Vážený zákazníku, děkujeme za projevenou důvěru a věříme, že výrobek naší firmy, který jste si zakoupil, bude užitečným pomocníkem při Vaši činnosti.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vážený zákazníku, děkujeme za projevenou důvěru a věříme, že výrobek naší firmy, který jste si zakoupil, bude užitečným pomocníkem při Vaši činnosti."

Transkript

1 Vážený zákazníku, děkujeme za projevenou důvěru a věříme, že výrobek naší firmy, který jste si zakoupil, bude užitečným pomocníkem při Vaši činnosti. TONAVA, a.s. 2 (67)

2 OBSAH: 1. Úvodní ustanovení 5 2. Definice pojmů 5 3. Rozsah použití 6 4. Sestava úplné dodávky 7 5. Technické údaje 7 6. Popis zařízení Popis konstrukce Plomby Elektronická část Indikační a ovládací prvky Režimy činnosti - popis funkcí Tabulka dat pro editaci z klávesnice Binární vstupy a výstupy Uvedení do provozu Zapnutí a vypnutí přístroje Zapojení konektoru pro připojení nosiče břemene Spojení s periferiemi Připojení tiskárny Připojení počítače Ovládání Vážení v základním režimu Počítací režim Chybová hlášení Bezpečnostní opatření Přeprava a skladování Údržba, servis a opravy Záruční podmínky Servisní režim Komunikace s počítačem Protokol EBUS Obecný popis Specifikace protokolu pro VT Seznam dat Instalace podpůrných programů Uživatelský protokol spojení Přílohy 65 3 (67) 4 (67)

3 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato technická příručka platí pro: VYHODNOCOVACÍ ZAŘÍZENÍ SÉRIE VT typ VT 5310 Softwarová verze A - 0 Váhy jsou měřidlem (měřicím přístrojem) pro měření hmotnosti. Pro užívání měřidel a použití získaných výsledků platí v České republice zákon č.505/1990sb. -O metrologii. Na zákon navazují další prováděcí vyhlášky, odvozené předpisy a norma ČSN EN Výrobek odpovídá zákonu č. 22/1997 Sb. a prohlášení o shodě je uloženo u výrobce. V případě, že se k vyhodnocovacímu zařízení VT 5310 připojí některý ze schválených typů nosičů břemene firmy TONAVA, a.s., získají se typově schválené a úředně ověřené váhy dle 6.odst.3. výše zmíněného zákona. Číslo metrologického posudku je uvedeno v kapitole č.5 - Technické údaje. První úřední ověření je provedeno u výrobce nebo po instalaci u zákazníka. Jsou-li váhy používány jako stanovené měřidlo dle výše zmíněného zákona {např. v obchodním styku, pro ochranu zdraví, z důvodu ohrožení bezpečnosti nebo ekologie apod.) je uživatel povinen ve stanovené lhůtě (nejpozději do 2 let) provést nové úřední ověření. Toto ověření musí být vyznačeno na ověřovacím štítku. Plomby (viz kap. 6.2) jsou součástí platného úředního ověření. Pro úředně neověřený provoz je štítek čelního panelu vyhodnocovacího zařízení opatřen nápisem: Nesmí se používat pro přímý prodej veřejnosti. 2. DEFINICE POJMŮ Vyhodnocovací zařízení - je elektronické zařízení, jehož vstupem je analogový signál z připojených snímačů zatížení a výstupem údaj hmotnosti v číslicové formě na displeji, který je součástí vyhodnocovacího zařízení. Snímač zatížení - je čidlo, které převádí deformační účinek působící tíhové zatížení na elektrický signál. Snímač je napájený z vnějšího zdroje elektrické energie. Dílek vah- interval mezi dvěma po sobě následujícími hodnotami číslicové indikace na displeji Ověřovací dílek vah - hodnota vyjádřená v jednotkách hmotnosti, používaná pro klasifikaci a ověřování vah Tára - hmotnost obalu (sáček, krabice, přepravní bedna, dopravní prostředek apod.) Netto - hmotnost břemene bez obalu, tzv. čistá hmotnost Brutto - hmotnost břemene včetně hmotnosti obalu, tzv. hrubá hmotnost 3. ROZSAH POUŽITÍ Vyhodnocovací zařízení (VZ) VT 5310 je určeno především pro stavbu úředně ověřených, neautomatických vah. Používá se zejména ve spojení s nosiči břemene, které jsou konstruovány s použitím snímačů zatížení s metalickými tenzometry. Dle typu připojeného nosiče břemene může být VZ použito ve všech odvětvích průmyslu a zemědělství. Zařízení má vlastní zdroj v podobě akumulátorové baterie, takže může být po dobu uvedenou v těch. údajích v provozu i bez připojení k síti. VZ VT 5310 je vybaveno zvláštním režimem, který umožňuje provést doseřízení nuly a rozsahu bez použití počítače. Vyhodnocovací zařízení VT 5310 umožňuje: zobrazení hmotnosti BRUTTO a NETTO na displeji tárování hmotnosti obalu stanovení počtu kusů váženého předmětu na základě hmotnosti předem spočítaného vzorku - tzv. počítací režim 5 (67) 6 (67)

4 sčítat a odčítat hmotnosti v 10 sumačních pamětech sčítat a odčítat zjištěné počty kusů v 10 sumačních pamětech tisk údajů na připojené tiskárně nastavení dat v uživatelském režimu z klávesnice čtení údajů a nastavení dat z počítače přes sériový kanál využití dvou binárních vstupů a dvou výstupů 4. SESTAVA ÚPLNÉ DODÁVKY Kompletní dodávka obsahuje: vyhodnocovací zařízení VT 5310 včetně externího zdroje 230V/7V technickou příručku osvědčení o jakosti a kompletnosti výrobku - záruční list obal soubor podpůrných programů Jako zvláštní příslušenství si pro komunikaci s počítačem může zákazník u výrobce objednat testovací program TCT s dokumentací a propojovací kabel. 5. TECHNICKÉ ÚDAJE VYHODNOCOVACÍ ZAŘÍZENÍ Číslo metrologického posudku u ČMI 036/ CM 811/98 1) Klasifikace podle ČSN EN lll 1) Počet vnitřních dílků max Počet vnějších dílků 500 až 3000 Hodnota dílku (1,2,5) x násobky 10 do rozsahu displeje 7 (67) 7,2 V 1350 mah Li-io Poloha desetinné tečky libovolná Užitečný signál 0,5 až 2 mv/v Mezní frekvence filtru min 0,52 Hz Linearita +/- 0,0015 % rozsahu Teplotní posuv - nuly 30 ppm / C - rozsahu 5 ppm / C Napájecí napětí snímačů zatížení 5 V ss Minimální odpor snímačů zatížení 80 Ω Počet připojených snímačů zatížení (Rvst 350) max 4 Připojení snímačů zatížení 6 vodičů Max. délka kabelu k nosiči břemene 5 m 2) Propojení se snímači zatížení přes konektor Amphenol Napájecí napětí VT externí zdroj 7 V / 50 Hz - interní zdroj baterie SONY NP-F530 Odběr ze zdroje při provozu max 95 ma při vypnutí cca 1 ma Doba nabíjení z vybitého stavu do 14 hod Doba provozu na baterie při 20 C cca 28 hodin při 1 snímači 3) cca 15 hodin při 4 snímačích 3) Rozměry (d x š x v) [mm] cca 195 x 137 x 70 Hmotnost cca 1 kg Typ displeje LCD zákaznický 5 1/2 místa Klávesnice tlačítková, 7 kláves Rozsah pracovních teplot -10 C až +40 C Rozsah skladovacích teplot -10 C až +70 C Max. relativní vlhkost pro provoz a skladování (nekondenzující) až 90 % Krytí dle ČSN EN IP 54 Bezpečnostní třída lil Sériový kanál RS 232c, 1200 Bd, 8 bitů bez parity, 1 stop bit Konektor CANNON 09 V 8 (67)

5 Délka kabelu k sériovému kanálu Binární vstupy Binární výstupy Konektor binárních vstupů a výstupů 3 m 2 galvanicky oddělené spotřeba: 24 Vss / 5 ma 2 galvanicky oddělené zatížitelnost: 24 Vss/100 ma CANNON, 15 kolíků 6. POPIS ZAŘÍZENÍ 6.1. POPIS KONSTRUKCE Těleso vyhodnocovacího zařízení VT 5310 tvoří prostorový svařenec z ocelového plechu ve tvaru krabice. Uvnitř je namontována elektronika a napájecí zdroj. EXTERNÍ ZDROJ Bezpečný ochranný transformátor pro zajištění ochrany dle ČSN EN Typ STZ 7/4/500 Napájecí napětí externího zdroje 230 V +10%, -15% Kmitočet sítě 50 Hz ±2% Výstupní napětí ~ 7 V Připojení k vyhodnocovacímu zařízení přes napájecí konektor K 3716 B Délka kabelu externího zdroje 2 m Příkon 3,5 VA Napájecí proud vah max. 0,5 A Bezpečnostní třída II 1) Platí jen ve spojení s nosiči břemene firmy Tonava, a.s. 2) Objednává se s nosičem břemene 3) Doba provozu z baterie při nižších teplotách se snižuje (např. při -10 C je cca 16 hodin (1 snímač) a cca 8 hodin) (při čtyřech snímačích). 4) Pro uživatelský protokol spojení přes počítač platí tyto údaje: 9600 Bd a lichá parita (ostatní zůstávají) Na vrchní straně vyhodnocovacího zařízení je umístěn ovládací panel s klávesnicí a displejem. Spodní strana přístroje je tvořena dvěma odnímatelnými kryty. Větší kryt je uchycen šrouby k tělesu zařízení a zabraňuje přístupu k vlastní elektronice přístroje. Menší kryt umožňuje po otevření výměnu akumulátorových baterií. Na zadní stěně přístroje jsou umístěny jednotlivé konektory. Z levé strany jsou to konektory CANNON (9 a 15 kolíků), konektor Amphenol pro připojení snímače zatížení a napájecí konektor pro připojení externího zdroje. U napájecího konektoru je na provázku uchycena krytka, sloužící k jeho zakrytí v případě odpojení síťového napájení přes externí zdroj PLOMBY Plomby a ověřovací štítky zabraňují přístupu a nežádoucímu zásahu tam, kde by mohlo dojít k ovlivnění přesnosti vážení. Jejich porušení znamená ztrátu platnosti úředního ověření vah. U vyhodnocovacího zařízení VT 5310 je plombován kryt zabraňující přístupu k desce elektroniky. Lanko s plombou prochází hlavami dvou šroubů spojujících kryt s tělesem aparatury. Na zadní stěně zařízení je plombován konektor Amphenol pro připojení snímačů zatížení (nosiče břemene vah). Ověřovacím štítkem (úřední značkou) jsou při ověření současně přelepeny výrobní štítek vah, štítek s výrobním číslem a ověřovací štítek s vepsaným pořadovým číslem seřízení vah. 9 (67) 10 (67)

