EXPERIMENTÁLNÍ TEXTY. Jiří Barborka, 8. A - PÁTRÁNÍ PANA PAVELCE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EXPERIMENTÁLNÍ TEXTY. Jiří Barborka, 8. A - PÁTRÁNÍ PANA PAVELCE"

Transkript

1 EXPERIMENTÁLNÍ TEXTY Jiří Barborka, 8. A - PÁTRÁNÍ PANA PAVELCE Pan Pavelec pátral po panu Podlešákovi pouze po polední pauze. Panu Pavelcovi pomáhal pátrat pomalý pes Pajda. Pan Pavelec povídal pomalému psu: "Pospěš, Pajdo, pátrání po Podlešákovi pokračuje." Pan policajt Pavelec podal Pajdovi pamlsek. "Proč poleháváš pod peřinou, Pajdo?" Pajda přichytil pana Podlešáka při pěkném podvodu. Po přečtení příruček případ pozastavili pro pomalé pátrání. Přátelé pochvalovali Pajdu při policejní práci. Jan Čada, 8. A - PAN ŠVEJK NA VSI Pan Švejk šel na ves, kde měl úl. Med mu z něj hned sněd zlý kůň, jenž šest piv za den pil a rum za dvě stě. Pak pan Švejk šel dál vsí a zřel, jak mu bejk sněd špek, a tak mu dal len plít. Pak šel dál zas vsí a zhlíd, jak pták na dům slít a šel mu prejt jíst. Tak pan Švejk šel dál a zřel psa, jenž byl žid a chtěl míč. Pan Švejk mu dal míč a pes mu dal klíč od vrat. Pan Švejk mu dal mák a drak, co pro něj kos krad len, mu dal frak, co rok plet. Když pan Švejk šel pryč, tak ho had hryz. A Švejk radš šel ze vsi pryč na vždy. Eva Černá, 8. A - HROB A DUCH Tam dál hrad stál a u zdi hrob, co lid se ho bál. Noc je teď a hle, pes zlý tam a s ním duch. Muž, co dřív zdráv a pln sil byl, teď duch jen po něm zbyl. On žít jen chtěl a na lov se dal, však šíp jen link, jed v krev se dal. Co pak? Smrt už jen. Duch z něj stal se zlý a strach zbyl pro lid. On vždy svůj meč měl a jak kat krk sťal těm, co by šli na hrob. Sto let tam ten hrob stál a duch při něm, až pak chlap pln sil tam byl. Bác tam, bác sem, zub ven, však muž vzal ten meč a sťal mu krk jak kat a duch zmiz. Anna Homoláčová, 8. A - DĚD JAN A PES REK Žil děd Jan, ten měl dům, byl tam však sám. Ten děd les měl rád, a tak vzal koš, nůž a šel v les. Koš měl, však hub nic moc. Jde a jde, tu hle, pes! "Co ty tu? Kde je tvůj pán, že ty jsi tu tak sám?" A pes hned žal svůj dal mu znát, že zlý pán ho v les dal. "Co teď?" I vzal děd nůž a fik a pes skok a hop, tak byl rád! A děd si řek: "Nu což, ne hub, tak pes, však je to fuk, já si psa chci vzít v dům a tam jíst a pít mu chci dát. A on mě chce mít rád. Já už dost byl sám. A tak děd se psem chce žít, jak žít se má. Už ne žal a pláč, jen smích a huf haf haf. Děd Jan a pes Rek jsou pár, co má se rád. Petra Marková, 8. A - SAD S 5 P Sad měl svých 5 P, svých pět krás. Šel v ten sad kůň, by se tam pás. Pes šel tam též, kam kůň. Pes štěk a kůň se lek. V sad lez šnek, i kos tam byl. Kos pěl jak bůh. Kos pěl, kůň šel pro vůz, by ho táh pln zrn pro zvěř. Kos sed na vůz, by si zob. Pes skok před vůz, pán křik, pes byl hned pryč. Pán vzal bič: "Kůň, jeď hned dom!" A to je vše.

