Reprezentace síťové infrastruktury v Amazon Elastic Cloud - EC2 API a možnosti jeho využití

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Reprezentace síťové infrastruktury v Amazon Elastic Cloud - EC2 API a možnosti jeho využití"

Transkript

1 Reprezentace síťové infrastruktury v Amazon Elastic Cloud - EC2 API a možnosti jeho využití Úvod Amazon se rozhodl v roce 2006 z důvodu nadbytečné technologie, kterou nakoupil, aby vykryl špičky na svých serverech, tuto technologii pronajímat svým zákazníkům. Tuto pronajímá jako cloud. Amazon Cloud je postaven kompletně na virtualizaci Vmware. VMware nabízí ke své virtualizaci i administrační rozhraní vcloud. Amazon si však po čase vytvořil vlastní administrační rozhraní. Amazon AWS Amazon Web Services (AWS) je sada vzdálených služeb, které dohromady tvoří platformu pro Cloud computing nabízenou přes internet společností Amazon.com od roku Mezi nejdůležitější a nejznámější z těchto služeb jsou Amazon EC2. Amazon Elastic Compute Clud (EC2) je centrální část této platformy a umožňuje si pronajmout virtuální počítače, na kterých můžete provozovat své aplikace. EC2 umožňuje škálovatelné nasazení aplikací například i tím, že je možné spustit instanci virtuálního počítače prostřednictvím webové služby. Uživatel může vytvořit, spustit a ukončit instance serveru podle potřeby, přičemž se spotřebovaná výkonová kapacita aktivního serveru účtuje na hodinové bázi.

2 IaaS IaaS Infrastructure as a service infrastruktura jako služba je, jak již název napovídá, poskytování hardwarové infrastruktury, jako výpočetních stanic, diskové kapacity, aniž by konzument věděl, kde přesně se fyzická zařízení nacházejí a přistupoval k nim pouze srze Internet. Například místo, aby si nakoupil server s diskovým polem o určité kapacitě a ten pak někde zapojil, nastavil a spravoval, pronajme si takovou kapacitu u některého poskytovatel IaaS a data na toto úložiště ukládá prostřednictvím Internetu. Podobné je to u počítačů, namísto jejich fyzického pořízení a spravování, vytvoříme virtuální stroj, který budou reprezentovat jeho kvalitativní charakteristiky jako instrukční sada, počet výpočetních jader, jejich výkonnost či paměť, a na ten pak nahrajeme systém a aplikace, jako na fyzický disk, ovšem k interakci využijeme pouze Internet. Výhody Přenesení správy a konfigurace fyzických zařízení na poskytovatele Možnost rychle reagovat a efektivně na aktuální potřeby, například pořídit si několik desítek tisíc virtuálních výpočetních jednotek pouze na několik týdnů. Toto by se dalo použít například pro renderování animace reklamních spotů či filmů. Nižší ekologická zátěž na jednotku výkonu. Ve velkém globálním měřítku a díky využívání virtuálních strojů je možné pro poskytovatele infrastruktury udržovat optimální vytížení celého systému. Možnost využití technologií, které vyžadují expertní znalosti nebo jsou neekonomické pro nasazení v malém. Například diskové kapacity s velmi vysokou spolehlivostí. Přesun nákladů z fixních na variabilní. Nevýhody Omezení kontroly nad hardwarem. Poskytovatel většinou nabízí unifikovaná řešení a využití konkrétního typu hardwaru není možné. Přenesení důvěry na poskytovatele v otázce zabezpečení dat. Významná závislost spolehlivosti poskytovatele služeb. Závislost přímého využívání hardware na internetovém připojení. Různá technická omezení. Například nemožnost provozovat několik virtuálních serverů v jedné lokální podsíti a nefungující multicast. Amazon Elastic Compute Cloud EC2, je služba typu IaaS, která poskytuje flexibilní přístup k využívání výpočetních jednotek s instrukční sadou Intel x86 (případně s jejím 64 bitovým rozšířením),

3 které se označují pojmem instance. Flexibilním přístupem se myslí možnost zarezervovat a spustit či zrušit libovolnou instanci v rámci EC2 v řádu jednotek až desítek minut. Faktické použití takovýchto instancí spočívá spuštění obrazu virtuálního stroje, což je datový soubor obsahující nakonfigurovaný operační systém spolu s požadovanými aplikacemi, na virtuálním hardwaru, který určují pouze základní výkonnostní parametry, které jsou poskytovatelem garantovaným minimem prostředků, které budou k dispozici pro zvolený operační systém a aplikace. Vlastní realizace takovéhoto systémů využívá vizualizace hardware, kde na faktickém fyzickém stoji serveru je umožněno provozování jednoho anebo více virtuálních strojů, které sdílí faktické fyzické prostředky. O přístup k fyzickým zdrojům, jako je výpočetní čas, operační paměť či síťová konektivita, a řízení těchto virtuálních počítačů se stará softwarová vrstva nad fyzickým hardware označovaná jako hypervisor, kde označení hypervisor plyne z faktu, že tato softwarová vrstva dohlíží a řídí (supervise) software operačních systému, který je už sám supervizorem vlastních programů a aplikací. Je dobré zmínit fakt, že ačkoliv jsou instance nezávislé z hlediska užívání služby na níže položeném hardware a veškerá charakteristiky instance jsou ryze virtuální, není zatím možné o těchto virtuálních strojích uvažovat jako o virtuálním mediu, které je kdesi v éteru a netrpí vadami fyzických zařízení. V případě EC2 totiž, pakliže dojde k selhání fyzického zařízení, kde je instance spuštěna, nebo k většímu výpadku v rámci infrastruktury datového centra poskytovatele, dojde také k selhání všech zasažených instancí a takové situace nejenže mohou nastat, ale také dříve nebo později nastanou a je nutné s nimi dopředu počítat a přizpůsobit tomu celkové nasazení systému. Typy instancí kritérií: V rámci EC2 je k dispozici několik druhu instancí, které je možné dělit podle následujících Kategorie instancí: o Standardní o Mikro o S vysokým množstvím RAM o S vysokým výpočetním výkonem o Instance vhodné pro clustery CPU o Instance pro clustery GPGPU Škálování v dané kategorii o Záleží na kategorii, obvykle násobky 2 nebo 4 (EC2 Compute units a/nebo paměti, diskové kapacity instance)

4 Způsob rezervace instance o Na požádání o Rezervované o Aukce s cenovým stropem Normální instance (ty všechny kategorie kromě instancí pro clustery) jsou charakterizovány následujícími parametry. V případě instancí určených pro výkonné clustery pak platí, že je možné je rezervovat po skupinách, ve kterých je zaručena nízká latence a vysoká propustnost sítí. V případě GPGPU clusterů pak mají instance k dispozici grafické karty NVIDIA Tesla pro vysoce paralelizovatelné výpočty pomocí CUDA nebo OpenCl. Normovaný výpočetní výkon udávaný v EC2 Compute units Množství dostupné operační paměti Lokální disková kapacita instance Platforma (x86-32/x64) Rezervovaná kapacita I/O EC2 Compute unit je jednotka výpočetní kapacity, která odpovídá přibližně výkonu jednoho jádra procesoru Intel Xeon z roku 2007 na taktu 1.2 GHz. Rezervovaná kapacita instance pak určuje, jakou část sdílených prostředků síťové konektivity vázané na fyzické servery a další infrastrukturu budou mít jednotlivé instance k dispozici. Jedná se o pouze o parametr uveden relativně vůči ostatním typům.

