Studium: Stavební průmyslová škola v Plzni, Akademie výtvarných umění ve Vídni u profesora Otto Wagnera

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Studium: Stavební průmyslová škola v Plzni, Akademie výtvarných umění ve Vídni u profesora Otto Wagnera"

Transkript

1 Jméno: Jan Kotěra Otec: Antonín (nár. česká) Matka: Marie (rozená Voglová; nár. německá) Datum narození: Místo narození: Brno Datum úmrtí: Místo úmrtí: Praha Studium: Stavební průmyslová škola v Plzni, Akademie výtvarných umění ve Vídni u profesora Otto Wagnera Kariéra: Člen a předseda SVU Mánes, profesor Uměleckoprůmyslové školy v Praze ( ) a Akademie výtvarných umění tamtéž ( ) Žáci: Josef Gočár, Pavel Janák, Otakar Novotný, Ladislav Machoň, Bohuslav Fuchs, František Lydie Gahura a početná řádka dalších Spolupracovníci: Stanislav Sucharda, Jan Preisler, František Kysela, Jan Štursa a další Zvláštní znamení: zakladatel moderní české architektury Kotěrův autoportrét

2 Kotěrovo entrée v Praze: Peterkův dům na Václavském náměstí, rok Nadšené přijetí ze strany přátel, drtivá kritika ze strany konzervativního křídla: Jako by to pes voblízal. Sousední dům Občanské záložny od Aloise Dlabače byl postavený ve stejné době. Rozdíl mezi Kotěrovou střízlivou secesí a historizující neorenesancí je více než patrný. Černá madona nad vstupem byla první spoluprací Jana Kotěry se sochařem Stanislavem Suchardou.

3 Situace na Václavském náměstí kolem roku 1900: Národní muzeum od Josefa Schulze dostavěné v roce 1891 ve stylu neorenesance někdejší hotely Arcivévoda Štěpán a Grani z let jako mistrovská díla secese palác italské pojišťovny od Friedricha Ohmanna z roku 1895 v historizujícím stylu neobaroka a pomník Svatého Václava od Josefa Václava Myslbeka, který sice započal práci v roce 1894, avšak dokončil ji až v roce 1913.

4 Jan Kotěra v Praze a okolí postavil v prvních letech své tvůrčí dráhy několik vil. Jeho první pražskou vilou byla Trmalova vila z roku 1903, při které se nechal podobně jako Dušan Jurkovič inspirovat nejen secesí, ale i lidovými motivy. Dnes v Trmalově vile sídlí Kotěrovo centrum architektury a hosta přivítají pomyslným chlebem a solí

5 a prohlídkou interiéru vily se vstupní schodišťovou halou

6 a Kotěrou navrženým lustrem.

7 Trmalova vila byla navržena nejen moudrou hlavou, ale i milým srdcem.

8 Větší veřejné zakázky však Kotěra našel mimo hlavní město, v Hradci Králové. První z nich byl Okresní dům z roku Architekt podobně jako u většiny svých staveb spolupracoval se sochařem Stanislavem Suchardou a malíři Janem Preislerem a Františkem Kyselou.

9

10 Vrcholem rané Kotěrovy tvorby ve znamení secese se stal prostějovský Národní dům slavnostně otevřený v roce Bezesporu se jedná o jeden z nejvýznamnějších secesních klenotů na Moravě.

11

12 Na stavbu Národního domu v Prostějově odkázali peníze první český starosta města Karel Vojáček s manželkou Karlou. Na jejich památku se dnes náměstí, na kterém Národní dům stojí, jmenuje Vojáčkovo náměstí a je na něm i památník od Jana Kotěry a sochaře Bohumila Kafky. Prostějovskému průmyslníkovi Františkovi Kováříkovi Jan Kotěra doporučil pro stavbu vily architekta Emila Králíka. O tom, že to byla nejlepší volba, se můžeme přesvědčit ještě i dnes.

13 Ve stejné době jako Národní dům, tedy kolem roku 1907, uzavřel Kotěra své první období i stavbou vily s ateliérem pro svého přítele sochaře Stanislava Suchardu. Vila se dodnes nachází v pražském Bubenči a chameleonsky se proměňuje se střídáním ročních období.

14 Dnes ve vile žije vnučka Stanislava Suchardy se svým synovcem a jeho rodinou. Zřizují Nadaci Stanislava Suchardy a velmi mile návštěvníka provedou vstupní halou a usadí do Kotěrou zhotovené jídelny.

