Název vzdělávacího programu: Laický zdravotník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Název vzdělávacího programu: Laický zdravotník"

Transkript

1 Název vzdělávacího programu: Laický zdravotník Minimální kompetenční profil: Laický zdravotník pro rekreační akce dětí a mládeže Organizace: Prázdninová škola Lipnice, o. s. A. Cíl vzdělávacího programu Připravit absolventa na roli zdravotníka zotavovacích akcí: předat znalosti o život ohrožujících stavech, dostatečných pro bezchybný výklad a hodnocení nácvikových situací u absolventů vzdělávacího programu Poskytovatel první pomoci upevnit základní dovednosti získané v předchozím vzdělávacím programu upevnit dovednosti získaných v základní části programu nacvičit prakticky první pomoci předat znalosti o hygienických a administrativních činnostech spojených s rolí zdravotníka zotavovacích akcí Absolvent je schopen odvrátit ohrožení života a zdraví při poruše vědomí, masivním krvácení, zástavě dechu, poranění páteře a popálení. Konkrétní cíle Absolvent: umí poskytnout první pomoc v život ohrožujících stavech ovládá ošetřovatelské, hygienické a právní minimum ovládá ošetřovatelskou kompetenci (ošetřování drobných poranění, odstranění klíšťat, pravidelná medikace dle dispozic dětí a rodičů) dokáže vést zdravotnickou dokumentaci umí dohlédnout na hygienické normy (kontrola kuchyně, toalet, jídelny, zdrojů pitné vody a jídelní nádobí) dokáže nastavit zdravotnická a hygienická pravidla tábora (denní režim, zacházení s pitnou vodou, mytí rukou po použití toalet, čištění zubů, mytí) ovládá kontrolní činnost (kontrola zdravotních kompetencí ostatních vedoucích tábora, kontrola programu z hlediska věku a zdravotního stavu dětí, kontrola jídelníčku a vyváženosti stravy, kontrola naplňování pitného režimu). umí pracovat s léky a zdravotnickým materiálem (nákup potřebného zdravotnického materiálu v souladu s platnou legislativou, práce s léky jednotlivých dětí) ovládá plánovací činnost při budování stanového tábora (rozhodnutí o umístění táborových staveb s ohledem na platnou legislativu). B. Cílová skupina Cílovou skupinou jsou pracovníci pracující s dětmi a mládeží.

2 Požadavky na účastníky Požadavky na účastníky jsou: věk min. 17 let, ukončené základní vzdělání, vlastní zájem účasti na vzdělávacím programu. Počet účastníků: doporučeno účastníků, optimum je 15 účastníků. C. Forma vzdělávacího programu Vzdělávací program je realizován prezenční formou. Mezi prezenčními setkáními probíhá samostudium. Vzdělávací formy Jsou využity forma skupinová, individuální, workshop a zážitková forma. Hodinová dotace vzdělávacího programu Hodinová dotace jednotlivých modulů je uvedena v detailním popisu vzdělávacího programu, časová dotace celkem je 40 hodin. D. Metody vzdělávání přednáška s integrovaným nácvikem dovedností demonstrace použití dovedností a znalostí účastníkem nácvikové situace (simulace) s následným rozborem Charakteristika simulační metody: simulace je prostředek k fixaci dovedností a motivací k dalšímu studiu simulace není forma zkoušení, příležitost prožít si možné chyby je podporou pozdějšího správného postupu zpětná vazba lektorem je poskytována v co nejmenších skupinách klíčové dovednosti jsou účastníkem používány v simulacích opakovaně E. Didaktické prostředky Video a audio nahrávky autorizované pro výuku první pomoci; výukové plakáty (Člověk zevnitř, 3 kroky první pomoci); resuscitační pomůcky; resuscitační manekýn dospělý realistický; resuscitační manekýn cvičný; resuscitační manekýn kojenec; příslušenství k resuscitačním manekýnům desinfekce, plíce; cvičné autolékárny a lékárny; cvičný zdravotnický materiál (obvazy, rukavice, šátky atd.); karimatky a podložní plachty pro nácvik venku; ukázky zdravotnického materiálu a techniky (epipen, AED, glukagon, středisková lékárna, obvazy); maskovací materiál a muláže pro simulace (umělá krev); kazuistiky připravené lektory (příklad kazuistiky je uveden v části Vyhodnocení). Dále viz část J. Materiální a technické zabezpečení. F. Inovativnost Metodou výuky, která je používána vzhledem k cílům vzdělávacího programu v největší míře, je zpětná vazba od lektora pro každého jednotlivého účastníka. Tímto inovativním přístupem, který není