6 6.3. ELEKTRONICKÁ ČÁST Elektronika VT 5310 zpracovává signály ze snímačů zatížení, přijímá informace z klávesnice a řídí připojený displej. Snímač zatížení je napájen ze stabilizovaného zdroje 5 V. Výstupní signál ze snímače a vzorek jeho napájecího napětí je přiveden do A/D převodníku. Data jsou zpracována mikropočítačem, který řídí A/D převodník, budič LCD displeje a komunikační kanál. Mikropočítač vyhodnocuje stav ovládacích tlačítek (signály z klávesnice), 2 binárních vstupů, indikuje přítomnost a měří velikost síťového napájecího napětí (externího zdroje), napětí akumulátorové baterie, a na jejich základě ovládá dobíjení baterie. Sítové napájení je tvořeno externím zdrojem, za kterým následuje na desce elektroniky můstkový usměrňovač a diodové hradlo, přepínající napájení ze sítě na napájení z baterie a naopak INDIKAČNÍ A OVLÁDACÍ PRVKY Jsou tvořeny displejem, indikačními kontrolkami a klávesnicí. DISPLEJ Displej LCD zobrazuje: a) indikační kontrolky b) na 5 ½ místech údaj hmotnosti, sumy nebo počtu kusů (zobrazovače 12 mm) c) jednotky hmotnosti (g, kg, t, lb) nebo symbol počtu kusů (<) Překročení horní meze váživosti vah se projeví rozsvícením horních segmentů, odlehčení pod spodní mez váživosti se projeví rozsvícením spodních segmentů zobrazovačů hmotnosti. K mikropočítači je dále připojena paměť EEPROM s blokovacím spínačem, bzučák a 2 binární výstupy. Činnost napájecích zdrojů Během činnosti vyhodnocovacího zařízení je průběžně sledována přítomnost externího zdroje a napětí akumulátorové baterie. Při nepřítomnosti jednoho z napájecích zdrojů je horní šipka vlevo na displeji zhasnutá. Po připojení externího zdroje začne automatické dobíjení baterií, indikované blikáním výše uvedené šipky. Po nabití článků svítí šipka stále. OVLÁDACÍ PANEL Při provozu z baterií se při dosažení vybitého stavu váhy automaticky vypnou a na displeji se zobrazí nápis L bat (viz kap Zapnutí a vypnutí přístroje). 11 (67) 12 (67)

7 INDIKACE Indikace je tvořena symboly, které se zobrazují na displeji a udávají vnitřní stav vah. Celkem je jich deset, tři na levém boku a sedm ve spodní části displeje. VÝZNAM INDIKACI: Lim 1, Lim 2 spodní a střední plná šipka na levém boku displeje slouží pro indikaci pásma navážení (určené limitami LIM 1 až LIM 4) horní plná šipka indikuje stav napájecího systému. Je zobrazena při přítomnosti napájecího napětí ze sítě a nesvítí, pokud je aparatura napájena jen z baterie. Blikání šipky oznamuje, že baterie je blízko vybití. Rychlejší blikání indikuje zvýšenou nutnost zahájit okamžité nabíjení. fixace táry po odlehčení váhy bez břemene (tzv. úzká nula) hmotnost stabilní - uklidněno indikace NETTO hmotnosti KLÁVESNICE Prostřednictvím klávesnice se provádí obsluha vyhodnocovacího zařízení. Klávesnici tvoří 7 tlačítek s mikrospínači. Každý platný stisk tlačítka je potvrzen akustickým signálem (krátkým pípnutím). Jednotlivá tlačítka mohou mít až tři funkce. Jedním stiskem a uvolněním tlačítka se provede jeho základní funkce. Dvojstisk tlačítek - stisknout a držet tlačítko F a poté stiskem dalšího tlačítka dojde k provedení funkce. Zvukový signál zazní při stisku každého tlačítka. Držení stisknutého tlačítka cca 3 s. Při stisku tlačítka je vydán první zvukový signál a po uplynutí této doby další signál současně s provedením funkce. Na tento druhý signál je nutné tlačítko uvolnit, jinak dojde k provedení funkce dle bodu 1 (při uvolnění). VÝZNAM JEDNOTLIVÝCH TLAČÍTEK - přičítání do sumy hmotností nebo v počítacím režimu do sumy počtu kusů - při držení tlačítka po dobu cca 3 s (viz třetí funkce u popisu klávesnice) dojde k restartu aparatury nebo k vypnutí do tzv. pohotovostního stavu dle toho, zda je zařízení připojeno k síti či nikoliv (viz kap. 7.1) - odečítání ze sumy hmotností, v počítacím režimu ze sumy počtu kusů nenulová tára - zobrazí se při použití funkce tárování přepnutí do druhého rozsahu. Vyhodnocovací zařízeni' do něho přejde automaticky při hmotnosti váženého předmětu nad Max1. Indikace zmizí při dosažení úzké nuly a uklidnění. indikace tisku - tisk v činnosti Pro obě tlačítka platí: číslo sumy, se kterou se pracuje, se volí v tabulce parametrů pomocí parametru n-sum. (dále v textu značena jako PCS) - v základním režimu má funkci přepínání mezi zobrazením hmotnosti a počtem kusů. Pokud paměť vzorků obsahuje nulovou hmotnost, přejde zařízení při vstupu do zobrazení počtu kusů automaticky na sejmutí hmotnosti vzorku (navzor- 13 (67) 14 (67)

8 kování)- Číslo paměti vzorku, se kterou se pracuje, se volí v tabulce parametrů pomocí parametru n-mem. - při pohybu v tabulce proměnných způsobí krok o jednu položku nahoru - při editaci hodnoty proměnné přičte 1 k editované číslici. Po dosažení max. čísla způsobí návrat k nule. - při zobrazení znaků substitučních řetězců pro tisk způsobí přechod k dalšímu znaku řetězce - v seřizovacím režimu má význam nastavení polohy nuly. (viz kap. 6.5) - vstup a výstup z funkce vzorkování se zadaným počtem kusů ve vzorku (sejmutí hmotnosti vzorku). Při neprovedené funkci a nestlačením obou tlačítek dojde cca po 15 s k návratu do režimu vážení. - při pohybu v tabulce proměnných způsobí krok o jednu položku dolů - při editaci hodnoty proměnné odečte 1 od editované číslice Po dosažení nuly způsobí návrat k max. hodnotě. - při zobrazení znaků substitučních řetězců pro tisk způsobí přechod k předchozímu znaku řetězce - má funkci přepínání mezi základním režimem vážení a uživatelským nastavením dat se zobrazením tabulky proměnných a parametrů (při neprovedené editaci a nestlačení tlačítka dojde cca po 15 s k návratu do režimu vážení) - v režimu uživatelského nastavení způsobí po editaci parametru zápis nové hodnoty do paměti a návrat k průběžnému zobrazování. Další stisk tlačítka způsobí návrat do základního režimu. - ve spojení s dalšími tlačítky má přeřazovací funkci (viz dále Dvojstisk tlačítek) - v seřizovacím režimu má význam výstupu z režimu s uložením do paměti EEPROM (viz kap. 6.5) - stiskem tlačítka v průběhu úvodního testu displeje a jeho držením v okamžiku ukončení testu dojde na displeji k zobrazení čísla seřízení cca na 1 s. Zároveň dojde k dočasnému nastavení parametru Prot na hodnotu 0 - komunikace s počítačem v protokolu EBUS (viz kap. 15). Dvojstisky tlačítek - nulování v pásmu nulování, mimo toto pásmo má funkci poloautomatického vytárování - při pohybu v tabulce proměnných způsobí skok na tabulku v předchozí úrovni - při editaci čísla způsobí posun editované číslice o jednu doleva. Editované místo je zvýrazněno blikáním. Po dosažení levého krajního místa způsobí návrat k názvu proměnné (parametru) bez provedené změny. - v seřizovacím režimu má dlouhý stisk tlačítka význam uvolnění zápisu do EEPROM (viz kap. 6.5) - stiskem tlačítka je vyslán do tiskárny signál pro tisk prostřednictvím jednoho ze čtyř substitučních řetězců. Každý z řetězců je určen pro jeden druh tisku - tisk při zobrazení hmotnosti, sumy hmotností, počtu kusů a sumy počtu kusů. - při pohybu v tabulce proměnných způsobí skok na tabulku v další následující úrovni. Na poslední úrovni způsobí zobrazení hodnoty poslední editované proměnné (parametru). - vstup do editace číslic. Při zobrazení hodnoty proměnné se po stisku tlačítka rozbliká první místo vlevo, které je možno nyní zvětšovat nebo zmenšovat (viz tlačítka PCS a SMP). Dalším stiskem tlačítka dojde k posunu editované číslice o jednu doprava. Na posledním místě vpravo je tlačítko bez funkce, s výjimkou editace substitučních řetězců, kde má funkci přechodu k dalšímu znaku. - v seřizovacím režimu má význam nastavení parametrů rozsahu (6.5) - vstup a výstup do funkce zobrazení sumy hmotností, v počítacím režimu pak sumy počtu kusů (pokud není stisknuto znovu dojde cca po 15 s k návratu ze zobrazení sumy do režimu vážení). Editace a zobrazení sumy hmotností lze jen při zobrazení hmotnosti, editace a zobrazení sumy počtu kusů lze jen při zobrazení počtu kusů. - test displeje. Na cca 5 s (nebo do dalšího dvojstisku těchto tlačítek) se rozsvítí všechny segmenty displeje. 15 (67) 16 (67)

9 - vstup a výstup z funkce fixace táry. Po nastavení funkce zůstává po skončení vážení zachována tára. Využívá se při vážení zboží do stejného obalu. Při vstupu do funkce svítí na displeji kontrolka F v rámečku. - přepínání mezi zobrazením hmotností BRUTTO a NETTO - reset aparatury - viz kap REŽIMY ČINNOSTI - POPIS FUNKCI Vyhodnocovací zařízení VT 5310 pracuje v režimu vážení s využitím základních funkcí, v režimu počítání kusů s předešlým navzorkováním a v režimu uživatelského nastavení parametrů. Seřizovači režim slouží pouze pro servisní techniky. 1. Základní režim vážení Vyhodnocovací zařízení přejde do tohoto režimu po jeho zapnutí a proběhnutí úvodních testů. V režimu vážení můžeme využívat funkce tárování a nulování, přičítání a odečítání ze sumy hmotností, zobrazení BRUTTO nebo NETTO hmotnosti, tisk údajů na připojené tiskárně a přepínání mezi zobrazením hmotnosti a počtem kusů. 2. Počítací režim Vstup do počítacího režimu se provádí tlačítkem PCS. Pokud je navzorkováno, zobrazí se na displeji okamžitý počet kusů váženého předmětu ve tvaru, např, 35 < Pokud vzorkování nebylo provedeno, přejde se automaticky k nabídce vzorkování navolené hodnoty počtu kusů. Vzorkování počtu kusů - do této funkce se přejde stiskem tlačítka SMP. Na displeji se zobrazí údaj SPxxx, kde xxx je předvolená hodnota počtu kusů ve vzorku (počáteční hodnota počtu kusů je zadána implicitně výrobcem, zákazník si ji může změnit v parametru n SMP). Zařízení provede automaticky zdvojnásobení této zadané hodnoty do max. počtu kusů 255 ve vzorku v případě, že hmotnost vzorku je menší než minimální hodnota daná parametrem MinS. Příklad : V parametru n SMP zvolíme počet kusů ve vzorku 5. Pak položíme na misku vah vzorkové množství kusů a po zobrazení indikace stiskneme tlačítko PCS. Po tomto stisku se na displeji zobrazí odpovídající počet kusů. Není-li v době stisku zobrazena na displeji indikace, funkce se neprovede a je třeba tlačítko stisknout znovu (uklidnění trvá déle, neboť v režimu vzorkování je zapnuta dodatečná filtrace). Pokud je hmotnost vzorku malá a navzorkování se neprovede, zobrazí se na displeji po stisku tlačítka PCS nabídka dvojnásobného počtu kusů (na misce vah je nutno opravit počet kusů ve vzorku a znovu stisknout tlačítko PCS). Při dalším neúspěšném navzorkování se postup opakuje až do nabídky max. 255 (zařízení automaticky navolí další nabídky počtu kusů ve vzorku, tzn. že tlačítkem SMP se nám po zobrazení nabídky SP 5 zobrazí postupně SP 10, 20, 40, 80 a 160. Při zvolení min. počtu kusů, např. 15, se nám bude v nabídce postupně zobrazovat SP 15, 30, 60, 120 a 240). Pokud je navzorkování úspěšné, přepíše se do paměti vzorků (parametr n SMP) upravený počet kusů ve vzorku. Při neúspěšném (nedokončeném) navzorkování (stiskem tlačítka SMP) se upravený počet kusů vzorku do paměti nepřepisuje, tzn. při novém vstupu do režimu vzorkování se začne s původním počtem. Příklad navzorkování je uveden v kapitole 8.- Ovládání. 3. Režim uživatelského nastavení parametrů Vyhodnocovací zařízení obsahuje tabulku proměnných a modifikačních parametrů, ke kterým existují dva různé přístupy. Je to uživatelský přístup přes klávesnici a displej a přístup k tabulce adres proměnných pomocí počítače (viz kap. Připojení počítače a Servisní režim). Vstup a výstup do tohoto režimu pomocí klávesnice se provádí stiskem tlačítka F. Po tomto stisku se na displeji začne zobrazovat tabulka parametrů a proměnných v tzv. stromovém uspořádání. Uživatel si může v tomto režimu zobrazit hodnotu parametru na displeji a tuto hodnotu u některých parametrů libovolně měnit. Pokud nedojde po vstupu do režimu ke stisku žádného tlačítka, zařízení se automaticky po cca 15 s přepne do základního režimu vážení. 17 (67) 18 (67)

