Projekt Přírodní vědy spoluprací a rozvojem manuálních dovedností registrační číslo CZ.1.07/1.1.32/

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt Přírodní vědy spoluprací a rozvojem manuálních dovedností registrační číslo CZ.1.07/1.1.32/02.0023"

Transkript

1 Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice a partnerská škola Základní škola a mateřská škola Přerov nad Labem Projekt Přírodní vědy spoluprací a rozvojem manuálních dovedností registrační číslo CZ.1.07/1.1.32/ Sada e-learningových učebních materiálů pro předmět FYZIKA (8. a 9. ročník) autorka: Mgr. Vlasta Karásková prosinec 2014

2 Průvodka k sadě e-learningových učebních materiálů Označení Téma efy801 Pohybová a polohová energie efy802 Počítáme výkon a mechanickou práci efy803 Tepelné izolanty a vodiče efy804 Tepelná energie a barvy efy805 Fyzika v chladničce efy806 Energie ukrytá v pružině efy807 Zateplujeme dům - byt efy808 Ovládání světel na chodbě efy809 Porovnáváme sekačky na trávu I efy810 Porovnáváme sekačky na trávu II efy811 Tepelná čerpadla efy812 Princip elektroměru efy813 Termohrnek efy814 Změny skupenství v přírodě efy815 Změny skupenství v kuchyni efy816 Opakujeme fyzikální veličiny I. efy817 Opakujeme fyzikální veličiny II. efy818 Století páry efy819 Hledáme vynálezy I efy820 Hledáme vynálezy II efy901 Studujeme kmitání kyvadla I efy902 Studujeme kmitání kyvadla II efy903 Sluneční soustava I efy904 Sluneční soustava II efy905 Dobývání vesmíru I efy906 Dobývání vesmíru II efy907 Historie a současnost polovodičů efy908 Elektrická nebezpečí v domácnosti efy909 Hledáme elektromagnetickou indukci efy910 Poznáváme oční vady efy911 Světelné spektrum efy912 Noční obloha efy913 Fyzika v předmětech efy914 Fyzika v hračkách efy915 Největší vynálezy I efy916 Největší vynálezy II efy917 Užití jaderné energie efy918 Jaderná energie a osobnosti efy919 Porovnáváme elektrárny I efy920 Porovnáváme elektrárny II

3 Pracovní list: efy801 POHYBOVÁ A POLOHOVÁ ENERGIE Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, internet PEČLIVĚ ČTĚTE ZÁVĚRY A TEXTY K ÚLOHÁM Úkol č.1 Kdybyste se postavili od sebe na šířku tělocvičny a 2x si kutáleli míč mezi sebou, předáte míči energii. Doplňte větu: Energie, kterou vložíme rukou do míče se projeví v jeho.... Závěr: Proto hovoříme o POHYBOVÉ ENERGII míče. Úkol č.2 Figurant zvedl míč z podlahy a drží ho nad hlavou. Na vyzvednutí míče musíme vydat.... Změnila se jeho poloha. Závěr: Míč získal POLOHOVOU ENEGRII. Úkol č.3 Při driblování míčem na hřišti se míč nepohybuje přímočaře jako při kutálení. Nakreslete schematicky dráhu míče: Napište s použitím obrázku, jaké fyzikální veličiny se při pohybu míče mění: a) b) c) Úkol č.4 Pustíme-li z výšky našeho pasu tenisový míček. Jak bude vypadat jeho pohyb? Nakreslete schematicky dráhu míčku: Jaké druhy energií má během pohybu míček?

4 Úkol č.5 Když bychom pokus opakovali, ale tenisákem udeřili do podlahy vší silou. Nakreslete schematicky dráhu míčku: Lišil se pohyb míčku v úkole č.4 a č.5? ANO NE (zakroužkuj odpověď) V čem se pohyb míčku lišil? Proč se lišil? Závěr: Při pohybu těles / auto, kolo, chůze lidí, jízda výtahové kabiny, apod./ můžeme pozorovat přeměnu polohové( potenciální) a pohybové(kinetické) energie vzájemně. Velikost obou energií závisí na hmotnosti těles; dále závisí velikost polohové energie na výšce, do jaké se objekt pohybuje; velikost pohybové energie na rychlosti pohybu. Výsledky: Úkol č.3: mění se energie, výška, rychlost pohybu míče Úkol č.4: mění se polohová v pohybovou, ta v polohovou atd., až se míček zastaví Úkiol č.5: pohyb míčku se lišil pouze výškou, míčku jsme dodali větší energii Pracovní list: efy802 POČÍTÁME VÝKON A MECHANICKOU PRÁCI

5 Pomůcky, použitá literatura: Kalkulačka, internet, učebnice fyziky pro 8.ročník, MF tabulky Úkol č.1 Na internetu zjistěte výkony motorů těchto dopravních prostředků a doplňte do tabulky: Jistě se vám stane, že se vaše výsledky budou lišit od výsledků spolužáků. Zjištěné hodnoty závisí na tom, jakou konkrétní značku dopravního prostředku každý budete sledovat. Vůbec to nevadí, pracujte dál. Dopravní prostředek: Raketoplán Nákladní loď Lokomotiva vlaku Osobní automobil Nákladní automobil Letadlo Výkon /W/ Úkol č.2 Srovnejte v tabulce dopravní prostředky podle výkonu vzestupně. Převeďte výkony na kw. Dopravní prostředek: Výkon /kw/

6 Úkol č.3 Vypočítejte a doplňte do tabulky práci, jakou vykonají dopravní prostředky za půl hodiny: Nápověda: výkon je práce vykonaná za 1s. Dopravní prostředek: Vykonaná práce za půl hodiny: Úkol č.4 Určete dráhu, po jakou by dopravní prostředky táhly břemeno silou 1500N jejich uvedeným výkonem v první tabulce: Dopravní prostředek: Dráha pohybu: Závěr: Zapište výsledky celé třídy ( vždy stejné typy dopravních prostředků vedle sebe ) na tabuli a porovnejte je.

7 Pracovní list: efy803 TEPELNÉ IZOLANTY A VODIČE Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, internet TEXT: Různé látky se při zahřívání chovají odlišně. Některé velmi snadno a rychle předávají teplo dál od místa zahřívání, označujeme je termínem TEPELNÉ VODIČE. Jiná skupina látek se zahřívá pomalu a přijaté teplo se po tělesech z těchto látek také šíří pomalu. Tyto látka jsou pro nás TEPELNÉ NEVODIČE IZOLANTY. Podle uvedených vlastností tepelné vodiče a izolanty nachází své uplatnění. Úkol č.1 Najděte na internetu přesné vysvětlení tepelného vodiče. Uveďte příklady látek dobře vedoucích teplo. Úkol č.2 Zjistěte na internetu užití v běžném životě, ve výrobě tepelných vodičů: Úkol č.3 Najděte na internetu přesné vysvětlení tepelného nevodiče. Uveďte příklady látek špatně vedoucích teplo. Úkol č.4 Zjistěte na internetu užití v běžném životě, ve výrobě tepelných nevodičů - izolantů:

8 Pracovní list: efy804 TEPELNÁ ENERGIE A BARVY Pomůcky, použitá literatura: v nutných případech hledejte informace na internetu Úkol č.1 Při lyžování na horách za mrazivého počasí si oblékli lyžaři jeden bílou a druhý černou bundu. Začne svítit sluníčko. Kterému lyžaři a proč bude po chvíli tepleji? Úkol č.2 Na trávníku je chodníček z tmavých dlaždic. Na tuto zahradu napadl sníh. I když nesvítí slunce, na trávníku je patrný rozdíl v ploše trávníku a ploše chodníčku. Jak se plochy liší? Vysvětli: Úkol č.3 Na přechod pro chodce napadne sníh. Aniž bychom s přechodem něco dělali, brzy po chvíli svitu slunce na něm vidíme změny. Jak vypadá přechod? Vysvětli:

9 Úkol č.4 Na ušlapaném sněhu na chodníku hrozí uklouznutí. A. Jeden soused chodník posypal technickou solí. B. Druhý soused chodník posypal hlínou. Vysvětli, co se bude dít na chodnících před oběma sousedy a v čem se liší jejich řešení kluzkého chodníku. Řešení: Úkol č.1 : Tepleji bude lyžaři v černé bundě, černá barva pohlcuje více tepla. Úkol č.2: Pokud jsou dlaždice stejné barvy jako trávník, bude sníh tát stejně rychle na obou plochách. Jinak bude tát dříve sníh ležící na tmavší ploše, protože ta pohlcuje více tepla než světlá. Úkol č.3: Na tmavé části bude tát sníh rychleji než na bílých pruzích. Bílá barva pohlcuje méně tepla než tmavá. Úkol č.4: A. Technická sůl sníží bod tání sněhu a ten bude tát; B. Hlína je tmavá, bude pohlcovat teplo a sníh pod ní bude tát. Výsledek na obou chodnících je stejný, důvody tání jsou na jiném principu.

10 Pracovní list: efy805 FYZIKA V CHLADNIČCE Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, encyklopedie, internet Úkol č.1 Najděte na internetu nabídku chladniček a vyberte si jeden typ chladničky, opište její technické údaje: povolené napětí, příkon chladničky, její vnitřní objem. U = V Energetická třída chladničky: (A,B,C,D) P = W V = l části: chladící teplota: minimální C doporučená k provozu C Úkol č.2 Jak výrobce doporučuje skladovat potraviny v chladničce? Na jaké místo které potraviny máme dávat? Pokuste se vysvětlit, jaké k tomu jsou důvody: Úkol č.3 Kde je v chladničce nejnižší teplota? Kde je v chladničce nejvyšší teplota?

