Komplexní řešení energetiky zimního stadionu. Hokejová hala mládeže v Brně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Komplexní řešení energetiky zimního stadionu. Hokejová hala mládeže v Brně"

Transkript

1 Komplexní řešení energetiky zimního stadionu. Hokejová hala mládeže v Brně

2 Chlazení ledové plochy a požadavky na její optimální provoz Optimální provozní stav ledové plochy Teplota chlazené desky C, teplota ledu na povrchu - 4,0 C Teplotní odchylka na povrchu chlazené desky do 0,5 K Teplota nad ledovou plochou do +10 C rel.vlhkost max. 80% Teplota rosného bodu uvnitř haly nad ledovou plochou do + 5 C Průměrná zátěž ledové plochy v optimálních podmínkách cca 150 W/m2 při chlazené ploše 1700 m2 ztráta chladu 255 kw Celková tepelná zátěž ledové plochy 255 kw má tři složky: a) zátěž od vzdušné vlhkosti cca 57 kw b) zátěž od konvekce tepla, osvětlení a případně oslunění 118 kw c) zátěž od úpravy ledové plochy rolbou 90 kw Běžně je tato tepelná zátěž odváděna pouze pomocí chlazení betonové desky ledové plochy. Efektivněji lze alespoň složku zátěže od vlhlkosti odvést odvlhlčováním.

3 Požadavky na techologii chlazení ledové plochy: Použití ekologicky nezávadných a bezpečných médií Minimalizace provozních náplní chladiva Energetická účinnost Dlouhá životnost instalovaných strojních součástí bez nákladných revizí Kontrukce chlazené desky s délkou životnosti min 20 let Jednoduchá obsluha a bezpečný provoz. 100% využití veškerého odpadního tepla pro zařízení zázemí stadionu Řešení: Nepřímý chladicí systém s minimálním obsahem bezpečného a ekologického chladiva R 134 A, celkem 140 kg Použití v současné době nejlepšího nosiče chladu FREEZIUM Optimalizace chladicího cyklu a integrace nových prvků za účelem zvýšení energetické účinnosti

4 Použití hybridních chladicích věží pro odvod nevyužitelného odpadního tepla, 80% úspora vody oproti odpařovacím kondenzátorům Použití kompaktních šroubových kompresorů s životností provozních hodin bez nutných revizí Konstrukce chlazené betonové desky provedena s ohledem na požadovanou dlouhou životnost - vyhřívání podloží, bezkanálové provedení rozvodů chladiva v ledové ploše, kvalitní kluzná vrstva ledové plochy Zcela automatický provoz zařízení se vzdáleným přístupem obsluhy Kaskádní systém řazení výměníků pro využití odpadního tepla, instalovaný ve čtyřech nezávislých okruzích Použití frekvečních měničů na všech významných pohonech - chladicí věž, oběhová čerpadla ledové plochy

5

6

7

8

9

10 Udržování klimatu nad ledovou plochou Požadavky: Teplota vzduchu nad ledovou plochou ve výšce 1m v rozmezí od +4 do +12 C Zamezit proudění vzduchu ve vertikálním a horizontálním směru nad ledovou plochou Zamezit kondenzaci vzdušné vlhlkosti na povrchu ledové plochy a prochlazených konstrukcích mantinelu, střechy a dalších stavebních konstrukcích Teplota rosného bodu do +5 C Dodržení těchto požadovaných hodnot není možné bez řízeného přístupu venkovního vzduchu do prostor stadionu a jeho odvlhčování. ZÁSADA: Do vnitřních prostor stadionu by se neměl dostat neřízeně venkovní vzduch. Problém vnikání teplého a vlhlkého vzduchu do prostor stadionu. Následně vzniká energetická zátěž na chlazení a odvlhčování.

11 Řešení: Úprava cirkulujícího vzduchu a přístup čerstvého vzduchu do stadionu je realizován pomocí vzduchotechnické jednotky umožňující: a) ochlazení vzduchu b) dohřátí vzduchu c) odvlhčení, a to buď absorpčním nebo kondenzačním způsobem Energetické nároky pro vzduchotechnickou jednotku pro běžný stadion s jednou ledovou plochou s ochozy do 1000 diváků Tepelný výkon pro dohřev vzduchu cca 60 kw Chladicí výkon pro ochlazení vzduchu cca 40 kw, respektive 90 kw v případě kondenzačního odvhlčování Odvlhčovací výkon do 50 kg/h při vstupní teplotě vzduchu +10 oc a 80% rel.vlhkosti

12 S ohleden na provozní a investiční náklady je výhodné využít strojního zařízení pro výrobu a udržování ledu jako zdroje tepla i chladu a pro provoz vzduchotechnického zařízení. Z toho vyplývají následující výhody: využití odpadního tepla; využití výkonové rezervy zařízení v režimu chlazení pro odvhlčování za energeticky příhodnějších podmínek (vyšší odparná teplota - 8 oproti -12 oc); využití odpadního tepla z odvlhčování pro další ohřev v zázemí stadionu: pro ohřev TUV, vody pro rolbu a vytápění prostor stadionu.

