Student/ka: MgA. Jakub Konupka Školitel/ka: prof. Mgr. Miloš Michálek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Student/ka: MgA. Jakub Konupka Školitel/ka: prof. Mgr. Miloš Michálek"

Transkript

1 Doktorský studijní program Výtvarná umění, obor Vizuální komunikace FUD UJEP - seznam studentů a školitelů - rámcová témata disertačních prací - stručné anotace disertačních prací - studijní plány Studijní plán je závazný pro akademický rok. Případné změny ve studijním plánu v následujících akademických letech musí být projednány Oborovou radou FUD UJEP. Studium doktorského oboru Vizuální komunikace Fakulty umění a designu Univerzity Jana Student/ka: MgA. Jakub Konupka Školitel/ka: prof. Mgr. Miloš Michálek Rámcové téma disertační práce Vizuální komunikace městského prostředí Anotace disertační práce Typické městské prostředí současnosti je zahlceno vizuálními prvky nejrůznějších funkcí i kvalit. V dané situaci chybí silná grafická koncepce, která by kodifikovala nejdůležitější funkční systémy a základním způsobem kultivovala vizuální prostředí měst. Smyslem tohoto projektu však není jen analyzovat a opravovat nedostatky momentálního stavu vizuální komunikace v urbánním prostoru. Projekt Vizuální komunikace městského prostředí spočívá především v prozkoumání a pochopení budoucnosti měst, v analýze jejich proměňující se funkčnosti a vytvoření odpovídajícího vizuálního komunikačního systému. Města chápejme jako celky složené ze tří vrstev: neživé (urbanistické a architektonické), živé (lidské) a komunikační, která prvé dvě propojuje. Komunikační sféra umožňuje cílevědomý pohyb lidí v městské zástavbě, redukuje chaos, pomáhá uvádět do praxe dohodnuté zásady užívání veřejných prostor, polidšťuje a zpříjemňuje prostředí. A zatímco lidské potřeby a touhy se neustále vyvíjejí a mění, stavební vrstva města je mnohem strnulejší. Proto na sebe komunikační vrstva musí být schopná vzít i úkol kompenzace takto vzniklých nesrovnalostí, musí umět řešit potenciálně kolizní situace a možná nedorozumění. V takovémto pojetí chci vytvořit novou komunikační koncepci měst, která bude zahrnovat nejen orientační systém, ale také ustanovení celkové funkční i estetické úrovně grafiky ve veřejném prostoru. Studijní plán KDT/804 Současný středoevropský grafický design doc. ak. mal. Karel Míšek, Ph.D. (oborový) KDT/799 Ikonografie a ikonologie umění prof. PhDr. Ing. Jan Royt (obecný) KDT/807 Nové technologie v designérské tvorbě prof. ak. arch. Jan Fišer (oborový) KDT/820 Teorie vizuálních oborů doc. Mgr. Kateřina Dytrtová, Ph.D. (obecný)

2 Student/ka: MgA Michal Kukačka Školitel/ka: prof. ak. mal. Karel Míšek, Ph.D. Experiment v grafickém designu V disertační práci s názvem Experiment v grafickém designu, jejímž cílem je progresivní vyhledávání nových cest a možností grafického designu a jeho výstupů, se snoubí jak klasické, tak současné tiskové technologie. Vzájemnou kombinací a nevšedním přístupem k oběma zmíněným postupům, budu posouvat hranice nejen konečné vizuální stránky samotného autorského díla, ale také užívání současných tiskových technologií. Primární součástí práce je studie v oblasti grafických a tiskových technologií, jejich vývoje, přípravy pigmentů, matérií a jejich následné použití. Díky zmíněnému postupu se tak grafický výstup bude pohybovat na hranici volné grafiky a umělecké tvorby. Tato disertační práce a její praktické výstupy mohou být podnětem pro vytvoření pracoviště zaměřeného na experiment v tiskové technologii a grafickém designu. KDT/804 Současný středoevropský grafický design - doc. ak. mal. Karel Míšek, Ph.D. (oborový) KDT/825 Digitální média a současné umění - doc. Mgr.A. Daniel Hanzlík (obecný) KDT/803 Vizuální komunikace - prof. Mgr. Miroslav KDT/799 Ikonografie a ikonologie umění - prof. PhDr. Ing. Jan Royt (obecný) KDT/809 Tradiční materiály a současný design prof. ak. mal. Jaroslav Prášil (oborový)

3 Student/ka: MgA. Aleš Loziak Školitel/ka: doc. Jiří Kovanda Fotografie v kontextu prostoru Disertační práce se bude zaměřovat na možnosti prezentace (instalace) současné fotografie. Fotografie v kontextu prostoru a vliv zvolené instalace na následný významový dopad. Hledání hranice mezi jazykem fotografie a technickým obrazem. Historie fotografie se zaměřením na vývoj a proměny jazyka fotografie. Mapování různých přístupů: instalace v prostoru interiéru, instalace ve veřejém prostoru (širší sociální dopad), fotografie jako objekt (fotografie jako součást většího celku), virtuální fotografie (nehmotná fotografie jako součást virtuálních světů) atp. KDT/806 Fotografie a současné umění doc. Mgr. Michaela Thelenová (oborový) KDT/825 Digitální média a současné umění doc. Mgr.A. Daniel Hanzlík (obecný) KDT/820 Teorie vizuálních oborů doc. Mgr. Kateřina Dytrtová, Ph.D. (obecný)