5 Následující tabulka shrnuje rozdíly mezi jednotlivými typy instancí. Kromě vlastního výkonu jsou pak instance odlišovány i způsobem jejich pořízení, případně platby. Kromě pro IaaS typického přístupu zde označovaného Na požádání On demand, kde se náklady na provoz počítají pouze za vlastní čas běhu instance, který se akumuluje s granularitou každé započaté hodiny, jsou k dispozici ještě dvě další možnosti rezervace a platby za instance. Rezervovaná instance je kombinace klasického předplacení instance na určitou dobu (1 nebo 3 roky) se zachováním platby za aktivní spuštění instance, která je pak podstatně nižší než u výše zmiňovaného přístupu Na požádání. Tato možnost je ekonomicky výhodnější pro instance, které jsou spouštěny pravidelně, případně běží stále, v rámci delší doby (rok a více).

6 Poslední možností je Spot instance tedy rezervace instance podle ceny ve virtuální dražbě. Pro využití této instance je potřeba zvolit cenový strop, který jsme ochotni zaplatit za instanci za hodinu a v případě, že se v aukčním systému objeví nabídka s požadovanou nebo nižší cenou za zvolenou instanci, proběhne její spuštění. Taková instance bude spuštěna do té doby, dokud bude nastavený strop vyšší nebo roven naší nabídce. V opačném případě se instance ukončí. Výhoda této možnosti je výrazně ušetření nákladů na provoz instance, průměrná úspora při využití spot instance oproti On demand byla 50%-66% v roce 2011 (v závislosti na typu instance). Umístění kořenového disku instance Každá instance v rámci Amazon EC2 má svůj kořenový diskový oddíl ze kterého startuje umístěn buďto přímo na fyzickém serveru, kde běží, anebo v odděleném datovém úložišti Amazon Elastic Block Store EBS. EBS je virtuální blokově orientovaná disková jednotka, která umožňuje připojit část své kapacity jako virtuální oddíl právě jedné instanci EC2. EBS je k jednotce připojeno pomocí síťové infrastruktury a proto může vykazovat využití takto připojených oddílu výkonnostní propady, zvláště pokud je na případném fyzickém serveru mnoho menších instancí nebo je k instanci připojeno více EBS oddílů. Podstatný rozdíl mezi diskovým oddílem přímo v hostitelském serveru instance a EBS je ten, že pokud dojde k selhání fyzického serveru, na kterém běží instance, dojde taky ke ztrátě veškerých dat dané instance. Podobně s interním kořenovým oddílem nelze instanci zastavit a znovu spustit, jediná možnost pro zachování aktuálních dat je vytvoření obrazu (snapshot) aktuálního disku, ukončení instance a načtení nové instance z prve vytvořeného obrazu. Tímto druhem obtíží instance využívající jako kořenový oddíl EBS netrpí a je možné je zastavit a opět spustit aniž by došlo ke ztrátě dat. Amazon EBS má přibližně 10x menší poruchovost, než klasické pevné disky (AFR 0,1 0,5%). Tato vyšší spolehlivost však často nemusí dostačovat a je možné oddíly z EBS zapojit do RAID, což zároveň může částečně kompenzovat výkonnostní propady. Přes výše uvedené postupy však může být stále nezbytné důležité data zálohovat, ať už se jedná o databázové úložiště nebo aktuální funkční obraz instance. Tyto data lze následně buďto uložit jako další oddíly EBS nebo jako datové bloky do Amazon Simple Storage Service.

7 Síťová infrastruktura Amazon EC 2 Amazon Elastic MapReduce webová služba, která umožňuje firmám, výzkumným pracovníkům, analytikům a vývojářům snadno a efektivně zpracovávat obrovské množství dat. Auto Scaling umožňuje automaticky kapacity u Amazon EC2 zvyšovat či snižovat v závislosti na definovaných podmínkách. Elastic Load Balancing automaticky rozděluje aplikace připravené ke zpracování do více Amazon EC2 instancí pro zvýšení efektivity. Amazon CloudFront webová služba, která snadno a s nízkou latencí doručuje obsah prostřednictvím světových sítí až do nejzazších míst na světě v EC2. Amazon Relational Database Service (RDS) webová služba, která umožňuje snadno nastavit, provozovat a škálovat relační databáze v EC2. Amazon DynamoDB NoSQL databáze, plně řízená s vysokým výkonem, kterou lze snadno přenastavit a provozovat. Amazon SimpleDB služba řízené NoSQL databáze, určená pro menší objemy dat v EC2. Amazon ElastiCache webová služba, která umožňuje snadno nasadit, provozovat a škálovat uložené cache soubory v EC2. AWS Identity and Access Management (IAM) umožňuje bezpečně řídit přístup ke službám AWS a zdrojům určených pro uživatele. Umožňuje dále vytvářet a spravovat uživatele přistupující do AWS a umožňuje přistupovat ke zdrojům pro uživatele uložených mimo AWS v podnikovém adresáři.

8 Amazon CloudWatch webová služba, která poskytuje monitoring zdrojů v AWS cloudu počínaje Amazon EC2 AWS Elastic Beanstalk velmi jednoduchý způsob, jak rychle nasadit a spravovat aplikace v AWS cloudu. Stačí pouze nahrát aplikaci a o zbytek se postará AWS Elastic. Amazon CloudSearch vyhledávací služba, která je plně řízená a umožňuje zákazníkům snadno integrovat rychlé a vysoce nastavitelné vyhledávací funkce přímo do aplikací. Amazon Simple Workflow Service (SWF) pomáhá koordinovat jednotlivé procesní kroky v aplikacích a spravovat vykonávání úloh. Amazon Simple Queue Service (SQS) spravuje příchozí informace a správně je řadí do front, když se posílají mezi počítači. Pomáhá tak vytvořit efektivní pracovní postupy mezi jednotlivými službami. Amazon Simple Notification Service (SNS) služba, jejímž účelem je snadné nastavení, manipulování a posílání upozornění z EC2 uživatelům. Amazon Simple Service (SES) služba pro vysoce nastavitelné, nákladově efektivní a transakční zasílání ů skrze EC2. AWS CloudFormation služba, která umožňuje vývojářům a podnikům jednoduchý způsob, jak vytvořit soubor relativních zdrojů AWS a poskytovat je přehledným a intuitivním způsobem. Amazon Route 53 webová služba pro snadné nastavení a zpřístupnění DNS. Amazon Virtual Private Cloud (VPC) poskytuje privátní a zcela izolovanou část služeb AWS, která je plně virtualizovaná. Takto virtuálně zprovozněná síť služeb připomíná tradiční síť, která by poté mohla být nasazena v klientském datovém centru. AWS Direct Connect umožňuje snadno vytvořit speciální síťové připojení v souladu s AWS, které v mnoha případech sníží náklady na samotnou síť, zvýší datovou propustnost a zlepší připojení k síti lépe než klasické internetové připojení.

