Prostorový temporální datový model pro webový GIS. Spatiotemporal Data Model for Web GIS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prostorový temporální datový model pro webový GIS. Spatiotemporal Data Model for Web GIS"

Transkript

1 Abstrakt Prostorový temporální datový model pro webový GIS Spatiotemporal Data Model for Web GIS Ondřej Gojda, Jakub Konopásek Současné internetové standardy nám poskytují mnoho možností pro zpracování a manipulaci s prostorovými daty, ale potíže nastávají při použití temporálních dat. Tradiční relační databáze, široce používané v internetovém prostředí, nejsou určeny pro ukládání časových údajů a tato skutečnost nás omezuje v rozvoji dokonalejších geografických modelů. Tento článek se zabývá srovnáním několika datových modelů a přístupů k řízení temporálních dat, jejich vhodností zejména pro praktické použití, např. provádění složitých dotazů, analýz na základě zpracovávaných údajů, jakož i podpůrné konstrukce specifických datových formátů pro rozličné webové aplikace. Klíčová slova Prostorové temporální databáze, temporální datové modelování, časový údaj, webový GIS Abstract Current Internet standards provide us many options for processing and manipulation with spatial data but difficulties occur when temporal data are needed to be applied. Traditional relational databases widely used on the Internet are not designed to store temporal data and this fact limits us in developing more enhanced geographic models. This article is comparing several data models and approaches for managing temporal data, their suitability especially for practical usage, e.g. performing difficult queries, analyzing managed data as well as supporting construction of specific data formats needed by different web applications. Keywords Spatio-temporal databases, temporal data modelling, time stamping data, web GIS

2 ÚVOD DO PROBLEMATIKY Naprostá většina dat, která v současné době sbíráme, analyzujeme a používáme, jsou určitým způsobem vázána na čas a prostor. Během posledních několika let se analýza a predikce těchto dat, resp. na základě těchto dat stala velice důležitou, žádanou, vyvíjenou a všeobecně hojně využívanou. Databáze a datové modely, které umožňují správu temporálních dat, procházejí poslední dobou mnoha změnami usnadňující jejich manipulaci využívání složitějších dotazů a komplexnější analýzu. Vše toto platí alespoň o databázích a modelech separátně vyvinutých pro specializovaný software. Mnoho aplikací a řešení, které byla donedávna výsadou pouze odborných pracovišť a uživatelů, se nyní více přiblížila širší veřejnosti díky internetu. V oblasti geografických informačních systémů se ustálil termín WebGIS obecný název pro aplikace se základem v GIS, poskytovaných prostřednictvím internetu. Tyto aplikace umožňují koncovým uživatelům využít všech výhod, které s tímto řešením přichází. Zejména dosažitelnost takového systému prakticky kdekoliv s internetovým připojením a navíc bez nutnosti zakoupení a instalace specializovaného softwaru pro účely správy prostorových informací (Kopáčková 2011, Komárková 2010). Všechny operační a podpůrné funkce takovéhoto systému ovšem musí být adaptovány na všechna omezení, která internet přináší. Obecně zde není prakticky žádný problém s ukládáním statických dat, k čemuž jsou samozřejmě využity SQL databáze, jakožto nástroj jednoduše aplikovatelný v internetovém prostředí. SQL reprezentuje standardní relační datový model, který snadno dokáže ilustrovat jeden stav (stav v určitém momentu) modelovaného světa, tzv. snapshot zobrazení. Pokud je takováto databáze aktualizována, tj. alespoň jeden záznam je změněn, znamená to ztrátu předchozího stavu. Existuje ale mnoho aplikací, které běžně potřebují přístup i do předchozích, případně budoucích stavů modelovaného světa. To téměř beze zbytku platí pro všechny geografické systémy, jejichž informace v nich uložené téměř nepřetržitě procházejí určitými změnami (Burney 2010). Pokud chceme implementovat WebGIS a prezentovat jím prostorová temporální data na internetu, musíme mít přístup k aplikacím na specializovaných serverech, nebo se navrátit k původním internetovým technologiím se všemi jejich dobrými i špatnými vlastnostmi. Tento článek se snaží zhodnotit a vybrat nejvhodnější ze současných datových modelů a trendů ve zpracování temporálních dat a jejich ukládání v rámci současných internetových standardů.

3 METODIKA Základem tohoto článku bylo studium teoretických podkladů týkající se relačních databází, jejich aplikace v internetovém prostředí, dotazovacích jazyků a dále podkladů zaměřených na geografické informační systémy, a to zejména na jejich informační složku. Tým autorů poté analyzoval současnou situaci v oblasti správy temporálních dat, přičemž největší důraz byl kladen na současné trendy a technologie, které by bylo možné aplikovat do internetového prostředí. Na základě těchto poznatků byl vytvořen přehled nejpoužívanějších metod pro správu temporálních dat v relačních databázích. V závěru článku je nastíněna možná praktická aplikace probírané problematiky, kterou tým autorů plánuje realizovat v blízké budoucnosti. SPRÁVA TEMPORÁLNÍCH DAT Různé vyjádření času V temporálních databázích se vyskytují tři typy reprezentace času. Prvním z nich je tzv. platný (validní) čas, který je využíván ve většině temporálních databází. Jedná se o čas, který určuje platnost jednotlivých jevů v modelovaném světě, resp. světě modelovaném uloženými daty. Typicky je validní čas používán v souvislosti s minulostí a přítomností, ale vyskytují se i případy, kdy je validní čas určen pro budoucnost. V temporálních databázích je validní čas určen ve formě intervalu (nejčastěji je zadáno datum a čas, kdy daná událost začíná platit a kdy končí), ale v závislosti na povaze informace může jít také o samostatný bod v čase. V Tabulce č. 1 je uveden příklad, kde dva samostatné atributy začátek události ( platne_od ) a její konec ( platne_do ) určují trvání dané události. Tabulka č. 1: Začátek a konec události určen přesným časovým údajem. [Autor] udalost_id platne_od platne_do :00: :00: :15: :15: :08: :08: :10: :10: :09: :09: :18: :18: V oblasti GIS můžeme jako názorný příklad takovéto exprese času uvést plánované, probíhající, či ukončené práce na určitém úseku komunikace (vozovce). Zároveň se jedná o příklad události, která může mít nastaven svůj platný čas i v budoucnosti.

4 Další způsob, jak může být validní čas vyjádřen, je prostřednictvím jedné hodnoty (přesným časovým údajem), která vyjadřuje začátek události, a poté je jako další atribut uveden počet časových jednotek, po které má daná událost platnost (Tabulka č. 2). Tabulka č. 2: Začátek události určen přesným časovým údajem, trvání události časovou jednotkou. [Autor] udalost_id zacatek_udalosti casova_jednotka[dny] :00: :15: :08: :10: :09: :18: Pokud bychom zůstali u příkladu s prací na vozovce, vyjádření validního času pomocí začátku události a časové jednotky určující její trvání se používá především pro plánování budoucích oprav, především pak v odvětví projektového řízení. Při znalosti komplexity daného úkolu a dostupných zdrojů, celková doba trvání určité události může být přesně vypočítána (např. počet dní). Ve skutečnosti pak tyto předem vypočítané termíny nemusí být dodrženy, událost může trvat kratší nebo delší dobu, než bylo vykalkulováno. Právě tehdy (tedy pro zpětné vyjádření události) je ale vhodné použít k vyjádření platného času způsob uveden v Tabulce č. 1. Druhým typem času, který je v temporálních databázích používán, je tzv. transakční čas. Tento čas se také vztahuje k zaznamenaným událostem, ovšem nevyjadřuje jejich trvání z pohledu modelovaného světa, ale z pohledu SŘBD (Ott 2001). Jinými slovy se jedná o časový údaj, kdy v samotné databázi došlo ke změně daného záznamu (vytvoření, aktualizace, smazání). Vždy záleží na samotném databázovém systému, zda je navržen k uchovávání transakčního času, ale v naprosté většině systémy ukládají alespoň čas vytvoření nového záznamu. Tabulka č. 3 znázorňuje ukládání transakčního času, konkrétně datum poslední modifikace záznamu a uživatele, který změnu provedl (Tang 2010, Atay 2010).