11 Úkol č.4 Zjistěte na internetu, co znamenají energetické třídy spotřebičů: A B C D Úkol č.5 Popište a vysvětlete, jaké změny skupenství můžeme sledovat v různých částech chladničky: Úkol č.6 Z jakého důvodu občas ( pokud ve nám v moderní chladničce neděje automaticky) musíme chladničku rozmrazit? Řešení: Úkol č.2: Různý druh potravin potřebuje k uchování jinou teplotu. Úkol č.3 : Nejnižší teplota je v dolní části, nejvyšší je nahoře. Výše skladujeme např. sýry- jsou trvanlivější, v dolní části např. šunku- dole je chladněji, tam šunka déle vydrží. Úkol č.5: V mrazící části tuhnutí, v chladničce vypařování, tání pod mrazící částí Úkol č.6: Namrzlá chladnička má větší spotřebu energie a může se špatně otevírat a zavírat.

12 Pracovní list: efy806 ENERGIE UKRYTÁ V PRUŽINĚ Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, encyklopedie, internet, TEXT: S pružinou se setkáváme od doby, kdy jsme byli malí měli jsme třeba autíčko na pružinový pohon a ani jsme tehdy netušili, jaké je to důmyslné zařízení. Při stáčení nebo stlačování vlastně do pružiny vkládáme energii, která se potom může postupně uvolňovat. Naším hlavním úkolem je hledat, nakreslit a vysvětlit využití pružiny v různých předmětech. Úkol č.1 Název předmětu: Schématický nákres části s pružinou: Vysvětlení funkce pružiny v předmětu: Úkol č.2 Název předmětu: Schématický nákres části s pružinou: Vysvětlení funkce pružiny v předmětu:

13 Úkol č.3 Název předmětu: Projekt: Přírodní vědy spoluprací a rozvojem manuálních dovedností Schématický nákres části s pružinou: Vysvětlení funkce pružiny v předmětu: Úkol č.4 Název předmětu: Schématický nákres části s pružinou: Vysvětlení funkce pružiny v předmětu: Závěr: Shrňte příklady, kdy do pružiny energii,, ukládáme,, a kdy ji z pružiny postupně,,vybíráme,, :

14 Pracovní list: efy707 ZATEPLUJEME DŮM - BYT Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, encyklopedie, internet Úkol č.1 Vyhledejte na internetu a napište souhrn různých materiálů, které dobře tepelně izolují. Vyberte z nich ty, jež by se daly použít k tepelné izolaci v domě- bytě: ty si podtrhněte. Úkol č.2 Přemýšlejte, v jaké části domu bytu byste vybrané materiály použili. Přehledně si je napište: Pokuste se vysvětlit, jaké k tomu máte důvody: Úkol č.3 Slyšeli jste již o ekologických domech? Pokud ne, co si pod tímto pojmem představujete? Vyhledejte na internetu informace o ekologických domech: Závěr: Napište, jakou úpravu byste navrhli ve vašem domě bytě pro úsporu tepelné energie.

15 Pracovní list: efy708 OVLÁDÁNÍ SVĚTEL NA CHODBĚ Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, internet TEXT: Jak svítíme na chodbě? Když jdeme večer domů, u vchodu si rozsvítíme světlo ( je na chodbě jedna žárovka). Přejdeme chodbu a u pokoje zhasneme. Půjdeme-li ještě ven, u pokoje rozsvítím a po přejití chodby u vchodu zhasnu. Další možnost, jak budeme pohodlně a úsporně svítit na chodbě je možnost, že použijeme místo vypínače pohybová čidla. Jsou umístěna na stropě nebo na stěnách chodby tak, aby snímala každý pohyb v prostoru chodby. Jakmile na chodbu někdo vstoupí, čidlo nám rozsvítí. U čidla je nastavený časový interval, po němž je-li chodba bez dalšího pohybu, světlo zhasne. Úkol Zjistěte na internetu nabídku vypínačů a možností úsporného svícení na chodbě, v koupelně, toaletě- v podobných bytových prostorách, když jste si prostudovali úvodní text.

16 Pracovní list: efy809 POROVNÁVÁME SEKAČKY NA TRÁVU I Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, MF tabulky, internet, kalkulačka, ZADÁNÍ: Vyhledejte si na internetu jeden typ sekačky na trávu benzínové a jeden typ sekačky elektrické. Než začnete pracovat, zjistěte si dále: aktuální cenu benzínu a tarif za elektřinu, kde byste trávu virtuálně sekali. (Na tento pracovní list navazuje pracovní list efy810.) Úkol č.1 Porovnejte z hlediska spotřeby energie a bezpečnosti benzínovou a elektrickou sekačku. PŘEDPOKLAD sekačka bude pracovat 10 hodin. Typy sekaček z internetu: Elektrické: Benzínové: Úkol č.2 Spočítejte náklady na 10 hodin sekání benzínovou sekačkou. NÁVOD: Vyberte si typ benzínové sekačky. Zjistěte si její spotřebu benzínu, doporučený druh benzínu, jeho cenu za stanovenou dobu. Spotřeba benzínu: Druh benzínu: Cena benzínu: Spotřeba za 10 hodin provozu sekačky: Náklady:

17 Pracovní list: efy810 POROVNÁVÁME SEKAČKY NA TRÁVU II Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, MF tabulky, internet, kalkulačka, ZADÁNÍ: V návaznosti na úkoly č. 1 a č. 2 v pracovním listu efy809 řešte následující úkoly. Než začnete pracovat, zjistěte si dále: aktuální cenu benzínu a tarif za elektřinu, kde byste trávu virtuálně sekali. Úkol č.3 Spočítejte náklady na 10 hodin sekání elektrickou sekačkou. NÁVOD: Vyberte si typ elektrické sekačky. Zjistěte si její elektrický příkon, podle místa používání tarif za elektřinu, určete výkon za 10 hodin provozu a spočítejte cenu za elektřinu. Příkon sekačky: Tarif za elektřinu: Spotřebovaná energie za 10 hodin provozu sekačky: Náklady: Úkol č.4 Porovnejte oba druhy sekaček podle nákladů na provoz a z hlediska bezpečnosti: Lze provádět sekání trávy ještě jiným způsobem, aby byl ekonomický i ekologický? Navrhněte:

18 Pracovní list: efy811 TEPELNÁ ČERPADLA Pomůcky, použitá literatura: internet, odborná literatura TEXT: Působením lidí dochází stále více k ničení přirozeného přírodního prostředí. Dobýváme ze země suroviny, kácíme pralesy, zvětšujeme plochu měst, vnášíme průmyslové výdobytky mezi přírodní kmeny žijící mimo civilizaci. Trvale stoupá naše spotřeba na úkor všeho živého na naší planetě. Podobným neomaleným způsobem nakládáme také s energiemi. Celé noci svítí města na celé zeměkouli. K výrobě elektrické energie opět spotřebujeme velké množství uhlí. Jaderné elektrárny mají ekologičtější provoz, ale jsou stálou hrozbou v případě havárie. Snaha vědců myslících na život příštích generací vede k vyhledávání a realizaci zařízení, která svým provozem neničí přírodu. Spotřeba elektrické energi úzce souvisí se zajištěním tepla pro lidi. Jednou z možností, která se stále rozšiřuje do povědomí lidí je použití tepelných čerpadel. Úkol č.1 Zjistěte na internetu nebo v literatuře, co je a k čemu se používá TEPELNÉ ČERPADLO: Úkol č.2 Nalezněte vysvětlení jeho principu, pokuste se vysvětlení zestručnit. Můžete použít nákres s popisem:

19 Úkol č.3 Jedná se o ekologické zařízení? Pokud ano, zdůvodněte: Úkol č.4 Zjistěte pořizovací náklady na tepelné čerpadlo: Úkol č.5 Víte o použití tepelného čerpadla ve vašem okolí? Myslíte, že má použití tepelných čerpadel budoucnost?

20 Pracovní list: efy812 PRINCIP ELEKTROMĚRU Pomůcky, použitá literatura: internet, odborná literatura TEXT: Na počátku 20. století je datován počátek éry elektrifikace domů, veřejného osvětlení a postupem doby i části dopravy. S tím začala vznikat postupně na všech kontinentech světa mohutná síť elektrických rozvodů a vznikala i nová řemesla a obory s elektřinou související. Nejednalo se jen o výrobu elektřiny, její přivedení ke spotřebiteli, ale také o způsob, jak zjistit kolik bylo odebráno energie a způsoby platby za tuto spotřebu. K posouzení množství odebrané elektrické energie se používají elektroměry. Úkol č.1 Prohlédněte si na internetu obrázek z nabídky elektroměrů a vypište, co je na displejích elektroměrů sledováno, jak jsou elektroměry značeny: Úkol č.2 Najděte vysvětlení, na jakém principu nám měří množství spotřebované elektrické energie: Úkol č.3 Vysvětlete, jaký fyzikální jev je k měření množství spotřebované elektřiny využit. Kdo je autorem tohoto fyzikálního objevu / popř. konstrukce elektroměru / a kdy byl vynalezen:

21 TEXT: Elektroměry sice máme v bytě nebo v domě na chodbě, ale nejsou naším majetkem. Elektroměry vlastní rozvodné společnosti, které je spravují a také jako jediní do nich mohou zasahovat. Každý elektroměr má na sobě PLOMBU; ta musí být neporušena. Jedině tak lze zajistit, že nebude docházet na odběrném místě k nezákonnému odběru elektrické energie. Naše je vedení až za elektroměrem směrem do domu/bytu. Proto pozor: NIKDY NEOTVÍREJTE A ŽÁDNÝM ZPŮSOBEM NEZASAHUJTE, ANI TO NEDOVOLTE NIKOMU JINÉMU JAKKOLI MANIPULOVAT S ELEKTROMĚREM.

