2. Meranie odporu pomocou napäťového komparátora. Meranie odporu zo zmeny frekvencie. Senzor teploty.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. Meranie odporu pomocou napäťového komparátora. Meranie odporu zo zmeny frekvencie. Senzor teploty."

Transkript

1 2. Meranie odporu pomocou napäťového komparátora. Meranie odporu zo zmeny frekvencie. Senzor teploty. 2.1 Komparátor Komparátor (komparačný zosilňovač) je obvod, pomocou ktorého môžeme indikovať časový okamih, v ktorom určitý signál nadobudne vopred stanovenú napäťovú hladinu. Komparátor je v podstate operačný zosilňovač vo funkcii rozdielového zosilňovača s maximálnym napäťovým ziskom. Príklad zapojenia komparátora je na obr. 1. ak u U tak u 0 1 ref 2 ak u U tak u 0 1 ref 2 Obr. 1 Komparátor. Vstupné napätie u 1 sa privádza na neinvertujúci vstup (+) komparátora. Na invertujúci vstup (-) je pripojené referenčné napätie U ref, s ktorým bude vstupné napätie porovnávané. Výstupné napätie u 2 bude kladné, ak bude hodnota vstupného napätia u 1 vyššia ako hodnota referenčného napätia U ref. Naopak, ak bude hodnota vstupného napätia u 1 nižšia ako hodnota referenčného napätia U ref, tak bude hodnota výstupného napätia u 2 záporná. Vo všeobecnosti platí, že ak je napätie na neinvertujúcom vstupe väčšie ako napätie na invertujúcom vstupe, tak bude výstupné napätie kladné (pri maximálnom zosilnení bude mať teoreticky hodnotu U cc ). V opačnom prípade bude mať výstupné napätie hodnotu zápornú a v prípade maximálneho zosilnenia bude mať teoreticky hodnotu U cc. V prípade zámeny invertujúceho a neinvertujúceho vstupu bude obvod na obr. 1 pracovať nasledovne: ak u U tak u 0 1 ref 2 ak u U tak u 0 1 ref 2 Pre obvod na meranie odporu/kapacity použijeme komparátor LM2901. Katalógový list komparátora je dostupný z: Požadujeme, aby výstupné napätie komparátora vyhovovalo logickým úrovniam TTL. Pre tento účel použijeme typickú aplikáciu zapojenia komparátora (obr. 2). Obr. 2 Prispôsobenie výstupu komparátora na úrovne TTL.

2 2.2 Meranie hodnoty odporu/kapacity. Na zistenie hodnoty odporu alebo kapacity je možné využiť prechodové javy v elektrických obvodoch. Využijeme sériové zapojenie rezistora s kondenzátorom (obr. 3). Obr. 3 Prechodový jav v sériovom RC obvode. Pre priebeh napätia u C na kondenzátore dostávame rovnicu: u U e Graf priebehu napätia u C v závislosti na čase je zobrazený na obr. 4. t/ RC C 1 (2.1) Obr. 4 Graf závislosti u C (t). Z grafu je vidieť, že napätie na kondenzátore dosiahne hodnotu napájacieho napätia za dlhý čas (teoreticky až v nekonečne). Preto je vhodnejšie sledovať čas, za ktorý dosiahne napätie u C nižšiu dopredu stanovenú hodnotu napríklad 2/3 napájacieho napätia U. Túto hodnotu dosiahne za čas, ktorý označíme t 1. Ak do rovnice (2.1) dosadíme za u c = 2/3U, tak potom má rovnica tvar: Z rovnice (2.2) vyjadríme t 1 : 2 U U e 3 t1 1 / RC (2.2) t1 RC ln3 (2.3) Podľa rovnice (2.3) je možné vypočítať čas, za ktorý bude napätie na kondenzátore rovné dvom tretinám napájacieho napätia. Predpokladáme, že jeden z prvkov R, C je známy a úlohou je určiť hodnotu neznámeho prvku. Z rovnice (2.3) pre výpočet odporu R platí: t1 R (2.4) C ln 3

3 Podobne pre výpočet neznámej kapacity môžeme písať vzťah: t1 C (2.5) R ln Stanovenie hodnoty odporu pomocou komparátora. Z predchádzajúceho textu vyplýva, že pri meraní času nabíjania kondenzátora pri známej hodnote kapacity je možné určiť hodnotu neznámeho odporu rezistora (2.4). K tomuto účelu slúži zapojenie na obr. 5. R1 = dopočítať R2 = dopočítať R3 = 10 k R4 = 10 k T1 BC639 (2N3704) IO1 LM2901 Obr. 5 Schéma zapojenia obvodu pre meranie odporu rezistora R. V zapojení na obr. 5 porovnáva komparátor (IO1) napätie na kondenzátore s napätím, ktoré vytvára napäťový delič tvorený rezistormi R1 a R2. Hodnoty rezistorov sú zvolené tak aby vytvárali deliaci pomer 2:3. Ak napätie na kondenzátore presiahne hodnotu napätia na rezistore R2, tak sa na výstupe komparátora (DSR) objaví hodnota log.1. V opačnom prípade je na výstupe hodnota log. 0. Časť obvodu s tranzistorom T1 slúži na vybíjanie kondenzátora C. Po privedení log.1 (+5V) na vstup RTS sa otvorí tranzistor T1 a na invertujúci vstup komparátora sa privedie signálová zem, ktorá vybije kondenzátor. Kondenzátor sa nevybije na nulovú hodnotu napätia, ale zostane na ňom napätie rovné úbytku napätia medzi kolektorom a emitorom tranzistora T1. Po návrate vstupu RTS do log.0 sa začne kondenzátor opäť nabíjať. Časový interval medzi okamihom preklopenia RTS do log.0 a okamihom preklopenia DSR do log.1 zodpovedá času t 1 z grafu na obr. 4. Hodnotu neznámeho rezistora je potom možné určiť z upravenej rovnice (2.2): 2 UCC UCE UCC 1 e 3 t1 / RC, (2.6) kde U CE je napätie kolektor-emitor tranzistora T1, U CC je napájacie napätie (5V).