5 Tabulka č. 3: Čas modifikace (transakční čas). [Autor] udalost_id zmeneno uzivatel :13:20 user :53:34 user :25:11 admin :41:09 user :35:47 admin :18:28 user Posledním typem času v temporálních databázích je tzv. uživatelský čas (user-defined). V zásadě se jedná o jakýkoliv jiný časový údaj, který chceme ukládat, ale který zároveň žádným způsobem neovlivňuje oba výše zmíněné (validní a transakční) (Combi 2010). Různé typy prostorových temporálních databází a jejich užití V závislosti na tom, zda databáze obsahuje validní, transakční, uživatelský čas, nebo kombinaci všech, diferencujeme několik typů temporálních databází. Tzv. snapshot databáze obsahují pouze uživatelský čas. Reprezentují pouze jeden pohled (momentku snapshot) na modelovaný svět. Valid-time databáze obsahují pouze validní čas, tzn., historie změn databáze není ukládána. Transaction-time databáze (rollback) ukládají pouze transakční čas. V praxi se nejčastěji používají tzv. bitemporální databáze, které kombinují ukládání validního i transakčního času (Combi 2010). Různé úrovně zaznamenávání faktoru času K zaznamenávání času v temporálních databázích je využíváno tří hlavních přístupů. Liší se tím, na které úrovni samotný faktor času integrují do databáze. První z nich integruje čas na úrovní celé relace. V praxi to znamená, že při každé změně modelovaného světa se vytvoří jeho kompletní nová instance snapshot (se zaznamenanou změnou). Tento přístup je výhodný z hlediska jednoduchosti vyhledávání informací o stavu modelovaného světa v jednotlivých bodech v čase. Problém ovšem nastává, pokud chceme z databáze získat data časových řad. Velkou nevýhodou tohoto přístupu je též vysoká redundance dat, která vzniká při každé nové instanci modelovaného světa (Atay 2010, Revesz 2010). Druhý přístup integruje čas na úrovni řádku. Každý řádek v temporální databázi tak má svůj atribut času, ať už se jedná o validní, transakční, či kombinaci obou. Tento způsob integrace času eliminuje vysokou míru redundance dat, i když ne úplně (jak je uvedeno níže). V praxi se tedy při každé změně určitého objektu modelovaného světa vytvoří v databázi pouze nový řádek (resp. jeho kopie) se změnou objektu, ale ostatní nezměněné se již neduplikují.

6 skupina_zmen_1 atribut_3 atribut_2 skupina_zmen_1 atribut_1 validni_cas objekt_id událost_id Pokud má v sobě každý záznam integrován validní čas, stále je možno jednoduše vygenerovat snapshot takovéto databáze pohled na požadované objekty v požadovaném čase. Příklad takovéhoto dotazu je následující: SELECT * FROM temporali_tabulka WHERE platne_od < "pozadovane_datum" and (platne_do > "pozadovane_datum" or platne_do IS NULL) Jak již bylo řečeno, tento přístup neeliminuje redundanci dat úplně. Pokud existuje tabulka se záznamy, které mají více než jeden atribut a zároveň jsou tyto atributy na sobě nezávislé, tzn., mohou se měnit v čase nezávisle na sobě, při každé změně jednoho z nich se vždy vytvoří redundantní data dalšího atributu (příp. dalších atributů, pokud jich je více), který zůstal beze změny. Toto má za následek i poměrně složitou konstrukci dotazů na historii určitého objektu (Viqueira 2007). Jednou z možností, jak se tomuto problému vyhnout, je integrovat do tabulky pomocné atributy zaznamenávající změny skupin atributů, které se v čase vždy mění společně. Příklad zmíněných atributů je ilustrován v Tabulce č. 4. Tabulka č. 4: Skupiny atributů měnících se vždy společně. [Autor] A 1 J X A 0 K Y B 1 K Y 0 Atribut 1 patří do Skupiny změn 1. Atributy 2 a 3 patří do Skupiny změn 2. Díky těmto sloupcům je možno jednoduchým dotazem získat informaci o tom, ve kterém roce došlo ke změně (Ott 2001). Další možnost, jak v rámci přístupu integrace faktoru času na úrovni řádku můžeme eliminovat redundanci na nejnižší možnou úroveň, je rozdělení relace do více tabulek. Na druhou stranu tento proces rezultuje do potřeby mnohem vyšší komplexity a složitosti dotazů týkajících se objektů měnících se v čase. K získání jednoduché informace o jednom objektu v jednom bodě v čase, je nutno dotazem nejdříve spojit všechny relevantní relace do jedné a teprve poté vyhledat požadovanou informaci.

7 Třetí přístup integruje faktor času na úrovni atributu, použitím tzv. vnořených dat. Každý atribut, který uchovává informaci měnící se v čase, je doplněn o vnořený atribut, ve kterém je uložen časový údaj, kdy ke změně příslušného atributu došlo. Tento přístup úplně eliminuje redundanci dat, ale není v souladu s relační datovou normalizací. Pro práci s tímto datovým modelem je třeba využít databáze a dotazovací jazyky, které s vnořenými časovými umí pracovat, což tradiční relační databáze používané ve webovém prostředí nedokážou (Atay 2010, Goralwalla 1995). SPRÁVA ČASOPROSTOROVÝCH DAT Při práci s časoprostorovými údaji obvykle chceme aplikovat tři typy úkonů. Třídit, spravovat a ukládat tyto údaje k těmto činnostem se obvykle používá SŘBD (systém řízení báze dat). Dále tyto údaje chceme analyzovat, zpřesnit, případně transformovat do podoby vhodné pro naše konkrétní potřeby k tomuto se obvykle používají skripty nebo programy s algoritmy specializovanými konkrétně na problematiku, kterou chceme řešit. V neposlední řadě často požadujeme zobrazit vybrané části dat potřebné k analýze, nebo prezentaci výsledků pro koncového uživatele. Pro práci s prostorovými daty existuje několik softwarových aplikací, které jsou na výše uvedené úkony specializovány. Jedním z nejvíce používaných GIS softwarů je ArcGIS Desktop od firmy ESRI (MyTopDozen 2013). Databázový systém ArcGIS ArcGIS obsahuje svůj vlastní databázový systém, analytické nástroje a také je schopen vizualizovat jak vektorové, tak rastrové mapy různými způsoby, připravit je k tisku, případně je exportovat do různých formátů. Ačkoliv jsou tyto programy ideální pro analýzu klasických GIS dat, obvykle postrádají schopnosti řídit temporální data. Dílčí nástroj pro práci s časovými daty byl do programu ArcGIS Desktop přidán až v poslední verzi ArcGIS 10 (Esri 2013). Ovšem ani tyto komplexní programy obvykle nemají schopnost vytvářet složité editovatelné webové aplikace s možností interaktivních pohledů na zpracovávaná data. Pokud takovou možnost zmíněné produkty nabízejí, děje se tak prostřednictvím specializovaného GIS serveru - jako je např. ArcGIS Server (samostatná aplikace pro ArcGIS Desktop). To s sebou přináší jak nekompatibilitu s jinými systémy, tak samozřejmě i vyšší finanční nároky na pořízení a provoz takovéto konkrétní technologie. Pokud chceme vytvořit komplexní webové aplikace, které lze bez problému připojit k jiným databázím a systémům obsahující temporální GIS data, a zároveň nechceme být závislí na specifickém GIS serveru, musíme použít samostatné nástroje upravené pro zpracování, vizualizaci a publikování těchto časových GIS dat na webových stránkách.