2 Ivana Račáková, 8. A - PÁN A PES Žil byl pán a ten psa měl. Nu a on byl zlý, ten pán. A ten pes by jen jed a pil. Rád měl med. Co? Pes že má rád med? Ne! Ale ano, i tak to jde. Pán psa bil, když pes vyl, snad že hlad má. Pak pán na dvůr kost dal a šel zas dál. Pes však štěk, že chce jen med. Pán šel a šel zas dál. Pes však svou si ved. Že prý chuť má jen na med. Pán šel v dům a pes zas klel. Pes se zved, kost již sněd a zas si leh. A spal. Zdál se mu sen, že pán má med. Pak pán vstal a ven kost dal a šel zas v dům. Pak vstal pes, skok a už je tu. Pán se ho lek. Pes zas skok. Pán spad a pes se do něj dal, pes vyl a rval. Křik a ryk, pán chce pryč. Je tu však pes. Pán pak boj vzdal. Na zem klek a pod ním krev. To už pes v dům se dal. Med že prý je tam. Ach ne! Kde je med? To pán ho sněd! A pes zas ven vběh. Pán však je fuč! Co to? Kde zas pán je? Snad med si vzal a šel. Pes zas vyl a pán byl pryč. Petr Stulík, 8. A - DVAKRÁT P Paní Procházková pekla pětileté Petrušce perníčky. Přišla paní Petříková, přinesla paní Procházkové párky. Povídaly, povídaly... Paní Procházková připálila plech plný pěkných perníčků. Paní Procházková pozdvihla paže: "Pěkná paseka pro pouhé povídání!" Příště pošlu Petrušku pro perník pekaři Pokornému. Procházkovi poté pojedli pouze párky. Poslouchali přitom písně Petra Páleného. Pan Polonis potká pana Pěnkavu. "Pane Pěnkavo, před panelák přijela policie." "Pročpak?" "Protože paní Pokornou porazil policejní peugeot." "Pane Polonie, přeháníte! Policie porazila postarší paní?" "Přesně," přitakává pan Polonis. Paní Pokorná přežila, pohotovost potvrdila poranění pravé paže. Paní Pokorná požaduje přísné pokárání. Policisté prosí o prominutí postihu. Příslušníky policie postihne pokuta. Příště, páni policisté, pojedete pěkně pomalu! Vojtěch Stulík, 8. A - DĚD A PES Byl děd a ten měl psa. Ten pes měl hlad, tak si vzal kost, měl ji rád, ta kost však křach a pes hned štěk a děd se lek a vzal psu kost, neb se o psa bál. Šel se psem pro kost a pes si ji vzal a šel kus dál, kde si s ní hrál. Kost však pak křach a pes zas hned štěk a děd se zas lek. Děd vzal zas kost a pes na to štěk, tak mu děd dal zas kost, pes si s ní dál hrál a pak zas křach. Tak děd vzal psu tu kost. Od těch dob už pes smí mít jen co je fajn a ne zlé. Barbora Boubínová, 8. B PÁN, PES A KŮŇ Ve vsi žil chlap, ani stár, ani mlád. Rád jed med. Žil s ním pes. Pes byl kmet, dá se říct, že děd. Pán šel ven, s ním pes i kůň. Pán řek: Pse, pojď sem. Pes štěk a kůň se lek. Pán řek: Kam jen šel ten kůň?. Pán a pes šli na hrob a tam kůň již stál. Pán si krk, pes hrk a kůň jen mrk. O kus dál stál již les. Les byl běs, šel z něj děs. Byl tam vlk a ten měl srst jen šeď. O kus dál tam stráň, na ní had se hřál a za ním věž, kde žil děd. Byl snad sto let stár, žil tam rád a byl zdráv. Náš pán znal strach, ale měl chuť na med. Kde les, tam úl. Šel přes stráň, kde kvet mák. Šel s ním pes i kůň. Vzal si med a šel zpět.