15 Návštěvník tak může vidět cennou sbírku děl Stanislava Suchardy a jeho přátel, které však nejsou muzejními exponáty. Potomci sochaře s těmi díly žijí a váže se k nim řada jejich vzpomínek. Stanislav Sucharda v ateliéru sousedícím s domem mohl zhotovit sousoší pro pomník Františka Palackého, který byl odhalen v roce Ve vstupní schodišťové hale tak je možné se setkat s architektem vily Janem Kotěrou, jak jej zvěčnil Edvard Munch.

16 V pražské čtvrti Bubeneč v těsné blízkosti Suchardovy vily již stály vlastní vily architektů Jana Kouly z roku 1896 Po dostavbě Suchardovy vily do této venkovní galerie architektury přibyla vila právníka Jana Náhlovského od Dušana Jurkoviče. a Karla Vítězslava Maška z roku 1902.

17 Jan Kotěra se po svém příchodu do Prahy nevěnoval jen navrhování domů. Vyučoval, publikoval, navrhoval hrobky, ale také kolejová vozidla pro dopravní podnik města Prahy, toho času Elektrický podnik královského hlavního města Prahy. Navrhl třeba salónní vůz.

18 Kromě samotných domů navrhoval bytové interiéry a nábytek.

19

20 Již raná tvorba Jana Kotěry se v porovnání s tehdejší architektonickou produkcí vyznačovala střídmým užíváním ornamentů. Po roce 1907 pod vlivem holandské architektury od dekoru zcela upustil. Užíval režné zdivo neomítnutých cihel v kombinaci s hrubou omítkou. Nejprve si tuto novou technologii opatrně vyzkoušel na technických stavbách (vodárenské věže v pražských Vršovicích a v Třeboni).

21 Přesvědčen o správnosti nově vytýčené cesty postavil v tomto asketickém stylu na pražských Vinohradech vlastní vilu s ateliérem, kde po léta vyučoval své žáky.

22 Nedaleko Kotěrovy vily si postavil vlastní bydlení sochař Ladislav Šaloun. Součástí jeho vily byl veliký ateliér, ve kterém mohl pracovat na pomníku Jana Husa pro Staroměstské náměstí.

23 V roce 1910 pak Kotěra na Hradčanech postavil dvojdům pro Josefa Groha a Otakara Borůvku, ve kterém bydlel i budoucí prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Dům ozdobil reliéfy Stanislav Sucharda a bustou Charlotty Masarykové jeho bratr Vojtěch Sucharda.

24 Ve stejné době postavil v sousedství tohoto dvojdomu vlastní dům s ateliérem sochař František Bílek. I on použil neomítnuté cihly, avšak na rozdíl od Jana Kotěry se nebránil symbolistním ornamentům.

25 Styl asketické moderny Kotěra uplatnil i na dvou domech pro významná pražská nakladatelství. Nejprve v roce 1909 pro dům Jana Laichtera na Vinohradech

26 a v roce 1913 dům pro Mojmíra Urbánka zvaný též Mozarteum v Jungmannově ulici nedaleko Václavského náměstí.

27 Nejvýznamnějším dílem Jana Kotěry se však stala budova muzea v Hradci Králové. I přes četné zakázky v Praze nebylo mu umožněno v hlavním městě postavit monumentální veřejnou stavbu většího významu. Opět spolupracoval se sochařem Stanislavem Suchardou, který navrhnul dvojici alegorických soch, a s malířem Janem Preislerem.

28 Jan Kotěra nejenom že navrhnul do posledního detailu celý interiér

29 , ale také upravil nábřeží řeky Labe před budovou Muzea. Pro další architektonické úpravy města Hradce Králové starostovi Františku Ulrichovi doporučil svého žáka Josefa Gočára, který se tady uvedl nádherným schodištěm.

30 Kotěrova příkladu vzorně následoval jeho žák Otakar Novotný, který v Praze z neomítnutých cihel postavil dům pro grafika Jana Štence a Sequensovu vilu pod Vyšehradem v sousedství kubistické Kovařovic vily od Josefa Chochola.

31 Ne všichni však Kotěru následovali. V roce 1912 vznikl přičiněním mladých architektů z okruhu Kotěrovy školy specifický český unikát, kubismus v architektuře. Teoretikem a iniciátorem tohoto směru byl Kotěrův spolupracovník Pavel Janák. Josef Chochol pod Vyšehradem postavil Kovařovic vilu a nárožní nájemní dům v Neklanově ulici.

