Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR VÝSLEDKY ŠETŘENÍ V ORP ŘÍČANY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR VÝSLEDKY ŠETŘENÍ V ORP ŘÍČANY"

Transkript

1 Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR VÝSLEDKY ŠETŘENÍ V ORP ŘÍČANY V Říčanech Koordinátorka meziobecní spolupráce v území Mgr. Karolina Emanuelová Pracovnice pro tvorbu analýz a strategií Mgr. Ludmila Třeštíková a Pavlína Filková Asistentka projektu Mgr. Markéta Žilková

2 Dotazníky celkem: 42 obcí (téměř 81% z celkového počtu) 3 DSO (37,5% z celkového počtu, 50 % z počtu DSO, které mají sídlo v SO ORP Říčany) obce DSO odpověděly 19% neodpověděly odpověděly neodpověděly sídlí mimo SO ORP (neodpověděly) 81% 38% 37% 25%

3 Dotazník PMOS 2. část - shrnutí 38 obcí (více než 73% z celkového počtu) obce odpověděly neodpověděly 27% 73%

4 1. V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi obcemi? Největší výhodu meziobecní spolupráce spatřují představitelé obcí ve snadnějším prosazení regionálních rozvojových cílů, dále ve společné zodpovědnosti za rozvoj území, ve finančních úsporách, v rozšíření nabídky služeb pro občany, případně ve zkvalitnění výkonu veřejné správy, méně pak ve zvýšení povědomí o životě okolních obcí a ve větší spokojenosti občanů. K dalším zmiňovaným výhodám patří řešení stejných problémů, společné soutěžení a zvládnutí suburbanizace. 2. Myslíte si, že stávající dobrovolné svazky obcí (DSO) jsou z hlediska personálních kapacit, organizační struktury a finančních možností schopné koordinovat v širším regionu níže uvedené oblasti?

5 Většina dotázaných si nemyslí, že současné dobrovolné svazky obcí jsou schopné koordinovat spolupráci v odpadovém hospodářství, školství a v sociální oblasti. Nejčastějším důvodem je nedostatek personálu a financí, případně problém sehnat kvalitní personál. Když už zvolili možnost ano, pak nejčastěji u školství, protože v současnosti jsou obce nuceny v této oblasti spolupracovat a mají s tím alespoň nějaké zkušenosti. V oblasti odpadového hospodářství buď spolupráce několika obcí již funguje, nebo si ji naopak představitelé obcí nedovedou představit vzhledem k různým poskytovatelům a požadavkům. Rozporuplné jsou také názory na spolupráci v sociální oblasti, často starostové zmiňovali, že o sociální služby není zájem, nicméně při rozhovorech často přiznali, že se na ně lidé spíše neobrací a oni o potřebách občanů nevědí. Nicméně byly také opačné ohlasy, že je naopak potřeba v této oblasti spolupracovat a společně plánovat. 3. Jakým způsobem má stát finančně podporovat meziobecní spolupráci? Nejčastějším názorem na způsob financování meziobecní spolupráce je, že by se měla podporovat poskytnutím dotací, druhý nejčastěji preferovaný způsob je podíl na sdílených daních a poskytnutí daňové úlevy. Další zmiňované možnosti jsou poskytnutí daní na určitou oblast, peníze určené na dotace dát do daní, aby se s nimi mohly obce hospodařit podle svého uvážení, regionální dotace, účelová podpora vhodným projektům, i když zrovna nepasují do dotačních kritérií, zmiňována byla i nefinanční podpora - lidské zdroje, administrativní podpora. Odpověď, že by neměla bát podporována je myšlena tak, že když se obce dohodnou, stát by do toho neměl zasahovat.

6 4. Co považujete za nejdůležitější faktor z hlediska organizačního a institucionálního, aby mohla vzniknout fungující spolupráce mezi obcemi? Za nejdůležitější organizační a institucionální faktor fungující spolupráce byla uváděna jednoduchá organizační struktura, dále profesionální řízení a jasné vymezení kompetencí. K méně častým odpovědím patřila průběžná metodická podpora a přijetí příslušné legislativy. Dále starostové uváděli, že je potřeba, aby byla vůle se shodnout, aby se našla společná témata, aby byl jasný účel spolupráce a aby nebyly obce ještě více zatěžovány.

7 5. Jaké správní území považujete za nejvhodnější pro vzájemnou spolupráci mezi obcemi při zajišťování veřejných služeb v oblasti Za nejvhodnější správní území pro spolupráci při zajišťování služeb v oblasti předškolní výchovy, vodovody a kanalizace, kulturní a sportovní aktivity bylo uváděno správní území pověřeného obecního úřadu. Pro odpadové hospodářství, základní školství a bezpečnost a veřejný pořádek je také nejčastější možností SO pověřeného obecního úřadu, ale velká část odpovědí uváděla správní území obce s rozšířenou působností. V sociální oblasti, v oblasti životního prostředí a přírody, v cestovním ruchu a zemědělství, rybářství, lesnictví a myslivosti dávají představitelé obcí přednost spolupráci v rámci celého ORP. V dopravní obslužnosti, podpoře zaměstnanosti a budování průmyslových zón by se mělo podle respondentů spolupracovat v rámci celého kraje (budování průmyslových zón však vzhledem ke zkušenostem není vždy hodnoceno kladně). Častěji se ve všech otázkách objevovaly názory, že by spolupráce měla být realizovaná spíše několika sousedními obcemi nebo DSO, případně podle oblastí (např. základní školy - spádové oblasti, bezpečnost - policejní okrsky...). Otázka lázeňství není v SO ORP Říčany relevantní, neboť zde pro to nejsou přírodní podmínky.

