Centrum kvality bydlení. výroční zpráva

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Centrum kvality bydlení. výroční zpráva"

Transkript

1 Centrum kvality bydlení výroční zpráva 2012

2 Centrum kvality bydlení je platforma pro výzkum bydlení a městského prostředí, s cílem vytvoření odborného zázemí oboru architektury a urbanismu a navázání spolupráce mezi architekty a dalšími odborníky souvisejících oborů. Usiluje o rozvoj obecného vnímání kvality bydlení jako významné společenské hodnoty. Chce pomoci budovat povědomí o tom, co je standardem kvalitního návrhu obytného prostředí a pozitivně tak ovlivňovat jeho podobu.centrum kvality bydlení se snaží oslovovat architekty, stavebníky, developery, správce a provozovatele staveb pro bydlení, veřejnou správu i běžné uživatele. Centrum kvality bydlení jako expertní sdružení nabízí odbornou pomoc v oblasti bytové výstavby a tvorby městského prostředí: poskytuje zkušenosti z vlastního základního výzkumu, využití dlouhodobého sběru dat a referencí v oblasti bydlení. Občanské sdružení Centrum kvality Bydlení vzniklo v souladu se zákonem o sdružování občanů č. 83/99 Sb. v roce Registrace u Ministerstva vnitra ČR byla provedena pod č. j.: VS/1 1/80991/10 - R ze dne 19. srpna Má přidělené identifi kační číslo Sídlo sdružení: Slezská 1454, Praha 3.

3 1. Centrum kvality bydlení 1.1. Smysl, účel, poslání Motivem založení sdružení byla neexistence relevantního výzkumného pracoviště, které by se soustavně zabývalo tématikou bydlení z pohledu architektury. Částečně tuto činnost doposud zajišťovala pedagogicko-výzkumná pracoviště vysokých škol, avšak v neodpovídajícím rozsahu. Smyslem výzkumného pracoviště je vytvářet odborné zázemí oboru architektury, urbanismu a prostorového plánování. Cílem činnosti sdružení CKB je posílit spojení výzkumu s výukou, s praktikujícími odborníky i orgány veřejné správy a zaměřit se na otázky architektury a urbanismu v širších kulturně-civilizačních souvislostech prostorového vývoje obcí, regionu a státu Historie Sdružení bylo ofi ciálně založeno v červenci 2010 Michalem Kohoutem, Jiřím Plosem a Davidem Tichým, jako platforma pro rozvoj a prezentaci výzkumu bydlení v architektuře, s cílem propojení a navázání spolupráce mezi architekty a dalšími odborníky souvisejících oborů, zabývajícími se vývojem tohoto fenoménu v teorii i praxi. Výzkumu se věnujeme více než 10 let, naše první pokusy o založení podobného pracoviště sahají do roku 1999, kdy existovala představa jej provozovat v rámci Fakulty architektury jako pracoviště pro studenty doktorandského studia. Neexistující zpětná vazba a nulová poptávka po podobných informacích vedly k prověřování konceptů bydlení pouze v praktické rovině v rámci architektonické praxe, konkrétně společně v kanceláři Jiran Kohout architekti, která byla na stavby pro bydlení zaměřena. S dokončením disertační práce Davida Tichého Koncept skupinového bydlení v roce 2005 se v architektonické kanceláři Jiran Kohout architekti začínáme výzkumu bydlení věnovat systematicky. K tomuto účelu vzniká pracovní skupina architektů, která kromě jednotlivých výzkumných témat připravuje např. i přednášky o bydlení pro výuku na Fakultě architektury ČVUT. Na podzim 2010 se sdružením začínají spolupracovat oslovení významní čeští architekti.na začátku roku 2011 začíná mezioborová spolupráce s dalšími specialisty v oblasti bydlení Základní cíle - zlepšování kvality života prostřednictvím výzkumu a návrhu vhodných forem bydlení - rozvoj a prezentace výzkumu bydlení v architektuře, s cílem propojení a navázání spolupráce mezi architekty a dalšími odborníky souvisejících oborů. - shromaždování, třídění a poskytování údajů relevantních pro návrh kvalitních bytových staveb a sídel - kromě architektury staveb zaměření i na souvislosti psychosociální, fi losofi cké, sociologické, politické, právní, hospodářské, statistické atd. - diskuse a vzdělávání v oblasti bydlení - navázat na tradice výzkumné činnosti v této oblasti v ČR (VÚVA, ČSVA, Sociální fragment bydlení atd.) a přispět ke zvýšení úrovně veřejné debaty na téma bydlení

4 1.4 Okruhy činností Výzkum - základní výzkum v oblasti bydlení - shromaždování, třídění a interpretace informací z oblasti bydlení se zaměřením na údaje relevantní pro tvorbu a užívání obytného prostředí - mezioborová spolupráce s architekty, urbanisty, územními plánovači, stavebními inženýry, sociology, demografy, ekology, fi losofy, přírodovědci, ekonomy, politiky a veřejnou správou - seznamování se s novými relevantními výsledky tvorby a výzkumu v oblasti bydlení doma i v zahraničí (především Evropa a Severní Amerika) - spolupráce s domácími organizacemi činnými v oblasti kvality a výuky bydlení (FA ČVUT a další VŠ, výzkumná a odborná pracoviště, profesní organizace) - mezinárodní spolupráce v rozsahu a obsahu předmětného působení, převzetí sítě kontaktu dosavadního ústavu s vládními a nevládními organizacemi, které se zabývají architekturou, urbanismem a prostorovým plánováním (EU-ACE,UIA, ENHR, IFHP, CIB etc.) Vzdělávání - pořádání přednášek, seminářů, konferencí a výstav s danou problematikou - ediční činnost, správa webových stránek - výuka v oblasti bydlení se zaměřením na laickou i odbornou veřejnost (uživatelé, iniciativy, neziskový sektor; politici, architekti, developeři atd.) a studenty architektury v řádném i doktorském studiu - provoz výzkumného, informačního a dokumentačního střediska architektury, urbanismu a prostorového plánování, včetně příruční knihovny bydlení, modemového napojení na databázové a knihovní systémy tuzemské i zahraniční, zejména propojení s datovými bázemi ostatních výzkumných a školských pracovišť Poradenství - odborná pomoc právnickým i fyzickým osobám činným ve sféře architektury, urbanismu a prostorového plánování (např. projekční organizace, developerské organizace, občanská sdružení atd.) - odborná pomoc veřejným institucím, profesním organizacím a sdružením činným ve sféře architektury, urbanismu a prostorového plánování (např. ČKA, CKAIT, AVÚP, MMR, MH, MŽP, MPSV, MK, MZm, atd.)