8 Existuje několik přístupů a aplikací, které toto umožňují. Mnohé z nich jsou výsledkem vědeckého výzkumu v oblasti časových databází, zobrazení GIS dat atd. Tyto aplikace používají různé SŘBD a další nástroje pro vytvoření finálního webového rozhraní pro koncového uživatele. Dynamické webové aplikace Nejběžnějšími relačními databázovými systémy pro webové stránky a jejich příslušné skriptovací jazyky jsou MySQL a Oracle. Oba jsou v souladu se základními relačními normami a mají mnoho funkcí pro práci s daty, včetně několika prostorových funkcí a testování prostorových vztahů (SolidIT 2013). Pro práci s databází je třeba serverově orientovaný skriptovací jazyk, který umožní vytvářet dynamické webové aplikace. Nejpopulárnější jazykem je v současné době PHP. Disponuje rozsáhlou sadou funkcí pro komunikaci s MySQL, Oracle nebo jinou relační databází, a také existuje mnoho webových aplikací umožňujících práci s databázemi a tabulkami pomocí grafického rozhraní, např. phpmyadmin (Pultar 2010). Skriptovací jazyk nám umožňuje vytvářet dynamické dotazy na data v databázi a vytvářet požadovaný výstup - ať už se jedná o data, která chceme exportovat do ArcGIS pro analytické účely, nebo jako výstup pro koncovou webovou aplikaci. Pro efektivní interaktivní zobrazení dat na straně klienta existuje v podstatě pouze jeden hlavní jazyk používaný k tomuto účelu, a to je java-script (Pultar 2009, Ye 2010). VYTVOŘENÍ WEBOVÉ APLIKACE POUŽÍVAJÍCÍ DATA Z TEMPORÁLNÍ DATABÁZE K vytvoření webové stránky pro zobrazení časoprostorových dat musíme nejprve převést tato data do datového modelu, který nám je umožňuje snadno aktualizovat a aplikovat požadované dotazy. Základní přístup je vytvořit tabulku, která integruje faktor času na úrovni n-tice (řádku) a v závislosti na tom, jak se údaje mění v čase, povolit určitý druh redundance nebo rozdělit konkrétní tabulku do více tabulek se skupinami atributů, které se vždy mění společně. V rámci našeho výzkumu se v současné době snažíme aplikovat různé datové modely při práci s daty v případové studii, která má za úkol provádět testování rychlosti různých datových modelů - srovnání jejich schopnosti přizpůsobit dotazy, snadno spravovat data pro použití v GIS aplikacích, a dále schopnost vizualizace těchto dat pro koncového uživatele. V předběžném výzkumu jsme porovnávali různé webové GIS aplikace a zjistili jsme, že většina z nich zpracovává časoprostorové údaje ve formě jedné tabulky s časovým razítkem pro každý řádek, ve formě platného času (valid time). Většina z těchto aplikací pak umožňuje uživateli zobrazit objekty na podkladové mapě ve vybraném momentě v čase. Obvykle je

9 umožněno uživateli zapnout a vypnout různé vrstvy a nastavit si požadovaný čas formou slideru, tak jak je zobrazeno na Obrázku č. 1. Obrázek č. 1: Časový posuvník v aplikaci ArcGIS 10.[Autor] Náročnější aplikace umožňují uživateli specifikovat časový rámec a zobrazit všechny objekty, které mají platný čas v tomto časovém rámci. Pokud jde o konkrétní formy údajů, které tyto programy používají a se kterými pracují, ty se liší napříč aplikacemi. Většina open-source aplikací používá Keyhole Markup Language (KML), jež je specifická mutace XML, speciálně navržená pro vyjádření geografických informací. Mezi další používané formáty patří GeoRSS, Google spreadsheets, GeoJSON, případně další formáty určené pro specifické aplikace, jako je například ArcGIS shapefile. Každá z těchto formátů má různou míru komplexnosti, která umožňuje další využití zpracovávaných dat. Nejjednodušší aplikace nabízí režim správy pouze základních prostorových souřadnic s datem, názvem a popisem. Další skupina vyspělejších aplikací dokáže spravovat všechny

10 časové údaje v samostatně odděleném souboru, případně tabulce. Poslední skupina aplikací časové údaje diferencuje na úrovni vrstev. V naší případové studii jsme pomocí PHP skriptu ve fázi testování výpisů požadovaných údajů z modelové databáze MySQL. Výsledné datové šablony pak plánujeme převádět do nejpoužívanějších formátů, se kterými operují webové client-side aplikace a GIS. Zejména plánujeme porovnat čas potřebný ke zpracování různých dotazů na různých datových modelech, a čas potřebný pro transformaci výsledků z těchto dotazů do různých výše zmíněných datových formátů. V současné době provádíme již zmíněnou konverzi zkušebních dat do několika datových modelů, které byly vytvořeny pro účely této případové studie. V současné chvíli jsou všechny datové modely založeny na ukládání času jako atributu na úrovni řádku, ale zároveň byly aplikovány různé úrovně redundance dat v těchto datových modelech. Prostřednictvím testů plánujeme zjistit dopad množství redundance dat na rychlost složitějších dotazů a jejich schopnost umožnit snadný přístup k důležitým datům. Z dosavadních výsledků testů provedených na vzorku (relační tabulka čítající 150 řádků) můžeme konstatovat, že výše uvedené testovací procesy vykazují lepší výsledky u modelů, v nichž je aplikována vyšší míra redundance dat. Jak jsme očekávali, u takto malého vzorku dat nebyly výrazně zpomaleny ani procesy, které vyžadovaly například dodatečnou transformaci zpracovávaných dat rozložením složitějších dotazů skriptovacího jazyka na jednodušší. Dále očekáváme, že při aplikaci stejných datových modelů (s vyšší mírou redundance dat) na relace s vyšším celkovým objemem dat bude zřetelně zpomalovat zejména složitější dotazy. Zajisté bude zajímavé porovnání těchto zmíněných datových modelů, s modely vyhovujícími datové normalizaci. Samotné porovnání bude kvantifikováno pomocí multi-kriteriální analýzy a budou mezi sebou porovnány výsledky všech zmíněných datových modelů při aplikaci různého množství dat a různých typů dotazů. Mimo jiné bude naším cílem stanovení mezních hodnot vhodnosti jednotlivých modelů v závislosti na množství zpracovávaných dat. NAVIGAČNÍ APLIKACE Na základě výše popsaného výzkumu v oblasti temporálních datových modelů pro webové prostředí chceme aplikovat získané znalosti k vytvoření webové platformy (geografického informačního systému), která bude kombinovat mapu kampusu, navigační nástroje a školní informační systém IS Studium ČZU v Praze. Tento WebGIS bude především určen pro nově příchozí studenty (1. ročníky) a bude mít za cíl poskytnout jednoduchou a intuitivní orientaci na území univerzitního kampusu. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit interaktivní mapu dané oblasti, zejména vnitřní mapy všech univerzitních budov, včetně příslušných údajů z integrovaného školního informačního systému, které jsou relevantní ve smyslu navigace a orientace, v první řadě rozvrhy hodin jednotlivých učeben, konzultační hodiny učitelů atd. Tato uvedená data jsou k dispozici v