8 6. Využíváte nebo jste v minulosti využili dotace pro financování aktivit v oblasti: Většina z dotazovaných obcí v minulosti nevyužila nebo nezískala dotace na aktivity v odpadovém hospodářství, školství a sociálních službách. Pokud je využívaly, pak nejvíce na školství (nejčastěji z EU a téměř o polovinu méně z národní a krajské úrovně). Pro odpadové hospodářství nebyly dotace příliš využívány, když už, tak byl poměr úrovní (EU, národní a krajská) stejný. V sociální oblasti využily obce pouze dvakrát dotace z národní úrovně a jednou z krajské.

9 7. Na jakou skupinu občanů se v současné době zaměřují aktivity vaší obce? Aktivity obcí se zaměřují nejvíce na děti a mládež, rodiny s dětmi a seniory. Na ostatní skupiny osob se buď vůbec nebo jen málo zaměřují. Tento problém je částečně způsobem tím, že obce o těchto lidech příliš nevědí a tito lidé se na obce neobracejí.

10 8. Jaké největší problémy v oblasti školství v obci řešíte? Oblast školství je v současné době asi nejvíce řešená, kromě dvou obcí uvedly všechny, že mají problémy, nejčastěji s dostupností školy a kapacitou, a to i mateřských škol a školních družin, s vysokými počty dětí ve třídách, nedostatkem míst ve školách (zvláště pro prvňáky a pro celý spádový obvod, nedostatek tříd, prostoru) a družinách a absencí mateřských škol. Naopak jedna z obcí, která odpovídala, má opačný problém se zachováním školy. Dalšími častými problémy jsou špatné technické stavy budov a nedostatek finančních prostředků na provoz. Méně je zmiňovaná absence "jeslových" zařízení, téměř vůbec kvalita výuky a vybavení školními pomůckami.

11 9. U jakých témat v oblasti školství by Vaše obec mohla najít shodu s jinou obcí, a bylo by účelné spolupracovat? Představitelé obcí se shodli, že by bylo dobré spolupracovat při čerpání dotací, u tématu optimální naplněnost tříd a v nabídce zájmových činností a aktivit. Ostatní témata nejsou podle nich v současnosti pro meziobecní spolupráci tolik potřebná. Z méně zmiňovaných bylo na prvním místě prohloubení zájmu rodičů o dění ve škole, dále motivace kvalitních učitelů, posilování regionální identity a podpora celoživotního vzdělávání, poradenství pro žáky i pro školy a zřizovatele a pouze jedna odpověď byla, že by bylo účelné spolupracovat ve využívání zahraničních zkušeností. Dále často představitelé obcí uváděli, že by bylo dobré spolupracovat při postavení nové školy, případě na zvýšení kapacity škol stávajících, dále byla zmíněna spolupráce v primární prevenci a pedagogicko-psychologických poradnách.

12 Nikdo z dotázaných si nemyslí, že by nenašel shodu s jinou obcí a že by nebylo účelné spolupracovat. 10. Jaké největší problémy v oblasti sociálních služeb v obci řešíte?

13 K oblasti sociálních služeb většinou představitelé obcí uváděli, že nemají problémy, nebo spíše, že neví o potřebnosti těchto služeb ve svých obcích. Všeobecně je informovanost v této oblasti poměrně nízká. Lidé, kteří by je potřebovali, nevědí často, že se mohou obracet na obec, potřeby řeší v rámci rodiny, ani neznají všechny možnosti, které mají, starostové zase nevědí, že ve svých obcích mají občany, kteří by služby využívali. Pokud řeší nějaké problémy, je to většinou nedostatečná kapacita služeb pro seniory, případně nedostatečná kapacita pečovatelské služby. Vzhledem ke stárnutí populace, bude nutné tento problém řešit. Dále byly častěji uváděny chybějící možnosti dostupného bydlení a nedostatek financí. Často byly také zmiňovány vysoké ceny služeb. Pouze dvakrát byl zmíněn nedostatek či nedostatečná kapacita služeb pro osoby se zdravotním postižením, jednou bezdomovectví a také neochota zastupitelstva investovat do sociální oblasti.

14 11. U jakých témat v sociální oblasti by Vaše obec mohla najít společný zájem s jinou obcí, a bylo by účelné spolupracovat? Ohledně meziobecní spolupráce v sociální oblasti volili představitelé obcí možnost pro aktivní zapojení seniorů do veřejného života, dále společné komunitní plánování a ambulantní a terénní služby. Častěji bylo zmiňováno také vytváření a koordinace nových pracovních míst, sítě dostupného bydlení, dále spolupráce při podpoře při udržení osob se zdravotním postižením a seniorů v přirozeném prostředí a rozvoj dobrovolnictví a neformální péče, případně spolupráce v podpoře sociálního podnikání. Téměř nebylo zmiňováno začleňování sociálně vyloučených osob do společnosti a prevence sociálního vyloučení, což je způsobeno

15 hlavně velmi nízkým počtem těchto osob v SO ORP. Také stejně nízký počet respondentů odpověděl, že obce nenajdou v této oblasti spolu shodu. 12. Které sociální služby by podle vašeho názoru mohly zajišťovat obce vaší velikosti? V oblasti SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE?

