce i Silvestr jsou dnes

Více

Osobní Všechno nejlepší

Osobní Všechno nejlepší - Manželství Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. Používá se pro pogratulování novomanželům Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Používá se pro pogratulování novomanželům

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

Příloha 1: Váš individuální zákon přitažlivosti. Nalezněte své osobní energetické číslo

Příloha 1: Váš individuální zákon přitažlivosti. Nalezněte své osobní energetické číslo Nalezněte své osobní energetické číslo Na úvod knihy jsem představila tři základní aspekty zákona přitažlivosti. Na vašem nebeském štěstí se přitom zakládá i váš vysoce individuální zákon přitažlivosti.

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004

Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004 Svěcení znaku a praporu. 1. Zpravodaj Cotkytle červenec, srpen, září, 3/2004 Z obsahu zpravodaje: Události v obci, co nového v obci, co připravujeme, kultura v obci. Vystoupení dětí ZŠ Cotkytle. I když

Více

DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU

DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU ZIMA 2010/II ZPRÁVY Z DOMOVA Dostává se Vám do rukou druhé vydání čtvrtletníku vydávaného v zařízení, které možná znáte nebo byste ho chtěli více poznat a tím je DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU v Rokytnici v

Více

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Zámecké noviny Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Vánoce klepou na zámecké dveře a blíží se konec roku 2014. Vánoční svátky přinášejí radost a otevírají srdce Ať

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Měsíčník informací ze života našeho domova. ÚNOR Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to. Albert Einstein

Měsíčník informací ze života našeho domova. ÚNOR Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to. Albert Einstein Měsíčník informací ze života našeho domova. ÚNOR 2014 Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to. Albert Einstein Únor je podle gregoriánského kalendáře druhý měsíc v roce. Má 28 dní, v přestupném

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA. V týdnu proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4.

4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA. V týdnu proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4. Náš Domov 4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA V týdnu 25.4. 1.5. proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4. Ve dnech 26.4. 28.4. bude pokladna uzavřena -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Příloha č. 3 kroniky obce Ludgeřovice za rok 2009 Vítání jara na Vrablovci Bylo to v pátek 24. dubna 2009 v sále místní hospody, pořádal Klub důchodců Vrablovec.

Více

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2003 Číslo: 17 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Prázdninový pozdrav Není ani jediný kdo by neznal prázdniny, Němci, Maďaři, Slováci a Češi, každý z nás se na ně těší Letní slunce,

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Lůžkové a sociální centrum pro seniory o.p.s. Chrudim I, Resselovo náměstí čp.113 Výroční zpráva za rok 2014 Zpracoval : Ing.Milan Jiruška, ředitel o.p.s. e mail : domovsenioru1@chrudim.cz www.domovsenioruchrudim.cz

Více

Mezinárodní festival. Romale

Mezinárodní festival. Romale Mezinárodní festival Romale Naši drazí přátelé a milovníci romské hudby, dovolte, abych vás všechny tímto pozvala na další ročník mezinárodního romského festivalu "ROMALE" romská oslava / Gypsy Celebration,

Více

ÚNOR. Z pohádky do pohádky - popis pohádkových postav. Literární. Estetická Pč Vv Hv

ÚNOR. Z pohádky do pohádky - popis pohádkových postav. Literární. Estetická Pč Vv Hv 1. ročník a. - Skládání z papíru Vlaštovky a origami - Výroba masek na Masopust b. - Souměrná kresba - Otisk c. - Tradiční lidové písně 2. - Četba na pokračování 3. - Opičí dráha v tělocvičně - Školka

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Přejeme vám všechno nejlepší k zásnubám a tomu, co leží před vámi.

Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Přejeme vám všechno nejlepší k zásnubám a tomu, co leží před vámi. 祝 福 : 结 婚 Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Gratuluje a přejeme vám oběma hodně

Více

stories stories září architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories září architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects S T O R I E S září 2014 architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED PO HORKÉM A ODPOČINKOVÉM LÉTĚ K VÁM PŘICHÁZÍME S PRVNÍM VYDÁNÍM AKA STORIES, NEWSLETTERU ATELIÉRU KUNC ARCHITECTS.