10 4. Seřizovací režim Seřizovací režim slouží pouze servisním technikům výrobce nebo výrobcem pověřeným organizacím. Tímto režimem je zařízení VT 5310 vybaveno od SW verze 016. Tento režim umožňuje provádět doseřízení nuly a rozsahu přímo z klávesnice bez použití počítače. Seřízení lze provést pouze v menším rozsahu, kdy se předpokládá, že nebude nutné měnit základní zesílení a offset převodníku. Rovněž se předpokládá, že nebude nutno měnit základní parametry vah (velikost a počet dílků apod.) Tato nastavení je nutné i nadále provádět z počítače pomocí programové podpory. a) Spuštění seřizovacího režimu Po vstupu tlačítkem F do tabulky dat (viz kap. 6.6) se ve skupině SEtuP nastaví položka toset, která obsahuje další dvě položky. Nejprve je nutno v položce G_rnG zadat hodnotu seřizovacího závaží. Hodnotu tohoto závaží volit pokud možno co nejblíže horní meze váživosti. Vlastní seřizovací režim se pak vyvolá aktivací položky range. Na displeji se začnou zobrazovat dílky vah v desetinásobném rozlišení. d) Ukončení režimu a uložení do paměti EEPROM Režim se ukončí stiskem tlačítka F. Pokud při ukončení není uvolněn zápis do paměti EEPROM (tlačítko N/T), dojde k zobrazení chybového hlášení Err - 94, a poté následuje restart zařízení (do paměti EEPROM se nahrají původní data). Upozornění: Uložením změněných parametrů do paměti EEPROM dojde ke změně čísla seřízení, a tím i ztrátě úředního ověření! 6.6. TABULKA DAT PRO EDITACI Z KLÁVESNICE Jednotlivá data lze stiskem příslušných tlačítek editovat s výjimkou parametrů a proměnných ve skupinách Lddt a PovEr, které nejsou uživatelsky měnitelné. U základního symbolu A-00x znamená údaj x určité číslo dle softwarové verze. b) Význam tlačítek v seřizovacím režimu Po vstupu do režimu je změněn význam následujících tlačítek: PCS nastavení polohy nuly PRINT nastavení parametrů rozsahu (tak, aby se zobrazila hodnota seřizovacího závaží) N/T dlouhý stisk tlačítka má význam uvolnění zápisu do paměti EEPROM (indikováno symbolem <, na pravé straně displeje). F výstup - ukončení režimu a uložení změněných parametrů do paměti EEPROM (po uvolnění tlačítkem N/T) c) Vlastní seřízení Seřízení je nutné provádět ve dvou bodech - Nula vah a Rozsah. Po nastavení nuly stiskem tlačítka PCS se váhy zatíží seřizovacím závažím a pomocí tlačítka PRINT se upraví rozsah tak, aby údaj na displeji vah souhlasil s hodnotou závaží. K seřízení je někdy třeba opakovaného stisku tlačítka. Váhy jsou seřízeny tehdy, až údaje souhlasí v obou bodech - nula a rozsah. 19 (67) 20 (67)

11 Pohyb v tabulce proměnných Pohyb v tabulce se provádí pomocí tlačítek a. (viz význam jednotlivých tlačítek). Chceme-li si např. zobrazit hodnotu parametru PrSPc bude postup následující: Vlastní editace proměnné \e uvedena v příkladu v kapitole 8. Ovládání BINÁRNÍ VSTUPY A VÝSTUPY 21 (67) 22 (67) Vyhodnocovací zařízení je vybaveno dvěma galvanicky oddělenými vstupy a dvěma galvanicky oddělenými výstupy. Z aparatury jsou vyvedeny přes 15 kolíkový konektor CANNON. Binární vstupy Jeden vstup je využit na tárování (ekvivalentní tlačítku ), druhý potom na tisk (ekvivalentní tlačítku ). Praktické využití je v možnosti vyvedení těchto funkcí z aparatury a jejich aktivace z větší vzdálenosti. Při aktivování funkcí není vydáván žádný zvukový signál a funkce je provedena pouze při uklidnění (svítí kontrolka ). Oba dva vstupy mají tzv. hladinový charakter, tzn. že při trvalé aktivitě je funkce prováděna opakovaně.

12 Binární výstupy Oba výstupy jsou řízeny limity a jsou indikovány vlevo na displeji dvěmi spodními šipkami (indikace Lim 1 a Lim 2). Výstup 1 (dolní šipka) je aktivován při splnění podmínky: NETTO > LIM 1 - LIM 2 Výstup 2 (prostřední šipka) je aktivován při splnění podmínky: NETTO > LIM 1 + LIM 4 - LIM 3 Hodnoty jednotlivých limitů lze nastavit pomocí klávesnice v proměnných LIM1 až LIM4. Při použití různých limitů lze provádět hladinovou komparaci nebo dvoustupňové vážení. Schéma zapojení konektoru 1 - vstup vstup vstup vstup výstup výstup výstup výstup 2-7. UVEDENI DO PROVOZU Při uvádění vyhodnocovacího zařízení VT 5310 do provozu je nutné dodržet následující postup: odstranit krycí obal zkontrolovat úplnost dodávky při dodávce samostatného vyh. zařízení propojit kabelem s konektorem nosič břemene s elektronickou částí aparatury (viz kap. 7.1) a provést seřízení vah. PŘI ZAPNUTÍ VYHODNOCOVACÍHO ZAŘÍZENÍ NESMÍ BÝT NOSIČ BŘEMENE ZATÍŽENÝ! vyčkat vyrovnání teploty vah s okolím. V případě, že zařízení bylo přeneseno z chladného prostředí do teplé místnosti, vyčkat nejméně 1 hodinu před další činností. vyhodnocovací zařízení je pod napájením z akumulátorové baterie. Dle doby, po kterou nebylo připojeno k síti jsou možné dva stavy: 1. indikace horní šipka vlevo nesvítí (nepřítomnost napájení ze sítě) a na displeji je zobrazen časový údaj ve formátu XX.XX, kde tečka uprostřed údaje blikáním signalizuje chod hodin. 2. baterie je částečně nebo úplně vybita. Na displeji svítí nápis Lbat nebo na něm není nic zobrazeno (viz kap. 7.1) v obou případech je nutno po připojení k síti nechat dobíjet akumulátory nejméně 14 hodin napájecí konektor od externího zdroje zapojit do aparatury a zdroj připojit k síti. Rozsvítí se indikace horní Šipky, Jestliže byly baterie vybity úplně, dojde po spuštění aparatury k tzv. default nastavení (viz kap. 7.1) po připojení k síti je vydán zvukový signál, po němž se na displeji objeví číslo softwarové verze A-0xx. Následuje test displeje po jehož skončení přejde zařízení do základního režimu vážení - na displeji se zobrazí nulová hmotnost s názvem příslušné jednotky a svítí indikace v případě poruchy nebo chyby obsluhy se na displeji objeví chybové hlášení Er-xx (viz kap. 9) 23 (67) 24 (67)

13 7.1. ZAPNUTÍ A VYPNUTÍ PŘÍSTROJE Data, s výjimkou konfiguračních parametrů uložených v paměti EEPROM, jsou uchována i po vypnutí vyhodnocovacího zařízení, pokud je osazeno nabitými zálohovacími akumulátory. K vypnutí aparatury, která není připojena na síť přes externí zdroj, může dojít několika způsoby: 1. Vypnutí tlačítkem - (viz význam tlačítek) dojde k vypnutí přístroje do tzv. pohotovostního stavu. Pro minimalizaci odběru energie z akumulátorových baterií jsou vypnuty všechny funkce aparatury s výjimkou časovače reálného času a kalendáře. Na displeji se zobrazuje hodina a minuty dne a v rytmu 2 s bliká desetinná tečka mezi těmito údaji. Pokud je vyhodnocovací zařízení napájeno externím zdrojem, dojde při přepnutí tlačítkem do pohotovostního stavu ke krátkodobému zobrazení reálného času a po dalším zvukovém signálu dojde k restartu aparatury. 2. Vypnutí na základě timeoutu aparatury (parametr toutg) - do tohoto stavu se aparatura dostane automaticky po 2 minutách (toutg + 60 s), pokud byla hmotnost na nule a nebylo v tomto časovém úseku stisknuto žádné tlačítko. Pokud je vyhodnocovací zařízení napájeno externím zdrojem nebo je-li hodnota parametru toutg = 0, je tato funkce zablokována. Návrat zpět do provozního stavu je u obou variant vypnutí možný dvěma způsoby: a) držet stisknuté tlačítko do zaznění zvukového signálu, přičemž dojde k návratu do původního stavu (od SW verze 016 je prováděno libovolným tlačítkem) do zaznění b) držet současně stisknuté tlačítka a do zaznění zvukového signálu, přičemž dojde ke znovuspuštění zařízeni (zobrazí se SW verze a proběhne test displeje). což je málo pravděpodobné z důvodu minimálního odběru (v provozu je jen časovač reálného času a zálohování obsahu paměti), zůstane obsah konfiguračních parametrů a dat v paměti přístroje zachován. Pokud se přece jen baterie úplně vybije (na displeji není nic zobrazeno), dojde po novém spuštění aparatury k tzv. default nastavení. Default nastavení slouží k definovanému nastavení paměti RAM po ztrátě zálohovacího napětí nebo na požadavek uživatele. U první varianty je po novém spuštění aparatury celá paměť nejprve vynulována, a poté jsou nahrány konfigurační parametry nutné pro základní provoz zařízení. Pro uživatelské default nastavení je nutno po zahájení testu displeje stisknout současně tři tlačítka a držet je stisknuty až do okamžiku ukončení testu. Na displeji se poté zobrazí na cca 1 s nápis deflt. Default nastavením se nahrají tyto základní parametry: toute toutw protk n_smp [0] ( sekund) - 60 (1 + 1 minuta) - 1 (tisk) - 5 (počet kusů v první paměti) mins - 20 (min. hmotnost vzorku 20 d) sprnw sprnsw sprnp sprnsp Iim1=lim4 - tvar řetězce: Netto - <CRLF> - tvar řetězce: Suma $ <CRLF> - tvar řetězce: Počet # <CRLF> - tvar řetězce: Suma ks % <CRLF> - 1/3 rozsahu vah (vyšší rozsah) 3. Vypnutí z důvodu velkého poklesu napětí akumulátorů - dojde-li při provozu bez externího zdroje k přílišnému vybití akumulátorových baterií, vyh. zařízení se automaticky vypne a na displeji se zobrazí nápis L bat. Z tohoto stavu se lze dostat pouze připojením externího zdroje zapnutého do sítě. Pokud nedojde k úplnému vybití akumulátorů, 25 (67) 26 (67)