3 Klára Buriánková, 8. B - KRÁL Žil kdys byl král. A ten král měl hrad, co tam byl vrch. A ten král byl bloud. Když šel ven, vzal si luk a šíp. Luk táh, šíp pal, král kuk a kos bum. Král měl psa, a ten pes byl zlý. Škub mu pár bot, jež král měl rád. Král vzal hůl a psa hnal. Pes fií, už je pryč. Teď zas šel sem kůň. "Má co žrát?" řekl král. "Ne, dám mu žrát." Kůň žral, jo, však plášť, co král měl. A už zas král bral hůl a hnal ho pryč. Kůň vžum. Už je fuč. Jen smrk tam stál. Tak též i hrad, co tam byl. A král byl sám. To je vše. Jitka Doláková, 8. B - LEV DAN Žil byl lev Dan a ten jen spal a řval. Spal a řval moc, moc rád. Když spal, tak spal pět let a když řval, tak řval šest let. Měl to moc rád. Nic víc a nic míň, jen sem a tam s ním spal pes Jan. Už jak mlád se s ním znal. Ten pes byl ale obr pes. Chtěl jen spát, řvát a jíst. Co si přál, tak hned měl. To, co řek, tak hned sněd. Přál si jen spát, pít a jíst. Ale když chtěl jíst, tak spal, když chtěl spát, tak pil, když chtěl pít, tak řval a tak to šlo dál a dál. Michal Doležal, 8. B - KRÁL A SMRK Žil kdys král, ten měl kdes hrad a ten hrad byl rád, že stál. Ten král měl též smrk a ten smrk měl rád jak hrad. Král je rád, že má co jíst, je chud. A tu si král řek: "Vždyť děd můj měl důl a já chci ho zpět." Za důl dal ten smrk. Má důl, ne však smrk. A o ten svůj smrk je chud. Tak pak řek: "Dej mi zpět ten smrk a já ti dám důl zpět." Ale on mu řek: "Nech si důl, já chci smrk." Král šel dom a sen mu vnuk mít psa. Ten pes byl Haf. Pes Haf měl hlad, a tak mu král dal jíst. A pak si šli hrát. A tak byl král, co měl důl, psa a hrad. Augustin Fusko, 8. B PES REK Byl pes Rek a ten měl hlad. Pán mu řek: Když máš hlad, vem si kost, ty můj pse. Rek štěk: Jo. Pes si vzal kost, Rek chrup a kost křup. Pán řek: Máš už dost? Rek řek: Ne, dej mi kost. Pán řek: Ne. Pes Rek chrup a kloub křup. Au, pán se lek, pes Rek mňam. Pán řek: Pse, jdi pryč. Pes Rek šel pryč a dál už nic. Nikola Gronová, 8. B - ZLÝ KRÁL Byl kdys král a ten se rád smál. Král však chtěl, by se ho lid bál. Tak víc než smích zní pláč a řev. lid sní svůj sen. Mír a klid. Kdy zní smích? Ví bůh a lid.