22 Pracovní list: efy813 TERMOHRNEK Pomůcky, použitá literatura: učebnice F8, internet TEXT: V domácnosti, v medicíně a v některých výrobních oborech potřebujeme uchovat stálou teplotu různých látek. K tomu používáme zařízení dobře zamezující únik tepla do okolí. Využíváme vlastností tepelných izolantů. Únik tepla z budov nám zajistí stavební firmy provedením tepelné izolace. Šetříme tak v rodinném rozpočtu peníze za vytápění, ale i přírodu, protože nečerpáme tolik ze zdrojů přírody na výrobu tepla pro naše bydlení. Teplo uniká nejen z domů, ale i z našeho jídla a pití, které chceme uchovat teplé ( studené v létě). Pomůcky na uchování teploty jídla jsou daleko starší než tepelná izolace domů. Někteří z vás jistě mají doma termohrnek. Úkol č.1 Popište, k čemu všemu se může termohrnek použít: Vlastnosti termohrnku, pro které se ke svému použití hodí: Popsané vlastnosti hrnek má, protože: / popište předpokládané vrstvy tvořící hrnek/

23 Úkol č.2 Stejné vlastnosti má také: V... můžeme uchovávat v zimě..., v létě.... Vysvětlete: Úkol č.3 Znáte další předměty nebo zařízení, která používáme pro stejné vlastnosti? Název: použití: Úkol č.4 Porovnejte cenovou nabídku termohrnků ( objem půl litru) a termosek ( objem 1 litr) : nejlevnější: nejdražší: Úkol č.5 Napište, jak byste si poradili, kdybyste termohrnek nebo termosku neměli a potřebovali byste uchovat teplotu jídla (pití) :

24 Pracovní list: efy814 ZMĚNY SKUPENSTVÍ V PŘÍRODĚ Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, internet, encyklopedie TEXT: Většina jevů a změn počasí souvisí se stavem a změnami skupenství vody. Připomeňme si, že vodu známe ve skupenství plynném ( pára nad ranní loukou, po letním dešti, vypařující se kalužiny i voda z řek a rybníků, moří; také ze schnoucího prádla),skupenství kapalném ( voda kapky při dešti nebo rose, kalužiny, tekoucí v řece nebo potocích a stojatou v nádržích apod.), skupenství pevné ( sněhové vločky, kroupy, rampouchy, jinovatka, led na rybníce apod.). Úkol č.1 Napište ke všem ročním obdobím obvyklé počasí: JARO: LÉTO: PODZIM: ZIMA: Úkol č.2 Přemýšlejte a zapište, jaké jevy v souvislosti s počasím můžete v přírodě pozorovat: TEXT: Změny skupenství jsou přechody z jednoho skupenství do druhého a opačně. Z pevného do kapalného tání, zpět tuhnutí; z kapalného do plynného vypařování, zpět kapalnění. Látky a také voda přechází z pevného do plynného( bez přechodu přes kapalné skupenství) sublimace, opačný přechod označujeme termínem desublimace.

25 Úkol č.3 Hledejte, ve kterých jevech v přírodě se setkáváte se změnou skupenství: POZOROVANÝ JEV POPIS ZMĚNY SKUPENSTVÍ Úkol č.4 Souvisí změny skupenství, které můžeme v přírodě pozorovat vždy jen s počasím? Uveďte a vysvětlete další takové jevy: TEXT: Jedna výjimečná vlastnost vody na závěr: Látky při zahřívání zvětšují svůj objem a při ochlazování objem zmenšují. Voda při klesání její teploty zmenšuje svůj objem do 4ºC ( při této teplotě má největší hustotu, protože má nejmenší objem). Tato vlastnost má odborný termín - ANOMÁLIE VODY. Při dalším snížení její teploty se objem vody zvětšuje; tím se zmenšuje hustota. Tak lze vysvětlit, že led má menší hustotu než voda a je vždy na jejím povrchu.

26 Pracovní list: efy815 ZMĚNY SKUPENSTVÍ V KUCHYNI Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 8.ročník, internet, encyklopedie TEXT: Změny skupenství jsou přechody z jednoho skupenství do druhého a opačně. Z pevného do kapalného tání, zpět tuhnutí; z kapalného do plynného vypařování, zpět kapalnění. Látky a také voda přechází z pevného do plynného( bez přechodu přes kapalné skupenství) sublimace, opačný přechod označujeme termínem desublimace. Při vaření však můžeme některé změny skupenství nazývat jinak / i s lidovým zabarvením/. Kde si nebudete vědět rady, použijte internet. Úkol č.1 Napište činnosti, které běžně děláme/ nebo můžeme dělat/ v kuchyni při vaření, týkající se změny skupenství potravin nebo změny skupenství jiných látek k vaření přispívajících. Volně je připisujte, jak vás budou napadat: Úkol č.2 Z úkolu č.1 vytvořte přehled změn skupenství, která vaření doprovází, která při vaření/pečení apod./ využíváme: ZMĚNA SKUPENSTVÍ: ČINNOST, PŘI KTERÉ JI NAJDEME:

27 Úkol č.3 Je nějaká změna skupenství, kterou jste v kuchyni nenašli? Obraťte se na vyučující/ho v hodině fyziky a na toto téma diskutujte ve třídě. TEXT: V kuchyni se setkáváme také s pomůckami, které mohou změny skupenství nebo jejich průběh ovlivnit. Například velmi jednoduchá součást kastrolů a hrnců poklička. Pomocí ní uzavíráme prostor nad připravovanými potravinami. Unikající páry neodchází do prostoru kuchyně, ale zůstávají v hrnci. Na pokličce kapalní a padají ve formě vody zpět do pokrmu. Dalším vydatným pomocníkem v kuchyni je Papinův hrnec. Má pevné stěny a těsné víko s pojistnými ventily. Při vaření je v něm vyšší tlak než o okolí. Můžeme v něm rychleji uvařit luštěniny, maso. Potraviny vařené v Papinově hrnci mají lepší chuť. Musíme však dbát na čistotu ventilů a bezpečné používání hrnce, jinak z něho číhá nebezpečí; může i vybouchnout.

28 Pracovní list: efy816 OPAKUJEME FYZIKÁLNÍ VELIČINY I Pomůcky, použitá literatura: internet, kalkulačka Doplňte značku veličiny, její základní jednotku a měřidlo: Veličina Značka veličiny Základní jednotka Měřidlo čas výkon hustota elektrický odpor objem F m t m/s m V J ampérmetr manometr výpočet

29 Doplňte tabulku Projekt: Přírodní vědy spoluprací a rozvojem manuálních dovedností Veličina Vzorec pro výpočet veličiny F = m. g t = s : v v = s : t P = F. v I = U : R ϱ=m : V s = v. t m = V. ϱ R = U : I p= F : S S = a. b V = a. b. c U = I. R W = F. s Kontrolu správnosti vyplněných tabulek proveďte pomocí informací na internetu

30 Pracovní list: efy817 OPAKUJEME FYZIKÁLNÍ VELIČINY II Pomůcky, použitá literatura: internet Doplňte značku veličiny, její základní jednotku a měřidlo: Veličina Značka veličiny Základní jednotka Měřidlo síla tlak rychlost výkon elektrický proud práce, energie elektrické napětí hmotnost elektrický odpor čas teplota objem dráha pohybu hustota

31 Doplňte vzorec, kterým by se uvedená veličina dala počítat / uveďte jednu z možností/ Veličina teplota čas objem výkon elektrické napětí hustota dráha pohybu hmotnost elektrický odpor tlak síla rychlost elektrický proud práce, energie obsah plochy Vzorec pro výpočet veličiny Kontrolu správnosti vyplněných tabulek proveďte pomocí informací na internetu

32 Pracovní list: efy818 STOLETÍ PÁRY Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie TEXT: TROCHU DĚJEPISU: 19. století je nazýváno STOLETÍM PÁRY. V tomto historickém období díky využití síly horké páry proběhla PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE. Postupně ruční výroba byla převáděna na strojovou, která byla rychlejší a přesnější i levnější. Tento proces měl mnoho odpůrců mezi prostými dělníky, kteří se báli o svoji práci, ale také jich mnoho umíralo nebo bylo zmrzačeno při obsluze parních kotlů. Úkol č.1 Zjistěte, kdo je vynálezcem parního stroje, kde se parní stroje v té době začaly používat: TEXT: Pára se tvoří z vody v parním kotli, pod kterým děti/ aby pomohly uživit rodinu/ topily. V pracovní části parního stroje pára tlačí na písty, které pohání pohyblivé části strojů. Tento princip byl jako pohon využíván v továrnách a následně i u parních lokomotiv. Ty jezdily na našich kolejích ještě v 60.letech 20. století. Dnes je uvidíme jen jako historickou kuriozitu. Úkol č.2 Najděte na internetu nformace o vynálezci konstruktérovi první parní lokomotivy: Úkol č.3 Vyhledejte informace o počátcích využívání páry a parních strojů v Čechách:

33 Pracovní list: efy819 HLEDÁME VYNÁLEZY I Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie TEXT: Každý vynález posunul možnosti lidí ve své době kupředu. Bohužel mnoho vynálezů vznikalo v dobách válek nebo k válečným účelům v době míru. I přes tyto stinné stránky lidského konání tvoří vynálezy do dnešní doby poklady vědění a dějin techniky. Úkol Vyhledejte informace o 3 vynálezech, které měly pro lidstvo význam. Vybírejte z různých oblastí života. vynálezce: název vynálezu: rok (doba, pokud se to přesně neví) původní využití vynálezu další používání v jiných oblastech lidské činnosti zajímavosti k vynálezu vynálezce: název vynálezu: rok (doba, pokud se to přesně neví ) původní využití vynálezu další používání v jiných oblastech lidské činnosti zajímavosti k vynálezu

34 vynálezce: název vynálezu: Projekt: Přírodní vědy spoluprací a rozvojem manuálních dovedností rok (doba, pokud se to přesně neví ) původní využití vynálezu další používání v jiných oblastech lidské činnosti zajímavosti k vynálezu ZÁVĚR : Vysvětlete, proč jste do vynálezů zařadili právě ty, které uvádíte v úkolu, čím vám připadají úžasné:

35 Pracovní list: efy820 HLEDÁME VYNÁLEZY II Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie TEXT: Každý vynález posunul možnosti lidí ve své době kupředu. Bohužel mnoho vynálezů vznikalo v dobách válek nebo k válečným účelům v době míru. I přes tyto stinné stránky lidského konání tvoří vynálezy do dnešní doby poklady vědění a dějin techniky. Úkol V návaznosti na pracovní list efy819 vyhledejte informace o 3 dalších vynálezech, které měly pro lidstvo význam. Vybírejte z různých oblastí života. vynálezce: název vynálezu: rok (doba, pokud se to přesně neví ) původní využití vynálezu další používání v jiných oblastech lidské činnosti zajímavosti k vynálezu vynálezce: název vynálezu: rok (doba, pokud se to přesně neví ) původní využití vynálezu další používání v jiných oblastech lidské činnosti zajímavosti k vynálezu

36 vynálezce: název vynálezu: Projekt: Přírodní vědy spoluprací a rozvojem manuálních dovedností rok (doba, pokud se to přesně neví ) původní využití vynálezu další používání v jiných oblastech lidské činnosti zajímavosti k vynálezu ZÁVĚR : Vysvětlete, proč jste do vynálezů zařadili právě ty, které uvádíte v úkolu, čím vám připadají úžasné:

37 Pracovní list: efy901 STUDUJEME KMITÁNÍ KYVADLA I Pomůcky, použitá literatura: Kovová kulička s háčkem na zavěšení, tenký provázek v délce od 0,2m do 2m, stopky, úhloměr, psací potřeby; Úkol č.1 Podle délky provázku zvolte vhodné místo, kam kyvadlo zavěsíte, aby mohlo volně kmitat. Na provázek upevněte kuličku a nalezněte vhodný směr, v němž budete pozorovat kmitání kuličky. Přesně změřte délku závěsu kuličky, napište ji také do tabulky. Rada: kuličky pouštějte vždy pod stejným úhlem (např. pod úhlem 45º) od svislého směru. TEXT POZOR! Při jednom kmitu projde kulička celou svoji dráhu a vrátí se s malou odchylkou na původní místo (na začátek pohybu). TEDY: JEDEN KMIT JSOU DVA KYVY. Počítáme kmity! Připravte si stopky, budete měřit počet kmitů za 30sekund. Úkol č.2 Měříme čas 30s, po tu dobu počítáme kmity, měření opakujeme 4x. Celé měření provedeme alespoň s pěti různými, od sebe odlišnými délkami závěsu / např. hodnoty v rozmezí 20cm 2m/. t = 30s délka závěsu: č. měření Počet kmitů za 30s Průměrná hodnota počtu kmitů za 30s: délka závěsu: č. měření Počet kmitů za 30s Průměrná hodnota počtu kmitů za 30s:

38 délka závěsu: č. měření Počet kmitů za 30s Průměrná hodnota počtu kmitů za 30s: délka závěsu: č. měření Počet kmitů za 30s Průměrná hodnota počtu kmitů za 30s: délka závěsu: č. měření Počet kmitů za 30s Průměrná hodnota počtu kmitů za 30s: Počet kmitů za 1s je fyzikální veličina KMITOČET, FREKVENCE (značíme f) používáme jednotku 1Hz (Hertz- počet kmitů za 1s) Spočítejte frekvenci kmitů vašeho kyvadla: f = Hz

39 Pracovní list: efy902 STUDUJEME KMITÁNÍ KYVADLA II Pomůcky, použitá literatura: Kovová kulička s háčkem na zavěšení, tenký provázek v délce od 0,2m do 2m, stopky, úhloměr, psací potřeby; V návaznosti na pracovní list efy901 řešte následující úkoly: Úkol č.3 Na tabuli k délce vašeho kyvadla připište vypočítanou frekvenci a opište si všechny vaše výsledky: Délka závěsu /m Frekvence /Hz ZÁVĚR : Prohlédněte si výsledky v tabulce. Vyjádřete, zda a jak závisí frekvence kmitání kyvadla na délce závěsu: Úkol č.4 Hodnoty vložte do počítače a v něm vytvořte z vašich naměřených hodnot graf, vytiskněte ho a přiložte k zápisu práce. Úkol č.5 Zjistěte na internetu, u jakých jevů se můžete setkat s podobným průběhem závislosti jako při kmitání kyvadla:

40 Pracovní list: efy903 SLUNEČNÍ SOUSTAVA I Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie, učebnice fyziky pro 9.ročník, kalkulačka ZADÁNÍ Vytvořte podklady pro plošný model Sluneční soustavy Při práci se můžete chodit radit s vašimi vyučujícími fyziky. Počítejte s tím, že práci budete každý prezentovat a diskutovat ve třídě. Úkol č.1 Z informací na internetu napište přehled těles Sluneční soustavy: Úkol č.2 NÁPOVĚDA: vyjděte z rozměrů skutečné Sluneční soustavy a volte měřítko tak, aby se vám vzdálenosti dobře přepočítávaly. Navrhněte rozměr / délku/ modelu: Úkol č.3 Vypočítejte vzdálenosti planet od Slunce: PLANETA VZDÁLENOST ve skutečnosti VZDÁLENOST NA MODELU

41 Pracovní list: efy904 SLUNEČNÍ SOUSTAVA II Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie, učebnice fyziky pro 9.ročník, kalkulačka ZADÁNÍ Vytvořte podklady pro plošný model Sluneční soustavy Při práci se můžete chodit radit s vašimi vyučujícími fyziky. Počítejte s tím, že práci budete každý prezentovat a diskutovat ve třídě. V návaznosti na pracovní list efy903 řešte následující úkoly: Úkol č.4 Zvolte měřítko a vypočítejte průměry planet: PLANETA PRŮMĚR PLANETY ve skutečnosti PRŮMĚR PLANETY NA MODELU ZÁVĚR: Máte vytvořené podklady. Nyní stačí si pečlivě prohlédnout naklonění a polohu prstenců planet, barvu planet a můžete vytvořit model Sluneční soustavy na stěnu učebny.

42 Pracovní list: efy905 DOBÝVÁNÍ VESMÍRU I Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie, učebnice fyziky pro 9.ročník Úkol č.1 Připravte podklady pro zpracování prezentace o dobývání vesmíru. Prezentaci, kterou budete následně zpracovávat, rozdělte podle témat - např. Družice, Lidé ve vesmíru, Zvířata ve vesmíru, Člověk na jiných planetách nebo formou časové přímky- tak jak šly události chronologicky za sebou. Třeba vás napadne i jiná možnost. Myslete na to, že vaše práce však musí mít nějakou smysluplnou strukturu. Vytvořte prezentaci na téma Dobývání vesmíru člověkem. Prezentaci, kterou budete zpracovávat si rozdělte podle témat- např. Družice, Lidé ve vesmíru, Zvířata ve vesmíru, Člověk na jiných planetách nebo formou časové přímky- tak jak šly události chronologicky za sebou. Třeba vás napadne i jiná možnot. Vaše práce však musí mít nějakou smysluplnou strukturu. Dávejte při zpracování důsledně pozor na pěknou češtinu a opravte si včas pravopisné chyby. Počítejte s tím, že práci budete každý prezentovat ve třídě s dataprojektorem nebo vtištěné podobě.

43 Pracovní list: efy906 DOBÝVÁNÍ VESMÍRU II Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie, učebnice fyziky pro 9.ročník Úkol č.2 S využitím podkladů získaných při práci s pracovním listem efy905 vytvořte prezentace o dobývání vesmíru člověkem. Prezentaci, kterou budete zpracovávat, rozdělte podle témat - např. Družice, Lidé ve vesmíru, Zvířata ve vesmíru, Člověk na jiných planetách nebo formou časové přímky- tak jak šly události chronologicky za sebou. Třeba vás napadne i jiná možnost. Myslete na to, že vaše práce však musí mít nějakou smysluplnou strukturu. Dávejte při zpracování důsledně pozor na pěknou češtinu a opravte si včas pravopisné chyby. Počítejte s tím, že práci budete každý prezentovat ve třídě s dataprojektorem nebo v tištěné podobě.

44 Pracovní list: efy907 HISTORIE A SOUČASNOST POLOVODIČŮ Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie, publikace o dějinách techniky, knihy o fyzikálních vynálezech ZADÁNÍ Zjistěte historické souvislosti vzniku polovodičových součástek, jejich užití v minulosti a současnosti. Napište, za jakých okolností byly polovodiče objeveny? K čemu je lidé používali? Kde všude jsou užívány dnes? TEXT: Při zapojování elektrických obvodů jste zjišťovali, zda látky zapojené do obvodu vedou elektrický proud nebo ne. Tímto postupem jste je třídili na vodiče a nevodiče. Existují však také látky, které při zapojení s jednou polarizací proud vedou a když polarizaci otočíme, proud nevedou. Jsou schopny vést elektrický proud pouze jedním směrem. Takové látky označujeme za POLOVODIČE. Úkol č.1 Z informací na internetu napište, za jakých okolností byly polovodiče objeveny:

45 TEXT: Polovodiče nejsou látky původní, ale vyrábí se pro elektrotechnický průmysl. Směr zapojení polovodiče, kterým vede el. proud, označujeme jako PROPUSTNÝ SMĚR; směr, kterým el. proud nevede, označujeme jako NEPROPUSTNÝ SMĚR. Nejjednodušší polovodičový prvek je dioda a tranzistor. Polovodičové součástky mají malé rozměry. To pomohlo zmenšení přístrojů, v nichž byly polovodiče použity. U nás se tyto výrobky začaly objevovat na trhu až v 60.letech 20.století. Úkol č.2 Zjistěte na internetu, z jakých látek se polovodiče vyrábí. TEXT: Polovodiče jsou citlivé na teplotu. Při nízkých teplotách součástky, které je obsahují, přestávají pracovat. Škodí jim také teploty příliš vysoké. Proto se zařízení s polovodiči umisťují do prostor, které jsou klimatizovány a je zde udržována poměrně stálá teplota. Úkol č.3 Najděte na internetu, jaké součástky polovodiče nahradily a v jakých přístrojích se začaly používat. Jaké výrobky dnes mají ve své konstrukci polovodiče.