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve

Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve Nenuď se doma nebo někde na ulici!!! Zdraví + občan a stát: Český červený kříž s podporou Transfúzní služby ocenil v Bruntále dárce krve Český červený kříž dnes odpoledne ocenil s podporou Transfúzní služby,

Více

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy Základní škola a Mateřská škola Poličná 276, příspěvková organizace OTEVŘENÁ ŠKOLA Otevřená škola - jazyky - počítače - ekologie Motto: Svět je otevřená kniha pro toho, kdo v ní umí číst. Plán práce školy

Více

Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016

Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016 Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016 Od začátku zimního měsíce prosince se všechny obory naší ZUŠ intenzivně připravovaly na Vánoční výstavu, která proběhla ve dnech 5. a 6. prosince 2015 a dále na

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

Ročník: 2004 Číslo: 23. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2004 Číslo: 23. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2004 Číslo: 23 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Zprávy ze zasedání zastupitelstva obce Od posledního vydání zpravodaje se žádné nekonalo. Další zasedání se uskuteční v úterý 21. září

Více

KRONIKA PROSINEC 2016

KRONIKA PROSINEC 2016 KRONIKA PROSINEC 2016 ROZSVĚCENÍ VÁNOČNÍHO STROMEČKU U KAPLIČKY V neděli 4.12. děti ze ZŠ a MŠ zpívaly u kapličky. Místní se sešli na hezké akci, do které se pod záštitou obecního úřadu kromě školy zapojily

Více

Zajímavá krása v orchidejích Co napsat na závěr Užitečné odkazy... Chyba! Záložka není definována.

Zajímavá krása v orchidejích Co napsat na závěr Užitečné odkazy... Chyba! Záložka není definována. Obsah Úvodem... 5 Z jarních procházek... 6 Teď pro změnu něco ze zahrádek... 27 A teď se zkuste zaměřit na odstíny barvy žluté... 35 A když přijdete do hor a uvidíte hořce... 41 A spousta dalších květů

Více

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ ZÁŘÍ 2012 ČÍSLO ZDARMA Havaj - druhý ročník Sobotecký jarmark Jako každý rok se i letos v Sobotce konal jarmark. Ten loňský nám bohužel nevyšel, o to víc jsme se těšili na

Více

Karel Gebhart Byl jsem o prázdninách na dětském dnu. Soutěžil jsem tam. Hodně se mi to líbilo. Také jsem si hrál s kamarády.

Karel Gebhart Byl jsem o prázdninách na dětském dnu. Soutěžil jsem tam. Hodně se mi to líbilo. Také jsem si hrál s kamarády. Tak už nám začal nový školní rok, na který jsme se všichni určitě opět těšili. Budeme se spolu zase jedenkrát v měsíci setkávat. Čísel časopisu vyjde 10. Budeme přinášet různé zprávičky ať už ze tříd,

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

Časopis MŠ. Červen 2015

Časopis MŠ. Červen 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Červen 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘE Í OBCÍ TŘEBOVICE A RUDOLTICE

PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘE Í OBCÍ TŘEBOVICE A RUDOLTICE Vydáno 3. června 2013 PROTIPOVODŇOVÁ OPATŘE Í OBCÍ TŘEBOVICE A RUDOLTICE V současné době začínáme s realizací akce Protipovodňová opatření obcí Třebovice a Rudoltice. Na tuto investiční akci naše obec

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

17. prosince - Vánoční besídka

17. prosince - Vánoční besídka 17. prosince - Vánoční besídka Vánoční besídka, která se konala 17.12. v DIVADLE NA KOPEČKU, se vydařila. Obě představení byla plná tance, her, zpěvu a taky reklam. Účinkovali zde i herci ze souboru Studánka

Více

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 VŠERUBÁČEK Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 Ahoj moji kamarádi, letos naposledy se k Vám hlásím Máme tady jarní besídku, kde se s námi loučí naši páťáci. Byl to

Více

Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá

Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Podle tezí Johannese Keplera zpracovala Ivana Černá Bereme v úvahu přesné aspekty planet od Slunce po Saturna mezi sebou mimo Luny. Všechny aspekty mají stejnou váhu. Jedná se o tyto aspekty: - konjunkce

Více

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Příloha č. 3 kroniky obce Ludgeřovice za rok 2011 Z 3. zasedání Zastupitelstva obce Ludgeřovice Konalo se 16. března 2011 v restauraci Na Vrablovci. Přítomno

Více

Občasník OÚ Černava Ročník 2010 Číslo 3

Občasník OÚ Černava Ročník 2010 Číslo 3 ČERNAVAN Občasník OÚ Černava Ročník 2010 Číslo 3 ČERNAVAN ročník 2010 číslo 3 Vážení spoluobčané, chýlí se rok 2010, který byl v mnoha ohledech rokem velkých změn. Teprve budoucnost ukáže, nakolik to budou

