Vrcholná gotika. 1. Charakteristika období Demokratizace literatury. 2. České země za vlády Lucemburků Karel IV. Satira Vznik dramatu Legendy Próza

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vrcholná gotika. 1. Charakteristika období Demokratizace literatury. 2. České země za vlády Lucemburků Karel IV. Satira Vznik dramatu Legendy Próza"

Transkript

1 Vrcholná gotika 1. Charakteristika období Demokratizace literatury 2. České země za vlády Lucemburků Karel IV. Satira Vznik dramatu Legendy Próza 3. Období husitství Předchůdci Husovi Jan Hus Literatura za husitských válek Petr Chelčický

2 1. Charakteristika období V 13. století dochází k prudkému kulturnímu rozvoji. Gotický oblouk je běžně používán a nové katedrály šokují svými rozměry a smělostí klenby. Kultura je stále spojena s křesťanstvím, které však prožívá první krize. Hrady doplňují své opevnění, ale současně se i zútulňují a rozšiřují obytné prostory. Kromě šlechtických sídel však vzniká i velkorysá výstavba měst financovaná zbohatlými měšťany. Měšťanstvo svým bohatstvím může konkurovat šlechtě. Vznik univerzit umožňuje jejich lehčí přístup ke vzdělání. Autory uměleckých děl, včetně literárních, se vedle kněží a šlechty stávají také měšťané a žáci univerzit. Mluvíme o demokratizaci literatury. Výsledkem této demokratizace je vznik nových žánrů, zejména satiry, dramatu a zábavné nebo naučné prózy. Pokračují však i starší žánry, legenda, kronika, milostná poezie. Na ústupu je rytířská veršovaná epika. Můžeme mluvit o úplném rozrůznění žánrů.

3 2. České země za vlády Lucemburků Za vlády Lucemburků, zvláště v době vlády Karla IV. ( ) a Václava IV. ( ) dochází k mohutnému rozvoji českých zemí. Svědčí o tom povýšení pražského biskupství na arcibiskupství nebo založení univerzity, stejně jako architektonické památky Nové město pražské, Karlštejn, Chrám sv. Víta, v Brně chrám sv. Petra a Pavla nebo kostel sv. Jakuba. Známá jsou jména architektů Matyáše z Arassu, Petra Parléře nebo malíře Theodorica. Karel IV. Sám Karel IV. byl vzdělaný panovník s vytříbeným vzděláním, které získal na francouzském dvoře. Kromě podpory a vlastních zadání k tvorbě literárních děl je také sám autorem některých textů. Majestas Carolina Latinsky napsaný Korunovační řád. V podstatě právní příručka, co dělat, aby korunovace byla správně provedena. Vita Caroli Latinsky napsaný vlastní životopis. (česky Život Karlův) V literatuře dochází k rozrůznění žánrů. Práce stále zůstávají převážně anonymní, ale obvykle už máme rukopis z doby vzniku díla a zřejmě úplný. Satira a) Feudální Smil Flaška z Pardubic (? 1402) Synovec Arnošta z Pardubic, prvního českého arcibiskupa. Ve svých satirách kritizuje politiku Václava IV. z pozice vysoké šlechty. Rada otce synovi Rady křesťanskému rytíři. Nová rada Sněm 44 zvířat radí novému králi lvu, jak vládnout. Obvykle se střídá vážná rada s radou ironickou. Alegorie, v níž se střídají rady adresované skutečně Václavu IV. s radami ideálnímu křesťanskému panovníkovi.