46 Pracovní list: efy908 ELEKTRICKÁ NEBEZPEČÍ V DOMÁCNOSTI Pomůcky, použitá literatura: encyklopedie, internet, ZADÁNÍ: Během jednoho týdne sledujte členy rodiny i sebe při používání elektrických spotřebičů a elektrického nářadí / pokud jej máte /. Odhalujte nebezpečné situace a navrhněte bezpečná řešení jejich použití. Při nejasnostech hledejte odpovědi na internetu. Cílem je nalézt nebezpečí a z domácnosti je odstranit, ne zbytečně napomínat členy rodiny a vnášet domů nervozitu. V závěru vytvořte pravidla, jak doma bezpečně zacházet s elektrickým proudem: čeho se vyvarovat, na co si dávat pozor. Zjištěné nebezpečí: Návrh řešení : Závěr:

47 Pracovní list: efy909 HLEDÁME ELEKTROMAGNETICKOU INDUKCI Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky pro 9.ročník, encyklopedie, internet, Rady k práci: Uvědom si, co se musí dít, aby elektromagnetická indukce proběhla. Pátrej mezi předměty zařízeními, která se takto chovají. S hledáním elektromagnetické indukce začni třeba na tvém jízdním kole nebo u baterky, která nepotřebuje monočlánky. Úkol č.1 Najdi alespoň 4 zařízení předměty - pomůcky, u kterých je využita elektromagnetická indukce. Pokud se můžeš podívat dovnitř, schematicky součásti nakresli a vysvětli, co se uvnitř při používání děje. Jestli se pomůcka nedá rozebrat / abyste ji nezničili/ a vy jste přesvědčeni, že musí fungovat na principu elektromagnetické indukce, vysvětlete svoji domněnku. 1.předmět: 2.předmět:

48 3.předmět: Projekt: Přírodní vědy spoluprací a rozvojem manuálních dovedností 4.předmět: TEXT: Elektromagnetickou indukci využívají tepelné, jaderné a vodní elektrárny k výrobě elektrického proudu Úkol č.2 Napište, kde se u nás vyrábí elektrický proud v tepelných elektrárnách: v jaderných elektrárnách: ve vodních elektrárnách: TEXT: V uvedených typech elektráren horká pára nebo tekoucí voda pohání rotory- kola, aby se otáčela. Princip výroby elektrické energie je u všech stejný- ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE, jako třeba u světla na vašem jízdním kole.

49 Pracovní list: efy910 POZNÁVÁME OČNÍ VADY Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie, učebnice fyziky kapitola Optika, učebnice přírodopisu kapitola Smysly, zrak; TEXT: Špatné vidění může mít mnoho příčin. Některé z nich se dají vyřešit pomocí brýlí, pomáhá vlastně fyzika. Zrak je pro každého velmi důležitý smysl a proto bychom o něj měli od dětství pečovat. Úkol č.1 Jak bychom měli správně číst vzdálenost textu od očí, abychom si nekazili zrak? Úkol č.2 Zjistěte na internetu, jaké mohou být příčiny slepoty: TEXT: Očními vadami většinou rozumíme takové poruchy zraku, kdy osoba vidí, ale potřebuje pomoc optika, potřebuje k normálnímu vidění brýle nebo oční čočky. Lidé jsou krátkozrací nebo dalekozrací. Úkol č.3 Zjistěte, jakým typem čočky se vady korigují: 1. vada- krátkozrakost 2. vada- dalekozrakost korekce provádíme čočkou... korekce provádíme čočkou... Úkol č.3 Zjistěte, jak člověk pozná, že je krátkozraký: dalekozraký: TEXT: Lékař při vyšetření určí přesně, jakého typu brýle pacient potřebuje a jak silné- kolik musí mít na čočkách v brýlích DIOPTRIÍ. Čím je vada větší, tím více dioptrií v čočkách bude pacient mít. Může mít i na každém oku jinou hodnotu, to je běžné. Dnešní lékaři dokáží oční čočky vyměnit za umělé. Neměli bychom na to však spoléhat. ZÁVĚR : Napište, čím vším může každý přispět ke zdraví svého zraku?

50 Pracovní list: efy911 SVĚTELNÉ SPEKTRUM Pomůcky, použitá literatura: optický hranol, pravítko, sešit z fyziky, učebnice, internet TEXT: V létě po dešti můžeme na obloze vidět duhu; ve fyzice ji označujeme termínem světelné spektrum. Světlo se skládá z barev, které v duze vidíme a při průchodu kapkami vody se světlo láme. Každá barva má jiný úhel lomu a tím se světlo rozloží na jednoduché barvy. Úkol č.1 Pomocí optického hranolu vytvořte na stěně (lavici, na sešitě- kdekoliv ve vašem dosahu) duhu. Duhu nakreslete pozor, aby pořadí barev odpovídalo skutečnosti: Jak,,duha,, vznikla, když u vás právě nepršelo? Úkol č.2 Proveďte pokus znovu na jinou stěnu a pozorujte, zda se pořadí barev mění: Opakujte alespoň 3x na různé plochy. Jaké je pořadí barev?

51 Úkol č.3 Opět vytvořte duhu na dostupném místě a měřte pravítkem šířku jednotlivých barev, snažte se o přesnou práci: TEXT: S pojmem spektrum se setkáváme také při pozorování hvězd. Astronomové studují hvězdná spektra a určují podle nich, jaké látky/prvky hvězdy tvoří. Úkol č.4 Zjistěte na internetu základní informace o spektrech hvězd:

52 Pracovní list: efy912 NOČNÍ OBLOHA Pomůcky, použitá literatura: Mapa hvězdné oblohy severní polokoule, internet TEXT: Lidé odedávna obrací svůj zrak k noční obloze, ke hvězdám a k planetám, pozorují astronomické úkazy. Proč právě jen v noci? Ve dne hvězdy na obloze nejsou? Ve dne přesvítí oblohu sluneční světlo, které je intenzivnější než světlo hvězd. Proto ve dne hvězdy na obloze nevidíme, ale jsou tam stále. Na některých místech se špatně pozoruje i v nočních hodinách, protože svítí hodně světel pouličního osvětlení, tzv. SVĚTELNÝ SMOG. Potom musíme jít pozorovat oblohu na jiná místa. Na třech místech v naší republice / např. v Jizerských horách nedaleko Jizerky/ jsou místa TMAVÉ OBLOHY, kde nejsme rušeni světelným znečištěním a velká města jsou vzdálena. Úkol č.1 Najděte si na internetu mapy hvězdné oblohy severní polokoule. Prohlédněte si ji ve všech ročních obdobích. Mapy porovnejte. Najdete souhvězdí, která budou na hvězdné obloze pouze část roku. Vypište ta souhvězdí, viditelná na obloze po celý rok: ZÁVĚR : Tato souhvězdí, jakoby se otáčela okolo pomyslného pólu hvězdné oblohy. Nazýváme je SOUHVĚZDÍ OBTOČNOVÁ, zůstávají na obloze po celý rok. Jiná skupina obtočnových souhvězdí je také na jižní hvězdné obloze.

53 Úkol č.2 Hledejte a vypište obtočnová souhvězdí oblohy jižní polokoule: Úkol č.3 Najděte na mapě hvězdné oblohy severní polokoule ta souhvězdí, která jste již sami viděli na noční obloze, vypište je z mapy:

54 Pracovní list: efy913 FYZIKA NA PŘEDMĚTECH Pomůcky, použitá literatura: učebnice fyziky, internet, encyklopedie Úkol č.1: Prohlédněte si botu a snažte se na ni nalézt co nejvíce fyzikálních principů, které jsou na botě použity. Postupujte systematicky například od špičky k patě nebo od podrážky vzhůru apod. Část 1: fyzikální princip: k čemu je na botě využit: Část 2: fyzikální princip: k čemu je na botě využit: Část 3: fyzikální princip: k čemu je na botě využit: Část 4: fyzikální princip: k čemu je na botě využit:

55 Část 5: fyzikální princip: k čemu je na botě využit: Když budete potřebovat, přidejte si další části. ZÁVĚR : Jaké oblasti fyziky jste na botě našli? Jak se ti dařila? Co tě překvapilo?

56 Pracovní list: efy914 FYZIKA V HRAČKÁCH Pomůcky, použitá literatura: internet, odborná literatura, dětské hračky obsahující různé fyzikální principy Úkol č.1 Vyberte si ve dvojici 4 hračky, na kterých budete hledat různé fyzikální principy. / např. magnet. vlastnosti, tření, tlak, elektrický proud apod./ Pokud nemáte sebou hračky, použijte nabídky hraček z internetu. Vybrané hračky: Úkol č.2 Prohlédněte si každou hračku a vysvětlete, jaký fyzikální princip byste na ní mohli demonstrovatukázat. Při vysvětlení si můžete pomoci internetem. PRVNÍ HRAČKA: DRUHÁ HRAČKA:

57 TŘETÍ HRAČKA: ČTVRTÁ HRAČKA: Závěr: Našli jste mezi hračkami takovou, která nebyla příliš bezpečná? Čím?

58 Pracovní list: efy915 NEJVĚTŠÍ VYNÁLEZY I Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie Úkol č.1: Uveďte pět, podle vás nejvýznamnějších vynálezů v oblasti přírodních věd v dějinách lidstva. Hledejte na internetu takové vynálezy, o kterých jste přesvědčeni, že největší měrou změnily životy lidí. Ke každému vynálezu napište jeho historii a přínos pro lidi. Můžete doplnit obrázky. 1.VYNÁLEZ 2.VYNÁLEZ 3.VYNÁLEZ

59 4.VYNÁLEZ 5.VYNÁLEZ

60 Pracovní list: efy916 NEJVĚTŠÍ VYNÁLEZY II Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie V návaznosti na pracovní list efy915 řešte následující úkol: Úkol č.2: Ze svých shromážděných materiálů zpracujte prezentaci jako přílohu k pracovnímu listu. ZÁVĚR : Vysvětlete, proč jste do největších vynálezů zařadili právě ty, které uvádíte v úkolu, čím vám připadají nejúžasnější: Jaký pro tebe měla tato práce přínos?