4 Student/ka: MgA. Jan C. Löbl Školitel/ka: Mgr. Zdena Kolečková PhD. Člověk - vizuální otisk své doby. Oděv jako symbol, oděv jako znak, oděv jako sebe vyjádření. Oděv je reflexí na aktuální dění ve společnosti a je nedílnou součástí vizuální kultury a stylu. V disertačním projektu se pokusím analyzovat, jak a do jaké míry se prolínají obecné dějiny, aktuální společenské klima a konkrétní životní osudy. V praktické části se pokusím zaznamenat svůj osobní vztah ke konkrétním společenským vzorcům, které mě obklopují. Snažím se vymezit vlastní vztah ke krátké době existence mojí společnosti, existence mne samotného, času, který je jí a mě dán. Systematicky pracuji s fenoménem obecné líbivosti (a to až k povrchnosti či pokleslého vkusu) i s jejich dopady na většinové preference v oblasti společenských vkusových priorit vycházející z masmedií. Na základě jejich analýzy se potom pokusím najít zdroje vlastního autorského rukopisu. Výstupem teoretické části projektu bude publikace a výstupem praktické části mé disertační práce se stane audiovizuální projekt. Tímto formátem umělecké výpovědi se dlouhodobě zabývám, a to včetně přesahů směrem ke kostýmografii, scénografii, choreografii či různým typům audio-vizuálních instalací. KDT/809 Tradiční materiály a současný design prof. ak. mal. Jaroslav Prášil (oborový) KDT/807 Nové technologie v designérské tvorbě prof. ak. arch. Jan Fišer (oborový) KDT/825 Digitální média a současné umění doc. Mgr.A. Daniel Hanzlík (obecný)

5 Student/ka: MgA. Jana Mořkovská Školitel/ka: doc. Mgr.A. Daniel Hanzlík Pohyblivý obraz v současném umění Intermediální instalace využívající pohyblivého obrazu jsou pro svůj pomíjivý charakter těžko přenositelné a reprodukovatelné. V některých případech jsou náročné na pozornost a přenos jejich sdělení je závislý na divákově schopnosti percepce. Jakýkoliv způsob dokumentace pak výrazně zkresluje jejich obsah, který právě svou intermedialitou zajišťuje specifický jedinečný dojem. Touto formou se vyjadřuje stále více současných umělců. Předmětem teoretické části disertační práce je analýza různých přístupů k práci s elektronickým obrazem od monomediálního videa až po komplexní multimediální instalace kombinující kromě obrazu, zvuku a prostoru také jiné umělecké formy. Praktickým výstupem bude autorská výstava jako reflexe dosažených poznatků. KDT/820 Teorie vizuálních oborů doc. Mgr. Kateřina Dytrtová, Ph.D. (obecný) KDT/800 Multimediální aspekty současného výtvarného umění doc. Mgr. Michal Koleček, Ph.D. (obecný) KDT/825 Digitální média a současné umění doc. Mgr.A. Daniel Hanzlík (obecný)

6 Student/ka: Tetsu Onari Školitel/ka: doc. Mgr.A. Pavel Mrkus Possibilities of verbalizing the meaning of primitive sculpting under contemporary theoretical and philosophical study. 1:[ Means of verbalization ] There are still so many fascination,mystery,importance,contradiction and value of fine art which only artists can and have to describe by verbalization. 2:[ Arting ] The results and the process of converting any humans activity into a form of object so called sculpture is located in the part of discussion carefully, theoretically and objectively as much as possible. 3:[ Future connection ] Studying about the position of sculpture in contemporary art field and function or needs of fine art in future. KDT/820 Teorie vizuálních oborů doc.mgr. Kateřina Dytrtová, Ph.D. (obecný) KDT/800 Multimediální aspekty současného výtvarného umění doc. Mgr. Michal Koleček, Ph.D. (obecný) KDT/797 Metodologie a teorie umění doc. Michaela Ottová, Ph.D. (obecný) KDT/809 Tradiční materiály a současný design prof. ak. mal. Jaroslav Prášil (oborový)

7 Student/ka: MgA. René Šulc Školitel/ka: prof. ak. arch. Jan Fišer Biopolymery v designu. Použití biopolymerů a biodegradabilních materiálů v designu. Nové materiály a technologie v designu. Konstrukční vlastnosti biopolymerů. Životní cyklus výrobku. Ve své budoucí práci bych se rád soustředil na zkoumání možností využití biopolymerů a plastických hmot na bázi biopolymerů nebo kompozitních materiálů na přírodní bázi anebo jejich kombinací s přírodními materiály a jejich aplikaci v designu. Předpokládaným výsledkem zkoumání je návrh designu produktu, kde jako základní vstupní materiál bude použitý biopolymer nebo případně jeho kombinace s jiným přírodním materiálem. Výsledný návrh by měl být sériově vyrobitelný produkt. Plastový výrobek je univerzální produkt, který umožňuje produkci ve velkých sériích a za přijatelnou cenu. Každý výrobek podléhá módním vlivům nebo opotřebení a dříve nebo později se ocitne na konci svého životního cyklu a stane se odpadem. Plasty vyrobené na ropném základě můžou přetrvávat v prostředí jako odpad stovky let. A ne všechny výrobky potřebují takovou odolnost. Biologicky rozložitelné polymery nabízí řešení s tím, že jsou odbouratelné v daleko kratším časovém horizontu a to díky mikroorganismům běžně se vyskytujícím v půdě a vodě, jejichž činností se rozloží na prvočástice. Biodegradabilita se tak jeví jako zásadní výhoda biopolymerů v masové produkci. KDT/807 Nové technologie v designérské tvorbě prof. ak. arch. Jan Fišer (oborový) KDT/804 Současný středoevropský grafický design prof. ak. mal. Karel Míšek, Ph.D. (oborový) KDT/809 Tradiční materiály a současný design prof. ak. mal. Jaroslav Prášil (oborový) KDT/799 Ikonografie a ikonologie umění prof. PhDr. Ing. Jan Royt (obecný)