4 2.4 Meranie odporu/kapacity pomocou zmeny frekvencie signálu. K generovaniu obdĺžnikového signálu je použitý veľmi populárny integrovaný obvod NE555. V zapojení na obr. 6 pracuje obvod 555 ako astabilný klopný obvod (multivibrátor). Kondenzátor C1 sa nabíja cez rezistory R1 a R2 a vybíja sa iba cez rezistor R2. Časy nabíjania a vybíjania sú nezávislé od napájacieho napätia. Obr. 6 Astabilný klopný obvod s časovačom NE555. Čas nabíjania (úroveň HIGH) je daný ako: t R R C (2.7) Čas vybíjania (úroveň LOW) je daný ako: t 0.693R C (2.8) Na obr. 7 je zobrazený priebeh výstupného napätia (vývod č. 3). Obr. 7 Priebeh výstupného napätia z astabilného klopného obvodu. Zo vzťahov (2.7) a (2.8) môžeme vypočítať periódu obdĺžnikového signálu: Pre výpočet frekvencie signálu platí vzťah: f T R 2R C T t t R 2R C (2.9) (2.10)

5 Pri pevnej hodnote kondenzátora C 1 je možné určiť hodnotu neznámeho odporu rezistora R 2 z času vybíjania kondenzátora (2.8): t2 R2 (2.11) 0.693C 1 Na presné meranie času t 2 vybíjania kondenzátora je vhodné použiť mikroprocesor. K tomuto účelu bol vytvorený prípravok micro555, ktorý obsahuje integrovaný obvod 555 a mikroprocesor AT89C2051. Program mikroprocesora je zostavený tak, aby umožnil meranie času s krokom 3 s. Nameraný časový údaj sa posiela po sériovej linke ako 16-bitové číslo. Posielanie prebieha na požiadanie zaslaním hodnoty AAh do mikroprocesora. Schéma prípravku micro555 je na obr. 8. Obr. 8 Schéma zapojenia prípravku micro555. Svorkovnica SL1 slúži na pripojenie rezistora R2 podľa schémy na obr. 6. K svorkovnici SL2 sa pripája kondenzátor C1 (obr. 6). Prepojovací konektor JP1 slúži ako merací bod výstupu časovača NE555. Dióda LED1 indukuje pripravenosť zariadenia na snímanie času vybíjania kondenzátora. Pre najpresnejšie zmeranie neznámeho odporu rezistora R2 je potrebné poznať presnú hodnotu kondenzátora C1. Pri meraní neznámej kapacity kondenzátora C1 musíme zase presne poznať hodnotu odporu rezistora R Senzor teploty V predchádzajúcich kapitolách boli opísané možnosti zistenia neznámej hodnoty odporu rezistora bez použitia A/D prevodníka. Ak rezistor s pevnou hodnotou odporu nahradíme termistorom, môžeme na základe zmeny odporu zistiť teplotu prostredia, v ktorom sa termistor práve nachádza. Termistor je pasívna elektronická súčiastka, ktorej odpor závisí od teploty. Rozlišujeme PTC a NTC termistory. Odpor termistora PTC (Positive Temperature Coefficient) rastie

6 s narastajúcou teplotou. Odpor termistora NTC (Negative Temperature Coefficient) klesá s narastajúcou teplotou. Pre úlohu merania teploty bol zvolený NTC termistor 1 k. Senzor má negatívny teplotný koeficient a jeho cena sa pohybuje okolo 1 za kus. Prevedenie senzora je na obr. 9. Obr. 9 NTC termistor B57164K102J. Zmena odporu v závislosti od zmeny teploty je nelineárna (obr. 10). Obr. 10 Graf závislosti zmeny odporu senzora na teplote. Po pripojení termistora na svorkovnicu SL1 prípravku micro555 je možné vhodným prepočtom zistiť aktuálnu teplotu teplotného senzora. Pre správne určenie teploty je potrebné poznať presnú hodnotu kondenzátora C1, ktorý je pripojený k svorkovnici SL2. Použité zdroje: LM2901: NE555: AT89C2051: NTC:

7 Meno: Dátum: 2.6 Úlohy Úloha č. 1: Dopočítajte hodnoty rezistorov R1 a R2 v obvode na obr. 5 tak, aby vytvárali deliaci pomer 2:3. Pri výpočte hodnôt uvažujte iba vyrábané hodnoty rezistorov. R1 [] R2 [] Úloha č. 2: Na prepojovacom poli realizujte zapojenie z obr. 5. K pripojeniu vodičov RTS a DSR k sériovému portu počítača použite prípravky RS232/IO a RS232/TTL. Hodnotu kondenzátora C si na začiatok zvoľte 220 F. Úloha č. 3: Úpravou rovnice (2.6) vytvorte vzorec na výpočet odporu R. R = Úloha č. 4: V programovom prostredí MATLAB vytvorte program, ktorý bude slúžiť na výpočet neznámeho odporu pripojeného rezistora R. Úloha č. 5: Pomocou vytvoreného programu zmerajte hodnoty odporu vybraných rezistorov a hodnoty zapíšte do nasledujúcej tabuľky. Meranie odporu pomocou prechodového javu. Použitý C [F] Nameraný C [F] Použitý R [] Nameraný R (multimeter) [] Nameraný R (program) [] Úloha č. 6: Vzájomne prepojte prípravky RS232/IO, RS232/TTL a micro555. V programovom prostredí MATLAB vytvorte program, ktorý bude schopný zistiť hodnotu odporu rezistora pripojeného k svorkovnici SL1. K svorkovnici SL2 pripojte kondenzátor s presne nameranou hodnotou kapacity. Po dátovej linke RD sa posiela čas vybíjania kondenzátora t 2 (popis v kapitole 2.4). Na výpočet neznámeho odporu použite vzťah (2.11).

8 Meno: Dátum: Úloha č. 7: Pomocou zostaveného programu zmerajte hodnoty vybraných rezistorov z úlohy č. 5 a hodnoty zapíšte do nasledujúcej tabuľky. Meranie odporu pomocou zmeny frekvencie signálu. Použitý C [F] Nameraný C [F] Použitý R [] Nameraný R (multimeter) [] Nameraný R (program) [] Úloha č. 8: V úlohe č. 6 zameňte meraný rezistor za NTC termistor a vytvorte program na meranie teploty. Podľa katalógového listu senzora vytvorte graf závislosti teploty na odpore. V programovom prostredí MATLAB aproximujte krivku teplotnej závislosti. Koeficienty aproximačnej krivky použite na výpočet teploty z nameraného odporu snímača. Ukážka grafického výstupu programu je na obr. 11. Obr. 11 Jednoduché grafické rozhranie pre meranie teploty.