16 V oblasti SLUŽBY SOCIÁLNÍ PREVENCE? V oblasti SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ?

17 Většina představitelů obcí uvedla, že by obec jejich velikosti neměla poskytovat žádné služby. Ti, kteří uváděli služby, které by mohla jejich obec poskytovat, upřednostňovali ve většině případů pečovatelskou službu a domovy pro seniory. Ostatní služby téměř zmíněny nebyly (pouze třikrát sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež a odborné sociální poradenství, dvakrát terénní programy a nízkoprahová denní centra a po jednom domovy pro osoby se zdravotním postižením a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Kromě toho ještě někteří uvedli, že by jejich obec mohla poskytovat jiné služby sociální prevence a startovací bydlení pro mladé. 13. Jak byste ohodnotili zajištění sociálních služeb ve vaší obci? Z hlediska spektra: Z hlediska kapacity:

18 Z hlediska kvality: Hodnocení zajištění sociálních služeb v obcích je většinou z jejich strany negativní, uvádějí ho jako nedostatečné, případně dostatečné s tím, že se na ně lidé neobracejí. Nejlépe hodnotili kvalitu z hlediska potřeb seniorů a obecně, případně ještě spektrum a kvalitu z hlediska potřeb seniorů a obecně. Je to dáno tím, že se obce v oblasti sociálních služeb soustředí především na seniory, o potřebách ostatních se neví. 14. Z hlediska komunitního plánování sociálních a souvisejících služeb máte zpracovaný komunitní plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb: ANO, NE, NE, NE máme právě ho zpracováváme ale budeme ho zpracovávat v horizontu příštích dvou let Komunitní plánování v SO ORP téměř vůbec neprobíhá. Město Říčany vytvořilo na roky komunitní plán, další však už nemá. Neexistuje ani pro celý správní obvod ORP Říčany. V současnosti ho nemá žádná obec (Říčany mají starý), plánují ho zpracovat pouze 3 z 37 dotázaných a 1 pro širší okolí (ta by k tomu ráda využila meziobecní spolupráci). Její sousední obec uvedla, že pro okolí je zpracován, ale ostatní obce o tom neví.

19 15. Jaké největší problémy v rámci odpadového hospodářství v obci řešíte? Jako jednoznačně největší problém v odpadovém hospodářství označují obce černé skládky. Další, avšak již méně časté, jsou vysoké ceny za svoz odpadů, případně žádné problémy. Dále někteří uvádějí jako problém neinformovanost občanů, nedostačující síť kontejnerů a špatnou vybavenost území. Také uvádějí nedisciplinovanost občanů (nepořádek, spalování odpadů) a nedostačující zákonodárství, které neřeší fyzické osoby. Pouze jeden představitel obce uvedl jako problém uzavírání skládek.

20 16. U jakých témat v oblasti odpadového hospodářství by Vaše obec mohla najít společný zájem s jinou obcí, a bylo by účelné spolupracovat? Jako poměrně jednoznačné téma, na čem by obce chtěly spolupracovat, je úspora finančních prostředků vynakládaných na odpadové hospodářství. Dále je to řešení problematiky biologicky rozložitelných odpadů a realizace projektů k nakládání s odpady. O něco méně byla volena možnost spolupráce na posílení vyjednávací pozice obce a osvěta a komunikační kampaň, dále realizace společného svozu odpadu, odstraňování černých skládek a starých ekologických zátěží a řešení budoucího nakládání se směsným komunálním odpadem. I v oblasti odpadového hospodářství všichni dotázaní uváděli, že by bylo účelné spolupracovat.

21 17. Jak ve vaší obci funguje nebo je zajištěna: Se systémem svozu odpadů i hustotou sběrné sítě jsou představitelé obcí spokojeni, pokud projevili nespokojenost tak u systému svozu recyklačních kontejnerů. Při rozhovorech uváděli, že spokojeni jsou, ale pokud by se spojilo více obcí, mohly by vyvinout tlak na svozové společnosti, vyjednat si nižší ceny a širší možnost výběru (četnosti svozu, velikosti nádob, typů nádob ), protože si stěžují na nepořádek kolem sběrných nádob, na nedostatečné třídění a na to, že jsou v podstatě závislé na svozových společnostech.

22 18. Jaké odpady v obci třídíte? Všechny obce, které odpověděly, třídí papír, plasty, směsné sklo, většina také elektroodpady. Velká část také třídí bioodpad, textil, nápojové kartony a kovy. Pouze dvě hliníkové obaly a jedna zvlášť čiré a barevní sklo. Mezi jiné patří většinou nebezpečný odpad, dále pneumatiky a velkoobjemový odpad. Další sdělení a náměty k meziobecní spolupráci (vypište): Ohledně financování meziobecní spolupráce navrhují představitelé obcí změnu legislativy. Velkým problémem je nedostatek personálu a financí. Dalším problémem je shoda velkého počtu obcí na společných tématech a jejich řešeních. Představitelé obcí projevují zájem se scházet v rámci ORP k diskuzím a výměně informací, ale pro užší spolupráci a řešení problémů preferují menší uskupení několika sousedních obcí, kterých se ten který problém dotýká.