4 Jiří Křesák, 8. B - MUŽ, PES A KŮŇ Žil kdes kdys muž. Dá se říct chlap. Chlap i muž byl sám. On měl jen psa. Muž byl Sam, pes byl Rek. Rek měl vždy dost hlad. Sam jí dost, Rek však ne. Sam na psa řval. Rek řek si: "Dost!" Zved se a šel pryč. Šel dál a dál. Šel a šel. Kop a je tu les. Dál jen les a les. Rek si leh a spal jen. Už to jsou dva dny a tři noci, co Rek spal. Den pryč byl a noc jde sem. Když tu hned, kde se vzal, tu se vzal - kůň. Už jsou dva, pes a kůň. "Pojď si hrát," řekl kůň. Pes se zved a šel si hrát, pes i kůň. Hra, již ti dva jdou hrát, je zlá. Přec kůň už měl dost té hry. Štval se čím dál víc a víc. Rek hrál, kůň však jen stál. Pes řek: "Kůň chce hrát, je však dost zlý na mě." Kůň mu řek: "Pojď hrát hru, jež je jak ta, co chci hrát já." A pryč šli ti dva. Strach měl pes, kůň však ne. Kůň mách hned, pes spad jak plod, jenž má keř. Kůň se smál a šel pryč, pes však spal. To je šlůs. Marek Masopust, 8. B PETRA Petra Procházková pádí pro pečivo. Po páté přiváží pekař poslední posolené pletenky! Prší. Péťo, přines pláštěnku, povykuje Petra po předsíni. Péťa přináší potrhanou pláštěnku. Petra pospíchá. Propadá panice: Proboha, přijdu pozdě! Protivné počasí! Před prodejnou pokuřuje podsaditý policista pochůzkář Purkrábek. Provokativně pohupuje pistolí pověšenou pod pasem. Potají popíjí pivo. Pěkný podvečer, pane Purkrábku! pozdraví Petra. Pěkný, pěkný papouškuje pravděpodobně podnapilý padesátník Purkrábek. Poživačným pohledem přejíždí Petřinu perfektní postavu, převážně pozadí. Pěkná prdelka, pomlaskává. Pěkný prasák, procedí potichu Petra. Pět pletenek po pětikoruně, prosím, pořádně posolených, požádá protivnou prodavačku Pletichovou. Pletichová podává Petře pytlík pletenek. Petra připravuje peněženku plnou pětikorun. Platí příšerně předražené pletenky příjemné pokladní Pánkové. Pečlivá Pánková pilně počítá pětikoruny, Pouze patnáct? pokladní Pánková protahuje pusu. Přidat, požaduje. Petra přidává pětikoruny. Přesně pětadvacet, pokyvuje Pánková. Před papírnictvím potkává Petra posmutnělou plavovlasou přítelkyni Pavlu Pospíšilovou. Postávají před pomníkem Palackého. Petro, podělaná práce, prostě průšvih, povídá Pavla. Prosím, pomoc! Petra projevuje podivení: Proč průšvih? Pracuješ přece Pod Petřínem. Prestižní privátní poliklinika Pacienti pozdě platí? Povídej, přeháněj! pobízí Pavlu. Pavla pláče: Prožívám peklo! Podnikatel Paleček polikliniku prodal! Pitomec! Propouštějí polovinu personálu! Potřebuju práci, prachy, pořešit problémy, posílit paměť, pobavit, povzbudit Prokletá personální politika! Prestiž profese pokulhává! Petra poslouchá, přemýšlí, přikyvuje: Panečku, pěkná polízanice! Pavla potřebuje především psychologickou podporu! Posléze prohlásí: Počkej, Pavlo, proč propadat pesimismu, poradím. Potřebnou pomoc poskytuje profesionální psychologická poradna. Pavla potěšeně poděkuje. Plánuje promptně poradnu použít. Příjemný poklid prořízne podivné plesknutí. Petra pozdvihne pohled. Podívej, Pavlo, pták právě po Palackého. Pojď, půjdeme. Prochladlé přítelkyně přecházejí přes přechod. Pojídají posolené pletenky. Pusto. Pořád prší. Prach poletuje prázdným průjezdem. Iveta Pourová, 8. B - SUP A RYS Žil byl sup a ten měl krk a na něm sem tam i brk. Sup měl hlad, a tak šel přes mez, les a ves. Jak tak šel, zřel ho rys, co měl jen zub a chlup a na něm i veš. A tak šli přes ves až na mez. Tam byl had. Rys by jed, však jak by moh, vždyť má jen zub! Sup se měl, ten měl svůj zob. A měl hlad i chuť. Mňam, rys se kouk a kde je ten had? Sup jen mlask a rys přec má jen ten zub, pil jen krev. Vtom je zřel vlk a zmlk, má přec též chuť. Rys je syt, sup je syt. Vlk má hlad. A co sup a rys? To by byl mls! Vlk vtom hup, sup a rys jsou pryč, had je pryč. Vlk má hlad, že by sám i svůj chvost jed. To je vše a co teď?