5 2. Lidé Doc. Ing. arch. Michal Kohout architekt, urbanista člen výboru, člen sdružení, koordinátor výzkumných projektů Po ukončení studia na FA ČVUT (1988) organizoval doškolovací kurzy pro mladé architekty. V době popřevratové vyučoval na/se svojí alma mater v ateliéru A. Šrámkové. Od roku 2007 vede na FA ČVUT ateliér (s D. Tichým) a výuku programu soubory staveb na ústavu urbanismu, od roku 2011 vede ústav nauky o budovách. Mezi lety 1995 a 2011 společná kancelář se Z. Jiranem (Jiran Kohout architekti), od roku 2012 kancelář UNIT architekti. V posledních letech se věnuje převážně stavbám pro bydlení a urbanismu a to formou návrhu, výuky i výzkumu. Je spoluzakladatel Centra kvality bydlení (2010, spolu s D. Tichým a J. Plosem). Pracuje rovněž v nakladatelství Zlatý řez, kde spoluedituje stejnojmenný časopis a řadu průvodců po moderní architektuře České republiky (Praha, 1995 a Morava a Slezsko, 2005). V roce 2002 editoval Ročenku české architektury, jejíž předmluva Veřejné důvěrnosti byla zařazena do sborníku kritických textů o evropské architektuře looking at european architecture: a critical view (2008, CIVA). PhDr. JUDr. Jiří Plos právník, teoretik architektury člen výboru, člen sdružení Právník, teoretik a pedagog. V roce 1976 absolvoval na Právnické fakultě UK v Praze v oboru mezinárodní právo veřejné a soukromé absolvoval na Filosofi cké fakultě UK v Praze v oboru teorie a dějiny výtvarného umění a estetiky, zaměření na dějiny a teorie architektury. Během let pracoval jako odborný pracovník Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, jako vědecko- výzkumný pracovník Výzkumného ústavu výstavby a architektury (obor teorie architektury a urbanismu, prostorového/územního plánování), teorie práva a legislativa v uvedené sféře (VÚVA), pracoval jako ředitel ústavu. Od r do r působil jako ředitel Kanceláře a sekretář České komory architektů, od roku 2005 jen jako sekretář ČKA. Od roku 1995 až dosud vyučuje na školách: externě na FA ČVUT Praha obor právo, dějiny urbanismu, na FUA TU Liberec obor právo a obor stavba měst, na AVU Praha teorii architektury a právo. Prof. Ing. arch. Jaroslav Šafer architekt člen sdružení Jaroslav Šafer se vrátil do České republiky v roce 1991 po 19-ti letém pobytu v Anglii a Austrálii, kde pracoval jako ředitel designu renomované australské architektonické kanceláře. V roce 1992 byl jmenován řádným profesorem v oboru architektonická tvorba na ČVUT Praha. V roce 1971 absolvoval fakultu architektury ČVUT v Praze, poté studoval na Akademii výtvarného umění v Praze a Polytechnic of Central London. Je členem ČKA od 1993 a od roku 1980 Royal Institute of British Architects RIBA. Mezi lety vedl katedru architektonické tvorby na FA ČVUT, mezi lety vyučoval také na univerzitě v Melbourne. Pracoval v architektonických kancelářích A13, Robert Matthew Architects London, Payette Associates Boston, Daryl Jackson Architects Melbourne. Roku 1994 zakládá kancelář Šafer Hájek Architekti, kde působí dodnes.

6 Ing. arch. Boris Redčenkov architekt člen sdružení V roce 1994 absolvoval studium na FA ČVUT v ateliéru prof. Lábuse. Po absolvování fakulty založil v Chebu v roce 1994 spolu s Prokopem Tomáškem (1969) sdružení Atelier 69 architekti. V roce 1997 tým doplnil architekt Jaroslav Wertig (1969). Dnes má atelier za sebou několik desítek úspěšných realizací ve všech oborech architektonické tvorby. Kromě tvůrčí architektonické činnosti se věnuje i přednáškové a pedagogické činnosti. Od roku 2010 je členem pedagogického sboru soukromé architektonické vysoké školy Architectural Institute Prague (ARCHIP), působí též jako organizátor a pedagog mezinárodního workshopu krajinotvorby Libá krajina (2008, 2009, 2010). V souvislosti s realizací obytného souboru Villa Park Strahov se působiště atelieru A69 - architekti v roce 2000 rozšířilo o kancelář v Praze a pracovní kolektiv o nové spolupracovníky. V roce 2003 bylo sdružení Atelier 69 architekti transformováno ve společnost A69-architekti, s.r.o. Ing. arch. David Tichý, PhD. architekt člen výboru, člen sdružení, koordinátor výzkumných projektů Architekt a teoretik architektury. Po dvouletém působení mezi roky na Stavební fakultě ČVUT začal studia na Fakultě architektury, kterou absolvoval u prof. Aleny Šrámkové v roce V letech 1996 až 2005 studoval doktorandský program teorie architektury na FA ČVUT se zaměřením na mezigenerační koncepty bydlení. Za disertační práci Koncept skupinového bydlení získal v rámci ČVUT cenu rektora. V roce 1998 působil na téže fakultě jako asistent v ateliéru arch. Jeníčka a od roku 2007 učí ve společném ateliéru spolu s Michalem Kohoutem. Spoluzakladatel Spolku posluchačů architektury, pracoval ve Studiu VM Vlada Miluniče ( ), v Architekturbüro Ivan Považan Frankfurt am Main (1993, 1994), v Architekturbüro Peter Lanz - München (1995), ve studiu MŠAA Michala Šrámka (1996), spolupracoval s Martinem Roubíkem a Reginou Loukotovou (1998), pracoval pro Dune Corporation (1999) a mezi lety 2000 a 2011 spolupracoval s atelierem Jiran Kohout architekti (více než 50 projektů). Od roku 2012 je společníkem architektonické kanceláře UNIT architekti. Je spoluzakladatel Centra kvality bydlení (2010, spolu s M. Kohoutem a J. Plosem). Ve své architektonické praxi se orientuje převážně na stavby pro bydlení, ve kterých na ose výzkum-škola-praxe rozvíjí téma obytnosti a společenského konceptu bydlení. Přednáší na konferencích a publikuje v odborných časopisech Ing. arch. Filip Tittl architekt, urbanista koordinátor výzkumných projektů Filip Tittl je architekt, urbanista a teoretik architektury. Studoval na fakultě architektury ČVUT v Praze a na TUe v Eindhovenu v Nizozemí. Jeho závěrečná práce byla vybrána jako nejlepší diplomní projekt v České republice v roce 2010 a nominována na cenu Archiprix. V roce 2011 byl pozván na mezinárodní workshop na MIT v Bostnu, jehož tématem byla vize pro budoucí New York. Spolupracoval s řadou architektonických kanceláří v Praze, pracoval v MVRDV v Rotterdamu. Od roku 2012 je společníkem architektonické kanceláře UNIT architekti.