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Název ORP Počet odpovědí Chomutov 15 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi

Více

Dotazník k získání doplňujících informací k meziobecní spolupráci (2. část)

Dotazník k získání doplňujících informací k meziobecní spolupráci (2. část) Dotazník k získání doplňujících informací k meziobecní spolupráci (2. část) Název správního území ORP : Název obce: Velikost obce (počet obyvatel) : 0-500 501-3000 3001-10000 10001-25000 více než 25000

Více

Dotazníkové šetření B - souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření B - souhrnný výsledek za ORP Dotazníkové šetření B - souhrnný výsledek za ORP Název ORP Moravská Třebová Počet odpovědí Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ../../B. . V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi obcemi?

Více

Dotazníkové šetření 2 - souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření 2 - souhrnný výsledek za ORP Dotazníkové šetření 2 - souhrnný výsledek za ORP Název ORP Počet odpovědí Polička 15 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi

Více

SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ

SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ O projektu Realizace projektu: prosinec 2013 červen 2015 Zapojeno celkem 185 z celkem 205

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR VÝSLEDKY ŠETŘENÍ V ORP ŘÍČANY

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR VÝSLEDKY ŠETŘENÍ V ORP ŘÍČANY Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR VÝSLEDKY ŠETŘENÍ V ORP ŘÍČANY V Říčanech 15.5.2014 Koordinátorka meziobecní spolupráce v území Mgr. Karolina Emanuelová Pracovnice pro tvorbu analýz

Více

Město Přelouč Smluvní partner projektu Svazu měst a obcí ČR

Město Přelouč Smluvní partner projektu Svazu měst a obcí ČR Z P R A C O V Á N Í D O T A Z N Í K Ů - Č Á S T B - Město Přelouč Smluvní partner projektu Svazu měst a obcí ČR Obsah Úvod.. 3 Informace k dotazníkovému šetření... 3 1. Záhlaví dotazníků... 5 2. Výsledky

Více

1. V jakých oblastech výborně či velmi dobře spolupracujete se sousedními (případně blízkými) obcemi?

1. V jakých oblastech výborně či velmi dobře spolupracujete se sousedními (případně blízkými) obcemi? Dotazník meziobecní spolupráce: VYHODNOCENÍ ODPOVĚDÍ za ORP Nové Město nad Metují Počet zúčastněných obcí: 12 Počet zúčastněných svazků obcí: 3 1. V jakých oblastech výborně či velmi dobře spolupracujete

Více

STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ NA PLATFORMĚ MAS

STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ NA PLATFORMĚ MAS STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ NA PLATFORMĚ MAS Hradská 52, 344 01 Domažlice IČ: 266 79 973 web: http://www.masceskyles.cz/ Dokument Strategie spolupráce obcí na platformě MAS je dodatkem Strategie komunitně

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou. Strategická část Listopad 2017

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou. Strategická část Listopad 2017 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Nad Prahou Strategická část Listopad 2017 Obsah 1. Stanovení cílů a priorit SCLLD......................................... 5 1.1 Stanovení vize strategie..........................................

Více

2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Boskovice. Místo: Boskovice Dne:

2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Boskovice. Místo: Boskovice Dne: 2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Boskovice Místo: Boskovice Dne: 23. 4. 2015 Obsah prezentace 1. Průběh prací na projektu 2. Výsledky zpracování návrhových částí v dílčích tématech

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Benešov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Benešov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Benešov Dokument je zpracován pro období 2016 2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

1. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Moravská Třebová. Místo: Moravská Třebová Dne: 23. června 2014

1. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Moravská Třebová. Místo: Moravská Třebová Dne: 23. června 2014 1. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Moravská Třebová Místo: Moravská Třebová Dne: 23. června 2014 Program jednání 1) Prezence účastníků, úvod 2) Schválení jednacího řádu 3) Zhodnocení

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

ORP Bruntál: Přehled cílů a opatření MOS ŠKOLSTVÍ. Problémový okruh. Téma

ORP Bruntál: Přehled cílů a opatření MOS ŠKOLSTVÍ. Problémový okruh. Téma ŠKOLSTVÍ ORP Bruntál: Přehled cílů a opatření MOS Téma Problémový okruh Cíl Opatření Neefektivní (nedostatečná) naplněnost obecních škol Cíl 1.1 Zavedení školských obvodů spádových škol Gestor cíle: Město

Více

Podpora meziobecní spolupráce

Podpora meziobecní spolupráce Preference obcí a měst v oblasti meziobecní Ing. Marek Jetmar, Ph.D. Vedoucí odborného týmu, SMO ČR REGIONÁLNÍ ROZVOJ MEZI TEORIÍ A PRAXÍ 6 OD REGIONÁLNÍHO KE GLOBÁLNÍMU ROZVOJI 21. května 2015, Vysoká

Více

Celkové shrnutí projektu. Marek Vetýška Olomouc, 30.9.2015

Celkové shrnutí projektu. Marek Vetýška Olomouc, 30.9.2015 Celkové shrnutí projektu Marek Vetýška Olomouc, 30.9.2015 Obsah prezentace Podpora meziobecní A. Průběh prací na projektu B. Tvorba strategií rozvoje území C. Pravidelné setkávání s týmy a motivujícími