9 Amazon ELB Amazon ELB je virtuální prvek pro vyvažování zátěže mezi jednotlivé prvky clusteru. Výhoda použití Amazon ELB, například oproti jedné vyhrazené instanci se softwarovým řešením (například Apache. Amazon Elastic IP server Amazon Elastic IP server s modulem mod_proxy_balancer je kromě jednodušší konfigurace v tom, že samotný ELB není tvořen jednou fyzickou jednotkou, ale dynamicky škálovanou množinou jednotek, mezi které jsou požadavky rozdělovány na úrovni DNS v infrastruktuře Amazonu. Ačkoliv ELB podporuje techniku sticky sessions, v rámci využití pro systém ESB a přístupu k jeho webovým službám, které jsou bezstavové, však není konfigurace sticky sessions potřebná. V Amazon EC2 je při každém spuštění jednotlivé instance přiřazeny nové privátní síťové IP adresy v rámci poskytovatelovi infrastruktury a tyto adresy jsou po dobu běhu instance neměnné. Totéž ale neplatí pro veřejné IP adresy a návazná doménová jména (která jsou pro každou instanci vytvořena), které mohou být i během provozu instance změněna. Z důvodu nutnosti mít spolehlivé a stálé připojení, ať už zvenčí (internetu) nebo v rámci providera, je k dispozici služba Amazon Elastic IP, která jednotlivým instancím přiřadí fixní IP adresu která je vázaná na unikátní identifikátor dané instance a nemění se tedy, i když je daná instance zastavena. V případě použití Amazon ELB, však není nezbytně nutné tento postup využívat, protože skupina instancí, které jsou vyvažovány, se identifikuje nikoli privátní či veřejnou IP adresou, ale vnitřním identifikátorem instance v Amazon EC2 infrastruktuře a pro propojení instancí v rámci clusteru lze s omezením (změny při každém spuštění) využívat pouze privátní adresy instancí. Omezení při vlastní realizaci nasazení integrační platformy na instance EC2 a jejich následném clusterování bylo potřeba počítat s omezeními, které se při realizaci obdobné konfigurace v rámci serverů v lokální síti vyhneme. Protože v základní konfiguraci EC2 to ani při začlenění instancí do Amazon Virtual Private Cloud VPC, není možné využívat broadcast nebo multicast, který je často výchozím a preferovaným prostředkem v komunikaci v clustrovaném nebo distribuovaném prostředí, které je historicky spjato s nasazováním v rámci jedné lokální sítě. Pro doplnění, VPC nabízí možnost v rámci EC2 infrastruktury vytvořit privátní síť s vlastní virtuální infrastrukturou a EC2 instancemi, což může být mimo jiné užitečné pro posílení síťové bezpečnosti instancí, protože v rámci VPC na rozdíl od běžného EC2 nejsou instance implicitně veřejně nebo v rámci celé EC2 infrastruktury dostupné a lze tak docílit toho, že je k nim přístup pouze prostřednictvím veřejné brány (zvolené EC2 instance) anebo v rámci virtuální sítě či připojením do zařízení mimo EC2 pomocí Amazon VPN Gateway.

10 Využití Amazon EC2 a Závěr Příkladem užitečného využití Amazon EC2 je například v oblasti webů, kde je možnost pronajmout si na určitý čas určité množství serverů, což je užitečné ve chvíli, kdy očekáváte návštěvnickou špičku. O běžný provoz se pak může starat běžně placený server. Nemusíte nakupovat hardwarovou výbavu, která špičku zvládne kvůli dvěma dnům v roce. Pro domácí použití je Amazon EC2 je technologické řešení, které jednak pohodlné, bezpečné a často podstatně levnější než klasické instalované řešení. Nejde přitom jen o samotné licence (zde by nebyla úspora taková), ale i o cenu elektrické energie (zvláště u větších firem je provoz serveru drahou záležitostí), cenu hardware - nejen serveru, ale i výkonnějších stanic - a cenu obsluhy. Další výhodou je zálohování dat - šance, že přijdete o data u Amazon jsou naprosto minimální. Pokud ale máte záložní server ve stejném městě či budově, jako máte firmu, bude povodeň či požár problém. U Amazon EC2 a obecně u cloud computingu nemusíte často nijak složitě budovat vnitřní síť, sdílené disky a další obtížné věci, stačí mít k dispozici dobře zabezpečenou síť s přístupem na internet. K tomu se připojují i další výhody, jako je možnost práce z cest či z domu, snazší sdílení dat a kooperace a mnohé další. Důkazem toho, že se těmto technologiím daří, může být to, že se očekává dvojnásobný nárůst těchto technologií během letošního roku ve firmách. A to nejen malých, ale i těch středních a větších. Největší benefity ale Amazon EC2 cloud computing přináší zřejmě především menším firmám, které ušetří v poměru k počtu zaměstnanců nejvíce. S rozmachem netbooků přicházejí tyto aplikace v cloud computingu stále více do módy.

11 Použité zdroje:

Cloudová Řešení UAI/612

Cloudová Řešení UAI/612 Cloudová Řešení UAI/612 Kontakt Ondřej Urbánek ondrej.urbanek@orchitech.cz Výuka 7.3. 2014 13:00 21.3.2014 13:00 11.4. 2014 13:00 24.5. 2014 13:00 Cloudová Řešení Co je to cloud? Co je pro něj charakteristické?

Více

Virtualizace jako nástroj snížení nákladů. Periodické opakování nákladů nové verze Licence na pevný počet klientů

Virtualizace jako nástroj snížení nákladů. Periodické opakování nákladů nové verze Licence na pevný počet klientů Model Mainframe Centralizované řešení Cena za strojový čas Klientská zařízení nedisponují výkonem Vysoké pořizovací náklady na hardware Bez softwarových licencí software na míru Model Klient Server Přetrvává

Více

Publikujeme web. "Kam s ním?!"