4 b) Měšťanská Hradecký rukopis Obsahuje tři literární díla ze 14. století. Dvě satiry a jednu bajku. Desatero kázanie božie Každé z deseti přikázání je překračováno třemi skupinami hříšníků. Satiry o řemeslnících a konšelích Bajka o lišce a džbánu Liška se chtěla pomstít úzkému džbánu, z něhož se nemohla napít. Přivázala ho k ocasu a vhodila do studny, aby ho utopila. Džbán se však naplnil vodou a stáhl lišku do studny, odkud se už nedostala. c) Žákovská Píseň veselé chudiny Jedna z typických studentských písní ironizující vlastní bídu. Často měla také podobu tzv. makarónských veršů veršů střídajících latinu a češtinu. Podkoní a žák Zachycuje hádku mezi panským sloužícím a studentem univerzity o to, kdo z nich se má lépe. Z jejich argumentů však ironicky vyplývá špatná situace a bída obou dvou. Hádka nakonec končí rvačkou. Vznik dramatu Velikonoční hry Vycházejí z dramatizace evangelií, přesněji z částí popisujících umučení a zmrtvýchvstání Krista. Byly hrávány o Velikonocích mnichy v kostelech a klášterech, u nás např. v kostele sv. Jiří na Pražském hradě. Později se do těchto her zapojovali i laici, zvláště studenti univerzit, kteří k nim připojovali světské, často komické, výstupy. Mastičkář Dochovaná část velikonoční hry, která zachycuje scénu v níž tři Marie jdou na trh koupit masti k potření Kristova těla. Dochovaná část zachycuje satiricky prostředí středověkého trhu a podvodného šarlatánského prodavače mastí. Ten najímá dva pomocníky Rubense a Postrpalka, aby za něj chválili jeho zboží a lákali zákazníky. Oba však ironicky zesměšňují tohoto šarlatána. Veršované legendy O svatém Prokopu Veršovaná legenda o českém světci napsaná srozumitelným a jednoduchým jazykem a stylem. Byla určena měšťanstvu. Hrdinou je zakladatel Sázavského kláštera, poustevník, který se vzdá kariéry vysokého šlechtice a z jeskyně vypráská čerty. Na oslavu tohoto vítězství je na místě této jeskyně postaven klášter.

5 Legenda je silně nacionalistická a protiněmecká, např. čerti mluví německy. Život svaté Kateřiny Vysokým stylem napsaná, veršovaná legenda určená zřejmě dvorské šlechtě. Autor je členem tohoto prostředí, jak o tom svědčí popis Kaple sv. Kříže na Karlštejně. Je poučen cizími vzory. Hrdinkou je krásná mladá dívka, které se zjeví Kristus a ona se mu zaslíbí. Zalíbí se však císaři a když jej odmítne, mají ji učenci přesvědčit o budnosti její víry. Jí se však podaří naopak přesvědčit učence, kteří přijmou křesťanskou víru. Za trest je upálena na rozžhaveném oleji. Próza Tkadleček Exkluzivní próza vysoké úrovně. Využití češtiny jako jazyka vysoké literatury zde dosahuje svého vrcholu. Tkadleček obviňuje Neštěstí, že zavinilo nevěru jeho milé, kuchařky Adličky. Forma sporu disputace mezi dvěma stranami je ve středověku poměrně častá. Vítězem tohoto sporu není nikdo, i když my bychom asi přáli vítězství citovějšímu Tkadlečkovi než studeně racionálnímu Neštěstí. Podnětem ke vzniku Tkadlečka je zřejmě obdobný spor napsaný v Čechách německy spor Oráče se Smrtí, která mu vzala manželku.