13 Akumulace chladu a tepla V průběhu provozní doby zimního stadionu vznikají nesoudobé požadavky na dodávku tepla a chladu. Chceme-li využít veškeré odpadní teplo z chladicího zařízení, je nutné do systému zařadit prvek akumulace tepla a chladu. Konvenčním řešením je instalace dvou zásobníků zásobníku tepla a chladu. Toto řešení je prostorově náročné a nedostačující s ohledem na malý poměr mezi objemem zásobníku a akumulovaným teplem a chladem. V případě vhodného provedení zdroje chladu pro výrobu a udržování ledu je možné využít skupenského zásobníku chladu a tepla. Skupenský zásobník je zařízení, ve kterém změnou skupenství voda - led a obráceně dochází při jeho nabíjení k akumulaci chladu a získávání odpadního tepla a naopak při jeho vybíjení dochází k akumulaci tepla.

14 Toto řešení umožnuje nezávisle na stavu vychlazení ledové plochy čerpat odpadní teplo pro ohřev: a) vody pro rolbu; b) ohřev TUV; c) vytápění zázemí stadionu; c) k odvlhčování. Akumulovaný chlad v zásobníku naopak pokrývá odběrové špičky chladu: a) pro chlazení ledové plochy; b) je zdrojem chladu pro chlazení haly s ledovou plochou a případně dalšího zázemí; c) je zdrojem chladu pro kondenzační odvhlčování. Vybíjením zásobníku je opět akumulováno teplo, které lze kdykoliv nezávisle na stavu chlazení ledové plochy využít při opětovném nabíjení skupenského zásobníku

15 Využití zdroje chladu ledové plochy v režimu tepelného čerpadla S ohledem na výše uvedený způsob akumulace chladu a tepla se z chladicího zařízemí stává v podstatě tepelné čerpadlo, které v závislosti na požadavku zajištuje plnohodnotně dodávku tepla pro zázemí stadionu. Oproti běžně konstruovaným zařízením pro chlazení ledu se takto koncipované zařízení odlišuje: a)kaskádní soustavou výměníků pro ohřev jednotlivých topných okruhů; b)chladicí zařízení je rozděleno do více chladicích okruhů tak, aby bylo možno část zařízení využívat s vyšší kondenzační teplotou pro ohřev v režimu tep.čerpadla a druhou část v režimu chlazení ledu při zachování max.energetické účinnosti; c)pracuje s ekologickým chladivem R 134 A umožňujícím dosažení vysoké energetické účinnosti v širokém teplotním rozsahu provozních režimů.

16 Rekuperace chladu z ledové tříště Jak bylo uvedeno v začátku této prezentace, je významnou položkou zátěže ledové plochy její úprava rolbou a to běžně min 12krát denně. V principu z ledové plochy odebereme cca 57 kwh chladu na jednu úpravu a to ve formě ledové tříště a upravovanou plochu tepelně zatížíme mrznutím teplé vody nanešené rolbou na její povrch. Obvykle je ledová tříšť rozpouštěna odpadním teplem. Jedná se sice o úsporné řešení, ale ztrácíme: hodnotné odpadní teplo o teplotě min 30 oc, které je možné využít lépe například pro odvhlčování; a)57 kwh chladu. Při vhodně provedeném systému rozpouštění ledové tříště ve sněžné jámě získáme ledovou vodu o teplotě cca +3 oc. Pomocí této ledové vody snížíme pomocí vhodně instalovaného výměníku tepla vlastní energii kapalného chladiva před vstupem do výparníku. O toto podchlazení dojde ke zvýšení chladicího výkonu zařízení bez nárůstu příkonu el.energie. Dochází k rekuperaci chladu. Oteplená voda z výměníku o teplotě +25 oc je využita ke sprchování ledové tříště a tím i jejímu rozpouštění.

17 Podchlazovače kapalného chladiva Schéma rekuperace chladu se sněžnou jámou

18 Rekuperace vody vzniklé táním ledové tříště Roztáním ledové tříště pomocí předešlého principu získáme zpět vodu, kterou po jejím vyčištění od mechanických nečistot a jejím ohřátí opět využijeme pro úpravu ledové plochy. Voda je filtrována kaskádní sestavou sítových filtrů a pískového filtru. Po přefiltrování je voda ohřívána pomocí výměníku na teplotu 35 st.c odpadním teplem z chlazení a přímo plněna do rolby. Plnění rolby je realizováno pomocí impulsního vodoměru, který automaticky po stisku tlačítka provede naplnění vody do rolby v požadovaném množství. Tímto způsobem ušetříme cca 10 m3 vody denně, to představuje položku cca 600 kč za jeden den na jedné ledové ploše.

19 Technologie sněžné jámy Automatické plnění vody do rolby

20 Požadavky na kvalitu vody pro tvorbu a udržování ledu Veškerá voda používaná pro tvorbu a udržování ledové plochy by měla splňovat tato kritétria: tvrdost do 2 stupňů německé stupnice tvrdosti; bez přítomnosti solí; bez přítomnosti pevných částic způsobujících její zakalení. Obecně lze považovat za ideální vodu destilovanou - snadno mrzne. Avšak s ohledem na mechanickou zátěž ledové plochy je led z destilované vody nevhodný pro svoji štípavost za nižších teplot pod -5 oc. Pro pevnost a houževnatost ledu je zásadní počet tzv. krystalizačních jader ve vodě. Krystalizační jádro je pevná mikroskopická částice (nečistota) od které začíná růst krystal ledu. Čím větší množství krystalizačních jader voda obsahuje, tím větší množství malých krystalů s větší vzájemnou silovou vazbou se vytvoří. To znamená, že led bude pevnější a bude mít menší tendenci ke štípaní.