7 Ing. arch. Petr Hlaváček architekt přidružený člen sdružení V roce 1985 absolvoval FA ČVUT v Praze PÚ VHMP Atelier ALFA atelier Ing. arch. Machonina hostující profesor University of Michigan College of Architecture architektonická kancelář R. U. A. (s Ing. arch. Hanou Seho-Münzovou) pedagogická činnost FA ČVUT, 2010 proděkan pro rozvoj na Fakultě architektury ČVUT, atelier Architekti HeadHand s.r.o. Mgr. Ing. Martin Lux, PhD. ekonom, sociolog přidružený člen sdružení Martin Lux vystudoval ekonomii na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické a sociologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Od roku 1998 pracuje jako vědecký pracovník v oddělení Ekonomické sociologie Sociologického ústavu AV ČR, od roku 2000 vede tým Socioekonomie bydlení. Zaměřuje se zejména na problematiku sociálního bydlení, nákladů na bydlení, mezinárodní komparaci nástrojů bytové politiky; realizuje šetření zaměřená na postoje českých občanů k bydlení a bytové politice. Je členem evropské sítě výzkumníků bydlení (European Network for Housing Research), konzultantem Ekonomické komise pro Evropu OSN, Ministerstva pro místní rozvoj a Útvaru rozvoje hl. města Prahy Ing. arch. Mikoláš Bělík architekt přidružený člen sdružení Absolvoval FA ČVUT v Praze v roce Působil pedagogicky na FA ČVUT , snaha o propagaci FengShui a VaastuShastra a jejich zpřístupnění studentům a pedagogům. Studium FengShui u Rogera Greena (AU) na Evropské škole FengShui v Praze a u Roberta Graye (UK) na FengShui Academy Baxton. Studium VaastuShastra u SashikalyAnanth (Indie) v ČR, Francii a Indii. Studijní cesty a pobyty v Indii (1996, 2000, 2002, 2003 ) a Hong Kongu (2007). Ve své praxi pracuje pro českou a mezinárodní klientelu. Ing. arch. Václav Škarda architekt přidružený člen sdružení V roce 1997 absolvoval Fakultu architektury ČVUT v ateliéru prof. Ladislava Lábuse. V roce 1999 založil s Jiřím Poláčkem v Praze architektonickou kancelář Atelier K2. Od roku 2002 je autorizovaným architektem ČKA 3004.

8 Ing. arch. Jan Karásek architekt, urbanista výzkumný pracovník Jan Karásek studoval na FA ČVUT obor architektura a urbanismus a obor urbanismus na Delft University of Technology a College of Architecture and Urban Planning na Tongji University v Šanghaji. Absolvoval v roce 2011 v ateliéru Romana Kocukého. Od té doby se věnuje architektuře velkého měřítka a územnímu plánování, v roce 2012 byl spoluautorem vítězného projektu v mezinárodní ideové soutěži Re-thinking Shanghai. Mgr. Daniel Sokol sociální geograf výzkumný pracovník Daniel Sokol (*1982 Havířov) vystudoval demografi i a sociální geografi i na Přírodovědecké fakultě UK (2011), kde se věnoval především urbanizmu, geografi i města a prognózám počtu obyvatel. Jeho diplomová práce Konjunkturální Bratislava byla teoretickou studií komplexního pojetí současného dynamického postsocialistického města. Od roku 2009 spolupracuje s CKB na získávání a analýze prostorových i obecných demografi ckých dat o populaci měst. Od roku 2011 se v rámci své doktorské práce na FA ČVUT věnuje souvislostem bydlení a politiky. Ing. arch. Zuzana Lyčková architekt výzkumný pracovník Zuzana Lyčková (*1984) je architektka zabývající se také urbanismem a interiérovým a grafi ckým designem. V roce 2010 absolvovala na FA ČVUT v Praze v ateliéru Michala Kohouta s projektem Studentského centra zohledňujícím koncept diferenciace intenzity sousedských vztahů. V průběhu studia absolvovala studijní pobyt na National Technical University of Athens (2008). Pracovní zkušenosti získala ve francouzském ateliéru Emmanuel Cros Architecture (2010/2011, Paříž) a v ateliéru Jiran Kohout architekti ( , Praha). V současné době pracuje v ateliéru UNIT architekti v Praze.

9 3. Činnost sdružení v roce Výzkum V roce 2012 rozvíjelo Centrum kvality bydlení všechny tři základní pilíře své činnosti - tedy výzkum, osvětu i odborné poradenství. Centrum kvality bydlení se v tomto roce přestěhovalo z Holešovic do nových prostor v pražských Dejvicích. Hlavním smyslem výzkumných projektů je přinášet nezávislá relevantní data, nepostradatelná pro pochopení a zkvalitnění všech procesů vytvářejících ve svém souhrnu obytné prostředí. V roce 2012 pokračovaly základní dlouhodobé výzkumné projekty, analyzující městské prostředí a obytné typologie, započal výzkum pražských systémů zástavby a na řadě dalších výzkumných projektech členové Centra kvality bydlení spolupracovali v rámci výzkumných programů dalších institucí Databáze obytných typologií - projekty a realizace Anotace: Databáze projektů, realizací bytových staveb, obytných souborů a ostatních staveb pro bydlení. Cílem vytvoření databáze je shromáždění co největšího počtu relevantních příkladů obytných staveb a jejich popis podle předem daných kritérií. Při hledání konkrétních atributů těchto staveb, databáze umožní vždy vyhledat dostatečný počet příkladů konkrétních řešení. Dlouhodobé sledování reálných projektů obytných staveb a jejich vzájemné porovnávání slouží jako platforma k jejich hodnocení a získání základní zpětné vazby v dalším projektování či posuzování těchto staveb Pražské systémy zástavby Spolupráce: FA ČVUT Anotace: Předmětem výzkumu je analýza základních typů městského a předměstského prostředí v Praze od rostlého města a tradiční blokové struktury, přes modernistické soubory až po suburbánní zástavbu rodinných domů. Samotná znalost porovnatelných vlastností a parametrů vybraných městských struktur je klíčová pro efektivní organizaci výstavby prostředí z hlediska veřejné i soukromé sféry, například pro správné nastavení nástrojů regulace či pro dosažení určitých charakteristik zástavby (podíl bydlení, adekvátní typologický mix, dosažení potřebných hustot atd.) Členění a identifikace prostředí Anotace: Cílem výzkumu je systematický popis obytného prostředí podle stanovených měřítek ve vztahu k zachycení a možnému modelování zažívání kvality prostředí a chování v něm. Sledovaná měřítka obytného prostoru: Základní: byt, dům, soubor / Doplňková: místo, místnost, blok, lokalita, sousedství Atributy členění obytného prostoru: počet uživatelů, plochy, vzdálenosti, časová souvislost, sociální reprezentace