14 7.2. NAPOJENÍ KONEKTORU PRO PŘIPOJENÍ NOSIČE BŘEMENE Vyhodnocovací zařízení VT 5310 umožňuje připojení nosiče břemene kabelem s konektorem Amphenol typu C H Schéma zapojení číslo kolíku význam 3 SNS IN+ 1 7 GND 5 6 IN- 2 1 SNS OUT- 3 5 OUT SPOJENÍ S PERIFERIEMI K vyhodnocovacímu zařízení lze připojit tiskárnu nebo nadřazený systém (počítač). Komunikace je zajištěna přes konektor CANNON 09 V, na který je vyveden sériový kanál RS 232c s parametry 1200 Bd, 8 bitů, 1 stop bit, bez parity. Režim provozu na tomto kanálu se nastaví změnou parametru Prot pomocí klávesnice (viz kap. 6.7). Tento parametr je výrobcem nastaven na hodnotu 1 - komunikace s tiskárnou PŘIPOJENÍ TISKÁRNY K vyhodnocovacímu zařízení lze připojit tiskárnu se sériovým vstupem RS 232c. Aparatura komunikuje s tiskárnou v protokolu XON/XOFF s výše uvedenými parametry. Spojení je aktivováno nastavením parametru Prot na hodnotu 1 v tabulce dat (viz kap. Tabulka dat pro editaci z klávesnice) TISK NAMĚŘENÝCH ÚDAJŮ Tisk na připojené tiskárně je aktivován stiskem tlačítka. Údaje jsou tištěny ve 4 základních druzích tisku, pro které jsou k dispozici čtyři substituční řetězce. Aparatura rozlišuje tisk při zobrazení hmotnosti, sumy hmotností, počtu kusů a sumy počtu kusů. Příklady formátu tisku jednotlivých substitučních řetězců (implicitní nastavení) 1. Tisk při zobrazení hmotnosti: Netto 5,0 kg, Tára 5,0 kg 2. Tisk sumy hmotností: Suma 75,0 kg 3. Tisk počtu kusů: Počet 40 < 4. Tisk sumy počtu kusů: Suma ks 170 < Tento základní formát tisku si může uživatel změnit ve skupině proměnných Print, zadáním hexa znaků dle ASCII tabulky nebo využitím tzv. významných znaků. Proměnné pro tisk substitučních řetězců jsou při editaci zobrazovány ve tvaru xx yy, kde hodnoty xx znamenají pořadové číslo znaku, hodnoty yy kód znaku (hex). Významné znaky pro substituční řetězce tisku Zadáním těchto znaků jsou možné různé kombinace tisku. Při nalezení takového znaku v řetězci se tisk řetězce přeruší a tento znak je nahrazen jeho substitučním významem. Tisk řetězce pokračuje dále bezprostředně za provedenou substitucí. Tisk vlastního substitučního znaku je možný při zadání znaku do řetězce dvakrát bezprostředně za sebou (např. při zadání..##.. tiskárna vytiskne..#..). Údaj v závorce za vlastním znakem je hexa kód dle ASCII tabulky. ~ (7Eh) - vytiskne netto hmotnost, uloženou pro tisk ve formátu HHHH.HHJJ, kde HHHH.HH je vlastní údaj hmotnosti (vždy 7 znaku), poloha desetinné tečky je dle konfigurace vah, úvodní nuly s výjimkou nuly před desetinou tečkou jsou nahrazeny mezerami a JJ jsou jednotky hmotnosti (vždy 2 znaky + oddělovací mezera).! (21h) - vytiskne brutto hmotnost, uloženou pro tisk ve formátu jako (40h) - vytiskne údaj táry, uložený pro tisk ve formátu stejném jako netto 27 (67) 28 (67)

15 # (23h) - vytiskne údaj počtu kusů, uložený pro tisk ve formátu KKKKKK, kdy těchto 6 znaků je údaj počtu kusů, úvodní nuly jsou nahrazeny mezerami. $ (24h) - vytiskne sumu hmotností, uloženou pro tisk ve formátu SSSSSSSS.SS JJ, kde znaky S tvoří vlastní údaj sumy (vždy 11 znaků), poloha desetinné tečky je dle konfigurace vah, úvodní nuly s výjimkou nuly před desetinnou tečkou jsou nahrazeny mezerami a JJ jsou jednotky hmotnosti (vždy 2 znaky + oddělovací mezera). %(25h) - vytiskne údaj sumy počtu kusů, uložený pro tisk ve formátu PPPPPP, kde znaky P tvoří vlastní údaj sumy kusů (vždy 6 znaků) a úvodní nuly jsou nahrazeny mezerami. ^ (5Bi) - vytiskne údaj reálného času ve formátu HH:MM, kde HH je údaj hodin ve 24 hodinovém cyklu a MM je údaj minut (vždy 5 znaků). Úvodní nuly jsou vždy tisknuty. * (2Ah) - vytiskne reálné datum ve formátu r DD.MM.RR, kde DD je den v měsíci, MM měsíc a RR rok. Úvodní nuly jsou nahrazeny mezerami. Tiskne se vždy 8 znaků. & (26h) - vytiskne obsah adresy dané dvěma číslicemi, které následují bezprostředně za tímto znakem. Formát tisku je různý dle formátu vlastní proměnné (parametru). Jsou to 3, 5 nebo 10 znaků, vždy bez desetinné tečky, úvodní nuly jsou nahrazeny mezerami. Není- l i zadaná adresa v adresovém prostoru aparatury, vytiskne se místo údaje nápis Addr.er. Délka substitučních řetězců je 50 znaků. Poslední znak řetězce musí být vždy nula. Pokud na konci nula není (celý řetězec je zaplněn), pokračuje tisk dle dalšího substitučního řetězce v pořadí sprnw, sprnsw, sprnp a sprnsp (viz kap Seznam dat). Této vlastnosti lze s výhodou využít při tisku delších zpráv, když není nutné tisknout při zobrazení sum (2 x 100 znaků) nebo při požadavku pouhého tisku hmotnosti (1 x 200 znaků). Poslední řetězec obsahuje navíc ukončovací nulu mimo uživatelskou dosažitelnost PŘIPOJENI POČÍTAČE K vyhodnocovacímu zařízení lze připojit počítač (PC) se sériovým vstupem RS 232c. Komunikace je možná pomocí dvou protokolů spojení. Seznam dat, které může uživatel editovat, je uveden v kap Spojení přes protokol EBUS - spojení se aktivuje nastavením parametru Prot přes klávesnici na hodnotu 0, nebo přes počítač vydáním povelu KRES (0C0h) - a to v případě, že je nakonfigurován tisk (Prot=1). Dočasné nastavení parametru Prot na hodnotu 0 lze také stiskem tlačítka F v průběhu úvodního testu displeje a jeho držením v okamžiku ukončení testu (při zobrazení čísla seřízení). Po vypnutí a novém zapnutí vah se parametr nastaví opět na hodnotu 1 - komunikace s tiskárnou. Popis komunikace je popsán v kapitole Pro seřízení vah, prohlížení a editaci dat je dodáván soubor podpůrných programů (viz Instalace podpůrných programů -kap.15.2). Parametry spojení jsou stejné jako u tiskárny: 1200Bd, 8 bitů, bez parity a 1 stop bit. 2. Uživatelský protokol spojení- pro komunikaci dle tohoto protokolu musí být spuštěný příslušný program (např. testovací program TCT firmy Tonava, který i s dokumentací lze dodat na základě požadavku zákazníka). Spojení se aktivuje nastavením parametru Prot přes klávesnici na hodnotu 2. Parametry spojení pro tento protokol jsou: 9600Bd, 8 bitů, lichá parita a 1 stop bit Popis komunikace je popsán v kapitole OVLÁDÁNÍ V této kapitole si názorně předvedeme využití funkcí přístroje na několika základních příkladech VÁŽENÍ V ZÁKLADNÍM REŽIMU Do tohoto režimu přejde zařízení vždy po připojení ke zdroji energie (síť, baterie z akumulátorů), případně po výstupu z pohotovostního stavu. Hmotnost břemene položeného na misku nosiče břemene se zobrazuje na displeji vyhodnocovacího zařízení a lze ji odečíst při rozsvícení kontrolky. 29 (67) 30 (67)

16 Jestliže nezatížené váhy neindikují na displeji nulovou hmotnost, lze je v rozsahu ručního nulování nulovat stiskem tlačítka. VÁŽENÍ S TÁROU FIX Funkci TFix využíváme při vážení různých předmětů ve stejném obalu. V režimu této funkce zůstává tára zachována i po odlehčení vah. Příklad: Příklady jsou uváděny v jednotkách kg. Jednotky údaje hmotnosti jsou již na adrese 34 zadány dle požadavku zákazník a od výrobce.v dalších příkladech proto nebudou žádné jednotky uváděny. VÁŽENÍ S POUŽITÍM TÁROVÁNÍ Funkce tárování je určená pro možnost vytárování (odečtení) hmotnosti obalu, a tím vážení v čisté váze (Netto). Horní mez váživosti se snižuje o hodnotu táry. Po odlehčení vah se tára automaticky vynuluje. Příklad: Tára zůstává zachována a můžeme vážit další zboží ve stejném obalu. Pokud necháme obal na misce vah a vyjmeme jen vážený předmět, zobrazí se na displeji samozřejmě nulová hmotnost Zrušení funkce Tfix můžeme provést následovně. Pokud Tfix zrušíme před sundáním obalu z misky vah, vynuluje se tára automaticky po sundání obalu. VYUŽITI SUMACE HMOTNOSTI Při vážení břemene v obalu, který máme vytárovaný, můžeme dvojstiskem tlačítek libovolně přepínat mezi zobrazením BRUTTO a NETTO. Po sejmutí břemene i táry z misky zůstává svítit indikace NET. která se dá zrušit dvojstiskem. 31 (67) Hmotnost břemene položeného na misce vah je zobrazena na displeji. Tuto hmotnost nyní můžeme přičíst nebo odečíst od sumy hmotností, kterou zobrazíme stiskem tlačítka + (při zobrazení sumy jednotky hmotnosti problikávají a indikační kontrolky nesviti). Při prvním zobrazení po spuštění přístroje (nebo při default nastavení) je suma prázdná. 32 (67)