32 Emil Králíček na Jungmannově náměstí v blízkosti Václavského náměstí umístil kubistickou lucernu a ve Spálené ulici upravil dům s kubistickým názvem Diamant a niku pro barokní sochu svatého Jana Nepomuckého.

33 Ikonickou stavbou českého kubismu se pak stal Dům U Černé Matky Boží s kavárnou Grand Café Orient od Josefa Gočára. Od prosince roku 2015 se v domě nachází i expozice českého kubismu.

34 Ačkoliv se kubismus v architektuře ukázal být slepou uličkou a spíše sezónní záležitostí, nelze mu upřít skutečnost, že v detailech je velmi působivý.

35 V letech 1912 a 1913 také vrcholí secese, která ve své pozdní fázi namísto květinové dekorace také přejímá geometrické ornamenty. Na Václavském náměstí geometrickou secesi reprezentují palác Koruna, takzvané Šupichovy domy a Adamova lékárna.

36 Vedle asketické moderny Jana Kotěry a Otakara Novotného, kubismu a geometrické secese pak v roce 1912 dostavěný Obecní dům působil jako přezdobený a přeslazený dort. Jako nabubřelá monumentální stavba, která již vyšla z módy. Jeho autoři Osvald Polívka a Antonín Balšánek poněkud zaspali dobu. Dům byl po celé dvacáté století neustále kritizovaným pomyslným otloukánkem. Nakonec byl přeci jen vzat na milost a dnes je považovaný za vrcholné dílo pražské secese. Pravda, dílo, které mohlo být namísto roku 1912 postaveno již v roce 1902.

37 Jan Kotěra kolem roku 1912 pravděpodobně sám pociťoval, že se jeho strohé pojetí architektury začíná vyčerpávat a přiklonil se k neoklasicismu. Neoklasicismus představoval v záplavě nových směrů a ismů pomyslný bezpečný přístav, klidné vody na rozbouřeném moři. Přesto mu bylo umožněno postavit budovu školy architektury pro Akademii výtvarných umění v Praze, kde i po válce mohl nadále působit. Inspiroval se prvky přejatými z antiky. U mnoha architektů byl neoklasicismus spíše schematický, bez přidané hodnoty něčeho nového, originálního. Kotěra se ho vždy snažil do jisté míry umně kombinovat se svým vlastním uchopením. Postavil v tomto duchu několik vil. V pražském Bubenči například vilu Bianca pro rodinu Bondyovu První světová válka učinila konec stavebnímu rozmachu. Mnoho staveb zůstalo pouze na papíře, aniž by se stihly postavit. To nebyl jen případ Kotěrův. Po první světové válce mu byla vyčítána někdejší spolupráce s rakousko-uherským režimem, což se neblaze podepsalo na jeho duševním rozpoložení a posléze i zdravotním stavu.

38 Takřka po celé své působení v Praze usiloval o to postavit významnou veřejnou budovu. Pracoval tak na návrhu budovy Právnické fakulty. Několik návrhů nebylo nikdy realizováno a ke stavbě došlo až po první světové válce. Výsledná realizace však neodpovídala původním velkolepým Kotěrovým plánům. Velmi působivá je vnitřní dvorana na výšku všech pater, do které prosklenou střechou proniká denní světlo. Jan Kotěra se dostavby Právnické fakulty nedožil. Dokončovací práce učinil jeho žák Ladislav Machoň.

39 Se vznikem samostatné Československé republiky v říjnu roku 1918 Pavel Janák s Josefem Gočárem otočili kormidlem k novému architektonickému směru, národnímu dekorativismu. Oba Kotěrovi žáci a spolupracovníci se tak vzdálili od idejí svého učitele. Vlajkovou lodí národního dekorativismu se stala Gočárova Legiobanka, proto se mu také dostalo označení styl Legiobanky. Na budově Legiobanky s Josefem Gočárem spolupracovali sochaři Jan Štursa a Otto Gutfreund. Na výzdobě interiéru pak František Kysela. Jednalo se vlastně, vyjma sochaře Gutfreunda, o Kotěrovy někdejší spolupracovníky. Národní dekorativismus se vyznačoval obloučkovou dekorací a barevností. Působil také trochu těžkopádně. Ne všichni tento nový směr přijali bez výhrad.

40 Legendární architekt Le Corbusier byl například z Janákova paláce Adria notně rozhořčen. Viděl ho na vlastní oči na začátku dvacátých let, když přednášel v Kotěrou postaveném Mozarteu Gočárova budova cukrárny U Myšáka se však stala velmi oblíbenou a hojně navštěvovanou. Pravděpodobně ovšem spíše díky vyhlášeným zákuskům.