10 Typologický výzkum Spolupráce: FA ČVUT Anotace: Cílem výzkumu je základní typologické rozdělení staveb pro bydlení v měřítku souboru, domu a bytu v kontextu vzájemných typologických vztahů, formy a topologie. Obtížnost výzkumu kvality obytného prostředí spočívá mimo jiné v dynamice požadavků na prostorové uspořádání, sociální vztahy, funkčnost, technické vlastnosti, které se proměňují s měnícím se měřítkem i dobou. Základním kritériem správnosti a kvality jednotlivých řešení jsou jeho dlouhodobé dopady na člověka. Typologie souborů staveb Jednotlivé soubory jsou podle jednotné metodiky sledovány na základě demografi ckých dat, prostorového uspořádání (zastavěné plochy, plochy veřejných prostranství, systémy komunikací, funkční uspořádání atd.) a charakteristik prostředí. Databázi souborů zpracovali studenti magisterského studia Fakulty architektury ČVUT v rámci semináře souborů staveb. Typologie domů Vytváření typologické databáze principů řešení bytových domů podle předem stanovené metodiky. Každý půdorys domu je sledován podle poměrů ploch jednotlivých bytů, společných částí domů, konstrukcí a instalačních jader. Detailní srovnávání půdorysů bytových staveb podle poměrů ploch brutto/netto (poměr čistých ploch bytů vůči plochám společných částí domů a konstrukce). Typologie bytů Členění příkladů řešení bytových jednotek na základě jejich uspořádání podle stanovené metodiky. Jednotlivé projekty jsou srovnávány dle sledovaných ploch (efektivita), typu (organizace) a velikosti bytů Spolupráce na dalších výzkumných projektech Výzkum využití sociologických metod pro analýzu nerovnováhy na trhu bydlení: kritická a kontextuální metodologie ve výzkumu bydlení (GAČR P404/12/1446), Sociologický ústav akademie věd, Martin Lux

11 3.2. Vzdělávání Vzdělávací aktivity byly v roce 2012 zaměřeny především na odbornou veřejnost, centrální instituce státní správy, města a obce. Tematicky šlo především o dvě oblasti - bydlení pro stárnoucí populaci a organizaci výstavby měst s ohledem na kvalitu prostředí, transparentnost procesů organizace rozvoje, sociální a enviromentální udržitelnost Přednášky a příspěvky na akcích, týkajících se bydlení pro seniory a komunitního bydlení Zahajovací konference Evropského roku aktivního stárnutí Na zahajovací konferenci k Evropském roku aktivního stárnutí vystoupili za Centrum kvality bydlení David Tichý a Filip Tittl, příspěvky byly zaměřeny na rezidenční kvality bydlení pro stárnoucí populaci a na seniorské bydlení formou cohousingu. Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb V rámci Výročního kongresu poskytovatelů sociálních služeb v Táboře proběhl Workshop na kterém David Tichý představil možnosti a trendy v bydlení pro seniory. Workshop Aktivní a zdravé stárnutí V rámci workshopu dobré praxe ve zdravém a aktivním stárnutí na úrovni samospráv, pod názvem Aktivní zdravé stárnutí probíhajícího v Praze přednesl David Tichý přednášku Koncept komunitního bydlení pro seniory. Workshop byl organizován Centrem pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče CELLO v rámci projektu FRAM. Mezinárodní konference Stárnutí ve střední Evropě V rámci mezinárodní konference Stárnutí ve střední Evropě, představil David Tichý příklady deinstitucionalizovaného bydlení pro seniory. Konference byla součástí mezinárodního výzkumného programu na téma bydlení pro seniory HELPS.

12 Mezinárodní konference Město, které (si) tvoříme spolupráce: Heinrich Böhl Stiftung, Národní síť zdravých měst Cílem konference bylo přivést ke společné debatě jak odborníky z oblasti městského plánování a architekty, tak zástupce měst a obcí i občanských iniciativ, kteří stojí o to podílet se na utváření společné vize pro budoucnost našich měst a zároveň představit zkušenosti z úspěšných Evropských měst českému publiku. Anotace: Plánování měst je v českém prostředí často vnímáno pouze jako formální splnění náležitostí, vyplývajících z právního rámce tohoto procesu. Přitom rozhodnutí učiněná v oblasti městského plánování a výstavby mají dlouhodobý dopad a ovlivňují podobu města po desetiletí (v případě budov) a staletí (v případě polohy a proporce veřejných prostor a uliční sítě). Část 1: Obytné město: Kompaktní město je jednoznačně udržitelnou alternativou k suburbanizačním trendům. Přináší živé veřejné prostory, dostupné služby, efektivní hromadnou dopravu aniž by konzumovalo okolní krajinu. Zároveň ale vyžaduje důslednější a koncepčnější rozhodování ze strany veřejné správy. Jeho obytnost závisí na řadě parametrů ovlivňujících kvalitu městského prostředí. Víme tedy, jak se takové město tvoří? Jaké jsou vhodné parametry zástavby, odpovídající stavební typologie, veřejné prostory a infrastruktura? Část 2.: Město více generací/ Sociální aspekty městského rozvoje: Město je prostorovou reprezentací společnosti, která ho obývá a vytváří. I proto bychom jej neměli vnímat pouze jako prostorovou formu, ale také jako propojení různých vrstev společnosti a různých generací. Město je také sítí vztahů utvářených v jednotlivých komunitách. Vezmeme-li na zřetel stárnoucí generaci - jak ji město může podpořit prostřednictvím své infrastruktury, služeb, prostředí a politik? Přednášející: Ton Schaap, City Planning Department, Amsterdam (NL), Lari Pitkä-Kangas, komisař pro udržitelný rozvoj města, zastupitel města Malmö (SE), Ing. Petr Švec, ředitel, Národní síť Zdravých měst ČR (CZ), Tomáš Ctibor, C.T. Development (CZ), Juliane Kürschner, City Planning Department, Amsterdam, Doc. Jiří Klokočka, urbanista, Ghent University (BE/CZ), Doc. Ing. arch. Michal Kohout, Centrum kvality bydlení (CZ), Ing. arch. Zdenka Vydrová, architektka (CZ), Mgr. Lucie Galčanová, Ústav populačních studií, Fakulta sociálních studií Masarykovy un. v Brně, Mgr. Marcela Janečková, Centrum pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče UK (CZ), Ing. arch. Martin Říha, architekt, expert na územní plánování (CZ), Ing. arch. David Tichý, Centrum kvality bydlení (CZ), Hana Rabenhauptová, Město Prachatice (CZ)

13 Informační webový portál Provoz webového portálu ww.cekb.cz, který přináší základní informace z oblasti bydlení, poznatky výzkumu a zprostředkovává záznamy z přednášek. Obecně slouží jako rozcestník v oblasti bydlení Poradenství Podobně jako v oblasti vzdělávání, byly i v oblasti poradenství v roce 2012 hlavními tématy seniorské bydlení a rozvoj měst Spolupráce s MPSV v rámci Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity Centrum kvality bydlení se podílelo na přípravě Evropského roku aktivního stárnutí jako garant tématu bydlení pro seniory Spolupráce na přípravě Národní strategie aktivního stárnutí Centrum kvality bydlení se v rámci pracovní skupiny na Ministerstvu práce a sociálních věcí podílí na přípravě Národní strategie aktivního stárnutí, zabývající se mimo jiné seniorským bydlením a mezigenerační integrací v rámci městského prostředí.