17 VZORKOVÁNÍ SE ZADANÝM POČTEM KUSŮ Nejprve zobrazíme ve stromovém uspořádání parametr n SMP, provedem jeho editaci a pak přistoupíme k vlastnímu navzorkování. 1. Zobrazení a editace parametru (x.x)* - krátce se rozsvítí celková suma Stejným způsobem ze ze sumy hmotností odečítat jednotlivé údaje hmotnosti (funkce tlačítka ), přičemž výsledná suma může být i záporná. Přičítání i odčítání do sumy hmotností se děje do rozsahu sumy až Při zaplnění sumy (není možno přičíst) je nahlášena chyba Err POČÍTACÍ REŽIM Vyhodnocovací zařízení umožňuje zobrazovat na displeji počet kusů váženého břemene po předchozím navzorkování. Před vlastním vzorkováním si zvolíme hodnotu počátečního počtu kusů ve vzorku editací parametru n SMP (implicitní hodnota je dána od výrobce, ale pro ukázku pohybu v tabulce dat ji změníme). V našem příkladě navolíme 7, tzn. že zařízení při neúspěšném vzorkování automaticky provede zdvojnásobení zadané hodnoty až do maxima 255 kusů. V nabídce počtu kusů se nám tedy při neúspěšných vzorkováních postupně zobrazí SP 7, 14, 28, 56, 112 a 224. *) - zobrazí se při první editaci, jinak se zobrazí naposledy aktivovaný parametr či úroveň **) - původní hodnota parametru editované číslo problikává 33 (67) 34 (67)

18 2. Navzorkování se zadaným počtem kusů a počítání kusů Hlášení Er-90 až Er-99 jsou závažné technické chyby, které je možno zrušit vypnutím a opětovným zapnutím vah. Není-li tento postup úspěšný, jedná se o závadu, kterou je nutno odstranit prostřednictvím servisní organizace (viz kap. 12). SEZNAM HLÁŠENÍ Nyní po úspěšném provedení navzorkování je možné tlačítkem přepínat mezi zobrazením kusu a hmotností váženého předmětu. Hodnota parametru n SMP se přepsala na 14 a při dalším vzorkování se Jako první nabídne tento počet kusů ve vzorku. Pro jiný druh váženého předmětu je třeba provést samozřejmě nové navzorkování. Er-01 Er-03 Er-90 Er-92 Er-93 Er-94 Er-97 Er-98 Er-99 Er-9A - chyba počáteční táry - do požadované sumy nelze přičíst - suma je zaplněná (E+ hmotnost > nebo Z- hmotnost < ) - chyba průběžné kontroly dat - chyba ve vzorku obsahu paměti RAM - timeout převodníku A/D - chyba při zápisu/čtení do nebo z paměti EEPROM - chyba klávesnice (během resetu je stisknuto tlačítko) - chyba průběžné kontroly registrů A/D převodníku - převodník A/D mimo rozsah - návěst před smazáním čísla seřízení a implicitním nastavením měronosných parametrů - zobrazí se jen v speciálním režimu (viz kap. 14) 9. CHYBOVÁ HLÁŠENÍ V případě chyby obsluhy nebo závady na vahách je tato skutečnost zobrazena na displeji nápisem Er-xx. Hlášení Er-01 se zruší sejmutím břemene z misky vah (při zapnutí nesmějí být váhy zatíženy). Hlášení Er-03 je jen chvilkové, po krátkém zobrazení zmizí. KONTROLA ČINNOSTI V paměti EEPROM jsou umístěny měronosné parametry vah. Z této paměti jsou po zapnutí nahrány do obrazu v paměti RAM. Během provozu zařízení je neporušenost parametrů průběžně kontrolována prostřednictvím kontrolního součtu. Při zjištění neshody je vypsána chyba Er-90 a je nutné provést nové spuštění aparatury (viz kap.7.1). Některé parametry jsou poté nahrány do registrů převodníku A/D, jsou periodicky vyčítány a je srovnávána jejich shoda. Při chybě se vypíše Er-98, jejíž odstranění je shodné jako u Er (67) 36 (67)

19 10. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENI Výrobek je zkonstruován dle ČSN EN a ve smyslu této normy je ve firmě Tonava, a.s. kusově zkoušen. Snímače zatížení, které se k vyhodnocovacímu zařízení VT 5310 připojují, jsou vyrobeny v bezpečnostní třídě III. Zkušebního napětí 500 V, potřebného pro zařazení do třídy I. (tenzometry proti kostře), není možno dosáhnout. Bezpečnost dodávaného zařízení je realizována napájecím externím zdrojem, který odpovídá požadavkům ČSN EN Výrobky výpočetní techniky (tiskárny, počítače PC) bývají vyrobeny ve třídě I., s bezpečným vnitřním napětím (doplňková ochrana zesílenou izolací), a je možno je k výstupům aparatury, vodivě spojenou se snímačem zatížení, připojit. Vždy je však třeba vyžádat si od výrobce nebo dodavatele definici bezpečnostních parametrů pro konkrétní typ, případně atest EZÚ. Výrobek, při dodržování běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek použití, nepředstavuje žádné nebezpečí. Bezpečnost výrobku vyplývá ze splnění příslušných bezpečnostních norem. Zrušení a likvidace výrobku se provádí obvyklým způsobem, bez zvláštních nároků na ochranu životního prostředí. Při případné poruše zdroje je nezbytné použít od výrobce náhradní zdroj stejného typu. 12. ÚDRŽBA, SERVIS A OPRAVY Pokud dojde k poruše externího zdroje, je nutné použít od výrobce zdroj stejného typu. Externí napájecí zdroj je uvnitř osazen trubičkovou pojistkou (T 0.63A, 5 x 20 mm), která úzce souvisí s činností vah. Z tohoto důvodu doporučujeme i v případě poruchy pojistky zadat opravu servisnímu technikovi. V provozu nevyžaduje vyhodnocovací zařízení žádnou údržbu, kromě udržování v čistotě. Čistí se vlhkým hadříkem, při dodržení platných hygienických předpisů. POZOR: DO VYHODNOCOVACÍHO ZAŘÍZENÍ NESMÍ ZATÉCI VODA Pokud vyhodnocovací zařízení po zapnutí nevykazuje žádnou činnost, je nutné zkontrolovat funkčnost akumulátorových baterií a síťový přívod, popř. propojení mezi vyhodnocovacím zařízením a nosičem břemene. V případě jakékoliv poruchy se obraťte na autorizované opravny. Servis zajišťuje výrobce nebo jím pověřené organizace. Informace podá oddělení Prodejního servisu: TONAVA, a. s. Prodejní servis Havlíčkova 437, Úpice telefon: , fax PŘEPRAVA A SKLADOVÁNÍ Vyhodnocovací zařízení VT 5310 se dopravuje běžnými dopravními prostředky, zabalené v originálním obalu a chráněné před mechanickým poškozením a povětrnostními vlivy. Skladováni se provádí za podmínek stanovených v kap. Technické údaje. 37 (67) 38 (67)

20 13. ZÁRUČNÍ PODMÍNKY Firma TONAVA, a.s. poskytuje na dodané výrobky záruku na bezchybnou funkci po určenou dobu (12 měsíců od uvedeni do provozu, nejdéle 18 měsíců od data expedice uvedeného na dodacím listě). V době této záruky má odběratel právo na bezplatné odstraněni případné závady a uvedení výrobku do funkčního stavu, pokud závada vznikla z důvodu výrobní chyby nebo vady použitých subdodávek a materiálů. 2. Na ostatní případy závad nelze toto právo uplatnit. Zejména se právo na bezplatné odstranění závady nevztahuje na případy závad, které vznikly např. z těchto příčin: 3. Pro uplatnění tohoto práva předloží zákazník Záruční list (doklad o předání výrobku k užívání) spolu s dodacím listem nebo fakturou. 4. Lhůta záruky se počítá podle druhu výrobku - bud od data uvedení zařízení do provozu u zákazníka (uvedeno na záručním listě), nebo od data dodání výrobku zákazníkovi (uvedeno na dodacím listě). 5. Záruční lhůta se prodlužuje o dobu, která začíná okamžikem uplatnění požadavku na opravu v záruční době, a končí okamžikem předání výrobku zákazníkovi po opravě. 6. Odpovědnost dodavatele za závadu vzniklou v záruční době je omezena výší nákladů na odstranění závady výrobku. 7. Dodavatel neodpovídá za jakékoliv další náklady a možné škody, vzniklé v souvislosti s vyřazením výrobku z provozu, jako např. ušlý zisk a výdělek, ztráta obchodní příležitosti, ztráta dobrého jména, ztráty vzniklé narušením obchodních vztahů, ztráty z důvodů nároků vznesených vůči zákazníkovi třetí stranou apod. Mechanické poškození výrobku Nedodržení parametrů napájení, případně kompatibility připojovaných zařízení Neodborné uvedení výrobku do provozu(neautorizovaný opravce) Neodborná obsluha výrobku Provozování výrobku v neodpovídajících podmínkách Přirozené opotřebení výrobku Nedodrženi určených parametrů prostředí pro skladování výrobků Zanedbání předepsané údržby výrobku Zásah do výrobku jinou než dodavatelem určenou osobou (neautorizovaný opravce) Technická úprava výrobku, kterou dodavatel neschválil 14. SERVISNÍ REŽIM Servisní režim slouží pověřeným pracovníkům pro opravy, zjišťování přesnosti, nastavování a seřizování vah, ověřování hodnot proměnných a jejich zapisování do paměti seřizovačích dat EEPROM. Seřízení a nastavení aparatury se provádí pomocí seřizovacího programu S7714. Po instalaci podpůrných programů (viz kap. 15.2) je nutné nejdříve aktivovat ikonu Servisní klíč. Tím je vydán povel TOSERV(=197), na který vypíše aparatura na displeji nápis toset. Nyní musí obsluha do 5 sekund potvrdit režim stiskem tlačítka, drženého do zaznění zvukového signálu a zobrazení se nápisu -SEt- na displeji, čimž je servisní režim potvrzen. Poté se odklepnutím na ikoně Seřízení vah aktivuje seřizovací program ( od SW verze 015 není nutné režim potvrzovat). Po seřízení a uložení dat do paměti EEPROM lze vyslat povel FRSERV (=199), čímž se uvede vyhodnocovací zařízení do normální činnosti. 39 (67) 40 (67)