Publikujeme web. Kam s ním?! Publikujeme web "Kam s ním?!" Publikujeme web Publikujeme web Máme webové stránky, hrajeme si s nimi doma, ale chceme je ukázat světu. Jak na to? 1. Vlastní server 2. Hosting (prostor na cizím serveru)

Více

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9 Cloud Slovník pojmů J. Vrzal, verze 0.9 Typické poskytované služby SaaS (Software as a Service): software jako služba Poskytování softwarové aplikace prostřednictvím internetu tak, že aplikace běží na

Více

Bakalářské. Vzdělání: Telefon: Ostrava. Bydliště: Ukázky práce: Správa a monitoring platformy provozované na AWS

Bakalářské. Vzdělání:   Telefon: Ostrava. Bydliště: Ukázky práce: Správa a monitoring platformy provozované na AWS Web developer, System maintainer, AWS Cloud engineer Vzdělání: E-mail: Bakalářské martin@vyvoj.net Telefon: 732 969 367 Bydliště: Ukázky práce: Ostrava https://www.vyvoj.net PRAXE 1/2018 09/2018 Vývoje

Více

Služby datového centra

Služby datového centra Služby datového centra Společnost DataSpring je poskytovatelem služeb ICT infrastruktury a provozu IT řešení, veškeré služby provozuje ve vlastních datových centrech v Praze a v Lužicích u Hodonína. Lužické

Více

Registr živnostenského podnikání předchůdce cloudových řešení

Registr živnostenského podnikání předchůdce cloudových řešení Registr živnostenského podnikání předchůdce cloudových řešení Ing. Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Ing. Martin Záklasník, PhD., Sales Director T-Systems Czech Republic Deutsche Telekom

Více

Cloud Computing pro státní správu v praxi. Martin Vondrouš - Software602, a.s. Pavel Kovář - T-Systems Czech Republic a.s.

Cloud Computing pro státní správu v praxi. Martin Vondrouš - Software602, a.s. Pavel Kovář - T-Systems Czech Republic a.s. Cloud Computing pro státní správu v praxi Martin Vondrouš - Software602, a.s. Pavel Kovář - T-Systems Czech Republic a.s. Portál SecuStamp.com Proč vznikl portál SecuStamp.com Na trhu chybělo» Jednoduché

Více

Služby datového centra

Služby datového centra Služby datového centra Společnost DataSpring je poskytovatelem služeb ICT infrastruktury a provozu IT řešení, veškeré služby provozuje ve vlastních datových centrech v Praze (Lucerna) a v Lužicích u Hodonína.

Více

CLOUD COMPUTING PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY

CLOUD COMPUTING PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY 1 CLOUD COMPUTING PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY Ing. Martin Pochyla, Ph.D. VŠB TU Ostrava, Ekonomická fakulta Katedra Aplikovaná informatika martin.pochyla@vsb.cz Informační technologie pro praxi 2010 Definice

Více

Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes

Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes Moderní privátní cloud pro město na platformě OpenStack a Kubernetes Agenda O TCP Produkt TCP CityCloud K čemu slouží Z čeho se skládá Reálné nasazení pro město Strakonice Projekt Bezpečnost infrastruktury

Více

w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack

w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack w w w. u l t i m u m t e c h n o l o g i e s. c z Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack http://www.ulticloud.com http://www.openstack.org Představení OpenStacku 1. Co OpenStack je a není 2.

Více

O autorech 13 O odborném korektorovi 13. Poděkování 15 Úvod 17. Cílová skupina této knihy 17 Témata této knihy 17

O autorech 13 O odborném korektorovi 13. Poděkování 15 Úvod 17. Cílová skupina této knihy 17 Témata této knihy 17 Obsah O autorech 13 O odborném korektorovi 13 Poděkování 15 Úvod 17 Cílová skupina této knihy 17 Témata této knihy 17 Část I: Začínáme 18 Část II: Technologie cloud computingu 19 Část III: Cloud computing

Více

Cloud. historie, definice, modely a praktické využití. 7.4.2014 Ing. Karel Stýblo K2 atmitec s.r.o.

Cloud. historie, definice, modely a praktické využití. 7.4.2014 Ing. Karel Stýblo K2 atmitec s.r.o. Cloud historie, definice, modely a praktické využití 7.4.2014 Ing. Karel Stýblo K2 atmitec s.r.o. Agenda Agenda Cloud jak to začalo? Definice Cloudu Modely cloudových služeb Modely nasazení cloudových

Více

CA AppLogic platforma typu cloud pro podnikové aplikace

CA AppLogic platforma typu cloud pro podnikové aplikace INFORMACE O PRODUKTU: CA AppLogic CA AppLogic platforma typu cloud pro podnikové aplikace agility made possible CA AppLogic je platforma na klíč založená na technologii cloud computing, která pomáhá podnikům

Více

Jednotlivé hovory lze ukládat nekomprimované ve formátu wav. Dále pak lze ukládat hovory ve formátu mp3 s libovolným bitrate a také jako text.

Jednotlivé hovory lze ukládat nekomprimované ve formátu wav. Dále pak lze ukládat hovory ve formátu mp3 s libovolným bitrate a také jako text. 1.0 Nahrávání hovorů Aplikace Nahrávání hovorů ke svému chodu využívá technologii od společnosti Cisco, tzv. Built-in bridge, která snižuje nároky na síťovou infrastrukturu, snižuje náklady a zvyšuje efektivitu

Více

IBM Cloud computing. Petr Leština Client IT Architect. Jak postavit enterprise cloud na klíč. 2011 IBM Corporation

IBM Cloud computing. Petr Leština Client IT Architect. Jak postavit enterprise cloud na klíč. 2011 IBM Corporation IBM Cloud computing Jak postavit enterprise cloud na klíč Petr Leština Client IT Architect Agenda Úvod Architektura privátního cloudu (IaaS a PaaS) Smart Cabinet pro provoz cloud infrastruktury Závěr Cloud

Více

Alternativy k SAP HANA appliance? Představení možnosti TDI a cloudové infrastruktury

Alternativy k SAP HANA appliance? Představení možnosti TDI a cloudové infrastruktury Alternativy k SAP HANA appliance? Představení možnosti TDI a cloudové infrastruktury Jiří Vrbický Senior Architekt 10. září 2015 Infrastruktura pro SAP HANA Možnosti zajištění infrastruktury pro SAP HANA:

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ S REPLIKACÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS. Kateřina, marketing, DNS

PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ S REPLIKACÍ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS. Kateřina, marketing, DNS PŘÍPADOVÁ STUDIE ŘEŠENÍ DATOVÉHO ÚLOŽIŠTĚ POUŽITÉ ŘEŠENÍ: DELL EMC STORAGE, SERVER, NETWORKING A SLUŽBY IT AWACS Kateřina, marketing, DNS www.dns.cz/pripadovestudie Pripadova_Studie_DA-HMP.indd 1 06.03.18

Více

Budování infrastruktury v době digitalizace společnosti

Budování infrastruktury v době digitalizace společnosti Budování infrastruktury v době digitalizace společnosti Vladimír Střálka, VMware Country Manager, CZ/SK Mikulov, září 2016 2016 VMware Inc. Všechna práva vyhrazena. Co říkají o infrastruktuře manažeři

Více

Možnosti využití cloudových služeb pro provoz IT

Možnosti využití cloudových služeb pro provoz IT Možnosti využití cloudových služeb pro provoz IT Jan Cipra Využití cloudových služeb Bezpečnost Jak je to se zabezpečením našich dat? Flexibilita Cena Jsou cloudové služby Flexibilnější? Jsou cloudové