11 informačním systému, ale problém je, že se mění minimálně jednou za semestr při změně rozvrhu. Tato dynamická součást plánovaného WebGISu vytváří potřebu najít způsob, jak přenášet a transformovat data z databází školního informačního systému do formy vhodné pro webovou mapovou aplikaci. Jádro plánovaného WebGISu se skládá ze dvou základních komponent. První z nich je temporální databáze a druhá je podrobná vektorová mapa univerzitního kampusu, včetně vnitřních plánů jednotlivých budov. Temporální databáze bude založena zejména na výzkumu popsaného v tomto článku. Mapová složka bude vytvořena kombinací několika metod. Jako základní mapa bude použita open-source platforma OpenLayers. Vzhledem k tomu, že oblast našeho univerzitního kampusu není v této platformě příliš dokonale zaznamenána, bude třeba opravit a aktualizovat všechny nepřesnosti ručně pomocí přenosného GPS modulu s následným zakreslením do mapy. Vnitřní plány budov nám již byly poskytnuty Provozně technickým odborem ve formě technických výkresů CAD. Z těchto souborů byly extrahovány příslušné vrstvy a implementovány do podkladové mapy. Tento proces se provádí v ArcGIS 10 a výsledné vrstvy jsou exportovány do formátu KML, který je platformou OpenLayers podporován. V současné době je k dispozici pilotní verze mapy z vyvíjeného WebGISu zobrazující jedno patro Provozně ekonomické fakulty. Všechny polygony (učebny, kanceláře a chodby) byly převedeny do vektorů manuálně, ale v budoucnu plánujeme tento proces zautomatizovat. Nabízí se několik možností automatizace, jako nejefektivnější se prozatím zdá automatická klasifikace obrazu v ArcGIS. ZÁVĚR V současné době jsme ve fázi průběhu případové studie testující různé datové modely. Vytvořili jsme skript v PHP, který používá vlastní šablony pro zpracování výsledků SQL dotazů. To nám umožňuje testovat rychlost a odezvu potřebnou k vytváření různých formátů temporálních geografických datových souborů. Rádi bychom výsledky probíhajícího a plánovaného výzkumu dostali do formy metodiky určené pro výběr a implementaci temporálního datového modelu speciálně pro WebGIS. Získané znalosti jsou průběžně zpracovávány a implementovány do prozatím pilotní verze navigační aplikace (viz výše), kterou tým autorů v budoucnu plánuje dokončit do podoby funkčního GIS pro kampus ČZU v Praze. PODĚKOVÁNÍ Tento článek byl vytvořen za podpory grantového projektu IGA PEF ČZU v Praze: Metodika návrhu relační databáze a webového rozhraní pro dynamický GIS, č Tým autorů tuto podporu s poděkováním oceňuje.

12 LITERATURA C. E. Atay, A Comparison of Attribute and Tuple Time Stamped Bitemporal Relational Data Models, in Proceedings of the International Conference on Applied Computer Science, Las Vegas, A. Burney, N. Mahmood a K. Ahsan, TempR-PDM: a conceptual temporal relational model for managing patient data, in AIKED'10 Proceedings of the 9th WSEAS international conference on Artificial intelligence, knowledge engineering and data bases, Stevens Point, WSEAS Press, 2010, pp C. Combi, E. Karavnou-Papiliou and Y. Shahar, Temporal Databases, in Temporal information systems in medicine, New York, Springer US, 2010, pp Esri, What's new for temporal data in ArcGIS 10, Esri, [Online]. Available: htm. [Accessed 2013]. I. A. Goralwalla, A. U. Tansel and M. T. Özsu, Experimenting with Temporal Relational Databases, in Proceedings of the 1995 ACM CIKM International Conference On Information And Knowledge Management, New York, J. Komárková, P. Sedlák, M. Novák, A. Musilová a V. Slavíková, Problems in Usability of Web- Based GIS, in Proceedings of the International Conference on Applied Computer Science (ACS), Athens, WSEAS Press, H. Kopáčková, H. Jonášová, I. Mikešová a J. Hejlová, Gathering of Requirements on WebGIS Development - the Example of Bikeway Mapping Application, in Recent Researches in Circuits, Systems, Communications and Computers: Proceedings of the 2nd European Conference of Computer Science (ECCS'11), Stevens Point, WSEAS Press, 2011, pp MyTopDozen.com, MyTopDozen, MyTopDozen.com, [Online]. Available: [Accessed 2013]. T. Ott and F. Swiaczny, Time-Integrative Geographic Information Systems, Berlin: Springer Verlag, E. Pultar, T. J. Cova, M. Yuan and M. F. Goodchild, EDGIS: a dynamic GIS based on space time points, in International Journal of Geographical Information Science, vol. 24:3, pp , E. Pultar, M. Raubal, T. J. Cova and M. F. Goodchild, Dynamic GIS Case Studies: Wildfire Evacuation and Volunteered Geographic, in Transactions in GIS, vol. 13(s1), p ,

13 P. Revesz, Temporal Databases, in Introduction to Databases, London, Springer-Verlag, 2010, pp solid IT, DB-Engines Ranking of Relational DBMS, solid IT, [Online]. Available: [Accessed 2013]. Y. Tang, X. Ye and N. Tang, Temporal Information Processing Technology, New York: Springer Heidelberg, J. R. R. Viqueira and N. A. Lorentzos, SQL extension for spatio-temporal data, in The VLDB Journal, vol. 16(2), p , X. Ye, Z. Peng and H. Guo, Spatio-Temporal Data Model and Spatio-Temporal Databases, in Temporal Information Processing Technology and Its Application, Berlin, Springer Berlin Heidelberg, 2010, pp

Porovnání rychlosti mapového serveru GeoServer při přístupu k různým datovým skladům

Porovnání rychlosti mapového serveru GeoServer při přístupu k různým datovým skladům Porovnání rychlosti mapového serveru GeoServer při přístupu k různým datovým skladům Bakalářská práce 2014 Autor: Adam Schreier Garant práce: Jan Růžička Obsah prezentace 1.Seznámení s řešeným problémem

Více

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen

Hardware Různé počítačové platformy (personální počítače, pracovní stanice, víceuživatelské systémy) Požadavek na konkrétní vstupní a výstupní zařízen Základy teorie GIS Tomáš Řezník Vymezení pojmů Kartografie je věda, technologie a umění tvorby map, včetně jejich studia jako vědeckých dokumentů a uměleckých prací (International Cartographic Association,

Více

DELTA - STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A EKONOMIE, s.r.o. Obor informační technologie AJAX ESHOP. Maturitní projekt. Třída:

DELTA - STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A EKONOMIE, s.r.o. Obor informační technologie AJAX ESHOP. Maturitní projekt. Třída: DELTA - STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A EKONOMIE, s.r.o. Obor informační technologie AJAX ESHOP Maturitní projekt Vypracoval: Denis Ptáček Třída: 4B Rok: 2014/2015 Obsah 1. Použité nástroje... 3 1.1 NetBeans

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Databázové a informační systémy

Databázové a informační systémy Databázové a informační systémy doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah Jak ukládat a efektivně zpracovávat

Více

Základní informace o co se jedná a k čemu to slouží

Základní informace o co se jedná a k čemu to slouží Základní informace o co se jedná a k čemu to slouží založené na relačních databází transakční systémy, které jsou určeny pro pořizování a ukládání dat v reálném čase (ERP, účetní, ekonomické a další podnikové

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 10

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 10 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 10 Lubomír Vašek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu (ESF)

Více

Geoinformatika. I Geoinformatika a historie GIS

Geoinformatika. I Geoinformatika a historie GIS I a historie GIS jaro 2014 Petr Kubíček kubicek@geogr.muni.cz Laboratory on Geoinformatics and Cartography (LGC) Institute of Geography Masaryk University Czech Republic Motivace Proč chodit na přednášky?