5 Tereza Slavíčková, 8. B - POVIDLOVÝ PERNÍK Pan Pavel Průcha přišel před pražské panorama. Poté přišel i pan Petr Pokorný. Pozdravil pana Pavla. Pak projeli Prahou, protože pan Pavel Průcha potřeboval pokoupit potraviny. Poté prošli Prahu pěšky. Protože paní Patricie Průchová potřebovala péct povidlový perník. Po poledni přišla paní Patricie Průchová, pozdravila pana Petra. Pak přišla paní Pavla Pokorná, protože paní Patricie potřebovala pomoct péct povidlový perník. Perník pekla paní Patricie přesně podle postupu. Pak přišla paní Petra Prokopová perník pochválit. Pospolu perník pochvalovaly. Paní Patricie pěknou pochvalu přijala. Michal Šatra, 8. B - BYL KDYS KDES JAN A REK Byl kluk Jan a ten žil sám. Žil tam i zlý pes Rek. Když měl Rek zlost, tak vždy štěk, štěk a štěk. Kde se vzal, je tu Jan. Jan stál před psem. Pes Rek hned zlost a štěk. Jan však vzal špek a kost. Rek na něj ať mu dá ten špek a tu kost, Jan mu dal špek i kost a Rek to hned sněd, má to rád. Jan si vzal psa a je jim good.

Projekt: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505

Projekt: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Metodický list Zařazení materiálu: Šablona:Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti (I/2) Sada:1 Číslo: EU-OPVK-ČIG-2ST-08

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

Lotr šibeničník budižkničema. Postava otroka v římské komedii

Lotr šibeničník budižkničema. Postava otroka v římské komedii Lotr šibeničník budižkničema Postava otroka v římské komedii 2. pol. 3. stol. př. n. l. 21 dochovaných komedií masky hráli jen muži typizované postavy: mladík, otrok, otec, kuplíř, voják, dívka, stařec,

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád V š i c h n i S v a t í V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád Ledy slábnou, voda stoupá sirény zpívají noci slané, když zvedá žár Jednou to skončí a z nás čáry

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti. VY_12_INOVACE_Pap29. Český jazyk.

CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti. VY_12_INOVACE_Pap29. Český jazyk. Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona Označení materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti VY_12_INOVACE_Pap29

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad KOTĚ V DŽUNGLI Zorí přišla na svět v daleké Indii. Teď si možná představujete krásnou indickou princeznu v hedvábném sárí a stříbrných opánkách, s třpytivou čelenkou v tmavých vlasech, rudým drahokamem

Více

Začátek lidského smutku

Začátek lidského smutku Bible pro děti představuje Začátek lidského smutku Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Martina Penner Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Začátek lidského smutku

Začátek lidského smutku Bible pro děti představuje Začátek lidského smutku Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Martina Penner Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

RADOSTNÉHO ŠKOLÁKA Léto 2015

RADOSTNÉHO ŠKOLÁKA Léto 2015 Čtvrtletník RADOSTNÉHO ŠKOLÁKA Léto 2015 AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ O NAŠÍ ŠKOLE: Vážení přátelé a příznivci Svobodné základní školy, o.p.s. v Terezíně. Letní prázdniny jsou tu. My však budeme pracovat, abychom

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Slovní druhy Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Slovní druhy Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Slovní druhy Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_25_04 Tématický celek: Gramatika, skladba, sloh Autor: Mrg. Libuše

Více

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2-

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2- REDAKČNÍ RADA Lucie Fiedlerová (9.B) str. 10 Marek First (9.A) str. 4 (obr.) Barbora Kopečková (5.A) str. 10 Vojtěch Košťál (2.A) str. 4 Sandra Levová (8.A) str. 6 Lenka Malichová (7.B) str. 7 Lucie Oličová

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

Zpět na písňové texty. Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou. Obsah ukázky

Zpět na písňové texty. Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou. Obsah ukázky Zpět na písňové texty Ten bál se koná Můj Bůh snad spí Vážky Karty mi nelžou Hrál klavír píseň línou Obsah ukázky Ten bál se koná (Lady Madona) Hudba a původní text: John Lennon Paul McCartney Ten bál

Více

William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20)

William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20) William Shakespeare: Hamlet (pracovní list č. 20) Anotace: Největší dramatik světa nemůže být zastoupen pouze jednou ukázkou. Okusme autorovo umění z třetího dějství jeho tragédie Typ úkolu: nácvik orientace

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Malované čtení z pohádky do pohádky

Malované čtení z pohádky do pohádky Malované čtení z pohádky do pohádky také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Marie Tetourová, Antonín Šplíchal Malované čtení z pohádky do pohádky e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna

Více

Na zemi je schovaná myška,

Na zemi je schovaná myška, Básnička Hanky Holíkové Na nebi letí pták, nad ním je velký mrak. Na hřišti si hrají děti, ptáček nad nimi letí. Na obloze máme sluníčko, právě vysvitlo maličko. U země je vrána, před ní velká brána. Na

Více

Marek a Klára se rozhodli, že si vyjedou na kolech.,,nejezděte moc daleko! A nejezděte rychle! Nezapomeňte se brzy vrátit!" nabádá je starostlivá maminka. Děti usilovně šlapou, až jim vítr hvízdá kolem

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA

Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA Pavel Gaudore BAJKY PODLE EZOPA Ilustrace Hedvika Vilgusová Aventinum, Praha 1996 OBSAH Kohout a perla... 3 Myš, žába a luňák... 4 Orel, hlemýžď a vrána... 5 Lev a myš... 6 Pes a kus masa... 7 Moucha a

Více

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PŘÍNOS K ROZVOJI OSOBNOSTI ŽÁKA PODLE RVP ZV: poskytuje žákům základní znalosti o různých etnických a kulturních skupinách v české a evropské společnosti; rozvíjí dovednost orientovat se v pluralitní společnosti

Více

Chrámy boří déšť. ...snad nás krovky k zemi snesou a budem se dívat jak v nás ty kapky deště nejsou A budem zpívat

Chrámy boří déšť. ...snad nás krovky k zemi snesou a budem se dívat jak v nás ty kapky deště nejsou A budem zpívat Chrámy boří déšť Nabíráme směr k nirvánám a ve válkách ládujeme kvér Až s kudlou v zádech víme víc Chrámy boří déšť S noblesou a po kapkách Stačí jen říct A možná - jednou - někdy - příště - snad Každá

Více

cyklus C/A 7. neděle v mezidobí

cyklus C/A 7. neděle v mezidobí cyklus C/A 7. neděle v mezidobí Jméno a Příjmení: Věk: PÁN BŮH MÁ RÁD VŠECHNY LIDI. Mt 5, 38 48 Lidem, kteří přišli, aby Pána Ježíše slyšeli, řekl: Jistě víte, že se říká: Oko za oko, zub za zub. Já vám

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

Projekt: Pohyb a výživa

Projekt: Pohyb a výživa Základní škola a Mateřská škola Ústí nad labem, Jitřní 277, p. o. Projekt: Pohyb a výživa Téma: Světový den výživy Školní rok: 2014-2015 Třída: 5. Datum. 16. 10. 2014 Světový den výživy v 5. třídě Každoročně

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_131 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření:

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky Bible pro děti představuje Princ z řeky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

BAREVNÁ ABECEDA. Jana Kubásková

BAREVNÁ ABECEDA. Jana Kubásková BAREVNÁ ABECEDA Jana Kubásková ČERVENÁ ŽLUTÁ ČERNÁ ZELENÁ 1 2 BÍLÁ ŽLUTÁ ZELENÁ ORANŽOVÁ FIALOVÁ ŽLUTÁ ZELENÁ 3 4 HNĚDÁ ČERVENÁ ČERNÁ ŽLUTÁ MODRÁ HNĚDÁ ORANŽOVÁ ČERVENÁ FIALOVÁ 5 ČERVENÁ ŽLUTÁ 6 FIALOVÁ

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Klubové setkání květen 2007 na Plumlově

Klubové setkání květen 2007 na Plumlově Klubové setkání květen 2007 na Plumlově Letošní klubové setkání kareláků a lajek se pro loňský velký úspěch opět konalo na Plumlově v autokempu Žralok ve dnech 25. 27.5.2007 Protože bylo naplánováno mnoho

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 1. Úloha výcvik samuraje (24 bodů) a. Každý samuraj se musí učit. V této úlozu probíhá jeho výcvik. Na ploše se najednou objeví nápis stejný

Více

Pověst o praotci Čechovi

Pověst o praotci Čechovi Z nejstarší minulosti českého národa se nedochovaly žádné písemné památky.je to proto, že dříve lidé neuměli psát a vše si mohli jen vyprávět. Proto si někdy do vyprávění něco přidali nebo je pozměnili.