Více

Technické podmínky a doporučení provozu OneSoftConnect na infrastruktuře zákazníka

Technické podmínky a doporučení provozu OneSoftConnect na infrastruktuře zákazníka Technické podmínky a doporučení provozu OneSoftConnect na infrastruktuře zákazníka verze 2018-06 Pokud nechcete využít provoz v cloudu a chcete provozovat systém na vaší infrastruktuře, tak je to možné

Více

Přechod na virtuální infrastrukturu

Přechod na virtuální infrastrukturu Přechod na virtuální infrastrukturu Tomáš Halman, ANECT a.s. Virtualizace 4. 3. 2009, Praha Obsah prezentace Virtualizace s VMware Infrastructure (obecné přínosy) Případová studie implementace pro dceřinou

Více

FUJITSU PRIMEFLEX. Human Centric Innovation in Action. Integrované systémy pro Vaše řešení. 30. května 2017 Pavel Čáslavský. 0 Copyright 2017 FUJITSU

FUJITSU PRIMEFLEX. Human Centric Innovation in Action. Integrované systémy pro Vaše řešení. 30. května 2017 Pavel Čáslavský. 0 Copyright 2017 FUJITSU FUJITSU PRIMEFLEX Human Centric Innovation in Action Integrované systémy pro Vaše řešení 30. května 2017 Pavel Čáslavský 0 Copyright 2017 FUJITSU Integrované systémy FUJITSU PRIMEFLEX Definice Před-konfigurované,

Více

TSM for Virtual Environments Data Protection for VMware v6.3. Ondřej Bláha CEE+R Tivoli Storage Team Leader. TSM architektura. 2012 IBM Corporation

TSM for Virtual Environments Data Protection for VMware v6.3. Ondřej Bláha CEE+R Tivoli Storage Team Leader. TSM architektura. 2012 IBM Corporation TSM for Virtual Environments Data Protection for VMware v6.3 Ondřej Bláha CEE+R Tivoli Storage Team Leader TSM architektura 2012 IBM Corporation Tradiční zálohování a obnova dat ze strany virtuálního stroje

Více

Moderní infrastruktura základ egovernmentu

Moderní infrastruktura základ egovernmentu Moderní infrastruktura základ egovernmentu www.huawei.com Tomáš Zloch tomas.zloch@huawei.com Úspory vs vyšší požadavky Snaha šetřit vs Požadavky na moderní služby Page 2 Vize... Digitalizace Centralizace

Více

Fakulta aplikovaných věd Katedra informatiky a výpočetní techniky

Fakulta aplikovaných věd Katedra informatiky a výpočetní techniky Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra informatiky a výpočetní techniky Bakalářská práce Cloudové řešení v EEG/ERP doméně Plzeň, 2013 Roman Tryml Prohlášení: Prohlašuji, že jsem

Více

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje.

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Servery jsou buď umístěny volně nebo ve speciální místnosti, kterou

Více

Na co se ptát poskytovatele cloudových služeb?

Na co se ptát poskytovatele cloudových služeb? Na co se ptát poskytovatele cloudových služeb? Tomáš Novák, technický ředitel December 08 th 2015 2015 Cloud4com, a.s. All rights reserved. www.cloud4com.com Společnost Cloud4com, a.s. Přední český poskytovatel

Více

VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ

VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ Infinity, a.s. U Panasonicu 375 Pardubice 530 06 Tel.: (+420) 467 005 333 www.infinity.cz PROČ SE ZABÝVAT VÝBĚREM CLOUDU 2 IT služba Jakákoliv služba poskytovaná

Více

Pokročilé zálohování a monitoring ve virtuálním prostředí

Pokročilé zálohování a monitoring ve virtuálním prostředí Pokročilé zálohování a monitoring ve virtuálním prostředí Vladimír Jelen Channel Manager CZ, SK, HU +420 777 200 350 vladimir.jelen@veeam.com Veeam Backup & Replication pro VMware a Hyper-V Ochrana dat

Více

Od virtualizace serverů k virtualizaci desktopů. Nebo opačně? Jaroslav Prodělal, OldanyGroup VMware VCP, consultant

Od virtualizace serverů k virtualizaci desktopů. Nebo opačně? Jaroslav Prodělal, OldanyGroup VMware VCP, consultant Od virtualizace serverů k virtualizaci desktopů. Nebo opačně? Jaroslav Prodělal, OldanyGroup VMware VCP, consultant Virtuální desktopová infrastruktura I. Virtuální desktopová infrastruktura II. využívání

Více

Seminář IBM - partnerský program a nabídka pro MSPs

Seminář IBM - partnerský program a nabídka pro MSPs Seminář IBM - partnerský program a nabídka pro MSPs 23. září 2013 Sky bar Cloud9, hotel Hilton Praha 1 Buďte o krok před konkurencí Spojte se s IBM a poskytujte prvotřídní ICT služby svým koncovým zákazníkům.

Více

CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 1 CHARAKTERISTIKA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Veřejná zakázka Poskytování služeb outsourcingu Zadavatel: Nemocnice Český Krumlov a.s., sídlem: Český Krumlov, Horní Brána 429, PSČ 381 27 IČ: 260 95 149 DIČ:

Více

František Kysela SE Datacenter

František Kysela SE Datacenter František Kysela SE Datacenter NetApp - přehled storage řešení EF-Series Nejrychlejší Aplikačně definovaná storage Zrychlení databází Dedikované workloady Nejmenší latence Bare-metal aplikace Největší

Více

BEZPEČNOST (BEZ)DRÁTU. Martin Macek,

BEZPEČNOST (BEZ)DRÁTU. Martin Macek, BEZPEČNOST (BEZ)DRÁTU Martin Macek, mmacek@netlancers.cz O nás KDO? CO? JAK? Společnost zaměřená na bezpečnost počítačových sítí Certifikovaní odborníci Společnost založena roku 2009 Jsme LIR, vlastníme

Více

Vy chráníte naše zdraví, my chráníme vaše data. Lubomír Tomány

Vy chráníte naše zdraví, my chráníme vaše data. Lubomír Tomány Vy chráníte naše zdraví, my chráníme vaše data Lubomír Tomány ICT ve zdravotnictví Co je NAS? Kdo je Synology? Ochrana dat: Vysoká dostupnost Active backup Co je NAS? Network Attached Storage Co je DSM?

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-16

Identifikátor materiálu: ICT-3-16 Identifikátor materiálu: ICT-3-16 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Cloudové technologie Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí Cloudové technologie.

