S t r á n k a 1 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO. Technické předpisy 2009/2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S t r á n k a 1 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO. Technické předpisy 2009/2010"

Transkript

1 S t r á n k a 1 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO Technické předpisy 2009/2010

2 S t r á n k a 2 Vážení Aikidokové, dostává se Vám do rukou souhrn všech technických předpisů České federace aikido, které blíže určují pravidla pro chod celé organizace v souladu se Stanovami ČFAI. Provedené změny: Vydání první verze Aktualizace Aktualizace Aktualizace po SVTS v Praze (zkoušky)

3 S t r á n k a 3 1. ČLENSTVÍ V ČFAI PRAVIDLA PRO POŘÁDÁNÍ STÁŽÍ VE SPOLUPRÁCI S ČFAI Druhy seminářů (stáží) Časová skladba seminářů (stáží) Technická náplň seminářů (stáží) Učitelé ČFAI Finanční odměny pro učitele ČFAI za vedení seminářů Poskytování finančních příspěvků na pořádání seminářů POKYNY PRO POŘADATELE ZKOUŠEK Zkoušky na technické stupně Kyu a Dan Přihlášení ke zkouškám na technické stupně Kyu a Dan Pořadatel zkoušek na technické stupně Kyu Platnost zkoušek Pořadatel zkoušek na technické stupně Dan Zkušební komisaři bez členství v ČFAI Udělení výjimky UDĚLOVÁNÍ TECHNICKÝCH STUPŇŮ ČFAI Podmínky pro skládání zkoušek na technické stupně Kyu a Dan Složení zkušební komise v rámci systému ČFAI Ostatní technické stupně, čestné a speciální tituly ČFAI Uznání technických stupňů v jiných organizacích Nošení hakama ZKUŠEBNÍ ŘÁD ČESKÉ FEDERACE AIKIDO Požadavky na stupně Kyu Poplatky a doba cvičení - Technické stupně KYU Požadavky na stupně Dan Poplatky a doba cvičení - Technické stupně DAN Dětské technické stupně Kyu (do 15 let) Příklad skladby zkoušek na Dětské technické stupně Poplatky a doba cvičení - Dětské technické stupně UDĚLOVÁNÍ TECHNICKÝCH STUPŇÚ DAN AIKIKAI v rámci ČFAI Organizace zkoušek aikikai Podmínky pro udělení stupně aikikai Zkušební řád a poplatky ZÁKLADNÍ SLOVNÍK TRENÉRSKÉ TŘÍDY Trenér ČFAI III. třídy Trenér ČFAI II. třídy Trenér ČFAI I. třídy DOTACE ČFAI Obecně Přímá dotace Dotace poskytnutá ze státních grantů Závěrečná ustanovení PŘÍLOHY Příloha č. 1 Žádost o členství v ČFAI Příloha č. 2 Žádost o členství v ČFAI evidenční list Příloha č. 3 Žádost o členství v ČFAI evidenční list (pro nečleny oddílu ČFAI) Příloha č. 4 Zkušební protokol Příloha č. 5 Přihláška na zkoušky Stupně Dan Příloha č. 6 Žádost o přímou dotaci Příloha č. 7 Žádost o dotaci z prostředků ČFAI... 33

4 1. ČLENSTVÍ V ČFAI (viz Stanovy ČFAI) S t r á n k a 4 Klub se stává členem ČFAI, jestliže se zaváže dodržovat Stanovy a podřizovat se rozhodnutí vyšších orgánů ČFAI, podá písemnou žádost (viz příloha č.1) a minimálně 4 dospělí členové tohoto klubu jsou členy ČFAI tzn. mají zakoupenu platnou licenční známku ČFAI na dané období (viz příloha č. 2) Fyzická osoba se stává individuálním členem ČFAI zaplacením licenčního poplatku (viz příloha č. 3). Licenční známky je možné získat po zaplacení členského poplatku, který je stanoven vždy Valnou hromadou. Objednání licenčních známek ČFAI je možné dvěma způsoby: 1/ Zaplacením celkové sumy za určený počet licenčních známek, případně průkazů jednou z uvedených možností v Pokynech pro platbu (viz příloha č. 2), zasláním kompletně vyplněné Přílohy č. 2 - tj, Průvodní list + Evidenční v elektronické podobě sekretáři ČFAI. Objednávající dostane přesný počet známek a průkazů dle uvedených údajů. 2/ Vedoucí klubu se může rozhodnou zakoupit licenční známky do zásoby. Zaplatí sumu, která bude odpovídat počtu požadovaných licenčních známek vynásobenému částkou za jeden kus licenční známky. Platbu provede jednou z uvedených možností v Pokynech pro platbu viz Příloha č. 2. V tomto zjednodušeném objednání zašle vyplněný Průvodní list z Přílohy č. 2 - v elektronické podobě sekretáři ČFAI. Následně obdrží počet známek dle uvedených údajů. Pro získání průkazů v tomto zjednodušeném postupu platí, že je možné je objednat stejným způsobem jako licenční známky. Průkazy jsou zpoplatněny částkou 50,-Kč/ks Upozornění - takto nakoupené licenční známky a průkazy není možné vrátit zpět!!! Vedoucí klubu, který využije variantu nákupu licenčních známek a průkazů uvedenou v bodě 2 je povinen zaslat sekretáři ČFAI vyplněný Evidenční list seznam členů klubu vždy nejpozději do Přílohy č. 2 a 3 jsou pouze informační. Tyto formuláře se předávají pouze elektronické podobě. Pokyny pro správné vyplnění a odeslání jsou součástí každého souboru. Formát souboru MS Excel (*.xls)

5 2. PRAVIDLA PRO POŘÁDÁNÍ STÁŽÍ VE SPOLUPRÁCI S ČFAI S t r á n k a Druhy seminářů (stáží) - mezinárodní - národní - Judansha - klubové Semináře národní a mezinárodní probíhají pod vedením p. F. Noela, 7. Dan (Shihan ČFAI), J. Roche, 6. Dan (zkušební komisař ČFAI), P.Goutharda, 6. Dan, S. Stennunda, 6. Dan a Endo senseie, 8. Dan. 2.2 Časová skladba seminářů (stáží) Pořádaný seminář musí být minimálně složen ze dvou cvičebních částí, kdy jedna část trvá 2 až 2,5 hodiny. Časové rozložení cvičebních částí je závislé na oboustranné dohodě mezi pořadatelem semináře a učitelem. 2.3 Technická náplň seminářů (stáží) Technická náplň semináře je závislá na vzájemné oboustranné dohodě mezi pořadatelem semináře a učitelem. Měla by ovšem respektovat technickou úroveň zúčastněných. 2.4 Učitelé ČFAI Seminář je možné uspořádat s kterýmkoliv držitelem technického stupně minimálně 2. Dan, který je zároveň i členem ČFAI. 2.5 Finanční odměny pro učitele ČFAI za vedení seminářů Finanční odměna pro učitele, který vede seminář je závislá na vzájemné oboustranné dohodě mezi pořadatelem semináře a učitelem. Uvedené ceny jsou doporučující. Technický stupeň 2 lekce 3 lekce 4 lekce 5 lekcí 2. Dan 1500,- 2200,- 3000,- X 3. Dan 2500,- 3300,- 4100,- 4900,- 4. Dan 3000,- 3900,- 4800,- 5700,- 5. Dan 3500,- 4400,- 5300,- 6200,- Pozn. Pořádající oddíl zajišťuje spaní pro učitele a rezervování vhodné restaurace. 2.6 Poskytování finančních příspěvků na pořádání seminářů Pořadateli národního či mezinárodních semináře bude poskytnut příspěvek na seminář ze strany ČFAI pouze s preferovanými učiteli organizace a to: F. Noelem, J. Rochem, P. Gouttardem, S. Stenuddem a S. Endó.

6 S t r á n k a 6 Při pořádání uvedených seminářů s jiným učitelem, bude žádost pořadatele posuzována radou ČFAI individuálně. Na klubové semináře se finanční příspěvky v současné době neposkytují Slevy pro držitele trenérských licencí na národních seminářích Držitelům platné trenérské licence ČFAI bude na mezinárodních a národních seminářích pořádaných ČFAI poskytnuta sleva při úhradě celého semináře a předložení platné licence a to ve výši: Trenér 3. Třídy sleva 100,-Kč Trenér 2. Třídy sleva 200,-Kč Trenér 1. Třídy sleva 300,-Kč 2.8 Judansha ČFAI bude pořádat až 2x do roka seminář Judansha, jako přípravu pro budoucí kandidáty na zkoušky na stupně DAN. Seminář je otevřen od 2.kyu ČFAI. Učitelé a lektoři budou z řad ČFAI, držitelé minimálně 3. Danu. Výuka bude vždy zajištěna minimálně třemi učiteli ČFAI. Složení učitelů a náplň semináře zajistí PTK.

7 3. POKYNY PRO POŘADATELE ZKOUŠEK S t r á n k a Zkoušky na technické stupně Kyu a Dan Zkoušky na technické stupně ČFAI je možné provádět na každém semináři aikido pořádaném ve spolupráci s ČFAI. Zkoušky na technické stupně Kyu je možné provádět na všech klubových seminářích vedených učiteli ČFAI (viz bod 2.4). Zkoušky na technické stupně Dan je možné provádět na národních seminářích ČFAI vedených J. Rochem, zpravidla 2x do roka. Pokud pořádající klub má zájem i o pořádání zkoušek, je nutné to oznámit učiteli, který má tento seminář řídit. Zkoušky mohou být, dle uvážení učitele, součástí semináře. 3.2 Přihlášení ke zkouškám na technické stupně Kyu a Dan Zájemci o složení zkoušky na technický stupeň Kyu se přihlásí na klubové stáži pořadateli zkoušek, předloží mu svůj průkaz a zaplatí zkušební poplatek, je-li u zkoušky stanoven (viz Zkušební řád ČFAI). Zájemci o složení zkoušky na technický stupeň Dan se přihlásí zasláním vyplněné Přihlášky na zkoušky Stupně Dan (viz příloha č. 5) Prezidentovi technické komise minimálně 1 měsíc před konáním zkoušek. Termín zkoušek je uveden v rámci pozvánky na národní seminář. Přihlášku stačí zaslat v elektronické podobě. 3.3 Pořadatel zkoušek na technické stupně Kyu Pořadatelem zkoušek je vždy vedoucí klubu nebo dojo, ve kterém se tyto zkoušky konají. Je zodpovědný za správný průběh zkoušek v souladu s prováděcími předpisy ČFAI. Pořadatel zkoušek : - vystavuje Zkušební protokol (viz příloha č. 4) - vybírá zkušební poplatky - zajišťuje sestavení zkušební komise dle prováděcích předpisů - provádí kontrolu průkazů všech zájemců o zkoušky a v případě jakýchkoliv zjištěných nedostatků (neúplné informace v průkazu, chybějící aktuální licenční známka ČFAI, nedodržení požadavku počtů seminářů, nedodržení stanovených intervalů mezi jednotlivými zkouškami apod. nepřipustí zájemce ke zkoušce - zodpovídá za úplnost Zkušebního protokolu včetně podpisů zkušebního komisaře, obou přísedících a vedoucího klubu/pořadatele - zodpovídá za předání/zaslání úplného zkušebního protokolu Prezidentu technické komise včetně kopii potvrzení o převedení vybraných poplatků na učet ČFAI Vyplněný protokol a stvrzenku zasílejte na adresu: RENÉ NOVOTNÝ, Pražská 24, Třebíč 67401; renda.aikido@seznam.cz 3.4 Platnost zkoušek Prezident technické komise provede po obdržení zkušebního protokolu jeho kontrolu a v případě, že nebudou shledány žádné nedostatky, administrativně schválí zkoušku a prohlásí ji za platnou.