Prístroj strážiaci teplotu TS-01

Prístroj strážiaci teplotu TS-01 S energiou do budúcnosti Prístroj strážiaci teplotu TS-01 Elbag AG Brückenstraße 28. D 56348 Weisel Telefon +49 (0) 67 74 / 18 0. Telefax +49 (0) 67 74 / 18 128 Email: info@elbag.de. Internet: www.elbag.de

Více

Súťaž MLADÝ ELEKTROTECHNIK 2010 Peter Kopecký 9.A, ZŠ Duklianska 1. Bánovce nad Bebravou Nastaviteľný zdroj

Súťaž MLADÝ ELEKTROTECHNIK 2010 Peter Kopecký 9.A, ZŠ Duklianska 1. Bánovce nad Bebravou Nastaviteľný zdroj Súťaž MLADÝ ELEKTROTECHNIK 2010 Peter Kopecký 9.A, ZŠ Duklianska 1. Bánovce nad Bebravou zs1.bn@pbi.sk Nastaviteľný zdroj Keďže som doma pri rôznych pokusoch a experimentoch často potreboval nastaviteľné

Více

Základy elektroniky Úvod do predmetu

Základy elektroniky Úvod do predmetu Základy elektroniky Úvod do predmetu Ing. Jozef Klus 2012 Obsah tematického celku Oboznámenie s obsahom učiva Opakovanie základov z elektrotechniky Ing. Jozef Klus 1 Vieme bez nej žiť? VÝZNAM A POJEM ELEKTRONIKY

Více

Stroboskop z časovača 555 Ondrej Bogár 3f

Stroboskop z časovača 555 Ondrej Bogár 3f Stroboskop z časovača 555 Ondrej Bogár f 6. 4. 00 bugy@p-mat.sk Stroboskop Stroboskop je zariadenie, ktoré s nastaviteľnou frekvenciou zapína a vypína zdroj svetla. Dá sa vytvoriť pomocou časovača 555.

Více

INFILTRAČNÁ schopnosť pôdy

INFILTRAČNÁ schopnosť pôdy INFILTRAČNÁ schopnosť pôdy Jednou z kľúčových úloh pri riešení hydrologických a hydromelioračných problémov je určenie infiltračnej (vsakovacej) schopnosti pôdy. Táto vlastnosť je jedným z rozhodujúcich

Více

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs 1 Zadání 1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda integrační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 1 = 62µs derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs Možnosti

Více

UČEBNÉ TEXTY. Pracovný zošit č.3. Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Elektrotechnické merania

UČEBNÉ TEXTY. Pracovný zošit č.3. Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Elektrotechnické merania Stredná priemyselná škola dopravná, Sokolská 911/94, 960 01 Zvolen Kód ITMS projektu: 26110130667 Názov projektu: Zvyšovanie flexibility absolventov v oblasti dopravy UČEBNÉ TEXTY Pracovný zošit č.3 Vzdelávacia

Více

1. sekvenčné klopné obvody

1. sekvenčné klopné obvody 1. sekvenčné klopné obvody Sekvenčné obvody (nazývané aj sekvenčné automaty) sú digitálne elektronické obvody, u ktorých závisí stav výstupov okrem aktuálneho stavu vstupov aj od minulého stavu vstupov.

Více

Tlakový snímač typ EQZ (Tlakový prevodník) Technické podmienky, montáž a pripojenie

Tlakový snímač typ EQZ (Tlakový prevodník) Technické podmienky, montáž a pripojenie Tlakový snímač typ EQZ (Tlakový prevodník) Technické podmienky, montáž a pripojenie Tieto technické podmienky platia pre tlakové snímače typu EQZ. Stanovujú technické parametre, základné informácie o výrobku,

Více

KARTA RS 485/232 do PC

KARTA RS 485/232 do PC do PC a KARTA RS 485 do PC Technická príručka Liptovský Hrádok 12.12.2005 OBSAH 1. VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE...1-1 2. INŠTALÁCIA A NASTAVENIE...2-1 3. ZÁVER...3-1 1. VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE Karta RS 485/232 je

Více

Vývojová doska "ATMIA" pre ATMEGA8/16/32 - Update 05

Vývojová doska ATMIA pre ATMEGA8/16/32 - Update 05 ...alebo, takýchto dosiek nie je nikdy dosť. Aj keď vývojových dosiek pre mikroprocesory je nepreberné množstvo, nájsť takú ktorá by zodpovedala vaším požiadavkám je niekedy nemožné. Hľadal som dosku ktorá

Více

Na trh byl uveden v roce 1971 firmou Signetics. Uvádí se, že označení 555 je odvozeno od tří rezistorů s hodnotou 5 kω.

Na trh byl uveden v roce 1971 firmou Signetics. Uvádí se, že označení 555 je odvozeno od tří rezistorů s hodnotou 5 kω. Časovač 555 NE555 je integrovaný obvod používaný nejčastěji jako časovač nebo generátor různých pravoúhlých signálů. Na trh byl uveden v roce 1971 firmou Signetics. Uvádí se, že označení 555 je odvozeno

Více

Multiplexor a demultiplexor

Multiplexor a demultiplexor Multiplexor a demultiplexor Mux_DMux [2] Funkcia multiplexoru ako prepínača A D 1 D 0 Y 0 0 0 0 0 0 1 1 0 1 0 0 0 1 1 1 1 0 0 0 1 0 1 0 1 1 0 1 1 1 1 1 3 x NAND Ak A = 0 výstup Y = D 0 a ak A = 1 výstup

Více

VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např.

VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např. VÝVOJOVÁ DESKA PRO JEDNOČIPOVÝ MIKROPOČÍTAČ PIC 16F88 A. ZADÁNÍ FUNKCE A ELEKTRICKÉ PARAMETRY: vstupní napětí: U IN AC = 12 V (např. z transformátoru TRHEI422-1X12) ovládání: TL1- reset, vývod MCLR TL2,

Více

1 Zadání. 2 Teoretický úvod. 4. Generátory obdélníkového signálu a MKO

1 Zadání. 2 Teoretický úvod. 4. Generátory obdélníkového signálu a MKO 1 4. Generátory obdélníkového signálu a MKO 1 Zadání 1. Sestavte generátor s derivačními články a hradly NAND s uvedenými hodnotami rezistorů a kapacitorů. Zobrazte časové průběhy v důležitých uzlech.

Více

Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium

Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium Meno a priezvisko: Škola: Predmet: Školský rok/blok: Skupina: Trieda: Dátum: Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium Fyzika Teória lektrický prúd v polovodičoch fyzikálne základy elektroniky Usmerňovač;

Více

PLA-401 v3 Ethernetový adaptér PowerLine (prenos dát cez silové elektrické káble)

PLA-401 v3 Ethernetový adaptér PowerLine (prenos dát cez silové elektrické káble) Ethernetový adaptér PowerLine (prenos dát cez silové elektrické káble) Príručka pre rýchlu inštaláciu Firmware v3.3.4 Vydanie 1. Marec 2009 Obsah Úvodné informácie... 1 Pripojenie ku káblovému/dsl modemu

Více

Funkcia - priradenie (predpis), ktoré každému prvku z množiny D priraďuje práve jeden prvok množiny H.