Více

MetaCentrum. Miroslav Ruda. listopad 2013 CESNET

MetaCentrum. Miroslav Ruda. listopad 2013 CESNET MetaCentrum Miroslav Ruda CESNET listopad 2013 Národní gridová infrastruktura součást e-infrastruktury spravované CESNETem clustery a výkonné servery, úložné kapacity 12 center - Plzeň, Praha, Brno, Ostrava,

Více

SmartCloud Enterprise

SmartCloud Enterprise 16.2.2012 SmartCloud Enterprise Michal Votava Cloud Solution Representative Agenda: Historie stručně Proč bychom se měli zajímat? Představení služby SmartCloud Enterprise (SCE) Živá úkázka Q &A Vývoj IT

Více

Zkušenosti z průběhu nasazení virtualizace a nástrojů pro správu infrastruktury v IT prostředí České správy sociálního zabezpečení

Zkušenosti z průběhu nasazení virtualizace a nástrojů pro správu infrastruktury v IT prostředí České správy sociálního zabezpečení Zkušenosti z průběhu nasazení virtualizace a nástrojů pro správu infrastruktury v IT prostředí České správy sociálního zabezpečení Konference ISSS, Hradec Králové, 5. 4. 2011 Michal Osif, Senior Architect

Více

ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe. Václav Šindelář, EMC

ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe. Václav Šindelář, EMC ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe Václav Šindelář, EMC 1 Rok 2000 2 FLASH disky mění disková pole Design storage systemů je limitován rozdílnou technologií disků Kapacita disků a jejich IOPS 1.2 1 400GB

Více

Antonín Přibyl - Virtualizace Windows serveru s KVM hypervisorem

Antonín Přibyl - Virtualizace Windows serveru s KVM hypervisorem Výchozí stav Virtualizace je na Vysoké škole polytechnické Jihlava intenzivně využívána při výuce předmětu Počítačové sítě I. (dále jen PS1), Počítačové sítě II. (dále jen PS2) a Operační systémy. Předměty

Více

Virtualizace storage infrastruktury

Virtualizace storage infrastruktury Virtualizace storage infrastruktury Ctirad Navrátil C&SI Client Technical Professional ctirad_navratil@cz.ibm.com SVC co v současnosti nabízí (funkční pohled) Caching 100% Virtualizce diskových polí Real-time

Více

InTouch Příklady architektur

InTouch Příklady architektur Příklady architektur Michal Tauchman, Marek Feuermann Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Přehled aktualizací dokumentu 06/2003: Aktualizace na verzi 8.0; hlavní změny oproti předchozí verzi (pro 7.11) jsou v

Více

Cloud. Nebo zatím jen mlha? Workshop Day 2011 WG06 Jaromír Šlesinger, CA Technologies Bratislava, 13. október 2011

Cloud. Nebo zatím jen mlha? Workshop Day 2011 WG06 Jaromír Šlesinger, CA Technologies Bratislava, 13. október 2011 Cloud. Nebo zatím jen mlha? Workshop Day 2011 WG06 Jaromír Šlesinger, CA Technologies Bratislava, 13. október 2011 Představení CA Technologies #1 na trhu IT Management Software 4.5 miliard USD ročního

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEIV - 2.3.1.1 Windows server 2003 (seznámení s nasazením a použitím)

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEIV - 2.3.1.1 Windows server 2003 (seznámení s nasazením a použitím) Object 12 3 Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIV - 2.3.1.1 Windows server 2003 (seznámení s nasazením a použitím) Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 4. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední

Více

Efektivní ochrana dat ve virtualizovaném prostředí. Marek Bradáč

Efektivní ochrana dat ve virtualizovaném prostředí. Marek Bradáč Efektivní ochrana dat ve virtualizovaném prostředí Marek Bradáč Agenda Představení TSM for Virtual Environments 6.2 Praktická ukázka (video) 2 Úvod IBM Tivoli Storage Manager Vám může pomoci: Snížením

Více

Je virtualizace vhodná i pro Vás?

Je virtualizace vhodná i pro Vás? Je virtualizace vhodná i pro Vás? Po přečtení tohoto krátkého e-booku budou mít v oblasti problematiky virtualizace serverů mnohem jasněji lidé z IT, ale i manažeři, kteří schvalují investice do IT. Co

Více

Cloud. historie, definice, modely a praktické využití. 27.4.2015 Ing. Karel Stýblo K2 atmitec s.r.o.

Cloud. historie, definice, modely a praktické využití. 27.4.2015 Ing. Karel Stýblo K2 atmitec s.r.o. Cloud historie, definice, modely a praktické využití 27.4.2015 Ing. Karel Stýblo K2 atmitec s.r.o. Agenda Agenda Cloud jak to začalo? Definice Cloudu Modely cloudových služeb Modely nasazení cloudových

Více

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Tomáš Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Overview 1 2 3 4 5 Co je to? silné a spolehlivé počítače používané hlavně velkými společnostmi nebo vládami

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Virtualizace síťových prvků

Virtualizace síťových prvků Virtualizace síťových prvků Martin Pustka Martin.Pustka@vsb.cz EUROPEN, Herbertov, 11.-14.května 2014 O čem se budeme bavit... o virtualizaci síťových prvků provozovaných jako VM v virtualizačních infrastrukturách

Více

1 Slovník pojmů Zákaznická data jsou data, která mají být zahrnuta do záložní kopie vytvořené pomocí Služby v závislosti na zálohovacím schématu.

1 Slovník pojmů Zákaznická data jsou data, která mají být zahrnuta do záložní kopie vytvořené pomocí Služby v závislosti na zálohovacím schématu. 1 Slovník pojmů Zákaznická data jsou data, která mají být zahrnuta do záložní kopie vytvořené pomocí Služby v závislosti na zálohovacím schématu. Překročení objednané kapacity pro zálohu (Backup Burst)

Více

Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace

Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace Řešení pro automatizaci a digitalizaci Jakožto expert v průmyslové konektivitě

Více

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Marcel Jánský Manažer útvaru produktů a podpory prodeje 26. 2. 2013 České Radiokomunikace Vysílací služby Profesionální telekomunikační operátor Poskytovatel

Více

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta VirtualBox desktopová virtualizace Zdeněk Merta 15.3.2009 VirtualBox dektopová virtualizace Stránka 2 ze 14 VirtualBox Multiplatformní virtualizační nástroj. Částečně založen na virtualizačním nástroji

Více

CENÍK SLUŽEB FIREMNÍHO ŘEŠENÍ

CENÍK SLUŽEB FIREMNÍHO ŘEŠENÍ 1 CENÍK SLUŽEB FIREMNÍHO ŘEŠENÍ VIRTUÁLNÍ DATOVÉ CENTRUM CENÍK TARIFŮ A SLUŽEB PRO TARIFNÍ A TWIST ZÁKAZNÍKY T-MOBILE PLATNÝ K 1. 11. 2013 VIRTUÁLNÍ DATOVÉ CENTRUM Ceny jsou uvedeny v Kč bez DPH. Profesionální

Více

Tisková konference VSCloud

Tisková konference VSCloud Tisková konference VSCloud Damir Špoljarič (ředitel projektu VSCloud) Jan Martinů (technický ředitel a vedoucí vývoje VSCloud) Pavel Foltýn (PR Manager) Program tiskové konference: 10.15 10.20 Úvod 10.20