21 Fotografie z průběhu realizace: Instalace rozdělovače a sběrače a připojování smyček pro plochu

22 Fotografie z průběhu realizace: Zakončení jednotlivých smyček Celkový pohled na trubkovnici

23 Fotografie z průběhu realizace: Detail připojení trubkovnice plastového systému na zdroj chladu a následné zaizolování proti ztrátě chladu.

24 H+H TECHNIKA, spol. s r.o. Netušilova 20, Brno Tel: Fax: IČO: DIČ:CZ info@hht.cz CHTS spol. s r.o. V Mokřinách 8/283, Praha 4, tel.: , fax: , info@chts.cz

KLIMATIZAČNÍ JEDNOTKA S INTEGROVANÝM TEPELNÝM ČERPADLEM

KLIMATIZAČNÍ JEDNOTKA S INTEGROVANÝM TEPELNÝM ČERPADLEM KLIMATIZAČNÍ JEDNOTKA S INTEGROVANÝM TEPELNÝM ČERPADLEM 2 KLIMATIZAČNÍ JEDNOTKA S INTEGROVANÝM TEPELNÝM ČERPADLEM Popis jednotky: Klimatizační jednotka s integrovaným tepelným čerpadlem je variantou standardních

Více

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup.

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup. MODERNÍ SYSTÉM NOVINKA Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Odsávání znečištěného Výstup čerstvého 18 C - 15 C Vstup čerstvého

Více

Kompaktní kompresorové chladiče

Kompaktní kompresorové chladiče Kompaktní kompresorové chladiče Vzduchem chlazený kondenzátor Vodou chlazený kondenzátor Kompresorový chladič se vzduchem chlazeným kondenzátorem Ohřátý chladící vzduch z kondenzátoru Desuperheater 100%

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Říjen 2009 Pracovní materiály pro seminář Tepelná čerpadla Vývoj Principy Moderní technická řešení Vazba na energetické systémy budov Navrhování

Více

TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA

TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA Systém Estia představuje tepelná čerpadla vzduch-voda s extrémně vysokou účinností, která přinášejí do vaší domácnosti velmi nízké náklady na topení, na ohřev

Více

KOMBINACE FVSYSTÉMU A TEPELNÉHO ČERPADLA (PRO TÉMĚŘ NULOVOU BUDOVU)

KOMBINACE FVSYSTÉMU A TEPELNÉHO ČERPADLA (PRO TÉMĚŘ NULOVOU BUDOVU) KOMBINACE FVSYSTÉMU A TEPELNÉHO ČERPADLA (PRO TÉMĚŘ NULOVOU BUDOVU) Tomáš Matuška, Bořivoj Šourek, Jan Sedlář, Yauheni Kachalouski Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních

Více

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal OBSAH: A. Představení produktu 1) Obálka budovy v souvislosti s PENB 2) Větrání bytů v souvislostech 3) Letní stabilita bytů 4) Volba zdroje tepla pro

Více

Posouzení klimatizačních a chladících systémů v energetických auditech z pohledu energetického auditora Ing. Vladimír NOVOTNÝ I&C Energo a.s., Seminář AEA 26.5.2005 FAST Brno Veveří 95 Regionální kancelář

Více

Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku

Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku AT 02 TZB II a technická infrastruktura LS 2012 Klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku 11. Přednáška Ing. Olga Rubinová, Ph.D. 1 Harmonogram AT02 t. část Přednáška Cvičení 1 UT Mikroklima

Více

Chlazení kapalin. řada WDE. www.jdk.cz. CT120_CZ WDE (Rev.04-11)

Chlazení kapalin. řada WDE. www.jdk.cz. CT120_CZ WDE (Rev.04-11) Chlazení kapalin řada WDE www.jdk.cz CT120_CZ WDE (Rev.04-11) Technický popis WDE-S1K je řada kompaktních chladičů kapalin (chillerů) s nerezovým deskovým výparníkem a se zabudovanou akumulační nádobou

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby

Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Ústav elektroenergetiky Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby Systémy pro vytápění a přípravu TUV doc. Ing. Petr

Více

Cooling and Heating Solutions. Galanz KOMPRESORY

Cooling and Heating Solutions. Galanz KOMPRESORY Cooling and Heating Solutions Galanz KOMPRESORY Luxor LUXOR 12 Vysoká účinnost Automaticky výsuvný čelní panel Exkluzivní design Ionizátor Pozlacené lamely Filtr s aktivním uhlím Rychlá a jednoduchá instalace

Více

Klimatizační zařízení s křížovým protiproudým rekuperátorem a integrovaným tepelným čerpadlem (typ 29) pro privátní bazénové haly

Klimatizační zařízení s křížovým protiproudým rekuperátorem a integrovaným tepelným čerpadlem (typ 29) pro privátní bazénové haly Klimatizační zařízení s křížovým protiproudým rekuperátorem a integrovaným tepelným čerpadlem (typ 29) pro privátní bazénové haly utomaticky vybere nejefektivnější provzní režim! PRŮTOK VZDUCHU: 1.100-3.500

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE

TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE Popis přístroje Systém tepelného čerpadla vzduch voda s malou potřebou místa pro instalaci tvoří tepelné čerpadlo k venkovní instalaci

Více

Tepelná čerpadla + solární soustavy = konkurence nebo spolupráce?