Funkcia - priradenie (predpis), ktoré každému prvku z množiny D priraďuje práve jeden prvok množiny H. FUNKCIA, DEFINIČNÝ OBOR, OBOR HODNÔT Funkcia - priradenie (predpis), ktoré každému prvku z množiny D priraďuje práve jeden prvok množiny H. Množina D definičný obor Množina H obor hodnôt Funkciu môžeme

Více

Návod na použitie UPS

Návod na použitie UPS Návod na použitie UPS Popis: UPS je zdroj nepretržitého napájania, online, 230 VAC 50Hz s dvoma výstupmi, USB vstupom na komunikáciu s PC a informačným LCD panelom. Súčasťou balenia sú 2 ks akumulátorov

Více

MĚŘENÍ NA INTEGROVANÉM ČASOVAČI Navrhněte časovač s periodou T = 2 s.

MĚŘENÍ NA INTEGROVANÉM ČASOVAČI Navrhněte časovač s periodou T = 2 s. MĚŘENÍ NA INTEGOVANÉM ČASOVAČI 555 02-4. Navrhněte časovač s periodou T = 2 s. 2. Časovač sestavte na modulovém systému Dominoputer, startovací a nulovací signály realizujte editací výstupů z PC.. Změřte

Více

Fyzika 9. ročník 3. Laboratórna úloha

Fyzika 9. ročník 3. Laboratórna úloha Základná škola s materskou školou Chlebnice Fyzika 9. ročník 3. Laboratórna úloha Úloha: Urč pevnú látku, z ktorej je zhotovené teleso, pomocou mernej tepelnej kapacity Príprava: Medzi telesami, ktorých

Více

DALI, pomoc a riešenia

DALI, pomoc a riešenia DALI, pomoc a riešenia Obsah Úvod do DALI (vecí, ktoré by ste mali vedieť)... 1 Čo je DALI?... 1 Čo je posolstvom DALI?... 1 Základné pravidlá pre DALI a HELVAR výrobky a systémy... 2 Riešenie problémov:

Více

Návod pre výrobcu na výpočet fakturovanej koncovej spotreby

Návod pre výrobcu na výpočet fakturovanej koncovej spotreby Návod pre výrobcu na výpočet fakturovanej koncovej spotreby vypracovaný pre spoločnosť OKTE, a.s. sféra, a.s. Továrenská 14 811 09 Bratislava tel.: +421 2 502 13 142 fax: +421 2 502 13 262 sféra, a.s.,

Více

Zvyšující DC-DC měnič

Zvyšující DC-DC měnič - 1 - Zvyšující DC-DC měnič (c) Ing. Ladislav Kopecký, 2007 Na obr. 1 je nakresleno principielní schéma zapojení zvyšujícího měniče, kterému se také říká boost nebo step-up converter. Princip je založen,

Více

Úloha 9. Stavové automaty: grafická a textová forma stavového diagramu, příklad: detektory posloupností bitů.

Úloha 9. Stavové automaty: grafická a textová forma stavového diagramu, příklad: detektory posloupností bitů. Úloha 9. Stavové automaty: grafická a textová forma ového diagramu, příklad: detektory posloupností bitů. Zadání 1. Navrhněte detektor posloupnosti 1011 jako ový automat s klopnými obvody typu. 2. Navržený

Více

Stabiliz atory napˇet ı v nap ajec ıch zdroj ıch - mˇeˇren ı z akladn ıch parametr u Ondˇrej ˇ Sika

Stabiliz atory napˇet ı v nap ajec ıch zdroj ıch - mˇeˇren ı z akladn ıch parametr u Ondˇrej ˇ Sika - měření základních parametrů Obsah 1 Zadání 4 2 Teoretický úvod 4 2.1 Stabilizátor................................ 4 2.2 Druhy stabilizátorů............................ 4 2.2.1 Parametrické stabilizátory....................

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup ELEKTONIKA I N V E S T I C E D O O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 1. Usměrňování a vyhlazování střídavého a. jednocestné usměrnění Do obvodu střídavého proudu sériově připojíme diodu. Prochází jí proud

Více

LIGHTS,

LIGHTS, RC LIGHTS V2 Obsah: 1. Popis zariadenia RC LIGHTS V2 2. Popis funkcií RC LIGHTS V2 3. Príklady osvetlení na lietadlách 4. Príklady osvetlení na lodiach Upozornenie: - Pred použitím si pozorne prečítajte

Více

Programování mikropočítačů platforma Arduino

Programování mikropočítačů platforma Arduino Programování mikropočítačů platforma Arduino Obsah Arduino... 1 Digitální výstupy a vstupy... 2 Připojení LED k Arduinu... 2 Co je to LED?... 3 Výpočet hodnoty předřadného rezistoru pro LED... 3 Barevné

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

Cvičení 2. Obsah a cíle cvičení. Obsah. A5MPL Programování mikropočítačů Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka.

Cvičení 2. Obsah a cíle cvičení. Obsah. A5MPL Programování mikropočítačů Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka. Cvičení 2 Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka Obsah a cíle cvičení Toto cvičení: 1. Vysvětlí, co jsou digitální vstupy a výstupy mikropočítače. 2. Vysvětlí, jak k mikropočítači připojit LED a tlačítka

Více

Kombinačné logické obvody

Kombinačné logické obvody Kombinačné logické obvody S polovodičovými prvkami môžeme realizovať ľubovoľne zložité spínacie funkcie vo všetkých zariadeniach na spracovanie informácií, napríklad v počítačoch, riadiacich obvodoch automatizovaných

Více

Test. Ktorý valec by ste použili? A. Jednočinný valec B. Dvojčinný valec. Odpoveď:

Test. Ktorý valec by ste použili? A. Jednočinný valec B. Dvojčinný valec. Odpoveď: Test Týmto testom môžete zistiť, či sú Vaše základné znalosti o pneumatickom riadení postačujúce pre nadstavbový seminár P121, alebo je pre Vás lepšie absolvovať základný seminár EP111. Test je rýchly,

Více

Názov: Osmóza. Vek žiakov: Témy a kľúčové slová: osmóza, koncentrácia, zber dát a grafické znázornenie. Čas na realizáciu: 120 minút.