6 3. Období husitství Po celé 14. století se začínají objevovat příznaky krize křesťanské církve, která se stává stále více politickou a mocenskou silou závislou na panovnících než silou duchovní. Proto také papež sídlí od roku 1309 v Avignonu místo v Římě a je jím vždy Francouz. Situace se vyostří v roce 1378, kdy umírá papež Řehoř XI.. Nedojde k dohodě, kde má papež sídlit a kdo jím má být. Vzniká dlouhé období schizmatu rozdělení církve poslouchající různé papeže. Obvykle jeden z nich sídlí v Římě, druhý v Avignonu. Jsou však i období, v nichž vládnou tři papežové. (Třetí v Bologni) Jejich vzájemný boj vyžaduje zvýšení příjmů, ve velkém se provozuje obchod s odpustky finanční vykoupení se z hříchů. Tato situace vyvolává kritiku a s návrhy na řešení přicházejí všechny stavy. Nejsilnější kritika přichází z prostředí univerzit. Jedním z nejznámějších kritiků je oxfordský profesor John Wyclef. Předchůdci Husovi Konrád Waldhauser Jan Milíč z Kroměříže Matěj z Janova. Tomáš Štítný ze Štítného ( ) Drobný jihočeský zeman, autor náboženských próz. Poněkud výjimka mezi ostatními autory. Nebyl ani knězem ani univerzitním mistrem. Studoval sice na pražské univerzitě, ale nedosáhl žádné hodnosti a vrátil se do jižních Čech spravovat svůj statek. Knížky šestery o obecných věcech křesťanských Řeči sváteční a nedělní Jedna z prvních českých Postil = sbírka kázání na neděle a svátky celého roku. Protože však Štítný nebyl kněz, jde spíše o náhradu za Postilu, určenou rodině a čeledi. Jan Hus ( ) Narodil se v Husinci u Prachatic, kde asi získal základní vzdělání. Do Prahy přišel jako student univerzity. Podporoval ho Křišťan z Prachatic. V roce 1396 se stal mistrem svobodných umění. Roku 1400 ukončil teologickou fakultu a byl vysvěcen na kněze. Zúčastnil se bojů na univerzitě, které vedly k vydání Dekretu kutnohorského, jímž Čechové získali hlasovací většinu. Současně tento dekret vedl k odchodu cizích mistrů na novou univerzitu v Lipsku. Po vydání Dekretu kutnohorského byl po dobu jednoho roku rektorem univerzity. V dalších dvou letech píše většinu svých teologických naučení a česky káže v kapli Betlémské. Pro své latinské práce ovlivněné Wycleffem se dostává do sporu s církví. V roce 1412 byl na Husa vydán interdikt = zákaz všech církevních úkonů mimo křest a pohřeb. Uchýlil se proto na venkov pod ochranu českých zemanů, zejména Jana z Chlumu. Tady vzniká větší část jeho prací. V roce 1415 se vydává na koncil do Kostnice, aby obhájil své názory. Ty jsou označeny za kacířské a když je Hus odmítne odvolat, je upálen. Píše česky a latinsky, většinou ve formě traktátu.

7 a) latinsky psané práce spis O církvi ( De ecclesia) Za hlavu církve pokládá Krista a za její členy lidi toužící po spasení. Z této formulace vyplývalo, že papež, který je hříšný není hlavou církve, ale dokonce ani její částí. Právě tato myšlenka vedla k Husovu upálení. spis O pravopise českém (De ortographia Bohemica) Pokusil se o zjednodušení českého spřežkového pravopisu zavedením nabodeníčka krátkého a dlúhého dnešní čárky a háčku. b) česky psané práce spis Výklad Viery, Desatera a Páteře Jde o výklad významu tří významných křesťanských textů modlitby Věříme v Tebe, Desatera božích přikázání a Otčenáše (lat. Pater noster) spis Knížky o svatokupectví Odmítá vybírání poplatků za provádění svátostí, zejména křtu, manželství a svatého pomazání. spis Rozprava o odpustcích Navazuje na Knížky o svatokupectví, odmítá odpustky jako nepřípustné předjímání boží vůle. Člověk nahrazuje Boha. spis Dcerka Vychází z latinské předlohy Bernarda z Clairvaux. Každá z desti kapitol začíná větou: Slyš dcerko, a viz a přichyl ucho své. Je tak navozen dojem dialogu mezi autorem a čtenářkou. Spis je určen ženám, kterým říká jak správně žít, aby došly spásy. Postila Listy Byly psány česky i latinsky. Nejvýznamnější jsou listy z Kostnice adresované žákům a přátelům do Čech. Literatura za husitských válek a) písně Jistebnický kancionál Zpěvník z dvacátých let 15. století obsahuje většinu z kališnických písní. Ktož jsů boží bojovníci Povstaň, povstaň, veliké město Pražské b) Propagační listy a manifesty Nejznámějším dokumentem tohoto typu asi Žižkův vojenský řád a táborské manifesty určené Evropě.