8 Student/ka: MgA. Romana Veselá Školitel/ka: PhDr. Ludvík Hlaváček Sakrální architektura a její potenciál pro současné umění -prezentace jako dialog Projekt se věnuje sakrální architektuře z pohledu kurátora současného umění. Sleduje funkci umění v sakrální architektuře v historii i v současnosti, proměny sakrálního prostoru a roli, kterou hraje sakrální architektura ve společnosti. Projekt se především věnuje reflexi výstav a intervencí současného umění, které byly od roku 1980 pořádány v sakrálních prostorech. Přítomnost současného umění v sakrálních prostorech bude zkoumat jak z hlediska funkce současného umění v liturgii, tak z hlediska vzájemného působení současných děl a sakrálních interiérů, které již neslouží svému původnímu účelu. Mapuje prostory v České republice, které se zabývají prezentací současného umění dlouhodobě, a porovnává je s přístupy v jiných zemích (především s Německem). Sleduje přístupy galeristů kurátorů a umělců. KDT/820 Teorie vizuálních oborů doc. Mgr. Kateřina Dytrtová, Ph.D. (obecný) KDT/799 Ikonografie a ikonologie umění prof. PhDr. Ing. Jan Royt (obecný) KDT/797 Metodologie a teorie umění doc. Michaela Ottová, Ph.D. (obecný) Vojtěchovský (oborový

9 Student/ka: MgA. Ivana Zochová Školitel/ka: doc. Jiří Kovanda Prostor jako vizuální laboratoř Lidová tvořivost v kontextu postprodukčních procesů současného umění Disertační práce se věnuje zkoumání postprodukčních procesů jakožto způsobu vnímání našeho životního prostoru. Můj zájem se upíná na nové programování již hotových děl v novou realitu. Výzkumu bych ráda podrobila tvořivé procesy, s kterými přicházíme každodenně do kontaktu jak už v domácím prostředí, tak i ve veřejném prostoru. Tyto prostory vnímám jako po léta vyvíjející se živý organismus s důležitou výpovědní hodnotou. V teoretické části se pokusím o analýzu zjištěných skutečností v kontextu vlivné teorie postprodukce. Vedle teoretické části vznikne i její praktická část, která bude její nedílnou součástí. V této části bych se chtěla věnovat hned několika aktivitám, které se budou zabývat vizuálními projevy fenoménu postprodukce a jejími možnostmi. KDT/825 Digitální média a současné umění doc. Mgr.A. Daniel Hanzlík (obecný) KDT/800 Multimediální aspekty současného výtvarného umění doc. Mgr. Michal Koleček, Ph.D. (obecný) KDT/808 Socializační aspekty designu doc. Tomáš Pavlíček, Ph.D. (obecný)

Student/ka: MgA. Nikola Čulík Školitel/ka: Mgr. Lenka Sýkorová, Ph.D.

Student/ka: MgA. Nikola Čulík Školitel/ka: Mgr. Lenka Sýkorová, Ph.D. Doktorský studijní program Výtvarná umění, obor Vizuální komunikace FUD UJEP - seznam studentů a školitelů - rámcová témata disertačních prací - stručné anotace disertačních prací - studijní plány Studijní

Více

Studijní plán: 2012/2013 KDT/802 Cizí jazyk KDT/820 Teorie vizuálních oborů - doc. Mgr. Kateřina Dytrtová, Ph.D.

Studijní plán: 2012/2013 KDT/802 Cizí jazyk KDT/820 Teorie vizuálních oborů - doc. Mgr. Kateřina Dytrtová, Ph.D. Doktorský studijní program Výtvarná umění, obor Vizuální komunikace FUD UJEP - seznam studentů a školitelů - rámcová témata disertačních prací - stručné anotace disertačních prací - studijní plány Studijní

Více

Doktorský studijní program Výtvarná umění, obor Vizuální komunikace, FUD UJEP

Doktorský studijní program Výtvarná umění, obor Vizuální komunikace, FUD UJEP Doktorský studijní program Výtvarná umění, obor Vizuální komunikace, FUD UJEP Průběh studia (viz také Studijní a zkušební řád pro studium v doktorském studijním programu FUD UJEP) Studium v doktorském

Více

Student: MgA. Štěpán Černohorský Školitel: prof. Mgr. Miroslav Vojtěchovský

Student: MgA. Štěpán Černohorský Školitel: prof. Mgr. Miroslav Vojtěchovský Doktorský studijní program Výtvarná umění, obor Vizuální komunikace FUD UJEP - seznam studentů a školitelů - rámcová témata disertačních prací - stručné anotace disertačních prací - studijní plány Studijní

Více

PE Performativní média doc. ak. mal. Karel MgA. Jan Hora

PE Performativní média doc. ak. mal. Karel MgA. Jan Hora Seznam ateliérů, vedoucích ateliérů a odborných asistentů Ateliér Vedoucí Odborný asistent prof. Mgr. Miroslav MgA. Marián Beneš KFO RF Aplikovaná Vojtěchovský a reklamní fotografie doc. Ing. Pavel MgA.