Více

Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy

Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy Příloha č. 1 Programu rozvoje obce Horní Radechová na období 2016 2021 Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role obce 1.1. Doprava a komunikace Zlepšení

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Otrokovice

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Otrokovice Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Otrokovice Téma: Administrativní podpora malých obcí Tento výstup byl financován z prostředků

Více

Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role města

Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role města Prioritní osa 1 (PO 1): Infrastruktura a životní prostředí Oblast Opatření Typy aktivit Role 1.1. Doprava a komunikace 1.2. Technická infrastruktura Zlepšení stavu komunikací ve městě Snížení negativních

Více

Vyhodnocení I. části dotazníku pro starosty ORP Břeclav. Zpracoval: KMOS Milan Sedláček

Vyhodnocení I. části dotazníku pro starosty ORP Břeclav. Zpracoval: KMOS Milan Sedláček Vyhodnocení I. části dotazníku pro starosty ORP Břeclav Zpracoval: KMOS Milan Sedláček . V jakých oblastech výborně či velmi dobře spolupracujete se sousedními (případně blízkými) obcemi? pomoc při krizových

Více

Projekty pro obce, DSO a prospěch občana

Projekty pro obce, DSO a prospěch občana Projekty pro obce, DSO a prospěch občana Celostátní finanční konference Praha, 9. 10. 12. 2015 Jaromír Jech ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání Svazu měst a obcí ČR Významné projekty Svazu měst

Více

SWOT ANALÝZA. SWOT analýza v oblasti vzdělávání na území ORP Kaplice

SWOT ANALÝZA. SWOT analýza v oblasti vzdělávání na území ORP Kaplice SWOT ANALÝZA SWOT analýza v oblasti vzdělávání na území ORP Kaplice Silné stránky Pestrá nabídka volnočasových aktivit Právní subjektivita některých škol a školských zařízení nezávislost, kreativita Úspěchy

Více

Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce

Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce (stav k 19. 11. 2015) Monitorovací výbor OPZ Praha, 24.11.2015 Jaromír Jech ředitel Kanceláře pro projekty a vzdělávání Svazu měst

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Frenštát pod Radhoštěm

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Frenštát pod Radhoštěm Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Dokument je zpracován pro období 2016-2017 - Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské

Více

zpracování Strategického plánu rozvoje města Šternberka

zpracování Strategického plánu rozvoje města Šternberka Dotazníkové šetření pro potřeby zpracování Strategického plánu rozvoje města Šternberka Vážení spoluobčané, dovolujeme si Vás oslovit a požádat o vyplnění dotazníku, který hodnotí názor občanů na kvalitu

Více

Benchmarking Říčany. projekt Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Benchmarking Říčany. projekt Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Benchmarking Říčany projekt Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností 1 1 SO ORP Říčany charakteristika území Správní obvod obce s

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období 2014-2020 Příloha č. 36 Analýza Příloha č. 36 Analýza Cílem této analýzy je definovat realizace SCLLD MAS 21 a kvantifikovat pravděpodobnost

Více

Strategická část. stručná verze. k připomínkování

Strategická část. stručná verze. k připomínkování Strategická část stručná verze k připomínkování Vznik strategie, návaznost na ostatní dokumenty Strategická část Komunitního plánování sociálních služeb na území místní akční skupiny Chance in Nature Local

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Most

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Most Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Most Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské

Více

Platforma Efektivní meziobecní spolupráce část Administrativní podpora malých obcí. Praha

Platforma Efektivní meziobecní spolupráce část Administrativní podpora malých obcí. Praha Platforma Efektivní meziobecní spolupráce část Administrativní podpora malých obcí Praha 2.7.2015 Program jednání Administrativní podpora 1. Uvítání 2. Pokračování efektivní meziobecní spolupráce na téma

Více

Anketa mezi uživateli osobní asistence

Anketa mezi uživateli osobní asistence Vyhodnocení ankety Anketa mezi uživateli osobní asistence Projekt: Komunitní plán sociálních služeb ORP Strakonice Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/45.00079 Tato anketa byla určena pro komunitní

Více

Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR

Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D. Katedra sociální práce, FF UK, Praha Kontakt: hana.pazlarova@ff.cuni.cz Katedra sociální práce provedla v letech

Více

Analýzy poskytovatelů a příjemců sociálních služeb. Komunitní plán města Slaný

Analýzy poskytovatelů a příjemců sociálních služeb. Komunitní plán města Slaný Analýzy poskytovatelů a příjemců sociálních Komunitní plán města Slaný 2007 Analýza poskytovatelů sociálních Zjištěné informace: podklad pro plánování rozvoje sociálních výchozí materiál pro Katalog poskytovatelů

Více

Dotazník pro starosty obcí v ORP Pelhřimov

Dotazník pro starosty obcí v ORP Pelhřimov Dotazník pro starosty obcí v ORP Pelhřimov Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Vážená paní starostko, vážený pane starosto, dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při dotazníkovém šetření, jehož

Více

MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů

MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů Představení SMS ČR Doba realizace projektu: 09/2014 11/2015 Realizátor projektu: SMS ČR Financování: OP Lidské zdroje a zaměstnanost Cíl projektu

Více

Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby

Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby Cíl anketního šetření Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby Anketní šetření je jedním z nástrojů, jak lze zjistit názory uživatelů pečovatelské služby na poskytovanou službu. Respondenti se