Tepelná čerpadla + solární soustavy = konkurence nebo spolupráce? Tepelná čerpadla + solární soustavy = konkurence nebo spolupráce? Tomáš Matuška, Bořivoj Šourek Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Zdroje tepla pro tepelná čerpadla energie pocházející

Více

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách www.tzb-info.cz 3. 9. 2018 Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Uvedený příspěvek je zaměřený na možnosti využití tepelných čerpadel

Více

Tepelná čerpadla. špičková kvalita a design... vzduch / voda země / voda voda / voda. www.kostecka.eu

Tepelná čerpadla. špičková kvalita a design... vzduch / voda země / voda voda / voda. www.kostecka.eu Tepelná čerpadla vzduch / voda země / voda voda / voda špičková kvalita a design... www.kostecka.eu VZDUCH-VODA Vzduch je nejdostupnější a neomezený zdroj tepla s celoročním využitím pro vytápění, ohřev

Více

HOTJET ONE. vzduch/voda 55 C. max Kč TEPELNÉ ČERPADLO PRO VÁS. cena od , bez DPH. bez DPH CENA PO DOTACI COP 4,13 15 ONE 8 ONE

HOTJET ONE. vzduch/voda 55 C. max Kč TEPELNÉ ČERPADLO PRO VÁS. cena od , bez DPH. bez DPH CENA PO DOTACI COP 4,13 15 ONE 8 ONE HOTJET ONE vzduch/voda TEPELNÉ ČERPADLO PRO VÁS cena od 74 990, Řada ONE je generace tepelných čerpadel, která jsou cenově optimalizovaná a přitom mají vysoký topný faktor, nízký hluk a sofistikovanou

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA

VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA ForArch 2015 Ing. Jan Sedlář, Univerzitní Centrum Energeticky Efektivních Budov České Vysoké Učení Technické v Praze OBSAH Motivace k vývoji tepelných čerpadel pokročilejších

Více

Rekuperace. Martin Vocásek 2S

Rekuperace. Martin Vocásek 2S Rekuperace Martin Vocásek 2S Co je rekuperace? rekuperace = zpětné získávání tepla abychom mohli teplo zpětně získávat, musíme mít primární zdroj bez vnitřního (primárního) zdroje, kterým mohou být vedle

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE VZDUCHOTECHNIKA

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE VZDUCHOTECHNIKA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE VZDUCHOTECHNIKA analýza objektu rozdělení na funkční celky VZT, koncepční řešení celé budovy, vedoucí zadá 2 3 zařízení k dalšímu rozpracování tepelné bilance, průtoky vzduchu, tlakové

Více

Kompaktní chladící zařízení pro vnitřní instalaci s volným chlazením, adiabatickým chlazením odpařením a kompresorovým chladícím zařízením

Kompaktní chladící zařízení pro vnitřní instalaci s volným chlazením, adiabatickým chlazením odpařením a kompresorovým chladícím zařízením ompaktní chladící zařízení pro vnitřní instalaci s volným chlazením, adiabatickým chlazením odpařením a kompresorovým chladícím zařízením Automaticky vybere nejefektivnější provozní režim! : Na první pohled:

Více

Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody!

Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody! VČETNĚ ČERPADLA TŘÍDY A VČETNĚ ČTYŘCESTNÉHO VENTILU OPTIMALIZOVANÝ VÝMĚNÍK TEPLA 1056 570 1010 (V Š H) VODNÍ PŘÍPOJKY R2 F Řešení Panasonic pro výrobu studené a teplé vody! Od 28 kw do 80 kw Hlavní výhody:

Více

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 0021347893 9.8.2013 Investor : Jaroslav Čulík Husova 61, 53854 Luže 606364973 culik61@ceznam.cz vypracoval: Jiří

Více

STUDIE VZT NEMOCNICE KYJOV STARÁ CHIRURGIE. Slovinská Brno. Vypracoval: Ing. Jiří Růžička V Brně, únor 2016.

STUDIE VZT NEMOCNICE KYJOV STARÁ CHIRURGIE. Slovinská Brno. Vypracoval: Ing. Jiří Růžička V Brně, únor 2016. NEMOCNICE KYJOV STARÁ CHIRURGIE STUDIE VZT Zpracovatel: SUBTECH, s.r.o. Slovinská 29 612 00 Brno Vypracoval: Ing. Jiří Růžička V Brně, únor 2016 Vzduchotechnika 1 1. Zadání Zadání investora pro vypracování

Více

Nový systém GeniaAir split. Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění, přípravu teplé vody a chlazení. jen 32 db(a)* Tepelná čerpadla

Nový systém GeniaAir split. Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění, přípravu teplé vody a chlazení. jen 32 db(a)* Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla jen 32 db(a)* * Hladina akustického tlaku ve vzdálenosti 3 metry (instalace na stěně) Nový systém Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění, přípravu teplé vody a chlazení. Systém Naše

Více

Topení a chlazení pomocí tepla z odpadní vody - HUBER ThermWin

Topení a chlazení pomocí tepla z odpadní vody - HUBER ThermWin WASTE WATER Solutions Topení a chlazení pomocí tepla z odpadní vody - HUBER ThermWin Zpětné získávání tepelné energie z komunálních a průmyslových odpadních vod Uc Ud Ub Ua a stoka b šachta s mechanickým

Více

Technické údaje LA 60TUR+

Technické údaje LA 60TUR+ Technické údaje LA TUR+ Informace o zařízení LA TUR+ Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální konstrukce reverzibilní - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo

Více

Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda

Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda Technická dokumentace Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda BWL-1 S(B)-07/10/14 NOVINKA 2 BWL-1S BWL-1SB COP DO 3,8* BWL-1S(B) BWL-1S(B)-07 BWL-1S(B)-10/14 2 Sestava vnitřní jednotky odvzdušňovací ventil