Více

Převod prostorových dat katastru nemovitostí do formátu shapefile

Převod prostorových dat katastru nemovitostí do formátu shapefile GIS Ostrava 2009 25. - 28. 1. 2009, Ostrava Převod prostorových dat katastru nemovitostí do formátu shapefile Karel Janečka1, Petr Souček2 1Katedra matematiky, Fakulta aplikovaných věd, ZČU v Plzni, Univerzitní

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4 Lubomír Vašek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu (ESF)

Více

GeoHosting. Martin Vlk. (vypusťte svoje data do světa) Help forest s.r.o. člen skupiny WirelessInfo 2008

GeoHosting. Martin Vlk. (vypusťte svoje data do světa) Help forest s.r.o. člen skupiny WirelessInfo 2008 GeoHosting (vypusťte svoje data do světa) Martin Vlk Help forest s.r.o. člen skupiny WirelessInfo 2008 Využívání geografických dat Jak můžeme pracovat s geografickými daty? Práce s vlastními geografickými

Více

Vývoj moderních technologií při vyhledávání. Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz

Vývoj moderních technologií při vyhledávání. Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz Vývoj moderních technologií při vyhledávání Patrik Plachý SEFIRA spol. s.r.o. plachy@sefira.cz INFORUM 2007: 13. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 22. - 24.5. 2007 Abstrakt Vzhledem

Více

ArcGIS Online Subscription

ArcGIS Online Subscription ArcGIS Online Subscription GIS pro organizace ArcGIS Online je GIS v cloudu. Poskytuje služby GIS v prostředí internetu, ať už se jedná o úložné místo, publikaci mapových a geoprocessingových služeb, nebo

Více

Geografické informační systémy p. 1

Geografické informační systémy p. 1 Geografické informační systémy Slajdy pro předmět GIS Martin Hrubý hrubym @ fit.vutbr.cz Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií, Božetěchova 2, 61266 Brno akademický rok 2004/05

Více

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová Tvorba nových dat Vektor Rastr Geodatabáze Prezentace prostorových dat Vektorová Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon Uložení atributů v tabulce Příklad vektorových dat Výhody/nevýhody použití

Více

Alena Malovaná, MAL305

Alena Malovaná, MAL305 Alena Malovaná, MAL305 GML WFS WMF Geografický značkovací jazyk (Geographic Markup Language - GML) Jedná se o velmi rozšířený standard pro popis geodat umožňující sdílení i integraci dat. Jeho základem

Více

Geografické informační systémy ArcGIS Pavel Juška (jus011) 4. března 2010, Ostrava

Geografické informační systémy ArcGIS Pavel Juška (jus011) 4. března 2010, Ostrava Geografické informační systémy ArcGIS Pavel Juška (jus011) 4. března 2010, Ostrava Charakterisitka ArcGIS Geografický informační systém. Integruje mnoho součástí v jednom systému. Integrované sady aplikací

Více

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d KMA/PDB Prostorové databáze Karel Janečka Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d Sylabus předmětu KMA/PDB Úvodní přednáška Základní terminologie Motivace rozdíl klasické

Více

Databázové systémy úvod

Databázové systémy úvod Databázové systémy úvod Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství FIT České vysoké učení technické v Praze c Michal Valenta, 2012 BI-DBS, ZS 2012/13 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/ Michal

Více

Hlavní rysy produktu MapInfo Professional

Hlavní rysy produktu MapInfo Professional Michal Hrnčiřík MapInfo historie Hlavní rysy produktu MapInfo Professional Oblasti použití MapInfo MapInfo a webové služby Ostatní schopnosti produktu Vyvíjeno stejnojmennou firmou MapInfo (1986) MapInfo

Více

KIG/1GIS2. Geografické informační systémy. rozsah: 2 hod přednáška, 2 hod cvičení způsob ukončení: zápočet + zkouška

KIG/1GIS2. Geografické informační systémy. rozsah: 2 hod přednáška, 2 hod cvičení způsob ukončení: zápočet + zkouška Geografické informační systémy KIG/1GIS2 rozsah: 2 hod přednáška, 2 hod cvičení způsob ukončení: zápočet + zkouška vyučující: e-mail: Ing. Jitka Elznicová, Ph.D. jitka.elznicova@ujep.cz Konzultační hodiny:

Více

Geografické informační systémy

Geografické informační systémy Geografické informační systémy ArcGIS Břuska Filip 2.4.2009 Osnova 1. Úvod 2. Architektura 3. ArcGIS Desktop 4. ArcMap 5. ShapeFile 6. Coverage 7. Rozšíření ArcGIS ArcGIS - Úvod ArcGIS je integrovaný,

Více

Marketingová komunikace. 2. a 3. soustředění. Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz. Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3aph)

Marketingová komunikace. 2. a 3. soustředění. Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz. Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3aph) Marketingová komunikace Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3aph) 2. a 3. soustředění Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz http://vavra.webzdarma.cz/home/index.htm Co nás čeká: 2. soustředění 16.1.2009

Více

Použití databází na Webu

Použití databází na Webu 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací Jirka Kosek Poslední modifikace: $Date: 2010/11/18 11:33:52 $ Obsah Co nás čeká... 3 Architektura webových databázových aplikací... 4 K čemu se používají databázové

Více

3D model města pro internetové aplikace. Jakub Dolejší. Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D.

3D model města pro internetové aplikace. Jakub Dolejší. Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D. 3D model města pro internetové aplikace Jakub Dolejší Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D. Školní rok: 2009-2010 Abstrakt Aktuálně je pro řadu měst vytvářen prostorový model budov. Aby nezůstalo pouze u mrtvého

Více

Analýza nestrukturovaných dat pomocí Oracle Endeca Information Discovery

Analýza nestrukturovaných dat pomocí Oracle Endeca Information Discovery Analýza nestrukturovaných dat pomocí Oracle Endeca Information Discovery Petr Podbraný Oracle Business Intelligence Sales Consultant 1 2012 Oracle Corporation Co znamená Information Discovery? Zjednodušeně

Více

předměty: ukončení: Zápočet + Zkouška / 5kb např. jméno, název, destinace, město např. student Jan Novák, narozen 18.5.1974

předměty: ukončení: Zápočet + Zkouška / 5kb např. jméno, název, destinace, město např. student Jan Novák, narozen 18.5.1974 základní informace Databázové systémy Úvodní přednáška předměty: KI/DSY (B1801 Informatika - dvouoborová) KI/P502 (B1802 Aplikovaná informatika) ukončení: Zápočet + Zkouška / 5kb ki.ujep.cz termínovník,

Více

Architektura GIS KMA/AGI. Karel Jedlička

Architektura GIS KMA/AGI. Karel Jedlička KMA/AGI Karel Jedlička smrcek@kma.zcu.cz http://www.kma.zcu.cz/jedlicka Vznik materiálu byl podpořen z projektu FRVŠ č. 584/2011 Úvod do architektury software klient/server sw vrstvy Architektura GIS Typy

Více

Archivace relačních databází

Archivace relačních databází Archivace relačních databází Možnosti, formát SIARD, nástroje, tvorba, prohlížení, datové výstupy Martin Rechtorik 30.11.2018 Archivace relačních databází 1. Možnosti archivace relačních databází 2. Formát

Více

Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz

Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz Mapový portál Mapa Česka, který je dostupný na internetové adrese www.mapa-ceska.cz, byl vytvořen v roce 2014 v rámci bakalářské práce na Přírodovědecké fakultě Univerzity

Více

PRODUKTY Tovek Server 6

PRODUKTY Tovek Server 6 Tovek Server je serverová aplikace určená pro efektivní zpracování velkého objemu sdílených strukturovaných i nestrukturovaných dat. Umožňuje automaticky indexovat data z různých informačních zdrojů, intuitivně

Více

Platforma ArcGIS. Platforma ArcGIS se skládá ze čtyř komponent: dat, zdrojů, portálu a aplikací.