Názov: Osmóza. Vek žiakov: Témy a kľúčové slová: osmóza, koncentrácia, zber dát a grafické znázornenie. Čas na realizáciu: 120 minút. Názov: Osmóza Témy a kľúčové slová: osmóza, koncentrácia, zber dát a grafické znázornenie. Čas na realizáciu: 120 minút Vek žiakov: 14 16 rokov Úrovne práce s materiálom: Úlohy majú rôznu úroveň náročnosti.

Více

Automatický timer pre DX7 návod na inštaláciu a manuál

Automatický timer pre DX7 návod na inštaláciu a manuál Automatický timer pre DX7 návod na inštaláciu a manuál Upozornenie: Aj keď je modul pre DX7 obvodovo takmer totožný s modulom pre DX6i, majú niektoré súčiastky odlišnú hodnotu a v procesore je úplne iný

Více

Spojená škola, Hattalova 471, Nižná

Spojená škola, Hattalova 471, Nižná Spojená škola, Hattalova 471, 027 43 Nižná Názov projektu : Modernizácia metodiky merania s využitím grafických systémov Nižná 2009 Projekt je zameraný na inováciu učebných osnov v predmete elektrické

Více

Elektronika pro informační technologie (IEL)

Elektronika pro informační technologie (IEL) Elektronika pro informační technologie (IEL) Páté laboratorní cvičení Brno University of Technology, Faculty of Information Technology Božetěchova 1/2, 612 66 Brno - Královo Pole Petr Veigend, iveigend@fit.vutbr.cz

Více

Základné dosky. Na nej sú priamo alebo nepriamo umiestnené všetky komponenty počítača.

Základné dosky. Na nej sú priamo alebo nepriamo umiestnené všetky komponenty počítača. Osobný počítač (PC) Na trh bol uvedený firmou IBM Zostava PC Výkonná časť základná jednotka Výstupné zariadenia monitor Vstupné zariadenia klávesnica, myš Prídavné vstupné a výstupné zariadenia tlačiareň,

Více

I.CA Securestore. Inštalačná príručka. Verzia 2.16 a vyššia

I.CA Securestore. Inštalačná príručka. Verzia 2.16 a vyššia I.CA Securestore Inštalačná príručka Verzia 2.16 a vyššia Úvod Táto verzia inštalačnej príručky je platná pre verziu aplikácie SecureStore 2.16 a vyššie. Inštalačné balíčky sú pripravené podľa verzie Windows.

Více

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % )

Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta elektrotechnická Impulsní regulátor ze změnou střídy ( 100 W, 0,6 99,2 % ) Školní rok: 2007/2008 Ročník: 2. Datum: 12.12. 2007 Vypracoval: Bc. Tomáš Kavalír Zapojení

Více

Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Ostrava VÝROBNÍ DOKUMENTACE

Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Ostrava VÝROBNÍ DOKUMENTACE Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Ostrava Číslo dokumentace: VÝROBNÍ DOKUMENTACE Jméno a příjmení: Třída: E2B Název výrobku: Interface/osmibitová vstupní periferie pro mikropočítač

Více

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití:

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Truhlář Michal 6.. 5 Laboratorní práce č.4 Úloha č. VII Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Úkol: Zapojte operační zesilovač a nastavte jeho zesílení na hodnotu přibližně. Potvrďte platnost

Více

Operační zesilovače. U výst U - U +

Operační zesilovače. U výst U - U + Operační zesilovače Analogové obvody zpracovávají signál spojitě se měnící v čase. Nejpoužívanější součástkou v současné době je operační zesilovač. Název operační pochází z dob, kdy se používal (v elektronkovém

Více

Pravdepodobnosť. Rozdelenia pravdepodobnosti

Pravdepodobnosť. Rozdelenia pravdepodobnosti Pravdepodobnosť Rozdelenia pravdepodobnosti Pravdepodobnosť Teória pravdepodobnosti je matematickým základom pre odvodenie štatistických metód. Základné pojmy náhoda náhodný jav náhodná premenná pravdepodobnosť

Více

Studium klopných obvodů

Studium klopných obvodů Studium klopných obvodů Úkol : 1. Sestavte podle schématu 1 astabilní klopný obvod a ověřte jeho funkce.. Sestavte podle schématu monostabilní klopný obvod a buďte generátorem a sledujte výstupní napětí.

Více

Predradníkové zostavy pre vysokovýkonné svetlomety

Predradníkové zostavy pre vysokovýkonné svetlomety Lighting Predradníkové zostavy pre vysokovýkonné svetlomety Vysokovýkonové predradníkové zostavy Philips je jedna z mála spoločností, ktoré dokážu poskytnúť komplexné systémy pre plošné osvetlenie, pozostávajúce

Více

Manuál Shenzhen Rikomagic Tech Corp.,Ltd

Manuál Shenzhen Rikomagic Tech Corp.,Ltd MK902 Manuál Shenzhen Rikomagic Tech Corp.,Ltd Tento manuál obsahuje všetky informácie pre správne a bezpečné používanie zariadenia. Pred používaním si tento manuál pozorne prečítajte. Nevystavujte zariadenie

Více

Analyzátory teplôt. Celziova teplota (značka t), sa definuje ako rozdiel termodynamickej teploty T a teploty T 0 = 273,15 K. t( C) = T(K) - 273,15 (1)

Analyzátory teplôt. Celziova teplota (značka t), sa definuje ako rozdiel termodynamickej teploty T a teploty T 0 = 273,15 K. t( C) = T(K) - 273,15 (1) 1 Analyzátory teplôt. Teplota je termodynamická stavová veličina. Základnou jednotkou termodynamickej teploty je kelvin (K) definovaný ako 273,16-tá časť termodynamickej teploty trojného bodu vody. Vzhľadom

Více

Sada nářadí pro servis notebooků PROSKIT PK-2073B

Sada nářadí pro servis notebooků PROSKIT PK-2073B obsahuje: Páječka Sada nářadí pro servis notebooků PROSKIT PK-2073B DP-366P Odpájecí pumpička 8PK-MA005 Lupa MT-1210 3 1/2 kompaktní digitální multimetr 9DP-031B Odpájecí vlákno 9DP-S001 Pájka 63%, SN

Více

2. Nahratie mapy pre Locus Map - formát sqlite alebo mbtiles do zariadenia (telefón, tablet) s OS Android.

2. Nahratie mapy pre Locus Map - formát sqlite alebo mbtiles do zariadenia (telefón, tablet) s OS Android. 1. Inštalácia aplikácie Locus Map - free alebo pro verzia cez Google Play Pred inštaláciou je doporučené vložiť do prístroja microsd kartu pre zvýšenie kapacity pamäti zariadenia. Všetky mapy a namerané

Více

Meranie elektrických parametrov na transformátore 400/121/10,5 kv

Meranie elektrických parametrov na transformátore 400/121/10,5 kv 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Meranie elektrických parametrov na transformátore 400/121/10,5 kv Janiga Peter Elektrotechnika 02.12.2013 Príspevok ukazuje výsledky synchronizovaného merania

Více

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony.