Více

Technické údaje SI 75TER+

Technické údaje SI 75TER+ Technické údaje SI 75TER+ Informace o zařízení SI 75TER+ Provedení - Zdroj tepla Solanky - Provedení Univerzální konstrukce reverzibilní - Regulace WPM 2007 integrovaný - Místo instalace Indoor - Výkonnostní

Více

KLIMATIZAČNÍ JEDNOTKA EnviMatic HC

KLIMATIZAČNÍ JEDNOTKA EnviMatic HC VÝROBNÍ ŘADA KLIAIZAČNÍ JEDNOKA Enviatic HC Řada Enviatic HC je inovovanou řadou jednotek Enviatic H. Disponuje pracovním režimem cirkulace a dochlazování vnitřního vzduchu, čehož je využito při letních

Více

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla arotherm VWL vzduch/voda Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm

Více

Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům

Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům V současné době, kdy se staví domy s čím dál lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, těsnými stavebními výplněmi (okna, dveře) a vnějším pláštěm,

Více

TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY

TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY Systém topení a ohřevu TUV s tepelným čerpadlem VZDUCH-VODA KOMPAKT Vhodný pro všechny typy objektů včetně

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte energii ze vzduchu pro příjemné

Více

10 důvodů proč zateplit

10 důvodů proč zateplit 10 důvodů proč zateplit dům Sdružení EPS ČR Ing. Pavel Zemene, Ph.D. předseda Sdružení 10 důvodů proč zateplit dům 1. Snížení nákladů na vytápění 2. Bezpečná a návratná investice 3. Snížení nákladů na

Více

Chlazení kapalin. řada WDC. www.jdk.cz. CT125_CZ WDC (Rev.04-11)

Chlazení kapalin. řada WDC. www.jdk.cz. CT125_CZ WDC (Rev.04-11) Chlazení kapalin řada WDC www.jdk.cz CT_CZ WDC (Rev.0-) Technický popis WDC-S1K je řada kompaktních průtokových chladičů kapalin (chillerů) s nerezovým deskovým výměníkem. Jednotka je vhodná pro umístění

Více

Ing. Václav Helebrant, Ing. Lada Turečková

Ing. Václav Helebrant, Ing. Lada Turečková WARMWASSER ERNEUERBARE ENERGIEN KLIMA RAUMHEIZUNG KONSTRUKCE, VÝZNAM OKEN A HOSPODAŘENÍ S TEPLEM U PASIVNÍCH DOMŮ Ing. Václav Helebrant, Ing. Lada Turečková Základní okruhy Výchozí podmínky pro úvahu Možností

Více

Komplexní technologický systém pro zimní stadiony. Technologie ledové plochy a chladicí zařízení

Komplexní technologický systém pro zimní stadiony. Technologie ledové plochy a chladicí zařízení Komplexní technologický systém pro zimní stadiony Technologie ledové plochy a chladicí zařízení Vážení zákazníci, dovolujeme si Vám představit společnost H+H Technika, spol. s r.o. a předložit komplexní

Více

Zařízení pro chlazení a mrazení pečiva. Stopkynárny Šokové mrazicí boxy Mrazicí sklady Chladicí sklady. 7 dní čerstvé pečivo

Zařízení pro chlazení a mrazení pečiva. Stopkynárny Šokové mrazicí boxy Mrazicí sklady Chladicí sklady. 7 dní čerstvé pečivo Zařízení pro chlazení a mrazení pečiva Stopkynárny Šokové mrazicí boxy Mrazicí sklady Chladicí sklady 7 dní čerstvé pečivo Chlazení a mrazení pečiva Efektivní způsob pekárenské výroby Společnost Kornfeil

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1207_soustavy_vytápění_4_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) akce: Marek Běla Brandýs nad Labem E-mail: marek.bela@seznam.cz Tel.: 603145319 vypracoval: Jiří Havrlant Vaillant Croup Czech s.r.o. 603 233 753 jiri.havrlant@vaillant.cz 1. Vstupní informace Informace

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA

TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA Systém Estia představuje tepelná čerpadla vzduch-voda s extrémně vysokou účinností, která přinášejí do vaší domácnosti velmi nízké náklady

Více

Technická specifikace CDP

Technická specifikace CDP Technická specifikace CDP Revision DD 280113-CZ Pro bazény do 100 m2 vodní plochy CDP 75 Str. 2 CDP 125 Str. 6 CDP 165 Str. 10 POZNÁMKY Str. 15 Komunikační centrum PERFEKTUMGROUP AIR PERFEKTUM Group, s.r.o.

Více

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 001327091 p. Šulc 31.10.2013 Investor : Petr Šulc Náchod 739694567 petr.sulc@centrum.cz vypracoval: Jan Kvapil

Více

Ohřev teplé vody pomocí technologie SANDEN AquaEco

Ohřev teplé vody pomocí technologie SANDEN AquaEco Ohřev teplé vody pomocí technologie SANDEN AquaEco Technologie ECO CUTE ECO CUTE Nová japonská technologie pro tepelná čerpadla vzduch/voda Využívá přírodního neškodného chladiva CO 2 Hlavní výhody Výstupní

Více

Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla

Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla Vytápění, ohřev teplé vody a řízené větrání se zpětným ziskem energie v rodinném domě tepelným čerpadlem NIBE s plynulou regulací výkonu 3,5-12kW

Více

Aplikace adsorbčního odvlhčování. Aplikace adsorbčního odvlhčování INHOB 2012. Ing. Petr Andres Flair, a.s.