Více

Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky

Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Popis stávajícího řešení u zadavatele Česká centra (dále jen ČC ) provozují 8 fyzických serverů, připojené k local storage. Servery jsou rozděleny

Více

Řešení EMC pro VMware

Řešení EMC pro VMware Řešení EMC pro VMware Integrací k flexibilnímu a efektivnímu datovému centru 1 Tři cesty k datovému centru EMC Products VSPEX VCE VBLOCK Komponenty poskládané dle nejlepšího svědomí Ověřené, Jednodušší,

Více

Tomáš HEBELKA, MSc. Skepse vůči cloudu. 21. června 2011 VI. Konference ČIMIB, Hotel Continental, Brno

Tomáš HEBELKA, MSc. Skepse vůči cloudu. 21. června 2011 VI. Konference ČIMIB, Hotel Continental, Brno Tomáš HEBELKA, MSc Skepse vůči cloudu 21. června 2011 VI. Konference ČIMIB, Hotel Continental, Brno Co je to cloud? Cloud computing je na Internetu založený model vývoje a používání počítačových technologií.

Více

Název prezentace 1. Poskytovatel garantovaných služeb NDC včetně kybernetické bezpečnosti ve státní správě

Název prezentace 1. Poskytovatel garantovaných služeb NDC včetně kybernetické bezpečnosti ve státní správě Název prezentace 1 Poskytovatel garantovaných služeb NDC včetně kybernetické bezpečnosti ve státní správě PoC Oracle Public Cloud Dušan Kučera SPCSS Jaroslav Novotný ORACLE Název prezentace str. 2 Vznik

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Tutoriál 2 Virtualizace a její dopady Martin Milata Obsah Virtualizace Jak virtualizace funguje Typy HW podpora virtualizace Dopady virtualizace Jak virtualizace funguje?

Více

UAI/612 - Cloudová Řešení. Návrh aplikací pro cloud

UAI/612 - Cloudová Řešení. Návrh aplikací pro cloud UAI/612 - Cloudová Řešení Návrh aplikací pro cloud Rekapitulace Cloud computing Virtualizace IaaS, PaaS, SaaS Veřejný, Privátní, Komunitní, Hybridní Motivace Návrh aplikací pro cloud Software as a Service

Více

Brno. 30. května 2014

Brno. 30. května 2014 Brno 30. května 2014 IBM regionální zástupci - Morava Lubomír Korbel Dagmar Krejčíková phone: +420 737 264 440 phone: +420 737 264 334 e-mail: lubomir_korbel@cz.ibm.com e-mail: dagmar_krejcikova@cz.ibm.com

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

Platforma Juniper QFabric

Platforma Juniper QFabric Platforma Juniper QFabric Matěj Čenčík (CEN027) Abstrakt: Tématem článku je princip a architektura JuniperQFabric platformy. Klíčová slova: Juniper, QFabric, Platforma, Converged services, non-blocking

Více

Ostrava. 16. dubna 2014

Ostrava. 16. dubna 2014 Ostrava 16. dubna 2014 1 SoftLayer Managed Services Roman Hlaváč 2 Co je a není SoftLayer 1-stránkový přehled Globální poskytovatel cloud služeb Poskytuje následující služby IaaS PaaS Virtuální Privátní

Více

VirtualizaceKlatovské nemocnice a.s.

VirtualizaceKlatovské nemocnice a.s. VirtualizaceKlatovské nemocnice a.s. Jiří Johánek Štěpán Douša Historie nemocnice téměř současně se založením města Klatovy (1263) se vyvíjí na Klatovsku zdravotnictví Zdravotnická tradice trvající 700

Více

Praha, 31.3. 2011. Martin Beran

Praha, 31.3. 2011. Martin Beran Datová centra Design studie Praha, 31.3. 2011 Martin Beran martin.beran@simac.cz cz 1 Design studie 2 Implementace virtuálních pracovních stanic na platformě FlexPod + VMWare View 2 Výchozí stav Provozování

Více

UAI/612 - Cloudová Řešení. Technologie

UAI/612 - Cloudová Řešení. Technologie UAI/612 - Cloudová Řešení Technologie Rekapitulace Multitenance Bezestavovost Škálovatelnost Cachování Bezpečnost Způsoby nasazení Datová úložiště SQL databáze NoSQL databáze Cloudová datová úložiště (API)

Více

Virtualizace desktopů

Virtualizace desktopů Jaroslav Dvořák 8.8.2013 Telč Virtualizace desktopů Móda nebo skutečné přínosy? Agenda Vysvětlení pojmů Demo Srovnání jednotlivých přístupů Omezení technologií Požadavky na nasazení Licence Diskuze 2 Pojmy

Více

SSD akcelerátor v PCIe slotu. Až 25 SSD/SAS/NL-SAS disků na jeden server

SSD akcelerátor v PCIe slotu. Až 25 SSD/SAS/NL-SAS disků na jeden server AC Privátní Cloud Popis funkcí 1. Základní stavební jednotka - x86 server Základní stavební jednotkou systému jsou 2U x86 servery, které slouží zároveň pro ukládání dat (storage cluster) i jako HW vrstva

Více

Případové studie a kulatý stůl. Dalibor Kačmář, Microsoft

Případové studie a kulatý stůl. Dalibor Kačmář, Microsoft Případové studie a kulatý stůl Dalibor Kačmář, Microsoft Případová studie využití Microsoft Azure společnosti Ness Akviziční systém společnosti Cofidis Vysoká dostupnost celého řešení Zeštíhlení IT oddělení

Více

Přehled paralelních architektur. Dělení paralelních architektur Flynnova taxonomie Komunikační modely paralelních architektur

Přehled paralelních architektur. Dělení paralelních architektur Flynnova taxonomie Komunikační modely paralelních architektur Přehled paralelních architektur Přehled paralelních architektur Dělení paralelních architektur Flynnova taxonomie Komunikační modely paralelních architektur Přehled I. paralelní počítače se konstruují

Více

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Účelem veřejné zakázky je vybudování, provoz a údržba infrastruktury pro provozování aplikací a služeb

Více

O nás. UPC Business. Kontaktní linka (Po - Pá: 8:00-19:00) Klientská linka (Po - Pá: 8:00-19:00)

O nás. UPC Business. Kontaktní linka (Po - Pá: 8:00-19:00) Klientská linka (Po - Pá: 8:00-19:00) UPC BUSINESS CLOUD O nás UPC Business V roce 2011 jsme vytvořili divizi UPC Business, nabízející komplexní portfolio telekomunikačních služeb. Opíráme se o vlastní špičkovou páteřní síť z optických vláken,

Více

Příloha č. 1 k čj.: 1/120/ Technická specifikace Zajištění HW a dlouhodobé podpory infrastruktury Intel pro VoZP ČR