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony. Nelineární obvody Dosud jsme se zabývali analýzou lineárních elektrických obvodů, pasivní lineární prvky měly zpravidla konstantní parametr, v těchto obvodech platil princip superpozice a pro analýzu harmonického

Více

Konfigurácia IP Bell 02C Dverný vrátnik a FIBARO Home Center 2

Konfigurácia IP Bell 02C Dverný vrátnik a FIBARO Home Center 2 Konfigurácia IP Bell 02C Dverný vrátnik a FIBARO Home Center 2 Použité zariadenia: Riadiaca jednotka - Fibaro Home Center 2 vo verzii 4.059 BETA Dverný vrátnik - IP Bell 02C od spoločnosti ALPHATECH TECHNOLOGIES

Více

Hlídač světel automobilu

Hlídač světel automobilu Hlídač světel automobilu Jan Perný 24.07.2006 www.pernik.borec.cz 1 Úvod Protože se u nás stalo povinným celoroční svícení a za nedodržení tohoto nařízení hrozí poměrně vysoké sankce, požádal mě bratr,

Více

Studium tranzistorového zesilovače

Studium tranzistorového zesilovače Studium tranzistorového zesilovače Úkol : 1. Sestavte tranzistorový zesilovač. 2. Sestavte frekvenční amplitudovou charakteristiku. 3. Porovnejte naměřená zesílení s hodnotou vypočtenou. Pomůcky : - Generátor

Více

Lineárne obvody v stacionárnom ustálenom stave 1 (Úloha A-1)

Lineárne obvody v stacionárnom ustálenom stave 1 (Úloha A-1) Lineárne obvody v stacionárnom ustálenom stave 1 (Úloha ) Úloha Pomocou laboratórneho obvodového modelu experimentálne overte:.1 prvý a druhý Kirchhoffov zákon,. metódu slučkových prúdov,.3 metódu uzlových

Více

Nelineárne obvody v stacionárnom ustálenom stave obvod s jedným nelineárnym prvkom

Nelineárne obvody v stacionárnom ustálenom stave obvod s jedným nelineárnym prvkom elineárne obvody v stacionárnom ustálenom stave obvod s jedným nelineárnym prvkom Úloha. avrhnite parametre stabilizátora napätia so enerovou diódou podľa obr... Činnosť stabilizátora overte meraním. merajte

Více

AerobTec Telemetry Convertor

AerobTec Telemetry Convertor AerobTec Telemetry Convertor Telemetrický prevodník pre značky Futaba a FrSky Výrobca: AerobTec, s.r.o. Ilkovičova 3 841 04 Bratislava www.aerobtec.com info@aerobtec.com AerobTec Telemetry Convertor Návod

Více

1. LABORATÓRNE CVIČENIE

1. LABORATÓRNE CVIČENIE MENO: ROČNÍK A TRIEDA: 1. LABORATÓRNE CVIČENIE ROVNOMERNÝ POHYB - ZÁVISLOSŤ POLOHY OD ČASU Cieľ: Naučiť sa pracovať so senzorom polohy a ako sú rôzne druhy pohybu prezentované na grafe závislosti polohy

Více

Použitý rezistor (jmenovitá hodnota): R1 = 270 kω je přesný metalizovaný rezistor s přesností ± 0,1%.

Použitý rezistor (jmenovitá hodnota): R1 = 270 kω je přesný metalizovaný rezistor s přesností ± 0,1%. Laboratorní úloha Snímač teploty R je zapojený podle schema na Obr. 1. Snímač je termistor typ B57164K [] se jmenovitým odporem pro teplotu 5 C R 5 00 Ω ± 10 %. Závislost odporu termistoru na teplotě je

Více

Pripojenie Set-top boxu. Arris 4302M. k optickému konvertoru

Pripojenie Set-top boxu. Arris 4302M. k optickému konvertoru Pripojenie Set-top boxu Arris 4302M k optickému konvertoru 1 Obrázok zariadenia Obsah príručky 1 Obrázok zariadenia 2 Ako pripojiť Set-top box 2.1 Pripojenie ku konvertoru CIG G-25E 2.2 Pripojenie ku konvertoru

Více

Vytváranie trojrozmerných grafických zobrazení v prostredí MATLAB a interaktívne úpravy grafov pomocou Figure Toolbar

Vytváranie trojrozmerných grafických zobrazení v prostredí MATLAB a interaktívne úpravy grafov pomocou Figure Toolbar Tutoriál 6 cvičenie 6 Vytváranie trojrozmerných grafických zobrazení v prostredí MATLAB a interaktívne úpravy grafov pomocou Figure Toolbar generovanie dvojrozmerných polí - meshgrid vykresľovanie grafov

Více

Návrh konstrukce odchovny 2. dil

Návrh konstrukce odchovny 2. dil 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh konstrukce odchovny 2. dil Pikner Michal Elektrotechnika 19.01.2011 V minulem dile jsme si popsali návrh konstrukce odchovny. senzamili jsme se s

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNICKÉHO INŽINIERSTVA

ZÁKLADY ELEKTROTECHNICKÉHO INŽINIERSTVA ZÁKLADY ELEKTROTECHNICKÉHO INŽINIERSTVA Technická dokumentácia v elektrotechnike Prednáška 4 Zásady kreslenia elektrotechnických schém Pravidlá na kreslenie elektrotechnických schém sú uvedené v normách

Více

Popis obvodu U2403B. Funkce integrovaného obvodu U2403B

Popis obvodu U2403B. Funkce integrovaného obvodu U2403B ASICentrum s.r.o. Novodvorská 994, 142 21 Praha 4 Tel. (02) 4404 3478, Fax: (02) 472 2164, E-mail: info@asicentrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = Popis obvodu U2403B

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_36_Aktivní zátěž Název školy Střední

Více

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů Zdeněk Oborný Freescale 2013 1. Obecné vlastnosti Cílem bylo vytvořit zařízení, které by sloužilo jako modernizovaná náhrada stávající