8 c) Kázání Jan Želivský Kazatel v Týnském chrámu. Zastával názory radikální pražské chudiny. Byl zákeřně zavražděn roku Jan Rokycana Prezentuje umírněnější proud většiny pražanů. Po bitvě u Lipan papežem nepotvrzený, ale obecně uznávaný utrakvistický biskup. d) Vavřinec z Březové ( ) Bohatý pražský měšťan. Původně ve službách kanceláře Václava IV., pro kterou měl psát Kroniku světa. Přeložil Mandevillův cestopis z němčiny. Po králově smrti mluvčí umírněných pražanů. Carmen insignis Coronae Bohemicae (Píseň vznešené Koruny české, dnes známější pod překladem Píseň o vítězství u Domažlic J. B. Čapka) latinská Kronika husitská (Chronicon) Zůstala nedokončená, zachycuje události let e) Budyšínský rukopis Obsahuje tři veršované skladby psané z pohledu husity. Žaloba Koruny české Porok Koruny české Hádání Prahy s Kutnou Horou Autorem všech tří skladeb je jediný člověk, univerzitně vzdělaný, účastník bojů o Prahu v roce Někdy bývá za autora označován Vavřinec z Březové. Nejvýznamnější je poslední skladba, která vzniká v Praze obležené křižáky na podzim Je to alegorická skladba, jež stojí na straně husitsví představovaného Prahou, zosobněnou jako krásná dívka. Kutná Hora představující katolictví je zobrazena jako stařena. Soudu obou stran předsedá Kristus, který dá Praze zapravdu. f) Václav, Havel a Tábor Katolický básnický protějšek Hádání Prahy s Kutnou Horou. Také zdůrazňuje vlastenectví, ale z neutěšené situace obviňuje radikální tábority.

9 Literatura po husitských válkách Petr Chelčický ( ) Zřejmě drobný zeman nebo svobodný sedlák. Nesouhlasí s vítěznými katolíky, ale odmítá i husitskou neústupnost. Jeho díla se vyrovnávají s dvaceti lety válek a utrpení, které navíc nepřinesly žádné řešení problému. Právě na část jeho myšlenek navázala Jednota bratrská. Spis O boji duchovním Odmítá jakýkoliv ozbrojený boj, tvrdí, že spravedlivá válka neexistuje. Důsledně vychází z pátého přikázání nezabiješ. Kdo bojuje skončí v pekle. Jedinou formou boje, kterou lze tolerovat je boj proti ďáblu, boj duchovní. Proto se také Chelčický aktivně neúčastnil husitských válek, což vedlo k jeho roztržce s Rokycanou. Spis O trojím lidu Na rozsáhlých citacích z Bible Chelčický dokazuje rovnost všech částí společnosti a odmítá její dělení na stav rytířský, duchovní a poddanský. Zvláště pasáže popisující život poddaných ukazují sociální podmínky vzniku husitství. Spis Sieť viery pravé Traktát vychází z části Lukášova evangelia, které popisuje zázračný rybolov. Chelčický tuto pasáž vykládá jako alegorii. Sítí je dobrá církev, která zachytává duše lidí, aby nepropadly peklu. Dvě velké ryby světský panovník a papež, však tuto síť trhají a ničí její dobré dílo. Postila (Kniha výkladuov spasitedlných na čtenie nedělní celého roku) Jde podobně jako o Štítného za náhradu nedělních a svátečních kázání, protože kněží v těchto časech nejsou dobrými správci slova božího.

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Autoři husitských válek

Autoři husitských válek Autoři husitských válek MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC19 Období husitských válek Hlavní autoři a významná díla Hlavní autoři a významná díla Jan Hus Petr Chelčický Vavřinec z Březové Tomáš

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT aktivity Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

Doba husitská Jan Hus Betlémské kapli proti prodeji odpustků

Doba husitská Jan Hus Betlémské kapli proti prodeji odpustků počátek 15. stol. poměry v církvi kritizují i sami duchovní nejvýznamnější kritik v Čechách Jan Hus Mistr Univerzity Karlovy, katolický kněz, kazatel kázal v Betlémské kapli od r. 1402 kritizoval papeže

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 27.1.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková Ict9- D- 15 JAN HUS (asi 1371-6. 7. 1415) Vypracovala Tereza Zalabáková KNĚZ KAZATEL SPISOVATEL MYSLITEL MLÁDÍ Narodil se v Husinci u Prachatic Studoval na pražské univerzitě, kde později i přednášel Kolem

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 5)Literatura předhusitská a husitská (konec 14. století - polovina 15.století) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století)

Více

Husovi předchůdci poznámky 5.A GVN

Husovi předchůdci poznámky 5.A GVN Husovi předchůdci poznámky 5.A GVN Tereza Matoušková, GVN 26. dubna - Obrazem soudobých společenských rozporů, které byly pociťovány jako vady církve, se stala náboženskovzdělavatelná literatura - Autoři

Více

Středověká literatura. Dějiny umění a literatury

Středověká literatura. Dějiny umění a literatury Středověká literatura Dějiny umění a literatury Co nás čeká v této lekci? Přiblížit společensko historickou situaci Zopakovat si znaky dobového umění a uvést si příklady Charakterizovat literaturu tohoto