Platforma ArcGIS. Platforma ArcGIS se skládá ze čtyř komponent: dat, zdrojů, portálu a aplikací. Platforma ArcGIS Platforma ArcGIS Platforma ArcGIS je tvořena datovým obsahem, službami a softwarovými produkty, které spolu vzájemně komunikují. Je určena každému, kdo chce snadno a rychle sdělit informaci

Více

Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb:

Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb: Technologie Marushka Základním konceptem technologie Marushka je použití jádra, které poskytuje přístup a jednotnou grafickou prezentaci geografických dat. Jádro je vyvíjeno na komponentním objektovém

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps

Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps Ladislav Buřita, Petr Do ladislav.burita@unob.cz; petr.do@unob.cz Univerzita obrany, Fakulta vojenských technologií Kounicova 65, 662 10 Brno Abstrakt:

Více

WWW. Petr Jarolímek, DiS. Školní rok: 2008-09

WWW. Petr Jarolímek, DiS. Školní rok: 2008-09 WWW prezentace firmy v ASP.NET Petr Jarolímek, DiS PaedDr. Petr Pexa Školní rok: 2008-09 Abstrakt Nastudovat, porovnat, vyhodnotit problematiku modulárních systémů, vyhodnotit výhody a nevýhody. Dále naprogramovat

Více

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2

Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 MK Consult, v.o.s. IČ 254 72 593 Drážďanská 493/40, 400 07 Ústí nad Labem tel.:475500408, 603145698; info@mkconsult.cz, www.mkconsult.cz Evidence městského mobiliáře v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu

Více

PostGIS. Luboš Hejduk, Petr Sedlář 2007

PostGIS. Luboš Hejduk, Petr Sedlář 2007 PostGIS Luboš Hejduk, Petr Sedlář 2007 Obsah Co je PostGIS Využití prostorových dat Způsob instalace PostgreSQL/PostGIS Správa databáze postgresql/postgis Práce s daty v PostgreSQL/PostGIS Import dat do

Více

Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu.

Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu. Redakční systém JSR Systém pro správu obsahu webových stránek Řešení pro soukromé i firemní webové stránky Systém JSR představuje kompletní řešení pro webové stránky malého a středního rozsahu. Je plně

Více

FOSS4G úspěšné projekty

FOSS4G úspěšné projekty FOSS4G úspěšné projekty Erika Orlitová GISAT knihovna GDAL - Geospatial Data Abstraction Library vývoj je podporován OSGeo, licence X/MIT práce s rastrovými formáty na úrovni příkazové řádky informace

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Databázové systémy úvod

Databázové systémy úvod Databázové systémy úvod Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Michal Valenta, 2016 BI-DBS, LS 2015/16 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/

Více

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II.

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Dodávka základního SW pro projekt DMVS PK Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Zadávací dokumentace výběrového řízení: "Dodávka základního SW pro

Více

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Pavel Průša Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Úvod Wonderware Information Server je výrobní analytický a reportní informační portál pro publikaci výrobních dat

Více

Obsah. Co je to Field-Map? Field-Map software Popis technologie Field-Map Zdroje

Obsah. Co je to Field-Map? Field-Map software Popis technologie Field-Map Zdroje Michal Zigo, ZIG012 Obsah Co je to Field-Map? Field-Map software Zdroje Co je to Field-Map? Field-Map je technologie, která vzniká spojením jedinečného software s vhodným hardwarem, takže umožňuje terénní

Více

Úvod do tvorby internetových aplikací

Úvod do tvorby internetových aplikací CVT6 01a Úvod do tvorby internetových aplikací Osnova předmětu (X)HTML a tvorba webu pomocí přímého zápisu kódu Tvorba web designu a skládání stránek z kousků Skriptovací jazyky na webu Návrh software

Více

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze Návrh a tvorba WWW stránek 1/14 PHP a databáze nejčastěji MySQL součástí balíčků PHP navíc podporuje standard ODBC PHP nemá žádné šablony pro práci s databází princip práce s databází je stále stejný opakované

Více

Publikování map na webu - WMS

Publikování map na webu - WMS Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Publikování map na webu - WMS Autor: Ondřej Dohnal, Martina Černohorská Editor: Filip Dvořáček Praha, duben 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Geografické informační systémy GIS

Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy GIS Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

Databázové systémy trocha teorie

Databázové systémy trocha teorie Databázové systémy trocha teorie Základní pojmy Historie vývoje zpracování dat: 50. Léta vše v programu nevýhody poměrně jasné Aplikace1 alg.1 Aplikace2 alg.2 typy1 data1 typy2 data2 vytvoření systémů

Více

HRUBÝ NÁVRH SYSTÉM NA KONTROLU STAVU POHYBOVÝCH PLOCH LETIŠŤ V ČESKÉ REPUBLICE PRO PŘIPRAVOVANOU AGENDU ÚCL (etapa I)

HRUBÝ NÁVRH SYSTÉM NA KONTROLU STAVU POHYBOVÝCH PLOCH LETIŠŤ V ČESKÉ REPUBLICE PRO PŘIPRAVOVANOU AGENDU ÚCL (etapa I) HRUBÝ NÁVRH SYSTÉM NA KONTROLU STAVU POHYBOVÝCH PLOCH LETIŠŤ V ČESKÉ REPUBLICE PRO PŘIPRAVOVANOU AGENDU ÚCL (etapa I) Identifikační kód: TB9500MD103 Řešitel: GEODÉZIE TOPOS, a. s. Řešitelský tým: Ing.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 548-0057 Garantující institut: Garant předmětu: Základy geoinformatiky (ZGI) Institut geoinformatiky doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Kredity:

Více

Využití OOP v praxi -- Knihovna PHP -- Interval.cz

Využití OOP v praxi -- Knihovna PHP -- Interval.cz Page 1 of 6 Knihovna PHP Využití OOP v praxi Po dlouhé teorii přichází na řadu praxe. V následujícím textu si vysvětlíme možnosti přístupu k databázi pomocí různých vzorů objektově orientovaného programování

Více

Michal Krátký, Miroslav Beneš

Michal Krátký, Miroslav Beneš Databázové a informační systémy Michal Krátký, Miroslav Beneš Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava 5.12.2005 2005 Michal Krátký, Miroslav Beneš Databázové a informační systémy 1/24 Obsah

Více

Úvod do databázových systémů. Lekce 1

Úvod do databázových systémů. Lekce 1 Úvod do databázových systémů Lekce 1 Sylabus Základní pojmy DBS Životní cyklus DB, normalizace dat Modelování DBS, ER diagram Logická úroveň modelu, relační model Relační algebra a relační kalkul Funkční

Více

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2

Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 IČ: 25472593 MK Consult, v.o.s. Drážďanská 493/40, 40007 Ústí nad Labem tel.,fax 47550500408, e-mail info@mkconsult.cz Evidence a správa kanalizace v GIS Kompas 3.2 Základní popis programu Kompas 3.2 Systém