Více

Operační zesilovač. Úloha A2: Úkoly: Nutné vstupní znalosti: Diagnostika a testování elektronických systémů

Operační zesilovač. Úloha A2: Úkoly: Nutné vstupní znalosti: Diagnostika a testování elektronických systémů Diagnostika a testování elektronických systémů Úloha A2: 1 Operační zesilovač Jméno: Datum: Obsah úlohy: Diagnostika chyb v dvoustupňovém operačním zesilovači Úkoly: 1) Nalezněte poruchy v operačním zesilovači

Více

Vstupné parametre (INPUT): Nájdete na štitku výrobku. Výstupné parametre (OUTPUT): Nájdete na štitku výrobku

Vstupné parametre (INPUT): Nájdete na štitku výrobku. Výstupné parametre (OUTPUT): Nájdete na štitku výrobku Importér do SR a EU: JDC,s.r.o. Mierová 1035/26, 03852 Sučany Návod k obsluhe nabíjačky Návod na obsluhu: Pred uvedením do prevádzky si pozorne prečítajte tento návod. Výrobok slúži na nabíjanie a udržiavanie

Více

CoreLine Panel jasná voľba pre LED osvetlenie

CoreLine Panel jasná voľba pre LED osvetlenie Lighting CoreLine Panel jasná voľba pre LED osvetlenie CoreLine Panel Či ide o nové budovy alebo renováciu existujúceho priestoru, zákazníci požadujú riešenie osvetlenia, ktoré poskytuje kvalitné svetlo

Více

Textový editor WORD. Práca s obrázkami a automatickými tvarmi vo Worde

Textový editor WORD. Práca s obrázkami a automatickými tvarmi vo Worde Textový editor WORD Práca s obrázkami a automatickými tvarmi vo Worde WordArt WordArt je objekt, pomocou ktorého vieme vytvoriť text s rôznymi efektami. Začneme na karte Vložiť, kde použijeme ikonu WordArt.

Více

Návod na rýchlu inštaláciu Wi-Fi smerovača pre optický internet. Glitel GR660GE

Návod na rýchlu inštaláciu Wi-Fi smerovača pre optický internet. Glitel GR660GE Návod na rýchlu inštaláciu Wi-Fi smerovača pre optický internet Glitel GR660GE 07601 orange Optic DSL Glitel GR660GE navod na instalaciu A5.indd 1 27.4.2016 13:37 Obsah príručky 1 Obsah balenia 3 2 Zapojenie

Více

Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící, výpočetní a regulační technice. Má napěťové zesílení alespoň A u

Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící, výpočetní a regulační technice. Má napěťové zesílení alespoň A u Fyzikální praktikum č.: 7 Datum: 7.4.2005 Vypracoval: Tomáš Henych Název: Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící,

Více

Zásady tvorby a čerpania rezerv na pracovno-právne úkony

Zásady tvorby a čerpania rezerv na pracovno-právne úkony 2.2.10 Zásady tvorby a čerpania rezerv na pracovno-právne úkony Názov účtovnej jednotky (adresa, IČO) Názov vnútropodnikovej smernice Prílohy Číslo smernice Rozsah platnosti Za správnosť smernice zodpovedá

Více

Snímače so svetlovodnými vodičmi SOE4 prehľad dodávok

Snímače so svetlovodnými vodičmi SOE4 prehľad dodávok prehľad dodávok veľmi presné snímače so svetlovodnými vodičmi spínacie frekvencie do 8 000 Hz dosahy do 2 000 mm varianty s LED indikáciou, spínacie a analógové výstupy nastavenie pomocou funkcie Teach-In

Více

Obr. 2 Blokové schéma zdroje

Obr. 2 Blokové schéma zdroje A. PŘÍPRAVA PROJEKTU 2. NÁVRH OBVODOVÉHO ŘEŠENÍ Při návrhu obvodového řešení vycházíme z údajů zadání. Můžeme přebírat již vytvořená schémata z různých příruček, časopisů, katalogů, dokumentace a technických

Více

Návod na obsluhu, zapojenie a montáž domácich telefónov 4 FP 211 01,02,02/C Návod na obsluhu, zapojení a montáž domácích telefonů 4 FP 211 01,02,02/C

Návod na obsluhu, zapojenie a montáž domácich telefónov 4 FP 211 01,02,02/C Návod na obsluhu, zapojení a montáž domácích telefonů 4 FP 211 01,02,02/C Návod na obsluhu, zapojenie a montáž domácich telefónov 4 FP 211 01,02,02/C Návod na obsluhu, zapojení a montáž domácích telefonů 4 FP 211 01,02,02/C 4 VNF B 353 SK VYHOTOVENIE A MOŽNOSŤ POUŽITIA Systém

Více

pripojenie set-top-boxu Sagem IAD 84 HD k optickému konvertoru

pripojenie set-top-boxu Sagem IAD 84 HD k optickému konvertoru pripojenie set-top-boxu Sagem IAD 84 HD k optickému konvertoru 1. obrázok zariadenia Obsah príručky 1. obrázok zariadenia 2. ako pripojiť set-top-box 2.1. ku konvertoru CIG G-25E 2.2. ku konvertoru Huawei

Více

C A N B U S A U T O A L A R M

C A N B U S A U T O A L A R M NÁVOD NA POUŽITIE H P S 8 4 0 P T L ( S K ) C A N B U S A U T O A L A R M Funkcia ZAPNUTIE ALARMU Stlačte zamykacie tlačítko na pôvodnom diaľkovom ovládači. Aktiváciu potvrdí: Blikanie smeroviek podľa

Více

Postupy pre komunikačné pripájanie zákazníkov ku elektromerom MT880 vo vlastníctve Stredoslovenskej distribučnej, a. s. Verzia 4/1.3.