41 Po smrti Jana Kotěry se oba architekti vrátili k jeho odkazu. K odhalené režné cihle bez dekorace. Pavel Janák v pražské vilové čtvrti Ořechovka postavil vily pro sochaře Bohumila Kafku a malíře Vincence Beneše a Emila Fillu.

42 Josef Gočár z neomítaných režných cihel pak postavil školy v Hradci Králové, kde pokračoval ve výstavbě města po Kotěrovi.

43 Jan Kotěra zemřel 17. dubna roku V nekrologu jeden z nejmladších a nejnadanějších Kotěrových žáků Jaromír Krejcar napsal, že jméno Jana Kotěry zůstane navždy spjato s moderní architekturou první čtvrtiny dvacátého věku, s dobou, která pro příštího historika bude ranní dobou nové epochy v dějinách architektury. Jeho mladší žáci a kolegové Josef Gočár, Otakar Novotný, Pavel Janák, Ladislav Machoň, Adolf Benš, Jaromír Krejcar či Bohuslav Fuchs psali další významnou kapitolu dějin české architektury. Ta by se však neobešla bez Jana Kotěry, který k ní coby zakladatel moderní české architektury napsal nezbytnou úvodní kapitolu. Jan Kotěra prošlapal nové cesty a vytýčil další cíle. Nezodpovězenou otázkou zůstává, kudy by on sám kráčel v meziválečném období, kdyby mu bylo dopřáno více let. Někdy je nakonec krásné ponechat některé otázky nezodpovězeny a ponechat tak prostor tajemství. Jan Kotěra je se svými rodiči, manželkou Bertou, která jej přežila o více než čtyřicet let, bratrem Jaroslavem a jeho ženou Ludmilou a jedním ze svých synů pohřben na Vinohradkém hřbitově. Sám byl autorem rodinného hrobu.

44 Na fasádě Uměleckoprůmyslové školy na něj upomíná busta od sochaře Bohumila Kafky a myslí na něj nejen v pražských Dejvicích, ale i v rodném Brně a ve městech, kde se nejvíce realizoval. V Hradci Králové a ve Zlíně.

Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti?

Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti? Úkol 1 Zamyslete se individuálně i ve skupině nad tím, co je to architektura? Zkuste ji definovat. Může vám pomoci metoda brainstorming nebo myšlenková mapa. Poté vyhledejte definice architektury v encyklopediích

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská Ladislav Šaloun 1906 1914 externí učitel / speciální škola sochařská 1870 1. 8. narozen v Praze. 1886 1889 navštěvuje kreslířskou školu profesora Reyniera v Praze. 1889 1891 soukromě studuje sochařství

Více

ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945

ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945 ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945 Úkol 1, tzv. historicko-politický Připomeňte si historické události, které vedly ke vzniku samostatné Československé republiky. Co víte o osobě Tomáše Garrigua Masaryka? Kdo

Více

Gymnázium Přírodní škola. Kubismus v Praze. Autor: Jiří Slapnička. Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček

Gymnázium Přírodní škola. Kubismus v Praze. Autor: Jiří Slapnička. Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Gymnázium Přírodní škola Kubismus v Praze Autor: Jiří Slapnička Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Datum odevzdání: 27. 2. 2015 Za cenné rady děkuji panu Mgr. Štěpánu Macháčkovi a panu Josefu Alblovi

Více

U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015. Kubistická architektura Josefa Chochola

U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015. Kubistická architektura Josefa Chochola U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015 Kubistická architektura Josefa Chochola Zpracoval: Ing. Josef Skřivánek Praha, květen 2015 Vznik kubismu Kubismus jako umělecký

Více

Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní

Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní Architektura jako odraz doby II.: 1918 1945 aneb Mezinárodní sloh je nám vlastní (slide 1; slide 2) Byla to vzrušující doba, která přinesla názorový souboj dvou generací. Zatímco starší architekti byli

Více

22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898

22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898 22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898 2. Stanislav Sucharda a Alois Dryák: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v rámci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz říjen 2011 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura II VY_32_INOVACE_21_09. Mgr.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura II VY_32_INOVACE_21_09. Mgr. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_30_Josef Václav Myslbek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Nápis nad vchodem do výstavní síně hlásá: Době její umění. Umění jeho svobodu. Trojici sov odkazující k moudrosti navrhne Koloman Moser.