3 v kontextu výuky první pomoci běžně používán, je možné formovat také postoje a motivace účastníků pracovníků s dětmi a mládeží. G. Popis vzdělávacího programu Vzdělávací program se skládá z osmi modulů, které se rozdělují do programových bloků. Sestavení programových bloků je navrženo tak, že umožňuje opakované nacvičování a potvrzování dovedností účastníků. Obsah vzdělávacích modulů Modul 1 (4 hodiny) Anotace: Modul 1 má za cíl seznámit účastníky s rozsahem a členění vzdělávacího programu a zároveň propojit předchozí znalosti z kompetence první pomoci a prevence s tímto vzdělávacím programem a plynule na ně navázat. seznámení s jednotlivými okruhy znalostí a kompetencí zahájení procvičování kompetence první pomoc a prevence Modul 2 (5 hodin) Anotace: Modul dvě slouží k seznámení se zdravotnickou dokumentací, požadavky legislativy na ni a praktický nácvik práce s ní s ohledem na problematiku zotavovacích akcí. Vstupní dokumentace svěřených osob Čtení a práce se zdravotnickou dokumentací Vedení zdravotnické dokumentace pro zotavovací akci. Modul 3 (3 hodiny) Anotace: Modul 3 učí znalosti nezbytné pro zahájení zotavovací akce a dále slouží k osvojení dovedností práce se zdravotnickými deklaracemi. Praktický nácvik předem vyplněné zdravotní deklarace, hodnocení stavu účastníků, rizik Práce před zahájením akce Preventivní opatření, nastavení pravidel Modul 4 (3 hodiny) Anotace: Modul 4 seznamuje s legislativou a náležitostmi nezbytnými v průběhu zotavovací akce, které spadají do kompetencí zdravotníka. Hygienicko-preventivní práce v průběhu akce Kontrola kuchyně, skladování potravin, rizika nevhodného skladování potravin Jídelníček a pitný režim Aktivity kreslení plánku tábora, hodnocení vhodnosti umístění jednotlivých staveb Modul 5 (12 hodin) Anotace: Modul 5 seznamuje teoreticky i prakticky s obvyklými činnosti při ošetřování drobných ran a poranění Práce se zdravotnickým materiálem ošetřovatelství drobná poranění

4 hygiena, desinfekce, kontrola ran běžné zdravotní komplikace pro zotavovací akce Modul 6 (3 hodiny) Anotace: Modul 6 seznamuje s prací s léky jak svěřenými od zákonných zástupců, tak léky v lékárně vlastní zotavovací akce. Práce s lékárnou a léky Vybavení a obsah lékárny Modul 7 (8 hodin) Anotace: Modul 7 učí základní techniky odběru anamnézy a seznamuje s nejčastějšími onemocněními a akcemi, které by měl zdravotník provést. Odběr anamnézy Nejčastější onemocnění s přihlédnutím k prioritám Chronicky nemocné dítě na táboře (astma bronchiale, epilepsie, cukrovka, pomočování) Bolest břicha Průjem, zvracení, dehydratace Alimentární infekce, prevence a režimová opatření Drobná poranění Sluneční popáleniny Poranění končetin Alergie Rozhodování o typu návazného ošetření (převoz k lékaři, kontroly, režimová opatření) Modul 8 (2 hodiny) Anotace: Modul 8 slouží k ověření znalostí a dovedností účastníků vzdělávacího programu. zkoušení Povinná literatura Skripta první pomoci ZDrSEM. Brno: Computer press, Doporučená literatura Hasík J. Nebojte se první pomoci. Brno: MAAGS, Franěk O., Sukupová P. První pomoc nejsou žádné čáry, ale dokáže zázraky: minipříručka první pomoci, Ilcor Guidelines 2010 Příručka první pomoci. Perfekt, Smith T. Lidské tělo, Praha: Fortuna Libri, Ertlová F., Mucha J., Přednemocniční neodkladná péče. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, Šebek M. Nejčastěji se vyskytující akutní stavy (el.), Plintovič M. První pomoc a úvod do cestovní a horské medicíny, Olomouc: UJEP, 2007.

5 Mareček V. První pomoc a kniha úrazů. Praha: Verlag Dashöfer, Kubíková Z. A kol. První pomoc a jak ji učit. Brno: Masarykova univerzita, Kapesní vydání doporučených postupů v resuscitaci. Praha: ČRR, Beránková M. a kol. První pomoc pro střední zdravotnické školy. Praha: Informatorium Bydžovský J. První pomoc, Praha: Grada Publishing, Herbs D. První pomoc stručný průvodce pro každého. Brno: Cerm, Keggenhoff F. První pomoc jak poskytnout rychlou a správnou první pomoc. Praha: Ikar, Kelnerová J. První pomoc pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada Publishing, 2007 Madian A. První pomoc na cestách. Praha: Grada, Petržela M. První pomoc pro každého. Praha: Grada Publishing, Pokorný J. Lékařská první pomoc. Praha: Galén, Stelzer J. První pomoc pro každého. Praha: Grada Publishing, Gregora M. První pomoc u dětí. Praha: Mladá fronta, Jourová I. První pomoc v rodinách s dětmi. Brno: Computer Press, H. Časový harmonogram vzdělávacího programu Doporučená realizace vzdělávacího programu je v rámci dvou prezenčních víkendových setkání, kdy se začíná již pátečním podvečerním blokem. I. Personální zajištění Lektor 1 by měl mít vysokoškolské lékařské vzdělání a praxi, vhodný je obor anesteziologie a resuscitace, další specializaci např. ARO, minimálně 10 let praxe v záchranné zdravotnické službě, minimálně 5 let pedagogická praxe, psychoterapeutický výcvik Lektor 2 by měl mít minimální vzdělání VOŠ, např. diplomovaný zdravotnický záchranář, min. 5 let člen skupiny dobrovolných záchranářů, měl by mít minimálně 1 rok stáž na Záchranné zdravotnické službě Lektor 3 a 4 by měl mít vysokoškolské lékařské vzdělání a praxi, vhodný je obor anesteziologie a resuscitace, praxi v záchranné zdravotnické službě, být lektorem - zdravotnickým instruktorem Českého červeného kříže Další možní lektoři: Studenti lékařských ročníků (6. ročník), s praxí např. záchranář kynologie, záchranář Horské služby, lektor Českého červeného kříže, absolvent psychoterapeutického výcviku J. Materiální a technické zabezpečení základní kancelářské potřeby (flipchart, papíry, fixy) dataprojektor, audiotechnika, notebook zázemí pro účastníky (kuchyňka, WC, sklad) vhodné okolí (travnatá, bezpečná plocha) pro praktický nácvik v těsné blízkosti (do max. 1 minuty od střediska)