Aplikace adsorbčního odvlhčování. Aplikace adsorbčního odvlhčování INHOB 2012. Ing. Petr Andres Flair, a.s. Aplikace adsorbčního odvlhčování INHOB 2012 Ing. Petr Andres Flair, a.s. Potřeba odvlhčení bazény stavby (HSV, havárie, živelné pohromy, zemní izolace) technologie (elektrotechnika, sklo, plasty, lithiové

Více

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005 www.cerpadla-ivt.cz Švédská tepelná čerpadla pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci 5 5 let garance 5 let záruka na tepelné čerpadlo, včetně nákladů na záruční opravu. Tato záruka

Více

STACIONÁRNÍ ODVLHČOVAČE CDP

STACIONÁRNÍ ODVLHČOVAČE CDP STACIONÁRNÍ ODVLHČOVAČE CDP PRO BAZÉNY DO 100 M2 VODNÍ PLOCHY TECHNICKÁ SPECIFIKACE perfektum.cz PERFEKTUMGROUP / 0 ŘADA CD Malé, přenosné odvlhčovače pro Váš dům, chatu, kancelář Rodina může prostým dýcháním,

Více

Logafix WPL pro venkovní instalaci

Logafix WPL pro venkovní instalaci Tepelná čerpadla Logafix WPL vzduch/voda pro venkovní instalaci a funkce Teplota na výstupu do soustavy max. 55 Čidlo venkovní teploty a čidlo zpátečky v rozsahu dodávky Opláštění optimálně řešené z hlediska

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. M.Kabrhel 1 Typy tepelných

Více

LIST S ÚDAJI O PRODUKTU

LIST S ÚDAJI O PRODUKTU WPC 04-13 / WPC 04-13 cool Maximální topný a chladicí výkon, minimální potřeba místa. Tepelné čerpadlo země voda WPC nebo WPC cool patří s COP až 5,0 k nejúčinnějším tepelným čerpadlům na trhu. Jeho nový

Více

Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj

Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO TEPELNÁ ČERPADLA ekonomika provozu a dimenzování Jiří Čaloun, DiS Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím

Více

TEPELNÁ ČERPADLA ZEMĚ/VODA WPF 20, WPF 27, WPF 40, WPF 52, WPF 66 POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE

TEPELNÁ ČERPADLA ZEMĚ/VODA WPF 20, WPF 27, WPF 40, WPF 52, WPF 66 POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE TEPELNÁ ČERPADLA ZEMĚ/VODA WPF 20, WPF 27, WPF 40, WPF 52, WPF 66 POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE Popis přístroje Tepelné čerpadlo země/voda ve vnitřním provedení s možností kaskádového zapojení. Chladící okruh

Více

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla arotherm VWL vzduch/voda Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm

Více

Tepelnáčerpadla, pracovní látky, principy, zdroje, zapojení, příklady využití 1. Pracovní látky - chladiva

Tepelnáčerpadla, pracovní látky, principy, zdroje, zapojení, příklady využití 1. Pracovní látky - chladiva Tepelnáčerpadla, pracovní látky, principy, zdroje, zapojení, příklady využití 1. Pracovní látky - chladiva Pracovní látkou tepelného čerpadla je látka, která v oběhu tepelného čerpadla přijímá teplo při

Více

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH A/ PRŮVODNÍ ZPRÁVA 2 a) Název stavby 2 b) Místo stavby 2 c) Investor 2 d) Projektant 2 e) Stupeň dokumentace 2 f) Účel stavby 2 g) Charakteristika stavby 2 h)

Více

ÚVODNÍ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE NÁVRH ŘEŠENÍ. Zimní stadion Ivana Hlinky S.K. Neumanna 1598, 436,01 Litvínov ***** Strojovna chlazení ledových ploch

ÚVODNÍ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE NÁVRH ŘEŠENÍ. Zimní stadion Ivana Hlinky S.K. Neumanna 1598, 436,01 Litvínov ***** Strojovna chlazení ledových ploch ÚVODNÍ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE NÁVRH ŘEŠENÍ Zimní stadion Ivana Hlinky S.K. Neumanna 1598, 436,01 Litvínov ***** Strojovna chlazení ledových ploch Návrh na snížení náplně čpavku a energetické náročnosti

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební,katedra technických zařízení budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

ČVUT v Praze Fakulta stavební,katedra technických zařízení budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Fakulta stavební,katedra technických zařízení budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Energetický audit postup a součásti 2 Karel Kabele 27 Energetický audit (1) Výchozí stav

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 00210406101 Montážní partner: Investor: Jaromír Šnajdr 252 63 Roztoky Tel: 603422858

Více

Technické údaje SI 130TUR+

Technické údaje SI 130TUR+ Technické údaje SI 13TUR+ Informace o zařízení SI 13TUR+ Provedení - Zdroj tepla Solanky - Provedení Univerzální konstrukce reverzibilní - Regulace WPM EconR integrovaný - Výpočet teplotního množství integrovaný

Více

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU 2. Konference Klimatizace a větrání 212 OS 1 Klimatizace a větrání STP 212 ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz

Více

ODVLHČOVÁNÍ Nástěnné bazénové odvlhčovače

ODVLHČOVÁNÍ Nástěnné bazénové odvlhčovače ODVLHČOVÁNÍ Nástěnné bazénové odvlhčovače TECHNICKÝ NÁVOD CDP 40 (T), 50 (T), 70 (T) Datum změny 20.2.2018 TEN-D-ODVB-CDP_40_50_70_T-0817-01-CZ Nástěnné bazénové odvlhčovače CDP 40 (T), 50 (T), 70 (T)