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Tachov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Tachov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Tachov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Vítkov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Vítkov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Vítkov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví Vážená paní, vážený pane, Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Duševní zdraví Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při dotazníkovém šetření,

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Pardubice

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Pardubice Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Pardubice Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Na území ORP Liberec je celkem 67 mateřských škol. Územní rozložení MŠ je následující:

Na území ORP Liberec je celkem 67 mateřských škol. Územní rozložení MŠ je následující: Na území ORP Liberec je celkem 67 mateřských škol. Územní rozložení MŠ je následující: OBEC POČET MŠ z toho ZŘIZOVATEL CELKEM OBEC LIBERECKÝ KRAJ STÁT CÍRKEV SOUKR. Liberec 43 31 3 1 8 Liberec - Vratislavice

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Lysá nad Labem 1

Více

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST Sekce Národní sítě Zdravých měst ČR Praha, 22. února 2017 www.zdravamesta.cz/strateg-sekce2017 Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly

Více

Akční plán rozvoje sociálních služeb na Mohelnicku na rok 2020

Akční plán rozvoje sociálních služeb na Mohelnicku na rok 2020 Střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb na SO ORP Mohelnice CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006549 Realizátor Středisko rozvoje sociálních služeb, o.p.s. v partnerství s Městem Mohelnice Akční plán

Více

Na území ORP Liberec je celkem 50 základních škol. Územní rozložení ZŠ je následující:

Na území ORP Liberec je celkem 50 základních škol. Územní rozložení ZŠ je následující: Na území ORP Liberec je celkem 50 základních škol. Územní rozložení ZŠ je následující: OBEC POČET z toho ZŘIZOVATEL ZŠ OBEC LIBERECKÝ STÁT CÍRKEV SOUKR. CELKEM KRAJ Liberec 28 21 3 1 1 2 Liberec - Vratislavice

Více

Na území ORP Jablonec nad Nisou je celkem 19 základních škol. Územní rozložení ZŠ je následující:

Na území ORP Jablonec nad Nisou je celkem 19 základních škol. Územní rozložení ZŠ je následující: Na území ORP Jablonec nad Nisou je celkem 19 základních škol. Územní rozložení ZŠ je následující: OBEC POČET ZŠ z toho ZŘIZOVATEL CELKEM OBEC LIBERECKÝ KRAJ STÁT CÍRKEV SOUKR. Jablonec nad Nisou 13 9 2

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín V průběhu listopadu 2011 bylo v obci Ústín provedeno anonymní dotazníkové šetření v domácnostech. V náhodně vybraných domácnostech tazatel a tazatelka zjišťovali

Více

Akční plán rozvoje území

Akční plán rozvoje území Akční plán rozvoje území Dokument je zpracován pro období 2016-2019 Aktualizace č. 3 (listopad 2017) OBSAH: 1. Základní informace o strategiích... 3 2. Zásobník projektů... 5 3. Akční plán... 8 4. Schválení...

Více

Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017

Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017 Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017 Pracovní skupina č. 1 Děti, mládež, rodina 1. Priorita: Slabá finanční gramotnost občanů Cíl:

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havlíčkův Brod

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havlíčkův Brod Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havlíčkův Brod Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního

Více

Role Motivujících starostů, zastupitelů a mediátorů v jednotlivých fázích projektu

Role Motivujících starostů, zastupitelů a mediátorů v jednotlivých fázích projektu Role Motivujících starostů, zastupitelů a mediátorů v jednotlivých fázích projektu Setkání s motivujícími starosty, zastupiteli a mediátory Červen 2015 Motivující starosta - hlavní aktivity v území a)

Více

Podpora péče o seniory v Hořovicích a spádových obcích

Podpora péče o seniory v Hořovicích a spádových obcích Tato analýza vznikla v rámci projektu Centra pro komunitní práci střední Čechy Komunitní plán sociálních služeb města Hořovice a spádových obcí na období 2014 2018, který je podpořen z Evropského sociálního

Více

Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy

Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy Výstup projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR Hlavní partner: Partneři: Analýza podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami školy Autoři: Kateřina Brožová, Barbora Úlehlová Editace:

Více

Vyhodnocení dotazníku - Spokojenost obyvatel obce Fryčovice

Vyhodnocení dotazníku - Spokojenost obyvatel obce Fryčovice Vyhodnocení dotazníku - Spokojenost obyvatel obce Fryčovice Ve dnech od 20. 12. 2016 do 10. 1. 2017 měli občané možnost zúčastnit se dotazníkového šetření Spokojenosti obyvatel obce Fryčovice prostřednictvím

Více

Plán odpadového hospodářství města Ždánice Směrná část

Plán odpadového hospodářství města Ždánice Směrná část Plán odpadového hospodářství města Ždánice 2018-2026 Směrná část Objednatel Zhotovitel Město Ždánice ECO Management, s.r.o. Městečko 787 K Západi 2033/54 696 32 Ždánice 621 00 Brno IČ 00285536 IČ 46972218

Více

Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích. PRAHA 17. dubna 2015

Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích. PRAHA 17. dubna 2015 Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015 Zadání vztah obce vůči vyšším samosprávným celkům (krajům) a státu v oblasti sociálních služeb

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi klienty Centra sociálních služeb Kojetín, p. o.