6 vhodné okolí pro simulované akce s členitým, bezpečným terénem (do max. 5 minut od střediska) Požadavky na prostorové podmínky: přednášecí místnost s kobercem, kde je možné provádět nácvik na zemi, další 2 místnosti nebo prostory, které je možno použít při dělené výuce a nácvikách. K. Vyhodnocení Absolvent po ukončení programu zvládá níže uvedené dovednosti, zná níže uvedené znalosti: Odborné dovednosti Zhodnocení obsahu zdravotního dotazníku a lékařských posudků hodnotí zdravotní stav účastníků podle dokumentace a orientačního vyšetření, vybírá účastníky vyžadující zvýšenou péči; navrhuje předběžná opatření pro pobyt účastníka se speciálními vzdělávacími potřebami, sestavuje plán zdravotního dozoru s ohledem na zdravotní stav jednotlivých účastníků Zhodnocení hygienického stavu stravování, sanitárních zařízení a jiných společných prostor zotavovací akce specifikuje činnosti osob činných při hromadném stravování, jimž je třeba věnovat zvýšenou pozornost, navrhuje systém čištění společně užívaných prostor včetně výběru vhodných čistících a desinfekčních prostředků, shrnuje hygienická specifika provozu zotavovací akce (např. skladování a zpracování potravin, užití pitné vody, likvidace odpadů a bioodpadů) Práce s léčivy provádí kontrolu lékárny a navrhuje doplnění rozpoznává nežádoucí účinky léčiv v lékárničce na základě analýzy zdravotních dotazníků a lékařských posudků navrhuje doplnění lékárny o vybavení odpovídající zdravotnímu stavu účastníků (viz zhodnocení zdrav. dotazníků) stanovuje režim přístupu účastníků akce k hlavní (střediskové) lékárně vyhodnocuje klady a zápory ponechání léčiv v rukách účastníků Vedení zdravotního dokumentace zapisuje typové běžné události do zdravotní dokumentace, navrhuje další režim a záznam změny ve zdravotním stavu účastníka stanovuje ochranu citlivých zdravotních dat účastníků

7 připravuje zprávu pro informaci účastníka, nebo jeho zákonného zástupce po ukončení akce sestaví traumatologický plán Lektorské dovednosti navrhuje osnovu školení osob činných při akci v oblasti první pomoci a hygienických norem navrhuje osnovu školení účastníků akce v oblasti hygienického minima ( zohlední určení místa osobní hygieny atd.) Ošetřovatelské dovednosti zhodnotí zdravotní stav účastníka s výstupem, zda vyžaduje/nevyžaduje odbornou lékařskou péči navrhuje postup, či prakticky předvede vhodný způsob ošetření, včetně použití zdravotnického materiálu, u konkrétních případů: rány, poranění pohybového aparátu, rozpozná poranění vyžadující odbornou lékařskou péči parazité tepelná poranění organismu alimentární nákazy onemocnění dýchacího ústrojí předvede způsoby podávání léků, zhodnotí výhody různé aplikace léčiv používá vhodné způsoby komunikace s dětským pacientem/účastníkem, zákonnými Odborné znalosti zná hygienické požadavky na vedení pobytových akcí, zná vyhlášky a zákony vztahující se k vedení pobytových akcí, zná tvorba traumatologického plánu, zná zásady tvorby jídelníčku, zná tvorba zdravotního dotazníku, zná obsah a údržba lékárniček, zná prevenci úrazů při pohybových aktivitách, rozcvičení, únava, zná prevenci zásahu bleskem, zná prevenci rizika tonutí, chování skupiny u vodních ploch, zná prevenci nákaz chorobami přenášenými hmyzem,