8 S t r á n k a 8 Vyskytnou-li se jakékoliv nejasnosti / nedostatky v předloženém zkušebním protokolu informuje o nich pořadatele zkoušek a požádá ho o zajištění nápravy (doplnění informací, zajištění podpisů, apod.) a je oprávněn prohlásit zkoušky za neplatné. 3.5 Pořadatel zkoušek na technické stupně Dan Pořadatelem zkoušek je Prezident technické komise ČFAI. Je zodpovědný za správný průběh zkoušek v souladu s prováděcími předpisy ČFAI. Pořadatel zkoušek : - vystavuje Zkušební protokol (viz příloha č. 4) na základě obdržených přihlášek (viz příloha č. 5) - vybírá zkušební poplatky - zajišťuje sestavení zkušební komise dle prováděcích předpisů - provádí kontrolu průkazů všech zájemců o zkoušky a v případě jakýchkoliv zjištěných nedostatků (neúplné informace v průkazu, chybějící aktuální licenční známka ČFAI, nedodržení požadavku počtů seminářů, nedodržení stanovených intervalů mezi jednotlivými zkouškami apod. nepřipustí zájemce ke zkoušce - zodpovídá za úplnost Zkušebního protokolu včetně podpisů zkušebního komisaře, obou přísedících 3.6 Zkušební komisaři bez členství v ČFAI Shromáždění vyšších technických stupňů Dan jmenuje dalšími zkušebními komisaři nečleny ČFAI: Martin MLYNÁR (Slovensko), Richard KAPUSTÍK (Slovensko). Tito jsou oprávněni na seminářích ČFAI provést i zkoušky na technická stupně kyu ČFAI dle platných předpisů. 3.7 Udělení výjimky V případě zdravotních problémů znemožňující nebo omezující provádět, některá cvičení Aikidó, by měl kandidát předložit zkušebnímu komisaři potvrzení od odborného lékaře resp. Lékařskou zprávu/nález.

9 4. UDĚLOVÁNÍ TECHNICKÝCH STUPŇŮ ČFAI 4.1 Podmínky pro skládání zkoušek na technické stupně Kyu a Dan S t r á n k a 9 Možnost složení zkoušek na technické stupně kyu a Dan mají všichni členové ČFAI splňující všechny nutné podmínky. Těmito podmínkami se rozumí: - předložení zaplacené aktuální licence ČFAI pořadateli zkoušek - dodržení termínu složení zkoušek mezi jednotlivými technickými stupni (dle průkazu ČFAI). - jedná-li se o opravnou zkoušku, na kterýkoliv technický stupeň (Kyu - Dan), platí podmínky opětovného splnění požadovaných podmínek pro možnost složení opravných zkoušek tj. znovu dodržet úplný interval mezi poslední zkouškou a zkouškou novou-opravnou, stejný počet nových seminářů - v případě zdravotních problémů znemožňující nebo omezující provádět, některá cvičení Aikidó, by měl kandidát předložit zkušebnímu komisaři potvrzení od odborného lékaře resp. Lékařskou zprávu/nález. Nebude-li některá z těchto podmínek splněna nebudou zkoušky uznány za platné. V případě nezaplacené licence se tato situace řeší následovně - zkoušený musí se zpětnou platností uhradit licenci v plné výši a ode dne zaplacení mu bude poskytnuta, po uplynutí doby požadované ve zkušebním řádu, možnost opravné zkoušky. Ve výjimečných případech zkrácení termínu mezi technickými stupni musí žadatel podat písemnou žádost technické komisi, ve které sdělí důvod své žádosti. Technická komise tuto žádost posoudí a oznámí žadateli své rozhodnutí. Tuto žádost je nutné zaslat minimálně 30 dní před požadovaným termínem. Pro zkoušky na technické stupně DAN zároveň platí, že všichni žadatelé, kteří budou chtít skládat tyto zkoušky musí podat písemnou žádost prezidentovi Technické komise a to minimálně 30 dní před termínem zkoušek (viz bod 3.2). V průběhu jednoho federačního roku tj. září - srpen se tyto zkoušky mohou skládat pouze ve dvou termínech v rámci mezinárodních seminářů pořádaných ČFAI. Jiné termíny skládání zkoušek na technické stupně DAN jsou nepřípustné (týká se i termínů opravných zkoušek!!!). Na technické stupně 1. až 4. Danu probíhá zkouška před komisí ČFAI, 5.Dan a výše se uděluje formou vyhlášení a není zpoplatněn! Zkoušky se mohou konat pouze na seminářích, výjimkou jsou zkoušky na 6.Kyu a dětské technické stupně. Kandidát na zkoušky je povinen doložit příslušný počet seminářů, kdy tento se zvlášť započítává od každých zkoušek od začátku. Nedoloží-li toto, nebude ke zkoušce připuštěn.

10 4.2 Složení zkušební komise v rámci systému ČFAI S t r á n k a 10 Zkušební komise je složená ze tří členů (zkoušejících) - zkušebního komisaře a dvou přísedících Dětské technické stupně a technický stupeň 6. Kyu je oprávněna udělit zkušební komise složená minimálně tímto způsobem: Zkušební komisař Přísedící 1. Dan 2. Kyu Poznámka: Zkušebním komisařem v jednotlivých případech může být i vedoucí klubu. V případě že nemá požadovaný technický stupeň je nutné konzultovat předem s PTK. Technický stupeň 5. až 1. Kyu je oprávněna udělit zkušební komise složená minimálně tímto způsobem: Zkušební komisař Přísedící 3. Dan 1. Dan Zkušební komisař může po konzultaci s PTK ustanovit i přísedícího s nižším technickým stupněm. Technický stupeň 1. a 2. DAN je oprávněna udělit zkušební komise složená minimálně tímto způsobem: Zkušební komisař 4. Dan Přísedící 3. Dan Technický stupeň 3. a 4. DAN je oprávněna udělit zkušební komise složená minimálně tímto způsobem: Zkušební komisař o dva stupně vyšší TS než zkoušený stupeň Přísedící minimálně stejný TS jako zkoušený stupeň

11 4.3 Ostatní technické stupně, čestné a speciální tituly ČFAI S t r á n k a 11 Technický stupeň 5. Dan a vyšší je vydáván bez zkoušek. O udělení tohoto titulu rozhoduje shihan ČFAI spolu s Technickou komisí ČFAI a se Shromážděním vyšších technických stupňů. Nominace na tyto technické stupně závisí na práci vykonanou pro rozvoj Aikido v rámci ČFAI. Čestné a speciální tituly jsou vydávány Prezidentem ČFAI a Prezidentem technické komise. 4.4 Uznání technických stupňů v jiných organizacích Pro technické stupně Kyu udělené v jiné organizaci a dětské technické stupně platí, že se nepotvrzuje platnost těchto stupňů. Žadatel požádá o složení zkoušek na nejbližší vyšší technický stupeň. Pokud bude zkouška úspěšná, je přiznán daný vyšší technický stupeň, v opačném případě je potvrzen stávající technický stupeň platný v ČFAI. U stupňů DAN se musí žadatel písemnou formou obrátit s žádostí o uznání technického stupně na Prezidenta technické komise ČFAI, který společně s Technickou komisí ČFAI žádost posoudí a oznámí žadateli rozhodnutí. 4.5 Nošení hakama V rámci seminářů ČFAI je doporučené nošení hakama od technického stupně 2. Kyu, platí pro muže i ženy. Dále záleží na zvážení vedoucích klubů možnost nošení hakama i v jiných případech.

12 5. ZKUŠEBNÍ ŘÁD ČESKÉ FEDERACE AIKIDO S t r á n k a Požadavky na stupně Kyu 6.K yu Ukemi waza Suwari waza Útoky Úchopy Údery Mae ukemi Ushiro ukemi Shikko přemístění Aihanmi katate dori / Katate dori / Ryote dori / Ushiro ryote dori Shomen uchi / Yokomen uchi Znalost základních pojmů a etika v dojo 5.K yu Tachi waza Aihanmi katate dori Shomen uchi Katate dori Suwari waza Ryote dori Ikkyo -Irimi nage-shiho nage Ikkyo -Irimi nage Shiho nage -Tenchi nage Kokyu ho 4.K yu Tachi waza Aihanmi katate dori Nikyo Sankyo - Kote gaeshi - Ude kime nage Shomen uchi Kote gaeshi Katate dori Ikkyo - Nikyo - Irimi nage Kote gaeshi -Uchi kaiten nage - - Ude kime nage - Sokumen irimi nage - Kokyu nage Yokomen uchi Shiho nage - Ude kime nage Kata dori Ikkyo Nikyo Ryote dori Tenchi nage Ushiro ryote dori Sankyo Suwari waza Aihanmi kate dori Shomen uchi Ikkyo -Irimi nage Ikkyo -Irimi nage 3.K yu Tachi waza Shomen uchi Yokomen uchi Katate ryote dori Ryote dori Ushiro ryote dori Suwari waza Shomen uchi Katate dori Kata dori Hanmi handachi waza Shomen uchi Katate dori Nikyo Sankyo Onkyo Ikkyo Nikyo Sankyo - Yonkyo - Irimi nage - Kote gaeshi Ikkyo Nikyo - Kote gaeshi - Ude kime nage - Kokyu ho Ikkyo - Shiho nage Ikkyo Nikyo - Irimi nage - Kote gaeshi - Shiho nage Ude kime nage Kokyu nage z různých útoků Nikyo Sankyo Yonkyo - Kote gaeshi Ikkyo Nikyo Ikkyo Nikyo Irimi nage Shiho nage - Uchi kaiten nage

13 S t r á n k a Ky u Tachi waza Aihanmi katate dori Shomen uchi Katate dori Yokomen uchi Ryote dori Ushiro ryote dori Katate ryote dori Ushiro ryu kata dori Kata dori Kata men uchi Chudan tsuki Jodan tsuki Suwari waza Katate dori Yokomen uchi Kata dori Ryokata dori Hanmi handachi waza Shomen uchi Katate dori Ryote dori Koshi nage Shiho nage - Soto kaiten nage - Uchi kaiten nage Sankyo Yonkyo - Koshi nage - Sumi otoshi Aiki otoshi Gokyo Irimi nage - Kote gaeshi - Koshi nage Juji garami - Sokumen irimi nage Koshi nage Irimi nage Ikkyo Nikyo Sankyo - Sokumen irimi nage Sankyo Yonkyo Ikkyo Nikyo Sankyo - Irimi nage - Kote gaeshi - Shiho nage Ikkyo-Irimi nage Hiji kime osae Kokyu nage z různých útoků Kote gaeshi - Irimi nage Ikkyo Nikyo Sankyo Yonkyo Gokyo - Irimi nage Sankyo Ikkyo Nikyo Kote gaeshi Soto kaiten nage Shiho nage 1.K yu Tachi waza Katate ryote dori Juji garami - Koshi nage Ushiro katate dori kubi shime Sankyo - Kote gaeshi - Shiho nage - Koshi nage Ushiro eri dori Ikkyo - Kote gaeshi - Shiho nage Chudan tsuki Nikyo Sankyo - Kote gaeshi - Kaiten nage - Koshi nage Jodan tsuki Ikkyo Nikyo Sankyo - Irimi nage - Shiho nage - Kaiten nage -Koshi nage Kokyu nage z různých útoků Suwari waza Shomen uchi Gokyo Yokomen uchi Kote gaeshi Hanmi handachi waza Shomen uchi Katate dori Ikkyo Nikyo Gokyo Nikyo

14 S t r á n k a Poplatky a doba cvičení - Technické stupně KYU Tech. stupeň Minimální doba cvičení Počet hodin Počet seminářů Licence Poplatek 6.kyu 1měsíc 20 hodin 1 seminář 1 aktuální licence 0,-Kč 5.kyu 2 měsíce po získání 6.kyu 30 hodin 2 semináře 1 aktuální licence 0,-Kč 4.kyu 3 měsíce po získání 5.kyu 50 hodin 3 semináře 1 aktuální licence 0,-Kč 3.kyu 4.měsíce po získání 4.kyu 80 hodin 3 semináře 1 aktuální licence 200,-Kč 2.kyu 6 měsíců po získání 3.kyu 120 hodin 4 semináře z toho 1 národní seminář pořádaný ČFAI 1 aktuální licence 300,-Kč 1.kyu 8 měsíců po získání 2.kyu 150 hodin 6 seminářů z toho 2 národní semináře pořádané ČFAI 1 aktuální licence 400,-Kč Opravnou zkoušku na stupeň Kyu je možné znovu vykonat až po uplynutí stanovené minimální doby cvičení! Opravná zkouška na zpoplatněný stupeň Kyu musí být hrazena v plné výši!