Více

Směrnice děkana č. 2/2012 o bakalářských, diplomových a disertačních pracích

Směrnice děkana č. 2/2012 o bakalářských, diplomových a disertačních pracích Směrnice děkana č. 2/2012 o bakalářských, diplomových a disertačních pracích čl. 1 Úvod Obhajoba bakalářské práce (dále jen BP ) pro studenty bakalářského studia v oborech Design, Fotografie a intermediální

Více

Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2018/2019

Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2018/2019 Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2018/2019 září 2018 3. 9. opravné SZZ z dějin umění, od 10 hodin 3. 9. zápis do 1. ročníku na ak. rok 2018/2019: MgA. (Design, Fotografie a intermediální tvorba,

Více

Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2016/2017

Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2016/2017 Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2016/2017 září 2016 1. 9. opravné SZZ z dějin umění, od 10 hodin 1. 9. zápis do 1. ročníku na ak. rok 2016/2017: MgA. (Design, Fotografie a intermediální tvorba,

Více

Volná výtvarná tvorba, design a jejich souvislosti

Volná výtvarná tvorba, design a jejich souvislosti Volná výtvarná tvorba, design a jejich souvislosti akad. soch. Josef Sládek Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav konstruování, 28. 3. 2008 1 Obsah str. 3 Úvod str. 4 Kontext

Více

Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2017/2018

Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2017/2018 Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2017/2018 září 2017 4. 9. opravné SZZ z dějin umění, od 10 hodin 4. 9. zápis do 1. ročníku na ak. rok 2017/2018: MgA. (Design, Fotografie a intermediální tvorba,

Více

Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2014/2015

Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2014/2015 Harmonogram FUD UJEP pro akademický rok 2014/2015 září 2014 opravné SZZ z dějin umění, od 10 hodin zápis do 1. ročníku na ak. rok 2014/2015: MgA. (Design, Fotografie a intermediální tvorba, Grafický design)

Více

Pedagog a umění. pořádané k poctě významného výtvarného pedagoga a teoretika Josefa Vydry ( )

Pedagog a umění. pořádané k poctě významného výtvarného pedagoga a teoretika Josefa Vydry ( ) Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Katedrou dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Vás zve na sympozium s mezinárodní

Více

Umění a kultura Výtvarná výchova

Umění a kultura Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Výtvarná výchova 3. období 8.- 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. vybírá, vytváří

Více

PODPORA MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE UJEP 2017 DALŠÍ AKTIVITY UZÁVĚRKA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ VÝSLEDKY

PODPORA MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE UJEP 2017 DALŠÍ AKTIVITY UZÁVĚRKA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ VÝSLEDKY PODPORA MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE UJEP 2017 DALŠÍ AKTIVITY UZÁVĚRKA PRO PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTÍ 24. 03. 2017 VÝSLEDKY Aktivita B1 výjezdy akademických pracovníků na zahraniční vysoké školy za účelem přípravy a realizace

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Děkan FUD UJEP doc. Mgr. A. Pavel Mrkus vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro doktorské studium pro akademický rok 2017/2018, a to

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Letní škola výtvarné výchovy 2019

Letní škola výtvarné výchovy 2019 Letní škola výtvarné výchovy 2019 Pondělí, 19. 8. 2019 Oficiální zahájení, rozdělení do skupin 09:00 09:30, Vstupní hala PF UJEP (u schodů) Mgr. Miroslav Hašek, Ph.D.; Mgr. Eva Nováková Workshop: Artefiletika

Více

PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ. Bakalářské studium

PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ. Bakalářské studium PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ Bakalářské studium CHARAKTERISTIKA OBORU Obor Průmyslový design ve strojírenství spojuje teorii, dovednosti a praxi v oblasti designu s důrazem na estetické, technické,

Více

NAŠE SPOLEČNÁ PŘÍTOMNOST I

NAŠE SPOLEČNÁ PŘÍTOMNOST I AC TA U N I V ER SI TAT IS C AROLINAE PHILOSOPHICA ET HISTORICA 1/2009 STUDIA SOCIOLOGICA XVI NAŠE SPOLEČNÁ PŘÍTOMNOST I Miloslav Lapka, Jan Vávra, Jiří Šubrt UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE NAKLADATELSTVÍ

Více

Proudy ve výtvarné pedagogice

Proudy ve výtvarné pedagogice Proudy ve výtvarné pedagogice 80. léta 20. století Dochází ke dvěma protichůdným liniím ve výuce výtvarné výchovy: Duchovní a smyslové pedagogika Důraz je kladen na kontakt s matriálem, vlastní tělesnou

Více

K AT E Ř I N N OVÁČ KOVÁ

K AT E Ř I N N OVÁČ KOVÁ KATEŘIN NOVÁČKOVÁ 2018 ČEKÁNÍ série: 3 fotografií, rozměry: 100 80cm, 70 56cm Hlavním tématem souboru fotografií je stav očekávání. A to jak očekávání abstraktní, lepší budoucnosti, osudové změny, tak