8 zná prevenci poškození chladem a mrazem, zná prevenci poškození teplem a světlem, zná onemocnění dýchacího ústrojí, kašel, běžné virózy, zná pitný režim a dehydratace, zná střevní infekce, průjem, zná močové infekce, zná používané léky a jejich nežádoucí účinky, zná zásady tělesné hygiena, zná desinfekční prostředky, zná psychosomatika Vyhodnocení úspěšnosti účastníka probíhá na dvou rovinách 1. Hodnocení aktivity účastníka na simulacích: osobní hodnocení lektorem 2. Samostatná práce s kazuistikou: pro každý časový úsek napište shrnutí, nebezpečí a plán: V pozdním létě vedete vodácký výcvik na přehradě. Voda je chladná a vane ostrý vítr. Záchranná služba je dosažitelná mobilním telefonem. Při silném poryvu jeden z posádky - devítiletý hoch spadl do vody. Má na sobě záchrannou vestu, doba pobytu ve vodě je asi 3 min. Vytahujete pacienta z vody, je v bezvědomí, nereaguje na podněty, nedýchá, nehmatáte žádný puls na krční tepně. 14:38 Dvakrát zvracel během resuscitace. Po dvou minutách se objevuje spontánní puls na krčních tepnách a po čtyřech minutách začíná sám dýchat. Zůstává bez reakce na podněty. Víme, že pacient nebere žádné léky, neudává alergii a nemá žádnou medicínskou historii. Poslední jídlo byl oběd před hodinou, jedl málo. Vyšetření zjišťuje pouze 2 cm dlouhou tržnou ránu na pravém spánku, téměř nekrvácející. Životní funkce v 14:38: Dýchání 10 a normální Nereaguje Puls hůře hmatný na zápěstí 48 a pravidelný T podchlazen Kůže bledá, chladná, vlhká. 14:56: Začíná reagovat na hlas, nejprve sténáním, dále už srozumitelně. Stěžuje si na zimu, bolest v hrudníku a hlavy a pocit na zvracení. Po několika minutách opět zvrací. Druhé vyšetření je totožné, obvaz na hlavě lehce prosakuje krví. 3. Zkoušení praktických dovedností: absolvent ovládá preventivní znalosti, zdravotní znalosti a dovednosti, dokáže řešit zadané modelové situace, dokáže zpracovat zdravotnickou dokumentaci. 4. Test: příklady otázek: 1. Z jakých příznaků usoudíte, že je možné nechat dítě s bolestmi břicha v táboře? 2. Jaké základní otázky položíte dítěti s teplotou 37.6C? 3. Jaká opatření zavedete v případě opakovaného průjmového onemocnění u více svěřených osob? 4. Napište stručnou osnovu anamnézy. 5. Jste na táboře mimo dosah GSM signálu, přivolání a příjezd Zdravotnické záchranné služby cca 2 hodiny jak budete řešit onemocnění pacienta s bolestmi při dýchání, kašlem a vykašláváním hustšího žlutého hlenu a zvýšenou teplotou? K evaluaci rozvoje kompetencí účastníků i samotné realizace programu byl pilotně využit sebehodnotící nástroj vyvíjený v projektu Klíče pro život v rámci Vzdělávacího modulu

9 ( Princip nástroje je založen na porovnání vstupního a výstupního dotazníku účastníka vzdělávání, ve kterém sám hodnotí stupeň dosažených znalostí a dovedností, případně prochází toto hodnocení následnou korekturou lektora.

Název vzdělávacího programu: Školitel první pomoci výuka zážitkem

Název vzdělávacího programu: Školitel první pomoci výuka zážitkem Název vzdělávacího programu: Školitel první pomoci výuka zážitkem Minimální kompetenční profil: Lektor prevence a první pomoci v oblasti práce s dětmi a mládeží Organizace: Prázdninová škola Lipnice o.

Více

Název vzdělávacího programu: Poskytovatel první pomoci

Název vzdělávacího programu: Poskytovatel první pomoci Název vzdělávacího programu: Poskytovatel první pomoci Minimální kompetenční profil: Pracovník pracující v organizaci poskytující výchovně vzdělávací aktivity pro děti a mládež oblast první pomoci a prevence

Více

*MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor

*MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor MINISTERSTVO VNITRA GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR Č.j.: MV-83112-1/PO-IZS-2014 *MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor Kódové označení: ZZZ JSDH Praha 17. června 2014

Více

Pedagog a žáci s chronickou chorobou

Pedagog a žáci s chronickou chorobou Pedagog a žáci s chronickou chorobou Podrobný přehled témat výuky : I. - základní informace o chorobě a příznacích - léčba dietou ( výměnné jednotky ) - léčba inzulínem, zásady při aplikaci - seznámení

Více

ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná

ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná POZVÁNKA NA ODBORNÝ SEMINÁŘ ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná 28. března 2017 od 9.00 do 14.00 hodin, prezence účastníků od 8.45 hodin Domov Slunečnice Ostrava Opavská 4472/76, 708 00 Ostrava-Poruba Akreditovaný

Více

Název vzdělávacího programu: Laický zdravotník akce pro děti a mládež

Název vzdělávacího programu: Laický zdravotník akce pro děti a mládež Název vzdělávacího programu: Laický zdravotník akce pro děti a mládež Minimální kompetenční profil: Laický zdravotník akce pro děti a mládež Organizace: Chameleon - odbor Klubu českých turistů; www.chameleonbrno.org

Více

Učte se s námi, aby jiní mohli žít.

Učte se s námi, aby jiní mohli žít. Nabízíme školení a poradenství v oblasti výuky první pomoci. Jsme firma, která se zabývá problematikou první pomoci, bezpečnosti a taktikou zvládání krizových a mimořádných situací. Naučíme Vás správnému

Více

Zdravotník zotavovacích akcí

Zdravotník zotavovacích akcí Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno www.sssbrno.cz Zdravotník zotavovacích akcí 40hodinový praktický kurz.

Více

Předlékařská první pomoc (podpora pro kombinovanou formu studia)

Předlékařská první pomoc (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Předlékařská první pomoc (podpora pro kombinovanou formu studia) Mgr. Renata Gerhartová Cíle předmětu: Poskytnout studentům základní

Více

8. PŘÍLOHY. Seznam příloh s odkazy na stránky se související kapitolou dokumentu

8. PŘÍLOHY. Seznam příloh s odkazy na stránky se související kapitolou dokumentu 8. PŘÍLOHY Seznam příloh s odkazy na stránky se související kapitolou dokumentu Název Strana Příloha č. 1: podmínky pro podávání a použití některých potravin a přípravu pokrmů 42 Příloha č. 2: náplň kurzu

Více

*MVCRX00VF9FB* MVCRX00VF9FB prvotní identifikátor

*MVCRX00VF9FB* MVCRX00VF9FB prvotní identifikátor *MVCRX00VF9FB* MVCRX00VF9FB prvotní identifikátor MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-6614-1/O-IZS-2012 Kódové označení: NZ raha 10. února 2012 listů: 17 Schvaluji:

Více

edukuj vzdělávací centrum katalog pro firmy

edukuj vzdělávací centrum katalog pro firmy edukuj vzdělávací centrum katalog pro firmy Mgr. Ludmila Lešková www.edukuj.cz str. 1 Co je Edukuj a kdo za ním stojí Školení první pomoci v rámci BOZP str. 2 Tvorba plánů první pomoci str. 2 str. 3 Poradenství

Více

Zdravotník zotavovacích akcí

Zdravotník zotavovacích akcí Zdravotník zotavovacích akcí Kurz obsahuje předměty, které umožní získání potřebných znalostí a dovedností k vykonávání funkce zdravotníka na školních akcí. Je určen pedagogickým pracovníkům všech stupňů

Více

Název vzdělávacího programu: Vzdělávání vedoucích dětí a mládeže se zaměřením na vodácké aktivity do 18 let

Název vzdělávacího programu: Vzdělávání vedoucích dětí a mládeže se zaměřením na vodácké aktivity do 18 let Název vzdělávacího programu: Vzdělávání vedoucích dětí a mládeže se zaměřením na vodácké aktivity do 18 let Minimální kompetenční profil: Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na vodácké (příp. horolezecké

Více

Pořadové číslo : 2. 1. Název vzdělávacího programu: Prevence úrazů u dětí v mateřských školách

Pořadové číslo : 2. 1. Název vzdělávacího programu: Prevence úrazů u dětí v mateřských školách Pořadové číslo : 2 1. Název vzdělávacího programu: Prevence úrazů u dětí v mateřských školách 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Analýza současného stavu

Více

Kurz osobnostní a sociální výchovy pro žáky 2. stupně ZŠ a střední školy ZDRAVOTNICKY KURZ. Martin Čapek. www.odyssea.cz

Kurz osobnostní a sociální výchovy pro žáky 2. stupně ZŠ a střední školy ZDRAVOTNICKY KURZ. Martin Čapek. www.odyssea.cz Kurz osobnostní a sociální výchovy pro žáky 2. stupně ZŠ a střední školy ZDRAVOTNICKY KURZ Martin Čapek www.odyssea.cz OBSAH 2 Zdravotnický kurz... 3 2.1 Obecně o kurzu... 3 2.2 Očekávané výstupy kurzu...

Více

Název vzdělávacího programu: Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let)

Název vzdělávacího programu: Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let) Název vzdělávacího : Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let) Minimální kompetenční profil: Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let) Organizace:

Více

NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC

NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC *MVCRX03A276Z* MVCRX03A276Z MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-168114-2/O-IZS-2016 Kódové označení: NZ raha 6. ledna 2017 listů: 14 Schvaluje: genmjr. Ing. Drahoslav

Více

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání Církevní ZŠ a SŠ Plzeň Táborská 28, 326 00 Plzeň Obor vzdělání (kód a název): 74-41-M/01 Sociální činnost Forma vzdělávání: dálková SOUBOR MATURITNÍCH OKRUHŮ PEČOVATELSTVÍ pro školní rok 2018/2019 1. Péče

Více

STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE

STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE 2. díl Lenka ŠOLCOVÁ a kolektiv autorů Obsah I. SPECIFIKA JEDNOTLIVÝCH PRACOVIŠŤ (Mgr. Lenka Šolcová)...

Více

Práva a povinnosti ZZA

Práva a povinnosti ZZA Práva a povinnosti ZZA CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 Dány vyhláškou 106/2001 Práva a povinnosti zdravotníků zotavovacích akcí Činnost zdravotníků před odjezdem Činnost při odjezdu Činnost

Více

Část B 9. Plán zdravotnického zabezpečení

Část B 9. Plán zdravotnického zabezpečení Část B 9 Plán zdravotnického zabezpečení 1 Plán zdravotnického zabezpečení Obsah: Úvod 3 1. Zdroje a služby pro zdravotnické zabezpečení činnosti Městského úřadu Ostrov a krizového štábu města při řešení

Více

ZDRAVOTNICKÝ DENÍK TURISTICKÝ ODDÍL TULÁCI KARLÍN.

ZDRAVOTNICKÝ DENÍK TURISTICKÝ ODDÍL TULÁCI KARLÍN. ZDRAVOTNICKÝ DENÍK www.tulaci-karlin.webnode.cz karlin.tulaci@seznam.cz Mladí ochránci přírody, Tuláci U Císařské cesty Praha - Benice TO Tuláci Karlín, TURISTICKÝ ODDÍL TULÁCI KARLÍN od roku A Všeobecné

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO)

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO) 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KUMVŠL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO) Počet předmětů: 1 Délka trvání

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu:

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KUMVšL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: ODBORNÝ KURZ METODIKA VÝUKY ZDRAVOTNICKÉ PŘÍPRAVY (MVZP) Počet předmětů: 1 Délka

Více

Název vzdělávacího programu: Náčelnické zkoušky se všeobecným zaměřením

Název vzdělávacího programu: Náčelnické zkoušky se všeobecným zaměřením Název vzdělávacího programu: Náčelnické zkoušky se všeobecným zaměřením Minimální kompetenční profil: Samostatný vedoucí dětí a mládeže všeobecné záměření Organizace: Liga lesní moudrosti (LLM) A. Cíl