Více

PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Český jazyk a literatura. Český jazyk a literatura. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Český jazyk a literatura. Český jazyk a literatura. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Středověká

Více

Reformace v české a evropské literatuře

Reformace v české a evropské literatuře Jméno: Přidal(a): pipuskha I. fáze - kritika společnosti (Husovi předchůdci) V souvislosti se zostřováním rozporů ve společnosti i v církvi roste i počet těch, kteří tyto rozpory kritizují a hledají cestu

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Gotika. Výtvarné umění. Architektura

Gotika. Výtvarné umění. Architektura Věra VOŇKOVÁ Gotika název odvozen od Gótů evropské umění 13. a 14. století, v Čechách se rozvíjelo od 13. století do poloviny 16. století (vývoj zpoţděn husitským hnutím, proto za Jagellonců pozdní, tzv.

Více

Česká středověká literatura

Česká středověká literatura Česká středověká literatura MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Česká středověká literatura Hlavní autoři a významná díla Hlavní autoři a významná díla Karel IV. Smil Flaška z Pardubic žákovská poezie Život svaté

Více

a úkoly září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

a úkoly září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Středověké počátky české literatury

Středověké počátky české literatury Jméno: Přidal(a): Kamarad Základní pojem: křesťanství Začíná rozpadem Západořímské říše, končí počátkem renesance nebo plus mínus 1500 Literatura Náboženské texty (Křesťanské) Veškeré texty s náboženstvím

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 JAN HUS Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_20 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

Česká středověká literatura

Česká středověká literatura Česká středověká literatura Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník Cílová

Více

Mgr.Nataša Dziadziová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Mgr.Nataša Dziadziová Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: 596 311 297, cihelni@cihelni.cz Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/21.2917 Druh učebního materiálu: Pracovní list Označení: VY_12_INOVACE_CG 2.61 Autor:

Více

Reformátoři církve Jan Viklef anglický učenec, ze kterého vycházel i Jan Hus, žádal vrátit se ke skromnému životu církve.

Reformátoři církve Jan Viklef anglický učenec, ze kterého vycházel i Jan Hus, žádal vrátit se ke skromnému životu církve. Husitská revoluce (15. století) Václav IV. - syn Karla IV. neměl panovnické schopnosti svého otce - opíral se o drobnou šlechtu, a tím si znepřátelil vysokou šlechtu, která ho nechala na čas uvěznit -

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Husité. Porozumění textu. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Husité. Porozumění textu. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.04.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Husité,

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

symbolem kalich = přijímání pod obojí (chléb=hostie, víno z kalicha = Kristova krev, pouze kněží, ostatním zakázáno)

symbolem kalich = přijímání pod obojí (chléb=hostie, víno z kalicha = Kristova krev, pouze kněží, ostatním zakázáno) Husitství symbolem kalich = přijímání pod obojí (chléb=hostie, víno z kalicha = Kristova krev, pouze kněží, ostatním zakázáno) výraz rovnosti všech věřících stoupenci pod obojí = utrakvisté, kališníci,

Více

(pol. 9. stol. - poč. 15. stol)

(pol. 9. stol. - poč. 15. stol) 3A. Nejstarší písemné památky na našem území (pol. 9. stol. - poč. 15. stol) Počátky písemnictví staroslověnská literatura (do 11. st.) pronikání křesťanství ze západu (východofrancká říše) a zvýchodu

Více

Žák se blíže seznámí s osobností Jana Husa a zopakuje si některá fakta. Mgr. Blanka Šteindlerová. Dějepis / Historické etapy a odkaz minulosti

Žák se blíže seznámí s osobností Jana Husa a zopakuje si některá fakta. Mgr. Blanka Šteindlerová. Dějepis / Historické etapy a odkaz minulosti Identifikátor materiálu EU: ICT 1 10 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se blíže seznámí s osobností Jana Husa a zopakuje si některá fakta. Mgr. Blanka Šteindlerová

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

02. Počátky českého písemnictví (do konce 14. stol.)

02. Počátky českého písemnictví (do konce 14. stol.) 02. Počátky českého písemnictví (do konce 14. stol.) Starší literatura - dochovány pouze zlomky z nejstarších dob (často neznáme, kdy díla vznikla, neznáme ani autora) - málo písemných záznamů, ústní slovesnost