Více

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 ÚNOR 2016 11.02.2016 - MASOPUST Dne 11.2.2016 v KD Muglinově byla pro seniory z domů s pečovatelskou službou a klubů důchodců připravena akce pod názvem Masopust. Akci zahájil

Více

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Eva Zemanová, ředitelka školy a kolektiv učitelek MŠ Kly Úvod Dne 30. 10. 2012 proběhl v naší mateřské škole Projektový den. Celým dnem nás provázela včelka

Více

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015

Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová. Měsíčník jedné třídy březen 2015 Na tomto čísle se podíleli: Adélka Zídková Matěj Knotek Jan Suchopár Krista Bendová Veronika Tomášová Měsíčník jedné třídy březen 2015 MINI REPORTÉR Mini úvod Pokud již čtete úvod, znamená to, že držíte

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

TROJLÍSTEK. sblížení tří generací

TROJLÍSTEK. sblížení tří generací TROJLÍSTEK sblížení tří generací TROJLÍSTEK sblížení tří generací rodiče děti náhradní babičky služba nabízí partnerství mezi rodinami s dětmi a náhradními babičkami Proč služba vznikla? nedostatek míst

Více

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha září 2011 8. ročník, č. 9 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha Milí přátelé, prázdniny utekly

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul

MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul MEF - EBAV 19th International Research Projects Exhibition, Istanbul Pondělí 3. 5. 2010 Do Istanbulu jsme vyrazili v pondělí, letadlo nám odlétalo v pravé poledne. Po příjemných dvou a půl hodinkách strávených

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ DSH, STŘEDISKA LUNA

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ DSH, STŘEDISKA LUNA DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY UŽIVATELŮ DSH, STŘEDISKA LUNA Vážení rodinní příslušníci, dovolujeme si vás oslovit a požádat o vyplnění tohoto dotazníku, který je zcela anonymní. Vaše odpovědi

Více

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha leden 2013 10. ročník, č. 1 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha Vážení a milí čtenáři, lednové

Více

Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF UP, Olomouc, ČR

Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF UP, Olomouc, ČR AKTIVNÍM ODPOČINKEM KE ZDRAVÍ aneb MLADÍ LIDÉ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Z ČESKÉ, SLOVENSKÉ A NĚMECKÉ REPUBLIKY NA MEZINÁRODNÍM POBYTU V RADÍKOVĚ U OLOMOUCE Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Náš Domov 1. ČÍSLO SRPEN 2014

Náš Domov 1. ČÍSLO SRPEN 2014 Náš Domov 1. ČÍSLO SRPEN 2014 Vážení klienti, spolupracovníci, dobrovolníci a přátelé, srpen je jedním z příjemných měsíců v roce a já jsem moc ráda, že vám v tomto měsíci mohu představit naši novinku-

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Nasaďte si rukavice, přijdou velké fujavice. A na hlavy čepice, ty nám přece sluší, zahřejou nás velice, nezmrznou nám uši.

Nasaďte si rukavice, přijdou velké fujavice. A na hlavy čepice, ty nám přece sluší, zahřejou nás velice, nezmrznou nám uši. REDAKČNÍ RADA Hana Fröhlichová (4.A) Jana Hanzlíková (4.A) Matěj Mach (4.A) David Veltruský (5.A) Tereza Poštulková (5.A) Klára Červenková (5.A) Tereza Šobková (5.A) Eliška Suldovská (6.A) Veronika Břendová

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

www.brezova.cz Vážení spoluobčané, Mgr. Kateřina Novotná místostarosta Ing. Karel Adámek Eduard Kutlák Mgr. Kamila Ondráčková

www.brezova.cz Vážení spoluobčané, Mgr. Kateřina Novotná místostarosta Ing. Karel Adámek Eduard Kutlák Mgr. Kamila Ondráčková www.brezova.cz Vážení spoluobčané, po roce se vám do rukou dostává další vánoční vydání Březovského občasníku. Přichází doba, kdy se všichni zastavují ve svých myslích, vzpomínají na své známé, přátele

Více

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí Čas od času se sejdeme a chceme popřát oslavenci všechno nejlepší. A narychlo pátráme v paměti, kterou píseň bychom oslavenci zahráli a zazpívali. Zapátral jsem tedy, které písně se na takovou příležitost

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019

Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019 Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019 Str. 1 Dětské skupiny Kamenná informují Pracovní a výtvarné činnosti 14. únor se v Dětské skupině Mája nesl ve znamení svatého Valentýna, děti proto v tento

Více

Od našich páťáků. a také se rády houpají. A už slyším hola, hola už zas děti škola volá.