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Název vzdělávacího programu: Garant vzdělávání v organizacích pracujících s dětmi a mládeží

Název vzdělávacího programu: Garant vzdělávání v organizacích pracujících s dětmi a mládeží Název vzdělávacího programu: Garant vzdělávání v organizacích pracujících s dětmi a mládeží Minimální kompetenční profil: Garant vzdělávání v oblasti práce s dětmi a mládeží Organizace: Project Outdoor

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Standard kvality č. 9 - Personální a organizační zajištění sociální služby Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí 1. Typ

Více

Projekt První pomoc do škol v Kraji Vysočina. Krajský úřad Kraje Vysočina odbor zdravotnictví

Projekt První pomoc do škol v Kraji Vysočina. Krajský úřad Kraje Vysočina odbor zdravotnictví Projekt První pomoc do škol v Kraji Vysočina Krajský úřad Kraje Vysočina odbor zdravotnictví 1 Motto: Znalost zdravotnické první pomoci se musí stát standardní a přirozenou součástí vzdělání všech mladých

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: Název projektu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace výuky Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Úvod do první pomoci. Zásady poskytování

Více

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PP1 První pomoc

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PP1 První pomoc SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PP1 První

Více

vědomostí, dovedností a schopností vždy

vědomostí, dovedností a schopností vždy ZDRAVOVĚDA MYŠÍK PRVNÍ POMOC Soubor opatření prováděných podle svých vědomostí, dovedností a schopností, ale vždy tak, aby Zachránily život Zabránily zhoršení stavu postiženého Zajistily bezpečnost poraněnému,

Více

Deset let výuky první pomoci vkraji Vysočina

Deset let výuky první pomoci vkraji Vysočina Deset let výuky první pomoci vkraji Vysočina 10. ročník konference MEDICÍNA KATASTROF 28. - 29. 11. 2013, Hradec Králové Zpracovatel: Krajský úřad Kraje Vysočina Bc. Ing. Tomáš Halačka Krajský úřad Vysočina,

Více

1. Základy stavby a funkce lidského těla 3-3. 2. První pomoc teoretická část 10-10. 3. První pomoc praktická část - 16 16. 4. Péče o nemocné 2 2 4

1. Základy stavby a funkce lidského těla 3-3. 2. První pomoc teoretická část 10-10. 3. První pomoc praktická část - 16 16. 4. Péče o nemocné 2 2 4 Téma Počet hodin Teorie Praxe Celkem 1. Základy stavby a funkce lidského těla 3-3 2. První pomoc teoretická část 10-10 3. První pomoc praktická část - 16 16 4. Péče o nemocné 2 2 4 5. Základy zdravotnické

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Lektorské dovednosti Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

U Č E B N Í O S N O V Y. kurz Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO

U Č E B N Í O S N O V Y. kurz Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO U Č E B N Í O S N O V Y kurz Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO 2 0 0 7 Charakteristika kurzu Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

1) Identifikační údaje (podle 5 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů). Obchodní firma

1) Identifikační údaje (podle 5 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů). Obchodní firma Platnost k 15. 10. 2012/aktualizace 8. 1. 2013 ŽÁDOST O AKREDITACI rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci člen první pomoci Formulář pro zpracování žádosti o akreditaci podle vyhlášky

Více

Název vzdělávacího programu: Projektový manažer volnočasových aktivit

Název vzdělávacího programu: Projektový manažer volnočasových aktivit Název vzdělávacího programu: Projektový manažer volnočasových aktivit Minimální kompetenční profil: Projektový manažer volnočasových aktivit pro děti a mládež Organizace: Duha; www.duha.cz Vzdělávací program

Více

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI PRVNÍ POMOC DEFINICE: Soubor jednoduchých a účelných opatření, která mohou být poskytnuta kdekoli a kdykoli, která slouží k bezprostřední pomoci při náhlém postižení zdraví. CÍL PRVNÍ POMOCI: Provádět

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: SPECIÁLNÍ KURZ PRVNÍ POMOC V POLI (PPP)

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: SPECIÁLNÍ KURZ PRVNÍ POMOC V POLI (PPP) 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KVŠLUM UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: SPECIÁLNÍ KURZ PRVNÍ POMOC V POLI (PPP) Počet předmětů: 1 Délka trvání kurzu: 5

Více

Organizování záchranných prací 4 Provádění záchranných prací v zimním období 4 Poskytování zdravotní pomoci v zimním období 4 Lyžování 3

Organizování záchranných prací 4 Provádění záchranných prací v zimním období 4 Poskytování zdravotní pomoci v zimním období 4 Lyžování 3 Záchranář pro lyžařské tratě (kód: 65-025-M) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus (kód: 65) Týká se povolání: Zaměstnanec lyžařského areálu

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Supervize Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318)

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) První pomoc I Cíl první pomoci, třídění zraněných,

Více

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK K čemu slouží zdravotnická záchranná služba: Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou

Více

*MVCRX01FEPLR* MVCRX01FEPLR

*MVCRX01FEPLR* MVCRX01FEPLR MINISTERSTVO VNITRA *MVCRX01FEPLR* MVCRX01FEPLR generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV- 37873-1/PO-IZS-2013 Praha 4. dubna 2013 listů: 11 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba generální

Více

Kurz Zdravotník zotavovacích akcí

Kurz Zdravotník zotavovacích akcí Adresa: Strážnická 1016/4, Plzeň IČ: 88511324 Telefon vedení: +410 605 413 180 Telefon kancelář: +420 602 441 302 Email: info@ludmilaleskova.cz kancelar@ludmilaleskova.cz Podle zákoníku práce má zaměstnavatel