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU 1. Francká a Byzantská říše: Justinián I. kopule 1453 miniatury latina Chlodvík 2. Islám: bůh vyznavač islámu 3. Slované: Přiřaď k jednotlivým státům, zda se jedná o Slovany východní,

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Jaký je nejvyšší titul středověkého panovníka? Král. Císař. Kníže. Kralevic. Zeman. Šlechtic. 2. Která bitva ukončila boje husitů v Čechách? Bitva u Sudoměře. Bitva u Lipan. Bitva u Přibyslavi. 3. Z

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ Po několika letech sporů si česká šlechta v roce 1310 zvolila za českého krále vévodu Jana Lucemburského a oženila ho s princeznou Eliškou Přemyslovnou, sestrou zavražděného

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 DIGITÁLNÍ

Více

Doba husitská, poděbradská a jagellonská

Doba husitská, poděbradská a jagellonská Doba husitská, poděbradská a jagellonská 1. Mistr Jan Hus - kdo to byl, co kázal, jaký byl jeho život, proč měl spory s papežem, za jakých okolností a kde zemřel? 2. Kdo byli husité, na které skupiny se

Více

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin.

Více

Základní š kola Kladno, Vaš atova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není -li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová

Základní š kola Kladno, Vaš atova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není -li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová VY_32_IN OVACE_PRV_499 Den upálení mistra Jana Husa S2 Autor: Irena Paulová, Mgr. Použ ití: 2. ročník Datum vypracování: 9.6. 2013 Datum pilotáž e: 27. 6. 2013 Metodika: Děti s i společně s učitelem prohlíž

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 30.1.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Doba reformace Německo: zakladatel reformace v Německu a současně její ideologický představitel byl Martin Luther odmítal scholastickou filozofii jeho spor s katolickou církví vyvrcholil v r. 1517, kdy

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5 GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 10.4.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

STŘEDOVĚKÁ LITERATURA. Dr. Hana Melounová

STŘEDOVĚKÁ LITERATURA. Dr. Hana Melounová STŘEDOVĚKÁ LITERATURA Dr. Hana Melounová Raná středověká literatura - vychází z křesťanství, z přesvědčení o závislosti člověka na boží vůli - nejvýznamnější knihou Bible - převážně latinská Centra středověké

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Po vyhrané bitvě u Sudoměře husité pod velení Jana Žižky vypalují Sezimovo Ústí a v roce 1420 zakládají město Tábor.

Po vyhrané bitvě u Sudoměře husité pod velení Jana Žižky vypalují Sezimovo Ústí a v roce 1420 zakládají město Tábor. Jan Hus byl sice upálen, ale jeho učení se šířilo dále. Lidé se snažili žít podle jeho myšlenek. Začali si říkat husité. K husitství se hlásila část šlechty a měšťanstva, ale nejvíc chudina. Do svého čela

Více

ží žijí v p epychu a prodávají odpustky Jan Hus. profesorem na pražské univerzit 6. ervence 1415 byl v Kostnici upálen

ží žijí v p epychu a prodávají odpustky Jan Hus. profesorem na pražské univerzit 6. ervence 1415 byl v Kostnici upálen DOBA HUSITSKÁ Václav IV. neměl takové vladařské schopnosti jako jeho otec. Za jeho vlády prožívá země úpadek. Život chudiny se zhoršil, šlechta bojuje s králem o moc a církev nesmírně bohatne. Mnozí kněží

Více

Středověká literatura - literární období

Středověká literatura - literární období Jméno: Středověká literatura Přidal(a):Natálie Svobodová Středověká literatura 313 Kosnstantin Veliký uznal křesťanství v římském impériu klade se důraz na vztah člověka k Bohu ve 4 st. vznikala dogmata

Více

SPPOLEČENSKÉ VĚDY S DIDAKTIKOU 1. Prezentace č. 2

SPPOLEČENSKÉ VĚDY S DIDAKTIKOU 1. Prezentace č. 2 SPPOLEČENSKÉ VĚDY S DIDAKTIKOU 1 Prezentace č. 2 ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Vrcholná doba Přemyslovců Panovník, církev, šlechta 1212: Zlatá bula sicilská a dědičný titul krále = císař nemá právo zasahovat do vnitřních