21 15. KOMUNIKACE S POČÍTAČEM Komunikace mezi vyhodnocovacím zařízením VT 5310 a připojeným počítačem je zajištěna přes sériový kanál RS 232c. VZ VT 5310 může komunikovat s počítačem pres firemní protokol EBUS nebo pres uživatelský protokol spojení. Číslo seřízení Součástí úředního ověření je též kontrola tzv. čísla seřízení při předchozím úředním ověření vah. Při každé změně měronosných parametrů a jejich zápisu do paměti EEPROM se číslo seřízení zvýší o jednu, přičemž může nabývat hodnot 0 až Zobrazit jej je možné na dobu cca 1 s stiskem tlačítka v průběhu úvodního testu displeje při zapnutí vah a jeho držením po skončení testu. Číslo seřízení je evidováno na úřední značce na přední straně zařízení. Nastavení implicitních parametrů Pokud je nutné provést nastavení implicitních vážních parametrů, je toto možné dvěma způsoby. Při nastavení pres sériový kanál z počítače na povel IMPLIC (=193), dojde k nastavení čísla seřízení na konečnou hodnotu, t.j bez možnosti další jeho změny. Druhý způsob spočívá v nastavení implicitních dat po předchozím přepnutí přepínače na desce plošného spoje. Při tomto způsobu lze vynulovat i číslo seřízení. Přepínač (blíže k displeji), přístupný po odšroubování krytu na spodku aparatury, se přepne do polohy ON a na displeji se po zapnutí zobrazí návěst Er-9A. Pak se přepínač přepne zpět do polohy OFF a stiskne se libovolné tlačítko. Do paměti EEPROM jsou nahrány implicitní data a číslo seřízení je rovno nule. V implicitním seřízení má aparatura citlivost cca 1 mv/v a rozsah váživosti tun (2000 dílků v jednom rozsahu) PROTOKOL EBUS OBECNÝ POPIS Komunikace mezi zařízeními je tvořena výměnou informací, konkrétně formou čtení nebo zápisu dat. Jedná se o komunikaci typu MASTER - SLAVĚ, tzn. Jedno zařízení je nadřazené (řídicí - vysílá příkazy) a druhé podřízené (přijímá příkazy a řídí se jimi). Příkladem takové komunikace je spojení osobní počítač - vyhodnocovací zařízení, kde osobní počítač má nadřazenou funkci, nebo vyhodnocovací zařízení - tiskárna, kde je nadřazeno vyhodnocovací zařízení (vysílá pokyny tiskárně). Komunikační provoz zařízení TONAVA po sériové lince je řízen podle firemního protokolu EBUS. Způsob spojení přes protokol EBUS je určen pro méně náročné spojení (nemá téměř žádné zabezpečení správnosti přenosu) sloužící především pro seřizování a diagnostiku zařízení. ZAJIŠTĚNI SPOJENI Spojení je zajištěno propojovacím kabelem podle doporučení pro sériové rozhraní RS 232c. Pro vzdálenost do 20 m je možné použít přímé kabelové spojení - je třeba zajistit minimalizaci velikosti vyrovnávacího proudu ve vodiči GND. Pro větší vzdálenosti je nutné použít propojení s galvanickým oddělením. Pro vzdálenosti do 50 m je doporučeno použít optopřevodníky, pro větší vzdálenosti pak spojení podle normy TTY. Pro spojení jsou použita vedení TXD a RXD, vzájemná synchronizace předávání dat vyplývá z konstrukce dialogu. 41 (67) 42 (67)

22 Konektory Pro spojení přes sériové rozhraní se používají dva druhy konektorů, přičemž kabel je vybaven kabelovými zásuvkami. D25 PC D25 Cannon DB9-9 kolíků Cannon DB25-25 kolíků Canon D9 kolík Canon D25 kolík signál 3 2 TXD vysílaná data 2 3 RXD přijímaná data význam 7 4 RTS výzva k vysílání 8 5 CTS uvolnění pro vysílání 6 6 DSR data připravena 5 7 GND signálová zem 1 8 DCD detekce přítomnosti dat 4 20 DTR datový kanál připraven 9 22 Rl indikátor volání D25 PC DB9 Zapojení kabelů Pro komunikaci sériovými výstupy je běžně používán kabel se třemi vodiči zakončený výše uvedenými kabelovými zásuvkami. Při zapojení kabelů je nutné dbát, aby jednotlivé vodiče byly připojeny na správné kolíky. Zapojení je dáno charakteristikou vstup/výstup. Při použití systémových služeb DOS pro komunikaci je nutné propojit v kabelové zásuvce na straně počítače signál DSR - DTR a RTS - CTS. Tím je zajištěna automatická odpověď na kontrolu uvolnění k vysílání. Toto propojení je na následujícím obrázku zobrazeno čárkovaně. Parametry spojení Pro přenos je nutné shodné nastavení parametrů přenosu pro obě komunikující zařízení. Základními parametry jsou: přenosová rychlost 1200Bd významových bitů 8 parita žádná stop bit 1 43 (67) 44 (67)

TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15

TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15 TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C TXC0-4G.0225 TOB 15 TP 25-2/01 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA OBSAH: 1. ÚVOD 3 2. DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

Více

Analyzátor sériového rozhraní RSA1B

Analyzátor sériového rozhraní RSA1B Simulační systémy Řídicí systémy Zpracování a přenos dat Analyzátor sériového rozhraní RSA1B Návod k použití TM 07-02-08 OSC, a. s. tel: +420 541 643 111 Staňkova 557/18a fax: +420 541 643 109 602 00 Brno

Více

ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA

ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA TYP 2107 Technická dokumentace Výrobce: Ing.Radomír Matulík,Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice, http://www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Zobrazovací jednotka typ 2107 je určena pro zobrazení

Více

OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ

OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ - 1 / 9 - NÁVOD K OBSLUZE 6/2005 OBSAH: 1. Zapnutí ovládacího panelu a podsvětlení displeje 2. Volba režimu 3. Funkce tlačítek 4. Zobrazení údajů 5. Trestné minuty 6. Změna hracího

Více

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO TENZ2145A www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken. Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů. Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek

Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken. Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů. Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek Charakteristika systému VMS08 je mikroprocesorem řízená jednotka určená

Více

Číslicový zobrazovač CZ 5.7

Číslicový zobrazovač CZ 5.7 Určení - Číslicový zobrazovač CZ 5.7 pro zobrazování libovolné veličiny, kterou lze převést na elektrický signál, přednostně 4 až 20 ma. Zobrazovaná veličina může být až čtyřmístná, s libovolnou polohou

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Rele Control Elektronické ovládání výstupů Uživatelská příručka ver. 1.36 (09/02/2006) revize 07.10.2006 HW PROGRESS Milan Jaroš OBSAH: 1 Seznámení... 3 1.1 Určení... 3 1.2 Základní údaje... 3 1.3 Složení

Více

REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP

REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP 12 Obsah Popis a použití 1 Instalace 1 Technické údaje 2 Popis funkce 2 Nastavení parametrů 3 Údržba a servis 4 Popis a použití Regulátor je určen k symetrizaci nestejnoměrně

Více

TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TYP TL 5

TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TYP TL 5 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TL TYP TL 5 TXC0-4G.0092 Obsah: 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 4 2. DEFINICE POJMŮ 4 3. ROZSAH POUŽITÍ 4 4. SESTAVA ÚPLNÉ DODÁVKY 5 5. TECHNICKÉ ÚDAJE 5 6. POPIS

Více

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500 SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500 Návod na obsluhu www.mctsro.com Saunový regulátor S500 Návod na obsluhu Stránka 1/7 1. Popis Saunový regulátor S500 je určen k ovládání a řízení provozu sauny. Umožňuje okamžité

Více

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 POUŽITÍ Řídící automatiky EMA 194 a EMA 196 jsou užívány jako řídící a kontrolní zařízení pro systémy centrálního mazání s progresivními rozdělovači a mazacím přístrojem

Více

Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod

Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod Verze 01, vydáno 9/2016 Stránka 1 z 8 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: 1. Nepoužívejte zařízení před prostudováním tohoto uživatelského manuálu.

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE OCS-S-500 Strana 1 ELEKTRONICKÁ ZÁVĚSNÁ VÁHA ŘADY Dovozce do ČR: ZEMAN Váhy s.r.o. Vranovská 699/33, 61400 Brno IČ 01804758 Tento soubor je chráněn autorskými právy dovozce,

Více

Praktické měřící rozsahy 50-4000, 50-8000, 50-16000 50-32000, 50-64000 ot/min Přesnost měření 0.02%

Praktické měřící rozsahy 50-4000, 50-8000, 50-16000 50-32000, 50-64000 ot/min Přesnost měření 0.02% Číslicový otáčkoměr TD 5.2A varianta pro napojení na řídící systém SIMATIC zakázka Vítkovice - neplatí kapitola o programování, tento typ nelze programovat ani z klávesnice ani po seriové lince z PC. Určení

Více

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 Baspelin, s.r.o. Hálkova 10 614 00 BRNO tel. + fax: 545 212 382 tel.: 545212614 e-mail: info@baspelin.cz http://www.baspelin.cz BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 květen 2004

Více

MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC. 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 RS232 DRAK 4 U1 U2 U3 U4

MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC. 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 RS232 DRAK 4 U1 U2 U3 U4 MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 U1 U2 U3 U4 DRAK 4 RS232 POPIS Měřicí přístroj DRAK 4 je určen pro měření napětí až čtyř signálů a jejich přenos po

Více

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1 SPÍNACÍ HODINY Při každém zapnutí startuje topení vždy na plný výkon a dále pak pracuje dle poslední nastavené teploty, pokud není tato dále měněna. Při zapnutí topení předvolbou je však funkce topení

Více

Návod k použití Commeter C0111 Digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm

Návod k použití Commeter C0111 Digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm www.cometsystem.cz Návod k použití Commeter C0111 Digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm Obsah ÚVOD... 3 TECHNICKÉ PARAMETRY... 4 Parametry měření... 4 Obecné parametry...

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE TB01-3000 Strana 1 UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ PŘEDVÁŽKA TB01 3000 Dovozce do ČR: ZEMAN Váhy s.r.o. Vranovská 699/33, 61400 Brno IČ 01804758 Tento soubor je chráněn autorskými právy

Více

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485. Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007 Poslední aktualizace: 15.6 2009 09:58 Počet stran:

Více

NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ. Indikátor T7 Strana 1

NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ. Indikátor T7 Strana 1 Indikátor T7 Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ Dovozce do ČR: Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce

Více

Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway)

Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway) REGULÁTORY SMART GATE Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway) NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis Smart Gate je bezdrátová komunikační brána mezi vzduchotechnickými jednotkami SAVE a bezdrátovými

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-5 Výrobu a servis zařízení provádí: ATERM, Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice Telefon/Fax: 577 932 759 Mobil: 603 217 899 E-mail: matulik@aterm.cz Internet: http://www.aterm.cz

Více

SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII

SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII KATALOGOVÝ LIST SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII 1. URČENÍ Jednotka TB8 je určena ke statickému měření s 1-8 indukčnostními snímači. Připojení jednotky k nadřízenému systému (PC, PLC) je sériovým

Více

UC485P. Převodník RS232 na RS485 nebo RS422. Průmyslové provedení s krytím

UC485P. Převodník RS232 na RS485 nebo RS422. Průmyslové provedení s krytím Převodník RS232 na RS485 nebo RS422 Průmyslové provedení s krytím. UC485P Katalogový list Vytvořen: 21.1.2005 Poslední aktualizace: 5.5 2008 12:30 Počet stran: 16 2008 Strana 2 UC485P OBSAH Základní informace...