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky

Kněz se usměje a objímá brigádníka kolem ramen. Pojedete domů už na Velikonoce. Sám vás tam zavezu a předám rodině. K těm šatům přidáme ještě dárky Škaredá středa Středa svatého týdne, říká se jí také škaredá středa. Proč? Máme před očima Jidáše, jednoho z dvanácti apoštolů, jak se domlouvá s farizeji. Na čem? Farizejové se rozhodli Ježíše zahubit.

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Čítanka pro 4. Ročník, Nová škola. Psací potřeby, nakopírovaný text, učebnice vlastivědy Nová škola pro 4. ročník

Čítanka pro 4. Ročník, Nová škola. Psací potřeby, nakopírovaný text, učebnice vlastivědy Nová škola pro 4. ročník Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VY_12_INOVACE_53 Název vzdělávacího materiálu Jak se Mach a Šebestová Jméno

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Chytrá sovička. školkovský časopísek D U B E N

Chytrá sovička. školkovský časopísek D U B E N Chytrá sovička školkovský časopísek D U B E N Vážené maminky, babičky, prababičky, tety Připravujeme pro Vás besídku, na kterou bychom chtěli pozvat nejen Vás, ale také tatínky, dědečky, pradědečky a strejdy

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

Očekávaný výstup Žák čte s porozuměním literární text přiměřený věku, vytváří vlastní výtvarný doprovod. Speciální vzdělávací Žádné

Očekávaný výstup Žák čte s porozuměním literární text přiměřený věku, vytváří vlastní výtvarný doprovod. Speciální vzdělávací Žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Anna Šálková Datum 9. 6. 2014 Ročník 2. Vzdělávací oblast* Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor* Český jazyk

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Název projektu: DOMÁCÍ ZVÍŘATA Téma: Kočka a pes 1. den: 24. září 2010 2.den Kde: Louny kino Škola Panenský Týnec - následný projekt Věková kategorie:

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

ŽÁKOVSKÝ PARLAMENT BÁSEŇ NA TÉMA PODZIM ZÁSTUPCI TŘÍD. 4.A: Adamcová, Znamenáčková. 4.B: Král, Taneček. 5.A: Rokoský, Fejfarová

ŽÁKOVSKÝ PARLAMENT BÁSEŇ NA TÉMA PODZIM ZÁSTUPCI TŘÍD. 4.A: Adamcová, Znamenáčková. 4.B: Král, Taneček. 5.A: Rokoský, Fejfarová ŽÁKOVSKÝ PARLAMENT ZÁSTUPCI TŘÍD 4.A: Adamcová, Znamenáčková 4.B: Král, Taneček 5.A: Rokoský, Fejfarová 5.B: Pjaničová, Myagmarjav 6.A: Minářová, Machačová 7.A: Ciperová, Brotánková 7.B: Mašinovičová,

Více

O letadélku Káňeti. Knihu od Bohumila Říhy. převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška.

O letadélku Káňeti. Knihu od Bohumila Říhy. převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška. O letadélku Káňeti Knihu od Bohumila Říhy převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška. Tomešovic rodině se narodila Anežka. O tři roky později se jim narodil kluk Vojta. -

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

Mgr. Jitka Kučerová. Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení. Já Baryk a můj srnec. Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011

Mgr. Jitka Kučerová. Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení. Já Baryk a můj srnec. Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011 Autor: Mgr. Jitka Kučerová Vzdělávací oblast: Český jazyk, čtení Téma: Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2011 Anotace: pracovní list pro práci s textem Metodické pokyny: Čtení textu část textu čte učitel,

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Televizní expert. Michael Sodomka

Televizní expert. Michael Sodomka Televizní expert Michael Sodomka AKT I Scéna 1 Prázdná hospoda, pouze hospodský stojí za barem, vchází druhý muž, Karlík, míří za hospodským. Nazdar! Čau, Karliku. Moc plno tu teda nemáš. No nemám. Co

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Bůh povznese Josefaotroka

Bůh povznese Josefaotroka Bible pro děti představuje Bůh povznese Josefaotroka Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