15 S t r á n k a Požadavky na stupně Dan Stupně DAN obsahují všechny možné kombinace útoků a technik a dále bude požadováno: 1.Dan Shodan / 2.Dan Nidan Typy práce: - suwari waza - hanmi handachi waza - tachi waza - ushiro waza Zkušební komise bude požadovat 2 3 formy z následujícího: -randori (se 2 útočníky) -tantó dori -jó dori -jó nage waza 3.Dan Sandan / 4.Dan - Yondan Typy práce: - suwari waza - hanmi handachi waza - tachi waza - ushiro waza Zkušební komise bude požadovat 2 3 formy z následujícího: -randori (se 3 útočníky) -tantó dori -jó dori -jó nage waza -tachi dori -kumi tachi -kumi jo 5.4 Poplatky a doba cvičení - Technické stupně DAN Tech. stupeň Minimální doba cvičení Počet seminářů Licence Poplatek 2 licence z toho Shodan 12 měsíců po získání 1.kyu jedna aktuální Nidan 24 měsíců po získání Shodan 6 seminářů z toho 3 licence z toho Sandan 36 měsíců po získání Nidan minimálně 3 národní jedna aktuální semináře pořádané ČFAI 5 licencí z toho Yondan 48 měsíců po získání Sandan jedna aktuální 6 licence z toho jedna aktuální Opravnou zkoušku na stupeň Dan je možné vykonat až 12 měsíců po předchozí zkoušce! Poplatek za opravnou zkoušku na stupeň Dan je 100,- Kč! 1000,-Kč 1000,-Kč 1000,-Kč 1000,-Kč

16 5.5 Dětské technické stupně Kyu (do 15 let) S t r á n k a 16 Pro podporu rozvoje dětského Aikido a vzhledem k motivování dětí, předkládáme možné upravení současných tech. stupňů na tzv. Dětské tech. stupně (DTS). Tyto tech. st. by se měly týkat dětí ve věku od 6 do 15 let ve všech dětských oddílech ČFAI. Je důležité, aby děti věnující se cvičení byly po dosažení určité tech. úrovně dále motivovány možností skládání zkoušek na DTS. Stávající členění žákovských tech. st. (kyu) je tedy ještě dále rozděleno na kyu 1.stupně a kyu 2. stupně: 6.kyu 1. stupně / 6. kyu 2. stupně 5.kyu 1. stupně / 5.kyu 2. stupně 2.kyu 1. stupně / 2.kyu 2. stupně Podmínkou dosažení nejvyššího DTS - 2.kyu 2.stupně je dále ještě podmíněno věkem 16 let. Bude-li existovat případ, kdy se žák mladší 15 let zúčastňuje cvičení spolu se staršími cvičenci, musí zkušební komisař sám posoudit, jakým způsobem bude v konečném důsledku hodnotit výkon tohoto žáka. Zkoušky na DTS budou probíhat dle platného zkušebního řádu ČFAI. Při zkouškách na tyto DTS by se měl zaměřit především na: etiku /chování v dojo/ ukemi /zvládnutí pádů/ šikkó předvedení základních útoků - * aihanmi katatetori * gyakuhanmi katatetori * shomen uchi * yokomen uchi Náplň zkoušek na další DTS by se již neměla lišit od platného zkušebního řádu ČFAI. Bude důležité správně posuzovat další technický růst každého žáka při skládání zkoušek na 2. stupeň daného DTS. Získání DTS se bude vyznačovat na diplomech ČFAI i ve zkušebním protokolu stejně tak v členském průkazu ČFAI. Možnost nosit hakamu zůstává u chlapců i dívek po získání 2.kyu 2.stupně. Na vlastním uvážení každého z vedoucích jednotlivých dětských oddílů je, kdy umožní vyspělejším žákům přechod do oddílu ke starším cvičencům. Při přechodu ke starším cvičencům se další získané technické stupně již budou zapisovat do tabulky určené na technické stupně starších cvičenců. Rozlišování DTS - doporučení: DTS se nerozlišují v žádném případě barevnými OBI, ale pro motivaci dětí se doporučuje využít našití barevných pásků na konec OBI (10 cm od okraje). Jeden barevný pásek pro DTS 1.stupně a 2. pásek po získání DTS 2.stupně. Šíře pásku by měla být 1,5cm. Vzdálenosti mezi pásky je 2cm. Našití by mělo být přes celou šíři OBI, případně z obou stran.

17 Barevné rozlišení pásků je: 6. kyu žlutá 5. kyu zelená 4. kyu světle modrá 3.kyu červená 2.kyu fialová S t r á n k a Příklad skladby zkoušek na Dětské technické stupně 6.K yu 1.st up ně Ukemi waza Suwari waza Úchopy Údery Mae ukemi / Ushiro ukemi Shikko přemístění Aihanmi katate dori / Katate dori Shomen uchi / Yokomen uchi Znalost základních pojmů a etika v dojo 6.K yu 2.st up ně Ukemi waza Suwari waza Úchopy Údery Mae ukemi / Ushiro ukem Shikko přemístění Aihanmi katate dori / Katate dori / Ryote dori / Ushiro ryote dori Shomen uchi / Yokomen uchi Znalost základních pojmů a etika v dojo 5.K yu 1.st up ně Tachi waza Aihanmi katate dori Suwari waza Ryote dori Ikkyo (omote, ura) / Irirmi nage / Shiho nage (omote) Kokyu ho 5.K yu 2.st up ně Tachi waza Shomen uchi Katate dori Suwari waza Ryote dori Ikkyo (omote, ura) / Irirmi nage Shiho nage (omote, ura) / Tenchi nage Kokyu ho 4.K yu 1.st up ně Tachi waza Aihanmi katate dori Shomen uchi Katate dori Suwari waza Aihanmi katate dori Sankyo (omote) / Ude kime nage Kote gaeshi Nikyo (omote) / Irimi nage / Uchi kaiten nage / Kokyu nage Ikkyo / Irimi nage

18 5.7 Poplatky a doba cvičení - Dětské technické stupně Tech. stupeň Minimální doba cvičení Poplatek 6. kyu - 1. stupně - 2. stupně 3 měsíce po zahájení cvičení 4 měsíce po získání 1. stupně - -, - - -, - 5. kyu - 1. stupně - 2. stupně 5 měsíců po získání 6. kyu 2. stupně 5 měsíců po získání 5. kyu 1. stupně - -, - - -, - 4. kyu - 1. stupně - 2. stupně 7 měsíců po získání 5. kyu 2. stupně 7 měsíců po získání 4. kyu 1. stupně - -, - - -, - 3. kyu - 1. stupně - 2. stupně 8 měsíců po získání 4. kyu 2. stupně 9 měsíců po získání 3. kyu 1. stupně 50,00 50,00 2. kyu - 1. stupně - 2. stupně 10 měsíců po získání 3. kyu 2. stupně 12 měsíců po získání 2.kyu 1.stupně (věk 16 let) 100,00 100,00 S t r á n k a 18

19 6. UDĚLOVÁNÍ TECHNICKÝCH STUPŇÚ DAN AIKIKAI v rámci ČFAI S t r á n k a Organizace zkoušek aikikai ČFAI organizuje stupně aikikai u Francka Noela, na jeho seminářích v České či Slovenské republice. 6.2 Podmínky pro udělení stupně aikikai Žadatel o zkoušku, nebo předzkoušení se přihlásí prostřednictvím PTK a to nejpozději 5 týdnů před termínem zkoušek, nebo plánovaného předzkoušení. o Členové ČFAI mohou skládat zkoušku za následujících podmínek Po úspěšném složení zkoušky ČFAI pro daný stupeň Bez předcházejících zkoušek, po předzkoušení a doporučení komisí ČFAI o Pro předzkoušení PTK stanoví tříčlennou komisi za shodných podmínek jako pro národní stupně o Předzkoušení je organizováno v termínech konání národních stupňů, nebo na seminářích pro pokročilé, a není zpoplatněno o Komise se může shodnout, se souhlasem PTK, na přímém doporučení kandidáta ke zkoušce aikikai o Zkoušky aikikai mají za předpokladu dodržení pravidel ČFAI stejnou váhu jako národní stupně 6.3 Zkušební řád a poplatky o Zkouška na stupně aikikai se řídí technickými předpisy stanovenými aikikai. Včetně lhůt mezi jednotlivými stupni a poplatků. o Poplatek za zkoušku je vybírán v Jenech a splatný v den zkoušek. o Žadatel, bez předchozích zkoušek je povinen navíc uhradit jednorázový manipulační poplatek ČFAI ve výši 1.000,-Kč splatný v den vykonání zkoušek a jednorázový poplatek zkušebnímu komisaři ve výši 30 Euro splatný v den vykonání zkoušek.

20 7. ZÁKLADNÍ SLOVNÍK AI harmonie, jednota AIKIKAI - mezinárodní organizace rozvíjející AIKIDO AIKIDOKA člověk cvičící AIKIDO ARIGATO - děkuji ASHI noha ASHI SABAKI práce nohou ATEMI úder, naznačení úderu BOKKEN dřevěný meč BUDO cesta bojovníka BUSHI bojovník, samuraj CHUDAN střední pásmo DAN mistrovský technický stupeň DO cesta, směr DOJO tělocvična, prostor na cvičení DOZO prosím DOMO ARIGATO GOZAIMASHITA děkuji Vám mnohokrát poděkování DOSHU hlava cesty, titul ERI límec FUDOSHIN formální titul, asistent instruktor FUKUSHIDOIN nehybný, klidný GEDAN dolní pásmo, nízká pozice GI tréninkové oblečení nesprávně nazývané kimono GERI kop (např.mae geri) HAKAMA kalhotová sukně pro tradiční trénink bojových umění HANMI trojúhelníkový postoj, základ pro AIKIDO HAPPO osm směrů HARA centrum hmotnosti, těžiště HENKA změna HIDARI vlevo HIJI loket HOMBU DOJO hlavní dojo Aikikai JAME přestaňte (MATE) IRIMI vstup, krok přímo jeden z důležitých základů AIKIDO JO dřevěná hůl (dlouhá asi 130 cm) JODAN horní pozice, horní pásmo JUKEN JUTSU umění s bajonetem JUJUTSU jedna z disciplín z nichž vzniklo AIKIDO KAESHI otáčení, střídání KAITEN otáčení bez pohybu nohou KAMAE postoj (se zbraní i bez zbraně) KAMIZA čestné místo v dojo KANSETSU páčení KATA forma pohybu, série pohybů KATANA samurajský meč KEIKO - trénink KEN meč, přítel Barbie KI energie, životní síla, duch KIAI výkřik, provedený v rozhodující fázi techniky KI MUSUBI spojení KI mezi partnery KOHAI mladší student S t r á n k a 20 KOKORO srdce a mysl KOKYU dech, součást cvičení AIKIDO KOSHI boky KOTE zápěstí KUBI vaz, krk KUBISHIME škrcení KUMIJO cvičení s Jo ve dvojici, oba mají Jo (10 Kata) KUMITACHI techniky proti útočníkovi s Kenem KUZUSHI vyvedení partnera z rovnováhy KYU žákovský technický stupeň MA AI dobrá vzdálenost nebo načasování k partnerovi MAE vpřed MAE UKEMI pád dopředu MEN čelo, hlava MIGI - vpravo MOKUSO meditace, úvod cvičení MUDANSHA student s bílým páskem NAGE hod OBI opasek OMOTE pozitivní, dopředu ONEGAI SHIMATSU chci se od Tebe něco naučit zahájení cvičení OSAE znehybnění O-SENSEI velký učitel,označení zakladatele RANDORI cvičení s více útočníky, volný styl REI pozdrav RYU škola, styl SEIZA klek na patách, sed na kolenou SEMPAI starší student SENSEI učitel SHIHAN formální titul, mistr instruktor SHIKKO chůze po kolenou SHODAN první mistrovský stupeň SHOMEN předek,vrchol hlavy SOTO vnějšek SUBURI cvičení základních úderů se zbraněmi SWATE sedněte si TAI tělo TAI SABAKI pohyb tělem TANTO dýka TATAMI - žíněnka TATE vstaňte TEGANATA mečová ruka, hrana ruky TENKAN otočení z přední nohy o 180 stupňů TSUKI úder pěstí UCHI uvnitř UCHI DESHI žák žijící ve škole UDE paže UKE útočí a provádí pád UKEMI pády URA negativní, za partnera USHIRO dozadu, zezadu USHIRO UKEMI pád dozadu WAZA techniky JAPONSKÉ POČÍTÁNÍ 1 = Ichi (iči) 6 = Roku (roku) 2 = Ni (ny) 7 = Shichi (šiči) 3 = San (san) 8 = Hachi (hači) 4 = Shi (či) 9 = Kyu (kju) 5 = Go (go) 10 = Ju (džu)