Více

Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Děkan FUD UJEP doc. Mgr. A. Pavel Mrkus vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro navazující magisterské studium pro akademický rok 2020/2021,

Více

STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE

STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE F A K U L T A STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE Program: ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ VÝUKA ARCHITEKTURY NA FSv ČVUT V PRAZE 90. léta: reakce na změnu podmínek vznik programu Pozemní stavby a architektura = inženýrské

Více

PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ. Magisterské studium

PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ. Magisterské studium PRŮMYSLOVÝ DESIGN VE STROJÍRENSTVÍ Magisterské studium CHARAKTERISTIKA OBORU Obor Průmyslový design ve strojírenství spojuje teorii, dovednosti a praxi v oblasti designu s důrazem na estetické, technické,

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. - 3. ROČNÍK Žák: pozná různé druhy tvarů, porovnává vlastnosti, které zakládají, jejich podobnost či odlišnost, jejich vztahy, pozná různorodé přírodní a umělé materiály, seznamuje

Více

Analýza komunitní sítě

Analýza komunitní sítě Analýza komunitní sítě Analýza komunitní sítě CNA Community network analysis jak mohou výzkumníci zapojit geografické komunity, aby pro ně mohli navrhnout efektivní sociotechnické systémy či sítě? potenciální

Více

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Děkan FUD UJEP doc. Mgr. A. Pavel Mrkus vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro navazující magisterské studium pro akademický rok 2019/2020,

Více

Výstup předmětu Učivo Přesahy a vazby

Výstup předmětu Učivo Přesahy a vazby Ročník: šestý Žák vytvoří a pojmenuje prvky vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahy Žák vytváří prostředky pro vlastní osobité vyjádření, hodnotí jeho účinky s účinky již existujících vizuálně obrazných

Více

UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD

UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD roční hodnocení plnění individuálního studijního plánu doktorského studijního programu za akademický rok ID plánu 9284 Student Fakulta Studijní program Studijní

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Seznam konzultantů KDTU FUD pro diplomové práce v akademickém roce 2011/2012

Seznam konzultantů KDTU FUD pro diplomové práce v akademickém roce 2011/2012 Seznam konzultantů KDTU FUD pro diplomové práce v akademickém roce 2011/2012 KATEDRA DESIGNU Ateliér Produktový design Mgr. T. Petišková BcA. Iva Jančová Amnesty International propagační předměty BcA.

Více

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015 Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015 Děkan Fakulty umění OU vyhlašuje pro akademický rok 2014/2015 přijímací řízení do bakalářských, navazujících magisterských

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura září-červen Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných

Více

IN/visible FOTOfestival Olomouc 08

IN/visible FOTOfestival Olomouc 08 IN/visible Je neviditelný. Chceme ukázat divákovi neviděné i neviditelné. Neviditelná místa, která ve svém městě ještě nikdy nespatřil. Neviditelné soukromí cizích lidí. Neviditelné autory, kteří jsou

Více

Společnost TTM o.s. vzdělávací instituce akreditovaná MŠMT ČR pod č.j.: MSMT / nabízí

Společnost TTM o.s. vzdělávací instituce akreditovaná MŠMT ČR pod č.j.: MSMT / nabízí Společnost TTM o.s. vzdělávací instituce akreditovaná MŠMT ČR pod č.j.: MSMT - 24322/2015-1 nabízí cyklus vzdělávacích programů pro výtvarné pedagogy VÝTVARNÁ LABORATOŘ 1. ÚVODNÍ SEMINÁŘ 2. MOŽNOSTI KRESBY

Více

Kateřina Dytrtová. GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D.

Kateřina Dytrtová. GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Kateřina Dytrtová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Doc. Kateřina Dytrtová, Ph.D. *1964 v Ústí nad Labem 1982

Více

3. Úspěšně složená přijímací zkouška z příslušného oboru a z jednoho světového jazyka, dle výběru z angličtiny, němčiny, francouzštiny nebo ruštiny

3. Úspěšně složená přijímací zkouška z příslušného oboru a z jednoho světového jazyka, dle výběru z angličtiny, němčiny, francouzštiny nebo ruštiny VÝTVARNÁ VÝCHOVA Standardní doba studia je 3 roky Cíle programu Studium je přípravou pro samostatnou vědeckovýzkumnou a teoretickou práci ve výtvarné pedagogice. Specializace studovaná na Katedře výtvarné

Více

1 1 1 1 1 1 1 1 1 03 0 0 0 0 0 0 0 0 03 1 1 1 1 1 1 1 1 67 xx 1 1 1 1 1 1 (12 + 7) = 19 2 2 1 1 (3 X 3) = 9 (3 x 5) = 15 0 0 2 0 1 1 1 1 1 6 0 1 xx xx 5 2 3 3 0 0 0 4 8 7 DPP 3 2 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1

Více

Rybářská 125/13/15, Brno

Rybářská 125/13/15, Brno Zuzana Hanáčková Zuzana Hanáčková NAROZENA 18.10.1989 Uherské Hradiště Born 18.10.1989 Uherské Hradiště STUDIUM 2010- dosud STUDY 2010- still Fakulta výtvarných umění Vysoké učení technické v Brně Rybářská

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více

Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Směrnice děkana č. 1/2015 Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Čl. 1 Úvodní ustanovení 1. Fakulta umění a designu Univerzity

Více

Vámi vybranou odpověď vždy zakroužkujte. U otázek 4, 7 a 10 můžete zakroužkovat více odpovědí.