Více

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485 13. ledna 2017 w w w. p a p o u c h. c o m 0294.01.02 Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007

Více

Technická dokumentace. typ TENZ

Technická dokumentace. typ TENZ TENZOMETRICKÉ typ TENZ2301 MĚŘIDLO www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod list 3 2. Obecný popis a připojení přístroje 4 3. Obsluha a nastavení přístroje 5 a) Obsluha přístroje 5 b) Poměrná deformace 5 c) Připojení

Více

Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25

Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25 Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25 1. POUŽITÍ Přístroje řady N24 a N25 jsou digitální přístroje určené pro měření unipolárních nebo bipolárních stejnosměrných napětí nebo proudů,

Více

ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103

ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103 ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103 Popis Systém elektronického klíče umožňuje odemykání elektrického zámku pouze přiložením plastového elektronického klíče k jednotce. Do paměti jednotky může být uloženo až 2000 elektronických

Více

NÁVOD K OBSLUZE HCG-120 ELEKTRONICKÁ KONTROLNÍ VÁHA

NÁVOD K OBSLUZE HCG-120 ELEKTRONICKÁ KONTROLNÍ VÁHA NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ KONTROLNÍ VÁHA HCG-120 Tento soubor je chráněn autorskými právy firmy LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná pouze se souhlasem autora 1 1. ÚVOD, ZÁKLADNÍ

Více

Návod k použití pro Nerezovou váhu

Návod k použití pro Nerezovou váhu Návod k použití pro Nerezovou váhu Katalogové číslo: 110093 Účel použití Váha Soehnle Professional 9203 je koncipována k vážení zboží. Tato váha je v rámci EU určena k používání bez povinného cejchování.

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK S DIGITÁLNÍM NULOVÁNÍM typ TENZ 2215 ve skříňce DIN35 www.aterm.cz 1 1. ÚVOD...3 2. OBECNÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU...4 3. TECHNICKÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU...4

Více

Voltmetr pro elektromobil. Technická dokumentace

Voltmetr pro elektromobil. Technická dokumentace Voltmetr pro elektromobil Technická dokumentace EGMedical, s.r.o. Křenová 19, 602 00 Brno CZ www.strasil.net 2011 Obsah 1. Hardwarové řešení a technické parametry...3 2. Připojení měřených napětí a ovládání...4

Více

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ. řady. Strana 1. Dovozce do ČR:

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ. řady. Strana 1. Dovozce do ČR: NÁVOD K OBSLUZE Strana 1 ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ řady Dovozce do ČR: Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná

Více

Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál

Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál 1.0 Úvod...3 1.1 Použití převodníku...3 2.0 Principy činnosti...3 3.0 Instalace...3 3.1 Připojení rozhraní

Více

TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201. 1. vydání - červen 2004

TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201. 1. vydání - červen 2004 TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201 1. vydání - červen 2004 Podrobná uživatelská dokumentace je k dispozici v elektronické podobě na CD INFO, lze ji také objednat v tištěné podobě - název

Více

NÁVOD K OBSLUZE ZÁVĚSNÁ ELEKTRONICKÁ VÁHA

NÁVOD K OBSLUZE ZÁVĚSNÁ ELEKTRONICKÁ VÁHA NÁVOD K OBSLUZE Strana 1 ZÁVĚSNÁ ELEKTRONICKÁ VÁHA Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná pouze se souhlasem autora ÚVOD, ZÁKLADNÍ

Více

ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK

ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK KTR U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01 tel. 572 633 985 s.r.o. nav_sl33.doc Provedení: Skříňka na kotel ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK Obr.1 Hmatník regulátoru ADEX SL-3.3 1. POPIS REGULÁTORU Regulátor

Více

Návod k použití pro Plošinovou váhu

Návod k použití pro Plošinovou váhu Návod k použití pro Plošinovou váhu Katalogové číslo: 214096 Základní podmínky pro používání váhy Pokud chcete, aby Vám Vaše váha sloužila spolehlivě a k Vaší spokojenosti, prostudujte prosím tento návod

Více

Návod k použití pro Počítací váhu ALC3

Návod k použití pro Počítací váhu ALC3 Návod k použití pro Počítací váhu ALC3 Katalogové číslo: 110034 Popis cejchuschopná počítací váha pro suchá prostředí s funkcí počítání kusů schválena pro obchodní užití ve všech zemích EU (OIML III) snímatelná

Více

MI Video rozhraní pro vozidla Renault. Přepínání mezi jednotlivými vstupy a ovládání přehrávání

MI Video rozhraní pro vozidla Renault. Přepínání mezi jednotlivými vstupy a ovládání přehrávání MI-1250 Video rozhraní pro vozidla Renault Tento adaptér (rozhraní) umožňuje zobrazit RGB signál o vysokém rozlišení, AV signál z externího zdroje (například DVD přehrávače) a video signál z kamery při

Více

Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití

Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití Síťový stabilizátor 230V ± 1,7 % Návod k obsluze a použití ST230 500 ST230 1000 ST230 2000 (500 VA) (1000 VA) (2000 VA) Obsah 1. Popis zařízení 2 2. Popis hlavního panelu 2 3. Funkce zařízení 2 4. Instalace

Více

VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK

VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK SWIFT VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK Vysoké rozlišení : 24 bitů AD převodníku s 16 000 000 interních dílků a 100 000 externích dílků Velká rychlost čtení: 2400 měření za sekundu Displej

Více

Návod k použití Commeter C3120 Digitální teploměr-vlhkoměr

Návod k použití Commeter C3120 Digitální teploměr-vlhkoměr www.cometsystem.cz Návod k použití Commeter C3120 Digitální teploměr-vlhkoměr Obsah ÚVOD... 3 TECHNICKÉ PARAMETRY... 4 Měřené a odvozené veličiny... 4 Obecné parametry... 5 Provozní podmínky... 6 Rozměrový

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ...4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ...5 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ...5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA...7

Více

Indikátor A12; A12SS Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO PRŮMYSLOVÉ A OBCHODNÍ VÁŽENÍ INDIKÁTOR A12 INDIKÁTOR A12 SS

Indikátor A12; A12SS Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO PRŮMYSLOVÉ A OBCHODNÍ VÁŽENÍ INDIKÁTOR A12 INDIKÁTOR A12 SS Indikátor A12; A12SS Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO PRŮMYSLOVÉ A OBCHODNÍ VÁŽENÍ INDIKÁTOR A12 INDIKÁTOR A12 SS Indikátor A12; A12SS Strana 2 1. ÚVOD, ZÁKLADNÍ POKYNY

Více

TDS. LED zobrazovače. 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS července 2012 w w w. p a p o u c h.

TDS. LED zobrazovače. 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS července 2012 w w w. p a p o u c h. LED zobrazovače 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS485 11. července 2012 w w w. p a p o u c h. c o m Katalogový list Vytvořen: 17.12.2004 Poslední aktualizace:

Více

Wie232. Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232. 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m

Wie232. Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232. 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Katalogový list Vytvořen: 19.1.2010 Poslední aktualizace: 29.7.2010 13:41 Počet stran: 8 2011 Adresa:

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZ2426MAX www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a provádět jeho

Více

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B Uživatelský manuál 1.0 Úvod...3 1.1 Použití multiplexoru...3 2.0 Principy činnosti...3 3.0 Instalace...3

Více

BASPELIN CPM. Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02

BASPELIN CPM. Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02 BASPELIN CPM Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02 únor 2000 Baspelin CPM K1 Vlastnosti regulátoru baspelin CPM 4 analogové vstupy, 5 binárních vstupů (230V, 50Hz), 4 nezávislé

Více

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OSOBNÍ MŮSTKOVÁ VÁHA S VÝŠKOMĚREM. Výrobce:

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OSOBNÍ MŮSTKOVÁ VÁHA S VÝŠKOMĚREM. Výrobce: NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OSOBNÍ MŮSTKOVÁ VÁHA S VÝŠKOMĚREM Výrobce: 1. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PRO POUŽÍVÁNÍ VÁHY Pokud chcete, aby Vám Vaše váha sloužila spolehlivě a k Vaší spokojenosti, prostudujte prosím

Více

OCS-L. Elektronická závěsná váha. Uživatelský návod

OCS-L. Elektronická závěsná váha. Uživatelský návod OCS-L Elektronická závěsná váha Uživatelský návod Obsah Úvod 3 1 Technické údaje 3 2 Rozměry váhy 4 3 Čelní panel 5 3.1 Funkce tlačítek 5 3.2 Význam symbolů 5 4 Obsluha 6 4.1 Provoz z baterií 6 4.2 Zapnutí

Více

Modul univerzálních analogových vstupů R560. Shrnutí

Modul univerzálních analogových vstupů R560. Shrnutí R560 Modul univerzálních analogových vstupů Shrnutí Modul analogových vstupů R560 je mikroprocesorem řízený, komunikativní modul s osmi vstupy s volitelným rozsahem (napětí, odpor, teplota, proudová smyčka).

Více

NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484

NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484 NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484 OBSAH 1. Popis 2. Propojení modulu s PC 3. Instalace a spuštění programu CS-484 4. POPIS JEDNOTLIVÝCH ZÁLOŽEK 4.1. Připojení 4.1.1 Připojení modulu 4.2. Nastavení

Více

Číslicový zobrazovač CZ 5.1

Číslicový zobrazovač CZ 5.1 Číslicový zobrazovač CZ 5.1 Určení - pro dálkové zobrazování libovolné veličiny, kterou lze zpracovat elektronicky, a která je převedena na číslo posílané po lince RS 485. Zobrazovaná veličina může být

Více

RTS-004 1500. Autonomní jednotka RTS pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce

RTS-004 1500. Autonomní jednotka RTS pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce RTS-004 1500 Autonomní jednotka RTS pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce Popis řídící jednotky: Řídící jednotka přístupového systému pro 1500 transpordérů, napájení 12-18Vss.,st.,

Více

Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko. Návod k použití. Dezinfekční zařízení GERMID. Typy: V015, V025, V030, V055

Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko. Návod k použití. Dezinfekční zařízení GERMID. Typy: V015, V025, V030, V055 Mlýnská 930/8, 678 01 Blansko Návod k použití Dezinfekční zařízení GERMID Typy: V015, V025, V030, V055 Obsah: 1. Úvod 2. Princip UV záření 3. Technický popis zařízení 4. Instalace a montáž 5. Provozní

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ Tenz2345 www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ... 4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ... 4 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ... 5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 7 6. TECHNICKÉ PARAMETRY...

Více

IRU resetovací jednotka

IRU resetovací jednotka INFRA JEDNOTKA PRO NULOVÁNÍ (RESET) RÁDIOVÝCH MODULŮ NA VODOMĚR E-RM 30.3XX IRU 10.00 resetovací jednotka APATOR METRA s.r.o. Havlíčkova 919/24 787 64 Šumperk tel.: +420 583 718 111 fax: +420 583 718 150

Více

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B Uživatelský manuál Bezpečnostní upozornění 1. Výrobce neodpovídá za možné poškození zařízení

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE ZH-KC-2000 Strana 1 UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ PŘEDVÁŽKA ZH KC 2000 Dovozce do ČR: ZEMAN Váhy s.r.o. Vranovská 699/33, 61400 Brno IČ 01804758 Tento soubor je chráněn autorskými právy

Více

Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití

Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití Bezpečnostní upozornění V průběhu instalace a obsluhy přístroje, dodržujte následující instrukce: 1) Přístroj smí zapojovat kvalifikovaná osoba. 2) Při instalaci

Více

1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. NAHRÁNÍ VLOŽENÉHO PROGRAMU

1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. NAHRÁNÍ VLOŽENÉHO PROGRAMU 141414141414 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato technická příručka platí pro všechny vložené programy, které se nahrávají do vyhodnocovacího zařízení VT 4110 pro možnost provádění dalších operací zejména v oblasti

Více

DIGI Timer 8 8 kanálové stopky se záznamem dat

DIGI Timer 8 8 kanálové stopky se záznamem dat www.dhservis.cz 8 kanálové stopky se záznamem dat Úvod Digi Timer 8 jsou osmikanálové jednoúčelové stopky, určené k časování po pěti minutových intervalech. Sdružují v sobě osm časovačů, z nichž každý

Více

Váha DIBAL G 310. Servisní středisko:

Váha DIBAL G 310. Servisní středisko: UŽIVATELSKÝ MANUÁL Váha DIBAL G 310 Servisní středisko: NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ VÁHY DIBAL G-310 OBSAH 1 POPIS VÁHY... 1 2 ÚVOD... 2 2.1 CHARAKTERISTIKA... 2 2.2 INSTALACE VÁHY... 2 2.3 ÚDRŽBA... 2 2.4 ZAPNUTÍ

Více

TeROM. Čip je umístěn do konce lana (cca 5 cm od úplného konce), který je označen bílým páskem se symbolem.