21 8. TRENÉRSKÉ TŘÍDY Česká Federace Aikido uděluje osvědčení pro funkce: - Trenér ČFAI III. třídy - Trenér ČFAI II. třídy - Trenér ČFAI I. třídy S t r á n k a Trenér ČFAI III. třídy Školení formou specializovaného semináře v rozsahu 16 hodin Podmínky: - věk minimálně 18 let - minimálně 2.kyu ČFAI, o výjimku lze požádat ve zvláštních případech PTK Zkouška - zkouška po absolvování školení trenérů ČFAI. Zkouška se skládá z písemného testu, ústní zkoušky se zkušebním komisařem Platnost trenérské třídy Trenérská třída 3 je udělena s platností na 2 roky a prodloužení je po absolvování školení trenérů. Cena - poplatek za zkoušku není stanoven, provádí se úhrada školení, dle aktuálních tržních cen. 8.2 Trenér ČFAI II. třídy Jednoleté studium ve spolupráci s ČFAI v rozsahu 165 hodin (10 víkendů): obecná část 45 hod specializovaná praxe 77 hod specializovaná teorie 43 hod absolvování kursu Obecné základy sportovního tréninku, (např. pořádané FTVS) Podmínky: - věk minimálně 22 let, platná licence ČFAI - minimálně 1.DAN (Shodan) ČFAI, AIKIKAI - osvědčení Trenér III. třídy a praxe minimálně 2 roky - absolvování 1 letého kursu ČFAI či podobného typu pro trenéry II. Třídy a úspěšné složení zkoušek - závěrečná písemná práce v daném rozsahu dle určených témat - závěrečná ústní zkouška dle určených okruhů, obhajoba závěrečné práce - doložená účast na min.3 seminářích s p.noelem za dobu posledních 2 let Zkouška - zkouška po absolvování školení trenérů ČFAI. Zkouška se skládá z písemného testu, ústní zkoušky se zkušebním komisařem a obhajobou písemné práce na dané téma. Téma pro písemnou práci zadává TK ČFAI

22 S t r á n k a 22 Platnost trenérské třídy Trenérská třída je udělena s celoživotní platností, zahrnuje pouze povinnost účasti na školení trenérů, v dvouletých intervalech. Cena se odvíjí od počtu účastníků kursu a dle aktuální ceny na FTVS 8.3 Trenér ČFAI I. třídy Absolvování 2 letého kursu FTVS či podobného typu pro trenéry I. třídy a úspěšné složení zkoušek, obecného základu sportu + specializace, jejíž charakter a náplň určuje ČFAI Podmínky: - věk minimálně 25 let - minimálně 2.DAN (Nidan) ČFAI, AIKIKAI - osvědčení Trenér II. Třídy Platnost trenérské třídy Trenérská třída je udělena s celoživotní platností Další podmínky budou upřesněny jednotlivým zájemcům dle aktuální situace

23 9. DOTACE ČFAI 9.1 Obecně S t r á n k a 23 Druhy poskytovaných dotací: - Přímá - Dotace poskytnutá ze státních grantů Stanovení oblastí podpory klubů Česká federace aikido (dále jen ČFAI) finančně podpoří pouze akce a programy zaměřené na: 1. rozvoj cvičení dětí a mládeže (od 6 18 let) formou seminářů vedených učiteli ČFAI 2. provoz sportovních zařízení pronájmy cvičebních prostor 3. rozvoj a obnovu materiálně technického vybavení opravy, nákup tatami, cvičebních pomůcek 9.2 Přímá dotace Jedná se o dotaci, o kterou může požádat klub aikido, pokud splňuje základní podmínku, kterou je členství tohoto klubu v ČFAI dle platných Stanov ČFAI a interních předpisů. Prostředky na tyto dotace jsou čerpány ze sumy členských příspěvků ČFAI. Tyto dotace se vztahují především na body 2. a 3. v 7.1. Výše dotace pro jednotlivý klub je stanovena následujícím způsobem: Počet členů starších 15-ti let Maximální výše dotace % 51 a více 30% V případě, kdy klub požádá o přidělení přímé dotace, vychází se vždy z aktuální sumy zaplacených příspěvků žádajícího klubu. Vyvstane-li v průběhu sezóny nový nárok na přidělení přímé dotace např. pořádá-li klub jarní nábor nových členů, za které zaplatí na účet ČFAI členské příspěvky, tak se výše vypočítává už jen pouze z nově zaplacených členských příspěvků! Nová žádost se řídí stejnými pravidly pro její přidělení. Dotace bude poskytnuta na základě písemné žádosti o dotaci (příloha č. 6) Radě Federace (dále jen RF), která této žádosti přidělí evidenční číslo, a bude-li žádost splňovat všechny náležitosti, tak ji schválí. 9.3 Dotace poskytnutá ze státních grantů Prostředky na tyto dotace jsou čerpány ze získaných finančních prostředků od státních organizací. O tuto dotaci může požádat klub aikido, pokud splňuje základní podmínku, kterou je členství tohoto klubu v ČFAI dle platných Stanov ČFAI a interních předpisů a požadovaná dotace bude použita na akce a programy podporované ČFAI.

24 S t r á n k a 24 Dotace může být poskytnuta jen na základě předložené písemné žádosti o dotaci (příloha č.7). RF přidělí každé písemné žádosti evidenční číslo. RF posoudí a vyhodnotí podanou žádost a rozhodne o přidělení dotace, úpravě výše dotace nebo o zamítnutí žádosti o dotaci. V případě poskytování tohoto typu dotace je nutné počítat s tím, že tyto dotace budou poskytovány až po připsání finančních prostředků ze státních grantů na účet ČFAI. O tom, že jsou tyto finanční prostředky již k dispozici informuje Prezident ČFAI všechny vedoucí klubů ČFAI na základě informace od Pokladníka ČFAI a to nejpozději do 14 dnů od jejich připsání na účet. 9.4 Závěrečná ustanovení Pro poskytnutí dotace je nutné předložit písemnou žádost o dotaci RF. Zasílejte na adresu: Prezidenta ČFAI RF zhodnotí každou žádost o dotaci zvlášť. Rozhodne o případné úpravě výše požadované částky. Písemné zdůvodnění podá Prezident ČFAI do 45 dnů od přijetí písemné žádosti RF vždy zašle do 30 dnů od obdržení žádosti o dotaci žadateli své písemné rozhodnutí se zdůvodněním schválení resp. zamítnutí žádosti. Případně si vyžádá další informace k upřesnění. Proti rozhodnutí RF není odvolání. RF předkládá všechna svá rozhodnutí včetně zdůvodnění nejvyššímu orgánu ČFAI Valné hromadě při jejím pravidelném zasedání Převedení finančních prostředků na účet žadatele se provede na základě faktury, kterou žadatel vystaví po obdržení rozhodnutí schválení žádosti o dotaci. Faktura musí obsahovat veškeré náležitosti daňového dokladu. Přílohou faktury musí být i kopie rozhodnutí RF o schválení žádosti dotaci. Fakturu zasílejte na adresu Pokladníka ČFAI V žádném případě nemohou být poskytovány jakékoliv formy zálohy na schválenou dotaci Pokud žadatel nevyčerpá finanční prostředky, na které má nárok dle 8.2, v daném období tj. v sezóně, ve které podal žádost o dotaci, nelze prostředky převést do sezóny následující Dotace podle 8.3 budou přednostně přidělovány klubům, ve kterých se pracuje s dětmi a mládeží do 15 let. Při rozhodování bude brán zřetel i na celkový poměr mezi členy klubu - ČFAI do 15-ti let a členy klubu - ČFAI staršími 15-ti let O dotace podle odst. 8.3 může každý klub žádat i více než jednou. Nijak se tím ovšem nemění pravidla pro přidělené těchto dotací

25 10. PŘÍLOHY Příloha č. 1 Žádost o členství v ČFAI S t r á n k a 25 ŽÁDOST O ČLENSTVÍ V ČESKÉ FEDERACI AIKIDÓ Oddíl Název oddílu: Město: Ulice: PSČ: Zástupce oddílu Jméno: Příjmení: Adresa: Telefon: ICQ: Zástupce oddílu svým podpisem potvrzuje, že je seznámen a souhlasí se stanovami České federace aikidó.... dne... v... podpis zástupce oddílu Členové Rady federace svými podpisy souhlasí s členstvím výše uvedeného oddílu prezident ČFAI t. prezident ČFAI sekretář ČFAI pokladník ČFAI

26 S t r á n k a 26 Příloha č. 2 Žádost o členství v ČFAI evidenční list Co dělat s Evidenčním listem Česká Federace Aikidó 1. Vyplňte Průvodní list a evidenci ohraničená pole 2. Celkovou sumu zaplaťte na účet číslo / Jiným způsobem nelze platit Pokud bude vyplněný formulář neúplný, bude Vám zasláno poměrně méně licenčních známek. Po doplnění chybějících údajů Vám bude zaslán chybějící počet známek. Do formuláře zřetelně zapište částky, které hradíte u jednotlivých členů. Dbejte na to, aby byly správně vyplněny variabilní symboly (licenční známka, průkaz, diplom, zkoušky). Licenční známka: do 15 let 50 Kč, nad 15 let 300 Kč, Variabilní symbol ve tvaru 0xx (např pro Krnov 020) Průkaz: v rámci licence pro nové členy je zdarma, při ztrátě 50 Kč, Variabilní symbol ve tvaru 1xx (např pro Krnov 120) Noví členové mají průkaz zdarma v rámci licence Platby za průkazy a licenční známky je potřeba platit zvlášť 3. Vyplněný formulář pošlete em na adresu sekretar@cfai.cz Peníze zasílejte najednou za celý klub pod příslušným variabilním symbolem na účet ČFAI. Seznam variabilních symbolů 001 Praha - Vinohrady 016 Hronov 035 Teplice 002 Boskovice 017 Písek 036 Šternberk 003 Třebíč 018 Most 037 ValMez 004 Pardubice Ohrazenice 019 Sokolov 038 Třešť 005 České Budějovice 020 Krnov 039 Letohrad 006 Trutnov 021 Jaroměř 040 Moravská Třebová 007 ZKOUŠKY 023 Rožnov pod Radh. 042 Tábor 008 Kladno 025 Letovice 043 Litomyšl 009 Benešov 026 Uherské Hradiště 046 Klatovy 010 Praha SEI 027 Svitavy 048 Hradec Králové 011 Ústí nad Labem 028 Stříbro 049 Příbram 012 Praha Karlín 029 Louny 050 Brno 013 DIPLOMY 032 Hranice 099 Ostatní 014 Domažlice 033 Žatec 100 Poláci 015 Litvínov 034 Žďár 333 DAR ŽÍNĚNKY