Vámi vybranou odpověď vždy zakroužkujte. U otázek 4, 7 a 10 můžete zakroužkovat více odpovědí. Příloha č. 1 Dotazník Vážení kolegové, Obracím se na Vás s prosbou o vyplnění tohoto dotazníku, jehož vyhodnocení se stane podkladem pro zpracování praktické části mé bakalářské práce na téma Identifikace

Více

Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sexta - ŠVP)

Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sexta - ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 20016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VĚCI, CO JSEM NEUDĚLALA THINGS WHICH I DIDN'T MAKE

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VĚCI, CO JSEM NEUDĚLALA THINGS WHICH I DIDN'T MAKE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR ENVIRONMENT FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF ENVIRONMENT VĚCI, CO JSEM NEUDĚLALA THINGS WHICH I DIDN'T MAKE BAKALÁŘSKÁ

Více

5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba

5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba 5.2.2 Studijní zaměření: Komplexní výtvarná tvorba Obsahem komplexní výtvarné tvorby je teoretické i praktické zvládnutí jednotlivých výtvarných technik, poznávání moderních technologií a seznámení se

Více

Zážitkové a edukační programy KGVUZ pro Základní školy. www.galeriezlin.cz

Zážitkové a edukační programy KGVUZ pro Základní školy. www.galeriezlin.cz Zážitkové a edukační programy KGVUZ pro Základní školy www.galeriezlin.cz Návštěvnost edukačních programů KGVUZ: V roce 2011-1706 z toho základní školy 76 V roce 2012 - zatím 1247 z toho základní školy

Více

vyhlašují v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání soutěž PROPOJENÝ SVĚT - umění v technologiích, technologie v umění

vyhlašují v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání soutěž PROPOJENÝ SVĚT - umění v technologiích, technologie v umění Technologická agentura ČR ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Fakultou umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem vyhlašují v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání

Více

M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S

M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S Centrum raně středověkých studií, Seminář dějin umění Kancelář e-learningu, Centrum informačních technologií Filozofická fakulta MU M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S EXPERIMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ

Více

Termín výstavy: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni

Termín výstavy: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni [Tisková zpráva] Chinese Characters Poster in the Czech Republic Místo konání: Galerie Ladislava Sutnara, Riegrova 11, Plzeň Vernisáž: 30. 5. od 18 hodin Termín výstavy: 31. 5. 23. 6. 2018 Výstavu pořádá:

Více

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Příloha č. 1 TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Dle bodů 1-3 je možné samostatně zvolit téma. Tento výběr podléhá schválení pracovní skupinou Domácí práce. 1. Samostatně vybrané téma na základě studia

Více

Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 1) Medailon osobnosti z oboru GD Shromáždění dat a informací o životě a díle zvoleného autora,

Více

ŽÁDOST O AKREDITACI NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO OBORU SVĚTELNÝ DESIGN STUDIJNÍHO PROGRAMU DRAMATICKÁ UMĚNÍ

ŽÁDOST O AKREDITACI NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO OBORU SVĚTELNÝ DESIGN STUDIJNÍHO PROGRAMU DRAMATICKÁ UMĚNÍ ŽÁDOST O PRODLOUŽENÍ AKREDITACE BAKALÁŘSKÝCH OBORŮ ČINOHERNÍ REŽIE DIVADELNÍ DRAMATURGIE SCÉNOGRAFIE ROZHLASOVÁ A TELEVIZNÍ DRAMATURGIE A SCENÁRISTIKA DIVADELNÍ MANAŽERSTVÍ MAGISTERSKÝCH NENAVAZUJÍCÍCH

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 STUDIO PAINTIG 3 Digiverse monument - Říkáme, že je to hranice kterou nikdy

Více

Specializace z výtvarné výchovy ročník TÉMA

Specializace z výtvarné výchovy ročník TÉMA Specializace z výtvarné výchovy 2-4 Seznamování s uměním v praxi 2 Teorie výtvarného a samostatně vyhledává informace o dané tematice, autorovi; aktivně se podílí na programu exkurzí; vyjádří vlastní prožitky

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019

IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019 IX. Bienále české krajky Vamberk soutěžní přehlídka současné krajkářské tvorby se uskuteční v červenci 2019 Město Vamberk dlouhodobě věnuje pozornost současné krajkářské tvorbě a podporuje tento obor umělecké

Více

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV)

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvůrčí činnosti tvorbu, vnímání a interpretaci

Více

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU Vzdělávání na I. stupni základního studia je sedmileté a je určeno žákům, kteří dosáhli věku 7 let. Tato věková hranice platí bez ohledu na skutečnost, zdali žák navštěvoval

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření

Více

UMPRUM_ORGANIGRAM UMĚLECKÁ RADA (12 + 7) = 19 SPRÁVNÍ REKTOR RADA odd. PERSONÁLNÍ vedoucí 1 1 (3 X 3) = 9 (3 x 5) = 15 asistentka REKTORA 1

UMPRUM_ORGANIGRAM UMĚLECKÁ RADA (12 + 7) = 19 SPRÁVNÍ REKTOR RADA odd. PERSONÁLNÍ vedoucí 1 1 (3 X 3) = 9 (3 x 5) = 15 asistentka REKTORA 1 UMPRUM_ORGANIGRAM 8.0.207 UMĚLECKÁ RADA (2 + 7) = 9 SPRÁVNÍ REKTOR RADA odd. PERSONÁLNÍ (3 X 3) = 9 (3 x 5) = 5 ka REKTORA A S personální agenda interní audit DPP mzdová účetní PROJEKTOVÉ pracoviště 3