61 Pracovní list: efy917 UŽITÍ JADERNÉ ENERGIE Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie ZADÁNÍ: Zjistěte z internetu informace o možnostech užití jaderné energie i jejím použití na konci II. světové války svržením atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki. Úkol č.1 Napište, k čemu je v medicíně využívána jaderná energie a jaká to nese nebezpečí: Úkol č.2 Zjistěte na internetu, jaké může být využití jaderné energie v průmyslové výrobě: Úkol č.3 Popište využití jaderné energie v energetice. Vyjádřete svůj názor k bezpečnosti tohoto použití:

62 Úkol č.4 Zjistěte informace k tragickým událostem z konce II. světové války po svržení atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki: Závěr: Je podle vašeho názoru využívání jaderné energie pro lidstvo přínosem nebo spíš zkázou pro lidstvo? Přikláníte se spíš k pokračování výzkumu využití jaderné energie nebo raději k zastavení vývoje tímto směrem?

63 Pracovní list: efy918 JADERNÁ ENERGIE A OSOBNOSTI Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie, TEXT: Někteří badatelé věnují svému oboru celý život a v tichosti zapadnou do historie. Jiní vědci se stanou tak věhlasnými, že již ani nevnímáme jejich národnost, protože výsledky jejich práce jsou duševním dědictvím celého lidstva. Takovým významným osobnostem my dnes vzdáme hold. Úkol č.1 Najděte na internetu informace o životě a výsledcích vědecké činnosti Nielse Bohra: Úkol č.2 Zjistěte na internetu informace o životě a výsledcích vědecké činnosti Marie Curie Sklodowské: Úkol č.3 Zjistěte, kdo byl a jaké byly výsledky jeho badatelské činnosti - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij

64 Úkol č.4 Najděte informace o životě a vědeckých výsledcích Alberta Einsteina: ZÁVĚR : Jaká informace vás nejvíce oslovila, překvapila?

65 Pracovní list: efy919 POROVNÁVÁME ELEKTRÁRNY I Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie ZADÁNÍ: Vaším úkolem je najít informace o všech používaných typech elektráren, vypsat jejich výhody a nevýhody, případně také jaké sebou nesou pro okolí nebezpečí. 1.Elektrárna 2.Elektrárna 3.Elektrárna 4.Elektrárna 5.Elektrárna 6.Elektrárna Sami si přidejte další Elektrárny

66 Pracovní list: efy920 POROVNÁVÁME ELEKTRÁRNY II Pomůcky, použitá literatura: internet, encyklopedie ZADÁNÍ: V návaznosti na pracovní list efy919 vytvořte prezentaci. ZÁVĚR: Který typ elektrárny byste vy osobně podporovali a jaké k tomu máte důvody?

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA KVARTA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ 2 hodiny

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 9. ročník M.Macháček : Fyzika 8/1 (Prometheus ), M.Macháček : Fyzika 8/2 (Prometheus ) J.Bohuněk : Pracovní sešit k učebnici fyziky 8

Více

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin

Fyzika. 8. ročník. LÁTKY A TĚLESA měřené veličiny. značky a jednotky fyzikálních veličin list 1 / 7 F časová dotace: 2 hod / týden Fyzika 8. ročník (F 9 1 01.1) F 9 1 01.1 (F 9 1 01.3) prakticky změří vhodně vybranými měřidly fyzikální veličiny a určí jejich změny elektrické napětí prakticky

Více

Název: Fyzika v kuchyni

Název: Fyzika v kuchyni Název: Fyzika v kuchyni Téma: měření teploty, účinnost Čas: 90 minut Věk: 13-16 Diferenciace: Připomínky, ICT podpora: Pokud možno, použijte termální kameru s možností prezentace snímku přes dataprojektor

Více

SKUPENSTVÍ LÁTEK Prima - Fyzika

SKUPENSTVÍ LÁTEK Prima - Fyzika SKUPENSTVÍ LÁTEK Prima - Fyzika Skupenství látek Pevné skupenství Skupenství látek Skupenství látek Pevné skupenství Kapalné skupenství Skupenství látek Pevné skupenství Kapalné skupenství Plynné skupenství

Více

Předmět: FYZIKA Ročník: 6.

Předmět: FYZIKA Ročník: 6. Ročník: 6. Látky a tělesa - uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí - na konkrétním příkladu rozezná těleso a látku, určí skupenství

Více

Fyzika 7. ročník Vzdělávací obsah

Fyzika 7. ročník Vzdělávací obsah Fyzika 7. ročník Druhy látek a jejich vlastnosti Pohyb a síla Skupenství látek Vlastnosti pevných látek Vlastnosti kapalin Vlastnosti plynů Tlak v kapalinách a plynech Hydrostatický a atmosférický tlak

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Týdenní dotace: 1,5h/týden Vyučující: Mgr. Tomáš Mlejnek Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr.

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v odborné učebně pro fyziku a chemii, v odborné učebně s interaktivní tabulí či v multimediální učebně.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v odborné učebně pro fyziku a chemii, v odborné učebně s interaktivní tabulí či v multimediální učebně. 7.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 7.6.1 Fyzika (F) Charakteristika předmětu 2. stupně Předmět fyzika je zařazen do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vyučovací předmět má časovou dotaci v 6. a 8. ročníku 1 hodinu

Více

Fyzika 6. ročník. Poznámky. Stavba látek Vlastnosti látek Částicová stavba látek

Fyzika 6. ročník. Poznámky. Stavba látek Vlastnosti látek Částicová stavba látek Fyzika 6. ročník Očekávaný výstup Školní výstup Učivo Mezipředmětové vztahy, průřezová témata Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí.

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Fyzika - 6. ročník Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí stavba látek - látka a těleso - rozdělení látek na pevné, kapalné a plynné

Více

<<< záložka Fyzika

<<< záložka Fyzika 5.6.1 5.6.1 Fyzika FYZIKA 6. ročník 5.6.1/01 LÁTKY A TĚLESA použije správné označení důležitých fyzikálních veličin a jejich základních a odvozených jednotek změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité

Více

Polohová a pohybová energie

Polohová a pohybová energie - určí, kdy těleso ve fyzikálním významu koná práci - s porozuměním používá vztah mezi vykonanou prací, dráhou a působící silou při řešení úloh - využívá s porozuměním vztah mezi výkonem, vykonanou prací

Více

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program 1 VY_32_INOVACE_01_13 fyzika 6. Elektrické vlastnosti těles Výklad učiva PowerPoint 6 4 2 VY_32_INOVACE_01_14 fyzika 6. Atom Výklad učiva

Více

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla - určí, co je v jeho okolí zdrojem zvuku, pozná, že k šíření zvuku je nezbytnou podmínkou látkové prostředí - chápe odraz zvuku jako odraz zvukového vzruchu od překážky a dovede objasnit vznik ozvěny -

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Učebnice: R. Kolářová, J. Bohuněk - Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, Praha, 2004 R. Kolářová, J. Bohuněk, M. Svoboda,

Více

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Práce a energie, tepelné jevy, elektrický proud, zvukové jevy Tercie 1+1 hodina týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika

Více

Pracovní list - Žárovka a zářivka

Pracovní list - Žárovka a zářivka Pracovní list - Žárovka a zářivka Než začnete měřit, nejděte důležité údaje na žárovce a zářivce Zářivka Napětí: U = V Příkon: P 0 = W Žárovka Napětí: U = V Příkon: P 0 = W Odhadněte, které osvětlení je

Více

CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO.

CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO. CELKOVÉ OPAKOVÁNÍ UČIVA + ZÁPIS DO ŠKOLNÍHO SEŠITU část 03 VNITŘNÍ ENERGIE, TEPLO. 01) Složení látek opakování učiva 6. ročníku: Všechny látky jsou složeny z částic nepatrných rozměrů (tj. atomy, molekuly,

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA - Fyzika 8. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA - Fyzika 8. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.1 FYZIKA Fyzika 8. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo F9101 změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální

Více

Vzdělávací obor fyzika

Vzdělávací obor fyzika Platnost od 1. 9. 2016 Hlavní kompetence Učivo 6.ročník Kompetence sociální a personální 1. LÁTKY A Žák umí měřit některé fyzikální veličiny Měření veličin Člověk a měření síly 5. TĚLESA (F-9-1-01) délka,

Více

Jednoduchý elektrický obvod

Jednoduchý elektrický obvod 21 25. 05. 22 01. 06. 23 22. 06. 24 04. 06. 25 28. 02. 26 02. 03. 27 13. 03. 28 16. 03. VI. A Jednoduchý elektrický obvod Jednoduchý elektrický obvod Prezentace zaměřená na jednoduchý elektrický obvod

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner Vyučovací předmět fyzika je zařazen samostatně v 6. 9. ročníku v těchto hodinových dotacích: 6.

Více

Fyzikální veličiny. cíl projektu: vytvořit výukové listy fyzikálních veličin probíraných ve fyzice. Rozdíl mezi fyzikální veličinou a jednotkou.