27 S t r á n k a 27

28 Příloha č. 3 Žádost o členství v ČFAI evidenční list (pro nečleny oddílu ČFAI) Co dělat s Evidenčním listem Česká Federace Aikidó 1. Vyplňte Žádost TENTO LIST JE POUZE PRO LIDI, KTEŘÍ NECVIČÍ V ŽÁDNÉM ODDÍLE ČFAI 2. Celkovou sumu zaplaťte na účet číslo / Jiným způsobem nelze platit Pokud bude vyplněný formulář neúplný, bude Vám zasláno poměrně méně licenčních známek. Po doplnění chybějících údajů Vám bude zaslán chybějící počet známek. Do formuláře zřetelně zapište částky, které hradíte u jednotlivých členů. Dbejte na to, aby byly správně vyplněny variabilní symboly (licenční známka, průkaz, diplom, zkoušky). Licenční známka: do 15 let 50 Kč, nad 15 let 300 Kč, Variabilní symbol ve tvaru 099 Průkaz: v rámci licence pro nové členy je zdarma, při ztrátě 50 Kč, Variabilní symbol ve tvaru 199. Noví členové mají průkaz zdarma v rámci licence Platby za průkazy a licenční známky je potřeba platit zvlášť S t r á n k a Vyplněný formulář pošlete em na adresu sekretar@cfai.cz Seznam variabilních symbolů 099 ZNÁMKA 199 PRŮKAZY 007 ZKOUŠKY 013 DIPLOMY

29 S t r á n k a 29

30 S t r á n k a 30 Příloha č. 4 Zkušební protokol Česká federace aikido ZKUŠEBNÍ PROTOKOL ROK. Datum zkoušek: Místo konání: Zkušební komisař: / tech. stupeň Přísedící: / tech. stupeň Přísedící: / tech. stupeň Pořadatel zkoušek (tel., ): Jméno, příjmení, datum narození* Oddíl Tech. stupeň Nový tech. stupeň Poplatek Kč Datum narození vyplnit od 2.kyu Podpis: Zkušební komisař: Na účet ČFAI částka: Kč Dne : Pořadatel zkoušek:

31 S t r á n k a 31 Příloha č. 5 Přihláška na zkoušky Stupně Dan ČFAI - PŘIHLÁŠKA NA ZKOUŠKY STUPNĚ DAN Opravná zkouška*: ANO / NE Datum neúspěšné zkoušky Zkouška na stupeň Datum a místo Klub: Příjmení: Ulice: Jméno: Město: Datum narození: Cvičí od: Licence ČFAI NE / ANO napiš Současný technický stupeň Technický stupeň Získán dne Zkušební komisař Místo 1. Kyu 1. Dan 2. Dan 3. Dan 4. dan Počet doložitelných (podpisem v průkazu) klubových seminářů ČFAI od posledních zkoušek Počet doložitelných (podpisem v průkazu) národních seminářů ČFAI od posledních zkoušek Upozornění: Zasílejte nejpozději 1 měsíc před termínem zkoušek, na Prezidenta TK. Na pozdější nahlášení nebude brán zřetel. * nehodící se škrtněte, vymažte

32 S t r á n k a 32 Příloha č. 6 Žádost o přímou dotaci Žádost o přímou dotaci z prostředků České federace aikido v sezóně 200X / 200Y Česká federace aikido, Na Topolce 10, Praha 4 Evidenční číslo: (Vyplní žadatel) Žádost je podávána na 1. Identifikační údaje o předkládajícím klubu aikido NÁZEV KLUBU : ADRESA: PSČ: Tel.: Fax: Mob.: IČO: www: DIČ: Peněžní ústav: Číslo účtu: Kód banky: 2. Vedoucí klubu Jméno, titul Kontaktní adresa Telefon/Fax 3. Členská základna: - Počet členů registrovaných v České federaci aikido v sezóně 200x / 200y V případě první žádosti vyplňte pouze odstavec A V případě další žádosti vyplňte oba odstavce A. Počet členů ČFAI ke dni: celkem: z toho do 15-ti let:. starších 15-ti let:.. B. Počet nových členů ČFAI ke dni: celkem: z toho do 15-ti let:. starších 15-ti let:.. Zpracoval:. Datum: Vedoucí klubu : Razítko:

33 S t r á n k a 33 Příloha č. 7 Žádost o dotaci z prostředků ČFAI Žádost o dotaci z prostředků České federace aikido v sezóně 200x / 200y Česká federace aikido, Na Topolce 10, Praha 4 Evidenční číslo: (Vyplní žadatel) Žádost je podávána na 4. Identifikační údaje o předkládajícím klubu aikido NÁZEV KLUBU : ADRESA: PSČ: Tel.: Fax: Mob.: IČO: www: DIČ: Peněžní ústav: Číslo účtu: Kód banky: 5. Vedoucí klubu Jméno, titul Kontaktní adresa Telefon/Fax 6. Členská základna: - Počet členů registrovaných v České federaci aikido v sezóně 200x / 200y Počet členů ČFAI ke dni celkem: z toho do 15-ti let:. starších 15-ti let:.. 7. Údaje o programu, který je žádána dotace: Doba realizace: od: do:. Je / byl program dotován z jiných prostředků (rozpočet města, prostřednictvím MŠMT apod.)? Pokud ano, specifikujte, jak a v jaké výši.

34 S t r á n k a Výše požadované dotace CELKOVÉ NÁKLADY (Kč): z toho: Požadovaná výše dotace z toho: Pronájem Materiálně technické vybavení Jiné 9. Stručný obsah programu Název: Obsah *: * Rozšířit v příloze Přidejte další doplňující informace, podklady, cenové nabídky apod. Zpracoval:. Datum: Vedoucí klubu: Razítko:

ČESKÁ FEDERACE AIKIDO. Technické předpisy a semináře 2014/2015

ČESKÁ FEDERACE AIKIDO. Technické předpisy a semináře 2014/2015 S t r á n k a 1 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO Technické předpisy a semináře 2014/2015 Obsah 1.1 ČLENSTVÍ V ČFAI... 2 1.2 Licenční známky... 2 1.3 Termín pro zaplacení licence a zaslání evidenčního listu... 2 2

Více

S t r á n k a 1 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO. Technické předpisy 2012/2013

S t r á n k a 1 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO. Technické předpisy 2012/2013 S t r á n k a 1 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO Technické předpisy 2012/2013 S t r á n k a 2 Vážení Aikidokové, dostává se Vám do rukou souhrn všech technických předpisů České federace aikido, které blíže určují

Více

Následující tabulka ukazuje jakých standardů musí. být dosaženo na zkoušky na jednotlivé stupně

Následující tabulka ukazuje jakých standardů musí. být dosaženo na zkoušky na jednotlivé stupně 5.kyu Ukemi pády vpřed do kotoulu, pády vzad, pády do strany, pády vpřed do kolíbky AIKIDO KLUB PRAHA Hanmi (postoje) Standard 5kyu 4kyu 3Kyu 2Kyu 1Kyu Dan Aihanmi, gyakuhanmi, Hitoemi 1 zná a dodržuje

Více

1 / 30 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO. Technické předpisy 2009/2010

1 / 30 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO. Technické předpisy 2009/2010 1 / 30 ČESKÁ FEDERACE AIKIDO Technické předpisy 2009/2010 2 / 30 Váţení Aikidokové, dostává se Vám do rukou souhrn všech technických předpisů České federace aikido, které blíţe určují pravidla pro chod

Více

ČESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. S t r á n k a 1. Technické předpisy Zkoušky kjú

ČESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. S t r á n k a 1. Technické předpisy Zkoušky kjú ČESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. S t r á n k a 1 Technické předpisy Zkoušky kjú S t r á n k a 2 Historie změn Datum revize, verze č. Změny, doplnění (popis) Vypracoval 11.7.2016, V1.0 Nové pojetí. Ruší všechny

Více

Zkouškový řád.

Zkouškový řád. Zkouškový řád Stupně technické vyspělosti (STV) vyjadřují určitý stupeň pohybových dovedností v bojovém umění Ju Jitsu, kde je hodnocena technická a funkční dovednost prvku, aplikace, pochopení základních

Více

Zkouškový řád

Zkouškový řád Zkouškový řád Stupně technické vyspělosti (STV) vyjadřují určitý stupeň pohybových dovedností v bojovém umění Ju Jitsu, kde je hodnocena technická a funkční dovednost prvku, aplikace, pochopení základních

Více

ČESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. S t r á n k a 1. Technické předpisy Zkoušky DAN

ČESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. S t r á n k a 1. Technické předpisy Zkoušky DAN ČESKÁ FEDERACE AIKIDÓ, Z.S. S t r á n k a 1 Technické předpisy Zkoušky DAN S t r á n k a 2 Historie změn Datum revize, verze č. Změny, doplnění (popis) Vypracoval 11.7.2016, V1.0 Nové pojetí. Ruší všechny

Více

Zkouškový řád

Zkouškový řád Zkouškový řád Stupně technické vyspělost (dále jen STV) vyjadřují určitý stupeň pohybových dovedností cvičence Ju Jitsu, kde je hodnocena technická a funkční dovednost prvku, aplikace, pochopení základních

Více

PRŮVODCE PRO ZAČÍNAJÍCÍ

PRŮVODCE PRO ZAČÍNAJÍCÍ PRŮVODCE PRO ZAČÍNAJÍCÍ - 1 - Historie Aikidó je jedním z nejmladších japonských bojových umění. Jeho historické kořeny jsou však velmi dávného data. V 9. stol. jeden ze samurajů rodu Minamoto, Šintra

Více

www.jujitsuostrava.cz Zkouškový řád

www.jujitsuostrava.cz Zkouškový řád Zkouškový řád Stupně technické vyspělost (dále jen STV) vyjadřují určitý stupeň pohybových dovedností cvičence Ju Jitsu, kde je hodnocena technická a funkční dovednost prvku, aplikace, pochopení základních

Více

AIKIDÓ. Základní kapitoly. Aikido Ikeda Dojo Praha

AIKIDÓ. Základní kapitoly. Aikido Ikeda Dojo Praha AIKIDÓ Základní kapitoly Aikido Ikeda Dojo Praha Historie budó a samotného aikidó Aikidó je budó (cesta boje) pocházející z jednoho ze čtveřice ostrovů tichomořského souostroví známého nám Evropanům jako

Více

Směrnice ČATK 2014 Trenérsko - metodický úsek (TMU)

Směrnice ČATK 2014 Trenérsko - metodický úsek (TMU) Směrnice ČATK 2014 Trenérsko - metodický úsek (TMU) Obsah: I. Trenérsko-metodický úsek (TMU) II. Trenérství v ČATK 1. Povinnosti trenéra 2. Trenérské licence v oddílech 3. Udělení trenérské licence 4.