Více

Tvorba dynamických interaktivních webových dotazníků pro psychologický výzkum

Tvorba dynamických interaktivních webových dotazníků pro psychologický výzkum Tvorba dynamických interaktivních webových dotazníků pro psychologický výzkum Autor: Jaroslav Daníček Vedoucí práce: Prof. Iva Stuchlíková Odborný konzultant: PhDr. Milan Novák, Ph.D. Školní rok 2009 2010

Více

Ukládání a vyhledávání XML dat

Ukládání a vyhledávání XML dat XML teorie a praxe značkovacích jazyků (4IZ238) Jirka Kosek Poslední modifikace: $Date: 2014/12/04 19:41:24 $ Obsah Ukládání XML dokumentů... 3 Ukládání XML do souborů... 4 Nativní XML databáze... 5 Ukládání

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

Tovek Server. Tovek Server nabízí následující základní a servisní funkce: Bezpečnost Statistiky Locale

Tovek Server. Tovek Server nabízí následující základní a servisní funkce: Bezpečnost Statistiky Locale je serverová aplikace určená pro efektivní zpracování velkého objemu sdílených nestrukturovaných dat. Umožňuje automaticky indexovat data z různých informačních zdrojů, intuitivně vyhledávat informace,

Více

8.2 Používání a tvorba databází

8.2 Používání a tvorba databází 8.2 Používání a tvorba databází Slide 1 8.2.1 Základní pojmy z oblasti relačních databází Slide 2 Databáze ~ Evidence lidí peněz věcí... výběry, výpisy, početní úkony Slide 3 Pojmy tabulka, pole, záznam

Více

Metody ukládání časoprostorových dat pro multirelační dolování

Metody ukládání časoprostorových dat pro multirelační dolování Metody ukládání časoprostorových dat pro multirelační dolování Martin Večeřa Laborato vyhledávání znalostí ř Fakulta informatiky Masarykova Univerzita Brno Časoprostorová data zachycení části 2D/3D prostoru

Více

Možnosti využití dat RÚIAN poskytovaných VDP pomocí webových služeb

Možnosti využití dat RÚIAN poskytovaných VDP pomocí webových služeb Možnosti využití dat RÚIAN poskytovaných VDP pomocí webových služeb Ing. Radek Augustýn Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i. Zdiby Abstrakt V návaznosti na zpřístupnění dat Registru

Více

Shapefile. Dalibor Tvrdý GIS 2010/11

Shapefile. Dalibor Tvrdý GIS 2010/11 Shapefile Dalibor Tvrdý GIS 2010/11 Co je to shapefile? Shapefile je jednoduchý datový formát pro ukládání prostorových dat Vyvinut společností ESRI (Economic and Social Research Institute) začátkem 90.

Více

Obsah. Zpracoval:

Obsah. Zpracoval: Zpracoval: houzvjir@fel.cvut.cz 03. Modelem řízený vývoj. Doménový (business), konceptuální (analytický) a logický (návrhový) model. Vize projektu. (A7B36SIN) Obsah Modelem řízený vývoj... 2 Cíl MDD, proč

Více

7. Geografické informační systémy.

7. Geografické informační systémy. 7. Geografické informační systémy. 154GEY2 Geodézie 2 7.1 Definice 7.2 Komponenty GIS 7.3 Možnosti GIS 7.4 Datové modely GIS 7.5 Přístup k prostorovým datům 7.6 Topologie 7.7 Vektorové datové modely 7.8

Více

Databázové systémy úvod

Databázové systémy úvod Databázové systémy úvod Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství FIT České vysoké učení technické v Praze c Michal Valenta, 2011 BI-DBS, ZS 2011/12 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/ Michal

Více

POPIS TECHNICKÉHO ŘEŠENÍ INFORMAČNÍHO SYSTÉMU PRO SBĚR DAT V PROJEKTU SLEDOVÁNÍ DEKUBITŮ JAKO INDIKÁTORU KVALITY OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE NA NÁRODNÍ ÚROVNI

POPIS TECHNICKÉHO ŘEŠENÍ INFORMAČNÍHO SYSTÉMU PRO SBĚR DAT V PROJEKTU SLEDOVÁNÍ DEKUBITŮ JAKO INDIKÁTORU KVALITY OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE NA NÁRODNÍ ÚROVNI POPIS TECHNICKÉHO ŘEŠENÍ INFORMAČNÍHO SYSTÉMU PRO SBĚR DAT V PROJEKTU SLEDOVÁNÍ DEKUBITŮ JAKO INDIKÁTORU KVALITY OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE NA NÁRODNÍ ÚROVNI Vypracoval Bc. Petr Suchý Dne: 20.1.2009 Obsah Úvod...

Více

Sylabus pro předmět GIS I.

Sylabus pro předmět GIS I. Sylabus pro předmět GIS I. Název předmětu: GIS I. Anglický název: GIS I. Kód předmětu: ZGX01E Zajišťuje: Katedra aplikované geoinformatiky a územního plánování (FŽP) Fakulta: Fakulta životního prostředí

Více

Sjednocení GIS ve společnosti Dalkia Česká republika, a.s.

Sjednocení GIS ve společnosti Dalkia Česká republika, a.s. Sjednocení GIS ve společnosti Dalkia Česká republika, a.s. 24/10/12 ) Bc. Karel Szkandera (MDPGEO, s.r.o.) Ing. Stanislav Šplíchal (Dalkia Česká republika, a.s.) Abstrakt Osnova Společnost Dalkia se rozhodla

Více

ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY

ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY ADAPTIVITA INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ INFORMATION SYSTEM ADAPTIVITY Roman Malo Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta, Ústav informatiky, malo@pef.mendelu.cz Abstrakt Problematika

Více

GIS a nemapové služby

GIS a nemapové služby GIS a nemapové služby Radek Kuttelwascher ARCDATA PRAHA, s.r.o. GIS služby lze využít t z různých r klientů PopFly.NET Java Virtual Earth Yahoo Pipes JavaScript SAP Google Maps Flex/Flash Microsoft Silverlight

Více

Architektura softwarových systémů

Architektura softwarových systémů Architektura softwarových systémů Ing. Jiří Mlejnek Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Jiří Mlejnek, 2011 jiri.mlejnek@fit.cvut.cz Softwarové

Více

WEBOVÁ APLIKACE PRO SBĚR HODNOT A PROBLÉMŮ V ÚZEMÍ PRO ÚAP

WEBOVÁ APLIKACE PRO SBĚR HODNOT A PROBLÉMŮ V ÚZEMÍ PRO ÚAP WEBOVÁ APLIKACE PRO SBĚR HODNOT A PROBLÉMŮ V ÚZEMÍ PRO ÚAP Prof. ing. arch. Karel Maier, CSc. Ing. Daniel Franke, Ph.D. Ing. arch. Petr Klápště, Ph.D. Ing. Eva Klápšťová, Ing. arch. Marek Bečka, Ing. Vojtěch

Více

Marketingová komunikace. 3. soustředění. Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz. Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3bph)

Marketingová komunikace. 3. soustředění. Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz. Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3bph) Marketingová komunikace Kombinované studium Skupina N9KMK3PH (vm3bph) 3. soustředění Mgr. Pavel Vávra 9103@mail.vsfs.cz http://vavra.webzdarma.cz/home/index.htm Zdroje Studijní materiály Heleny Palovské

Více

SYSTÉM PRO PODPORU A OPTIMALIZACI ROZHODOVÁNÍ V OBLASTI VYUŽÍVÁNÍ REGIONÁLNÍCH ZDROJŮ PRO ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÝCH POTŘEB OBYVATEL RESTEP