Fyzikální veličiny. cíl projektu: vytvořit výukové listy fyzikálních veličin probíraných ve fyzice. Rozdíl mezi fyzikální veličinou a jednotkou. Fyzika 6 třída Fyzikální veličiny Projekt určený pro žáky šestého ročníku základní školy. cíl projektu: vytvořit výukové listy fyzikálních veličin probíraných ve fyzice. Rozdíl mezi fyzikální veličinou

Více

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule a i-učebnice

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule a i-učebnice Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Práce a energie, tepelné jevy, elektrický proud, zvukové jevy Tercie 1+1 hodina týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika

Více

Vzdělávací obor fyzika

Vzdělávací obor fyzika Platnost od 1. 9. 2016 Hlavní kompetence Učivo 6.ročník Kompetence sociální a personální 1. LÁTKY A Žák umí měřit některé fyzikální veličiny Měření veličin Člověk a měření síly 5. TĚLESA (F-9-1-01) délka,

Více

23_ 2 24_ 2 25_ 2 26_ 4 27_ 5 28_ 5 29_ 5 30_ 7 31_

23_ 2 24_ 2 25_ 2 26_ 4 27_ 5 28_ 5 29_ 5 30_ 7 31_ Obsah 23_ Změny skupenství... 2 24_ Tání... 2 25_ Skupenské teplo tání... 2 26_ Anomálie vody... 4 27_ Vypařování... 5 28_ Var... 5 29_ Kapalnění... 5 30_ Jak určíš skupenství látky?... 7 31_ Tepelné motory:...

Více

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ vyplňuje žák Identifikace práce Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) A. Přehledový test

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr. Jiří Bohuněk,

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr. Jiří Bohuněk, TEMATICKÝ PLÁN Předmět: FYZIKA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Jan Souček Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Literatura: FYZIKA pro 6. ročník

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 7. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7/1 (Prometheus), M.Macháček : Fyzika pro

Více

Vzdělávací obor fyzika

Vzdělávací obor fyzika Kompetence sociální a personální Člověk a měření síly 5. technika 1. LÁTKY A TĚLESA Žák umí měřit některé fyz. veličiny, Měření veličin Neživá měření hmotnosti,objemu, 4. zná některé jevy o pohybu částic,

Více

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník:

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník: Opakování bude obsahovat následující body: ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY Každý žák si vybere jedno téma (okruh) Vysvětlení daného tématu na každou kapitolu procvičování (v podobě doplňování, výpočtů a otázek

Více

Úvodní hodina. Co nás obklopuje? 1 Z čeho se tělesa skládají? 1. Skupenství látek 1. Atomy a molekuly - animace 6. Vlastnosti atomů a molekul 1

Úvodní hodina. Co nás obklopuje? 1 Z čeho se tělesa skládají? 1. Skupenství látek 1. Atomy a molekuly - animace 6. Vlastnosti atomů a molekul 1 Úvodní a Úvodní a září Exkurze Exkurze září - červen - uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí Tělesa a látky Co nás obklopuje? Z čeho

Více

Mechanické kmitání - určení tíhového zrychlení kyvadlem

Mechanické kmitání - určení tíhového zrychlení kyvadlem I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 9 Mechanické kmitání - určení

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 516 Digitální učební materiál Autor: Mgr. Pavel Kleibl Datum: 22. 1. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Energie Téma:

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA - Fyzika 9. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA - Fyzika 9. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.1 FYZIKA Fyzika 9. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo F9101 změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA SEKUNDA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ hodiny týdně

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus)

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus) Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 7. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus) Očekávané výstupy předmětu

Více

Fyzika pro 6.ročník. výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly

Fyzika pro 6.ročník. výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Látky a tělesa, elektrický obvod Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole,

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA - Fyzika 6. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA - Fyzika 6. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.1 FYZIKA Fyzika 6. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo LÁTKY A TĚLESA F9101 F9102 změří vhodně zvolenými měřidly některé

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů

ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN II., KMOCHOVA 943 škola s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů Autor Mgr. Vladimír Hradecký Číslo materiálu 8_F_1_02 Datum vytvoření 2. 11. 2011 Druh učebního materiálu

Více

Projekty, kurzy: SÍLA KOLEM NÁS - vyrábění modelů, jak nás síly ovlivňují v praxi - Environmentální výchova

Projekty, kurzy: SÍLA KOLEM NÁS - vyrábění modelů, jak nás síly ovlivňují v praxi - Environmentální výchova VZDĚLÁVACÍ BLAT: tupeň: 6. čekávané výstupy omp e t e n c e čivo Mezipředmětové vztahy oznámky uvede konkrétní příklady, čím se fyzika zabývá dokáže rozlišit látky a tělesa, určit jejich vlastnosti umí

Více

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje.

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. 1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. I. 2. Doplň: HOUBY Nepatří mezi ani tvoří samostatnou skupinu živých. Živiny čerpají z. Houby

Více

Žák : rozliší na příkladech těleso a látku a dovede uvést příklady látek a těles

Žák : rozliší na příkladech těleso a látku a dovede uvést příklady látek a těles 6.ročník Výstupy Žák : rozliší na příkladech těleso a látku a dovede uvést příklady látek a těles určí, zda je daná látka plynná, kapalná či pevná, a popíše rozdíl ve vlastnostech správně používá pojem

Více

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník:

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník: Opakování bude obsahovat následující body: ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY Každý žák si vybere jedno téma (okruh) Vysvětlení daného tématu na každou kapitolu procvičování (v podobě doplňování, výpočtů a otázek

Více

Člověk a energie domácí projekt pro 2. ročník

Člověk a energie domácí projekt pro 2. ročník Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Člověk a energie domácí projekt pro 2. ročník Člověk a energie domácí projekt pro

Více

Fyzika pro 6.ročník. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly. Elektrické vlastnosti látek, el.

Fyzika pro 6.ročník. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly. Elektrické vlastnosti látek, el. Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

Optika nauka o světle

Optika nauka o světle Optika nauka o světle 50_Světelný zdroj, šíření světla... 2 51_Stín, fáze Měsíce... 3 52_Zatmění Měsíce, zatmění Slunce... 3 53_Odraz světla... 4 54_Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem... 4 55_Zobrazení

Více

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah 9 FYZIKA 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu je vytvořen na základě rozpracování oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání

Více

Předmět: Fyzika Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata,

Předmět: Fyzika Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, Předmět: Fyzika Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, Objasní (kvalitativně) pomocí poznatků o gravitačních silách pohyb planet kolem Slunce a měsíců

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a příroda Seminář z fyziky Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Seminář z fyziky je vzdělávací

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Fyzika - ročník: TERCIE

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Fyzika - ročník: TERCIE 5.3.2. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Fyzika - ročník: TERCIE Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT K Práce a energie Práce a energie Pohybová a polohová

Více

Vnitřní energie pevné látky < Vnitřní energie kapaliny < Vnitřní energie plynu (nejmenší energie)

Vnitřní energie pevné látky < Vnitřní energie kapaliny < Vnitřní energie plynu (nejmenší energie) Změny skupenství Při změně tělesa z pevné látky na kapalinu nebo z kapaliny na plyn se jeho vnitřní energie zvyšuje musíme dodávat teplo (zahřívat). Při změně tělesa z plynu na kapalinu, nebo z kapaliny

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Fyzika Vyučovací předmět Fyzika je tvořen z obsahu vzdělávacího oboru ze vzdělávací oblasti

Více

Závislost odporu kovového vodiče na teplotě

Závislost odporu kovového vodiče na teplotě 4.2.1 Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Předpoklady: 428, délková a objemová roztažnost napětí [V] 1,72 3,43 5,18 6,86 8,57 1,28 proud [A],,47,69,86,11,115,127,14,12,1 Proud [A],8,6,4,2 2 4 6

Více

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

Tématický celek - téma. Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah

Tématický celek - téma. Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah 6. ročník květen Stavba látek Stavba látek Elektrické vlastnosti látek Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah Magnetické vlastnosti látek Měření

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Funkce kvadratická funkce Mirek Kubera žák načrtne grafy požadovaných funkcí, formuluje a zdůvodňuje vlastnosti studovaných funkcí, modeluje závislosti

Více

Tematické okruhy průřezových témat zařazené do předmětu fyzikální praktika

Tematické okruhy průřezových témat zařazené do předmětu fyzikální praktika Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vyučovací předmět Fyzikální praktika Charakteristika předmětu Obor, vzdělávací oblasti Člověk a příroda, Fyzika, jehož součástí je předmět Fyzikální praktika, svým činnostním

Více

4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení)

4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení) 4.2.5 Měření elektrického napětí a proudu (cvičení) Předpoklady: 4204 Pedagogická poznámka: Tuto hodinu učím jako dvouhodinové cvičení s polovinou třídy. Dělení je opět nutné, multimetry i samotné měření

Více

Motivační problémy & domácí projekty Tomáš Nečas, necas@jaroska.cz

Motivační problémy & domácí projekty Tomáš Nečas, necas@jaroska.cz Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Motivační problémy & domácí projekty Tomáš Nečas, necas@jaroska.cz Fyzika v experimentu

Více

Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie

Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie Kvarta 2 hodiny týdně Pomůcky, které

Více

Teplota. fyzikální veličina značka t

Teplota. fyzikální veličina značka t Teplota fyzikální veličina značka t Je to vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat a přiřadit jí pocity studeného, teplého či horkého. Jak se tato vlastnost jmenuje? Teplota Naše pocity

Více

Ch - Rozlišování látek

Ch - Rozlišování látek Ch - Rozlišování látek Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně

Více

1) Skupenství fáze, forma, stav. 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára)

1) Skupenství fáze, forma, stav. 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára) SKUPENSTVÍ 1) Skupenství fáze, forma, stav 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára) 3) Pevné látky nemění tvar, objem částice blízko sebe, pohybují se kolem urč.

Více

Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti

Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti Jednoduché pokusy pro stanovení úspor v domácnosti Petr Sládek Pedagogická fakulta MU Úvod Jednoduché pokusy zahrnují 4 tématické oblasti: - Úspory energie při vaření - Úsporné spotřebiče v domácnosti

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Fyzika Obsahem předmětu Fyzika je oblast neživé přírody a současných technologií. Žák si osvojí

Více

Název projektového úkolu: A všechno si dobře spočítám! Třída: 8.