Více

Návod k obsluze a instalaci. Akumulační nádrže. NADO 500/200v7 NADO 750/200v7 NADO 1000/200v7

Návod k obsluze a instalaci. Akumulační nádrže. NADO 500/200v7 NADO 750/200v7 NADO 1000/200v7 Návod k obsluze a instalaci Akumulační nádrže 500/200v7 750/200v7 1000/200v7 Družstevní závody Dražice strojírna Dražice 69 29471 Benátky nad Jizerou Tel.: 326 370911,370965, fax: 326 370980 www.dzd.cz

Více

TEPELNÁ ČERPADLA. MAGIS PRO ErP. Tepelná čerpadla vzduch/voda v provedení split

TEPELNÁ ČERPADLA. MAGIS PRO ErP. Tepelná čerpadla vzduch/voda v provedení split TEPELNÁ ČERPADLA MAGIS PRO ErP Tepelná čerpadla vzduch/voda v provedení split MODELOVÁ ŘADA MAGIS PRO ErP Tepelné čerpadlo vzduch/voda v provedení split VYSOKÁ EFEKTIVITA PROVOZU, SNADNÁ INSTALACE, ŠIROKÁ

Více

Integrované systémy chlazení, topení a klimatizace v prodejnách potravin. Ing. Michal Herda 17.5.2012

Integrované systémy chlazení, topení a klimatizace v prodejnách potravin. Ing. Michal Herda 17.5.2012 Integrované systémy chlazení, topení a klimatizace v prodejnách potravin Ing. Michal Herda 17.5.2012 TECHNOLOGICKÉ PRVKY - KOMPLEXNOST Komplexnost a kompatibilita prvků technologického celku Hlavní předpoklad

Více

solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. STISKNI ENTER

solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. STISKNI ENTER solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. TERMICKÉ SOLÁRNÍ SYSTÉMY k ohřevu vody pro hygienu (sprchování, koupel, mytí rukou) K ČEMU k ohřevu pro technologické

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY. Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů

PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY. Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů PŘÍSTROJOVÉ SYSTÉMY Elektrické rozváděče NN Oteplení v důsledku výkonových ztrát el. přístrojů Vnitřní teplota rozváděče jako důležitý faktor spolehlivosti Samovolný odvod tepla na základě teplotního rozdílu

Více

Ostatní výkonové parametry a možnosti:

Ostatní výkonové parametry a možnosti: Komfortní klimatizační zařízení s vysoce účinnými regeneračními pakety zásobníků tepla ybere automaticky nejefektivnější provozní režim! a PRŮTOK ZDUCHU: 3.900-23.100 m /h Na první pohled: Přístroje řady

Více

Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie

Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Verze 2.17 Solární energie Kolektory

Více

Přesná klimatizace Denco

Přesná klimatizace Denco Divize vzduchotechniky Přesná klimatizace Denco Řada T - Toscana a) Kapacita chlazení 3 až 1 kw Jednotky přesné klimatizace Denco se používají pro udržování přesné teploty a vlhkosti zejména v počítačových

Více

nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky!

nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky! nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky! Kvalita prostředí v nzeb měření prováděná v laboratořích ČVUT UCEEB prokázala, že i v těchto extrémně úsporných domech je zvolený typ topného

Více

Obsah: Princip fungování absorpčního stroje 2 Solární chlazení 4 Jednostupňový absorpční chladicí stroj BROAD v provozu OKK Koksovny (Koksovna

Obsah: Princip fungování absorpčního stroje 2 Solární chlazení 4 Jednostupňový absorpční chladicí stroj BROAD v provozu OKK Koksovny (Koksovna Obsah: Princip fungování absorpčního stroje 2 Solární chlazení 4 Jednostupňový absorpční chladicí stroj BROAD v provozu OKK Koksovny (Koksovna Svoboda) 5 Newsletter of the Regional Energy Agency of Moravian-Silesian

Více

Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí. Ivo Slavotínek

Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí. Ivo Slavotínek Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí Ivo Slavotínek Modernizace energetického hospodářství Národního divadla 2 Budovy a zázemí Národního divadla Národní divadlo tvoří 4 nadzemní

Více

Systémy chlazení ve vzduchotechnice

Systémy chlazení ve vzduchotechnice Úvod Systémy chlazení ve vzduchotechnice Tepelná zátěž - dokážeme ji v závislosti na vstupních podkladech docela přesně spočítat, - dokážeme ji i částečně snížit, např. stínění přímé solární radiace -

Více

OZNÁMENÍ záměru dle 6 a přílohy č. 3 zákona č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění

OZNÁMENÍ záměru dle 6 a přílohy č. 3 zákona č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí, v platném znění inženýrské, organizační a realizační činnosti v ekologii Staňkova 557/18a, 602 00 Brno společnost vedená u RS v Brně, spisová značka C. 5939 tel./fax: 549 210 356, 541 240 857 e-mail: enving@enving.cz,

Více

Jednoduché, chytré a spolehlivé odstranění vlhkosti ze stlačeného vzduchu.