14 4. Hospodaření sdružení v roce 2012 Většina činnosti Centra kvality bydlení v roce 2012 byla provedena na dobrovolnické bázi Rozvaha Aktiva tis. K Pasiva tis. K Dlouhodobý majetek 0 Vlastní kapitál 49 Výsledek hospodaření 49 Ob žná aktiva 21 Cizí zdroje 6 Pohledávky 0 Krátkodobé závazky - neuhrazené 4 Krátkodobý finanční majetek 21 Závazky k zaměstnanc m - mzdy 0 Stát - da ové závazky - mzdy da 0 Dohadný účet pasivní 2 Bankovní úvěry a výpomoci 0 Celkem 21 Celkem 55 Hospodá ský výsledek Výsledovka Náklady tis. K Výnosy tis. K Náklady na nákupy 0 Tržby za vlastní výkony a zboží 0 p Náklady na nakupované služby 16 Jiné provozní výnosy 56 Nákup služeb 15 Přijaté dary 53 Opravy a údržba 0 Ostatní provozní výnosy 3 Cestovné 0 Náklady na reprezentaci 0 Ostatní finan ní výnosy 0 Propagace, reklama 1 Osobní náklady 73 Mzdové náklady 73 Dan a poplatky 0 Finan ní náklady 1 y Celkem Hospodá ský výsledek

15 V Praze dne

Centrum kvality bydlení. výroční zpráva

Centrum kvality bydlení. výroční zpráva Centrum kvality bydlení výroční zpráva 2011 Centrum kvality bydlení je platforma pro výzkum bydlení a městského prostředí, s cílem vytvoření odborného zázemí oboru architektury a urbanismu a navázání spolupráce

Více

Zimní semestr 2008 / 2009. kód pro zápis do KOS: 106 VYPSANÉ ATELIÉRY: 1. URBANISMUS 2. SOUBOR STAVEB 3. BYTOVÝ DŮM - COHOUSING 4.

Zimní semestr 2008 / 2009. kód pro zápis do KOS: 106 VYPSANÉ ATELIÉRY: 1. URBANISMUS 2. SOUBOR STAVEB 3. BYTOVÝ DŮM - COHOUSING 4. Ústav urbanismu č. 519 Vedoucí ústavu: ing. arch. Jan Jehlík ATELIER KOHOUT - JIRAN - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. Zdeněk Jiran, ing. arch. David Tichý Ph.D. Zimní semestr 2008 / 2009 kód

Více

Legislativní překážky vzniku kvalitního obytného prostředí

Legislativní překážky vzniku kvalitního obytného prostředí odborný seminář Legislativní překážky vzniku kvalitního obytného prostředí seminář uspořádalo CENTRUM KVALITY BYDLENÍ ve spolupráci s Fakultou architektury ČVUT 30. června 2011, budova FA ČVUT centrum

Více

Letní semestr 2007 / 2008. kód pro zápis do KOS: 106 VYPSANÉ ATELIÉRY: 1. URBANISMUS 2. SOUBOR STAVEB 3. BYTOVÝ DŮM 4.

Letní semestr 2007 / 2008. kód pro zápis do KOS: 106 VYPSANÉ ATELIÉRY: 1. URBANISMUS 2. SOUBOR STAVEB 3. BYTOVÝ DŮM 4. Ústav urbanismu č. 519 Vedoucí ústavu: ing. arch. Jan Jehlík ATELIER KOHOUT - JIRAN - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. Zdeněk Jiran, ing. arch. David Tichý Ph.D. Letní semestr 2007 / 2008 kód

Více

Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi

Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi Architektura dětem Dizertační práce Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi Ing. arch. MgA. Zuzana Zbořilová Školitelka

Více

Cohousing CZ, z. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014

Cohousing CZ, z. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Cohousing CZ, z. s. Obsah zprávy 1. CHARAKTERISTIKA SPOLKU... 5 1.1 POSLÁNÍ... 5 1.2 CÍLE... 5 1.3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 5 2. ČINNOST SPOLKU V ROCE 2014... 6 2.1 ZALOŽENÍ SPOLKU... 6 2.2 ÚČAST NA AKCÍCH A

Více

ATELIER KOHOUT - TICHÝ

ATELIER KOHOUT - TICHÝ Ústav urbanismu č. 519 Vedoucí ústavu: ing. arch. Jan Jehlík ATELIER KOHOUT - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. David Tichý Ph.D. hostující konzultant: ing.arch. Irena Fialová Zimní semestr 2009

Více

Masarykův ústav Archiv AV ČR

Masarykův ústav Archiv AV ČR Pracoviště: Masarykův ústav Archiv AV ČR Pracoviště vzniklo 1. 1. 2006 připojením Masarykova ústavu AV ČR k Archivu AV ČR Adresa: Gabčíkova 2362/10 182 00 Praha 8 IČ: 67985921, DIČ: CZ67985921 Statutární

Více

Společný hlas odborníků pro kvalitní architekturu a pozitivní rozvoj

Společný hlas odborníků pro kvalitní architekturu a pozitivní rozvoj Společný hlas odborníků pro kvalitní architekturu a pozitivní rozvoj Naše země nemůže žít jen ze své minulosti. Musí se rozvíjet, jinak se nevyhne úpadku. O co nám jde? Cílem sdružení je podpořit pozitivní

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE ZE DNE 19. ČERVENCE 2017 Článek 2 Obecné předpoklady zajišťování a vnitřního hodnocení kvality 1. AVU je vysokou

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE

STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE F A K U L T A STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE Program: ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ VÝUKA ARCHITEKTURY NA FSv ČVUT V PRAZE 90. léta: reakce na změnu podmínek vznik programu Pozemní stavby a architektura = inženýrské

Více

Vzdělávací program: Moderní město II. Jak vytvořit dobré místo k životu. Kurz o urbanismu, územním plánování a udržitelném rozvoji měst

Vzdělávací program: Moderní město II. Jak vytvořit dobré místo k životu. Kurz o urbanismu, územním plánování a udržitelném rozvoji měst Vzdělávací program: Moderní město II. Jak vytvořit dobré místo k životu Kurz o urbanismu, územním plánování a udržitelném rozvoji měst Základní informace Během šesti odborných seminářů budou probrána témata

Více

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia Standard studijního Mezinárodní rozvojová studia A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Studijní program Foresight for Environment and Development. Geoinformatika

Studijní program Foresight for Environment and Development. Geoinformatika Standard studijního Foresight for Environment and Development A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika Standard studijního Aplikovaná informatika A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Studijní program HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA Studium: bakalářské studium (Bc., 3 roky) navazující magisterské studium (Ing., 2 roky) doktorské studium - lze pokračovat

Více

Vymezení pracovních činností akademických a vědeckých pracovníků. vědeckých pracovníků

Vymezení pracovních činností akademických a vědeckých pracovníků. vědeckých pracovníků Strana 1 / 10 Vymezení pracovních činností akademických a Anotace: Účelem této směrnice je vymezit okruh činností pro jednotlivé funkce (druhy práce) vykonávané akademickými a vědeckými pracovníky v pracovněprávním