Nápis nad vchodem do výstavní síně hlásá: Době její umění. Umění jeho svobodu. Trojici sov odkazující k moudrosti navrhne Koloman Moser. Z rodné Brtnice se přes středoškolské studium v Brně ocitneš na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Tvým učitelem se stává vlivný architekt profesor Otto Wagner, jehož dílo můžeš na přelomu devatenáctého

Více

Název kubismus poprvé použil francouzský kritik Louis Vauxcelles roku 1908 při popisu jednoho z Braqueových obrazů

Název kubismus poprvé použil francouzský kritik Louis Vauxcelles roku 1908 při popisu jednoho z Braqueových obrazů Kubismus obecně Jako avantgarní umělecký směr vznikl roku 1906 v experimentech v ateliérech Picassa a Braquea (jsou považováni za jeho průkopníky) Přinesl s sebou zcela nové pojetí malířství i sochařství,

Více

Ze starých časů k moderně vstříc krok za krokem. Těžký úděl být ve vlastní zemi prorokem

Ze starých časů k moderně vstříc krok za krokem. Těžký úděl být ve vlastní zemi prorokem Ze starých časů k moderně vstříc krok za krokem Těžký úděl být ve vlastní zemi prorokem Když Jan Kotěra 17. dubna roku 1923 zemřel, nikdo nepochyboval o tom, že s jeho odchodem nejen česká architektura,

Více

František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař

František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař Author: Ladislava Horňáková Published: 12.03.2008 František Gahura se narodil ve Zlíně 10. října 1891. Vyučil se u sochaře a štukatéra Aloise Amorta

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

XVII. Seznam ilustrací

XVII. Seznam ilustrací XVII. Seznam ilustrací 1) Le Corbusier na Athénské Akropoli, stojí u Parthenónu, Athény, září 1911 2) Le Corbusier na Athénské Agoře, Athény, září 1911 3) Le Corbusier na Athénské Akropoli, Athény, září

Více

Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008

Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008 Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008 Architektura - neostyly novorenesance novobaroko novogotika novorománský styl (neo)klasicismus

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Galerie a pamětní síně

Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně 1 Havlíčkův Brod Galerie výtvarného umění Bohatství kraje Vysočina spočívá nejen v jeho přírodě a malebné krajině, ale také v rozsáhlých historických a uměleckých

Více

Budeme velice potěšeni, když se našich akcí zúčastníte. Informace získáte na nástěnce v přízemí u míst. č. 33 a také na přednáškách U3V.

Budeme velice potěšeni, když se našich akcí zúčastníte. Informace získáte na nástěnce v přízemí u míst. č. 33 a také na přednáškách U3V. KLUB POSLUCHAČŮ A ABSOLVENTŮ U3V FF UK Klub vznikl dne 26. února 2009 a je volným sdružením osob zapsaných do kurzů pořádaných Filozofickou fakultou pro Univerzitu třetího věku a jejich absolventů. Garantkou

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Právo = symetrie řádu a právní stálosti. Právnická fakulta UK odhalila pamětní desku Janu Kotěrovi

Právo = symetrie řádu a právní stálosti. Právnická fakulta UK odhalila pamětní desku Janu Kotěrovi Právo = symetrie řádu a právní stálosti. Právnická fakulta UK odhalila pamětní desku Janu Kotěrovi Významné osmičky v historii budovy Právnické fakulty UK byly důvodem k setkání studentů a profesorů, jehož

Více

15. PŘÍLOHY. Příloha č. 1

15. PŘÍLOHY. Příloha č. 1 15. PŘÍLOHY Příloha č. 1 Chrám sv. Ducha a Bílá věž na Velkém Náměstí v Hradci Králové kolem r. 1935 a 1937. Zdroj: http://galerie.promenahradce.cz/ [14. 5. 2011] Příloha č. 2 Pohled na pevnost Hradec

Více

Wagneriáni a průkopníci české moderní architektury

Wagneriáni a průkopníci české moderní architektury Zrození moderní architektury v zemích koruny české 121 Wagneriáni a průkopníci české moderní architektury Většina našich průkopníků prošla secesí a modernou, někteří z nich byli autory světového unikátu

Více

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN KONŮPEK (* 1883-1950) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1917-1944 (1964) Značka fondu: 13 Číslo evidenčního listu NAD: 42 Evidenční číslo inventáře: 133 Zpracovala:

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

Hradec Králové KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO. Salon republiky

Hradec Králové KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO. Salon republiky Hradec Králové CZ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO Salon republiky 1 2 OHNISKO ARCHITEKTONICKÉ MODERNY Město Hradec Králové se pyšní tím nejlepším z české moderní architektury, která se zde začala rozvíjet