Více

A I K I D O Z Á K L A D N Í T E X T Y. p r ů v o d c e p r o z a č í n a j í c í

A I K I D O Z Á K L A D N Í T E X T Y. p r ů v o d c e p r o z a č í n a j í c í A I K I D O Z Á K L A D N Í T E X T Y Aikido Karlín, Křižíkova 48, Praha 8 www.aikidokarlin.org, 777 881 666 p r ů v o d c e p r o z a č í n a j í c í Design & Typography: Jiri Figer III. (1. kyu) www.jirifiger.estranky.cz

Více

12. Kyu Pozdrav při vcházení a odcházení z tatami Znalost pozice

12. Kyu Pozdrav při vcházení a odcházení z tatami Znalost pozice Znalost a obsah vědění 12. Kyu Znalost pozice Ikkyo Undo (+ ) tenkan Kotoul vpřed Kotoul vzad 3 Ikkyo Omote 4 Ikkyo Ura 1 Znalost a obsah vědění Shomenuchi 11. Kyu Znalost pozice Vysvětlení pozice Ikkyo

Více

Zápis z řádné VALNÉ HROMADY ČFAI konané

Zápis z řádné VALNÉ HROMADY ČFAI konané Zápis z řádné VALNÉ HROMADY ČFAI konané 6.7. 216 v prostorech restaurace U Zábranských od 14: hodin. Zasedání Valné hromady (VH) se zúčastnilo celkem 17 řádných členů z celkového počtu 26. V úvodu jednání

Více

Základy ič, ni, san, ši, go, 1,2,3,4,5, roku, šiči, hači, kjú, džú 6,7,8,9,10

Základy ič, ni, san, ši, go, 1,2,3,4,5, roku, šiči, hači, kjú, džú 6,7,8,9,10 Základy ič, ni, san, ši, go, 1,2,3,4,5, roku, šiči, hači, kjú, džú 6,7,8,9,10 age brada arigato děkuji ashi noha budo cesta válečníka chudan střední část těla DAN mistrovský stupeň do cesta ve filozof.

Více

Směrnice ČATK 2017 Trenérsko - metodický úsek (TMU)

Směrnice ČATK 2017 Trenérsko - metodický úsek (TMU) Směrnice ČATK 2017 Trenérsko - metodický úsek (TMU) Obsah: I. Trenérsko-metodický úsek (TMU) II. Trenérství v ČATK 1. Povinnosti trenéra 2. Trenérské licence v oddílech 3. Udělení trenérské licence 4.

Více

Zápis z řádné VALNÉ HROMADY ČFAI 22.8. 2015

Zápis z řádné VALNÉ HROMADY ČFAI 22.8. 2015 Zápis z řádné VALNÉ HROMADY ČFAI 22.8. 2015 Valná hromada byla zahájena v 13,30 hod. prezidentem ČFAI, který přivítal všechny zúčastněné. Poté byl přednesen program VH sekretářem organizace v následujícím

Více

Zápis z řádné Valné hromady

Zápis z řádné Valné hromady Zápis z řádné Valné hromady Česká Federace Aikidó z.s. Tento dokument je zápisem z Valné hromady České Federace Aikidó z.s, Na Topolce 1, 14 Praha 4, IČ 43358 ze dne 14. září roku 218 Valná hromada (dále

Více

Česká Asociace Aikidó. Technický předpis. Verze schválená Technickou komisí ČAA dne 24.7.2006.

Česká Asociace Aikidó. Technický předpis. Verze schválená Technickou komisí ČAA dne 24.7.2006. Česká Asociace Aikidó Technický předpis Verze schválená Technickou komisí ČAA dne 24.7.2006. Prezident ČAA Ředitel TK ČAA Technický předpis České asociace aikidó technický předpis ČAA (dále jen TP ČAA)

Více

Zápis z řádné Valné hromady

Zápis z řádné Valné hromady Zápis z řádné Valné hromady Česká Federace Aikidó z.s. Tento dokument je zápisem z Valné hromady České Federace Aikidó z.s, Na Topolce 1, 1 Praha 4, IČ 43358 ze dne 16. září roku 217 Valná hromada (dále

Více

Směrnice ČATK 2017 Trenérsko - metodický úsek (TMU)

Směrnice ČATK 2017 Trenérsko - metodický úsek (TMU) Směrnice ČATK 2017 Trenérsko - metodický úsek (TMU) Obsah: I. Trenérsko-metodický úsek (TMU) II. Trenérství v ČATK 1. Povinnosti trenéra 2. Trenérské licence v oddílech 3. Udělení trenérské licence 4.

Více

JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY [2017] KYU PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ. autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu

JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY [2017] KYU PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ. autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu JUDO ZKUŠEBNÍ PROTOKOLY PRO ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ autor: Jiří Vele předseda KD ČSJu [2017] [ Č E S K Ý S V A Z J U D A, Z Á T O P K O V A 17, 111 19 P R A H A. S T R A H O V ] 6/5 - bílý pás se žlutým

Více

KYOKUSHINKAIKAN HONBU

KYOKUSHINKAIKAN HONBU Mezinárodní organizace karate Duben 2011 Mezinárodní organizace karate KYOKUSHINKAIKAN HONBU IKO Kyokushinkaikan OBSAH Část 1. Oranžový pás stránka číslo 3 Modrý pás stránka číslo 4 Žlutý pás stránka číslo

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO. ČSJu

ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO. ČSJu ČESKÝ SVAZ JUDO CZECH JUDO FEDERATION Zátopkova 100/2 box 40 160 17 Praha 6-Strahov Czech Republic tel.: +420-2-33355280, fax:+420-2-57214265 ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO ČSJu Předpisy pro povolování, skládání a

Více

Zkušební řád Českého svazu karate Goju ryu

Zkušební řád Českého svazu karate Goju ryu Zkušební řád Českého svazu karate Goju ryu VŠEOBECNÁ ČÁST Článek I. Stupeň technické vyspělosti Obecná charakteristika stupňů technické vyspělosti pro označení technické vyspělosti se v karate používají

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO. ČSJu

ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO. ČSJu ČESKÝ SVAZ JUDO CZECH JUDO FEDERATION Zátopkova 100/2 box 40 160 17 Praha 6-Strahov Czech Republic tel.: +420-2-33355280, fax:+420-2-57214265 ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO ČSJu Předpisy pro povolování, skládání a

Více

V rámci hlasování byla přijata zpráva prezidenta následujícím způsobem:

V rámci hlasování byla přijata zpráva prezidenta následujícím způsobem: Zápis z řádné VALNÉ HROMADY ČFAI 25.8. 2013 Valná hromada byla zahájena v 14,00 hod. prezidentem ČFAI, který přivítal všechny zúčastněné. Poté byl přednesen program VH sekretářem organizace v následujícím

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona č. 309/2006 Sb., v platném znění a nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

GOJU-RYU KARATE. 8. kyu (BÍLÝ PÁS)

GOJU-RYU KARATE. 8. kyu (BÍLÝ PÁS) GOJU-RYU KARATE 8. kyu (BÍLÝ PÁS) 1. HD seiken tsuki 2. HD age, soto, yoko a gedan uke 3. HD shomen, yokomen uraken uchi 4. HD hiza geri 5. HD mae geri 6. SHD harai otoshi uke 1. SD ayumi ashi oi tsuki

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD SKIF CZ SHOTOKAN KARATE- DO INTERNATIONAL FEDERATION CZECH REPUBLIC. Verze a

ZKUŠEBNÍ ŘÁD SKIF CZ SHOTOKAN KARATE- DO INTERNATIONAL FEDERATION CZECH REPUBLIC. Verze a ZKUŠEBNÍ ŘÁD SKIF CZ SHOTOKAN KARATE- DO INTERNATIONAL FEDERATION CZECH REPUBLIC Verze 2010-12- 10- a SKIF 9. KYU červený pás 1. chudan jun zuki 3. chudan soto uke 4. jodan age uke 5. shuto uke 6. mae

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK 1) Termíny zkoušek včetně úplného přehledu zkušebních okruhů v rámci zkoušky z odborné způsobilosti k zajišťování

Více

Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z, z. s. PRAHA R E G I S T R A Č N Í

Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z, z. s. PRAHA R E G I S T R A Č N Í Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z, z. s. PRAHA R E G I S T R A Č N Í Ř Á D Platnost od 20. 5. 2017 Účinnost od 1. 5. 2018 HLAVA I. Úvodní ustanovení Článek 1 1. stanoví pravidla registrace

Více

10 Kyu. 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás.

10 Kyu. 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás. 10 Kyu 1. Skládání karate gi ( kimono ) 2. Zavázání obi ( opasek ). 3. Pozdrav úklon v Seiza ( v sedě ) a Ritsu ( ve stoji ). Při úklonu se díváme dopředu. Musíme mít vždy jasno co nebo kdo je kolem nás..

Více

ČESKÝ KRASOBRUSLAŘSKÝ SVAZ, z.s. PRAHA R E G I S T R A Č N Í Ř Á D

ČESKÝ KRASOBRUSLAŘSKÝ SVAZ, z.s. PRAHA R E G I S T R A Č N Í Ř Á D ČESKÝ KRASOBRUSLAŘSKÝ SVAZ, z.s. PRAHA R E G I S T R A Č N Í Ř Á D Platnost od 16. 5. 2015 HLAVA I. Úvodní ustanovení Článek 1 1. Registračním řádem jsou stanovena pravidla registrace v Českém krasobruslařském

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ŽÁKOVSKÉ STUPNĚ KYU

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ŽÁKOVSKÉ STUPNĚ KYU 6/5. KYU bílý pás se žlutým koncem HIZA GURUMA SASAE CURIKOMI ASHI DE ASHI HARAI MOROTE SEOI NAGE O SOTO OTOSHI KO SOTO GARI O GOSHI UKI GOSHI uke tlačí uke táhne uke jde stranou uke jde do kruhu tori

Více

V rámci hlasování byla přijata zpráva prezidenta následujícím způsobem:

V rámci hlasování byla přijata zpráva prezidenta následujícím způsobem: Zápis z řádné VALNÉ HROMADY ČFAI 25.8. 2012 Valná hromada byla zahájena v 14,00 hod. prezidentem ČFAI, který přivítal všechny zúčastněné. Poté byl přednesen program VH sekretářem organizace v následujícím

Více

Dodatek č. 1 ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU

Dodatek č. 1 ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU Zkušební řád opakované zkoušky po 5-ti letech Dodatek č. 1 ZKUŠEBNÍHO ŘÁDU PRO PROVÁDĚNÍ OPAKOVANÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTI KOORDINÁTORA BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI NA STAVENIŠTI

Více

Ekonomická směrnice. platnost od 1.6.2015

Ekonomická směrnice. platnost od 1.6.2015 Ekonomická směrnice platnost od 1.6.2015 Obsah: 1. Hospodaření s finančními prostředky 1.1. Rozpočet 1.2. Hospodaření s rozpočetem 2. Poplatky členů 2.1. Členská známka 2.2. Průkaz ČATK 2.3. Poplatky na

Více

KARATE DO GOJU RYU. Zkušební řád 8. KYU

KARATE DO GOJU RYU. Zkušební řád 8. KYU Zkušební řád KARATE DO GOJU RYU 8. KYU 1. HD seiken tsuki 2. HD age, soto, yoko a gedan uke 3. HD shomen, yokomen uraken uchi 4. HD hiza geri 5. HD mae geri 6. SHD harai otoshi uke Technická část zkušebního

Více

AIKIDO. Charakteristika BEZPEČNOST V AIKIDÓ

AIKIDO. Charakteristika BEZPEČNOST V AIKIDÓ AIKIDO Charakteristika Aikidó je jedno z nejmladších japonských bojových umění. Název aikidó je složen ze tří znaků: ai harmonie, jednota, ki energie, vesmír, příroda, dó cesta, způsob života. Znamená