TeROM. Čip je umístěn do konce lana (cca 5 cm od úplného konce), který je označen bílým páskem se symbolem. návod k použití TeROM TeROM je elektronický systém značení vybraných statických a dynamických lan prostřednictvím naprogramovaného mikročipu. Celý systém se skládá ze samotného čipu a mobilního snímače

Více

Manuál Systém pro řízení výstražných signalizačních světel pro hasiče

Manuál Systém pro řízení výstražných signalizačních světel pro hasiče Manuál Systém pro řízení výstražných signalizačních světel pro hasiče Verze: v1.04 Ing. Stanislav Saska - 1 - Obsah: Úvod... 3 Bezpečnostní instrukce... 3 Bezpečnost práce a záruky výrobce... 3 Popis systému

Více

Návod k použití Commeter C3631 Digitální teploměr vlhkoměr s připojitelnou externí sondou teploty

Návod k použití Commeter C3631 Digitální teploměr vlhkoměr s připojitelnou externí sondou teploty www.cometsystem.cz Návod k použití Commeter C3631 Digitální teploměr vlhkoměr s připojitelnou externí sondou teploty Obsah ÚVOD... 3 TECHNICKÉ PARAMETRY... 4 Měřené a odvozené veličiny... 4 Obecné parametry...

Více

Děkujeme, že jste si vybrali stejnosměrný spínaný napájecí zdroj Axiomet AX-3004H. Než jej začnete používat, přečtěte si prosím návod k obsluze.

Děkujeme, že jste si vybrali stejnosměrný spínaný napájecí zdroj Axiomet AX-3004H. Než jej začnete používat, přečtěte si prosím návod k obsluze. 1. Úvod Děkujeme, že jste si vybrali stejnosměrný spínaný napájecí zdroj Axiomet AX-3004H. Než jej začnete používat, přečtěte si prosím návod k obsluze. 2. Bezpečnost Návod k obsluze obsahuje důležité

Více

UC485. Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením

UC485. Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením. Katalogový list Vytvořen: 22.6.2004 Poslední aktualizace: 5.listopadu 2007 08:30 Počet stran: 20 2007 Strana 2 OBSAH Základní informace...

Více

USB2RS232. Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232. Komunikace jednoduchým protokolem

USB2RS232. Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232. Komunikace jednoduchým protokolem Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232 Komunikace jednoduchým protokolem 1. září 2016 w w w. p a p o u c h. c o m USB2RS232 Katalogový list Vytvořen: 1.9.2016 Poslední aktualizace:

Více

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 2000

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 2000 SAUNOVÝ REGULÁTOR S 2000 Návod na obsluhu www.mctsro.com Saunový regulátor S2000 Návod na obsluhu Stránka 1/7 1. Popis Saunový regulátor S2000 je určen k ovládání a řízení provozu sauny. Je určen k řízení

Více

Programovatelná zobrazovací jednotka PDU

Programovatelná zobrazovací jednotka PDU Programovatelná zobrazovací jednotka PDU Pro měření a zobrazování fyzikálních veličin (výška hladiny, teplota, průtok apod.) Pro připojení hladinoměrů s proudovým nebo napěťovým výstupem (např. CLM, ULM,

Více

Selec4. Čtyřnásobný přepínač RS232. Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy. 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v.

Selec4. Čtyřnásobný přepínač RS232. Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy. 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v. Čtyřnásobný přepínač RS232 Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v. 10044 Selec4 Katalogový list Vytvořen: 31.10.2007 Poslední aktualizace:

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda

Více

SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA

SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA NÁVOD K OBSLUZE ČESKY SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA 1 ÚVOD Tento návod k obsluze vám ukáže, jak nainstalovat a používat termální pokladní tiskárnu Safescan TP-230. Přečtěte si prosím tento návod k

Více

Můstková váha Typ: KPZ 2E-06N Nerezová IP 67/68

Můstková váha Typ: KPZ 2E-06N Nerezová IP 67/68 Můstková váha Typ: KPZ 2E-06N Nerezová IP 67/68 Jednoduchá obsluha Tára po celém vážícím rozsahu 100% Nastavení nuly Síťový provoz NEREZ DIN 1.4301 Krytí indikátoru IP 67-68 Bateriový provoz Výstupy dat

Více

MĚŘIČ TLAKU. typ TLAK2275. www.aterm.cz

MĚŘIČ TLAKU. typ TLAK2275. www.aterm.cz MĚŘIČ TLAKU typ TLAK2275 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s příslušnými normami.

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TZD13526 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a

Více

O B S A H : TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TH TH12 TP05-9/98 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C

O B S A H : TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TH TH12 TP05-9/98 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C O B S A H : TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TH TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C č.txc0-4g.0082 TH12 TP05-9/98 1. Úvodní ustanovení 3 2. Definice pojmů 3 3. Rozsah použití

Více

Místní zobrazovací jednotka LDU 401 NÁVOD K OBSLUZE. průmyslová elektronika

Místní zobrazovací jednotka LDU 401 NÁVOD K OBSLUZE. průmyslová elektronika průmyslová elektronika NÁVOD K OBSLUZE Místní zobrazovací jednotka LDU 401 Před prvním použitím jednotky si důkladně přečtěte pokyny uvedené v tomto návodu a pečlivě si jej uschovejte. Výrobce si vyhrazuje

Více

D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy. (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma)

D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy. (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma) D/A převodník D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma) Komunikace linkami RS232 nebo RS485 28. ledna 2016 w w w. p a p o u c h.

Více

HHTQ88. Měřič kroutícího momentu Příručka pro uživatele -1-

HHTQ88. Měřič kroutícího momentu Příručka pro uživatele -1- HHTQ88 Měřič kroutícího momentu Příručka pro uživatele -1- OBSAH 1. VLASTNOSTI 3 2. SPECIFIKACE. 3 2 1 Obecná specifikace 3 2 2 Displej jednotky / max. rozsah / rozlišení 5 3. POPIS ČELNÍHO PANELU. 5 3

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-3 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Strana 1

NÁVOD K OBSLUZE. Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE Strana 1 ZÁVĚSNÁ ELEKTRONICKÁ VÁHA Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná pouze se souhlasem autora ÚVOD, ZÁKLADNÍ

Více

Převodník RS232 na RS485/422 UC485P. průmyslové provedení. galvanické oddělení. 28. února 2005 w w w. p a p o u c h. c o m

Převodník RS232 na RS485/422 UC485P. průmyslové provedení. galvanické oddělení. 28. února 2005 w w w. p a p o u c h. c o m Převodník RS232 na RS485/422 UC485P průmyslové provedení galvanické oddělení 28. února 2005 w w w. p a p o u c h. c o m 0006.01 UC485P UC485P Katalogový list Vytvořen: 21.2.2005 Poslední aktualizace: 28.2.2005

Více

Ovládací panel pro nastavení a monitorování funkce interního teplotního regulátoru modulu UTI-INV-xx TECHNICKÝ MANUÁL. UTI-ATWD ovládací panel

Ovládací panel pro nastavení a monitorování funkce interního teplotního regulátoru modulu UTI-INV-xx TECHNICKÝ MANUÁL. UTI-ATWD ovládací panel Ovládací panel pro nastavení a monitorování funkce interního teplotního regulátoru modulu UTI-INV-xx TECHNICKÝ MANUÁL UTI-ATWD ovládací panel POUŽITÍ Ovládací panel UTI-ATWD (dále jen panel) slouží k uživatelskému

Více

pro inkrementální a absolutní snímače

pro inkrementální a absolutní snímače TYP Z58 Univerzální indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače připojení pro inkrementální nebo absolutní systémy (FMAX, FEMAX, EMAX) osvědčené standardní funkce (např. opravný a multiplikační

Více

MI1308 Video rozhraní pro vozidla Volvo s displejem 5

MI1308 Video rozhraní pro vozidla Volvo s displejem 5 MI1308 Video rozhraní pro vozidla Volvo s displejem 5 Toto rozhraní (adaptér) umožňuje zobrazit RGB signál z navigačního systému, AV signál a video signál z kamery při couvání na 5 displeji ve vozidlech

Více

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ Term

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ Term MĚŘIČ TEPLOTY typ Term2205 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda

Více

220-240V 50Hz. indukční aktivní(především ventilátory) Stupeň ochrany IP34 Celkové rozměry nepřekročí Teplota prostředí

220-240V 50Hz. indukční aktivní(především ventilátory) Stupeň ochrany IP34 Celkové rozměry nepřekročí Teplota prostředí BU Obsah 1- Ustanovení 2- Doručená sada 3- Základní technický popis 4- Obchodní podmínky 5- Reklamační požadavky 6- Popis a složení 7- Instalace a připojení k elekt.proudu 8- Popis ovládání modelů, návrh

Více

ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS K790

ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS K790 ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS Aplikace Záskokový automat se používá k zajištění dodávky elektrické energie bez dlouhodobých výpadků v různých sektorech služeb, průmyslu apod. Automat

Více

Čtyřkanálový digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm Návod k použití

Čtyřkanálový digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm Návod k použití COMMETER C0141 Čtyřkanálový digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm Návod k použití Návod na použití digitálního teploměru COMMETER C0141 Přístroj je určen pro měření

Více

UC 485. PŘEVODNÍK LINKY RS232 na RS485 nebo RS422 S GALVANICKÝM ODDĚLENÍM. 15 kv E S D P rot ect ed

UC 485. PŘEVODNÍK LINKY RS232 na RS485 nebo RS422 S GALVANICKÝM ODDĚLENÍM. 15 kv E S D P rot ect ed UC 485 PŘEVODNÍK LINKY RS232 na RS485 nebo RS422 S GALVANICKÝM ODDĚLENÍM 15 kv E S D P rot ect ed IE C- 1000-4-2 27.1.2004 0006.00.00 POPIS Modul je použitelný pro převod linky RS232 na linku RS485 nebo

Více

SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY

SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY typ DIS0462D1 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U

Více

Uživatelský manuál. KNXgw232

Uživatelský manuál. KNXgw232 KNXgw232 Uživatelský manuál verze 1.5 KNXgw232 slouží pro ovládání a vyčítání stavů ze sběrnice KNX RS232 s ASCII protokolem signalizace komunikace galvanické oddělení KNX - RS232 možnost napájení z KNX

Více