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

Sborník inovované výuky

Sborník inovované výuky Sborník inovované výuky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně 2014 1. Úvod Sborník inovované výuky zahrnuje: - Soubor vybraných přednášek odborníků z praxe. - Metodické listy pro učitele určené pro inovativní

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Návrh VYHLÁŠKA ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle. zákona č. /2009 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Sebepoznávání Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

Základy první pomoci

Základy první pomoci Základy první pomoci CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 www.kapa-ops.cz První pomoc Kdo zachránil jeden život, jakoby zachránil celý svět. (Talmud) Poskytnutí první pomoci je základní občanskou

Více

Cíl vzdělávacích modulů:

Cíl vzdělávacích modulů: PŘÍLOHA č. 9 OBSAH VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Projekt rozšiřuje nabídku dalšího vzdělávání prostřednictvím vytvoření vzdělávacího programu se speciální SW aplikací a skripty pro personalisty a vedoucí pracovníky,

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6-9. ročník III2-11-04 První pomoc První pomoc Základní test Mgr. Vilém Nejezchleb 155, 112 Obecné informace 1. Nejúčinnější prevence poranění hlavy při

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Standard kvality č. 2 - Ochrana práv klientů sociálních služeb Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí 1. Typ vzdělávání 1)

Více

INFORMACE pro provozovatele dětských táborů

INFORMACE pro provozovatele dětských táborů INFORMACE pro provozovatele dětských táborů Dle informací z zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, která určuje povinnosti také pro provozovatele zotavovacích akcí. Součástí tohoto zákona jsou

Více

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití Úvod do problematiky předlékařské pomoci Předlékařská první pomoc v sobě zahrnuje soubor jednoduchých

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz TRANSPORT RANĚNÝCH

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz TRANSPORT RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz TRANSPORT RANĚNÝCH Škola Autor SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová Název Téma VY_32_INOVACE_07_B_04_ZDR

Více

Název vzdělávacího programu: Bezpečnostní garant zotavovacích akcí dětí a mládeže

Název vzdělávacího programu: Bezpečnostní garant zotavovacích akcí dětí a mládeže Název vzdělávacího programu: Bezpečnostní garant zotavovacích akcí dětí a mládeže Minimální kompetenční profil: Bezpečnostní garant zotavovacích akcí dětí a mládeže Organizace: Project Outdoor s.r.o.;

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání VY_32_INOVACE_11_ZDV2_20 Zdravověda PP Poranění

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 viz charakteristika ví, jaké faktory ovlivňují stabilitu

Více

M. Kelbl, R. Veselý, V. Neklapilová, L. Rašovská

M. Kelbl, R. Veselý, V. Neklapilová, L. Rašovská Spolupráce lékařů ÚN Brno s USAR odřadem ČR M. Kelbl, R. Veselý, V. Neklapilová, L. Rašovská Úrazová nemocnice v Brně Klinika traumatologie LF MU Počátky spolupráce první spolupráce mezi trauma týmem Úrazové

Více

S B Í R K A O B S A H:

S B Í R K A O B S A H: S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Ročník: 2013 V Praze dne 19. února 2013 Částka: 11 O B S A H: Část I. 11. Pokyn generálního ředitele

Více

258/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 14. července 2000. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů

258/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 14. července 2000. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů 258/2000 Sb. ZÁKON ze dne 14. července 2000 o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 254/2001 Sb., 274/2001 Sb. Změna: 86/2002 Sb. Změna: 13/2002 Sb., 120/2002 Sb. Změna:

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup ZÁSADY PRVNÍ POMOCI AnotacePrezentace seznamuje žáky se základními postupy první pomoci, řešením neočekávaných událostí a přivoláním záchranné zdravotnické služby. Na závěr žák odpovídá na jednoduché kvízové

Více

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Bc. Markéta Zemanová,DiS. OLV FNKV Praha Dietní výživa 2017 Úvod Součástí zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Více

Záznam o průběhu a výsledku zkoušky

Záznam o průběhu a výsledku zkoušky Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky (kód: 69-017 -M) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Povolání: Chůva Doklady potvrzující

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Komunitní plánování Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí dětských táborů putovních

Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí dětských táborů putovních Název vzdělávacího programu: Hlavní vedoucí dětských táborů putovních Minimální kompetenční profil: Hlavní vedoucí dětských táborů putovních Organizace: Duha A. Cíl vzdělávacího programu Obecné cíle propojit

Více

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MVCRX00W07TP Č.j. MV-97684-4/PO-PVP-2011 Kódové označení: OP INVZ-LEZ Praha 6. března 2012 listů: 13 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Pořadové číslo: 28 1. Název vzdělávacího programu: Bezpečná a zdravá škola 2.

Více

Ústav ošetřovatelství

Ústav ošetřovatelství NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2012/2013 Jedná se o

Více

Úvod do první pomoci. Edita Pešáková Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství

Úvod do první pomoci. Edita Pešáková Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Úvod do první pomoci Edita Pešáková Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Organizace výuky Přenáška, na kterou bude navazovat cvičení Podmínky pro splnění předmětu: Zápočet 100%

Více

Závěrečná zpráva z programu primární prevence - první pomoc -

Závěrečná zpráva z programu primární prevence - první pomoc - Závěrečná zpráva z programu primární prevence - první pomoc - ZÁKLADNÍ ŠKOLA T. G. MASARYKA Pražská 168, 251 67 Pyšely Školní rok 2016/2017 Realizátor projektu: Cesta integrace, o. p. s. PRVNÍ POMOC 1.