Více

INŽENÝRSKÁ PEDAGOGIKA A IGIP ENGINEERING PEDAGOGY AND IGIP. Jiří Měřička

INŽENÝRSKÁ PEDAGOGIKA A IGIP ENGINEERING PEDAGOGY AND IGIP. Jiří Měřička INŽENÝRSKÁ PEDAGOGIKA A IGIP ENGINEERING PEDAGOGY AND IGIP Jiří Měřička ČR Masarykův ústav vyšších studií ČVUT v Praze E-mail: mericjir@fel.cvut.cz 1. ÚVOD Propojení humanitních a technických věd je potřebné

Více

KONCEPT KOMUNITNÍHO BYDLENÍ

KONCEPT KOMUNITNÍHO BYDLENÍ workshop Komunitní bydlení (nejen) pro seniory KONCEPT KOMUNITNÍHO BYDLENÍ Brno, listopad 2013, David Tichý, technická spolupráce Zuzana Lyčková DAVID TICHÝ 2/21 SMĚŘOVÁNÍ KONCEPCE Omezení osamocení v

Více

Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství. Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování

Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství. Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Ing. arch. Naděžda Rozmanová Konference Perspektivy území III: veřejné prostory a prostranství Brno 13. 5. 2015 Internetová publikace Principy a pravidla územního plánování Kdo je

Více

Výroční zpráva. za rok REALITNÍ FOND PRAHA a.s.

Výroční zpráva. za rok REALITNÍ FOND PRAHA a.s. 1 Výroční zpráva za rok 2017 REALITNÍ FOND PRAHA a.s. Obsah Základní údaje... 3 Informace pro investory... 4 Uplynulý vývoj podnikaní společnosti...4 Předpokládaný vývoj podnikání společnosti...4 Cíl a

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017 Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017 Plán realizace Strategického záměru schválil Akademický senát

Více

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY CENTRUM LOCIKA VÁS SRDEČNĚ VÍTÁ NA KONFERENCI DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY AKCE SE KONÁ POD ZÁŠTITOU MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ PROFILY VYSTUPUJÍCÍCH A ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ PŘÍBĚH O LOCICE

Více

Činnost ČSSI. Doc. Ing. František Kuda, CSc. viceprezident ČSSI pro odborné společnosti předseda ČSMI ČSSI

Činnost ČSSI. Doc. Ing. František Kuda, CSc. viceprezident ČSSI pro odborné společnosti předseda ČSMI ČSSI Činnost ČSSI Doc. Ing. František Kuda, CSc. viceprezident ČSSI pro odborné společnosti předseda ČSMI ČSSI Český svaz stavebních inženýrů je tvůrčí, stavovské, výběrové a neziskové sdružení stavebních inženýrů

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2018

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2018 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2018 Verze: 4 Platnost: 1. 9. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548)

Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548) Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548) Doktorský studijní program politologie je nový studijní program UK, který slučuje dosavadní studijní doktorské programy akreditované na FSV UK

Více

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty... 2

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty... 2 DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2015-2019 0 OBSAH Obsah... 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 Priority Ekonomické fakulty... 2 1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

Vzdělávací program: Moderní město III. Jak vytvořit dobré místo k životu Kurz o urbanismu, územním plánování a udržitelném rozvoji měst říjen 2019

Vzdělávací program: Moderní město III. Jak vytvořit dobré místo k životu Kurz o urbanismu, územním plánování a udržitelném rozvoji měst říjen 2019 Vzdělávací program: Moderní město III. Jak vytvořit dobré místo k životu Kurz o urbanismu, územním plánování a udržitelném rozvoji měst říjen 2019 březen 2020 Ústí nad Labem Vzdělávací program: Moderní

Více

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2011-2014 0 OBSAH 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 2 Priority Ekonomické fakulty... 2 2.1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2.2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA FÓRA OCHRANY PŘÍRODY ZA ROK 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA FÓRA OCHRANY PŘÍRODY ZA ROK 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA FÓRA OCHRANY PŘÍRODY ZA ROK 2014 Základní informace o organizaci Vznik organizace Datum založení organizace (registrace ministerstvem vnitra): 6. 9. 2011. Činnost organizace byla zahájena

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah: 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

SUBURBÁNNÍ ROZVOJ, SUBURBANIZACE A URBAN SPRAWL V ČESKÉ REPUBLICE: HLAVNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMU

SUBURBÁNNÍ ROZVOJ, SUBURBANIZACE A URBAN SPRAWL V ČESKÉ REPUBLICE: HLAVNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMU SUBURBÁNNÍ ROZVOJ, SUBURBANIZACE A URBAN SPRAWL V ČESKÉ REPUBLICE: HLAVNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMU Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. a kolektiv projektu Suburbanizace Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká

Více

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr UNICORN COLLEGE 2010 Unicorn College, V Kapslovně 2767/2, Praha 3, 130 00 Hlavní projekt: Unicorn College Projekt: Název: Autor: Jiří Kleibl, Jan Čadil, Marek Beránek Naše značka: Kontakt: UCL/DZ2010 E-mail:

Více

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP Městské Filozofická fakulta UJEP www.ff.ujep.cz Katedra germanistiky FF UJEP Pasteurova 13 400 96 Ústí n./l. ul. České mláděže ul. Klíšská UJEP MHD Mánesovy Sady B. Smetany Mírové náměstí Hlavní Katedra

Více

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Platnost: 12. 9. 2017 Účinnost: 12. 9. 2017 PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH

Více

AKLUALIZOVANÝ DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI ČVUT V PRAZE, FAKULTY DOPRAVNÍ PRO ROK 2016

AKLUALIZOVANÝ DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI ČVUT V PRAZE, FAKULTY DOPRAVNÍ PRO ROK 2016 AKLUALIZOVANÝ DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI ČVUT V PRAZE, FAKULTY DOPRAVNÍ PRO ROK 2016 Předkládá: Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c.

Více

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2015-2019 0 OBSAH Obsah... 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 Priority Ekonomické fakulty... 2 1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

Proč a jak se stát studentem

Proč a jak se stát studentem Proč a jak se stát studentem DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU PEDAGOGIKA na FHS UTB ve Zlíně CO budu studovat? Tematicky se zaměřuje na dvě oblasti: a) procesy vyučování a učení a jejich aktéři, b) sociální

Více

Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2014

Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2014 Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2014 Ve dnech 16. a 17. září 2014 byl Institutem celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně pořádán již 6. ročník mezinárodní vědecké konference celoživotního

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň, spolek...4 2.1. Spolek Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Studijní programy nejen pro pracovníky veřejné sféry

Studijní programy nejen pro pracovníky veřejné sféry Studijní programy nejen pro pracovníky veřejné sféry V. ročník Konference o rozpočtech a financování územních samospráv Praha, 22. září 2011 CEVRO Institut se představuje Vysoká škola akreditovaná podle

Více

ATELIER KOHOUT - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. David Tichý Ph.D.