Více

Středověká literatura

Středověká literatura Středověká literatura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

(1729 svatořečen legenda o zázraku s jazykem = symbol nevyzrazení zpovědního tajemství královny Žofie) jako Jan Nepomucký světec barokních Čech)

(1729 svatořečen legenda o zázraku s jazykem = symbol nevyzrazení zpovědního tajemství královny Žofie) jako Jan Nepomucký světec barokních Čech) VÁCLAV IV. a jeho vláda (1378 1419) 1380 - morová epidemie - úbytek obyvatelstva o 10-15%: sociální napětí vzrůstá / hospodářská stagnace neschopnost konkurence; dovoz zboží, vývoz drahých kovů / pokles

Více

DOBA HUSITSKÁ. 1. Doplňte neúplný text.

DOBA HUSITSKÁ. 1. Doplňte neúplný text. DOBA HUSITSKÁ 1. Doplňte neúplný text. Za vlády syna Karla IV. prožívá naše země úpadek. Mnozí kněží žijí v a prodávají. Mezi kněžími, kteří žádají, aby církev byla chudá a pomáhala lidem, byl i. Byl profesorem

Více

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_11_Jan Hus Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

na přelomu a 15. století v Českých zemích společenská krize, společnost rozdělena po smrti Karla IV. je na českém trůnu jeho syn Václav IV.

na přelomu a 15. století v Českých zemích společenská krize, společnost rozdělena po smrti Karla IV. je na českém trůnu jeho syn Václav IV. Otázka: České země v době husitské Předmět: Dějepis Přidal(a): Veronika Jonáková na přelomu a 15. století v Českých zemích společenská krize, společnost rozdělena po smrti Karla IV. je na českém trůnu

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války II. Křížové výpravy

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války II. Křížové výpravy Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_12_Husitské_války_II_Křížové_výpravy Vyučovací

Více

Počátky našeho písemnictví

Počátky našeho písemnictví Počátky našeho písemnictví pol. 9. st. poč. 15. st. Česká literatura patří k nejstarším v Evropě (přes 1000 let); kulturní jazyky staroslověnština latina čeština 1) Písemnictví staroslověnské pol. 9. st.

Více

Lucemburkové na českém trůně. Skládačka

Lucemburkové na českém trůně. Skládačka Lucemburkové na českém trůně Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Lucemburkové. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Lucemburkové. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.08.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Lucemburkové,

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 DIGITÁLNÍ

Více

1306-1310 Jan Lucemburský Karel IV. Václav IV. Počátky husitství Husitství

1306-1310 Jan Lucemburský Karel IV. Václav IV. Počátky husitství Husitství 1306-1310 Jan Lucemburský Karel IV. Václav IV. Počátky husitství Husitství 1306 zavražděn Václav III. v Olomouci Střídání panovníků (Rudolf Habsburský, Jindřich Korutanský) Nespokojenost s vládou Jindřicha

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 4)Vznik česky psané literatury (přelom 13. a 14. století) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_15_Husitství_II_Husité Vyučovací předmět: Dějepis

Více

Pozdní středověk Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje.

Pozdní středověk Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Pozdní středověk Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. duben 2011 Mgr.Jitka Cihelníková Pozdní středověk (14.stol.- +16.stol.) Evropa v krizi

Více

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/ VY_52_INOVACE_Vl.Am.35

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/ VY_52_INOVACE_Vl.Am.35 ,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_52_INOVACE_Vl.Am.35 AutoSave 1 Vlastivěda 4.ročník Jan Hus a jeho doba Jindřiška Ambrozová AutoSave 2 Předmět a ročník: vlastivěda 4. ročník Téma: Jan Hus a

Více

Migrace Českých bratří do Dolního Slezska

Migrace Českých bratří do Dolního Slezska Migrace Českých bratří do Dolního Slezska Politická situace Po vítězství katolické ligy v bitvě na Bílé hoře nedaleko Prahy roku 1620, se ujal vlády Ferdinand II. (1620-1637). Záhy zkonfiskoval veškerý

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

POZDNÍ STŘEDOVĚK období od 13. stol. do 15. stol.