Více

2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele

2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele 2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele Č. Položka ve formuláři 1 Název žadatele EDLiT s.r.o. 2 IČO 26840791 3 Sídlo Tyršova 275, 739 61 Třinec 4 Adresa instituce

Více

Ochrana člověka za mimořádných událostí zařazení do předmětů, projektový den. 1.

Ochrana člověka za mimořádných událostí zařazení do předmětů, projektový den.   1. Ochrana člověka za mimořádných událostí zařazení do předmětů, projektový den http://naplno.osjak.cz/download/prirucka.pdf 1. stupeň Výstupy a učivo Výstupy naplňované v rámci projektového dne Výstupy v

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Pravidla šetrné sebeobrany Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x

Více

422/2013 Sb. VYHLÁŠKA

422/2013 Sb. VYHLÁŠKA 422/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 11. prosince 2013, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění pozdějších předpisů

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 (BENZÍN NATURAL 95)

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 (BENZÍN NATURAL 95) Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 3/2013 PRAVIDLA o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými

Více

Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově

Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově Uplatnění studentů SZŠ v Prostějově Absolventi mohou po ukončení studia nastoupit do zaměstnání nebo pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách VOŠ nebo a vysokých školách. Uplatnění absolventů

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Public relations v sociálních službách Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní

Více

Orientace v anatomii, fyziologii a patofyziologii člověka 3

Orientace v anatomii, fyziologii a patofyziologii člověka 3 Instruktor indoor cycling (kód: 74-005-H) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Tělesná kultura, tělovýchova a sport (kód: 74) Týká se povolání: Instruktor skupinových

Více

Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6 40830 Rumburk. Mgr. Miluše Vytlačilová. vybraných situacích. asistent

Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6 40830 Rumburk. Mgr. Miluše Vytlačilová. vybraných situacích. asistent Název a adresa školy Registrační číslo projektu Šablona Číslo materiálu Autor Vzdělávací oblast Tematická oblast Ročník/třída Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6

Více

Směrnice ke zdravotnickému zabezpečení zotavovacích akcí Junáka

Směrnice ke zdravotnickému zabezpečení zotavovacích akcí Junáka Junák český skaut, z. s. Směrnice ke zdravotnickému zabezpečení zotavovacích akcí Junáka 1. Základní a úvodní ustanovení (1) Směrnice v návaznosti na Řád pro vzdělávání činovnic a činovníků Junáka určuje

Více

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Předmět: Pečovatelství Obor: Sociální péče Pečovatelská činnost, denní studium 1./Péče o klienta na lůžku -požadavky

Více

KOMBINOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO LEKTORY, PORADCE A KONZULTANTY PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ, PRACOVNÍCH PODMÍNEK A PREVENCE PRACOVNÍCH RIZIK

KOMBINOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO LEKTORY, PORADCE A KONZULTANTY PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ, PRACOVNÍCH PODMÍNEK A PREVENCE PRACOVNÍCH RIZIK KOMBINOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO LEKTORY, PORADCE A KONZULTANTY PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ, PRACOVNÍCH PODMÍNEK A PREVENCE PRACOVNÍCH RIZIK cíl obsah předpokládaná cílová skupina metody výuky technologie

Více

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Základní školy Proseč

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Základní školy Proseč Základní škola Proseč, okres Chrudim Proseč 260, 539 44 Proseč u Skutče, IČO: 75018772 tel.: 469321291, www.zsprosec.cz, email: skola@zsprosec.cz TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Základní školy Proseč OBSAH 1. OBECNÁ

Více

akademie, p. o. Františka Nohy 956/6 40830 Rumburk Mgr. Miluše Vytlačilová Poskytování první pomoci ve vybraných situacích

akademie, p. o. Františka Nohy 956/6 40830 Rumburk Mgr. Miluše Vytlačilová Poskytování první pomoci ve vybraných situacích Název a adresa školy Registrační číslo projektu Šablona Číslo materiálu Autor Vzdělávací oblast Tematická oblast Ročník/třída Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6

Více

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ 1. Celkový počet absolventů v jednotlivých oborech (kvalifikační studium) a celkový počet sester a asistentů v praxi 2. Srovnání činností všeobecné sestry a zdravotnického

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Efektivní organizace času Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2.

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Strategické plánování a řízení Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné

Více

Směrnice ke zdravotnickému zabezpečení zotavovacích akcí

Směrnice ke zdravotnickému zabezpečení zotavovacích akcí Směrnice ke zdravotnickému zabezpečení zotavovacích akcí 1. Základní a úvodní ustanovení (1) Směrnice v návaznosti na Řád pro vzdělávání činovnic a činovníků (dále jen řád) určuje pravidla pro zdravotnické

Více

Hodnoticí standard. Chůva pro dětské koutky (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Chůva pro dětské koutky (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Chůva pro dětské koutky (kód: 69-018-M) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Chůva pro dětské koutky Kvalifikační

Více

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, nabízíme Vám bezplatné vzdělávání pedagogů v rámci programů DVPP, jde o kurz první pomoci pro učitele a kurz pro zdravotníky zotavovacích akcí. Výuka je financována

Více

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MVCRX00W06JA Č.j. MV-97684-2/PO-PVP-2011 Kódové označení: ZOP IN-LEZ Praha 6. března 2012 listů: 14 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav

Více