Postupy pre komunikačné pripájanie zákazníkov ku elektromerom MT880 vo vlastníctve Stredoslovenskej distribučnej, a. s. Verzia 4/1.3. _ Komunikačné pripojenie Zákazníka ku elektromeru MT880 Postupy pre komunikačné pripájanie zákazníkov ku elektromerom MT880 vo vlastníctve Stredoslovenskej distribučnej, a. s. Verzia 4/1.3.2018 Dokument

Více

Vytvorenie používateľov a nastavenie prístupov

Vytvorenie používateľov a nastavenie prístupov Vytvorenie používateľov a nastavenie prístupov 1. Vytvorenie používateľov Spustite modul Správa systému, prihláste sa ako používateľ sa, z ponuky vyberte Evidencie Používatelia - Zoznam. Pomocou tlačidla

Více

Prevody z pointfree tvaru na pointwise tvar

Prevody z pointfree tvaru na pointwise tvar Prevody z pointfree tvaru na pointwise tvar Tomáš Szaniszlo 2010-03-24 (v.2) 1 Príklad (.(,)). (.). (,) Prevedenie z pointfree do pointwise tvaru výrazu (.(,)). (.). (,). (.(,)). (.). (,) Teraz je funkcia

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Mistrovství České republiky soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2011 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Napětí 230 V (dříve

Více

Nabíječ NiCd a NiMh článků řízený mikroprocesorem

Nabíječ NiCd a NiMh článků řízený mikroprocesorem Nabíječ NiCd a NiMh článků řízený mikroprocesorem Bc. Michal Brázda Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta Aplikované informatiky 1. Obsah 1. Obsah... 2 2. Úvod... 3 3. NiCd a NiMh baterie... 3 3.1. Metoda

Více

s.r.o. HelpLine:

s.r.o. HelpLine: 1. Úvod Tento stručný manuál je určený bežnému užívateľovi využívajúcemu služby portálu www.burzabrigad.sk. 1.1 Technické požiadavky na prostredie Technické požiadavky sú nezávislé od operačného systému,

Více

Postup registrácie certifikátov do Windows

Postup registrácie certifikátov do Windows Postup registrácie certifikátov do Windows Obsah Registrácia certifikátu do Windows... 2 1. Správa čipovej karty SecureStore... 2 1.1 Zmena PINu na čipovej karte... 5 2. Odregistrovanie certifikátu...

Více

Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky

Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky Informácia k výpočtu preddavkov na daň z príjmov FO Výška preddavkov na daň v preddavkovom období od 1.4.2015 do 31.3.2016 sa vyčísli z poslednej známej daňovej

Více

Solárna fotovoltaická sada

Solárna fotovoltaická sada Solárna fotovoltaická sada 1 Používateľský manuál/ Návod na obsluhu Obsah 1 Obsah 2 Čo je v boxe 3 Napájanie fotovoltaických článkov 4 Pripájanie modulov k fotovoltaickým článkom 5 Meranie výstupov digitálnym

Více

Generátor pulsů GP1v2. Stavební návod.

Generátor pulsů GP1v2. Stavební návod. Generátor pulsů GP1v2. Stavební návod. Generátor pulsů GP1v2 je řízen mikroprocesorem, který je galvanicky odděleným převodníkem RS232 spojen s nadřízeným PC. Veškeré parametry a spouštění je řízeno programem

Více

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY 2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Otázky k úloze (domácí příprava): Jaká je teplota kompenzačního spoje ( studeného konce ), na kterou koriguje kompenzační krabice? Dá se to zjistit jednoduchým měřením? Čemu

Více

VYSPORIADANIE PREHRADENÝCH ZÁVÄZKOV A POHĽADÁVOK

VYSPORIADANIE PREHRADENÝCH ZÁVÄZKOV A POHĽADÁVOK VYSPORIADANIE PREHRADENÝCH ZÁVÄZKOV A POHĽADÁVOK Funkcia Vysporiadanie pohľadávok a záväzkov umožňuje riešiť preplatky pohľadávok a záväzkov, prípady, kedy je úhrada vyššia ako hodnota uvedená na doklade.

Více

Rezonanční řízení s regulací proudu

Rezonanční řízení s regulací proudu 1 Rezonanční řízení s regulací proudu Ing. Ladislav Kopecký, 15.12. 2013 Provozování střídavého motoru v režimu sériové rezonance vyžaduje nižší napětí než napájení stejného motoru ze sítě 230V/50Hz. To

Více

Je to voľne dostupný programový balík (free software), ktorý sa používa na meraniach.

Je to voľne dostupný programový balík (free software), ktorý sa používa na meraniach. Počítačový program SciDavis Je to voľne dostupný programový balík (free software), ktorý sa používa na meraniach. Zostrojenie grafu z nameraných hodnôt 1. Po otvorení programu SciDavis, do tabuľky zapíšeme

Více

dvojokruhový termostat, resp. 2 samostatné termostaty s dialkovo nastavitelnou želanou teplotou, nezámrzný režim

dvojokruhový termostat, resp. 2 samostatné termostaty s dialkovo nastavitelnou želanou teplotou, nezámrzný režim Ušetrí peniaze, ochráni majetok, zjednoduší obsluhu 1 Informaèný list GSM modul druhej generácie umožní dialkové monitorovanie a ovládanie zariadení cez SMS, prezvonenie alebo DTMF volbu z mobilného telefónu

Více

Tlakový snímač TSZ M s membránovým oddeľovačom v štandardnom vyhotovení

Tlakový snímač TSZ M s membránovým oddeľovačom v štandardnom vyhotovení Tlakový snímač TSZ M s membránovým oddeľovačom v štandardnom vyhotovení PREDNOSTI A VÝHODY: meria, pretlak, absolútny tlak, podtlak, výšku hladiny meraného média široký rozsah meraných tlakov 0 až 2,5

Více

MERAČ TEPLOTY / VLHKOSTI / ROSNÉHO BODU AX Návod na obsluhu

MERAČ TEPLOTY / VLHKOSTI / ROSNÉHO BODU AX Návod na obsluhu MERAČ TEPLOTY / VLHKOSTI / ROSNÉHO BODU AX-5001 Návod na obsluhu 1.Úvod Ďakujeme vám, že ste si kúpili merací prístroj teploty, vlhkosti a rosného bodu. Pred začatím práce venujte niekoľko minút prečítaniu

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_22_Astabilní klopný obvod Název

Více

Obj. kód: PVIPS

Obj. kód: PVIPS Obj. kód: PVIPS8-12-1000 Invertor napätia 12V / 230V Úvodná charakteristika funkcií Prístroj je veľmi spoľahlivý menič jednosmerného (DC) na striedavé (AC) napätie, navrhnutý s vysokým elektrickým výkonom

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření parametrů logického obvodu část Teoretický rozbor

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření parametrů logického obvodu část Teoretický rozbor MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření část 3-6-1 Teoretický rozbor Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo materiálu:

Více

Ministerstvo zdravotníctva SR

Ministerstvo zdravotníctva SR Príloha č. 1 k Schéme štátnej pomoci pre modernizáciu infraštruktúry ústavných zariadení poskytujúcich akútnu zdravotnú starostlivosť za účelom zvýšenia ich produktivity a efektívnosti Ministerstvo zdravotníctva

Více