ATELIER KOHOUT - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. David Tichý Ph.D. Ústav urbanismu č. 519 Vedoucí ústavu: ing. arch. Jan Jehlík ATELIER KOHOUT - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. David Tichý Ph.D. Letní semestr 2009 / 2010 kód pro zápis do KOS: 104 VYPSANÉ ATELIÉRY:

Více

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ,

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul.

Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul. Zuzana Matušková náměstkyně pro řízení sekce ekonomické Zuzana Matušková má dlouholeté zkušenosti ze státní správy i ze školství. Vystudovala Univerzitu Karlovu v Praze, kde získala i doktorský titul.

Více

Soulad studijního programu. Environmentální studia a udržitelný rozvoj

Soulad studijního programu. Environmentální studia a udržitelný rozvoj Standard studijního Environmentální studia a udržitelný rozvoj A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost

Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost Studentská 95, 532 10 Pardubice http://www.perner.cz IČO: 2591 6050 DIČ: CZ 2591 6050 Výroční zpráva Institutu Jana Pernera, o.p.s. za rok 2015 duben 2016

Více

Příloha 2: České pedagogické odborné časopisy (stav k červenci 2011) 1

Příloha 2: České pedagogické odborné časopisy (stav k červenci 2011) 1 150 Příloha 2: České pedagogické odborné časopisy (stav k červenci 2011) 1 Vydavatel Rok založení Periodicita Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci fakulta UK v Praze Česká pedagogická společnost,

Více

Celoživotní profesní vzdělávání České komory architektů Základní informace o vzdělávací akci. Centrum pasivního domu. Údolní 33, Brno

Celoživotní profesní vzdělávání České komory architektů Základní informace o vzdělávací akci. Centrum pasivního domu. Údolní 33, Brno I. Pořadatel (základní informace o pořadateli akce) Obchodní jméno Adresa Kontaktní osoba Tel. číslo E-mail Webové stránky Centrum pasivního domu Údolní 33, Brno 602 00 Vendula Tušerová 511 111 810 seminare@pasivnidomy.cz

Více

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Zpráva o hospodaření za rok 2001

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Zpráva o hospodaření za rok 2001 Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Zpráva o hospodaření za rok 2001 1. Úvod Matematický ústav v Opavě vykázal za rok 2001 zisk ve výši 6 tis. Kč. Jedná se o zisk, kterého bylo dosaženo po zohlednění

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2017 Verze: 1 Platnost: 1. 1. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Informatika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy Diskrétní

Více

Soulad studijního programu. Anorganická chemie / Inorganic Chemistry

Soulad studijního programu. Anorganická chemie / Inorganic Chemistry Standard studijního Anorganická chemie / Inorganic Chemistry A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Asociace vysokoškolských poradců, o.s.

Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Výroční zpráva o činnosti 2009 Obsah 1. Základní údaje 2. Činnost asociace 2.1. Odborná činnost 2.1.1. Nábor členské základny 2.1.2. Výroční konference 2.1.3. Uspořádání

Více

Asociace vysokoškolských poradců, o.s.

Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Asociace vysokoškolských poradců, o.s. Výroční zpráva o činnosti 2010 Výroční zpráva o činnosti Asociace vysokoškolských poradců, o.s. 1. Základní údaje Název: Asociace vysokoškolských poradců, o.s. IČO:

Více

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí Standard studijního Ochrana a tvorba krajiny A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

O P R O J E K T U. 1. Shrnutí projektu

O P R O J E K T U. 1. Shrnutí projektu O P R O J E K T U O PROJEKTU 1. Shrnutí projektu Úroveň zapojení občanů, především pak mladých lidí, do rozhodovacích procesů je v České republice všeobecně nízká. Aktivity zapojující mládež do demokratického

Více

Pozvánka Spolek absolventů ČVUT ve spolupráci se Spolkem Sysifos a Mensou ČR si Vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat na

Pozvánka Spolek absolventů ČVUT ve spolupráci se Spolkem Sysifos a Mensou ČR si Vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat na Pozvánka Spolek absolventů ČVUT ve spolupráci se Spolkem Sysifos a Mensou ČR si Vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat na Název akce: Přednáška Prof. Dr. Scott Lilienfeld (University of Emory, Atlanta, USA)

Více

Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola

Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola Masarykova univerzita Součást vysoké školy Přírodovědecká fakulta Název studijního programu Geografie Název studijního oboru

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA DAPHNE ČR INSTITUTU APLIKOVANÉ EKOLOGIE ZA ROK

VÝROČNÍ ZPRÁVA DAPHNE ČR INSTITUTU APLIKOVANÉ EKOLOGIE ZA ROK VÝROČNÍ ZPRÁVA DAPHNE ČR INSTITUTU APLIKOVANÉ EKOLOGIE ZA ROK 2011 Základní informace o organizaci Vznik organizace Datum založení organizace (registrace ministerstvem vnitra): 5. 1. 2004. Činnost organizace

Více

Chytrý region - příležitosti pro obce a města

Chytrý region - příležitosti pro obce a města Chytrý region - příležitosti pro obce a města Prezentující z úvodního bloku konference Mgr. Zdeněk Semorád Náměstek pro řízení sekce evropských programů na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, absolvent

Více

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit

Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy Co jsme slíbili a kam jsme došli? 14. koordinační schůzka řešitelů projektu Hnanice, 21.-23.9. 2011 Oddělení socioekonomie

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

NS II Obytné budovy. Projekt spolufinancuje Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

NS II Obytné budovy. Projekt spolufinancuje Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Program přednáškového cyklu 2. semestru výuky Garant předmětu: Doc. Ing. arch. Michal Kohout NS II Obytné budovy Koordinátor: Návaznosti: Součásti: ing.arch. David Tichý Ph.D. doc. Ing.arch. R. Koucký

Více

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2009 MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE 2009 STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Obsah Úvod... 2 1. Studenti VŠEM... 3 1.1 Studijní pobyty - Erasmus... 3 1.2 Krátkodobé studijní pobyty... 3 1.3 Intenzivní jazykové

Více

Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost

Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost Studentská 95, 532 10 Pardubice http://www.perner.cz IČO: 2591 6050 DIČ: CZ 2591 6050 Výroční zpráva Institutu Jana Pernera, o.p.s. za rok 2016 duben 2017

Více

Organizační řád Centra pro otázky životního prostředí

Organizační řád Centra pro otázky životního prostředí Univerzita Karlova v Praze Organizační řád Centra pro otázky životního prostředí Preambule Zachování funkčních ekosystémů a z nich plynoucích ekosystémových služeb a adekvátního životního prostředí je

Více

ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA

ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA Vyplní žadatel výstavy, publikace, přednášky, workshopy Aleš Hamhalter název organizace/jméno fyzické

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA DAPHNE ČR INSTITUTU APLIKOVANÉ EKOLOGIE ZA ROK

VÝROČNÍ ZPRÁVA DAPHNE ČR INSTITUTU APLIKOVANÉ EKOLOGIE ZA ROK VÝROČNÍ ZPRÁVA DAPHNE ČR INSTITUTU APLIKOVANÉ EKOLOGIE ZA ROK 2012 Základní informace o organizaci Vznik organizace Datum založení organizace (registrace ministerstvem vnitra): 5. 1. 2004. Činnost organizace