Příloha č. 1 k čj.: 1/120/ Technická specifikace Zajištění HW a dlouhodobé podpory infrastruktury Intel pro VoZP ČR Příloha č. k čj.: /0/0-0 Technická specifikace Zajištění HW a dlouhodobé podpory infrastruktury Intel pro VoZP ČR. Obsah. Obsah.... Předmět veřejné zakázky.... Požadavky na nový HW..... Komoditní x Servery

Více

PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ PROVOZOVÁNÍ PRIVATE CLOUD VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Juraj Žoldák Vítkovice IT Solutions, Michal Osif Microsoft Services 2.4.2012 ISSS Hradec Králové http://itsolutions.vitkovice.cz Cíle a stav IT systémů ve veřejné

Více

verze GORDIC spol. s r. o.

verze GORDIC spol. s r. o. Compatibility List verze 01.1 199-01 GORDIC spol. s r. o. Obsah 1 Obsah 1 Úvodní informace Podporované databázové systémy Klientské prostředí Webový aplikační server Kancelářský software Úložiště souborů

Více

Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě

Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě Koncept centrálního monitoringu a IP správy sítě Implementace prostředí MoNet a AddNet Jindřich Šavel 31/5/2013 NOVICOM s.r.o. 2012 2013 Novicom All rights s.r.o. reserved. All rights reserved www.novicom.cz,

Více

Zálohování dat a disaster recovery

Zálohování dat a disaster recovery Zálohování dat a disaster recovery Petr Šváb Senior Systems Engineer GAPP, 7.4.2016 Vítá vás Veeam Veeam je globální společnost se sídlem ve švýcarském Baaru Společnost Veeam byla založena v roce 2006

Více

Cloud - jak jej monitorovat, reporty, účtování a fakturace

Cloud - jak jej monitorovat, reporty, účtování a fakturace Cloud - jak jej monitorovat, reporty, účtování a fakturace Ctibor Duda, Client Technical Professional Ctirad Navrátil, Client Technical Professional 1 2011 IBM Corporation Co dělá cloud cloudem Workflow

Více

Část 1. Technická specifikace. Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu

Část 1. Technická specifikace. Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu příloha č. 1 k PPR-15689-2/ČJ-2013-990656 Část 1 Technická specifikace Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu Předmět Veřejné zakázky: Řešení pro dodání speciálního SW pro

Více

IBM Tivoli Monitoring pro Virtuální prostředí

IBM Tivoli Monitoring pro Virtuální prostředí IBM Tivoli Monitoring pro Virtuální prostředí Virtuální infrastruktura je dnes samozřejmostí a investicemi do ní získáváte stále větší užitnou hodnotu všech vašich dostupných prostředků. Společnosti se

Více

Data Protection Delivery Center, s. r. o. BEZPEČNOST, STABILITA a FLEXIBILITA. IT pracoviště. DPDC RapidPC

Data Protection Delivery Center, s. r. o. BEZPEČNOST, STABILITA a FLEXIBILITA. IT pracoviště. DPDC RapidPC Data Protection Delivery Center, s. r. o. BEZPEČNOST, STABILITA a FLEXIBILITA IT pracoviště DPDC RapidPC Očekávané přínosy zavedení DPDC RapidPC převádí distribuovanou PC infrastrukturu do centrálně poskytované

Více

FORPSI Cloud Computing Virtuální datacentrum v cloudu

FORPSI Cloud Computing Virtuální datacentrum v cloudu FORPSI Cloud Computing Virtuální datacentrum v cloudu Milan Leszkow CTO INTERNET CZ, a. s. Květen 20, 2013 Cloud Computing Charakteristika Používání a správa výpočetních zdrojů (HW,SW) poskytovaných jako

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul...

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul... Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW... 1 1.1 Databázový server... 1 1.2 Webový server... 1 1.3 Stanice pro servisní modul... 1 1.4 Uživatelské stanice... 1 1.5 Monitorované počítače...

Více

Prototyping konfigurace linuxových serverů. horizontální škálování Deltacloud API

Prototyping konfigurace linuxových serverů. horizontální škálování Deltacloud API Prototyping konfigurace linuxových serverů horizontální škálování Deltacloud API 2 Prototyping IT infrastructury v cloudu 3 Prototyping IT infrastructury v cloudu Prototyping IT infrastructury v cloudu

Více

Data Protection Delivery Center, s. r. o. JEDNODUCHOST, SPOLEHLIVOST a VÝKONNOST. DPDC Protection. zálohování dat

Data Protection Delivery Center, s. r. o. JEDNODUCHOST, SPOLEHLIVOST a VÝKONNOST. DPDC Protection. zálohování dat Data Protection Delivery Center, s. r. o. JEDNODUCHOST, SPOLEHLIVOST a VÝKONNOST zálohování dat DPDC Protection DPDC Protection Jednoduchost, spolehlivost a výkonnost zálohování dat DPDC Protection je

Více

Virtualizace na Linuxu

Virtualizace na Linuxu Virtualizace na Linuxu Silicon Hill 13.4.2010 zdroj:xkcd.com Outline 1 2 3 Co to je virtualizace obecně = abstrakce počítačových zdrojů konkrétně pro nás = technika, který na jednom fyzickém počítači umožní

Více

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Pavel Průša Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Úvod Wonderware Information Server je výrobní analytický a reportní informační portál pro publikaci výrobních dat

Více

ZJEDNODUŠENÍ SÍŤOVÉ BEZPEČNOSTI UVNITŘ DATOVÉHO CENTRA. Jaroslav Sedláček network architect

ZJEDNODUŠENÍ SÍŤOVÉ BEZPEČNOSTI UVNITŘ DATOVÉHO CENTRA. Jaroslav Sedláček network architect ZJEDNODUŠENÍ SÍŤOVÉ BEZPEČNOSTI UVNITŘ DATOVÉHO CENTRA Jaroslav Sedláček network architect SÍŤOVÁ BEZPEČNOST UVNITŘ DATOVÉHO CENTRA SIEM Firewall IDS a IPS Antimalware WAF SIEM a log management VYUŽITÍ

Více

Sjednotit, zjednodušit, posílit. posílit. Rackové servery Cisco UCS C-Series. Obchodní přehled

Sjednotit, zjednodušit, posílit. posílit. Rackové servery Cisco UCS C-Series. Obchodní přehled Rackové servery Cisco UCS C-Series Obchodní přehled Sjednotit, Sjednotit, zjednodušit, zjednodušit, posílit posílit AT Computers, 26.10.2010 Tomáš Chott ciscosupport@atcomp.cz UCS C- Series v1.0 2009 Cisco

Více

Virtuální učebna: VMware VDI zefektivňuje výuku, zjednodušuje správu a snižuje náklady

Virtuální učebna: VMware VDI zefektivňuje výuku, zjednodušuje správu a snižuje náklady Virtuální učebna: VMware VDI zefektivňuje výuku, zjednodušuje správu a snižuje náklady Jaroslav Prodělal, solution consultant, OldanyGroup Petr Škrabal, správce sítě, SOŠP a SOUS Hranice Představení společnosti

Více