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9. KYU 2. DAN

ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9. KYU 2. DAN ZKUŠEBNÍ ŘÁD KARATE STV 9. KYU 2. DAN VYSVĚTLIVKY : Hd Heiko-dachi Zk Zenkutsu-dachi Kk Kokutsu-dachi Ki Kiba-dachi Nd Neko-ashi-dachi Fd Fudo-dachi Sg Sagi-ashi-dachi Jodan horní pásmo Chudan střední

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD VÝBĚR TECHNIK KE ZKOUŠKÁM NA STV KYU

ZKUŠEBNÍ ŘÁD VÝBĚR TECHNIK KE ZKOUŠKÁM NA STV KYU ZKUŠEBNÍ ŘÁD VÝBĚR TECHNIK KE ZKOUŠKÁM NA STV 9. 1. KYU 1 9. kyu bílý pás ZNALOSTNÍ ČÁST Cvičenec předvede na vyzvání vybranou úderovou plochu, postoj, pokyn či číslovku. 1. Úderové plochy: seiken, koshi

Více

REGISTRAČNÍ A PŘESTUPNÍ ŘÁD

REGISTRAČNÍ A PŘESTUPNÍ ŘÁD Č E S K Á G Y M N A S T I C K Á F E D E R A C E 160 17 Praha 6, Zátopkova 100/2, tel./ fax 242 429 260, e-mail: cgf@cstv.cz REGISTRAČNÍ A PŘESTUPNÍ ŘÁD Praha, listopad 2010 Roman Slavík předseda ČGF OBSAH

Více

Zkušební řády karate VSK Slávia TU Liberec

Zkušební řády karate VSK Slávia TU Liberec Zkušební řády karate VSK Slávia TU Liberec 1.4.2012 VSK Slávia TU Liberec, oddíl karate Martin Rethy Obsah 8. kyu - bílý pás...3 7. kyu - žlutý pás...4 6. kyu - zelený pás...5 5. kyu - fialový pás...6

Více

ČESKÁ FEDERACE TRADIČNÍHO KARATE FUDOKAN SHOTOKAN. Zkušební řád 9 1 kyu

ČESKÁ FEDERACE TRADIČNÍHO KARATE FUDOKAN SHOTOKAN. Zkušební řád 9 1 kyu ČESKÁ FEDERACE TRADIČNÍHO KARATE FUDOKAN SHOTOKAN Zkušební řád 9 1 kyu 9 KYU BÍLÉ OBI 5x Zenkutsu-Dachi vpřed s Oi-Tsuki, Mawate 5x Zenkutsu-Dachi vpřed s Gedan-Barai,Mawate 5x Zenkutsu-Dachi vpřed s Age-Uke,

Více

Metodická pomůcka k provozování školícího střediska

Metodická pomůcka k provozování školícího střediska HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR DOPRAVNÍCH AGEND oddělení zkušebních komisařů Metodická pomůcka k provozování školícího střediska fax : 236 00 7159 telefon : 236 00 3079 Miroslav

Více

Český svaz Jiu - Jitsu. Zkušební řád na technické stupně Jiu - Jitsu Dan

Český svaz Jiu - Jitsu. Zkušební řád na technické stupně Jiu - Jitsu Dan Český svaz Jiu - Jitsu 1. 7. Dan Platný od 01.01.2000 OBSAH: Kritéria pro uchazeče na zkoušku Dan....................... 3 1. Dan................................................ 5 2. Dan................................................

Více

Registrační řád Svazu zápasu České republiky. Obsah. 1. Obecná ustanovení...2. 2. Registrační činnost...2. 3. Podklady pro registraci...

Registrační řád Svazu zápasu České republiky. Obsah. 1. Obecná ustanovení...2. 2. Registrační činnost...2. 3. Podklady pro registraci... Obsah 1. Obecná ustanovení...2 1.1. Účel registrace...2 1.2. Vyznačení činnosti v průkazu zápasu...2 1.3. Počet funkcí vykonávaných jednotlivcem...2 1.4. Registrace evidence...2 2. Registrační činnost...2

Více

Město Luby. Čl. I. Úvodní ustanovení

Město Luby. Čl. I. Úvodní ustanovení Město Luby nám.5. května 164 tel.: 354 420 410 351 37 Luby tel./fax.: 354 420 419 IČO 00254053 e-mail: starosta@mestoluby.cz PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA LUBY NA PODPORU SPORTOVNÍCH

Více

Směrnice FCI pro udělování titulu CACITR na FCI Mezinárodních trialech ovčáckých psů

Směrnice FCI pro udělování titulu CACITR na FCI Mezinárodních trialech ovčáckých psů FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) tel : +32.71.59.12.38, fax : +32.71.59.22.29, internet: www.fci.be Směrnice FCI pro udělování titulu

Více

Zkušební řád pro ověřování odborné způsobilosti bezpečnostních poradců pro přepravu nebezpečných věcí silniční dopravou

Zkušební řád pro ověřování odborné způsobilosti bezpečnostních poradců pro přepravu nebezpečných věcí silniční dopravou Zkušební řád pro ověřování odborné způsobilosti bezpečnostních poradců pro přepravu nebezpečných věcí silniční dopravou Ministerstvo dopravy schválilo v souladu s ustanovením 17b odst. 1 vyhlášky č. 478/2000

Více

Malý slovník Aikido. Výslovnosť Znak Význam. Page 1 of 6

Malý slovník Aikido. Výslovnosť Znak Význam. Page 1 of 6 Malý slovník Aikido Pre vlastnú potrebu. Ak niekomu vadí kombinovanie češtiny a slovenčiny nuž, čo už. Zdroje sú uvedené na konci dokumentu. Výslovnosť Znak Význam ai aiki aikidō aikidōka aikikai arigatō

Více

Metodický pokyn starosty SH ČMS

Metodický pokyn starosty SH ČMS Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Kancelář sdružení, Římská 45, Praha 2 Metodický pokyn starosty SH ČMS Ročník : 2010 V Praze dne: 26. 11. 2010 Číslo: 3 Metodický pokyn SH ČMS k získání odznaků odbornosti

Více

PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI FYZICKÝCH OSOB K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI FYZICKÝCH OSOB K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI FYZICKÝCH OSOB K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů a nařízení

Více

Program zkoušek z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi

Program zkoušek z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Strana 1 (celkem 6) Program zkoušek z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi Strana 2 (celkem 6) OBSAH: 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ... 3 2. OVĚŘENÍ

Více

Tento pokyn nahrazuje pokyn UST-36 verze 4 s platností od

Tento pokyn nahrazuje pokyn UST-36 verze 4 s platností od UST- 36 verze 5 Správní poplatky, náhrady výdajů za odborné úkony prováděné na žádost dle zákona č. 296/2008 Sb., o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a

Více

Zkušební řád SHOTOKAN KARATE DO

Zkušební řád SHOTOKAN KARATE DO Zkušební řád SHOTOKAN KARATE DO Technická část zkušebního řádu určuje rozsah znalostí, vyžadovaných na jednotlivé STV Kyu a DAN. Zkušební komisař je oprávněn prověřit cvičence nejen z vědomostí vyžadovaných

Více

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 11 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 11 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 11 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY Představenstvo České lékařské komory podle zákona č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře, České lékárnické komoře (dále jen

Více

Manuál pro e-learningové ŠKOLENÍ a SEBEVZDĚLÁVÁNÍ rozhodčích licence C

Manuál pro e-learningové ŠKOLENÍ a SEBEVZDĚLÁVÁNÍ rozhodčích licence C Manuál pro e-learningové ŠKOLENÍ a SEBEVZDĚLÁVÁNÍ rozhodčích licence C Platný od 1. 10. 2016, změny podbarveny žlutě. Podmínky školení upravuje SMĚRNICE ČAST č. 5/2016 Udělování licencí a školení rozhodčích.

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ z rozpočtu města Žlutice v oblasti kultury, sportu a společenského života Zastupitelstvo města Žlutice (dále jen zastupitelstvo města) se usneslo na těchto Pravidlech pro

Více

Grantový program ČTA Krajské série mládeže a Partnerské závody 2018

Grantový program ČTA Krajské série mládeže a Partnerské závody 2018 Tento Grantový program je projektem České triatlonové asociace (dále jen ČTA) a je určen k podpoře aktivit: Cíle: Krajských triatlonových svazů (dále jen KTS), které zastřešují pořadatele triatlonových

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA ŠENOV PRO ROK 2015

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA ŠENOV PRO ROK 2015 ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ DOTACE Z ROZPOČTU MĚSTA ŠENOV PRO ROK 2015 ÚDAJE O ŽADATELI Žadatel (plný a přesný název dle evidence, případ. registrace) Sídlo žadatele (shodné s evidenci, případ. registraci) banka:

Více

Pravidla pro poskytování transferů z rozpočtu Statutárního města Brna, městské části Brna Nový Lískovec (dále jen MČ Nový Lískovec)

Pravidla pro poskytování transferů z rozpočtu Statutárního města Brna, městské části Brna Nový Lískovec (dále jen MČ Nový Lískovec) Pravidla pro poskytování transferů z rozpočtu Statutárního města Brna, městské části Brna Nový Lískovec (dále jen MČ Nový Lískovec) I. Úvod Poskytnutí a použití příspěvků se řídí obecně závaznými předpisy

Více

SHOTOKAN KUMITE. Trenérsko -metodická komise Českého svazu karate - Zkušební řád shotokan karate

SHOTOKAN KUMITE. Trenérsko -metodická komise Českého svazu karate - Zkušební řád shotokan karate Trenérsko -metodická komise Českého svazu karate - Zkušební řád shotokan karate Pomůcka pro přípravu kumite na STV (Stupně technické vyspělosti) Shotokan Karate SHOTOKAN KUMITE SHOTOKAN KARATE ZKUŠEBNÍ

Více

Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z. O R G A N I Z A Č N Í S M Ě R N I C E pro pořádání testů výkonnosti

Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z. O R G A N I Z A Č N Í S M Ě R N I C E pro pořádání testů výkonnosti Č E S K Ý K R A S O B R U S L A Ř S K Ý S V A Z O R G A N I Z A Č N Í S M Ě R N I C E pro pořádání testů výkonnosti Platnost od 1. 9. 2015 Obsah 1. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 3 1.1. ÚČEL TESTŮ VÝKONNOSTI..3

Více

Český svaz Judo komise Jiu-jitsu. Zkušební řád JIU-JITSU. Zpracoval: Ing. Milan Haška, Ph.D. Lektorovali: Miroslav Vičar arch.

Český svaz Judo komise Jiu-jitsu. Zkušební řád JIU-JITSU. Zpracoval: Ing. Milan Haška, Ph.D. Lektorovali: Miroslav Vičar arch. Český svaz Judo komise Jiu-jitsu Zkušební řád JIU-JITSU Zpracoval: Ing. Milan Haška, Ph.D. Lektorovali: Miroslav Vičar arch. Emil Haška 2001 Obsah: 1. Úvod... 2 2. Zkušební komisaři... 3 3. Dělení stupňů

Více

T.J. SOKOL KOLÍN Kmochova 14, Kolín II.

T.J. SOKOL KOLÍN Kmochova 14, Kolín II. T.J. SOKOL KOLÍN Kmochova 14, 280 02 Kolín II. PROPOZICE oblastního závodu v MALÉM TEAMGYMU OPEN malá oblast ČOS Kolín 25. 11. 2017 (kraj Královehradecký, Liberecký, Pardubický, Ústecký a východ Středočeského

Více

Zkušební řád ČSK - Technické požadavky na stupně kyu a DAN

Zkušební řád ČSK - Technické požadavky na stupně kyu a DAN Zkušební řád ČSK - Technické požadavky na stupně kyu a DAN ZK zenkucu-dači KI kiba-dači KK kokucu-dači v vpřed z vzad s stranou / zůstává postoj (postavení chodidel) - změna postoje 1. skupina: 8. - 7.kyu

Více

Pravidla Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro poskytování peněžních darů do zahraničí v souladu s usnesením vlády č.