Od našich páťáků. a také se rády houpají. A už slyším hola, hola už zas děti škola volá. Daniel Čech se chlubí s medailí, kterou získal se svým kolektivem na fotbalovém ve Vlašimi. Jeho mužstvo ve kterém po domluvě hostoval (zastupoval zraněného brankáře), obsadilo 2. místo v turnaji. Turnaje

Více

Akce školy 2016/2017

Akce školy 2016/2017 1. pololetí 23. srpna Třídní schůzky MŠ Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, p. o. Stará Rudná 121, 793 35 Rudná pod Pradědem IČO 731 84 934, Telefon 733 220 495 E-mail: zs.rudna@seznam.cz,

Více

Leden 2015 V lednu nastoupily dvě nové pracovnice.do keramické dílny paní Martina Beranová a paní Marcela Dvořáková do přímé péče. Z klientů nikdo nový nepřišel, máme plný stav. Chystáme se oslavit pololetní

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 44. prosinec 2013 Zámecké listy Prosinec je podle gregoriánského kalendáře dvanáctý a poslední měsíc v roce. Má 31 dní. Prosinec začíná stejným

Více

OBECNÍ ÚŘAD SUDKOV PŘEJE VŠEM OBČANŮ PŘÍJEMNÉ PROŽITÍ SVÁTKŮ VÁNOČNÍCH, MNOHO ÚSPĚCHŮ V OSOBNÍM ŽIVOTĚ A HLAVNĚ ZDRAVÍ V NOVÉM ROCE 2013

OBECNÍ ÚŘAD SUDKOV PŘEJE VŠEM OBČANŮ PŘÍJEMNÉ PROŽITÍ SVÁTKŮ VÁNOČNÍCH, MNOHO ÚSPĚCHŮ V OSOBNÍM ŽIVOTĚ A HLAVNĚ ZDRAVÍ V NOVÉM ROCE 2013 sudkovský zpravodaj Číslo 3/2012 Vydává Obecní úřad Sudkov www.sudkov.zabrezsko.cz OBECNÍ ÚŘAD SUDKOV PŘEJE VŠEM OBČANŮ PŘÍJEMNÉ PROŽITÍ SVÁTKŮ VÁNOČNÍCH, MNOHO ÚSPĚCHŮ V OSOBNÍM ŽIVOTĚ A HLAVNĚ ZDRAVÍ

Více

Osobní Všechno nejlepší

Osobní Všechno nejlepší - Manželství 축하합니다. 세상에서가장행복한두분이Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. 되길바랍니다. Používá se pro pogratulování novomanželům 두분의결혼식날, 축하와따뜻한보냅니다. Používá se pro pogratulování novomanželům 성원을 Gratuluje

Více

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková

Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková ZŠ Jarošova Havířov Šumbark 24. 6.2011, ročník: 2., č. 4+5 Šéfredaktor: Zdeňka Šubová Redaktoři: Veronika Vavrušková, Daniela Mlčúchová, Pavel Vavruška, Lucie Vavrušková, Karolína Hanáková 1 Slovo redaktorů

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV Květen červen 2008 Pravidelné schůzky se konají na adrese: Skálova 35 (nad Salonem Kleopatra) v tyto dny: Pondělí: 15:30 17:30 herna od května pouze za nepříznivého

Více

Projekt Voda. 2. třída Sluníčka

Projekt Voda. 2. třída Sluníčka Projekt Voda 2. třída Sluníčka šk. rok 2010/2011 Projekt: VODA Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: Kdo jsme a kde žijeme Část integrovaného bloku: Mrazíkovo království Dílčí vzdělávací

Více

Náš Domov 21/2016. Leden 2016

Náš Domov 21/2016. Leden 2016 Náš Domov 21/2016 Leden 2016 1 Leden narozeniny budou slavit Tarantová Věra 03.01.1924 92 let Jarolímková Anežka 12.01.1929 87 let Ekr Jiří 16.01.1931 85 let Nosek Miloslav 19.01.1933 83 let Vojtěchová

Více