POZDNÍ STŘEDOVĚK období od 13. stol. do 15. stol. POZDNÍ STŘEDOVĚK POZDNÍ STŘEDOVĚK období od 13. stol. do 15. stol. pol. 14.stol. EVROPA V KRIZI úpadek hospodářství - venkovská kolonizace dosáhla svého vrcholu, některé vesnice opět pustly a zanikaly

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová Čeština Člověk a společnost

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: 1. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností císaře římského a českého

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KLECANY okres Praha východ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL TÉMA: Karel IV. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: ROČNÍK: Vlastivìda Lidé a čas

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5 GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 7.4.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Husitská literatura. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Husitská literatura. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Husitská

Více

VY_32_INOVACE_VL4_09_04

VY_32_INOVACE_VL4_09_04 VY_32_INOVACE_VL4_09_04 ANOTACE Šablona Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: materiál k samostatné práci žáků vhodný k samostatnému prověřování vědomostí žáků III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

KONSTANTIN A METODĚJ

KONSTANTIN A METODĚJ VY_32_INOVACE_05_Konstantin a Metoděj KONSTANTIN A METODĚJ Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://www.filaso.cz/katalog-znamky/889/1969-archeologicke-objevy-na-morave-a-na-slovensku

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_11_Husitské_války_I_Smrt_Václava_IV Vyučovací

Více

Mistr Jan Hus ( )

Mistr Jan Hus ( ) Mistr Jan Hus (1371 1415) Praha 2013 Vydala Církev československá husitská, Praha 6, Wuchterlova 5 Copyright Církev československá husitská, 2013 Copyright Jan Blahoslav Lášek, 2013 M. Jan Hus patří mezi

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín PaedDr. Karel Suchánek. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín PaedDr. Karel Suchánek. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Skládačka. Autorkou všech fotografií je Ivana Pekárková. Všechny fotografie zachycují gotický chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.

Skládačka. Autorkou všech fotografií je Ivana Pekárková. Všechny fotografie zachycují gotický chrám sv. Barbory v Kutné Hoře. Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Literární druhy a žánry hrou

Literární druhy a žánry hrou Literární druhy a žánry hrou MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_14 Tématický celek:

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 GOTIKA ÚVOD KATEDRÁLA středověk je doba stavebního rozvoje staví se klasické hrady, kláštery, mosty a silnice hlavní dominantou stavební činnosti je budování kostelů důvodem je silný

Více

Mistr. Jan Hus SVĚDEK JEŽÍŠE KRISTA

Mistr. Jan Hus SVĚDEK JEŽÍŠE KRISTA Mistr Jan Hus SVĚDEK JEŽÍŠE KRISTA CITÁTY MISTRA JANA HUSA Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, drž pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí od hříchu, od ďábla, od

Více

VY_32_INOVACE_15_CKOL02

VY_32_INOVACE_15_CKOL02 Středověká literatura Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Český jazyk - literatura 2. 6. 2013 1. nebo 2. ročník čtyřletého, 5. nebo 6. ročník osmiletého gymnázia

Více

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT aktivity Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 3)Krátké období vítězství latiny a pronikání češtiny (počátek 12.st.- polovina13.st.) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století)

Více

Spory: panovník X šlechta o majetek a moc venkov: bohatí sedláci X poddaní o nechtěli dělat robotu o nechtěli být na nich závislí

Spory: panovník X šlechta o majetek a moc venkov: bohatí sedláci X poddaní o nechtěli dělat robotu o nechtěli být na nich závislí Počátky kritiky církve, opravná hnutí 14.stol. Příčiny kritiky církve hospodářská krize poklesly ceny zemědělských výrobků, nebyly peníze na další věci úbytek obyvatelstva (morové epidemie) velké společenské

Více

Hus a Luther: význam reformace pro evropské školství a vzdělanost

Hus a Luther: význam reformace pro evropské školství a vzdělanost Hus a Luther: význam reformace pro evropské školství a vzdělanost Motto: Bez rádia, bez novin a televize Dá se lidem těžko prodat sebelepší vize Muzikál Jesus Christ Superstar, Překlad Michal Prostějovský

Více

STŘEDOVĚK poděbradská éra D 35

STŘEDOVĚK poděbradská éra D 35 STŘEDOVĚK poděbradská éra D 35 1. Kdo byl kdo v období 1434 1471? a) Alžběta Celská b) Václav Šašek z Bířkova c) Fridrich III. d) Petr Chelčický e) Hynek Ptáčník z Pirkštejna f) Lev z Rožmitálu g) Jan

Více