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ STRATEGICKÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE DO ROKU 2020

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ STRATEGICKÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE DO ROKU 2020 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ STRATEGICKÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A TVŮRČÍ ČINNOSTI FAKULTY STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE DO ROKU 2020 PRAHA, ČERVEN 2018 ÚVOD 2 HLAVNÍ PRIORITY FAKULTY STAVEBNÍ

Více

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012 Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Prezentace katedry www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012 1 2 Cíl katedry CŠM Cílem je nejen vzdělávat profesionální

Více

REALIZACE Strategického záměru

REALIZACE Strategického záměru REALIZACE Strategického záměru Fakulty sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na léta 2016-2020 2018 Realizaci Strategického záměru Fakulty sociálně ekonomické UJEP na

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ PRAHA, O.P.S. ze dne 27. června 2017

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2009 Občanské sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty Sídlo: Za Poříčskou bránou 21/365, Praha 8, PSČ: 186 00 IČ: 227 20 936 Vážení členové a přátelé Občanského sdružení

Více

Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování

Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování Rozhodujícím faktorem jakéhokoliv vzdělávacího programu jsou jeho lektoři. V tomto směru bude poskytovatel důsledně dbát na to, aby v týmu lektorů byli

Více

Ke má Comenium o.p.s. správní radu o třech členech, dozorčí radu o třech členech a ředitele společnosti. prof. RNDr.

Ke má Comenium o.p.s. správní radu o třech členech, dozorčí radu o třech členech a ředitele společnosti. prof. RNDr. Výroční zpráva Comenium o.p.s. rok 2013 1. Poslání a cíle Naším kontinuálním posláním je plnění níže uvedených činností, jež jsou zakotveny v zakládací listině společnosti Comenium o.p.s. - Řešení a podpora

Více

Úplné znění Statutu Slezské univerzity v Opavě Fakulty veřejných politik v Opavě ze dne 24. července 2017

Úplné znění Statutu Slezské univerzity v Opavě Fakulty veřejných politik v Opavě ze dne 24. července 2017 Úplné znění Statutu Slezské univerzity v Opavě Fakulty veřejných politik v Opavě ze dne 24. července 2017 Opava, červenec 2017 Úplné znění Statutu Slezské univerzity v Opavě Fakulty veřejných politik v

Více

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy Standard studijního Učitelství informatiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické

Více

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702T004 Mezinárodní rozvojová studia

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702T004 Mezinárodní rozvojová studia Standard studijního Mezinárodní rozvojová studia A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost

Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost příloha k bodu 3 Institut Jana Pernera obecně prospěšná společnost Studentská 95, 532 10 Pardubice http://www.perner.cz IČO: 2591 6050 DIČ: CZ 2591 6050 Výroční zpráva Institutu Jana Pernera, o.p.s. za

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU FAKULTA ARCHITEKTURY VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FA VUT V BRNĚ PRO ROK 2014 BRNO

Více

Název projektu: Inovace vzdělávání talentů. obchodního úspěchu MSP InnoChem

Název projektu: Inovace vzdělávání talentů. obchodního úspěchu MSP InnoChem Název projektu: Inovace vzdělávání talentů v chemickém průmyslu pro zajištění obchodního úspěchu MSP InnoChem Název výstupu: Action Plan Česká republika 2017 Aktivita: O5-A2 Autoři: Jana Petrů, Hana Juklíčková,

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Institut sociologických studií Katedra sociologie PŘEDPOKLÁDANÝ NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE: PODNIKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ A JEHO VZTAH K MOBILITĚ

Více

Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, Opava, Česká republika

Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, Opava, Česká republika Fakulta veřejných politik v Opavě, Bezručovo nám. 885/14, 746 01 Opava, Česká republika Plán realizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti

Více

Námět nového nástroje na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení

Námět nového nástroje na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení Fakulta stavební VŠB TUO Katedra městského inženýrství Aktivita A 1005 Námět nového nástroje na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení Koordinační

Více

Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig. Projektové řízení mezinárodního partnerství. 6. září 2012

Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig. Projektové řízení mezinárodního partnerství. 6. září 2012 Tematický monitoring projektů partnerství Grundtvig Projektové řízení mezinárodního partnerství 6. září 2012 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ (2007 2013) Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da

Více

Profesní životopis. Identifikace osoby. doc. PhDr. Ing. Karel Šrédl, CSc., v Praze, rozvedený, bezdětný. Pracoviště

Profesní životopis. Identifikace osoby. doc. PhDr. Ing. Karel Šrédl, CSc., v Praze, rozvedený, bezdětný. Pracoviště Profesní životopis Identifikace osoby Pracoviště doc. PhDr. Ing. Karel Šrédl, CSc., 24.8.1951 v Praze, rozvedený, bezdětný Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Kamýcká 129 165

Více

Článek 1 - Úvodní ustanovení

Článek 1 - Úvodní ustanovení Pravidla systému zajišťování kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností a vnitřního hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností na vysoké škole ARCHIP Článek 1

Více

Co CAMP nabízí? - umělcům a architektům: podílet se v rámci kurátorského dohledu na programu expozic a instalací

Co CAMP nabízí? - umělcům a architektům: podílet se v rámci kurátorského dohledu na programu expozic a instalací Co je CAMP? CAMP [kemp] je zkratka názvu Centra architektury a městského plánování, jehož hlavním posláním je zlepšit současnou podobu veřejné debaty o rozvoji Prahy. CAMP má sloužit nejen architektům,

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta mezinárodních vztahů. Navazující magisterské studijní obory. Fakulty mezinárodních vztahů pro systém ECTS

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta mezinárodních vztahů. Navazující magisterské studijní obory. Fakulty mezinárodních vztahů pro systém ECTS Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta mezinárodních vztahů Navazující magisterské studijní obory Fakulty mezinárodních vztahů pro systém TS Akademický rok 2009/2010 2 Informace zde obsažené jsou platné

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro rok 2016

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro rok 2016 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro rok 2016 Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze 1 Aktualizace Dlouhodobého záměru

Více

Dům zahraničních služeb. Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová

Dům zahraničních služeb. Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová Dům zahraničních služeb Zpracoval: Ing. Jitka Morčušová 18. 10. 2012 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ (2007 2013) Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus

Více

Přeji nám všem hodně zdaru. prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT v Praze

Přeji nám všem hodně zdaru. prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT v Praze 3 Vážené kolegyně, vážení kolegové, Strategie ČVUT, kterou právě otevíráte, je výsledkem mnoha měsíců práce a diskuse všech, kteří měli povinnost, zájem a chuť podílet se na formulování dlouhodobých cílů

Více

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: )

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: ) Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: 22.7. 2011 31.7. 2019) PP povinné předměty OBOROVÉ PŘEDMĚTY POVINNÉ 1 PP1 Výzkumné praktikum 0p + 3s Z p 5 PhDr. Jiří Vinopal,

Více