Vyhodnocení dotazníkového šetření mezi klienty Centra sociálních služeb Kojetín, p. o. Vyhodnocení dotazníkového šetření z listopadu 2014 V listopadu 2014 jsme uskutečnili dotazníkové šetření mezi klienty Centra sociálních služeb Kojetín, p. o. a mezi jejich rodinnými příslušníky. Cílem

Více

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Více

Plánování a financování sociálních služeb. Konference samospráv Olomouc 13.května 2019

Plánování a financování sociálních služeb. Konference samospráv Olomouc 13.května 2019 Plánování a financování sociálních služeb Konference samospráv Olomouc 13.května 2019 Legislativní rámec Základní: Zákon o obcích a zákon o krajích obec a kraj pečuje o všestranný rozvoj svého území a

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Lanškroun

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Lanškroun Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Lanškroun Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Tematické oblasti MAP Chomutovsko

Tematické oblasti MAP Chomutovsko Tematické oblasti MAP Chomutovsko (výstupy z dosavadních strategických a analytických materiálů ve srovnání s tématy MŠMT) Ustavující jednání Partnerství MAP Chomutovsko, 16.3.2016 Dostupné aktuální analytické

Více

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Metodická podpora obcím Koncept plánování sociálních služeb Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Vize: V rámci Libereckého kraje existuje komplexní a systematizovaný sběr dat od dotčených subjektů

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP. Verze č. 2 (03/2018)

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP. Verze č. 2 (03/2018) 2015 I n á š k r a j j e k r a j p o h o d y Strategie komunitně vedeného místního rozvoje regionu Společná CIDLINA 2014 2022 PROGRAMOVÝ RÁMEC IROP Verze č. 2 (03/2018) Obsah 1. Programový rámec IROP...

Více

Výsledky průzkumu veřejného mínění

Výsledky průzkumu veřejného mínění Výsledky průzkumu veřejného mínění V podzimních měsících roku 29 proběhl ve čtyřech zkoumaných lokalitách v Olomouci a okolí (vilková zástavba, vesnická zástavba, zástavba v centru města, sídlištní zástavba)

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou

Strategický plán rozvoje obce Milotice nad Bečvou PROBLÉMOVÉ OKRUHY STRATEGIE OBCE MILOTICE NAD BEČVOU Z výchozí SWOT analýzy a dotazníkového šetření se jeví účelně rozčlenit slabé stránky a problémy obce Milotice nad Bečvou do pěti problémových okruhů

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři

Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři Vážená paní, vážený pane, Dotazník pro uživatele sociálních služeb v ORP Pelhřimov Senioři Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov dovolujeme si požádat Vás o spolupráci při dotazníkovém šetření, jehož

Více

Rozvoj komunitní podpory zdravotně sociálních služeb:

Rozvoj komunitní podpory zdravotně sociálních služeb: Rozvoj komunitní podpory zdravotně sociálních služeb: ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY NA ÚROVNI OBCÍ Mgr. et Mgr. Rudolfína Voleská 1 O Svazu měst a obcí ČR statutářní města 25 města městysy obce 1 932 127 424 2564

Více

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020 PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, OPS 2014-2020 Ing Iveta Kopcová MAS Uničovsko ops projektový manažer Medlov, 1282014 Obsah prezentace 1 Zdroje informací ke strategické

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Tišnov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Tišnov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Tišnov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

Redukce kontejnerů na směsný odpad a odpady ve zkratce

Redukce kontejnerů na směsný odpad a odpady ve zkratce Redukce kontejnerů na směsný odpad a odpady ve zkratce O redukci kontejnerů na směsný odpad (tzv. černých kontejnerů) byla veřejnost informována na sousedských setkáních, kde jsme ukazovali fotografie,

Více

Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů

Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů Analýza skutečné potřebnosti služeb pro cílovou skupinu seniorů Zpracovatel: GI projekt o.p.s. Zadavatel: 14.9.2012 1 Cíle projektu Identifikace skutečných potřeb cílové skupiny seniorů v Libereckém kraji

Více

PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ

PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ PRŮZKUM VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ Zadavatel: Město Letohrad, Václavské náměstí 10, 561 51 Letohrad Zhotovitel: AUGUR Consulting s.r.o., Vinařská 5a, 603 00 Brno CÍLE Cílem sociologického šetření bylo zprostředkovat

Více

A. PŘEDPOKLADY ROZVOJE OBCE. MAS Bobrava, z.s. IČ: Vnitřní 49/ Moravany. Název obce: Kontakt (jméno, telefon, ):

A. PŘEDPOKLADY ROZVOJE OBCE. MAS Bobrava, z.s. IČ: Vnitřní 49/ Moravany. Název obce: Kontakt (jméno, telefon,  ): Dotazník pro obce Tento dotazník slouží pro zpracování analytické části strategie komunitně vedeného rozvoje území MAS Bobrava z.s. pro období 2014 2020. Výstupy z dotazníkového šetření budou základem

Více

Záznam z 2. neoficiálního setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Hořice. ze dne 25. 9. 2014

Záznam z 2. neoficiálního setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Hořice. ze dne 25. 9. 2014 Projekt Podpora meziobecní spolupráce, reg. č.: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 Záznam z 2. neoficiálního setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Hořice Místo: Restaurace Koruna, Hořice ze dne 25. 9. 2014

Více

Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017

Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017 Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017 Zpracoval Institut Komunitního rozvoje, z.s. Obsah Úvod... 2 1. Základní informace... 2 2. Výsledky dotazníkového

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP 1 1 Obecné informace

Více

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra Sociální služby v Pardubickém kraji v kontextu péče o osoby s poruchou autistického spektra Bc. Edita Moučková Krajský úřad Pardubického kraje 20. 4. 2015 ÚVOD Poruchou autistického spektra trpí v ČR odhadem

Více

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného

Více

Možnosti a omezení NNO na tvorbě regionální rodinné politiky. Ing. Mgr. Vít Janků Společně o. p. s.