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

SOUTĚŽE NA ŽIŽKŮV POMNÍK A NÁRODNÍ PAMÁTNÍK

SOUTĚŽE NA ŽIŽKŮV POMNÍK A NÁRODNÍ PAMÁTNÍK SOUTĚŽE NA ŽIŽKŮV POMNÍK A NÁRODNÍ PAMÁTNÍK Lorenz Janscha: Krajina pod Žižkovem s Invalidovnou, 1803 1913 Čeněk Vořech Vojta Sapík: Soutěžní návrh Žižkova pomníku na hoře Vítkov v Praze, 1913 Pavel Janák

Více

INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU

INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU Inspirace architekturou v knižní kultuře v českém kubismu INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU Hana Bartošová Svým příspěvkem bych chtěla navázat na putovní výstavu Kniha v českém

Více

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR Který z českých politiků je autorem výroku: Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek. a) Prokop Drtina b) Edvard Beneš c) Jan Masaryk d) Zdeněk Fierlinger

Více

VILÍM AMORT (* ) Inventář osobního fondu

VILÍM AMORT (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VILÍM AMORT (* 1864-1913) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1884-1913 (1970) Značka fondu: 119 Číslo evidenčního listu NAD: 92 Evidenční číslo inventáře: 82 Zpracovala:

Více

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR Který z českých politiků je autorem výroku: Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek. a) Prokop Drtina b) Edvard Beneš c) Jan Masaryk d) Zdeněk Fierlinger

Více

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE Pracovní listy k úvodní lekci SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE NEJMÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru Druhá

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

Secese se neobjevuje pouze na evropském kontinentě, ale kolem roku 1900 se dá hovořit dokonce o Japonské secesi Hlavní rysy: ornamentálnost,

Secese se neobjevuje pouze na evropském kontinentě, ale kolem roku 1900 se dá hovořit dokonce o Japonské secesi Hlavní rysy: ornamentálnost, SECESE V PRAZE SECESE Secese = odloučení, odštěpení Poslední univerzální výtvarný sloh Zasáhl do všech oblastí života Životní styl přelomu století První náznak secese se objevil v Mnichově už v roce 1892

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Adéla Koubová. Domy sokly pomníku. semestrální a klauzurní úkol zimní semestr 2015/2016

Adéla Koubová. Domy sokly pomníku. semestrální a klauzurní úkol zimní semestr 2015/2016 Adéla Koubová Domy sokly pomníku semestrální a klauzurní úkol zimní semestr 2015/2016 zadání semestrální úkol/klauzura letní/zimní semestr 2013 analýza 1 část semestrální práce hlavní téma: Domy sokly

Více

1. Pohled na výstaviště. 2. Vstupní brána výstaviště. 3. "Rue de Nations"

1. Pohled na výstaviště. 2. Vstupní brána výstaviště. 3. Rue de Nations 1. Pohled na výstaviště 2. Vstupní brána výstaviště 3. "Rue de Nations" 15 4. Jan Kotěra: pravá stěna interiéru s vitrínou, kamenný reliéf S. Suchardy 5. Celda Klouček: opukový portál 6. oltář s Madonou,

Více

k v o i v h a š n a B f c l pod záštitou České národní banky a ve spolupráci s CERGE-EI

k v o i v h a š n a B f c l pod záštitou České národní banky a ve spolupráci s CERGE-EI o k v n n a í B f e ý s v t o i v h a c l a š pod záštitou České národní banky a ve spolupráci s CERGE-EI prezentace-kratsi.indd 1 13.04.2017 16:44:48 Šachový festival galavečer, turnaje, simultánky a

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* 1869 1944) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1900 1944 (1954) Značka fondu: 98 Číslo evidenčního listu NAD: 67 Evidenční číslo inventáře: 174 Zpracovala:

Více

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková

Vilová čtvrť Baba. Markéta Vyhnánková Vilová čtvrť Baba Markéta Vyhnánková Bydlení na dobré adrese v Praze 6 Baba Obytný komplex Hanspaulka Hanspaulka Na Krutci Ořechovka Vilová čtvrť Baba Původní vilová čtvrť Vznik vilové čtvrti Baba Lokalita

Více

Téma: životopis žák se orientuje v životopise, vyhledává podstatné informace, pohlíží na

Téma: životopis žák se orientuje v životopise, vyhledává podstatné informace, pohlíží na VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_16 Úvodní část seznámení s cílem hodiny: životopis Václava Havla Hlavní část životopis a literární tvorba Václava Havla Závěrečná část zpětná vazba probrané látky Shrnutí

Více

Otto Gutfreund. málo známý a nezvěstný. Deset nově objevených autorských sáder v eantiku a nová edice bronzů.