Více

Pojednání k Disertační práci/discourse on the PhD Thesis

Pojednání k Disertační práci/discourse on the PhD Thesis Pojednání k Disertační práci/discourse on the PhD Thesis Ing. Eva Fridrichová Vedoucí práce: doc. Ing. arch. Jan Rajlich Ústav konstruování Odbor průmyslového designu Fakulta strojního inženýrství Vysoké

Více

KITTV PedF UK TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ pro školní rok 2010/2011

KITTV PedF UK TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ pro školní rok 2010/2011 KITTV PedF UK TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ pro školní rok 2010/2011 PRO STUDENTY OBORU Informační a komunikační technologie se zaměřením na vzdělávání Algoritmizace a programování v Imagine Tvorba a ověření

Více

PROJEKT CZ / /0428

PROJEKT CZ / /0428 INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY PROJEKT Janáčkovy akademie múzických umění v Brně CZ.04.1.03/3.2.15.3/0428 UMĚNÍ A MULTIMÉDIA Seminář EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Více

Ondřej Přibyl Dizertační práce Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze Dizertační práce Praha 2012 Ondřej Přibyl

Ondřej Přibyl Dizertační práce Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze Dizertační práce Praha 2012 Ondřej Přibyl Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze Dizertační práce Praha 2012 Ondřej Přibyl Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze Dizertační práce Jedinečnost a reprodukce fotografického fi obrazu Ondřej Přibyl

Více

Digitalizace pramenů k moderním dějinám Slezska

Digitalizace pramenů k moderním dějinám Slezska Digitalizace pramenů k moderním dějinám Slezska Mgr. David Váhala Oddělení památkové péče a muzeologie, Ústav historických věd, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě vahala@uhv.cz

Více

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5.

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. 2012 APSYS Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání pracovníků ve vědě

Více

V.7.2 Výtvarná výchova

V.7.2 Výtvarná výchova 1/6 V.7.2 Výtvarná výchova V.7.2.II 2. stupeň V.7.2.I. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova přispívá k dosažení emoční, kulturní a vizuální gramotnosti žáků.

Více

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 2010 010 Fakulta umění a designu Výroční zpráva o hospodaření 2010 1. ÚVOD Fakulta umění a designu plnila v roce 2010 své poslání, jímž je umělecká

Více

Maturitní práce z Estetické výchovy 2015

Maturitní práce z Estetické výchovy 2015 Maturitní práce z Estetické výchovy 2015 1. Japonská zahrada Problematika japonské zahradní architektury, její vztah k japonskému umění Návrh vlastní japonské zahrady -součástí práce bude model navržené

Více

KRÁTKODOBÁ ZAHRANIČNÍ ODBORNÁ STÁŽ 2011

KRÁTKODOBÁ ZAHRANIČNÍ ODBORNÁ STÁŽ 2011 KRÁTKODOBÁ ZAHRANIČNÍ ODBORNÁ STÁŽ 2011 Závěrečná zpráva Stážista: Ing. arch., M. Arch. Jiří Pavlíček Cíl cesty: TU Graz, Graz, Rakousko Termín cesty: 21. 11. 2011 25. 11. 2011 Stáž měla tyto cíle: Rešerše

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2011 2015

Aktualizace Dlouhodobého záměru Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2011 2015 Aktualizace Dlouhodobého záměru Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2011 2015 pro rok 2013 Aktualizaci Dlouhodobého záměru Fakulty umění a designu Univerzity

Více

Bakalářský studijní program. a management (STM)

Bakalářský studijní program. a management (STM) Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) http://stm.fel.cvut.cz Obory programu STM 1. ročník společný 2. ročník po oborech 3. ročník po oborech STM Inteligentní systémy Manažerská

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111

Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Umění a věda VY_32_ INOVACE _06_111 Projekt MŠMT Název projektu školy Registrační

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ. Diplomová práce. Příloha 3. Fotodokumentace hodnocení žáků

KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ. Diplomová práce. Příloha 3. Fotodokumentace hodnocení žáků MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ Návrh modelu hodnocení výtvarné výchovy podle koncepce vzdělávacího programu Gymnázia Bučovice Diplomová práce Příloha

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE ZE DNE 19. ČERVENCE 2017 Článek 2 Obecné předpoklady zajišťování a vnitřního hodnocení kvality 1. AVU je vysokou

Více

Akademie výtvarných umění v Praze

Akademie výtvarných umění v Praze Akademie výtvarných umění v Praze studijní obor: Výtvarné umění se zaměřením: malířství, sochařství, kresba a grafika, intermediální tvorba, nová média, restaurování výtvarných děl malířských a polychromované

Více

Článek 1 Základní ustanovení

Článek 1 Základní ustanovení VÝNOS REKTORA Č. 3/2017 K VYMEZENÍ VÁŽNÝCH PROVOZNÍCH DŮVODŮ A ZVLÁŠTNÍ POVAHY PRÁCE PRO UPLATNĚNÍ POSTUPU PODLE 39 ODST. 4 ZÁKONA Č. 262/2006 SB., ZÁKONÍKU PRÁCE zpracovatel a věcně odpovědná osoba: doc.