SYSTÉM PRO PODPORU A OPTIMALIZACI ROZHODOVÁNÍ V OBLASTI VYUŽÍVÁNÍ REGIONÁLNÍCH ZDROJŮ PRO ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÝCH POTŘEB OBYVATEL RESTEP SYSTÉM PRO PODPORU A OPTIMALIZACI ROZHODOVÁNÍ V OBLASTI VYUŽÍVÁNÍ REGIONÁLNÍCH ZDROJŮ PRO ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÝCH POTŘEB OBYVATEL RESTEP Jiří KAPIČKA 1, Daniel ŽÍŽALA 2, Jiří HOLUB 3, Vladimír PAPAJ 4

Více

3 MOŽNÉ PŘÍSTUPY K TVORBĚ APLIKACÍ NAD SVG DOKUMENTY

3 MOŽNÉ PŘÍSTUPY K TVORBĚ APLIKACÍ NAD SVG DOKUMENTY 3 MOŽNÉ PŘÍSTUPY K TVORBĚ APLIKACÍ NAD SVG DOKUMENTY 3.1 Tenký a tlustý klient Klientské aplikace nad XML dokumenty v prostředí internetu se dají rozdělit na dvě skupiny: tenký klient a tlustý klient.

Více

2017 Autodesk. Co je nového v Autodesk Advance Steel 2018

2017 Autodesk. Co je nového v Autodesk Advance Steel 2018 Co je nového v Autodesk Advance Steel 2018 Nové funkce v Autodesk Advance Steel 2018 Prefabrikované zábradlí s kulovými spojkami Nástěnné zábradlí Přípoje pro vaznice z tenkostěnných profilů Kombinace

Více

Databázové aplikace pro internetové prostředí. 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku

Databázové aplikace pro internetové prostředí. 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku Databázové aplikace pro internetové prostředí 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku Projekt: Inovace výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.250

Více

GIS a správa majetku a dokumentů

GIS a správa majetku a dokumentů VARS BRNO a.s. Mgr. Iva Klímková Lovochemie, a.s. Ing. Milan Pičman GIS a správa majetku a dokumentů VÝVOJ A STAV IMPLEMENTACE PROJEKTU V LOVOCHEMII Původní mapování, kresba papírové mapy (1984 2000) Naskenování

Více

POKROČILÉ POUŽITÍ DATABÁZÍ

POKROČILÉ POUŽITÍ DATABÁZÍ POKROČILÉ POUŽITÍ DATABÁZÍ Barbora Tesařová Cíle kurzu Po ukončení tohoto kurzu budete schopni pochopit podstatu koncepce databází, navrhnout relační databázi s využitím pokročilých metod, navrhovat a

Více

DIGITÁLNÍ MAPY. Přednáška z předmětu KMA/TKA. Otakar ČERBA Západočeská univerzita v Plzni

DIGITÁLNÍ MAPY. Přednáška z předmětu KMA/TKA. Otakar ČERBA Západočeská univerzita v Plzni DIGITÁLNÍ MAPY Přednáška z předmětu KMA/TKA Otakar ČERBA Západočeská univerzita v Plzni 16.12.2008 Konec 20. století je charakterizován jako období informatiky. Mapa, jako výsledek geodetických měření

Více

Obsah. Kapitola 1. Kapitola 2. Kapitola 3. Kapitola 4. Úvod 11. Stručný úvod do relačních databází 13. Platforma 10g 23

Obsah. Kapitola 1. Kapitola 2. Kapitola 3. Kapitola 4. Úvod 11. Stručný úvod do relačních databází 13. Platforma 10g 23 Stručný obsah 1. Stručný úvod do relačních databází 13 2. Platforma 10g 23 3. Instalace, první přihlášení, start a zastavení databázového serveru 33 4. Nástroje pro administraci a práci s daty 69 5. Úvod

Více

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium.

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Úvod do GIS Prostorová data I. část Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Karel Jedlička Prostorová data Analogová prostorová data Digitální prostorová

Více

AdventureWorksDW2014 SQL Server Data Tools Multidimenziona lnı model Tabula rnı model Multidimenziona lnı mo d Tabula rnı mo d MS SQL Server 2016 Tabula rnı mo d Azure Analysis Services 16 3.2 Dimenzionální

Více

HEIS VÚV V ROCE 2006 Jiří Picek Klíčová slova Hydroekologický informační systém VÚV T.G.M. (HEIS VÚV) je centrálním informačním systémem odborných sekcí ústavu. Jeho hlavním posláním je zajištění zpracování,

Více

6. blok část C Množinové operátory

6. blok část C Množinové operátory 6. blok část C Množinové operátory Studijní cíl Tento blok je věnován problematice množinových operátorů a práce s množinovými operátory v jazyce SQL. Čtenáři se seznámí s operátory, UNION, a INTERSECT.

Více

FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX

FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ MANAGEMENT PROJEKTŮ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX SPECIFIKACE POŽADAVKŮ AUTOR DOKUMENTU JIŘÍ JANDA BRNO 15. března 2012 Obsah 1 Úvod........................................

Více

DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. Metodický list č. 1

DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Cíl: Cílem předmětu je získat přehled o možnostech a principech databázového zpracování, získat v tomto směru znalosti potřebné pro informačního manažera. Databázové systémy, databázové

Více

PRODUKTY. Tovek Tools

PRODUKTY. Tovek Tools jsou desktopovou aplikací určenou k vyhledávání informací, tvorbě různých typů analýz a vytváření přehledů a rešerší. Jsou vhodné pro práci i s velkým objemem textových dat z různorodých informačních zdrojů.

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_DYN.1.18 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 18 PHP- Základy práce s databází PHP - MySQL DUM naučí žáky postupu při vytvoření, připojení databáze a vytvoření

Více

ČASOPROSTOROVÁ DATA NA WEB ZA 15 MINUT. Jan RŮŽIČKA

ČASOPROSTOROVÁ DATA NA WEB ZA 15 MINUT. Jan RŮŽIČKA ČASOPROSTOROVÁ DATA NA WEB ZA 15 MINUT Jan RŮŽIČKA Institut geoinformatiky, HGF, VŠB-TUO, 17. listopadu 15, 708 33, Ostrava-Poruba, Česká republika jan.ruzicka@vsb.cz Abstrakt Cílem článku je demonstrovat

Více

GIS Libereckého kraje

GIS Libereckého kraje Funkční rámec Zpracoval: Odbor informatiky květen 2004 Obsah 1. ÚVOD...3 1.1. Vztah GIS a IS... 3 2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU...3 2.1. Technické zázemí... 3 2.2. Personální zázemí... 3 2.3. Datová základna...

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

Technologický pasport Masarykovy univerzity

Technologický pasport Masarykovy univerzity Technologický pasport Masarykovy univerzity Mgr. Petr Kroutil Masarykova univerzita Ústav výpočetní techniky Agenda Stavební pasport MU Motivace technologického pasportu Co je to technologický pasport?

Více

Olga Rudikova 2. ročník APIN

Olga Rudikova 2. ročník APIN Olga Rudikova 2. ročník APIN Redakční (publikační) systém neboli CMS - content management system (systém pro správu obsahu) je software zajišťující správu dokumentů, nejčastěji webového obsahu. (webová

Více

Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery

Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery Tvorba internetových aplikací s využitím framework jquery Autor Michal Oktábec Vedoucí práce PaedDr. Petr Pexa Školní rok: 2009-10 Abstrakt Tato práce se zabývá využití frameworku jquery pro vytváření

Více