Otto Gutfreund. málo známý a nezvěstný. Deset nově objevených autorských sáder v eantiku a nová edice bronzů. Otto Gutfreund málo známý a nezvěstný Deset nově objevených autorských sáder v eantiku a nová edice bronzů. Na bechyňské keramické i na Uměleckoprůmyslové škole v Praze studuje bez jakýchkoli úspěchů,

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

JOSEF PEKÁREK (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF PEKÁREK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF PEKÁREK (* 873-930) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 885 930 (960) Značka fondu: 6 Číslo evidenčního listu NAD: 24 Evidenční číslo inventáře: 98 Zpracovala:

Více

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk NAŠI PREZIDENTI Prezidenti 1. Tomáš Garrigue Masaryk 2. Edvard Beneš 3. Emil Hácha 4. Edvard Beneš 5. Klement Gottwald 6. Antonín Zápotocký 7. Antonín Novotný 8. Ludvík Svoboda 9. Gustav Husák 10. Václav

Více

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea

Den otevřených dveří Historické budovy Národního muzea Den otevřených dveří Historické budovy sobota 19. května 2018 od 10 do 15 hodin Upozorňujeme, že prohlídková trasa prochází stavbou, tudíž není vhodná pro kočárky, vozíčkáře a tělesně handicapované; kapacita

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 18. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody zdokonalující

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura I VY_32_INOVACE_21_08. Mgr.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura I VY_32_INOVACE_21_08. Mgr. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 714/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 235 ze dne 20.09.2016 Založení Nadačního fondu na podporu realizace pavilonu Alfonse Muchy na vrchu Vítkově pro Slovanskou

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

PRAGUE PRIME HOMES OVENECKÁ N

PRAGUE PRIME HOMES OVENECKÁ N PRAGUE PRIME HOMES OVENECKÁ N O. 33 O PROJEKTU Rezidenční projekt OVENECKÁ N O. 33 představuje nadstandardní bydlení pro náročné. Během přestavby je zdůrazňován původní modernistický koncept a současně

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, PRAHA 1, DUŠNÍ 17 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA STAVEBNÍ, akreditovaný program PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVEB PRÁCE Autor: Dudnyk Rostyslav Vedoucí

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

Praha, hlavní město ČR - pracovní list

Praha, hlavní město ČR - pracovní list Praha, hlavní město ČR - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_20 Tématický

Více

Přehled nové otevírací doby poboček UniCredit Bank od 1. června 2008 Overwiew of UniCredit Bank Branches opening hours, valid from June 1 st.

Přehled nové otevírací doby poboček UniCredit Bank od 1. června 2008 Overwiew of UniCredit Bank Branches opening hours, valid from June 1 st. Overwiew of Brno - Divadelní Divadelní 2 Út: 08:30 17:00 601 57 Brno St: 08:30 18:00 Brno - Kobližná Kobližná 2 Út: 08:30 17:00 601 80 Brno St: 08:30 18:00 Brno - Spielberk Office Centre Holandská 2 Út:

Více

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem.

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. P KOVÁRNA Kovárna narození a dětství Tomáše Masaryka Místnost symbolizuje chudé prostředí a dětství

Více

Zlín město funkcionalismu

Zlín město funkcionalismu 1 - jedinečná ukázka meziválečného funkcionalismu a konstruktivismu - hlavním motivem zlínské architektury je tovární objekt - tento motiv se opakuje v různých variacích i u ostatních budov sloužících

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA představí novou tvorbu Jiřího Sopka V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie Od 6. září 2007 bude v pražské Galerii Rudolfinum probíhat výstava zcela

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě

Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě, bylo naše první setkání na vinohradském náměstí Jiřího z Poděbrad naplněno spíše nepochopením a zmatením, což

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ANTONÍN SCHAUER (* )

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ANTONÍN SCHAUER (* ) ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ANTONÍN SCHAUER (* 1864 1940 ) JAROSLAV NOVÁK (* 1888-1966 ) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1890-1940 (1966) Značka fondu: 126 Číslo evidenčního listu NAD: 54 Evidenční

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová

Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová Autoři výstavy: Jan Hálek, Jana Konvičná, Martina Maříková, Boris Mosković, Hana Svatošová Kurátorka výstavy: Jana Konvičná Architektonické řešení: Pavel Kolíbal Grafické řešení: Marek Jodas Termín otevření:

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční OPAKOVÁNÍ I. ROČNÍKU DOPLŇ CHYBĚJÍCÍ ÚDAJE, SEŘAĎ SPRÁVNĚ: 1.. vnímání času je založeno na opakování den, týden, roční období, ;. vnímání času je založeno na vnímání času jako přímky, od minulosti přes

Více

Městská památková zóna tentokráte již v Ústí nad Orlicí pro změnu iz samaljota zimoj.