Jednoduché, chytré a spolehlivé odstranění vlhkosti ze stlačeného vzduchu. Kondenzační sušičky MDX 400-84000 Jednoduché, chytré a spolehlivé odstranění vlhkosti ze stlačeného vzduchu. Kondenzační sušičky MDX Uživatelské benefity Jednoduchá instalace - lehký a kompaktní design

Více

Tepelná čerpadla vzduch/voda arotherm VWL. Obnovitelná energie chytře

Tepelná čerpadla vzduch/voda arotherm VWL. Obnovitelná energie chytře Tepelná čerpadla vzduch/voda arotherm VWL Obnovitelná energie chytře Tepelná čerpadla vzduch/voda arotherm VWL Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm odebírají tepelnou energii, která

Více

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla levné teplo z přírody Tepelná čerpadla 1 Tepelná čerpadla Levné, čisté a bezstarostné teplo pro rodinné domy i průmyslové objekty. Přinášíme vám kompletní řešení vytápění. Tepelné čerpadlo

Více

SHF Čtyřcestné ventily TECHNICKÉ ÚDAJE

SHF Čtyřcestné ventily TECHNICKÉ ÚDAJE Čtyřcestné elektromagnetické ventily se používají zejména v tepelných čerpadlech pro záměnu činnosti výměníků tepla. Záměnou lze činnost chlazení vystřídat s činností vytápění. Vlastnosti Naprostá těsnost

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební ESB2. Výroba, distribuce a emise chladu v budovách Část 2

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební ESB2. Výroba, distribuce a emise chladu v budovách Část 2 České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební ESB2 Výroba, distribuce a emise chladu v budovách Část 2 Ing. Daniel Adamovský, Ph.D. Katedra technických zařízení budov Osnova přednášky Přednáška

Více

Kompaktní vzduch-voda

Kompaktní vzduch-voda Kompaktní vzduch-voda AWX Technické parametry Technický popis TČ Tepelné čerpadlo vzduch-voda s označením AWX je kompaktní zařízení, které bude po instalaci ve venkovním prostředí napojeno na otopnou soustavu

Více

Rekuperační jednotky

Rekuperační jednotky Rekuperační jednotky Vysoká účinnost výměníku účinnosti jednotky a komfortu vnitřního prostředí je dosaženo koncepcí výměníku, v němž dochází k rekuperaci energie vnitřního a venkovního vzduchu a takto

Více

Zpracování teorie 2010/11 2011/12

Zpracování teorie 2010/11 2011/12 Zpracování teorie 2010/11 2011/12 Cykly Děje Proudění (turbíny) počet v: roce 2010/11 a roce 2011/12 Chladící zařízení (nakreslete cyklus a nakreslete schéma)... zde 13 + 2 (15) Izochorický děj páry (nakreslit

Více

Stacionární kondenzační kotel s vestavěným zásobníkem

Stacionární kondenzační kotel s vestavěným zásobníkem Stacionární kondenzační kotel s vestavěným zásobníkem VSC ecocompact Zlatá medaile SHK BRNO 2004 11-22 ecocompact Pohled na vnitřní část kotle ecocompact VSC 196-C 150 a b c a Kondenzační nerezový výměník

Více

Ostatní výkonové parametry a možnosti:

Ostatní výkonové parametry a možnosti: ö entlich limatizační zařízení s asymetrickým vysoce výkonným rekuperátorem, a efektivní regulací průtoku pro střední a velké bazénové halyintegrovaným výkonově regulovatelným tepelným čerpadlem Automaticky

Více

Energetické vzdělávání. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc.

Energetické vzdělávání. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Energetické vzdělávání prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Kontrola klimatizačních systémů Podnikat v energetických odvětvích na území ČR lze na základě zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) ve znění

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TBA1 Vytápění Zdroje tepla - obnovitelné zdroje 1 Obnovitelné zdroje energie Zákon 406/2000 Sb o hospodaření energií OZE=nefosilní přírodní

Více

Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S

Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S Topné systémy Průmyslové systémy Chladicí systémy Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda 4,0 až 16,0 kw Splitové tepelné čerpadlo od firmy Viessmann je

Více

Technické údaje LA 40TU

Technické údaje LA 40TU Technické údaje LA 4TU Informace o zařízení LA 4TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

Schémata vzduchotechnických jednotek

Schémata vzduchotechnických jednotek Schémata vzduchotechnických jednotek Co to je vzduchotechnická jednotka? Vzduchotechnická (VZT) jednotka je soubor funkčních prvků sloužících k úpravě vzduchu a jeho dopravě v rozvodech systému. Zároveň

Více

Modernizace systémů potravinářského chlazení

Modernizace systémů potravinářského chlazení Modernizace systémů potravinářského chlazení Základníúdaje o společnosti(1) je jednou z významných českých firem zabývající se: Automatizací procesů a technologií Průmyslovou informatikou Kvalifikační

Více

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic. TRONIC CONTROL Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.cz Firemní program Výrobní oblast vývoj a výroba řídicích systémů

Více

GENNET, RTCH DPS. Obsah

GENNET, RTCH DPS. Obsah Obsah dokumentace počet A4 Technická zpráva 8 Specifikace materiálu 4 Výkresy: 101 01 Půdorys 1.NP 12 102 02 Půdorys 2.NP 12 103 03 Půdorys 3.NP 12 104 04 Půdorys 4.NP 12 105 05 Půdorys 5.NP 12 06 Schema

Více

NIBE SPLIT ideální řešení pro rodinné domy

NIBE SPLIT ideální řešení pro rodinné domy NIBE SPLIT ideální řešení pro rodinné domy Co je NIBE SPLIT? Je to systém, sestávající z 1 venkovní a 1 vnitřní jednotky Tepelný výměník je součástí vnitřní jednotky Vnitřní a venkovní jednotka je propojena

Více