Pravidla Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro poskytování peněžních darů do zahraničí v souladu s usnesením vlády č. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č.j.: MSMT-18114/2015 Pravidla Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro poskytování peněžních darů do zahraničí v souladu s usnesením vlády č. 348/2015

Více

TRENÉRSKÉ LICENCE Směrnice č. 1/2016

TRENÉRSKÉ LICENCE Směrnice č. 1/2016 ČLÁNEK I. Obecní charakteristika TRENÉRSKÉ LICENCE Směrnice č. 1/2016 A. Tato směrnice stanovuje podmínky vydávání trenérských licencí České Muaythai Asociace, z.s. (dále jen C.M.T.A. ). B. Trenérské licence

Více

Město Rokytnice nad Jizerou

Město Rokytnice nad Jizerou Město Rokytnice nad Jizerou ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ (GRANTŮ) Z ROZPOČTU MĚSTA ROKYTNICE NAD JIZEROU na kulturní a sportovní akce, volnočasové aktivity, vzdělávání, činnost zájmových

Více

Kendo Slovníček. Jméno:...

Kendo Slovníček. Jméno:... Kendo Slovníček Jméno:... Předmluva Tento slovníček slouží ke zopakování základů kenda. Najdeš tu vše, co by měl znát každý správný kendista ZÁKLADNÍ POJMY Kendoka [kendóka] kendista Sensei [sensej] učitel

Více

MĚSTO ZUBŘÍ. Programová podpora z rozpočtu města Zubří pro rok Preambule. 2. Všeobecná ustanovení

MĚSTO ZUBŘÍ. Programová podpora z rozpočtu města Zubří pro rok Preambule. 2. Všeobecná ustanovení MĚSTO ZUBŘÍ Programová podpora z rozpočtu města Zubří pro rok 2019 1. Preambule 1.1. Prostředky z Programové podpory z rozpočtu města Zubří pro rok 2019 (dále jen PP ) jsou určeny na podporu projektů zaměřených

Více

Registrační řád. Svazu zápasu České republiky

Registrační řád. Svazu zápasu České republiky Registrační řád Svazu zápasu České republiky Registrační řád Svazu zápasu České republiky (dále jen RŘ ) stanoví podmínky a způsob, jakým se zajišťuje příslušnost ke Svazu zápasu ČR. Všichni členové SZČR,

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO. ČSJu

ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO. ČSJu ČESKÝ SVAZ JUDO CZECH JUDO FEDERATION Zátopkova 100/2 box 40 160 17 Praha 6-Strahov Czech Republic tel.: +420-2-33355280, fax:+420-2-57214265 ZKUŠEBNÍ ŘÁD JUDO ČSJu Předpisy pro povolování, skládání a

Více

SHOTOKAN KARATE. 8. kyu (hači-kju) - bílý pás. Technické požadavky na stupně kyu a DAN

SHOTOKAN KARATE. 8. kyu (hači-kju) - bílý pás. Technické požadavky na stupně kyu a DAN SHOTOKAN KARATE Technické požadavky na stupně kyu a DAN Použité symboly : ZK = zenkucu-dači KI = kiba-dači KK = kokucu-dači v = vpřed z = vzad s = stranou / = zůstává postoj (postavení chodidel) - = změna

Více

Směrnice o vzdělávání trenérů v rámci Svazu zápasu České republiky

Směrnice o vzdělávání trenérů v rámci Svazu zápasu České republiky Směrnice o vzdělávání trenérů v rámci Svazu zápasu České republiky ÚVOD: Tato směrnice stanoví základní podmínky vyškolení nových trenérů v rámci Svazu zápasu České republiky (dále jen SZČR) a jejich dalšího

Více

Celkový počet dnů celkový počet hodin celkový počet kreditů při pasivní účasti. Termín konání: Místo konání: Číslo jednací žádosti (vyplní ADH ČR)

Celkový počet dnů celkový počet hodin celkový počet kreditů při pasivní účasti. Termín konání: Místo konání: Číslo jednací žádosti (vyplní ADH ČR) Číslo jednací žádosti:.../ /ADH Žádost o vydání souhlasného stanoviska profesní organizace Se zařazením odborné vzdělávací akce do kreditního systému vzdělávání pro obor DENTÁLNÍ HYGIENISTKA (dle vyhlášky

Více

Zkušební řád. zkoušky z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi.

Zkušební řád. zkoušky z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi. Držitel akreditace pro provádění zkoušek z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi podle zákona č. 309/2006 Sb., čj. 2009/18389-43 ze dne 5. 3.

Více

Na základě ustanovení zákona o správních poplatcích je žadatel povinen za podání žádosti uhradit správní poplatky.

Na základě ustanovení zákona o správních poplatcích je žadatel povinen za podání žádosti uhradit správní poplatky. UST- 36 verze 1 Správní poplatky, náhrady výdajů za odborné úkony prováděné na žádost dle zákona č. 296/2008 Sb., o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a

Více

Technické požadavky na stupně kyu a DAN

Technické požadavky na stupně kyu a DAN Technické požadavky na stupně kyu a DAN STYL SHOTOKAN Použité symboly : ZK = zenkucu-dači KI = kiba-dači KK = kokucu-dači v = vpřed z = vzad s = stranou / = zůstává postoj (postavení chodidel) - = změna

Více

Věstník ČNB částka 10/2011 ze dne 30. září 2011. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 23. září 2011

Věstník ČNB částka 10/2011 ze dne 30. září 2011. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 23. září 2011 Třídící znak 2 1 4 1 1 3 2 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 23. září 2011 o podmínkách organizace odborných kurzů o rozpoznávání bankovek a mincí podezřelých z padělání nebo pozměňování pořádaných

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE Městský obvod Pardubice IV

STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE Městský obvod Pardubice IV STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE Městský obvod Pardubice IV SMĚRNICE Č. 3/2015 ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTSKÉHO OBVODU PARDUBICE IV Poskytování dotací z Programu podpory sportu, volného času

Více

OBEC BOHUSLAVICE IČ: 00302384, DIČ: CZ00302384 OKRES ŠUMPERK PSČ 789 72 583 444 334, 606 055 089

OBEC BOHUSLAVICE IČ: 00302384, DIČ: CZ00302384 OKRES ŠUMPERK PSČ 789 72 583 444 334, 606 055 089 OBEC BOHUSLAVICE IČ: 00302384, DIČ: CZ00302384 OKRES ŠUMPERK PSČ 789 72 583 444 334, 606 055 089 Směrnice č. 2/2014 Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu Obce Bohuslavice subjektům, které nejsou založeny

Více

PŘEDPIS č. 11 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY

PŘEDPIS č. 11 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 11 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY Představenstvo České lékařské komory podle zákona č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře, České lékárnické komoře (dále jen

Více

6.kyu (žluto - bílý pás)

6.kyu (žluto - bílý pás) 6.kyu (žluto - bílý pás) 1. DÓJO a) význam b) pravidla zdvořilosti 2. ŠIZEN TAI - princip přirozeného držení těla a) Shizen - hontai - základní přirozený postoj b) Migi - shizen tai - pravý přirozený postoj

Více

ČESKÁ UNIE DENTO KARATE-DO ORGANIZAČNÍ ŘÁD

ČESKÁ UNIE DENTO KARATE-DO ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČESKÁ UNIE DENTO KARATE-DO ORGANIZAČNÍ ŘÁD BRNO 2005 Obsah 1 Účel...3 2 Výkonný výbor...3 2.1 Složení výkonného výboru:...3 2.2 Předseda výkonného výboru...3 2.3 Předseda komise trenérsko metodické - 1.

Více

Ekonomická směrnice (platnost od )

Ekonomická směrnice (platnost od ) Ekonomická směrnice (platnost od 1.1.2018) Obsah: 1. Hospodaření s finančními prostředky 1.1. Rozpočet 1.2. Hospodaření s rozpočtem 2. Poplatky členů 2.1. Členská známka 2.2. Poplatky na zkoušky technické

Více

SMĚRNICE č. 1 / 2015

SMĚRNICE č. 1 / 2015 Obec Nadějkov SMĚRNICE č. 1 / 2015 Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu obce Nadějkov O b s a h: I. Úvodní ustanovení, účel dotací II. Vymezení pojmů III. Druhy dotací IV. Příjemci dotací V. Náležitosti

Více

SMĚRNICE PRO UDĚLOVÁNÍ TRENÉRSKÝCH LICENCÍ

SMĚRNICE PRO UDĚLOVÁNÍ TRENÉRSKÝCH LICENCÍ směrnice číslo: 2/01/2016 schválena dne: 02. 12. 2016 směrnice kategorie: A platná od: 01. 01. 2017 SMĚRNICE PRO UDĚLOVÁNÍ TRENÉRSKÝCH LICENCÍ HLAVA I. OBECNÁ USTANOVENÍ Článek 101 Úvodní ustanovení 1.

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2018

Obecně závazná vyhláška č. 1/2018 Obecně závazná vyhláška č. 1/2018 kterou se stanovuje řidiči taxislužby jako podmínka pro zahájení nebo nabízení přepravy na území města Písku povinnost prokázat zkouškou znalosti místopisu, obsluhy taxametru

Více

Zásady členství v Českém svazu házené

Zásady členství v Českém svazu házené Zásady členství v Českém svazu házené červenec 2016 1 Článek 1 Úvodní ustanovení a definice 1.1 Zásady členství v Českém svazu házené (dále jen ČSH ) jsou prováděcím předpisem upravujícím zásady členství

Více

R E G I S T R A Č N Í

R E G I S T R A Č N Í R E G I S T R A Č N Í Ř Á D Registrační řád Svazu zápasu České republiky (dále jen RŘ ) stanoví podmínky a způsob, jakým se zajišťuje a prokazuje příslušnost ke Svazu zápasu ČR. Všichni členové SZČR, fyzické

Více

Čl. 4 Náplň a náležitosti zkoušky Čl. 5 Písemná část zkoušky A. odborné zkoušky pro základní kvalifikační stupeň odborné způsobilosti

Čl. 4 Náplň a náležitosti zkoušky Čl. 5 Písemná část zkoušky A. odborné zkoušky pro základní kvalifikační stupeň odborné způsobilosti Zkušební řád Modré pyramidy stavební spořitelny, a.s. pro odborné zkoušky pro základní kvalifikační stupeň odborné způsobilosti pojišťovacího zprostředkovatele (dále jen zkušební řád ) Čl. 1 Základní ustanovení

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Cíl úpravy (1) Tato pravidla upravují jednotný postup pro poskytování finančních prostředků formou dotace z

Více

KVALIFIKAČNÍ ŘÁD. Českého svazu plaveckých sportů

KVALIFIKAČNÍ ŘÁD. Českého svazu plaveckých sportů Český svaz plaveckých sportů Směrnice 15/2017 Schválena dne 6. 12. 2017 Platná od: 1. 1. 2018 KVALIFIKAČNÍ ŘÁD Českého svazu plaveckých sportů Článek 1 DEFINICE Kvalifikační řád Českého svazu plaveckých

Více

Organizační, studijní a zkušební řád TŠ

Organizační, studijní a zkušební řád TŠ Organizační, studijní a zkušební řád TŠ ORGANIZAČNÍ, STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD Trenérské školy Univerzity Karlovy Fakulty tělesné výchovy a sportu Trenérská škola Univerzity Karlovy Fakulty tělesné výchovy

Více

Čl. I. Úvodní ustanovení

Čl. I. Úvodní ustanovení KARLOVARSKÝ KRAJ RADA KRAJE PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE NA PODPORU SPORTOVNÍCH AKTIVIT A VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT DĚTÍ A MLÁDEŽE - ODBOR ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY

Více