Více

Nabídka Multimediálních předmětů. Akademický rok 2008/2009. HF JAMU DIFA JAMU FF MU FaVU VUT

Nabídka Multimediálních předmětů. Akademický rok 2008/2009. HF JAMU DIFA JAMU FF MU FaVU VUT Nabídka Multimediálních předmětů Akademický rok 2008/2009 HF JAMU DIFA JAMU FF MU FaVU VUT Podrobnější informace o předmětech jsou k dispozici na studijních odděleních nebo webových stránkách jednotlivých

Více

Palmovka Koncepce a obsah projektu

Palmovka Koncepce a obsah projektu Palmovka 2030 Koncepce a obsah projektu PALMOVKA 2030 Rámcový obsah a podrobnost, členění projektu na dílčí fáze a části, harmonogram ZADAVATEL: Městská část Praha 8, Zenklova 1/35, 180 00 Praha 8 ZPRACOVATEL:

Více

Proč a jak se stát studentem

Proč a jak se stát studentem Proč a jak se stát studentem DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU PEDAGOGIKA na FHS UTB ve Zlíně CO budu studovat? Tematicky se zaměřuje na dvě oblasti: a) procesy vyučování a učení a jejich aktéři, b) sociální

Více

12.00-13.00 13.00-14.00

12.00-13.00 13.00-14.00 - 12.00 12.00- - -15.00 15.00-16.00 16.00- - - -20.00 Pondělí zelená Geografie cestovního ruchu RNDr. Ivan Farský, CSc. 16.2.2015, 9.3.2015 13.4.2015, 8.6.2015 Vybrané kapitoly z medicíny MUDr. Pavel Sušický

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými právními ustanoveními nabídku povinných a nepovinných zkoušek pro profilovou část maturitní zkoušky

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR MALÍŘSTVÍ II PAINTING STUDIO II HOREČKA ČERNÉ VODY THE BLACK WATER FEVER DIPLOMOVÁ PRÁCE

Více

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: )

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: ) Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: 22.7. 2011 31.7. 2019) PP povinné předměty OBOROVÉ PŘEDMĚTY POVINNÉ 1 PP1 Výzkumné praktikum 0p + 3s Z p 5 PhDr. Jiří Vinopal,

Více

Fakulta multimediálních komunikací

Fakulta multimediálních komunikací Fakulta multimediálních komunikací (FMK) uskutečňuje studijní program Mediální a komunikační studia, obor Marketingové komunikace a studijní program Výtvarná umění, obor Multimedia a design a studijní

Více

Informace. Roman Bartoš

Informace. Roman Bartoš Informace Roman Bartoš Copyright istudium, 2005, http://www.istudium.cz Žádná část této publikace nesmí být publikována a šířena žádným způsobem a v žádné podobě bez výslovného svolení vydavatele. Produkce,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. PIGMENT Pigment FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. PIGMENT Pigment FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF PAINTING 3 PIGMENT Pigment BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR S THESIS AUTOR

Více

NECHTĚNÉ SDÍLENÍ Jana Bubáková Průmyslový design FA ČVUT 2013/2014

NECHTĚNÉ SDÍLENÍ Jana Bubáková Průmyslový design FA ČVUT 2013/2014 NECHTĚNÉ SDÍLENÍ Jana Bubáková Průmyslový design FA ČVUT 2013/2014 Popis projektu Projekt je inspirován dnešním světem, kde čím dál více času trávíme virtuální komunikací. Sdílíme nejrůznější informace

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA A/ Charakteristika předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvořivé schopnosti, které žáci získali na prvním stupni ve vyučovacím předmětu Tvořivost a prostřednictvím

Více

vyhlašují v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání soutěž

vyhlašují v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání soutěž Technologická agentura ČR ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Fakultou umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem vyhlašují v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání

Více

Inovace ICT kurikula. SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň

Inovace ICT kurikula. SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň Inovace ICT kurikula SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň 16.10. 2017 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky digitálních technologií

Více

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017 Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017 Děkan Fakulty umění OU vyhlašuje pro akademický rok 2016/2017 přijímací řízení do bakalářských a navazujících magisterských

Více

VÝVOJOVÁ A SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY (KSP/2VYSO)

VÝVOJOVÁ A SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY (KSP/2VYSO) F A K U L T A S O C I Á L N Í C H S T U D I Í K A T E D R A S O C I Á L N Í P R Á C E VÝVOJOVÁ A SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE PRO SOCIÁLNÍ PRACOVNÍKY (KSP/2VYSO) R O Z Š Í Ř E N Ý S Y L A B U S Garant: Vyučující

Více

SCÉNOGRAFIE. Pedagog. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR. Základ oboru:

SCÉNOGRAFIE. Pedagog. P C S zk, klz, z KR P C S zk, klz, z KR. Základ oboru: Ročník: 1. Vedoucí ateliéru:doc. Mgr. Marie Jirásková, Ph.D. Vedoucí ročníku: doc. MgA. Marie Jirásková, Ph.D. Scénografie 0 4 4 klz 4 0 4 4 klz 4 Jirásková Kostým 0 4 4 klz 4 0 4 4 klz 4 Jirásková Kresba,

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. VV6 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART LOUČENÍ PARTING

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART LOUČENÍ PARTING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR SOCHŘSTVÍ 2 STUDIO SCULPTURE 2 LOUČENÍ PARTING BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR S THESIS AUTOR

Více