Název projektového úkolu: A všechno si dobře spočítám! Třída: 8. Pracovní list Název projektového úkolu: A všechno si dobře spočítám! Třída: 8. Název společného projektu: VODA Název pracovního týmu: Členové pracovního týmu: Zadání úkolu: ÚVOD Téma dnešního projektu

Více

Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie, světelné jevy

Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie, světelné jevy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie, světelné jevy Kvarta 2 hodiny týdně

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.2.8.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda PŘEDMĚT: Fyzika ROČNÍK: 6. Výstupy Učivo Průřezová témata -rozlišuje látku a těleso, dovede uvést příklady látek a těles

Více

PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH

PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH PÁTRÁNÍ PO ENERGETICKÝCH ŠTÍTCÍCH Cíl(e): Žáci vědí, kde naleznou informace o energetické spotřebě elektrických spotřebičů. Porozumí tomu, co nám říkají energetické štítky. Žáci si jsou vědomi, jaké výhody

Více

Autor: Jana Krchová Obor: Fyzika FYZIKÁLNÍ VELIČINY. Délka Doplň ve větě chybějící slova: Fyzikální veličina je těles, kterou lze..

Autor: Jana Krchová Obor: Fyzika FYZIKÁLNÍ VELIČINY. Délka Doplň ve větě chybějící slova: Fyzikální veličina je těles, kterou lze.. FYZIKÁLNÍ VELIČINY Délka Doplň ve větě chybějící slova: Fyzikální veličina je těles, kterou lze.. Doplň chybějící písmena : Každá fyzikální veličina má: 1) - - z v 2) z - - - k 3) - - k l - d - - j - -

Více

Opakování učiva 8. ročníku. Elektrodynamika. Působení magnetického pole na vodič, vzájemné působení vodičů. Magnetické pole cívky

Opakování učiva 8. ročníku. Elektrodynamika. Působení magnetického pole na vodič, vzájemné působení vodičů. Magnetické pole cívky A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Fyzika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace a na základě jejich pochopení,

Více

Metodické poznámky k souboru úloh Optika

Metodické poznámky k souboru úloh Optika Metodické poznámky k souboru úloh Optika Baterka Teoreticky se světlo šíří "nekonečně daleko", intenzita světla však klesá s druhou mocninou vzdálenosti. Děti si často myslí, že světlo se nešíří příliš

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA - Fyzika - 7. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA - Fyzika - 7. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.1 FYZIKA Fyzika 7. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo F9101 změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální

Více

Pracovní list číslo 01

Pracovní list číslo 01 Pracovní list číslo 01 Měření délky Jak se nazývá základní jednotka délky? Jaká délková měřidla používáme k měření rozměrů a) knihy b) okenní tabule c) třídy.. d) obvodu svého pasu.. Jaké díly a násobky

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Míček upustíme z výšky na podlahu o Míček padá zvětšuje se, zmenšuje se. Celková mechanická energie se - o Míček se od země odrazí a stoupá vzhůru zvětšuje se, zmenšuje se.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 8. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7/1 (Prometheus), M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika 8/1

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA 8. JOSKA Pohybová a polohová energie Přeměna polohové a pohybové energie

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA 8. JOSKA Pohybová a polohová energie Přeměna polohové a pohybové energie Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Uvede hlavní jednotky práce a výkonu, jejich díly a násobky

Více

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Molekulová fyzika, termika 2. ročník, sexta 2 hodiny týdně Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Více

Druhy a přeměny energie

Druhy a přeměny energie Druhy a přeměny energie ➊ Pod obrázky doplň druhy energie (elektrická, jaderná, chemická, mechanická, světelná, teplo) tak, aby šipka znázorňovala nejvýznamnější přeměnu energie na obrázku. NÁHLED ➋ Podle

Více

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO 1. Jednotky a veličiny soustava SI odvozené jednotky násobky a díly jednotek skalární a vektorové fyzikální veličiny rozměrová analýza 2. Kinematika hmotného bodu základní pojmy kinematiky hmotného bodu

Více

Název: Korekční brýle

Název: Korekční brýle Plán Název: Korekční brýle Témata: Korekční brýle Čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny) Věk: 15 16 let Diferenciace: Nadanější žáci by mohli spočítat chybu měření a zhodnotit přesnost měření. Nejnadanější

Více

POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE II

POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE II POKUSY VEDOUCÍ KE KVANTOVÉ MECHANICE II FOTOELEKTRICKÝ JEV VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV na intenzitě záření závisí jen množství uvolněných elektronů, ale nikoliv energie jednotlivých elektronů energie elektronů

Více

PRÁCE A ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie

PRÁCE A ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie PRÁCE A ENERGIE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie Práce Pokud síla vyvolává pohyb Fyzikální veličina ( odvozená ) značka: W základní jednotka: Joule ( J ) Vztah pro výpočet práce: W = F s Práce

Více

5.6. Člověk a jeho svět

5.6. Člověk a jeho svět 5.6. Člověk a jeho svět 5.6.1. Fyzika ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 Charakteristika vyučujícího předmětu FYZIKA I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Fyzika vychází z obsahu vzdělávacího

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda.

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda. Fyzika Fyzika je tou součástí školního vzdělávacího plánu školy, která umožňuje žákům porozumět přírodním dějům a zákonitostem. Dává jim potřebný základ pro lepší pochopení a orientaci v životě. Díky praktickým

Více

08 - Optika a Akustika

08 - Optika a Akustika 08 - Optika a Akustika Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Člověk je schopen vnímat vlnění o frekvenci 16 Hz až 20000 Hz (20kHz). Frekvenci nižší než

Více

5. Duté zrcadlo má ohniskovou vzdálenost 25 cm. Jaký je jeho poloměr křivosti? 1) 0,5 m 2) 0,75 m 3) Žádná odpověď není správná 4) 0,25 m

5. Duté zrcadlo má ohniskovou vzdálenost 25 cm. Jaký je jeho poloměr křivosti? 1) 0,5 m 2) 0,75 m 3) Žádná odpověď není správná 4) 0,25 m 1. Vypočítejte šířku jezera, když zvuk šířící se ve vodě se dostane k druhému břehu o 1 s dříve než ve vzduchu. Rychlost zvuku ve vodě je 1 400 m s -1. Rychlost zvuku ve vzduchu je 340 m s -1. 1) 449 m

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA 8. JOSKA

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA 8. JOSKA Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Uvede hlavní jednotky práce a výkonu, jejich díly a násobky

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 17. 10. 2012 Pořadové číslo 05 1 Kmitavý pohyb Předmět: Ročník: Jméno autora:

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Animovaná fyzika Top-Hit Atomy a molekuly Atom Brownův pohyb Difúze Elektron Elementární náboj Jádro atomu Kladný iont Model atomu Molekula Neutron Nukleonové číslo Pevná látka Plyn Proton Protonové číslo

Více

Vnitřní energie, teplo, změny skupenství Pracovní listy pro samostatnou práci

Vnitřní energie, teplo, změny skupenství Pracovní listy pro samostatnou práci Vnitřní energie, teplo, změny skupenství Pracovní listy pro samostatnou práci Oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Tematický okruh: Tělesa, látky a síla Ročník: 8. Klíčová slova: změny skupenství,

Více

2.1 Pokyny k uzavřeným úlohám. 2.2 Pokyny k otevřeným úlohám. Testový sešit neotvírejte, počkejte na pokyn!

2.1 Pokyny k uzavřeným úlohám. 2.2 Pokyny k otevřeným úlohám. Testový sešit neotvírejte, počkejte na pokyn! FYZIKA DIDAKTICKÝ TEST FYM0D12C0T01 Maximální bodové hodnocení: 45 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 20 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice Předmět: Téma: Věk žáků: Matematika, fyzika Výpočet hmotnosti obrobku pro výrobu převodovky v zahradní sekačce

Více

Pracovní list - vaření

Pracovní list - vaření Pracovní list - vaření Jaké spotřebiče doma používáte, chcete-li si ohřát vodu na čaj? Vyzkoušejte čtyři asi nejběžnější způsoby, kterými si můžete vodu na čaj ohřát. Můžete vodu ohřívat ve varné konvici,

Více

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D11_Z_OPAK_T_Skupenske_premeny_T Člověk a příroda Fyzika Skupenské přeměny Opakování

Více

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh

Obnovitelné zdroje energie. Sborník úloh Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. Obnovitelné zdroje energie Sborník úloh V rámci projektu Energetická efektivita v souvislostech vzdělávání Tato publikace vznikla jako sborník úloh pro vzdělávací

Více

Fyzika 6.ročník. 2.Síla jako fyzikální veličina, její měření, gravitační síla, vztah mezi gravitační sílou a hmotností, Newtonovy zákony.

Fyzika 6.ročník. 2.Síla jako fyzikální veličina, její měření, gravitační síla, vztah mezi gravitační sílou a hmotností, Newtonovy zákony. září - říjen říjen - prosinec Porozumí pojmu fyzika, látka a těleso, rozliší na jednoduchých příkladech látky pevné, kapalné a plynné Změří velikost působící síly siloměrem, určí v konkrétní jednoduché

Více

Fyzika 6.ročník. 2.Síla jako fyzikální veličina, její měření, gravitační síla, vztah mezi gravitační sílou a hmotností, Newtonovy zákony.

Fyzika 6.ročník. 2.Síla jako fyzikální veličina, její měření, gravitační síla, vztah mezi gravitační sílou a hmotností, Newtonovy zákony. září - říjen říjen - prosinec Porozumí pojmu fyzika, látka a těleso, rozliší na jednoduchých příkladech látky pevné, kapalné a plynné Změří velikost působící síly siloměrem, určí v konkrétní jednoduché

Více