ÚKOLY PRO ŠKOLÁKY S KAMARÁDY STRAŠIDLÁKY Jitka Andrýsková, Miroslav Růžek

ÚKOLY PRO ŠKOLÁKY S KAMARÁDY STRAŠIDLÁKY Jitka Andrýsková, Miroslav Růžek ÚKOLY PRO ŠKOLÁKY S KAMARÁDY STRAŠIDLÁKY Jitka Andrýsková, Miroslav Růžek Obálka: Miroslav Růžek Námět: Andrea Brázdová Vnitřní úprava a sazba: Andrea Brázdová, Karel Hána Jazyková korektura: Eva Hánová

Více

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13 ZŠ Svitavy, Riegrova 4 květen, červen 2012 OKRES VE VOLEJBALE KINDERIÁDA 2. 5. 2012 jsme šli na Kinderiádu. Přípravu jsme zahájili rozcvičkou. Po ní jsme odešli na jednotlivá

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_08 Jméno autora: Mgr. Růžena Bajerová Třída/ročník:

Více

Šílenství pana Procházky

Šílenství pana Procházky Stanislava Vránová Zmudová Šílenství pana Procházky aneb nemocnice ve zkáze Upozorňuji, že tento příběh nemá nic společného s konkrétními osobami a situacemi. Je pouze výplodem autorčiny fantazie. Stanislava

Více

8. Boží přikázání: NEPROMLUVÍŠ KŘIVÉHO SVĚDECTVÍ PROTI SVÉMU BLIŽNÍMU

8. Boží přikázání: NEPROMLUVÍŠ KŘIVÉHO SVĚDECTVÍ PROTI SVÉMU BLIŽNÍMU 8. Boží přikázání: NEPROMLUVÍŠ KŘIVÉHO SVĚDECTVÍ PROTI SVÉMU BLIŽNÍMU Pán Ježíš miloval velice pravdu. Často doporučoval, abychom byli upřímní a pravdomluvní. Ďábla nazýváme správně otcem veškeré lži,

Více

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř Zdeněk Svěrák Jaroslav Uhlíř Barbora píše z tábora 2 Maminko, tatínku posílám vám vzpomínku z letního tábora Jistě víte, že vám píše vaše dcera Barbora Strava se nedá jíst dneska byl jen zelný list polívka

Více

Křížová cesta - postní píseň

Křížová cesta - postní píseň 1.a)U sto - lu s ná - mi se - dí Pán, chléb spá- sy bu - de po - dá - ván, 1.b)A je to po - krm ži - vo - ta, do kon-ce svě-ta bu - de brán, 2.Do tmy se hrou-ží zah-ra - da. Je - žíš se do muk pro-pa -

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

RADVANICKÝ NÁMĚSÍČNÍK

RADVANICKÝ NÁMĚSÍČNÍK RADVANICKÝ NÁMĚSÍČNÍK aneb informace na měsíc květen 2015 Program sobot a ostatních setkání: dopolední bohoslužba odpolední shromáždění 2.5. Adéla Koloničná 9.5. Daniel Kašlík 13.30 Víkend duch.obnovy

Více

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1

Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 Drbníček Občasník žákovského parlamentu Ročník: XII. 2015/2016 Číslo: 1 V tomto čísle najdete: - školní střípky - žákovské práce - informace školního parlamentu Složení žákovského parlamentu Dne 8. října

Více

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly.

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Neměla bys něco k jídlu, holčičko? zeptala se Sněhurky unaveně. Celý

Více

neprojde! Anebo otevřu pokladničku a dám peníze na chudé? Všechno jsem to dala na začátku postní doby, mám tam pár korun. Tím bych Liborovi moc

neprojde! Anebo otevřu pokladničku a dám peníze na chudé? Všechno jsem to dala na začátku postní doby, mám tam pár korun. Tím bych Liborovi moc Bez Libora Lucčina maminka se probudila v nemocnici zároveň s východem slunce, které posílalo své paprsky na její postel. Rozhlédla se po pokoji. Vedle oddechovala žena, kterou včera chtěla zachránit před

Více