Možnosti a omezení NNO na tvorbě regionální rodinné politiky. Ing. Mgr. Vít Janků Společně o. p. s. Možnosti a omezení NNO na tvorbě regionální rodinné politiky Ing. Mgr. Vít Janků Společně o. p. s. Trocha historie 1992 vznikají první Mateřská centra a Centra pro rodinu, služby pro rodinu jsou nazírány

Více

Program rozvoje města Beroun na období

Program rozvoje města Beroun na období Výsledky dotazníkového šetření obyvatel 2017 SOUHRNNÉ VYHODNOCENÍ Souhrnné vyhodnocení je součástí analytické části programu rozvoje. V průběhu června a července 2017 se uskutečnilo dotazníkové šetření

Více

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK

Příprava RIS LK OS 1. Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Příprava RIS LK OS 1 Problematika Udržitelné spotřeby a výroby coby součást RIS LK Definice USV Udržitelná spotřeba a výroba (USV) je založena na výrobě a službách, včetně jejich spotřeby, které zajišťují

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Varnsdorf 1 1 Obecné

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Český Krumlov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Český Krumlov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Český Krumlov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Společné setkání řídící skupiny a pracovních skupin. projektu Komunitní plánování v regionu Klatovsko 31. 5. 2007, Klatovy

Společné setkání řídící skupiny a pracovních skupin. projektu Komunitní plánování v regionu Klatovsko 31. 5. 2007, Klatovy Společné setkání řídící skupiny a pracovních skupin projektu v regionu Klatovsko 31. 5. 2007, Klatovy Přítomni: Program: Ing. J. Frič, H. Křivohlavá, Bc. A. Kleinerová, K. Karásek, H. Bílá, M. Kříž, M.

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Telč

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Telč Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Telč Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské

Více

Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR. Postup realizace a dosavadní výsledky

Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR. Postup realizace a dosavadní výsledky Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Postup realizace a dosavadní výsledky Ing.Marek Jetmar, Ph.D., vedoucí odborného týmu Hustopeče, 19. června 2014 Realizace procesů dle metodiky MOS I.

Více

Celkové agregované vyhodnocení 58,99 87,51 82,10 57,91 56,06 24,11 67,55

Celkové agregované vyhodnocení 58,99 87,51 82,10 57,91 56,06 24,11 67,55 Strategický plán města Ústí nad Labem Strategický plán města Ústí nad Labem byl schválen v prosinci 2007 zastupitelstvem města o počtu 37 členů, z toho 9 žen tj. 24%. Podrobné generové vyhodnocení cílů

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Strategický plán rozvoje města

Strategický plán rozvoje města Strategický plán rozvoje města SWOT analýza Název projektu: Registrační číslo projektu: Město Hodonín plánuje s veřejností CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002829 Obsah Obsah... 2 1 SWOT analýza... 3 2 1 SWOT

Více

Plánování v sociální oblasti. Aktuálně výzva č. 63 OPZ Podpora procesu plánování sociálních služeb na obecní úrovni

Plánování v sociální oblasti. Aktuálně výzva č. 63 OPZ Podpora procesu plánování sociálních služeb na obecní úrovni Plánování v sociální oblasti Aktuálně výzva č. 63 OPZ Podpora procesu plánování sociálních služeb na obecní úrovni Terminologie, zkratky Komunitní plán sociálních služeb - KPSS Nově Střednědobý plán rozvoje

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Kuřim

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Kuřim Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Kuřim Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014-2020 Ministerstvo životního prostředí Ing. Andrea Hilčerová Odbor odpadů OPŽP 2014-2020 Navrženo 6 prioritních os PO 1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ. Věk respondentů (%)

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ. Věk respondentů (%) VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Na podzim 2014 probíhalo dotazníkové šetření mezi obyvateli města, jehož cílem bylo zjistit názory obyvatel na kvalitu života ve městě. S nabídkou zapojení byli osloveni

Více

Plánování a financování sociálních a souvisejících služeb v Hradci Králové

Plánování a financování sociálních a souvisejících služeb v Hradci Králové Plánování a financování sociálních a souvisejících služeb v Hradci Králové Komunitne planovanie Povinnosť či príležitosť pre samosprávu Bratislava, leden 2018 PhDr. Marek Šimůnek, MBA vedoucí odboru sociálních

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY LIDSKÉ ZDROJE A VZDĚLÁVÁNÍ

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY LIDSKÉ ZDROJE A VZDĚLÁVÁNÍ ZÁPIS Z JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY LIDSKÉ ZDROJE A VZDĚLÁVÁNÍ Integrovaná strategie rozvoje území MAS Rýmařovsko Datum konání: 7. 8. 2014 Místo a čas konání: Náměstí Míru 1, 795 01 Rýmařov, 09:00 hod. Přítomní:

Více