Městská památková zóna tentokráte již v Ústí nad Orlicí pro změnu iz samaljota zimoj. Městská památková zóny na plánu Wildenschwertu neboli Ústí nad Orlicí z roku 1942, tedy z doby, kdy vlastně ještě žádná Městská památková zóna nebyla. Zato zde pod vládou Adolfa Baara fungovaly jiné administrativní

Více

Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý

Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý Příloha č. 1 Foto č. 1: Milada Veselá (rozená Erbenová) a František Veselý Foto č. 2, 3, 4: průhled do bytu rodiny Veselých v roce 1919 (foto vpravo: za dveřmi portrét Charlotty G. Masarykové); rodinný

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar 100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna 12. dubna 31. května 2017 Jan Bauch (1898-1995); linoryt Kamil Lhoták (1912-1990); litografie František

Více

Český nábytek 20. století

Český nábytek 20. století Český nábytek 20. století Dlouholetá tradice Výroba ohýbaného nábytku v továrnách Michaela Thoneta na Moravě (Koryčany, Bystřice pod Hostýnem, Vsetín) od konce 50. let 19. století Odkaz slavných architektů

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_29_Alois Jirásek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL. Ilustrace: Jan Střelec

MORAVSKÁ GALERIE EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL. Ilustrace: Jan Střelec EDUKAČNÍ PROGRAMY PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Ilustrace: Jan Střelec? KDE? CO? JAK? Kde? V Moravské galerii se setkáte se starým uměním (Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a), moderním a současným

Více

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové

STŘEDNÍ ŠKOLY. Interaktivní programy. pro. Muzea východních Čech v Hradci Králové Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY 2017 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512 391 +420 604

Více

FRANTIŠEK MACHÁČEK (* ) Inventář osobního fondu

FRANTIŠEK MACHÁČEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK MACHÁČEK (* 1882-1945) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1806 1931 Značka fondu: 104 Číslo evidenčního listu NAD: 122 Evidenční číslo inventáře: 73

Více

Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně

Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně Od Loose k Rozehnalovi Architekti purismu a funkcionalismu v Brně Adolf Loos (* 1870 Brno 1933 Kalksburg u Vídně) syn brněnského kameníka Adolfa Loose st. (jeho dílna sídlila na Kounicově 20 a 22) studium:

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* 1871 1939) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: (1854) 1894 1939 (1974) Značka fondu: 72 Číslo evidenčního listu NAD: 4 Evidenční číslo inventáře: 158

Více

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv.

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. 1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. Markéty (Dienzenhofer!), románská krypta z 11. století a barokní

Více

EMISNÍ PLÁN PAMĚTNÍCH MINCÍ NA LÉTA 2016-2020. Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. Člen bankovní rady ČNB 21. října 2014

EMISNÍ PLÁN PAMĚTNÍCH MINCÍ NA LÉTA 2016-2020. Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. Člen bankovní rady ČNB 21. října 2014 Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. Člen bankovní rady ČNB 21. října 2014 Legislativa Na základě zákona má Česká národní banka výhradní právo vydávat bankovky, oběžné mince i mince pamětní. Pamětní mince jsou

Více

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD V roce 2015 Akademie věd slaví 125. výročí svého založení. Při této příležitosti připravuje pro odbornou i laickou veřejnost mnoho kulturních a vzdělávacích doprovodných

Více

NÁVRH FASÁDNÍCH MALEB PRO NOVOSTAVBU DOMU SLAVÍČKOVA UL. PRAHA 6

NÁVRH FASÁDNÍCH MALEB PRO NOVOSTAVBU DOMU SLAVÍČKOVA UL. PRAHA 6 NÁVRH FASÁDNÍCH MALEB PRO NOVOSTAVBU DOMU SLAVÍČKOVA UL. PRAHA 6 SITUACE MĚŘÍTKO 1:1000 SEVERNÍ FASÁDA MĚŘÍTKO 1:100 SEVERNÍ FASÁDA MĚŘÍTKO 1:100 200 150 2 100 150 600 300 200 150 2 100 150 440 300 2 100

Více